Μια στιγμή θάρρους κι όλα αλλάζουν σε δευτερόλεπτα

« Να προσπαθείς να εκδηλώνεις τα συναισθήματά σου, ώστε αυτά που θέλεις να μπορέσεις και να τα αποκτήσεις. Μίλα, τότε! »

Μία φράση τόσο απλή, μα τόσο δύσκολη στην πράξη. H κλασσική στερεότυπη φράση που προσπαθεί να σε ενθαρύνει και που θα στην πει καθένας που προσπαθεί να σε βοηθήσει.Θα σκέφτεσαι πως και να ήθελες να το αποφύγεις ακόμα και το σύμπαν σου φωνάζει πως πρέπει επιτέλους να βρεις λέξεις.

Κατσουφιάζεις και ξεφυσάς λες και είσαι τρένο που του χάλασαν τα γρανάζια. Άσχημος ο θόρυβος στο μυαλό σου αλλά εσύ συνεχίζεις να τον αγνοείς. Θεωρείς πως όλα είναι μια ψευδαίσθηση και πως είσαι υπερβολικός. Λες «όχι» στον εαυτό σου, ενώ θέλεις τόσο πολύ να φωνάξεις πως τον θέλεις και να ξεκινήσουν γύρω σου να λάμπουν τα πυροτεχνήματα. Να τρέξεις να πεις πως δεν τον βλέπεις φιλικά και πως διακρίνεις τη φλόγα στα μάτια του και είσαι έτοιμος να ζήσετε τα πάντα μαζί.

«Πολύ ωραία τα λες μυαλουδάκι μου, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα», και η όμορφη συζήτηση με τον εαυτό σου ξεκινάει να κάνει τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα. Αρχικά, σκέφτεσαι πως δεν μπορείς να τα πεις αυτά κοιτάζοντας το πρόσωπο στα μάτια. Ή θα λιποθυμήσεις ή δε θα μπορέσεις να βγάλεις μιλιά. Καλύτερα να μην το επιχειρήσεις. Είτε είσαι άνδρας είτε γυναίκα, εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Η αμφιβολία για τα συναισθήματα του άλλου έχει ως αποτέλεσμα να κάνεις αρκετά βήματα πίσω και να στέκεσαι σαν θεατής παρατηρώντας τη δική σου ζωή.

Πνίγεις τα συναισθήματά σου σε μια κουταλιά νερό. Κάνεις το απλό να φαίνεται ακατόρθωτο. Και βέβαια δε νιώθεις παρά χάλια, γεμάτος σκέψεις και με πράξεις μηδενικές. Έχεις αναρωτηθεί γιατί το κάνεις αυτό στον εαυτό σου; Γιατί να μην κάνεις κάτι που θέλεις μόνο και μόνο επειδή φοβάσαι; Και η ειρωνεία βρίσκεται μόνο στο μυαλό σου. Στη μάχη της λογικής με το συναίσθημα. Αυτή η φωνή που σου ψιθυρίζει να ρισκάρεις για όσα νιώθεις και να μιλήσεις καταπιέζεται από τα « δεν πρέπει» του μυαλού σου.

Τοποθετείς τον εαυτό σου σε ένα λαβύρινθο που έχεις βρει την έξοδο κινδύνου, όμως σε φοβίζει το φως που αντανακλά και σε τυφλώνει. Επιχειρείς να κάνεις βήματα προς τα εμπρός, αλλά ο φόβος σε ταράζει και σε τραβά προς τα πίσω. Και το δίλημμα είναι να τα παρατήσεις ή να ρισκάρεις για να σωθείς. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τις σκέψεις που έχεις για εκείνον που σε ενδιαφέρει. Ίσως μιλάτε και βρίσκεσαι στη φάση που το πράσινο φως αναβοσβήνει και σε περιμένει να ενδώσεις ή ίσως πιστεύετε πως είναι φιλικό το δέσιμο που σας κάνει να αλλάζετε πλευρό όταν κοιτάζεστε για πάνω από δέκα δεύτερα. Μπορεί να πιστεύει πως εσύ είσαι βλέπεις τα πράγματα τόσο αδιάφορα ή τουλάχιστον προσπαθείς να μην τα δεις ως έχουν. Και μάντεψε ποιος κάνει κακό σε ποιον.

Όλα ξεκινούν με μια βαθιά ανάσα. Συνεχίζουν με θάρρος και με το βλέμμα καρφωμένο απευθείας στα μάτια. Είναι το θάρρος των δέκα δευτερολέπτων για να πεις ένα «σε θέλω» που ίσως αλλάξει τη ζωή σου. Μπορεί προς το καλύτερο έχοντας διεκδικήσει το πρόσωπο που ήθελες, αλλά ίσως υπάρξουν αρνητικά αποτελέσματα όταν πάρεις το ρίσκο και μάθεις την αλήθεια. Μόνο η ήττα θα σε πάει παρακάτω, σε καμία περίπτωση, όμως, η υποχώρηση.

Να εκφράζεις τα συναισθήματά σου για το πρόσωπο που σε κάνει χαρούμενο με εκείνο το χαμόγελο που λάμπει με τη ματιά που μόνο εσύ μπορείς να καταλάβεις τι εννοεί. Θα έχεις πάρει την ευθύνη στα χέρια σου και θα είσαι περήφανος που ρίσκαρες και τελικά είσαι νικητής. Βραβευμένος με το oscar της τόλμης.

Και αφού έχει ξεθολώσει το μυαλό σου και έχουν φύγει οι σκέψεις που σε έπνιγαν βρίσκεσαι στη θέση να συνειδητοποιείς πως η ζωή θα σε φέρει στη ρουλέτα της με ρίσκο τις αυτόβουλες επιλογές. Θα σου δώσει το ποντάρισμα, αλλά η τύχη δε θα έρθει από μόνη της. Εσύ θα την καθορίσεις. Με τις επιλογές σου, με το να ρισκάρεις χωρίς να σε νοιάζει τι θα γίνει.

Μια στιγμή θάρρους αλλάζει τα πάντα σε δευτερόλεπτα. Ανθρώπους, συναισθήματα, καταστάσεις, ζωές. Διεκδικείς για να έχεις, αποκτάς για να προσέχεις, ζεις για να αγαπάς. Όμορφες οι στιγμές που είστε αγκαλιά με εκείνον που η ζωή εμφάνισε την κατάλληλη στιγμή, στον κατάλληλο τόπο και με τον κατάλληλο τρόπο, φέρνοντας τα πάνω-κάτω. Ένιωσες όσα στα αλήθεια σκέφτηκες και έπραξες τόσα για να τα αποκτήσεις. Λίγο δεν είναι…

Συντάκτης: Γεωργία Δημητρακάκου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα, https://www.pillowfights.gr