facebook_page_plugin

9 καθημερινά λάθη που σε κάνουν να φαίνεσαι αγενής ή «εκτός θέματος»

 

Μην μιλάς στο τηλέφωνο ενώ στέκεσαι σε ουρά και άλλες συνήθειές σου που μπορεί να είναι (πολύ) ενοχλητικές για τους γύρω σου.

 

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου είναι δίχως αμφιβολία η ευγένεια. Ευγένεια είναι η πρακτική εφαρμογή καλών τρόπων ή εθιμοτυπίας για να μην προσβάλλουμε τους άλλους.

Είναι ένα πολιτισμικά καθορισμένο φαινόμενο, και επομένως αυτό που θεωρείται ευγενικό σε έναν πολιτισμό μπορεί μερικές φορές να είναι αρκετά αγενές ή απλά εκκεντρικό σε ένα άλλο πολιτισμικό πλαίσιο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι κοινοί κώδικες ευγένειας και εννοείται ότι οτιδήποτε υπονομεύει την αξιοπρέπεια ενός ανθρώπου ή προωθεί το shaming δεν πρέπει να συμβαίνει για κανέναν λόγο και σε καμία περίπτωση.

Σε πιο χαλαρό ύφος, και αφού είχαμε κάνει ένα αντίστοιχο σύντομο άρθρο αναφορικά με απλές εθιμοτυπίες, αποφασίσαμε να σου αναφέρουμε ακόμα κάποια λάθη που μπορεί να γίνονται καθημερινά άθελά μας, ωστόσο, τις περισσότερες φορές ενοχλούν αρκετά τους γύρω μας.

Μην καθυστερείς στα ραντεβού σου
Το να καθυστερείς σε ένα ραντεβού (όπου η καθυστερημένη άφιξή σου θα ενοχλήσει τους άλλους) είναι ένας τρόπος να δηλώσεις με τον τρόπο σου ότι πιστεύεις ότι ο χρόνος σου είναι πιο πολύτιμος από κάποιου άλλου. Και μάντεψε: δεν είναι! Στην εποχή των κινητών τηλεφώνων -με ειδοποιήσεις και χάρτες- μπορείς να υπολογίσεις τον χρόνο διαδρομής με αρκετά μεγάλη ακρίβεια, με τα πόδια αλλά και με το αυτοκίνητο. Είναι επίσης σημαντικό να ειδοποιείς αυτούς που μπορεί να σε περιμένουν εάν διαπιστώσεις ότι τελικά θα αργήσεις λόγω κάποιας ανεπιθύμητης συνθήκης.

Ανταποκρίσου έγκαιρα σε ένα RSVP
Το «RSVP» είναι συντομογραφία της γαλλικής φράσης «Répondez s’il vous plaît» «Παρακαλώ απαντήστε». Εάν μια πρόσκληση σού ζητά να το κάνεις αυτό προκειμένου να επιβεβαιώσεις την παρουσία σου τήρησε το αίτημα το συντομότερο δυνατό. Είναι απολύτως αποδεκτό να απαντήσεις αρνητικά εάν δεν μπορείτε να παρευρεθείς σε ό,τι σε προσκαλέσουν.

Σύστησε ανθρώπους που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους
Εάν βρεθείς σε μια κατάσταση όπου γνωρίζεις τους πάντες αλλά δεν γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους, θα πρέπει να τους συστήσεις. Και αν είσαι η νέα άφιξη σε μια παρέα και κανείς δεν κάνει τις απαραίτητες συστάσεις, θα πρέπει να πάρεις εσύ την πρωτοβουλία και να συστηθείς.

Σήκω όρθια όταν σε συστήνουν σε κάποιον που μόλις ήρθε στην παρέα
Εάν κάθεσαι όταν σου συστήνουν κάποιον, το ευγενικό που πρέπει να κάνεις είναι να σηκωθείς και να κάνεις χειραψία. Το να μην μπεις στον κόπο να σηκωθείς υποδηλώνει μια περιφρόνηση για το άλλο άτομο.

Όταν τρως με κάποιον, τοποθέτησε τη σάλτσα στο προσωπικό σου πιάτο
Εάν είσαι σε προσωπικό ή επαγγελματικό δείπνο μην βυθίζεις τα σνακ στο ντιπ σε τη σως. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, τοποθέτησε λίγη από τη σάλτσα στο προσωπικό σου πιάτο.

Περίμενε μέχρι να σερβιριστεί το φαγητό σε όλους στο τραπέζι
Μην αρχίσεις να τρως εάν οι συνοδοί σου δεν έχουν λάβει ακόμη τα πιάτα τους. Ανεξάρτητα από το πόσο απογοητευτικό μπορεί να ακούγεται καθώς μπορεί να πεινάς υπερβολικά, πρέπει να περιμένεις μέχρι να καθίσουν όλοι στο τραπέζι.

Μην μιλάς στο τηλέφωνο ενώ στέκεσαι σε μια ουρά
Είναι σημάδι κακών τρόπων να μιλάς δυνατά στο τηλέφωνο σε δημόσιους χώρους, όπως ουρές, καφετέριες ή κινηματογράφους. Είναι προτιμότερο, και για εσένα, και για τον συνομιλητή σου αλλά και για τους γύρω σου να καλέσεις σε ώρα που πραγματικά μπορείς να μιλήσεις.

Κάνε σωστή οπτική επαφή
Είτε συναντάς κάποιον για πρώτη φορά είτε περνάς χρόνο με κάποιον που γνωρίζεις καλά, θα πρέπει πάντα να συνδέεσαι μαζί του οπτικά. Και δεν μιλάμε βέβαια για το επίμονο και ανατριχιαστικό βλέμμα. Η ματιά σου μπορεί να πηγαινοέρχεται. Ωστόσο, το να μην κοιτάς καθόλου κάποιον στα μάτια, μπορεί να εκληφθεί ως σημάδι ότι είσαι ανασφαλής, ότι πιστεύεις ότι είσαι ανώτερη από το άλλο άτομο ή ότι έχεις κάτι να κρύψεις και λες ψέματα.

Μην διορθώνεις τον άλλον
Το να επισημαίνεις πράγματα που δεν μπορεί να αλλάξει ένα άτομο τη δεδομένη στιγμή θεωρείται αγενές. Για παράδειγμα, όταν κάποιος φαίνεται κουρασμένος, δεν πρέπει να το αναφέρεις κατά πρόσωπο γιατί είναι ασέβεια. Ίσως το εν λόγω άτομο έχει σοβαρά προβλήματα και δεν μπορεί να ξεκουραστεί σωστά. Αντίθετα, αν έχει λερωθεί και δεν το έχει αντιληφθεί μπορείς με διακριτικό τρόπο να το αναφέρεις.

https://www.queen.gr/


forwoman

Μείνετε ενημερωμένοι. Εγγραφείτε στο Newsletter μας.

Ζώδια - Σχέσεις

Υγεία

Παιδί

Τέχνες

Επικαιρότητα

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.