Μαΐου 24, 2022

Διατροφή

Τα καλύτερα ψάρια για την υγεία: Πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και οφέλη για ασθένειες
Μιχάλης Θερμόπουλος 
Τα ψάρια περιέχουν υψηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών και πρωτεϊνών, ιδιαίτερα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος.

Τα ψάρια έχουν συχνά λιγότερη χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά από το κρέας και αποτελούν βασικό συστατικό της υγιεινής μεσογειακής διατροφής.

Τα ψάρια παρέχουν επίσης βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών Β, ψευδαργύρου και σιδήρου.

Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά λιπαρά που πρέπει να λαμβάνει ο άνθρωπος από τη διατροφή του. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχουν πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Καθώς τα ψάρια είναι πηγή πρωτεΐνης χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τα καλύτερα είδη ψαριών για κατανάλωση.

Άγριος σολομός
Όλα τα είδη σολομού περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς.

Αυτό το ψάρι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης D και ασβεστίου. Ωστόσο, για υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών, είναι προτιμότερο να επιλέγετε σολομό που αλιεύεται άγρια, αντί για σολομό εκτροφής.

Ο άγριος σολομός τείνει να περιέχει περισσότερα ωμέγα 3 και βιταμίνες και έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά.

Τόνος
Ο τόνος είναι γενικά ασφαλής για κατανάλωση με μέτρο. Ορισμένα είδη τόνου περιέχουν περισσότερο υδράργυρο από άλλα. Έτσι θα πρέπει να περιορίζετε την κατανάλωση αυτών των ποικιλιών.

Ο τόνος είναι χαμηλός σε θερμίδες και πλούσιος σε βιταμίνες και πρωτεΐνες. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων (g) τόνου ποικιλίας skipjack περιέχει 22 g πρωτεΐνης.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένες ποικιλίες τόνου, συμπεριλαμβανομένου του ερυθρού τόνου, απειλούνται από την υπεραλίευση. Όπου είναι δυνατόν, είναι καλό να επιλέγετε έναν τύπο που δεν κινδυνεύει, όπως το skipjack.

Σκουμπρί
Το σκουμπρί είναι ένα σφιχτό, λευκό ψάρι με έντονη γεύση.

Τείνει να έχει περισσότερα ωμέγα 3 και βιταμίνη Β12 από άλλα είδη ψαριών. Η επιλογή τουρσί, ή καπνιστό σκουμπρί μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα του ψαριού σε νάτριο, επομένως θα πρέπει να ελέγχετε τις ετικέτες στις συσκευασίες.

Οι μικρότερες ποικιλίες, όπως το σκουμπρί του Ατλαντικού και το ισπανικό σκουμπρί, είναι καλύτερες επιλογές, επειδή τα μεγαλύτερα ψάρια τείνουν να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου.

Μπακαλιάρος (cod)
Ο μπακαλιάρος είναι μια καλή πηγή φωσφόρου, νιασίνης και βιταμίνης Β12. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αλλά χαμηλή σε λιπαρά και θερμίδες, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για άτομα που προσπαθούν να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος.

Σαρδέλες
Οι σαρδέλες είναι ένα άλλο λιπαρό ψάρι και προσφέρουν πολλά διατροφικά οφέλη. Οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο, σελήνιο, πρωτεΐνες, βιταμίνη Β12 και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

Όσοι τρώνε σαρδέλες σε κονσέρβα θα πρέπει να ελέγχουν την ετικέτα για περιεκτικότητα σε λάδι και νάτριο.

Ρέγκα
Η ρέγκα είναι άλλο ένα ψάρι που ανήκει στην οικογένεια της σαρδέλας. Η ρέγκα είναι μια ευεργετική πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων και παρέχει επίσης 17,96 g πρωτεΐνης και 13,67 mcg βιταμίνης B 12 σε κάθε 100 g.

Αν είναι τουρσί, ή καπνιστή, η ρέγκα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο.

Πηγές: https://www.healthline.com, https://www.medicalnewstoday.com

Διατροφή


Μιχάλης Θερμόπουλος
Το συκώτι είναι ένα όργανο που εκτελεί πολλές λειτουργίες. Σκεφτείτε το σαν το σύστημα φίλτρου του οργανισμού. Βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από τις τοξίνες, ενώ ταυτόχρονα συλλέγει θρεπτικά συστατικά από τις τροφές που καταναλώνετε.
Η κατανάλωση τροφών φιλικών προς το συκώτι, όπως οι παρακάτω, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της βλάβης που προκαλείται από την ηπατική νόσο.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε μια πάθηση όπως η κίρρωση ή η ηπατίτιδα C, η οποία μπορεί να δυσκολέψει το συκώτι σας να φιλτράρει τα θρεπτικά συστατικά και τα απόβλητα όπως θα έπρεπε.

Προσοχή: Προτού κάνετε μεγάλες αλλαγές στη διατροφή σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ή έναν διατροφολόγο
Οι τροφές που κάνουν καλό στο συκώτι
Αβοκάντο
Έρευνα του 2015 εστίασε στον ρόλο ορισμένων τροφών για άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD). Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των λιπιδίων στο αίμα και στην πρόληψη της ηπατικής βλάβης.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν τα άτομα με NAFLD μπορούν να ωφεληθούν από την κατανάλωση αβοκάντο.

Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι όσοι τρώνε αβοκάντο έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και περιφέρεια μέσης. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013, μπορεί επίσης να έχουν υψηλότερα επίπεδα HDL (καλής) χοληστερόλης.

Διαβάστε επίσης: Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Τι σημαίνει το αποτέλεσμά σου

Περιφέρεια μέσης: Πόσα εκατοστά είναι το όριο για καρδιακή νόσο σε άνδρες και γυναίκες

Ορισμένες από αυτές τις επιδράσεις σχετίζονται με την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τα καλά λιπαρά και την περιεκτικότητα σε νερό του αβοκάντο. Μια μελέτη του 2014 σε αρουραίους δείχνει ότι το έλαιο αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει το συκώτι να επουλωθεί από βλάβη. Και η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες είναι ένας καλός τρόπος για την υποστήριξη της υγείας του ήπατος.

Καφές
Όσον αφορά την υγεία του ήπατος, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο κίρρωσης, καρκίνου και ίνωσης στο συκώτι. Τακτικές, μέτριες ποσότητες καφέ μπορεί επιβραδύνουν ακόμα και τρέχουσες ηπατικές παθήσεις.

Έρευνα του 2021 δείχνει, ότι η κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ηπατικής νόσου, ή λιπώδους ηπατικής νόσου κατά περίπου 20%.

Στην ίδια μελέτη, η κατανάλωση καφέ μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από ηπατική νόσο κατά 49%. Όλα τα είδη καφέ (ντεκαφεϊνέ, στιγμιαίος και αλεσμένος) είχαν παρόμοια αποτελέσματα.

Το κλειδί για τέτοια οφέλη είναι να πίνετε καφέ καθημερινά. Για τη γενική σας υγεία, είναι καλύτερο να αποφύγετε την προσθήκη ζάχαρης. Επίσης, δοκιμάστε να ανταλλάξετε το ζωικό γάλα με γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη, ή γάλα αμυγδάλου.

Επειδή ο καφές συνήθως περιέχει καφεΐνη, οι ειδικοί συνιστούν μέγιστη κατανάλωση 237 ml την ημέρα, αν και η ασφαλής ποσότητα μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Στην παραπάνω μελέτη του 2021, η κατανάλωση περισσότερων από 3-4 φλιτζανιών καφέ ημερησίως φαινόταν να προστατεύει λιγότερο το συκώτι.

Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, μειώνουν τη φλεγμονή και τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, ενώ παράλληλα προάγουν χαμηλότερο συνολικό ΔΜΣ, σύμφωνα με έρευνα του 2015. Τα λιπαρά ψάρια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι καλά για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Οι συγγραφείς αυτής της ανασκόπησης βρήκαν ότι τα λιπαρά ψάρια ήταν ευεργετικά στη μείωση των λιπιδίων του αίματος, όταν καταναλώνονταν δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Εάν δεν μπορείτε να φάτε ψάρι, συζητήσετε με το γιατρό σας για το ενδεχόμενο να πάρετε συμπληρώματα ιχθυελαίου.

Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε, ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, του πιο συνηθισμένου τύπου καρκίνου του ήπατος. Τα άτομα που έτρωγαν λιπαρά ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν 54% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος.

Όσοι έπαιρναν συμπληρώματα ιχθυελαίου φάνηκε επίσης να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος έως και 40-52%, ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου.

Ελαιόλαδο
Όταν καταναλώνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ελαιόλαδο έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Μια μεγάλη μελέτη του 2020 δείχνει ότι η κατανάλωση πάνω από μισής κουταλιάς της σούπας ελαιόλαδο κάθε μέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 14%.

Αρκετές μικρές μελέτες δείχνουν, ότι το ελαιόλαδο μειώνει τα ηπατικά ένζυμα και του ηπατικού λίπους που συμβάλλουν στην εμφάνιση ασθενειών. Το ελαιόλαδο μπορεί επίσης να αυξήσει την ποσότητα της HDL (καλής) χοληστερόλης στο αίμα, η οποία θα μπορούσε να έχει οφέλη για το συκώτι.

Καρύδια
Οι ξηροί καρποί, όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, είναι σνακ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που είναι επίσης πλούσια σε υγιή λίπη. Εκτός από την ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας, οι ξηροί καρποί μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην μείωση της συχνότητας εμφάνισης ηπατικής νόσου.

Απ’ όλα τα είδη ξηρών καρπών, τα καρύδια είναι από τα πιο ωφέλιμα για την μείωση της λιπώδους νόσου του ήπατος. Αυτό οφείλεται στην υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά και λιπαρά οξέα. Τα καρύδια έχουν τα περισσότερα ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς και πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά από όλους του ξηρούς καρπούς.

Σε μια μελέτη του 2021, οι συμμετέχοντες έτρωγαν 28 γραμμάρια καρύδια κάθε μέρα ως μέρος μιας μεσογειακής διατροφής. Τα άτομα που έτρωγαν καρύδια τουλάχιστον 5-6 φορές την εβδομάδα είχαν σημαντικά μεγαλύτερη απώλεια λίπους στο συκώτι (ενδοηπατικό) σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν καρύδια λιγότερο συχνά. Αυτή η απώλεια λίπους συνδέθηκε με συνολικά αντιφλεγμονώδη και μεταβολικά οφέλη για την υγεία.

Σύνθετοι υδατάνθρακες
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι καλύτεροι από τους απλούς υδατάνθρακες, επειδή μεταβολίζονται πιο αργά και αποτρέπουν μεγάλες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλύτερο για τα άτομα με NAFLD να επιλέγουν σύνθετους υδατάνθρακες έναντι απλών υδατανθράκων.

Οι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες έχουν επίσης απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως ψευδάργυρο, βιταμίνες Β και πολλές φυτικές ίνες, τα οποία είναι όλα σημαντικά για ένα υγιές συκώτι και καλό μεταβολισμό. Το κλειδί είναι η επιλογή υδατανθράκων ολικής αλέσεως, όπως:

άγριο ρύζι
ψωμί ολικής αλέσεως και ζυμαρικά
καστανό ρύζι
βρώμη
σίκαλη
καλαμπόκι
πλιγούρι
Πηγή: https://www.healthline.com

https://www.iatropedia.gr/

Διατροφή

Καθώς η επιστήμη της διατροφής στρέφεται από την έννοια της «επαρκούς διατροφής» στην έννοια της «βέλτιστης διατροφής», αρχίζουν να διατίθενται στην αγορά νέα τρόφιμα, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την πνευματική και σωματική ευεξία και τα οποία μπορούν ίσως ακόμα να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νόσων.


Λειτουργικά ονομάζονται τα τρόφιμα που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχουν κάποιο συγκεκριμένο όφελος για την υγεία, πέρα από τα θρεπτικά συστατικά που ούτως ή άλλως περιέχουν.

Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των λειτουργικών τροφίμων είναι ένα: επιδρούν θετικά σε μία ή περισσότερες λειτουργίες-στόχους του οργανισμού και η ευεργετική επίδρασή τους προκύπτει όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τα λειτουργικά τρόφιμα συνήθως έχουν την ίδια όψη, το ίδιο άρωμα και την ίδια γεύση με τα αντίστοιχα συμβατικά. Ενώ στην Ευρώπη οι καταναλωτές τώρα αρχίζουν να εξοικειώνονται με τα καινοτόμα αυτά τρόφιμα, οι Ιάπωνες τα καταναλώνουν εδώ και δεκαετίες, λαμβάνοντας οι ίδιοι την πρωτοβουλία της προάσπισης της υγείας τους.

Ας δούμε μερικές κατηγορίες λειτουργικών τροφίμων:

Γάλα και Γιαούρτι
Το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση και το γιαούρτι με προβιοτικές καλλιέργειες βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Μαργαρίνη, τυρί κρέμα
Οι φυτικές στερόλες και στανόλες μειώνουν τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια.

Αυγά
Χωρίς υπερβολές τα αυγά προσφέρουν την συνιστώμενη ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων.

Δημητριακά
Η προσθήκη φυλλικού οξέως που συνήθως έχουν τα δημητριακά, πιθανότατα να μειώνει τον κίνδυνο γέννησης βρεφών με προβλήματα του νευρικού σωλήνα.

Ψωμί, μπάρες
Η προσθήκη ισοφλαβονών μειώνει σύμφωνα με έρευνες τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και του προστάτη και βοηθάει στην οστεοπόρωση.

Μολονότι είναι πράγματι πιθανό τα λειτουργικά τρόφιμα να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμα, είναι σημαντικό να μην επιτραπεί στους παραγωγούς να προβαίνουν σε δηλώσεις σχετικά με τα προϊόντα τους, οι οποίες βασίζονται σε εικασίες και όχι σε επιστημονικά στοιχεία. Θέλοντας να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, ο διεθνής οργανισμός Codex Alimentarius του FAO/WHO του ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και εθνικοί ρυθμιστικοί φορείς προβαίνουν στη θέσπιση κανόνων, ώστε να διασφαλιστεί η έγκυρη και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση του καταναλωτή.

Σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες, οποιαδήποτε δήλωση επί της συσκευασίας σχετικά με τα οφέλη ενός προϊόντος για την υγεία δεν πρέπει να είναι παραπλανητική και πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικές αποδείξεις.

https://www.itrofi.gr/

Διατροφή

Εάν θέλετε να αποφύγετε περιττούς τραυματισμούς και πιθανές ασθένειες, τότε είναι σημαντικό να διατηρήσετε τα οστά σας όσο γίνεται πιο υγιή και δυνατά.

Ωστόσο, το να διατηρούμε γερά οστά μπορεί να γίνει πιο δύσκολο όσο μεγαλώνουμε.

Τι συμβαίνει με τα οστά όσο μεγαλώνουμε
Κανονικά, δεν μπορούμε να αισθανθούμε τι συμβαίνει μέσα στα οστά μας, εξηγεί η δρ. Deborah Sellmeyer, διευθύντρια του Johns Hopkins Metabolic Bone Center.

Ωστόσο, σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, μια ομάδα εξειδικευμένων κυττάρων ανανεώνει συνεχώς το κολλαγόνο (ένας τύπος πρωτεΐνης) και τα μέταλλα, όπως το ασβέστιο, που κρατούν τα οστά δυνατά. Το παλιά οστά καταστρέφονται και αντικαθίστανται καθημερινά με νέα.

Μέχρι την ηλικία των 25 ετών περίπου, αυτή η διαδικασία προσθέτει περισσότερα νέα οστά από όσα αφαιρεί, επομένως η οστική πυκνότητα αυξάνεται.
Από την ηλικία περίπου των 25 έως την ηλικία των 50 ετών, η οστική πυκνότητα τείνει να παραμένει σταθερή με ίσες ποσότητες σχηματισμού οστών και οστικής διάσπασης.
Μετά την ηλικία των 50 ετών, η απώλεια οστικής μάζας ξεπερνά τον σχηματισμό νέας και η οστική απώλεια επιταχύνεται.
Η καλύτερη τροφή για πιο γερά οστά
Ευτυχώς, μπορείτε να επιβραδύνετε αυτόν τον ρυθμό οστικής απώλειας εάν λάβετε ορισμένα προληπτικά μέτρα. Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφών, που μπορεί να κρατήσουν τα οστά σας πιο δυνατά.

Η καλύτερη επιλογή για τον συγκεκριμένο σκοπό είναι τα δαμάσκηνα, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Lauren Harris-Pincus, ιδρύτρια του NutritionStarringYOU και συγγραφέα βιβλίου μαγειρικής για τον προδιαβήτη.

“Μια από τις αγαπημένες μου συμβουλές για την υγεία των οστών είναι να απολαμβάνω καθημερινά αποξηραμένα δαμάσκηνα. Τα δαμάσκηνα είναι πηγή καλίου, μαγνησίου, βιταμίνης Κ και πολυφαινολών που έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν την υγεία των οστών αυξάνοντας την οστική πυκνότητα και μειώνοντας την οστική απώλεια”, είπε η Lauren Harris-Pincus.

Ταυτόχρονα, τα δαμάσκηνα είναι επίσης γνωστό ότι βοηθούν στην καλή κίνηση του εντέρου χάρη στις φυτικές ίνες και τη φυσική του περιεκτικότητα σε σορβιτόλη. Γι’ αυτό, αν τα δαμάσκηνα δεν ήταν μέρος της κανονικής διατροφής σας, τότε «ξεκινήστε σιγά-σιγά και προχωρήστε μέχρι την πλήρη καθημερινή μερίδα».

Μετάφραση – απόδοση: iatropedia.gr / Πηγές: https://www.hopkinsmedicine.org, https://www.eatthis.com

https://www.newsit.gr/

Διατροφή

 

Η εκπλήρωση του στόχου σας για απώλεια βάρους με υγιή, βιώσιμο τρόπο μπορεί να αποδειχτεί δύσκολο εγχείρημα. Αλλά αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους είναι έχουν πατήσει τα 50 χρόνια ζωής.

Όσο γερνάμε επέρχονται ορμονικές αλλαγές, απώλεια μυϊκής μάζας και πιο αργός μεταβολισμός. Όλα αυτά δυσκολεύουν την απώλεια βάρους μετά τα 50.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να πετύχετε τους στόχους σας, φροντίζοντας παράλληλα να φροντίζετε το σώμα σας και να του δίνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται σε καθημερινή βάση.

Για να μάθετε περισσότερα για την υγιή απώλεια βάρους, δείτε παρακάτω τι λένε μερικοί ειδικοί διαιτολόγοι σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες που μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε το λίπος στην κοιλιά μετά τα 50 σας.


Τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη
Ένα από τα καλύτερα θρεπτικά συστατικά που μπορείτε να φάτε για να χάσετε βάρος και να διατηρήσετε τη γενική σας υγεία είναι η πρωτεΐνη. Και λόγω της ικανότητας της πρωτεΐνης να σας βοηθά να χτίσετε μυς, είναι επίσης ζωτικής σημασίας στη διαδικασία γήρανσης, καθώς η μυϊκή σας μάζα αρχίζει να μειώνεται.

“Η πρωτεΐνη έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να επιταχύνει την απώλεια βάρους εάν πετύχετε τους καθημερινούς σας στόχους πρωτεΐνης”, λέει η διατροφολόγος Courtney D’Angelo από το Go Wellness. «Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους γι’ αυτό είναι ότι η πρωτεΐνη σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Έτσι, αυτόματα, θα μειώσετε τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνετε γιατί δεν θα έχετε όρεξη να φάτε επιπλέον σνακ ή πρόχειρα φαγητά. Η πρωτεΐνη είναι επίσης εξαιρετική για την οικοδόμηση άπαχων μυών και όταν προσθέτετε την καθημερινή άσκηση στην επίτευξη των πρωτεϊνικών σας στόχων, θα είστε σε θέση να μειώσετε το λίπος και να χτίσετε το άπαχο σώμα που αναζητάτε”.

Δοκιμάστε τη διαλείπουσα νηστεία
Μια άλλη πρόταση που έχουν οι διαιτολόγοι για όσους θέλουν να χάσουν βάρος μετά τα 50 είναι να δοκιμάσουν τη διαλείπουσα ή διαλειμματική νηστεία. Εάν ενδιαφέρεστε, μιλήστε με τον γιατρό και τον διαιτολόγο σας για να δείτε εάν μπορεί να λειτουργήσει για εσάς και τους στόχους σας.

“Αυτή η προσέγγιση στο φαγητό αναφέρεται καλύτερα ως διατροφική μέθοδος παρά ως πραγματική δίαιτα. Είναι μια μορφή διατροφής που περιορίζει τις θερμίδες για μια χρονική περίοδο, μεταξύ 16 και 24 ωρών, σε μια προσπάθεια να επιτρέψει στο σώμα να κάψει λίπος και να επισκευάσει τα κύτταρά του”, λέει η διατροφολόγος Trista Best, από το Balance One Supplements.


“Όσοι είναι άνω των 50 ετών αρχίζουν να έχουν αρκετά πιο αργό μεταβολισμό και άρα δυσκολία στην απώλεια βάρους, ειδικά γύρω από την κοιλιακή περιοχή. Οπότε η ενσωμάτωση μιας ρουτίνας διαλείπουσας νηστείας 2 έως 3 φορές την εβδομάδα θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτάχυνση των προσπαθειών τους για απώλεια βάρους”.

Τρώτε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να είναι ένα υγιεινό και απαραίτητο μέρος της καθημερινής σας διατροφής επειδή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και πλούσια σε φυτικές ίνες. Η D’Angelo σημειώνει ωστόσο ότι ορισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι καλύτερα από άλλα για απώλεια βάρους.

«Τα καλύτερα δημητριακά ολικής αλέσεως για την απώλεια λίπους στην κοιλιά είναι το καστανό ρύζι, η βρώμη ολικής αλέσεως και το πλιγούρι φαγόπυρου. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτοί οι τύποι δημητριακών ολικής αλέσεως δεν έχουν υποστεί άλεση ή επεξεργασία των πυρήνων τους σε αλεύρι, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν λιγότερες θερμίδες. Έτσι, μπορείτε να τρώτε αυτά τα είδη τροφών μέχρι να νιώσετε χορτάτοι, χωρίς να υπερβάλλετε σε θερμίδες. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως που πρέπει να περιοριστούν είναι αυτά στα οποία οι πυρήνες έχουν αλεσθεί σε αλεύρι, όπως το ψωμί ολικής αλέσεως”.

Ακολουθείτε την μεσογειακή διατροφή
Η μεσογειακή διατροφή έχει βρεθεί ότι είναι ένας υγιεινός τρόπος διατροφής για την υγεία της καρδιάς και την μακροζωία και η Best διαβεβαιώνει ότι μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να χάσετε βάρος και μετά τα 50.

“Αυτή η προσέγγιση στο φαγητό είναι ένα άλλο μοτίβο διατροφής και όχι μια δίαιτα μόδας. Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή δεν περιέχει επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ενσωματώνει πολλά υγιή λίπη.

Αν και εστιάζει κυρίως στα ψάρια και τα θαλασσινά ως πηγή πρωτεΐνης, επιτρέπει επίσης και λίγο κόκκινο κρέας. Αυτό το μοτίβο διατροφής θα βοηθήσει περισσότερο όσους προτιμούν να τρώνε κόκκινο κρέας, αλλά θέλουν ταυτόχρονα να χάσουν κοιλιακό λίπος.

Η έλλειψη επεξεργασμένων τροφών και επεξεργασμένων υδατανθράκων στην μεσογειακή διατροφή, μαζί με την ενσωμάτωση δημητριακών ολικής αλέσεως και υγιών λιπαρών την καθιστούν μια αντιφλεγμονώδη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή.

Εκείνοι που ακολουθούν αυτό το διατροφικό μοτίβο τρώνε θα μειώσουν και τη φλεγμονή του σώματος. Και με την απαλλαγή από τη χρόνια φλεγμονή ο μεταβολισμός μπορεί να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και να μειώσετε το κοιλιακό λίπος”.

Iatropedia.gr https://www.truelife.gr/

Διατροφή

Τη Δάφνη την κυνήγησε ο ερωτευμένος θεός Απόλλωνας και εκείνη παρακάλεσε τη μητέρα της Γαία να τη βοηθήσει να του ξεφύγει. Η Γαία τη μεταμόρφωσε σε δέντρο και από τότε η δάφνη έγινε το ιερό φυτό του Απόλλωνα. Ποια δάφνη όμως; Σύγχρονες μελέτες, μάλιστα, αποδίδουν τη μαντική ικανότητα της Πυθίας στις τοξικές ουσίες της ροδοδάφνης και όχι σε αυτήν που χρησιμοποιείται ως άρτυμα ή για θεραπευτικό σκοπό. Η δάφνη όμως δεν παύει να είναι και νικητήριο σύμβολο στην αρχαιότητα αλλά και στην Ορθόδοξη παράδοση. Την μοιράζει ο παπάς την Κυριακή των Βαΐων, και φυλάσσεται στα εικονίσματα, ενώ ραίνει με δαφνόφυλλα την εκκλησία στην «πρώτη» Ανάσταση του Μεγάλου Σαββάτου. Η δάφνη συχνά συγχέεται με τα βιβλικά βάγια. Η αναφορά στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο (ιβ´ 1-18) είναι σαφής: «…ἔλαβον τὰ βαΐα τῶν φοινίκων καὶ ἐξῆλθον εἰς ὑπάντησιν Αὐτῷ». Βάϊς → υποκοριστικό: βάϊον, πρόκειται για φύλλα φοινικιάς (ελληνιστική, κοπτικής προέλευσης) με τα οποία υποδέχτηκαν τον Χριστό στα Ιεροσόλυμα. Πιθανώς το ζήτημα να μην είναι γλωσσολογικό, αλλά η δάφνη να υποκαθιστά κάθε άλλο νικητήριο φυτό. Επιπλέον, τα φύλλα χρησιμοποιούνται για την προστασία από έντομα των αποξηραμένων καρπών.

Λατινική ονομασία: Laurus nobilis

Άλλες ονομασίες: βαγιά, δαφνολιά, φυλλάδα

Θεραπευτική δράση
Φύλλα και καρποί (δαφνοκούκουτσα). Τονωτική και εφιδρωτική. Αντιβακτηριδιακή, αντισηπτική, στυπτική. Διουρητική και αντισπασμωδική. Ανοίγει την όρεξη, βελτιώνει την πέψη και καταπολεμά γαστρεντερικά προβλήματα (μετεωρισμός, παράσιτα εντέρου κ.λπ.). Κατάλληλη για να θεραπεύσει το κρυολόγημα, τη βρογχίτιδα και τη γρίπη. Το δαφνέλαιο και η αλοιφή χρησιμοποιούνται για αλλεργία προερχόμενη από φυτά, για πόνους στις αρθρώσεις καθώς και ως παρασιτοκτόνο, ακόμη και σε ζώα. Επιπλέον, τα βρασμένα φύλλα γίνονται ψυχρό κατάπλασμα για μώλωπες και διάστρεμμα. Ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση της απαιτείται από τις εγκύους.

Δάφνη για την αϋπνία
Το αφέψημα της δάφνης, που μπορούμε να φτιάξουμε βράζοντας σε ένα φλιτζάνι νερό 2-3 φυλλαράκια για δέκα λεπτά, χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της αϋπνίας και της έντασης. Το ίδιο αφέψημα θεωρείται χρήσιμο και σε περιπτώσεις δυσπεψίας και ανορεξίας, ενώ συγχρόνως τα φύλλα της δάφνης πιστεύεται ότι διαθέτουν στυπτικές, αντιδιαρροϊκές, διουρητικές και εφιδρωτικές ιδιότητες. Μπορούμε να πιούμε ως τρία φλυτζάνια τσαγιού τη μέρα.

Πονόλαιμος και αποστήματα
Για τον πονόλαιμο αλλά και τις στοματικές μολύνσεις μπορούμε επίσης να κάνουμε γαργάρες με το παραπάνω αφέψημα, ενώ τα επιθέματα με κομπρέσες με νερό όπου έχουμε βράσει δέκα φύλλα δάφνης ενδέχεται να καταπραΰνουν και τα αποστήματα.

Δάφνη για υπέροχα μαλλιά
Αν τα μαλλιά μας πέφτουν ή είναι θαμπά, ξεβγάζουμε μετά το λούσιμο με νερό στο οποίο έχουμε βράσει φύλλα δάφνης και θα εκπλαγούμε με τη λάμψη τους! Για να σκουρύνουμε το χρώμα τους σε περίπτωση που έχουν αρχίσει να ασπρίζουν, βράζουμε 150 γρ. φρέσκα δαφνόφυλλα, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και λουζόμαστε για 15 μέρες.

Δάφνη για τη συγκέντρωση, όταν διαβάζουμε
Το αιθέριο έλαιο της δάφνης βοηθά στη συγκέντρωση όταν διαβάζουμε. Αν βάλουμε λίγες σταγόνες σε έναν αρωματιστή και το τοποθετήσουμε στο δωμάτιο που διαβάζουμε βοηθά στην καλύτερη απόδοση. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί αν το εισπνεύσουμε αρκετές ώρες μετά δεν θα κοιμηθούμε εύκολα λόγω της υπερδιέγερσης που προκαλεί.

H δάφνη στη μαγειρική
Κάπως «βαρύ», χαρακτηριστικό άρωμα. Βασικό συστατικό στο «bouquet garni».

Στο εμπόριο: Συνήθως τα φύλλα αποξηραμένα.

Χρήση: Ολόκληρα τα φύλλα, ώστε να αφαιρούνται πιο εύκολα πριν από το σερβίρισμα.

Ταιριάζει: Σε κρεατικά, πουλερικά, ψάρι στον φούρνο, μαγειρευτά, όσπρια, σε κάποιες άσπρες σάλτσες.

Aυτή είναι η γυμναστική που ακολουθεί πιστά η Σάσα Σταμάτη

Χρήσεις
Τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται ως άρτυμα στη μαγειρική (νοστιμίζει φαγητά όπως τα όσπρια) και στη συσκευασία ξηρών καρπών, όπως σύκα ή σταφίδες. Το αιθέριο έλαιο που έχουν τα φύλλα και οι καρποί (δαφνέλαιο) χρησιμοποιείται για την παρασκευή εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων. Ένα αραιό αφέψημα από αυτά χρησιμοποιείται ως παρασιτοκτόνο οργανισμών που παρασιτούν σε άλογα.

Το δέντρο
Αυτό το αργής ανάπτυξης αειθαλές δέντρο μεγαλώνει συχνά σαν θάμνος. Μπορεί να ζήσει και σαν φυτό εσωτερικών χώρων για χρόνια. Είναι ενδημικό της Μεσογείου και δεν αντέχει στα κλίματα του Βορρά. Είναι γνωστό σαν Δάφνη, αλλά μπορείτε να το βρείτε και σαν Βάγια ή Δάφνη του Απόλλωνα. Τα γυαλιστερά, αειθαλή φύλλα του εναλλάσσονται στους βλαστούς με μικρούς μίσχους φθάνοντας σε μέγεθος 10 εκατοστών περίπου και είναι λεία και κυματοειδή με σκουροπράσινο χρώμα. Τα άνθη είναι μικρά, κίτρινα και υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά. Τα αρσενικά και θηλυκά άνθη αναπτύσσονται σε διαφορετικά δέντρα και μετά την ωρίμανσή τους ακολουθούν μαύροι σφαιρικοί καρποί. Αυτό το δέντρο μπορεί να φθάσει σε ύψος μέχρι και τα 10 μέτρα, αν οι θερμοκρασίες του χειμώνα δεν πέφτουν κάτω από 20 βαθμούς. σε μερικά μέρη της Ευρώπης μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 18 μέτρα αν καλλιεργηθεί σε ευνοϊκές συνθήκες. Συνήθως όταν καλλιεργείται σαν διακοσμητικό διαμορφώνεται και κλαδεύεται σε σχήμα πυραμίδας ή σε σχήμα σφαίρας στην κορφή ενός γυμνού κορμού.

Συνθήκες για την καλλιέργεια
Η δάφνη είναι ανθεκτικό φυτό και ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών. Ακόμη και σε ξερά ασβεστούχα εδάφη, η δάφνη παρουσιάζει σχετικά γρήγορη ανάπτυξη. Προτιμάμε όμως να τη φυτεύουμε σε δροσερά και γόνιμα εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση. Η δάφνη είναι ανθεκτική στην ξηρασία, στην ρύπανση και στην αλάτότητα, γι’ αυτό και είναι κατάλληλη τόσο για φύτευση σε δρόμους των πόλεων αλλά και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Προσαρμόζεται τόσο σε ηλιοφανείς όσο και σε σκιερές θέσεις ενώ αντέχει και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αν την φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε θέσεις με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό και προημηθευόμαστε φυτόχωμα εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά για να την φυτέψουμε.

Ιστορικά στοιχεία
Στην Ελλάδα η δάφνη ήταν γνωστή από τα αρχαιότατα χρόνια και γίνεται μνεία γι' αυτήν στον Όμηρο. Ήταν ιερό δέντρο, αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα. Πρώτα οι Έλληνες και έπειτα οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να στεφανώνουν με κλαδιά δάφνης τους νικητές των αγώνων. Έτσι, ακόμα και σήμερα η δάφνη ταυτίζεται με τη δόξα, τη νίκη και την υπεροχή. Στην αρχαιότητα ήταν επίσης γνωστές οι θεραπευτικές της ιδιότητες. Αναφέρεται ότι η Πυθία του Μαντείου των Δελφών πριν δώσει τον χρησμό της μασούσε φύλλα δάφνης.

Μυθολογία
Σύμφωνα με τον μύθο η Δάφνη ήταν μια νεαρή όμορφη νύμφη, κόρη του ποτάμιου θεού Πηνειού. Ήταν κυνηγός και είχε αφιερώσει τη ζωή της στην Άρτεμη τη θεά του κυνηγιού. Όπως η θεά έτσι και αυτή αρνιόταν να παντρευτεί. Την περιτριγύριζαν πολλοί θαυμαστές αλλά αυτή τους απέρριπτε όλους, ακόμα και τον ισχυρό γιο του Δία τον Απόλλωνα. Ο Απόλλωνας ερωτεύθηκε την Δάφνη και όταν αυτή αρνήθηκε τις προτάσεις του την κυνήγησε ανάμεσα στα δέντρα. Η Δάφνη φοβήθηκε και προσευχήθηκε στον πατέρα της να την βοηθήσει. Τότε λοιπόν ο πατέρας της της είπε ότι θα την προστάτευε μεταμορφώνοντάς την σε δέντρο που θα ρίζωνε στην όχθη του ποταμού του, (την γνωστή μας δάφνη). Όταν ο Απόλλωνας ήρθε ψάχνοντας τη Δάφνη, ο πατέρας της του είπε ότι μεταμορφώθηκε σε δέντρο. Ο Απόλλωνας τότε έκοψε μερικά κλαδιά και έπλεξε ένα στεφάνι σε ανάμνηση της ομορφιάς της και του έρωτά του για αυτήν. Ο Απόλλωνας έκανε τη δάφνη ιερό του φυτό. Καθιέρωσε την απονομή δάφνινου στεφανιού στους πρωταθλητές και σε σε όσους υπερείχαν σε διάφορα επίπεδα. Στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες όλοι οι νικητές στεφανώνονταν με δάφνινο στεφάνι.

Προφυλάξεις
Δε χρησιμοποιούμε σκέτο δαφνόλαδο επάνω στο δέρμα μας γιατί πιθανόν να μας δημιουργήσει κοκκινίλες, αλλά το απλώνουμε πρώτα σε ένα βαμβακερό πανί για να μειωθεί η δράση του

Προσοχή
Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Τα βότανα θα πρέπει να καταναλώνονται με ιδιαίτερη προσοχή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, κυρίως για όσους ακολουθούν ιατροφαρμακευτική αγωγή, αλλά και για τις εγκύους, τις θηλάζουσες και τα παιδιά. Τα βότανα δεν αποτελούν φάρμακα, ούτε πρέπει να τα καταναλώνουμε αλόγιστα και με την ελπίδα ότι θα γιατρέψουν όλες τις ασθένειες.Τα φυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο και βάσει των συμβουλών των ειδικών, που γνωρίζουν καλύτερα. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε βότανο είναι απαραίτητο να είστε σίγουροι ότι είναι το σωστό φυτό. Η λανθασμένη αναγνώριση βοτάνων είναι η αιτία συχνά για πολλές παρενέργειες.

Πηγή:www.allyou.gr

https://www.star.gr/

Διατροφή


Βρήκαμε στην αγορά τρεις σπόρους που είναι η λύση στο πρόβλημα όσων θέλουν να παίρνουν το μάξιμουμ από αυτά που τρώνε.

Με όλα όσα ζούμε (στην ατμόσφαιρα, στο περιβάλλον και τα εντός μας με το άγχος που διαχειριζόμαστε καθημερινά) παρατηρείται μια γενική “στροφή” των ανθρώπων, σε τρόφιμα που βοηθούν το σώμα μας να ανταπεξέλθει. Και να μείνει υγιές. Βρήκαμε στην αγορά τρεις σπόρους που είναι η λύση στο πρόβλημα όσων θέλουν να παίρνουν το μάξιμουμ από αυτά που τρώνε, χωρίς κόπο και πολλή δουλειά σε προετοιμασία και συνταγές.

Κινόα
Αν όχι, εδώ είμαστε εμείς για εσένα. Το ψευδοδημητριακό (είναι όσα φυτά χρησιμοποιούνται με τρόπο παρόμοιο με των δημητριακών) έγινε δημοφιλής ως διατροφική δύναμη, πριν τρεις δεκαετίες παρ’ ό,τι υπάρχει στη γη και καταναλώνεται από ανθρώπους εδώ και τρεις με τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Σε κάποιους πολιτισμούς -στις Άνδεις- ήταν η δεύτερη κύρια τροφή, μετά την πατάτα. Οι Ίνκας ας πούμε, τη έλεγαν “μητέρα όλων των σιτηρών”. Είναι θάμνος που έχει περισσότερες από 120 ποικιλίες και οι σπόροι του έχουν διάφορα χρώματα.

Έχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε βασικά αμινοξέα που την καθιστούν πλήρες είδος τροφής. Σου δίνει πρωτεΐνες, φυτικές ίνες (αυτά τα δυο επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, αντιοξειδωτικά, Ωμέγα 3 λιπαρά, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο. Επίσης, δεν έχει γλουτένη -που έχει το σιτάρι.

Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις όπου χρησιμοποιείς σιτηρά και να παίρνεις πλήρη πρωτεΐνη με ευρύ φάσμα αμινοξέων (υποστηρίζουν τη μυϊκή ανάπτυξη και το ανοσοποιητικό), κάτι που δεν ισχύει για τα άλλα σιτηρά.

Η κινόα είναι και εξαιρετική πηγή λυσίνης, αμινοξύ ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση πρωτεϊνών, με την ανεπάρκεια της να μπορεί να οδηγήσει σε σειρά προβλημάτων υγείας (αν σκεφτείς ότι υπάρχει σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την εξέλιξη).

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία περισσότερων από 300 ενζυματικών αντιδράσεων και υπάρχει σε κάθε κύτταρο του σώματος. Ένα φλιτζάνι κινόα θεωρείται καλή πηγή αυτού.

Κάτι άλλο που υπάρχει στην κινόα είναι βιταμίνη Ε (βοηθά στη μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου, ορισμένων μορφών καρκίνου και αρκετών οφθαλμικών διαταραχών).

Ένα φλιτζάνι (189 γραμμάρια) μαγειρεμένη κινόα περιέχει:
222 θερμίδες

39.4 γραμμάρια υδατάνθρακες

34.5% των ημερήσιων αναγκών σε σίδηρο στους άνδρες και το 15.33% στις γυναίκες

8.14 γραμμάρια πρωτεΐνης

1.17 χιλιοστόγραμμα μαγγανίου που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και το μεταβολισμό (27.43% της ημερήσιας πρόσληψης στους άνδρες και 35.05% στις γυναίκες)

5.18 γραμμάρια φυτικών ινών

3.55 γραμμάρια λίπους (τα 0.42 είναι κορεσμένα)

Στην ιστοσελίδα του Ευζωίας Γη (εταιρία που έχει ως σταθερό στόχο την ποιότητα των βιολογικών προϊόντων διατροφής, των προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και της περιποίησης προσώπου και σώματος) βρήκαμε:

Flakes με βιολογικές και τραγανές νιφάδες κινόα

Λευκή και κόκκινη

Βιολογική κινόα με μεξικανική γεύση

Βιολογική για τα παιδιά, με γεύση Tex-Mex


Φαγόπυρο
Αυτό που λέμε στην Ελλάδα “φαγόπυρο” είναι διεθνώς γνωστό ως buckwheat. Υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ασία -πριν εξαπλωθεί σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη-, με επιστήμονες να έχουν ερευνήσει αν όντως πρόκειται για υπερτροφή -αλλά και πού μας βοηθάει.

Ο σπόρος που μοιάζει με κόκκους σιταριού, αλλά έχει τριγωνικό σχήμα, παραμένει εκ των βασικών συστατικών της ασιατικής κουζίνας. Διατίθεται ψητό, άψητο και αλεσμένο σε αλεύρι.

Συνιστάται για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη (πχ ασθενείς με κοιλιοκάκη D), αλλά θέλουν τα οφέλη των δημητριακών ολικής αλέσεως. Είναι ευέλικτη πηγή φυτικών ινών, οι οποίες επιτρέπουν τακτικές κινήσεις του εντέρου και μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων ή δυσκοιλιότητας.

Εν ολίγοις προστατεύει το πεπτικό μας σύστημα και προσφέρει πολλά πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία. Όπως; Πρωτεΐνες, μέταλλα (χαλκό, μαγγάνιο, μαγνήσιο, φώσφορο), φλαβονοειδή (κατηγορία φυτοχημικών ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση που βάσει έρευνας βελτιώνει τις πνευματικές επιδόσεις, ενισχύει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο και τονώνει την ενεργή μνήμη), κερκετίνη (βοηθά στη μείωση φλεγμονών) και ποικιλία αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και βοηθούν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Έχει διαπιστωθεί και ότι τα άτομα που τρώνε τακτικά προϊόντα φαγόπυρου, έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και γλυκόζης στο αίμα. Άρα συμβάλει στη μείωση πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μισό φλιτζάνι μερίδα ψητού φαγόπυρου περιέχει:
77 θερμίδες

3 γραμμάρια πρωτεΐνη

1 γραμμάριο λίπος

17 γραμμάρια υδατάνθρακες

2 γραμμάρια φυτικές ίνες

1 γραμμάριο ζάχαρης

Το Ευζωίας Γη διαθέτει:

Βιολογικές νιφάδες φαγόπυρου

3 σπόροι - υπερτροφές που μας χαρίζουν τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής
Που μπορείς να απολαύσεις στο πρωινό (θα τις χειριστείς όπως τη βρώμη), σε μπάρες, τηγανίτες ή στη σαλάτα και στα μπιφτέκια.

Flakes φαγόπυρου

3 σπόροι - υπερτροφές που μας χαρίζουν τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής
Για να ξεκινάς την ημέρα σου με χαμηλά λιπαρά και ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός σου, ώστε να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις.

Πέννες με φαγόπυρο

3 σπόροι - υπερτροφές που μας χαρίζουν τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής
Συνιστώνται για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη, το αλεύρι, το αβγό, τη λακτόζη και τα συντηρητικά,

Βιολογική ρυζογκοφρέτα με φαγόπυρο

Μπορεί να γίνει το τέλειο σνακ για μεγάλους και παιδιά.

Κεχρί
Υπάρχουν ντοκουμέντα που καθιστούν σαφές πως από το 7.500 πΧ καλλιεργούνταν συστηματικά στην Κίνα ο μικρός κόκκος που μοιάζει με σπόρο δημητριακών που λέγεται κεχρί. Δεν είναι ένα προϊόν, αλλά ποικιλίες.

Το ‘αρχαίο σιτάρι’ που έχει εξαιρετική αντοχή στην ξηρασία και τα παράσιτα (χάριν της γενετικής του σύνθεσης και της δομής του), ανήκει στην οικογένεια Poaceae -είναι γνωστή ως οικογένεια χόρτων. Το 5.000 πΧ διέσχισε τη Μαύρη Θάλασσα και πέρασε στην Ευρώπη. Θα το βρεις και στη Βίβλο, όπου αναφέρεται η χρήση του σε τύπο άζυμου ψωμιού.

Πώς όμως, επανήλθε στο προσκήνιο: βοήθησε η απουσία γλουτένης και η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά (είναι πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις -και δη σε φερουλικό οξύ και κατεχίνες, μόρια που προστατεύουν τον οργανισμό μας από το οξειδωτικό στρες, βοηθούν στην επούλωση πληγών, την προστασία του δέρματος και τις φλεγμονές).

Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχει, παράγουν μια παχύρρευστη ουσία στο έντερο που ‘παγιδεύει’ τα λίπη και βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μη αμυλούχους πολυσακχαρίτες -δύο τύποι άπεπτων υδατανθράκων που βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα-, ενώ έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη -και ως εκ τούτου, συνιστάται για άτομα με διαβήτη.

Χαρακτηριστικά, μελέτη που έγινε σε 105 άτομα με διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση ενός πρωινού με βάση το ρύζι, με πρωινό που είχε ως βάση το κεχρί μείωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα.

Ένα φλιτζάνι (174 γραμμάρια) μαγειρεμένου κεχριού έχει:
207 θερμίδες

41 γραμμάρια υδατάνθρακες

2.2 γραμμάρια φυτικές ίνες

6 γραμμάρια πρωτεΐνη

1.7 γραμμάρια λίπος

το 25% των ημερησίων αναγκών σε φώσφορο

το 19% των ημερήσιων αναγκών σε μαγνήσιο

το 6% των ημερήσιων αναγκών σε σίδηρο

Παρέχει περισσότερα αμινοξέα από τα περισσότερα -άλλα- δημητριακά, ενώ έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο (ένα φλιτζάνι καλύπτει το 13% των ημερήσιων αναγκών).

Στο Ευζωίας Γη θα βρεις συσκευασίες χορτοφαγικού γεύματος με κεχρί, γεμάτων σε θρεπτικά συστατικά, χωρίς περιττές θερμίδες που καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια και αυξάνουν το μεταβολικό ρυθμό.


Πηγές:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23219778/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28199789/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26566827/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28361824

https://enallaktikidrasi.com/2

Διατροφή

H μελάσα είναι αγνή μελάσα από ζαχαροκάλαμο, ένα 100% φυσικό προϊόν. Παρασκευάζεται με την παλιά παραδοσιακή συνταγή η οποία της προσδίδει τη μοναδική στο είδος της εξαιρετική γεύση, διατηρώντας παράλληλα αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά της συστατικά.

Είναι γλυκαντική ουσία ιδανική για να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη ή το μέλι. Περιέχει πολλά ανόργανα και οργανικά στοιχεία φυτικής προέλευσης, τα οποία γι’ αυτό το λόγο είναι πλήρως αφομοιώσιμα και αβλαβή για τον οργανισμό. Έχει αφαιρεθεί η ζάχαρη και δεν περιέχει καμία λιπαρή ουσία συνεπώς έχει πολύ λίγες θερμίδες (περίπου 25 ανά κάθε κουταλιά του γλυκού) και περιέχει φυσικά σάκχαρα που στις συνιστώμενες ποσότητες αφομοιώνονται πλήρως από τον οργανισμό.

Η μελάσα Melina περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, δηλαδή μέταλλα απαραίτητα για τον οργανισμό και αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυσικά συμπληρώματα διατροφής στον κόσμο. Εκτός αυτού, θωρακίζει τον οργανισμό με ολικές πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά γνωστά για την αντικαρκινική τους δράση.

Είναι ευεργετική και απαραίτητη για άτομα με στίγμα μεσογειακής αναιμίας ή χαμηλό αιματοκρίτη καθώς βοηθάει στην επαναφορά του σιδήρου, του αιματοκρίτη και της φερριτίνης στα φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς χημικές ουσίες.

Είναι ιδανική για την περίοδο της έμμηνου ρύσης, της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της εμμηνόπαυσης όπου ο γυναικείος οργανισμός χρειάζεται περισσότερο σίδηρο και ασβέστιο.

Εξαφανίζει την ωχρότητα του προσώπου και τους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια (που οφείλονται στην έλλειψη σιδήρου και καλίου) μόνο με δυο κουταλάκια ημερησίως μέσα σε 2 με 3 εβδομάδες. Επίσης επαναφέρει τη φυσική ομορφιά επαναδραστηριοποιώντας και ενισχύοντας τη σπαργή του δέρματος, δηλαδή την ενυδάτωση των κυττάρων του δέρματος άρα και τη φυσική τους αναγέννηση. Συνεπώς βοηθάει και στην επούλωση των σημαδιών του προσώπου, που δημιουργούνται από την ακμή σε αγόρια και κορίτσια σε σύντομο χρόνο.

Δεν παχαίνει γιατί περιέχει φυσικά σάκχαρα με 0% λιπαρά που στις συνιστώμενες ποσότητες (2 κουταλάκια ημερησίως) αφομοιώνεται πλήρως από τον οργανισμό. Έτσι είναι κατάλληλη για όσους κάνουν δίαιτα αφού περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και την ενέργεια που έχει ανάγκη ο οργανισμός με πολύ λίγες θερμίδες. Επίσης βοηθά στο πρόβλημα της ανορεξίας γιατί αποτρέπει μόνιμες ορμονικές και οργανικές βλάβες, αφού παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία που λείπουν.

Η καθημερινή χρήση της Melina μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Ενισχύει τη μνήμη και βοηθάει τη σωστή ανάπτυξη των ιστών και οστών των παιδιών. Βοηθάει σε προβλήματα τριχόπτωσης που προέρχονται από έλλειψη σιδήρου καθώς και στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Μπορεί να ληφθεί άφοβα από έγκυες αλλά και βρέφη.

Η μελάσα, πέρα όλων των ευεργετικών ιδιοτήτων της έχει γλυκαιμικό δείκτη 55. Έτσι μπορεί να ανακουφίσει τις απαγορεύσεις ή τους περιορισμούς σχετικά με τους «γλυκούς πειρασμούς» στη ζωή ενός διαβητικού και να αποτελέσει έναν «γλυκό σύμμαχό» του. Υπερτερώντας της μαλτοδεξτρίνης (150), της γλυκόζης (100), του σιροπιού καλαμποκιού (75), της λευκής ζάχαρης (65) αλλά και του μελιού (50-75), η μελάσα, με την αργή μεταβολική αποδέσμευσή της, δεν ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου όσο οι παραπάνω υδατάνθρακες, ενισχύοντας την ήδη αξιόλογη θέση της ανάμεσα στις 9 κορυφαίες τροφές του πλανήτη.

Τα σάκχαρα και η φρουκτόζη που περιέχει λόγω του ότι λαμβάνονται στη φυσική τους μορφή είναι πολύ εύκολα αφομοιώσιμα από τον οργανισμό γι' αυτό και μπορεί να συμπεριληφθεί στο διαιτολόγιο ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη με τη συμβουλή διατροφολόγου – ιατρού.

Είναι ωμή και δεν περιέχει θείο ή γλουτένη.

Δεν αποτελεί φάρμακο αλλά φυσικό συμπλήρωμα. Η συμβουλή γιατρού είναι απαραίτητη για αντιμετώπιση κάθε σοβαρής πάθησης.

Είναι ιδανική για μαγειρική, ζαχαροπλαστική χρήση, σαλάτες, σάλτσες. Συνδυάζεται άριστα με παγωτό, γιαούρτι, χυμούς, καφέ κ.α.

Διατροφή

Συνδυασμοί πλήρους πρωτεΐνης για vegans και χορτοφάγους: Πώς θα πάρετε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα
Μιχάλης Θερμόπουλος
Εάν είστε vegan ή αυστηρά χορτοφάγος, πρέπει να εστιάσετε στους τύπους πηγών πρωτεΐνης που καταναλώνετε, επειδή τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα είναι ελλιπείς πρωτεΐνες.
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα φυτικά τρόφιμα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Μπορείτε να πάρετε άφθονη πρωτεΐνη από τα φυτά, αλλά σχεδόν κάθε φυτική τροφή είναι χαμηλή σε ένα, ή περισσότερα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα σας. Πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό και τι μπορεί να κάνει ένας βίγκαν;

Μπορεί να ακούγεται άσχημο, αλλά εφόσον τρώτε μια ποικιλία πηγών πρωτεΐνης κάθε μέρα, θα είστε μια χαρά. Ο συνδυασμός διαφορετικών πηγών πρωτεΐνης θα σας εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα κάθε μέρα.

Τι είναι τα αμινοξέα
Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης. Το σώμα σας τα χρειάζεται για να δημιουργήσει τις πρωτεϊνικές δομές, που χτίζουν και διατηρούν τους ιστούς.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά αμινοξέα. Έχουν παρόμοιες δομές, αλλά διαφοροποιούνται από τις πλευρικές τους αλυσίδες. Όλες οι πρωτεΐνες, ανεξάρτητα από ποια τροφή προέρχονται, αποτελούνται από αμινοξέα. Αλλά ο αριθμός και η σειρά των αμινοξέων που συνθέτουν το βόειο κρέας, ή ένα φασόλι, διαφέρουν από αυτά που αποτελούν τα μέρη του σώματός σας.

Είτε τρώτε μπριζόλα, είτε φασόλια (ή οτιδήποτε περιέχει οποιαδήποτε πρωτεΐνη, ακόμη και μια μικρή ποσότητα), το πεπτικό σας σύστημα διασπά την τροφή σε αμινοξέα. Αυτά απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος. Από εκεί, τα αμινοξέα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των πρωτεϊνών που αποτελούν τους μύες, τα όργανα και πολλούς άλλους ιστούς.

Τι είναι οι πλήρεις πρωτεΐνες και ποια είναι τα απαραίτητα αμινοξέα
Δεν είναι όλα τα αμινοξέα απαραίτητα. Το σώμα μπορεί να παράγει πολλά αμινοξέα από τα υπολείμματα παλαιών αμινοξέων και μερικές άλλες πρώτες ύλες που βρίσκονται στο σώμα. Αλλά υπάρχουν μερικά αμινοξέα που το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει. Αυτά ονομάζονται απαραίτητα αμινοξέα επειδή πρέπει να τα παίρνουμε μέσω διατροφής.

Αυτά είναι τα απαραίτητα αμινοξέα:
Ιστιδίνη
Ισολευκίνη
Λευκίνη
Λυσίνη
Μεθειονίνη
Φαινυλαλανίνη
Θρεονίνη
Τρυπτοφάνη
Βαλίνη
Όλες οι ζωικές πρωτεΐνες περιέχουν κάθε ένα από αυτά τα απαραίτητα αμινοξέα, επομένως ονομάζονται πλήρεις πρωτεΐνες. Εάν είστε χορτοφάγος, αλλά τρώτε αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορείτε να πάρετε πλήρεις πρωτεΐνες από αυτά τα τρόφιμα.

Οι φυτικές πρωτεΐνες είναι λίγο διαφορετικές. Κάθε φυτό που τρώτε έχει διαφορετικό προφίλ αμινοξέων. Για παράδειγμα, οι σπόροι και τα δημητριακά έχουν εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη. Τόσο χαμηλή, που δεν μπορούν καν να θεωρηθούν ως πηγή λυσίνης. Εάν τρώτε μόνο σπόρους και δημητριακά, δεν θα πάρετε αρκετή λυσίνη, και αυτό είναι κακό.

Ωστόσο, τα όσπρια, όπως ο αρακάς, τα ξερά φασόλια και οι φακές, περιέχουν πολλή λυσίνη. Από την άλλη πλευρά, τα όσπρια δεν είναι καλές πηγές τρυπτοφάνης, μεθειονίνης και κυστίνης, αλλά αυτά τα αμινοξέα βρίσκονται σε σπόρους και δημητριακά. Εφόσον τρώτε μερικά δημητριακά και μερικά όσπρια, θα λαμβάνετε μέρος από κάθε απαραίτητο αμινοξύ.

Συμπληρωματικές πρωτεΐνες
Τα δημητριακά και τα όσπρια ονομάζονται συμπληρωματικές πρωτεΐνες, γιατί όταν τα συνδυάζετε, λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι επίσης συμπληρωματικά με τα όσπρια, επειδή περιέχουν τρυπτοφάνη, μεθειονίνη και κυστίνη.

Συνδυασμός Πρωτεϊνών
Δεν χρειάζεται να τρώτε συμπληρωματικές πρωτεΐνες μαζί σε κάθε γεύμα. Εφόσον λαμβάνετε μια ποικιλία πρωτεϊνών κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα λαμβάνετε άφθονες ποσότητες από κάθε αμινοξύ. Αλλά αν σας ενδιαφέρει, δείτε μερικούς τρόπους για να συνδυάσετε τις συμπληρωματικές πρωτεΐνες σας:

Δημητριακά + όσπρια
Φασολάδα και κράκερ
Μαύρα φασόλια και ρύζι
Ζυμαρικά και αρακάς
Ψωμί ολικής αλέσεως και φυστικοβούτυρο
Ξηροί καρποί + σπόροι + όσπρια
Χούμους (ρεβίθια και ταχίνι)
Φακές και αμύγδαλα
Ψητοί ξηροί καρποί, σπόροι και φιστίκια
Πλήρεις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης
Η σόγια είναι μια φυτική πρωτεΐνη που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Είναι επίσης μια καλή πηγή υγιεινών λιπαρών και φυτοχημικών (φυτικές χημικές ουσίες που μπορεί να είναι καλές για εσάς). Συνήθως σερβίρεται ως τέμπε, ή τόφου και το γάλα σόγιας είναι ένα δημοφιλές υποκατάστατο του γάλακτος. Τα φασόλια edamame είναι μια άλλη εύκολη πηγή πρωτεΐνης σόγιας.

Ο αμάρανθος, η κινόα και οι σπόροι κάνναβης και chia είναι επίσης πλήρεις πρωτεΐνες, οπότε η προσθήκη οποιασδήποτε από αυτές τις τροφές, μαζί με τον συνδυασμό άλλων πηγών πρωτεΐνης, θα σας βοηθήσει να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα καθημερινά.

Πηγή: https://www.verywellfit.com

https://www.iatropedia.gr/

Διατροφή

Φύεται σε άγρια κατάσταση στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Καλή ποιότητα αιθερίου ελαίου κίστου έρχεται από τη χώρα του Μαρόκου.

Η λαδανιά είναι το τριαντάφυλλο των βράχων, φυτό γνωστό από την αρχαιότητα. Η ρητίνη του, χρησιμοποιείτο τότε ως θυμίαμα και ως υλικό για την ταρίχευση. Το 18ο αιώνα, εθεωρείτο σπουδαίο φάρμακο. Παλαιότερα, το ρετσίνι του κίστου συλλεγόταν από τους βοσκούς, αφού κολλούσε στις προβιές των προβάτων που τριγυρνούσαν ανάμεσα σε αυτούς τους θάμνους για να βρουν την τροφή τους. Στην Κρήτη, υπήρχε ένα εργαλείο, το λαδανιστήριο, όμοιο με την τσουγκράνα, που είχε αντί για σιδερένια δόντια, μακριά δερμάτινα λουριά τα οποία βοηθούσαν στη συλλογή της ρητίνης του φυτού.

Το αιθέριο έλαιο εξάγεται με απόσταξη, μέσω ατμού, της κόλλας που περιέχεται στα φύλλα και τους νεαρούς βλαστούς της λαδανιάς. Η συλλογή της ρητίνης γίνεται τους μήνες του θέρους. Τα κύρια χημικά συστατικά του είναι πινένιο (a-pinene) και καμφένιο (camphene).

Τα οφέλη του αιθερίου ελαίου του κίστου στη δερματολογία είναι πολλά. Βοηθά κατά της ακμής, της ροδόχρου ακμής, της υπεριδρωσίας, των σμηγματορροϊκών κυστών, σε μολυσμένες πληγές, σε πληγές από κατάκλιση, σε δερματικά έλκη, σε φλόγωση δέρματος.

Είναι εξαιρετικό για αντιρυτιδική και αντιγηραντική θεραπεία και πρόληψη π.χ. 30 ml λάδι αργκάν με προσθήκη 6 σταγ. αιθ. ελαίου τριαντάφυλλου και 2 σταγ. αιθ. ελαίου κίστου ή 30 ml λάδια νυκτολούλουδου, rosehip, jojoba και ελάχιστου σιτέλαιου με την προσθήκη 4-5 σταγ. αιθ. ελαίου κίστου. Μπορούμε επίσης, να προσθέσουμε 2 σταγόνες του αιθ. ελαίου, μέσα στην κρέμα ημέρας ή νύκτας για εντονότερη αντιρυτιδική θεραπεία.

Καλό αντιφλεγμονώδες, (πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει δράση κατά αυτοάνοσων νοσημάτων), χρησιμοποιείται κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Βοηθά στην αποσυμφόρηση του λεμφικού συστήματος με λεμφικό μασάζ.

Έχει αξιοσημείωτες αντιαιμορραγικές ιδιότητες και βοηθά σε μηνορραγίες, αιμορραγίες παντός τύπου, επίσταξη (ρινορραγία). Δύο σταγόνες αιθερίου ελαίου σε ένα φυτίλι βαμβακιού εισαγόμενο στο ρουθούνι σταματά την αιμορραγία. Μπορεί να γίνει και εσωτερική λήψη, 1-2 σταγόνες αιθερίου ελαίου κίστου σε λίγο μέλι δύο φορές την ημέρα σε περιπτώσεις εσωτερικής αιμορραγίας.

Στο νευρικό σύστημα μπορεί να βοηθήσει κατά της αϋπνίας, του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, του άγχους. Ως αντιβακτηριακό βοηθά κατά των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και του πυρετού εκ χόρτου. Δρα κατά των Staphylococous aureus, escherichia coli, candida albicans (Leng and Foster 1996 p 337). Δεν συνίσταται η χρήση του κατά την διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της κύησης.

Στην αρωματοποιία χρησιμοποιούνται επίσης μόνο τα κλαδιά και τα φύλλα του φυτού, από όπου λαμβάνεται το αρωματικό κόμμι. Τα άνθη δεν χρησιμοποιούνται. Μπαίνει στα αρώματα ως νότα βάσης σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο από 0,8% της σύνθεσης. Αποτελεί καλό σταθεροποιητή του αρώματος.

Συνδυάζεται καλά με περγαμόντο, χαμομήλι, ιεροβότανο, ελίχρυσο, άρκευθο, λεβάντα, πορτοκάλι, πατσουλί, πεύκο, σανδαλόξυλο, βετιβέρ, λεβάντα. Το Hydrosol του κίστου έχει PH 2,9 -3,1 και μια μυρωδιά παλιάς αρχοντιάς. Κάποιοι από μας τη λατρεύουν κάποιοι τη μισούν. Έχει μακριά διάρκεια ζωής. Το χαμηλό του ΡΗ βοηθά σε αιμορραγούντα έλκη, σε ελκώδη κολίτιδα, στη νόσο του Crohn, ειδικά εφόσον συνδυάζεται με hydrosol βασιλικού ή αχιλλαίας (σε εσωτερική χρήση).

Όπως και το αιθέριο έλαιο, το Hydrosol έχει καλά αντιγηραντικά αποτελέσματα, όταν ψεκάζεται 2 φορές την ημέρα στο δέρμα του προσώπου. Επίσης έχει την ιδιότητα να κατευνάζει τα πρησμένα μάτια ως κομπρέσα. Η μυρωδιά του είναι γιανγκ και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καλό aftershave.

Το νερό του κίστου με εσωτερική λήψη βοηθά κατά της ενδομητρίωσης και της βαριάς αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. (2 κουτ. σούπας διαλυμένες σε 1 lt νερού πίνεται κάθε μέρα για διάστημα πέντε ημερών πριν την έλευση της περιόδου. Μετά διακόπτουμε).

Με τo hydrosol του κίστου, μπορούμε να παρασκευάσουμε θαυμάσιο αποσμητικό, φιλικό προς το δέρμα μας.

Διαλύουμε σε ελάχιστο καθαρό οινόπνευμα αιθέρια έλαια γκρέιπ φρουτ, λεμονιού, λεβάντας, σανδαλόξυλου Αυστραλίας ή άλλα της αρεσκείας μας (2 σταγόνες από το καθένα, μέχρι 3-4 αιθέρια έλαια) και συμπληρώνουμε με το νερό του κίστου. Αναμιγνύουμε. Εφόσον δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε οινόπνευμα, διαλύουμε τα αιθέρια έλαια σε ειδική διαλυτική ουσία γι” αυτά, η οποία κυκλοφορεί στο εμπόριο και συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο. Από τον κίστο, παρασκευάζεται και το ανθοϊαμα του Μπάχ με την ονομασία rock rose.

Το rock rose είναι ένα από τα πέντε ανθοιάματα που απαρτίζουν το πασίγνωστο rescue remedy. (ίαμα πρώτης βοήθειας). Ως ανθοϊαμα βοηθά να κατανικηθεί ο υπερβολικός τρόμος, ο πανικός, δίνοντας θάρρος, δύναμη και κουράγιο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ίαμα πρώτης ανάγκης σε ακραίο τρόμο, όμως δίνει αποτελέσματα και στην υπέρβαση χρόνιων φόβων που μας καθηλώνουν. Περιστασιακή χρήση του, βοηθά να συνέλθουμε από εφιάλτες.

Βασιλική Κοντογιάννη

Αρωματοθεραπεύτρια.

womenonly.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.