Η νέα τάση που έγινε μόδα και λειτουργεί ευεργετικά για τις σχέσεις
Πώς το να κοιμάσαι ξεχωριστά με τον σύντροφό σου ενισχύει το μεταξύ σας δέσιμο

 

Στην περίπτωση που ο/η σύντροφός σας σας κρατάει ξύπνιες/ ους το βράδυ με το ροχαλητό του, σηκώνεται συχνά και σας ενοχλεί, τραβάει όλα τα σκεπάσματα ή σας κλοτσάει, έφτασε η ώρα να σκεφτείτε την επιλογή του διαζυγίου. Για την ακρίβεια ενός «διαζυγίου ύπνου». Σίγουρα θα αναρωτιέστε τι είναι το διαζύγιο ύπνου. Πολλά ζευγάρια που κατά την διάρκεια της νύχτας δεν απολαμβάνουν τον ύπνο τους όπως ακριβώς θα ήθελαν λόγω της παρουσίας του άλλου στο ίδιο κρεβάτι, έχουν βρει την λύση στο πρόβλημά τους με το να κοιμούνται ξεχωριστά. Αυτό, όχι μόνο είναι αποτελεσματικό στην απόλαυση του ύπνου, αλλά έχει αποδειχθεί ότι αναζωογονεί και την μεταξύ τους σχέση.

«Αν σας αρέσει ως ζευγάρι να κοιμάστε μαζί και μπορείτε να απολαμβάνετε τον ύπνο σας χωρίς καμία διαταραχή, αυτό είναι υπέροχο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η σχέση σας είναι καλύτερη από εκείνη ενός ζευγαριού που κοιμάται ξεχωριστά», αναφέρει χαρακτηριστικά η Jennifer Adams, συγγραφέας του «Sleeping Apart Not Falling Apart». Η ίδια, μάλιστα, κοιμάται με τον σύζυγό της σε ξεχωριστά δωμάτια εδώ και 15 χρόνια, αποδεικνύοντας και στην πράξη τα λεγόμενά της: «αμέτρητα ζευγάρια κοιμούνται σε καθημερινή βάση σε διαφορετικά κρεβάτια, ωστόσο απολαμβάνουν μια ζωή με υπέροχες εμπειρίες, επειδή ακριβώς καταφέρνουν να κοιμούνται κάθε βράδυ»!

Η μακριά, αλλά περίπλοκη, ιστορία του να κοιμούνται μαζί τα ζευγάρια

Ο κοινωνικός «κανόνας» που θέλει τα παντρεμένα, και όχι μόνο σήμερα, ζευγάρια να κοιμούνται μαζί στο ίδιο κρεβάτι, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο σταθερός. Πιο συγκεκριμένα, στα νοικοκυριά μέχρι και την βικτοριανή εποχή, τα ζευγάρια κοιμόντουσαν μαζί τόσο λόγω αναγκαιότητας όσο και για την ενίσχυση της κοινότητας. Κατά τον Μεσαίωνα, οι αγρότες συχνά κοιμόντουσαν στο πάτωμα με όλη την οικογένεια -πολλές φορές και τα ζώα ανάμεσά τους- για να διατηρούνται ζεστοί και ασφαλείς κατά την διάρκεια της νύχτας. Και καθώς τα κρεβάτια έγιναν «μόδα» κατά τον 15ο αιώνα, οι άνθρωποι τα έχτισαν τόσο μεγάλα και πολυτελή, ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για όλους. Μόνο τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα είχαν περισσότερα από ένα κρεβάτια, αλλά ακόμη και σε αυτά δεν ήταν λίγες οι φορές που οι υπηρέτες κοιμόντουσαν με τα αφεντικά τους, ώστε να είναι συνέχεια δίπλα τους και να ανταποκρίνονται στο κάλεσμά τους άμεσα.

Μόνο στα μέσα του 19ου αιώνα τα ξεχωριστά κρεβάτια έγιναν «κανόνας», κυρίως για να αποφευχθεί η εξάπλωση μικροβίων μεταξύ της στενής επαφής των σωμάτων, σηματοδοτώντας, ωστόσο παράλληλα, και την ανεξαρτησία των γυναικών. Η καθιέρωση δύο κρεβατιών σήμαινε, με λίγα λόγια, για τις γυναίκες ότι δεν ήταν αναγκασμένες να διατίθενται συνέχεια στις ορέξεις των συζύγων τους, ένα είδος σεξουαλικής επανάστασης πριν τον ύπνο που διήρκεσε περίπου μέχρι τη δεκαετία του ’70. Ήταν τότε που η χρήση του διπλού κρεβατιού άρχισε να θεωρείται ξεπερασμένη και ντεμοντέ, οδηγώντας στον από κοινού ύπνο των ζευγαριών στο ίδιο κρεβάτι.

https://www.newsbeast.gr/