Οι περισσότερες σχέσεις παρουσιάζουν διακυμάνσεις, όσον αφορά την ερωτική επιθυμία. Αρχικά, είναι γεμάτες πάθος και έντονη ερωτική επιθυμία. Στην πορεία, το ερωτικό πάθος αλλάζει ένταση και κυμαίνεται από πολύ έντονο μέχρι και ανύπαρκτο. Η ερωτική επαφή δεν είναι πια το πρωταρχικό σημείο ενδιαφέροντος του ζευγαριού. Κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό και εξηγείτε με ποικίλους τρόπους. Η καθημερινή ζωή έχει πολλές εκπλήξεις και απρόοπτα συμβάντα, τα οποία απαιτούν όλη μας τη προσοχή και συχνά μας αποσπούν από τον έρωτα. Αν θέλετε να αποκτήσετε ξανά το αρχικό πάθος που χαρακτήριζε τη σχέση σας, θέστε στον εαυτό τα εξής ερωτήματα;

1. Είστε ικανοποιημένοι με τη συχνότητα των ερωτικών σας επαφών;
Η συχνότητα των ερωτικών επαφών διαφέρει από ζευγάρι σε ζευγάρι και ποικίλει σε διαφορετικές περιόδους της ζωής μας. Στις διακοπές μας, για παράδειγμα, είναι φυσικό, να αυξάνεται ο ρυθμός των επαφών, ενώ σε μια δύσκολη εργασιακή εβδομάδα, όπου το άγχος μας καταλαμβάνει, αναπόφευκτα η επιθυμία μας μειώνεται. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει «φυσιολογική» συχνότητα. Ένα ζευγάρι ξέρει καλύτερα από όλους, ποιος είναι ο δικός του ρυθμός. Αποφύγετε να ακούσετε τις ιστορίες των φίλων σας, ειδικά αν αυτοί συνηθίζουν να περηφανεύονται για τη σεξουαλική τους ζωή. Οι συνθήκες της δικής τους ζωής, μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές από τις δικές σας. Αν για παράδειγμα έχετε παιδιά, είναι αναμενόμενο οι ευκαιρίες σας για ερωτική επαφή να είναι μειωμένες.

2. Ταιριάζετε στον τομέα του σεξ με τον ή την σύντροφό σας;
Απολαμβάνετε τον έρωτα με τον σύντροφό σας; Αν η απάντηση σας είναι καταφατική, τότε δεν παίζει κανένα ρόλο πόσο συχνή είναι η ερωτική σας επαφή. Η αντίληψη ότι ένα ευτυχισμένο ζευγάρι πρέπει να κάνει έρωτα καθημερινά, είναι μύθος. Αν όμως δεν απολαμβάνετε το σεξ με το σύντροφο σας, τότε προφανώς υπάρχει διαφορά στην αντίληψη που έχει ο καθένας σας για τον έρωτα. Από τη στιγμή όμως που δεν υπάρχει φυσική αποστροφή, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί. Εφόσον υπάρχει συναισθηματικό δέσιμο, η σεξουαλική ασυμφωνία μπορεί να ξεπεραστεί. Αναρωτηθείτε κατά πόσο οι προσδοκίες σας είναι ρεαλιστικές. Πολλοί άνθρωποι έχουν παράλογες επιθυμίες, περιμένοντας, για παράδειγμα, να έχουν έντονη και δραστήρια ερωτική ζωή σε καθημερινή βάση.

3. Μήπως έχετε πέσει στην παγίδα της ανίας και της απάθειας;
Συχνά μια μακροχρόνια αποχή από το σεξ, φέρνει μια απάθεια και ατονία στην ερωτική ζωή ενός ζευγαριού. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει και στη δική σας σχέση, μην πανικοβάλλεστε. Μπορείτε εύκολα να ανακτήσετε το ενδιαφέρον σας και το παλιό σας πάθος για το σεξ (θα το δούμε παρακάτω). Ο κίνδυνος βρίσκεται στο να δημιουργηθεί μια κατάσταση, όπου θα υπάρχει απουσία επιθυμίας για σωματική επαφή. Η επαφή μετά από μια τέτοια κατάσταση, θα ήταν αρκετά περίεργη και ίσως ακόμα και δυσάρεστη. Συχνά, η επιθυμία για ερωτική επαφή έρχεται από μόνη της. Άλλωστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα ζευγάρια, προέρχονται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως περίοδος αναπροσαρμογής μετά τη γέννα για τις γυναίκες, άγχος από τη δουλειά, αυξημένες ευθύνες κ.ά

4. Μήπως υπάρχει κάποιος βαθύτερος λόγος;
Καμιά φορά, οι αραιές ερωτικές επαφές σε ένα ζευγάρι, υποδηλώνουν προβλήματα που υπάρχουν στη σχέση. Υπάρχουν μήπως πικρίες, αισθήματα θυμού και αποστροφής που υποβόσκουν στη σχέση σας; Μαλώνετε συχνά; Είναι φυσιολογικό να επηρεάζεται η ερωτική σας ζωή από δυσκολίες που αντιμετωπίζετε σε συναισθηματικό επίπεδο. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις, όπου το πρόβλημα μπορεί να είναι ψυχολογικής φύσης. Η αποβολή ή η έκτρωση για μια γυναίκα, μπορεί να αποτελέσει αιτία αποχής από το σεξ. Τέτοιου είδους καταστάσεις συνοδεύονται συχνά από αισθήματα ενοχής ή φόβου για μια πιθανή νέα εγκυμοσύνη και δεν βοηθάνε στην ερωτική σχέση ενός ζευγαριού.

http://astropedia.gr/