Νοεμβρίου 17, 2018

Διατροφή

Αν και είναι γνωστό εδώ και αιώνες ως αφέψημα, δεν ήταν ποτέ στη μόδα, δεν μπήκε στα αγγλικά σαλόνια και δεν σερβιρίστηκε ως κέρασμα, ούτε συνοδεύτηκε με κέικ ή μπισκότα όπως το κλασικό τσάι.

Το τσάι του βουνού προέρχεται από το φυτό Sideritis spp ή αλλιώς σιδερίτης του Διοσκουρίδη, το οποίο λέγεται ότι πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη ‘σίδηρος’ χάρη στην επουλωτική δράση του φυτού έναντι πληγών που προκαλούνταν από σιδερένια όπλα. Στην Κρήτη είναι γνωστό και ως ‘μαλοτίρα’, ονομασία που προέρχεται κατά την επικρατέστερη εκδοχή από τις ιταλικές λέξεις «male» (αρρώστια) και «tirare» (σύρω), επειδή επί Ενετοκρατίας το θεωρούσαν πανάκεια για τα κρυολογήματα και τις παθήσεις του αναπνευστικού.

Παραδοσιακά στην Ελλάδα το τσάι του βουνού προτιμάται πολύ για τις ευεργετικές του επιδράσεις στα κρυολογήματα και τις φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, καθώς και για την καταπολέμηση της δυσπεψίας και των γαστρεντερικών διαταραχών, ενώ θεωρείται και αντισπασμωδικό, αναλγητικό και επουλωτικό. Οι παραδοσιακές του όμως αυτές χρήσεις επιβεβαιώνονται και επιστημονικά. Το τσάι του βουνού μπαίνει στο μικροσκόπιο των ερευνητών και μελετάται για τις επιδράσεις που αυτό έχει στην υγεία μας.

Ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός εργαστηριακών μελετών προσδιορίζει τα συστατικά του και εστιάζει στην επίδραση που αυτά μπορεί να έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει διαπιστωθεί ότι το τσάι του βουνού περιέχει πληθώρα συστατικών, με κυριότερα τα φλαβονοειδή, τα διτερπένια, τα φαινυλοπροπάνια, τα ιριδοειδή και τα μονοτερπένια.

Πολλές σύγχρονες έρευνες επιβεβαιώνουν την αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αναλγητική δράση αυτών των ουσιών.

Μελέτες μιας ερευνητικής ομάδας από τα Πανεπιστήμια Πατρών και Ιωαννίνων που εξέτασε τη σύσταση του αφεψήματος του είδους Sideritis clandestina έδειξαν ότι έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αγχολυτικές δράσεις. Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε ότι ενισχύθηκε η αντιοξειδωτική άμυνα περιοχών του εγκεφάλου όσων κατανάλωναν επί 6 εβδομάδες αφέψημα από τσάι του βουνού. Επιπλέον, φάνηκε ότι καταπολεμά και το άγχος. Έχει, δηλαδή, αγχολυτική δράση, χωρίς μάλιστα τις παρενέργειες που παρατηρούνται συνήθως σε άλλα αγχολυτικά.
Το αιθέριο έλαιο του τσαγιού του βουνού και ιδιαίτερα αυτό της μαλοτίρας είναι ιδιαίτερα δραστικό αντιμικροβιακό. Σύμφωνα με μία μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα εκχυλίσματα των Sideritis euboea και Sideritis clandestina μπορούν να συνεισφέρουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς προστατεύουν έναντι της απώλειας της οστικής πυκνότητας και ενισχύουν τη μηχανική αντοχή των οστών.

Είναι εύγευστο και αρωματικό και μπορείτε να το καταναλώσετε ως ρόφημα, κρύο ή ζεστό, με μέλι ή σκέτο.

Διατροφή

Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τα μανιτάρια υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι πιο χορταστικά από το κρέας, αλλά αυτό το αποτέλεσμα δεν έχει μελετηθεί με ποσότητες που αντιστοιχούν σε πρωτεΐνες.

Τώρα μια μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite εκτίμησε τις διαφορές στον κορεσμό της πείνας συγκρίνοντας τα μανιτάρια με το κρέας για μια διάρκεια 10 ημερών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όταν το πρωινό γεύμα περιέχει μανιτάρια το άτομο αισθάνεται πιο χορτάτο και πεινάει λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επειδή οι πρωτεΐνες έχει φανεί από προηγούμενες μελέτες ότι είναι χορταστικές, οι ερευνητές θέλησαν να συσχετίσουν την ποσότητα της πρωτεΐνης που περιέχουν τα μανιτάρια με αυτή του κρέατος προκειμένου να εκτιμήσουν τον κορεσμό της πείνας.

Η Δρ Joanne Slavin και οι συνεργάτες σχεδίασαν ένα 10ήμερο πρόγραμμα διατροφής που περιελάμβανε λευκά μανιτάρια Agaricus bisporus (226 γραμμάρια) και κρέας (28 γραμμάρια). Οι συμμετέχοντες, 17 γυναίκες και 15 άνδρες, κατανάλωναν δυο φορές την ημέρα είτε ψιλοκομμένα μανιτάρια είτε μοσχαρίσιο κρέας με μόλις 7% λιπαρά. Οι μερίδες είχαν σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχουν την ίδια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Την πρώτη μέρα, τρεις ώρες μετά το πρωινό, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να φάνε όση ποσότητα ήθελαν στο μεσημεριανό τους. Τις επόμενες εννιά μέρες έτρωγαν τα μανιτάρια ή το κρέας που τους δόθηκε στο σπίτι τους.
Πιο χορταστικά τα μανιτάρια λόγω πρωτεϊνών και φυτικών ινών

Τα αποτελέσματα έδειξαν διαφορά στα ποσοστά κορεσμού μεταξύ της κατανάλωσης μανιταριών και κρέατος. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν λιγότερη πείνα, μεγαλύτερη πληρότητα και μειωμένη προοπτική κατανάλωσης μετά από ένα πρωινό γεύμα με τα μανιτάρια.

Μια άλλη μελέτη, της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ, έχει δείξει ότι η αύξηση της κατανάλωσης μανιταριών, αντί κρέατος, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τη μείωση του συνολικών ημερήσιων. Στη μελέτη αυτή, οι συμμετέχοντες που είχαν κάνει μια διατροφή πλούσια σε μανιτάρια είχαν χάσει 3,1 κιλά.

Επίσης, μια άλλη μελέτη που είχε γίνει από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Ντέιβις, έδειξε ότι η αντικατάσταση μιας μερίδας κρέατος με μανιτάρια συντελούσε στη μείωση των θερμίδων, των κορεσμένων λιπαρών και του αλατιού, ενώ προσέθετε βιταμίνες B, βιταμίνη D, αντιοξειδωτικά και κάλιο – τα μανιτάρια είναι από τις λίγες φυτικές τροφές που περιέχουν βιταμίνη D. Ορισμένα είδη περιέχουν β-γλυκάνες οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση της διατροφικής χοληστερόλης.

Μια μερίδα λευκών ωμών μανιταριών (84 γραμμάρια) περιέχει 20 θερμίδες, καθόλου λιπαρά, 3 γραμμάρια πρωτεΐνες και ελάχιστο νάτριο (15 mg). Τα μανιτάρια είναι υγιεινά διότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες ενώ παρέχουν βιταμίνες Β1, Β2, Β12, C, D, Ε, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Μια ισπανική μελέτη έχει βρει ότι ο φούρνος μικροκυμάτων και το γκριλ, διατηρούν αναλλοίωτα τα επίπεδα των βασικών αμινοξέων και των βιταμινών που περιέχουν τα μανιτάρια. Το τηγάνισμα και το βράσιμο προκαλούν μεγάλη απώλεια πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών ουσιών αλλά αυτό δεν αφορά τις β-γλυκάνες.

Το πλεονέκτημα των μανιταριών έναντι του κρέατος είναι ίσως ότι περιέχουν, εκτός από πρωτεΐνες, και φυτικές ίνες. Στην παρούσα μελέτη, η κατανάλωση μανιταριών παρατηρήθηκε ότι αύξησε την πρόσληψη φυτικών ινών στις ημέρες 1, 2 και 10.

healthyliving.gr

Διατροφή

Εκτός της γλυκιάς γεύσης της, που την καθιστά ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα, η μπανάνα είναι πλούσια σε κάλιο.

Μια μεσαία μπανάνα περιέχει περίπου 422mg καλίου, δηλαδή το 12% της ημερησίας συνιστώμενης ποσότητας καλίου.

Το σώμα μας χρειάζεται αρκετό κάλιο για να λειτουργεί φυσιολογικά. Ο ηλεκτρολύτης αυτός βοηθά τους μυς και τα νεύρα, διευκολύνει την μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα, ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό και εξισορροπεί τα επίπεδα νατρίου στο σώμα. Όταν το σώμα δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα καλίου, το άτομο νιώθει αδυναμία και κούραση, ενώ συχνά ταλαιπωρείται από κράμπες.
Δείτε αναλυτικά 5 οφέλη της μπανάνας:

Βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού

Το κάλιο που περιέχει παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση των υγρών στο σώμα, ειδικά μετά την άσκηση που προκαλεί εφίδρωση. Αυτός είναι και ο λόγος που συστήνεται στους περισσότερους αθλητές να τρώνε τροφές πλούσιες σε κάλιο.

Κάνει καλό στο έντερο

Μία μεσαία μπανάνα έχει περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή περίπου 10% της ημερησίας συνιστώμενης πρόσληψης. Οι μπανάνες περιέχουν επίσης προβιοτικά, που ωφελούν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου.

Ιδανική τροφή πριν την γυμναστική

Οι ιδανικές τροφές πριν τη γυμναστική είναι όσες περιέχουν φυσικά σάκχαρα, που δίνουν ενέργεια, χωρίς να επιβαρύνουν το στομάχι. Οι μπανάνες πληρούν και τα δύο αυτά κριτήρια, γι' αυτό αποτελούν ιδανική τροφή πριν την άσκηση.

Είναι όμως ιδανικές και για μετά την άσκηση. Σχετική έρευνα έδειξε ότι κάποιες ενώσεις της μπανάνας παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής στους μυς μετά τη γυμναστική. Αυτό παρτατηρείται κυρίως σε όσους κάνουν εντατικά ποδήλατο και καταπονούν τους μύες γύρω από τα γόνατα τους.

Κάνει καλό στη καρδιά

Το κάλιο παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Έρευνες έχουν δείξει πως η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας καλίου, συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Και αυτό γιατί το κάλιο βοηθά στην εξαγωγή του νατρίου από το σώμα μέσω των ούρων.

Μπορεί να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη

Η γλυκιά της γεύση και η απαλή της υφή, τις καθιστά ιδανικό συστατικό για πολλά γλυκά ή/και φαγητά.

Διατροφή

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν σήμερα από την κατάθλιψη! Σύμφωνα με διάφορες μελέτες 1 στους 10 Αμερικανούς αναφέρει ότι πάσχει από κατάθλιψη, ενώ μέχρι το 2020, η κατάθλιψη ίσως είναι η δεύτερη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.

Οι παρενέργειες και οι κίνδυνοι που κρύβουν τα ψυχοφάρμακα είναι δύο βασικά μειονεκτήματα της συμβατικής αντικαταθλιπτικής θεραπείας, ενώ ως αγωγή δεν είναι εντελώς λειτουργική και θεραπευτική. Στην ουσία, ποσοστό 90% των ασθενών υποφέρουν από τουλάχιστον μία σοβαρή παρενέργεια των ψυχωσικών φαρμάκων. Ως εκ τούτου, οι σύμβουλοι υγειονομικής περίθαλψης και οι ασθενείς τους αναζητούν έναν ασφαλέστερο τρόπο αντιμετώπισης των ψυχικών διαταραχών. Μία από αυτές είναι η πρόσληψη του σαφράν, του κρόκου, που γίνεται σταδιακά μια δημοφιλής φυσική αντικαταθλιπτική θεραπεία.

Στην πραγματικότητα, φαίνεται πως είναι εξίσου αποτελεσματικό με κοινά αντικαταθλιπτικά χάπια όπως το Prozac και η ιμιπραμίνη και μάλιστα χωρίς τις παρενέργειες.

Αυτό το εξαιρετικό μπαχαρικό χρησιμοποιείται πάνω από 4.000 χρόνια για τη θεραπεία περισσότερων από 90 ασθενειών, ενώ θεωρείται το πιο ακριβό μπαχαρικό παγκοσμίως. Το κόστος είναι υψηλό, καθώς απαιτούνται περίπου 80.000 λουλούδια κρόκου και 250.000 αποξηραμένα στίγματα για την παραγωγή μισού κιλού σαφράν. Επιπλέον, η συγκομιδή δεν είναι εύκολη, καθώς συνιστά μια εξ΄ολοκλήρου χειρονακτική εργασία που χρειάζεται μία έως τρεις εβδομάδες το χρόνο.

Το σαφράν ως φυσικό αντικαταθλιπτικό: Στην παραδοσιακή περσική ιατρική, το σαφράν χρησιμοποιείται για την κατάθλιψη, ενώ σύμφωνα με αρκετές μελέτες ο κρόκος ανακουφίζει από πολλές ψυχιατρικές παθήσεις. Σύμφωνα με Ιρανούς ερευνητές ο κρόκος λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν πολλά αντικαταθλιπτικά. Δύο ενώσεις που βρίσκονται στο σαφράν (σαφράν και κροκίνη) προστατεύουν τα επίπεδα αρκετών χημικών ουσιών του εγκεφάλου, οι οποίες ενισχύουν και σταθεροποιούν τη διάθεση.

Αυτές οι ενώσεις ενδεχομένως να έχουν αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα διατηρώντας σε ισορροπία τα επίπεδα ντοπαμίνης, νορεπινεφρίνης και σεροτονίνης. Σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες, η κροκίνη είναι η δραστική ουσία που βοηθά στην ανακούφιση από την κατάθλιψη και θεωρείται ως νέα φυσική ουσία θεραπείας της κατάθλιψης.

Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν το 2014 σχετικά με τη λειτουργία του σαφράν ως αντικαταθλιπτικού, φαίνεται πως το σαφράν λειτουργεί καταπραϋντικά τόσο για το άγχος όσο και για την κατάθλιψη. Παράλληλα, ερευνητές που μελέτησαν 40 άτομα με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη χωρισμένα σε δύο ομάδες, όπου η μία ομάδα ελάμβανε κρόκο (15mg x2 ημερησίως) και η άλλη φλουοξετίνη (Prozac), ανακάλυψαν ότι, μετά από δύο μήνες, η ομάδα που ελάμβανε κρόκο είχε τα ίδια αποτελέσματα στην αντικαταθλιπτική λειτουργίας με την ομάδα του Prozac. Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη από το Ιράν, μια ομάδα ασθενών πήρε 30mg σαφράν ημερησίως, ενώ η άλλη χρησιμοποίησε εικονικό φάρμακο.

Μετά από 6 εβδομάδες, η «ομάδα του σαφράν» έδειξε πολύ χαμηλότερη βαθμολογία στην τυπική εξέταση για κατάθλιψη. Παράλληλα, συνεχώς γίνονται έρευνες που εξετάζουν την αντικαταθλιπτική επίδραση αυτού του μπαχαρικού. Σύμφωνα με περαιτέρω μελέτες που συνέκριναν το σαφράν ακόμη και με τρικυκλική αντικαταθλιπτική ιμιπραμίνη (Tofranil) το σαφράν βρέθηκε να είναι εξίσου αποτελεσματικό χωρίς τις αρνητικές παρενέργειες.

«Τα ευρήματα από τις κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν μέχρι σήμερα δείχνουν ότι η χορήγηση σαφράν μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε ενήλικες που πάσχουν από βαριάς μορφής κατάθλιψη».

«Τα ευρήματα από τις αρχικές κλινικές μελέτες δείχνουν ότι το σαφράν μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα και τις επιδράσεις της κατάθλιψης, του άγχους, του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, της σεξουαλικής δυσλειτουργίας και της στειρότητας».

Περισσότερες χρήσεις και οφέλη:

Σεξουαλική δυσλειτουργία (Μελέτες δείχνουν ότι το σαφράν είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας).

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας (σύμφωνα με μια μελέτη από Αυστραλούς και Ιταλούς ερευνητές το σαφράν επιβραδύνει την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, βελτιώνει την όραση και επίσης αποτρέπει τις βλάβες του αμφιβληστροειδούς σε πειραματόζωα). Κύτταρα καρκίνου του παγκρέατος (Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κροκετινικό οξύ ανέστειλε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε νεοπλασίες του παγκρέατος).

Νόσος Alzheimer (ο κρόκος είναι εξίσου αποτελεσματικός με την φαρμακευτική ουσία της ντοεπεζίλης που σχετίζεται με τη θεραπεία της νόσου Alzheimer).

Μεταβολικό σύνδρομο (το σαφράν μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου). PMS (σύμφωνα με μια μελέτη το σαφράν ανακουφίζει από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου). Κράμπες εμμηνόρροιας (Σημαντική βελτίωση).

Αθηροσκλήρωση Υπογονιμότητα (σύμφωνα με την Urology Journal – 50mg σαφράν ημερησίως για τρεις μήνες είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού φυσιολογικού σπέρματος κατά 21%).

Πολλαπλή σκλήρυνση (Πακιστανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κρόκος ενδεχομένως να βοηθά στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας).

Νόσος του Πάρκινσον (η κροκετίνη, μια ένωση που απομονώνεται από το σαφράν βοηθά στην πρόληψη του παρκινσονισμού και έχει θεραπευτικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση αυτής της νευρολογικής διαταραχής).

Άγχος και αϋπνία (σε μελέτες σε πειραματόζωα, ο κρόκος μειώνει την δραστηριότητα που μοιάζει με άγχος και αυξάνει τον συνολικό χρόνο ύπνου).

Απώλεια μνήμης (το σαφράν βελτίωσε τη μνήμη σε πειραματόζωα – σύμφωνα με ευρήματα (που προκύπτουν από την έρευνα συμπεριφοράς του εγκεφάλου).

Καρκίνος (σύμφωνα με περισσότερες από 30 επιστημονικές μελέτες τα ευρήματα είναι ενδεικτικά του συμπεράσματος ότι το σαφράν ενδεχομένως να έχει την ιδιότητα πρόληψης και θεραπείας ορισμένων μορφών καρκίνου).

Απώλεια βάρους (σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στο Elsevier, η λήψη σαφράν ενδεχομένως να βοηθά στον έλεγχο της βουλιμίας – σημαντική μείωση των σνακ).

Ας δούμε και ορισμένες πιο πιθανές χρήσεις και οφέλη:

Φλεγμονές, στομαχικές διαταραχές, αναλγητική προστασία, διαβήτης, ενίσχυση καρδιακής υγείας, υπέρταση, χοληστερόλη, ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, άσθμα, βήχας. Οδηγίες ασφαλείας, παρενέργειες και δοσολογία:

Η υπερκατανάλωση σαφράν ενδεχομένως να είναι επικίνδυνη. Η θεραπευτική αγωγή για την ήπια έως μέτρια μορφή κατάθλιψης και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο λειτουργεί αποτελεσματικά με δοσολογία 15 mg δύο φορές ημερησίως, ενώ δοσολογία έως και 1,5 γραμμάριο ημερησίως θεωρείται ασφαλής. Τα συμπτώματα δηλητηρίασης από σαφράν εμφανίζονται με τη χορήγηση δοσολογίας άνω των 5 γραμμαρίων σε μία δόση.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διότι ενδεχομένως η δόση που υπερβαίνει τα 10-20g να είναι μοιραία. Επίσης, γυναίκες σε ενδιαφέρουσα και θηλάζουσες θα πρέπει να αποφεύγουν την πρόσληψη σαφράν. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτούμε γιατρό ή ειδικό επαγγελματία βοτανολόγο πριν προσθέσουμε μια τόσο ισχυρή ουσία όπως το σαφράν στο διαιτολόγιό μας.

Συμπέρασμα: Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, παρά τα οφέλη του, το σαφράν σε υψηλές δόσεις ενδέχεται αν είναι επικίνδυνο – σε κάθε περίπτωση η υπερδοσολογία είναι βλαπτική.

Μια πρέζα είναι υπεραρκετή για να νοστιμίσει τα περισσότερα πιάτα. Σας προτείνουμε επίσης να αποφύγετε το σαφράν σε «μορφή σκόνης» και να προμηθευτείτε πλήρη στίγματα ή σπειρώματα. Οι σκόνες συχνά αναμειγνύονται με σκόνη κακής ποιότητας ή άλλα μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς.

Η κακή απομίμηση κρόκου είναι αρκετά συνηθισμένη πρακτική, γι΄αυτό βεβαιωθείτε ότι έχετε στα χέρια σας γνήσιο κρόκο.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε το σαφράν για την ανακούφιση από την κατάθλιψη, καλύτερα να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν αλλάξετε αγωγή, ή δοκιμάσετε κάτι καινούργιο. Μπορείτε να μιλήσετε με κάποιον σύμβουλο που είναι καλά καταρτισμένος στη χρήση βοτάνων παράλληλα με την εκάστοτε φαρμακευτική αγωγή.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ. Πηγή: naturalsoul.gr/

awakengr.com

Διατροφή

Για να μην πάρεις πίσω το βάρος που έχασες, αυτές είναι οι κινήσεις που θα διατηρήσουν το σώμα και τις καλές σου συνήθειες

Γράφει: Κατερίνα Πατούλια

Δούλεψες σκληρά και επιτέλους κατόρθωσες να επιτύχεις το στόχο σου και να φτάσεις στο επιθυμητό βάρος! Αυτό απαιτούσε πολλή προσπάθεια και αγώνα, αλλά δεν είναι το τέλος. Η διατήρηση των κιλών σου και η αποφυγή της αύξησης πάλι του βάρους σου δεν είναι εύκολη υπόθεση.

«Περίπου το 65 τοις εκατό αυτών που έκαναν δίαιτα και έχασαν κιλά, επιστρέφουν στο αρχικό τους βάρος μέσα σε 3 χρόνια», αναφέρει ο Gary Foster, Ph.D., κλινικός διευθυντής του προγράμματος “Βάρος και Διατροφικές Διαταραχές”, του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας.

Έχουμε 5 μεθόδους που σου εγγυώνται μία ακόμα νίκη ενάντια στο περιττό βάρος:

1. Αναθεώρησε τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις το φαγητό
Αυτό μπορεί να έχει αποτελέσει ήδη ένα βήμα στην προσπάθειά σου μέχρι τώρα, αλλά αν δεν το έχεις κάνει, προσπάθησε πλέον να αντιμετωπίζεις την τροφή σαν απλό καύσιμο του σώματός σου, ώστε να απαλλαχτείς από αισθήματα όπως η ενοχή ή η ντροπή(που μπορεί να ένιωθες όσο ήσουν σε δίαιτα).

2. Κάνε νέους φίλους, αλλά μην ξεχάσεις και τους παλιούς
Αν για τους φίλους σου μία ευχάριστη βραδιά περιλαμβάνει παχυντικό φαγητό έξω και άφθονο αλκοόλ, καλό θα ήταν να προτείνεις εσύ κάποια πιο υγιεινή επιλογή ή να κάνεις νέους φίλους που θέλουν να είναι δραστήριοι και να ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

3. Μείνε δραστήρια
Να φαντάζεσαι ότι το σώμα σου είναι σαν ένα αυτοκίνητο και ότι πρέπει να φτάσεις ένα συγκεκριμένο αριθμό χιλιομέτρων- βημάτων κάθε μέρα(περίπου 10.000 βήματα προτείνονται). Μαζί με την καθιερωμένη σου γυμναστική, μην ξεχνάς:-Μία φορά τη βδομάδα να πηγαίνεις στη δουλειά με τα πόδια ή με το ποδήλατο-Να περπατάς ή να κάνεις ποδήλατο μέχρι τη στάση του λεωφορείου αντί να οδηγείς-Όποτε προκύπτει δουλειά κοντά στο σπίτι σου να μην παίρνεις το αμάξι αλλά να περπατάς

4. Να ακολουθείς τον κανόνα 80/20
Αυτό σημαίνει 80% του καιρού να τρως υγιεινά φαγητά και 20% του καιρού να επιτρέπεις στον εαυτό σου να απολαμβάνει κάποια υγιεινά παραστρατήματα, όπως λίγο κρασί, μαύρη σοκολάτα ή μία γρανίτα. Είναι η ισορροπία στον τρόπο ζωής που σου επιτρέπει να αισθάνεσαι σιγουριά στις καθημερινές διατροφικές επιλογές σου.

5. Κάνε υγιεινό τρόπο ζωής
Απόβαλλε την έννοια του «χάνω κιλά» και άλλαξε τη νοοτροπία σου στο «Η ζωή μου είναι υγιεινή και δραστήρια, μέρος της οποίας αποτελεί η καλή διατροφή κάθε μέρα. Θέλω η ζωήμου να είναι η πιο υγιεινή και ζωντανή που μπορεί να υπάρξει, ώστε να νιώθω κι εγώ υπέροχα!».

Μπορεί να ακούγεται λίγο ανόητο να το επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου, αλλά μάντεψε, πραγματικά μπορείς να το καταφέρεις!

Να είσαι υπερήφανη για τον εαυτό σου και για όλες τις επιτυχίες που θα έχεις στο μέλλον!

Διατροφή

Το αχλάδι είναι ένα υποαλλεργικό φρούτο, πλούσιο σε φυτικές ίνες και μάλιστα εξαιρετική πηγή υδατοδιαλυτών ινών.

Ένα μέτριο αχλάδι αποδίδει 102 θερμίδες και μας παρέχει βιταμίνη C, μαγνήσιο, σίδηρο, βιταμίνη Β6 και λιγοστό ασβέστιο, χλώριο και κάλιο. Φροντίστε να τα βάλετε στη φρουτιέρα σας και το πιάτο σας και να τα καταναλώνετε καθημερινά ώστε να έχετε τα παρακάτω οφέλη.

Καταπραΰνει τον πονόλαιμο
Μια πληγή στις φωνητικές χορδές και τον λάρυγγα μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένο πόνο και δυσκολία στην ομιλία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι έχουν παρατηρήσει ότι το αχλάδι είναι καταπραϋντικό για τον πονόλαιμο. Μπορείτε να φάτε ένα αχλάδι ή να πιείτε ένα ποτήρι χυμό αχλαδιού με λίγο μέλι για τη θεραπεία των πόνων των φωνητικών χορδών και του λαιμού σας.

Προστατεύει από την πρόωρη γήρανση
Το αχλάδι έχει πολλή βιταμίνη C, χαλκό και βιταμίνη Κ, συστατικά που καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες, που βλάπτουν το δέρμα σας και οδηγούν στην πρόωρη γήρανση. Οσο νωρίτερα αρχίσετε την τακτική κατανάλωση αχλαδιών, τόσο περισσότερο μπορείτε να απολαύσετε ένα πρόσωπο λείο και λαμπερό.

Απαλλάσσει από φουσκώματα και δυσκοιλιότητα
Το αχλάδι έχει πολλές φυτικές ίνες. Εχουν, μάλιστα, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ινών από όλα τα φρούτα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου και να σας κρατήσει από το να έχετε φούσκωμα ή δυσκοιλιότητα. Τρώγοντας μόνο ένα αχλάδι ή πίνοντας ένα ποτήρι χυμό αχλάδι την ημέρα μπορείτε να βοηθήσετε το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργήσει ομαλά.

Είναι υποαλλεργικό
Για τα άτομα με τροφικές αλλεργίες, μπορεί να είναι δύσκολο να βρουν ένα φρούτο που δεν προκαλεί αλλεργική αντίδραση. Ωστόσο, το αχλάδι είναι υποαλλεργικό. Ακόμα και άτομα που έχουν συνήθως σοβαρές αλλεργίες τροφίμων, μπορούν να απολαύσουν τα αχλάδια χωρίς οποιεσδήποτε αρνητικές παρενέργειες. Επειδή μερικοί άνθρωποι δεν έχουν λόγω των αλλεργιών τους την δυνατότητα να απολαύσουν τα οφέλη που παρέχουν στην υγεία τα φρούτα, είναι σημαντικό να τρώνε αχλάδια και να απολαμβάνουν τα οφέλη των συγκεκριμένων φρούτων.

Μειώνει τον κίνδυνο της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, είναι η πιο κοινή αιτία για την απώλεια της όρασης μεταξύ ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας. Η κατανάλωση τριών ή περισσότερων μικρών αχλαδιών την ημέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και να βελτιώσει συνολικά την όρασή τους. Τα αχλάδια έχουν υψηλά επίπεδα των καροτενοειδών, που είναι σημαντικά για την υγεία των ματιών.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Το αχλάδι περιέχει γλουταθειόνη. Η κατανάλωση αχλαδιών τακτικά, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, λόγω της γλουταθειόνης. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία που έχουν τα αχλάδια για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια.

Ενισχύει την ενέργεια
Αντί να βασίζεστε σε σακχαρούχα ποτά ή μπάρες ζαχαρωτών για ενέργεια, προτιμήστε ένα αχλάδι. Το αχλάδι έχει άφθονη φυσική φρουκτόζη και μπορεί να σας δώσει μια γρήγορη και μακροχρόνια ενεργειακή ώθηση όταν σέρνεστε. Αν, μάλιστα, ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα αχλάδι, μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την υπνηλία και τη ζάλη.

Μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης
Ολοι γνωρίζουν ότι το ασβέστιο είναι σημαντικό για την δημιουργία ισχυρών οστών και για τη μείωση της οστεοπόρωσης. Το σώμα σας χρειάζεται βόριο, προκειμένου να διατηρήσει το ασβέστιο. Το ασβέστιο χωρίς βόριο είναι άχρηστο για το σώμα σας. Τα αχλάδια έχουν υψηλά επίπεδα του βορίου, που μπορεί να επιτρέψει στο σώμα σας να αποθηκεύσει πιο αποτελεσματικά και να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο. Η μακροχρόνια τακτική κατανάλωση αχλαδιών, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.

Διατροφή

Ετοιμάζεστε να τρέξετε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας την Κυριακή; Δείτε τι πρέπει να φάτε για να αντέξετε!
Οι υδατάνθρακες στη διατροφή είναι μια πηγή ενέργειας και σίγουρα όποιος ετοιμάζεται για μαραθώνιο, χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια για να καλύψει τα χιλιόμετρα. Τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες ή άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι συνήθως γεύματα επιλογής από πολλούς δρομείς, αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν πότε και πόσο να καταναλώσουν.

Δείτε, λοιπόν, τι πρέπει να ξέρετε για τη διατροφή σας πριν τρέξετε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο, ειδικά αν σκέφτεστε να καλύψετε όλη τη διαδρομή των 42 χιλιομέτρων ή ακόμη και τα 10 χιλιόμετρα.

Διαλέξτε τις κατάλληλες τροφές
Όταν καταναλώνετε υδατάνθρακες, οι περισσότεροι αποθηκεύονται στους μυς και το συκώτι ως γλυκογόνο, το οποίο είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη μορφή ενέργειας, αν και όχι η μοναδική. Κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου, ο οργανισμός μας «καίει» και γλυκογόνο και λίπος, αλλά το λίπος δεν είναι το ίδιο επαρκές, καθώς το σώμα μας πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά για να το μετατρέψει σε καύσιμο. Αν μειωθεί το γλυκογόνο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, τότε χάνουμε την ενέργειά μας, γι’ αυτό πρέπει να «γεμίσουμε» τους μυς μας με αυτό, το οποίο θα μας κάνει να τρέξουμε όχι πιο γρήγορα, αλλά όσο καλύτερα μπορούμε.

Πολλοί δρομείς περιορίζονται στο να τρώνε για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό ρύζι, αλλά δεν χρειάζεται να είστε τόσο περιορισμένοι τις επόμενες ημέρες. Άλλες επιλογές που μπορείτε να κάνετε είναι οι τορτίγιες, η βρώμη, το ψωμί, οι τηγανίτες, οι βάφλες, τα bagel, το γιαούρτι και ο χυμός, οι οποίες είναι ελαφριές στην πέψη.

Πολλά φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αλλά είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες, τις οποίες αν καταναλώσετε σε μεγάλο βαθμό μπορεί να σας προκαλέσουν κάποια στομαχική διαταραχή κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου. Αν επιλέξετε μήλα και αχλάδια, μπορείτε να τα ξεφλουδίσετε για να μειώσετε τις ίνες τους εν προκειμένω, ενώ το ίδιο πρέπει να κάνετε και με τις πατάτες. Οι φυτικές ίνες είναι κάτι που επιζητάμε στην καθημερινότητά μας, αλλά λόγω αγώνα εν προκειμένω θέλει μέτρο για να μην αισθανθείτε δυσφορία.

Αποφύγετε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως τυρί, κρεμώδεις σάλτσες, βούτυρο και λάδια, όπως και την πολλή πρωτεΐνη. Ο λόγος είναι ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο στην πέψη, σας χορταίνουν πιο γρήγορα και δεν είναι κατάλληλο γεύμα πριν από έναν μαραθώνιο. Προτιμήστε μαρμελάδα αντί για βούτυρο στο τοστ σας, σάλτσα ντομάτας αντί για κρέμα γάλακτος στα μακαρόνια σας και παγωμένο γιαούρτι αντί για παγωτό σαν επιδόρπιο.

Πόσο πρέπει να φάτε;
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείτε να γεμίσετε πλήρως τους μυς σας με γλυκογόνο από ένα μόνο γεύμα, γι’ αυτό πρέπει να ξεκινήσετε την κατανάλωση υδατανθράκων 2 ή 3 ημέρες πριν τον Μαραθώνιο. Σε αυτή τη φάση, περίπου το 85-95% των θερμίδων σας πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες, που σημαίνει ότι ένας δρομέας που ζυγίζει 75 κιλά, θα πρέπει να καταναλώνει 600 γραμμάρια ή 2.400 θερμίδες υδατανθράκων την ημέρα.
Αν ανεβείτε στη ζυγαριά αυτές τις ημέρες, προετοιμαστείτε για ένα νούμερο τουλάχιστον 2 κιλά πάνω από το συνηθισμένο βάρος σας, που σημαίνει, όμως, ότι έχετε κάνει καλή δουλειά στην κατανάλωση υδατανθράκων και την ενέργειά σας. Κάθε γραμμάριο αποθηκευμένου υδατάνθρακα σημαίνει και έξτρα 3 γραμμάρια αποθηκευμένου νερού και ο οργανισμός σας παραμένει ενυδατωμένος και γεμάτος «καύσιμο».

Πώς να φάτε αυτές τις ημέρες
Ξεκινήστε από σήμερα να καταναλώνετε το 85-95% της διατροφής σας σε υδατάνθρακες μέχρι την Κυριακή και φροντίστε να τρώτε μετά τις προπονήσεις σας, καθώς τότε οι μύες σας θα αποθηκεύσουν γλυκογόνο.
Το βράδυ πριν τον Μαραθώνιο, μην φάτε πολύ. Το δείπνο σας πρέπει να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, αλλά σχετικά μικρό και φροντίστε να το καταναλώσετε νωρίς, ώστε να έχετε πολύ χρόνο για την πέψη. Αυτό που θέλετε είναι να ξυπνήσετε το πρωί πεινασμένοι κι όχι χορτασμένοι από το προηγούμενο βράδυ.

Την ημέρα του Μαραθωνίου, φάτε πρωινό 3 ώρες πριν τρέξετε. Το πρωινό σας πρέπει να έχει περίπου 150 γραμμάρια υδατανθράκων που σημαίνει ένα bagel και γιαούρτι ή βρώμη και ένα ενεργειακό ποτό. Σκεφτείτε ότι ένα bagel με 2 κ.σ. μαρμελάδα είναι 71 γραμμάρια υδατανθράκων, μια μέτρια μπανάνα σας χαρίζει 27 γραμμάρια υδατανθράκων, ένα ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκαλιού 26 γραμμάρια κ.ο.κ.

Καλό δρόμο!

Διατροφή

Είναι και τα δύο άκρως αρωματικά και δεν πρέπει να λείπουν από τα πιάτα σας. Ξέρετε γιατί;
Βασιλικός, o αντιφλεγμονώδης
Τον γνωρίζουμε καλά από την ιταλική κουζίνα, όπου φιγουράρει στη σάλτσα πέστο, στις μπρουσκέτες, αλλά και στις πίτσες και τις σάλτσες ζυμαρικών. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί, όμως, είναι ότι τα θετικά του δεν περιορίζονται μόνο στο άρωμά του, αλλά και στη δράση του. Συγκεκριμένα, αποτελεί χρήσιμο βότανο για την αντιμετώπιση της κόπωσης των επινεφριδίων, ενώ δρα και κατά της ακμής, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητές του (βράστε φύλλα για 20-30 λεπτά και αφού κρυώσει το νερό, απλώστε με λίγο βαμβάκι το υγρό στις περιοχές που πάσχουν). Το αφέψημά του συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, με τη σύμφωνη, ενώ έχει και καταπραϋντικές ιδιότητες, όσον αφορά διαταραχές στην πέψη και το έντερο. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και αξιοποιήστε τον καταλλήλως.

Μαϊντανός, ο βιταμινούχος
Φημίζεται για την αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος, αν μασήσετε τα φύλλα του, αλλά κάνει καλό και στους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, παρ’ όλο που τα εύσημα γι’ αυτό έχει πάρει το αγγούρι. Δοκιμάστε να λιώσετε στο γουδί μερικά φύλλα του και απλώστε τα στην ευαίσθητη περιοχή κάτω από τα μάτια Ακόμη, περιέχει βιταμίνες C, K και άλλα συστατικά που ελαχιστοποιούν το πρήξιμο, τις σακούλες κάτω από τα μάτια και σφίγγουν το δέρμα. Συν τοις άλλοις, αν τον καταναλώνετε καθημερινά, συμβάλλετε στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, ενώ ως διουρητικό, ενισχύει την καθαρτική λειτουργία των νεφρών.

Διατροφή

Η γύρη των μελισσών είναι μια σούπερ θρεπτική τροφή που, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να σας κάνει να νιώσετε γεμάτοι ενέργεια και να βελτιώσετε τον εαυτό σας μέσα κι έξω.
Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η γύρη είναι τα αρσενικά αναπαραγωγικά κύτταρα των φυτών, τα οποία συλλέγουν οι μέλισσες για να τα μεταφέρουν στη φωλιά τους και να τα χρησιμοποιήσουν ως βασικό είδος διατροφής. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, δεν αποτελεί βασικό συστατικό διατροφής μόνο των μελισσών, αλλά πλέον και των ανθρώπων, αφού τα οφέλη της είναι πολλά και σημαντικά, ικανά να την καταστήσουν μια σούπερ υγιεινή τροφή.

Ποια είναι η θρεπτική αξία της γύρης
Η γύρη των μελισσών είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, εξαιρετικά σημαντική για όσους γυμνάζονται, αλλά και για όσους χρειάζονται περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητά τους. Μην την μπερδεύετε με τη γύρη που προκαλεί τις ανοιξιάτικες αλλεργίες, καθώς αυτή ηγύρη είναι η ανεμόφιλη, που συνήθως είναι επιβλαβής, προκαλώντας καταρροή, φτέρνισμα, μπούκωμα κ.ά. Εδώ πρόκειται για την εντομόφιλη γύρη, την οποία μαζεύουν οι μέλισσες κι έχει θαυμαστές ιδιότητες. Στη νωπή της μορφή, που είναι αυτή που διατηρεί και τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, συναντάμε αμινοξέα, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα και βιταμίνες (A-B1-B2-B3-B5-B6-B12-C-D-E-H-K-PP), αλλά και μεταλλικά στοιχεία και ένζυμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να δράσει και ως αγωγή σε περίπτωση εποχικών αλλεργιών, κάνει καλό στην εποχική τριχόπτωση και δρα βοηθητικά σε πολλές παθήσεις, όπως σε προβλήματα στο έντερο, στον προστάτη, στην υψηλή χοληστερίνη, στις ορμονικές διαταραχές, στην κακή λειτουργία παγκρέατος και ήπατος, στην υπέρταση, την ανορεξία και την παχυσαρκία (αν την καταναλώσετε με άδειο στομάχι πριν το φαγητό βοηθάει στις καύσεις, ενώ αν την καταναλώσετε μετά το φαγητό βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας του σώματος). Ακόμη, θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση του ανοσοποιητικού, έτσι ώστε να έχετε γερή ασπίδα απέναντι στις ιώσεις και βοηθάει σε μια γενικότερη ισορροπία του οργανισμού, που κατ’ επέκταση αντανακλάται και στην όψη σας.

Ποια γύρη να επιλέξετε
Στο εμπόριο θα βρείτε γύρη μελισσών σε 3 μορφές: νωπή, αποξηραμένη και σε ταμπλέτες. Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη σας, όμως, πριν αγοράσετε, είναι ότι όσο μικρότερη είναι η επέμβαση και η επεξεργασία στην αρχική μορφή γύρης, τόσο περισσότερο διατηρεί τα συστατικά της. Στην περίπτωση της αποξηραμένης γύρης, για παράδειγμα, τα θρεπτικά συστατικά μειώνονται έως και 30-40%, γι’ αυτό η καλύτερη επιλογή είναι η νωπή γύρη από παραγωγούς, η οποία πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο σε χαμηλές θερμοκρασίες ή ακόμη και στην κατάψυξη. Η αποξηραμένη γύρη δεν χρειάζεται ψυγείο.

Τι γεύση έχει
Εδώ ίσως δυσανασχετήσετε, καθώς η γεύση της γύρης δεν είναι ακριβώς…ευχάριστη. Η αποξηραμένη γύρη έχει μια περίεργη γεύση που σε πολλούς θυμίζει ιχθυέλαιο, ενώ η νωπή σίγουρα θα σας κάνει να ξινίσετε το πρόσωπό σας, αλλά η μαλακιά της υφή θα την κάνει να πολτοποιηθεί γρήγορα στο στόμα σας, έτσι ώστε να την καταπιείτε. Μπορείτε, παρ’ όλ’ αυτά να την καταναλώσετε σκέτη ή να την αναμείξετε σε χυμό, γάλα, δημητριακά, στη σαλάτα ή με μέλι για να μην νιώσετε τόσο έντονα τη γεύση της.

Πόσο πρέπει να καταναλώνετε
Αν προμηθευτείτε τη νωπή γύρη, καταναλώνετε ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού αρχικά, μέχρι να συνηθίσει το στομάχι και στη συνέχεια μπορείτε να το αυξήσετε σε 2 κουταλάκια του γλυκού ή και παραπάνω (μέχρι 6 κουτ. του γλυκού), ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. Αν πάρετε ταμπλέτες, ξεκινήστε με 1 ταμπλέτα κάθε πρωί για 1 εβδομάδα κι έπειτα αυξήστε σταδιακά, έχοντας υπόψη σας ότι για έναν ενήλικα η κανονική δόση είναι 20-35 γραμμάρια την ημέρα. Όσον αφορά την αποξηραμένη γύρη, ξεκινήστε όπως με τη νωπή με ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού και αυξήστε σταδιακά.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της γύρης χρειάζονται 2-4 μήνες για να φανούν στον οργανισμό, γι’ αυτό προμηθευτείτε την ανάλογη ποσότητα και αφήστε τη να κάνει το θαύμα της.

Διατροφή

Και για τα δύο φύλα βρέθηκε πως η ενίσχυση της ψυχολογικής ευελιξίας, δηλαδή της ικανότητας αποδοχής αρνητικών καταστάσεων και αναγνώρισης πως αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του κάθε ατόμου, σχετίζεται με μείωση των συμπτωμάτων υπερφαγίας.

Είναι γεγονός πως η ικανότητα των αντρών να αποδεχτούν τις παθολογικές τους διατροφικές συμπεριφορές και να αναζητήσουν θεραπεία περιορίζεται, καθώς αυτές θεωρούνται από πολλούς ως κατεξοχήν γυναικείο θέμα.

Αν και η σχέση υπερφαγίας στους άντρες φαίνεται να διαφοροποιείται από τις γυναίκες (προστίθεται ο ρόλος των θετικών και όχι μόνο των αρνητικών βιωμάτων), οι απόψεις στον ερευνητικό χώρο φαίνεται διίστανται λόγω της υποεκπροσόπησης του αντρικού πληθυσμού σε τέτοιες έρευνες.

Από τη μια πλευρά, πολλές γυναίκες έχουν την τάση να αναζητούν κοινωνική αλλά και συναισθηματική υποστήριξη από τους άλλους, στους οποίους εξαρτώνται για την επίλυση των προβλημάτων τους, τονίζει το logodiatrofis.gr.

Η έλλειψη συναισθηματικής στήριξης στις γυναίκες, έχει θεωρηθεί ως ο καλύτερος προβλεπτικός παράγοντας των υπερφαγικών επεισοδίων.

Τις περισσότερες φορές η αποτυχής προσπάθεια ελέγχου της διατροφής τους γενικεύεται στην αίσθηση αποτυχίας του ελέγχου της ζωής τους, εγείροντας πεποιθήσεις όπως «Δεν αξίζω» ή «Είμαι άχρηστη», αγνοώντας τη διερεύνηση των βαθύτερων παραγόντων που συνέβαλαν στην έλλειψη αυτοεκτίμησης.

Ο μηρυκασμός τέτοιων πεποιθήσεων, τις περισσότερες φορές δρα ως ένας μηχανισμός εσωτερικής δύναμης: «Αν δεν σκέφτομαι συνεχώς ότι είμαι άχρηστη ΕΠΕΙΔΗ είμαι χοντρή, τότε θα έρθω αντιμέτωπη με άλλα πιο δυσφορικά βιώματα και με μια πραγματικότητα πως είμαι άχρηστη». Εντωμεταξύ, η στρατηγική μηρυκασμού, συνδέεται με διαταραγμένες στάσεις απέναντι στο φαγητό και με επεισόδια υπερφαγίας.

Έτσι, η αίσθηση της αδυναμίας που τους διακατέχει ως προς τον έλεγχο των βιωμάτων τους οδηγεί τη τροφή από τη μια πλευρά να τους «γεμίζει» ικανοποιώντας επιφανειακά τις βαθύτερές τους ανάγκες και από την άλλη να αποτελεί ένα νέο ελέγξιμο πρόβλημα για αυτές.

Από την άλλη πλευρά, οι άντρες δε φαίνεται να έχουν συνδεδεμένη τη διατροφή με την αξία του εαυτού τους και η υπερκατανάλωση τροφής δεν συνοδεύεται με τύψεις ή ενοχές όπως στις γυναίκες. Ο παραδοσιακός ρόλος του άντρα απαιτεί από αυτόν να λύνει μόνος του τα προβλήματα του, να είναι απόλυτα σκληρός τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά και να αποφεύγει την έκφραση αδύναμων συναισθημάτων, ενώ ενθαρρύνεται η έμφαση στην αναζήτηση πιο πρακτικών λύσεων παρά την αναζήτηση παρηγοριάς και υποστήριξης. Αντιδρούν με μια μη ευέλικτη στάση απέναντι στα εσωτερικά βιώματα, ειδικότερα σε ότι αφορά την εξωτερίκευση των συναισθηματικών εμπειριών.

Η υπερκατανάλωση φαγητού, ειδικά όταν συνδυάζεται με θετικές καταστάσεις για αυτούς, μπορεί να λειτουργήσει ως «αναισθητικό» έχοντας ως στόχο την άρνηση της ταυτοποίησης και το μούδιασμα των αρνητικών συναισθημάτων. Αυτά επιτυγχάνονται μέσα από τη μειωμένη γνωστική επεξεργασία που συνοδεύει το λήθαργο της χώνεψης, με αποτέλεσμα η προσοχή να επικεντρώνεται στα άμεσα θετικά εξωτερικά ερεθίσματα, όπως ο δυναμισμός που αποκτάται από την αυξημένη πρόσληψη τροφής και κατ’ επέκταση την μεγέθυνση του σωματικού μεγέθους-όγκου, ενισχύοντας έτσι τον αντρισμό τους («Φάε να γίνεις πιο μεγάλος και δυνατός»). Οι άντρες «καταπίνουν» την τροφή με τέτοιο τρόπο μη θέλοντας να έρθουν σε επαφή με τις πραγματικές τους ανάγκες.

Συμπερασματικά, φαίνεται πως ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τα βιώματά τους και οι στρατηγικές που εφαρμόζουν για τη διαχείριση αυτών οι άντρες και οι γυναίκες, ερμηνεύουν τη σύνθετη σχέση βιωμάτων και υπερφαγίας ανάμεσα στα δύο φύλα.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή