Την ίδια ανησυχία που μου έλεγε η μάνα μου ότι έχει για μένα, το παιδί της, την νιώθω τώρα κι εγώ, για το δικό μου...

Οι μάμαδες μας ήταν σπαστικές. Ή μάλλον όχι. Οι μαμάδες είναι σπαστικές. Είστε σπαστικές. Είμαστε σπαστικές.
"Κοιμήσου, παιδί μου", το βιβλίο που μου άλλαξε τη ζωή

Ό,τι δικαιολογία και να σκεφτείς, όσα ελαφρυντικά και να δώσεις, η αλήθεια είναι ότι ένας από τους ρόλους της μητρότητας είναι να σπάει τα νεύρα στο παιδί της, ανεξαρτήτως ηλικίας. Τώρα θα πρέπει να φάει όλο του το φαγητό ακόμα κι αν δεν θέλει και αργότερα να παίρνει τηλέφωνο κάθε φορά που θα αργήσει πάνω από εικοσάλεπτο.

ΠΡΙΝ

Ναι, κι εγώ τα κορόιδευα όλα αυτά. Οι τσακωμοί αμέτρητοι με τη μαμά μου. Από το τι θα φάω, πως θα πάω, πως θα γυρίσω, τι ώρα θα γυρίσω, πόσο κι αν διάβασα μέχρι το "σε παρακαλώ μην πάτε με αυτοκίνητο, θα πληρώσω εγώ τα αεροπορικά". Τότε τσαντιζόμουν. Ίσως και να γέλαγα.

ΜΕΤΑ

Πλέον όμως, μαζί με την ευτυχία της μητρότητας έχει γεννηθεί και αυτό το ειδικό χαρακτηριστικό της –ας την ονομάσουμε- ολίγον παράλογης ανυσηχίας. Και όσο είναι ακόμα μικρό το παιδί σώζεται η κατάσταση. Οι πιο "σοβαρές" έγνοιες είναι αν θα του βγάλεις ή θα του αφήσεις τη ζακέτα –θα κρυώσει ή θα ιδρώσει;

Μικροσκοπικές ανησυχίες κυριαρχούν στο μυαλό κάθε μητέρας μέσα στο εικοσιτετράωρο, που όσο μεγαλώνει το παιδί μεγαλώνουν κι αυτές.
Και αν πρέπει να μιλήσουμε προσωπικά για την δική μου περίπτωση, από τώρα, σχεδόν 17 χρόνια νωρίτερα, προσπαθώ να βρω έναν τρόπο να μην μάθει να οδηγεί, να μην είναι ανάγκη να το κάνει, να μην πρέπει καν να μπει σε άλλο αμάξι. Μέχρι στιγμής η μόνη μου "λύση" είναι να πάει να σπουδάσει έξω, σε μια χώρα που το αμάξι είναι περιττό σαν την Αγγλία ή την Αμερική.
Γελοιότητες, το ξέρω. Το καταλαβαίνω. Δεν πιστεύω όμως ότι δεν το καταλάβαιναν και οι δικές μας οι μητέρες. Δεν είμαστε χαζές, ούτε προληπτικές, ούτε υπερβολικές. Απλά όταν γίνεσαι μητέρα, ένα από τα πράγματα που χάνεις για πάντα είναι η ξεγνοιασιά. Δε βαριέσαι, μικρό το αντίτιμο.

Και ναι, κορόιδευε όσο θες, αλλά όταν γίνεις μάνα θα το καταλάβεις.

Από την Ρομίνα Δερβεντλή

https://cosmo.gr

Tags: