facebook_page_plugin

Καλοκαιρινοί έρωτες: Διαρκούν λίγο αλλά αξίζει να τους ζήσεις

Καλοκαιρινοί έρωτες: Διαρκούν λίγο αλλά αξίζει να τους ζήσεις
Αθηνά Δαβαρία

Το καλοκαίρι ανέκαθεν συμβόλιζε νέα ξεκινήματα, νέες σχέσεις, έρωτα και σεξ, διασκέδαση, περιπέτειες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η άνοδος της θερμοκρασίας συνοδεύεται και με εντονότερη σεξουαλικότητα. Πολλοί λοιπόν –κυρίως αδέσμευτοι– αναζητούν το ταίρι τους ακόμα και αν αυτό είναι εφήμερο.

Μετά από έναν χειμώνα διαδοχικών εγκλεισμών και την πεσμένη ψυχολογία, γυναίκες και άνδρες, ανυπομονούν να αισθανθούν ξανά “ζωντανοί” αναζητώντας όσα μας έκλεψε η πανδημία. Για αυτό και οι καλοκαιρινές διακοπές είναι για πολλούς, η στιγμή που περιμένουν να νοιώσουν χαλαρά και να έρθουν σε επαφή με άλλα άτομα.

Πολλοί καλοκαιρινοί έρωτες θα γεννηθούν και αυτό το καλοκαίρι στα σοκάκια των Κυκλαδίτικων νησιών μας. Ωστόσο το ερώτημα είναι αν αυτοί οι έρωτες θα συνεχίσουν και με τα πρώτα φθινοπωρινά φύλλα…

Η Ψυχολόγος – Κλινική Νευροψυχολόγος Ευγενία Παπαχρηστοπούλου μίλησε στο www.instyle.gr και την Αθηνά Δαβαρία και δίνει απαντήσεις για το εάν ένας καλοκαιρινός έρωτας μπορεί να μετουσιωθεί σε σχέση ή θα τελειώσει μαζί με το ηλιόλουστο καλοκαιράκι, τον ρόλο των ορμονών και αν τώρα είναι η εποχή να γνωρίσουμε τον έρωτα της ζωής μας…

Το καλοκαίρι μας προτρέπει για νέα ξεκινήματα, νέες σχέσεις, έρωτα και σεξ, διασκέδαση, καλοκαιρινές περιπέτειες. Είναι η εποχή του χρόνου που ερωτευόμαστε πιο εύκολα;

«Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου» χιλιοτραγουδισμένος στίχος βγαλμένος όμως από ανθρώπινες ανάγκες και τάσεις. Τάση για ανεμελιά, ξενοιασιά, μικρές και μεγάλες απολαύσεις με καλοκαιρινό φόντο. Παραλία, άμμος, ήλιος ,λιγότερα ρούχα, μαυρισμένα σώματα και μπόλικη αγκαλιά. Οι καλοκαιρινοί έρωτες έχουν υμνηθεί, έχουν αναδειχθεί ποικιλοτρόπως και αυτόματα γεννούν πολλές προσδοκίες και όνειρα: Να γνωρίσουμε τον έρωτα της ζωής μας, το καλοκαίρι αυτό να μας μείνει αξέχαστο και μοναδικό. Και με αυτές τις μαγικές εικόνες γεμίζουμε βαλίτσες και φεύγουμε.

Ανεξάρτητα από την κατάστασή μας, δεσμευμένοι ή αδέσμευτοι το μυαλό καλπάζει, φαντάζεται, ονειρεύεται νύχτες στην αμμουδιά με μουσική, ποτό και το αντικείμενο του πόθου μας. Αν προσθέσουμε και όλα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, η τάση είναι μεγαλύτερη καθώς είναι μεγαλύτερη η ανάγκη για να νιώσουμε ελεύθεροι. Το γεγονός ότι βγάλαμε τις μάσκες μπορεί να λειτουργεί και συμβολικά. Δημιουργεί την ανάγκη να βιώσουμε εμπειρίες μαζί με τον λανθάνοντα φόβο μήπως ξανασυμβεί. Άλλωστε η απειλή για νέο κύμα και νέα μέτρα από Σεπτέμβρη κάνει το καλοκαίρι να φαντάζει σαν η τελευταία ευκαιρία για διασκέδαση και απόλαυση.

Ποιοί παράγοντες συμβάλλουν στο να ερωτευτεί κάποιος κατά τη διάρκεια των διακοπών; Τι ρόλο παίζουν ο ήλιος, οι ορμόνες και η χαλαρή διάθεση;

Ας ανατρέξουμε στη νευροβιολογία για απαντήσεις. Η άνοδος της θερμοκρασίας, η μεγαλύτερη έκθεση στο φως του ήλιου, η μέρα που μεγαλώνει στέλνουν σήμα στον εγκέφαλο και αυτός αντιδρά με χημικές αλλαγές. Η ηλιοφάνεια και συγκεκριμένα το άπλετο φως του τόπου μας, έχει συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή που ανεβάζει τη διάθεση και μας κάνει να αισθανόμαστε ευχάριστα.

Η αύξηση της σεροτονίνης συνοδεύεται και από την έκκριση άλλων ορμονών όπως της ντοπαμίνης καθώς και των νευροπεπτιδίων της ωκυτοκίνης και βασοπρεσίνης που είναι οι ορμόνες της αγκαλιάς και της αγάπης.

Επιπλέον, το καλοκαίρι συνδέεται με περισσότερη χαλάρωση και ίσως και με μνήμες από την εποχή της εφηβείας όπου έκλειναν τα σχολεία και το μυαλό ήταν στις καλοκαιρινές διακοπές με τους γονείς, όπου εκεί θα συναντούσαμε το μεγάλο έρωτα. Επειδή στην εφηβεία συμβαίνουν πολλά για πρώτη φορά, οι μνήμες είναι έντονες και ανεξίτηλες. Ασυνείδητα μεταφερόμαστε σε αυτήν την εποχή της αθωότητας και θέλουμε να ξανανιώσουμε όπως τότε, έφηβοι που γευόμαστε τα πάντα με λαχτάρα. Το ασυνείδητο γίνεται συνειδητό. Και ελπίζουμε και η ελπίδα γίνεται προσδοκία και σαν προσδοκία επενδύεται. Και επειδή υπάρχει η προδιάθεση για χαλαρότητα, φαντασία και όνειρο, μπορεί ναι να κάνουμε γνωριμία στις διακοπές μας. Ή να ζήσουμε στιγμές ερωτισμού, πόθου και σεξουαλικής συνεύρεσης.

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται αν ένας καλοκαιρινός έρωτας εξελιχθεί σε σχέση που θα κρατήσει και εκτός των διακοπών;

Πολλά παίζουν ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και το ζήτημα της συγχρονικότητας. Το αν είναι και τα δύο άτομα διαθέσιμα συναισθηματικά, αν είναι κατασταλαγμένα, στο τι ζητάνε, ο βαθμός ωριμότητας, η χιλιομετρική απόσταση που τους χωρίζει και άλλες συμβατότητες που ούτως ή άλλως προϋποθέτει η σύναψη μιας σχέσης, ανεξάρτητα από την εποχή.

Εξαρτάται και από το είδος της σχέσης; Τι ρόλο παίζει το προηγούμενο ερωτικό μας προφίλ;

Αν η προσέγγιση γίνεται επειδή είμαστε ερωτευμένοι με τον έρωτα και τη ζωή γενικότερα και επειδή θέλουμε να βιώσουμε μοναδικά είναι πολύ πιθανό να μη συντονιστούμε με τα θέλω και τις προσδοκίες του άλλου προσώπου και οι στιγμές να μείνουν εκεί που γεννήθηκαν: στις διακοπές μας. Άλλωστε με την επιστροφή έρχεται και η πραγματικότητα της ζωής μας: υποχρεώσεις, πρόγραμμα καθημερινότητας, δουλειά και ο καλοκαιρινός μας έρωτας αποθηκεύεται μαζί με τις βαλίτσες των διακοπών. Γίνεται μια ευχάριστη ανάμνηση.

Μην ξεχνάμε ότι στο εφηβικό μας καλοκαίρι τα πάντα τελείωναν όταν ερχόταν το φθινόπωρο και άρχιζαν τα σχολεία. Υπάρχει φωλιασμένη μέσα μας εκείνη η ανάμνηση η οποία μπορεί να έχει εξελιχθεί σε πεποίθηση. Αν όμως μας προσελκύσει το πρόσωπο, ανακαλύψουμε συμβατότητες και άλλα χαρακτηριστικά που μας ελκύουν πέρα από τη σεξουαλική έλξη, μπορεί κάλλιστα η γνωριμία να εξελιχθεί και να πάρει μια πιο μόνιμη μορφή.

Και τι κάνουμε αν μας συμβεί;

Το ζούμε φυσικά. Οι εμπειρίες είναι πολύτιμες αφενός σαν βίωμα, αφετέρου σαν πολύτιμα μαθήματα. Το καλύτερο και ουσιαστικότερο είναι η σχηματοποίηση όσο το δυνατόν λιγότερων προσδοκιών και επενδύσεων. Αφηνόμαστε στους ρυθμούς των νευροδιαβιβαστών μας και τον χορό των ορμονών μας και ζούμε την εμπειρία.

Αν μείνουν οι προσδοκίες έξω από τις καλοκαιρινές βαλίτσες θα ζήσουμε τη στιγμή και θα απολαύσουμε την πραγματικότητα του καλοκαιριού. Η απόλαυση και μόνη της γεννά την ανάγκη επανάληψης. Αν η επανάληψη έχει την ίδια γλυκιά γεύση, αυτή θα κρατήσει και διατηρηθεί. Και που ξέρουμε; Μπορεί ναι να ζήσουμε τον έρωτα της ζωής μας.

https://www.instyle.gr/l

 

forwoman

Μείνετε ενημερωμένοι. Εγγραφείτε στο Newsletter μας.

Ζώδια - Σχέσεις

Υγεία

Παιδί

Τέχνες

Επικαιρότητα

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.