Μαΐου 27, 2020

Αυτοβελίωση

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που καλείται κανείς να διαχειριστεί στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή είναι η κριτική από τους γύρω του. Μπορεί να γίνεται με καλές προθέσεις, μπορεί να γίνεται με σκοπό την προσωπική επίθεση ή μπορεί απλά κάποιος να έχει διαφορετική άποψη για τα πράγματα.

Ένα όμως είναι σίγουρο, η κριτική είναι αναπόφευκτη και πολλές φορές δοκιμάζει τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους.

Πολλοί άνθρωποι τη βλέπουν ως μια φοβερή απειλή, ένα πελώριο τέρας που έρχεται με μανία να τους κατασπαράξει. Τρέμουν στην ιδέα πως μπορεί κάποιος να τους κρίνει αρνητικά και προσπαθούν να το αποφύγουν με οποιοδήποτε τρόπο συρρικνώνοντας έτσι την αυτοπεποίθηση τους. Για άλλους η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, με το που δεχτούν τα πρώτα πυρά έχουν ήδη τραβήξει το βέλος από τη φαρέτρα και είναι έτοιμοι να ανταποδώσουν. Με αυτόν τον τρόπο όμως, φράζουν τα κανάλια επικοινωνίας και δηλητηριάζουν τις σχέσεις τους με τους άλλους.

Ενώ όμως για κάποιους η κριτική είναι οδυνηρή, άλλοι παραμένουν αλώβητοι ακόμα και στην πιο προσβλητική επίθεση.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Στην πραγματικότητα αυτό που προκαλεί την αναστάτωση δεν είναι τα επικριτικά σχόλια των άλλων όσο προσβλητικά και απάνθρωπα και αν είναι. Δεν έχουν τη δύναμη να ταράξουν και να δημιουργήσουν την οποιαδήποτε ανησυχία. Ο μόνος άνθρωπος που έχει τη δύναμη να το κάνει αυτό είναι ο εαυτός σου και κανένας άλλος.

Κάθε φορά που σε επικρίνουν και σε κατηγορούν, διάφορες σκέψεις γεννιούνται αυτόματα στο μυαλό σου. Η ερμηνεία που θα δώσεις στο γεγονός είναι αυτή που θα δημιουργήσει την αντίδραση σου και θα πυροδοτήσει τα συναισθήματα σου και όχι τα λόγια κάποιου τρίτου. Το πρόβλημα με την εξωτερική κριτική είναι ότι προκαλεί και ενισχύει την αυστηρή αυτοκριτική και πως πολλές φορές ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση των περιοριστικών πεποιθήσεων που κρύβει κανείς μέσα του.

Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τις επικρίσεις και τις αποδοκιμασίες γιατί δεν έμαθαν πως να τις αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά. Το να χειριστείς όμως αυτές τις δύσκολές καταστάσεις με τρόπο διεκδικητικό δεν είναι δύσκολο και απαιτεί 3 απλά βήματα.Πως να αντιμετωπίζεις την Κριτική

#1 Κατανόησε
Τα κίνητρα πίσω από μια κριτική μπορεί να είναι είτε καλά από την άποψη πως κάποιος θέλει να σε βοηθήσει, είτε προσωπικά και να γίνεται με σκοπό να σε πληγώσει. Το περιεχόμενο της επίσης μπορεί να είναι σωστό, λάθος ή κάτι ενδιάμεσο. Όμως δεν έχει νόημα να κολλάς από την αρχή σε αυτό. Αντί να προσπαθείς να αποδείξεις πόσο λάθος είναι ο συνομιλητής σας ή να ξεκινήσεις να δικαιολογείσαι, προσπάθησέ να δεις τον κόσμο μέσα από τα μάτια του.

Ζήτησε λεπτομέρειες και κάνε ερωτήσεις ώστε να γίνει περισσότερο σαφής και να σου δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες. Δίνοντας του την ευκαιρία να προσδιορίσει ακριβώς τι είναι αυτό που θέλει να πει και τι τον οδήγησε στον να ασκήσει κριτική, αποφεύγεις ευκολότερα να κάνεις μια κουβέντα στο πλαίσιο επίθεσης και άμυνας και αντίθετα θέτεις τα θεμέλια για συνεργασία.

#2 Αφόπλισε
Αν επιλέξεις να αμυνθείς σε μια αυστηρή κριτική θα παρατηρήσεις πως πολλές φορές ο κριτής σου γίνεται ακόμα περισσότερο επιθετικός και πως ουσιαστικά του δίνεις περισσότερα εφόδια για να συνεχίσει. Είτε λοιπόν η κριτική είναι δίκαιη, είτε άδικη αφόπλισε τον συνομιλητή σου βρίσκοντας έναν τρόπο να συμφωνήσεις σε γενικές γραμμές μαζί του.

Μπορείς να βρεις κάποιο ίχνος αλήθειας στα επιχειρήματα του ή να δείξεις πως η αναστάτωση του είναι κατανοητή καθώς εξαρτάται από το πώς βλέπει εκείνος τα πράγματα. Με αυτόν τον τρόπο αφοπλίζεις την οποιαδήποτε εχθρικότητα υπάρχει καθώς και στερείς τα εφόδια από τον συνομιλητή σου και τον βοηθάς να νιώσει πως γίνεται κατανοητή και σεβαστή η άποψη του.

#3 Διαπραγματεύσου
Αφού λοιπόν ακολουθήσεις τα παραπάνω βήματα ήρθε η ώρα να εξηγήσεις τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά σου με έναν διεκδικητικό και αποφασιστικό τρόπο. Έκφρασε την άποψη σου και διαφώνησε μαζί του, εάν έχει άδικο, αντικειμενικά και βασίσου σε γεγονότα. Ακόμα και αν εκείνος επιμένει στην αρχική του στάση επανέλαβε κατηγορηματικά την απάντηση σου με ευγένεια και σταθερότητα. Χρησιμοποίησε διπλωματία, αποφεύγοντας χαρακτηρισμούς και εάν η λύση στο πρόβλημα μπορεί να βρεθεί κάπου στη μέση τότε μπορείς να τη διαπραγματευτείς. Με έναν αμοιβαίο συμβιβασμό κερδίζουν και οι δύο πλευρές χωρίς να υποχωρείς ολοκληρωτικά υπονομεύοντας την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση σου.

Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο αντιμετωπίζεις μια κριτική αποτελεσματικά όταν είναι άδικη αλλά και αναπτύσσεις σχέσεις σεβασμού και συνεργασίας. Επιπλέον μπορείς να χρησιμοποιήσεις την κριτική ως εργαλείο για τη βελτίωση σου και τη προσωπική σου ανάπτυξη.

 Αντώνης Μεσσήνης/https://purpose.gr/

Αυτοβελίωση

Όπως έχει αποδειχθεί από μια έρευνα, κατευθυνόμαστε προς μια νέα πανδημία σύνθετων προβλημάτων ψυχικής υγείας, ο ψυχοθεραπευτής και ο συγγραφέας με τις καλύτερες πωλήσεις Owen O'Kane εξηγεί πώς να ζήσουμε στο τώρα στη μελλοντική διαβίωση μας...

Πώς να είσαι ευτυχισμένη σε έναν τόσο αγχωτικό κόσμο; Πώς να βρεις τη χαρά και να φροντίσεις την ψυχική σου ευεξία; Αυτή τη στιγμή περνάμε δύσκολες στιγμές με τον κορωνοϊό. Ο κόσμος και ο τρόπος με τον οποίο έχουμε υπάρξει έχει αλλάξει. Ναι, υπάρχει αβεβαιότητα, φόβος και πιθανότατα δεν υπήρξε ποτέ πιο δύσκολη στιγμή να «ζήσεις στο τώρα». Η προοπτική αποδοχής αυτού μπορεί να φαίνεται τρομακτική ή ανόητη. Αλλά το αντίθετο ισχύει!

Πιστεύω ολόψυχα ότι όταν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις πραγματικές συνθήκες στη ζωή, ΜΠΟΡΟΥΜΕ να αλλάξουμε την απάντησή μας σε αυτήν. Το να ζεις τη στιγμή θα σε σταθεροποιήσει. Θα δημιουργήσει μια άγκυρα και ένα μέρος ασφάλειας σε ταραγμένους καιρούς. Θα δημιουργήσει μια αίσθηση δύναμης που θα σου υπενθυμίζει ότι μπορείς και θα το ξεπεράσεις.

Αυτό που γνωρίζουμε από την έρευνα στον κόσμο της ψυχολογίας και της νευροεπιστήμης είναι ότι όταν μαθαίνουμε να δεχόμαστε τη ζωή ως έχει, λειτουργούμε καλύτερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ελπίζουμε για καλύτερες στιγμές, αλλά όταν αντισταθούμε στη ζωή, όπως είναι, τότε γινόμαστε εσωτερικά συγκρουόμενοι και το άγχος μας αυξάνεται.

Για παράδειγμα, αν εστιάζεις στην αναπνοή σου για λίγα λεπτά κάθε μέρα, βοηθάς να ηρεμήσει το μυαλό σου και με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται η πλαστικότητα του (ευελιξία). Δέκα λεπτά την ημέρα διαλογισμού αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των νευροπαθών στον εγκέφαλο (προς το καλύτερο). Ομοίως, η ανταπόκριση στο άγχος του εγκεφάλου μειώνεται και αυτό μπορεί να καταγραφεί σε μαγνητικές τομογραφίες. Με λίγα λόγια, το να ζεις «στο τώρα» ή όπως το γνωρίζουν πολλοί από εμάς – το μυαλό – οδηγεί σε ένα πιο ήρεμο μέρος και μαθαίνεις πώς να είσαι ευτυχισμένη στη ζωή σου. Σε ευρύτερο επίπεδο, η συνειδητοποίηση αφορά την εμφάνιση – ψυχικά και σωματικά – στην καθημερινή σου ζωή.

Όσο απλοϊκό κι αν ακούγεται, εδώ θα βρεις τη δύναμή σου – στο τώρα. Μεγάλο μέρος της ενέργειας, που δαπανάται εστιάζοντας στο μέλλον, είναι σπατάλη χρόνου. Τα περισσότερα από αυτά που χρειάζεσαι είναι ακριβώς μπροστά σου αυτήν τη στιγμή. Η πρόκληση είναι να δώσεις στον εαυτό σου την άδεια να βγεις από το μέλλον (και το παρελθόν) και να μπεις σε αυτό που έχεις αυτήν τη στιγμή. Δεν είναι πιο περίπλοκο από αυτό.

“Η ζωή με αυτόν τον τρόπο θα σου φέρει περισσότερη ηρεμία και ευτυχία από ό, τι μπορείς να φανταστείς. Το ξέρω αυτό, όχι μόνο ως θεραπευτής, αλλά και ως κάποιος που έχασε πολλά χρόνια στο μέλλον. τίποτα που ζήτησα δεν ήταν εκεί”, λέει ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας του βιβλίου “10 φορές καλύτερα: Πώς να αφήσεις αυτό που σε κρατά πίσω”, Owen O’Kane.

Η απελευθέρωση της μελλοντικής σου διαβίωσης θα έχει σημαντικό και θετικό αντίκτυπο στη ζωή σου. Μάθε πώς να είσαι ευτυχής και πιο ήρεμη με αυτές τις βελτιώσεις. Θα ανακαλύψεις:

1. Η αίσθηση ότι έχεις λιγότερα βάρη
Καθώς εστιάζεις στη διαχείριση του τι συμβαίνει εδώ και τώρα, αντί να προσπαθείς να διαχειριστείς γεγονότα τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

2. Μείωση του άγχους
Οι μελλοντικές ανησυχίες οδηγούν σε υπερβολική σκέψη κι έτσι η μείωση αυτή θα μειώσει με τη σειρά της την ανησυχία.

3. Η διάθεσή σου θα βελτιωθεί
Το να εστιάζεις στο παρόν θα σου επιτρέψει να ζήσεις περισσότερο από τα εδώ και τώρα, τα οποία, σύμφωνα με μελέτες, έχουν θετικό αντίκτυπο στη διάθεση.

4. Βελτιώσεις στη συγκέντρωση
Επιπλέον βελτιώσεις στη δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα και τη μνήμη από την απελευθέρωση χώρου στον εγκέφαλό σου.

5. Μια ανανεωμένη εκτίμηση
Και ευγνωμοσύνη για αυτό που έχεις στη ζωή σου αυτή τη στιγμή.

6. Βελτιωμένη επίγνωση του τι είναι σημαντικό
Η ανάπτυξη μιας βελτιωμένης συνειδητοποίησης για το τι συμβαίνει στη ζωή σου αυτή τη στιγμή θα σου επιτρέψει να λάβεις καλύτερες αποφάσεις όταν πρόκειται να κάνεις χρήσιμες αλλαγές στη ζωή σου.

Θυμήσου, το μυαλό σου είναι το επίκεντρο όλων των εμπειριών σου κι ακόμη και σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς, μπορείς να ελέγξεις πώς να το διαχειρίζεσαι. Αυτό δημιουργεί δυνατότητες. Ανοίγει το δρόμο για ελπίδα. Η ευτυχία γίνεται τότε δυνατή.

“Αυτή δεν είναι μια προσέγγιση νεράιδων για το πώς να είσαι ευτυχισμένος. Είναι τρόπος ζωής. Είναι μια νοοτροπία. Είναι μια επιλογή. Πιστεύω ότι κάνοντας αυτή την επιλογή θα μπορούσε να σε βοηθήσει να αναπηδήσεις σε μια στιγμή που μπορεί να αισθάνεσαι λίγο ισοπεδωμένη.”

https://www.marieclaire.gr/

Αυτοβελίωση

Η συναρμολόγηση ενός ονείρου δεν διαφέρει από τη συναρμολόγηση οποιουδήποτε αντικειμένου. Ακόμα και αν έχεις όλα τα κομμάτια του, μέχρι να τα μοντάρεις, δεν θα έχεις αυτό που θέλεις. Το επιτυχημένο αποτέλεσμα εξαρτάται από το αν έχεις συγκεντρώσει τα σωστά κομμάτια σε κάθε βήμα της πορείας. Παρ΄όλο που το τελευταίο βήμα μπορεί να μην είναι τίποτε άλλο παρά το τελικό στρίψιμο μιας βίδας, ωστόσο αν όλα τα άλλα πριν από αυτό δεν έχουν ταιριάξει σωστά, η βίδα δεν θα βιδώνει. Αυτή είναι η δοκιμή.

Το μυστικό είναι να μη χάσεις το θάρρος σου, έστω κι αν χρειαστεί να πας πίσω και να επαναλάβεις μερικά από τα προηγούμενα βήματα. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές δοκιμές. Να ξέρεις ότι το αποτέλεσμα περιμένει να εμφανιστεί όταν θα έχουν συναρμολογηθεί όλα τα κομμάτια.

Πριν από πολλά χρόνια, ο άντρας μου κι εγώ, νιόπαντροι τότε, αγοράσαμε μία από αυτές τις βιβλιοθήκες που τις συναρμολογείς μόνος σου, για να την τοποθετήσουμε στο πρώτο διαμέρισμα. Εκείνο που μας είχε τραβήξει σ’ αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο ήταν ότι το βιβλιαράκι με τις οδηγίες έλεγε «εύκολη συναρμολόγηση».

Πήραμε λοιπόν τα ράφια στο σπίτι και ετοιμαστήκαμε να συναρμολογήσουμε στο πι και φι τη βιβλιοθήκη μας, με όλη την απαραίτητη εστίαση, πίστη, φαντασία, αυτοδέσμευση και έμπνευση. Ανοίξαμε το κουτί γεμάτοι ενθουσιασμό και καταπιαστήκαμε με το πρώτο κομμάτι της βιβλιοθήκης. (…) Η προσπάθεια ήταν όμως πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο νομίζαμε.

Ο Πάτρικ μού έβαλε τις φωνές. Του τις έβαλα κι εγώ. Εκείνος είπες ότι μας είχαν δώσει ελαττωματική βιβλιοθήκη. Εγώ είπα ότι ήταν ανίκανος να ακολουθήσει τις οδηγίες. Αναστενάξαμε και οι δύο βλέποντας το σωρό με τις σανίδες στο πάτωμα και ξαναρχίσαμε από την αρχή, μόνο που αυτή τη φορά διάβαζα εγώ τις οδηγίες.

Ένιωθα πολύ ικανοποιημένη με τον εαυτό μου καθώς διάβαζα κοφτά τις οδηγίες και έβλεπα ότι σημειώναμε πρόοδο. Έφτασα στο σημείο όπου έπρεπε να περάσουμε το ράφι στη θέση του και με μια τόση δα μικρή σκουντιά οι προσπάθειές μας μεταβλήθηκαν και πάλι σε ένα σωρό στη μέση του δωματίου!

Ξαναρχίσαμε από την αρχή βλαστημώντας. Αυτό συνεχίστηκε για ώρες. Εγώ είπα τον Πάτρικ ηλίθιο. Ο Πάτρικ είπε εμένα ηλίθια. Κάποια στιγμή πειστήκαμε ότι είχαμε λαθεμένες οδηγίες. Ύστερα, αποφασίσαμε ότι η βιβλιοθήκη ήταν ελαττωματική και τελικά καταλήξαμε στο ότι όποιος είχε γράψει εκείνες τις οδηγίες ήταν ένας ανώμαλος σαδιστής που γελούσε μαζί μας από κάποια γωνιά των κεντρικών γραφείων της εταιρείας. Πιστεύαμε ότι μας είχαν εξαπατήσει. Ό,τι και αν ήταν αυτό που έφτιαχναν εκείνα τα κομμάτια, πάντως βιβλιοθήκη δεν ήταν!

(…)Έμεινα για λίγο σκεφτική. Τι θα μπορούσαμε άραγε να κάνουμε καλύτερα; Και τότε μου ήρθε μια φαεινή ιδέα: «Ξέρω τι πρέπει να κάνουμε! Ας υποκριθούμε ότι είμαστε η βιβλιοθήκη!», είπα. «Αν ήμαστε εμείς η βιβλιοθήκη, τι θα χρειαζόμαστε για να μη διαλυθούμε;». Αργά, μεθοδικά, βήμα-βήμα, ελέγξαμε πάλι τις οδηγίες. Το Α με το Β; Εντάξει. Κάτω μέρος Γ; Εντάξει. Πάνω μέρος Δ; Εντάξει.

Καθώς διάβαζα πολύ προσεκτικά για το Δ, πρόσεξα για πρώτη φορά ένα μικροσκοπικό αστερίσκο που έμοιαζε με κόκκο σκόνης. Κοίταξα στο κάτω μέρος της σελίδας, όπου ένας όμοιος αστερίσκος σηματοδοτούσε μια εξήγηση με τα πιο μικροσκοπικά γραμματάκια που υπάρχουν! «Τοποθετήστε τις πλαστικές ασφάλειες μέσα στις τρύπες». Σ’ ένα μικρό πακετάκι δίπλα στα χερούλια για τις πόρτες ήταν δύο μικρές πλαστικές ασφάλειες που έμοιαζαν με άσπρα φασόλια. Τις έσπρωξα μέσα στις τρύπες.

Voila! Όλο εκείνο το ταλαντευόμενο αλλοπρόσαλλο σύνολο από σανίδες έγινε πιο σταθερό κι από το βράχο του Γιβραλτάρ! Το ράφι γλίστρησε στη θέση του με την πρώτη, τα πορτάκια στερεώθηκαν ωραία-ωραία, με τα πομολάκια τους στη θέση τους, έτοιμα να φρουρήσουν τους πνευματικούς μας θησαυρούς. Η βιβλιοθηκούλα μας στεκόταν και μας κοίταζε καμαρωτή-καμαρωτή. Ο σωρός στο πάτωμα είχε γίνει μια πανέμορφη βιβλιοθήκη. Το δεύτερο κομμάτι της συναρμολογήθηκε σχεδόν μαγικά, στο πι και φι.

(…) Έτσι γίνεται με κάθε επιθυμία της καρδιάς. Μόνο το πρώτο θαύμα αποτελεί πρόκληση. Μείνε ακλόνητος δίπλα του. Αρνήσου να τα παρατήσεις και να φύγεις. Δείξε αντοχή στις λακκούβες του δρόμου και μείνε σταθερά στην πορεία σου μέχρι το τέλος.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Sonia Chorquette με τίτλο «Η καρδιά σου έχει δίκιο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

https://enallaktikidrasi.com/

Αυτοβελίωση

Ο John Allen Paulos (μαθηματικός) κάποτε είπε ότι «η αβεβαιότητα είναι η μόνη βεβαιότητα που υπάρχει και το να μάθουμε πώς να ζούμε με ανασφάλεια είναι η μόνη ασφάλεια». Για όποιον βρίσκεται σε σχέση, αυτή η πρόταση θα μπορούσε να αποδειχθεί κάτι παραπάνω από τρομακτική.

Το ίδιο ισχύει και για όποιον βρίσκεται σε σχέση και έχει προηγουμένως βιώσει έναν επίπονο χωρισμό. Γι’ αυτό, χρειάζεται να καταρρίψουμε τα στερεότυπα για την εργένικη ζωή, για μια ζωή χωρίς σχέση. Ένας άνθρωπος που δεν βρίσκεται σε σχέση μπορεί να σημαίνει ότι είναι αρκετά δυνατός για να ζήσει και να απολαύσει τη ζωή, χωρίς να εξαρτάται από τους άλλους.

Οι παρακάτω λόγοι θα σας κάνουν να δείτε την «single» ζωή με άλλα μάτια. Να την εκτιμήσετε, να την απολαύσετε και πιθανώς να την επιζητήσετε.

1. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην είστε ο εαυτός σας
Καθώς δεν έχετε έναν/μία σύντροφο για την οποία να νοιάζεστε -ή να χρειάζεται να εντυπωσιάσετε- δεν υπάρχει λόγος να μην είστε χαλαροί. Κάντε ο,τι ακριβώς θέλετε να κάνετε· έτσι απλά.

2. Έχετε περισσότερο χρόνο για να συγκεντρωθείτε στο παρόν
Όπως προαναφέρθηκε, οι εργένηδες και εργένισσες έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο από εκείνους που έχουν σχέση, επειδή δεν χρειάζεται να αφιερώσουν ενέργεια και χρόνο, ακόμα και για να σκεφτούν το άλλο άτομο, πόσο μάλλον για να κάνουν οτιδήποτε αφορά σε μια σχέση. Το κλειδί λοιπόν εδώ βρίσκεται στο να αφιερώσετε αυτή την ενέργεια , για να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που θα σας κάνει ευτυχισμένους, ήρεμους και επιτυχημένους στο παρόν (και ίσως και στο πολύ κοντινό μέλλον)

3. Έχετε την ευκαιρία να αναγνωρίσετε τι λείπει από τη ζωή σας
Εκτός από μια σχέση, φυσικά! Όταν εστιάζετε στο να σκεφτείτε τι θα μπορούσε να σας κάνει πιο ευτυχισμένους, είναι αδύνατο να μην οραματιστείτε εκείνα που δεν έχετε, αλλά που όταν καταφέρετε να τα αποκτήσετε, θα κάνουν τη ζωή σας πιο απολαυστική.

4. Η αλλαγή είναι κάτι θετικό – αρκεί εσείς να τη δείτε με αυτό τον τρόπο
Συχνά, αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να σκεφτείτε όλες τις ευκαιρίες που είναι τώρα δυνατές εξαιτίας της αλλαγής και να σκεφτείτε όλες εκείνες τις δυνατότητες που είναι ακόμα διαθέσιμες, αφού γίνει η αλλαγή.

5. Μπορείτε να σκεφτείτε τον έρωτα, ακόμα κι αν δεν είστε ερωτευμένοι
Και δεν χρειάζεται να τον σκέφτεστε νοσταλγικά ή με αρνητικό πρόσημο! Συλλογιστείτε πάνω στο ζήτημα του έρωτα γενικά, αλλά και στο πώς θέλετε να ερωτευτείτε διαφορετικά την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να ξεκινήσετε μια σχέση και έτσι θα είστε πιο προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι για τη συνέχεια.

6. Δεν είναι και τόσο τραγικό, κοιτώντας τη ζωή γενικά
Όταν σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι στον πλανήτη μας υποφέρουν από πείνα και έλλειψη στέγης, θα σας φανεί πραγματικά ανόητο το να στεναχωριέστε και να ανησυχείτε που απλά εσείς δεν έχετε σχέση.

7. Έχετε περισσότερο χρόνο για τους φίλους και την οικογένειά σας
Δεν μπορείτε να αρνηθείτε ότι όταν μια σχέση τελειώνει, έχετε περισσότερο χρόνο και ενέργεια να αφιερώσετε σε όλες τις άλλες διαπροσωπικές σχέσεις της ζωής σας -και να αντλήσετε ικανοποίηση και χαρά επίσης από αυτές.

8. Έχετε λιγότερες δικαιολογίες
Θυμάστε όλες εκείνες τις φορές που είπατε κάτι όπως «Υπάρχουν τόσα πράγματα που χρειάζεται να κάνω, αλλά δεν προλαβαίνω γιατί πρέπει να περάσω χρόνο με τη σχέση μου;» Όταν δεν έχετε σχέση, μια τέτοια δικαιολογία δεν στέκει. Εκτός κι αν βρείτε άλλη δικαιολογία, η μόνη επιλογή που σας μένει είναι να κάνετε επιτέλους εκείνο που αναβάλλατε τόσο καιρό.

9. Έχετε την ικανότητα εξέλιξης και γρήγορης αλλαγής
Αν αποφασίσετε να αφιερώσετε όλο τον επιπλέον χρόνο και ενέργεια σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ή σκοπό, τότε μπορείτε να καταφέρετε αξιοσημείωτη πρόοδο αρκετά γρήγορα.

10. Γίνεστε πιο ανεξάρτητοι
Και αυτό μόνο καλό μπορεί να αποδειχθεί για την υπόλοιπη ζωή σας και φυσικά για τις μελλοντικές σας σχέσεις.

ΠΗΓΗ: enallaktikidrasi.com, https://www.newsitamea.gr/

Αυτοβελίωση

Να εκφράζετε αυτά που νιώθετε, κάνει καλό!
Γράφει ο Παύλος Κετσιτζόγλου – Παπαδημητρόπουλος

Να εκφράζετε αυτά που νιώθετε, να είστε συναισθηματικά ειλικρινείς. Να εξωτερικεύτε τα συναισθήματα σας διότι αλλιώς, θα λειτουργήσουν σαν ωρολογιακή βόμβα που θα εκραγεί την πιο ακατάλληλη στιγμή. Είτε είστε άνδρες, γυναίκες η παιδιά μάθετε να εξωτερικεύτε τα συναισθήματα σας και να μην τα εναποθέτετε βαθιά μέσ την ψυχή σας.

Ειδικά για τους άνδρες είναι δύσκολη η ανάδειξη κάποιου συναισθήματος λόγω της άποψης ότι με την εξωτερίκευση ενός συναισθήματος επέρχεται η αδυναμία. Για τις γυναίκες είναι κάτι πιο συχνό αλλά και πάλι δεν εξωτερικεύουν όλες.

Πίσω από την κατακράτηση των συναισθημάτων κρύβεται φόβος, φόβος σχολιασμού, φόβος αδυναμίας, φόβος ότι μπορεί να πληγωθούμε. Το μόνο που ξέρω είναι ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να ζούμε φοβούμενοι το οτιδήποτε.

Μην φοβάστε να εκφράσετε τα μέσα σας. Νιώθετε αγάπη αγκαλιάστε, νιώθετε λύπη ξεσπάστε σε δάκρυα, νιώθετε θυμό εκφράστε τον μην κλείνεστε στον εαυτό σας. Πότε μην μετανιώσετε για τα συναισθήματα που μέσα από την καρδιά σας βγάλατε…

“Ποτέ μη ζητάς συγγνώμη επειδή εκδήλωσες τα συναισθήματά σου. Όταν το κάνεις αυτό, ζητάς συγγνώμη για την αλήθεια.”


awakengr.com

Αυτοβελίωση

Οι άνθρωποι είμαστε περίεργα πλάσματα. Δεν ξέρουμε τι νιώθουμε, όταν ξέρουμε φοβόμαστε κι όταν ξεπεράσουμε τους φόβους μας το μετανιώνουμε. Και μέχρι να παλέψουμε για όσα νιώθουμε, απομακρυνόμαστε και πληγώνουμε ό,τι καλό μας λάχει στη ζωή μας. Όποιο ενδιαφέρον, έpωτα ή αγάπη δεχτούμε την επεξεργαζόμαστε κι άμα δεν την αντέξουμε, υποχωρούμε απ΄ τον φόβο της πληγής, της ανταπόδοσης -της όποιας συνέχειας.

Και οι άνθρωποι φεύγουν, πάντα φεύγουν, ό,τι και να σου πουν στην αρχή. Μόλις τους τα δώσεις όλα, τους πεις τα πάντα, γίνεις δεδομένος για τα μήκη και τα πλάτη τους. Μόλις δουν ότι δεν έχεις κάτι άλλο να τους δώσεις, ή μόλις πιεσθούν απ’ τη καθημερινότητα, τη συνήθεια ή την αγάπη σου. Τα «πάντα» δε τα διαχειρίζεσαι τόσο εύκολα. Τα «λίγα» είναι πιο ευνοϊκά. Στριμώχνονται σε καθημερινότητες, σε λίγες ώρες, λίγα λεπτά, δεν απαιτούν εξηγήσεις, δίνουν, παίρνουν και δεν απαιτούν αναλογίες και ισότητες, παρά λίγο χρόνο και δύο-τρία φιλιά.

Και φεύγουν, ύστερα ξανάρχονται και ξαναφεύγουν. Επαναλαμβάνουν συμπεριφορές, το μετανιώνουν και το ξανασκέφτονται, φέρονται επιπόλαια με «θέλω» που κινούνται στον άξονα του εαυτού τους. Εγωισμοί μεγαλύτεροι απ’ το συναίσθημά τους. Αυτοί είναι που τους ωθούν σε μετάνοιες και λάθη και πισωγυρίσματα. Γιατί ύψωσαν πολύ ψηλά την εικόνα για το εαυτό τους και προσπαθούν να σκαρφαλώσουν συνεχώς για να τη φτάσουν. Μην ανησυχείς, θα τους γκρεμιστεί πολύ εύκολα, αν το θελήσεις.

Μα να ξέρετε, δε φταίνε αυτοί. Αυτοί έμαθαν έτσι. Να μη νοιάζονται, να πληγώνουν και να πράττουν χωρίς να σκέφτονται τίποτα και κανέναν. Έμαθαν ποτέ να μην τους πονάνε οι άλλοι και γι΄ αυτό αποφεύγουν να δεθούν και να δοθούν. Για να μπορούν να φεύγουν και να γυρνάνε, ανάλογα με τα κέφια τους και τις συνθήκες. Μα έτσι φέρονται σε όσους ξέρουν ότι θα είναι πάντα εκεί. Σε αυτούς που έδωσαν ξεκάθαρα μηνύματα της πρόθεσής τους να μείνουν, σε αυτούς που τους θέλησαν πραγματικά και που βασίζονται σε αυτήν την αμείωτη θέληση για τις επιστροφές τους. Αλλά γνωρίζουν ότι όλα τα άτομα δε θα υπάρξουν έτσι. Δεν είναι όλοι φτιαγμένοι να συγχωρούν, να δέχονται πίσω, να ξεπερνούν καταστάσεις και λόγια.

Κι αυτό σε εξαίρετες περιπτώσεις και σε πραγματική περίπτωση μετάνοιας είναι καλό κι απαραίτητο για να μη χάνεις άτομα σημαντικά από κοντά σου. Όταν όμως δέχεσαι χωρίς δισταγμό κάθε προβληματική συμπεριφορά και ανέχεσαι οποιοδήποτε είδος υποτίμησης του είναι σου δεν πρόκειται για ευλογία στις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά κατάρα. Κατάρα να τα δέχεσαι όλα, κατάρα να βάζεις κάποιον άλλον πάνω από τον εαυτό σου και την ψυχική σου διαύγεια. Κατάρα να σε θεωρείς λίγο για κάποιον που δε σε προτιμά, για κάποιον που δεν είσαι η πρώτη και μοναδική του επιλογή.

Γιατί πίστεψέ με, αν θεωρείς εσύ τον εαυτό σου κατώτερο για κάποιον άνθρωπο, εκείνος θα το θεωρήσει πρώτος! Αν γίνεσαι μόνος σου το θύμα, μην αναρωτιέσαι για τις συμπεριφορές των υπολοίπων. Οι συμπεριφορές είναι ανάλογες και ανταποδοτικές. Αν εσύ δε σε εκτιμάς για να βάζεις όρια, τότε οι άλλοι δε θα περιοριστούν, θα σε πατήσουν με την ίδια ευχέρεια, που εσύ ο ίδιος τους έδωσες το δικαίωμα.

Κάπου εδώ θεμελιώνεται και η αξία του εγωισμού. Αυτού του εσωτερικού τοίχους που ανυψώνει τον αυτοσεβασμό και διαλύει την έλλειψη σεβασμού. Αυτού του μαγικού τρόπου να αποκρούεις λανθασμένες συμπεριφορές, λόγια και πράξεις που δεν αξίζουν σε άτομα που αγαπούν πολύ, που νοιάζονται πολύ. Που προσφέρουν ένα «πολύ», πολλαπλάσιο απ’ ότι αντέχουν οι περισσότεροι.

Πολλές φορές δεν το κατανοείς. Ότι προσφέρεις όσα άλλοι επιθυμούν και αξίζουν τρελά, σε αυτούς, που σε εκμεταλλεύονται και δεν τους ενδιαφέρεις καν. Σε αυτούς που η αλαζονεία και η έπαρσή τους σε τοποθέτησε σε πλαίσια ασφαλή κι σε κατοχύρωσαν εκεί σαν σιγουράκι τους- ενώ αυτοί προχώρησαν με τη ζωή τους, έχοντας εσένα, σαν δικλείδα ασφάλειας σε όποια περίπτωση. Εσένα, που τους προσφέρεις τα πάντα, μα αυτό το «πάντα», εν τέλει σε καθήλωσε ως και το θύμα της υπόθεσης.

Αντέδρασε. Σταμάτα να είσαι αυτός που περιμένει, γίνε αυτός που πράττει. Βγάλε από μέσα σου τον έpωτα γι’ αυτούς -δεν το αξίζουν και ‘συ σίγουρα αξίζεις καλύτερα- ξερίζωσέ τον τόσο δυνατά που ούτε πόνο δε θα νιώθεις πλέον απ΄ το πολύ το μούδιασμα. Άπονα κι ανέκφραστα προχώρησε λοιπόν. Θα σου πάρει καιρό, προσπάθεια και σίγουρα δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Μα μη διστάζεις ποτέ μπροστά στην αλλαγή. Μπροστά στην αρχή για περισσότερη αυτοεκτίμηση. Είναι μια καλή αρχή να θυμάσαι. Να θυμηθείς ότι αξίζεις τα πάντα και ποτέ να μη συμβιβαστείς με τίποτα λιγότερο απ’ αυτό.

Και θα έρθει εκείνη η μέρα. Της λύτρωσης, που για άλλη μια φορά, θα γυρίσουν. Αδιάφορα θα σε ξαναπλησιάσουν, θα ταραχτείς, θα διστάσεις -μα θα το κάνεις. Θα τους διώξεις μακριά απ’ τη ζωή σου. Δε θα το κάνεις αναγκαστικά, αλλά πια δε θα νιώθεις τίποτα, ούτε γι’ αυτούς, μα ίσως και γενικά. Θα είναι σαν να μην έζησες τίποτα, ίσως. Μα για πρώτη φορά θα νιώσεις μια ετοιμότητα. Μπορεί να μην είσαι έτοιμος ποτέ για να το αντιμετωπίσεις πλήρως, μα θα είσαι για να πας παρακάτω τη ζωή σου, όσο και αν άσκοπα την καθυστέρησες. Μην αργείς άλλο.

https://www.healingeffect.gr/

Αυτοβελίωση

Η ανθρώπινη ζωή είναι μια αλυσίδα απεριόριστων επιλογών: Πρέπει να αγοράσετε την κόκκινη ζακέτα ή τη λευκή; Είναι σαν ένα μικρό παιχνίδι για να παίξουμε, πόσο λογικό ή παράλογο μπορούμε να είμαστε ενώ αποφασίζουμε;

Όλα στη ζωή μας μέχρι τώρα είναι αντανάκλαση των επιλογών που κάναμε. Οι επιλογές είναι το πιο σημαντικό και το θεμέλιο της ζωής μας, μπορεί να είναι σωστό ή λάθος είναι μέρος του κύκλου μάθησης, που μας κάνει ανθρώπους, αλλά ορισμένοι ανθρώπινοι εγκέφαλοι απλά δεν το καταλαβαίνουν αρκετά καλά.

Έχουμε ελευθερία επιλογών που ενισχύει το αίσθημα αυτονομίας και ενθαρρύνει την αίσθηση ελέγχου. Όμως, ο αυξημένος αριθμός επιλογών βλάπτει πραγματικά τη λήψη αποφάσεων ενός ατόμου. Ίσως λόγω της υπερφόρτωσης των επιλογών μερικοί παραλύονται στη λήψη αποφάσεων και δεν μπορούν να επιλέξουν στα πιο ασήμαντα πράγματα. Είναι αυτό το ύπουλο σενάριο όπου ένα άτομο αισθάνεται σχεδόν αδύνατο να κάνει μια σχετική επιλογή και προκαλεί μεγαλύτερη σύγχυση από οποιαδήποτε πραγματική διευκρίνιση. Έτσι, υπάρχει ένας σύγχρονος όρος που περιγράφει αυτήν την παράλυση ως «Fobo», Φόβος για καλύτερες επιλογές.

Ένας καπιταλιστής και συγγραφέας Patrick McGinnis που εδρεύει στη Νέα Υόρκη επινόησε αυτόν τον όρο και τον ορίζει ως "τον ύπουλο δίδυμο του FOMO (φόβος να χάσετε). Σας εμποδίζει να δεσμευτείτε σε οποιαδήποτε επιλογή σε περίπτωση που προκύψει άλλη, βέλτιστη ευκαιρία."

Αυτή είναι μια διαταραχή κοινωνικού άγχους όταν δημιουργεί ένα σημαντικό αίσθημα υπερβολικής σκέψης, ανησυχίας και αυτοσυνείδησης που καθυστερεί τις δεξιότητες λήψης αποφάσεων και έτσι, μπορεί να χάσετε πολύτιμο χρόνο και βέλτιστες ευκαιρίες που παρέχονται στη ζωή. Εδώ είναι τα κορυφαία 5 σημάδια

 Φόβος μετάνοιας

Η αδυναμία επιλογής, για παράδειγμα, του τι να φάτε κατά την παραγγελία φαγητού στο διαδίκτυο σημαίνει ότι είναι δύσκολο να λάβετε μια προφανή απόφαση για να πάρετε το γεύμα σας στο πιάτο σας γρήγορα. Έτσι αντικατοπτρίζει ότι η πραγματικότητα δεν είναι ότι είστε έτοιμοι για τίποτα. είναι ότι είσαι συνειδητός και προετοιμασμένος για τίποτα. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να παραγγείλουν κάθε νόστιμο πιάτο στο μενού, οπότε ακόμα κι αν παραγγείλουν ένα ή δύο πιάτα, θα φοβούνται τις συνέπειες της απόφασης που θα φέρει μια εκνευριστική αγωνία που προκύπτει από την αίσθηση ενοχής μέσα τους.

 Διαβολική σχέση

Όταν ο Fobo (Φόβος για Καλύτερες Επιλογές) μπαίνει στις σχέσεις, τις περισσότερες φορές αγωνίζεται να ανοίξει το δρόμο για έναν καλύτερο γάμο ή ένα άτομο φοβάται να διευθετήσει τις δεσμεύσεις και τείνει να εκφράζει τοξικές ενέργειες ή ύπουλη συμπεριφορά εναντίον του συντρόφου του. Το Fobo (Fear for Better Options) κάνει επίσης ένα άτομο ανήσυχο όταν συνειδητοποιεί το σημάδι ανθυγιεινών χαρακτηριστικών και δυστυχίας στη σχέση που κοιτάζει απευθείας στο πρόσωπό τους και αναπτύσσουν φόβο και συνειδητοποιούν ότι θα χάσουν τον σύντροφό τους, ανησυχούν εξαιρετικά για αμηχανίες, αντιμετωπίζουν τον κόσμο ή Το single είναι η ετικέτα για πάντα που παίρνεις είναι η κύρια αιτία κοινωνικού άγχους και κατάθλιψης μεταξύ αυτών που χάνουν τον φόβο.

Ανεπάρκεια IM

Το Fobo (Φόβος για Καλύτερες Επιλογές) οδηγεί ακόμη και σε άγχος διαχωρισμού ή διαταραχή πανικού για το φόβο της εξουδετέρωσης. Για παράδειγμα - Ανοίγετε το Netflix και δεν μπορείτε να αποφασίσετε ποια εκπομπή θα είναι η καλύτερη για εσάς, μετά από ώρες και ώρες κύλισης. Αναπτύσσετε έναν πανικό που δεν είστε σίγουροι για την ιστορία που εξελίσσεται στον κοινωνικό σας κύκλο και έτσι προκύπτει το αίσθημα της εξουδετέρωσης.

 Ασφάλεια κεφαλαίων

Το Fobo (Fear of Better Options) είναι ο λόγος για τον οποίο τα άτομα αντιμετωπίζουν αποτυχία να ενσωματώσουν μια εξαιρετική αγορά στον προϋπολογισμό τους, καθώς ένα σε μια σειρά ειδικών αγορών μπορεί να ενθαρρύνει τις υπερβολικές δαπάνες. Η υπερβολική εξόφληση σε διαδικτυακή πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου για να εντυπωσιάσει τους επιχειρηματικούς συνεργάτες ή τον κοινωνικό κύκλο τους μπορεί αργότερα να οδηγήσει σε οικονομικό άγχος και κατάθλιψη λόγω της λήψης ενός τεράστιου πιστωτικού λογαριασμού που οδηγεί σε έλλειψη χρημάτων.

 Απενεργοποίηση της δουλειάς των ονείρων σας

Ναί! Ήταν ένας τέλειος μισθός, ωραία μετακίνηση, ο σωστός ρόλος και το ωραίο αφεντικό, παντού υπήρχε ένα καλό πεδίο προόδου, αλλά υπήρχε κάτι σχετικά με αυτό, οπότε αποφασίσατε να απορρίψετε.

Πώς να ξεπεράσετε το FOBO

Ο Fomo ανεβαίνει λόγω της χαμηλής αυτοεκτίμησης ενός ατόμου. Τα άτομα πρέπει να εμπλακούν με έναν εσωτερικό μονόλογο, δηλαδή μια θετική αυτο-συζήτηση για να ξεκαθαρίσουν τις αρετές της αποδοχής και να τοποθετηθούν στην άκρη της ζώνης άνεσής τους για να αποφύγουν οποιαδήποτε ψυχική δυσφορία και να απολαύσουν κάθε στιγμή στον πυρήνα.

Cognitive Reframing - Ένα κοινωνικά ανήσυχο άτομο θα περιστρέφεται πάντα γύρω από μια αρνητική πεποίθηση που θα ενισχύσει τις ανήσυχες σκέψεις τους. Η διαδικασία σκέψης τους θα είναι πάντα διαφορετική από τις άλλες, για παράδειγμα - «Υποθέτοντας το χειρότερο», «Ακραίος φόβος», «θα κρίνονται πάντα», «Υπερβολική υπερβολή». Κ.λπ. Το άτομο που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα πρέπει να αναγνωρίσει την αρνητική πεποίθηση και να τα τροποποιήσει γρήγορα σε θετικές σκέψεις για να αισθάνεται σίγουρος για τις επιλογές του.

Φανταστικός οδηγός: Πρακτική αυτο-ύπνωσης για να διευκολύνετε το άγχος σας. Πάρτε μια φανταστική περιπέτεια με τα μάτια κλειστά καθώς και τη βαθιά αναπνοή. Μπορείτε να επιτρέψετε στον εαυτό σας και στο εσωτερικό του παιδιού σας να φανταστεί ότι η εμφάνιση και η αύρα του είναι διαφορετικά όπως ένας άλφα ηγέτης και δεν χρειάζεται να εντυπωσιάσετε κανέναν εκτός από εσάς. Μπορείτε να αφήσετε τον εαυτό σας να επικεντρωθεί στην καλύτερη πλευρά των συνεπειών και να κάνετε τον εαυτό σας να μάθει να προχωρά παρά οποιαδήποτε αποτυχία.

- Vaibhav Datar, Midlife Coach και συγγραφέας του Bestseller, Απλοποιήστε τη ζωή σας https://timesofindia.indiatimes.com/

Αυτοβελίωση

Ο έρωτας είναι η πιο επαναστατική μας πράξη
Μάρη Γαργαλιάνου 

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σπουδαίο σε αυτόν τον κόσμο από τους αληθινούς φίλους. Από τους ανθρώπους που εσύ έχεις επιλέξει και κατ’ επέκταση εκείνοι εσένα για… οικογένεια. Γιατί οι φίλοι, είναι η οικογένεια που φτιάχνεις. Οι άνθρωποί σου.

Σε μια πρόσφατη συζήτηση που είχα με τον πιο «σοφό» μου φίλο, -ξέρετε είναι πάντα αυτός που κρέμεσαι από τα χείλη του ό,τι κι αν λέει, τα λέει πάντα εύστοχα κι ωραία και συνάμα έχει την ταυτότητα του γκουρού της παρέας- ειπώθηκε η εξής ατάκα «Ξέρεις Μάρη, ο έρωτας είναι η πιο επαναστατική πράξη». Σας μιλάω ειλικρινά, ταρακουνήθηκε το είναι μου, ένιωσα τη ψυχή μου να ανεβαίνει επίπεδα. Αδιαμφισβήτητα, η «σοφία» του φίλου μου με ενέπνευσε, ενώ ταυτόχρονα με οδήγησε σε μια σειρά σκέψεων…

Ανέκαθεν πίστευα ότι «δεν είναι ο έρωτας παιδί της ηθικής». Ότι τουλάχιστον σε αυτόν, αισθανόμαστε απόλυτα ελεύθεροι και απόλυτα μαζί. Γιατί είναι τόσο γοητευτική η σκοτεινή μας πλευρά και η πολυπλοκότητά μας και είναι πολύ σπάνιο κάποιος να τα ανακαλύψει αυτά, να τα λατρέψει και να σε ερωτευτεί ακριβώς για αυτά και όχι για την επιφάνεια. Ξαναγεννιόμαστε με τον έρωτα, ξεμαθαίνουμε, μαθαίνουμε ξανά, τσαλακωνόμαστε, γινόμαστε πάλι παιδιά, μωρά για ντάντεμα, εραστές παθιασμένοι και σύντροφοι βράχοι, απόλυτα εκεί.

Αυτά πίστευα κι αυτά εξακολουθώ να πιστεύω. Ο έρωτας είναι ελευθερία, ο έρωτας με τον εαυτό σου, με την Τέχνη σου, με τη ζωή σου, με τη δουλειά σου, με τους ανθρώπους σου με τον «Έναν», ή τη «Μία». Και μετά, παρατηρώ… Πως μιλάμε πλέον για τον έρωτα; Όταν αναφερόμαστε σε αυτόν, ποιες οι εκφράσεις μας, τι λέξεις χρησιμοποιούμε, μιλάει περισσότερο το μυαλό, ή η καρδιά στο όνομά του;

Προς μεγάλη μου λύπη την απάντηση δίνουν τα παρακάτω: Εγωισμός, εγωπάθεια, κυνισμός, κτητικότητα, χειρισμός και εν ολίγοις «εγώ», άρα μυαλό, άρα σκέψεις, άρα φόβοι, άρα σενάρια, άρα ανασφάλειες, άρα… σίγουρα όταν μιλάμε αγκαζέ με όλα τα παραπάνω, δεν αναφερόμαστε στον έρωτα. Ενδεχομένως δεν τον έχουμε ζήσει;

Ο έρωτας δεν είναι αμέρικαν ντριμ, δεν είναι πατερίτσα μας στις δύσκολες στιγμές, δεν είναι πλασίμπο για να αισθανθούμε και καλά καλύτερα, ούτε μεικ απ για να καλύψουμε τις ανασφάλειες, ή να τραφούμε μέσω αυτού με επιβεβαίωση για να τονωθεί το εγώ μας.

Όχι, όχι… Ο έρωτας φίλοι μου είναι επανάσταση. Επανάσταση του είναι, ανάσταση του είναι, ανάταση του είναι. Το παιχνίδι με τα κύματα, ο ήλιος που μας καίει, η αίσθηση της αλμύρας, μια βουτιά από ψηλά, η κατάδυση στο είναι, η θέα ενός αθέατου, καινούριου κόσμου, του κόσμου του, του κόσμου της. Ένας άγραφος χάρτης, μια διαρκώς κινούμενη πυξίδα, ένα τέλειο και απόλυτα ατελές μαζί καρδιογράφημα που μας υπενθυμίζει σε κάθε του γκελ ότι είμαστε ζωντανοί.

Ο έρωτας δεν είναι γραμμικός, όπως ούτε και οι ανθρώπινες σχέσεις. Αλλιώς θα ήταν βαρετός, άχρωμος, άοσμος και άνοστος και ποιος τα θέλει αυτά στη ζωή του, πόσο μάλλον στο όνομα του έρωτα; Ο έρωτας είναι ελπίδα, είναι ζωή, είναι φως και αδιαμφισβήτητα ξεκινά από μέσα μας. Όσο περισσότερο ακούμε το μέσα μας, το φροντίζουμε, το αγκαλιάζουμε με συμπόνια, το ποτίζουμε με αγάπη και νοιαζόμαστε για αυτό στην πράξη, τόσο περισσότερο «αποτοξινωνόμαστε» από τον εγκλωβισμό του «εγώ».

Και αυτό είναι επίσης μια μεγάλη επανάσταση! Ο έρωτας αξίζει σε όλους μας χωρίς εξαίρεση καμία. Ελεύθερος, αγνός, αληθινός να ποτίσει κάθε μας κύτταρο, να μας κάνει να ανασάνουμε διαφορετικά, να δούμε ενδεχομένως αλλιώς και τη ζωή μας… Τι λέτε; Μήπως να ξεκινούσαμε από τον εαυτό μας;


Για τον συγγραφέα
Τελευταία άρθρα

Συγγραφέας Μάρη Γαργαλιάνου.

https://enallaktikidrasi.com/

Αυτοβελίωση

Νιώθεις ότι δεν έχεις διάθεση για τίποτα; Ότι έχεις χάσει τη δημιουργικότητα σου; Ότι έχασες τους στόχους σου; Θέλεις να κινητοποιηθείς ξανά, να στοχεύσεις και να πετύχεις; Βρες ξανά τα κίνητρα σου!

Ζούμε μια πρωτοφανή κατάσταση και προσπαθούμε εδώ και μέρες να διαχειριστούμε τα νέα δεδομένα. Πολύ βασικό είναι να μη χάσουμε τα κίνητρα μας. Να παραμείνουμε δραστήριοι, κινητοποιημένοι και γεμάτοι ζωντάνια. Μην ξεχάσουμε να ζούμε ακόμη και μέσα στο σπίτι, ακόμη και περιορισμένα!

Μην αναβάλλεις να ζεις!
Η ζωή συνεχίζεται! Σε άλλους ρυθμούς αλλά συνεχίζεται! Μην αναβάλλεις να τη ζήσεις για όταν βγεις από το σπίτι!

Ζήσε, δημιούργησε τώρα!

 Έχασες τη διάθεση σου; Δεν έχεις όρεξη για τίποτα; Βαριέσαι; Έχασες τα κίνητρα σου; Κάθεσαι στον καναπέ και δεν βρίσκεις το λόγο να κάνεις κάτι; Απόλυτα κατανοητό. Κάνε το λοιπόν! Κάθησε στον καναπέ 1,2,3 μέρες, αναλογίσου αυτό που συμβαίνει, αποδέξου το. Μετά όμως σήκω…Κινητοποιήσου!

Γιατί να είμαι ενεργός;
Το να μην κινητοποιείσαι να κάνεις πράγματα οδηγεί στη νωθρότητα κι αυτή με τη σειρά της σε μελαγχολία, στενοχώρια και σε προχωρημένο βαθμό σε κατάθλιψη, σε παραίτηση από τη ζωή. Δευτερευόντως το να μην είσαι ενεργός, οδηγεί σε μη πραγματοποίηση στόχων, σε μη επίτευξη αυτών που επιθυμείς. Και ίσως άμεσα έτσι και αλλιώς δε μπορείς να τα πραγματοποιήσεις αλλά μην ξεχνάς ότι η κατάσταση είναι προσωρινή και όταν θα ξεκινήσεις και πάλι το πρόγραμμα σου θα πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα, να έχεις δουλέψει για τους στόχους σου!

Πώς θα βρω τα κίνητρα μου;
Με το να βρίσκεις νόημα σε ότι κάνεις. Κάνε τη σύνδεση της πράξης/δραστηριότητας που “βαριέσαι” να κάνεις με ένα βαθύτερο νόημα. Π.χ. Γιατί να κάνω γυμναστική; Επειδή έχει νόημα για την ίδια μου την υγεία.
Θυμήσου τι σου δίνει ευχαρίστηση; Τι σε γεμίζει χαρά και ενέργεια;
Το να κερδίζεις την αποδοχή από τους άλλους, είναι ένα καλό κίνητρο για πολλούς. Π.χ. Ολοκλήρωσες το άρθρο σου; Το διάβασαν, τους άρεσε, το αποδέχτηκαν, σε αποδέχτηκαν.
Το να ασχολείσαι με την αυτοβελτίωση σου, με τη συνεχή μάθηση. Το να θέλεις να εξελιχθείς σαν άνθρωπος θα σε ενεργοποιήσει να διαβάσεις, να πάρεις μέρος σε webinars, να κάνεις on line συνεδρίες με coaches, με ψυχολόγους.
Το να μην ξεχνάς τους προσωπικούς σου στόχους. Θυμήσου τους στόχους σου και πάρε ενέργεια από αυτούς. Δε ματαιώθηκαν, μπήκαν προσωρινά στο pause.

Φτιάξε μικρούς καθημερινούς στόχους που θα σε έχουν σε εγρήγορση. Οι μικρές νίκες θα φέρουν τις μεγάλες νίκες.
Είσαι άνθρωπος των προκλήσεων; Τώρα είναι η ευκαιρία να ενεργοποιηθείς αντιμετωπίζοντας καθημερινά προκλήσεις.
Οι προσωπικές σου αξίες μπορούν να σε ενεργοποιήσουν. Όταν για παράδειγμα η προσφορά στους άλλους, η φροντίδα αυτών που αγαπάς, είναι ψηλά στο αξιακό σου σύστημα, τότε θα ενεργοποιηθείς να τους μαγειρέψεις, να τους φροντίσεις.

Σε ενεργοποιεί το να σπας τη ρουτίνα; Τώρα ήρθε η ώρα να βρεις τρόπους να σπάσεις τη ρουτίνα και να δημιουργήσεις μια άλλη ενδιαφέρουσα καθημερινότητα. Π.χ. πήγαινες γυμναστήριο και τώρα δε μπορείς; Βάλε βιντεάκια στο you tube με ολοκληρωμένα προγράμματα γυμναστικής και γυμνάσου προσωρινά στο σαλόνι. Πόσες ιδέες μπορείς ακόμη να βρεις;
Τι άλλο με κινητοποιεί;
Πόσους τρόπους διαφυγής από την καθημερινότητα που ίσως πλέον είναι μονότονη θα βρεις; Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έλεγε: “Ένα από τα πιο ισχυρά κίνητρα….είναι η διαφυγή από την καθημερινότητα, με την οδυνηρή σκληρότητά της και την απελπιστική μονοτονία της…..”
Σε κινητοποιούν τα χρήματα; Δούλεψε διαδικτυακά και απόλαυσε οικονομικές απολαβές. Σχεδόν σε όλα τα επαγγέλματα πια μπορείς να δουλέψεις διαδικτυακά.
Ποιά άλλη ανταμοιβή σε ενεργοποιεί; Θυμήσου τις προσωπικές σου “ανταμοιβές”! Μπορεί να είναι ψυχολογικές, πνευματικές, υλικές!
Σε δραστηριοποιεί η επαγγελματική σου εξέλιξη; Έχεις τον χρόνο να κάνεις τα νέα σου πλάνα, να σχεδιάσεις νέες προσεγγίσεις, να βρεις νέες ιδέες και να διακριθείς στον επαγγελματικό σου τομέα.
Τι είναι αυτό που αγαπάς να κάνεις, το κρυφό σου χόμπυ, το ταλέντο που δεν είχες χρόνο να εξασκήσεις; Κινητοποιήσου! Να η ευκαιρία σου!
Κάνε ερωτήσεις στον εαυτό σου, ερωτήσεις που θα σε κινητοποιήσουν! -Τι θα πετύχεις κάνοντας αυτό το συγκεκριμένο που τώρα δεν έχεις τη διάθεση να κάνεις; -Ποιό το προσωπικό σου όφελος; Τι θα σου προσφέρει; -Ποιό σκοπό θα εξυπηρετήσει; -Ποιά ανάγκη σου θα εξυπηρετήσει; -Τι σε κάνει να αισθάνεσαι ικανοποίηση, αίσθημα πληρότητας; Τι σε εμποδίζει να το αισθανθείς τώρα;
Και μην ξεχνάς! Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο που αρέσκεται στη συνήθεια! Το να είσαι ενεργός, δραστήριος σημαίνει έκρηξη ντοπαμίνης, σημαίνει πληρότητα, σημαίνει ζωή! Κάνε το συνήθεια! Μα πάνω από όλα να απολαμβάνεις κάθε στιγμή με τον τρόπο που επιλέγεις εσύ!

Θυμήσου τι σου δίνει ευχαρίστηση; Τι σε γεμίζει χαρά και ενέργεια;

Το να κερδίζεις την αποδοχή από τους άλλους, είναι ένα καλό κίνητρο για πολλούς. Π.χ. Ολοκλήρωσες το άρθρο σου; Το διάβασαν, τους άρεσε, το αποδέχτηκαν, σε αποδέχτηκαν.
Το να ασχολείσαι με την αυτοβελτίωση σου, με τη συνεχή μάθηση. Το να θέλεις να εξελιχθείς σαν άνθρωπος θα σε ενεργοποιήσει να διαβάσεις, να πάρεις μέρος σε webinars, να κάνεις on line συνεδρίες με coaches, με ψυχολόγους.
Το να μην ξεχνάς τους προσωπικούς σου στόχους. Θυμήσου τους στόχους σου και πάρε ενέργεια από αυτούς. Δε ματαιώθηκαν, μπήκαν προσωρινά στο pause.
Φτιάξε μικρούς καθημερινούς στόχους που θα σε έχουν σε εγρήγορση. Οι μικρές νίκες θα φέρουν τις μεγάλες νίκες.
Είσαι άνθρωπος των προκλήσεων; Τώρα είναι η ευκαιρία να ενεργοποιηθείς αντιμετωπίζοντας καθημερινά προκλήσεις.

Οι προσωπικές σου αξίες μπορούν να σε ενεργοποιήσουν. Όταν για παράδειγμα η προσφορά στους άλλους, η φροντίδα αυτών που αγαπάς, είναι ψηλά στο αξιακό σου σύστημα, τότε θα ενεργοποιηθείς να τους μαγειρέψεις, να τους φροντίσεις.

Σε ενεργοποιεί το να σπας τη ρουτίνα; Τώρα ήρθε η ώρα να βρεις τρόπους να σπάσεις τη ρουτίνα και να δημιουργήσεις μια άλλη ενδιαφέρουσα καθημερινότητα. Π.χ. πήγαινες γυμναστήριο και τώρα δε μπορείς; Βάλε βιντεάκια στο you tube με ολοκληρωμένα προγράμματα γυμναστικής και γυμνάσου προσωρινά στο σαλόνι. Πόσες ιδέες μπορείς ακόμη να βρεις;

Τι άλλο με κινητοποιεί;
Πόσους τρόπους διαφυγής από την καθημερινότητα που ίσως πλέον είναι μονότονη θα βρεις; Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έλεγε: “Ένα από τα πιο ισχυρά κίνητρα….είναι η διαφυγή από την καθημερινότητα, με την οδυνηρή σκληρότητά της και την απελπιστική μονοτονία της…..”
Σε κινητοποιούν τα χρήματα; Δούλεψε διαδικτυακά και απόλαυσε οικονομικές απολαβές. Σχεδόν σε όλα τα επαγγέλματα πια μπορείς να δουλέψεις διαδικτυακά.
Ποιά άλλη ανταμοιβή σε ενεργοποιεί; Θυμήσου τις προσωπικές σου “ανταμοιβές”! Μπορεί να είναι ψυχολογικές, πνευματικές, υλικές!
Σε δραστηριοποιεί η επαγγελματική σου εξέλιξη; Έχεις τον χρόνο να κάνεις τα νέα σου πλάνα, να σχεδιάσεις νέες προσεγγίσεις, να βρεις νέες ιδέες και να διακριθείς στον επαγγελματικό σου τομέα.

Τι είναι αυτό που αγαπάς να κάνεις, το κρυφό σου χόμπυ, το ταλέντο που δεν είχες χρόνο να εξασκήσεις; Κινητοποιήσου! Να η ευκαιρία σου!
Κάνε ερωτήσεις στον εαυτό σου, ερωτήσεις που θα σε κινητοποιήσουν! -Τι θα πετύχεις κάνοντας αυτό το συγκεκριμένο που τώρα δεν έχεις τη διάθεση να κάνεις; -Ποιό το προσωπικό σου όφελος; Τι θα σου προσφέρει; -Ποιό σκοπό θα εξυπηρετήσει; -Ποιά ανάγκη σου θα εξυπηρετήσει; -Τι σε κάνει να αισθάνεσαι ικανοποίηση, αίσθημα πληρότητας; Τι σε εμποδίζει να το αισθανθείς τώρα;
Και μην ξεχνάς! Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο που αρέσκεται στη συνήθεια! Το να είσαι ενεργός, δραστήριος σημαίνει έκρηξη ντοπαμίνης, σημαίνει πληρότητα, σημαίνει ζωή! Κάνε το συνήθεια! Μα πάνω από όλα να απολαμβάνεις κάθε στιγμή με τον τρόπο που επιλέγεις εσύ!

Γράφει η Νανά Συγκούνα, Life Coach/Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης/Δικηγόρος

https://nanalifeonlife.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή