Όσο έχουμε φαντασία, τόσο θα ονειρευόμαστε!
Αλέξανδρος Δρίβας 
Για πολλά και διάφορα ζητήματα, ακούμε κάποιες γνώμες περίπου επικριτικές που λένε ”πολλή φαντασία έχεις” ή ”πάψε να ονειρεύεσαι και κοίτα την πραγματικότητα”. Δεν είναι και η καλύτερη εποχή για να μιλάμε για όνειρα και φαντασία. Μπορούμε όμως να ζούμε χωρίς όνειρα; Μάλλον όχι. Ας φέρουμε ξανά φαντασία στη ζωή μας.

Κάνε χώρο στη φαντασία!

Η ρουτίνα σου χρειάζεται πολλή προσοχή και αυτοσυγκέντρωση. Η προσήλωση που έχεις για να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα της κάθε μέρας, σου τρώει ενέργεια. Ξέρεις καλά ότι αυτό είναι που μας κουράζει και μετά λέμε ”έχω ψυχολογική κούραση”. Πού χώρος για να ”ξεσπάσει” η φαντασία σου;

Μάλλον πρέπει να βρεις χώρο για φαντασία. Αν βγάλεις τη φαντασία από τη ζωή σου, δε θα έχεις μεγαλύτερη αυτοσυγκέντρωση και αποτελεσματικότητα. Αν μειώσουμε το ένα, δεν αυξάνεται το άλλο. Πώς βρίσκεις φαντασία μέσα σε μια προβλέψιμη και αυτόματη ρουτίνα που όλα γίνονται με τη σειρά; Να βρεις πράγματα που θα σου φέρουν διάθεση για να ονειρεύεσαι. Κάπου εδώ χρειαζόμαστε τον ελεύθερο χρόνο. Όταν κάνουμε πράγματα για τον εαυτό μας και δεν έχουμε κάποια πίεση, τότε μπορούμε να διοχετεύσουμε όλη μας τη φαντασία. Με άλλα λόγια, δεν πρέπει να μεταφέρουμε το πνεύμα που έχουμε στις υποχρεώσεις, στον ελεύθερο χρόνο. Να τελειώνουμε τη δουλειά και αμέσως μετά, να είμαστε κάποιοι άλλοι, με περισσότερη φαντασία.

Φαντασία και στόχοι.

Το μυαλό ηρεμεί στον ελεύθερο χρόνο. Ακόμη και τίποτε που λέει ο λόγος να μην κάνουμε, οι σκέψεις που κάνουμε είναι πιο γαλήνιες και καθαρές. Εκεί θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μας έρχονται επιθυμίες. Αρκεί να σκεφτούμε κάτι όμορφο που επιθυμούμε και αμέσως, η φαντασία βγάζει τις πρώτες τις σπίθες.

Φαντασία στη ζωή μας δε σημαίνει να κάνουμε απαραίτητα ”τρέλες”. Σημαίνει να έχουμε στο νου μας πόσα πράγματα μπορούν ακόμη να γίνουν εκτός όσων κάνουμε. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μπορούμε μέσα από τη φαντασία, να δούμε πώς αλλιώς, με πόσους διαφορετικούς και πιο δημιουργικούς τρόπους, μπορούμε να κάνουμε τα όσα ήδη κάνουμε. Μέσα από αυτές τις σκέψεις, αρχίζουμε και θέτουμε στόχους. Οι επιθυμίες που μας έρχονται, αρχίζουν να γίνονται στόχοι. Έτσι προκύπτει και ο ενθουσιασμός. Αν το καλοσκεφτούμε, η ίδια μας η καθημερινότητα, πριν γίνει καθημερινότητα ήταν μια έμπνευση που είχαμε, κάτι που φανταστήκαμε. Τα όσα φανταζόμασταν μας άρεσαν και αποφασίσαμε να τα ακολουθήσουμε.

Δεν υπάρχει στόχος χωρίς φαντασία.

Η φαντασία προηγείται γιατί είναι αυτή που μας κάνει να ονειρευόμαστε. Δεν υπάρχει στόχος που να έχουμε θέσει, ο οποίος δεν γεννήθηκε μέσα από τη φαντασία μας. Χωρίς όνειρα και στόχους, δεν μπορούμε να ζήσουμε. Οι ελπίδες μας για κάτι καλύτερο, οι φιλοδοξίες μας, η ίδια η στάση ζωής μας, εξαρτώνται από το πόση ώρα αφήνουμε ελεύθερο τον εαυτό μας να φαντάζεται νέα πράγματα και καταστάσεις. Όσο πιο πολύ αφήνουμε ανοικτή την πόρτα στην φαντασία, τόσο πιο συχνά θα μας επισκέπτονται τα όνειρα και τόσο πιο δημιουργικοί και παραγωγικοί θα γινόμαστε.

https://www.tsemperlidou.gr/