Έχετε αναρωτηθεί τι είναι αυτό που κινητοποιεί ένα άτομο κάθε πρωί, να ξεκινάει με αποφασιστικότητα και πειθαρχία την πραγματοποιήση των στόχων του ;

Ποιά είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που διαθέτει κάποιος ώστε να μένει προσηλωμένος στους στόχους του και τα καθήκοντά τους που απορρέουν απο αυτούς μέχρι να τα πετύχει ; Σίγουρα όλοι είμαστε διαφορετικοί με διαφορετικές ικανότητες και κινητοποιούμαστε από διαφορετικά πράγματα στην ζωή. Ανεξάρτητα απο αυτό πιστεύω το κλειδί για την επίτευξη στόχων είναι να εντοπίσετε και να αναδείξετε τα ατομικά σας χαρακτηριστικά που σας διαφοροποιούν απο τους άλλους και σας ωθούν προς την εξέλιξη. Υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που είναι κοινά στους περισσότερους ανθρώπους, και άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μας χαρακτηρίζουν , ωστόσο η ανάπτυξη τους βοηθάει στο να πετύχουμε τους στόχους μας πιο εύκολα και να οδηγηθούμε στην αυτοπραγμάτωση.

Σύμφωνα με τον Maslow , για να χρησιμοποιήσει ο καθένας απο εμάς τις δυνατότητες που έχει, πρέπει πρώτα να έχει καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Λέγοντας βασικές ανάγκες εννοεί τις φυσικές ανάγκες , τις ανάγκες για ασφάλεια, τις κοινωνικές ανάγκες, τις ανάγκες αυτοεκτίμησης και τις γνωσιακές ανάγκες. Εφόσον ικανοποιήσει τις βασικές του ανάγκες ο άνθρωπος κινητοποιείται απο την επιθυμία του να ζήσει πιο ουσιαστικά, να εξελίξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει εντοπίσει πως έχει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, ώστε να βιώσει το συναίσθημα της πληρότητας και της βαθιάς ικανοποίησης απο την ζωή.

Επικεντρωμένος στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου, ο διατύπωσε μια πολύ θετική θεώρηση πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά , δείχνοντας προσοχή σε όλα αυτά που μπορεί ο άνθρωπος να κάνει για να πετύχει την αυτοπραγμάτωση. Η αυτοπραγμάτωση, νοείται σαν μια συνεχιζόμενη δυναμική διαδικασία που συνεχώς εμπλουτίζεται και δεν ισοδυναμεί με την αναζήτηση της τελειότητας. Ο Μaslow ενδιαφερόταν για το ανθρώπινο δυναμικό και τις δυνατότητες του καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούμε αυτό το δυναμικό ,προς όφελος της πνευματικής μας εξέλιξης .

Αν καλλιεργήσουμε και αναπτύξουμε τα ατομικά χαρακτηριστικά που έχει βρεθεί ότι διαθέτουν οι άνθρωποι που έχουν ισχυρό κίνητρο αυτοπραγμάτωσης, δηλαδή κίνητρο να βελτιωθούν όσο μπορούν ως άνθρωποι , τότε ίσως απλά διαπιστώσουμε ότι η επίτευξη των στόχων μας, σταδιακά μπορεί να γίνει ευκολότερη και αποτελεσματικότερη.

Ποιά ειναι αυτά τα χαρακτηριστικά που αναπτύσσουν άνθρωποι με την αυτοπραγμάτωση;
Οραματιστική σκέψη και ισχυρός σκοπός. Αυτοί οι άνθρωποι διαθέτουν ισχυρό κίνητρο του σκοπού, και είναι σε θέση να επιμείνουν για το επιθυμητό αποτέλεσμα παρόλο τις αντιξοότητες.
Οι άνθρωποι αυτοί έχοντας αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία ζούνε την κάθε μέρα σαν μοναδική και συμμετέχουν πλήρως συνειδητά στη ζωή.
Αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα αποτελεσματικά και αντικειμενικά , όπως αυτή είναι και μπορούν να ανεχθούν την αβεβαιότητα που αυτή περιλαμβάνει.
Αποδέχονται τους εαυτούς τους και τους άλλους απεριόριστα για αυτό που είναι, χωρίς να ασκούν κριτική.
Σκέφτονται και δρούν αυθόρμητα και αυτόνομα χωρίς να γίνονται αντισυμβατικοί.
Επίκεντρώνουν την προσοχή τους και την ενέργεια τους στην αντιμετώπιση κάθε προβλήματος και την επίτευξη ενός σκοπού, χωρίς να γίνονται εγωκεντρικοί.
Διαθέτουν καλή αίσθηση του χιούμορ. Κατανοούν οτι πολλά πράγματα στην ζωή αντιμετωπίζονται ευκολότερα με ανάλαφρη αντιμετώπιση και χιούμορ.
Έχουν την ικανότητα να βλέπουν την ζωή θετικά, που παρέχει σε όλους απεριόριστες δυνατότητες για βελτίωση.
Είναι πολύ δημιουργικοί, έχουν έντονη φαντασία που την χρησιμοποιούν για να δημιουργούν.
Είναι ανεκτικοί στην κοινωνικοποίηση και στις κοινωνικές νόρμες αλλά παράλληλα δεν ταυτίζονται με αυτά.
Ανησυχούν για την ευημερία της ανθρωπότητας, και βοηθάνε ενεργά όποτε χρειαστεί για το κοινό καλό.
Έχουν την ικανότητα να εκτίμησουν βαθιά την εμπειρία της ζωής. Συνειδητοποιούν την σημαντικότητα της ζωής και δείχνουν έμπρακτα σεβασμό σε κάθε ζωντανή ύπαρξη.
Αναπτύσσουν στενές και ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις με λίγους επιλεγμένους ανθρώπους.
Έχουν σταθερούς ηθικούς κανόνες και αρχές ενώ παράλληλα έχουν μια ιδιαίτερη αντίληψη του καλού- κακού .

Aπόδοση Άρθρου Σια Κωνσταντουδάκη

https://thehealinggarden.gr/