Η ζωή μπορεί να είναι μικρή, αλλά είναι ωραία. Πώς μπορούμε όμως να την απολαμβάνουμε περισσότερο;

Δημιουργήστε περισσότερο, καταναλώστε λιγότερο, ζήστε με ενθουσιασμό, είναι αυτό που μας προτείνει η Λόρι Ντέσεν, ιδρύτρια της ιστοσελίδας Tiny Buddha.

«Δημιουργώ σημαίνει ζω»
Ντεζάν Στογιάνοβιτς

Ζούμε σε μια καταναλωτική κουλτούρα. Μας αρέσει να τρώμε, να πίνουμε και να είμαστε χαρούμενοι, ενώ χαζεύουμε τις τελευταίες επιτυχίες στο Netflix.

Μας αρέσει να τα έχουμε όλα, την πληροφόρηση, την ψυχαγωγία, τις ειδήσεις, κ.α. Δεν υπάρχει τέλος σε όλα όσα μπορούμε να καταναλώσουμε, συχνά για να κρατούμε το μυαλό μας απασχολημένο και τα συναισθήματα μας σιωπηλά.

Μην με παρεξηγείτε. Μου αρέσει ένα καλό γεύμα, ένα καλό ποτό και ένα απόγευμα χαλαρά στον καναπέ του σπιτιού μου. Ομοίως μου αρέσει να είμαι ενημερωμένη για τα πάντα. Έχω περάσει ατελείωτες ώρες ψάχνοντας με εμμονή για ιστοσελίδες με θέματα υγείας. Το ιστορικό αναζήτησης στον υπολογιστή μου αποδεικνύει ωστόσο ότι επισκέπτομαι εξίσου συχνά ιστοσελίδες με νέα για διασημότητες της εποχής…

Καταλαβαίνω επίσης την ανάγκη ορισμένες φορές να αποτραβιόμαστε από όλους και όλα. Το μυαλό μας υποχρεώνεται να λειτουργεί σε μεγάλες ταχύτητες και οι εξωτερικές απαιτήσεις κάποιες φορές μας απορροφούν ολοκληρωτικά.

Χρειάζεται όμως ισορροπία. Γιατί εάν αφιερώνουμε όλο μας το χρόνο στην πληροφόρηση, την ψυχαγωγία ή την ενημέρωση, δεν έχουμε τα περιθώρια να συνδεθούμε πραγματικά με τους εαυτούς μας. Να δημιουργήσουμε αυτά που θέλουμε να φτιάξουμε εμείς οι ίδιοι.
Δεν μιλώ μόνο για την καλλιτεχνική έκφραση. Αν και προσωπικά αισθάνομαι περισσότερο ζωντανή από ποτέ, όταν η ζωή μου χαρακτηρίζεται από δημιουργικότητα. Μιλάω για όλα όσα μπορούν να ικανοποιήσουν την περιέργεια και το πάθος μέσα μας. Όχι απλά τον βομβαρδισμό μας με ευκαιριακές απολαύσεις.

Μπορεί να φαίνεται άτοπο να μιλώ για δημιουργία στην εποχή της κυριαρχίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο τι πιο σημαντικό από το να εργαζόμαστε για μια ζωή που μας ενθουσιάζει;

Ποια είναι όμως τα πράγματα που μπορούμε εμείς να δημιουργήσουμε για την δική μας απόλαυση και ηρεμία ψυχής;

Ανάληψη αποστολής 
Πολλοί από εμάς περνάμε τις μέρες μας χωρίς κανένα σκοπό. Δεν έχουμε ιδέα ούτε τι έχει αξία για εμάς, ούτε τι ακριβώς υπερασπιζόμαστε. Δεν έχουμε καν ιδέα τι πραγματικά κάνουμε με τη ζωή μας ή για ποιο λόγο.

Τίποτα δεν είναι συναρπαστικό, αν δεν υπάρχει πάθος ή πρόθεση.

Προκειμένου να νιώσουμε ζωντανοί, πρέπει να συνδεθούμε με αυτό που έχει πραγματικά σημασία για εμάς τους ίδιους. Δεν μιλάω για μια συγκεκριμένη κατεύθυνση καριέρας, αν και θα μπορούσε να βοηθήσει. Μιλώ για την κατάρτιση ενός σχεδίου σχετικά με το πώς θέλουμε να παρουσιαζόμαστε στον κόσμο, ώστε να είμαστε πραγματικά το άτομο που ονειρευτήκαμε και να λαμβάνουμε αποφάσεις που αρμόζουν σε αυτό το προφίλ.

Για παράδειγμα, η τρέχουσα αποστολή μου είναι:

Να ζω με θαυμασμό, θάρρος, συμπόνια και ακεραιότητα, δίνοντας προτεραιότητα στην οικογένεια, την ελευθερία, την περιπέτεια και τη δημιουργική έκφραση.

Γνωρίζοντας αυτά που εκτιμώ, μπορώ να αποφασίσω ποιες ευκαιρίες να κυνηγήσω και να δεχτώ και ποιες να απορρίψω με ευγένεια.

Φυσικά δεν πρόκειται για μια αποστολή που πρέπει να χαραχτεί σε πέτρα για να μην ξεχαστεί. Οι αποστολές μας αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, καθώς μεγαλώνουμε και εξελισσόμαστε. Γι’ αυτό γράψτε, επανεξετάστε και αναθεωρήστε την αποστολή σας, όσο συχνά εσείς κρίνετε απαραίτητο.

Δημιουργία τέχνης  περισσότερο

Σαφώς και δεν προκαλεί έκπληξη η ύπαρξη της τέχνης σε αυτή τη λίστα. Ναι, η τέχνη είναι κάτι που μπορούμε να δημιουργήσουμε. Αλλά ας την προσεγγίσουμε αλλιώς.

Για παράδειγμα αν είστε από τους ανθρώπους που καταναλώνετε για να αποφύγετε τα συναισθήματα σας, γιατί να μην τα διοχετεύσετε καλύτερα σε ένα δημιουργικό έργο; Η δημιουργικότητα δεν ηρεμεί μόνο και θεραπεύει, είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν. Στις απλές χαρές της παιδικής μας ηλικίας, όταν είχαμε αμέτρητα κάστρα Lego, σελίδες γεμάτες γελοιογραφίες και αριστουργήματα τέχνης δρόμου από κιμωλία για να επιδείξουμε. Και οι δυνατότητες παραμένουν μέχρι σήμερα ατελείωτες.

Μπορείτε να χρωματίστε, να σχεδιάσετε, να ζωγραφίσετε, να φτιάξετε γλυπτά, να ράψετε, να πλέξετε, να φτιάξετε κοσμήματα, να κατασκευάσετε οτιδήποτε άλλο ή να γράψετε ένα ποίημα, μια μικρή ιστορία ή ένα τραγούδι. Μπορείτε να φτιάξετε ένα περιοδικό τέχνης, ένα λεύκωμα, ένα κολάζ περιοδικών, να δοκιμάσετε τα οριγκάμι ή μια κατασκευή με αντισυμβατικά υλικά, σαν τη μονωτική ταινία, τους φελλούς από τα μπουκάλια των κρασιών ή τμήματα από τις κούκλες της παιδική μας ηλικίας.

Αν συντονιστείτε με τα συναισθήματα και την περιέργειά σας, θα έχετε ατελείωτη έμπνευση. Και αν κοιτάξετε γύρω σας, θα βρείτε ατελείωτα υλικά για χρήση και ανακύκλωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά συχνά, η κατανάλωση τροφοδοτεί τη δημιουργία. Δεν μπορώ να σας πω πόσα σενάρια διάβασα και πόσες ταινίες παρακολούθησα όταν προετοιμαζόμουν για να γράψω το πρώτο μου σενάριο. Κάθε ταινία με βοήθησε να μάθω και να αποκτήσω περισσότερες ιδέες για τη δική μου ιστορία και την εκτέλεσή της.

Παρότι είναι υπέροχο να απολαμβάνεις την τέχνη για την τέχνη, υπάρχει κάτι συναρπαστικό στη κατανάλωση με στόχο. Όχι μόνο για διασκέδαση, αλλά και για έμπνευση. Για να δημιουργήσετε κάτι που έχει σημασία για εσάς προσωπικά, που ίσως εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους να ζήσουν και να αγαπήσουν λίγο πιο δυνατά.

Μέσο προσωπικής έκφρασης
Ζούμε σε εξαιρετικές εποχές για προσωπική έκφραση. Σήμερα μπορεί ο οποιοσδήποτε να ξεκινήσει ένα blog, ένα vlog ή με μια ανάρτηση να μοιραστεί τις σκέψεις του με ολόκληρο τον κόσμο.

Το πιο ωραίο είναι ότι δεν είναι δύσκολο να ξεκινήσεις. Δεν χρειάζεσαι κάποια εντυπωσιακή ιστοσελίδα ή ειδικό εξοπλισμό. Μπορείς να ξεκινήσεις με απλά πράγματα και να τα εμπλουτίσεις ανάλογα με το γούστο και τις ανάγκες σου στη συνέχεια.

Με λίγο ψάξιμο στο google μπορείς να βρεις τα κατάλληλα εργαλεία, που δεν έχουν καμιά απολύτως χρέωση και να αρχίσεις άμεσα να μοιράζεσαι όλα όσα έχεις στο μυαλό και τη καρδιά σου.

Κατά αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα εκφράσεις αυτά που αισθάνεσαι και θα νιώσεις ορατός από όλους, αλλά θα έχεις την ευκαιρία να βοηθήσεις κάποιον άλλον με την ειλικρίνεια σου, με το πόσο ευάλωτος νιώθεις και το δημοσιοποιείς.

Εάν νομίζεις ότι η φωνή σου δεν έχει σημασία, σκέψου αυτό: ένα blog μπορεί να διαβαστεί από ένα και μόνο άτομο κι όμως στη δική του ζωή να κάνει τη διαφορά.

Συσσώρευση αναμνήσεων
Στο τέλος όταν κοιτάξουμε πίσω τη ζωή μας δεν θα δούμε ούτε τα χρήματα που πέρασαν από τα χέρια μας, ούτε τους ακολούθους που έχουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα δούμε τις αναμνήσεις μας, τις εποχές που ήμασταν ερωτευμένοι, που αγαπούσαμε κάποιον, που είχαμε βγει έξω από τα συνηθισμένα, που αγκαλιάσαμε τον κόσμο με ενθουσιασμό.

Αυτές οι στιγμές η αλήθεια είναι ότι δεν έρχονται από μόνες τους. Πρέπει να τις προκαλέσουμε. Ορισμένες φορές το να βγούμε από τη ρουτίνα μας και να κάνουμε αυτό που μέχρι σήμερα ονειρευόμασταν, αλλά δεν τολμούσαμε, κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις.

Υπάρχει μια σκηνή στην ταινία Stepmom, στην οποία η Σούζαν Σάραντον, γνωρίζοντας ότι ο καρκίνος λιγοστεύει τον χρόνο της, ξυπνά τη κόρη της μέσα στη νύχτα για να πάνε να ιππεύσουν μέσα στο χιόνι. Όπως λέει η κόρη της λίγο μετά, αυτή είναι μια στιγμή που δεν θα ξεχάσει ποτέ. Και πως θα μπορούσε άλλωστε… Τόσο διαφορετική από τα συνηθισμένα, τόσο ζωντανή…

Όλοι μας μπορούμε να δημιουργήσουμε τέτοιες στιγμές. Όλοι μπορούμε να δημιουργήσουμε μαγεία για εμάς, για κάποιον άλλον, αρκεί να το συμπεριλάβουμε στις προτεραιότητες μας και να προσπαθήσουμε γι’ αυτό.

Πρόκληση πιθανοτήτων
Το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τις ζωές μας. Ίσως ο Θορώ το περιέγραφε καλύτερα όταν έλεγε ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν ζωές ήσυχης απελπισίας».

Οι περισσότεροι από εμάς απλά επιβιώνουμε και θεωρούμε την ευημερία πολυτέλεια που δεν αφορά τους πολλούς. Η αλήθεια είναι ότι για κάποιους η ευημερία είναι πιο εύκολη από όλους τους υπόλοιπους. Ίσως γιατί μπορεί να έχουν γεννηθεί σε ιδανικές συνθήκες, ίσως γιατί έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα.

Το πρόβλημα όμως μπορεί να είναι, όχι ότι κάποιοι έχουν περισσότερες ευκαιρίες, αλλά ότι κάποιοι δημιουργούν πολλές ευκαιρίες για να αρπάξουν και να αφήσουν τους άλλους να τρώνε τη σκόνη τους.

Εάν βυθιζόμαστε στην κατήφεια και κάνουμε τα ίδια πράγματα κάθε μέρα, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο μόνος τρόπος για να βελτιώσουμε τις ζωές μας είναι να δημιουργήσουμε τις ευκαιρίες, αντί να περιμένουμε να σκάσουν στο δρόμο μας.

Γι’ αυτό μην περιμένετε. Κάντε το τηλέφωνο, στείλτε το email, κάντε κι άλλες σπουδές. Κι αν αυτές είναι ακριβές, ψάξτε για υποτροφίες. Απλά μην τα παρατάτε, δημιουργείστε νέες πιθανότητες για τη ζωή σας, τη δουλειά σας, τις σχέσεις σας.

Και ίσως τότε η επόμενη αγορά σας να είναι κάτι που έχετε ανάγκη γι’ αυτόν τον νέο δρόμο που εσείς ανοίξατε μπροστά σας, και όχι αυτό με το οποίο ανεπιτυχώς θα προσπαθήσετε να γεμίσετε το κενό μέσα σας.

Νέες επαφές
Ζούμε σε ένα κόσμο όπου η επαφή μεταξύ των ανθρώπων χάνετε. Όλοι μας περνάμε περισσότερο χρόνο κοιτώντας τις συσκευές των κινητών μας από τους γύρω μας μέσα στα μάτια.

Είναι ένας μοναχικός τρόπος ζωής, Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Μπορούμε απλά να κάνουμε προτεραιότητα μας τη δημιουργία σχέσεων. Φυσικά και δεν είναι κάτι εύκολο. Πρέπει να αλλάξουμε τη ρουτίνα μας, να βγούμε από τη ζώνη ασφάλεια μας και να προσεγγίσουμε τον κόσμο πέρα από την πόρτα του σπιτιού μας. Αλλά αξίζει ο κόπος.

Πριν από ένα χρόνο ένιωθα μόνη. Επειδή μετακόμιζα συχνά και εργαζόμουν από το σπίτι, ο κοινωνικός μου κύκλος ήταν μικρός. Στο Facebook βρήκα μια ομάδα, αυτή των Πολύ Ευαίσθητων Ανθρώπων. Η γνωριμία μαζί τους, όχι μόνο μου κέρδισε μια νέα φίλη, αλλά με έκανε και εθελόντρια στην ομάδα θεάτρου της περιοχή μου.

Κάποιες φορές μοιάζει περίεργο να ξεκινάς κουβέντα με κάποιον που δεν ξέρεις. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται σε μένα. Αλλά όπως αναφέρεται και στο βιβλίο «The Green Βοοκ», «ο κόσμος είναι γεμάτος μοναχικούς ανθρώπους που φοβούνται να κάνουν την πρώτη κίνηση». Κάντε την πρώτη κίνηση. Μπορεί να αλλάξετε τη ζωή σας και τη ζωή κάποιου άλλου…

περισσότεροΣυγγραφέας: Λόρι Ντέσεν
Η Λόρι Ντέσεν είναι ιδρύτρια της ιστοσελίδας Tiny Buddha. Είναι επίσης αρθρογράφος του περιοδικού Tiny Buddha’s Gratitude journal και άλλων βιβλίων, καθώς επίσης και συν-ιδρύτρια του διαδικτυακού προγράμματος μαθημάτων Recreate Your Life Story που σας βοηθά να αφήσετε το παρελθόν και να ζήσετε τη ζωή που αγαπάτε.

Πηγή: tinybuddha.com

omorfizoi.gr