Πώς γίνεται να αλλάξεις κάτι που έχεις συνηθίσει να κάνεις καθημερινά;

Άρτεμις Σκούφου

Έχεις σκεφτεί πόσο πολύ μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σου η δύναμη της συνήθειας; Πώς μπορεί να φέρει τα πάνω – κάτω και πόσο να σε επηρεάσει και ψυχολογικά;

Αναφερόμαστε συχνά στη δύναμη της συνήθειας όταν έχουμε συνηθίσει να κάνουμε κάτι σε καθημερινή βάση που αν αλλάξει, είναι σα να αλλάζει όλη μας η ζωή και η κοσμοθεωρία μας. Μπορεί να πρόκειται για μια κακή συνήθεια, όπως το κάπνισμα και το junk food, αλλά και για καλή, όπως το να κάνεις γυμναστική ή να διαβάζεις ένα βιβλίο. Ίσως να πρόκειται, ακόμα, και για κάποιο πρόσωπο με το οποίο είχες καθημερινή επικοινωνία και τώρα πια όχι.

Πολλοί από εμάς συνηθίζουμε σε καταστάσεις, ερωτευόμαστε το σταθερό πρόγραμμα και τις συνήθειες, χωρίς απαραίτητα να βουλιάζουμε στη ρουτίνα. Όμως, έρχονται και αυτές οι στιγμές που λέμε – και το λες κι εσύ – “μου αρέσει όντως αυτό που κάνω ή το κάνω από συνήθεια;”, “αγαπώ όντως αυτόν τον άνθρωπο ή είμαι μαζί του από συνήθεια;”, “μου αρέσει πράγματι η δουλειά μου ή είναι απλά μια συνήθεια;”. Ερωτήματα στα οποία είναι καλό να δίνουμε απάντηση.

Και η συνήθεια αλλάζει; Μπορείς να βγάλεις από τη ζωή σου κάτι που έχεις συνηθίσει να κάνεις καθημερινά και τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σε γέμιζε ψυχικά; Μπορείς να βγάλεις έναν αγαπημένο σου άνθρωπο από την καθημερινότητά σου; Μπορείς να αλλάξεις δουλειά μετά από 10-20 χρόνια; Μπορείς να ξεκινήσεις μια υγιεινή διατροφή στα 40 σου όταν ποτέ δεν το έχεις ξανακάνει; Μπορείς να αλλάξεις τις συνήθειές σου;

δύναμη της συνήθειας

Φυσικά και μπορείς, αρκεί να είσαι σίγουρος ότι θες να το κάνεις και να το πάρεις απόφαση. Ειδικά αν πρόκειται για μια κακή συνήθεια, όσο πιο σύντομα το αποφασίσεις, τόσο το καλύτερο.

Αποφάσισέ το και πίστεψε στον εαυτό σου

Μπορεί να μην είναι εύκολο, όμως όλα ξεκινούν, αν εσύ το αποφασίσεις. Το πιο σημαντικό, βέβαια, είναι να το θες πραγματικά και να μην προσπαθήσεις να αλλάξεις την απόφασή σου, βρίσκοντας δικαιολογίες. Πίστεψε στον εαυτό σου, πίστεψε ότι μπορείς να τα καταφέρεις και θα το κάνεις. Είσαι δυνατός και μπορείς να σταθείς στα πόδια σου και χωρίς αυτό.

Βρες τα αρνητικά της κακής συνήθειας

Όσο πιο ειλικρινής είσαι με τις κακές σου συνήθειες, τόσο καλύτερα θα πετύχεις την αλλαγή που επιζητάς. Εάν έχεις συνειδητοποιήσει ότι έχεις μια κακή συνήθεια, τότε ήρθε η ώρα να βρεις και τα αρνητικά της. Τι σου προσφέρει και τι μειονεκτήματα έχει στη ζωή σου; Πόσα αρνητικά θα γίνουν θετικά, μόλις την “κόψεις”;

Δώσε χρόνο, πολύ χρόνο

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να διακόψει τη συνήθεια, είτε σιγά σιγά, είτε απότομα. Σίγουρα δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη και ίσως ο χρόνος που θα χρειαστεί να είναι πολύ περισσότερος απ’ όσο φαντάζεσαι. Μην είσαι απαιτητικός.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχει τυπικό χρονικό πλαίσιο για τη διακοπή μιας συνήθειας, και η σωστή συνταγή θα είναι ένας συνδυασμός προσωπικότητας, κινήτρων, περιστάσεων και της εν λόγω συνήθειας. Για να σπάσεις μία συνήθεια θα πρέπει να αναλογιστείς την προσωπική της αξία για τον εαυτό σου και όχι να στηριχτείς σε κάποια εξωτερική πίεση που μπορεί να δέχεσαι από άλλους.

Συγκεντρώσου στον στόχο σου και θα τα καταφέρεις! Μπορείς!

https://ipop.gr/