Σε ένα πιο ατομικό και καθημερινό επίπεδο, όμως, πώς θα επηρεάσει ο πλανήτης του θανάτου και της αναγέννησης το κάθε ζώδιο;
Γιώργος Πανόπουλος

Ο Πλούτωνας είναι ο πλανήτης της εξέλιξης και της αλλαγής. Είναι αυτό που συνέλαβε ο Δαρβίνος όταν διαμόρφωσε τη θεωρία του για τη εξέλιξη των ειδών, δηλαδή το σκληρό και αμείλικτο πρόσωπο της φύσης, που προκειμένου να προχωρήσει μπροστά, εξαφανίζει βίαια και βάναυσα χωρίς συναισθηματισμούς οτιδήποτε βρίσκεται στο δρόμο της και εμποδίζει την επιβίωσή της. Θάνατος για τη φύση δεν είναι ο προσωπικός, ατομικός θάνατος, άλλωστε τίποτα δεν πεθαίνει ποτέ, απλά επιστρέφει στη φύση στην πρωτόλεια μορφή του κι εκείνη του δίνει νέο σχήμα.

Θάνατος είναι η στασιμότητα, μια κατάσταση που παγιώνεται και πλέον δεν επιτρέπει κανέναν μετασχηματισμό. Ο Πλούτωνας λοιπόν μας καλεί να ζήσουμε σύμφωνα με αυτή τη λογική και να έχουμε τα μάτια και τα αφτιά μας ανοιχτά, ώστε να ακολουθούμε τους φυσικούς ρυθμούς και να μην ενδώσουμε ποτέ στη γλυκιά Σειρήνα που λέγεται μονιμότητα, καθώς αυτή κάποια στιγμή θα γίνει τοξική. Να αποδεχθούμε ότι όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν ημερομηνία λήξης και να είμαστε έτοιμοι όταν θα έρθει η ώρα του αποχαιρετισμού. Σαν τους γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους την πρώτη μέρα στο σχολείο. Μπορούμε να δακρύσουμε αν θέλουμε, αλλά δεν πρέπει να αρπάξουμε το παιδί από τη δασκάλα.

Πόσοι όμως από εμάς μπορούμε να ισχυρισθούμε με κάθε ειλικρίνεια ότι δεν υπάρχουν στη ζωή μας πρόσωπα και καταστάσεις που μας κρατάνε πίσω, αντιλήψεις, στάσεις και νοοτροπίες που ενώ ξέρουμε ότι πρέπει πάση θυσία να αλλάξουμε, παραπέμπουμε τις απαραίτητες αλλαγές στις καλένδες; Ναι, φοβόμαστε το άγνωστο και το καινούργιο και προτιμούμε την ασφάλεια του γνωστού και του δοκιμασμένου. Όταν όμως ο Πλούτωνας ενεργοποιείται στο χάρτη μας, τα ψέματα τελειώνουν. Και είτε μας αρέσει είτε όχι, ήρθε η ώρα να ξεριζωθούν τα καρκινώματα. Γιατί είναι ακριβώς αυτά, τα καρκινώματα, που αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξή μας.

Τα δύο αγαπημένα πεδία δράσης του Πλούτωνα, όπως και του ζωδίου του Σκορπιό που κυβερνά, είναι ο έρωτας και ο θάνατος. Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι ο σωματικός θάνατος, τόσο ο δικός μας όσο και των αγαπημένων μας προσώπων, δεν είναι μονοπώλιο του Πλούτωνα. Ο θάνατος μπορεί να έχει τη μορφή του Κρόνου, του Ουρανού, του Ποσειδώνα, ακόμη και του Δία.

Απλά, σε κάθε περίπτωση, ο θάνατος έρχεται για διαφορετικούς λόγους. Όταν ο θάνατος έχει τη μορφή του Πλούτωνα, αυτό σημαίνει ότι το άτομο δεν έχει κανένα περιθώριο εξέλιξης είτε λόγω του προχωρημένου της ηλικίας είτε γιατί έχει τόσο πολύ προσκολληθεί σε αποκρυσταλλωμένες συνήθειες και συμπεριφορές, που έχουν γίνει αρνητικές τόσο για το ίδιο όσο και για τους γύρω του. Κι όταν ο θάνατος αφορά άλλα, προσφιλή μας πρόσωπα, έρχεται γιατί, όσο σκληρό κι αν ακούγεται αυτό, έχει έρθει η ώρα να απαγκιστρωθούμε από αυτά.

Ο Πλούτωνας κατά βάση ενδιαφέρεται για εκείνους τους συμβολικούς θανάτους που σου επιτρέπουν να περάσεις σε μια νέα κατάσταση ύπαρξης. Όπως ο χρόνος φροντίζει για τις σωματικές αλλαγές που όλοι μας υφιστάμεθα και δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στη σωματική κατάσταση του παρελθόντος, έτσι και ο Πλούτωνας φροντίζει για εκείνες τις απαραίτητες ψυχολογικές μεταμορφώσεις που θα δώσουν νέα ώθηση στη ζωή. Ουσιαστικά η ζωή είναι που τον ενδιαφέρει κι όχι ο θάνατος, απλά δεν θα διστάσει να καταφύγει σε αυτόν όταν αισθανθεί ότι η ζωή απειλείται. Κι εφόσον μόνο η διαρκής ανανέωση εξασφαλίζει πραγματική ποιότητα ζωής, μπορεί πολύ εύκολα να λειτουργήσει ως Σπαρτιάτης και να σε πετάξει στον Καιάδα.

Ο έρωτας, από την άλλη πλευρά, είναι το πεδίο όπου ο Πλούτωνας μεγαλουργεί. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει τίποτα που να σε μεταμορφώνει τόσο καταλυτικά όσο ο έρωτας. Αν ερωτευθείς σε περίοδο Πλούτωνα, θα είναι η πρώτη φορά που θα θέλεις κάποιον τόσο πολύ και θα είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για σένα να λειτουργήσει αυτή η σχέση. Αλλά... Αλλά η σχέση δεν θα λειτουργεί. Τουλάχιστον όχι όπως το ονειρευόσουν. Δεν θα σε θέλει τόσο όσο εσύ; Δεν θα είναι διαθέσιμος/η για ολοκληρωτική σχέση; Θα υπάρχει απόλυτη ασυνεννοησία;

Ό,τι κι αν συμβαίνει, εσύ θα έχεις τέτοια εξάρτηση από τη σχέση αυτή που δεν θα μπορείς να πεις αντίο και να προχωρήσεις. Θα συμπεριφέρεσαι σαν δαιμονισμένος που θα χρήζει άμεσου εξορκισμού. Θα νομίζεις ότι ένα πνεύμα σε κατέλαβε, που ελέγχει απόλυτα τις κινήσεις σου και σε οδηγεί εκεί που θέλει αυτό. Θα απειλείς συνεχώς με χωρισμούς και θα χωρίζεις κιόλας κάποιες φορές. Θα είναι τέτοια όμως η μιζέρια και η δυστυχία σου όταν θα είστε χώρια, που θα επιστρέφεις πάραυτα.

Θα μισείς τον εαυτό σου που κατάντησε υποχείριο ενός άλλου ανθρώπου και θα τον φτύνεις κάθε μέρα στον καθρέπτη που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λογική και να σηκωθεί να φύγει. Θα προσπαθείς να θυμηθείς πώς ήσουν πριν, πώς ζούσες πριν μπει στη ζωή σου αυτός ο άνθρωπος και δεν θα μπορείς. Θα εκδηλώσεις χαρακτηριστικά που είτε δεν ήξερες ότι είχες, είτε ντρεπόσουν γι' αυτά και τα έκρυβες γιατί δεν ταιριάζουν με τη δημόσια εικόνα που θέλεις να έχεις.

Εν συντομία, θα υποστείς τη μεγαλύτερή σου ήττα. Θα έχεις καεί ολοκληρωτικά, θα έχεις εξαντλήσει όλα τα περιθώρια δράσης και παρ' όλα αυτά, μηδέν εις το πηλίκον. Και κάποια στιγμή θα το πάρεις απόφαση, ότι τα πράγματα στη ζωή δεν έρχονται πάντα όπως τα θέλουμε. Ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν είναι πλαστελίνη για να τους πλάθουμε κατά βούληση. Και μέσα από αυτό το απόλυτο σκοτάδι, την πλήρη απελπισία και απόγνωση, θα αρχίσεις να μαζεύεις ένα ένα τα κομμάτια σου και να επιστρέφεις στους φυσιολογικούς ρυθμούς σου πριν από την επέλαση του Πλούτωνα.

Όχι όμως ο ίδιος. Ποτέ ξανά ο ίδιος. Η ζωή σου πλέον θα χωρίζεται σε δύο περιόδους, π.Π. και μ.Π., προ Πλούτωνα και μετά Πλούτωνα. Αν θέλεις, μπορείς να συνεχίσεις τη συγκεκριμένη σχέση, μόνο όμως μέσα από το πρίσμα της νέας γνώσης που απέκτησες. Τις περισσότερες φορές όμως συνειδητοποιείς ότι δεν ήταν ο συγκεκριμένος άνθρωπος που είχες ανάγκη, αλλά ότι χρειαζόσουν απλά κάποιον που να σου επιτρέψει να ζήσεις αυτή την εμπειρία.

Ποιος είναι ο πλούτος που υπόσχεται ο Πλούτωνας; Πρώτον, ότι ο κόσμος των ενστίκτων είναι πολύ σημαντικός για να τον αγνοείς συστηματικά. Δεύτερον, ότι είσαι ικανός να αγαπήσεις βαθιά και αληθινά. Τρίτον, ότι μπορείς να έχεις μια πολύ επώδυνη εμπειρία στη ζωή σου και να επιζήσεις, άρα αρχίζεις και πιστεύεις στη δύναμή σου. Τέταρτον, ότι μπορεί να υπέφερες, αλλά έζησες μια περίοδο με την αδρεναλίνη στα ύψη και πρώτη φορά στη ζωή σου αισθάνθηκες τόσο ζωντανός. Και τέλος, η βαθιά σοφία και γνώση για την ανθρώπινη φύση που σου επιτρέπει να έχεις μια μεγίστου βαθμού κατανόηση για το συνάνθρωπό σου.

Βέβαια, μπορεί ο Πλούτωνας να προτιμά τους δύο προαναφερθέντες τομείς, αλλά στο χάρτη του καθενός μας θα περάσει από συγκεκριμένο οίκο και θα κάνει συγκεκριμένες όψεις με τους άλλους πλανήτες. Εκείνο που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι ο πλανήτης ή ο οίκος που θα επηρεαστεί, θα αναγκαστεί να υποστεί μια ριζική και απολύτως αναγκαία μεταμόρφωση, σε περίπτωση που δεν λειτουργεί σύμφωνα με τη φύση του. Ποια είναι όμως τα ζώδια που θα δεχθούν την κατά μέτωπο επίθεση, αλλά και θα διεκδικήσουν τη μερίδα του λέοντος από τα λάφυρα;

Καταρχάς, τα ζώδια του παρορμητικού σταυρού (Κριός, Καρκίνος, Ζυγός, Αιγόκερως), όσοι έχουν πλανήτες σε αυτά και σε όσους οι γωνίες του ωροσκοπίου τους (ωροσκόπος, Μεσουράνημα κ.λπ.) βρίσκονται στα συγκεκριμένα ζώδια. Κατά δεύτερο λόγο, η γενιά με Πλούτωνα στον Ζυγό, δηλαδή οι γεννημένοι την περίοδο 1971-1984 και ιδιαίτερα αν αυτός ο Πλούτωνας σχηματίζει όψεις με προσωπικούς πλανήτες.

Είστε η γενιά που θα βιώσει το τετράγωνο του Πλούτωνα με τη γενέθλια θέση του και πολλοί από εσάς θα βιώσετε εκείνη την εμπειρία που συνοψίζεται στη φράση: «Πρώτη φορά θέλω κάτι τόσο πολύ και δεν μπορώ να το έχω». Γίνεται αντιληπτό ότι όσο πιο πολλά στοιχεία συγκεντρώνει κανείς από τα παραπάνω, τόσο πιο έντονη θα είναι η επίδραση του Πλούτωνα, π.χ., ένας Αιγόκερως γεννημένος την περίοδο 1971-1984, με τετράγωνο Ηλίου - Πλούτωνα, ωροσκόπο Ζυγό και Σελήνη στον Κριό έχει οπωσδήποτε «προβάδισμα» έναντι των υπολοίπων Αιγόκερων.

Παρορμητικά ζώδια (Κριός - Καρκίνος - Ζυγός - Αιγόκερως). Όπως προαναφέρθηκε αυτά είναι τα ζώδια που τα αφορά άμεσα η διέλευση του Πλούτωνα από τον Αιγόκερω. Κατ' ευθείαν στο ψητό λοιπόν!

ΚΡΙΟΣ

Ω, Θεέ μου! Δεν φτάνει που έτσι κι αλλιώς ξεχειλίζετε από ενέργεια (για τους «νορμάλ» Κριούς μιλάω), αλλά από το 2010 και κυρίως από το 2011 και μετά θα έχετε και τον Ουρανό στο ζώδιό σας για περίπου 7 χρόνια κι εκεί που εσείς θα τερματίζετε με τα χέρια κατεβασμένα σαν τον Usain Bolt, οι άλλοι θα καταφθάνουν ασθμαίνοντας. Όμως, για καλή ή για κακή σας τύχη θα έχετε και τον Πλούτωνα να σχηματίζει τετράγωνο με τον Ουρανό και τον Ήλιο σας.

Που σημαίνει ότι η κούρσα που θα τρέξετε δεν είναι τα Παπαφλέσσια, αλλά ο τελικός των Ολυμπιακών Αγώνων. Να την κάνετε την επανάστασή σας, κανείς δεν λέει όχι, αλλά αυτή η επανάσταση θα πρέπει να είναι ουσιαστική. Να είναι αυτή η επανάσταση που πάντα θέλατε να κάνετε, αλλά δεν τολμούσατε γιατί γνωρίζατε πολύ καλά ότι θα έπρεπε πρώτα να πάρετε τον κασμά και να σκάψετε βαθιά μέσα σας. Σας θυμίζω ότι σας περιμένει θησαυρός στο τέλος της διαδρομής.

Ο θησαυρός του μακαρίτη. Αλλά σαν τον Βασίλη Αυλωνίτη, θα πρέπει πρώτα να γκρεμίσετε όλο το σπίτι της Γεωργίας Βασιλειάδου. Αν μάλιστα έχετε και τις γωνίες του ωροσκοπίου σας στα παρορμητικά ζώδια, τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Σημαντικές αλλαγές προβλέπονται σε θέματα σπιτιού, οικογένειας, επαγγέλματος, σχέσεων, ακόμη και υγείας σε όσους επηρεάζεται και ο ωροσκόπος. Μα δεν άφησα και τίποτα. Πράγματι.

Μετά το πέρας αυτών των διελεύσεων ούτε εσείς οι ίδιοι δεν θα αναγνωρίζετε τον εαυτό σας. Εσείς όμως δεν είστε που δηλώνετε γενναίοι και ότι δεν σας σκιάζει φοβέρα καμιά; Αποδείξτε το. Όσο για τον έρωτα, που προσποιείστε ότι σας ενδιαφέρει, αλλά στην ουσία θέλετε να αφήνετε πτώματα πίσω σας, έχετε το νου σας επί Πλούτωνα. Επειδή σας αρέσει ο ρόλος του Ιάσονα, προσέξτε τις κατακτήσεις σας. Μία από αυτές μπορεί να λέγεται Μήδεια.

Έξτρα tip: Οι του δεύτερου και τρίτου δεκαημέρου εκμεταλλευθείτε τη διετία 2010-2012 με τον Κρόνο απέναντί σας. Δεν θα σας αρέσει καθόλου, σας το υπογράφω, αυτός όμως θα σας δείξει πού πάσχετε, πού υστερείτε και τι φοβάστε και θα σας φανερώσει τι ακριβώς πρέπει να αλλάξετε. Οι του πρώτου, δυστυχώς ή ευτυχώς, θα έχετε τον Κρόνο σχεδόν ταυτόχρονα με Πλούτωνα και Ουρανό.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Μα, τώρα, είστε εσείς για Πλούτωνα; Σάμπως είστε για Ουρανό; Εδώ, μια δίμηνη διέλευση Άρη και γίνεστε μπουχός! Μη διαμαρτύρεστε, το ξέρω, δεν είστε όλοι το ίδιο. Όσοι είστε όμως έτσι, θα πρέπει από τώρα να αρχίσετε να συνειδητοποιείτε ότι σε αυτή τη ζωή δεν γίνεται να είμαστε πάντοτε 100% προστατευμένοι. Οι οικογένειες και οι σχέσεις περνάνε κρίσεις και καλά κάνουν. Δεν γίνεται να είμαστε συνεχώς σαν την Μπλανς Ντιμπουά και να στηριζόμαστε στην καλοσύνη των ξένων.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας και να γίνουμε αυτάρκεις. Δεν γίνεται να παραλύουμε κάθε φορά που κάποιος άνθρωπος φεύγει από τη ζωή μας. Δεν το κάνει για να μας εκδικηθεί, απλά η δική του πορεία δεν συμπεριλαμβάνει απαραίτητα κι εμάς. Πόσοι από σας δεν έχετε κόψει ακόμα τον ομφάλιο λώρο; Τα επόμενα χρόνια θα αναγκαστείτε να το κάνετε και μάλιστα μόνοι σας, χωρίς τη συνδρομή... γιατρού.

Σε όποιον τομέα και να συμβούν οι αλλαγές, θα αισθανθείτε περισσότερο εκτεθειμένοι από ποτέ. Είστε ίσως εκείνο το παρορμητικό ζώδιο που θα δυσκολευτεί περισσότερο από τα υπόλοιπα να προσαρμοστεί στη νέα τάξη πραγμάτων. Αν πιστεύετε στην απόλυτη ελεύθερη βούληση και επιλέξετε να κλειστείτε στο καβούκι σας ώστε να περάσουν οι αλλαγές ξυστά, κάντε το. Δεν θα σας το συμβούλευα, όμως.

ΖΥΓΟΣ

Ναι, ναι, γνωρίζω. Είστε τα καλύτερα παιδιά του ζωδιακού. Ήρεμα, καλοσυνάτα, καλοπροαίρετα. Δεν καβγαδίζετε ποτέ άσκοπα, πάντα ακούτε τη γνώμη των άλλων και είστε απόλυτα πειθαρχημένοι. Μα, τότε γιατί σας κακολογούν; Γιατί το κάνετε με ψυχρότητα, σαν να μη βγαίνει από μέσα σας. Έχετε αυτή την αγγλική ευγένεια, το stiff upper lip, που βγάζει έναν καθωσπρεπισμό, σαν να το κάνετε από υποχρέωση χωρίς να το νιώθετε. Θα έχετε και τον Κρόνο στο ζώδιό σας για δύο χρόνια και ποιος σας πιάνει.

Ποιες συνταρακτικές αλλαγές και ποια πάνω κάτω; Θα διαβάζετε τα αστρολογικά περιοδικά και θα λέτε ότι αυτοί οι αστρολόγοι δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Πίσω όμως έχει η αχλάδα την ουρά. Ο Κρόνος μπορεί να σας αρέσει, αλλά θα φύγει και μετά θα μείνετε μόνοι με τον Πλούτωνα και τον Ουρανό. Θυμάστε εκείνον τον Σκορπιό που είχατε μπλέξει ένα καλοκαίρι και τον θεωρούσατε παρανοϊκό και πρωτόγονο; Θα αρχίσετε να τον καταλαβαίνετε σιγά σιγά.

Θα διαταραχθούν πολλές ισορροπίες, πολλές σχέσεις θα διαλυθούν και θα δημιουργηθούν καινούργιες πολύ έντονες που θα σας αλλάξουν τη ζωή. Κι αυτό γιατί πολλοί από σας, από την ανάγκη σας να έχετε γερές βάσεις και από τη λατρεία σας για αρμονία, φτιάξατε ένα θνησιγενή εαυτό. Δεν υπολογίσατε ότι έχετε κι έναν δεύτερο στην κουίντα που δεν του δώσατε ποτέ να πει μια ατάκα. Ξέρετε όμως τι ακολουθεί τη χρόνια καταπίεση; Η έκρηξη.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Α, μάλιστα, ήρθαμε στους πρωταγωνιστές. Ναι, φίλτατοι Αιγόκεροι, για σας χτυπάει η καμπάνα. Τα δικά σας θέματα θα βγουν στην επιφάνεια. Μπορεί στον έξω κόσμο να καταρρέει το σύμπαν, αυτό το σάπιο που υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας να βγει στην επιφάνεια, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο ο Πλούτωνας δεν θα σας αφήσει έτσι. Σας υπόσχεται ολική μεταμόρφωση. Μην ξεχνάτε ότι εσείς είστε το ζώδιο που συμβολίζει την ακέραιη προσωπικότητα.

Ακέραιη προσωπικότητα σημαίνει ότι έχω μάθει τον εαυτό μου απ' έξω κι ανακατωτά κι ότι έχω ενσωματώσει όλα τα στοιχεία του χαρακτήρα μου. Το έχετε επιτύχει; Για να σας δω. Ο Πλούτωνας θα είναι το μεγάλο τεστ. Όλα αυτά που χτίζατε τόσα χρόνια ήταν από γκρο μπετόν ή παλάτια στην άμμο; Κι επειδή είστε μανούλες στο να κρατάτε απωθημένα, προσέξτε τώρα που πολλά από αυτά θα κάνουν θριαμβευτική επανεμφάνιση. Α, δεν σας είπα.

Τόσο καιρό δεν λέτε ότι μόνο εσείς είστε ικανοί, ότι μόνο εσείς δουλεύετε κι ότι όλα τα βάρη έχουν πέσει πάνω σας; Ε, λοιπόν, μπορεί να είχατε κουράσει όλους τους άλλους με την γκρίνια σας, αλλά, όσο ασύλληπτο κι αν φαίνεται, το σύμπαν σάς άκουσε. Και σας πίστεψε. Και σου λέει, θα τους τα γκρεμίσω όλα κι αυτοί θα τα ξαναφτιάξουν στο πιτς φιτίλι, δεν τους φοβάμαι. Τι είπατε; Δεν εννοούσατε ακριβώς αυτό; Λυπάμαι, είναι πια αργά για δάκρυα.

Να σας πω και για το σεξ; Αντε, να σας πω. Έχετε εμμονή με το θέμα, παραδεχθείτε το, οι δυο μας είμαστε. Σας έλκει και σας απωθεί ταυτόχρονα. Δεν μπορείτε να συλλάβετε αυτή τη μυστηριώδη δύναμη που μετατρέπει τον κοστουμαρισμένο κύριο σε άγριο θηρίο. Ο νους σας είναι μονίμως εκεί, αλλά μόλις ενδίδετε στις πρωτόγονες ορέξεις σας, σας πιάνουν οι τύψεις που πέσατε τόσο χαμηλά. Προσέξτε, γιατί ο Πλούτωνας υπόσχεται σεξ που θα πηγαίνει κόντρα σε όλες τις αρχές σας. Πολλοί παντρεμένοι μπορεί να χωρίσετε για ένα εφήμερο πάθος και μετά θα έχετε φρικτές ενοχές που διαλύσατε το σπίτι σας και βλέπετε το παιδί σας κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο. Α, δεν σας φταίει κανείς. Ο,τι κοροϊδεύει κάποιος, το λούζεται.

Σταθερά ζώδια (Ταύρος, Λέων, Σκορπιός, Υδροχόος)

Είναι σαν να σας ακούω: «Καλά, εμείς πρέπει να τα τραβάμε όλα; Άλλα ζώδια δεν υπάρχουν;». Υπάρχουν, αλλά το σύμπαν σάς επέδειξε μια ιδιαίτερη αδυναμία κι από το 1996 και μετά σας πρόσφερε απλόχερα σε τιμή ευκαιρίας Ουρανό, Ποσειδώνα, Κρόνο, Χείρωνα. Τρεις γάμοι δεν είναι πολλοί σε μια σεζόν, έλεγε η Μαίρη Λαλοπούλου στο «Τζένη Τζένη». Μπορεί, αλλά τέσσερις αργοί πλανήτες σε 12 χρόνια, είναι.

Οι του τρίτου δεκαημέρου μάλιστα βρίσκονται ακόμη στο μάτι του κυκλώνα, αυτού που έχει κατοικοεδρεύσει στο Μεξικό και δεν λέει να πάει προς τη Φλόριντα. Οπότε, μόνο ο Πλούτωνας σας έλειπε. Ησυχάστε. Θεωρητικά πάντα, θα τη βγάλετε πιο φθηνά από τους υπόλοιπους. Τα επόμενα χρόνια όμως, με τις μεγάλες αλλαγές που επίκεινται, σε σας θα στρέψουν το βλέμμα τους οι υπόλοιποι, όταν θα χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους, αναζητώντας λίγη σταθερότητα. Φροντίστε να σταθείτε στο ύψος σας.

ΤΑΥΡΟΣ

Οι Ταύροι θα έχετε τον Πλούτωνα σε αρμονική όψη τριγώνου με τον Ήλιο σας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι την έχετε βγάλει καθαρή. Είστε ίσως το πιο σταθερό από τα σταθερά ζώδια και με μια τάση να είστε αμετακίνητοι στις θέσεις σας, όντες απόλυτα πεπεισμένοι ότι μόνο η δική σας οπτική γωνία είναι η σωστή. Οπότε ο Πλούτωνας δεν σας ταιριάζει καθόλου και ακόμα και η αρμονική όψη που θα σχηματίζει αυτός από τον Αιγόκερω είναι ικανή να φέρει ανακατατάξεις, στις οποίες θα δυσκολευθείτε να ανταποκριθείτε. Βάσει ηλιακού ωροσκοπίου, ο Πλούτωνας σας προτρέπει να διαμορφώσετε μια νέα φιλοσοφία ζωής, όπου οι καταθέσεις στην τράπεζα δεν θα θεωρούνται ύψιστο προσόν. Άλλωστε στις μέρες μας ούτε αυτές είναι εγγυημένες...

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Οι Σκορπιοί, θεωρώ, είστε οι πιο ευνοημένοι αυτής της διέλευσης. Ο Πλούτωνας είναι ο μοντέρνος κυβερνήτης σας και θα βρίσκεται σε θέση εξαγώνου με τον Ήλιο σας. Σας αρέσουν τα δύσκολα κι ακόμα κι εσείς, που κανείς δεν σας πιστεύει όταν λέτε το ζώδιό σας, ήρθε η ώρα να κλείσετε πολλά στόματα. Σας προσφέρεται μια μοναδική ευκαιρία να διαμορφώσετε επιτέλους την προσωπικότητα που ταιριάζει στη φύση σας και μάλιστα να την εκφράσετε προς τα έξω. Εντάξει, δεν θα γίνει αναίμακτα αυτό, αλλά πότε εσείς δώσατε σημασία σε οποιαδήποτε εμπειρία που δεν αποκτήθηκε με αίμα, δάκρυα κι ιδρώτα;

ΛΕΩΝ

Οι Λέοντες είστε πολύ κουρασμένοι. Μα πάρα πολύ όμως. Ειδικά οι του τρίτου δεκαημέρου, όλο πάτε να σηκωθείτε κι όλο ξαναπέφτετε. Κρόνος και Ποσειδώνας έχουν αφήσει τα χνάρια τους και περιφέρεστε σαν την Γκιζέλα Ντάλι στη Νάξο, όπου κανείς δεν μπορεί να διακρίνει πίσω από το ρυτιδιασμένο πρόσωπο τη ναζιάρα γατούλα του παρελθόντος. Βάση ηλιακού ωροσκοπίου, όμως, θα επηρεαστεί ο 6ος οίκος της υγείας και της καθημερινότητας, οπότε, ιδιαίτερα όσοι έχετε και ωροσκόπο Λέοντα, πηγαίνετε για τακτικά τσεκάπ, δεν έχετε να χάσετε τίποτα. Επίσης, ξέρω πόσο δεμένοι είστε με τα κατοικίδιά σας, αλλά δυστυχώς αυτά ζουν συνήθως πολύ λιγότερα χρόνια από τους ανθρώπους.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Οι Υδροχόοι έχετε ακόμα τον Ποσειδώνα στο ζώδιό σας και ειδικά οι γεννημένοι το τρίτο δεκαήμερο αισθάνεστε αποστραγγισμένοι από ενέργεια και χρειάζεστε τουλάχιστον δώδεκα ώρες ύπνου και τρεις εσπρέσο για να ανοίξετε τα μάτια σας το πρωί. Διδαχθήκατε τίποτε από τον Ποσειδώνα; Ήρθατε σε επαφή με εναλλακτικές πραγματικότητες και θεωρίες; Συνειδητοποιήσατε ότι ο πυρετός είναι μια υγιής αντίδραση του οργανισμού που ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος για να σκοτώσει τον ιό και είναι λάθος να παίρνετε ασπιρίνη κάθε τρεις ώρες;

Αν όχι, ο Πλούτωνας από το 12ο ηλιακό σας οίκο θα σας δώσει μια δεύτερη ευκαιρία να αντιμετωπίσετε παρόμοια θέματα. Κι επειδή το παίζετε πολύ πολιτισμένοι, προοδευτικοί και ανεκτικοί, ήρθε ο καιρός, κυρίως για όσους έχουν και ωροσκόπο Υδροχόο, να ανακαλύψετε το υποχθόνιο πρόσωπό σας. Ναι, κι εσείς ζηλεύετε, κι εσείς είστε κτητικοί, κι εσείς θέλετε να εκδικηθείτε κάποιους, κι εσείς είστε άκαμπτοι πολλές φορές. Δεν το ξέρατε; Κακώς.

Μεταβλητά ζώδια (Δίδυμοι, Παρθένος, Τοξότης, Ιχθύς)

Εσείς ήσασταν οι αγαπημένοι του Πλούτωνα για 12 χρόνια όσο εκείνος βρισκόταν στον Τοξότη, οπότε καιρός να δώσετε τη σκυτάλη, να γλείψετε τις πληγές σας και να ανασυνταχθείτε. Όσοι έχετε κάνει απολογισμό αυτής της περιόδου, μπορεί να μη θέλετε με τίποτα να ξαναγυρίσει, αλλά ήδη αντιμετωπίζετε αυτή τη διέλευση ως ευλογία. Μη μου πείτε όχι. Πριν όμως στείλετε τις προσκλήσεις για το πάρτι που ετοιμάζετε, ρίξτε μια ματιά στην ταυτότητά σας.

Αν γεννηθήκατε την περίοδο 1971-1984, για ορισμένους από σας -ορισμένους, το τονίζω- ο Ήλιος σας, έχοντας προοδεύσει στο επόμενο ζώδιο, θα σχηματίσει όψη συνόδου, τετραγώνου ή αντίθεσης με τον Πλούτωνα σας στον Ζυγό. Κάποιοι το έχετε ήδη περάσει αυτό και κάποιοι θα το περάσετε πολύ αργότερα. Ορισμένοι όμως θα έχετε συγχρόνως αυτή την όψη και το τετράγωνο του Πλούτωνα προς τη γενέθλια θέση του. Οπότε, μη βιαστείτε να πανηγυρίσετε.

ΔΙΔΥΜΟΙ

Δίδυμοι, πήρατε μια γεύση για το τι σημαίνει πλουτώνια σχέση; Ειδικά εσείς και με ωροσκόπο Δίδυμο, τέτοιο πάθος δεν είχατε ξαναζήσει. Πολλοί βέβαια βρεθήκατε εγκαταλειμένοι από το σύντροφό σας, ο οποίος πέταξε για άλλη κανάρα. Ξέρετε γιατί; Γιατί βαρέθηκε να ζει με τη λογική, που αναμφίβολα είναι χρήσιμη, αλλά μπορεί να γίνει αποστειρωμένη και να «στεγνώσει» τον άλλον. Επομένως, αν είχατε «δυσάρεστες» εμπειρίες σε θέματα σχέσεων, τώρα που ο Πλούτωνας θα περάσει από τον 8ο ηλιακό σας οίκο, καιρός να κάνετε αξιολόγηση του παρελθόντος και να κηδέψετε ό,τι πρέπει να πεθάνει μέσα σας και να μεταμορφωθείτε σε κάτι πιο ευέλικτο και βιώσιμο.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Παρθένοι, είστε εντάξει; Συνήλθατε από τα χτυπήματα του Πλούτωνα; Αν έχετε και ωροσκόπο Παρθένο, τελειώσατε με τη μετακόμιση; Ξέρω, ήταν άκαρδο να σας πετάξει ο σπιτονοικοκύρης σας στο δρόμο, αλλά, πιστέψτε με, έπρεπε να φύγετε από εκείνο το σπίτι και θα το καταλάβετε όσο περνάει ο καιρός. Κάποιοι βέβαια χάσατε δικούς σας ανθρώπους και μπορεί να βρίσκεστε ακόμη σε περίοδο πένθους. Εστί είναι η ζωή, γεμάτη χάος και ανατροπές. Αυτή δεν είναι η γοητεία της; Όχι; Καλά, δεν επιμένω.

Τώρα με τον Πλούτωνα στον 5ο ηλιακό σας οίκο είναι καιρός να ζήσετε έναν έρωτα δίχως αύριο ή αν δεν θέλετε, να γίνετε πραγματικά δημιουργικοί και να αξιοποιήσετε τα θαμμένα σας ταλέντα. Μη χοροπηδάτε από τη χαρά σας. Υπάρχει λόγος που ήταν θαμμένα. Ποιος; Εσείς ξέρετε. Τα παιδιά τέλος, θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή σας τα επόμενα χρόνια. Αν ήδη έχετε, η σχέση σας με αυτά μπορεί να αλλάξει ριζικά. Κάποιοι μπορεί να θέλετε να κάνετε και να δυσκολευτείτε να αποκτήσετε. Σε άλλους μπορεί να έρθει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και να κληθούν να πάρουν αποφάσεις ζωής.

ΤΟΞΟΤΗΣ

Τοξότες, έχετε χάσει το χαμόγελό σας, έτσι δεν είναι; Οι φίλοι σας δεν σας αναγνωρίζουν και αναρωτιούνται τι απέγινε εκείνο το χαριτωμένο πλάσμα που ήταν κάποτε η ψυχή του πάρτι. Πάει όμως τώρα, τελείωσε, φάγατε και το γάιδαρο και την ουρά. Οι Τοξότες των τελευταίων ημερών μπορεί ακόμα να ψάχνετε στα τυφλά, αναζητώντας στήριγμα, θα το βρείτε όμως, είναι ζήτημα χρόνου. Το θέμα είναι τι θα κάνετε από δω και πέρα.

Καταλαβαίνω ότι υπεστήκατε μεγάλο σοκ, καθώς πρώτη φορά στη ζωή σας έπρεπε να αντιμετωπίσετε τόση μαυρίλα και καταχνιά, θα ήταν λάθος όμως να βάλετε ένα Χ σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ο Πλούτωνας, από τον Αιγόκερω πλέον και το 2ο ηλιακό σας οίκο, θα πρέπει να γίνει ο πλούτος σας, η προσωπική σας φλέβα χρυσού. Κανείς δεν θα μπορεί από δω και πέρα να σας κατηγορήσει για επιπολαιότητα και επιφανειακή ευτυχία. Έχετε δώσει τα διαπιστευτήριά σας. Αντίθετα, θα διδάξετε σε ολόκληρο τον κόσμο πως τίποτα δεν είναι ικανό και δεν πρέπει να γκρεμίζει την πίστη και την αισιοδοξία μας.

ΙΧΘΥΕΣ

Γλυκά μου Ψαράκια, όπως θα έλεγε και η Τασία Λούτα, δεν είναι φρικτό που στη ζωή υπάρχει πόνος, δυστυχία και θλίψη; Που υπάρχουν υποχρεώσεις και καθήκοντα; Ποιος είπε ότι η ζωή είναι ωραία; Ο Ρομπέρτο Μπενίνι; Άσε με κάτω με τον τρελο-Ιταλό! Ευτυχώς ασπαστήκατε εγκαίρως τη θεωρία της μετενσάρκωσης και βρήκατε νόημα στο καθημερινό μαρτύριο. Τα τελευταία χρόνια όμως συνειδητοποιήσατε ότι εκτός από Θεός, είστε και διάβολος και πολύ σας κόστισε. Μάθατε ότι ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες των προθέσεων.

Κι εσείς μπορεί να χάσατε κάποιο δικό σας άνθρωπο, αλλά ευτυχώς πιστεύετε στην ύπαρξη της ψυχής και ότι θα τον ξαναδείτε στο τέλος της πορείας σας εδώ. Μάλλον οι αλλαγές στο εργασιακό σας περιβάλλον ήταν αυτές που σας τάραξαν περισσότερο, οι οποίες φανέρωσαν και την ανικανότητά σας στα πρακτικά θέματα. Πλέον, με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω, αξιολογήστε τις φιλίες σας και επανακαθορίστε τους στόχους σας. Καλός ο παράδεισος, αλλά μπορεί να περιμένει.

Κλείνοντας, να υπενθυμίσω ότι για μια πιο σωστή εκτίμηση της κατάστασης, θα πρέπει να μελετηθεί το προσωπικό ωροσκόπιο του καθενός μας. Ένα πράγμα όμως πρέπει να έχουμε κατά νου: Οι αλλαγές που θα φέρει ο Πλούτωνας είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ, ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν και δεν πρόκειται για κάποιο κακόβουλο συμπαντικό σχέδιο εκδίκησης. Αυτό που πρέπει να επαναλαμβάνουμε όλοι ως μάντρα την πλουτώνια περίοδο είναι ότι ο πανικός είναι πάντοτε ο χειρότερος σύμβουλος.

https://www.cosmictelegram.gr