Οκτωβρίου 18, 2019

Διατροφή

Το σοβαρό διατροφικό λάθος που κάνουμε και οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη κατακράτηση
Αν θέλετε επίπεδη κοιλιά, είναι ο μεγάλος εχθρός σας

Το λίπος της κοιλιακής χώρας αποτελεί μυστήριο για πολλές εκεί έξω, καθώς είναι ένα από αυτά τα πράγματα που καλύπτονται από μύθους και παραπληροφόρηση.

Κι έτσι ακόμα και μια εξαντλητική δίαιτα ή ένα αυστηρό πρόγραμμα γυμναστικής δεν θα έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα αν δεν κατανοήσουμε τους μηχανισμούς της απώλειας βάρους.

Την ώρα που η διατροφική ισορροπία είναι το ζητούμενο και για την επίπεδη κοιλιά, σαν αυτή των μοντέλων που τόσο αγαπάμε να βλέπουμε, υπάρχει ένα λάθος που υπονομεύει κάθε προσπάθεια, όσο φιλότιμη κι αν είναι.

Όπως μας λέει η διατροφολόγος και συνεργάτιδα των «New York Times», Kimberly Snyder, μην πίνετε νερό με τα γεύματά σας! Μια συμβουλή που μπορεί να μοιάζει παράξενη, η Snyder βάζει ωστόσο τα πράγματα στη θέση τους:

«Με το νερό που καταναλώνετε με τα γεύματά σας, αραιώνετε ακόμη περισσότερο τα υγρά στοιχεία του πεπτικού σας συστήματος και τελικά επιβραδύνετε τη διαδικασία της πέψης. Επομένως, αν και είναι σημαντικό να διατηρείτε ενυδατωμένο όλη τη μέρα τον οργανισμό σας, κάντε μια παύση κατά τη διάρκεια του φαγητού για να περιορίσετε το φούσκωμα»…

https://www.newsbeast.gr

Διατροφή

Αυτό συμβαίνει στο σώμα σας με την κετογονική διατροφή
Πως επηρεάζει το σώμα σας αυτή η ιδιαίτερα δημοφιλής διατροφή.
Julia Ries, HuffPost US
Η κετογονική διατροφή δεν είναι κάτι νέο. Αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλής τρόπους για να χάσει κάποιος κιλά.

Πρόκειται για ένα σχήμα διατροφής το οποίο βασίζεται στην κατανάλωση υψηλού ποσοστού λιπιδίων και χαμηλού ποσοστού υδατανθράκων, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο ιερό δισκοπότηρο της κετογονική διατροφή: την κέτωση, μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός δεν έχει αρκετή γλυκόζη και στρέφεται στη χρήση κετόνων, δηλαδή αρχίζει να καίει το λίπος που υπάρχει.

Εδώ είναι με λίγα λόγια η βασική διαδικασία όταν βρίσκεστε σε κέτωση: Τα κύτταρα του σώματος παίρνουν συνήθως ενέργεια από τους υδατάνθρακες. Αλλά όταν ακολουθείτε κετογονική διατροφή «αυτό που κάνετε πραγματικά είναι κάνετε το σώμα σας να λιμοκτονήσει από υδατάνθρακες, έτσι πρέπει να στραφεί στην επόμενη πηγή ενέργειας, το λίπος», εξηγεί η Rabia De Latour, γαστρεντερολόγος και καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Langone Health της Νέας Υόρκης. Τότε το σώμα καίει αυτό το λίπος.

Αυτή η δίαιτα δεν βάσει περιορισμούς όσον αφορά στις θερμίδες που μπορείτε να καταναλώσετε ή στην ποσότητα του φαγητού. Αντίθετα, έχει να κάνει μόνο με το τι τρώτε. Τα περισσότερα σχήματα αυτής της διατροφής περιλαμβάνουν πολλά θαλασσινά, κόκκινο κρέας, πουλερικά, τυριά, λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες (αντίο καρότα και καλαμπόκι), αυγά, γιαούρτι και καλά λιπαρά (καλωσήρθες αβοκάντο).

Επίσης πρέπει να αποφεύγετε τα τρόφιμα με ζάχαρη και υδατάνθρακες, στα οποία περιλαμβάνονται πολλά φρούτα, σιτηρά και όσπρια.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτή τη διατροφή, πιθανότατα να βιώσουν κάποια συμπτώματα και ανεπιθύμητες ενέργειες, όσο το σώμα προσαρμόζεται σε αυτό το στυλ διατροφής. Ακολουθούν ορισμένα από αυτά.

Όταν ξεκινάτε μια τέτοια διατροφή, το σώμα σας πρέπει να περάσει από πολλά στάδια για να φτάσει στην κέτωση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται σαν να έχουν γρίπη και βιώσουν συμπτώματα όπως η κεφαλαλγία, η θολούρα, η ναυτία και η υπνηλία, σύμφωνα με την Priya Khorana, διατροφολόγο.

Το κλειδί είναι να καταναλώνετε αρκετό νερό και να αναπληρώσετε την πρόσληψη αλατιού. Τα καλά νέα είναι ότι αυτά τα συμπτώματα διαρκούν λίγες μόνο μέρες.

Ζητάτε υδατάνθρακες
Αν έχετε συνηθίσει να τρώτε πολλούς υδατάνθρακες, σίγουρα θα τους αποζητάτε όσο απαγορεύονται.

«Λογικά αν το σκεφτεί κάποιος, αν σας πούνε ότι δεν μπορείτε να φάτε υδατάνθρακα για μια εβδομάδα, θα αρχίσετε να τους αποζητάτε αμέσως», λέει η De Latour. Επιπλέον, τα κύτταρα θα θέλουν ό,τι είναι συνηθισμένα να χρησιμοποιούν ως ενέργεια.

Ωστόσο, μόλις φτάσετε στην κέτωση και το σώμα σας συνηθίσει τη διατροφή, οι επιθυμίες αυτές για αμυλώδη, ζαχαρούχα τρόφιμα, πιθανόν να υποχωρήσουν. Βέβαια θα πρέπει να ξέρετε ότι οι υδατάνθρακες δεν είναι απαραίτητα «εχθρός» και γενικά χρειάζεται κάποια ποσότητα στη διατροφή για να λειτουργείτε σωστά.

Γενικά στις δίαιτες αισθανόμαστε πείνα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει στην κετογονική διατροφή. Αυτό γιατί δεν περιορίζετε την ποσότητα του φαγητού, απλά τον τύπο του.

Όπως λέει η De Latour, η πρωτεΐνη και τα λιπαρά σαν κάνουν να αισθάνεστε χορτασμένοι πιο γρήγορα και για περισσότερο χρόνο, γιατί χρειάζονται περισσότερο χρόνο να απορροφηθούν στη διαδικασία της χώνεψης. Οι υδατάνθρακες από την άλλη διασπώνται γρήγορα, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε ότι πεινάτε πιο γρήγορα.

Θα έχετε απώλεια βάρους
Αν εφαρμόσετε αυστηρά την κετογονική διατροφή -που περιλαμβάνει 75% λιπαρά, 20% πρωτεΐνη and 5% υδατάνθρακες— τότε θα έχετε απώλεια βάρους.

«έχει παρατηρηθεί μια μικρή απώλεια λίπους, βραχυπρόθεσμα, σε άτομα που έχουν ακολουθήσει κετογονική διατροφή. Ωστόσο, στην πραγματική ζωή, είναι δύσκολο να διατηρήσει κανείς μια τέτοια διατροφή, με 70-75% λιπαρά», λέει η Ania Jastreboff, ενδοκρινολόγος στο Yale Medicine.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν είναι ασφαλές να ακολουθήσει κανείς αυτή τη διατροφή για πολύ καιρό και δεν το συστήνουν. Επιπλέον, δεν υπάρχει επαρκής έρευνα για τις επιπτώσεις μακροπρόθεσμα, όπως εάν η απώλεια θα συνεχιστεί ή θα σταματήσει όσο συνεχίζετε την εν λόγω περιοριστική διατροφή.

Ετοιμαστείτε για πολλές επισκέψεις στην τουαλέτα
Όταν πραγματοποιείται η κέτωση, τότε τα νεφρά αποβάλουν περισσότερο νάτριο και υγρά, με αποτέλεσμα να γεμίζει η ουροδόχου κύστης. Άρα ετοιμαστείτε για συχνές επισκέψεις στη τουαλέτα.

«Όσο το σώμα καίει την αποθηκευμένη γλυκόζη στο ήπαρ και τους μυς τις πρώτες ημέρες έναρξης της κετογονικής δίαιτας, θα απελευθερώσει πολλά υγρά σε αυτή τη διαδικασία», λέει η Khorana.

Όταν ουρείτε συχνά, αποβάλλετε πολλούς ηλεκτρολύτες και μεταλλικά στοιχεία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και κράμπες, γι ’αυτό είναι σημαντικό να πίνετε πολύ νερό.

...αλλά όχι για το No 2
Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της κετογονικής δίαιτας, λόγω της απώλειας των υγρών.

Η βασική δουλειά του παχέος εντέρου είναι να ρυθμίζει τα υγρά του σώματος, έτσι όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο το παχύ έντερο παίρνει νερό από τα κόπρανα (για να το δώσει σε άλλα μέρη του σώματος) με αποτέλεσα τα κόπρανα να είναι στεγνά έχοντας ως αποτέλεσμα τη δυσκοιλιότητα, λέει η De Latour.

Για να καταπολεμήσετε αυτό το σύμπτωμα, πρέπει να καταναλώνετε πολλά υγρά και να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών (αβοκάντο, σπόρους chia, χόρτα και ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα).


Όταν ξεκινήσετε αυτού του είδους τη διατροφή, η ενέργειά σας πιθανόν να πέσει. Αλλά, όπως και με πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα, έτσι και αυτό, θα περάσει. Εξακολουθείτε να δίνεται ενέργεια στο σώμα σας, απλά διαφορετικό είδος, οπότε θέλει χρόνο να προσαρμοστεί, λέει η De Latour. Μερικοί λάτρεις της κέτο λένε ότι μόλις το σώμα προσαρμοστεί, αισθάνονται πιο ενεργητικοί.

Κάθε σώμα είναι μοναδικό και ανταποκρίνεται διαφορετικά σε διάφορες δίαιτες, θυμίζει η Jastreboff. Μπορεί να βιώσετε όλα αυτά τα συμπτώματα ή και κανένα.

Επίσης δεν υπάρχει ένα πλάνο διατροφής που να ταιριάζει σε όλους. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν αποφασίσετε να αλλάξετε δραστικά τη διατροφή σας. Αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε την κέτο δίαιτα και δεν σας αρέσει ο τρόπος που σας κάνει να αισθάνεστε, μιλήστε και με το γιατρό σας, καθώς θα είναι σε θέση να σας προτείνει ένα πλάνο διατροφής που λειτουργεί καλύτερα για τον δικό σας οργανισμό.

*Μετάφραση/αναδημοσίευση από την HuffPost

Διατροφή

Ένα μοναδικό λαχανικό που πραγματικά αξίζει να εισάγουμε στη διατροφή μας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη συνολική μας υγεία

Η αντικαρκινική τροφή που ρίχνει τη χοληστερόλη και προστατεύει από την άνοια
Όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα λαχανικά, όσο λιγότερο μαγειρεύεται η μελιτζάνα, τόσο περισσότερο διατηρεί τα θρεπτικά της συστατικά. Κι αυτό εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι οι μελιτζάνες περιέχουν πολύ νερό (93%), πράγμα που ωφελεί και την καλή ουροποιητική λειτουργία του ατόμου που τις καταναλώνει.

Μερικές από τις βασικότερες θεραπευτικές ιδιότητες της μελιτζάνας είναι εξαιρετικά σημαντικές:

– Η κατανάλωση μελιτζάνας συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας, συνολικής θνησιμότητας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.
– Η κατανάλωσή της βελτιώνει την επιδερμίδα και τα μαλλιά και αυξάνει την ενέργεια του οργανισμού.
– Εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε φλαβονοειδή, και κυρίως της ουσίας νασουσίνης, η κατανάλωσή της μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο και της εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
– Η αυξημένη πρόσληψη ανθοκυανινών (πολυφαινόλες στο δέρμα της μελιτζάνας) έχει συσχετιστεί με την σημαντικά χαμηλότερη πίεση, επειδή διευκολύνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Αποφεύγονται ψυχικές διαταραχές και βελτιώνεται η μνήμη.
– Οι φυτικές ίνες που περιέχει, ανακουφίζουν τη δυσκοιλιότητα και εμποδίζουν τη δημιουργία αιμορροΐδων και κολίτιδας.
– Λόγω της περιεκτικότητάς της σε μέταλλα και βιταμίνες, η κατανάλωσή της βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος, του εντέρου και των νεφρών.
– Το χλωρογενικό οξύ που περιέχεται στη μελιτζάνα ευθύνεται για χαμηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα.
– Έχει λίγες θερμίδες, καθόλου λίπος και κατά τη διάρκεια της πέψης απορροφά το λίπος άλλων τροφών, βοηθώντας έτσι στην απώλεια βάρους.

https://ygeiamou.gr

Διατροφή

Ο οργανισμός μας χρειάζεται βιταμίνη Ε για να λειτουργήσει, καθιστώντας τη μια απαραίτητη βιταμίνη. Είναι λιποδιαλυτή, που σημαίνει ότι προϋποθέτει λιπαρά, τα οποία λαμβάνει από τη διατροφή μας για να απορροφηθεί επαρκώς. Η βιταμίνη Ε αποθηκεύεται κυρίως στο ήπαρ πριν απελευθερωθεί στο αίμα προς χρήση.

Η έλλειψή της είναι σπάνια και συνήθως είναι αποτέλεσμα μιας υποβόσκουσας πάθησης. Κάποια βρέφη πρόωρα γεννημένα παρουσιάζουν επίσης χαμηλά επίπεδα.

Η βιταμίνη Ε εμφανίζεται σε οκτώ χημικές μορφές. Με ένα αιματολογικό τεστ, ένας γιατρός μπορεί να μάθει πόση άλφα-τοκοφερόλη έχει ένα άτομο (μια εκ των μορφών). Ένα φυσιολογικό επίπεδο είναι συνήθως 5.5–17 milligrams ανά λίτρο. Οι αριθμοί είναι διαφορετικοί για τα πρόωρα βρέφη και τα παιδιά κάτω των 17 ετών. Όταν ένας ενήλικας έχει κάτω από 4 mg/L, απαιτείται συμπλήρωμα.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της έλλειψης
– Μυϊκή αδυναμία: Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αποτελεί ένα από τα κύρια αντιοξειδωτικά και η ανεπάρκεια επιτρέπει την ανάδυση του οξειδωτικού στρες, που μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία.

– Συγχρονισμός και δυσκολία στο περπάτημα: Η έλλειψη μπορεί να προκαλέσει ζημιά στους νευρώνες Purkinje, βλάπτοντας την ικανότητά τους να μεταδίδουν σήματα.

– Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα: Η βλάβη σε νεύρα μπορεί να τα εμποδίσει να μεταδίδουν σωστά σήματα και προκαλώντας προβλήματα, όπως περιφερική νευροπάθεια.

– Επιδείνωση της όρασης: Η έλλειψη σε βιταμίνη Ε μπορεί να αποδυναμώσει τους υποδοχείς φωτός στον αμφιβληστροειδή και σε άλλα κύτταρα στα μάτια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην όραση.

– Προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα

Αιτίες της έλλειψης σε βιταμίνη Ε
Κληρονομικότητα
Το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε αν κάποιος έχει διαγνωστεί με κάποια σπάνια, κληρονομούμενη ασθένεια. Δύο από αυτές, η συγγενής αβηταλιποπρωτειναιμία και η οικογενειακή απομονωμένη ανεπάρκεια σε βιταμίνη Ε προκαλούν τέτοια προβλήματα.

Παθήσεις
Κάποιες από αυτές περιλαμβάνουν:

– χρόνια παγκρεατίτιδα

– κοιλιοκάκη

– κυστική ίνωση

– χολοστατική ηπατική νόσο

Η έλλειψη είναι επίσης συνηθισμένη στα νεογέννητα και σε πρόωρα γεννημένα μωρά που έχουν χαμηλό βάρος.

Βιταμίνη Ε στη διατροφή μας
Είναι αρκετά σπάνιες οι περιπτώσεις ένα άτομο να έχει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Ε εκτός κι αν υπάρχει κάποια υποβόσκουσα χρόνια πάθηση, κληρονομικότητα ή διατροφή εξαιρετικά χαμηλή σε λιπαρά. Για άλλους, τα συμπληρώματα συνήθως δεν είναι απαραίτητα.

Επίσης, η βιταμίνη Ε βρίσκεται πλούσια σε ορισμένες κοινές τροφές:

– φυτικά λάδια, όπως από φιστίκι και ελαιόλαδο

– ξηροί καρποί, σπόροι

– δημητριακά

– γάλα

– στα περισσότερα λαχανικά, όπως στο σπανάκι, στις κόκκινες πιπεριές, στα αβοκάντο και στα σέσκουλα.

Παρενέργειες
Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε εδώ ότι καμία βιταμίνη σε υπερβολικές ποσότητες δεν κάνει καλό στον οργανισμό μας. Τα πολύ υψηλά επίπεδα της βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγίες, μυϊκό πόνο, διάρροια και εμετό. Επίσης, οι υψηλές ποσότητες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα αντιπηκτικά και φάρμακα της χημειοθεραπείας.

Διατροφή

Οι κολοκυθόσποροι είναι γνωστοί και ως πασατέμπος.

Τρώγονται ψημένοι και αλατισμένοι ή ακόμα και ωμοί. Θεωρούνται ένα εξαιρετικό σνακ, με πολλά οφέλη για την υγεία. Οι κολοκυθόσποροι είναι μίνι θρεπτικές «βόμβες»!

Ο κολοκυθόσπορος ανήκει στην οικογένεια curcubitapepo και αποτελεί το πολυτιμότερο τμήμα της κολοκύθας με πολλαπλές θρεπτικές ιδιότητες.

Εχει υψηλές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων αλλά και μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, τρυπτοφάνης, Βιταμίνης Ε και Βιταμίνης Κ και φυτοστερόλες.

Είναι πλούσιος σε σίδηρο και μαγνήσιο, χαρίζοντας ενέργεια και δύναμη στον οργανισμό, συμβάλλοντας και στην υγεία των οστών.

Οι δίαιτες πλούσιες σε σπόρους κολοκύθας έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

1. Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου μας

Είναι μια φυσική πηγή τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέως που μπορεί να βοηθήσει στην προαγωγή του ύπνου.

2. Κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς

Το μαγνήσιο που περιέχουν οι κολοκυθόσποροι ωφελεί την καρδιά και έχει αποδειχτεί ότι ωφελεί την αρτηριακή πίεση και συμβάλλει στην πρόληψη της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

3. Ενισχύουν τον μεταβολισμό

Είναι απαραίτητο να παίρνουμε καθημερινά μια σταθερή και επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης μέσω της διατροφής μας, η οποία βοηθά με την σειρά της στην ενίσχυση του μεταβολισμού. Οι σπόροι κολοκύθας αποτελούν τεράστια πηγή φυτικών πρωτεϊνών. Το 30% του όγκου τους αποτελείται από πρωτεΐνη.

4. Μειώνουν την χοληστερόλη

Μια από τις μοναδικές οργανικές ενώσεις στους κολοκυθόσπορους είναι οι φυτοστερόλες, οι οποίες συνδέονται άμεσα με χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης.

5. Προάγουν την καλή πεπτική υγεία

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να προάγει την καλή πεπτική υγεία.

6. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι κολοκυθόσποροι αποτελούν πλούσια πηγή ψευδαργύρου, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την κυτταρική ανάπτυξη.

Οι κολοκυθόσποροι ή αλλιώς τα πασατέμπο αποτελούν μια πολύ υγιεινή επιλογή, όσο καταναλώνονται ωμοί και ανάλατοι.

Αξίζουν μια θέση στη διατροφή μας.

https://www.bovary.gr

Διατροφή

Αν επιλέγαμε να ψήνουμε όλα τα λαχανικά που συνήθως τρώμε ωμά, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε σημαντικά το εντερικό μας μικροβίωμα, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Microbiology.

Η έρευνα διενεργήθηκε τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους, με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCSF) να διαπιστώνουν ότι η κατανάλωση μαγειρεμένου φαγητού όχι μόνο προκαλούσε αλλαγές στο μικροβίωμα, αλλά και ενεργοποιούσε ή απενεργοποιούσε τα γονίδια αυτών των μικροβίων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση τροφίμων που έχουν μαγειρευτεί μπορεί να προάγει την εντερική υγεία, ενώ αντίθετα τα ωμά τρόφιμα περιέχουν στοιχεία που εξουδετερώνουν τους μικροοργανισμούς, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται και πολλά βακτήρια του εντέρου.

Η ομάδα που πραγματοποίησε την έρευνα αναφέρει ότι τα ευρήματα αυτά θα συμβάλουν στην ανάδειξη των τροφίμων που προσφέρουν τα πιο επωφελή βακτήρια στο σώμα και στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εξελίχθηκε το μικροβίωμα από τη στιγμή που οι πρώτοι άνθρωποι έμαθαν να μαγειρεύουν.

Πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη απόπειρα των επιστημόνων να μελετήσουν το πώς το μαγείρεμα αλλάζει τη σύνθεση του μικροβιακού οικοσυστήματος στο έντερο του ανθρώπου. Για να απαντήσει στο ερώτημα, λοιπόν, η ομάδα χώρισε τα ποντίκια σε τέσσερις ομάδες, κάθε μία εκ των οποίων ακολουθούσε διαφορετική διατροφή: Η μία ομάδα έτρωγε ωμό κρέας, η άλλη μαγειρεμένο, η τρίτη ωμές γλυκοπατάτες και η τέταρτη μαγειρεμένες γλυκοπατάτες.

Προς έκπληξή τους, οι ερευνητές βρήκαν ότι δεν υπήρχε διαφορά στο μικροβίωμα των ποντικιών που έτρωγαν το ωμό και το μαγειρεμένο κρέας. Η μεγάλη διαφορά υπήρξε ανάμεσα στα ποντίκια που έτρωγαν τις ωμές και τις μαγειρεμένες γλυκοπατάτες, όπου η διαφορά δεν παρατηρήθηκε μόνο στα βακτήρια, αλλά και στο αν συγκεκριμένα γονίδια ήταν ενεργοποιημένα ή όχι και στα μεταβολικά προϊόντα που παρήγαγε το σώμα. Όταν η ομάδα έκανε το ίδιο πείραμα με διάφορα λαχανικά, όπως οι πατάτες, το καλαμπόκι, τα φασόλια και τα καρότα, τα αποτελέσματα ήταν και πάλι ίδια.

Οι ερευνητές του UCSF θέλησαν να δουν αν παρόμοιες αλλαγές στο μικροβίωμα συμβαίνουν και στους ανθρώπους και συνεργάστηκαν με έναν επαγγελματία σεφ προκειμένου να τους ετοιμάσει κατάλληλα ωμά και μαγειρεμένα μενού, με τους συμμετέχοντες στο εν λόγω πείραμα να δοκιμάζουν κάθε διατροφή για τρεις μέρες σε τυχαία σειρά και έπειτα να παράσχουν δείγμα κοπράνων.

Τα δείγματα αποκάλυψαν ότι το μικροβίωμα των ανθρώπων που ακολουθούσαν τη διατροφή με τα ωμά τρόφιμα ήταν σαφώς διαφορετικό από αυτό των ανθρώπων που ακολουθούσαν τη διατροφή με τα μαγειρεμένα τρόφιμα.

«Παρατηρήσαμε ότι οι συνέπειες του μαγειρέματος που είδαμε στα τρωκτικά αντιστοιχούσαν και στους ανθρώπους, αν και, παραδόξως, τα χαρακτηριστικά της αλλαγής του μικροβιώματος ήταν διαφορετικά ανάμεσα στα δύο είδη.

Από την πλευρά μας, ευελπιστούμε σε μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες παρατηρητικές και παρεμβατικές μελέτες σε ανθρώπους προκειμένου να κατανοήσουμε τις συνέπειες των μακροπρόθεσμων διατροφικών αλλαγών», δηλώνει σε σχόλιό του ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο UCSF, Δρ. Peter Turnbaugh.

Διατροφή

Υπάρχει ένα τρόφιμο που μπορεί να εξαιρεθεί από τη διατροφή και να οδηγήσει σε ύφεση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ποιο είναι αυτό;

Μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition.

Η Ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι χρόνια νόσος που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις οι οποίες εμφανίζονται θερμές, διογκωμένες, πονούν, μπορεί να είναι ερυθρές και έχουν μειωμένο εύρος κίνησης. Προσβάλλει σχεδόν όλες τις αρθρώσεις του σώματος και το αποτέλεσμα της είναι η καταστροφή του χόνδρου των οστών, των τενόντων και των συνδέσμων τους.

Σύμφωνα με την νέα έρευνα εξοβελίζοντας το κόκκινο κρέας από τη διατροφή τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, κυρίως ο πόνος, ανακουφίζονται.

Οι ερευνητές ανέλυσαν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από κλινικές έρευνες και μελέτες παρατήρησης και διαπίστωσαν ένα ισχυρό συσχετισμό ανάμεσα στη χορτοφαγική διατροφή και τη μείωση της φλεγμονής καθώς και τη βελτίωση των συμπτωμάτων της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας.

«Μια χορτοφαγική διατροφή με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επωφελής για τους πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η έρευνα αυτή γεννά ελπίδες ότι μια απλή αλλαγή στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση του πόνου και της φλεγμονής των αρθρώσεων» σχολίασε η συ-συγγραφέας της μελέτης Hana Kahleova.

Κατά την ανασκόπηση των ερευνών οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια χορτοφαγική διατροφή μειώνει την φλεγμονή, ενώ η διατροφή με πολύ λίπος και επεξεργασμένο κρέας σχετίζεται με αυξημένους φλεγμονώδεις δείκτες όπως η c-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP). Η χορτοφαγική διατροφή με υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών από την άλλη μεριά συσχετίστηκε με χαμηλότερες τιμές CRP.

Ανασκόπηση άλλης κλινικής μελέτης έδειξε ότι οι άνθρωποι με μέτρια έως σοβαρή ρευματοειδή αρθρίτιδα παρουσίαζαν σημαντικές βελτιώσεις στην πρωινή δυσκαμψία, τον πόνο, το πρήξιμο και την ευαισθησία των αρθρώσεων μετά τέσσερις εβδομάδες χορτοφαγικής διατροφής με λίγα λιπαρά.

https://ygeiamou.gr

Διατροφή

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δέχεται καθημερινά έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών.

«Βομβαρδιζόμαστε» με πληροφορίες από παντού 24 ώρες το 24ωρο μέσα από κινητά, υπολογιστές, τηλεόραση, ραδιόφωνο και tablets.

Είναι τόσα τα ερεθίσματα που κατακλύζουν καθημερινά τον εγκέφαλο -ιδίως με την χρήση του διαδικτύου- που στο τέλος της ημέρας το μόνο που θέλεις είναι ησυχία.

Η όξυνση της σκέψης και η βελτίωση της αποδοτικότητας του μυαλού δεν μπορεί να έρθει εύκολα σε μια αυτοματοποιημένη καθημερινότητα.

Με άλλα λόγια, αν κάθε μέρα, κάνεις ακριβώς τα ίδια πράγματα, με τον ίδιο τρόπο, τότε το μυαλό θα αντιδράσει με τον τρόπο του: με το να αρχίσει να ξεχνά, να μην μπορεί να ανταποκριθεί εύκολα σε εργασίες που καλείται να διεκπεραιώσει, να μην έχει θετικές σκέψεις, να μην πλάθει ευχάριστες εικόνες. Να ατροφεί.

Μια πληθώρα ερευνών αποδεικνύει ότι οι τροφές που επιλέγουμε να τρώμε καθημερινά επιδρούν όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στο μυαλό μας.

Οι επιστήμονες έχουν τονίσει ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του εγκεφάλου μας και έχουν εντοπίσει κάποιες συγκεκριμένες τροφές που οξύνουν την σκέψη μας.

Επομένως αν έχεις ένα σημαντικό διαγώνισμα ή μια συνέντευξη για δουλειά που θέλεις να βάλεις τα δυνατά σου, πρέπει να επιλέξεις τις ακόλουθες έξι τροφές:

1. Αυγά

Τα αυγά αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τη δύναμη του εγκεφάλου. Ερευνες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση αυγών τονώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Καταναλώνοντας αυγά για πρωινό είναι η ιδανική επιλογή για να ακονίσεις το μυαλό σου.

2. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τις νοητικές λειτουργίες. Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και διεγείρουν την παροχή αίματος στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας την μνήμη και τις νοητικές μας λειτουργίες.

3. Μοσχαρίσιο κρέας

Η εγκεφαλική λειτουργία επηρεάζεται από την επάρκεια του οργανισμού σε σίδηρο. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου, ιδιαίτερα όταν φτάνουν στο σημείο να χαρακτηρίζονται ως αναιμία, επηρεάζουν αρνητικά τις νοητικές λειτουργίες, τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το κρέας και κυρίως το μοσχαρίσιο, το συκώτι, τα όσπρια, το σπανάκι και οι ξηροί καρποί.

4. Βρώμη

Είναι μια ιδανική επιλογή για πρωινό καθώς είναι ένας πολύπλοκος υδατάνθρακας, γεμάτος από φυτικές ίνες που απελευθερώνουν ενέργεια για ένα μεγάλο διάστημα. Η βρώμη είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β 

5. Κοτόπουλο

Μπορεί να το ακούτε για πρώτη φορά, αλλά η πλούσια σε χολίνη διατροφή μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο από τις συνέπειες του γήρατος. Η βιταμίνη αυτή υπάρχει σε τρόφιμα όπως τα αυγά, το κοτόπουλο, τα ψάρια του αλμυρού νερού και τα όσπρια όπως τα φασόλια. Ερευνες έχουν διαπιστώσει ότι όσοι τρώνε άφθονη χολίνη αποδίδουν καλύτερα στα τεστ μνήμης και έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια.

6. Ψάρια

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση ψαριών βοηθάει τον εγκέφαλο να διατηρηθεί νέος. Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά που περιέχονται σε ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες είναι απαραίτητα τρόφιμα για τον εγκέφαλο καθώς βοηθούν στην προστασία και στην ανάπτυξη των κυττάρων του εγκεφάλου. Μια και μόνο μερίδα ψάρι την εβδομάδα μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

https://www.bovary.gr

Διατροφή

Τις προτείνουν οι ειδικοί για βαθύ, ξεκούραστο ύπνο
Ενα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων υποφέρει από αϋπνία, ενώ ακόμα περισσότεροι άνθρωποι συχνά παραπονιούνται για διαταραχές στον ύπνο τους.

Ο ύπνος έχει κυρίαρχο ρόλο στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και στα επίπεδα της ενέργειάς σου μέσα στην ημέρα. Πόσες φορές έχεις ακούσει φίλους να παραπονιούνται ότι τους λείπει ύπνος ή ότι δυσκολεύονται να σηκωθούν κάθε πρωί; Μπορεί μάλιστα να είσαι και εσύ μία από αυτούς.

O ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία μας και όταν δεν είναι ικανοποιητικός τότε ξεκινούν τα προβλήματα.

O ύπνος είναι ένα διάλειμμα για να ξεκουραστούμε σωματικά, ψυχικά και νοητικά και να χαλαρώσουμε. Πολλές φορές όμως δεν έρχεται παρά τις απεγνωσμένες μας προσπάθειες ή, ακόμα και αν έρθει, μπορεί να μην είναι επαρκής. Ο διακεκομμένος ύπνος βλάπτει τη διάθεση μας καθώς την επόμενη μέρα νιώθουμε κουρασμένοι και εξαντλημένοι. Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να κοιμόμαστε οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν για τις αϋπνίες που σε βασανίζουν τελευταία δεν ευθύνεται το στρες, αλλά η διατροφή σου;

Έρευνες τεκμηριώνουν πως η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου μας. Οι ειδικοί τονίζουν ότι μια ποιοτική διατροφή μπορεί με τη σειρά της να συντελέσει και σε ποιοτικό ύπνο.

Ας δούμε λοιπόν τις τροφές που βοηθούν να έχουμε έναν καλό και ξεκούραστο ύπνο:

1. Αβοκάντο
Δοκίμασε να φας ένα σάντουιτς με αβοκάντο λίγες ώρες πριν πέσεις για ύπνο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα το βράδυ. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πλούσιο σε βιταμίνη B, το οποίο βοηθάει στην ρύθμιση του ύπνου.

2. Γιαούρτι με κεράσια

Τα προβιοτικά που περιέχει το γιαούρτι αυξάνουν την παραγωγή μελατονίνης, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει τον ύπνο σου. Αν το συνδυάσεις κιόλας με κεράσια είναι εγγύηση για έναν καλό ύπνο γιατί είναι πλούσια σε μελατονίνη. Σημειώνουμε ότι η μελατονίνη είναι μια σημαντική ορμόνη για τον ύπνο.

3. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να συμβάλλει σε καλύτερο ύπνο, επειδή περιέχει συστατικά που βοηθούν στη ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού. Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το μαγνήσιο που έχει η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να ρυθμίσει το εσωτερικό του ρολόι, με αποτέλεσμα να διευκολύνει τον ύπνο και να αισθάνεται κανείς πιο ξεκούραστος στη διάρκεια της ημέρας.

4. Πατάτες

Οι υδατάνθρακες μάς εξασφαλίζουν καλύτερο ύπνο. Η κατανάλωση υδατανθράκων συμβάλλει στην έκκριση της σεροτονίνης, ορμόνης απαραίτητης για να κοιμηθούμε. Σκέψου όταν καταναλώνεις ένα πλούσιο σε υδατάνθρακες γεύμα στο γραφείο. Δεν σε πιάνει μια υπνηλία; Είναι λόγω της σεροτονίνης που δρα! Απλά θέλει μέτρο, γιατί οι υδατάνθρακες πριν από τον ύπνο προσθέτουν θερμίδες.

5. Ζεστό γάλα

Τα γαλακτομικά είναι εξαιρετική πηγή τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που βοηθά το σώμα να παράγει μελατονίνη. Επίσης περιέχουν μαγνήσιο και βιταμίνη Β, τα οποία με τη σειρά τους προάγουν την παραγωγή και διαθεσιμότητα της τρυπτοφάνης στον οργανισμό.
6. Καρύδια

Τα καρύδια κάνουν καλό στον ύπνο καθώς περιέχουν θρεπτικά συστατικά που προάγουν την αύξηση της μελατονίνης και την απελευθέρωση της στο σώμα.

https://www.bovary.gr

Διατροφή

Δαμάσκηνα: Πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά
Τα τελευταία χρόνια έχουν αποτελέσει και αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής μελέτης χάρη στις διατροφικές τους ιδιότητες. Τα δαμάσκηνα, φρέσκα ή ξερά, ωμά ή μαγειρεμένα, μας προσφέρουν δυνατή γεύση και μοναδικά θρεπτικά συστατικά.

Ο Διοσκουρίδης αποκαλούσε το δέντρο με τα δαμάσκηνα κοκκινομηλέα. Τα δαμάσκηνα, ή αλλιώς Prunus domestica, ανήκουν στο ευρύτερο γένος Prunus και είναι συγγενές είδος των αχλαδιών και των νεκταρινιών. Ευδοκιμούν από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, με τις ποικιλίες της Ιαπωνίας να προηγούνται και να ακολουθούν οι ευρωπαϊκές. Σε αποξηραμένη μορφή είναι διαθέσιμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ξεχωρίζουν για το υψηλό σε φαινολικά συστατικά περιεχόμενό τους, στο οποίο οφείλεται και η έντονη αντιοξειδωτική δράση τους. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα συστατικά τους έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τη ρίζα υπεροξειδίου, καθώς και να προστατεύουν τα λίπη από την επαγόμενη από το οξυγόνο οξείδωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προστατεύουν τα λιπαρά οξέα που απαντώνται στις κυτταρικές μεμβράνες, στις λιποπρωτεΐνες της αιματικής κυκλοφορίας και στις μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων και των νευρώνων μας.

Κινητοποιούν το έντερο
Εκτός από το υψηλό σε φαινολικά συστατικά περιεχόμενό τους, τα δαμάσκηνα αποτελούν μια πολύ καλή πηγή ενέργειας, ενώ σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, ενώ φαίνεται πως και άλλα συστατικά που περιέχονται σε αυτά, όπως η σορβιτόλη και ορισμένες φαινολικές ενώσεις, ασκούν βοηθητική δράση, βελτιώνοντας την κινητικότητα του εντέρου. Ακόμη, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να δρουν και ως πρεβιοτικά, ευνοώντας την ανάπτυξη ωφέλιμων για την εντερική λειτουργία βακτηρίων.

Γεμάτα θρεπτικά συστατικά

Πέρα όμως από την ευεργετική τους δράση στο πεπτικό σύστημα, αποτελούν κι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, που προσφέρει πλήθος πολύτιμων συστατικών για την υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Ειδικότερα, συγκαταλέγονται στις πλούσιες πηγές βιταμίνης Κ, ενώ περιέχουν και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α και Ε, καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και μαγγανίου. Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα συνδέουν τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και με την οστική υγεία, καθώς έχει φανεί πως η κατανάλωσή τους συνδέεται με βελτίωση της οστικής μάζας και μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης.

100 γρ. αποξηραμένων δαμάσκηνων μας δίνουν

Ενέργεια 240 θερμίδες
Υδατάνθρακες 63,9 γρ.
Απλά σάκχαρα 38,1 γρ.
Λιπαρά 0,38 γρ.
Πρωτεΐνες 2,18 γρ.
Φυτικές ίνες 7,1 γρ.

Πώς να τα καταναλώσετε
Βάλτε λοιπόν τα δαμάσκηνα στη διατροφή σας, είτε ως σνακ είτε ως συστατικό ενός γεύματος. Παρακάτω σας προτείνουμε κάποιους απλούς και εύκολους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να τα εντάξετε στην καθημερινότητά σας:

Αποξηραμένα δαμάσκηνα με ανάλατους ξηρούς καρπούς.
Αποξηραμένα δαμάσκηνα με νιφάδες δημητριακών ολικής άλεσης.
Φρουτοσαλάτα με φρέσκα δαμάσκηνα, μήλο και καρύδια και μέλι.
Γιαούρτι με φρέσκα ή αποξηραμένα δαμάσκηνα, νιφάδες δημητριακών ολικής άλεσης και μέλι.
Γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης, αποξηραμένα δαμάσκηνα και λιναρόσπορο.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο–διατροφολόγο, MSc στην Κλινική Διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή