facebook_page_plugin

Κι όμως, μελέτη αποδεικνύει ότι το διαζύγιο είναι μεταδοτικό

Κι όμως, μελέτη αποδεικνύει ότι το διαζύγιο είναι μεταδοτικό
Να γιατί οι χωρισμοί εξαπλώνονται.


Amy Glover— HuffPost UK

Αν (όπως εγώ) αγαπάς τον έρωτα, το κουτσομπολιό και τις γυναίκες, οι τελευταίες μέρες ήταν μάλλον πολύ δύσκολες για σένα. Πρώτα ήρθε η είδηση ότι η Αριάνα Γκράντε χωρίζει από τον επί δύο χρόνια σύζυγό της, Ντάλτον Γκόμεζ.

Μετά, άλλο ένα χτύπημα. Η Σοφία Βεργκάρα και ο Τζόε Μανγκαλιέλο χωρίζουν μετά από επτά χρόνια γάμου. Αυτό ήρθε λίγες εβδομάδες μετά τις (ευτυχώς ψευδείς) φήμες διαζυγίου για την Κάιλι Ρίτσαρντς και τον σύζυγό της Μαουρίτσιο Ουμάνσκι. Άλλα διαζύγια διάσημων το 2023 περιλαμβάνουν τον Ρίκι Μάρτιν και τον Χουάν Γιόζεφ, τον Κέβιν Κόστνερ και την Κριστίν Μπαουμγκάρτνερ και τους Σάνον Ντόχερτι και και Κερτ Ισβαριένκο. Με άλλα λόγια, το Χόλιγουντ είναι ένα δύσκολο μέρος για να είσαι παντρεμένο ζευγάρι αυτή τη στιγμή. Αλλά αν αναρωτιόμαστε, όπως εγώ: Γιατί τόσα διαζύγια; Και γιατί όλα ταυτόχρονα; ίσως έχουμε μια απάντηση. Αποδεικνύεται ότι το διαζύγιο μπορεί να είναι μεταδοτικό (ναι, πραγματικά).

Σκεφτήκαμε να μοιραστούμε πώς εξαπλώθηκαν οι χωρισμοί – και τι σημαίνει αυτό. Είναι πολύ, πολύ πιο πιθανό να πάρουμε διαζύγιο αν οι γνωστοί μας έχουν πάρει διαζύγιο. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Brown έδειξε ότι «το διαζύγιο ενός φίλου ή στενού συγγενή δραματικά αυξάνει τις πιθανότητες να χωρίσουμε κι εμείς»... Για να γίνουμε συγκεκριμένοι, έχουμε 75% περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουμε τον σύντροφό μας εάν ο/η φίλος μας έχει χωρίσει με τον/την δικό του, και θα μπορούσαμε ακόμη και να είμαστε 33% πιο χαρούμενοι με τον χωρισμό εάν ο/η φίλος μας έχει χωρίσει από την/τον φίλο της/του. Για να είμαι σαφής, αυτό σημαίνει 75% και 33% περισσότερες πιθανότητες (σε σχέση με το συνολικό ποσοστό διαζυγίων) να χωρίσουμε – δεν έχουμε 75% πιθανότητα να χωρίσουμε αν ο/η φίλος σας έχει χωρίσει. Ωστόσο, αυτά είναι μερικά αρκετά συγκλονιστικά στατιστικά. Και ας σημειώσουμε ότι το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τα διαζύγια.

Το γεγονός ότι το διαζύγιο φαίνεται να εξαπλώνεται σαν γρίπη είναι μέρος ενός φαινομένου που ονομάζεται κοινωνική μετάδοση ή «η ανεπαίσθητη και μερικές φορές ακούσια διάδοση συναισθημάτων ή συμπεριφορών από ένα άτομο σε άλλο». Η μελέτη αναφέρεται επίσης σε άλλα παραδείγματα. Για παράδειγμα, η εγκυμοσύνη είναι επίσης «μεταδοτική». Στη μελέτη, οι ερευνητές προτείνουν μερικούς λόγους για τους οποίους το διαζύγιο μπορεί να «εξαπλωθεί» μεταξύ των ομάδων. «Μια πιθανότητα είναι οι άνθρωποι που παίρνουν διαζύγιο να ”προωθούν” το διαζύγιο σε άλλους δείχνοντας ότι είναι προσωπικά ωφέλιμο (ή τουλάχιστον ανεκτό) ή παρέχοντας υποστήριξη που επιτρέπει σε ένα άτομο να σκεφτεί και να υπομείνει μια ρήξη στην κύρια σχέση του», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Προσθέτουν ότι η ύπαρξη πολλών χωρισμένων φίλων σε μια μόνο ομάδα θα μπορούσε να είναι ένα παράδειγμα «φιλίας μεταξύ ομοίων», σύμφωνα με το οποίο τα άτομα με την ίδια κατάσταση διαζυγίου επιλέγουν ο ένας τον άλλον ως φίλους και συνδέονται (δηλαδή, η τάση που μας αρέσει να προσελκύουμε όμοιους). Με άλλα λόγια, το να δούμε έναν φίλο να φεύγει από έναν ανεκπλήρωτο γάμο χωρίς να αισθάνεται ότι αυτό είναι κάτι με το οποίο θα τελειώσει ο κόσμος – και ίσως ακόμη κι αυτό να δώσει μια σημαντική ώθηση στην ποιότητα ζωής του – θα μπορούσε να προκαλέσει την ύπαρξη διαζυγίων μεταξύ της ίδιας ομάδας φίλων. Και μόλις χωρίσουν οι άνθρωποι μπορεί να συνεχίσουν να αναζητούν ο ένας τον άλλον. Όσο κι αν νιώθω αγωνία για τον χωρισμό της Σοφίας Βεργκάρα με τον Τζόε Μανγκαλιέλο ακόμη και εγώ πρέπει να παραδεχτώ ότι αυτό δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο φαινόταν αρχικά.

Σωστά;

//www.huffingtonpost.gr

forwoman

Μείνετε ενημερωμένοι. Εγγραφείτε στο Newsletter μας.

Ζώδια - Σχέσεις

Υγεία

Παιδί

Τέχνες

Επικαιρότητα

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.