Ιανουαρίου 18, 2020

Αυτοβελίωση

"Εχω ένα μυστικό κρυμμένο στης καρδιάς τα βάθη, κανείς δεν θα το μάθει και ποτέ δεν θα το πω", λέει το παλιό τραγούδι.

Εχουμε και κρατάμε μυστικά, κρατάμε πράγματα κρυφά. Τα ρήματα έχουν να κάνουν με το έχειν και το κατέχειν, και σπάνια με το είναι. Κρατάμε πράγματα κρυφά και μυστικά, γιατί φοβόμαστε να τα φανερώσουμε, φοβόμαστε τις συνέπειες που θα έχει η αποκάλυψή τους, φοβόμαστε το τι μπορεί να γίνει άμα βγουν στο φως. Ισως και να ντρεπόμαστε για κάποια πράγματα: δεν ταιριάζουν με την εικόνα που θέλουμε να έχουμε και να δείχνουμε για τον εαυτό μας, μας κάνουν να φαινόμαστε ίσως πιο τρωτοί, ίσως όχι τόσο αλτρουιστές, ίσως όχι τόσο 'καθαροί'... Μας κάνουν να φαινόμαστε αυτό που τελικά είμαστε: απλοί άνθρωποι, "με τα φλούδια και τα κουκούτσια" μας, που έλεγε κι ο ποιητής. Το καθώς πρέπει φαίνεσθαι γεννά τη ντροπή, και η ντροπή γεννά το μυστικό.

Υπογραμμίζω τις λέξεις, γιατί έχουν σημασία: Από τη μία έχουμε το φώς, το φανερό, την αποκάλυψη, που συνδέονται με το φόβο, και από την άλλη έχουμε το έχειν και το κατέχειν. Κάπως δηλαδή συνδέονται όλα αυτά, σε έναν φόβο του φωτός.

Μας αρέσει να μας εμπιστεύονται μυστικά. Μας κάνουν και νιώθουμε σπουδαίοι, σημαντικοί: αλλιώτικοι, ξεχωριστοί, ακόμα και "ανώτεροι" από τους γύρω μας. Οι περισσότερες μυητικές σχολές λειτουργούν (στους "εσώτερους" κύκλους τους, τουλάχιστον) με "μυστικές τελετές και δοξασίες" και άλλα "μυστικά". Τα λέμε συχνά "Μυστήρια", αλλά τα Μυστήρια είχαν άλλη σημασία, νομίζω, στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Μας γοητεύουν τα κρυφά: τα κρυφά φιλιά, οι κρυφοί έρωτες, οι συνωμοσίες (που πάντα γίνονται "στα κρυφά"). Κάποτε ένας τρόπος να γίνει ευπώλητο ένα βιβλίο ήταν να έχει στον τίτλο του τις λέξεις 'απόκρυφο', 'μυστικό' ή, έστω, 'μυστήριο'.

Μας γοητεύουν τα πράγματα που δεν μοιράζονται απλόχερα, δηλαδή, και είναι κτήμα λίγων εκλεκτών: όταν τα έχουμε νιώθουμε σημαντικοί, ξεχωριστοί, κάτι το ιδιαίτερο, και σίγουρα νιώθουμε μία ανωτερότητα έναντι των ανθρώπων που "δεν κατέχουν" το μυστικό, που δεν είναι κοινωνοί του κρυφού.
Μας γοητεύουν τα πράγματα που δεν βγαίνουν στο φως.

Ισως αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίσει.

Τι είναι αυτό που δεν θέλει να βγεί στο Φως, τι είναι αυτό που μας διαχωρίζει σε ανώτερους και κατώτερους, σε κατέχοντες και μη-κατέχοντες; Μας έχουν πείσει μερικούς αιώνες τώρα οτι ο διάβολος είναι ένας τύπος ημίγυμνος, μαυριδερός με μυτερά αυτιά, πόδια κατσίκας, ουρά και κρατάει πηρούνα. Δεν έχω γνωρίσει τον συγκεκριμένο κύριο, η αλήθεια είναι. Ξέρω όμως έναν άλλον: τον διά-βολο (βούλεται το δια: τη διά-λυση, τη δι-αίρεση, τη δια-βολή κτλ) που μπαίνει ανάμεσά μας και μας χωρίζει: σε ανώτερους και κατώτερους, σε γνώστες και αδαείς, σε έχοντες και μη-έχοντες, σε καλούς και κακούς, σε νοικοκυραίους και αναρχικούς, κτλ. Η ντροπή, η κρυψίνοια, το ύπουλο και το δολερό τρέφονται από τα μυστικά, τα κρυφά, και φυσικά τα ψέματα. Είναι δια-βολική η γοητεία του κρυφού και του μυστικού...

Ενα μυστικό είναι μεγάλο ρίσκο για αυτόν που το έχει και μεγάλη δέσμευση για αυτόν που το κρατάει (δίνουμε όρκους και υποσχέσεις, δίνουμε τον λόγο μας ενέχυρο προκειμένου να μας εμπιστευτούν 'το μυστικό').

Το Φως, πάλι, είναι για όλους. Δίνεται απλόχερα, με γενναιοδωρία, χωρίς διακρίσεις ανώτερου ή κατώτερου. Κάνει τα πράγματα φανερά. Ανοίγεις τα μάτια σου το πρωί και βλέπεις επειδή απλά υπάρχει, βγαίνεις στον ήλιο και σε λούζει το φως του που λάμπει 'επί δικαίων και αδίκων'. Το Φως, έλεγε μια παλιά διδασκαλία, είναι Νόμος του Σύμπαντος. Το Φως είναι πληροφορία. Τα πάντα που υπάρχουν είναι προορισμένα (ή καταδικασμένα!) να βγουν μια μέρα στο φως, να γίνουν κοινό κτήμα, και... σ' όποιον αρέσουν! Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο, λέει η παροιμία.

Ανάβουμε το φως τη νύχτα για να μη φοβόμαστε, ανάβουμε φακό στα σκοτεινά για να μην παραπατήσουμε. Το Φως διαλύει το σκοτάδι, διαλύει το φόβο: τα κάνει όλα ορατά, φανερά, και διαχειρίσιμα. "Το φως εν τη σκοτία φαίνει και σκοτία αυτό ου κατέλαβεν" λένε οι Γραφές.

Ποιός τελικά φοβάται το Φως;

https://syn-therapy.blogspot.com

Αυτοβελίωση

Ο συναισθηματικός μας κόσμος υποφέρει συχνά. Αγαπάμε πολύ, αγαπάμε λίγο, αγαπάμε χωρίς ανταπόκριση, αγαπάμε και πληγωνόμαστε, αγαπάμε και πληγώνουμε, αγαπάμε και γινόμαστε αντικείμενα εκμετάλλευσης ή χλεύης ή κακοποίησης. Τραυματιζόμαστε και τραυματίζουμε, γιατί τα συναισθήματά μας είναι φτιαγμένα από υλικό ρευστό και μαλακό, μας καθιστούν ευάλωτους και ανυπεράσπιστους. Γοητευόμαστε, και απο-γοητευόμαστε... και φοβόμαστε: φτάνουμε να φοβόμαστε να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, που είναι τελικά το ζητούμενο όλης μας της ζωής.

Για τα "θέματα της καρδιάς" υπάρχουν αρκετά ανθοϊάματα που μπορούν να βοηθήσουν. Το κοινό που έχουν μεταξύ τους είναι οτι τα περισσότερα είναι ροζ! 

Ισως κάτι έχει να μας πει κι αυτό.

δικέντρα, bleeding heart

Το ανθοϊαμα της δικέντρας (dicentra formosa, Bleeding Heart) που έφτιαξε το Flower Essence Society στην Καλιφόρνια, μιλά για την άνευ όρων αγάπη και την συναισθηματική ελευθερία. Πρόκειται για ένα ισχυρό ίαμα που καθαρίζει την καρδιά από την κτητικότητα, και την δυναμώνει ώστε να μπορεί να αγαπά άφοβα. Ενδείκνυται για τους ανθρώπους που αγάπησαν πολύ αλλά έχασαν το αγαπώμενο πρόσωπο, και δεν μπορούν να το ξεπεράσουν - για ανθρώπους που λειτουργούν συνεξαρτητικά και δημιουργούν σχέσεις όπου λείπει η αληθινή ελευθερία και η ισορροπημένη ανταλλαγή συναισθημάτων. Ο τεράστιος πόνος που βιώνουν οι άνθρωποι αυτοί είναι μία αναγκαία συνθήκη, εάν το δούμε από μία ευρύτερη σκοπιά, προκειμένου να παρακινηθούν να φύγουν από τη θέση του συναισθηματικά εξαρτώμενου. Το υπέροχο αυτό ίαμα βοηθά την ψυχή να γεμίσει εκ των έσω με δύναμη, έτσι ώστε να αγαπά πιο ώριμα, από ένα άλλο βάθος, επιδιώκοντας αληθινά το καλό του αγαπώμενου προσώπου.

Ροζ κενταύριο, (Centaurium erythraea - Centaury)
Το ροζ κενταύριο μας βοηθά να λειτουργούμε με αγάπη αλλά από έναν "τόπο" δύναμης, όχι αδυναμίας. Είναι για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να πούν όχι, που γίνονται χαλί για να πατήσουν οι άλλοι (και οι άλλοι φυσικά τους πατούν!), που θεωρούν οτι αγαπούν και βοηθούν αλλά στην πραγματικότητα απλά δεν έχουν τη δύναμη να πούν "όχι", δεν έχουν τη δύναμη να αντισταθούν στην εκμετάλλευση των άλλων.

Είναι ευάλωτοι γιατί εκχωρούν στους άλλους τη δύναμη δράσης τους, αψηφώντας (υποτιμώντας) τις δικές τους ανάγκες για να καλύψουν τις ανάγκες των άλλων (με στόχο συχνά την αποδοχή από τους άλλους). Αυτό συνήθως στην κοινωνία μας παρουσιάζεται ως μία πολύ ευγενής αρετή, ως αυτοθυσία.

Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι που χρειάζονται το ροζ κενταύριο 'αυτοθυσιάζονται' γιατί δεν έχουν το σθένος να αρνηθούν, να κρατήσουν δυνάμεις για τον εαυτό τους... Και όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Ελληνες "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος". Οταν δε παραγίνει το πράγμα, οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν θύματα, και αρχίζουν να θυμώνουν - είτε φανερά είτε μέσα τους.

Αρκουδοπούρναρο (Ilex Aquifolium, Holly)
Εδώ χρειάζεται ο 'μεγάλος θεραπευτής της καρδιάς', το ανθοϊαμα Holly. Πρόκειται για ένα ανθοϊαμα-κλειδί του Μπαχ, για το οποίο έχει λεχθεί οτι "μας προστατεύει από οτιδήποτε δεν είναι συμπαντική αγάπη" (το άνθος είναι ένας λευκός σταυρός). Τυπικά είναι το ίαμα που δίνεται για τη ζήλεια, το θυμό, τη διάθεση εκδίκησης, την (εκπεφρασμένη αλλά και σιωπηρή) ανταγωνιστικότητα - για την (υποσυνείδητη συχνά) πεποίθηση οτι "δεν υπάρχει αρκετή αγάπη για όλους". Δεν υπάρχει αρκετή αγάπη, αγαθά, πόροι, ευκαιρίες, αναγνωρισιμότητα, φήμη, τρυφερότητα, χρήματα - αυτό το "δεν υπάρχει αφθονία". Αρα βιώνουμε τον φθόνο. Το ανθοϊαμα αυτό είναι καταλύτης στις ανθρώπινες σχέσεις, είτε πρόκειται για συζύγους, είτε για αδέλφια, είτε για κολλητούς...

Αγριο Τριαντάφυλλο (Rosa canina, Wild Rose)
Και όταν έχουμε κουραστεί (από τις όποιες προσπάθειες και απογοητεύσεις), κι έχουμε χάσει το κέφι μας, τη διάθεσή μας, τον ενθουσιασμό μας (βλέπε έρωτα) για τη ζωή, χρειάζεται το ίαμα της αγριοτριανταφυλλιάς. Η λέξη με την οποία χαρακτηρίζεται η κατάσταση που γιατρεύει το αγριοτριαντάφυλλο, είναι "απάθεια". Το ίαμα αυτό επαναφέρει το πάθος και τον έρωτα για την ίδια τη ζωή, ενεργοποιώντας το σώμα και την ψυχή μας ταυτόχρονα. Μας διδάσκει οτι η ζωή είναι μία ιερή και πολύτιμη ευκαιρία την οποία πρέπει να αγκαλιάσουμε, για να βρούμε το αληθινό νόημα της αγάπης, αλλά και της ίδιας μας της ενσάρκωσης.

Ροζ αχιλλεία (achillea millefolia var. rubra, pink yarrow)
Ενα άλλο σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που 'αγαπούν πολύ' (λόγω αυξημένου βαθμού ενσυναίσθησης και συμπόνοιας) είναι το θέμα των ψυχικών ορίων. Οχι των ορίων που βάζουμε προκειμένου να μην μας καταπατούν οι άλλοι (αυτό το βοηθά το ροζ κενταύριο), αλλά των ψυχικών ή αιθερικών μας ορίων. Οι ενσυναισθητικοί άνθρωποι 'απορροφούν' τις ψυχικές καταστάσεις των συνανθρώπων τους, γι αυτό και μπορούν να νιώσουν τον πόνο τους τόσο βαθειά. Είναι δε συχνό φαινόμενο να νιώθουν πράγματα που δεν είναι δικά τους, που προέρχονται από τους γύρω τους, συναισθήματα που γεννιούνται μέσα σε άλλους ανθρώπους, και έτσι να μπερδεύονται ("τώρα εγώ γιατί είμαι θυμωμένη; τι έγινε;" ή "τώρα γιατί ξαφνικά χαλάστηκα; αφού δεν έγινε τίποτα!").

Οι συμπονετικοί άνθρωποι είναι συχνά ευεπηρέαστοι, και δυσκολεύονται να καταλάβουν τι προέρχεται από τους ίδιους και τι από τους άλλους. Το ίαμα της ροζ αχιλλείας (pink yarrow, Flower Essence Society) προστατεύει την συναισθηματική 'αύρα', το συναισθηματικό πεδίο, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη εσωτερική ειρήνη, υγιή όρια, και προπαντός διαύγεια. Μας βοηθά να είμαστε πιο πολύ ο εαυτός μας, να δίνουμε αγάπη ακτινοβολώντας την και όχι απορροφώντας, να θεραπεύουμε όχι δια της συγχώνευσής μας με τους άλλους, αλλά με την παρουσία μας.

Ροζ μίμουλος (mimulus lewisii, pink monkeyflower)
Η σχέση συνεπάγεται μοίρασμα: όσο πιο στενή η σχέση, τόσο πιο βαθύ και στενό οφείλει να είναι το μοίρασμα. Αλλιώς η σχέση παραμένει ρηχή, και δεν ικανοποιεί την βαθύτερη επιθυμία μας για ουσιαστική αγάπη. Και χωρίς μοίρασμα σχέση δεν υφίσταται. Τι γίνεται όμως όταν για τους όποιους λόγους (πρότερα τραύματα, κτλ) φοβόμαστε να 'ανοιχτούμε' στον άλλον άνθρωπο; Ντρεπόμαστε για τον εαυτό μας, για την ατέλειά μας, για τις ανάγκες μας, για την ευαλωτότητά μας, και νιώθουμε οτι πρέπει να κρυφτούμε από το βλέμμα των γύρω - δεν πρόκειται για τη συνήθη ντροπαλοσύνη, αλλά για κάτι πολύ βαθύτερο. Θέλουμε να προσεγγίσουμε τους άλλους, η ψυχή μας διψά για επαφή, αλλά δεν τολμούμε λόγω της υπερευσθησίας μας. Το ανθοϊαμα του ροζ μίμουλου (pink monkeyflower), από τη συλλογή της Flower Essence Society ανοίγει με απαλό τρόπο την ψυχή μας, και μας καθιστά ικανούς να πάρουμε ξανά συναισθηματικά ρίσκα. Μας βοηθά δηλαδή να ανοίξουμε την καρδιά μας, να τολμήσουμε να δείξουμε την ευαλωτότητά μας, προκειμένου να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε.

Κυδωνιά (cydonia oblonga)
Οι άνθρωποι ξεκινούμε τη ζωή μας με γλυκά και τρυφερά συναισθήματα. Συχνά, όμως, οι περιστάσεις της ζωής μας είναι τραυματικές, και στην προσπάθειά μας να αυτοθεραπευτούμε σκληραίνουμε και 'ξινίζουμε'. Δεν είναι σπάνιο εξάλλου να ακούμε οτι "δεν ωφελεί η ευαισθησία, πρέπει να είσαι δυνατός", παλιότερα έλεγαν και το κλασικό "οι άντρες δεν κλαίνε" (και μάλωναν τα αγόρια που τολμούσαν να εκφράσουν την θλίψη ή την τρωτότητά τους)... Μ' αυτό και με εκείνο, γενιές ανθρώπων μεγάλωσαν συναισθηματικά ανάπηροι, θεωρώντας οτι η ευαισθησία και η τρυφερότητα είναι αδυναμία ενώ η σκληρότητα και η ωμότητα είναι δύναμη. Το ίαμα της κυδωνιάς επαναφέρει τη 'χαμένη' γλυκύτητα και τρυφερότητα στην προσωπικότητα, αποκαθιστώντας μαζί και μία 'παιδική' αθωότητα. Με τον τρόπο αυτό ο άνθρωπος μπορεί να βοηθηθεί να μαλακώσει και να γλυκάνει προκειμένου να μπορεί να εκφραστεί με αγάπη στους (συνήθως στερημένους από τρυφερότητα) κοντινούς του ανθρώπους.

Κράταιγος (crataegus monogyna, hawthorne)
Ο κράταιγος είναι το κατεξοχήν βότανο της καρδιάς. Οι κατακόκκινοι καρποί του μέσα στο χειμώνα δίνουν δύναμη, ζέση και κουράγιο (ως καρδιοτονωτικό βοηθά την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων, και έχει από τα αρχαία χρόνια χρησιμοποιηθεί για αρρυθμίες, αθηροσκλήρωση, και άλλες καρδιακές παθήσεις). Τα άνθη του, λευκά ως λευκορόζ, 'μιλούν' για την αγάπη. Εξάλλου ανήκει στην οικογένεια των ροδανθών, των τριαντάφυλλων δηλαδή, που παραδοσιακά συσχετίζουμε με την έκφραση της αγάπης. Σαν ανθοϊαμα μιλά για την αγάπη που έχουμε (ή δεν πολυέχουμε!) στον εαυτό μας, για τις αντοχές μας (φυσικές και συναισθηματικές) που σεβόμαστε ή καταπατούμε.

Η βιβλιογραφία μιλά για ένα ανθοϊαμα 'ελιξίριο αγάπης', μια που εάν δεν αγαπήσουμε τον εαυτό μας δεν μπορούμε ουσιαστικά να αγαπήσουμε κανέναν. Βοηθά ιδιαίτερα τους ανθρώπους που διέπονται από ισχυρή θέληση - τόσο ισχυρή που τους βάζει να ξεπερνούν με ένταση τα όρια των αντοχών τους (κάποιοι τους ονομάζουν 'προσωπικότητες τύπου Α', κάποιοι 'άλογα κούρσας'!), με αποτέλεσμα να ρέπουν προς τις καρδιοπάθειες. Το ίαμα του κράταιγου εξισορροπεί τη δύναμη της βούλησης που πηγάζει από την καρδιά, βοηθά τους ανθρώπους που ζουν μία ζωή γεμάτη στρες (οποιουδήποτε είδους: από αγωνία για την επιτυχία ή την επιβίωση, ως το στρες που δημιουργεί ένας μεγάλος χωρισμός ή απώλεια), και έτσι προλαμβάνει τις επιπτώσεις που μπορεί να δημιουργεί η ψυχική πίεση στο φυσικό μας σώμα.

Μποράγκο (borago officinalis, borage)

Τελευταίο άφησα ένα άνθος που δεν είναι ούτε ροζ ούτε λευκό, αλλά αποτελεί ένα υπέροχο ίαμα για την καρδιά (με την ευρύτερη έννοια), άκρως αναγκαίο για την εποχή που διανύουμε.
Το ίαμα της μποράντζας ή μποράγκο βοηθά στις περιπτώσεις εκείνες που, όπως λέμε, "έχουμε βαριά καρδιά", και "αποκαρδιωνόμαστε". Δίνει φως και φτερά στην καρδιά μας, αισιοδοξία, δίνει κουράγιο (cor-ago, borago) μας φτιάχνει ανάλαφρη διάθεση ακόμα και στις πιο δύσκολες ώρες. "Στο βάθος του χειμώνα τελικά ανακάλυψα οτι υπάρχει μέσα μου ένα ακατάβλητο καλοκαίρι", όπως λέει ο Αλμπέρ Καμύ.

 

https://syn-therapy.blogspot.com/

Αυτοβελίωση

(Το κουρδιστό πουλί, 1995)

«Σηκώνω το βλέμμα μου στον ουρανό, μπας κι ανακαλύψω κάτι εκεί πάνω που να θυμίζει καλοσύνη, αλλά πού. Το μόνο που βλέπω είναι αδιάφορα σύννεφα που παρασύρονται προς τον Ειρηνικό. Και δεν έχουν τίποτα να μου πουν. Τα σύννεφα είναι πάντα λιγομίλητα. Πιθανώς να μην έπρεπε να τα κοιτάζω. Αυτό που θα έπρεπε να κοιτάζω, υπάρχει μέσα μου. Σαν να καρφώνεις τη ματιά σου κάτω σ’ ένα βαθύ πηγάδι. Υπάρχει καθόλου καλοσύνη εκεί μέσα; Όχι, το μόνο που βλέπω είναι η ίδια μου η φύση.

Η ατομική, πεισματάρικη, ακοινώνητη, συχνά εγωκεντρική φύση μου, που πάντα αμφισβητεί τον εαυτό της -και που όταν εμφανίζεται ένα πρόβλημα, προσπαθεί να βρει κάτι αστείο, ή κάτι που να μοιάζει μ’ αστείο στην όλη κατάσταση. Κουβαλάω εδώ και καιρό αυτό τον χαρακτήρα, σαν παλιά βαλίτσα, σ’ ένα μακρύ, σκονισμένο μονοπάτι.

Δεν την κουβαλάω επειδή μ’ αρέσει. Το περιεχόμενό της παραείναι βαρύ, και δείχνει φτηνιάρικη, κι έχει γεμίσει μπαλώματα. Φαντάζομαι ότι την κουβαλάω μαζί μου, επειδή εξ αρχής δεν είχα τι άλλο να κουβαλήσω. Κι όμως υποθέτω ότι έχω δεθεί μαζί της. Όπως θα περίμενε κανείς»

(Για τι πράγμα μιλάω, όταν μιλάω για το τρέξιμο, 2007)/ https://www.thessalonikiartsandculture.gr

Αυτοβελίωση

Το πώς κοιμάσαι αποκαλύπτει τις κρυφές ερωτικές σου επιθυμίες
Η στάση του ύπνου σου έχει μια ιδιαίτερη ερμηνεία

astrology.grastrology.gr

Το πώς κοιμάσαι λέει περισσότερα για εσένα απ' όσα νομίζεις και μάλιστα μπορεί να αποκαλύψει τις κρυφές ερωτικές επιθυμίες αλλά και τον/η ιδανικό/η σου σύντροφο! Να έχες υπόψη σου, επίσης, ότι αυτό που νιώθεις ή νομίζεις ότι θέλεις, μερικές φορές είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που επιθυμείς κατά βάθος.

1. Εμβρυακή στάση
Εάν κοιμάσαι σε εμβρυακή στάση, δηλαδή κουλουριασμένος/η σαν μωρό στη μήτρα, υποδηλώνει ότι γενικά είσαι ένα ισορροπημένο άτομο.

Εάν είσαι γυναίκα: Διαθέτεις έναν χαρακτήρα απίστευτα τρυφερό και γλυκό. Είσαι, μεν, μια πολύ δυναμική γυναίκα και μπορείς να έχεις το κουμάντο στο σπίτι, αλλά επίσης είσαι ζεστή και ευαίσθητη. Τείνεις να είσαι ντροπαλή και δεν εμπιστεύεσαι τους άλλους εύκολα, γι' αυτό προτιμάς άνδρες οι οποίοι είναι εξίσου ευαίσθητοι, στοργικοί και περιποιητικοί.

Εάν είσαι άνδρας: Όπως τα μωρά, έτσι κι εσένα σου αρέσει να σε κανακεύουν, καθώς κατά μία έννοια, δεν μεγάλωσες ποτέ. Συνήθως διαλέγεις γυναίκες που μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη των καταστάσεων και θα δυσκολευτείς να τις παρατήσεις. Για εσένα, η οικογενειακή ενότητα κι η συντροφικότητα προσφέρει μια αίσθηση ευημερίας. Συνήθως είσαι πιστός σύζυγος.

2. Ανάσκελα
Εάν κοιμάσαι ανάσκελα, με τα χέρια κάτω, δίπλα στα πλευρά σου και το κεφάλι σου στρέφεται προς τα αριστερά ή τα δεξιά, υποδηλώνει ότι είσαι στην «ονειροχώρα» και συνηθίζεις να οπτικοποιείς σκηνές που κάνουν την καρδιά σου να σιγοτραγουδά και τα μάτια σου να χαμογελούν με χαρά.

Εάν είσαι γυναίκα: Είναι γεγονός ότι είσαι αθεράπευτα ρομαντική, ενώ ζεις με την ελπίδα ότι θα βρεις τον ιππότη με την ασημένια πανοπλία, αλλά σπάνια απογοητεύεσαι, ακόμη και όταν αποδεικνύεται ότι είναι κάτι λιγότερο από ό,τι ονειρευόσουν. Αυτό συμβαίνει γιατί είσαι αιωνίως αισιόδοξη και πάντα έτοιμη για τον επόμενο άντρα που θα έρθει στη ζωή σου και θα κερδίσει την καρδιά σου. Μπορεί να είσαι πρακτική και προσγειωμένη σαν άτομο αλλά θέλεις έναν εξίσου ρομαντικό σύντροφο για να μοιραστείς τη ζωή σου. Στην περίπτωση που είσαι ήδη παντρεμένη και κοιμάσαι με αυτόν τον τρόπο, υποδεικνύει ότι είσαι πολύ ερωτευμένη με τον σύζυγό σου.

Εάν είσαι άνδρας: Εσύ αποτελείσαι από εξαιρετικό υλικό και είσαι κατάλληλος για σύζυγος. Είσαι τρομερά ρομαντικός και ελκύεσαι από γυναίκες που είναι γλυκές, ευγενικές, γλυκομίλητες, τρυφερές και μειλίχιες. Όσον αφορά στο θέμα της αγάπης, θέλεις το χρόνο σου για να γνωρίσεις καλύτερα κάποια, γι' αυτό δεν είναι καθόλου έξυπνη ιδέα να βιαστείς να παντρευτείς.

3. Πόδια και χέρια ανοιχτά
Εάν είσαι ελεύθερο πνεύμα κοιμάσαι με τα δύο πόδια και τα χέρια ανοιχτά, λες και είσαι προετοιμασμένος/η για ό, τι συμβεί. Επίσης, η στάση αυτή δείχνει άτομο που δεν αισθάνεται περιορισμένο, είτε από τους κανόνες της κοινωνίας είτε τους οικογενειακούς.

Εάν είσαι γυναίκα: Τείνεις να είσαι πολύ τολμηρή και πρόθυμη να δοκιμάσεις τα πάντα. Γίνεσαι καλή φίλη, αφού είσαι γενναιόδωρη τόσο με το χρόνο, όσο και με τα χρήματά σου. Πολλοί άνδρες θα σε βρουν ακαταμάχητη, επειδή ανταποκρίνεσαι εύκολα στην αγάπη τους για τη ζωή. Είσαι προπαντός ένα ελεύθερο πνεύμα που δεν δεσμεύεται εύκολα.

Εάν είσαι άνδρας: Είσαι από τους τύπους που έχουν μια μυστική λαχτάρα να ξεφύγουν μακριά και να κάνουν τα δικά τους. Πολύ συχνά στη ζωή σου θα ανταποκριθείς σε γυναίκες που μοιράζονται την εκτίμησή σου για το περιβάλλον και την αγάπη σου για την περιπέτεια και τα ταξίδια.

4. Ευθεία στο πλάι
Κοιμάσαι στο πλάι, αλλά με το σώμα σου να είναι ευθύ, το ένα χέρι διπλωμένο κάτω από το κεφάλι σου και το άλλο μπροστά σου; Αυτή είναι μια στάση εσωτερικού περιορισμού και αόρατων αλυσίδων που σε δεσμεύουν. Το σίγουρο είναι ότι δεν αισθάνεσαι ελεύθερος/η και η ψυχή σου κυβερνάται από παντοδύναμους υποσυνείδητους κανόνες, οι οποίοι μπορεί να είναι πολιτιστικοί, θρησκευτικοί ή παραδοσιακοί. Γενικά, είσαι ήσυχος/η, επιφυλακτικός/η και συχνά βάζεις ψηλά τον ηθικό πήχη στους άλλους.

Εάν είσαι γυναίκα: Αυτή είναι μια θέση ύπνου που υποδηλώνει κάποια πολύ καθωσπρέπει απέναντι στους άλλους. Συνήθως φοβάσαι να αναλάβεις κινδύνους και δεν είσαι τολμηρή στον έρωτα. Χρειάζεσαι λοιπόν έναν σύντροφο, ο οποίος θα είναι αρκετά δυνατός για να καθησυχάσει τους κρυφούς σου φόβους. Γι' αυτό το λόγο, σου είναι πιο εύκολο να ανταποκριθείς σε κάποιον με στοιχεία πατρικής φιγούρας ή που διαθέτει εξουσία. Μάλιστα, ορισμένες φορές είσαι τόσο προσκολλημένη, ώστε οι άνδρες στη ζωή σου να σε θεωρούν πάρα πολύ κτητική.

Εάν είσαι άνδρας: Ίσως διαθέτεις κάποιο είδος στρατιωτικής πειθαρχίας, το οποίο θα μπορούσε να προέρχεται είτε από το στρατό, είτε από ένα αυστηρό, ιδιωτικό σχολείο. Η ζωή σου θέλεις να είναι στην εντέλεια και βρίσκεις παρηγοριά στην παράδοση και τους κανόνες συμπεριφοράς. Συνήθως, ακολουθείς τον συνηθισμένο τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων και των ανθρώπων. Το καλό είναι ότι οι άλλοι ξέρουν τι να περιμένουν από εσένα. Οι νευρικές και επιθετικές γυναίκες σε απωθούν τρομερά.

5. Ανάσκελα με τα χέρια διπλωμένα στο κεφάλι
Εάν κοιμάσαι ανάσκελα, με τα χέρια ψηλά, δίπλα από το κεφάλι σου ή το μαξιλάρι, διαθέτεις έντονη σαγήνη.

Εάν είσαι γυναίκα: Θα μπορούσε κανείς να σε περιγράψει σαν «σειρήνα» ή ξελογιάστρα. Φλερτάρεις πολύ, προκαλείς αλλά σπάνια είσαι διαθέσιμη. Είσαι δελεαστική και σέξι και αυτό που λατρεύεις περισσότερο είναι το κυνηγητό. Θέλεις έναν άνδρα που ναι μεν θα σε προσέχει, αλλά ταυτόχρονα θα «παίζει» μαζί σου. Αν δεν το κάνει, πιθανόν να βαρεθείς και να ψάξεις για άλλον, πιο συναρπαστικό. Εάν κάποιος σε θεωρήσει ως δεδομένη, μάλλον θα μείνει «μπουκάλα».

Εάν είσαι άνδρας: Είναι πιθανό να έλκεσαι από γυναίκες που είναι αυταρχικές και πρόθυμες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην ζωή σου. Επειδή αυτή η στάση ονομάζεται «γόης» δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι ερωτύλος αλλά ένας πολύ ευαίσθητος άνθρωπος. Σαφώς σου αρέσουν περισσότερο τα ερωτικά παιχνίδια από το ωμό σεξ, αλλά προτιμάς οι γυναίκες να κινούν τα νήματα.

6. Πλάγια θέση με τα χέρια ενωμένα στη μια πλευρά
Εάν κοιμάσαι σε πλάγια θέση με τα δύο χέρια σου να ακουμπούν ελαφρά στην μια πλευρά και το κεφάλι σου να ακουμπά απαλά πάνω στο μαξιλάρι, δείχνει ότι διαθέτεις μια πιο ναρκισσιστική προσωπικότητα.

Εάν είσαι γυναίκα: Είσαι πολύ κοινωνική και κατ' επέκταση πολύ δημοφιλής. Ωστόσο, τείνεις να εμπιστεύεσαι πολύ εύκολα, πέφτοντας συχνά στον λάθος άνθρωπο που μάλλον σ' εκμεταλλεύεται. Είναι γεγονός ότι προτιμάς να συνοδεύεσαι από όμορφους άνδρες, καθώς το «φαίνεσθαι» είναι σημαντικό για εσένα.

Εάν είσαι άνδρας: Εσύ είσαι ΤΟ αρσενικό, επιδεικτικό, γοητευτικό και κοινωνικό. Αγαπάς τις λαμπερές γυναίκες και συχνά κινείσαι εύκολα μέσα στο πλήθος και ιδιαίτερα σε χώρους διασκέδασης. Τείνεις να είσαι εγωιστής και μάλλον έχεις μια υπεροψία. Συνήθως θα πας με μια γυναίκα-τρόπαιο, κατάλληλο για την κοινωνική σου αναρρίχηση.

Αυτοβελίωση

Οι άνθρωποι που προοδεύουν δεν αναζητούν τις συνθήκες, αλλά τις δημιουργούν οι ίδιοι
Πάψε να παραπονιέσαι ότι δεν σου περισσεύει χρόνος για τον εαυτό σου και σήκω μία ώρα νωρίτερα το πρωί. Αφού έχεις την επιλογή, γιατί να μην την κάνεις πράξη; Πάψε να παραπονιέσαι ότι δεν προλαβαίνεις να γυμναστείς εξαιτίας του υπερφορτωμένου προγράμματός σου.

Αν κοιμάσαι εφτά ώρες κάθε βράδυ και εργάζεσαι άλλες οχτώ, σου μένουν περισσότερες από εξήντα τρεις ώρες την εβδομάδα για να κάνεις όλα αυτά που θέλεις να κάνεις. Αυτό σημαίνει, με τη σειρά του, διακόσιες πενήντα δύο ώρες κάθε μήνα και τρεις χιλιάδες είκοσι τέσσερις ώρες κάθε χρόνο, τις οποίες μπορείς να αφιερώνεις στην επιδίωξη των στόχων σου.

Ποτέ άλλοτε, σε ολόκληρη την παγκόσμια ιστορία, δεν υπήρξε μια τόσο ενδιαφέρουσα εποχή για να ζει κανείς. Κι εσύ έχεις τώρα την ευκαιρία να αδράξεις τις απεριόριστες δυνατότητες που σου προσφέρει η κάθε μέρα.

Αν δεν είσαι τόσο πλήρης ή ευτυχής ή επιτυχημένος ή γαλήνιος όσο γνωρίζεις ότι θα μπορούσες να είσαι, πάψε να κατηγορείς τους γονείς σου ή την οικονομία ή το αφεντικό σου και ανάλαβε την ευθύνη για την κατάστασή σου. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για να δεις με έναν εντελώς καινούριο τρόπο τη ζωή σου, καθώς και η αφετηρία για να τη ζήσεις με έναν καλύτερο τρόπο

Όπως είχε πει ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σο: «Οι άνθρωποι που προοδεύουν σε αυτό τον κόσμο είναι οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται και αναζητούν τις συνθήκες που χρειάζονται. Κι αν δεν μπορούν να τις βρουν, τότε τις δημιουργούν».

Φρόντισε να επιλέγεις με σοφία τις σκέψεις που επιτρέπεις να εισέλθουν στο νου σου, καθώς και τη στάση ζωής σου και τον τρόπο με τον οποίο περνάς τις ώρες της μέρας σου. Πάψε να παραπονιέσαι και άρχισε να ζεις. Και για να το πούμε με τα λόγια του ποιητή Ράντγιαρντ Κίπλινγκ: «Αν το κάθε αδυσώπητο λεπτό μπορείς να το γεμίσεις με εξήντα δευτερόλεπτα που αξίζει να τα ζήσεις, δική σου θα ’ναι όλη η Γη κι ό,τι σ’ αυτήν επάνω κατοικεί».

Απόσπασμα από το βιβλίο του Robin Sharma με τίτλο «Ποιος θα κλάψει όταν πεθάνεις;» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτραhttps://enallaktikidrasi.com

Αυτοβελίωση

Χόρχε Μπουκάι: Ο καθένας έχει έναν μόνο τρόπο ν’ αγαπάει, τον δικό του

Τι ωραία που θα ήταν αν αποκτήσουμε τη συνήθεια, τόσο στα μικρά, όσο και στα μεγάλα πράγματα, να μπορούμε να λέμε με τ’ όνομά τους γεγονότα, καταστάσεις και συναισθήματα κατευθείαν, χωρίς περιστροφές, έτσι όπως είναι.


Δεν μιλάω για ακρίβεια, αλλά για ορισμό. Που πάει να πει: ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ τι περιλαμβάνει, από πού μέχρι πού, το περιεχόμενο του θέματος που συζητάμε. Ίσως γι’ αυτό προσπαθώ επίσης, πάντοτε να διευκρινίζω για τι πράγμα ΔΕΝ μιλάω όταν μιλάω για αγάπη.

Δεν εννοώ το να είναι κανείς ερωτευμένος, όταν μιλάω για αγάπη.
Δεν εννοώ το σεξ, όταν μιλάω για αγάπη.

Δεν μιλάω για συναισθήματα που υπάρχουν μόνο μέσα στα βιβλία.
Δεν μιλάω για χαρές φυλαγμένες για λίγους και ξεχωριστούς.
Δεν μιλάω για μεγάλα πράγματα.

Μιλάω για ένα συναίσθημα που μπορεί να βιώσει ο καθένας.
Μιλάω για απλά και γνήσια συναισθήματα.

Μιλάω για εμπειρίες σπουδαίες, που δεν υπερβαίνουν όμως την ανθρώπινη φύση ή τους περιορισμούς της.
Μιλάω για την αγάπη που σημαίνει, απλώς, να θέλεις κάποιον πολύ.

Και λέω να θέλεις όχι με την ετυμολογική έννοια της κτήσης, αλλά με την έννοια που καθημερινά δίνουν σ΄αυτό το ρήμα οι ισπανόφωνες χώρες, όπου το θέλω σημαίνει σ΄αγαπώ.
Εκεί, σπάνια χρησιμοποιούν το σ΄ αγαπώ. Λένε καλύτερα σε θέλω, σε θέλω πολύ, ή σε θέλω πάρα πολύ.

Όμως τι ακριβώς λένε με αυτό το “σε θέλω”;

Μπορώ να κάνω ένα σωρό πράγματα για να σου εκφράσω, να σου δείξω, να σου αποδείξω, να επιβεβαιώσω ή να υποστηρίξω ότι σ΄αγαπώ, όμως, μόνο ένα πράγμα μπορώ να κάνω με την αγάπη μου, κι αυτό είναι να Σ΄ΑΓΑΠΩ, να ασχολούμαι μαζί σου, να εκδηλώνω τα συναισθήματά μου όπως τα νιώθω. Και το πως τα αισθάνομαι είναι ο δικός μου τρόπος να σ΄αγαπώ.

Μπορείς να το δεχτείς ή μπορείς να το απορρίψεις, μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει ή μπορείς να το αγνοήσεις παντελώς. Αυτός, όμως, είναι ο τρόπος μου να σ΄αγαπώ, δεν έχω άλλον.

Ο καθένας έχει έναν μόνο τρόπο ν’ αγαπάει: τον δικό του. Αν κάποιος δεν σ΄αγαπάει όπως θα ήθελες να σ΄αγαπήσει, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σ΄αγαπάει με όλη τη δύναμη της ψυχής του…

Από το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι ”Δρόμος της Συνάντησης” Εκδ. Opera

https://www.newsitamea.gr

Αυτοβελίωση

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για την ευγνωμοσύνη, ωστόσο η έμφαση δίνεται στην σημασία έκφρασης της. Το δίχως άλλο πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική έννοια. Ωστόσο για να είμαστε καλά μέσα μας είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να δεχόμαστε την ευγνωμοσύνη, ένα απλό κομπλιμέντο.

Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να γίνουν αποδέκτες ευγνωμοσύνης ή ακόμα και ενός κομπλιμέντου; Θέτοντας αυτή την ερώτηση σε ανθρώπους σε κάθε γωνιά της γης, ανακαλύψαμε ότι οι περισσότεροι έχουν αναρωτηθεί σχετικά.

Όπως συμπεράναμε η πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρούν την ευγνωμοσύνη κάτι σπάνιο. Λες και αν την αποδεχτούν δεν θα υπάρχει αρκετή για τους υπόλοιπους. Πιστεύουμε ότι αυτή η δυσκολία στην αποδοχή της έχει να κάνει με τη κουλτούρα μας, επειδή οι περισσότεροι από εμάς μαθαίνουμε από νωρίς ότι πρέπει να είμαστε μετριοπαθείς και να μην επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά και μόνο στον εαυτό μας.

Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι έχουν τη τάση να αποκλείουν τους εαυτούς τους από αυτό που ονομάζουμε ο «χορός της ευγνωμοσύνης». Όταν τον αποφεύγουμε, εμποδίζουμε την αγάπη και τον έπαινο να εισβάλει μέσα μας. Είναι σαν να κλείνουμε τη πόρτα σε κάποιον και να τον εμποδίζουμε να μπει σπίτι μας, στη καρδιά μας.
Μια από εμάς, η Σούζι, δυσκολεύεται να δεχτεί ευγνωμοσύνη. Μόλις χθες βράδυ και αφού δοκίμασε μια νέα συνταγή για φακές με κάρυ, ο Τζέιμς σημείωσε το πόσο ωραίο ήταν αυτό το πιάτο. Αντί να δεχτεί το κομπλιμέντο του η Σούζι αυτόματα απάντησε: «τελικά δεν ήταν τόσο εύγευστο όσο ήλπιζα. Κάτι έλειπε. Ίσως έπρεπε να προσθέσω κάτι. Πιθανότατα αν χρησιμοποιούσα φρέσκια πούδρα κάρυ να είχε καλύτερη γεύση. Την επόμενη φορά θα πάω να αγοράσω φρέσκα μπαχαρικά αντί να χρησιμοποιήσω ότι έχω στο ντουλάπι».

Ο Τζέιμς αμέσως επανέλαβε το κομπλιμέντο του. «Σούζι οι φακές ήταν φανταστικές» σε μια προσπάθεια να της δείξει πόσο πολύ του άρεσαν και να της θυμίσει ότι απλά της εξέφρασε τις ευχαριστίες του.

Η Σούζι πρόσφατα συνειδητοποίησε ότι δεν αποδέχεται εύκολα την ευγνωμοσύνη. Και εργάζεται τον τελευταίο καιρό με σκοπό να βελτιώσει την κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι έχει κάνει πρόοδο, απλά μερικές φορές ξεχνιέται. Πρέπει συνέχεια να θυμίζει στον εαυτό της πώς πρέπει να ανταποκρίνεται. Χρειάζεται εξάσκηση.

Η Σούζι δεν είναι μόνη. Είναι πολλοί αυτοί που δυσκολεύονται να δεχτούν τον έπαινο. Όπως ανακαλύψαμε οι άνθρωποι συνήθως ανταποκρίνονται με έναν από τους ακόλουθους λάθος τρόπους:

Εκτροπή
Πολλοί από εμάς όταν δεχόμαστε κομπλιμέντα τα «εκτρέπουμε», τα πετάμε δηλαδή από πάνω μας σαν να είναι ένα ψίχουλο στα ρούχα μας. Πιθανότατα αυτό συμβαίνει γιατί πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει βάση για την ευγνωμοσύνη που εκφράζει στο πρόσωπο μας το άλλο άτομο. Το πόσο ευάλωτοι είμαστε διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο αν δεχόμαστε καλά ένα κομπλιμέντο ή όχι.

Πολλές φοβόμαστε να δείξουμε τον αληθινό μας εαυτό, όλα όσα μας κάνουν ανθρώπους, τις ατέλειες μας. Επιπρόσθετα αν ανοίξουμε τους εαυτούς μας στην αγάπη και την ευγνωμοσύνη, ρισκάρουμε να μείνουμε εκτεθειμένοι και σε όλα όσα μπορεί να την συνοδεύουν, όπως είναι ο πόνος και η απώλεια.

Ανταπόδοση
Ένας άλλος κοινός τρόπος αντίδρασης στην ευγνωμοσύνη είναι η ανταπόδοση. Πριν δηλαδή καλά καλά ακούσουμε το κομπλιμέντο, έχουμε ανταποκριθεί ανταποδίδοντας με τη δική μας έκφραση ευγνωμοσύνης. Συνήθως αναφερόμαστε σε αυτή την τακτική με την έκφραση «καυτή πατάτα», επειδή μας θυμίζει το γνωστό παιδικό παιχνίδι στο οποίο ο στόχος είναι να πιάσεις τη μπάλα και να την πετάξεις το συντομότερο δυνατόν σε κάποιον άλλον.

Σε αυτή την περίπτωση νιώθουμε ότι χρωστάμε σε όποιον μας κομπλιμεντάρει και ανταποδίδουμε προσφέροντας ένα ανάλογο σχόλιο. Ξανά μεγάλο ρόλο στην αντίδραση μας αυτή παίζει το πόσο ευάλωτοι αισθανόμαστε.

Έκπτωση
Έκπτωση στην αποδοχή ενός κομπλιμέντου έχουμε όταν εξηγούμε γιατί δεν μπορούμε να το δεχτούμε και μερικές φορές αυτό το κάνουμε με πολλές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, όταν ο Τζέιμς κομπλιμένταρε τη Σούζι για τις υπέροχες φακές με κάρυ, εκείνη για αρκετή ώρα στη συνέχεια του εξηγούσε, γιατί δεν ήταν τόσο εύγευστες όσο αρχικά προσδοκούσε.

Τα παράπονα της στέρησαν τη χαρά του Τζέιμς και ίσως εκείνος να μην θελήσει να της πει ένα κομπλιμέντο ξανά. Κι αυτό, γιατί μια θετική κίνηση συνάντησε μια αρνητική αντίδραση.

Μέθοδος τριών βημάτων
Για να βοηθήσουμε τους άλλους να αποκτήσουν υγιείς συνήθειες αναπτύξαμε ένα μοντέλο αντίδρασης, βάσει του οποίου μπορούμε να δεχτούμε την ευγνωμοσύνη ή ένα κομπλιμέντο με σωστό τρόπο. Τα τρία βήματα είναι η αποδοχή, ο πολλαπλασιασμός και η πρόοδος. Με απλά λόγια, πρώτον αποδεχόμαστε το ειλικρινές κομπλιμέντο του άλλου, δεύτερον το αφήνουμε να κάτσει μέσα μας, να πολλαπλασιαστεί και να μας γεμίσει και τρίτον αρχίζουμε να ρωτάμε γι αυτό εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία για σύνδεση μας με το άλλο άτομο.

Για παράδειγμα η Σούζι θα μπορούσε να είχε ρωτήσει τον Τζέιμς «τι ήταν ακριβώς αυτό που του άρεσε στο πιάτο της». Κατά αυτόν τον τρόπο ο Τζέιμς θα μπορούσε να της απαντήσει ότι του θύμισε ένα ταξίδι του στην Ινδία πριν από μερικά χρόνια. Αυτή η κουβέντα του θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας συζήτησης, που θα τους έκανε να γνωριστούν καλύτερα και θα τους έφερνε πιο κοντά.

Συγγραφείς: Suzie Pileggi Pawelski, MAPP και James Pawelski, Ph.D.

Πηγή: psychologytoday.com

.omorfizoi.gr

Αυτοβελίωση

Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο. Ίσως χρειαστούν μήνες, ακόμα και χρόνια αλλά τελικά αυτά που προορίζονται να είναι στην ζωή σου θα έρθουν.

Ίσως χρειαστεί να έχεις αρκετή υπομονή για να αντιμετωπίσεις και να ξεπεράσεις όλα τα εμπόδια, να πονέσεις και να κλάψεις, αλλά όλα αυτά θα αξίζουν τον κόπο επειδή θα πάρεις αυτό που αξίζεις. Όλη η ταλαιπωρία θα σε οδηγήσει στην ζωή που προορίζεσαι να έχεις.

Θα χρειαστεί να έχεις δύναμη και να μην τα παρατήσεις στις δύσκολες στιγμές επειδή αυτό που αναζητάς σε ψάχνει και αυτό. Μπορεί να μην φαίνεται έτσι τώρα, αλλά μετά από λίγο καιρό, όλα θα βγάζουν νόημα.

Επειδή με κάθε θλίψη, με κάθε εμπόδιο και με κάθε δυσκολία ερχόμαστε πιο κοντά σε αυτά που προορίζονται για την ζωή μας. Βλέπεις, όλα συμβαίνουν για κάποιον λόγο όσο κλισέ και αν ακούγεται αυτό. Και παρόλο που δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί μας συμβαίνουν κακά πράγματα και γιατί ο Θεός θέλει να υποφέρουμε, να θυμάστε ότι Εκείνος ποτέ δεν μας δίνει πόνο αν δεν σχεδιάζει να μας ευλογήσει μετά.

Ίσως δεν μπορείς να το δεις τώρα, αλλά όταν συμβεί, θα καταλάβεις γιατί έγινε ό, τι έγινε. Θα συνειδητοποιήσεις πως κάθε τι που πέρασες σε οδηγούσε στο προορισμένο μονοπάτι σου.

Ακόμα και αν όλος ο κόσμος είναι εναντίον σου, ό, τι προορίζεται για εσένα θα βρει τον δρόμο του αργά ή γρήγορα. Και θα μείνει μαζί σου για πάντα.

Μαγεία Τ.

https://www.awakengr.com

Αυτοβελίωση

Δεν ήξερα πόσο δυνατή είμαι μέχρι που συγχώρεσα κάποιον που δεν μου ζήτησε ποτέ συγνώμη.

Και δέχτηκα μια απολογία που δεν ειπώθηκε ποτέ σε εμένα!

Το πρώτο πράγμα που συμβαίνει όταν κάποιος μας πληγώνει είναι να θιχτούμε. Να νιώσουμε πως μας πλήγωσε το εγώ μας και να αρχίσουν να μας κατακλύζουν άπειρα αρνητικά συναισθήματα που τις περισσότερες φορές δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε, οπότε τι κάνουμε;

Θέλουμε να απομακρυνθούμε από τον άνθρωπο που μας πλήγωσε για να μην μας ξαναπληγώσει. Οπότε ενεργειακά το υποσυνείδητό μας πως αντιδρά;

Σκέφτεται πώς να εξοντώσει την απειλή έτσι ώστε να μην κινδυνεύουμε και να μην νιώθουμε άλλο πως κινδυνεύουμε. Επιθυμούμε να απομακρυνθεί από εμάς και αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί εκφράζουν τον θυμό τους με λέξεις ή κατάρες του τύπου “φύγε μακρυά μου, θέλω να πεθάνεις ή πέθανα για εσένα ή πέθανες για εμένα”, διότι εκφράζουν υποσυνείδητα τον φόβο τους, πως “όσο είσαι ζωντανός σε φοβάμαι διότι ταράζεις την γαλήνη μου και σε θεωρώ υπεύθυνο για αυτό”.

Μπορούμε όμως να θεωρήσουμε έναν άλλον άνθρωπο υπεύθυνο για την δική μας ευτυχία; Ενεργειακά όχι.

Εμείς και μόνο εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τις πράξεις μας όσο και για τις σκέψεις μας. Έτσι η ζωή μας καλεί να λάβουμε μια γενναία απόφαση… Την απόφαση της συγχώρεσης. Οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την συγχώρεση γιατί πιστεύουν πως αν συγχωρέσουν τον άνθρωπο που τους έκανε κακό είναι σαν να του επιτρέπουν να μπει ξανά στην ζωή τους ενώ τον είχαν στείλει στην εξορία!

Κακό όμως δεν μας κάνει ο ίδιος ο άνθρωπος αλλά η σκέψη που έχουμε για αυτόν! Ο θυμός και η κακία που τρέφουμε για εκείνον είναι τόσο ισχυρό δηλητήριο για την ψυχή μας που πρώτα δηλητηριάζει εμάς και μετά εκείνον. Συγχωρώ αυτόν που με πλήγωσε δεν σημαίνει πως είμαι ξανά θύμα και επαναλαμβάνω μοτίβα που με πληγώνουν, αλλά πως έχω την δύναμη να απελευθερώσω τον συσσωρευμένο θυμό από μέσα μου και να επιτρέψω στον εαυτό μου να νιώσω γαλήνη.

Συγχωρώ σημαίνει πως η ψυχική μου ηρεμία δεν εξαρτάται από εσένα πια και την συμπεριφορά σου αλλά από εμένα και από την ελευθερία μου να επιλέγω να είμαι ελεύθερος από τις σκεπτομορφές σου. Συγχωρώ σημαίνει πως τοποθετώ μέσα μου την ψυχή που με βασανίζει στο φως και της επιτρέπω μέσα από εμένα την “θεραπεία” της και της αγαλλίαση της.

Η συγχώρεση είναι πράξη θάρρους και γενναιότητας για μια ψυχή που επιλέγει να απελευθερωθεί από τα δεσμά του φόβου και επιθυμεί να αφυπνιστεί στο φως! Πολλές φορές χρειάζεται να συγχωρέσουμε και ανθρώπους που δεν μας ζήτησαν ποτέ συγγνώμη και να δεχτούμε μια απολογία που δεν ήρθε στα αυτιά μας ποτέ!

Η ζωή όμως μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα αυτοβελτίωσης γιατί έτσι αποδεσμεύουμε τον εαυτό μας από έναν φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων που δεν τελειώνουν ποτέ και δεν μας αφήνουν να εξελιχτούμε. Μόνο αν προβούμε στην διαδικασία της συγχώρεσης επιτρέπουμε ενεργειακά να συγχρονιστούμε με ανθρώπους και καταστάσεις που μας δέχονται για αυτό που είμαστε και να αφεθούμε στην άνευ όρων αγάπη!

Και να θυμάστε πως όλα στο τέλος θα πάνε καλά… Και αν δεν πάνε τότε δεν είναι το τέλος!

Θεώνη Καράμπαλη

Πιστοποιημένη Σύμβουλος της μεθόδου Θήτα

https://enallaktikiagenda.gr

Αυτοβελίωση

Ο στόχος για τη νέα χρονιά είναι να γίνω ο εαυτός μου
Τατιάνα Τουζλούκωφ 
Μια νέα χρονιά, μια νέα δεκαετία ξεκινά. Μπορώ να βάλω ένα και μοναδικό στόχο που θα νοηματοδοτήσει τη ζωή μου: Να γίνω ο εαυτός μου.

Ήρθε ο καιρός να απελευθερωθώ από τις προσδοκίες. Τις προσδοκίες εκείνες που δεν έχουν σχέση με τις βαθύτερες ανάγκες μου, τις αξίες μου, τις επιθυμίες της ψυχής μου. Να απελευθερωθώ από τις προσδοκίες των γονιών, των δασκάλων της κοινωνίας, που έχουν ριζώσει βαθιά μέσα μου από πολύ μικρή ηλικία.

Να απελευθερωθώ από τις προσδοκίες να είμαι κάπως πάντα, κάπως αλλιώς από αυτό που πραγματικά είμαι. Να είμαι πιο καλός, πιο όμορφος, πιο πετυχημένος, πιο αδύνατος, πιο πλούσιος, πιο χαρούμενος.

Να είμαι αυτό που οι άλλοι θέλουν ώστε να εξυπηρετώ και να καλύπτω τις δικές τους ανάγκες, μένοντας αποξενωμένος από τον ίδιο μου τον εαυτό. Μα πώς μπορώ να διακρίνω μεταξύ των δικών μου επιθυμιών και των προσδοκιών των άλλων, που έχουν γίνει πλέον κι αυτές δικό μου κομμάτι;

Υπάρχει τρόπος. Χρειάζεται απλά να στρέψω την προσοχή βαθιά μέσα μου, στην ψυχή μου, και να αφουγκραστώ τι την κάνει χαρούμενη. Αν αντίθετα επικεντρωθώ σε προσδοκίες ξένες προς την ψυχή μου, θα επιθυμώ πάντα αυτό που δεν έχω, και αυτό που δεν είμαι. Μαθαίνοντας σιγά σιγά να ακολουθώ τις βαθύτερες επιθυμίες μου που με κάνουν να νιώθω πληρότητα, τότε θα σταματήσω να προσδοκώ και από τους άλλους να είναι ή να συμπεριφέρονται όπως εγώ επιθυμώ.

Όπως εγώ μπορώ να είμαι ο εαυτός μου και να κάνω τις επιλογές μου, χρειάζεται να δέχομαι ότι και οι άλλοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν το ίδιο. Αν η συμπεριφορά των άλλων, ή αυτό που είναι, δεν είναι αποδεκτό για μένα, έχω τη δυνατότητα να απομακρυνθώ. Άλλωστε είναι αδύνατον να αλλάξω τους άλλους παρά μόνο τον εαυτό μου.

Όταν απελευθερωθώ από τις προσδοκίες για μένα και τους άλλους, μπορώ να ονειρευτώ ελεύθερα. Να ονειρευτώ όλα αυτά που μου δίνουν χαρά, με εξελίσσουν και με γεμίζουν ελπίδα.

Να διαχωρίσω αν τα όνειρά μου μπορούν να γίνουν πραγματικότητα ή είναι ονειροβασίες που θα μείνουν για πάντα στη σφαίρα του φανταστικού. Να βρω ανθρώπους που θα πιστέψουν σε μένα και θα με στηρίξουν να υλοποιήσω τα όνειρά μου.

Να πιστέψω ότι θα τα καταφέρω την κατάλληλη στιγμή χωρίς να βιάζομαι. Να κάνω το πρώτο βήμα για την υλοποίησή τους: Να οραματιστώ με κάθε λεπτομέρεια αυτό που επιθυμεί η ψυχή μου και να αφεθώ στη ροή της ζωής με εμπιστοσύνη.

https://enallaktikidrasi.com

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή