Νοεμβρίου 14, 2019

Διατροφή

ο χειμωνιάτικο υπερτρόφιμο που μειώνει τη χοληστερόλη και τονώνει την άμυνα

Τα κάστανα χαρακτηρίζονται και όχι άδικα, ο σούπερ καρπός του χειμώνα λόγω των θρεπτικών τους συστατικών και των πολλαπλών ωφελειών που έχουν στην υγεία μας

Ο «βασιλιάς» των ξηρών καρπών όπως συνηθίζεται να αποκαλούμε το κάστανο εμφανίζεται με τα πρώτα κρύα και συμβολίζει την έλευση του χειμώνα.

Στην Ελλάδα, οι καστανιές ευδοκιμούν κυρίως σε ορεινές περιοχές της Κρήτης, της Λέσβου, στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία. Οι καρποί αυτοί που τρώγονται είτε ψητοί είτε βραστοί, έχουν αρκετές θερμίδες, αλλά λιγότερες από άλλους ξηρούς καρπούς. Στη νωπή τους μορφή περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικά έλαια.

Τα κάστανα αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, που όταν καταναλώνονται σε λογική ποσότητα προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία.

Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία συμβάλουν στην μείωση της κακής LDL χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής HDL χοληστερόλης, βοηθώντας στην πρόληψη εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Έχουν τη σύσταση αμυλωδών τροφίμων, ενώ περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη. Μάλιστα η βιολογική αξία της πρωτεΐνης τους είναι ισάξια με αυτή του αυγού και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό.
Έχουν καλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο (διατήρηση οστικής μάζας, νευροδιαβιβαστής), μαγνήσιο (αντικαταθλιπτικές ιδιότητες), φώσφορο (οστά και όραση), σίδηρο νάτριο και κάλιο.
Έχουν λιγότερο λίπος σε σχέση με άλλους καρπούς και είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά.
Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, κάνοντας τα μια καλή επιλογή για τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C που περιέχεται στα κάστανα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Τα φύλλα της καστανιάς χρησιμοποιούνται για τους ρευματισμούς.
Είναι καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών, καθώς τα 100 γρ έχουν περίπου 8,1 γρ φυτικών ινών, δηλαδή το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Αυτό τα καθιστά ιδανικό υποκατάστατο των δημητριακών και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, διατηρώντας έτσι χαμηλά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ η επαρκής λήψη του από τη διατροφή την περίοδο πριν τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη, βοηθά στην αποτροπή εμφάνισης βλαβών στο νευρικό σωλήνα του εμβρύου.
Ιδανική τροφή για χορτοφάγους αφού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Το αλεύρι του κάστανου είναι χωρίς γλουτένη οπότε μπορεί να καταναλωθεί από ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη.
Ρόφημα με γάλα αμυγδάλου και κάστανα είναι ιδανικό για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Είναι εξαιρετικά πλούσιο σε μέταλλα και φυτικές ορμόνες, κατευνάζει τις διαταραχές της κλιμακτηρίου, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην πρόληψη κατά της οστεοπόρωσης.
Τα κάστανα χαρακτηρίζονται και όχι άδικα ο σούπερ καρπός του χειμώνα λόγω των θρεπτικών τους συστατικών. Αποτελούν ιδανικό σνακ του χειμώνα, γίνονται γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα ακόμα και γέμιση για τσουρέκι. Τα Χριστούγεννα το κάστανο έχει την τιμητική του αφού είναι απαραίτητο συστατικό για την γέμιση της γαλοπούλας ,μέσα σε σαλάτες ακόμα και σαν συνοδευτικό με τη μορφή πουρέ δίπλα σε όλα τα κρέατα.

Συμπερασματικά το κάστανο ωμό, ψητό ή βρασμένο είναι μία πλούσια, θρεπτική και υγιεινή επιλογή του χειμώνα.

Η Ματίνα Νέζη είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

https://ygeiamou.gr/

Διατροφή

Η τροφή που ανήκει στα superfoods του 2020 σύμφωνα με τους διατροφολόγους -Μια εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για να την απολαύσετε
Το φαγόπυρο είναι ένα από τα superfoods που επανέρχονται δυναμικά και θα μας απασχολήσουν περισσότερο τη χρονιά που έρχεται σύμφωνα με τους διατροφολόγους.

Το Φαγόπυρον το εδώδιμον ή κοινώς φαγόπυρο ή μαυροσίταρο, είναι φυτό που καλλιεργείται για τους σπόρους του, που μοιάζουν με το στάρι. Πολλοί το κατατάσσουν στα superfoods -και όχι άδικα. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και η διακεκριμένη διατροφολόγος Monica Auslander Moreno, η οποία μίλησε για το φαγόπυρο στο USA Today.

Δεν περιέχει γλουτένη, κάτι που το κάνει ιδανικό για ακόμα περισσότερες ομάδες ανθρώπων, που αποφεύγουν το αλεύρι, το ψωμί κι ό,τι άλλο την περιέχει. Είναι πλουσιότερο σε φυτικές ίνες από το στάρι, καθώς και άλλα πολύτιμα στοιχεία, τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό και χαρίζουν ενέργεια. Επιπλέον, είναι ιδανικό συνοδευτικό για τα κυρίως πιάτα σας, όπως το κρέας ή το ψάρι και μπορεί να σταθεί επάξια σε κάθε γεύμα -casual ή επίσημο. Εύκολο στην προετοιμασία του, αρκεί να το βράσετε. Μάλιστα, αλεσμένο είναι επίσης εξαιρετικό, καθώς μπορεί να αντικαταστήσει το κανονικό αλεύρι, για να φτιάξετε ψωμί και πολλά ακόμα.

Το φαγόπυρο είναι χαμηλό σε λιπαρά, ενώ διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, το οποίο είναι εξαιρετικό για την καλή υγεία των οστών και για να διατηρούνται υψηλά τα επίπεδα ενέργειάς σας.

Επίσης, ως πλούσια πηγή φυτικών ινών, ευνοεί το πεπτικό σύστημα, ενώ σε συνδυασμό με τις φυτικές πρωτεΐνες που διαθέτει, σας κρατά γεμάτους για περισσότερη ώρα, με αποτέλεσμα να συνίσταται από τους διατροφολόγους σε όσους προσπαθούν να χάσουν κιλά. Παράλληλα, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Το φαγόπυρο είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και ψευδάργυρο, καθώς και ρουτίνη, ένα αντοξειδωτικό που προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα πολύτιμα στοιχεία του, το φαγόπυρο είναι επίσης πλούσιο σε μαγγάνιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, βοηθά στην ενεργοποίηση των ενζύμων που συμβάλλουν στην πέψη του φαγητού. Επίσης περιέχει χαλκό, που ενισχύει την παραγωγή ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων.

Ακολουθεί μια πολύ εύκολη συνταγή που ανακαλύψαμε εδώ, για να βάλετε το φαγόπυρο στη ζωή σας...

Πόριτζ φαγόπυρου
Υλικά:

1/5 κούπα φαγόπυρου, όχι αλεσμένου
2 γάλα βρώμης (ή άλλο, κατά προτίμηση φυτικό)
2 μπανάνες
Κάρδαμο σε σκόνη ή κανέλα
Προτεινόμενα toppings της αρεσκείας σας: νιφάδες μαύρης σοκολάτα, σιρόπι σφανδάμου, αμύγδαλα

Παρασκευή:

Μουλιάστε το φαγόπυρο για 4 ώρες, αν θέλετε να είναι πιο εύπεπτο και να μαγειρευτεί πιο γρήγορα.
Σουρώστε το και βάλτε σε ένα blender με το γάλα. Αλέστε το μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές αποτέλεσμα.
Σε ένα κατσαρολάκι, βράστε το μείγμα για πέντε λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
Σερβίρετε σε μπολ, προσθέτοντας τις μπανάνες και τα υπόλοιπα toppings

https://www.bovary.gr/

Διατροφή

Περίτρανα στη λίστα με τις πιο θρεπτικές εδώδιμες ύλες, τις λεγόμενες υπερτροφές.

Τι είναι η κινόα
Τι τελικά είναι αυτός o μικρός σπόρος για τον οποίο γίνεται τόσος λόγος τα τελευταία χρόνια; Οι ανάγκες μας, λόγω της έντονης καθημερινότητας, συνεχώς αυξάνονται, οπότε έρχεται στην επιφάνεια και η αναζήτηση τροφών που τονώνουν και καταναλώνονται ακόμα και από όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή άλλα συστατικά τροφίμων.

Η «χρυσή τροφή», ο «σπόρος της Γης», όπως συνηθίζουν να τη λένε οι λαοί της Λατινικής Αμερικής, ξεκινά το ταξίδι της για το τραπέζι μας από έναν «ταπεινό θάμνο» και τη βρίσκουμε σε διάφορα χρώματα όπως άσπρο, κόκκινο, μπλε και μαύρο. Την καλλιέργησαν οι Ίνκας περίπου το 3000 π.Χ., ενώ οι προκολομβιανοί πολιτισμοί των Άνδεων εκτίμησαν τη διατροφική της αξία από νωρίς. Θεωρείται από πολλούς δημητριακό, όμως δεν κατηγοριοποιείται σε αυτά για πολλούς λόγους. Τα Ηνωμένα Έθνη την κατέταξαν στις λεγόμενες υπερτροφές, αναγνωρίζοντας πόσο ωφέλιμη είναι.

Διατροφική αξία
Η καθημερινότητά μας είναι έντονη, οπότε ψάχνουμε συνεχώς για τροφές τονωτικές. Οι υπερτροφές, που τις αναζητάμε ολοένα και συχνότερα σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, κάνουν ακριβώς αυτό, τονώνουν! H κινόα είναι αντιπροσωπευτικό στοιχείο της λίστας των superfoods και δικαιολογημένα. Αντιοξειδωτική και πλούσια πηγή φυτικών ινών, περιέχει αμινοξέα και πρωτεΐνες, άρα πρόκειται για ένα πλήρες διατροφικό είδος. Εύπεπτη τροφή, χωρίς γλουτένη, με φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και Ω3 λιπαρά, θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στη σωστή αιμάτωση του εγκεφάλου και βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς.

Πώς μπορείτε να τη μαγειρέψετε;
Είναι πολύ απλή στο μαγείρεμα, αφού μπορείτε να τη φτιάξετε ακριβώς όπως το πλιγούρι. Στο εμπόριο θα τη βρείτε συσκευασμένη και αποφλοιωμένη, όμως καλό θα ήταν να την ξεπλύνετε και να τρίψετε καλά με τα χέρια σας τους σπόρους, για να βεβαιωθείτε ότι η πικρούτσικη γεύση του περιβλήματός τους έχει αφαιρεθεί.

Διατροφή

Αν προσπαθείτε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος ή δυσκολεύεστε να ικανοποιήσετε την πείνα σας κάθε πρωί, χρειάζεται να ασχοληθείτε περισσότερο με τη σημασία της πρωτεΐνης. Αλλά αν και είναι εύκολο να συμπεριλάβουμε την πρωτεΐνη στα υπόλοιπα γεύματα, το πρωινό είναι λίγο δύσκολο.

Οι σφολιάτες, τα δημητριακά και τα smoothies δεν προσφέρουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης. Και φυσικά υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που παραλείπουν εντελώς το πρωινό γεύμα, κάτι που αποδεικνύεται λάθος.

Η ιδανική ποσότητα πρωτεΐνης για το πρωινό μας είναι περίπου τα 30 γραμμάρια, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Advances in Nutrition τον Σεπτέμβρη. Εντούτοις, οι διατροφολόγοι συνιστούν να ξεκινήσουμε τουλάχιστον με 20 γραμμάρια, αν θέλουμε να χάσουμε το περιττό βάρος και να διαχειριστούμε το αίσθημα πείνας. Οι παρακάτω επιλογές θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε το στόχο μας.

Ομελέτα με αβοκάντο
Τα αυγά είναι από τις καλύτερες επιλογές για την παροχή πρωτεΐνης. Μπορείτε να τα ανακατέψετε με λαχανικά και βότανα. Αν χρησιμοποιήσετε 3 αυγά, θα λάβετε περίπου 19 γραμμάρια πρωτεΐνης. Φτιάξτε την ομελέτα και στη συνέχεια διπλώστε και μέσα προσθέστε φέτες αβοκάντο. Αν θέλετε μπορείτε να το σερβίρετε με λίγο τυρί και μαύρα φασόλια• έτσι θα φτάσετε στα 30 γραμμάρια.

Μπολ με τυρί cottage και κόκκινα φρούτα
Το τυρί cottage είναι από τα υγιεινότερα είδη τυριού και εξαιρετική επιλογή για πρωινό. Μισό φλιτζάνι με 1% λιπαρά έχει 14 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόνο 80 θερμίδες. Συνδυάστε με κομμένα λαχανικά, όπως σπανάκι και ντομάτα ή αν θέλετε κάτι γλυκό, επιλέξτε τα κόκκινα φρούτα.

Μάφινς αυγού
Τα μάφινς δεν χρειάζεται να είναι γεμάτα ζάχαρη και άχρηστους υδατάνθρακες. Μπορείτε να δημιουργήσετε μάφινς με αυγά. Ανακατέψτε τα αυγά με κομμάτια γαλοπούλας ή τυριού και μην ξεχάσετε και τα λαχανικά. Αν τρώτε σπίτι, μπορείτε να αλείψετε από πάνω λίγο γιαούρτι ή τυρί cottage.

Πρωινό με κινόα
Αν έχετε βαρεθεί τη βρώμη, η κινόα είναι η επόμενη θρεπτικότερη επιλογή. Μισό φλιτζάνι κινόα περιέχει 12 γραμμάρια πρωτεΐνης. Προσθέστε σε γάλα με χαμηλά λιπαρά και επιπλέον εμπλουτίστε το μπολ σας με ξηρούς καρπούς και σπόρους. Είναι καλύτερα να μαγειρέψετε την κινόα από το προηγούμενο βράδυ.

Γιαούρτι με φρούτα και βρώμη
Ένα φλιτζάνι μόνο γιαουρτιού περιέχει τουλάχιστον 20 γραμμάρια πρωτεΐνης. Προσθέστε μέλι, καρύδια, κόκκινα φρούτα (φυτικές ίνες), λίγες κουταλιές γκρανόλα ή βρώμη.

https://enallaktikidrasi.com/

Διατροφή

Έχει πολλά ονόματα, αλλά όπως και αν σας είναι γνωστό, αυτό το βοτάνι είναι σίγουρο πως θα αποτελέσει την νούμερο ένα επιλογή σας για τις πεπτικές ενοχλήσεις και την ανακούφιση από τη δυσπεψία

Άλλοι το λένε σατουρένια ορέων, άλλοι θρούμπα ή θρούμπι (ορεινό), θρύμβα, θύμβρα ή θύμβρη (ορεινή) ή και τραγορίγανη.

Οι ιδιότητές του ποικίλλουν, με τις βασικότερες να είναι η ορεξιογόνος, η ευστόμαχη, η χωνευτική, η στυπτική, η αφροδισιακή, η αντιμικροβιακή, η αντιμυκητιακή, η ανθελμινθική, η αντισηπτική, η αντιοξειδωτική και η αντιδιαρροϊκή.

Η γεύση του είναι θερμή, πιπεδώδης, οξεία, πικάντικη και υπόπικρη, αλλά γενικά ηπιότερη σε σχέση με της ρίγανης και του θυμαριού.

Η σατουρέγια ορέων (ορεινό θρούμπι) χαρίζει ένα άρωμα που μοιάζει με ρίγανη (εξαιτίας της καρβακρόλης) αλλά και με θυμάρι (εξαιτίας της θυμόλης), με νότες από κρινάκια (εξαιτίας της λιναλοόλης).

Τα συστατικά του είναι το αιθέριο έλαιο (καρβακρόλη, θυμόλη, λιναλοόλη, βορνεόλη, κ.α.), τα τριτερπένια, τα φλαβονοειδή και το ροσμαρινικό οξύ, οι βιταμίνες A, B και C, το κάλιο, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.

Το έγχυμα αυτό δημιουργεί ένα ρόφημα καλό για ορεκτικό, με ευεργετική επίδραση στο πεπτικό σύστημα, στη νευρική δυσπεψία, στη γαστρική ατονία, στην αεροφαγία, στους σπασμούς του εντέρου και τα κρυολογήματα του στομάχου, στη διάρροια και στους πόνους από κολικούς. Καταπραΰνει τους ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους. Ως αφέψημα δρα ως ορεκτικό και βοηθά στη χώνεψη.

Προσοχή: Η συνεχής και αλόγιστη χρήση του μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία του θυρεοειδούς καθώς και ζαλάδες, διάρροια και καρδιακή κατάπτωση. Επίσης δε συνιστάται η χρήση του από υπερτασικούς, γιατί ανεβάζει την αρτηριακή πίεση.

Πηγή: Με… Νου αρωματόκηπος & ευεξία -Ανακαλύπτοντας τα μυστικά των βοτάνων, Μαρία Στικούδη, Ελένη Μαλούπα, Διαμάντω Λάζαρη, Νίκος Κρίγκας – Εκδόσεις Πατάκη

https://ygeiamou.gr

Διατροφή

Περισσότερες από 150 είναι οι επιστημονικές μελέτες που συσχετίζουν την κατανάλωση ροδιού με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, με επίκεντρο, μάλιστα, την πρόληψη της παχυσαρκίας

Ένα ρόδι (των 280 γραμμαρίων περίπου) καλύπτει σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C, ενώ παράλληλα είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη K, σε φυλλικό οξύ, την αγαπημένη βιταμίνη των εγκύων, και βέβαια σε κάλιο.

Όμως οι μοναδικές ιδιότητες του αγαπημένου φρούτου των Ολύμπιων θεών, και συμβόλου γονιμότητας και τύχης, δεν οφείλονται σε αυτές τις ουσίες.
Το ρόδι εμπεριέχει φαινολικές ουσίες με ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, μερικές από τις οποίες δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στη φύση, όπως για παράδειγμα οι πουνικαλαγίνες (υπάρχουν σε δύο μορφές, α και β).

Οι πουνικαλαγίνες φαίνεται να αποτελούν το «πρώτο βιολί» στην ευεργετική «συγχορδία» των ουσιών του ροδιού για την ανθρώπινη υγεία.

Παρ’όλα αυτά, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως η μέγιστη βιολογική δράση μιας τροφής προέρχεται από τη «συνέργεια» των συστατικών της και όχι απλώς από ένα συγκεκριμένο στοιχείο, όσο σημαντικό κι αν είναι αυτό. Έτσι, όπως τονίζει και ο κορυφαίος επιστήμονας Δρ. Ephaim Lansky, ο οποίος ασχολείται χρόνια με τις επιδράσεις του ροδιού στην ανθρώπινη υγεία, είναι μεγάλη αδικία να προσπαθεί κάποιος να εξισώσει τις αξίες του ροδιού με ένα συμπλήρωμα διατροφής που απλώς εμπεριέχει ελλαγικό οξύ, ένα μόλις από τα δεκάδες ευεργετικά συστατικά του ροδιού.

Το ρόδι, σύμμαχος κατά της παχυσαρκίας
Αρκετές μελέτες σε πειραματόζωα και σε κυτταρικές σειρές αποδεικνύουν την ευεργετική δράση συστατικών του ροδιού σε παραμέτρους που σχετίζονται άμεσα με την παχυσαρκία και είτε έχουν να κάνουν με το μεταβολισμό των λιποκυττάρων είτε με το φαινόμενο της ινσουλινοαντίστασης και της υπερινσουλιναιμίας, ένας φαύλος κύκλος που συχνά προβληματίζει πολλά παχύσαρκα άτομα.

Επιστημονική έρευνα σε παχύσαρκα άτομα έδειξε πως ο χυμός του ροδιού (120 ml καθημερινά για ένα μήνα) συνέβαλε στην αναστολή της περαιτέρω αύξησης βάρους, κάτι που δεν παρατηρήθηκε στα άτομα που κατανάλωναν εικονικό φάρμακο.

Οι μηχανισμοί, μέσω των οποίων τα συστατικά του ροδιού ενδέχεται να διαδραματίζουν θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, φαίνεται να αφορούν τρεις άξονες:

Την ανασταλτική δράση που έχουν σε ένα ένζυμο του παγκρέατος, την παγκρεατική λιπάση, με αποτέλεσμα την αυξημένη αποβολή λίπους μέσω των εκκρίσεων.
Την ανορεξιογόνο τους δράση (που δεν έχει ακόμα ερμηνευτεί απολύτως).
Τη θετική τους δράση στη χλωρίδα του εντέρου (δεκάδες μελέτες συνδέουν πλέον την κατάσταση της χλωρίδας του εντέρου και της ισορροπίας μεταξύ παθογόνων και ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου με την παχυσαρκία).
Πηγή: Γνωρίστε τα ελληνικά super foods, Κωνσταντίνος Ξένος & Αστερία Σταματάκη, εκδόσεις Διόπτρα

https://ygeiamou.gr

Διατροφή

Αν θέλετε να γεράσετε αργότερα, να τι πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας
Η συμβουλή των κλινικών διατροφολόγων για να καθυστερήσει η φυσική γήρανση

Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει ούτως ή άλλως να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής, καθώς θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού και μας γεμίζουν με ενέργεια και πολύτιμη ενυδάτωση.

Σύμφωνα με τις έρευνες όμως, φρούτα και λαχανικά που έχουν κοινά χρώματα μοιράζονται και κοινά θρεπτικά συστατικά, έχοντας αντίστοιχη δράση στον οργανισμό μας.

Για τις μοβ τροφές θα κάνουμε εδώ λόγο και τις πλούσιες αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες! Την ώρα που βοηθούν σημαντικά στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ασθενειών, επιβραδύνουν ταυτοχρόνως και τη διαδικασία της γήρανσης.

Μοβ λάχανο, βατόμουρα, σμέουρα, μελιτζάνες, μοβ σύκα, μοβ σταφύλια, ξερά δαμάσκηνα, σταφίδες, βανίλιες, μοβ καρότα, μοβ κουνουπίδια, όλα τους έχουν σημαντική και ερευνητικά αποδεδειγμένη αντιγηραντική δράση.

Ο λόγος είναι οι ανθοκυανίνες, που χαρίζουν και το χαρακτηριστικό μοβ χρώμα, πολύτιμες χημικές ενώσεις που προάγουν τη συνολική υγεία μέσω ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και βοηθούν στην προστασία των κυττάρων, αποτρέποντας περαιτέρω την πρόωρη γήρανση.

Η επίδραση των αντιοξειδωτικών στην αποτροπή της γήρανσης είναι καθοριστικής σημασίας και τα μοβ φρούτα και λαχανικά, με τα ισχυρά αντιοξειδωτικά τους, είναι εδώ Νο 1, καθώς εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.

Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα μιας τροφής (βαθύ κόκκινο, μπλε ή μοβ), τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Εντάξτε τα στην καθημερινή διατροφή σας και δείτε διαφορά όχι μόνο σε όρους ρυτίδων, αλλά και σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης και χαμηλής χοληστερόλης.

Μοβ τροφές λοιπόν, καθώς περιέχουν επιπλέον και υψηλές συγκεντρώσεις ρεσβερατρόλης, της χημικής ένωσης που αποκαλούν οι γιατροί «φυσικό αντιβιοτικό»…

Διατροφή

Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μεταλλικό στοιχείο, απαραίτητο στον οργανισμό. Εξασφαλίζει την σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, διατηρεί τον καρδιακό ρυθμό, και κτίζει γερά κόκκαλα. Εμπλέκεται σε πάνω από 300 βιοχημικές διεργασίες στο σώμα.

Ηανεπάρκεια σε μαγνήσιο μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκούς σπασμούς, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαταραχές άγχους, ημικρανίες, οστεοπόρωση, και εγκεφαλικό επεισόδιο. Από την άλλη η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων μαγνησίου προκαλεί διάρροια.

Παρακάτω παραθέτουμε λίστα των 10 τροφών με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο :

Σκουροπράσινα Φυλλώδη Λαχανικά : Σπανάκι, σέσκουλο, διάφορα λαχανοειδή, γογγύλια.
Καρύδια και Σπόροι : σπόροι κολοκύθας και κολοκυθιού, σουσάμι, αμύγδαλα, κάσιους, κουκουνάρια, φιστίκια.
Ψάρια : Σκουμπρί, γάδος, καλκάνι, τόνος.
Όσπρια : Άσπρα φασόλια, κόκκινα φασόλια, μαυρομάτικα, ρεβίθια, φακές.
Δημητριακά Ολικής Αλέσεως : Καστανό ρύζι, κινόα, κεχρί, πλιγούρι, σίκαλη, άγριο ρύζι, Ζυμαρικά Ολικής Αλέσεως, κριθάρι, βρώμη.
Αβοκάντο
Γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών
Μπανάνες
Αποξηραμένα φρούτα : σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, χουρμάδες, σταφίδες.
Μαύρη Σοκολάτα
Πηγή : USDA National Nutrient Database for Standard Reference

https://www.itrofi.gr

Διατροφή

Ένα λιπίδιο που βρίσκεται αποκλειστικά στο αβοκάντο μπορεί να βοηθά στην καλύτερη διαχείριση του βάρους και να αποτρέψει την ανάπτυξη διαβήτη, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη

Αν συνηθίζετε να ρίχνετε αβοκάντο στη σαλάτα σας τότε ίσως να κρατάτε στα χέρια σας το κλειδί για τον έλεγχο της παχυσαρκίας και την καθυστέρηση ή πρόληψη του διαβήτη, όπως υποστηρίζει μια νέα μελέτη που πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Guelph.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Molecular Nutrition and Food Research, οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Paul Spagnuolo έδειξαν για πρώτη φορά πως μια ένωση που βρίσκεται αποκλειστικά στο αβοκάντο μπορεί να αναστείλει τις κυτταρικές διαδικασίες που οδηγούν σε διαβήτη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η οξείδωση των λιπαρών οξέων επιτρέπει στο σώμα να κάψει τα λίπη, η παχυσαρκία και ο διαβήτης όμως εμποδίζουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής. Οι ερευνητές λοιπόν ανακάλυψαν ότι η αβοκατίνη B (AvoB), ένα λιπίδιο που βρίσκεται μόνο στο αβοκάντο, αντιμετωπίζει την ατελή οξείδωση στους σκελετικούς μύες και το πάγκρεας μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η ομάδα τάισε τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα, με διατροφή υψηλών λιπαρών για οκτώ εβδομάδες προκειμένου να προκαλέσει παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ τις επόμενες πέντε εβδομάδες προσέθεσαν την AvoB στη διατροφή των μισών ποντικιών.

Όπως αποδείχθηκε, η πρώτη κατηγορία ποντικιών ζύγιζε σημαντικά λιγότερο από τη ομάδα ελέγχου, επιδεικνύοντας βραδύτερη προσθήκη βάρους, ενώ παρουσίασε και μεγαλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα των ποντικιών μπορούσε να απορροφήσει καλύτερα και να κάψει τη γλυκόζη του αίματος, βελτιώνοντας τελικά την απόκρισή τους στην ινσουλίνη.

Σε κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ανθρώπους, οι ερευνητές χορήγησαν την AvoB ως συμπλήρωμα διατροφής στους συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μια τυπική διατροφή δυτικού τύπου και φάνηκε ότι η ουσία απορροφάται με ασφάλεια στο αίμα χωρίς να επηρεάσει τα νεφρά, το ήπαρ ή τους σκελετικούς μύες. Επιπλέον, η ομάδα παρατήρησε μείωση στο βάρος των ατόμων, με τον Δρ. Spagnuolo να αναφέρει πάντως ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν στατιστικά σημαντικό.

Έχοντας αποδείξει την ασφάλεια της χρήσης της ουσίας αυτής στους ανθρώπους, οι ερευνητές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν κλινικές δοκιμές για να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα της AvoB στη θεραπεία μεταβολικών παθήσεων στους ανθρώπους.

https://ygeiamou.gr

Διατροφή

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες διενήργησαν ένα πείραμα, για να καθορίσουν το πώς η κουρκουμίνη, η χημική ουσία που δίνει στο ινδικό κάρυ το ιδιαίτερο χρώμα του, επηρεάζει τον εγκέφαλο.
Πώς έγινε η έρευνα για την κουρκουμίνη
Για τον σκοπό αυτό, εξέτασαν 40 ενήλικες, ηλικίας 50-90 ετών, που είχαν ήπια προβλήματα μνήμης. Τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη έλαβε ένα ψευδοφάρμακο (placebo) και η δεύτερη έλαβε 90 mg κουρκουμίνης δύο φορές την ημέρα για 18 μήνες.

Εν συνεχεία οι συμμετέχοντες έκαναν τυποποιημένα τεστ γνωστικής επάρκειας, τόσο στην αρχή της μελέτης, όσο και κάθε έξι μήνες. Επίσης, περίπου 30 άτομα με τυχαία επιλογή υποβλήθηκαν εγκεφαλική τομογραφία, για να μετρηθεί η εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν κουρκουμίνη επέδειξαν σημαντικές βελτιώσεις στην μνήμη και την ικανότητα προσοχής, σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν το placebo. Συγκεκριμένα, τα άτομα στην πρώτη ομάδα εμφάνισαν 28% καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ μνήμης μετά από 18 μήνες.

Τι λένε οι ερευνητές
Αν και δεν είναι βέβαιοι για ποιο λόγο η κουρκουμίνη έχει αυτό το αποτέλεσμα, οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι “μπορεί να οφείλεται στην ικανότητά της να μειώνει την φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία έχει συνδεθεί τόσο με τη νόσο του Αλτσχάιμερ όσο και με την μεγάλη κατάθλιψη. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η λήψη αυτής της σχετικά ασφαλούς μορφής κουρκουμίνης θα μπορούσε να παράσχει σημαντικά γνωστικά οφέλη σε βάθος χρόνου”.

Οι αναλυτές επίσης ανακάλυψαν ότι όσοι έπαιρναν κουρκουμίνη ανέφεραν ότι ήταν σε καλύτερη ψυχική διάθεση. Γι' αυτό οι επιστήμονες θέλουν να εξελίξουν τις έρευνές τους για να διαπιστώσουν εάν η εν λόγω χημική ουσία μπορεί να βοηθήσει και τα άτομα με ήπια κατάθλιψη.

Επίσης, θέλουν να κάνουν μια ευρύτερη μελέτη για άτομα με διαφορετικές ηλικίες και γενετική σύνθεση.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Geriatric Psychiatry.

Πηγή: http://www.ajc.com

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή