Υπάρχουν μύθοι, πολλά στερεότυπα και παραπληροφόρηση αναφορικά με τη σεξουαλική ζωή των ατόμων που ανήκουν στη γενιά των baby boomers, όσων δηλαδή γεννήθηκαν κατά το δημογραφικό ξέσπασμα που έλαβε χώρα μετά το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1946 έως το 1964. Αντίθετα με την κοινή αντίληψη, τα μεγαλύτερα σε ηλικία ζευγάρια έχουν συχνές σεξουαλικές επαφές και μάλιστα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα αποτελούν ένα ζήτημα μεγαλύτερων διαστάσεων από τις αναμενόμενες.

Από την επιστημονική ομάδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών

Έχουν, όμως, τα νεότερα ζευγάρια καλύτερη σεξουαλική ζωή από τα πιο ηλικιωμένα;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, το 74% των ανδρών και το 70% των γυναικών δηλώνουν ότι έχουν καλύτερη σεξουαλική ζωή τώρα που έχουν περάσει την ηλικία των 60, σε σύγκριση με αυτήν που είχαν στα 40 τους. Πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι στη μελέτη συμμετείχαν μόνο άτομα τα οποία είχαν ακόμα ενεργή σεξουαλική ζωή. Το σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαπίστωση ότι, καθώς τα άτομα μεγαλώνουν σε ηλικία, τείνουν να είναι πιο ικανοποιημένα και χαρούμενα με τη σεξουαλική τους ζωή και όχι μόνο.

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν λιγότερο σεξ όσο μεγαλώνουν σε ηλικία;

Εκτιμάται ότι το μέσο ζευγάρι στις ΗΠΑ κάνει σεξ 66 φορές τον χρόνο, αλλά ο αριθμός των φορών πέφτει στις 52 στα ζευγάρια που διανύουν τη δεκαετία των ‘50. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι νέοι άνθρωποι επικεντρώνουν τη σχέση τους στο σεξ, ενώ οι μεγαλύτεροι στην αισθαντικότητα. Το αποτέλεσμα είναι τα μεγαλύτερης ηλικίας ζευγάρια να έχουν πιο ικανοποιητικές, ρομαντικές σχέσεις, σε σύγκριση με τα νεότερα.

Μια μελέτη βρήκε ότι, ενώ η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών κορυφώνεται ανάμεσα στα 25 και τα 34 έτη, ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη σεξουαλική ικανοποίηση στους μεγαλύτερους σε ηλικία δεν ήταν η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, αλλά η συχνότητα με την οποία αγγίζονταν κι αγκαλιάζονταν.

Παράλληλα, πολλοί πιστεύουν πως η κολπική ξηρότητα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί μόνο τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Η αλήθεια, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι και το 1/3 των νεαρών γυναικών χρειάζεται ένα λιπαντικό προϊόν για την αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό το αναφέρει. Ταυτόχρονα, το προϊόν αυτό χρησιμοποιείται από το 50% των γυναικών στα 50 και από το 66% των γυναικών στα 60 τους χρόνια.

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι η έλλειψη υπευθυνότητας σχετικά με την ασφάλεια της σεξουαλικής δραστηριότητας δεν χαρακτηρίζει μόνο τους νέους. Οι άνθρωποι άνω των 55 ετών είναι αυτήν τη στιγμή ο πιο γρήγορα αυξανόμενος πληθυσμός με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι τα άτομα που έχουν για οποιοδήποτε λόγο χάσει τον /τη σύντροφό τους είναι πιθανό να έχουν αλλαγές ερωτικών συντρόφων, ενώ παράλληλα το γεγονός ότι, ενδεχομένως, δεν υπάρχει δυνατότητα σύλληψης τους αποτρέπει από τη χρήση προφυλακτικού.

Η σεξουαλική ζωή, λοιπόν, φαίνεται να αντέχει στον χρόνο, το ίδιο όμως πρέπει να κάνει και η σεξουαλική υπευθυνότητα. Η χρήση του προφυλακτικού και ο έλεγχος για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα περιφρουρούν τη σεξουαλική υγεία σε κάθε ηλικία.

Πολύ μεγάλοι για… σεξ;

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν σεξ σε οποιαδήποτε ηλικία. Η ίδια η διαδικασία της γήρανσης, μαζί με πολλές παραμέτρους για την υγεία, μπορεί να κάνει το σεξ όλο και πιο δύσκολο με την πάροδο του χρόνου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό από τη στιγμή που επιθυμούν και οι δύο σύντροφοι να κάνουν σεξ, αν υποψιάζονται ή γίνεται αντιληπτό ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σεξουαλική τους ζωή, να αναζητήσουν βοήθεια. Λύσεις πια υπάρχουν.

Ωστόσο, ακόμη και στις περιπτώσεις που η σεξουαλική επαφή δεν είναι δυνατή, να θυμάστε ότι η σωματική οικειότητα μπορεί να πάρει πολλές μορφές και ότι μερικές φορές το ότι μεγαλώνουμε πραγματικά σημαίνει ότι γινόμαστε σοφότεροι ως προς τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι σύντροφοι μπορούν να φέρουν ο ένας στον άλλο ευχαρίστηση.

Βλέπουμε γύρω μας ανθρώπους που, παρά τα πολλά τους χρόνια, στα μάτια μας φαίνονται ακόμα νέοι και νιώθουν και οι ίδιοι πως πέραν της εικόνας και της εμπειρίας τους, δεν έχουν χάσει τίποτα από τη νεότητά τους. Άνθρωποι που ζουν την κάθε μέρα, που νιώθουν, που ερωτεύονται και κάνουν έρωτα.

Η εικόνα ενός ζευγαριού μιας κάποιας ηλικίας που περπατούν πιασμένοι χέρι χέρι παραπέμπει τον καθένα από εμάς σε κάτι διαφορετικό. Ίσως μια ανάμνηση, μια επιθυμία ή και ακόμα και μια ευχή, με διάχυτα συναισθήματα… συγκίνηση, νοσταλγία, χαρμολύπη…μια σκέψη μοιάζει βέβαια να ανήκει στους περισσότερους: «θέλω κι εγώ να είμαι έτσι όταν γεράσω». Δύο ζωές, λοιπόν, ξεχωριστές που συμπορεύτηκαν, ωρίμασαν, ίσως κάπου χώρισαν και ξανασυναντήθηκαν ή διακόπηκαν και ξεκίνησαν από την αρχή…

boro.gr