Οι γυναίκες, σε αντίθεση με τους άντρες, στην πλειοψηφία τους είναι πιο ανασφαλείς και δεν έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση. Η διαφορά τους από τους άντρες στα θέματα αυτοπεποίθησης είναι μεγάλη καθώς οι γυναίκες τείνουν να ανησυχούν για πολύ περισσότερα θέματα και κυρίως για το πόσο καλές φαίνονται και πόσο αποδεκτές από τους άλλους είναι.

Σίγουρα πολλές φορές έχεις σκεφτεί και έχεις προσπαθήσει και εσύ να ξεπεράσεις και να νικήσεις τις ανασφάλειές σου και να ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή σου. Συχνά εμείς οι γυναίκες αναλωνόμαστε σε ερωτήματα για τον εαυτό μας όπως πώς θα χάσουμε κάποια κιλά, πώς θα βελτιώσουμε την εμφάνισή μας, πώς θα γίνουμε πιο ελκυστικές, πώς θα αποκτήσουμε πιο φανταχτερή δουλειά, πώς θα αποκτήσουμε χρήματα, πώς θα είμαστε δημοφιλείς, κ.ά. και ως φαίνεται δεν είμαστε ικανοποιημένες με αυτό που είμαστε και με αυτό που δείχνουμε και πάντα κάτι θέλουμε να αλλάξουμε.

Για να καταφέρεις να νικήσεις τις ανασφάλειές σου μάλλον πρώτα απ’ όλα πρέπει να δεις από πού πηγάζουν και πώς σου δημιουργήθηκαν. Πολλές φορές άλλωστε ο λόγος που οι γυναίκες έχουμε λιγότερη αυτοπεποίθηση και περισσότερες ανασφάλειες, έχει να κάνει με τα κοινωνικά στερεότυπα και τον τρόπο ανατροφής μας, που ανέκαθεν ήθελαν τους άντρες με πιο δυναμικό ρόλο και τις γυναίκες πιο παθητικές και αδύναμες. Αυτά τα κοινωνικά στερεότυπα όμως είναι καιρός να ξεπεραστούν κι εσύ να πάρεις τη θέση που σου αρμόζει.

Εμείς, θα σου δώσουμε κάποιες συμβουλές για το πώς να νικήσεις τις ανασφάλειές σου και να γίνεις πιο δυναμική γυναίκα, σίγουρη για τον εαυτό σου και γεμάτη αυτοπεποίθηση.


• Όταν πετυχαίνεις κάτι, ακόμα και μικρό, να μη διστάζεις να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου. Ακόμα και δημοσίως. Θα σε βοηθήσει να εκτιμάς πιο πολύ τις ικανότητές σου και να νικήσεις τις ανασφάλειές σου σταδιακά.

• Προσπάθησε να μη διαβάζεις έντυπα και να μη δίνεις σημασία σε οτιδήποτε μπορεί να σε επηρεάσει ως προς τα θέματα εξωτερικής εμφάνισης και προτύπων. Οι γυναίκες πολύ συχνά επηρεαζόμαστε ψυχολογικά και αποκτούμε περισσότερες ανασφάλειες, όταν βλέπουμε την εμφάνιση μιας άλλης που απέχει πολύ από τη δική μας ή από το γεγονός ότι μια άλλη γυναίκα διάσημη έχει όμορφο σύντροφο, έχει την τέλεια οικογένεια, την τέλεια ζωή κλπ. Άλλωστε, πολλά από αυτά είναι ψεύτικα ή στημένα και σίγουρα τίποτα δεν είναι τόσο τέλειο όσο φαίνεται.

• Αγνόησε κουτσομπολιά, κακεντρεχή σχόλια ή περιφρονητικά βλέμματα που μπορεί κάποια στιγμή να λάβεις είτε για θέματα εξωτερικής εμφάνισης είτε για κάποιο λάθος που έκανες στη δουλειά σου, κ.ά. Πρώτον κανείς δεν είναι τέλειος, όλοι έχουμε τα ψεγάδια μας και δεύτερον τα λάθη είναι για τους ανθρώπους.

• Σταμάτα να επαναλαμβάνεις συνεχώς στον εαυτό σου τις «ελλείψεις» σου, τις ατέλειές σου ή τα λάθη σου. Δεν υπάρχει περίπτωση να νικήσεις τις ανασφάλειές σου αν μόνη σου τις υπενθυμίζεις στον εαυτό σου. Προσπάθησε να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου και όχι ο πιο αυστηρός κριτής. Αν δεν τον αγαπήσεις εσύ και δεν πιστέψεις σε αυτόν δε θα το κάνει κανείς άλλος.

• Βρες ένα χόμπι και απόλαυσέ το. Θυμήσου τι σου άρεσε από μικρή και σε γέμιζε χαρά, είναι καλό να κρατάς ενδιαφέροντα που είχες από μικρή ηλικία. Διότι όσο λιγότερα ενδιαφέροντα έχουμε, τόσο περισσότερο μας απασχολεί ο εαυτός μας .

• Στις ερωτικές σχέσεις, προσπάθησε να μην πέφτεις με τα μούτρα και να τις αφήνεις να εξελιχθούν. Να είσαι ο εαυτός σου, να τις απολαμβάνεις και να έχεις πιο «λογικές» προσδοκίες και επιδιώξεις ώστε να μην απογοητεύεσαι απότομα.

• Να μην έχεις πολύ μεγάλες προσδοκίες από τον εαυτό σου σε οποιοδήποτε τομέα. Να θέτεις μικρούς στόχους και να κάνεις σταθερά βήματα ώστε να επιτύχεις αυτά που θέλεις χωρίς πίεση και άγχος. Και να μη φοβάσαι την αποτυχία, γιατί μπορεί να σου δώσει την απάντηση για το μεγαλύτερο κατόρθωμα της ζωής σου!