Νοεμβρίου 29, 2020

Διατροφή

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να βάλετε τον κόλιανδρο στο πιάτο σας
Μυρωδικό αλλά και μπαχαρικό άγνωστο σε κάποιους, ο κόλιανδρος ή αλλιώς κινέζικος μαϊντανός, χαρίζει εκτός από εξαιρετικά ιδιαίτερη γεύση σε πιάτα από κάθε γωνιά της γης, πολλά οφέλη για την υγεία χάρη στις σημαντικές χημικές ενώσεις που περιέχει.

Ο κόλιανδρος είναι ένα βότανο από την οικογένεια Apiaceae στην οποία ανήκουν 3.700 είδη, όπως τα καρότα, το σέλινο και ο μαϊντανός. Όλα τα μέρη του φυτού είναι βρώσιμα, αλλά τα φρέσκα φύλλα και οι ξεροί σπόροι του χρησιμοποιούνται συνήθως στο μαγείρεμα. Η ιστορία της καλλιέργειάς του χρονολογείται τουλάχιστον από το 1500 π.Χ., όπως αναφέρουν σανσκριτικά γραπτά από εκείνη την εποχή. Οι σπόροι του βρέθηκαν στους τάφους των αιγυπτιακών Φαραώ και σε ερείπια της Αρχαίας Ελλάδας που χρονολογούνται από την εποχή του Χαλκού, περίπου πριν από 5.500 χρόνια.

Εκτιμάται ότι ένα 4% έως 14% των ανθρώπων δεν μπορούν να αντέξουν τη γεύση του κόλιανδρου και αυτό όχι γιατί είναι περίεργοι αλλά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για γενετικούς λόγους.
Ο κόλιανδρος περιέχει αλδεΰδη μια ένωση που ένα γονίδιο σε αυτούς τους ανθρώπους την προσομοιάζει με σαπούνι ή εντομοκτόνο. Άλλοι πάλι βρίσκουν την έντονη αυτή σαπουνώδη αλλά ισορροπημένη από ευχάριστες, δροσερές, εσπεριδοειδείς νότες γεύση του, ιδιαίτερα εθιστική.

Οφέλη για την υγεία -Βοηθάει στη μείωση του άγχους.

Με τη μακροχρόνια χρήση - έχει αποδείξει ότι απομακρύνει τον υδράργυρο από τους ιστούς μας. Είναι ένα από τα πολύ λίγα βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση βαρέων μετάλλων από το σώμα - ειδικά του υδράργυρου, αλουμίνιου και μόλυβδου. Λόγω αυτών των δυνατοτήτων του, μελετάται η χρήση του ως φυσικό φίλτρο νερού και περιλαμβάνεται σε πολλούς «αποτοξινωτικούς» χυμούς και ποτά.

Τα φυσικά του έλαια συμβάλλουν στην εντερική υγεία.

Βοηθάει σε οφθαλμικές διαταραχές, κόκκινα μάτια, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Αποτρέπει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Η βιταμίνη Κ που περιέχει παίζει ρόλο στη διατήρηση της υγιούς οστικής δομής και περιορίζει τις νευρωνικές βλάβες του εγκεφάλου και κατά συνέπεια τη νόσο του Alzheimer.

Αποτρέπει την αναιμία καθώς συμβάλλει στη δημιουργία του αίματος.

Τα φύλλα και τα άκρα των στελεχών του είναι επίσης πλούσια σε φλαβονοειδή όπως η κερσετίνη, η καμπεφερόλη, η ραμνετίνη και η επιγενίνη - τα οποία είναι αντιοξειδωτικά.

Όταν χυμοποιείται και καταναλώνεται τακτικά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας των υπεροξειδίων των λιπιδίων στις κυτταρικές μεμβράνες.

Δρά ως φυσικό διουρητικό προστατεύοντας από τις πέτρες στα νεφρά.

Μειώνει την LDL χοληστερόλη, ρυθμίζει τη αρτηριακή πίεση και την καρδιακή λειτουργία.

Μια ένωση που βρίσκεται στα φύλλα και τους σπόρους του, η δωδεκανάλη, έχει βρεθεί ότι έχει αντιβακτηριακή δράση κατά της σαλμονέλας.

Οι σπόροι του κόλιανδρου χρησιμοποιούνται σε πιάτα με κάρυ, στην ίδια την σκόνη του κάρυ, σε τουρσιά, λουκάνικα, σούπες, μαγειρευτά και στο μπριάμ. Το itrofi.gr σας προτείνει να προσθέστε τα φρέσκα φύλλα του σε σάλτσες και σαλάτες ή βάλτε τα προς το τέλος του μαγειρέματος ώστε να μην διαλυθούν σε διάφορα μαγειρευτά. Μπορεί επίσης να σας αρέσει η εσπεριδοειδής γεύση του στη φρουτοσαλάτα σας.

https://www.itrofi.gr/

Διατροφή

Ένα φλιτζάνι εμπλουτισμένου κακάο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, συμπέραναν Γερμανοί επιστήμονες.

Τι έδειξαν οι έρευνες;
Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Journal of the American College of Cardiology» γι’ αυτό ευθύνονται οι φλαβονόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες υπάρχουν σε διάφορες τροφές, μεταξύ των οποίων και το κακάο. Οι ειδικοί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Άαχεν δημιούργησαν ένα ρόφημα από κακάο, που περιείχε υψηλές συγκεντρώσεις των συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών (το κακάο αυτό δεν κυκλοφορεί στην αγορά).

Στη μελέτη συμμετείχαν 10 ασθενείς με διαβήτη, από τους οποίους ζητήθηκε να πίνουν το ρόφημα τρεις φορές την ημέρα για ένα διάστημα 30 ημερών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αιμοφόρα αγγεία των ασθενών έδειξαν να ανταποκρίνονται θετικά στις φλαβονόλες.

Όπως εξηγούν, ενώ η φυσιολογική διαστολή των αγγείων υγιών ατόμων κυμαίνεται γύρω στο 5%, οι αρτηρίες των ασθενών πριν τη θεραπεία διαστέλλονταν μόλις κατά 3,3%. Δύο ώρες μετά το πρώτο φλιτζάνι, όμως, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι το ποσοστό εκτινάσσονταν στο 4,8%, ενώ μετά τις 30 ημέρες η διαστολή είχε φτάσει στο 5,7%.

https://www.in.gr/

Διατροφή

Η εχινάκεια, ένα πολύ όμορφο ροζ λουλούδι από τη Βόρεια Αμερική, χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για την ανακούφιση από το κρυολόγημα και τις εποχιακές ιώσεις και πολλοί τη χρησιμοποιούν για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και την ελαχιστοποίηση του χρόνου εκδήλωσης τους.

Αν και αμφισβητείται συχνά η θεραπευτική της δράση, πολλές είναι οι έρευνες που επιβεβαιώνουν το αντίθετο. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση της δεν περιορίζεται μόνο στη θεραπεία του κρυολογήματος, καθώς μπορεί κανείς να επωφεληθεί από το φυτό μέσω ποικίλων τρόπων.

Ενημερωθείτε γι’ αυτούς τους τρόπους και για άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το φυτό της εχινάκειας και κρίνετε εσείς πόσο θα βασιστείτε σε αυτό για να βγάλετε το χειμώνα όρθιοι.

1. Προστατεύει από το κρυολόγημα
Όπως ήδη αναφέρουμε και οι περισσότεροι γνωρίζουμε, το φυτό της εχινάκειας, είναι μια από τις καλύτερες θεραπείες του χειμερινού κρυολογήματος, που οι περισσότεροι πια πέφτουμε θύματα ετησίως. Αντιμετωπίζει κρυολογήματα και ιώσεις, ενώ η λειτουργία της σχετίζεται με την ενεργοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων τα οποία παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανοσοποιητική προστασία του οργανισμού.

2. Ανακουφίζει από την αρθρίτιδα
Κάτι που δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστό όσον αφορά τη δράση της εχινάκειας είναι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της που βοηθούν στην ανακούφιση από τον έντονο και ενοχλητικό πόνο που προκαλεί η αρθρίτιδα.

3. Ανακουφίζει από το στομαχόπονο
Εάν ταλαιπωρείστε από γαστρίτιδα, η οποία ουσιαστικά είναι ένα είδος φλεγμονής που πλήττει το στομάχι, έχετε υπόψη σας πως το «φάρμακο» της εχινάκειας και η αντιφλεγμονώδης δράση του απαλύνουν και θεραπεύουν τη φλεγμονή και τα συμπτώματα αυτής.

4. Καταπολεμά τις άφθες
Οι άφθες στο στόμα δεν είναι κάτι σοβαρό, αλλά είναι σίγουρα κάτι το πολύ ενοχλητικό. Οι αντιμυκητιακή δράση της εχινάκειας επιδρά σε αυτές τις στοματικές πληγές και επιταχύνει τη θεραπεία τους.

5. Δερματολογική δράση
Η εχινάκεια έχει και δερματολογική δράση και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πληγών, εγκαυμάτων, αποστημάτων, εκζεμάτων και περιπτώσεων ψωρίασης. Γερμανική έρευνα έδειξε ακόμα, πως μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση της ακμής και της περαιτέρω φλεγμονής που αυτή προκαλεί.

6. Πώς τη χρησιμοποιείτε
Η εχινάκεια διατίθεται στο εμπόριο σε διάφορες μορφές, όπως είναι σε χάπια ή κάψουλες, διαθέσιμη για να γίνει αφέψημα, σε σπρέυ για τον πονόλαιμο ή σε μορφή κρέμας για τις δερματικές παθήσεις. Η καλύτερη, δε, και ταχύτερη επιλογή είναι το βάμμα εχινάκειας, καθώς απορροφάται άμεσα από το δέρμα κι δρα το ίδιο γρήγορα.
Για να αντιμετωπίσετε το χειμερινό κρυολόγημα φτιάξτε αφέψημα με ένα κουταλάκι εχινάκεια και λίγη πιπερόριζα σε ζεστό νερό για περίπου 10 λεπτά και προσθέστε στο τέλος λίγο λεμόνι και μια κουταλιά μέλι και θα μείνετε αλώβητοι απέναντι στις εποχιακές ιώσεις.

7. Δοσολογία
Οι απόψεις διίστανται για τις ποσότητες και τη συχνότητα που είναι καλό να παίρνει κανείς εχινάκεια, αλλά υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να επωφεληθεί κανείς από το θεραπευτικό αυτό φυτό.
Κάποιοι επιλέγουν να λαμβάνουν καθημερινά με κάποιο τρόπο την εχινάκεια, με το που μπει για τα καλά ο χειμώνας, ώστε να είναι εξ αρχής προστατευμένοι. Κάποιοι άλλοι επιλέγουν τη λήψη της με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της ίωσης, αρκεί να έχετε υπόψη σας να συνεχίζετε τη λήψη της και λίγες μέρες, αφού έχουν υποχωρήσει τελείως τα συμπτώματα.

Η εχινάκεια προσφέρει ισχυρή ασπίδα προστασίας και καλό είναι να έχετε τη γνώμη του γιατρού που σας παρακολουθεί για τις ποσότητες και τις συχνότητες, καθώς η λήψη της παρουσιάζει κατά περιπτώσεις παρενέργειες με συνηθέστερη εκείνη του ανάστατου στομάχου, ενώ καλό είναι να αποφεύγεται από άτομα με συγκεκριμένες αλλεργίες ή που λαμβάνουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.

clickatlife.gr

Διατροφή

Δεντρολίβανο: Χρήση και Θεραπευτικές ιδιότητες

Επιστημονική ονομασία: Rosmarinus officinalis-Ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός.

Οικογένεια: Χειλανθή (Labiatae).

Άλλα ονόματα: δεντρολίβανο, λιβανόδενδρο, διοσμαρίνι, λασμαρί, αρισμαρί, δουσμαρίνι, λεσμαρί, λιβανωτίς

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Πολυετές αειθαλής θάμνος που φθάνει, μέχρι το ενάμισυ μέτρο ύψος. Τα φύλλα του είναι β

ελονοειδή στενά σκουροπράσινα και τα άνθη του μικρά ελαφρώς γαλάζια-μωβ.

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Το δεντρολίβανο είναι αυτοφυές στη νότια Ευρώπη και καλλιεργείται ως καλλωπιστικό σε όλο τον κόσμο. Πολλαπλασιάζετε με σπόρους αλλά πιο εύκολα με μοσχεύματα. Προτιμά τα θερμά, ξηρά κλίματα. Αντέχει εύκολα μέχρι -10 βαθμούς Κελσίου και είναι ανθεκτικό στη ζέστη και στους ανέμους.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΜΕΡΗ
Στη βοτανοθεραπευτική χρησιμοποιούνται τα φύλλα και τα ανθισμένα μέρη του και συλλέγεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Πτητικό έλαιο, φλαβονοειδή, ταννίνες, ροζμαρινικό οξύ, ροζμαρικίνη, διτερπένια.

ΙΣΤΟΡΙΑ & ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Σύμφωνα με τη λαογραφία, πήρε το όνομά του από τη Παναγία, η οποία άφησε το μανδύα της πάνω στο θάμνο. Μέχρι το επόμενο πρωί, τα λουλούδια του θάμνου είχαν γίνει μπλε και από τότε ονομάστηκε rose of Mary.

Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν δώρο της Αφροδίτης. Οι μαθητές φορούσαν στεφάνια από δεντρολίβανο όταν είχαν εξετάσεις, γιατί βοηθούσε την συγκέντρωση και την μνήμη.

Το δεντρολίβανο το χρησιμοποιούσαν παλιότερα ως λιβάνι γι αυτό λεγόταν και λιβανόδενδρο.

Αναφέρεται ότι αφέψημα δενδρολίβανου, κέδρου και τερβινθίνης ήταν ένα ελιξίριο νεότητας, που ονομαζόταν το νερό της βασίλισσας της Ουγγαρίας.

Στα νοσοκομεία παλιά έκαιγαν δεντρολίβανο για να απολυμάνουν τον αέρα.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ & ΧΡΗΣΕΙΣ
Το δεντρολίβανο είναι θερμαντικό και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο και βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Είναι χρήσιμο για τους νευρικούς πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.

Ενισχύει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας, ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής.Τα φύλλα του δεντρολίβανου, μαζί με ρίζες τσουκνίδας και ρίζες λάπατου, μουσκεμένες σε οινόπνευμα, βοηθούν να προκαλούν τριχοφυΐα κάνοντας εντριβές στο τριχωτό μέρος του κεφαλιού.

Ανεβάζει τη διάθεση και είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις κατάθλιψης ήπιας έως μετρίως σοβαρής μορφής.

Τα μπάνια που γίνονται με αφέψημα δεντρολίβανου βοηθούν αυτούς που υποφέρουν από ρευματισμούς στις αρθρώσεις.

Είναι αποχρεμπτικό και βοηθάει στο βήχα στο άσμα σε βρογχίτιδες και στη γρίπη.

Η σκόνη από τα κονιοποιημένα φύλλα του δεντρολίβανου επουλώνει τις πληγές.

Το αφέψημα του δεντρολίβανου είναι και κατά της λιποθυμίας και των ζαλάδων.

Κοπανισμένο φρέσκο δεντρολίβανο κάνοντάς το κατάπλασμα ξεραίνει τις αιμορροΐδες.

Βοηθάει στην υπερκόπωση και στην αδυναμία.

Βρασμένο δεντρολίβανο με κρασί βοηθάει στον ύπνο.

Γενικά θεωρείται αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιακό και αντιρρευματικό, τονωτικό της καρδιάς και της όρασης αλλά και κατά του διαβήτη.

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
Το ενεργό συστατικό στο δεντρολίβανο, γνωστό ως carnosic acid (CA), μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από το εγκεφαλικό και τη νευροεκφύλιση, που οφείλεται στα επιβλαβή χημικά και τους ελεύθερους ριζοσπάστες. Αυτοί οι ριζοσπάστες θεωρούνται ότι συμβάλουν όχι μόνο στα εγκεφαλικά αλλά και στις καταστάσεις νευροεκφύλισης όπως του Alzheimer, αλλά και στα άρρωστα συμπτώματα της κανονικής γήρανσης του εγκεφάλου.

Επίσης έχει τα οφέλη σαν μέσο πρόληψης του καρκίνου. Χρησιμοποιώντας δεντρολίβανο στα ψητά μπορεί να μπλοκάρει τις ενδεχομένως καρκινογόνες (HCAs) ενώσεις που μπορούν να σχηματιστούν, όταν μαγειρεύεται το κρέας σε υψηλές θερμοκρασίες.
Η αντιοξειδωτική περιεκτικότητα σε δεντρολίβανο καθιστά αυτήν την μέθοδο πιθανή, λόγου της παρουσίας των φαινολικών ενώσεων. Οι ενώσεις rosmarinic οξύ, carnosic οξύ και carnosol μπλοκάρουν και εμποδίζουν τα HCAs προτού να μπορέσουν να διαμορφωθούν κατά τη διάρκεια της θέρμανσης.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
Το δεντρολίβανο το χρησιμοποιούσαν παλιά στο κρασί για να μην χαλάσει και να του δώσει άρωμα. Το ίδιο και στη φέτα αλλά και στο κάπνισμα των κρεάτων τον χρησιμοποιούσαν για μυρωδιά αλλά και για τις αντί μικροβιακές του ιδιότητες.

Το δεντρολίβανο διώχνει και αυτό τους σκόρους και τα διάφορα έντομα από τα διπλανά φυτά.

Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται και στη μαγειρική για το αρωματισμό των ψαριών και του κρέατος ιδίως του αρνιού και του χοιρινού από τα παλιά χρόνια.

Ο Αγάπιος ο μοναχός γράφει-Πόσες χάρες έχει το δενδρολίβανο:Βράσε τα άνθη δενδρολίβανου με νερό, έως να μείνει το μισό και πίνε το νερό εκείνο να σου γιατρεύσει ότι ασθένεια έχεις στα εντόσθια.

Κάψε το ξύλο του και κάνε τα κάρβουνα σκόνη, την οποία βάλε σε ένα κομμάτι ψιλό λινό πανί και τρίβε καλά τα δόντια σου να γίνουν άσπρα και να γιατρευτεί κάθε τους ασθένεια και αν έχουν σκώληκες ψοφάνε.

Βάλε τα φύλλα του στο στρώμα σου, να μην δεις κακό όνειρο.

Στούμπισε τα φύλλα του και βάλτο στην πληγή να την θεραπεύσεις.

Κάνε το ξύλο του αγγείο να τρως από αυτό, να μην σε βλάψει πράμα εναντίον σου.

Αν κάνεις φλασκί από αυτό , δεν χαλά ποτέ το κρασί, αλλά το φυλάει όπως το έβαλες, ούτε σε βλάπτει κανένα φάρμακο πίνοντας από το κρασί εκείνο.

Έτσι να βάλεις στο βαρέλι τα φύλλα του, δεν φοβάσαι να χαλάσει το κρασί.

Αν τα βάλεις στην πόρτα και μέσα σε δύο τρεις μεριές του σπιτιού σου, δεν σε βλάπτει φίδι, σκορπιός, ούτε άλλο ζώο θανάσιμο.

Μάλιστα αν είναι κανένα φίδι σε καμιά τρύπα , κάψε κομμάτι από αυτό εκεί δίπλα και νιώθοντας την μυρωδιά του ή βγαίνει να φύγει ή πεθαίνει.

Όποιος έχει καύση πολλή στο στομάχι και πολλή δίψα, ας το βράσει σε νερό, να το πίνει με χυμό του ρογδιού και άλλες πολλές ασθένειες θεραπεύει θαυμασιώτατα.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ
Σαν έγχυμα ένα κουταλάκι δεντρολίβανο σε ζεστό νερό.

50 γρ. περίπου σε 1 κιλό βραστό νερό είναι καλό για μπάνια για τους ρευματισμούς.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Δεν λαμβάνεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει δηλητηριάσεις.

https://enallaktikidrasi.com/2

Διατροφή

To πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λάχανο είναι ένα από τα κατ’ εξοχήν χειμωνιάτικα λαχανικά, που η κατανάλωσή του μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό με πλήθος αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών

Ενώ μοιάζει περισσότερο με το μαρούλι, ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών (Brassica), όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κατσαρό λάχανο. Το λάχανο έχει μεγάλη ποικιλία στα σχήματα και στα χρώματα, όπως κόκκινο, μοβ, λευκό και πράσινο, και τα φύλλα του μπορεί να είναι κυματιστά ή λεία. Εχει καλλιεργηθεί σε όλον τον κόσμο για χιλιάδες χρόνια και ήδη από τα αρχαία χρόνια το λάχανο θεωρείτο ότι κατείχε θεραπευτικές ιδιότητες και το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο.

 

Παρ’ όλο που το λάχανο είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες, έχει ένα πολύ εντυπωσιακό προφίλ θρεπτικών συστατικών.

Τα 100 γραμμάρια ωμού λάχανου περιέχουν:

Ενέργεια = 25 kcal

Πρωτεΐνες = 1,3 g

Υδατάνθρακες = 5,8 g

Φυτικές ίνες = 2,5 g

Συνολικά λιπαρά = 0,1 g

Ασβέστιο = 40 mg

Κάλιο = 170 mg

Μαγνήσιο = 12 mg

Μαγγάνι ο= 0,16 mg

Βιταμίνη C = 36,6 mg

Βιταμίνη Α = 98 IU

Φυλλικό οξύ = 43 μg

Β-καροτένιο = 42 μg

Βιταμίνη Κ = 76 μg

Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη = 30 μg

Το λάχανο είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ αλλά και σε βιταμίνη Β6· και τα δύο είναι απαραίτητα για πολλές σημαντικές διεργασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων του μεταβολισμού και της φυσιολογικής λειτουργίας του νευρικού συστήματος. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων πολυφαινολών και θειικών ενώσεων. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οταν τα επίπεδά τους γίνουν πολύ υψηλά και δημιουργηθεί οξειδωτικό στρες, μπορεί να προκληθεί βλάβη στα κύτταρα. Προστασία κατά των ελεύθερων ριζών έχει και η βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να προστατέψει από καρδιακές παθήσεις και κάποια είδη καρκίνων.

Εχει αντιφλεγμονώδη δράση

Η φλεγμονή φυσιολογικά μπορεί να συμβεί στο σώμα όταν υπάρχει η ανάγκη προστασίας από μια μόλυνση ή επούλωσης ενός τραύματος. Αυτό το είδος οξείας φλεγμονής είναι μια φυσιολογική απόκριση σε τραυματισμό ή λοίμωξη, ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να επουλώσει, μέσα από τη διαδικασία της φλεγμονής, την πάσχουσα περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η χρόνια φλεγμονή που εμφανίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σχετίζεται με πολλές ασθένειες δείχνει ότι αυτή η ικανότητα του οργανισμού έχει απολεσθεί, είτε γιατί η ταχύτητα βλάβης είναι μεγαλύτερη από την ικανότητά του να επουλώσει, είτε γιατί το σώμα δεν έχει τα απαραίτητα συστατικά για να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία. Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το λάχανο, περιέχουν πολυφαινόλες που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή ή ακόμα και ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει ορισμένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα.

Βοηθά στη βελτίωση της πέψης

Το τραγανό λάχανο είναι πλούσιο σε αδιάλυτες και διαλυτές φυτικές ίνες, ωφέλιμες για το έντερο. Οι αδιάλυτες φυτικές συμβάλλουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Οι διαλυτές φυτικές ίνες συμμετέχουν στην αύξηση του αριθμού των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Ετσι, λοιπόν, η κατανάλωση περισσότερου λάχανου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρηθεί το πεπτικό σύστημα υγιές.

Βοηθά στην καρδιαγγειακή υγεία

Το κόκκινο λάχανο περιέχει ισχυρές ενώσεις που ονομάζονται ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το έντονο μοβ χρώμα του. Οι ανθοκυανίνες είναι φυτικές χρωστικές που ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών. Πολλές μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε αυτή τη χρωστική ουσία και του μειωμένου κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, η αυξημένη πρόσληψη ανθοκυανινών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Η πιο γνωστή διατροφική αλλαγή που οφείλουν να έχουν οι ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η μείωση της πρόσληψης αλατιού. Εξίσου σημαντική, όμως, για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είναι και η αύξηση του διαιτητικού καλίου. Το λάχανο είναι μια καλή πηγή καλίου και η αυξημένη κατανάλωσή του μπορεί να επηρεάσει θετικά τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης

Τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη τείνουν, επίσης, να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, ειδικά όταν έχουν αυξημένα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης LDL. Το λάχανο έχει την ικανότητα να δεσμεύει τα χολικά οξέα που εκκρίνονται από τη χολή κατά τη διαδικασία της πέψης με αποτέλεσμα να μειώνεται η συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη, το μαγειρεμένο λάχανο στον ατμό ενισχύει τη δεσμευτική ικανότητα χολικών οξέων συγκριτικά με το ωμό. Ακόμα οι φυτοστερόλες που περιέχονται στο λάχανο είναι φυτικές ενώσεις που είναι δομικά παρόμοιες με τη χοληστερόλη, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στον πεπτικό σωλήνα και άρα τελικά να μειώνεται η ποσότητα της LDL χοληστερόλης. Η αύξηση της πρόσληψης φυτοστερολών κατά 1 γραμμάριο την ημέρα έχει βρεθεί ότι μειώνει τις συγκεντρώσεις της LDL χοληστερόλης έως και 5%.

Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ

Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον οργανισμό, όπως στην πήξη του αίματος, στην υγεία των οστών καθώς και στην υγεία της καρδιάς. Η βιταμίνη Κ συμπεριλαμβάνει δύο κατηγορίες ουσιών, τη φυλλοκινόνη (Κ1) που βρίσκεται κυρίως σε φυτικές πηγές και τη μενακινόνη (Κ2) που βρίσκεται σε ζωικές πηγές και σε ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Καταναλώνοντας 100 γραμμάρια ωμό λάχανο καλύπτεται το 63% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόληψης βιταμίνης Κ.

Πώς να το καταναλώνουμε

Το λάχανο, εκτός από την εξαιρετική θρεπτική αξία, είναι και πολύ νόστιμο. Μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο και προστίθεται εύκολα σε μεγάλη ποικιλία πιάτων, όπως σαλάτες, σούπες, στιφάδο, ή μπορεί να γίνει και τουρσί. Ωστόσο, το μαγείρεμα μειώνει σημαντικά ή καταστρέφει κάποια θρεπτικά συστατικά του, γι’ αυτό καλό είναι να προτιμάται η κατανάλωσή του σε ωμή μορφή, προκειμένου να αποκομίσει ο οργανισμός το μέγιστο όφελος. Επιπλέον, δεν πρέπει να κόβουμε το λάχανο σε μικρά κομμάτια, καθώς χάνονται πολλές από τις βιταμίνες του, ούτε να το αφήνουμε ώρα εκτεθειμένο πριν να το καταναλώσουμε.

Λάχανο τουρσί

Τώρα τον χειμώνα μπορούμε να το κάνουμε και τουρσί, που αποτελεί έναν νόστιμο μεζέ. Η παρασκευή του είναι ιδιαίτερα απλή και απαιτεί μόνο 3 υλικά.

Υλικά που θα χρειαστείτε

1 λάχανο μεγάλο

1 φλιτζανάκι χοντρό αλάτι

3 λεμόνια (τον χυμό τους)

Πώς θα το φτιάξετε

1. Βγάζετε τα εξωτερικά χοντρά φύλλα του λάχανου, το τρυπάτε με ένα μαχαίρι στο σημείο που είναι το κοτσάνι του – αρκετά βαθιά, ώστε να σχηματιστεί μια βαθιά τρύπα, από όπου θα αφαιρέσετε το σκληρό κομμάτι και την καρδιά του.

2. Στη συνέχεια, ετοιμάζετε την άρμη, ρίχνοντας σε νερό το χοντρό αλάτι και τον χυμό των λεμονιών ανακατεύοντας καλά.

3. Βάζετε το λάχανο σε ένα πήλινο σκεύος και το περιχύνετε με την άρμη, φροντίζοντας αυτή να το σκεπάζει καλά.

4. Σε περίπου 25 ημέρες το λάχανο τουρσί είναι έτοιμο. Φροντίζετε μόνο ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχετε τη στάθμη της άρμης, ώστε να το καλύπτει. Αν μειωθεί, προσθέστε επιπλέον νερό με λεμόνι.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Βίκυ Τζελέφα, διαιτολόγο – διατροφολόγο.

Διατροφή

Το παντζάρι και ο χυμός του προσφέρουν μια σειρά από οφέλη υγείας χάρη στον μοναδικό συνδυασμό βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.
Ολοένα και περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν τα παντζάρια σε πολύτιμο σύμμαχο του ανθρώπου στη θωράκιση της υγείας του. Ο χυμός του κόκκινου λαχανικού έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της φλεγμονής ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι βελτιώνει και τις αθλητικές επιδόσεις.

Τις ευεργετικές του ιδιότητες οφείλει στην υψηλή του περιεκτικότητα σε σημαντικά θρεπτικά στοιχεία που περιλαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα, αντιοδειξωτικά και μοναδικά φυτοθρεπτικά συστατικά που ωφελούν την υγεία.

Ένα ποτήρι χυμού από παντζάρι περιέχει 29 θερμίδες, καθόλου λιπαρά, 0,42 γρ. πρωτεΐνη, 7,50 γρ. υδατάνθρακες, 5,42 γρ. σάκχαρα και 0,40 γρ. φυτικές ίνες. Επιπλέον, εμπλουτίζει τον οργανισμό με: φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη), ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, χαλκό, ψευδάργυρο καθώς και μπεταλαΐνες (φυτοχημικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που δίνουν το κόκκινο χρώμα και τη γεύση στο παντζάρι) και νιτρικά άλατα.

Τρεις σημαντικές ιδιότητες του παντζαριού

1. Ρίχνει την πίεση

Όλο και περισσότερες μελέτες διαπιστώνουν τη συμβολή του παντζαριού στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτή την ιδιότητα στα νιτρικά άλατα που περιέχει, τα οποία ο οργανισμός μετατρέπει σε νιτρικό οξείδιο (μονοξείδιο του αζώτου) μια ουσία που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και μειώνοντας τη συνολική αρτηριακή πίεση.

Σε πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες 70 ml χυμού από παντζάρι πλούσιο σε νιτρικά άλατα και ένα αντίστοιχο σκεύασμα με χυμό χωρίς νιτρικά άλατα. Η πίεση στην ομάδα του πρώτου χυμού μειώθηκε κατά 5,2 mm Hg περισσότερο από την ομάδα του σκευάσματος μέσα σε μόλις 30 λεπτά. Ωστόσο, τα αποτελέσματα του πρώτου εμπλουτισμένου χυμού εξασθένισαν μετά από 24 ώρες.

Μια άλλη μελέτη μικρής κλίμακας διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 250 ml χυμού παντζαριών κάθε μέρα επί 4 εβδομάδες πέτυχε μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με υπέρταση.

Παρ’ όλα αυτά, τα σχετικά οφέλη του κόκκινου λαχανικού πιθανότατα να μην σημειωθούν σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιυπερτασικά φάρμακα. Μελέτη του 2015 σε ασθενείς σε αντιυπερτασική αγωγή, διαπίστωσε ότι ο χυμός παντζαριού μετά από μία εβδομάδα κατανάλωσης δεν κατάφερε να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

2. Προφυλάσσει το ήπαρ

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β6 και ο σίδηρος, συμβάλλουν στην προστασία του ήπατος από τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν τον οργανισμό να αποτοξινωθεί.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη μικρής κλίμακας σε αρουραίους με ηπατική βλάβη, τα πειραματόζωα που έλαβαν ένα εκχύλισμα παντζαριού παρουσίασαν ελάχιστη ηπατική βλάβη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

3. Βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις

Τα νιτρικά άλατα και οι μπεταλαΐνες που περιέχονται στον χυμό παντζαριού μπορούν να ενισχύουν τις αθλητικές επιδόσεις.

Μια συστηματική ανασκόπηση του 2017 που διαπίστωσε την παραπάνω σχέση νιτρικών αλάτων-άθλησης, αποκάλυψε τον μηχανισμό με τον οποίο τα νιτρικά άλατα βελτιώνουν την απόδοση μέσω της αύξησης της ροής του αίματος και της οξυγόνωσης των μυών.

Άλλη μελέτη του 2018 σχετικά με την επίδραση των μπεταλαϊνών σε 28 έμπειρων ποδηλατών, κατέληξε πως τα 100 mg συμπυκνωμένου χυμού παντζαριού καθημερινά για μια εβδομάδα αύξησε τις επιδόσεις κατά τη σωματική δραστηριότητα καθώς και τη ροή αίματος, σε σύγκριση με όσους έλαβαν ένα ψευδοσκεύασμα (placebo).

https://ygeiamou.gr/

Διατροφή

Πλούσια σε φυτικές ίνες και με ποικιλία θρεπτικών συστατικών αυτά τα όσπρια διαθέτουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την υγεία των οστών, των μυών και του δέρματος και το σύνολο του οργανισμού

Αυτή η διατροφή είναι καλύτερη για την καρδιά
Για τους ανθρώπους που έχουν κόψει ή περιορίσει την κατανάλωση κρέατος, ένα πιάτο ρεβύθια με ρύζι μπορεί να προσφέρει σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών στη διατροφή, καθώς μόλις ένα φλιτζάνι ρεβύθια διαθέτει σχεδόν το 1/3 των ημερήσιων αναγκών ενός ενηλίκου σε πρωτεΐνες.

Τα θρεπτικά συστατικά των ρεβυθιών μπορούν, επίσης, να αποτρέψουν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως:

Ωφέλιμα για τους διαβητικούς
Ένα φλιτζάνι ρεβύθια (164 γρ.) περιέχει 12,5 γρ. φυτικών ινών, οι οποίες ωφελούν τους πάσχοντες από διαβήτη. Μια μελέτη του 2014, μάλιστα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 30 γρ. φυτικών ινών την ημέρα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1.

Αντίστοιχα το 2018, μια επανεξέταση μετα-ανάλυσης βρήκε ότι μια διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες βοηθά στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Δυναμωτικά για τα οστά
Ο σίδηρος, το ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα ρεβύθια συνεισφέρουν στη δομή και τη δύναμη των οστών. Έτσι, το όσπριο αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή όσων θέλουν να αποφύγουν την οστεοπόρωση.

Πολύτιμη πηγή καλίου
Για την αποτροπή ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης, οι ειδικοί συνιστούν τον περιορισμό της πρόσληψης προστιθέμενου νατρίου ή αλατιού και την αύξηση πρόσληψης καλίου. Οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες για τους ενηλίκους προτείνουν την κατανάλωση τουλάχιστον 4.700 mg καλίου την ημέρα. Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι ρεβύθια παρέχει 474 mg καλίου.

Ευεργετικά για την καρδιά
Οι φυτικές ίνες, το κάλιο, οι βιταμίνες Β, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το σελήνιο που περιέχουν τα ρεβύθια υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, μέσω της μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Σημαντικό είναι να θυμάστε ότι τα ρεβύθια δεν είναι πηγή χοληστερόλης.

Πηγή αντιοξειδωτικών

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το σώμα να αποβάλει τις τοξικές ελεύθερες ρίζες, με το σελήνιο και τη β-καροτίνη που περιέχουν τα ρεβύθια να λειτουργούν ως τέτοια. Ένα φλιτζάνι ρεβύθια περιέχει 6,1 μικρογραμμάρια σεληνίου. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες των ρεβιθιών μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μειώνουν τη χοληστερόλη
Μια μικρή μελέτη του 2006 βρήκε ότι οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερη «κακή»-LDL χοληστερόλη στο αίμα όταν ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε ρεβύθια, συγκριτικά με διατροφή με επιπλέον σιτάρι, για πέντε εβδομάδες. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι φυτικές ίνες μπορεί να είναι και εδώ υπεύθυνες για τη μείωση της LDL χοληστερόλης.

Διαχείριση βάρους και κορεσμός
Οι διατροφικές φυτικές ίνες βοηθούν στην υγεία της πεπτικής οδού και προάγουν την κινητικότητα του εντέρου. Λειτουργούν ως διογκωτικοί παράγοντες που αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό, ενώ και η πρωτεΐνη έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Η αίσθηση πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης και της θερμιδικής πρόσληψης.

Πηγή σιδήρου
Ένα φλιτζάνι ρεβύθια περιέχει 4,7 mg σιδήρου, δηλαδή λίγο περισσότερο από το μισό των ημερήσιων αναγκών ενός ατόμου σε σίδηρο

https://ygeiamou.gr/

Διατροφή

Ποια αφεψήματα θα σου προσφέρουν τη χαλάρωση που χρειάζεσαι στο τέλος της ημέρας
Η σεζόν των τσάι έφτασε.
Dena Aslanidou

Το τσάι δεν εξυπηρετεί μόνο στο να μας κρατάει ζεστούς, αλλά συμβάλλει και σημαντικά στη σωματική και πνευματική υγεία. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι το είναι το νούμερο ένα ρόφημα σε κατανάλωση στον κόσμο μετά το νερό.

Εδώ θα βρεις μια λίστα με 5 είδη αφεψημάτων που θα σου προσφέρουν φυσική χαλάρωση τις μέρες που το άγχος χτυπάει κόκκινο – αλλά γιατί όχι και τις υπόλοιπες.

Τσάι μέντας
Το τσάι μέντας, ακόμη και το άρωμα της μόνο, μπορεί να βοηθήσει ενάντια στην κόπωση και στο άγχος. Βράστε μερικά αποξηραμένα φύλλα σε νερό και αφήστε τα περίπου πέντε λεπτά να μουλιάσουν πριν τα σουρώσετε.

Χαμομήλι
Ίσως το πιο γνωστό τσάι για την καταπραϋντική και χαλαρωτική του δράση παγκοσμίως. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι πολυποίκιλες: το χαμομήλι συμβάλλει μεταξύ άλλων και στη διαχείριση του στρες και του άγχους και θεωρείται ευρέως ως επαγωγέας ύπνου.

Τσάι βαλεριάνας
Η βαλεριάνα είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Η ρίζα της αυξάνει τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή GABA (γ-αμινοβουτηρικό οξύ) στον εγκέφαλο, το οποίο έχει αγχολυτική επίδραση.

Τσάι από μελισσόχορτο
Το μελισσόχορτο είναι ένα αρωματικό βότανο της οικογένειας της μέντας. Σε μια μελέτη έχει αποδειχθεί ότι η λήψη μελισσόχορτου συνδέεται άμεσα με τη μείωση των αρνητικών επιδράσεων του ψυχολογικού στρες. Πέρα από την ανακούφιση του στρες βοηθάει και στη βελτίωση της διάθεσης.

Τσάι από πασιφλόρα
Η πασιφλόρα ή αλλιώς «φυτό του πάθους» έχει πολλαπλά οφέλη για την πνευματική και σωματική υγεία. Έρευνες έδειξαν πως άτομα που έπασχαν από αϋπνία βοηθήθηκαν βραχυπρόθεσμα πίνοντας μικρές ποσότητες του συγκεκριμένου τσαγιού. Επιπλέον συμβάλλει στην μείωση του στρες και έχει αντικαταθλιπτική δράση.

https://www.savoirville.gr/

Διατροφή

Εκτός από νόστιμος, ο κολοκυθόσπορος αποτελεί και μια πολύ υγιεινή και υψηλής διατροφικής αξίας τροφή

Ο κολοκυθόσπορος (παίρνει το όνομά του από τα σπόρια της κολοκύθας) είναι γνωστός και ως πασατέμπος (από το «passatempo», που στα Ιταλικά σημαίνει «διασκέδαση για να περνά η ώρα»), λέξη που περιγράφει τη χρησιμότητά του ως ενός ευχάριστου μέσου για να περνάμε τον χρόνο μας, καθώς είναι φτηνός και πολύ εύκολο να βρεθεί. Εκτός, όμως, από νόστιμος, ο κολοκυθόσπορος αποτελεί και μια πολύ υγιεινή και υψηλής διατροφικής αξίας τροφή. Τον βρίσκουμε στην αγορά κατά κανόνα ψημένο και συχνά και αλατισμένο. Η προέλευσή του μπορεί να είναι ελληνική, αλλά συχνά εισάγουμε και ωμά σπόρια από την Τουρκία, την Ουκρανία, την Κίνα και τη Βουλγαρία, τα οποία ψήνονται στη χώρα μας.

H διατροφική του ταυτότητα

Ο πασατέμπος περιέχει πολύτιμα ωμέγα λιπαρά οξέα και κυρίως λινολεϊκό οξύ. Είναι επίσης πλούσιος σε βιταμίνες (κυρίως φυλλικό οξύ), φυτικές ίνες και μέταλλα, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο. Τα 100 γρ. πασατέμπου μας δίνουν περίπου 550 θερμίδες.

Ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο

Συχνά οι κεφαλαλγίες οφείλονται σε έλλειψη μαγνησίου. Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο μέταλλο συμβάλλει στη χαλάρωση των νεύρων και των μυών που βρίσκονται σε ένταση, με αποτέλεσμα να ανακουφίζει ή και να προλαμβάνει τους πονοκεφάλους. Γι’ αυτό και ο κολοκυθόσπορος, ακριβώς επειδή είναι ένα τρόφιμο εξαιρετικά πλούσιο σε μαγνήσιο, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τους πονοκεφάλους.

Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα

Ο κολοκυθόσπορος, όπως και οι υπόλοιποι σπόροι (ηλιόσπορος, λιναρόσπορος κ.λπ.), μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες.

Έχει διουρητική δράση

Ο πασατέμπος δρα διουρητικά και έτσι συγκαταλέγεται στις τροφές που προστατεύουν από τις πέτρες, βοηθώντας τα νεφρά μας να παραμένουν υγιή. Επίσης, θεωρείται ότι μπορεί να έχει προληπτική δράση ακόμη και όσον αφορά την υγεία του προστάτη.

Βελτιώνει το λιπιδαιμικό μας προφίλ

Εικάζεται ότι ο κολοκυθόσπορος, χάρη στη διατροφική του σύσταση, βοηθά στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης και στη μείωση της χοληστερίνης.

Προστατεύει από τον διαβήτη

Ο πασατέμπος συστήνεται και σε διαβητικούς, καθώς σε πανεπιστημιακή έρευνα που έγινε στην Κίνα (και δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2007) φαίνεται ότι η κατανάλωση πασατέμπου μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην αναγέννηση των κυττάρων του παγκρέατος.

Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον ανάλατο αποφλοιωμένο κολοκυθόσπορο σε σαλάτες, μούσλι κ.ά. (όπου δεν θα τον μαγειρέψουμε δηλαδή), μπορούμε να τον περάσουμε πρώτα από το τηγάνι, ώστε να γίνει πιο τραγανός.
Αν θέλουμε να τον προσθέσουμε σε σάλτσες ή άλλα φαγητά, μπορούμε προηγουμένως να τον αλέσουμε, ώστε να γίνει σκόνη.
Τα σπόρια διατηρούνται καλύτερα σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο.

https://www.vita.gr/

Διατροφή

Επτά πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία που βρίσκονται στο πασίγνωστο αυτό όσπριο, το κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις των διατροφικών μας επιλογών για γερό οργανισμό

Οι φακές, το φτηνό και ευρέως διαδεδομένο όσπριο που συμπεριλαμβάνεται σε κάθε σχεδόν εβδομαδιαίο διατροφικό πρόγραμμα, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πηγές θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό.

Πέρα από την υψηλή της περιεκτικότητα σε σίδηρο, μια από τις πλέον περιώνυμες ιδιότητες της φακής, το τρόφιμο με τη χαμηλή θερμιδική αξία (μόλις 230 θερμίδες ανά μερίδα) απαριθμεί έξι ακόμη σημαντικά θρεπτικά στοιχεία για την καλή υγεία των οστών, τη χοληστερόλη αλλά και την μακροζωία. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία;

1. Φυτικές ίνες

Οι φακές είναι πλούσιες με διαλυτές ίνες οι οποίες συντελούν στο αίσθημα του κορεσμού και την κινητικότητα του εντέρου. Επιπλέον, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτές τις ίνες μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, καθώς εμποδίζει την την πεπτική οδό να την απορροφήσει. Τέλος, σύμφωνα με τους ειδικούς από την κορυφαία κλινική Mayo, η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών έχει συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και του διαβήτη τύπου 2.
Ένα φλιτζάνι φακές περιέχει 16 γραμμάρια φυτικές ίνες, τη μισή δηλαδή περίπου της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (25 – 30 γραμμάρια).

2. Φυλλικό οξύ

Οι φακές αποτελούν εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, μιας βιταμίνης του συμπλέγματος Β που σχετίζεται με την την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και και την υγιή λειτουργία των νεύρων. Το φυλλικό οξύ της φακής έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως ωφέλιμο για την εγκυμοσύνη αλλά και τη γονιμότητα. Μια βασική του ιδιότητα είναι πως βοηθά στην πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στα έμβρυα.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, μισό φλιτζάνι φακές περιέχει 180 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος.

3. Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο αποτελεί σημαντικό στοιχείο για το αίμα, καθώς συμβάλλει στην καλή ροή του και τη συγκέντρωση οξυγόνου. Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει κράμπες, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο επιληπτικής κρίσης και καρδιακών προβλημάτων.
Ένα φλιτζάνι φακές περιέχει 71 mg μαγνησίου(310 – 320 mg είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη).

4. Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι το συστατικό-κλειδί για γερά οστά. Οι φακές αποτελούν μια σημαντική πηγή και λειτουργεί εξαιρετικά ως εναλλακτική για όσους αποφεύγουν τα ζωικά τρόφιμα.
Ένα φλιτζάνι περιέχει 38 γραμμάρια ασβεστίου.

5. Πρωτεΐνη

Ένα φλιτζάνι φακές περιέχει 18 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης, ποσότητα αντίστοιχη με 85 γραμμάρια σολωμού. Ο συνδυασμός των δύο τροφίμων θα μπορούσε να εξασφαλίσει το μισό του ημερήσιου στόχου πρωτεϊνών (50 – 75 γραμμαρίων) για την ενίσχυση μυικής μάζας.

6. Πολυφαινόλες

Οι πολυφαινόλες που συναντώνται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στις φακές, δρουν προστατευτικά έναντι μιας σειράς κινδύνων, χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση, ενώ επιστημονικά ευρήματα τις έχουν συσχετίσει με τη μακροζωία.

7. Σίδηρος

Ο σίδηρος βοηθά στη διοχέτευση του οξυγόνου στους ιστούς του σώματος. Η έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό οδηγεί στη σιδηροπενική αναιμία με συμπτώματα όπως η έντονη κόπωση.
Ένα φλιτζάνι φακές περιέχει 6,6 χιλιοστόγραμμα σιδήρου, περίπου το ένα τρίτο των ημερήσιων αναγκών μας.https://ygeiamou.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.