Τρία χρόνια ενδελεχούς παρακολούθησης ποδοσφαιριστών στο τμήμα σκάουτινγκ της μεγάλης Σέλτικ, coach στις ανδρικές ακαδημίες της Μπενφίκα, στην γυναικεία της ομάδα, καθώς επίσης και στις Εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου γυναικών του Ιράν και του Κατάρ. Και όλα τα παραπάνω τα έχει πετύχει σε ηλικία μόλις 36 ετών. Καθόλου άσχημα και πολλά υποσχόμενα κατορθώματα για έναν νεαρό προπονητή. Υπάρχει όμως και μία ιδιαιτερότητα σε αυτή την ιστορία. Coach αυτής της ομάδας είναι γένους θηλυκού, ονομάζεται Έλενα Κόστα και είναι έτοιμη να φέρει την επανάσταση στο ποδόσφαιρο!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Κλερμόν, η ομάδα που πήρε το μεγάλο ρίσκο με την Κόστα, αγωνίζεται στην δεύτερη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος, κατηγορία επαγγελματική και άκρως ανταγωνιστική, με μικρές διαφορές ανάμεσα στις 20 ομάδες που συμμετέχουν. Φέτος πραγματοποίησε μια πολύ μέτρια χρονιά και η απόφαση για αλλαγές φάνηκε πως ήταν ειλημμένη.

Ο πρόεδρος της Κλερμόν όμως, θέλοντας να χτίσει την ομάδα της επόμενης σεζόν δίπλα σε έναν νεαρό προπονητή με όνειρα και φιλοδοξίες, δεν ακολούθησε την γνωστή συνταγή, αλλά «έδωσε τα κλειδιά» στην 36χρονη Πορτογαλίδα.
Το βιογραφικό της άλλωστε είναι σίγουρα υπολογίσιμο. Οι σπουδές της στην φυσική αγωγή και την προπονητική, οι εμπειρίες που αποκόμισε σε ομάδες μικρών ηλικιών αλλά και Εθνικές ομάδες, καθώς και η 3ετής παρουσία της ως σκάουτερ της Σέλτικ δείχνουν ότι το μάτι της «κόβει» και γνωρίζει πολύ καλά τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι πρωτόγνωρη, καθώς η Έλενα Κόστα είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του ποδοσφαίρου που αναλαμβάνει προπονήτρια σε επαγγελματική ανδρική ομάδα.
Το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει αρχίσει και οργανώνεται για τα καλά τα τελευταία χρόνια ιδίως στις βόρειες χώρες, ενώ σημαντικά βήματα έχουν γίνει και στην χώρα μας. Ταυτόχρονα, ολοένα και περισσότερες είναι οι γυναίκες διαιτητές που βλέπουμε και στα ελληνικά γήπεδα, δείχνοντας ότι οι κυρίες έχουν θέση σε έναν χώρο άβατο και άκρως ανδροκρατούμενο τα προηγούμενα χρόνια.

https://roadstory.gr

Tags: