Το πιο δύσκολο είναι αυτό το μετέωρο βήμα …του δημιουργού, εκείνου που θα βρίσκει πάντα το κενό γιατί από το κενό θα ξεκινάει… Κάποτε, έτρωγα την μπουγάτσα μου μισή με τυρί, μισή με κρέμα. Δεν ήξερα ποια να αποφασίσω από τις δυο γεύσεις. Όχι πως αυτό δήλωνε, δηλώνει, τίποτα κακό… Σκέφτομαι πως, το πιο άσχημο πράγμα από όλα δεν είναι ένα εμπόδιο. Δεν είναι ο φόβος, δεν είναι ο πόνος. Δεν είναι η μοναξιά. Το πιο άσχημο πράγμα από όλα είναι το κενό, το μεταίχμιο, το τίποτα, το χωρίς λόγια περιγραφόμενο. Το πιο δύσκολο από όλα δεν είναι να φοβάσαι, αλλά να μην γνωρίζεις τί είναι αυτό που τελικά φοβάσαι.

Όχι το «γιατί» ούτε το «πως» θα το αλλάξεις. Να μη γνωρίζεις τί είναι αυτό που θέλεις. Το πιο δύσκολο είναι αυτό το μετέωρο βήμα …του δημιουργού, εκείνου που θα βρίσκει πάντα το κενό γιατί από το κενό θα ξεκινάει. Το πιο ενοχλητικό στάδιο δεν είναι εκείνο που συνειδητοποιείς ότι φοράς την ταμπέλα του «καλού παιδιού» ή οποιαδήποτε άλλη, αλλά εκείνο που καλείσαι να την βγάλεις και να δεις ποιος πραγματικά είσαι.

Μπορεί η… καινούρια ταμπέλα να είναι η «Είμαι αυτός που μαθαίνει ακόμα ποιος είμαι». Μπορεί και να διαλέξεις να μην έχεις καν ταμπέλα. Ελεύθερος. Το πιο άδειο συναίσθημα είναι αυτό που δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό, γιατί έχεις φρενάρει την είσοδο και στα δυο.

Τί σημασία έχει εν τέλει ένας ωραίος καφές, εάν μετά αφήνεις το ίδιο βάσανο να σε ακολουθεί και τί σημασία έχει μια προσβολή ή ένας πόνος παραπάνω, αφού είναι κάτι που έχεις συνηθίσει; Αυτή τη συνήθεια φοβάμαι. Κι αυτό, κυρίες μου και κύριοι, είναι σχεδόν το απόλυτο, για μένα, συναισθηματικό τέλμα. Άλλωστε με θυμάμαι να λέω ότι ο πάτος δεν με τρομάζει, έχει μια ξεκάθαρη όψη, ακόμα και αρνητική.

Η κάθοδος μέχρι εκεί είναι αυτή που τρέμω, το μήκος της πορείας προς τα κάτω που με κάνει να ανατριχιάζω, γιατί τελικά, ο πάτος είναι εκεί που εμείς οι ίδιοι επιλέγουμε να είναι, όταν αποφασίζουμε να τον δούμε. Και τότε, όταν τον δούμε, έρχεται το επόμενο βήμα: αυτογνωσία, γενικότερη πορεία προς τη γνώση των υπολοίπων πραγμάτων. Κι αυτό το βήμα γεννάει ένα άλλο, την αίσθηση της δύναμης και της διαχείρισης του ίδιου σου του εαυτού. Καταφθάνει έτσι το ντεμπούτο μιας ωραίας μάχης: είτε παλεύεις, είτε δηλώνεις «άρρωστος» και παίρνεις αναβολή. Κάποτε, έτρωγα την μπουγάτσα μου μισή με τυρί, μισή με κρέμα.

Γιατί δεν ήθελα να αποφασίσω τι ζητούσα περισσότερο εκείνη τη στιγμή, λίγο από όλα μάλλον, γλυκό και αλμυρό, μη τυχόν και μου λείψει κάτι μετά. Ένιωθα έτσι ασφαλής και αυτάρκης, όλες μου οι ανάγκες για γεύση ήταν μέσα σε ένα πακέτο, τι επιτυχία… «Λίγο από όλα δεν θέλει η ζωή;», σκεφτόμουν.

Ίσως έτσι να είναι, δεν ξέρω. Ξέρω μόνο πως το κορίτσι μέσα μου θέλει να αποφασίζει ποια μπουγάτσα του αρέσει πιο πολύ κάθε φορά, και όταν την δοκιμάζει, το ποσοστό της γευστικής της απόλαυσης να αγγίζει το 100%…Κι ως εκεί, τελεία. Καμιά σκέψη για την άλλη γεύση. Προς το παρόν. Κάποια άλλη φορά ίσως έρθει η ώρα της, ίσως όχι.

Έχει ανθρώπους να την προτιμήσουν. Και αν ακόμα τελικά θελήσω να συνδυάσω τις δυο γεύσεις στο ίδιο πακέτο, να το κάνω γιατί το θέλω. Γιατί συνειδητά, έχω το δικαίωμα και μπορώ. Γιατί είμαι ελεύθερη να διαλέγω κάθε φορά άλλη γεύση και να δοκιμάσω ακόμα και καινούρια, αν τύχει. Για να ασκώ το δικαίωμα της επιλογής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Εγώ έχω την δική μου προτίμηση επιτέλους…

Σήμερα, μάλλον κρέμα θα διαλέξω, γλυκιά. Σαν την άνοιξη, σαν τη φράουλα, σαν ζαχαρωτό, γλυκιά, σαν την καρδιά μου, επειδή μ’ αγαπώ!

Της Τίνας Παπάζογλου https://www.omorfizoi.gr/i-zoi-vrisketai-sta-kena