Ιουλίου 06, 2020

Διατροφή

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το αυγό έχει «δαιμονοποιηθεί», πρόκειται για μία εξαιρετικά θρεπτική τροφή

Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το αυγό είναι το πιο παρεξηγημένο τρόφιμο της διατροφής μας. Και ενώ μπορεί να το αποφεύγουμε λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε χοληστερόλη (ο κρόκος του αυγού περιέχει περίπου 215 mg χοληστερόλης, τη στιγμή που η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι τα 300 mg), πρόκειται για μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας.

Γιατί δεν πρέπει να λείπει το αυγό από τη διατροφή μας

*Είναι θρεπτικό

Το βασικό χαρακτηριστικό του αυγού είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Επιπλέον, είναι μία καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου και βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης), ενώ περιέχει επίσης σίδηρο, μολυβδένιο, βιταμίνη Β12, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη D.

*Επιφέρει εύκολα το αίσθημα κορεσμού

Αν ψάχνετε για μια θρεπτική τροφή που θα σας κρατήσει χορτάτους για αρκετή ώρα, τότε το αυγό είναι αυτό που χρειάζεστε, αφού είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την όρεξη για φαγητό και να αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού. Μάλιστα, σύμφωνα με εκθέσεις του Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να μειώσει τις έντονες σκέψεις για φαγητό έως και κατά 60%, ενώ παράλληλα μπορεί να περιορίσει την επιθυμία για φαγητό αργά τη νύχτα κατά 50%.

*Έχει λίγες θερμίδες

Ένα αυγό βραστό ή ποσέ έχει 70-80 θερμίδες, ανάλογα με το μέγεθός του, με τις θερμίδες του να αυξάνονται όταν στο μαγείρεμα προστίθενται άλλα υλικά, όπως λάδι ή τυρί. Για παράδειγμα ένα τηγανητό αυγό έχει περίπου 150 θερμίδες, ενώ μια ομελέτα με 1 αυγό και πατάτες τηγανητές ή τυρί μάς δίνει 200-250 θερμίδες. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα τρόφιμο που μπορεί να επιφέρει το αίσθημα κορεσμού χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό με περιττές θερμίδες και γι’ αυτό θεωρείται ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

*Προστατεύει τα μάτια

Η συστηματική κατανάλωση αυγού φαίνεται να προφυλάσσει τα μάτια από τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (μια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση), σύμφωνα με σχετικές επιστημονικές μελέτες. Η προστατευτική αυτή δράση του αυγού σχετίζεται με την υψηλή του περιεκτικότητα σε λουτεΐνη (καροτενοειδές), η οποία αν και εντοπίζεται σε μεγαλύτερη ποσότητα στο σπανάκι, φαίνεται ότι απορροφάται περισσότερο στον κρόκο του αυγού, πιθανότατα επειδή είναι λιποδιαλυτή ουσία και το αυγό έχει λιπαρά.

*Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία

Οι κρόκοι αυγών αποτελούν μια καλή πηγή χολίνης, η οποία φαίνεται να βελτιώνει τη μνήμη και τη συνολική γνωστική λειτουργία. Η χολίνη πρόκειται για ένα μικρό αλλά σημαντικό θρεπτικό συστατικό, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στην οικοδόμηση των μεμβρανών των κυττάρων, επηρεάζοντας μια σειρά από ζωτικές λειτουργίες μέσα στον οργανισμό.

*Είναι το ιδανικό πρωινό

Η κατανάλωση αυγού στο πρωινό γεύμα φαίνεται να ενισχύει το αδυνάτισμα, συγκριτικά με άλλες επιλογές όπως το ψωμί. Σύμφωνα με έκθεση των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, το αυγό είναι τόσο χορταστικό που οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν ανάγκη λιγότερες θερμίδες στα επόμενα γεύματά τους, χάνοντας έτσι βάρος με μεγαλύτερη ευκολία. Αν νομίζετε ότι δεν έχετε χρόνο να μαγειρέψετε ένα υγιεινό πρωινό, σκεφτείτε ξανά. Η προετοιμασία μιας ομελέτας με λαχανικά δε θα σας πάρει περισσότερα από 5-10 λεπτά.

Πόσα αυγά μπορούμε να τρώμε;

Οι άνθρωποι που δεν έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να τρώνε αυγό ακόμη και κάθε ημέρα, πάντα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά. Όσον αφορά εκείνους που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, συνιστάται να περιοριστεί -όχι όμως και να απαγορευτεί- η κατανάλωση αυγών, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού τους.

https://www.vita.gr/

Διατροφή

Διαλειμματική δίαιτα: Μπορείς να μείνεις 16 ώρες νηστική κάνοντας τη δίαιτα που είναι No 1 trend;
Δεκαέξι ώρες αφαγία και οκτώ ώρες τρώμε ό,τι θέλουμε. Ακούγεται ζόρικο, αλλά δεν είναι τόσο. Άσε που ο μεταβολισμός ενεργοποιείται στο μάξιμουμ και χάνουμε κιλά.

 

Ένας από τους πιο διαδεδομένους περιαστικούς μύθους που κυκλοφορούν είναι πως όταν μιλάμε για μία υγιεινή διατροφή πρέπει οπωσδήποτε τα γεύματα να είναι συχνά. Οι δικαιολογίες που δίνονται γι’ αυτήν την άποψη είναι αρκετά λογικοφανείς, η πρώτη που μου έρχεται στο μυαλό είναι πως κρατούν το μεταβολισμό ψηλά και πως το σώμα δεν πέφτει σε “starvation mode ” μην μπορώντας να κάψει περισσότερο λίπος.

Τα άτομα που ακολουθούν διαλειμματική νηστεία περιμένουν συνήθως 16-20 ώρες για να κάνουν ένα και μοναδικό γεύμα ή 2 μέσα σε ένα διάστημα 4-5 ωρών. Φυσικά κάποιες από αυτές κοιμούνται.
Ομολογώ ότι και εγώ, πριν από αρκετό καιρό , είχα μυηθεί σε αυτά τα δόγματα και τα ακολουθούσα πιστά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον ψυχαναγκασμό του να κοιτάω το ρολόι μου ώστε να μην περάσει η ώρα για το επόμενο γεύμα και δεν το καταλάβω.Φυσικά, κάνοντας αρκετή έρευνα και πειραματισμό κατάλαβα πως απόδειξη για όλους αυτούς τους ισχυρισμούς δεν υπάρχει. Όμως, παρά το τι υποστηρίζουν οι διατροφικοί Ναζί, ο οργανισμός μας δεν είναι τόσο εύθραυστος. Έχοντας αυτά υπόψιν δεν υπάρχει τίποτε το λάθος με το να κάνουμε συχνά και μικρά γεύματα αλλά αν παρ’ όλα αυτά για κάποιο λόγο δεν φάμε για μερικές ώρες ο μεταβολισμός πιθανότατα θα αυξηθεί.


Τα άτομα που ακολουθούν διαλειμματική νηστεία περιμένουν συνήθως 16-20 ώρες για να κάνουν ένα και μοναδικό γεύμα ή 2 μέσα σε ένα διάστημα 4-5 ωρών. Φυσικά κάποιες από αυτές κοιμούνται. Τις υπόλοιπες μπορεί να είναι στον χώρο εργασίας τους οπότε η διαλειμματική νηστεία μπορεί να είναι βολική λύση για περιπτώσεις ανθρώπων που δεν ευχαριστιούνται το φαγητό στην δουλειά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε λόγω του αγχωτικού περιβάλλοντος, είτε λόγω της παρουσίας του εργοδότη, ή εν τέλει δεν θέλουν να μοιράζονται με τους συνεργάτες τους το ότι άλλαξαν διατροφικές συνήθειες ή πως θέλουν να χάσουν λίπος.

Αν τα άτομα που ταιριάζουν με την παραπάνω περιγραφή μπορούν να δείξουν μία σχετική σύνεση στο μοναδικό γεύμα της διαλειμματικής νηστείας τότε αυτή η μέθοδος είναι συμβατή με αυτούς. Η διαλειμματική νηστεία είναι μία μέθοδος περιορισμού θερμίδων στην οποία συνήθως υπάρχει ένα κύριο γεύμα μέσα στην μέρα. Παρά τις ημιμαθείς Κασσάνδρες, ο περιορισμός θερμίδων είναι από τις κύριες μεθόδους πρόληψης των καρδιοπαθειών και των περισσότερων καρκίνων.

Μέχρι τώρα, αν δεν έχετε διαβάσει ποτέ για διαλειμματική νηστεία πρέπει να είστε αρκετά σκεπτικοί με ότι διαβάσατε. Πιθανότατα σκέφτεστε το εξής “Τότε γιατί οι οι διαιτολόγοι που βγαίνουν στην τηλεόραση συμβουλεύουν να κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα και γιατί εσύ πας να μας κάνεις τον διαφορετικό;”

Η απάντηση μου: Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν υπάρχει κανένα λάθος με αυτήν την ιδέα – άλλωστε πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει βάρος κατά αυτόν τον τρόπο οπότε σίγουρα δουλεύει. Παλιότερα έχω αναφερθεί στην σύγκριση μεταξύ 3 και 6 γευμάτων, δείχνοντας πως δεν είναι απαραίτητο να ακολουθούνται τα συχνά γεύματα. Εκτός αυτού δεν χρειάζεται να αρκεστείτε στην γνώμη μου, μπορείτε να μπείτε στην ηλεκτρονική επιστημονική βιβλιοθήκη του pubmed και να ψάξετε οι ίδιοι για την διαλειμματική νηστεία.

Μιλώντας γενικά, τα μικρά και συχνά γεύματα μπορεί να είναι μία ικανοποιητική λύση, ένας καλός τρόπος προγραμματισμού της διατροφής ώστε το άτομο να ξέρει τι θα φάει και σε τι ποσότητα. Οπότε στην ουσία μιλάμε για θερμίδες, όχι για κάποιο μεταβολικό πλεονέκτημα. Από την άλλη πολλοί εγκατέλειψαν ή δεν άρχισαν καν τις αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες γιατί έβρισκαν το δόγμα των πολλών γευμάτων μη βιώσιμο σε μακροχρόνια βάση και ασύμβατο με την καθημερινότητα τους.

Συνήθως, τα μεγάλα γεύματα ακολουθούνται από άτομα που δεν προσέχουν ούτε την ποσότητα ούτε την σύσταση των τροφών που τρώνε, με άλλα λόγια τρώνε άτσαλα και απερίσκεπτα, ενώ τις περισσότερες φορές δεν γυμνάζονται. Βλέπουμε δηλαδή μία σύγκριση η οποία μόνο δίκαιη δεν είναι αφού το πλαίσιο της συχνότητας των γευμάτων είναι τελείως διαφορετικό για αυτούς που κάνουν συχνά γεύματα και γι’ αυτούς που τρώνε μία ή δύο φορές την μέρα.

Τι θα γινόταν όμως αν όσοι έκαναν λίγα γεύματα πρόσεχαν τις ποσότητες και τις θερμίδες; Όπως έχουμε δει και παλιότερα καμία διαφορά. Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο οργανισμός μας δεν έχει manual οδηγιών, μπορούμε να τρώμε πολύ πιο άναρχα, ελεύθερα και λιγότερο συχνά απ’ ότι οι περισσότεροι πιστεύουν.

Πρωινό – Χρειάζεται πάντα;
Τι γίνεται όταν δεν παρέχουμε τροφή στον οργανισμό μας για μερικές ώρες; Είναι να αναρωτιέται κανείς αν όλα αυτά προσεγγίζουν την πραγματικότητα στοιχειωδώς και πως γίνεται να ζουν άνθρωποι γύρω μας που δεν τρώνε πρωινό. Με όπλο τις διαφημίσεις αλλά και τις σχετικές εικόνες της χαρούμενης οικογένειας ή ζευγαριού που απολαμβάνει πρωινό, οι εταιρείες δημητριακών μας κάνουν πλύση εγκεφάλου πως απαραίτητα χρειαζόμαστε πρωινό για να μας πάει καλά το υπόλοιπο της ημέρας. Για τους περισσότερους ανθρώπους που κάνουν καθιστική εργασία, το πρωινό είναι απλά μία τελετουργία- ένα διατροφικό μιμίδιο που είτε πήραν από τους γονείς τους είτε επειδή είδαν αρκετές διαφημίσεις δημητριακών και πίστεψαν ότι χρειάζονται δημητριακά για να λειτουργήσουν πνευματικά. Όπως έχουμε δει και παλιότερα, ένα “πλούσιο πρωινό” μπορεί να είναι τροχοπέδη στην απώλεια λίπους. Τις περισσότερες φορές το πρωινό δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ψυχολογικό δεκανίκι, μία τελευταία ηδονή από την σπιτική θαλπωρή, πριν την εγκαταλείψουμε και εκτεθούμε στο στρες της δουλειάς μας. Ξανά, η συναισθηματική διατροφή δεν είναι κάτι εξ ορισμού λάθος, απλά πρέπει να καταλαβαίνουμε την χρησιμότητα που δίνουμε στα γεύματά μας. Το “χρειάζομαι” έχει τεράστια διαφορά από το “μου αρέσει” ή “πιστεύω ότι μου κάνει καλό γι’ αυτό με κάνει να νιώθω καλά”.

Υπογλυκαιμία και πείνα
Έστω ότι δεν παίρνουμε πρωινό και μένουμε νηστικοί για 5-6 ώρες αφού ξυπνήσουμε. Τι γίνεται τότε; Ίσως έχετε ακούσει πως “παθαίνουμε υπογλυκαιμία” ή πως δεν θα μπορούμε να σκεφτούμε;Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως η υπογλυκαιμία και η πείνα δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η πείνα, όσο δυσάρεστη αίσθηση και να είναι δεν είναι παθολογικό σύμπτωμα, η υπογλυκαιμία είναι.Έχει αποδειχτεί πως ακόμα και 48ωρη νηστεία δεν είναι ικανή να προκαλέσει υπογλυκαιμία, ούτε να επηρεάσει την πνευματική απόδοση. Από την άλλη το “Πεινάω” δεν ακούγεται το ίδιο με το “έχω υπογλυκαιμία – πρέπει να φάω κάτι”. Το συκώτι μας παράγει γλυκόζη σε σταθερό ρυθμό και το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη ακόμα όταν δεν έχουμε φάει. Αν όντως παθαίναμε υπογλυκαιμία μετά από μερικές ώρες νηστείας οι πρόγονοί μας θα είχαν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης και το πιο πιθανό είναι ότι θα είχαμε αφανιστεί ως είδος πριν αρκετές χιλιάδες χρόνια αφού θα ήμασταν ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην έλλειψη τροφής. Για του λόγου το αληθές το ανθρώπινο σώμα μπορεί να κρατά την συγκέντρωση της γλυκόζης του αίματος σε φυσιολογικό εύρος για πάρα πολλές ώρες,μέσω της διαδικασίας τηςγλυκονεογένεσης, δηλαδή της σύνθεσης γλυκόζης από μη-υδατανθρακικές ενώσεις. Τα παραπάνω δεν αποτελούν κάποιο επτασφράγιστο μυστικό, είναι πληροφορίες στις οποίες μπορεί να ανατρέξει ο καθένας σε μία πανεπιστημιακή Βιοχημεία ή Φυσιολογία. Με αυτά κατά νου, είναι εντυπωσιακό πως η πείνα μερικών ωρών, έστω και αυτή η αίσθηση δυσφορίας, ιατροποείται.

Απώλεια μυικής μάζας;
Πάλι είναι κάτι το οποίο κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα αλλά οι αποδείξεις δείχνουν το αντίθετο. Σαν αθλούμενος ήμουν ιδιαίτερα σκεπτικός προς αυτό το σκέλος της διαλειμματικής, ώσπου το διαπίστωσα και στην πράξη.

Τι γίνεται με την πνευματική εγρήγορση και την διαλειμματκή νηστεία;

Σε περιόδους έλλειψης τροφής είναι επόμενο να νιώθουμε περισσότερη εγρήγορση αφού το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (υπεύθυνο για την πέψη και την ξεκούραση) δεν δέχεται δυνατά ερεθίσματα ώστε να επικαλύπτει με την λειτουργία του το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (υπεύθυνο να διεκπεραιώνει στρεσσογόνες σωματικές ή πνευματικές δουλειές). Τότε γιατί κάποιοι αναφέρουν συμπτώματα απώλειας συγκέντρωσης όταν δεν τρώνε; Η πνευματική συγκέντρωση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πολλά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την πνευματική μας συγκέντρωση, όπως η έλλειψη ύπνου, το άγχος, και ίσως το πιο σημαντικό είναι η δύναμη της αυθυποβολής. Αν έχουμε εκτεθεί σε συγκεκριμένες πληροφορίες με αποτέλεσμα να πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε καλή πνευματική συγκέντρωση όταν ακολουθούμε μία συγκεκριμένη διατροφή τότε είναι πολύ πιθανό πως θα αφήσουμε αυτήν την αρνητική σκέψη να μας επηρεάσει.

Διαλειμματική νηστεία στις γιορτές
Οι γιορτές είναι μία περίοδος που οι περισσότεροι άνθρωποι απλά χάνουν τον έλεγχο της διατροφής τους και παρεκτρέπονται θερμιδικά. Δεν χρειάζεται να γίνεται αυτό το βήμα πίσω κάθε φορά που έχουμε μία κοινωνική υποχρέωση και η διαθεσιμότητα σε φαγητό είναι μεγάλη και για πολλή ώρα. Μέσω της διαλειμματικής νηστείας μπορούμε να ευχαριστηθούμε την περίσταση χωρίς να είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι πως “κάνουμε δίαιτα”. Η διαλειμματική νηστεία συνήθως έχει το κύριο γεύμα το βράδυ – αυτό το γεύμα μπορεί να είναι στα πλαίσια μίας κοινωνικής υποχρέωσης. Όχι δεν θα παχύνετε αν τρώτε το βράδυ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες αποδείξεις το να τρώμε υδατάνθρακες το βράδυ είναι καλύτερο από το να τους τρώμε το πρωί.

Δηλαδή δεν υπάρχουν μειονεκτήματα;
Το κύριο μειονέκτημα της διαλειμματικής νηστείας είναι πως είναι αντι-εμπορική και γι’ αυτόν τον λόγο έχει λάβει την ελάχιστη δυνατή προβολή από τα περιοδικά του fitness και τα σχετικά site. Αυτό γιατί οι μεγάλοι χορηγοί των παραπάνω είναι οι εταιρείες δημητριακών, που μάλλον δεν θα ήταν και πολύ χαρούμενες αν περισσότεροι άνθρωποι δεν έτρωγαν πρωινό ή αν δεν έκαναν συχνά γεύματα γιατί κατά αυτόν τον τρόπο καταναλώνονται τα προϊόντα τους, κυρίως τα δημητριακά που συνοδεύονται με γάλα και οι μπάρες δημητριακών. Επιστρατεύουν όλα τα μέσα, από διαιτολόγους μέχρι διάσημες γυμνάστριες για να πείσουν το καταναλωτικό κοινό πως χρειαζόμαστε δημητριακά και πρωινό. Μαζικές οδηγίες οδηγούν σε μαζική κατανάλωση.Είναι πολύ πιθανό οι οικείοι σας να έχουν ήδη παραπληροφορηθεί, και εσείς πιθανότατα θα εισπράξετε τον σχετικό πόλεμο νεύρων.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι πως αυτή η διατροφή ενδεχομένως να μην ενδείκνυται σε κυοφορούσες. Έρευνες που έχουν γίνει σε μουσουλμάνες που ακολουθούσαν το Ραμαζάνι, μια θρησκευτική μορφή διαλειμματικής νηστείας, έδειξαν πως τα παιδιά τους ήταν πιο επιρρεπή σε προβλήματα υγείας. Κάτι που το Ραμαζάνι περιορίζει είναι και η πρόσληψη υγρών οπότε δεν είναι απολύτως σίγουρο αν αυτό προκλήθηκε από τον περιορισμό των θερμίδων ή/και τον χρονισμό των γευμάτων.

Συμπέρασμα
Το ευρύ κοινό πιστεύει πως το επιστημονικό πεδίο της διατροφολογίας έχει καταπιεστική φύση. Μήπως όμως ισχύει το αντίθετο; H επιστημονική προσέγγιση μπορεί να μας απελευθερώσει από τα ολοκληρωτικά διατροφικά δόγματα, να μας δείξει ότι υπάρχουν περισσότερες επιλογές.

Οι διατροφικές συνήθειες είναι ρεαλιστικές όταν μπορούν να τηρηθούν μακροχρόνια. Tο μεγαλύτερο πλεονέκτημα της διαλειμματικής νηστείας είναι πως ταιριάζει στον τρόπο ζωής πολλών ανθρώπων και μπορεί να τους βοηθήσει να βελτιώσουν το σώμα τους ακόμα και σε περιόδους γιορτών. Η διαλλειματική νηστεία δεν είναι διατροφική πανάκεια ούτε κάποια μαγική λύση, είναι απλά ένας βολικός τρόπος για ανθρώπους που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αν βλέπετε πως το μοτίβο των συχνών γευμάτων ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας , τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να πειραματιστείτε. Αν πάλι έχετε αποπειραθεί να εφαρμόσετε τα συχνά γεύματα και εγκαταλείψατε την διατροφή γιατί δεν συμβάδιζε με τον τρόπο ζωής σας τότε μπορείτε να δοκιμάσετε αυτήν την προσέγγιση.

Από τον Ανδρέα Ζουρδό, Διαιτολόγο-διατροφολόγο

https://www.womantoc.gr/

Διατροφή

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων μέσα από την οπτική της βοτανοθεραπεύτριας Τζέιντ Μαρκς.

Από μικροί έχουμε ακούσει από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας για τα γιατροσόφια που έφτιαχναν από βότανα ή φυτά για να γίνουν γρήγορα καλά. Βέβαια, σχεδόν ποτέ δεν έτυχε να τα δοκιμάσουμε εμείς λόγω ίσως της πληθώρας φαρμάκων που μπορούμε να προμηθευτούμε τις μέρες μας στα φαρμακεία.

Όμως, συχνά μπορεί να έχουμε αναρωτηθεί αν τελικά τα βότανα κάνουν καλό στην υγεία μας κι αν λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά όσο και τα φάρμακα που παίρνουμε συνήθως. Η 27χρονη βοτανοθεραπεύτρια Τζέιντ Μαρκς θα μας δώσει την απάντηση στο ερώτημα αυτό.

«Γνωρίζουμε ότι τα φυτά μας κάνουν καλό και λειτουργούν θετικά στον οργανισμό μας γιατί τα καταναλώνουμε καθημερινά», δηλώνει. Από τον καφέ μας το πρωί μέχρι το χαλαρωτικό τσάι μας το απόγευμα, καταναλώνουμε καθημερινά φυτικά εκχυλίσματα που βοηθούν στην υγεία μας.

Η Μαρκς, που πρωτόμαθε για την βοτανοθεραπεία το 2010 καθώς σπούδαζε γεωπονική στο Κολέγιο Μιντλμπέρι στο Βέρμοντ και εργαζόταν σε αστικές φάρμες στη Νέα Ορλεάνη και το Μπρούκλιν, ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τα βότανα το 2017 και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα βότανα στο Hudson Valley School of Herbal Studies στη Νέα Υόρκη.

«Τα βότανα με βοήθησαν να ξεπεράσω τον χαμό της μητέρας μου», λέει η Μαρκς εξηγώντας ότι ξεκίνησε το ταξίδι της στον κόσμο των βοτάνων με εκχυλίσματα κράταιγου, που κάνει καλό στην καρδιά μας και το άγχος. Τα τελευταία χρόνια η Μαρκς μοιράζεται τις γνώσεις της μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της «69herbs», που δημιουργήθηκε το 2018 και πουλάει φάρμακα από βότανα.

Τα φάρμακα ή βάμματα αυτά είναι χωρίς αλκοόλ, φτιαγμένα από φυτικά εκχυλίσματα και σχεδιασμένα για να αραιώνονται καθαρά με νερό. Πωλούνται σε μια σειρά διαφορετικών μιγμάτων που σύμφωνα με τη Μαρκς βοηθούν στη φυσική και ψυχική μας υγεία. Για παράδειγμα ένα μείγμα από εχινάκεια, πιπερόριζα και μέλι βοηθάει στην τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Για ένα καλύτερο ύπνο προτείνεται μια μίξη βαλεριάνας και αγριομπιζελιών που είναι γνωστά για τις ηρεμιστικές τους ικανότητες.

Στην προσπάθεια καταπολέμησης του κορονοϊού και του έντονου άγχους που έχουμε όλοι τους τελευταίους μήνες, η Μαρκς είδε να ανεβαίνουν οι πωλήσεις στο βάμμα της για τη μείωση του άγχους μας. Το βάμμα αυτό περιέχει τον γαλακτώδη καρπό της βρώμης – δηλαδή το πάνω μέρος του φυτού της βρώμης μόλις ανθίσει – και κράταιγο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι η βοτανοθεραπεία δεν περιορίζεται στους ειδικούς σαν την Μαρκς. Όπως πιστεύει και η ίδια, όλοι μπορούμε να μάθουμε τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και να τις υιοθετήσουμε στην καθημερινότητα μας. «Οι συνταγές με μείγματα βοτάνων θα πρέπει αναπαράγονται και να τις μοιραζόμαστε ώστε όλοι να έχουμε πρόσβαση στα οφέλη της βοτανοθεραπείας», λέει η Μαρκς.

Για αυτό το λόγο μοιράζεται μαζί μας τρεις συνταγές που μπορούμε να τις κάνουμε όλοι στο σπίτι.

Σιρόπι από κράταιγο

Συστατικά: 1 κούπα μούρα κράταιγου (κατεψυγμένα ή και φρέσκα)

½ κούπα αποξηραμένου κυνόροδου

3-5 ξυλάκια κανέλας ή 1 κουταλιά της σούπας σκόνη κανέλας

Περίπου 1 κουταλιά της σούπας πιπερόριζα κομμένη σε φέτες

1 κούπα μέλι

4 κούπες νερό

¼ κούπα αποξηραμένης πασιφλόρας

Εκτέλεση: 1. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι μέσα σε μια κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά. Τα αφήνουμε να σιγοβράζουν με το καπάκι της κατσαρόλας να είναι μισάνοιχτο μέχρι τα υγρά να μειωθούν στα μισά - υπολογίζουμε περίπου 45 λεπτά με μία ώρα.

2. Τα αφαιρούμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Έπειτα, τα σουρώνουμε και τα αναμειγνύουμε με το μέλι. Αποθηκεύουμε το σιρόπι μας στο ψυγείο.

Μπορούμε να αναμείξουμε το σιρόπι με σόδα και να φτιάξουμε ένα δροσιστικό μη-αλκοολούχο ποτό – αντί για ένα κοκτέιλ.

Σφηνάκι με τριαντάφυλλο, κουρκουμά και μηλόξιδο

Συστατικά: 3 κομματάκια (περίπου τρία εκατοστά) κουρκουμά

1 μεγάλο κομμάτι (περίπου δέκα εκατοστά) πιπερόριζας

1 χούφτα αποξηραμένα ροδοπέταλα

½ κούπα μελί

4-5 καυτές πιπεριές της αρεσκείας μας

1 λεμόνι

1 περίπου λίτρο μηλόξιδο

Εκτέλεση: Κόβουμε τον κουρκουμά, την πιπερόριζα, τις καυτές πιπεριές και το λεμόνι και τα βάζουμε μέσα σε ένα βάζο. Προσθέτουμε τα ροδοπέταλα. Ρίχνουμε το μηλόξιδο μέχρι να καλυφθούν όλα τα συστατικά. Τέλος, ρίχνουμε και το μέλι και ανακατεύουμε. Θα πρέπει να σουρώνουμε το μίγμα πριν το πιούμε. Μπορούμε να το αποθηκεύσουμε για πολύ καιρό σε κρύο και ξερό περιβάλλον ή στο ψυγείο μας.

Η Μάρκς πίνει συνήθως ένα σφηνάκι από αυτό πριν από κάποιο ταξίδι για να ενδυναμώσει το ανοσοποιητικό της σύστημα.

Τσάι βοτάνων, το λεγόμενο «Sunshine»

Συστατικά: ίσα κομμάτια από αποξηραμένο μελισσόχορτο, αποξηραμένη καλέντουλα και τον γαλακτώδη καρπό της βρώμης

Εκτέλεση: Αναμειγνύουμε όλα τα συστατικά μαζί και τα αφήνουμε για δέκα λεπτά σε βρασμένο νερό. Πριν το πιούμε το σουρώνουμε. Μπορούμε ακόμα να προσθέσουμε παγάκια και να απολαύσουμε το τσάι μας παγωμένο το καλοκαιράκι.

Το τσάι αυτό βοηθάει πολύ στην καταπολέμηση και μείωση του άγχους μας. Μας χαλαρώνει.

ΠΗΓΗ: The New York Times Style Magazine

https://www.huffingtonpost.gr/

Διατροφή

Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι έδειχναν πάντα ενδιαφέρον για τη διατροφή τους (μέσω αυτής άλλωστε μένουμε ζωντανοί), στη σύγχρονη εποχή η υγιεινή διατροφή έχει γίνει παγκόσμια τάση, με νέες έρευνες να κυκλοφορούν καθημερινά, ανατρέποντας ή επιβεβαιώνοντας τα μέχρι πρότινος δεδομένα. Ωστόσο, αυτή η πρόοδος δε συνεπάγεται ότι έχουμε σταματήσει να πιστεύουμε ορισμένους μύθους σχετικά με το τι σημαίνει υγιεινή διατροφή.

Έτσι, όταν προσπαθείτε να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή, πιθανότατα θα ακούσετε πολλές συμβουλές που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μύθοι. Εμείς συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τους τρεις πιο διαδεδομένους.

Μύθος #1 – «Πρέπει να βγάλετε τα λίπη από τη διατροφή σας»

Τα λιπαρά έχουν δαιμονοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα όποτε ακούμε για αυτά το μυαλό μας να πηγαίνει αυτόματα στα περιττά κιλά, τη χοληστερόλη και τα καρδιαγγειακά νοσημάτα. Για να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, τα πράγματα η υπερβολική κατανάλωση συγκεκριμένων λιπαρών, των λεγόμενων κορεσμένων, πράγματι έχει συνδεθεί με σημαντικά προβλήματα υγείας και χρόνια νοσήματα φθοράς. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα λίπη ίδια. Τα «καλά» λιπαρά, δηλαδή τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα, ενισχύουν την υγεία μας και δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας. Επομένως, μην παραλείψετε να εντάξετε στη διατροφή σας το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια, τους ξηρούς καρπούς, το ταχίνι και τον λιναρόσπορο.

Μύθος #2 – «Πρέπει να περιορίσετε τους υδατάνθρακες»

Με τις δίαιτες με χαμηλή (ή ακόμη και μηδενική) περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, από ό,τι φαίνεται είναι η σειρά των υδατανθράκων να μπουν στο στόχαστρο. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί περιέχουν μια μικρή ποσότητα υδατανθράκων, μια διατροφή χωρίς υδατάνθρακες αποκλείει περισσότερα υγιεινά τρόφιμα από οποιαδήποτε άλλη δίαιτα. Ενώ οι απλοί υδατάνθρακες (εντοπίζονται στα λευκά ζυμαρικά, το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί) έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα σας και στη συνέχεια να το ρίχνουν εξίσου απότομα, αφήνοντάς σας πεινασμένους και χωρίς ενέργεια, οι σύνθετοι υδατάνθρακες (εντοπίζονται στα τρόφιμα ολικής άλεσης και τα όσπρια, ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά λειτουργούν επίσης ως σύνθετοι υδατάνθρακες) είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής, αφού επιβραδύνουν την πέψη κρατώντας σας χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Μύθος #3 – «Η γλουτένη σάς κάνει κακό»

Η γλουτένη δεν είναι επιβλαβής για όλους και στην πραγματικότητα, πρέπει να τη βγάλετε από τη διατροφή σας μόνο εάν είναι απαραίτητο για κάποιον ιατρικό λόγο. Ουσιαστικά, η γλουτένη είναι απλά μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Κατά βάση, οι άνθρωποι που πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη είναι όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη. Για τα άτομα με κοιλιοκάκη η γλουτένη αποτελεί τοξικό παράγοντα και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο λεπτό έντερο, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως φούσκωμα, κοιλιακό πόνο, διάρροια, δυσκοιλιότητα, αέρια και εμετό. Παράλληλα, η καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου δυσχεραίνει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

https://www.vita.gr/

Διατροφή

Με πρωταγωνιστικό ρόλο στα φρούτα και τα λαχανικά, οι ευεργετικές φυτικές ίνες αποτελούν απαραίτητα στοιχεία της διατροφής και της υγείας μας, που όμως πολλοί δεν λαμβάνουν σε επαρκείς ποσότητες.

Με το «μαγικό» ραβδάκι τους, οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο του αίματος, να ρίξουν τα επίπεδα της χοληστερίνης δεσμεύοντας μεγαλύτερο μέρος της και εμποδίζοντας τον οργανισμό να το απορροφήσει, να βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και τη διατήρηση της σιλουέτας μας, να αποτρέψουν την εμφάνιση αιμορροΐδων, ενώ δρουν και ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Παρά τα οφέλη τους, όμως, πολλοί άνθρωποι φαίνεται πως δεν τις έχουν εντάξει για τα καλά στη διατροφή τους, αφού οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν περίπου 25 γραμμάρια την ημέρα και οι άντρες 35 με 40, ποσότητες που οι περισσότεροι δεν καταφέρνουν να φτάσουν, λαμβάνοντας τελικά γύρω στα 15 γραμμάρια. Αν, όμως, εντάξετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (κι όχι με πρόσθετες φυτικές ίνες) όπως οι παρακάτω, θα καταφέρετε να φτάσετε τις παραπάνω ποσότητες και να δείτε τις αλλαγές στη γραμμή σας, αλλά και στις επόμενες εξετάσεις αίματος.

Καλαμπόκι: θρεπτικό και… πολύχρωμο

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν την κλασσική κίτρινη έκδοση, το καλαμπόκι όμως μπορεί να υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες, από ροζ μέχρι μπλε και… μαύρο, η καθεμία με το δικό της συνδυασμό αντιοξειδωτικών ουσιών. Αν είστε φίλοι του καλαμποκιού, θυμηθείτε πως μισό φλιτζάνι καλαμπόκι περιέχει περίπου 2 γραμμάρια φυτικές ίνες, ενώ οι σινεφίλ θα ενθουσιαστούν μόλις μάθουν ότι και το ποπ κορν αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, με περίπου 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 3 φλιτζάνια (απλώς προτιμήστε το χωρίς βούτυρο και με λιγοστό αλάτι).

Άσπρα φασόλια: ώρα να αγαπήσετε τη φασολάδα

Όχι μόνο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και σίδηρο, αλλά επίσης τα άσπρα φασόλια είναι μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές καλίου (1 φλιτζάνι καλύπτει περίπου το 25% των καθημερινών αναγκών μας σε αυτό το θρεπτικό συστατικό που καταπολεμά την υπέρταση). Για να μην επιβαρύνετε ξαφνικά το έντερό σας αν μέχρι τώρα η διατροφή σας δεν ήταν πλούσια σε φυτικές ίνες, μην αρχίσετε να καταναλώνετε ξαφνικά πιάτα φασολάδας (και γενικότερα φυτικές ίνες) χωρίς μέτρο, γιατί θα επιβαρύνετε το πεπτικό σας. Προτιμήστε να αυξήσετε σταδιακά την πρόσληψή τους για καλύτερα αποτελέσματα και δοκιμάστε και τα μαύρα φασόλια τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και περιέχουν 15 γραμμάρια φυτικές ίνες ανά φλιτζάνι. Προσέξτε μόνο, με την αύξηση της κατανάλωσης φασολιών και φυτικών ινών εν γένει, να αυξήσετε και την κατανάλωση νερού.

Αβοκάντο: συνδυασμός φυτικών ινών και ω-3

Αν οι υψηλές του θερμίδες (320 σε ένα μέτριο αβοκάντο) σας κρατούν μακριά του, ίσως το γεγονός ότι οφείλονται σε «καλά» λίπη όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα μονοακόρεστα λιπαρά που κάνουν καλό στην καρδιά, σας πείσουν να το καταναλώσετε. Αν όχι, σκεφτείτε ότι η κρεμώδης σάρκα του αβοκάντο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (2 κουταλιές της σούπας αβοκάντο περιέχουν περίπου 2 γραμμάρια φυτικές ίνες και 1 ολόκληρο φρούτο περίπου 10).

Ζυμαρικά ολικής άλεσης: νόστιμα και πιο υγιεινά από τα παραδοσιακά

Δοκιμάστε να κάνετε μια μικρή αλλαγή στη διατροφή σας και αντί για τα παραδοσιακά ζυμαρικά, προτιμήστε τα ολικής άλεσης. Με αυτό τον τρόπο θα αυξήσετε τις φυτικές ίνες της διατροφής σας χωρίς να χάσετε από γεύση, ενώ μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε διαφορετικές γεύσεις και υφές ζυμαρικών, έτσι ώστε να βρείτε αυτή που πραγματικά σας αρέσει. Άλλωστε, οι μικρές αλλαγές είναι αυτές που πολλές φορές κάνουν τη διαφορά.

Καστανό ρύζι: πλούσια διατροφική αξία σε έναν κόκκο

Όσοι μέχρι τώρα ήσασταν φανατικοί του άσπρου ρυζιού, ίσως η διαφορετική υφή και γεύση του καστανού σας εκπλήξει, αξίζει όμως τον κόπο, καταρχάς γιατί ένα φλιτζάνι του ρυζιού αυτού περιέχει 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Πέραν αυτού, ερευνητές του Χάρβαρντ βρήκαν ότι παρ’ όλο που πέντε ή περισσότερες μερίδες άσπρου ρυζιού την εβδομάδα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 κατά 17%, προσθέτοντας μία με δύο μερίδες καστανό ρύζι στη διατροφή μας την εβδομάδα, μπορούμε να μειώσουμε τον ίδιο κίνδυνο κατά 11%.

Ενταμάμε: θαυματουργά φασόλια σόγιας

Στην Ελλάδα πολλοί είναι αυτοί που ίσως να μην τα γνωρίζουν, τα φασόλια σόγιας, όμως, γνωστά και ως ενταμάμε, είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή στην ασιατική κουζίνα, αλλά και σε διάφορα μέρη του κόσμου. Πρόκειται στην ουσία για άγουρα, βρασμένα φασόλια σόγιας, τα οποία μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες, να φτιάξετε ντιπ κ.ο.κ., προσθέτοντας στη διατροφή σας 11 γραμμάρια πρωτεΐνης και 9 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μισό φλιτζάνι, ανάλογα πάντα με τη μάρκα.

Ψωμί ολικής άλεσης: μια πιο υγιεινή βερσιόν του παραδοσιακού ψωμιού

Το άσπρο ψωμί και άλλες επεξεργασμένες τροφές τέτοιου είδους προκύπτουν από άλεσμα, δηλαδή αφαίρεση του εξωτερικού φλοιού του σπόρου, χάνοντας θρεπτικές ουσίες και φυτικές ίνες. Στην ολική άλεση, όμως, το προϊόν διατηρεί τον πλούσιο αυτό φλοιό, υπόκειται σε λιγότερη επεξεργασία και τελικά, το εν λόγω ψωμί, για παράδειγμα, περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες από το λευκό. Μια τέτοια αλλαγή στη διατροφή σας θα μπορούσε να είναι τεράστιας σημασίας ως προς την πρόσληψη φυτικών ινών. Δοκιμάστε τη!

Φακές: η… δύναμή σας

Οι πλούσιες σε σίδηρο φακές ίσως αποτελούσαν τον εφιάλτη σας τα παιδικά σας χρόνια, το μικρό αυτό μέλος της οικογένειας των οσπρίων, όμως, είναι τόσο πλούσιο σε φυτικές ίνες, που φτάνει τα 15,6 γραμμάρια σε 1 φλιτζάνι. Πέρα από το σίδηρο και τις φυτικές τους ίνες, οι φακές φημίζονται και για την πρωτεΐνη τους, για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε φυλλικό οξύ κ.λπ.

Μήλα και αχλάδια: οι σύμμαχοι της υγείας σας

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα φρούτα που τρώγονται με τη φλούδα τους, έτσι τα μήλα και τα αχλάδια μπαίνουν ψηλά στη λίστα με τα πιο θρεπτικά και πλούσια σε φυτικές ίνες φρούτα – αρκεί να τα καταναλώνετε με τη φλούδα της, αφότου τα πλύνετε καλά. Συγκεκριμένα, ένα μέτριο αχλάδι με τη φλούδα του περιέχει 5,5 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ ένα μετρίου μεγέθους μήλο φτάνει τα 4,5 γραμμάρια φυτικών ινών.

Αγκινάρα: φουλ σε φυτικές ίνες

Μια βραστή αγκινάρα περιέχει περίπου 10,3 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ από μισό φλιτζάνι καρδιάς αγκινάρας θα λάβετε περίπου 7 γραμμάρια. Συν τοις άλλοις, οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε σιλυμαρίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βελτιώνει την υγεία του ήπατος.

clickatlife.gr

Διατροφή

Καταπολέμησε την χοληστερόλη με φυσικό τρόπο. Οι τροφές- σύμμαχοί σου!

Αφροδίτη Πρέβεζα


Θα έχεις διαβάσει πολλές φορές για τους κινδύνους που υπάρχουν απ’ την αυξημένη κακή χοληστερίνη. Μια αυξημένη τιμή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα της υγείας της καρδιάς ή ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να διατηρείς τη χοληστερόλη σου σε υγιή και ασφαλή επίπεδα. Μείωσε τη χοληστερόλη με φυσικό τρόπο, έχοντας ως σύμμαχό σου τις παρακάτω τροφές.

Τι σημαίνει κακή χοληστερόλη;
Η χοληστερίνη είναι μια λιποειδής ουσία που παράγεται με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό και υπάρχει και σε πολλές τροφές. Όταν αναφερόμαστε στην «κακή» χοληστερίνη, εννοούμε τη χοληστερίνη που μεταφέρεται από τις Χαμηλής Πυκνότητας Λιποπρωτεΐνες, δηλαδή είναι η λεγόμενη LDL -χοληστερίνη.

Η “καλή” χοληστερίνη είναι εκείνη που μεταφέρεται από τις Υψηλής Πυκνότητας Λιποπρωτεΐνες, δηλαδή είναι η λεγόμενη HDL -χοληστερίνη.

Αβοκάντο
Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, οι ερευνητές έθεσαν υπέρβαρους ενήλικες σε δίαιτα χαμηλής ή μέτριας περιεκτικότητας σε λιπαρά, με ή χωρίς αβοκάντο. Το αποτέλεσμα; Όσοι έτρωγαν αβοκάντο είχαν μεγαλύτερη μείωση στις τιμές της κακής χοληστερόλης.

Βρώμη
Η βρώμη είναι ένα πολύ γνωστό superfood που μειώνει τη χοληστερόλη. Σε μια ταϊλανδέζικη μελέτη, στα άτομα με υψηλή χοληστερόλη δόθηκε χυλός βρώμης για τέσσερις εβδομάδες ενώ σε κάποιους άλλους δόθηκε ρύζι. Τα άτομα που έτρωγαν βρώμη παρουσίασαν μείωση 5% της γενικής χοληστερόλης και 10% μείωση στην LDL τους.

Αμύγδαλα
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι μεταξύ των ασθενών με καρδιακές παθήσεις, η κατανάλωση μόλις 10 γραμμαρίων αμυγδάλων πριν από το πρωινό (δηλαδή περίπου 8 αμύγδαλα), είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές της καλής χοληστερόλης (κατά 14-16% υψηλότερες), ενώ μειώθηκαν οι τιμές της κακής χοληστερόλης.

Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι μπορεί να κάνει τη διαφορά! Μια μετα-ανάλυση μιας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μείωσε σημαντικά τα επίπεδα της συνολικής χοληστερόλης (κατά περισσότερο από 7 mg / dL) και μείωσε σημαντικά τις τιμές LDL (κατά περισσότερο από 2 mg / dL), χωρίς να υπάρχει επίδραση στην HDL -χοληστερίνη.

Όσπρια
Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τα όσπρια -φακές, φασόλια, ρεβίθια- με τη μείωση της χοληστερόλης. Μία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Canadian Medical Association Journal, διαπίστωσε ότι 3/4 φλιτζανιού οσπρίων καθημερινά μειώνει την κακή χοληστερόλη LDL κατά 5%. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά είναι μια σημαντική μείωση σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες τροφές!

https://ipop.gr/

Διατροφή

Το καλοκαιρινό φρούτο που ξεχωρίζει για τις ευεργετικές ιδιότητές του σε σοβαρά προβλήματα της ανθρώπινης υγείας όπως καρκίνος, καρδιακά, διαβήτης, άσθμα. Ο λόγος για τον ανανά.


Το καλοκαίρι είναι αδιαμφισβήτητα η εποχή με τα πιο νόστιμα φρούτα. Ένα από αυτά ξεχωρίζει για τις ευεργετικές ιδιότητές του επάνω σε σοβαρά προβλήματα της ανθρώπινης υγείας.

Ο λόγος γίνεται για τον ανανά, όπως αναφέρει το medicalnewstoday.com. Ο φρέσκος ανανάς είναι η μόνη γνωστή πηγή ενός ενζύμου που ονομάζεται βρομελίνη, το οποίο έχει εξεταστεί σε πολλές επιστημονικές μελέτες για την αποτελεσματικότητά του στην ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις, στον περιορισμό της φλεγμονής, στην επιβράδυνση των όγκων στον οργανισμό και στη μείωση του χρόνου αποκατάστασης μετά από πλαστική χειρουργική επέμβαση.
Άσθμα
Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη άσθματος είναι χαμηλότεροι σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ορισμένων θρεπτικών ουσιών. Μία από αυτές τις θρεπτικές ουσίες είναι το β-καροτένιο, που υπάρχει εν αφθονία σε φυτικές τροφές όπως ο ανανάς, το μάνγκο, η παπάγια, το βερίκοκο, το μπρόκολο, το πεπόνι, η κολοκύθα και το καρότο.

Υπέρταση
Η αύξηση της πρόσληψης καλίου μέσω της διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ο ανανάς είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου. Επίσης, η υψηλή πρόσληψη καλίου σχετίζεται με 20% μείωση του κινδύνου θανάτου από κάθε αιτία.

Καρκίνος
Ως μια εξαιρετική πηγή του ισχυρού αντιοξειδωτικού βιταμίνης C, ο ανανάς μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.
Διαβήτης
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαβητικοί τύπου-1, οι οποίοι ακολουθούν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, έχουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους και εκείνοι που έχουν διαβήτη τύπου-2 έχουν σημαντική βελτίωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, στα λιπίδια και στα επίπεδα ινσουλίνης. Ένας μέσου μεγέθους ανανάς έχει περίπου 13 γραμμάρια φυτικών ινών.

Υγεία της καρδιάς
Η περιεκτικότητα του ανανά σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη C τον κάνει κορυφαία τροφή για την καρδιά. Σε μια μελέτη εκείνοι που κατανάλωναν 4.069 mg καλίου την ημέρα είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο κάλιο (περίπου 1.000 mg ανά ημέρα). Επίσης, η αυξημένη πρόσληψη καλίου έχει συνδεθεί επιστημονικά με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, με την προστασία έναντι της απώλειας της μυϊκής μάζας, με τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και με τη μείωση σχηματισμού πετρών στα νεφρά.

Πηγή: iatropedia.gr

Διατροφή

Το να χρησιμοποιείτε βότανα και μπαχαρικά στην μαγειρική είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε την γεύση και την εμφάνιση ενός πιάτου χωρίς την προσθήκη νατρίου (αλάτι), αλλά και ένας εξαιρετικός τρόπος για να πάρετε πρόσθετες θρεπτικές ουσίες και σημαντικά οφέλη για την υγεία σας ταυτόχρονα.

Ένα βότανο που χρησιμοποιούμε εκτενώς στην μεσογειακή κουζίνα είναι και ο μαϊντανός.

Σύμφωνα με την Εθνική Βάση Δεδομένων Θρεπτικών Συστατικών του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, τα 10 κλωναράκια μαϊντανού περιέχουν:

4 θερμίδες
0,3 γραμμάρια πρωτεΐνης
0,1 γραμμάρια λίπους
0,6 γραμμάρια υδατανθράκων
0,3 γραμμάρια φυτικών ινών και
0,1 γραμμάρια ζάχαρης
Επίσης παρέχουν:

το 205% της ημερήσιας ανάγκης ενός ενήλικα σε βιταμίνη Κ
το 22% της βιταμίνης C και
το 17% της βιταμίνης Α
Πρόληψη του καρκίνου
Η μυρικετίνη, μία φλαβονόλη που περιέχει ο μαϊντανός, έχει αποδειχθεί ότι έχει χημειοπροληπτική επίδραση για τον καρκίνο του δέρματος. Οι γλυκοπατάτες, ο μαϊντανός, τα μαύρα φραγκοστάφυλα και τα βακκίνια (είδος μούρων) είναι μεταξύ των τροφών με την υψηλότερη συγκέντρωση μυρικετίνης ανά 100 γραμμάρια.

Ο μαϊντανός περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες χλωροφύλλης, η οποία έχει αποδειχτεί ότι μπλοκάρει τις καρκινογόνες επιδράσεις των ετεροκυκλικών αμινών, οι οποίες παράγονται κατά το ψήσιμο των τροφών σε υψηλή θερμοκρασία. Εάν έχετε την τάση να ψήνετε τις τροφές σας στη σχάρα και να τις “καρβουνίζετε” αρκετά, φροντίστε να τις συνδυάζετε με πράσινα λαχανικά για να “ακυρώσετε” αυτά τα αποτελέσματα.

Επίσης, μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στο μαϊντανό, γνωστή ως απιγενίνη, έχει αποδειχτεί ότι μειώνει το μέγεθος ενός όγκου σε μια επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, σε μια έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι των ΗΠΑ. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό δείχνει πως η απιγενίνη είναι μια πολλά υποσχόμενη μη τοξική θεραπεία για τον καρκίνο στο μέλλον.

Πρόληψη του διαβήτη
Η μυρικετίνη έχει επίσης αξιολογηθεί για την αποτελεσματικότητά της στην θεραπεία και την πρόληψη του διαβήτη. Έρευνες τύπου “in vitro” σε ζώα έδειξαν ότι η μυρικετίνη μπορεί να μειώσει την συγκέντρωση σακχάρων στο αίμα, καθώς και να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

www.iatropedia.gr

Διατροφή

Παξιμάδια με χαρούπι: Τέσσερα πράγματα που πρέπει όλοι να ξέρουμε

Βάλτε το χαρούπι στη διατροφή σας. Αυτό μας λένε οι ειδικοί, για αυτό και τα παξιμάδια με χαρούπι είναι το νέο trend. Καλό είναι όμως να μάθουμε και λίγα παραπάνω για το χαρούπι και τα τραγανά παξιμάδια που το περιέχουν
Το χαρούπι καθώς και τα παξιμάδια με χαρούπι έχουν μπει στη ζωή και τη διατροφή μας τα τελευταία χρόνια, οπότε είναι εύλογο να υπάρχουν αρκετές απορίες σε σχέση με αυτά. Για αυτό ρωτήσαμε τον κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο κ. Χάρη Γεωργακάκη να μας πει περισσότερα πράγματα για τα παξιμάδια με χαρούπι.

Είναι υγιεινά τα παξιμάδια με χαρούπι;

Τα παξιμάδια με χαρούπι είναι πολύ υγιεινά. Περιέχουν χαρούπι το οποίο αποδεδειγμένα συμβάλει στην καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, της καρδιάς, στην ενίσχυση του μυοσκελετικού συστήματος. Παρέχουν ενέργεια και πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, γεγονός που τα καθιστά ένα φυσικό διατροφικό ελιξίριο.

Λόγω της γλυκύτητάς τους έχουν πολλή ζάχαρη;

Το χαρουπάλευρο είναι ένα αλεύρι με φυσική γλυκιά γεύση λόγω των χαρουπιών. Δεν επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, γιατί τα σάκχαρα τα οποία περιέχει το χαρούπι είναι φυσικά σάκχαρα τα οποία δίνουν τη γλυκιά γεύση, αλλά χωρίς να έχουν την ίδια επίδραση με τη ζάχαρη και συγχρόνως οι φυτικές ίνες που περιέχει ομαλοποιούν την αύξηση του σακχάρου. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το αλεύρι χαρουπιού μπορεί να χαρακτηριστεί ως προϊόν με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο. Αυτά τα χαρακτηριστικά το καθιστούν μια πολύ καλή επιλογή ακόμη και για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που έχουν ως στόχο την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Mπορούν να καταναλώνονται από άτομα σε δίαιτα;

Τα παξιμάδια με χαρούπι αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για όσους προσέχουν το βάρος τους, καθώς οι θερμίδες τους είναι αρκετά χαμηλές. Παράλληλα, καλύπτουν με φυσικό τρόπο την γλυκιά γεύση. Ακόμη το παξιμάδι με χαρούπι αφενός λόγω των φυτικών ινών του αφετέρου λόγω του ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο μάσησης για την κατανάλωσή του σε σχέση με το ψωμί, μας βοηθάει να χορταίνουμε καλύτερα.

Που βρίσκουμε τα παξιμάδια με χαρούπι;
Τα παξιμάδια με χαρούπι μπορούμε σήμερα εύκολα να τα βρούμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ και όχι μόνο. Υπάρχουν σε διάφορα είδη. Με χαρούπι, με χαρούπι και ελαιόλαδο, ενώ για τους λάτρεις του ντάκου ένα νέο μοναδικό και πρωτοποριακό προϊόν που κυκλοφορεί είναι η αφράτη κριθαροκουλούρα με χαρούπι. Έτσι έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τον αγαπημένο σας ντάκο σε μια πολύ υγιεινή εκδοχή και να ευεργετηθείτε από τα πλεονεκτήματα που το χαρούπι μπορεί να σας δώσει.

Διατροφή

Υπάρχουν τροφές που φουσκώνουν και προκαλούν κατακράτηση και εκείνες που ευνοούν την διούρηση. Προτιμήστε τις κατάλληλες τροφές και δείτε την κοιλιά σας και όχι μόνο να ξεφουσκώνει
Σας πιάνει ο τρόμος και μόνο στη σκέψη της αγοράς του νέου καλοκαιρινού μαγιό; Αναρωτιέστε πώς θα… ξεφουσκώσετε έστω και λίγο ενόψει καλοκαιριού. Και ο χρόνος κυλά αντίστροφα! Είναι πλέον αργά;

Πριν απογοητευτείτε μάθετε ότι υπάρχει τρόπος να «ξεφουσκώσετε» εύκολα και γρήγορα. Μπορείτε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα «ξεφουσκώματος», που δεν είναι ακριβώς δίαιτα, γι’ αυτό και δεν συστήνεται για μεγάλο διάστημα, αλλά βοηθά στο να μειωθούν οι κατακρατήσεις και το φούσκωμα, να αυξηθεί η διούρηση, οι κενώσεις και οι καύσεις, ώστε να χάσετε περίπου τρία κιλά σε 4 με 6 εβδομάδες.

Το πρόγραμμα βασίζεται στην ισορροπία δυο πολύτιμων ηλεκτρολυτών του καλίου και του νατρίου. Το νάτριο (το αλάτι)είναι ένοχο για την κατακράτηση και το φούσκωμα, ενώ το κάλιο έχει την αντίθετη δράση. Μαζί με το νερό ευνοεί τη διούρηση – άλλωστε τα βασικά συστατικά των λαχανικών και των φρούτων είναι το κάλιο και το νερό, γι’ αυτό και τα φρούτα συστήνονται για την διούρηση και το «ξεφούσκωμα» και την αποτοξίνωση.

Επιπλέον, αυξάνοντας τα λαχανικά και τα φρούτα, καταναλώνετε πολλές φυτικές ίνες, που σας χορταίνουν και βοηθούν στο να έχετε περισσότερες κενώσεις,ειδικά όταν πίνετε μαζί τους και πολύ νερό, ενώ μειώνοντας τις αλμυρές και τις έτοιμες και συσκευασμένες τροφές -που είναι συνήθως και οι πιο λιπαρές- χάνετε και λίπος.

Εστιάστε, λοιπόν, σε φρούτα, λαχανικά, μυρωδικά, ανάλατους ξηρούς καρπούς, άπαχη πρωτεΐνη και αποφύγετε τα τηγανητά, τα συσκευασμένα και έτοιμα τρόφιμα, τις ζύμες και τα αρτοσκευάσματα, τις κονσέρβες, τα γαλακτοκομικά (κυρίως τα τυριά, που εκτός των άλλων είναι αλμυρά και λιπαρά) και τα λιπαρά κρέατα.

Πολλές φυτικές ίνες έχουν ο λιναρόσπορος, τα καρότα, οι αγκινάρες, τα ακτινίδια, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και το πίτουρο βρόμης. Αποφύγετε ό,τ σας ενοχλεί ωστόσο σε περίπτωση που έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Προσπαθήστε, επίσης, να περπατάτε ζωηρά για 20΄ καθημερινά και, το σημαντικότερο, να μην αγνοείτε τα μηνύματα του εντέρου σας επειδή, για παράδειγμα, βιάζεστε ή δεν είστε σπίτι σας.

https://ygeiamou.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή