Ιουνίου 25, 2019

Διατροφή

Σας συστήνουμε να βάλετε τα παρακάτω φρούτα στην καθημερινή σας διατροφή. Με λίγη μόνο προσπάθεια θα μπορέσετε να κάψετε το λίπος της κοιλιάς γρήγορα και αποτελεσματικά.

Θέλετε να κάψετε το λίπος της κοιλιάς; Η κοιλιακή χώρα είναι αναμφίβολα η πιο προβληματική περιοχή στο σώμα όσον αφορά την συσσώρευση λίπους. Η κοιλιά μαζεύει λίπος σχεδόν χωρίς να το πάρουμε είδηση, αποδομώντας τη φυσική ισορροπία της περιοχής γύρω από τη μέση. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Σας συστήνουμε να βάλετε τα παρακάτω φρούτα στην καθημερινή σας διατροφή. Με λίγη μόνο προσπάθεια θα μπορέσετε να κάψετε το λίπος της κοιλιάς γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ορισμένες ανθυγιεινές συνήθειες της καθημερινότητας, όπως ο καθιστικός τρόπος ζωής και η κακή διατροφή μπορούν να προκαλέσουν τη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Όπως ξέρουμε καλά όλοι μας, δεν καταφέρνουμε τίποτα αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας.

Για να αποκτήσουμε επίπεδη κοιλιά και στομάχι χρειάζεται να κάνουμε προσπάθεια και ορισμένες μικρές θυσίες, όπως να αποφεύγουμε τις τροφές που προκαλούν κατακράτηση υγρών και αποθήκευση λιπαρού ιστού. Για να το καταφέρετε, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

    Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα, όπως και φυσικούς χυμούς.
    Σταματήστε να τρώτε κατεργασμένα άλευρα, επεξεργασμένες τροφές, γλυκά και λοιπές ανθυγιεινές τροφές.
    Κόψτε το αλάτι από τη διατροφή σας, αφού είναι το κύριο αίτιο της κατακράτησης υγρών.

 

Τροφές για να κάψετε το λίπος της κοιλιάς
1. Μήλο για να κάψετε το λίπος της κοιλιάς  
    Να θυμάστε ότι δίαιτα δεν σημαίνει «σταματάω να τρώω». Πρέπει να τρώτε τέσσερις φορές την ημέρα: πρωινό (πολύ σημαντικό), μεσημεριανό, ένα μικρό σνακ και βραδινό. Καλύτερα σε κάθε γεύμα να τρώτε μικρές μερίδες, αλλά το σημαντικότερο είναι να τρώτε τέσσερις φορές την ημέρα. Για παράδειγμα, μην περνάτε ούτε μέρα χωρίς πρωινό ή βραδινό.

Τι θα λέγατε να ξεκινούσατε κάθε ημέρα με ένα λαχταριστό μήλο; Είναι μια εξαιρετική ιδέα, που προτείνουν οι γιατροί και οι διατροφολόγοι και ένα πολύ καλό ξεκίνημα για την ημέρα σας, ειδικά εάν το συνδυάσετε με βρώμη στο πρωινό. Τα μήλα μας βοηθάνε πολύ στο κάψιμο λίπους επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή και βήτα-καροτίνη. Πρέπει να θυμάστε ότι χρειάζεστε 2-3 την ημέρα για να σας βοηθήσουν να κάψετε λίπος και να χάσετε βάρος. Για αυτόν τον λόγο, μπορείτε να φτιάχνετε φυσικό χυμό μήλου και να τον πίνετε μέσα στην ημέρα που ήδη ξεκινήσατε με ένα μήλο. Ο χυμός μήλο και παντζάρι είναι πολύ καλό και υγιεινό συνοδευτικό για το δείπνο. Πώς σας φαίνεται;

2. Μπανάνες για να κάψετε το λίπος της κοιλιάς

Οι μπανάνες έχουν 75 με 130 θερμίδες η κάθε μία. Είναι φρούτο πλούσιο σε κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες. Σκεφτείτε τη μπανάνα σαν ένα ισοτονικό ποτό σε μορφή φρούτου – μια απαραίτητη πηγή θρεπτικών συστατικών που πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Βάζοντας φρέσκα φρούτα όπως η μπανάνα στην καθημερινή μας διατροφή δεν βοηθάμε μόνο το σώμα μας να κάψει λίπος και να χάσει βάρος αλλά βελτιώνουμε σημαντικά και την υγεία μας. Μην ξεχνάτε ότι οι μπανάνες είναι πολύ καλό δεκατιανό ή απογευματινό κολατσιό, αφού μας βοηθάνε να νιώθουμε χορτάτοι και μας δίνουν αμέτρητες βιταμίνες για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

3. Σέλερι

Ούτε το σέλερι πρέπει να λείπει από τη διατροφή σας. Το πράσινο αυτό λαχανικό σας βοηθά να χάσετε βάρος με φυσικό τρόπο και συνδυάζεται τέλεια με διάφορα άλλα υλικά. Επίσης, είναι πεντανόστιμο όπως και να το φάτε. Έχει πολλή Βιταμίνη C και ασβέστιο και αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους είναι τόσο καλό στο αδυνάτισμα. Γιατί δεν τρώτε λίγο σέλερι σήμερα κιόλας;

4. Οστρακοειδή

καψτε το λίπος της κοιλιάς με οστρακοειδη

Μια κάπως ακριβή επιλογή για το καθημερινό γεύμα, αλλά προσπαθήστε να τρώτε οστρακοειδή θαλασσινά τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Τα οστρακοειδή περιέχουν ένα ειδικού τύπου μονοακόρεστο λιπαρό που εμποδίζει τη συσσώρευση λίπους στον οργανισμό ενώ είναι επίσης πολύ υγιεινά και πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά. Διαλέξτε οστρακοειδή με ό,τι συνοδευτικό προτιμάτε, αφού θα πάρετε σίγουρα πολλές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

5. Αβοκάντο

αβοκάντο για να κάψετε το λίπος της κοιλιάς

Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι τα αβοκάντο παχαίνουν. Δεν είναι αλήθεια! Το αβοκάντο περιέχει ολεϊκό οξύ, μια ουσία που κόβει ή έστω μειώνει την πείνα. Επίσης, τα αβοκάντο περιέχουν φυτικές ίνες που μας βοηθούν να αποκτήσουμε επίπεδη κοιλιά και στομάχι και μας χορταίνουν, κάτι πολύ χρήσιμο. Φτάνει ένα αβοκάντο την ημέρα – είναι τέλεια σε σαλάτες και κρέμες και η υγιεινή τους γεύση είναι πειρασμός.

6. Κεράσια για να να κάψετε το λίπος της κοιλιάς

Λατρεύουμε τα κεράσια. Εάν έχετε την ευκαιρία να τα αγοράσετε σε καλή τιμή στην λαϊκή ή το μανάβη της γειτονιάς, μην το παραλείψετε. Τα κεράσια κάνουν καλό στο πεπτικό σύστημα και την καρδιά, βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και παρέχουν ουρικό οξύ. Επίσης ρυθμίζουν τον μεταβολισμό και σας κρατούν υγιή. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Εάν είναι εντός εποχής, αγοράστε μερικά οπωσδήποτε. Προσοχή όμως, μην αγοράζετε χυμούς κεράσι από αυτούς που θα βρείτε στα καταστήματα, διότι τα κεράσια χάνουν τη διατροφική τους αξία όταν δεν είναι φρέσκα. Οι χυμοί αυτοί είναι απλά γλυκά ροφήματα που δε θα σας βοηθήσουν καθόλου να χάσετε βάρος.

7. Ντομάτες

ντομάτα για να κάψετε το λίπος της κοιλιάς

Το παραδεχόμαστε, είμαστε οπαδοί της ντομάτας! Είναι πεντανόστιμη σε σαλάτες και σάλτσες, τέλειες σε κάθε πιάτο και μας δίνουν καθημερινά την ξεχωριστή, λαχταριστή τους γεύση. Γνωρίζατε όμως ότι οι ντομάτες μειώνουν τα επίπεδα συσσώρευσης λιπιδίων στο αίμα; Έτσι καθαρίζουν το σώμα και αποτρέπουν τη συσσώρευση λίπους. Μην παραλείπετε να τρώτε ντομάτες πολύ συχνά.

meygeia.gr

Διατροφή

Είστε vegan και δεν χάνετε βάρος; ξέρουμε τους λόγους
Η αντίληψη ότι όσοι ακολουθούν μια vegan διατροφή δεν έχουν προβλήματα με το βάρος τους, αποτελεί μια συνηθισμένη παρερμηνεία. Ενώ είναι αλήθεια ότι οι vegans τείνουν να είναι πιο υγιείς και πιο αδύνατοι από το μέσο όρο των κρεατοφάγων, ο λόγος γι 'αυτό μπορεί να είναι πολύ πιο σύνθετος από το γεγονός ότι δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα στη διατροφή τους.

Καταναλώνετε κρυφές θερμίδες από αναψυκτικά και διάφορα ροφήματα
Τα smoothies είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της διατροφής για πολλούς vegan. Μπορούν να είναι μια καλή πηγή απαραίτητων συστατικών για την υγεία αλλά δυστυχώς, μπορούν επίσης να μας γεμίσουν με κρυμμένες θερμίδες που δεν θα συμβάλλουν στο αίσθημα της πληρότητας. Άλλα ποτά, όπως το αλκοόλ, ορισμένα είδη φρουτοχυμών, τα αναψυκτικά και μερικά ενεργειακά ποτά μπορεί επίσης να περιέχουν πολλές θερμίδες. Όταν υπερκαταναλώνετε τέτοια ποτά, οι στόχοι απώλειας βάρους απομακρύνονται. Έχουμε τονίσει επανειλημμένα στο itrofi.gr ότι όταν είμαστε διψασμένοι, η πρώτη μας ενστικτώδης κίνηση θα πρέπει να είναι ένα ποτήρι νερό.

Δεν ελέγχετε τις μερίδες σας
Ενώ μια φυτικά βασισμένη διατροφή είναι υγιεινή, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε όσο αντέχετε. Θα πρέπει να μπορείτε να ελέγχετε σε κάποιο βαθμό τις μερίδες που σερβίρεστε και να υπολογίζετε τις αντίστοιχες θερμίδες. Μερικές φορές η λύση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το να χρησιμοποιείτε μικρότερα πιάτα. Είναι επίσης σοφό, αν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, να παρακολουθείτε και την πρόσληψη των μακροθρεπτικών συστατικών (λιπαρά, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες).

Καταναλώνετε πολλά λιπαρά
Τα λιπαρά είναι ένα απαραίτητο μέρος μιας υγιεινής διατροφής, όμως η μέτρια πρόσληψή τους είναι ζωτικής σημασίας αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, καθώς το λίπος περιέχει αρκετές θερμίδες, 9 ανά γραμμάριο λίπους σε σύγκριση με μόνο 4 ανά γραμμάριο πρωτεϊνης και υδατανθράκων.

Ανεπαρκής κατανάλωση πρωτεϊνών
Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση της μυϊκής μάζας και για να μπορεί το σώμα μέσω του μεταβολισμού να καίει θερμίδες όλη την ημέρα. Για απώλεια βάρους πρέπει, όπως είναι λογικό, να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε καθημερινά.

Τηγανίζετε τα λαχανικά
Τα λαχανικά είναι πολύ υγιεινά αλλά αν τα προτιμάτε τηγανητά, αυτό ίσως σαμποτάρει τις προσπάθειες να χάσετε τα παραπανήσια κιλά ή να μην προσθέσετε άλλα. Για το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών γευμάτων σας, είναι πολύ καλύτερο να αναζητήσετε εναλλακτικές μεθόδους παρασκευής, όπως στον ατμό ή το ψήσιμο, γλιτώνοντας έτσι από το υπερβολικό αλάτι και τα έλαια που μπορεί να σαμποτάρουν τον έλεγχο του σωματικού σας βάρους.

Παραμελείτε να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων
Είναι σημαντικό να ενημερώνεστε σχετικά με τα τρόφιμα που καταναλώνετε. Το πρόβλημα που έχουν πολλοί άνθρωποι που ακολουθούν για πρώτη φορά ένα vegan τρόπο ζωής, είναι ότι προσπαθούν να αντικαταστήσουν τα τρόφιμα που αγαπούσαν πριν. Υπάρχουν αλήθεια πολλές υγιεινές εναλλακτικές που θα σας βοηθήσουν σε αυτό, αλλά συχνά οι προτεινόμενες λύσεις περιλαμβάνουν μερικά ανθυγιεινά συστατικά όπως συντηρητικά, λιπαρά, νάτριο, κ.λπ. Ειδικοί αναφέρουν ότι οι γυναίκες που διαβάζουν τις ετικέτες ζυγίζουν περίπου εννέα κιλά κατά μέσο όρο λιγότερο από εκείνες που δεν το κάνουν.

Καταναλώνετε πολλούς υδατάνθρακες
Η διατροφή σας είναι μια λεπτή ισορροπία λιπαρών, πρωτεΐνης και υδατανθράκων. Κάθε φορά που καταναλώνετε περισσότερους υδατάνθρακες από πρωτεΐνες μπορεί να κάνει το σώμα σας να διατηρήσει το νερό - με αποτέλεσμα να κερδίσει το βάρος του νερού. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν όλα καλούς υδατάνθρακες. Τα αμυλούχα τρόφιμα όπως το άσπρο ρύζι, το άσπρο ψωμί και οι κενές θερμίδες των σνακ είναι το είδος των υδατανθράκων που πρέπει να αποφεύγετε. Περιορίστε παράλληλα την υπερβολική πρόσληψη νατρίου για καλύτερα αποτελέσματα απώλειας βάρους.

itrofi.gr

Διατροφή

Η βιταμίνη Κ είναι γνωστή για το ρόλο της στην πήξη του αίματος. Αλλά δεν είναι ευρέως γνωστό ότι μια ομάδα μορίων που ανήκει στην κατηγορία της βιταμίνης Κ παρέχει άλλα πολύ σημαντικά οφέλη.

Αναλύοντας τα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την βιταμίνη Κ, ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ξένος, επισημαίνει ότι πήρε το όνομα της από το αρχικό της γερμανικής λέξης koagulation, που σημαίνει πήξη. Tην ονομασία έδωσε ο Δανός Henrik Dam, όταν ανακάλυψε τη βιαταμίνη το 1929.

Η βιταμίνη Κ συμπεριλαμβάνει δύο κατηγορίες: την φυλλοκινόνη (Κ1) και τις μενακινόνες (Κ2). Οι μενακινόνες είναι μια ομάδα παραπλήσιων μορίων: ΜΚ-4, ΜΚ-7, ΜΚ-8, ΜΚ-9, ΜΚ-10, ΜΚ-11, ΜΚ-12και ΜΚ-13. Η πιο σταθερή και δραστική μενακινόνη φαίνεται να είναι η ΜΚ-7.

Η βιταμίνη Κ1 βρίσκεται σε φυτικές τροφές όπως τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι, το μπρόκολο, τα κίτρινα γογγύλια και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Βρίσκεται επίσης σε ένα προϊόν ζύμωσης φασολιών σόγιας, το οποίο τρώνε οι Ασιάτες και ονομάζεται νάτο (natto) το οποίο περιέχει κυρίως την ΜΚ-7.

Η βιταμίνη Κ2 βρίσκεται στις ζωικές τροφές όπως είναι το χοιρινό, το κοτόπουλο, τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα κίτρινα τυριά και λιγότερο ο κρόκος του αβγού και το βούτυρο.

Στα τυριά η Κ2 παράγεται από βακτήρια, τα οποία χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής τους. Στο γάλα βρίσκεται πιο πολύ στο πλήρες, καθώς η βιταμίνη είναι λιποδιαλυτή. Το πλήρες γάλα έχει επίσης βιταμίνη K1.

Στα τυριά, τα μαλακά είναι αυτά που έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση σε Κ2. Τα γιαούρτια, ελληνικά και ξένα, έχουν παρόμοιες συγκεντρώσεις με το πλήρες γάλα, αρκεί να μην είναι λάιτ.

Το σκούρο κρέας του κοτόπουλου, όπως είναι το κρέας των ποδιών και των μηρών, περιέχει μέτριες ποσότητες βιταμίνης Κ2 και μπορεί να απορροφηθεί καλύτερα σε σχέση με το στήθος κοτόπουλου.

Πάντως, δεν έχει προσδιοριστεί η βιοδιαθεσιμότητα των μορφών της βιταμίνης Κ2 από τις διάφορες τροφές.

Οι μενακινόνες, πλην της ΜΚ-4, μπορούν να παραχθούν και μέσω της εντερικής χλωρίδας από βακτήρια. Η ΜΚ-4 παράγεται σε μικρές ποσότητες σε διάφορους ιστούς, από την μετατροπή της Κ1.

Ο ρόλος της Κ2

Η βιταμίνη Κ2 βοηθάει κι αυτή στην πήξη του αίματος όπως η Κ1. Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε πως όταν δόθηκε σε εθελοντές μια μερίδα natto υπήρξε επίδραση στην πήξη του αίματος μέχρι και τέσσερις ημέρες. Το αποτέλεσμα ήταν πιο ισχυρό από αυτό που προκαλούν οι τροφές που περιέχουν βιταμίνη Κ1 (1). Επιπλέον, η βιταμίνη Κ2 ενεργοποιεί πρωτεΐνες που απαιτούνται για την ανάπτυξη των οστών (2). Ορισμένες μελέτες έχουν συσχετίσει τα χαμηλά επίπεδα Κ2 με υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων των οστών, αν και δεν υπάρχει απόδειξη σχέσης αιτίας-αποτελέσματος.


Τα τελευταία χρόνια έχουν επισημανθεί τα ιδιαίτερα τα οφέλη της βιταμίνης Κ2 για την υγεία των οστών και της καρδιάς. Φαίνεται μάλιστα ότι υπάρχουν συνέργειες με τη βιταμίνη D.

Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, η παρατεταμένη και μεγάλη πρόσληψη βιταμίνης D προάγει την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών οι οποίες όμως είναι συχνά ανενεργές πιθανότατα λόγω χαμηλής συγκέντρωσης της βιταμίνης Κ2 η οποία απαιτείται για να καρβοξυλιωθούν.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ξένος, η Κ2 λειτουργεί ως «τροχονόμος» για το ασβέστιο, καθοδηγώντας το στα οστά και όχι στις αρτηρίες. Η Κ2 ενεργοποιεί τις πρωτεΐνες, οστεοκαλσίνη και matrix GLA, οι οποίες χρησιμεύουν για να εναποτίθεται το ασβέστιο στα οστά – η εναπόθεση ασβεστίου στα αγγεία προκαλεί αρτηριοσκλήρυνση.

Πρόσφατες μελέτες που εξέτασαν τη συγχορήγηση βιταμίνης D και βιταμίνης Κ2 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συνέργεια της δράσης τους στην οστική πυκνότητα είναι σημαντική. Ο συνδυασμός των δύο βιταμινών προάγει τον μεταβολισμό της ινσουλίνης, μέσα από την υπερδραστηριοποίηση των γονιδίων των υποδοχέων της ινσουλίνης, τη ρύθμιση της έκκρισης ινσουλίνης από τα β-κύτταρα του παγκρέατος, τον πολλαπλασιασμό των β-κυττάρων και την εξομάλυνση της παραθυρεοειδικής ορμόνης.

Μάλιστα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Cardiff ανέπτυξαν πρόσφατα ένα συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή στοματικού σπρέι που περιλαμβάνει 3000 IU βιταμίνης D3 και 75 μg βιταμίνης Κ2 (και ειδικότερα της ΜΚ-7 που είναι πιο δραστική).

Πότε μπορεί να υπάρχει έλλειψη

Η βιταμίνη Κ1 δρα κυρίως στο συκώτι, ενεργοποιώντας πρωτεΐνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος.

Η βιταμίνη Κ2 δρα κυρίως εξωηπατικά, ενεργοποιώντας τη λεγόμενη matrix gla πρωτεΐνη (MGP) η οποία αναστέλλει την εναπόθεση του ασβεστίου στα αγγεία, την οστεοκαλσίνη που μεταλλοποιεί το σπογγώδες οστό και προάγει τη σύνθεση του σμάλτου των δοντιών και την Gas-6 πρωτεΐνη, η οποία έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και συνεργάζεται με την MGP.

Μέχρι σήμερα, οι κατευθυντήριες γραμμές για την επαρκή πρόσληψη της βιταμίνης Κ βασίζονται μόνο στην πρόσληψη της Κ1 χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι μενακινόνες.

Να σημειωθεί πως υπάρχει και η βιταμίνη Κ3 (μεναδιόνη) η οποία όμως δεν είναι φυσική μορφή καθώς παρασκευάζεται συνθετικά.

Ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης Κ μπορεί να εμφανιστεί σε περιπτώσεις όπως:

Αντιβιοτικής χορήγησης (πάνω από 10 ημέρες).
Χορήγησης στατινών.
Χορήγησης οιστρογόνων.
Χαμηλής πρόσληψης διαιτητικού λίπους ή κατανάλωσης σκευασμάτων κατά της παχυσαρκίας, που μπλοκάρουν μέρος της απορρόφησης του λίπους που τρώμε.
Φαρμακευτικής αγωγής με δεσμευτικά των χολικών οξέων (π.χ. χολεστυραμίνη)
Συχνής κατανάλωσης συντηρητικών που βρίσκουμε σε συσκευασμένα τρόφιμα (π.χ. BHT).
Παθήσεων του γαστρεντερικού, ηπατικών νόσων και παρατεταμένης χρήσης οιστρογόνων.

healthyliving.gr

Διατροφή

Πείτε αντίο στην κατακράτηση υγρών με 10 απλά τρικ
Από: Μάρω Σενετάκη 

Κάνεις δίαιτα και γυμνάζεσαι εντατικά και όμως κάποιες φορές αισθάνεσαι ότι έχεις φουσκώσει και η ζυγαριά όχι μόνο δεν λέει να ξεκολλήσει αλλά σε δείχνει και 1-2 κιλά πιο πάνω; Μην ανησυχείς, δεν πάχυνες, απλά έχεις κατακράτηση υγρών. Κι αν αναρωτιέσαι πώς θα την αντιμετωπίσεις, σου έχουμε 10 απλές και σίγουρες προτάσεις.

1. Πίνε άφθονο νερό
Αυτό πρέπει να το κάνεις έτσι κι αλλιώς, είτε κάνεις δίαιτα είτε όχι, αλλά σε περιόδους κατακράτησης ακόμη παραπάνω.

2. Μηλόξιδο έχεις δοκιμάσει;
Ξέχνα το λεμόνι με χλιαρό νερό που συστήνουν πολλοί να πίνουμε το πρωί και δοκίμασε να βάλεις σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό 1 κουτ. γλυκού μηλόξιδο και 2 κουτ. γλυκού μέλι. Θα το πίνεις κάθε πρωί για όσο αισθάνεσαι φουσκωμένη και θα δεις μεγάλη διαφορά.

3. Σόδα με χαμομήλι μετά το μεσημεριανό
Ναι, καλά διάβασες, 2 ώρες μετά το μεσημεριανό σου γεύμα θα πίνεις 1 φλιτζάνι χαμομήλι που μέσα έχεις διαλύσει 1 κουτ. γλυκού σόδα. Στην αρχή η γεύση του ίσως σε ξενίσει, ωστόσο αν το δοκιμάσεις για τις περιόδους κατακράτησης υγρών θα διαπιστώσεις ότι βοηθάει.

4. Προσοχή στο αλάτι
Καλό είναι να αποφεύγεις το αλάτι σε περιόδους κατακράτησης υγρών, ωστόσο αν δεν μπορείς να φας φαγητό χωρίς αλάτι, προτίμησε αλάτι Ιμαλαΐων. Επίσης, δεν θα ρίχνεις έξτρα αλάτι στο πιάτο σου, ενώ στη σαλάτα μπορείς και να μην βάλεις καθόλου και να της δώσεις γεύση με μυρωδικά, λεμόνι ή ξίδι.

5. Ποιες τροφές να αποφεύγεις
Όσο κάνεις αποτοξίνωση μείνε μακριά από γαλακτοκομικά προϊόντα που έτσι κι αλλιώς προκαλούν φουσκώματα, καθώς και από τη ζάχαρη, το κόκκινο κρέας και το αλκοόλ.

6. Το αποτοξινωτικό ρόφημα που πρέπει να δοκιμάσεις
Ρίξε μέσα στο μπλέντερ τσάι του βουνού, ταραξάκο, σημύδα, λουίζα, τσουκνίδα και μελισσόχορτο και χτύπα μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μίγμα, αλλά όχι σκόνη. Φυλάς το μίγμα βοτάνων σε μεταλικό ή γυάλινο βάζο και καθημερινά φτιάχνεις ένα ρόφημα με 1 κουτ. σούπας από το μίγμα και προσθέτεις και 1 ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης. Είναι και γευστικό και βοηθάει πολύ!

7. Άσκηση καθημερινά!
Η γυμναστική δεν πρέπει να λείπει έτσι κι αλλιώς από την καθημερινότητά σου, ωστόσο σε περιόδους κατακράτησης υγρών πρέπει σίγουρα να γυμνάζεσαι για 40-45 λεπτά.

8. Επίλεξε τους σωστούς υδατάνθρακες
Φρούτα και λαχανικά είναι φίλοι της γραμμής σου. Από την άλλη, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί προκαλούν κατακράτηση υγρών.

9. Βραδινό νωρίς
Είσαι από αυτούς που τρώνε γύρω στις 11 και μετά πηγαίνουν για ύπνο; Μεγάλο λάθος! Θα πρέπει να έχεις φάει το βραδινό σου γεύμα τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο.

10. Μήπως είσαι απλά σε δύσκολες μέρες;
Κατακράτηση υγρών παρουσιάζουν οι γυναίκες και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές λοιπόν και περίμενες να περάσουν οι δύσκολες μέρες για να ξεφουσκώσεις τελείως.

olivemagazine.gr

Διατροφή

Το κακάο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ενός κοινού συμπτώματος της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Το κακάο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ενός κοινού συμπτώματος της σκλήρυνσης κατά πλάκα με υψηλό ποσοστό κακάου θα μπορούσε να είναι ένας ασφαλής και εύκολος τρόπος να μειωθούν τα συμπτώματα της κόπωσης που σχετίζονται με τη φλεγμονή σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, σύμφωνα με διεθνείς ερευνητές.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που πλήττει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η ΣΚΠ επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα με συμπτώματα που περιλαμβάνουν συχνά μυϊκή αδυναμία, αίσθημα καψίματος, μούδιασμα, χρόνιο πόνο, κακή ισορροπία και συντονισμό, κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης.

Στην πραγματικότητα, έως και 9 από τους 10 ανθρώπους με ΣΚΠ έχουν κόπωση και το σύμπτωμα είναι συνήθως δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι μια ημερήσια δόση 45 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Η σκούρα σοκολάτα περιέχει 70-85% κακάο.

Βάσει αυτών των προηγούμενων ευρημάτων, η Shelly Coe, η οποία εργάζεται στο Τμήμα Αθλητισμού, Επιστημών Υγείας και Κοινωνικής Εργασίας στο Κέντρο Oxford Brookes για τη Διατροφή και την Υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, και μια ομάδα επιστημόνων θέλησε να εξετάσει εάν το κακάο θα έχει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα και στην κόπωση σε άτομα με ΣΚΠ. Το κακάο περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία είναι φυτικές ενώσεις που απαντώνται φυσικά στα φρούτα, τα λαχανικά, το κρασί και το τσάι. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή έχουν αντιφλεγμονώδη, αντιδιαβητικά, αντικαρκινικά και νευροπροστατευτικά οφέλη.

Τα αποτελέσματα αυτής της νέας μικρής δοκιμής, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The BMJ Journal of Neurosurgery & Psychiatry, υποδηλώνουν ότι τα φλαβονοειδή που βρίσκονται σε ένα φλιτζάνι κακάο μπορεί να παράγουν ένα αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα που μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία προκαλεί κόπωση σε ένα άτομο που πάσχει από ΣΚΠ.

"Ένα φλαβονοειδές ρόφημα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την κόπωση και την υποτροπή της σε περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας", αναφέρει η μελέτη.

Η δοκιμή διεξάχθηκε σε 40 άτομα ηλικίας 34-54 ετών, τα οποία είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί με υποτροπιάζουσα μορφή σκλήρυνσης κατά πλάκας και κόπωση. Έπρεπε να πίνουν καθημερινά ένα ποτήρι κακάο είτε με υψηλά ή χαμηλά φλαβονοειδή επί έξι εβδομάδες. Το ρόφημα παρασκευάστηκε με τη χρήση σκόνης κακάο και αναμίχθηκε με θερμαινόμενο γάλα ρυζιού. Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν επίσης υποκειμενικά την κούραση τους σε κλίμακα τέσσερις φορές την ημέρα.

Η κόπωση και η τάση για κόπωση - η ταχύτητα με την οποία παρουσιάστηκε η πνευματική και σωματική κόπωση - αξιολογήθηκαν επίσημα προτού τα αποτελέσματα καταδείξουν μια μικρή βελτίωση στην κόπωση και μια μέτρια επίδραση στην τάση για κόπωση. Όσοι κατανάλωναν το πλούσιο σε φλαβονοειδή ρόφημα εμφάνισαν βελτίωση κατά 45% στην υποκειμενικά εκτιμημένη κόπωση και 80% βελτίωση στη ταχύτητα περπατήματος.

"Τα φλαβονοειδή έχουν βρεθεί ότι αυξάνουν την εγκεφαλική ροή του αίματος προκαλώντας ευρεία διέγερση της εγκεφαλικής αιμάτωσης και αυτό θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τη διάθεση, τις γνωστικές επιδόσεις, την αντίληψη της κούρασης και την ικανότητα να εκτελούνται συγκεκριμένα καθήκοντα κίνησης", αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Παρόλο που το κακάο και η σχέση του με την κόπωση και τη ΣΚΠ δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς και σίγουρα απαιτούνται μελέτες μεγάλης κλίμακας για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων, η πρόσφατη έρευνα προσφέρει κάποια ελπίδα στους ανθρώπους που ζουν με την πάθηση. "Η χρήση διατροφικών προσεγγίσεων για τη μείωση της κόπωσης και των συναφών παραγόντων σε άτομα με ΣΚΠ μπορεί να είναι ένας εύκολος, ασφαλής και οικονομικός τρόπος που θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής και την ανεξαρτησία τους, επιτρέποντας στους ανθρώπους να παίρνουν στα χέρια τους περισσότερο τον έλεγχο της κατάστασής τους", σημειώνουν οι επιστήμονες.

Οι συντάκτες προτείνουν επίσης ότι, λαμβάνοντας υπόψη τον πιθανό αντιφλεγμονώδη μηχανισμό, τα πλούσια σε φλαβονοειδή ποτά συνιστώνται παράλληλα με τις άλλες θεραπείες - όπως η φυσικοθεραπεία - για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κόπωσης.

Φωτεινή Πουρνάρα

.itrofi.gr

Διατροφή

Κρόκοι αυγού, αβοκάντο και άλλες 7 σούπερ τροφές που επιταχύνουν το αδυνάτισμα

Το τι πρέπει να κάνουμε για να αδυνατίσουμε είναι λίγο πολύ γνωστό.

Πολύ νερό, λιγότερα γλυκά, λιγότερο ψωμί και ζυμαρικά, λιγότερες πίτσες και μπέργκερ, λιγότερο από όλα.

Ο συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης είναι ο μόνος κανόνας που πραγματικά πρέπει να ακολουθείς αν θέλεις να χάσεις κιλά.

Η τέλεια δίαιτα δεν υπάρχει. Ο στόχος που θα βάλεις πρέπει να είναι εφικτός.

Ένα συχνό πρόβλημα όταν κάνουμε δίαιτα είναι ότι πεινάμε συνέχεια. Γι΄ αυτό πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας τροφές που μας χορταίνουν και που ταυτόχρονα επιταχύνουν τον μεταβολισμό μας.

Έτσι αυξάνοντας τη κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορούμε να διευκολύνουμε την απώλεια βάρους. Αλλωστε, αυτός δεν είναι ο αρχικός σκοπός μας;

Ας δούμε παρακάτω τις σούπερ τροφές που βοηθούν στο αδυνάτισμα:

1. Σολομός

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός σε κρατάνε χορτάτη για πολλές ώρες, μιας και έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα. Μπορείς να αφαιρέσεις το λίπος της κοιλιάς σου καταναλώνοντας τον άγριο σολομό σε τακτική βάση. Τα ωμέγα-3 στον άγριο σολομό συμβάλλουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία συρρικνώνει το λίπος από τη μέση σου. Ο άγριος σολομός ενεργοποιεί επίσης τον θυρεοειδή για ταχύτερο μεταβολισμό.

2. Σπόροι Chia

Είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Περιέχουν 11 γραμμάρια φυτικές ίνες και έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι σπόροι Chia μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της όρεξης.

3. Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα περιέχουν πρωτεΐνες με υψηλή θερμογόνο δράση, οι οποίες συμβάλλουν σε αυξημένες καύσεις άρα και στην απώλεια λίπους. Ενα βασικό πλεονέκτημα που έχουν είναι η δυνατότητά τους να προωθήσουν ένα αίσθημα πληρότητας. Αυτό το αίσθημα μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες όλη την ημέρα. Εκτός του ότι είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι η πιο χορταστική θρεπτική ουσία, τα αμύγδαλα περιέχουν έναν ξεχωριστό συνδυασμό λιπαρών οξέων και φυτικών ινών που ικανοποιεί την πείνα. Ετσι αν φας λίγα αμύγδαλα πριν από κάθε γεύμα σου, θα δεις ότι δεν θα πεινάς τόσο πολύ και θα φας πολύ λιγότερο.

4. Αυγά

Τα θρεπτικά στοιχεία και οι πρωτεΐνες των βραστών αυγών είναι ικανές να κατευνάσουν την πείνα και να βελτιώσουν τη δίαιτά σου. Οι κρόκοι αυγών περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, με αποτέλεσμα να πρέπει να τους καταναλώνεις με μέτρο.

5. Αβοκάντο

Πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, καλίου, μαγνησίου, φυλλικού οξέος και βιταμινών C και E). Λόγω του ωφέλιμου ελαϊκού οξέος που περιέχει, ικανοποιεί το αίσθημα της πείνας και συμβάλλει στην απώλεια βάρους κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς.

6. Βούτυρο Ghee

Το Ghee (γκι) είναι ένα είδος «καθαρού» βουτύρου και έχει γίνει αρκετά δημοφιλές τον τελευταίο καιρό σαν εναλλακτική λύση του βουτύρου, με πρόσθετα οφέλη. Δεν περιέχει λακτόζη, καθιστώντας το κατάλληλο και για όσους παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη. Το ghee αποτελεί έναν συνδυασμό κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών που έχει ανάγκη ο οργανισμός.

7. Σαρδέλες

Οι σαρδέλες περιέχουν πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία επηρεάζουν το πώς το σώμα καίει θερμίδες και έτσι η αύξηση της πρόσληψής τους μπορεί να επηρεάσει θετικά το μεταβολισμό.

8. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο βοηθά στην απώλεια βάρους και κόβει την όρεξη σύμφωνα με έρευνες. Λίγες σταγόνες ωμού ελαιόλαδου στις σαλάτες και στα φαγητά αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού, κόβει την πείνα και βοηθά στην πρόσληψη λιγότερων θερμίδων.

9. Γαλακτομικά πλήρους λίπους

Προτίμησε πλήρες γιαούρτι γιατί είναι πιο χορταστικό από τις εκδοχές με χαμηλά λιπαρά. Το ίδιο ισχύει και για το γάλα. Το πλήρες γάλα είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως η Α και η Ε.

bovary.gr

Διατροφή

Η Τσουκνίδα (Urtica dioica - Nettle) είναι επίσης γνωστή με τις ονομασίες αγκινίδα, ατζικνίδα, αγγρίζα, κνίδη, ακαληφή, ούρτικη και τσούχνα. Γνωστό βότανο από την αρχαιότητα , ενισχύει και τονώνει όλο το σώμα γι αυτό ο Ιπποκράτης τοποθετεί την τσουκνίδα ανάμεσα στα φυτά πανάκεια, αυτά δηλαδή που κάνουν για όλες τις ασθένειες. Σύμφωνα με την παράδοση, τα στρατεύματα του Καίσαρα εισήγαγαν την ρωμαϊκή τσουκνίδα στη Βρετανία, γιατί νόμιζαν ότι θα χρειαζόταν να δέρνονται με τσουκνίδες για να κρατηθούν ζεστοί...

Οι τσουκνίδες φυτρώνουν παντού , σε κατοικήσιμες περιοχές, σε ακαλλιέργητα εδάφη, σε φράκτες, σε κοπρισμένα εδάφη πλούσια σε άζωτο, κοντά σε ζώα. Έχει ίσιο κορμό, φύλλα ωοειδή με πριονωτά χείλη που βγαίνουν αντίθετα το ένα από το άλλο. Τα φύλλα και ο κορμός του φυτού είναι σκεπασμένα με λεπτές τρίχες οι οποίες στη βάση τους έχουν μία μικρή κύστη γεμάτη με ερεθιστικό υγρό. Αν έρθει το δέρμα μας σε επαφή με τις τρίχες αυτές προκαλείται τσούξιμο, ερεθισμός και πρήξιμο. Άμεση ανακούφιση προκαλεί στο ερεθισμένο μέρος αν το τρίψουμε με φύλλα μολόχας που συνήθως φύεται δίπλα στην τσουκνίδα.

Η τσουκνίδα περιέχει γαλλικό οξύ, ισταμίνη, καυστικό μυρμηκικό (φορμικό) οξύ, χλωροφύλλη, ακετυλχολίνη, σεροτονίνη, γλυκοκινόνες, πολλά μέταλλα( Ασβέστιο, Κάλιο, Μαγγάνιο), βιταμίνες Α,Β, C και τανίνες. Οι τσουκνίδες παίρνουν τα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου από το χώμα και αποτελούν καλό τονωτικό για την αναιμία και τον ραχητισμό. Η περιεκτικότητα του φυτού σε βιταμίνη C εξασφαλίζει την απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα. Οι τσουκνίδες είναι ωφέλιμες σε αυτούς που πάσχουν από οξεία και χρόνια νεφρίτιδα ή κυστίτιδα.

Συνιστάται στους άρρωστους να πίνουν δύο - τρία ποτήρια ζωμό τσουκνίδας, ανάμεικτο με χυμό λεμονιού ημερησίως. Εξαιρετικά ωφέλιμο είναι το αφέψημά της για όσους πάσχουν από ίκτερο, παθήσεις της χολής, έλκος του στομάχου, βρογχικές παθήσεις και χρόνιες διάρροιες. Η δυσκοιλιότητα υποχωρεί λίγες μέρες με την εφαρμογή της θεραπείας ενώ εξίσου εξαιρετικά αποτελέσματα σημειώνονται και σε ασθενείς με διαβήτη και αρθρίτιδα.

Ως καλλυντικό συνιστάται μάσκα προσώπου για βαθύ καθαρισμό κανονικού δέρματος. Ακόμη ο ατμός της χρησιμοποιείται για βαθύ καθαρισμό του προσώπου. Είναι, ακόμη ιδανική για κανονικά μαλλιά, στα οποία δίνει λάμψη και βελτιώνει την ανάπτυξή τους. Οι πλύσεις των μαλλιών και ελαφρύ μασάζ με τονωτική λοσιόν που φτιάχνουμε από την ρίζα του φυτού σταματά την τριχόπτωση και την πιτυρίδα. Καθαρίζει το ουρικό οξύ από τον οργανισμό και έτσι ανακουφίζουν την ποδάγρα και την αρθρίτιδα, ενώ με τις στυπτικές ιδιότητες που έχει σταματά τη αιμορραγία.

Είναι ειδικό ίαμα για το παιδικό έκζεμα και ωφελεί σε όλες τις μορφές αυτής της πάθησης, ιδιαίτερα στο νευρικό έκζεμα σε συνδυασμό με τη σκροφουλάρια και το άρκτιο. Το μείγμα γίνεται από ίσα μέρη βοτάνων και παρασκευάζεται ως έγχυμα. Για απλό έγχυμα τσουκνίδας ρίχνουμε σε ένα φλιτζάνι νερό 2-3 κουταλάκια του τσαγιού ξηρό βότανο το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα από δύο κουταλιές της σούπας. Το βότανο ως άριστο διουρητικό βοηθά σε προβλήματα υδρωπικίας και νεφρολιθίασης.

Σε κατάπλασμα η τσουκνίδα χρησιμοποιείται για τις αρθρίτιδες, τους πόνους των αρθρώσεων, την ποδάγρα, τις εξαρθρώσεις, τις νευραλγίες, τις τενοντίτιδες και την ισχιαλγία. Βοηθά σε προβλήματα ήπατος, τη βρογχίτιδα και αυξάνει το γάλα στις γυναίκες που θηλάζουν. Η τσουκνίδα συντελεί στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού και κατά συνέπεια στη διατήρηση του κανονικού βάρους. Τέλος δρα θετικά σε προβλήματα σεξουαλικής ανικανότητας σε άνδρες και γυναίκες και σε προβλήματα υπέρτασης.

Αν θελετε βιολογικη Τσουκνιδα επιλεξτε την συσκευασια των 25γρ.

Αν δεν έχετε το χρόνο για τη προετοιμασία ενός αφεψήματος, τότε σας προτείνουμε να δείτε το 100% φυσικό και ιδιαίτερα ισχυρό Βαμμα Τσουκνίδας, το οποίο είναι σε υγρή μορφή και έτοιμο για κατανάλωση

sensities.com

Διατροφή

Χαμηλός αιματοκρίτης: 7 ιδανικές τροφές γα να τον ανεβάσετε

Ο αιματοκρίτης αφορά στο ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που υπάρχουν στο αίμα σε σχέση με τον συνολικό όγκο του αίματος. Οι φυσιολογικές τιμές είναι 40-52% για τους άνδρες, 36%-48% για τις γυναίκες και 29-43% για τα παιδιά.

Ο χαμηλός αιματοκρίτης μπορεί να δηλώνει την εμφάνιση αναιμίας. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η έντονη κόπωση και αδυναμία, η αίσθηση ταχυκαρδίας και η δυσκολία συγκέντρωσης. Οι λόγοι για την εμφάνιση χαμηλού αιματοκρίτη μπορεί επίσης να είναι η εγκυμοσύνη, η αφυδάτωση, ορμονικές ανισορροπίες και διατροφικές ελλείψεις. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε φυσικά στην ενίσχυσή του;

Χαμηλός αιματοκρίτης: 7 ιδανικές τροφές γα να τον ανεβάσετε
Ψάρια και θαλασσινά
Είναι πλούσια σε αιμικό σίδηρο. Συγκεκριμένα 85 γραμμάρια θαλασσινών παρέχουν πάνω από το 30% της συνολικής ποσότητας ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου. Τα θαλασσινά περιέχουν και πολλά μέταλλα, υγιεινά λιπαρά και βιταμίνες, γι’ αυτό και συχνά θεωρούνται καλύτερη επιλογή από το κόκκινο κρέας.

Τροφές ολικής άλεσης
Εκτός από το ότι έχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, θεωρούνται ότι προσφέρουν και γενναίες ποσότητες σιδήρου. Αφήστε λοιπόν τα λευκά ζυμαρικά και επιλέξτε τα ολικής αλέσεως που πλέον βρίσκονται παντού.

Κόκκινο κρέας
Πρόκειται για την γνωστότερη και πλουσιότερη πηγή αιμικού σιδήρου και είναι σημαντικό για όσους έχουν τάση να εμφανίσουν αναιμία. Το αιμικό σίδηρο απορροφάται ευκολότερα από τον οργανισμό. Ωστόσο, οι μεγάλες ποσότητες προκαλούν χοληστερίνη, γι’ αυτό χρειάζεται να εξισορροπείται με άλλες φυτικές πηγές.

Κολοκυθόσποροι
Εύκολο σνακ που μπορούμε να μεταφέρουμε παντού μαζί μας. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Κ, ψευδάργυρου και μαγγανίου. Συγκαταλέγεται επίσης στις πλουσιότερες σε μαγνήσιο τροφές.

Αβοκάντο
Το αβοκάντο έχει ένα ξεχωριστό στοιχείο που βοηθά στο ζήτημα του χαμηλού αιματοκρίτη. Περιέχει φολικό οξύ, το οποίο διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου. Οπότε χρειάζεται να συνδυάζεται με τις άλλες τροφές που αναφέρουμε σε αυτή τη λίστα.

Τόφου
Η vegetarian εκδοχή του κόκκινου κρέατος μπορεί να μας παρέχει μέχρι και 3.6 mg σιδήρου ανά μερίδα. Το τόφου είναι επίσης καλή πηγή θειαμίνης και πολλών άλλων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, του μαγνησίου και του σελήνιου.

Αυγά
Τα αυγά περιέχουν την πολύτιμη βιταμίνη Β12, η οποία συμβάλει στην πρόληψη της εμφάνισης αναιμίας, καθώς και στην αντιμετώπιση της κόπωσης που προκαλεί ο χαμηλός αιματοκρίτης.

Πηγή: medicalnewstoday

Διατροφή

Κόκκινο μαρούλι: Ενα λαχανικό με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά -Τα 9 ευεργετικά του οφέλη για τον οργανισμό

Το μαρούλι είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και δημοφιλή λαχανικά της Ελλάδας.

Αποτελεί ένα από τα απαραίτητα λαχανικά στη μεσογειακή διατροφή.

Το μαρούλι συγκεντρώνει πολλά θρεπτικά συστατικά, ωφέλιμα για την υγεία, κάτι που το καθιστά σύμμαχο για μια ισορροπημένη διατροφή.

Στα ευεργετικά οφέλη του προστίθεται η περιεκτικότητα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών που προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν παθήσεις όπως η υψηλή χοληστερόλη, η ηπατική χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση. Παράλληλα το μαρούλι μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και την εμφάνιση καρκινωμάτων.

Το μαρούλι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α που κάνει καλό στην όραση, βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C για δυνατό ανοσοποιητικό, καλίου, μαγγανίου και χρωμίου. Το μαρούλι είναι, επίσης, καλή πηγή φυτικών ινών.

Το κόκκινο μαρούλι προσθέτει ένα ιδιαίτερο και ζωντανό χρώμα στις σαλάτες μας που τόσο αγαπάμε το καλοκαίρι. Εκτός όμως από αυτό, το κόκκινο μαρούλι έχει να προσφέρει πολυάριθμα οφέλη στον οργανισμό μας.

Σύμφωνα με έρευνες, το κόκκινο μαρούλι (lactuca sativa) περιέχει υδατοδιαλυτές αντιοξειδωτικές ουσίες που επιδρούν με μέτριο έως γρήγορο ρυθμό και προλαμβάνουν τη γήρανση, πολύ πιο αποτελεσματικά από το πράσινο μαρούλι.

Ας δούμε τα 9 οφέλη του κόκκινου μαρουλιού, όπως διαβάζουμε στο Healthline

1. Χαμηλή θερμιδική αξία, πολλά θρεπτικά συστατικά

Η χαμηλή περιεκτικότητά του σε θερμίδες το καθιστά ιδανικό συνοδευτικό των γευμάτων μας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και ιδανική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα.

2. Ενυδατώνει τον οργανισμό

3. Εχει πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά

4. Προστατεύει την υγεία της καρδιάς

5. Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α

To μαρούλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α που κάνει καλό στην όραση, παρέχοντάς μας πάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση σε ποσότητα 100 γραμμαρίων.

6. Εφοδιασμένο με βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τον οργανισμό, που βοηθά το αίμα να πήξει, ενισχύει τα υγιή οστά και τη δυνατή καρδιά.

7. Βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης

8. Βοηθά στην μείωση βάρους

9. Ευκολη κατανάλωσή του

Το μαρούλι τρώγεται ωμό, σκέτο ή σε σαλάτες αλλά και μαγειρεμένο με κρέας (φρικασέ). Φτιάξτε σάντουιτς και προσθέστε μερικά φύλλα μαρουλιού. Το μαρούλι πρωταγωνιστεί στις σαλάτες και ο μόνος περιορισμός είναι η φαντασία σας.
bovary.gr/

Διατροφή

Υπάρχει ένας τρόπος να ξεγελάσουμε τον οργανισμό μας και να αγνοήσει τα μηνύματα της πείνας, οδηγώντας έτσι στην καύση περισσότερων θερμίδων από όσες έχουμε καταναλώσει
Αν αποφύγετε το πρωινό πριν γυμναστείτε, ενδέχεται να μειωθεί το πόσο θα φάτε κατά τη διάρκεια της μέρας, σύμφωνα με μία μικρή αλλά ενδιαφέρουσα νέα μελέτη γυμνασμένων νεαρών ανδρών η οποία διεξήχθη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Bath και δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition.

Η μελέτη βρήκε ότι η επιλογή της κατανάλωσης ή αποφυγής ενός γεύματος πριν από την άσκηση θα μπορούσε να επηρεάσει την ποσότητα τροφίμων που θα καταναλώσουμε στο υπόλοιπο της μέρας, με περίπλοκους και ορισμένες φορές απρόσμενους τρόπους.

Όταν τρώμε ένα γεύμα, το σώμα μας προσλαμβάνει τους υδατάνθρακες αυτών των τροφών, ως την κύρια πηγή ενέργειας. Ορισμένοι από αυτούς τους υδατάνθρακες αποθηκεύονται στο σώμα, αλλά το ποσοστό τους σε σχέση με το λίπος είναι μικρό και εικάζεται ότι ο εγκέφαλός μάλλον «καταλαβαίνει» τη μείωση των υδατανθράκων και προσπαθεί να τους αναπληρώσει.

Αν αποφύγουμε να φάμε το πρωί, τότε το σώμα θα στραφεί σ’ αυτούς τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες μαζί με κάποιες ποσότητες λίπους για την ενέργεια που χρειάζεται.

Στη μελέτη συμμετείχαν 12 υγιείς και γυμνασμένοι νέοι άνδρες από τους οποίους ζητήθηκε να πάνε στο πανεπιστημιακό εργαστήριο για τρία ξεχωριστά πρωινά. Το πρώτο πρωί, οι άνδρες έφαγαν ένα χορταστικό πρωινό 430 θερμίδων και ξεκουράστηκαν για αρκετές ώρες. Το δεύτερο πρωί έφαγαν την ίδια ποσότητα πρωινού και ακολούθως έκαναν ποδήλατο σε μέτρια ένταση για περίπου μία ώρα. Στην τρίτη επίσκεψή τους, δεν έφαγαν πρωινό αλλά έκαναν ποδήλατο και δεν έφαγαν καθόλου μέχρι το μεσημεριανό.

Κάθε φορά, οι άνδρες έμεναν στο εργαστήριο μέχρι το μεσημεριανό τρώγοντας εκεί όσο ήθελαν. Οι επιστήμονες έδιναν επίσης στους εθελοντές ένα καλάθι με φαγητό για να το πάρουν στο σπίτι ζητώντας τους να φάνε μόνο από το καλάθι και να επιστρέψουν τις μερίδες που δεν είχαν φαγωθεί, έτσι οι ερευνητές θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων των ανδρών.

Ακολούθως οι επιστήμονες συνέκριναν τους αριθμούς. Το απολύτως αναμενόμενο ήταν πως την πρώτη μέρα οι άνδρες κατανάλωσαν 490 περισσότερες θερμίδες από όσες έκαψαν.

Τη δεύτερη μέρα διατήρησαν την ενεργειακή ισορροπία, καταναλώνοντας και καίγοντας σχεδόν τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα ήρθαν την τρίτη μέρα όταν έκαψαν περίπου 400 θερμίδες περισσότερες από όσες είχαν καταναλώσει.

«Τα ευρήματα είναι σημαντικά για όσους προσδοκούν να χρησιμοποιούν την άσκηση για τον έλεγχο του βάρους τους», δήλωσε ο Javier Gonzalez επικεφαλής της έρευνας, προτείνοντας πως η άσκηση με άδειο στομάχι το πρωί θα μπορούσε να μας αποτρέψει από το να φάμε υπερβολικά πολύ αργότερα στη μέρα οδηγώντας σε μεγαλύτερη απώλεια θερμίδων.

Με δεδομένο ότι η μελέτη ήταν αρκετά μικρή και βραχύχρονη και οι συμμετέχοντες ήταν μόνο γυμνασμένοι άνδρες οι ερευνητές δεν μπορούν να γνωρίζουν αν τα αποτελέσματα θα είναι συγκρίσιμα σε γυναίκες, ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, υπέρβαρους, ή ανθρώπους που κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες κατά το πρωινό τους.

Η μελέτη δεν εξηγεί επίσης γιατί οι άνδρες που δεν είχαν φάει πρωινό πριν από την άσκηση δεν συνέχισαν να τρώνε την υπόλοιπη μέρα, χωρίς να υποκύπτουν στα μηνύματα του εγκεφάλου τους για την αναπλήρωση των χαμένων υδατανθράκων, τα οποία ήταν μεν επείγοντα αλλά και εντελώς παροδικά.

ygeiamou.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή