Αυτοπεποίθηση ή απλά Εγωιστής; Πώς να ξεχωρίσεις τι άτομο είσαι…
Από Αδαμαντία Καζάκου 
Αυτοπεποίθηση είναι η ικανότητα να πιστεύεις στην αξία σου, στα ταλέντα σου, στις ικανότητες σου και έτσι να μπορείς να υποστηρίζεις τις αποφάσεις σου.

Ηέννοια της αυτοπεποίθησης ταυτίζεται με την «αίσθηση της σιγουριάς» που αντλείς για τον εαυτό σου.

Είσαι πάντα εστιασμένος στον εαυτό σου και τους στόχους σου και δεν επηρεάζεσαι από τους εξωτερικούς παράγοντες. Το να έχω αυτοπεποίθηση σημαίνει πως αγαπώ και περιποιούμαι τον εαυτό μου, χωρίς να με αφήνω «γυμνό» και έρμαιο στην λαίλαπα των γεγονότων.

Δεν αφήνεις ποτέ τις δυσκολίες να σε αποθαρρύνουν και με βάση την επίτευξη της εσωτερικής γαλήνης και ψυχραιμίας σου, μπορείς να παίρνεις άμεσα αποφάσεις και να αντιμετωπίσεις οτιδήποτε σου συμβαίνει.
Ξέρεις πώς να ζητάς συγγνώμη και να αναγνωρίζεις τα λάθη σου, χωρίς να κρίνεις αυστηρά τον εαυτό σου.
Βιώνεις την εμπειρία των λαθών σου και μέσα από αυτά μελετάς τι πήγε στραβά και μαθαίνεις πώς να βγεις από τον «φαύλο κύκλο» της επανάληψής τους.
Οι επιλογές σου είναι συνειδητές και ανεπηρέαστες και νιώθεις άμεσα το αποτέλεσμά τους. Δεν έχεις το φόβο της δοκιμής νέων εμπειριών και καταστάσεων και έχεις το θάρρος και την τόλμη γιατί γνωρίζεις εις βάθος τον εαυτό σου και τα θέλω σου.
Όταν έχεις αυτοπεποίθηση δεν κρίνεις τους γύρω σου και δεν συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους.
Παρατηρείς την επιτυχία των άλλων και εμπνέεσαι για τη δική σου ζωή.
Αναγνωρίζεις τα θετικά στοιχεία των άλλων και τους αναφέρεις, δεν φοβάσαι να πεις οτιδήποτε όμορφο και θετικό αντιλαμβάνεσαι στον άλλον.
Λειτουργείς με ανιδιοτέλεια, δεν περιμένεις την αποδοχή ή την επιβράβευση για όσα είσαι, κάνεις και έχεις.
Δεν ζεις για το φαίνεσθε, αλλά για να νιώθεις τις πραγματικές απολαύσεις της ζωής και την αγάπη.
Αφοσιώνεσαι στην εσωτερική σου εξέλιξη και ανάπτυξη.
Κάνεις παρέα με όλους χωρίς να κρίνεις και να φοράς «ταμπέλες» και ταυτόχρονα παρακινείς τους ανθρώπους που συναναστρέφεσαι προς την θετική πλευρά της ζωής.
Εγωιστής
Είναι το άτομο που επιζητά να είναι το κέντρο του κόσμου. Με οποιοδήποτε τρόπο ψάχνει να διεισδύσει και να τραβήξει την προσοχή των άλλων για να γεμίσει το κενό που νιώθει μέσα του.

Χαρακτηριστικά που διακρίνουν έναν εγωιστή:

Προσπαθεί να έχει πάντα άτομα που θα μπορεί να ελέγχει και να επηρεάσει και συνήθως οι άνθρωποι που συναναστρέφεται είναι ευκολόπιστοι και επηρεάζονται εύκολα, για να του είναι πιο εύκολο να τους χειριστεί.
Συγκρίνει τον εαυτό του ασταμάτητα με τα πάντα, ώστε να επιβεβαιώνει την τελειότητα του. Εάν κάποιος κάνει κάτι καλύτερα από αυτόν απλά τον εκμηδενίζει.
Συγχύζεται πολύ εύκολα, φωνάζει συχνά για να πείσει τον εαυτό του και τους γύρω του.
Είναι ο τύπος του ανθρώπου που σου βγάζει φόβο και δεν μπορείς εύκολα να πεις τη γνώμη σου. Συζήτηση για αυτόν θεωρείται ο μονόλογος. Ο εγωιστής έχει συχνά σκαμπανεβάσματα και όταν έχει συνεχόμενη αποδοχή βαριέται και φεύγει.
Δεν αγαπάει τον εαυτό του και είναι γεμάτος με ανασφάλειες και φόβους, κάνοντας εξωτερικές προσπάθειες για να μπορέσει να το καλύψει.
Γίνεται καχύποπτος και δρα με ιδιοτέλεια. Διότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να φανεί ότι είναι κάτι ανώτερο, καλύτερο από τους υπόλοιπους. Όμως έτσι δε βοηθάει τον εαυτό του να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί το «εγώ» που τον κρατάει δέσμιο.
Είναι νάρκισσος.
Βεβαίως η ζωή είναι ποιημένη με βαθιά Σοφία και γνώση και θα έρθουν οι κατάλληλες ευκαιρίες ώστε να αναγνωρίσει, να αποδεχτεί τι του συμβαίνει και να μπορέσει να βγει μέσα απ’ αυτό το εικονικό εγώ που τον κυριεύει και έτσι να κάνει την αλλαγή του, ώστε να σταματήσει να χτυπάει τον ίδιο του τον εαυτό και να μπορέσει να μπει μέσα στην αγάπη.

omorfizoi.gr