Η Μεταφυσική Πανσέληνος του Μάρτιου 2019 ~ για όλα τα Ζώδια*

Με όψη στον Ζυγό ~ αποκορυφώνεται την νύχτα μεταξύ 20 – 21 Μαρτίου, δηλαδή με την Έναρξη του Νέου Ετήσιου Ηλιακού Κύκλου, και παράλληλα, καθώς περνάμε απ’ τους Ιχθείς στον Κριό !!

Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου.
Ο Μάρτιος είναι πάντα ένας κρίσιμος μήνας, και επειδή εκπροσωπείται απ’ τους ονειροπόλους Ιχθείς, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Φέτος συμπίπτει η αποκορύφωση της «Μεταφυσικής Πανσέληνου» με την Εαρινή Ισημερία. Μάλιστα την ίδια νύχτα περνάμε απ’ το Ζώδιο των Ιχθύων στο Ζώδιο του Κριού !!.
Και εκτός του γεγονότος ότι θα δεχτούμε όλοι μας την ισχυρή επιρροή της (επανέρχομαι παρακάτω), θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι ο Ποσειδώνας βρίσκεται στους Ιχθείς των οποίων είναι ο Κυβερνήτης τους, με αποτέλεσμα να χανόμαστε κάποιες φορές στην «Χώρα του Ονείρου» !!

Η “Μεταφυσική” επιρροή της θα διαρκέσει ως την «Ματωμένη Πανσέληνο» του Απριλίου, που προμηνύει την προδοσία Του Κυρίου, με την οποία αρχίζει η Εβδομάδα Των Παθών Του !! Ασφαλώς, θα επανέλθω ως τότε στην προαναφερόμενη Πανσέληνο.

Τα Φεγγάρια η Σελήνη και η Πανσέληνος, συνδέονται άμεσα με μύθους - θρύλους και παραδόσεις:

Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, τα φεγγάρια ήταν δώδεκα, ένα για κάθε μήνα. Αλλά μετά οι θεοί αποφάσισαν να χαρίσουν στους ανθρώπους ακόμη ένα, και μάλιστα το δέκατο τρίτο φεγγάρι ήταν προσφορά σ' αυτούς που ζουν ανεκπλήρωτους έρωτες. Και πράγματι, τις περισσότερες χρονιές έχουμε στο σύνολο 13 ολόγεμα φεγγάρια.


Το όνομα της Σελήνης, ετυμολογείται από το σέλας (δηλαδή φώς). Για τους παραδοσιακούς λαούς, η αόρατη όψη της Σελήνης αντιπροσώπευε την σκοτεινή πλευρά της φύσης. Εκείνη που ελέγχει τις παλίρροιες, τις πλημμύρες, τις βροχές, τα ύδατα γενικότερα. Ενώ η Πανσέληνος συμβολίζει την ολότητα, την ολοκλήρωση, την ισχύ και την πνευματική δύναμη, όπως και την διάρκεια των εποχών.

Οι πρόγονοι μας βάφτισαν την Σελήνη Εκάτη. Σύμφωνα με την μυθολογία, ήταν θεότητα με δύο ή και τρία πρόσωπα, την οποία λάτρευαν αλλά και την έτρεμαν. Κάποιοι πίστευαν ότι είναι κόρη του Δία και της Δήμητρας, και άλλοι την ταύτιζαν με την θεά Άρτεμη που ερωτεύτηκε τον Περσέα και άθελα της τον σκότωσε, και έκτοτε τον ανέβασε στον ουρανό. Έτσι έχουμε τον Αστερισμό του Περσέα, απ’ όπου κάθε χρόνο έρχεται η Βροχή των Αστεριών που ονομάζονται Περσείδες.

Επίσης είναι γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων οι μάγισσες της Θεσσαλίας, αλλά και η Μαγεία της Κρήτης. Και επιπλέον σε πολλές περιοχές (ειδικά νησιωτικές), πίστευαν στις νεράιδες και τα ξωτικά, τα οποία με την Πανσέληνο πλημμυρίζουν την νύχτα τα δάση. Άλλοτε για να σκορπίσουν έρωτα σε ό,τι αγγίζουν με το ραβδί τους, κι άλλοτε για να μεταμορφώνουν το πανάσχημο σε πανέμορφο ή και το αντίστροφο .. και να φεύγουν λίγο προτού ξημερώσει.

Η Σελήνη και η Πανσέληνος, καταλαμβάνουν σημαντική θέση στους θρύλους, τις παραδόσεις και τις δοξασίες του εκάστοτε λαού και πολιτισμού. Όπως ο άνθρωπος που με την Πανσέληνο μεταμορφώνεται σε λύκο (λυκάνθρωπος), που είναι μία ευρέως διαδεδομένη αντίληψη στην Ευρωπαϊκή λαογραφία, και υπάρχει σε πολλές παραλλαγές. Η πίστη στους λυκανθρώπους αναπτύχθηκε παράλληλα με την πίστη στις μάγισσες κατά την εποχή του Μεσαίωνα.
Συνεπώς, ακόμη και σε εποχές πολύ μετά Χριστού, έχουν γεννηθεί άπειροι θρύλοι και μύθοι.

Σεληνιασμός:
Η επίδραση της Σελήνης στον άνθρωπο και στην συμπεριφορά του, είναι κάτι που ακούγεται συχνά. Μάλιστα, είναι τόσο ισχυρή η διάδοση της άποψης πως όταν έχει Πανσέληνο κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει, που έχει περάσει με διάφορους τρόπους ακόμη και στην καθομιλουμένη. Όπως δηλαδή η έκφραση «σεληνιάζομαι» !!.
Και πράγματι έχουμε και το λεγόμενο Φαινόμενο του Σεληνιασμού, όπου άτομα «σεληνομανείς» υπνοβατούν με κάθε Πανσέληνο, ή που ανοίγουν παλιές πληγές τους και ματώνουν εντονότερα κ.λ.π. Επίσης αρκετοί βοτανολόγοι πιστεύουν ότι τα θεραπευτικά βότανα που μαζεύονται κατά την ημέρα που αναμένεται η Πανσέληνος του Απριλίου, έχουν αυξημένες θεραπευτικές ιδιότητες. Όπως επίσης, όταν τα δέντρα κλαδεύονται την ημέρα που αναμένεται η Πανσέληνο του Μαρτίου, το πιθανότερο είναι να ξεραθούν.

Η επιστημονική άποψη για την Πανσέληνο:

Σύμφωνα με την Αστρονομία, όταν η Σελήνη φτάνει στο μισό της περιστροφής της γύρω από την Γή και δείχνει την πλευρά της που φωτίζεται από τον Ήλιο, τότε φαντάζει στον ουρανό σαν ολοστρόγγυλος φωτεινός δίσκος, ως Πανσέληνος δηλαδή.
Ωστόσο, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής, εξηγούν την μεγάλη και σημαντική επίδραση της Σελήνης στον πλανήτη Γή, που εν’ ολίγοις φτάνουμε στο εξής συμπέρασμα:
Το βέβαιο είναι ότι η Σελήνη έλκει την Γή, όπως βέβαια και η Γή την Σελήνη ακόμη περισσότερο. Το αποτέλεσμα αυτής της αμοιβαίας έλξης είναι οι παλίρροιες, φαινόμενο που παρατηρείται κάθε έξι ώρες, είτε η Σελήνη βρίσκεται από την μία πλευρά του Πλανήτη μας είτε από την άλλη. Συνεπώς, η Σελήνη επηρεάζει το υδάτινο στοιχείο. Και καθώς ο άνθρωπος φέρει τα στοιχεία της φύσης, και μάλιστα κατά περίπου 70% - 80% αποτελείται από νερό.. έχουμε λοιπόν μια εμπεριστατωμένη επιστημονική εξήγηση.

Έχουν γίνει πολλές έρευνες για τη συσχέτιση του Σεληνιακού Κύκλου (σεληνιακού έτους) με την ζωή του ανθρώπου. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα 2000 - 2003 με επικεφαλή τον Dr. Christian Cajochen στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Βασιλείας, και δημοσιεύθηκε στο Current Biology, αναφέρεται στην έρευνα σε συνθήκες εργαστηρίου, όπου πήραν μέρος 33 εθελοντές μακριά από το φως της ημέρας και της Σελήνης, και που αποδεικνύει ότι η κανονική λειτουργία του εγκεφάλου διαταράσσεται προκαλώντας ασυνήθιστη συμπεριφορά, όπως στην αντίληψη – στα αισθήματα – δημιουργεί σπασμούς ή συσπάσεις μυών, όπως και απώλεια συνείδησης ως λιποθυμία κ.ά.

Επομένως καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τελικώς είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως, όταν η Σελήνη εισέρχεται σε μια νέα φάση επηρεάζει το μαγνητικό πεδίο της Γής. Επηρεάζει το υγρό στοιχείο, κατ’ επέκταση τα ζώα, τα φυτά, τον ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο των ανθρώπων.

Βέβαια μέχρι και σήμερα η θεωρία των μυστικιστικών δυνάμεων της Πανσελήνου θεωρείται μύθος από αρκετούς επιστήμονες. Ως έναν βαθμό δεν έχουν άδικό. Πολλοί ψυχίατροι υποστηρίζουν πως όλα τα "ακραία" συμβαίνουν γιατί περιμένουμε να συμβούν. Δηλαδή, είναι μια πλασματική συσχέτιση της συμπεριφοράς μας με την Σελήνη, που με απλά λόγια σημαίνει ότι ο εγκέφαλος μας έχει την τάση να ανακαλεί πιο εύκολα τα περίεργα – μυστηριώδη γεγονότα.
Ωστόσο, η παραπάνω εξήγηση δεν είναι αρκετά ικανοποιητική, ώστε να ακυρώνει όλα τα υπόλοιπα.

Η Πανσέληνος του Μαρτίου, υπάρχουν λόγοι που χαρακτηρίζεται ως «Μεταφυσική»:

Μετά όλα τα παραπάνω, διαπιστώνουμε πως οι απόψεις κυμαίνονται μεταξύ μύθου και επιστημονικής αλήθειας.

Πριν όλων θα πρέπει να “ξεκαθαρίσουμε” ότι δεν υπάρχει τίποτα μετα_φυσικό. Τίποτα που δεν ανήκει στην φύση – είναι εκτός αυτής. Υπάρχει ωστόσο το υπερ_φυσικό, ισχυρότερο και πιο σύνθετο απ’ το συνηθισμένο – το κανονικό.

Εάν μεταφράσουμε λοιπόν τις ερμηνείες που δίνονται στον Ετήσιο Ηλιακό Κύκλο, σε σχέση με τους Αστερισμούς και τις εποχές που εκπροσωπούν ο καθένας από αυτούς, καταλήγουμε στα ακόλουθα:

~ Ο Μάρτιος είναι ο τελευταίος μήνας του Ηλιακού Κύκλου. Σηματοδοτεί την εποχή που κάτι τελειώνει – κάτι αφήνουμε πίσω μας διότι «έχει κάνει πλέον τον κύκλο του». Κάποιες φορές αυτό πληγώνει – απογοητεύει, καθώς η συνήθεια και μόνο, είναι απ’ τα δυνατότερα συναισθήματα.
Ωστόσο, ο Μάρτιος εκπροσωπείται απ’ τους ονειροπόλους Ιχθείς, που με έναν τρόπο μαγικό εξανεμίζουν την νοσταλγία, καθώς είναι στην φύση τους να μην σταματούν να πλάθουν νέα όνειρα για το μέλλον τους. Παράλληλα ο Ποσειδώνας (ο Κυβερνήτης τους), μας ανοίγει τις πύλες στην «Χώρα του Ονείρου», όπου αντιλαμβανόμαστε πως τα όνειρα (τα θαύματα) γίνονται αληθινά, μόνο όταν πιστεύουμε σε αυτά.

~ Ο Απρίλιος είναι ο πρώτος μήνας του Ηλιακού Κύκλου. Σηματοδοτεί την εποχή της Αναγέννησης – της μετάβασης από τον θάνατο στην ζωή. Κάποιες φορές αυτό τρομάζει – δημιουργεί ανασφάλειες για το μέλλον, καθώς δεν γνωρίζουμε πώς να χειριστούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις ή συναισθήματα.
Ωστόσο, ο Απρίλιος εκπροσωπείται απ’ τον επαναστάτη Κριό, που με έναν μοναδικό δικό του τρόπο απ’ την μια μέρα στην άλλη αφήνει πίσω του ολόκληρο το παρελθόν του, καθώς είναι στην φύση του να μην επιτρέπει σε τίποτα να φράξει τον δρόμο του προς την λύτρωση. Άλλωστε, έχει Κυβερνήτη του τον ανένδοτο Άρη.

Επομένως, καθώς ακριβώς επάνω σε αυτήν την αλλαγή, θα λάβει χώρα η Πανσέληνος, θα νιώσουμε ανακούφιση που επιτέλους κάτι κλείνει – τελειώνει – λυτρώνει, και παράλληλα θα ξεπηδήσουν από μέσα μας ξεχασμένα όνειρα που κάναμε για μας – προσδοκίες που ποτέ δεν τολμήσαμε να υλοποιήσουμε με τόση άνεση και χαρά !!.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη Πανσέληνος θα έχει όψη στον Ζυγό:

ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ:
Άσχετα με την ημερομηνία των γενεθλίων μας, ο κάθε Ζωδιακός Αστερισμός εκπροσωπεί έναν ολόκληρο μήνα. Αυτό σημαίνει ότι επηρεαζόμαστε όλοι μας απ’ τα χαρακτηριστικά του ομώνυμου Ζωδίου (λίγο – πολύ), καθώς κυριαρχούν μέσα στον δικό του μήνα. Περισσότερο βέβαια επηρεάζονται τα Ζώδια του τελευταίου δεκαημέρου.
Ως παράδειγμα:
Έως 1η Απριλίου, οι Κριού του Μαρτίου επηρεάζονται απ’ τους Ιχθείς – έως 1η Μαΐου, οι Ταύροι του Απριλίου απ’ τον Κριό .. και πάει λέγοντας.

ΖΥΓΟΣ: Το σύμβολο της Δικαιοσύνης με Κυβερνήτη του την Αφροδίτη, μ’ αυτήν την Πανσέληνο θέλει να δικαιώσει όσους ταλαιπωρήθηκαν με ανεκπλήρωτους έρωτες !!.
Επομένως θα υπάρξουν αλλαγές, με σκοπό την αποκατάσταση της αρμονίας και ισορροπίας των ερωτικών σχέσεων. Και μάλιστα, όλοι όσοι έχουν γεννηθεί στον μήνα τον δικό τους, θα δούνε πιο σύντομα τα αποτελέσματα.

Όσοι απ’ τους παρακάτω έχουν γεννηθεί στον προηγούμενο μήνα, και συγκεκριμένα, Κριοί του Μαρτίου – Ζυγοί του Σεπτεμβρίου – Καρκίνοι του Ιουνίου, και Αιγόκεροι του Δεκεμβρίου, θα χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια από πλευράς τους, που ενδέχεται να διαρκέσει έως την έκτη Πανσέληνο, δηλαδή ως την Φθινοπωρινή Ισημερία.

Για όλους τους υπόλοιπους που επίσης έχουν γεννηθεί στον προηγούμενο μήνα, θα είναι μια περίοδος ανακατατάξεων έως την Φθινοπωρινή Ισημερία. Δηλαδή το Φθινόπωρο θα ξεκαθαρίσουν οι σχέσεις τους με ανθρώπους στο στενό τους περιβάλλον .. ωστόσο ήδη θα θερίζουν τους καρπούς των προσπαθειών τους.

Και τέλος η συγκεκριμένη Πανσέληνος χαρακτηρίζεται ως Μεταφυσική, διότι μέσα σε ένα εξάμηνο (το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα), οι αλλαγές θα είναι θεαματικές. Θα έχουμε την αίσθηση ότι “πάθαμε μετάλλαξη”. Αρκεί, να αφήσουμε πίσω μας ότι έχει κάνει πλέον τον κύκλο του !!.

~ ~ Κλείνοντας υπενθυμίζω ότι δεν ασχολούμαι με την αστρολογία επαγγελματικά, παρότι δεν στερούμαι γνώσεων. Δεν είναι η κύρια ενασχόληση μου, οπότε έχω την επιλογή να δημοσιεύω τα σχετικά άρθρα μου σύμφωνα με όσα θεωρώ σημαντικά ή ενδιαφέροντα (κατά την κρίση μου), και σύμφωνα βεβαίως με την ευχέρεια του ελεύθερου χρόνου μου. Μάλιστα, δεν ακολουθώ την Δυτική Αστρολογία, καθότι έχω αρκετές αντιρρήσεις. Χρησιμοποιώ αρχαιοελληνική σύνθετη μέθοδο, άγνωστη για πολλούς διότι χρειάζεται πολλή μελέτη και δεν εξυπηρετεί εμπορικούς σκοπούς !!.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ
Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια

psychologyastrology.blogspot.com