4 πολύτιμες συμβουλές για να υποστηρίξεις μια φίλη που περνά δυσκολίες
Ellie Kypraiou

Ο φίλος ή η φίλη σου περνάει μια δύσκολη περίοδο και δεν ξέρεις πώς να συμπεριφερθείς. Υπάρχουν τρόποι να τον/την υποστηρίξεις ως πραγματικά αληθινή φίλη.
Μερικές φορές αισθανόμαστε άβολα όταν ο διπλανός μας αντιμετωπίζει δυσκολίες καθώς δεν είμαστε σίγουροι τι είναι σωστό να πούμε. Μη σε ανησυχεί αυτό. Η θετική σου παρουσία είναι αρκετή. Υπάρχουν μερικές επιπλέον συμβουλές για να τον/την κάνεις να νιώσει καλύτερα.

Προσέγγισέ τον/την ακόμη και αν σε ωθεί
Τα προσωπικά προβλήματα δεν πρέπει να στέκονται εμπόδιο σε μια φιλία. Ίσα ίσα οι δυσκολίες συχνά βοηθούν το φιλικό δεσμό να δυναμώσει, να αναδειχθεί και να κρατήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Προκειμένου να τον/τη βοηθήσεις σου πρέπει αρχικά να είσαι διαθέσιμη για συζήτηση.

Ακόμη και αν σου πει ότι θέλει να μείνει μόνος/η είναι σημαντικό να προσφέρεις να μιλήσετε. Ωστόσο, μην τον/την πιέσεις αν δεν νιώθει έτοιμος/η. Είναι σημαντικό να του/της δώσεις τον χώρο και τον χρόνο που ζητά ώστε να σκεφτεί. Έπειτα, μπορείς να ξαναρωτήσεις. Πολλές φορές φίλοι που αισθάνονται αμηχανία να βοηθήσουν κάποιον/α που περνάει δύσκολα, απομακρύνονται ή δε λένε τίποτα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βοηθήσεις έστω και μια μικρή πράξη.

Ο απώτερος στόχος σου είναι η προσφορά υποστήριξης. Μόνο και μόνο όταν κάποιος ξέρει ότι έχει έναν άλλον κοντά του που θα ακούσει ή/και θα συμβουλέψει κάνει τη διαφορά σε μια δύσκολη φάση. Μπορείς να πάρεις τηλέφωνο, να στείλεις γραπτό ή ηχητικό μήνυμα λέγοντας “Πώς είσαι; Μπορώ να σε βοηθήσω σε κάτι;”

Το να είσαι διαθέσιμος για συνομιλία είναι εξίσου σημαντικό. Μπορείς να έχεις το τηλέφωνό σου κοντά, να απαντάς στα μηνύματα και να δέχεσαι να πηγαίνεις βόλτα όταν σου το ζητάει. Δεν χρειάζεται να συμπεριφέρεσαι διαφορετικά.

Είναι μερικές φορές που ο φίλος θέλει να μείνει μόνος και σου το λέει ξεκάθαρα. Εκείνες τις στιγμές είναι σημαντικό να κάνεις αυτό που σου ζητάει ώστε να τον βοηθήσεις. Ωστόσο, ακόμη και ένα σύντομο μήνυμα μιας καρδιάς ή ενός emoji μπορεί να βοηθήσει. Όταν θα νιώσει έτοιμος, θα σε προσεγγίσει ξανά.

Μείνε ήρεμη καθώς εκείνη είναι αναστατωμένη
Ακόμη και αν είσαι αναστατωμένη για τη δυσκολία που περνάει είναι σημαντικό να δείξεις ήρεμη παρά ταραγμένη. Δείχνοντας ταραχή, ενδεχομένως να νιώσει περισσότερη αναστάτωση, κάτι ανεπιθύμητο. Αναγνώρισε ότι οι δυσκολίες και τα έντονα συναισθήματα όπως οργή, θυμός, θλίψη, λύπη είναι μέρος της ζωής και ότι ο καθένας τις αντιμετωπίζει και τα εκφράζει διαφορετικά.

Δείχνοντας ενσυναίσθηση θα νιώσει πιο θετικά και ότι κάποιος τον καταλαβαίνει. Από την άλλη, η λύπηση (δηλ. Όταν λες “Σε λυπάμαι”) μπορεί να τον κάνει να νιώσει πιο άσχημα.

Προσπάθησε να αποφεύγεις παρορμητικές ενέργειες που μπορεί να επιδεινώσουν τη συναισθηματική κατάστασή του/της. Για παράδειγμα, ίσως είναι καλύτερο να αποφύγεις να τον/την πάρεις σε ένα πάρτι επειδή νομίζεις ότι θα νιώσει καλύτερα. Το προτιμότερο είναι να ακολουθείς τα νερά του/της.

Ακολούθησε τον κανόνα ακρόασης 80-20
Όταν κάποιος περνάει δύσκολα είναι σημαντικό την περισσότερη ώρα να είσαι καλός ακροατής, δηλαδή να ακούς ενεργητικά και προσεκτικά τι σου λέει. Εξίσου σημαντικό στην ενεργητική ακρόαση είναι το eye-contact. Προσπάθησε να κοιτάς τον φίλο σου στα μάτια ακόμη και αν εκείνος κοιτάει αλλού προκειμένου να συνειδητοποιεί ότι έχεις στραμμένη την προσοχή του. Οι παύσεις ως χαρακτηριστικό γνώρισμα της ενεργητικής ακρόασης είναι εξίσου σημαντικές καθώς δείχνουμε ότι ακούμε όλα όσα λέει πριν μιλήσουμε.

Ωστόσο, λιγότερο συχνά αλλά εξίσου σημαντικά είναι να μιλάς. Μπορείς να λες θετικές και αισιόδοξες ιστορίες για δικές σου ή εμπειρίες άλλων σε παρόμοιες καταστάσεις, εάν νομίζεις ότι θα βοηθήσει. Ακόμη και σχόλια όπως “Θα το ξεπεράσεις και αυτό” ή “Θα σε βοηθήσω να το ξεπεράσεις και αυτό” μπορεί να επιδράσουν θετικά.

Διαφοροποίησε τη συμπεριφορά σου ανάλογα με το είδος της δυσκολίας
Δεν είναι όλες οι δυσκολίες ίδιες και ο καθένας αντιμετωπίζει την κάθε δυσκολία αλλιώς. Για παράδειγμα, άλλες σκέψεις και συναισθήματα έχει κάποιος όταν χάνει ένα αγαπημένο πρόσωπο και άλλα όταν αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Αφιέρωσε λίγο χρόνο και σκέψου πώς μπορείς να βοηθήσεις τον φίλο σου ανάλογα με το πρόβλημά του.

Αν περνάει δύσκολα με τα οικονομικά του, μπορείς να τον βοηθήσεις να οργανώσει ένα budget ή να προτείνεις έναν οικονομικό σύμβουλο. Από την άλλη, αν έχει χάσει κάποιο κοντινό άνθρωπο, αναγνώρισε ότι οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν διαφορετικά στάδια του πένθους. Τα στάδια είναι άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και, τέλος, αποδοχή. Γνωρίζοντας τα στάδια αυτά μπορείς να αποφασίσεις πώς καλύτερα να αντιμετωπίσεις και συνεπώς να βοηθήσεις τον φίλο σου.

Οι δυσκολίες είναι μέρος τις ανθρώπινης ζωής και οι φίλοι με τον κατάλληλο πάντα τρόπο μπορούν να βρίσκονται δίπλα μας για να τις αντιμετωπίζουμε. Δείχνοντας τον τρόπο σε κάποιον φίλο, θα είναι εκεί για εσένα στην επόμενη δυσκολία σου.

https://www.savoirville.gr/