Αν δεν έχεις ανθρώπους να σε στηρίζουν ίσως φταίει που δεν τους το έχεις ζητήσει
Matilda Asimiadou

Αν περνάς ή έχεις περάσει από μία πραγματικά δύσκολη κατάσταση στη ζωή σου τότε ξέρεις πως το να βρεις τη δύναμη να αντιμετωπίσεις τις καταστάσεις δεν είναι πάντα εύκολο. Πρόκεται για τις περιπτώσεις που τα πράγματα φαίνεται να καταλήγουν σε αδιέξοδο και εσύ να αισθάνεσαι απόγνωση ενώ συνεχώς τριγυρίζει στο μυαλό σου η ερώτηση "και τώρα τι;". Σαφέστατα μπορεί να είναι δύσκολο και ενδεχομένως χρονοβόρο να βγεις από αυτή τη φάση. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό, ανεξάρτητα από το τι σου συμβαίνει, να έχεις ανθρώπους που θα σε στηρίξουν και θα είναι δίπλα σου.

Μπορεί να είναι η οικογένεια, οι φίλοι, ο σύντροφος ή κάποιος συνάδελφος. Μπορεί ακόμα να είναι και κάποιος άγνωστος ο οποίος αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με εσένα. Όποιος και αν είναι είσαι τυχερή που τον έχεις. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να αισθάνεσαι τελείως μόνη και να θεωρείς πως δεν είναι κανείς εκεί για εσένα.

Αν νιώθεις απομονωμένη σιγουρέψου πρώτα ότι έχεις ζητήσει τη βοήθεια που χρειάζεσαι
Πολλές φορές κατηγορούμε τους ανθρώπους για αμέλεια επειδή περιμένουμε να κάνουν κάτι για εμάς χωρίς να το έχουμε ζητήσει. Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε το πότε κάποιος αδιαφορεί για την κατάστασή μας επειδή δεν ενδιαφέρετε και πότε το κάνει επειδή δεν έχει πλήρη επίγνωση του προβλήματος. Αν λοιπόν αισθάνεσαι πως οι άνθρωποι γύρω σου αδιαφορούν για την κατάστασή σου, πριν τους κατηγορήσεις σιγουρέψου ότι τη γνωρίζουν. Επιπλέον, σιγουρέψου για το ότι μπορούν να σε βοηθήσουν στο πρόβλημά σου. Μπορεί και εκείνοι να βρίσκονται σε μία αντίστοιχη φάση και να μην έχουν τη ψυχική δύναμη να σε στηρίξουν. Όχι επειδή αδιαφορούν, αλλά επειδή πραγματικά δεν μπορούν.

Αν πάλι, τίποτα από αυτά δεν ισχύει και ενώ τους έχεις μιλήσει για το θέμα σου και συνεχίζουν να αδιαφορούν, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσεις. Ίσως οι συνθήκες που βιώνεις να είναι μία καλή αφορμή να κάνεις ένα ξεσκαρτάρισμα στον περίγυρό σου. Σίγουρα είναι δύσκολο να ανακαλύπτεις ότι δεν έχεις κάποιον να σε στηρίξει. Αυτό το συναίσθημα γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν το ανακαλύπτεις πάνω σε μία δύσκολη στιγμή σου. Μην ξεχνάς όμως πως, όσο δυσκολότερα είναι αυτά που καλείσαι να αντιμετωπίσεις, τόσο δυνατότερη και ωριμότερη σε κάνουν όταν τα ξεπεράσεις.

Αν πάλι έχεις ανθρώπους-στηρίγματα να θυμάσαι να νιώθεις ευγνωμοσύνη
Μπορεί να θεωρείς κάποια πράγματα δεδομένα όπως αυτά τα άτομα που είναι πάντα δίπλα σου, όμως αυτό είναι κάτι που πολλοί δεν έχουν. Όταν πιστεύουμε πως κάτι είναι δεδομένο ξεχνάμε πολλές φορές να αισθανθούμε ευγνωμοσύνη που το έχουμε. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να μην είναι σε θέση να λύσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις. Ωστόσο, και μόνο που δεν σε αφήνουν να περάσεις τις δύσκολες καταστάσεις μόνη σου, αξίζουν που έχουν μία θέση στη ζωή σου.

Είναι σημαντικό να εκφράζεις στους ανθρώπους αυτούς το πόσο σημαντικοί είναι για εσένα. Μπορεί αυτό να ακούγεται περίεργο γιατί οι περισσότεροι δεν έχουμε μάθει να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, πρέπει όμως να δοκιμάσεις. Αφενός, το χρωστάς στα άτομα αυτά. Αφετέρου, το να τους πεις φράσεις όπως "Σε ευχαριστώ που ήσουν δίπλα μου" θα κάνει και εσένα να αισθανθείς υπέροχα. Έτσι, σε μία κοινωνία όπου τα συναισθήματα μένουν ανείπωτα εσύ τα εκφράζεις κάνοντας την επικοινωνία σας ακόμα πιο ουσιαστική.

https://www.savoirville.gr/