Οκτωβρίου 15, 2019

Αυτοβελίωση

Δεν πρέπει να μετανιώνεις στη ζωή σου για τους ανθρώπους που γνώρισες. Καλούς, κακούς, συνεπείς και ασυνεπείς, σκληρούς, ευαίσθητους ή άπιστους. Δεν πρέπει να σπαταλάς ώρες στις οποίες να λες «γιατί αυτή τη γνώρισα», «γιατί ήρθε αυτός ο άνθρωπος στο διάβα μου», «καλύτερα να μην τον γνώριζα».

Κανένας άνθρωπος δεν έρχεται στη ζωή μας για να μας βλάψει ή ευεργετήσει απλά. Όλοι τους είναι ένας πολύτιμος τρόπος της ζωής να μας βοηθήσει να βρούμε τον εαυτό μας, να εμβαθύνουμε στο νόημα της ζωής και να διεισδύσουμε στον δικό μας εαυτό, γινόμενοι καλύτεροι άνθρωποι.

Κανένας άνθρωπος της ζωής μας δεν είναι χάσιμο χρόνου. Ούτε ο μικρότερος, ούτε ο μεγαλύτερος, ούτε ο άσχημος, ούτε ο όμορφος, ούτε ο μορφωμένος, ούτε ο αμόρφωτος. Κανένας τους δεν είναι άχρηστος για την πορεία μας, ούτε εκείνος που μας αγαπάει, ούτε εκείνος που μας περιφρονεί. Κανένας δεν έρχεται τυχαία στη ζωή μας, έρχεται για να εκπληρώσει εκείνο τον σκοπό της ζωής που θέλει μέσα από τη χαρά ή τον πόνο, να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.

Ένας άνθρωπος που σου προκάλεσε πόνο, δεν ήρθε στη ζωή σου για να σε κάνει να τον μισείς ή να σκέφτεσαι πως δε θα έπρεπε να τον γνωρίσεις. Ήρθε για να σε βοηθήσει να μην του μοιάσεις, να σου δώσει εκείνο το έναυσμα που θα σου επιτρέψει να εξελίξεις την ψυχή σου προς το καλύτερο.

Κανένας άνθρωπος δεν είναι ανούσιος, κανένας δεν έρχεται δίχως κάτι να αφήσει μέσα μας. Κανένας δεν έρχεται να μας χαρίσει στιγμές, έτσι τυχαία. Αν σκεφτούμε πως όλοι οι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν την ψυχή μας να γίνει καλύτερη, δε θα πονάμε τόσο πολύ.

Δεν πρέπει να μισείς τους ανθρώπους που η ζωή έφερε στο διάβα σου, όλους πρέπει να τους ευχαριστείς. Είναι όλοι τους ο λόγος που εσύ είσαι ο άνθρωπος που είσαι σήμερα, ο λόγος που έγινες μία προσωπικότητα ολοκληρωμένη.


Συγγραφέας Μαρία Σκαμπαρδώνη
Ονομάζομαι Μαρία Σκαμπαρδώνη, είμαι 24 ετών και είμαι δημοσιογράφος. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου γράφω γιατί αυτός είναι ο δικός μου τρόπος να μοιράζομαι τις σκέψεις μου και να έρχομαι πιο κοντά με τους ανθρώπους. Όνειρο και σκοπός της ζωής μου είναι μετά από χρόνια να θεωρούμαι μία από τις καλύτερες πένες της χώρας μου –και γιατί όχι; - και του κόσμου. Η φράση της ζωής μου είναι αυτή που έλεγε η σπουδαία Audrey Hepburn: Nothing is impossible. Even the word, itself, says I’m possible!’’

https://enallaktikidrasi.com

Αυτοβελίωση

Είναι άραγε ο φόβος ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί που μας ακινητοποιεί; Είναι αρκετό αυτό για να υιοθετήσουμε συμπεριφορές και στάσεις που νομίζουμε ότι θα μας δώσουν αξία και θα μας επιβεβαιώσουν στον περίγυρο; Να χάσουμε τον εαυτό μας και να σταματήσουμε να είμαστε αυθεντικοί;

Και είναι τόσο ισχυρή αυτή η πρόσκαιρη επιβεβαίωση από τους άλλους για να μας κατακλύσουν και να μας στοιχειώσουν τα αντίγραφα, τα δανεικά; Οι φορεσιές, οι συμπεριφορές και οι σκέψεις που ανήκουν σε άλλους;

Να φορέσεις ξένα ρούχα για να αισθανθείς πολύ γιατί το μέσα σου φαντάζει λίγο. Και να γυρνάς άχρωμα και άχαρα γύρω γύρω από ένα άδειο καβούκι. Υπάρχει τρόπος όμως να χωρέσεις μέσα σου και το λίγο να σου φαίνεται πολύ.

Να βρεις τη δική σου λαλιά σε έναν κόσμο άλαλα άλογο και να μιλάς με τη δική σου φωνή στο δικό σου χρόνο. Να αφουγκράζεσαι τον πόνο, να νιώθεις τη χαρά και να γελάς με την ψυχή σου.

Να χαράξεις τη δική σου πορεία στο δρόμο που εσύ θέλεις να ακολουθήσεις και μόνο εσύ μπορείς να αναδείξεις βήμα βήμα. Μόνο έτσι η σύνδεση με τα δικά σου συναισθήματα, τα δικά σου θέλω και τα δικά σου ερεθίσματα θα έχει νόημα και έμπνευση.

Ξεχωρίζοντας το αληθινό από το ψεύτικο και το δικό σου από το ξένο, κοιτώντας με τα δικά σου μάτια χωρίς δανεικούς φακούς, ακούγοντας καθαρά χωρίς περισπασμούς, ακολουθώντας την εσωτερική ροή, έχοντας διάκριση.

Όταν σκέφτεσαι με την καρδιά και αγαπάς ολόψυχα… Τότε μόνο το λίγο γίνεται πολύ.

Βασιλική Χρονοπούλου, ThetaHealing Certified Practitioner & Instructor by THINK (R)

https://enallaktikidrasi.com

Αυτοβελίωση

Ντέιλ Κάρνεγκι: Τεχνικές που μας βοηθούν να δίνουμε συνεντεύξεις με αυτοπεποίθηση

Είναι ενδιαφέρον, ακόμα και ενθαρρυντικό, όταν συνειδητοποιούμε πόσα είχε κατανοήσει ήδη από τη δεκαετία του 1930 ο Ντέιλ Κάρνεγκι σχετικά με το θέμα των τακτικών αυτοπεποίθησης. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καλύτερος ειδικός σε θέματα στρατηγικής και τακτικής της αυτοπεποίθησης. Ο ίδιος δεν χρησιμοποίησε τον ίδιο ακριβώς όρο, αλλά κατανοούσε βαθιά την αυτοπεποίθηση και τον τρόπο εφαρμογής της. Η καλύτερη απόδειξη είναι τα ίδια του τα λόγια.

Μια συνέντευξη με αυτοπεποίθηση
«Μια σημαντική επαναλαμβανόμενη εμπειρία στη ζωή κάθε ενήλικα είναι η συνέντευξη για την επίτευξη ενός πολυπόθητου στόχου. Η συνέντευξη μπορεί να αφορά μια θέση εργασίας, ένα δάνειο ή την ευκαιρία να συμμετάσχει η φοιτητική ταινία σας σε ένα φεστιβάλ ή διαγωνισμό. Οι συνεντεύξεις αυτές μπορεί να αποτελέσουν σημαντικά σημεία καμπής, ακόμα και για τη ζωή σας, και συνεπώς θέλετε να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, το σωστότερο είναι να πει κανείς ότι χρειάζεστε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ας δούμε, λοιπόν, τι ακριβώς μπορείτε να κάνετε για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Προετοιμαστείτε. Από όλες τις συμβουλές για μια πετυχημένη συνέντευξη που μπορούμε να συζητήσουμε, η «προετοιμασία» είναι η πιο σημαντική λέξη και το πιο σημαντικό μέρος της όλης διαδικασίας. Με καλή προετοιμασία, όλα θα πάνε βάσει σχεδίου και θα έχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε. Χωρίς προετοιμασία, το αποτέλεσμα αυτό είναι αδύνατον – εν μέρει επειδή δεν είναι καν σαφές στο δικό σας μυαλό ποιο πρέπει να είναι αυτό το αποτέλεσμα. Όπως λέει και το ρητό, αν δεν ξέρεις πού πας, δεν θα φτάσεις εκεί ποτέ.

Πριν συμμετάσχετε σε οποιαδήποτε συνέντευξη, κάντε λίγη έρευνα ώστε να γνωρίζετε ορισμένες βασικές πληροφορίες για το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που θα συναντήσετε. Αν δίνετε συνέντευξη για μια θέση εργασίας, για τι είδους εταιρεία θα εργάζεστε; Ποια είναι η πορεία της; Ποιοι ήταν οι ιδρυτές της; Ποια είναι η δηλωμένη αποστολή της; Πώς εκφράζεται αυτή στον τρόπο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης της εταιρείας στον πραγματικό κόσμο;

Η πληροφορία αυτή θα σας παράσχει τις βάσεις προκειμένου να απαντήσετε έξυπνα στις ερωτήσεις που θα σας τεθούν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Η έρευνά σας θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα ζητήματα σχετικά με τη διεκδικούμενη θέση και τα απαιτούμενα προσόντα. Σαφώς δεν θέλετε να βρεθείτε αντιμέτωποι με κάποια ερώτηση-παγίδα από το άτομο που κάνει τη συνέντευξη, η οποία θα σας βρει εντελώς απροετοίμαστους. Ο μοναδικός λόγος που θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο είναι γιατί εσείς απλώς παραμελήσατε την προετοιμασία.

Να μια καλή τεχνική: Κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη! Τι πιο απλό; Μπείτε στη διαδικασία να «πάρετε συνέντευξη από τον εαυτό σας», δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα αδύναμα σημεία της εμφάνισής σας, στη γλώσσα του σώματος και στις γνώσεις σας για κάθε ζήτημα που συνδέεται με τη θέση που διεκδικείτε. Τα πιο σημαντικά σημεία μιας συνέντευξης είναι σαφώς η επίδειξη αυτοπεποίθησης και σιγουριάς. Όλα τα άτομα που αναλαμβάνουν τις συνεντεύξεις θέλουν να δουν ότι είστε σίγουροι για τον εαυτό σας και πως η υψηλή σας αυτοπεποίθηση αντανακλά τις πραγματικές σας ικανότητες.

Ντυθείτε κατάλληλα. Όσα ισχύουν για την προετοιμασία του βιογραφικού σας ισχύουν και για την εμφάνισή σας, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο αν θέλετε να παρουσιάσετε μια καλή εικόνα του εαυτού σας. Δεν περιμένουμε από έναν εργοδότη να εμφανιστεί με αθλητικά παπούτσια και τζιν, γιατί λοιπόν να το κάνουμε εμείς;

Ντυθείτε κατάλληλα για τη δουλειά που διεκδικείτε. Οι διοικητικές και διευθυντικές θέσεις εργασίας απαιτούν κοστούμι και γραβάτα για τους άντρες και αντίστοιχη περιβολή για τις γυναίκες. Μην το παρακάνετε ωστόσο, είναι καλύτερο να είστε ντυμένοι λίγο πιο επίσημα από ό,τι θα χρειαζόταν παρά λίγο πιο ανεπίσημα.

Τακτική νίκης.

Οι και συναντήσετε το άτομο με το οποίο θα συνομιλήσετε είναι:

– Συστηθείτε αναφέροντας καθαρά το όνομά σας.

– Κοιτάξτε κατάματα τον άνθρωπο που θα σας πάρει συνέντευξη. Να έχετε μια ευχάριστη έκφραση!

– Κάντε γερή χειραψία – λίγο πιο γερή από ό,τι πιστεύετε ότι πρέπει να είναι. Αντιθέτως, οι συμπεριφορές που θα πρέπει να αποφύγετε είναι:

– Καθίστε στητοί και μην καμπουριάζετε. Αυτή η στάση δείχνει αυτοπεποίθηση και ενέργεια.

– Μείνετε ήρεμοι! Εάν κινείτε συνεχώς τα χέρια σας ή τα πόδια σας, θα δείξετε εκνευρισμό.

– Σκεφτείτε προτού μιλήσετε. Αποφασίστε συνειδητά να κάνετε μια παύση προτού απαντήσετε σε μια ερώτηση. Ακόμα και ένα δευτερόλεπτο βοηθάει όταν προσπαθείτε να συγκεντρώσετε και να οργανώσετε τις σκέψεις σας. Εκτός αν δίνετε συνέντευξη σε ένα πολύ δημιουργικό ή εκκεντρικό πρόσωπο, κάποιες ερωτήσεις είναι σίγουρο ότι θα γίνουν. Ακολουθούν ορισμένες από τις πιο προβλέψιμες κατηγορίες.

Τυπικές ερωτήσεις. Κάθε συνέντευξη για μια θέση εργασίας περιλαμβάνει μια σειρά ερωτήσεων κομμένων και ραμμένων για τον συγκεκριμένο υποψήφιο. Οι περισσότερες συνεντεύξεις όμως αποτελούνται από μια σειρά γενικών ερωτήσεων που θα τεθούν στο πλαίσιο οποιασδήποτε σχεδόν κατάστασης, είτε πρόκειται να δώσει τη συνέντευξη μία νηπιαγωγός είτε ένας καθηγητής πανεπιστημίου. Ακολουθεί μια λίστα που θα σας δώσει μια ιδέα για τους τύπους ερωτήσεων που ενδέχεται να τεθούν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης. Το μυστικό εδώ είναι να απαντήσετε με ειλικρίνεια, προσοχή και σαφήνεια.

– Τι εμπειρία έχετε στη συγκεκριμένη θέση;

– Πέραν της εμπειρίας σας, τι σας κάνει να ξεχωρίζετε ως υποψήφιος;

– Πού βλέπετε τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια από σήμερα;

– Γιατί θέλετε να εργαστείτε για την εταιρεία μας;

– Ποιες είναι οι συγκεκριμένες δεξιότητες που μπορείτε να φέρετε στην εταιρεία μας;

Απαντήστε σε κάθε μία από τις ερωτήσεις χωρίς βιασύνη. Και πάλι, είναι σημαντικό να φαίνεστε σίγουροι χωρίς να δίνετε την εντύπωση ότι θεωρείτε πως η θέση είναι ήδη δική σας. Αυτοί που παίρνουν τη συνέντευξη πάντα το αντιλαμβάνονται και ο εφησυχασμός από πλευράς σας μπορεί να λειτουργήσει εναντίον σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης. Δώστε τον καλύτερό σας εαυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης.

Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα συνεντεύξεων, από την προκαταρκτική συνέντευξη μέχρι την τελική επιλογή. Κάθε στάδιο χαρακτηρίζεται από διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας και απαιτεί διαφορετική προετοιμασία. Χάρη σε κάποιες βασικές γνώσεις όμως θα είστε έτοιμοι να ανταποκριθείτε σε οποιαδήποτε συνέντευξη.

https://enallaktikidrasi.com

Αυτοβελίωση

Είναι τρελοί αυτοί οι millenials: Όσοι νοσταλγούν τα θρυλικά πάρτι των ‘90s, βλέπουν μπερδεμένοι τη «νέα γενιά» να αγκαλιάζει την κουλτούρα του Netflix, να βγαίνει με το ζόρι δύο φορές την εβδομάδα, να διαλογίζεται και να φλερτάρει μέσω εφαρμογών στο κινητό.

Μπορεί η παραπάνω πρόταση να «σηκώνει» πολλή συζήτηση, αλλά ένα από τα χαρακτηριστικά του lifestyle είναι η εμμονή του στο wellness, το skincare και γενικότερα τη θωράκιση του εαυτού από το απειλητικό σύνδρομο burn out και τους εξαντλητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας.

Όλοι πλέον είναι πολύ περισσότερο συνειδητοποιημένοι σχετικά με το τι τρώνε (ο βιγκανισμός κερδίζει έδαφος), τι προϊόντα βάζουν στο δέρμα τους, αν τα ρούχα που φορούν είναι sustainable και ποια στάση της γιόγκα είναι καλύτερη πριν τον ύπνο. Έτσι, η βιομηχανία της ευεξίας αναπτύσσεται ταχύτατα, με fitness bloggers να οργανώνουν εικονικές προπονήσεις στο Instagram και εταιρείες να λανσάρουν καινοτόμους τρόπους για να φροντίζουμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα τον εαυτό μας.

Σύμφωνα με τις αναζητήσεις των χρηστών στην Google, αυτά θα είναι τα wellness trends που θα «φορεθούν» τη χρονιά που έρχεται.

1. Καλλυντικά προϊόντα με έλαιο κάνναβης

Δεν είναι απόλυτα καινούρια, αλλά τώρα περισσότερος κόσμος αρχίζει να τα αναζητά συνειδητά. Το έλαιο κάνναβης είναι μια ιδιαίτερα λιπαρή ουσία με καταπραϋντικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται σε skincare προϊόντα- από κρέμες σώματος μέχρι serum και lip balm. Προσφέρει βαθιά ενυδάτωση και ενδείκνυται για ξηρά και ταλαιπωρημένα δέρματα και μαλλιά.

2. Virtual workouts

Η νέα εκδοχή της «κασέτας» με τις ασκήσεις της Τζέιν Φόντα που μπορούσες να ακολουθήσεις στο σπίτι, είναι η εικονική προπόνηση -όπου κι αν βρίσκεστε. Διαδραστικές εφαρμογές, video, live coaching και καθρέφτες με προσομοιώσεις ασκήσεων έρχονται από το μέλλον για να εγκατασταθούν στο παρόν.

3. Εφαρμογές διαλογισμού

Άνθιζαν ήδη τα τελευταία χρόνια, αλλά τώρα εμπλουτίζονται από «αδερφικά» breathing apps. Τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης που χωρίζονται σε ειδικές κατηγορίες: καταπολέμηση άγχους, βραδινός ύπνος, άγχος πριν την πτήση, μοιάζουν να προσφέρουν την πολυπόθητη αποφόρτιση όταν το «μην αγχώνεσαι» που λέτε στον εαυτό σας δεν έχει αποτέλεσμα.

4. Wellness retreats

Τα ήδη δημοφιλή yoga retreats γνωρίζουν νέα δόξα και αποκτούν νέες εκδοχές. Εκτός από yoga, όλο και περισσότερα θεματικά σαββατοκύριακα διοργανώνονται σε ξενοδοχεία, με μαραθώνιους διαβάσματος, εξορμήσεις για ορειβασία, μασάζ και pilates.

Αν μη τι άλλο, εδώ δεν υπάρχει κίνδυνος burnout.

https://www.bovary.gr

Αυτοβελίωση

Γράφει η Ξένια Γιαννάκη

Η ρομαντικά πλασμένη εικόνα της ζωής είναι μία άποψή της και πραγματικά υπάρχει και οικοδομείται μέσα από τις άσχημες κυρίως όψεις της. Η μεγαλύτερη ευτυχία που μπορεί κάποιος να βιώσει στη ζωή του και να τη νοιώσει σε κάθε κύτταρο της ύπαρξής του αναδεικνύεται συνήθως μέσα από τις δυσκολότερες καταστάσεις που περνά. Ένα καλό νέο βελτίωσης της υγείας μας έπειτα από μακροχρόνια ταλαιπωρία, ένα νέο συμβόλαιο εργασίας έπειτα από μία ψυχοφθόρα κατάσταση ανεργίας, ένας νέος σύντροφος μετά από μία επώδυνη συζυγία, ένα νέο μέλος στην οικογένεια έπειτα από αλλεπάλληλες προσπάθειες εξωσωματικής φανερώνει το ουράνιο τόξο στον ορίζοντα της ζωής μας σημασιοδοτώντας την αξία της συμφιλίωσης με τη ζωή, το υπέρτατο δώρο της χαράς που εσωκλείει όλες αυτές τις εσωτερικές μάχες που μας έκαναν να αποθαρρυνθούμε, να πληγωθούμε, να χάσουμε κάθε ελπίδα για το μέλλον.

Αξίζει όμως να αναφέρουμε πως κανένα θετικό σενάριο ζωής δε μπορεί να υπάρξει στην ιστορία της ανθρωπότητας χωρίς την αέναη προσπάθεια του ανθρώπου να φέρει την καλύτερη μέρα στη ζωή του. Οι πιο θετικοί άνθρωποι έχουν καταφέρει να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους εκφράζοντας τις αδυναμίες τους, ζώντας μέσα από αυτές αφού πρώτα άνοιξαν αφειδώς την κάνουλα της αγάπης τόσο προς τον ίδιο τους τον εαυτό όσο και προς τους άλλους.

Αξιέπαινα παραδείγματα ζωής όπως ο Γουέιν Ντίερ, η Λουιζ Χέι, ο Άντονι Ρόμπινς και πολλοί ακόμη δάσκαλοι ζωής διδάσκουν πως η ευτυχία είναι μία κατάσταση που έρχεται όταν κατανοήσουμε πως η ευτυχία έρχεται όταν οι δικαιολογίες για τις καταστάσεις της ζωής μας σταματούν και αυτό γίνεται μονο όταν συνειδητοποιήσουμε πως είμαστε άνθρωποι αξίας και μας αξίζει ένα καλύτερο αποτέλεσμα όποια κι αν είναι η αρχή.

Οι πιο ωραίοι άνθρωποι της ζωής δεν έχουν πράγματα αξίας αλλά είναι οι ίδιοι άνθρωποι αξίας και το επικοινωνούν μέσα από τη στάση τους στη ζωή. Αξίζει να ζουν μία κατάσταση ευημερίας που την προσφέρουν ως δώρο στον εαυτο τους αρχικά και έπειτα στο περίγυρό τους.

Είναι πολύ σημαντικό να προσέξουμε το λόγο αυτό γιατί μας οδηγεί σε μία νέα συνειδητοποίηση της ζωής. Όταν ο άνθρωπος ζει για πολύ καιρό στην αρνητική πλευρά της ζωής μαθαίνει να την κάνει σενάριο της ζωής του και βιώνει την καθημερινότητα μέσα από το πρίσμα που έχει συνηθίσει να τη βλέπει δημιουργώντας ή έλκοντας καταστάσεις που διαιωνίζουν την αρνητική του κατάσταση ακόμη και όταν δεν υπάρχει πραγματικός λόγος.

Η παγίδα από την οποία πρέπει λοιπόν να ξεφύγει κάποιος είναι να γίνει κατανοητό πως η ζωή είναι ένα καρδιογράφημα με ακραίες ταλαντώσεις πολλές φορές και ευτυχία είναι η περιορισμένη ταλάντωση που σημαίνει διαχείριση και όχι η έλλειψη των ταλαντώσεων που σηαίνει και ανυπαρξία ζωής.

Το μέλλον είναι αποτέλεσμα της πίστης μας πως το καλύτερο έρχεται και εγκαθιδρύεται μόνο όταν το χαμόγελο που μας προσφέρει η ζωή, της το προσφέρουμε πίσω χωρίς καμία δικαιολογία. Αξίζουμε όσο πιστεύουμε και αξίζει να ζούμε μία ζωή που αξίζει να τη ζούμε.

Ξένια Γιαννάκη
Εκπαίδευση, Ψυχολογία, Coaching – lifeshare.gr
Photo artist: Anita Zotkina

Αυτοβελίωση

Η καλή μνήμη είναι απαραίτητο στοιχείο στην καθημερινότητά μας.

Πολλές φορές, η μνήμη μας μπορεί να εξασθενήσει είτε επειδή είμαστε απλώς κουρασμένοι είτε από κάποια ασθένεια. Αυτό βέβαια είναι συνηθέστερο στους μεγαλύτερους ανθρώπους.

Το να ξεχάσουμε έναν αριθμό τηλεφώνου, να μην θυμηθούμε που ακουμπήσαμε τα γυαλιά μας ή να μην μπορέσουμε να ανακαλέσουμε ένα όνομα είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους. Δεν τίθεται θέμα ανησυχίας.

Γιατί ξεχνάμε όμως; Αλλοι υποστηρίζουν ότι φταίνε τα γονίδια και άλλοι η ηλικία.

Είναι γεγονός ότι ζούμε σε δύσκολους καιρούς για τη μνήμη μας. Βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες από παντού 24 ώρες το 24ωρο μέσα από κινητά και tablets, ενώ η χρήση της τεχνολογίας, μας λύνει μεν τα χέρια αλλά δεν μας βοηθά καθόλου να συγκεντρωθούμε ή να «ακονίσουμε» τη μνήμη μας.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 10 πράγματα, όπως διαβάζουμε στο Insider, που θα μπορούσαν να χειροτερέψουν την μνήμη μας.

1. Κακή διατροφή ή ανθυγιεινή δίαιτα

Μια δίαιτα που δεν ακολουθεί τους κανόνες της υγιεινής διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ανεπιθύμητες συνέπειες. Μία από αυτές είναι η εξασθένηση της μνήμης σας καθώς στερείτε τον οργανισμό σας από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

2. Κοιμάστε πολύ ή λίγο

Υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της αϋπνίας και των προβλημάτων μνήμης. Είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τις ανάγκες του οργανισμού μας για ξεκούραση και ύπνο. Eνας καλός νυχτερινός ύπνος, που είναι τουλάχιστον 6 ώρες, είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία της μνήμης μας.

3. Ελλειψη άσκησης

Η σωματική άσκηση επιδρά ευεργετικά και στον εγκέφαλο. Βελτιώνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και ενισχύει τη λειτουργεία των νευρικών κυττάρων. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική γυμναστική μπορεί να σταματήσει την συρρίκνωση του εγκεφάλου και να επιβραδύνει τα σημάδια της γήρανσης που σχετίζονται με την άνοια.

4. Καπνίζετε

Το κάπνισμα, εκτός από το υπόλοιπο σώμα, βλάπτει επίσης τον εγκέφαλο και το νου, κάνοντας ζημιά στη μνήμη, τη μάθηση και γενικότερα τη σκέψη.

5. Τρώτε αργά το βράδυ

Είναι ήδη γνωστό ότι το να τρώμε αργά το βράδυ κάνει κακό στην υγεία μας, αυξάνοντας τις πιθανότητες για παχυσαρκία αλλά και για σακχαρώδη διαβήτη. Μια τέτοια όμως συνήθεια επηρεάζει αρνητικά και την μνήμη μας.

6. Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη δεν έχει επιπτώσεις μόνο στη διάθεση, αλλά και στη μνήμη.

7. Αγχος και στρες

Οταν ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση στρες, εκκρίνει περισσότερη κορτιζόλη απ' όση χρειάζεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίζει τον εγκέφαλο να δημιουργήσει νέες μνήμες. Ενα άτομο που βιώνει έντονο στρες εμφανίζει δυσκολίες στο να σκεφτεί σωστά ή να ανακτήσει μνήμες.

8. Θυρεοειδής

Ο υπερθυρεοειδισμός συνδέεται με την έλλειψη συγκέντρωσης, ενώ ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με την απώλεια μνήμης.

9. Λήψη φαρμάκων

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μνήμης και να μειώσουν τις πνευματικές επιδόσεις.

10. Ελλειψη βιταμίνης Β12

Η έλλειψη ορισμένων βιταμινών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μνήμης. Μία από αυτές είναι η Β12 που είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Περιέχεται στα ψάρια, τα αυγά, το κρέας, τα πουλερικά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

.bovary.gr

Αυτοβελίωση

Πολλοί από εμάς έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε τη γυμναστική σαν αναγκαίο κακό για την επίτευξη κάποιου τελικού στόχου:

Είτε θέλουμε να βελτιώσουμε την υγεία μας είτε να αποκτήσουμε το σώμα των ονείρων μας, είναι δύσκολο να πειθαρχήσουμε σε μια προπόνηση όταν η ίδια η διαδικασία μάς είναι βαρετή ή δυσάρεστη. Σε αντίθεση με την αίσθηση καταναγκασμού που μπορεί να μας προκαλεί το μέτρημα των επαναλήψεων μιας άσκησης, η πεζοπορία, ιδιαίτερα όταν ακολουθούμε μια διαδρομή για πρώτη φορά, θυμίζει περισσότερο περιπέτεια, ενώ μπορεί να κάνει θαύματα τόσο για τη σωματική μας κατάσταση όσο και για την ψυχολογία μας.

Βήματα προς…

…το τέλειο σώμα

Ποιος θα περίμενε ότι το περπάτημα μπορεί να έχει αντίστοιχα – αν όχι καλύτερα – αποτελέσματα για το σώμα μας με δραστηριότητες όπως το τρέξιμο και η ποδηλασία. Την ώρα που ακολουθούμε ένα μονοπάτι, ενεργοποιούμε τους τετρακέφαλους, τους ιγνυακούς τένοντες και τους μυς της γάμπας και των γοφών μας. Αν έχουμε μαζί μας και μία τσάντα πλάτης, προσθέτουμε και τον κορμό στα μέρη του σώματος που γυμνάζουμε! Σαν να μην έφτανε αυτό, μία ώρα πεζοπορίας αρκεί για να κάψουμε 440 με 550 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι αν ακολουθήσουμε μια διαδρομή τριών ωρών θα κάψουμε πάνω από τις μισές θερμίδες που καταναλώνουμε μέσα σε μία ολόκληρη ημέρα.

…την καλή υγεία

Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Δέστε τα κορδόνια σας και διαλέξτε μονοπάτι! Μία ώρα περπατήματος την ημέρα επί πέντε μέρες την εβδομάδα μπορούν να «κόψουν» στη μέση τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιαγγειακών ασθενειών. Αυτό συμβαίνει εν μέρει γιατί, όπως και άλλες αεροβικές ασκήσεις, το περπάτημα αυξάνει τα επίπεδα της «καλής χοληστερίνης» HDL ενώ παράλληλα ρίχνει τα επίπεδα της LDL και των τριγλυκεριδίων. Ακόμη, όχι απλώς αποτρέπει την εμφάνιση διαβήτη αλλά και μας βοηθά να τον κρατήσουμε υπό έλεγχο, καθώς μετατρέπει σε ενέργεια τη γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα μας.


…τη δημιουργικότητα

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, όταν περνάμε χρόνο στη φύση, ενισχύουμε ακόμη και κατά 50% την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε στην εκάστοτε εργασία, αλλά και να δίνουμε δημιουργικές λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά μας. Οι συγγραφείς της έρευνας αποδίδουν αυτά τα ευρήματα μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι οι υπαίθριες δραστηριότητες μας κρατούν μακριά από τις ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες έχουν την τάση να μας τραβούν διαρκώς την προσοχή μέσα από ήχους και ειδοποιήσεις, με αποτέλεσμα να μας αποτρέπουν από το να εστιάζουμε σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

…την ευτυχία

Με την κατάθλιψη στην Ελλάδα να έχει αυξηθεί έως και κατά 80% στη διάρκεια των χρόνων της κρίσης, οποιαδήποτε δραστηριότητα ενισχύει την ψυχολογία μας γίνεται πολύτιμη. Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, η πεζοπορία αδιαμφισβήτητα είναι μία από αυτές. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο το οποίο εντόπιζε τα αρνητικά μοτίβα σκέψεων που συνδέονται με την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές και τους υπέβαλαν σε εγκεφαλογράφημα πριν και μετά από έναν περίπατο στη φύση με διάρκεια 90 λεπτά. Στο τέλος της βόλτας, διαπιστώθηκε σημαντική μείωση των ενδείξεων ψυχικών παθήσεων.

…τη συντροφικότητα

Αν και υπάρχουν μονοπάτια που απαιτούν καλή φυσική κατάσταση και διαφορετικά επίπεδα εμπειρίας, σε γενικές γραμμές η πεζοπορία είναι μια δραστηριότητα προσβάσιμη στους περισσότερους. Επιλέξτε μία διαδρομή που να μπορείτε να ακολουθήσετε με τους φίλους ή την οικογένειά σας και απολαύστε μαζί τους τα δώρα της φύσης. Καθώς πρόκειται για μία αρκετά ήπια άσκηση, θα έχετε τη δυνατότητα να ανταλλάξετε νέα και εντυπώσεις!

Πηγή: vita.gr

https://www.flowmagazine.gr

Αυτοβελίωση

Το μικρό παιδί μέσα σου μπορεί να υποφέρει αφάνταστα. Όταν ήσουν μικρός, σε επηρέαζαν βαθιά οι αποφάσεις που έπαιρναν οι ενήλικες γύρω σου. Τα παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα. Μέχρι κι ένα νεογέννητο μωρό μπορεί να διακρίνει τις αγριεμένες φωνές από το τραγούδι. Γι’ αυτό το λόγο, αν νοιάζεσαι πραγματικά για το παιδί σου, ακόμη και ως έμβρυο, θα το περιβάλλεις με αγάπη. Η αγάπη πρέπει να αρχίζει από νωρίς.

Πολλοί νέοι δηλώνουν ότι μισούν τον πατέρα ή τη μητέρα τους. Καμιά φορά μού λένε, με ένταση: «Δεν θέλω να έχω καμία σχέση μαζί του ή μαζί της». Αυτά τα άτομα είναι τόσο θυμωμένα με τους γονείς τους, που θέλουν να κόψουν κάθε σχέση μαζί τους. Καμιά φορά, οι άνθρωποι έχουν βάσιμους λόγους να θέλουν να αποκοπούν σωματικά ή συναισθηματικά από τους γονείς τους, ιδίως αν αυτοί τους έχουν φερθεί βίαια. Πολλοί φοβούνται πως κοντά στους γονείς τους θα γίνουν ευάλωτοι και θα πληγωθούν ξανά.

Αλλά ακόμη κι αν αρνούμαστε να συναντήσουμε τους γονείς μας ή αρνούμαστε να τους μιλήσουμε, δεν μπορούμε να αποκοπούμε εντελώς από αυτούς. Είμαστε φτιαγμένοι από το υλικό τους. Είμαστε ο πατέρας μας. Είμαστε η μητέρα μας. Κι αυτό ισχύει ακόμη κι όταν θεωρούμε ότι τους μισούμε.

Είμαστε η συνέχειά τους. Δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε αυτό το κομμάτι του εαυτού τους. Όταν θυμώνουμε με τους γονείς μας, απλώς θυμώνουμε με τον εαυτό μας. Πρέπει να συμφιλιωθούμε με τους γονείς μέσα μας, να τους μιλήσουμε μέσα μας, και να αναζητήσουμε έναν τρόπο να συνυπάρξουμε ειρηνικά. Αν το συνειδητοποιήσουμε, η συμφιλίωση θα είναι εύκολη.

Είμαστε ικανοί για σπουδαίες αλλαγές μέσα μας, αλλά και ικανοί να επηρεάζουμε τον κόσμο έξω από εμάς. Επειδή φοβόμαστε, συχνά νομίζουμε ότι δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Αλλά το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να περπατάμε ενσυνείδητα και να αναπνέουμε ενσυνείδητα, καλλιεργώντας την ενέργεια της ενσυνείδησης και της κατανόησης.

Η κατανόηση, όταν επέρχεται, μας βοηθά να απαλλαγούμε από τον φόβο μας, τον θυμό μας, το μίσος μας, και πάει λέγοντας. Η αγάπη μπορεί να γεννηθεί μόνο πάνω στη βάση της κατανόησης.

Όταν λέμε ότι το σώμα και το μυαλό συνδέονται, δεν αναφερόμαστε μόνο στο ατομικό μας σώμα και μυαλό. Μέσα σου βρίσκονται όλοι οι βιολογικοί πρόγονοι, αλλά και οι πνευματικοί σου πρόγονοι. Μπορείς να βιώσεις την παρουσία του πατέρα και της μητέρας σου σε κάθε κύτταρο του σώματός σου.

Είναι πραγματικά παρόντες μέσα σου, μαζί με τους παππούδες και τους προπαππούδες σου. Όταν αναγνωρίσεις την παρουσία τους, θα δεις πως είσαι η συνέχειά τους. Ίσως να θεωρείς ότι οι πρόγονοί σου δεν υπάρχουν πια, αλλά οι επιστήμονες λένε πως οι πρόγονοί σου είναι παρόντες μέσα σου, στη γενετική κληρονομιά που ενυπάρχει σε κάθε κύτταρο του σώματός σου. Το ίδιο ισχύει και για τους απογόνους σου. Θα είσαι παρών σε κάθε κύτταρο του σώματός τους. Και είσαι παρών στη συνείδηση κάθε ανθρώπου που έχει αγγίξει.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Thich Nhat Nanh με τίτλο «Φόβος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιώρα

Αυτοβελίωση

Δώσε στον εαυτό σου το φως της αλήθειας για να σε οδηγήσει
Ραγισμένες καρδιές. Ένας εαυτός ραγισμένος, κομμάτια έπεσε στο πάτωμα. Ράγισε η καρδιά του. Με ποια δύναμη να βοηθήσεις αυτόν τον άνθρωπο;

Ποια ελπίδα να ενσταλάξεις μέσα του όταν εκείνος τα βλέπει όλα μαύρα; Πώς να τον κάνεις να αισθανθεί την παρουσία όταν νιώθει τόσο μόνος του; Με ποιους δαίμονες να παλέψεις όταν εκείνος αρνείται να τους αποχωριστεί;

Πώς να μιλήσεις για αγάπη σε έναν εαυτό που δεν την ένιωσε ποτέ; Πώς να αποδείξεις την αξία του, όταν εκείνος απαξιώνει οτιδήποτε δικό του; Δύσκολο έργο, οι αντιστάσεις του αδυσώπητες, η βιασύνη του ανελέητη, η αυτοκαταστροφική τάση ολοφάνερη.

Λένε πως η θεραπεία είναι η δεύτερη ευκαιρία του ανθρώπου να ζήσει τη ζωή του. Και έτσι είναι… εν μέρει. Αν ο άνθρωπος δεν αγκαλιάσει τα σκοτάδια του, τις σκιές του, τα δύσκολα συναισθήματά του, αν δεν αποδεχτεί το ψυχικό του βάρος και αν δεν αποφασίσει να πάψει να μαστιγώνει τον εαυτό του ανηλεώς, θα συνεχίζει τον αέναο κύκλο της αυτοκαταστροφής του.

Όσο δεν επιτρέπεις στο Αληθινό φως να μπει στη ζωή σου, όλα θα μοιάζουν ένας φαύλος κύκλος, μια λερναία ύδρα που ένα κεφάλι θα κόβεις και δέκα θα βγαίνουν.

Ίσως χρειάζεται να πιάσεις πραγματικό πάτο, για να μπορέσει να μιλήσει εκείνη η βαθύτερη εσωτερική φωνή μέσα σου που θα ραγίσει το βράχο του πόνου σου. Ίσως αυτός να είναι ο τρόπος για να ξεχυθούν δάκρυα από τα μάτια σου, να λιώσουν το ψύχος της καρδιάς σου. Ίσως να χρειαστείς να αποφασίσεις να δεις αυτό το τέρας στα μάτια που τόσο φοβάσαι.

Μέχρι να φτάσεις εκεί, θα αμφισβητήσεις, θα ματαιώσεις, θα ακυρώσεις τη διαδικασία, το πρόσωπο, όπως ακριβώς κάνεις με τον εαυτό σου. Και όλο αυτό είναι μέρος της θεραπείας, αυτής που όσο κι αν αντιστέκεσαι, γίνεται και θα γίνει, αρκεί η ψυχή σου να το έχει αποφασίσει.

Γιατί αν την απόφαση την πάρει εκείνη, όλα είναι απλά θέμα χρόνου. Εκεί είναι το κλειδί. Μίλα της και θα σου απαντήσει. Δώσε της όμως φως αληθινό, αυτή είναι η τροφή της. Το φως της αλήθειας που κρύβεις μέσα σου για να σε οδηγήσει.

 

Συγγραφέας Λίνα Παυλοπούλου
Η αγάπη μου για τον άνθρωπο με οδήγησε να ασχοληθώ με τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Είμαι Συνθετική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας με μετεκπαίδευση στην Ψυχοθεραπεία Γονέων-Εφήβων. Εχω σπουδάσει επίσης Ρεφλεξολογία και είμαι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων. Πιστεύω πως ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται αγάπη και φροντίδα. Μέσα από τη γραφή εκφράζω την ανάγκη μου να επικοινωνώ και να συνδέομαι με τους ανθρώπους, να γαληνεύω και να ταξιδεύω με τον εαυτό μου. Για μένα η γραφή είναι έκφραση, ελευθερία, δημιουργία, συνάντηση, μοίρασμα, ταίριασμα. Μότο μου, «Μόνο η αγάπη μπορεί».

https://enallaktikidrasi.com/2019/10/dwse-eauto-fws-alithias-odigisei

Αυτοβελίωση

Όταν έχουμε κακή διάθεση, πρέπει να κάνουμε ή να σκεφτόμαστε μόνο θετικά πράγματα για να αισθανθούμε καλύτερα. Σωστά; Λάθος.

Ας είμαστε ρεαλιστές. Δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Και οι άνθρωποι δεν μπορούμε να ξυπνάμε, να δουλεύουμε, να υπάρχουμε με το ίδιο κέφι και ενέργεια.

Η διάθεση μας μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή από ένα κακό ξύπνημα, κάτι που μόλις ακούσαμε, είδαμε, βιώσαμε ή μια ανάμνηση που ανασύραμε από το «σκληρό μας δίσκο».

Είναι αυτό ευχάριστο; Όχι. Είναι μεμπτό ή κάτι για το οποίο πρέπει να ντρεπόμαστε; Ούτε. Είναι λογικό. Παρόλα αυτά, δε φαίνεται να το αντιμετωπίζουμε ως τέτοιο.

Έτσι, όταν δεν αισθανόμαστε χαρούμενοι, ενστικτωδώς προσπαθούμε να διώξουμε τα άσχημα vibes, συναισθήματα και σκέψεις και να τα αντικαταστήσουμε με πιο θετικά ώστε να ανέβουμε πιο δυναμικά και αισιόδοξα το βουνό που λέγεται «οικογένεια, δουλειά, υποχεώσεις».

Είναι αυτό πάντα εφικτό; Ξεκάθαρα, όχι.

Σύμφωνα με τον Mo Gawdat, συγγραφέα του βιβλίου Solve for Happy, αυτός ίσως είναι ένας από τους πιο αναποτελεσματικούς τρόπους να νιώσουμε καλά. Για την ακρίβεια, αυτό που έχουμε περισσότερη ανάγκη εκείνη τη στιγμή είναι να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Να τα αποδεχτούμε.

«Όταν κάτι ή κάποιος γίνεται πυροδοτεί την απελευθέρωση αρνητικών συναισθημάτων, ας τα αναγνωρίσουμε και ας τα αγκαλιάσουμε», υποστηρίζει. Μάλιστα συγκρίνει αυτή τη διαδικασία με τον πόνο που μπορεί να νιώσουμε κάποια στιγμή στο στομάχι και προσπαθούμε να σκεφτούμε τι μπορεί να φάγαμε και τελικά να μας πείραξε.

«Προσπαθήστε να ανακαλύψετε το λόγο που δεν αισθάνεστε καλά», δηλώνει ο Gawdat «Ακόμα κι αν δεν τον βρείτε ώστε να καταφέρετε να "διορθώσετε την κατάσταση" αναγνωρίστε το συναίσθημα και πείτε στον εαυτό σας "Δεν αισθάνομαι καλά"».

Μπορεί όλο αυτό να σας φαίνεται περίεργο, αμήχανο, ίσως και εκνευριστικό, αλλά υπάρχει πρόσφατη έρευνα που επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του αιγύπτιου συγγραφέα.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Αυγούστου Journal of Experimental Psychology υποστηρίζει πως για μερικούς, το κλειδί για να αγγίξουν την ευτυχία είναι η ικανότητα να αισθάνονται κακόκεφοι μερικές φορές.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.300 φοιτητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και την Κίνα, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν στις εξής ερωτήσεις: Ποια συναισθήματα θα ήθελαν να νιώθουν περισσότερο ή λιγότερο και ποια αισθάνονται όντως. Εκείνοι που δήλωσαν ότι είναι περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή και νιώθουν λιγότερα αρνητικά συναισθήματα, τελικά αποδείχτηκαν εκέινοι που ένιωθαν οποιδήποτε συναίσθημα έμοιαζε σωστό κάποια δεδομένη στιγμή, ακόμα κι αν αυτό ήταν αρνητικό.

«Η επιθυμία να είμαστε χαρούμενοι και ευδιάθετοι όλη την ώρα δεν είναι και τόσο ρεαλιστική», τονίζει η επικεφαλής της έρευνας και καθηγήτρια ψυχολογίας στο εβραικό πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, Maya Tamir.

«Το να μη θέλουμε να νιώθουμε λύπη, θυμό, φόβο, επίσης δεν είναι ρεαλιστικό». Αν μπορούσαμε να δεχόμαστε, ακόμα και να καλωσορίζουμε κάθε συναίσθημα που έρχεται στην επιφάνεια, ακόμα και τα πιο δυσάρεστα, θα ήταν πολύ πιο πιθανό και εύκολο να αισθανθούμε, τελικά, πιο πλήρεις και ευτυχισμένοι».

Συμπερασματικά, κακό δεν είναι να μην είσαι καλά, κακό είναι να κάνεις τα πάντα για να διώξεις αυτό το συναίσθημα. Την επόμενη φορά, λοιπόν, προσπαθήστε -έστω και σαν άσκηση- να το αναγνωρίσετε, να βρείτε τι σας το προκαλεί και να το αποδεχτείτε. Ίσως να είναι ο πιο σύντομος και αποτελεσματικός τρόπος για να το ξεφορτωθείτε.

https://www.bovary.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή