Σύμφωνα με τον θεωρητικό Erik Erikson, η κρίση ταυτότητας είναι μια από τις πιο σημαντικές εσωτερικές πάλες που έχει να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος στην ανάπτυξη. Στις μέρες μας, βέβαια, η κρίση ταυτότητας είναι κάτι που παρουσιάζεται πιο συχνά από την εποχή του Erikson. Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνετε όταν δεν ξέρετε πια ποιος είστε;

Καταρχάς, η «κρίση ταυτότητας» μπορεί να είναι σημάδι μιας πολύ θετικής αλλαγής στη ζωή σας. Ένας άνθρωπος που μένει ή θέλει να μένει συνεχώς ο ίδιος, είναι ένας άνθρωπος που δεν εξελίσσεται. Το να μην ξέρετε ποιος είστε είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να ρωτήσετε τον εαυτό σας: «Ποιος θέλω να είμαι»;

Αν δεν σας αρέσει ο εαυτός σας πια, το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να το αποδεχτείτε. Δεύτερον, προσπαθήστε να καταλάβετε ποιοι τομείς στη ζωή σας χρειάζονται αλλαγή.

Προσέξτε αν κάποιες επιλογές ή υποχρεώσεις στη ζωή σας σάς προκαλούν άγχος ή λύπη. Αν για παράδειγμα αμφισβητείτε την επιλογή καριέρας που κάνατε, προσέξτε πώς η τωρινή σας δουλειά σάς κάνει να αισθάνεστε. Αν επιστρέφετε στο σπίτι μέσα στην ένταση, κούραση, πίεση ή στεναχώρια, ίσως είναι σημάδι πως ήρθε ο καιρός για αλλαγή.

Επιπρόσθετα, δώστε χρόνο και προσοχή στον εαυτό σας. Αφιερώστε χρόνο στο να «μελετήσετε» τα συναισθήματά σας και να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν.

Από τη στιγμή που περνάτε κρίση ταυτότητας, σημασία έχει να ανακαλύψετε ΠΟΙΟΣ θέλετε να είστε. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχετε είναι να επικεντρώσετε την προσοχή σας στον εαυτό σας και στα «θέλω» σας.


https://offsite.com.