Ήσυχες λέξεις, ανήσυχες σκέψεις Ν’ αγαπάς την προσπάθεια που κάνει για να έρθει πιο κοντά σου

 

Δημήτρης Μπότης

Οι περισσότεροι έχουν υψηλές προσδοκίες από εκείνους που μπαίνουν στις ζωές τους σαν κομήτες και σαγηνεύουν τις αισθήσεις. Κάποιοι είναι απόλυτα συγκεκριμένοι γι’ αυτά που ψάχνουν. Ξέρουν ή θέλουν να ελπίζουν πως είναι σίγουροι για το τι ακριβώς ζητούν. Κάποιοι άλλοι, είναι λίγο πιο ασαφείς, έχουν φτιάξει στο μυαλό τους την εικόνα του ιδανικού σύμφωνα με τις εμπειρίες του παρελθόντος.

Δηλαδή, εστιάζουν, κυρίως, στο τι πρέπει ν´ αποφύγουν. Τις περισσότερες φορές, ένας συνδυασμός αυτών των δύο κυριαρχεί σε κάθε γνωριμία. Οι ερωτικές σχέσεις σε αλλάζουν και σε καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό. Όσο ωριμάζεις, τόσο πιο πολύ μαθαίνεις μέσα απ´ αυτά που κέρδισες ή έμαθες. Κι η ωριμότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν έρχεται αποκλειστικά και μόνο απ´ τη βιολογική σου ηλικία. Ως επί το πλείστον, αφορά τη συναισθηματική. Διαμορφώνει συνείδηση, χαρακτήρα και προσωπικότητα. Απόλυτα ξεκάθαρη στην ολότητά της.

Για πολλούς, η προσμονή της μεγαλειώδους κι απόλυτης αγάπης, γίνεται τόσο εμμονική που αρκετές φορές, μπορεί να οδηγήσει σε φαύλους κύκλους που ζουν μέσα σε λαβυρίνθους ψευδαισθήσεων. Συνδέουν την έννοια του παραμυθιού μ´ αυτή του παραμυθιάσματος. Όταν εξιδανικεύεις έναν άνθρωπο πάρα πολύ, δίχως να έχεις κάνει σύμμαχό σου το χρόνο που αποκαλύπτει τα πάντα στο πέρασμά του, κινδυνεύεις να ενθουσιαστείς με μια μυθική ιστορία που έχεις πλάσει στο μυαλό σου κι όχι την πραγματικότητα που αγνοείς.

Το να ερωτεύεσαι την ιδέα του έρωτα, είναι πολύ εύκολο. Ονειρεύεσαι ένα κοινό μέλλον με το «αντικείμενο» του πόθου σου κι εκεί μέσα όλα μοιάζουν τέλεια. Αφήνεσαι και δίνεις σχεδόν τα πάντα από σένα, δίχως να κοιτάζεις τι παίρνεις πίσω. Φαντάζεσαι πως αυτός ο τρόπος μπορεί να σας φέρει πιο κοντά. Ακόμη κι αν κινείστε σε διαφορετικά μήκη κύματος, θεωρείς πως με έναν μαγικό τρόπο θα βρεθείτε στη μέση της διαδρομής και θ’ αμβλύνετε τις διάφορές σας.

Είναι μαθηματικά βέβαιο, πως κάποια στιγμή το συναίσθημα θα παραμεριστεί κι η φωνή του κυνισμού θα εισβάλει σαν θύελλα στο μυαλό σου. Αν δεν έχεις την ανταπόκριση που χρειάζεσαι, θα νιώθεις τις ρωγμές στην πρόσοψη που έφτιαξες. Θα καταλάβεις πως δεν μπορείς να επενδύσεις στην ιδέα ενός ανθρώπου, ανεξάρτητα απ´ το πόσο σκληρά κι αν προσπαθήσεις να πείσεις τον εαυτό σου ότι στο τέλος μπορεί και να φτάσεις εκεί που επιθυμείς.

Σε αυτή την περίπτωση εγκυμονεί ο κίνδυνος να σε αιχμαλωτίσει ο εγωισμός σου. Δε θα παραδεχθείς ότι σε ξεγελάς και καθώς αρνείσαι την αλήθεια αυτός που έχεις απέναντί σου μπορεί να το εκμεταλλευτεί. Κι όταν σε αφήσει, θα νομίζεις πως έγινε επειδή κάτι είπες ή έκανες που τον πείραξε. Δε χρειάζεται να φτάσεις σ´ αυτό το σημείο, για να διαπιστώσεις πως έγινες έρμαιο της φαντασίας σου.

Σύμφωνοι, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που σχεδόν όλοι μας το έχουμε ζήσει αυτό. Υπεύθυνος είναι ο ψυχισμός μας που δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Όπως κι η ίδια η ζωή έχει διακυμάνσεις. Αναζητώντας την ισορροπία θ´ αντικρίσουμε και το λάθος. Το οποίο δαιμονίζει τον νου. Αρκετά συχνά, αυτό που στην αρχή μας φαινόταν ως κάτι το απίστευτο και μας έδινε την υπόσχεση πως θα ζήσουμε το ανεπανάληπτο, δεν είναι τίποτα άλλο απ´ την ανάγκη μας να ικανοποιήσουμε ατελέσφορα αντίγραφα αγάπης.

Μόνο που η πραγματική αγάπη δεν έχει ψιλά γράμματα, καθοδηγητικές συμπεριφορές, ανούσιες παρορμήσεις και περίπλοκους μηχανισμούς. Κυρίως, είναι η αποδοχή της προσπάθειας κάποιου να σου φανερώσει το αληθινό του πρόσωπο. Το ίδιο ισχύει και για σένα, φυσικά. Η επιλογή συντρόφου οφείλει να βασίζεται σε απτά στοιχεία. Διεισδύουν στον πυρήνα της ύπαρξης, στον βυθό της μοναδικότητάς σου. Η αγάπη είναι το τέλειο δώρο, όχι το περιτύλιγμα της ιδέας της. Συμβολίζει την αποδοχή, των προτερημάτων και των ελαττωμάτων του ανθρώπου. Αντανακλά μια ιδιάζουσα, ελκυστική κι ελπιδοφόρα προοπτική.

Είναι καλό κι ωφέλιμο ν´ αναζητήσεις τον άνθρωπο που θα σε καθηλώσει με την πραγματική, ωμή κι ευάλωτη πλευρά του. Εκείνον που θα κοιταχτείτε, θα μιλήσετε, θ´ ακούσετε, θα υποστηρίξετε ο ένας τον άλλον και θα αγαπηθείτε ανιδιοτελώς. Ως γνωστόν, οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

https://www.pillowfights.gr/