Υπάρχουν περισσότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε από το να πιείτε έναν καφέ ή να ρίξετε λίγο νερό στο πρόσωπό σας.

Δείτε μερικές από τις εγγυημένες επιλογές για να αποκτήσετε ενέργεια, ξανά.

Ο ρόλος της καφεΐνης
Εχετε συνηθίσει τον καφέ και θέλετε κάτι παραπάνω για να τονώσετε τον οργανισμό σας και να αποκτήσετε ενέργεια; Έχετε εναλλακτικές: δοκιμάστε ένα ενεργειακό ποτό με βάση την καφεΐνη που να περιέχει παράλληλα και βιταμίνες. Η καφεΐνη βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος συμβάλλοντας στην καλή αιμάτωση του εγκεφάλου. Έτσι βοηθάει στη συγκέντρωση και στις υπόλοιπες εγκεφαλικές λειτουργίες.

Επιπλέον, στο πλαίσιο έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Journal of Strength and Conditioning Research φάνηκε ότι η καφεΐνη όταν λήφθηκε μία ώρα πριν την προπόνηση συνέβαλε στην μεγαλύτερη αύξηση της δύναμης των εθελοντών στις πιέσεις πάγκου σε σχέση με όσους έλαβαν εικονικό χάπι (placebo).

Σε άλλη μελέτη από το πανεπιστήμιο της Georgia, βρέθηκε ότι η κατανάλωση καφεΐνης (πριν από μία ισομετρική άσκηση μείωσε την ένταση του μυϊκού πόνου σχεδόν στο 50%. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μείωση του μυϊκού πόνου οφείλεται στην ιδιότητα της καφεΐνης να μπλοκάρει τους υποδοχείς αδενοσίνης στον εγκέφαλο, οι οποίοι εμπλέκονται στην επεξεργασία και την αντίληψη του πόνου.

Και τα οφέλη δεν σταματούν εδώ: σύμφωνα με έρευνα των ειδικών από το κολέγιο του Brooklyn στη Νέα Υόρκη οι άνδρες που κατανάλωναν καφεΐνη καθημερινά αντιμετώπιζαν 53% μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου καφεΐνη.

Οι βιταμίνες που θα σας τονώσουν
Σημαντική βοήθεια στην παραγωγή ενέργειας μπορούν να σας προσφέρουν και οι βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, που θεωρείται ότι αυξάνει την απόδοση του οργανισμού.

Επίσης ο οργανισμός σας χρειάζεται φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ και νιασίνη.

Το φυλλικό οξύ είναι χρήσιμο στη σύνθεση, και τη λειτουργία του DNA, ενώ είναι απαραίτητο για την παραγωγή και τη συντήρηση των νέων κυττάρων.

Το παντοθεντικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία απελευθέρωσης ενέργειας από τις τροφές, ενώ η νιασίνη συμμετέχει σε διάφορες ενζυμικές λειτουργίες που συνδέονται με τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα σου.

Τέλος, η βιταμίνη Β6 μετατρέπεται αμέσως στον οργανισμό σε συνένζυμα που συμβάλλουν και αυτά στην παραγωγή ενέργειας.