Φεβρουαρίου 17, 2019

Αυτοβελίωση

Ευγενία Λαζάρου. Ακόμα και σε περιπτώσεις που κάποιος εργάζεται κάτω από πολύ καλές εργασιακές συνθήκες, δεν είναι λίγες οι φορές που οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, ο μεγάλος όγκος εργασιών και το στρες οδηγούν στην εξάντληση…

Σε ένα περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς, είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί η ισορροπία μεταξύ εργασιακής και επαγγελματικής ζωής, γεγονός που αυξάνει ακόμα περισσότερο την πίεση του εργαζομένου. Η εξάντληση και το στρες είναι η αιτία που πολλοί εργαζόμενοι παραιτούνται από την δουλειά τους.

Ποια είναι τα σημάδια ότι είμαστε στα πρόθυρα της εξάντλησης;

1. Προβλήματα υγείας
Το εργασιακό στρες οδηγεί πολύ συχνά σε προβλήματα υγείας που είτε αυτά είναι παροδικά είτε μακροχρόνια. Όταν κάποιος αρχίσει συχνά να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, καλό θα είναι να εξετάσει τι ρόλο παίζει ο φόρτος εργασίας του στην υγεία και την ζωή του και ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την διαφύλαξη τους.

2. Ελλιπής προσωπική φροντίδα
Όταν κάποιος παρουσιάζει σημάδια εξάντλησης, είναι πολύ πιο εύκολο να υποκύψει σε λάθος επιλογές (π.χ. διατροφή, κάπνισμα κτλ.), και να υιοθετήσει έναν ανθυγιεινό και καθιστικό τρόπο ζωής. Αυτές οι επιλογές οδηγούν μακροπρόθεσμα σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα.

3. Μόνιμη κούραση
Ένα από τα πρώτα σήματα κινδύνου ότι βαδίζουμε προς την εξάντληση, είναι όταν η κόπωση και η έλλειψη ενέργειας μας ακολουθεί όλη μέρα. Όταν τα επίπεδα ενέργειας μας είναι το ίδιο χαμηλά το πρωί όταν ξυπνάμε με το βράδυ που πάμε για ύπνο, τα νέα κάθε άλλο παρά καλά είναι.

4. Έλλειψη κινήτρων
Όταν είμαστε στο ξεκίνημα της καριέρας ή μιας νέας εργασίας, όλα μοιάζουν ρόδινα και τα κίνητρα μας έρχονται φυσικά και αβίαστα. Όταν όμως περνάμε σε μια φάση εξάντλησης, είναι πολύ πιο δύσκολο να βρούμε τα κίνητρα να συνεχίσουμε με αποτέλεσμα η ποιότητα και η ποσότητα της δουλείας μας να μειώνεται.

5. Μειωμένη απόδοση
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, όσο τα επίπεδα εξάντλησης μεγαλώνουν, τόσο πιο δύσκολο είναι να διαχειριστούμε τις εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσουμε και να διατηρήσουμε το καλό επίπεδο της δουλειάς μας. Για αυτό τον λόγο, ο καθένας θα πρέπει να έχει ασφαλιστικές δικλίδες που να του κάνουν εμφανές, πότε η απόδοση αρχίζει να μειώνεται αισθητά.

6. Δυσκολία στην διαχείριση επαγγελματικών και προσωπικών σχέσεων
Καθώς το στρες και η εξάντληση επηρεάζουν την εργασιακή και προσωπική μας ζωή, επηρεάζουν και το πώς αλληλεπιδρούμε με τους συνεργάτες, την οικογένεια μας κτλ. Όταν κάποιος είναι εξαντλημένος είναι πολύ πιο πιθανό να χάσει τον αυτοέλεγχο του και να εμπλακεί σε ανούσιους διαπληκτισμούς.

7. Επαγγελματική και προσωπική ζωή
Ένα ακόμα σημάδι ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της εξάντλησης, είναι όταν ακόμα κι όταν βρισκόμαστε στο σπίτι μας, σκεφτόμαστε συνεχώς την δουλειά που δεν έχουμε ακόμα κάνει, εάν έχουμε ξεχάσει κάτι σημαντικό, τα deadlines που μας πιέζουν και γενικά μόνο θέματα που αφορούν την δουλειά. Μπορεί το να σκεφτόμαστε την δουλειά μας και στο σπίτι να μοιάζει φυσιολογικό, αλλά τα αποτελέσματα αυτού μπορεί να είναι καταστροφικά.

8. Αρνητικότητα
Η εξάντληση έχει πολύ συχνά επίδραση στο εάν βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Ακόμα και άτομα που είναι κατά βάση αισιόδοξα, όταν εξαντλούνται τείνουν να γίνονται πολύ αρνητικά.

9. Μειωμένη ικανοποίηση
Ένα ακόμα σημάδι είναι η έλλειψη της ικανοποίησης από τις εργασίες που διενεργούμε. Όταν κάποιος πάσχει από εξάντληση δεν είναι ικανοποιημένος από την ποιότητα της δουλείας και της ζωής του, γεγονός που κάνει την διάθεση του για αποτελεσματική εργασία και ευχάριστη ζωή να μειώνεται κατακόρυφα.

Για να καταπολεμήσουμε την εξάντληση πριν αυτή αποβεί επιζήμια για την δουλειά και την υγεία μας, θα πρέπει πρώτα από όλα να αναγνωρίσουμε τα σημάδια και να ακούσουμε το σώμα μας.

Καμία δουλειά, προαγωγή ή επιβράβευση δεν έχει νόημα εάν καταστραφεί η προσωπική ζωή και η υγεία μας.

Κάποια βήματα που μπορεί να ακολουθήσουμε για να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση είναι να φροντίζουμε να αποσυνδεόμαστε κάποιες στιγμές από την δουλειά, να κάνουμε μικρά διαλλείματα μέσα στην μέρα και να χαλαρώνουμε. Ο ρόλος του οικογενειακού και φιλικού περίγυρου είναι πολύ σημαντικός αφού με την υποστήριξή του, μπορούμε να χαλαρώσουμε και να ξεχαστούμε.

purpose.gr

Αυτοβελίωση

Είμαστε εθισμένοι στο να παίρνουμε απαντήσεις σε όλα μας τα ερωτήματα. Το απαιτούμε σχεδόν. Και το απαιτούμε γρήγορα, ώστε να γλυτώσουμε από το να χρειαστεί να μείνουμε για λίγο έστω με την αβεβαιότητα. Διδαχθήκαμε από την παιδική μας κιόλας ηλικία ότι το να μη γνωρίζουμε είναι κακό, ότι είμαστε εμείς κακοί, ή ότι τουλάχιστον δεν είμαστε αρκετά καλοί αν δεν γνωρίζουμε.

Όταν ήμουν νέα, θυμάμαι ότι απέρριπτα καριέρες επειδή δεν μπορούσα να σκαρφιστώ πώς να τις ακολουθήσω πριν καν τις αρχίσω. Νιώθουμε ντροπή, νιώθουμε ανεπαρκείς που δεν γνωρίζουμε, ότι αποκαλύπτουμε μια ευαισθησία που, αν και φυσική και νόμιμη, μας κάνει να νιώθουμε αδύναμοι, αγχώδεις, αμυντικοί με το να αποκαλύψουμε την άγνοιά μας.

Απαιτούμε κι εμείς οι ίδιοι από τον εαυτό μας να γνωρίζουμε πριν καν μάθουμε ή βιώσουμε το οτιδήποτε. Ως αποτέλεσμα, υποκρινόμαστε ότι γνωρίζουμε, φτιάχνουμε απαντήσεις που μπορεί να μην ισχύουν και στο τέλος νιώθουμε κι εμείς οι ίδιοι υποκριτές.

Οι περισσότεροι μαθαίνουμε από νεαρή ηλικία ότι πρέπει να γνωρίζουμε, να είμαστε στην κορυφή, να καταλαβαίνουμε, να ελέγχουμε τα πάντα, να λύνουμε τα πάντα. Υποτίθεται ότι χρειάζεται να έχουμε ένα πλάνο και αν δεν έχουμε, κάτι δεν πάει καλά με εμάς. Χρειάζεται να εργαστούμε και να προσπαθήσουμε σκληρότερα. Όταν δεν γνωρίζουμε, νιώθουμε ευάλωτοι και απροετοίμαστοι. Αποτυγχάνουμε να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από τη ζωή.

Όταν γνωρίζουμε τις απαντήσεις, νιώθουμε ασφαλείς και το πιο σημαντικό, ότι έχουμε τον πλήρη έλεγχο. Έχουμε ένα πλάνο, μια ιδέα, μια βεβαιότητα. Είμαστε πιο ευχαριστημένοι όταν ο νους προχωρά μπροστά έχοντας ένα σχέδιο δράσης.

Επιπλέον, έχοντας τις απαντήσεις μπορούμε να ξεφεύγουμε και από το παρόν, άλλος ένας από τους αγαπημένους μας στόχους. Όταν γνωρίζουμε τις απαντήσεις, δεν χρειάζεται πια να είμαστε στο παρόν, δεν χρειάζεται να παραμένουμε δεκτικοί, ανοιχτοί στις εναλλασσόμενες εμπειρίες και συνθήκες. Τα έχουμε όλα λυμένα.

Μόλις μάθουμε, μπορούμε να στραφούμε σε οτιδήποτε άλλο εκτός από το τώρα· το μονοπάτι μας είναι ήδη στρωμένο ακόμα κι αν η ζωή το αλλάξει, εμείς θα συνεχίσουμε στο ίδιο. Έχουμε τον δικό μας χάρτη, δεν μας νοιάζουν οι άλλοι. Γνωρίζοντας τα πάντα μπορούμε να σταματήσουμε να δίνουμε προσοχή στο τι συμβαίνει πραγματικά, στο πού βρισκόμαστε. Ευτυχώς, τελειώσαμε με το τώρα.

Οι περισσότερες απαντήσεις που σκαρφιζόμαστε προέρχονται από το μυαλό μας, όχι από την καρδιά, την εμπειρία, τη διαίσθηση, τη βαθύτερή γνώση. Νιώθουμε πιο άνετα όταν είμαστε μια ξεχωριστή οντότητα. Καθισμένος στο θρόνο του, ο νους σκαρφίζεται απαντήσεις και ύστερα καθοδηγεί το σώμα και το πνεύμα σύμφωνα με το σχέδιό του, ασχέτως του αν το σχέδιο έρχεται σε αρμονία με την βαθύτερη αλήθειά μας.

Αυτό που πραγματικά φοβόμαστε είναι να ζήσουμε, να ακολουθήσουμε τη ζωή και όχι να είμαστε ένα βήμα μπροστά από αυτή, προσπαθώντας να ελέγξουμε πλήρως την πορεία της. Φοβόμαστε να αφήσουμε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ανεπίλυτα, να επιτρέψουμε στη ζωή να μας αποκαλύψεις τις απαντήσεις μας όσο εμείς πορευόμαστε, να μένουμε που και που στο εδώ και τώρα.

Φοβόμαστε να δείχνουμε ευάλωτοι, να παραδοθούμε στο μυστήριο που τι μπορεί να συμβεί μετά. Όταν ζούμε με τις ερωτήσεις και τις αφήνουμε αναπάντητες για λίγο έστω, επιλέγουμε να στρέψουμε την προσοχή μας στο τι συμβαίνει τώρα, στην εμπειρία μας και στις επιλογές που θέλουμε να κάνουμε βασισμένοι σε αυτές τις αλήθειες. Επιλέγουμε να ανακαλύπτουμε αντί να γνωρίζουμε εκ των προτέρων. Ζώντας με τις ερωτήσεις, με το άγνωστο μας επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αλλάξει από το «γνωρίζω» στο «ακούω».

Τελικά οι ερωτήσεις είναι ένας τόπος τον οποίο μπορούμε πράγματι να κατοικήσουμε. Δεν τον γνωρίζουμε, έχουμε διδαχθεί να μην τον μάθουμε, αλλά στην πραγματικότητα μπορούμε να συμφιλιωθούμε με την αβεβαιότητα.

Την πρώτη φορά που κάποιος με ρώτησε αν μπορούσα να ζήσω με το άγνωστο, δεν είχα ιδέα τι να απαντήσω ή για να είμαι πιο ακριβής, δεν είχα ιδέα πώς να ενσωματώσω αυτό το συναίσθημα. Το να ζω για μένα σήμαινε ταυτόχρονα το να γνωρίζω και έτσι αν δεν ήθελα να εξαφανιστώ ή να ζω με ακραίο άγχος, έπρεπε να βρω απαντήσεις σε όλα μου τα αναπάντητα ερωτήματα. Η ζωή και το άγνωστο δεν πήγαιναν μαζί στο δικό μου σύμπαν. Χρειαζόμουν βέβαιο έδαφος.

Δεν θυμάμαι ακριβώς πώς έγινε αυτή η μεταμόρφωση στη σκέψη μου· μπορεί να ήταν κάποιος φίλος μου που συνήθιζε να λέει ότι η ζωή αγκαλιά με την αβεβαιότητα ήταν ουσιαστικά μια πιο ανέμελη ζωή. Ή ίσως ήταν μια εσωτερική αλλαγή, η σοφία ότι δεν θα μπορούσα να έχω τον πλήρη έλεγχο της ζωής μου, ακόμα κι αν το ήθελα.

Μόλις αποδέχτηκα την αβεβαιότητα, μόλις αγκάλιασα κι εγώ την άγνωστη πλευρά της ζωής με πλημμύρισε μια αναπάντεχη αίσθηση ανακούφισης. Άφησα τις απαντήσεις να μου αποκαλυφθούν μόνες τους μέσα από το ρου της ζωής. Και επιτρέποντας τις ερωτήσεις στη ζωή μου, απέκτησα ταυτόχρονα πρόσβαση στη στιγμή. Και επιτέλους δεν ήταν απαραίτητο για εμένα να έχω τον έλεγχο των πάντων.

Όταν δεν μπορούμε τη δεδομένη στιγμή να πάρουμε απαντήσεις, είναι σοφότερο να αποδεχόμαστε το άγνωστο. Κι αυτή είναι η πραγματική αλήθεια. Η αβεβαιότητα σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε μια διαδικασία αλλά δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα για τώρα. Κι αυτό χρειάζεται θάρρος και κουράγιο. Μπορούμε λοιπόν να αποδεχτούμε το άγνωστο, το αβέβαιο;

Nancy Colier, ψυχοθεραπεύτρια

enallaktikidrasi.com

Αυτοβελίωση

Νέα έρευνα, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Restorative Neurology and Neuroscience, συμπεραίνει ότι 8 εβδομάδες εντατικής εξάσκησης γιόγκα ανακουφίζουν τόσο από τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, όσο και από το άγχος και την απογοήτευση που συνήθως συνοδεύουν την πάθηση.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αποτελεί μια χρόνια φλεγμονώδη πάθηση που επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας. Η πάθηση είναι πιθανότατα αυτοάνοση, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται τους δικούς του ιστούς και συνδέσμους ως ξένους και τους επιτίθεται.

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την ΡΑ, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα φαρμακευτικά σκευάσματα. Ωστόσο, οι περισσότεροι επιστήμονες αναφέρουν ότι η ανάρρωση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, ένας εκ των οποίων ψυχολογικοί. Η κατάθλιψη, για παράδειγμα, πολλές φορές συνοδεύει την ΡΑ και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αντιμετώπιση των υπόλοιπων συμπτωμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών στο Νέο Δελχί αναρωτήθηκε αν η γιόγκα μπορεί να ανακουφίσει από τα καταθλιπτικά συμπτώματα στην ΡΑ και να βοηθήσει και στην ανάρρωση από τη χρόνια αυτή πάθηση.
Η γιόγκα βοηθά την ανάρρωση σε κυτταρικό επίπεδο

Οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες. Και οι δύο συνέχισαν να λαμβάνουν τα φάρμακα που συνήθως συνταγογραφούν οι γιατροί γι’ αυτή την πάθηση. Επίσης, η μία ομάδα παρακολούθησε συνεδρίες γιόγκα 100 λεπτών πέντε φορές την εβδομάδα. Οι δύο μεταβλητές που οι ερευνητές αξιολογούσαν ήταν η δραστηριότητα της πάθησης και η κατάθλιψη.

Μετά την παρέμβαση, παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στους δείκτες της νευροπλαστικότητας, των φλεγμονών, της κυτταρικής υγείας και της κυτταρικής γήρανσης – όπως το οξειδωτικό στρες. Η γιόγκα διευκολύνει την δυνατότητα του νου να επηρεάσει τις σωματικές λειτουργίες και τα συμπτώματα που μεσολαβούνται από μια ποικιλία νευρωνικών μονοπατιών και προκαλούν φυσική ανοσοποιητική ανοχή.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως οι ασθενείς μπορούν να συμπληρώσουν τα συμβατικά φάρμακα για την ρευματοειδή αρθρίτιδα με εναλλακτικές και συμπληρωματικές παρεμβάσεις όπως η γιόγκα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

enallaktikidrasi.com

Αυτοβελίωση

Όταν έρχονται τα δύσκολα πολλές φορές απελπιζόμαστε, χάνουμε τον προσανατολισμό μας και κινδυνεύουμε να δράσουμε παράλογα ή απλώς να βυθιστούμε στην αδράνεια και στο σκοτάδι.

Παρακάτω είναι 9 τρόποι ενδυνάμωσης του εαυτού ώστε να μπορέσεις με ψυχραιμία να σκεφτείς και να κάνεις τις ανάλογες κινήσεις που θα σε βγάλουν από τις δυσκολίες σου ή θα σε κάνουν να τις παρατηρήσεις με μια άλλη ματιά. 

1) Το πρώτο και σημαντικότερο που πρέπει να συνειδητοποιήσεις είναι ότι τις κρίσεις δεν μπορούμε να τις διαλέξουμε.
Μπορούμε όμως να διαλέξουμε το πως θα τις αντιμετωπίσουμε. Όλοι περνούν περιόδους κρίσεων και δυσκολιών στη ζωή τους. Το μόνο που διαφέρει είναι ότι κάποιοι βγαίνουν νικητές από αυτές και κάποιοι ηττημένοι (ή δεν βγαίνουν ποτέ). Μπορείς λοιπόν να παραπονιέσαι για αυτό που σου συμβαίνει ή μπορείς να αναλάβεις δράση. Και τα δύο δεν μπορούν να γίνουν. Όσο παραπονιέσαι, δεν δρας. Και όσο δρας δεν παραπονιέσαι. Αφού λοιπόν αναλάβεις δράση, κοίταξε να αποκομίσεις όσο το δυνατόν περισσότερα μαθήματα από αυτήν την μοναδική εμπειρία.

2) Κανείς δεν είναι αβοήθητος.
Το να αποδεχθείς ότι δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα μόνος σου είναι κάτι φυσιολογικό. Οι άνθρωποι που προσπαθούν να τα κάνουν όλα μόνοι τους, είναι οι καλύτεροί μου πελάτες (!). Γύρω σου υπάρχουν άνθρωποι, οικογένεια – φίλοι – γείτονες οι οποίοι σίγουρα θα σε βοηθήσουν εάν τους το ζητήσεις. Θα σου προσφέρουν έστω μια συμβουλή ή έναν ξέγνοιαστο καφέ. Εάν πάλι δεν θέλεις να απευθυνθείς σε άλλους, απευθύνσου στο αντικείμενο της πίστης σου, όποιο κι αν είναι αυτό. Εάν δεν θέλεις ούτε αυτό πήγαινε σε συναθροίσεις ανθρώπων που έχουν ένα παρόμοιο πρόβλημα με εσένα. Θα βοηθηθείς πολύ βλέποντας ότι και άλλοι άνθρωποι υποφέρουν όπως εσύ και θα πάρεις ιδέες για τον τρόπο που εκείνοι αντιμετωπίζουν τα πράγματα.

3) Ανοίξου σε κάποιον.
Βρες έναν φίλο, έναν εξομολογητή, έναν ψυχολόγο ή το κατοικίδιό σου και εξέφρασε αυτά που σε προβληματίζουν. Είναι σημαντικό οι φόβοι να γίνουν λέξεις και συγκεκριμένες εικόνες και να εκφραστούν από μέσα σου. Εάν κανένας από τους παραπάνω δεν είναι διαθέσιμος, τότε μπορείς να μιλήσεις στον εαυτό σου! Όχι δεν αστειεύομαι. Οραματίσου τον εαυτό σου απέναντί σου και πες του ό,τι σε βασανίζει. Μετά πάρε τον ρόλο του απέναντι εαυτού σου και απάντησε. Μην ανησυχείς, δεν θα τρελαθείς κάνοντας το αυτό. Είναι πιο πιθανό να τρελαθείς εάν δεν μιλάς σε κανέναν.

4) Βρες έναν σκοπό!
Εάν είσαι βουτηγμένος στα προβλήματα, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αποκτήσεις σκοπό. Μπορείς να γίνεις κάλλιστα εθελοντής σε κάποια οργάνωση και να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου. Δεν χρειάζονται χρήματα για να το κάνεις αυτό και επιπλέον η προσφορά θα σε κάνει να αισθανθείς πολύ καλύτερα ανεβάζοντας τη διάθεσή σου. Ευτυχώς στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν πάρα πολλές οργανώσεις και ανάγκες για εθελοντές. Μην περιμένεις να είσαι καλά για να προσφέρεις. Κάντο τώρα και η ανταπόδοση θα είναι άμεση.

5) Αποστασιοποιήσου από το πρόβλημα.
Μια εξαιρετική τακτική για να ανταπεξέρχεσαι στα προβλήματα είναι να αποστασιοποιείσαι. Σκέψου εάν αυτό που περνάς θα έχει σημασία σε 10 χρόνια και προσπάθησε κατά καιρούς να τα αντικρίζεις με τα μάτια του εαυτού σου σε δέκα χρόνια.

6) Δες τη χιουμοριστική τους πλευρά…
Πάντα υπάρχει μια χιουμοριστική πλευρά, όποιο κι αν είναι το πρόβλημα και όσο μακάβριο κι αν είναι κάποιες φορές. Είναι μια ανεπαίσθητη μετατόπιση συνείδησης η οποία ξαφνικά θα κάνει το πρόβλημα να φαίνεται πολύ μικρό ή γελοίο. Δεν έχει νόημα να προσποιείσαι ότι είσαι χαρούμενος, απλά βρες κάτι μέσα στο ίδιο το πρόβλημα που να είναι αστείο. Αν χρειαστεί δες το με τα μάτια ενός τρίτου.

7) Αναμετρήσου με τον φόβο…
Εδώ ίσως βρίσκεται η πολυτιμότερη πρακτική. Ο άνθρωπος υποφέρει διότι μέσα στο κεφάλι του υπάρχει ένας αδιόρατος θολός φόβος ο οποίος δεν έχει λογική. Αυτή είναι μια κατάσταση πανικού η οποία ταλαιπωρεί αφάνταστα τον οργανισμό σου. Πως θα το κάνεις; Κάθισε κάπου με ηρεμία, αποστασιοποιήσου λίγο από το συναίσθημα και βάλ’ τα κάτω: Τι είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί; Γράψ’ το! Και τι θα γίνει εάν συμβεί αυτό το χειρότερο που μπορεί να συμβεί; Συλλογίσου λίγο πάνω σε αυτήν την ερώτηση. Θα δεις ότι ο φόβος θα καταλαγιάσει αμέσως. Θα δεις ότι αυτό το θολό τέρας που ήταν έτοιμο να σε καταβροχθίσει, δεν είναι τελικά και τόσο σπουδαίο.

8) Δράσε!
Ο φόβος και τα προβλήματα μας παραλύουν. Το χειρότερο λοιπόν που μπορεί να μας συμβεί είναι να παραμένουμε σε αδράνεια. Θεώρησε την αδράνεια σαν ένα ναρκωτικό που σε βυθίζει ολοένα και περισσότερο στο πρόβλημα. Μην το επιτρέψεις. Δράσε προς τη λύση του προβλήματος. Όταν εξαντλήσεις τη δράση σου, ακόμα κι αν το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, θα νιώθεις ικανοποίηση. Ικανοποίηση ότι έχεις κάνει ό,τι περνούσε από το χέρι σου.

9) Τέλος έχε εμπιστοσύνη.
Σε ποιον; Σε όποιον θέλεις εκτός από τους άλλους. Μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη στο Θεό, στο σύμπαν ή στον εαυτό σου. Όταν θα έχεις κάνει ό,τι περνάει από το χέρι σου, τότε μπορείς να χαλαρώσεις και να αφεθείς στην κοσμική ροή. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα αδικηθείς και ότι αυτό που συμβαίνει είναι για το καλό σου. Μπορεί να μην το βλέπεις τώρα, αλλά είναι έτσι. Θυμήσου πόσα πράγματα συνέβησαν στο παρελθόν που τα θεώρησες αρνητικά και εντούτοις τώρα μπορεί να ευγνωμονείς για αυτές τις εμπειρίες. Δεν υπάρχει αδικία και δεν υπάρχει τιμωρία. Αυτή η εμπειρία θα σε κάνει δυνατότερο και καλύτερο.

Αυτοβελίωση

Προσπαθούσα πάντα να καταλάβω τους ανθρώπους που έχουν την επιθυμία να παραμείνουν στάσιμοι στη ζωή τους.

Άνθρωποι που ακόμα και σε μικρή ηλικία, το μόνο που σκέφτονται είναι μία μόνιμη δουλειά από την οποία θα πάρουν σύνταξη, τους ίδιους φίλους, την ίδια σχέση και τις ίδιες συνήθειες. Πολλοί μάλιστα καμαρώνουν κιόλας γιατί είναι θαμώνες στο ίδιο μαγαζί 20 χρόνια ή γιατί τρώνε το ίδιο φαγητό όταν βγαίνουν έξω ή πίνουν την ίδια μπύρα μία ζωή.

Φυσικά δεν εννοώ να χωρίσεις ή να παραιτηθείς από την δουλειά σου. Εξάλλου αυτές είναι οι δικές μου σκέψεις και απόψεις και μπορείς πάντα να διαφωνήσεις. Ας το δούμε, όμως, λίγο.

Το ανθρώπινο είδος βασίζεται στην αλλαγή και όχι στην σταθερότητα. Η αλλαγή είναι αυτή που μας έφερε εδώ που μας έφερε.

Αν όλοι προτιμούσαμε την σταθερότητα, θα ήμασταν ακόμα με τα δόρατα στο χέρι, να κυνηγάμε άγρια ζώα. Η περιέργεια είναι στο αίμα μας και είναι αυτό που μας κάνει να λειτουργούμε καθημερινά. Έτσι γεννιόμασταν, έτσι γεννιόμαστε και έτσι θα γεννιόμαστε.

Το πρώτο μας ένστικτο, μετά από το φαγητό, είναι η εξερεύνηση. Η επιθυμία μας για γνώση μας ωθεί να βγούμε από την προστασία της φωλιάς και να μάθουμε.

Αλλαγή στην εργασία
Πως γίνεται λοιπόν, στα 20 ή στα 22 σου να θες να κολλήσεις μόνιμα σε μία εταιρία και σε ένα είδος δουλειάς; Μήπως θα ήταν καλύτερα να «γυρίσεις» την αγορά και να εξερευνήσεις τις δυνατότητες σου; Να δεις τι σου αρέσει να κάνεις και που, και αφού δεις κάποια πράγματα, τότε να κατασταλάξεις κάπου;

Είναι κρίμα να μπεις σε μία δημόσια υπηρεσία και μετά από 40 χρόνια να πάρεις σύνταξη από το ίδιο γραφείο! Ζαλίζομαι και μόνο που το σκέφτομαι.

Αν από την άλλη σε προσλάβουν στην σούπερ εταιρία με το πολλά υποσχόμενο μέλλον και καριέρα, τότε ναι, να το επιχειρήσεις. Ίσως χρειάζεται να λάβεις υπόψιν ότι, ειδικά σε πολύ μεγάλες εταιρίες , τα πρώτα χρόνια θα φανεί αν θα εξελιχθείς ή αν θα παραμείνεις στην ίδια θέση.

Όσο μεγαλύτερη μία εταιρία, τόσο δυσκολότερη είναι η εξέλιξη. Οπότε, αν περάσεις τρία , τέσσερα ή πέντε χρόνια και δεν δεις κάποια σημαντική αλλαγή, τότε ίσως είναι καλό να ψάξεις για κάτι άλλο.

Είναι συνηθισμένη τακτική για αυτές τις εταιρίες, να δίνουν την προοπτική της αλλαγής για να κρατάνε το προσωπικό ικανοποιημένο με αυτή την αίσθηση, ακόμα και αν οι αλλαγές είναι εικονικές.

Αλλαγή στην καθημερινότητα
Δυσκολεύομαι να σκεφτώ ότι κάποιος έχει τις ίδιες συνήθειες για δεκαετίες ολόκληρες. Βέβαια όπως σου είπα και πριν, αυτή είναι δική μου σκέψη. Αναρωτιέμαι όμως, αν κάνεις το ίδιο πράγμα κάθε μέρα για χρόνια, πως ξέρεις ότι κάτι άλλο δεν είναι καλύτερο;

Κατά καιρούς ακούω για ανθρώπους που γνωρίζονται 30 χρόνια, γιατί πήγαιναν μαζί σχολείο, και οι οποίοι εξακολουθούν και κάνουν παρέα. Δεν λέω, αυτό είναι καλό.

Από την άλλη, αν έχουν και τις ίδιες συνήθειες και κάθε Παρασκευή μαζεύονται για να παίξουν ηλεκτρονικά παιχνίδια στην τηλεόραση και κάθε Τετάρτη πάνε όλοι μαζί για έναν καφέ, τότε τα πράγματα μου φαίνονται περίεργα. Ειδικά αν πάνε και κάθε χρόνο διακοπές μαζί στο ίδιο μέρος, που είναι το χωριό κάποιου.

Εκτός και αν η παρέα είναι ο Bill Gates, o Mark Zuckerberg, o Jeff Bezos και ο Warren Buffett, τότε κάτι πάει λάθος καθώς αποκλείεται να έχουν εξελιχθεί όλοι μαζί. Εφόσον υπάρχει εξέλιξη, τότε θα υπάρξουν και αλλαγές. Έτσι είναι η φύση των πραγμάτων και είναι και καλό.

Επιστημονικά αποδεδειγμένα, αν μιλάς παραπάνω από δύο γλώσσες, σκέφτεσαι καλύτερα και πιο αποδοτικά. Αν έχεις ταξιδέψει στο εσωτερικό και το εξωτερικό, έχεις περισσότερες εμπειρίες άρα και διαφορετικό τρόπο σκέψης. Αν στη ζωή σου έχεις αλλάξει δουλειές και χώρες εργασίας, τότε έχεις μία πιο σφαιρική άποψη για τα πράγματα. Ακόμα και στις σχέσεις, αν έχεις αρκετές εμπειρίες, τότε μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι τα πράγματα καλύτερα (τουλάχιστον ελπίζω).

Αυτό που χρειάζεσαι στη ζωή σου λοιπόν, είναι οι αλλαγές. Πειραματίσου με ότι πίνεις, με ότι τρως, με το που πας διακοπές, με ποιους πας διακοπές, με τα χόμπι σου, ακόμα και με τον δρόμο που ακολουθείς για να πας για δουλειά το πρωί.

/purpose.gr

Αυτοβελίωση

Όλοι μας αισθανόμαστε την έντονη επιθυμία να βρεθούμε στην αγκαλιά της μητέρας φύσης, να γευτούμε όλη εκείνη την ενέργεια που μας κάνει τόσο καλό, στο σώμα και στην ψυχή μας. Συχνά, εκείνες τις δύσκολες ώρες της καθημερινότητας, φέρνουμε στο μυαλό μας εικόνες που μας γαληνεύουν, όπως μια λευκή αμμουδιά, ένα φθινοπωρινό μονοπάτι στους πρόποδες ενός βουνού.

Ίσως αδημονούμε να περπατήσουμε ανάμεσα από τις βελανιδιές ενός δάσους, να κάνουμε κανό σε ένα ποτάμι…Όποιες κι αν είναι οι προτιμήσεις μας, όλοι μας λαχταρούμε κάποιες στιγμές να βρεθούμε κοντά στη φύση και έχουμε πολλούς και καλούς λόγους για να το κάνουμε!

Η Οικοθεραπεία μας κάνει καλό!

Η ανάγκη να βγαίνουμε έξω ίσως λειτουργεί ενστικτωδώς, ωστόσο, η επιστήμη έχει πλέον τεκμηριώσει το γεγονός ότι στην ουσία το φυσικό περιβάλλον είναι απαραίτητο για να νιώθουμε και να είμαστε καλά. Πράγματι, υπάρχει ο όρος Οικοθεραπεία που περιγράφει αυτόν τον μηχανισμό και αναφέρεται στα διάφορα σωματικά και ψυχολογικά οφέλη που βιώνουμε όταν είμαστε στην εξοχή.

Νοητικά οφέλη.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2009, άτομα που ζουν στην εξοχή, σε ένα περιβάλλον γεμάτο δέντρα και πράσινο, ή σε περιοχές που η επαφή με τη φύση είναι άμεση κι εύκολη, είναι πολύ πιο υγιή από εκείνα που ζουν σε αστικά περιβάλλοντα. Πράγματι, όσοι ζουν κοντά σε πάρκα, στην εξοχή, ή σε δασικές περιοχές, υπέφεραν λιγότερο από άγχος ή κατάθλιψη.

Καταπραΰνει το άγχος, βοηθά την καρδιά!

Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, το ποσοστό κορτιζόλης, οι καρδιακοί παλμοί και η αρτηριακή πίεση ατόμων που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν πεζοπορία ή να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν σε ένα δάσος ήταν σημαντικά χαμηλότερα.

Δ.Ε.Π.Υ. (ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ)

Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις παιδιά που έπασχαν από ΔΕΠΥ (ADD / ADHD) παρουσίασαν μείωση των συμπτωμάτων μετά από μια βόλτα στην εξοχή (το γεγονός αυτό συνδέεται με μια μελέτη η οποία χρήζει μεγαλύτερης τεκμηρίωσης και αναφέρει ότι αυτές οι διαταραχές είναι τουλάχιστον εν μέρει διαταραχές λόγω έλλειψης φύσης).

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, οι ψυχολόγοι Andrea Taylor και Frances Kuo διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με Π.Ε.Δ.Υ. παρουσίασαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων αφού συμμετείχαν σε δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον πρασίνου. Όποια και αν ήταν η δραστηριότητα – είτε έπαιζαν μπάσκετ είτε διάβαζαν κάποιο βιβλίο – ο βαθμός ανακούφισης από τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ συνδέθηκε με το πράσινο του περιβάλλοντος, τους δρόμους με τα δέντρα, τις αυλές και τα πάρκα, που αγκάλιαζαν εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους που δεν είχαν πρασινάδα.

Εννοείται βέβαια, ότι μια περιστασιακή επαφή με τη φύση για ένα παιδί που παλεύει με τα συμπτώματα της Π.Ε.Δ.Υ δεν είναι αρκετή∙ είναι σημαντικό όλη η οικογένεια να περνά αρκετό χρόνο στην εξοχή, σε μέρη όπου κυριαρχεί το πράσινο, όπως πάρκα, άλση κ.λπ., βοηθώντας το παιδί να αντιμετωπίσει εκείνες τις δύσκολες στιγμές.

Καλύτερος ύπνος και μακροζωΐα.

Ύπνος κοντά στη φύση! Κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι η φύση μας βοηθά να κοιμόμαστε καλύτερα, ενισχύει την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνει το άγχος. Ίσως αυτοί είναι και οι λόγοι που οι επαγγελματίες κηπουροί ζουν περισσότερο, ενώ τα λεγόμενα «λουτρά δάσους» (ο χρόνος που περνάει κανείς στο δάσος) έχουν γίνει δημοφιλή στην Ιαπωνία και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις εντάσσονται και σε ιατρικά προγράμματα.


Η φύση μας κάνει καλό!
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλουν στην διατήρηση μιας καλής υγείας (αν και το πραγματικό όφελος ενδεχομένως να είναι ένα άυλο γεγονός που το αισθανόμαστε ενστικτωδώς, χωρίς να μπορούμε να το εξηγήσουμε)…

Γιατί η φύση βοηθά την υγεία μας;

Πόσες φορές έχετε εγκλωβιστεί σε κάποιον εσωτερικό χώρο και νιώσατε να σας κόβεται η αναπνοή; Να θέλετε να βγείτε έξω, να πάρετε ανάσα; Ένας βασικός λόγος (εκτός της αγάπης μας για τη φύση) είναι ο εξής:

Βιταμίνη D
Ένας λόγος που η εξοχή βοηθά να διατηρούμε την υγεία μας είναι ότι παίρνουμε βιταμίνη D, η οποία παράγεται από το φως του ήλιου. Αυτή η ζωτική προ-ορμόνη είναι υπεύθυνη για πολλούς παράγοντες της υγείας μας.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί με διάφορους τύπους καρκίνου και παχυσαρκίας, με ψυχικές διαταραχές και άλλα προβλήματα υγείας.

Αν και η βιταμίνη D είναι διαθέσιμη ως συμπλήρωμα, μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να την απορροφήσουν αποτελεσματικά, οπότε η έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη για να αποκτήσουν επαρκή επίπεδα Βιταμίνης D.
Είτε έτσι είτε αλλιώς … ένας περίπατος στην εξοχή, ή στην ύπαιθρο, κάτω από έναν ζεστό, γλυκό ήλιο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να γεμίσουμε το οργανισμό μας βιταμίνη D.
Άσκηση και γυμναστική!
Εκτός κι αν είστε εραστής της οδήγησης στο δάσος, οι περισσότερες δραστηριότητες στη φύση περιλαμβάνουν κάποια μορφή άσκησης∙ αναρρίχηση, κολύμβηση, πεζοπορία, κανό, ορειβασία, διότι αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος να γίνουμε ένα με το περιβάλλον μας!

Ποιος δεν γνωρίζει τα οφέλη της άσκησης για τον οργανισμό! Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν σκαρφαλώνουμε εύκολα στα βουνά! Κι όμως, η εξοχή είναι μια καλή ευκαιρία να συνδυάσουμε τη διασκέδαση με τα οφέλη της μητέρας φύσης και μια καλή φυσική κατάσταση.

Οπότε, αφού όλη μέρα είμαστε στους δρόμους και τρέχουμε ανηλεώς, τουλάχιστον ας κάνουμε αυτό το τρέξιμο μέσα στο δάσος (ή στο διπλανό πάρκο)!

Γείωση
Οι γνώμες της σύγχρονης ιατρικής διίστανται σχετικά με αυτό το μυστικό θαύμα της φύσης. Η βασική θεωρία αναφέρει ότι επειδή πολλοί από εμάς δεν έρχονται σε άμεση φυσική επαφή με τη Γη, δημιουργείται στο σώμα ένα θετικό φορτίο. Η άμεση φυσική επαφή με τη Γη λειτουργεί ως «γείωση», ακριβώς όπως συμβαίνει και στις ηλεκτρικές πρίζες, μειώνοντας αυτή την επιπλέον θετική φόρτιση.
Όσοι υποστηρίζουν τη θεωρία της γείωσης, θεωρούν ότι συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.
Όποια και αν είναι η γνώμη σας, η γείωση είναι άλλη μια θετική ενέργεια της εξοχής, ειδικά όταν είμαστε ξυπόλυτοι, ή κολυμπάμε στη θάλασσα, στη λίμνη, ή σε ένα ποτάμι.

Σας είναι δύσκολο να βγείτε έξω;

Υπάρχουν τρόποι να βιώσετε τα οφέλη της γείωσης σε εσωτερικούς χώρους με τη χρήση κάποιου ειδικού χαλιού γείωσης.

Καθαρός αέρας.

Ο εσωτερικός αέρας είναι συχνά μέχρι και 70 φορές πιο μολυσμένος από τον αέρα της υπαίθρου. Βρισκόμαστε σε χώρους με αεροστεγή μόνωση, κλειστά παράθυρα, κλειστές πόρτες και πληθώρα χημικών και πλαστικών με τα οποία γεμίζουμε το σπίτι μας! Αυτό σημαίνει ότι ερχόμαστε σε επαφή με περίπου 6.000 χημικά στοιχεία σε τακτική βάση.
Μία βόλτα στην εξοχή είναι ένα διάλειμμα από την ατμοσφαιρική ρύπανση και ο αέρας της εξοχής έχει επιπλέον οφέλη. Το αεράκι της εξοχής είναι μια καλή πηγή ευεργετικών αρνητικών ιόντων∙ περιοχές όπως η παραλία και οι καταρράκτες είναι ιδιαίτερα καλές πηγές φρέσκου και καθαρού αέρα. Αυτά τα αρνητικά ιόντα υπάρχουν επίσης στο φως του ήλιου, κυκλοφορούν στον αέρα μετά από μια καταιγίδα και αναδύουν μια “φρεσκάδα”, τρυφερή και δροσερή, ένα θαύμα που μοσχοβολάει. Ο εσωτερικός αέρας, αντίθετα, είναι ανεπαρκής στα αρνητικά ιόντα και είναι συχνά ξηρός και μολυσμένος.
Τα αρνητικά ιόντα θεωρούνται τα «αντικαταθλιπτικά της φύσης» και το θεραπευτικό τους αποτέλεσμα είναι τεκμηριωμένο.

Έχετε κλειστούς χώρους; Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα του εσωτερικού χώρου ή αγοράστε κάποια φυτά εσωτερικού χώρου για τη βελτίωση της ατμόσφαιρας.

Υγεία των ματιών!

Ένα εκπληκτικό όφελος της παραμονής στη φύση είναι ότι ο οργανισμός μας αναζωογονείται συνεχώς. Στον σύγχρονο κόσμο παρατηρείται αύξηση των προβλημάτων όρασης, ειδικά στα παιδιά. Ένας πιθανός λόγος είναι ο χρόνος που καταναλώνουμε μπροστά από έναν υπολογιστή, ή μια οθόνη τηλεόρασης σε καθημερινή βάση.
Ενώ κάποτε τα παιδιά περνούσαν περισσότερο χρόνο στην εξοχή, χαζεύοντας τα πολύχρωμα λουλούδια, το φως, τον ήλιο, τώρα περνούν επτά ώρες την ημέρα περίπου μπροστά από μια οθόνη τηλεόρασης, έναν υπολογιστή ή ένα tablet με τεχνητό φως. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της μυωπίας, ακόμα και σε παιδιά που δεν έχουν γενετική προδιάθεση!
Πράγματι, σύμφωνα με μια μελέτη του 2007 παιδιά που βρίσκονταν τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα σε εξωτερικό χώρο, είχαν τέσσερις φορές λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μυωπία, μια πάθηση που έχει κακές επιπτώσεις για τα παιδιά. Σύμφωνα με τους ερευνητές το λαμπερό εξωτερικό φως βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τη σωστή απόσταση μεταξύ του αμφιβληστροειδούς και του φακού, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση καλής όρασης όσο περνούν τα χρόνια. Επειδή ο εσωτερικός φωτισμός δεν προσφέρει το ίδιο πλεονέκτημα, τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους είναι πολύ πιθανότερο να αποκτήσουν προβλήματα όρασης αργότερα στη ζωή τους.
Τέλος, η διαρκής εστίαση σε μια οθόνη μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση των ματιών, πονοκεφάλους, προβλήματα στο λαιμό ή την πλάτη και άλλα προβλήματα στους ενήλικες.

Υγιής κιρκαδικός ρυθμός!

Η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά κάτω από το πρωινό φως του ήλιου, συμβάλει στη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας. Πράγματι, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Northwestern, όσο νωρίτερα βγαίνουμε έξω, τόσο περισσότερο μειώνεται ο ΔΜΣ. Αυτό ίσχυε ακόμη κι όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ΄όψιν στοιχεία όπως η άσκηση, η ηλικία, η πρόσληψη θερμίδων και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον ΔΜΣ.

Πώς εξηγείται αυτό; Το πρωινό φως του ήλιου βοηθά να διατηρηθούν τα επίπεδα κορτιζόλης και ο κιρκαδικός ρυθμός στα σωστά επίπεδα.
Παράλληλα, ισχύει και ο αντίθετος συσχετισμός∙ το βραδινό φως φαίνεται πως βοηθά στην αύξηση του βάρους (γι΄αυτό φροντίστε να κοιμάστε στο σκοτάδι), αλλά μόλις μισή ώρα έκθεσης στον ήλιο πριν το μεσημέρι ήταν αρκετή για να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους. Πολλοί γιατροί συστήνουν την έκθεση στον ήλιο για την καλύτερη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Λειτουργεί ο εσωτερικός φωτισμός;

Το πρωινό φως της ημέρας έχει συνήθως ένταση χιλιάδων “lux”, ουσιαστικά ένα lumen ανά τετραγωνικό μέτρο. O εσωτερικός φωτισμός έχει ένταση συνήθως μόνο μερικές εκατοντάδες lux και δεν περιέχει το ευρύ φάσμα του φωτός που απαιτείται για να υποστηρίξει σωστά το βιολογικό ρολόι του οργανισμού μας.
Υπάρχουν λάμπες φωτισμού 10.000 lux που πλησιάζουν στο επίπεδο της εξωτερικής φωτεινότητας και χρησιμοποιούνται συχνά το χειμώνα από άτομα που υποφέρουν από Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή, αλλά τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το αληθινό ηλιακό φως.

Είναι ο καλύτερος τρόπος για να μας δείξει η φύση την φροντίδα της;

Όπως είδαμε, η φύση προσφέρει πολλά και σημαντικά οφέλη στον οργανισμό μας, αλλά ποιος είναι τελικά ο λόγος που η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους μας επηρεάζει ψυχολογικά και σωματικά;
Υπάρχουν επιλογές για να βιώσουμε τα οφέλη της φύσης, αλλά η καλύτερη (και λιγότερο δαπανηρή) επιλογή είναι απλά να βγούμε έξω … το πρωί …και να περπατήσουμε εκεί που υπάρχουν όμορφα καταπράσινα δεντράκια!


Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε!

Αναζητήστε ένα μέρος κοντά στο σπίτι σας που να έχει δέντρα, αγριολούλουδα, ίσως έναν μικρό καταρράκτη… Πάρτε τα παιδάκια σας και βγείτε όλοι μαζί, δείξτε τους πώς να απολαμβάνουν τη φύση.
Η κηπουρική είναι άλλος ένας πολύ καλός τρόπος να βρισκόμαστε στη φύση, ενώ το πρωινό πότισμα μας βοηθά να απολαμβάνουμε και να δεχόμαστε με αγαλλίαση το φως του ήλιου.
Επιλέξτε τι είναι το καλύτερο για εσάς, ξεκλέψτε χρόνο να βιώσετε το πρωινό φως, την δροσερή ατμόσφαιρα και την όμορφη θαλπωρή που μας χαρίζει η μητέρα φύση. Χρειάζεστε κάποια άλλο κίνητρο;

Κείμενο – Απόδοση Λ.Τ.

naturalsoul.gr/

Αυτοβελίωση

Η ψυχική σου δύναμη είναι σαν ένας μυς.

Είμαι σίγουρος πως κι εσύ, όπως όλοι μας, ψάχνεις τρόπους να αυξήσεις την ψυχική σου δύναμη. Είναι σημαντικό να αντέχουμε στις δυσκολίες της ζωής και να μην λυγίζουμε με το παραμικρό.

Προκείμενου να το καταφέρεις αυτό, χρειάζεται να δεις το μυαλό σου σαν να ήταν ένας μυς. Όπως ακριβώς πας στο γυμναστήριο, προπονείσαι και αυξάνεις την μυική σου δύναμη, έτσι και εδώ χρειάζεται να προπονήσεις τους πνευματικούς σου μύες.

Αν μη τι άλλο το 80% της επιτυχίας εξαρτάται από την ψυχολογία – από τη νοοτροπία, τις πεποιθήσεις και τα συναισθήματα σου – και μονάχα το 20% από τη στρατηγική και τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσεις.

Οποιοδήποτε στόχο και αν θες να πετύχεις λοιπόν, είτε θες να γίνεις επιχειρηματίας, να ξεπεράσεις ένα δύσκολο περιστατικό υγείας ή απλά να γίνεις ένας πιο ψυχικά ανθεκτικός άνθρωπος, η ψυχική σου δύναμη είναι το εισιτήριο που θα σε βοηθήσει να το πετύχεις.

Και πως θα την αυξήσεις;

#1 Ανάπτυξε ακλόνητη αυτοπεποίθηση
Κανείς δε γεννιέται με ακλόνητη σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Οποιοσδήποτε κατέχει αυτό το γνώρισμα το έχει γιατί έχει δουλέψει για να το χτίσει.

Αν δεν πιστεύεις στην ικανότητα σου να ξεπερνάς τα εμπόδια που έχεις μπροστά σου τότε θα παραδίνεσαι με το παραμικρό σημάδι δυσκολίας. Ακόμα όμως και αν είσαι μελανιασμένος από ένα χτύπημα, δεν είσαι ακόμα ηττημένος.

Η ψυχική σου δύναμη είναι αυτή που σου επιτρέπει να δεχτείς το χτύπημα και να συνεχίσεις.

Ο καθένας μπορεί να δυναμώσει την αυτοπεποίθηση του. Η ερώτηση είναι πως εξασκείς το να έχεις αυτοπεποίθηση όταν νιώθεις πως δεν έχεις κανένα λόγο να νιώθεις αυτοπεποίθηση.

Στην πραγματικότητα όλοι μας έχουμε στιγμές που αμφιβάλουμε για τον εαυτό μας και τη ζωή μας. Παρ’ όλα αυτά, οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να κυριευτεί από τα αρνητικά συναισθήματα

Το να είσαι πετυχημένος στη ζωή έχει να κάνει με το να αναπτύσσεις και να διατηρείς θετικές πεποιθήσεις για τον εαυτό σου κάθε μέρα.

Θα πρέπει να αρχίσεις να εμπιστεύεσαι περισσότερο τον εαυτό σου και να ξέρεις πως είσαι καλύτερος από όσα σου λέει ο εσωτερικός κριτής. Και όταν τύχει η αναποδιά άκου τον εσωτερικό κριτή αλλά αξιοποίησε τα όσα λέει για να βρεις λύσεις και όχι να πέσεις στον καιάδα.

#2 Ανάλαβε την ευθύνη της ζωής σου
Όταν όλα πάνε στραβά, εύκολα παρασύρεσαι και επιρρίπτεις ευθύνες στον κόσμο για τα προβλήματα σου. Ωστόσο αυτή η νοοτροπία του, “είμαι εδώ που είμαι εξαιτίας των άλλων”, το μόνο που κάνει είναι να σε αποδυναμώνει.

Αν σκέπτεσαι πως σου συμβαίνουν πάντα άσχημα πράγματα, η ζωή θα μοιάζει συνεχώς σαν μια μόνιμη πάλη. Και δε μπορείς να περιμένεις να έρθει κάποιος άλλος και να κάνει τη ζωή σου καλύτερη.

Όσο στραβά και αν είναι τα πράγματα έχεις τη δύναμη να αναλάβεις την ευθύνη της ζωής σου και των επιλογών σου. Και αυτό περιλαμβάνει και τα καλά, αλλά και τα άσχημα.

Κανένα όνειρο και κανένας στόχος δε θα σε σώσει αν πρώτα δεν αποδεχτείς πως είναι δική σου ευθύνη να σώσεις τον εαυτό σου. Όσο πιο σύντομα αποδεχτείς την αλήθεια αυτή, τόσο πιο σύντομα θα αρχίσεις να νιώθεις πως έχεις τον έλεγχο του εαυτού σου.

#3 Δες τις δυσκολίες ως μαθήματα και ευκαιρίες
Οι δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν ωστόσο δεν είναι μόνιμες. Μάλιστα κάποιες φορές τα χτυπήματα που μας δίνει η ζωή είναι αναγκαία και απαραίτητα.

Χρειάζεται καμιά φορά να χτυπήσεις στον πάτο του βαρελιού πριν αποφασίσεις πως είσαι έτοιμος να αλλάξεις τη ζωή σου.

Υπάρχουν συμβάντα που αν και μοιάζουν με χτυπήματα κάτω από τη μέση, λειτουργούν σαν καταλύτης για την προσωπική μεταμόρφωση σου και σου δίνουν τη βάση να ξαναχτίσεις τη ζωή σου.

Κάθε πρόβλημα κρύβει ένα πλεονέκτημα για σένα και ένα μάθημα. Από εσένα εξαρτάται το αν θα το βρεις. Όταν αρχίσεις να κάνεις αυτό θα δέχεσαι τις προκλήσεις με την νοοτροπία ενός νικητή. Όπως είχε πει και ο Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ Νίτσε “Ότι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό”.

#4 Μάθε να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα σου
Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά πως αντιδράς; Πανικοβάλλεσαι και χάνεις τον έλεγχο ή κάνεις ένα βήμα πίσω, αναλύεις με ψυχραιμία την κατάσταση και αναλαμβάνεις δράση;

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να ελέγξεις το πως νιώθεις. Τα συναισθήματα είναι φτιαγμένα να τα νιώθεις στην ολότητα τους και δεν έχουν κάποιο διακόπτη για να πεις “νιώθω άγχος, ας κατεβάσω τον διακόπτη για να σταματήσω να αισθάνομαι έτσι”. Αυτό που μπορείς, και πρέπει να κάνεις όμως είναι να ελέγξεις το πως αντιδράς στα συναισθήματα σου.

Να νιώθεις δηλαδή, αλλά να μην παρασύρεσαι. Η συμπεριφορά σου και οι πράξεις σου είναι στο χέρι σου.

Στην πραγματικότητα τα συναισθήματα μας δε σχηματίζονται από μόνα τους χωρίς τη συγκατάθεση μας. Αντίθετα, τα δημιουργούμε με το να κάνουμε συνειδητές και ασυνείδητες προβλέψεις για το μέλλον έχοντας ως βάση εμπειρίες από το παρελθόν.

Για αυτόν το λόγο ο καλύτερός τρόπος να έχεις περισσότερο έλεγχο στη συναισθηματικές αντιδράσεις είναι να ζεις περισσότερο στο παρόν και να απολαμβάνεις τον εαυτό σου και τις εμπειρίες σου καθώς τις βιώνεις.

#5 Βγες από τη ζώνη άνεσης σου
Η άνεση είναι ο εχθρός της προόδου. Η ζώνη άνεσης σου είναι ένα ασφαλές μέρος όμως δε σε βοηθάει να αναπτυχθείς, να εξελιχθείς και να αυξήσεις τη ψυχική σου δύναμη.

Αν θες να γίνεις συναισθηματικά δυνατότερος τότε θα πρέπει αν γίνεις πρόθυμος να αφήνεις για λίγο αυτή τη ζώνη άνεσης. Να εξερευνήσεις τον κόσμο έξω από αυτή και να είσαι άνετος με την πιθανότητα αποτυχίας.

Σε κανέναν δεν αρέσει η αμφιβολία όμως, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με το άγνωστο, ο εγκέφαλος μας ξεκινά μια διαδικασία εκμάθησης. Αυτό σημαίνει πως οι καταστάσεις αυτές που σε κάνουν να νιώθεις αμφιβολία και άγχος για το τι θα γίνει, είναι απαραίτητες για να εξελιχθείς και να πετύχεις.

Προκάλεσε λοιπόν τον εαυτό σου να κάνει κάθε μέρα κάτι που σε βγάζει έξω από τη ζώνη άνεσης σου και γυμνάζει τους πνευματικούς σου μύες. Έτσι θα αυξήσεις τη ψυχική σου δύναμη και θα γίνεις ο καπετάνιος της μοίρας σου.

purpose.gr

Αυτοβελίωση

Πόσες φορές σου έχει πει κάποιος πως όλα συμβαίνουν για κάποιον λόγο; Πόσες φορές έχεις ακούσει πως ανεξάρτητα από το πόσο έχεις στεναχωρηθεί ή πληγωθεί, υπάρχει πάντα κάτι καλό σε αυτό; Πόσες φορές σου έχει πει κάποιος πως χρειάζεται να φτάσεις στον πάτο για να σηκωθείς και να φτάσεις στην επιτυχία, είτε προσωπικά είτε επαγγελματικά;

Πως μερικές φορές πρέπει να παλέψεις και να χάσεις κάποιες μάχες για να κερδίσεις τον πόλεμο; Πόσες φορές έχεις ακούσει πως κάθε πόνος ή απώλεια που έχεις υποστεί αργά ή γρήγορα δε θα είναι τίποτα άλλο παρά ένα πολύτιμο μάθημα; Πόσες φορές σου έχουν πει «πάντα να πιστεύεις πως όλα θα πάνε καλά, μην τα παρατάς»; Και όσες φορές κάποιος σου λέει κάτι τέτοιο, σίγουρα τα θεωρείς ασήμαντες φράσεις και άδεια κλισέ που σου λένε οι άλλοι για να σε παρηγορήσουν και να σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα και τίποτα άλλο.

Λοιπόν, άσε με να σου πω πως αυτά τα λόγια δεν είναι απλώς κλισέ. Είναι η αλήθεια, είτε το πιστεύεις είτε όχι. Όλα όσα συμβαίνουν στην ζωή σου γίνονται για έναν μεγαλύτερο σκοπό, κάθε πόνος που έχεις βιώσει, αργά ή γρήγορα σου φέρνει κάτι καλύτερο. Καταλαβαίνω πως όποτε κάποιος πληγώνει τα συναισθήματα σου, ραγίζει την καρδιά σου ή σε ταπεινώνει ή όποτε χάνεις κάποιο πρόσωπο που ήταν σημαντικό για σένα αναρωτιέσαι τι έκανες για να αξίζεις τέτοια τιμωρία.

Αναρωτιέσαι γιατί ο Θεός σου φόρτωσε τόσο βαρύ φορτίο στους ώμους και σου έστειλε τόσο πολύ πόνο όταν δεν είχες κάνει τίποτα κακό ή λάθος για να το αξίζεις. Αλλά άσε με να σου πω πως δεν είσαι ο μοναδικός άνθρωπος που αναρωτιέται γιατί πρέπει να περάσεις τόσα δύσκολα πράγματα για να βρεις την ευτυχία. Δεν είσαι μόνο εσύ που αναρωτιέσαι γιατί πρέπει να νιώσεις πως καταστρέφεσαι πριν μπορέσεις να νιώσεις την ολοκλήρωση. Και η απάντηση σε όλες αυτές τις ερωτήσεις είναι στην πραγματικότητα απλή.

Κάθε δυσκολία που έχεις συναντήσει στην ζωή σου είναι μια δοκιμασία ανθεκτικότητας και δύναμης. Είναι μια δοκιμασία για την πίστη σου. Όποτε πληγώνεσαι, είναι μια ευκαιρία για να δυναμώσεις και να αποκτήσεις περισσότερη ανθεκτικότητα. Είναι μια ευκαιρία για να αναπτυχθείς προσωπικά και επαγγελματικά. Όποτε είσαι στο πιο χαμηλό επίπεδο που μπορείς να βρίσκεσαι, είναι μια ευκαιρία για να διευρύνεις τα όρια σου και να δεις πόση δύναμη και αποφασιστικότητα έχεις για να σηκωθείς, να θεραπεύσεις τις πληγές σου και να προχωρήσεις στην ζωή σου.

Όταν έχεις απογοητευτεί και πληγωθεί από κάποιον, είναι μια ευκαιρία για να δεις ποιους αξίζει να αποκαλείς φίλους και ποιοι δεν αξίζουν μια θέση στην ζωή σου. Είναι μια ευκαιρία για να απομακρυνθείς από τους τοξικούς και αρνητικούς ανθρώπους της ζωής σου. Όταν ο Θεός σου στέλνει δυσκολίες, σου δίνει μια ευκαιρία να βελτιωθείς και να αποκτήσεις περισσότερη δύναμη. Σου δίνει την ευκαιρία να φτάσεις στα βαθύτερα μέρη του εαυτού σου και να συνδεθείς με τον αληθινό εαυτό σου.

Σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίσεις την δύναμη, το θάρρος και την αξία σου. Όταν ο Θεός σου στέλνει πόνο, σου δίνει την ευκαιρία να μάθεις από τα λάθη σου και να μην τα επαναλάβεις. Σου δίνει την ευκαιρία να δεις από τι είσαι φτιαγμένος/η και τι μπορείς να κάνεις για να βρεις την ευτυχία σου. Και αυτό που πρέπει να θυμάσαι πάντα είναι πως ο Θεός ποτέ δεν σου δίνει περισσότερα από όσα μπορείς να χειριστείς. Ξέρει τι άτομο είσαι. Γνωρίζει το μυαλό και την ψυχή σου. Ξέρει τους βαθύτερους φόβους σου. Ξέρει τις δυσκολίες και τον πόνο που έχεις περάσει. Ξέρει πόσα μπορείς να αντέξεις.

Επομένως, μερικές φορές σου στέλνει τοξικούς ανθρώπους για να σου διδάξει ποιος αξίζει να είναι στην ζωή σου και ποιος όχι. Σου στέλνει αυτούς τους ανθρώπους για να σου υπενθυμίσει να συμπεριφέρεσαι με ευγένεια, συμπόνια και με πολλή αγάπη σε αυτούς που αληθινά σε αγαπούν και νοιάζονται για σένα. Στέλνει δύσκολους και τοξικούς ανθρώπους στην ζωή σου για να σου υπενθυμίσει να είσαι ευγνώμων για όλα όσα έχεις και να εκτιμάς αυτούς που σε αγαπούν πραγματικά.

Μερικές φορές ο Θεός σε φέρνει κοντά με τέτοιους ανθρώπους για να μάθεις πώς να σέβεσαι και να εκτιμάς τον εαυτό σου περισσότερο και πότε είναι καιρός να αφήσεις αυτούς που δεν αξίζουν να βρίσκονται στην ζωή σου και που απλώς εμποδίζουν τον δρόμο σου προς την επιτυχία και την ευτυχία.

Καταλήγοντας, να θυμάσαι πως ανεξάρτητα από το πόσες φορές η ζωή σε ρίξει, είναι μέρος του σχεδίου. Αποτελεί μέρος του σχεδίου να έχεις σημάδια στην καρδιά σου ώστε πάντα να σου υπενθυμίζουν όσους και όσα σε διαμόρφωσαν στο άτομο που είσαι σήμερα. Μαγεία Τ.

awakengr.com

Αυτοβελίωση

Η θεραπευτική τέχνη του Παραδοσιακού Ταϋλανδέζικου Mασάζ αποτελεί ένα αρχαίο και ιερό θεραπευτικό σύστημα, το οποίο έχει τις ρίζες του στη Γιόγκα, στην Αγιουρβεδική και Κινέζικη Ιατρική καθώς και στις βουδιστικές διαλογιστικές πρακτικές αγάπης (Metta transmission). Το σώμα μας είναι ένα δοχείο ενέργειας, όπως και κάθε ζωντανού οργανισμού.

Αυτή η ενέργεια για να κυκλοφορήσει στο σώμα και να είναι ωφέλιμη χρησιμοποιεί κάποια κανάλια ή μεσημβρινούς..

Σκοπός

Ο σκοπός του Παραδοσιακού Ταϋλανδέζικου Μασάζ είναι να βοηθήσει την ομαλή ροή αυτής της ενέργειας ξεμπλοκάροντας τυχόν μπλοκαρίσματα μέσω πιέσεων και διατάσεων.

Το Ταϋλανδέζικο μασάζ γίνεται χωρίς την χρήση ελαίων, με τον δέκτη να φοράει άνετα, κατά προτίμηση βαμβακερά ρούχα. Οι τεχνικές εφαρμόζονται πάνω σε ειδικό στρωματάκι στο πάτωμα.

Πως Γίνεται

Ο πρακτικός του Ταϋλανδέζικου μασάζ χρησιμοποιεί τα δάχτυλα (ειδικά τους αντίχειρες), παλάμες, αγκώνες, γόνατα και πατούσες για να ασκήσει πιέσεις και ήπιες διατάσεις στις ενεργειακές γραμμές του σώματος του δέκτη. Η πίεση που ασκείται είναι ελεγχόμενη και πάντα σύμφωνα με το επίπεδο αντοχής του δέκτη, ώστε το αποτέλεσμα να μην επιφέρει δυσφορία, αλλά ανακούφιση. Έτσι απελευθερώνεται και ενισχύεται η ροή της ενέργειας από και προς τα εσωτερικά όργανα, χαλαρώνει το σώμα και το νευρικό σύστημα και υποχωρούν οι μυϊκές εντάσεις και οι πόνοι.

Ποια Είναι Τα Οφέλη του Παραδοσιακού Ταϋλανδέζικου Mασάζ;

Μερικά απ’ τα οφέλη του Παραδοσιακού Ταϋλανδέζικου Mασάζ είναι η βελτίωση αυχενικών προβλημάτων, δυσχερειών της σπονδυλικής στήλης, τενοντίτιδας, επικονδυλίτιδας και αρθρίτιδας Βοηθά επίσης ιδιαίτερα σε ημικρανίες, πονοκεφάλους και αποσυμφόρηση συναισθηματικών μπλοκαρισμάτων.

Το Παραδοσιακό Ταϋλανδέζικο Μασάζ είναι ένα καταπληκτικό μασάζ για την εγκυμοσύνη καθώς όχι μόνο δεν αντενδείκνυται αλλά είναι πάρα πολύ ωφέλιμο για τις εγκύους, καθώς παρέχει σημαντική ανακούφιση για την μέση, τη λεκάνη, την πλάτη και την κατακράτηση υγρών.

Η συνεδρία πραγματοποιείται συνήθως στην πλάγια θέση, αν και αυτό εξαρτάται από το πόσο μπορεί η μέλλουσα μητέρα να είναι ξαπλωμένη ανάσκελα. Το μασάζ ξεκινά από τα πόδια και προχωρά προς τα πάνω συγκεντρώνοντας την ενέργεια και τελειώνει στο κεφάλι. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας είναι σύνηθες να χρησιμοποιούνται μαξιλάρια για να υποστηρίζουν τη μέλλουσα μητέρα.

Το Ταϋλανδέζικο μασάζ είναι ολιστικό

Δηλαδή στηρίζεται στις παραδοσιακές θεραπευτικές θεωρίες της Ανατολής και ως εκ τούτου χειρίζεται σε κάθε συνεδρία ολόκληρο το σώμα από τα δάχτυλα των ποδιών έως την κορώνα της κεφαλής, αντιμετωπίζοντας το σώμα ως ένα ενιαίο σύνολο, άρρηκτα συνδεδεμένο με τα συναισθήματα και την ψυχή του ανθρώπου.

Αλέξανδρος Σταυρινός - Τhai Massage και Reiki

https://www.facebook.com/alexander.stavrinos

κιν: 6944 210 484

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα, ο Αλέξανδρος έδειξε ενδιαφέρον για τα «εσωτερικά» και πνευματικά θέματα της ζωής από τα χρόνια της εφηβείας. Έχει ταξιδέψει πολύ στην Αφρική και την Ασία και πάντα έδειχνε ενδιαφέρον για τις θεραπευτικές παραδόσεις και τεχνικές των λαών αυτών. Μετά από κάποια χρόνια εργασιακής αναζήτησης σε διάφορους τομείς αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο ζωής του ακολουθώντας ένα πιο πνευματικό μονοπάτι. Υποφέροντας από αυχενικό σύνδρομο ανακάλυψε πως μια εναλλακτική προσέγγιση θα τον βοηθούσε.

Έτσι ανακάλυψε ότι το Παραδοσιακό Ταϋλανδέζικο Μασάζ ή Τάι Γιόγκα Μασάζ δεν αποτελεί μόνο μια βαθιά και δυνατή θεραπευτική μέθοδο αλλά και ένα πνευματικό μονοπάτι. Ένιωσε πως ο ρόλος του ήταν να μοιραστεί αυτή του τη γνώση με όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί.

Ο Αλέξανδρος σπούδασε Παραδοσιακό Ταϋλανδέζικο Μασάζ με τον μάστερ Asokananda και με τον Arno L’Hermitte του Sunshine Network καθώς και στην Ευρωπαϊκή Σχολή Shiatsu (με σύνολο πάνω από 800 ώρες διδασκαλίας) , Πρανική Θεραπεία με την Helen Weeks και 1ο και 2ο βαθμό Reiki με την Ελένη Σκόνδρα. Ο Αλέξανδρος ενσωματώνει τα δύο (Thai Massage και Reiki) δημιουργώντας έτσι μια ακόμη πιο δυναμική και βαθιά εμπειρία Ο Αλέξανδρος ασκείται επίσης και στη διαλογιστική τεχνική της Vipassana

https://www.forwoman.gr/

Αυτοβελίωση

«Διαβάζω περισσότερο και ξεσκονίζω λιγότερο» – μαθήματα ευτυχίας από μια 83χρονη

Υπάρχουν, πάντα άνθρωποι που μπορούν να μας δώσουν μια μικρή γεύση από τη «σοφία» τους. Όπως στην περίπτωση του γράμματος μιας 83χρονης γυναίκας, η οποία μάς δίνει μαθήματα ζωής…
Γράφει σε μια φίλη της…

«Αγαπημένη μου φίλη,

Διαβάζω περισσότερο και ξεσκονίζω λιγότερο. Κάθομαι στην αυλή και θαυμάζω τη θέα χωρίς να τρελαίνομαι με τα αγριόχορτα που πάλι βγήκαν στον κήπο. Περνάω περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου και λιγότερο κάνοντας δουλειές.

Όποτε είναι δυνατό, πρέπει να βλέπουμε τη ζωή σαν ένα σύνολο εμπειριών που πρέπει να απολαύσουμε, όχι να υπομείνουμε. Προσπαθώ να εντοπίσω αυτές τις στιγμές πια και να τις εκτιμήσω.

Δεν “φυλάω” τίποτα. Χρησιμοποιώ το καλό, πορσελάνινο σερβίτσιο για οποιαδήποτε μικρή “ειδική” περίσταση παρουσιαστεί.

Φοράω την καλή μου ζακέτα όταν πηγαίνω για ψώνια.

Δεν κρατάω το ακριβό μου άρωμα για επίσημες συγκεντρώσεις, αλλά το φοράω για τους ταμίες στην τράπεζα και τους υπαλλήλους των καταστημάτων.

Οι φράσεις “κάποτε” ή “μια απ’ αυτές τις μέρες” χάνουν το νόημά τους για ‘μένα. Αν αξίζει να δω, ν’ ακούσω ή να κάνω κάτι, θέλω να το δω, να το ακούσω και να το κάνω τώρα.

Δεν ξέρω τι θα έκαναν οι άνθρωποι αν ήξεραν ότι δεν θα βρίσκονται εδώ αύριο. Πιστεύω ότι θα καλούσαν τους συγγενείς και τους φίλους τους. Ίσως να τηλεφωνούσαν σε μερικού φίλους για να απολογηθούν για παρελθοντικές φιλονικίες. Μ’ αρέσει να σκέφτομαι ότι θα έβγαιναν για να φάνε στο αγαπημένο τους εστιατόριο. Μαντεύω… δεν ξέρω.

Είναι όλα αυτά τα μικρά, μισοτελειωμένα πράγματα που θα με θύμωναν αν ήξερα ότι οι ώρες μου είναι μετρημένες. Θα θύμωνα, επειδή δεν έγραψα τα γράμματα που θα ‘πρεπε να έχω γράψει. Θα θύμωνα επειδή δεν είπα αρκετά στον άντρα και τους γονείς μου πόσο τους αγαπώ.
Υπάρχουν, πάντα άνθρωποι που μπορούν να μας δώσουν μια μικρή γεύση από τη «σοφία» τους. Όπως στην περίπτωση του γράμματος μιας 83χρονης γυναίκας, η οποία μάς δίνει μαθήματα ζωής…

Προσπαθώ πολύ σκληρά να μην αναβάλω, φυλάξω ή κρατήσω πίσω οτιδήποτε μπορεί να φέρει γέλιο και λάμψη στη ζωή μου

Και κάθε πρωί, όταν ανοίγω τα μάτια μου, λέω στον εαυτό μου ότι η μέρα που έρχεται είναι μοναδική. Κάθε μέρα, κάθε λεπτό, κάθε ανάσα είναι ένα αληθινό δώρο Θεού.

Ίσως η ζωή μας εξελίχθηκε πολύ διαφορετικά απ’ αυτό που είχαμε θελήσει. Όσο όμως είμαστε εδώ, μπορούμε να χορεύουμε!»

Πηγή: klik.gr

 

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή