Σεπτεμβρίου 24, 2020

Διατροφή

Γνωρίζετε ότι τα φυτοθρεπτικά συστατικά με τα οποία είναι «οπλισμένα» τα φυτά έχουν τη δύναμη να προστατεύσουν και εμάς; Ας δούμε ποιες τροφές αποτελούν πολύτιμη πηγή αυτών των χημικών ενώσεων και εγγυώνται μία ισορροπημένη διατροφή

 

Όλο και περισσότερες μελέτες ρίχνουν φως στα δυνητικά ευεργετικά οφέλη των φυτοθρεπτικών συστατικών στην ανθρώπινη υγεία. Οι επιστήμονες έχουν ήδη εντοπίσει χιλιάδες πηγές φυτοθρεπτικών συστατικών σε φρούτα, λαχανικά, σπόρους, ξηρούς καρπούς, βότανα και μπαχαρικά και η έρευνα σε αυτό το πεδίο είναι ταχέως εξελισσόμενη.

Τα φυτοθρεπτικά ή φυτοχημικά συστατικά είναι οι χημικές ενώσεις που παράγουν τα φυτά και οι οποίες τα βοηθούν να αναπτυχθούν σωστά αποκρούοντας τους «εχθρούς» (π.χ. παράσιτα) και καταπολεμώντας παθογόνα.

Στον άνθρωπο, κατά την πέψη και απορρόφηση τροφίμων και ροφημάτων πλούσιων σε φυτοθρεπτικά συστατικά, αυτές οι ενώσεις ενεργοποιούνται στις βιοχημικές οδούς του οργανισμού που επιδρούν στη συνολική κατάσταση της υγείας μας.

Ας δούμε, λοιπόν, τέσσερις πηγές πολύτιμων φυτοθρεπτικών συστατικών.

Καφεϊκό και χλωρογενικό οξύ

Εδώ πρωταγωνιστής είναι ο καφές, καθώς στους κόκκους του περιλαμβάνονται και τα δύο φυτοθρεπτικά συστατικά του καφεϊκού και χλωρογενικού οξέος.

Αν, όμως, τυγχάνει και δεν είστε λάτρεις του καφέ, μπορείτε να τα βρείτε αμφότερα σε μία ποικιλία από φρούτα, λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά.

Το καφεϊκό οξύ περιλαμβάνεται σε χουρμάδες, δαμάσκηνα, ελιές, πατάτες, ηλιόσπορο, κανέλα, κύμινο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, γλυκάνισο, δυόσμο, κύμινο, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο και δεντρολίβανο.

Το χλωρογενικό οξύ βρίσκεται σε δαμάσκηνα, βατόμουρα, μήλα, αχλάδια, οδάκινα, αγκινάρες, πατάτες, ηλιόσπορους, δυόσμο, φασκόμηλο και ρίγανη.

Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας γύρω από το καφεϊκό οξύ και το χλωρογενικό οξύ έγκειται σε εργαστηριακές μελέτες, κατ’ επέκταση τα ευρήματα δεν έχουν άμεση εφαρμογή στον άνθρωπο.

Οι εργαστηριακές μελέτες καταδεικνύουν, πάντως, ότι αυτές οι ενώσεις επιδρούν σε οδούς σηματοδότησης που συμβάλλουν στην ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Παράλληλα, έρευνες σε πειραματόζωα έχουν δείξει πως το καφεϊκό οξύ και το χλωρογενικό οξύ κατέστειλαν την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό. Πρόκειται για αποτελέσματα που υποδηλώνουν έναν μηχανισμό μείωσης της εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, ωστόσο σαφώς απαιτούνται περισσότερες έρευνες για τα όποια συμπεράσματα.

Κερκετίνη

Οι ενώσεις της κερκετίνης χαρίζουν στα λουλούδια, τα τρόφιμα και τα λαχανικά κάποιο από το χρώμα τους. Βοηθούν τα φυτά να προσαρμοστούν στις τοπικές συνθήκες και ρυθμίζουν τις ορμόνες που επηρεάζουν την ανάπτυξή τους.

Οι διατροφικές πηγές κερκετίνης είναι σπαράγγια, μαύρες ελιές, κακάο, βατόμουρα, δαμάσκηνα, κουκιά, μήλα, κόκκινα και καφέ κρεμμύδια, κρεμμύδια, βατόμουρα, σμέουρα, φράουλες, μπρόκολο, κόκκινο μαρούλι, κόκκινο κρασί, πράσινα φασόλια, κολοκύθια, ρίγανη, μαντζουράνα, γαρίφαλο και κάπαρη.

Αν και οι περισσότερες μελέτες σχετικά με την κερκετίνη έχουν διεξαχθεί εξίσου στο εργαστήριο ή σε πειραματόζωα, δείχνουν ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.

Βάσει αυτών των πολύ πρώιμων μελετών, η κερκετίνη μεταβάλει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσσονται και εξαπλώνονται τα καρκινικά κύτταρα και συμβάλει στην εξουδετέρωσή τους.

Συμπληρώματα κερκετίνης έχουν χορηγηθεί επίσης στο πλαίσιο κλινικών μελετών σχετικά με την υπέρταση. Σε ανασκόπηση επτά τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών, τόσο η συστολική όσο και η διαστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκαν σημαντικά μεταξύ των συμμετεχόντων που λάμβαναν συμπλήρωμα.

Γλυκοσινολάτες

Όσο για τις γλυκοσινολάτες, οι χημικές αυτές ενώσεις δίνουν σε συγκεκριμένα φυτά την έντονη γεύση τους. Βρίσκονται σε μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, καλαμπόκι, ραδίκι, λαχανίδα, ραπανάκι, κουνουπίδι, κινεζικό λάχανο, αγριοράπανο γογγύλι, κάρδαμο και χόρτα μουστάρδας.

Η επεξεργασία των τροφίμων επηρεάζει την περιεκτικότητα σε γλυκοσινολάτη, με το μαγείρεμα στον ατμό να διατηρεί περισσότερες ουσίες.

Η βιοδραστικότητα των γλυκοσινολατών είναι πιθανόν να εξελίχθηκε στο πλαίσιο του συστήματος άμυνας των φυτών απέναντι σε έντομα και ασθένειες. Εργαστηριακές μελέτες σε κύτταρα και πειραματόζωα έχουν δείξει ότι οι γλυκοσινολάτες διαθέτουν αντιμικροβιακή δράση, καθώς και πιθανώς αντικαρκινική -τομείς στους οποίους απαιτείται βέβαια εκτενέστερη έρευνα.

https://ygeiamou.gr/

Διατροφή

Τόσο η διατροφή όσο και η σωματική δραστηριότητα είναι κλειδιά εάν θέλετε να αυξήσετε την μυική σας μάζα.

Για να ξεκινήσετε, είναι σημαντικό να πιέσετε το σώμα σας μέσω σωματικής άσκησης. Ωστόσο, χωρίς την κατάλληλη διατροφική υποστήριξη, η πρόοδός σας θα σταματήσει.

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι πολύ σημαντικές για την απόκτηση μυών, αλλά οι υδατάνθρακες και τα λίπη είναι επίσης απαραίτητες πηγές ενέργειας.

Εάν ο στόχος σας είναι να αυξήσετε μυική μάζα, θα πρέπει να εστιάσετε στην τακτική άσκηση και στο να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες κάθε μέρα από τροφές που βοηθούν στην δόμηση μυών.


Αυγά
Σολομός
Στήθος κοτόπουλου
Γιαούρτι
Τόνος
Βόειο φιλέτο
Γαρίδες
Σόγια
Τυρί τύπου cottage
Στήθος γαλοπούλας
Φασόλια
Πρωτεϊνικές σκόνες
Εντεμάμη (άγουροι καρποί σόγιας)
Κινόα
Σκαλοπίνια
Ρεβύθια
Φιστίκια
Τόφου (tofu)
Χοιρινό φιλέτο
Γάλα
Αμύγδαλα
Κρέας από βίσονα
Καστανό ρύζι
Συμπερασματικά
Πολλές τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μυς. Πολλές από αυτές είναι γεμάτες με πρωτεΐνες και επιτρέπουν στους μύες σας να ανακάμψουν και να αναπτυχθούν μετά την άσκηση.

Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να καταναλώνετε υδατάνθρακες και λίπη για να παρέχετε καύσιμα για άσκηση και σωματική δραστηριότητα.

Επιπλέον, πολλές από τις τροφές σε αυτήν τη λίστα περιέχουν τις βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργεί καλύτερα.

Για να επιτύχετε τον στόχο σας και να αυξήσετε μυική μάζα, εστιάστε στην τακτική άσκηση και στην κατανάλωση περισσότερων θερμίδων κάθε μέρα από θρεπτικές πηγές, όπως οι παραπάνω τροφές.

Iatropedia.gr https://www.newsitamea.gr/

Διατροφή

Βασισμένη στην κατανάλωση τοπικών, βιολογικών προϊόντων και στις κινεζικές προσεγγίσεις για την υγεία και την ιατρική, η μακροβιοτική διατροφή, έχει αποδειχθεί και ως μια εναλλακτική θεραπεία του καρκίνου.

Πώς ξεκίνησε;
Η μακροβιοτική διατροφή είναι μια φιλοσοφία, ένα πολιτιστικό κίνημα και ένα πρότυπο διατροφής που ξεκίνησε τον 18ο αιώνα από το Γερμανό γιατρό Christoph Hufeland για να περιγράψει ένα πρόγραμμα για την καλή υγεία και την παράταση της ζωής. Στην πορεία, εμπλουτίστηκε από κινεζικές προσεγγίσεις οπτικής για την υγεία και την ιατρική και θεωρήθηκε ως μια διατροφή-αντίδοτο στον καρκίνο.
Το 1982, δημοσιεύθηκε η αυτοβιογραφική ιστορία του γιατρού, Δρ Anthony Sattilaro, ο οποίος στα 49 του χρόνια διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη με πολλαπλές οστικές μεταστάσεις. Ο γιατρός αποφάσισε να υιοθετήσει έκτοτε τη μακροβιοτική διατροφή και 4 χρόνια μετά, οι εξετάσεις του έδειξαν πλήρη λύση των μεταστατικών αλλοιώσεων των οστών. Μια ακόμη ιστορία θεραπείας από τον καρκίνο, αυτή του του Δρ Ζαν Kohler, που θεραπεύθηκε από καρκίνο του παγκρέατος χάρη στη μακροβιοτική διατροφή ήρθε να επιβεβαιώσει την θεραπευτική δύναμη της διατροφής αυτής.

Τι είναι ακριβώς η μακροβιοτική διατροφή;
Βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση μακροθρεπτικών συστατικών καθώς και την εφαρμογή της φιλοσοφικής αρχής του γιν και του γιανγκ. Η μακροβιοτική διατροφή ωστόσο, δεν είναι ίδια για όλους καθώς διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία, το φύλο κάθε ατόμου, τις δραστηριότητές του, τις ανάγκες του και το περιβάλλον στο οποίο ζει.

Ποια τρόφιμα περιλαμβάνει;
Τα τρόφιμα της μακροβιοτικής διατροφής είναι κατά βάση βιολογικής καλλιέργειας, προέρχονται από τοπικές αγορές και είναι ελάχιστα επεξεργασμένα. Ανάμεσα στα τρόφιμα τα οποία περιλαμβάνει είναι και τα εξής:

Ολικής άλεσης δημητριακά σε ποσοστό 40-60% (καστανό ρύζι, κριθάρι, κεχρί, βρώμη, σιτάρι, καλαμπόκι, σίκαλη, φαγόπυρο), καθώς και χυλοπίτες, ζυμαρικά και ψωμί που παράγονται από αυτά.
Σε ποσοστό 20-30% λαχανικά τοπικής παραγωγής όπως azuki, ρεβίθια ή φακές, προϊόντα σόγιας όπως tofu, tempeh ή natto.
Κατανάλωση σε τακτά διαστήματα φυκιών (λαχανικών θάλασσας) μαγειρεμένα μαζί με τα φασόλια.
Φρούτα, ψάρια και ξηροί καρποί που πρέπει να καταναλώνονται περιστασιακά.
Αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων, όπως κρέας, λίπη, πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά, επεξεργασμένα σάκχαρα και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.
Πού ωφελεί;
Πρόκειται για μια διατροφή μια χαμηλή σε λίπος, υψηλή σε φυτικές ίνες, πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, κυρίως φυτοφαγική διατροφή. Συνδέεται με ένα σύστημα τρόπου ζωής (lifestyle) και μια πνευματική φιλοσοφία της ζωής.

Μελέτες που έχουν γίνει σε άτομα που την ακολουθούν, δείχνουν χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων ορού και αρτηριακής πίεσης καθώς και μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Διάφορες μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς δείχνουν επίσης χαμηλά ποσοστά διαφόρων τύπων καρκίνου, όπου ανάμεσά τους και ο καρκίνος του μαστού.

https://www.itrofi.gr/

Διατροφή

Blue Zone Diet: Η νέα παγκόσμια διατροφική τάση που εμπνέεται από την Ικαρία
ΤΖΟΥΛΙΑΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖ

Μια διατροφική τάση που ακούει στο όνομα Blue Zone έχει κερδίσει πολλούς οπαδούς. Όλα όμως ξεκίνησαν πριν 15 χρόνια όπου ένας δημοσιογράφος ο οποίος ταξίδευε παρατήρησε ότι σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη, οι κάτοικοι ζούσαν πάνω από 90 χρόνια.

Τότε μια ομάδα επιστημόνων αποφάσισε να μελετήσει αυτές τις περιοχές. Μάλιστα ανάμεσα τους υπάρχει και ένα Ελληνικό νησί η Ικαρία, ενώ τη λίστα συμπληρώνουν η Σαρδηνία της Ιταλίας, η Nicoya της Κόστα Ρίκα, η Loma Linda της Καλιφόρνια και η Okinawa της Ιαπωνίας. Το όνομα Blue Zone προήλθε επειδή οι ερευνητές κύκλωναν τις συγκεκριμένες περιοχές με μπλε μαρκαδόρο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών είχαν αρκετά κοινά στη διατροφής τους, αλλά και στον τρόπο ζωής τους γενικότερα, ενώ οι περισσότεροι δεν εμφάνισαν καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη, άνοια και υπέρταση.https://jenny.gr/

Διατροφή

Ουρικό οξύ: Τι διατροφή να κάνεις – Παράδειγμα μενού ημέρας
Μιχάλης Θερμόπουλος 
Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια επώδυνη μορφή αρθρίτιδας που εμφανίζεται όταν υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα προκαλούν σχηματισμό και συσσώρευση κρυστάλλων μέσα και γύρω από μια άρθρωση.


Το ουρικό οξύ παράγεται όταν το σώμα διαλύει μια χημική ουσία που ονομάζεται πουρίνη. Η πουρίνη υπάρχει φυσικά στο σώμα σας, αλλά βρίσκεται επίσης σε ορισμένες τροφές. Το ουρικό οξύ αποβάλλεται από το σώμα μέσω των ούρων.

Με την κατάλληλη διατροφή μπορείτε να μειώσετε το επίπεδο ουρικού οξέος στο αίμα. Αυτό δεν συνιστά θεραπεία, αλλά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας και να επιβραδύνει τις βλάβες στις αρθρώσεις.

Μια διατροφή για την μείωση της ουρικής αρθρίτιδας σας βοηθάει να:

επιτύχετε ένα υγιές βάρος και καλές διατροφικές συνήθειες
αποφύγετε ορισμένες (αλλά όχι όλες τις) τροφές με πουρίνες
συμπεριλάβετε ορισμένες τροφές που μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα ουρικού οξέος
Αναλυτικά
Οι γενικές αρχές σε μια διατροφή για το ουρικό οξύ συμπίπτουν με εκείνες της γενικότερης υγιεινής διατροφής:

Απώλεια βάρους: Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας και η απώλεια βάρους τον μειώνει. Έρευνες δείχνουν ότι η μείωση του αριθμού των θερμίδων και η απώλεια βάρους (ακόμη και χωρίς διατροφή περιορισμού των πουρινών) μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέος και την συχνότητα εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας. Η απώλεια βάρους μειώνει επίσης την συνολική πίεση στις αρθρώσεις.
Σύνθετοι υδατάνθρακες: Τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες. Αποφύγετε τροφές και τα ποτά με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και περιορίστε την κατανάλωση των χυμών φρούτων που είναι από την φύση τους γλυκοί.
Νερό: Μείνετε καλά ενυδατωμένοι, πίνοντας αρκετό νερό κάθε μέρα (πάνω από 8 ποτήρια).
Λιπαρά: Μειώστε τα κορεσμένα λίπη από κόκκινο κρέας, λιπαρά πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Πρωτεΐνες: Προτιμήστε άπαχο κρέας και πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και φακές, ως πηγές πρωτεΐνης.
Πιο συγκεκριμένες συστάσεις σε μια διατροφή για το ουρικό οξύ:
Κρέας από όργανα: Αποφύγετε κρέατα όπως το συκώτι, τα νεφρά και τα γλυκάδια, τα οποία έχουν υψηλά επίπεδα πουρίνης και συμβάλλουν σε υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.
Κόκκινο κρέας: Περιορίστε την ποσότητα βοείου κρέατος, αρνιού και χοιρινού κρέατος.
Θαλασσινά: Ορισμένοι τύποι θαλασσινών (όπως αντσούγιες, οστρακοειδή, σαρδέλες και τόνος) έχουν περισσότερες πουρίνες από άλλους. Αλλά τα συνολικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ψαριών μπορεί να υπερτερούν των κινδύνων για τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα. Οι μέτριες μερίδες ψαριών μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας διατροφής για το ουρικό οξύ.
Λαχανικά: Μελέτες έχουν δείξει ότι τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, όπως τα σπαράγγια και το σπανάκι, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας ή επαναλαμβανόμενων εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας.
Αλκοόλ: Η μπύρα και τα αποσταγμένα ποτά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Η μέτρια κατανάλωση κρασιού δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από ουρική αρθρίτιδα. Αποφύγετε το αλκοόλ κατά τη διάρκεια εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας. Ειδικά η μπύρα αποτελεί γνωστό παράγοντα ουρικού οξέος γενικότερα.
Ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά: Περιορίστε ή αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη, όπως δημητριακά με ζάχαρη, είδη αρτοποιίας και γλυκά. Περιορίστε την κατανάλωση χυμών φρούτων που είναι από την φύση τους γλυκοί.
Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το εάν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C (500 mg) ταιριάζει στη διατροφή και το πρόγραμμα φαρμακευτικής αγωγής σας.
Καφές: Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ με μέτρο (ειδικά ο καφές με καφεΐνη) μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Προσοχή: Η κατανάλωση καφέ μπορεί να μην είναι κατάλληλη εάν έχετε άλλες ιατρικές παθήσεις. Συζητήστε με το γιατρό σας για το πόσο και τι είδους καφέ είναι καλό για εσάς.
Κεράσια: Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κατανάλωση κερασιών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο προσβολής από ουρική αρθρίτιδα.

Διατροφή για ουρικό οξύ: Παράδειγμα μενού ημέρας
Δείτε τι μπορείτε να φάτε κατά τη διάρκεια μιας τυπικής ημέρας σε διατροφή ουρικής αρθρίτιδας:

Πρωινό
Δημητριακά ολικής αλέσεως, χωρίς ζάχαρη με γάλα αποβουτυρωμένο ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
1 φλιτζάνι φρέσκες φράουλες
Καφές
Νερό
Μεσημεριανό
Φέτες ψητού στήθους κοτόπουλου (60 γραμμάρια) σε πίτα ολικής αλέσεως με μουστάρδα
Ανάμικτη πράσινη σαλάτα με λαχανικά, 1 κουταλιά της σούπας καρύδια και σάλτσα από βαλσάμικο ξύδι και ελαιόλαδο
Αποβουτυρωμένο με χαμηλά λιπαρά γάλα ή νερό
Απογευματινό σνακ
1 φλιτζάνι φρέσκα κεράσια
Νερό
Βραδινό
Ψητός σολομός (85-120 γραμμάρια)
Φασολάκια ψητά ή στον ατμό
1/2 έως 1 φλιτζάνι ζυμαρικά ολικής αλέσεως
Νερό
Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
1 φλιτζάνι φρέσκο πεπόνι
Ποτό χωρίς καφεΐνη, όπως τσάι από βότανα
Συμπερασματικά
Ακολουθώντας μια διατροφή για το ουρικό οξύ θα το μειώσετε συνολικά στον οργανισμό. Αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι θα μειωθεί τόσο ώστε να μην χρειάζεστε φάρμακα. Αλλά μπορεί να βοηθήσει στην πτώση της συχνότητας εξάρσεων και στον περιορισμό της σοβαρότητάς τους.

Επίσης, μια διατροφή ουρικής αρθρίτιδας, μαζί με τον περιορισμό των θερμίδων και την τακτική άσκηση, θα βελτιώσει τη γενική υγεία σας, βοηθώντας σας να επιτύχετε και να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος.

Πηγή: https://www.mayoclinic.org.

https://www.iatropedia.gr/

Διατροφή

To πιπέρι καγιέν (cayenne pepper), είναι ένα αρωματικό μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το πιπέρι Capsicum annuum. Το γένος Καψικόν (Capsicum) είναι μέλος της οικογένειας των Σολανίδων (Solanaceae).

Πρόκειται για μια καυτερή πιπεριά που χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό των πιάτων Η ονομασία της οφείλεται στη πόλη Καγιέν (Cayenne), στη Γαλλική Γουιάνα (French Guiana).

Το συγκεκριμένο μπαχαρικό δημιουργείται από σπορά, ξήρανση και λείανση φρέσκων κόκκινων πιπεριών. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική πικάντικων πιάτων σαν σκόνη ή ακόμη και ολόκληρο (όπως στις κουζίνες Κορέας, Σιτσουάν και άλλες ασιατικές κουζίνες) ή σε μια λεπτή σάλτσα με βάση το ξίδι.

Το καγιέν χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους. Μάλιστα, λόγω της καψαϊκίνης η οποία είναι το ενεργό συστατικό του πιπεριού καγιέν και υπεύθυνη για τις φαρμακευτικές ιδιότητές του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία του πόνου των μυών και των αρθρώσεων. Η ουσία καψαϊκίνη δίνει στο μπαχαρικό την χαρακτηριστική «θερμότητα» και δημιουργεί μια αίσθηση καψίματος σε κάθε ιστό που έρχεται σε επαφή. Όταν παραδίδεται σε σωστή συγκέντρωση, η καψαϊκίνη έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα, προκαλώντας μια βιοχημική αντίδραση που είναι τόσο αναλγητική (ανακούφιση του πόνου) όσο και αντιφλεγμονώδης. Όταν χρησιμοποιείται για τον πόνο, βρίσκεται πιο συχνά σε τοπικές αλοιφές ή σε διαδερμικά έμπλαστρα. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μερικές φορές για να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία, να μειώσει την αρτηριακή πίεση ή να προωθήσει την απώλεια βάρους.

Διατροφική αξία

1 κουτ.γλ (5g) πιπέρι καγιέν

Θερμίδες: 17 kcal

Λιπαρά: 1g

Υδατάνθρακες: 3g

Φυτκές ίνες: 1.4g

Πρωτεϊνη: 0.6g

Μαγγάνιο: 0.1 mg

Κάλιο: 106 mg

Βιταμίνη A: 2185 IU

Βιταμίνη E: 1.6mg

Βιταμίνη K: 4.2 mcg

Το πιπέρι καγιέν, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α. Περιέχει επίσης, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Ε , βιταμίνη C, ριβοφλαβίνη , κάλιο και μαγγάνιο. Ωστόσο, λόγω της πολύ μικρής ποσότητας που καταναλώνεται σε μια μερίδα πιπεριού καγιέν, κάνει αμελητέα τη συμβολή του στη συνολική διαιτητική πρόσληψη αυτών των θρεπτικών ουσιών.

Αδυνάτισμα
Έχει από καιρό υποστηριχθεί ότι το πιπέρι καγιέν έχει θερμογόνες ιδιότητες που μπορούν να επιταχύνουν το μεταβολισμό, όταν αυτό περιλαμβάνεται ως μέρος του γεύματος. Τα στοιχεία, όμως, που υποστηρίζουν τη χρήση δισκίων καγιέν για την ενίσχυση του μεταβολισμού και την απώλεια βάρους είναι γενικά αδύναμα. Ενώ η λήψη ενός δισκίου καγιέν μπορεί σίγουρα να προκαλέσει ιδρώτα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτή η επίδραση σχετίζεται με αυξημένη καύση λίπους ή απώλεια βάρους.

Μυϊκός πόνος και οσφυαλγία
Μια ανασκόπηση του 2006 (Cochrane of Systematic Review), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν «μέτριες αποδείξεις» ότι οι τοπικές θεραπείες με βάση το καγιέν ήταν πιο αποτελεσματικές από το εικονικό φάρμακο ανακούφισης της οσφυαλγίας. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Anaesthesia ομοίως κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η τοπική κρέμα καψαϊκίνης, παρείχε μέτρια ανακούφιση του χρόνιου μυϊκού πόνου και του πόνου στις αρθρώσεις, όταν εφαρμόζεται τρεις έως πέντε φορές την ημέρα για 2 έως 6 εβδομάδες. Εκτός από τα αναλγητικά της αποτελέσματα, η καψαϊκίνη ασκεί ήπια αντιφλεγμονώδη δράση, προκαλώντας τη διαστολή των τοπικών αιμοφόρων αγγείων, που ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση τραυματισμού των αρθρώσεων ή των μυών.

Νευροπαθητικός πόνος
Ο νευροπαθητικός πόνος είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον πόνο που προκαλείται από τη βλάβη στα νεύρα. Η καψαϊκίνη έχει εξεταστεί εδώ και πολύ καιρό ως μέσο για τη θεραπεία του νευροπαθητικού πόνου, δεδομένης της έλλειψης αποτελεσματικών φαρμακευτικών θεραπειών. Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο Therapeutic Drug Monitoring κατέληξε στο συμπέρασμα , ότι ένα έμπλαστρο καψαϊκίνης υψηλής δόσης που χρησιμοποιήθηκε για 60 λεπτά σε 173 άτομα με περιφερική νευροπάθεια που προκαλείται από φάρμακα HIV, είχε ως αποτέλεσμα διπλή μείωση του πόνου σε σύγκριση με εκείνους που χρησιμοποιούν εικονικό φάρμακο.

Μεταβολικά οφέλη
Μια ανασκόπηση των μελετών του 2015, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open Heart, έδειξε, ότι η βιοχημική αντίδραση που προκαλείται από την καψαϊκίνη μπορεί να έχει πρακτικές εφαρμογές στη θεραπεία μιας σειράς μεταβολικών και καρδιαγγειακών διαταραχών. Τα στοιχεία, αφορούσαν κυρίως έρευνα σχετικά με τη χρήση του διαιτητικού καγιέν σε αρουραίους, χοίρους και άλλα θηλαστικά.

Μεταξύ των αναφερόμενων οφελών, η καψαϊκίνη αποδείχθηκε ότι διεγείρει τη σύνθεση του ενδοθηλιακού νιτρικού οξειδίου (eNOS), μια ουσία που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και επιβραδύνει την αγγειακή βλάβη που σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση.

Συνοψίζοντας, αυτό που υποδηλώνεται μέσα από πολυάριθμές επιστημονικές μελέτες είναι ότι μια διατροφή πλούσια σε καγιέν μπορεί να είναι ευεργετική για την τόνωση του μεταβολισμού, την πρόληψη ή τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης, του διαβήτη, της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, της υπέρτασης και του εγκεφαλικού. Ωστόσο, όλοι οι ερευνητές τονίζουν πως δεν πρέπει να γίνονται υπερβολές στην ποσότητα και θα πρέπει πάντα να ακολουθούνται οι ιατρικές συστάσεις.

Ρένα Σπυρίδων: Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Clickatlife.gr https://www.newsitamea.gr/

Διατροφή

Η θεραπεία με βιταμίνη D έχει φανεί ότι μπορεί να μειώνει την πιθανότητα ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D, αναφέρουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Ντάνασης, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), που συνοψίζουν τα δεδομένα από πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό JAMA Network Open.

Οι συγγραφείς της μελέτης διερεύνησαν τη συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα και την πιθανότητα ανεύρεσης θετικής δοκιμασίας PCR για το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.

Στη μελέτη, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, συμπεριελήφθησαν 489 ασθενείς με μέση ηλικία τα 49.2 έτη, ενώ το 75% ήταν γυναίκες και το 32% ανήκαν στη λευκή φυλή. Οι συμμετέχοντες κατατάχθηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με τα επίπεδα βιταμίνης D κατά το τελευταίο έτος ως ακολούθως: 124 (25%) εμφάνιζαν πιθανότατα ανεπάρκεια, 287 (59%) είχαν πιθανότατα επάρκεια και για 78 (16%) ασθενείς δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί η κατάσταση επάρκειας βιταμίνης D.

Συνολικά, 71 ασθενείς (15%) είχαν θετική δοκιμασία PCR για το νέο κορoνοϊό SARS-CoV-2. Στην πολυπαραγοντική ανάλυση, μεγαλύτερη πιθανότητα για θετική δοκιμασία είχαν όσοι ασθενείς είχαν ηλικία πάνω από 50 έτη, δεν ανήκαν στη λευκή φυλή και εμφάνιζαν πιθανότατα έλλειψη βιταμίνης D. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των ασθενών με ανεπάρκεια βιταμίνης D το ποσοστό των θετικών COVID-19 κρουσμάτων ήταν 21.6%, συγκριτικά με 12.2% μεταξύ των ασθενών με επάρκεια βιταμίνης D.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές καταλήγουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D πιθανώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο COVID-19 λοίμωξης. Τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες είναι απαραίτητες για να διαλευκανθεί η πιθανή συσχέτιση καθώς και το πιθανό όφελος από χορήγηση βιταμίνης D σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

https://www.newsbeast.gr/

Διατροφή

Αν προσπαθείτε να αφαιρέσετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας, το πιθανότερο είναι ότι δεν έχετε επιλογή στο ζήτημα, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται να την αποφεύγουμε λόγω συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας όπως η κοιλιοκάκη.

Αυτή η πάθηση προκαλεί βαριά δυσανεξία στη γλουτένη. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται το κριθάρι, ο σίτος και η σίκαλη, αλλά και ό,τι παράγεται από αυτά. Ακόμα και μια μικρή μπουκιά ψωμιού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Αν τυχαίνει να είστε διαβητικοί, χρειάζεται οπωσδήποτε να εξεταστείτε για κοιλιοκάκη, επειδή το 10% περίπου των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 εμφανίζουν και αυτή την πάθηση.

Ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν ωστόσο αυτή τη διατροφή ακόμα κι αν δεν έχουν κοιλιοκάκη. Πολλοί από αυτούς υποστηρίζουν ότι νιώσει βελτίωση στην υγεία τους αφού έχουν κόψει τη γλουτένη. Γι’ αυτό το λόγο, οι ερευνητές έχουν ονομάσει αυτή τη νέα διαταραχή «μη κοιλιακή ευαισθησία στη γλουτένη».


1ο βήμα: Εξετάστε τη διατροφή που κάνατε μέχρι σήμερα
Το πρώτο βήμα είναι να εξετάσετε με λεπτομέρεια τη διατροφή που κάνετε τώρα και να καθορίσετε τις αλλαγές. Σχεδόν κάθε προϊόν έχει μια λίστα με τα συστατικά που περιέχονται σε αυτό. Σε περίπτωση που δεν έχει, μπορείτε να ψάξετε στο διαδίκτυο. Ψάχνετε να αποφύγετε τρία συγκεκριμένα συστατικά, σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι.

Χρησιμοποιήστε δύο λίστες στα ψώνια σας. Η μία θα περιέχει τροφές που μπορείτε να φάτε και η δεύτερη τροφές που δεν μπορείτε. Μετά από λίγο καιρό θα τα θυμάστε απ’ έξω. Ένα παράδειγμα:

Ασφαλείς τροφές

– Φρούτα
– Λαχανικά
– Φρέσκα αυγά
– Φρέσκο κρέας/ πουλερικά
– Ψάρια
– Φασόλια (μη επεξεργασμένα)
– Ξηροί καρποί και σπόροι
– Τα περισσότερα γαλακτοκομικά
– Ρύζι

Μη ασφαλείς τροφές

– Σχεδόν όλα τα είδη ψωμιού
– Μπύρα
– Κράκερς
– Τα περισσότερα γλυκά
– Δημητριακά
– Κέικ
– Πίτες
– Pancakes/ Βάφλες
– Ζυμαρικά
– Τα περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα

2ο βήμα: Ψωνίστε προσεκτικά
Η μαγειρική είναι έως ένα βαθμό ζήτημα δημιουργικότητας. Οπότε πρέπει να καθορίσετε ποια υλικά χρειάζεστε. Καθώς μια δίαιτα χωρίς γλουτένη αποκλείει πολλές τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, οι μέθοδοί σας θα αλλάξουν ριζικά και πρέπει να βρεθούν υποκατάστατα. Πριν αγοράσετε οτιδήποτε, ελέγξετε τις ετικέτες προσεκτικά. Αν ένα προϊόν λέει ότι δεν περιέχει γλουτένη, είναι ασφαλές. Ο νόμος απαγορεύει σε όλες τις εταιρίες να γράφουν ψευδή στοιχεία.

3ο βήμα: Ενημερώστε φίλους και οικογένεια
Καθώς πολλές φορές τρώμε με άλλους, χρειάζεται να τους ενημερώσουμε σε σχέση με τα φαγητά που σερβίρουν ή σερβίρετε εσείς. Το βήμα αυτό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό, αν μένετε με άλλον. Χρειάζεται να γνωρίζουν τι πρέπει να αποφεύγετε και τις συνέπειες ενός λάθους.

4ο βήμα: Αναζητήστε υποκατάστατα
Επιστρέφοντας στα ψώνια: αφού θα αποφεύγετε τελείως όλα τα προϊόντα με ψωμί, ίσως χρειαστεί να ψάξετε εναλλακτικές. Τεχνικά, αλεύρι μπορεί να φτιαχτεί από κάθε ξηρή ουσία που μπορεί να αλεστεί. Γι’ αυτό και υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές.

5ο βήμα: Ερευνήστε την γκρίζα ζώνη
Υπάρχουν προϊόντα που συχνά περιέχουν γλουτένη, όπως ορισμένα καλλυντικά. Η πλαστελίνη επίσης περιέχει γλουτένη, οπότε αν τα παιδιά σας έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, χρειάζεται να προσέχετε. Κάποιες πολυβιταμίνες επίσης περιέχουν γλουτένη.

Τα φάρμακα είναι επίσης μια πιθανή πηγή ανεπιθύμητης γλουτένης. Αν και η πλειοψηφία περιέχουν ελάχιστη έως καθόλου γλουτένη, κάποιες από αυτές είναι γνωστό ότι περιέχουν ως βάση για άλλες ουσίες. Απλά λοιπόν ενημερώστε το γιατρό σας για την δυσανεξία σας για όποιο φάρμακο κι αν σας συνταγογραφήσει ώστε να είστε βέβαιοι.

https://enallaktikidrasi.com/

Διατροφή

Το σταφύλι, ο καρπός του αμπελιού, θεωρείται ο βασιλιάς των φρούτων καθώς είναι μία από τις πιο ωφέλιμες τροφές για τον άνθρωπο, πλούσια σε βιταμίνες κι οργανικά άλατα, αλλά και με ουσίες που καταπολεμούν πολλές ασθένειες. Ποιά ομως η σημασία του χρώματός του;
Τα σταφύλια είναι από τα πιο ωφέλιμα για την υγεία φρούτα, με αντιγηραντική και προστατευτική για την καρδιά δράση. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και σημαντική ποικιλία βιταμινών και μετάλλων. Ιδιαίτερα οι σπόροι του σταφυλιού είναι εξαιρετικά πολύτιμοι καθώς περιέχουν σημαντικά λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, τα οποία προστατεύουν το δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νευρικά κύτταρα από τις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών.

Υπάρχουν λευκά, κόκκινα και μαύρα (σκούρα κόκκινα) σταφύλια. Όλα τα είδη ασκούν ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό και είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C.

Μάλιστα τα κόκκινα και τα μαύρα στα σταφύλια, είναι ιδιαίτερα αναγνωρισμένα για τις ιδιότητές τους και τα οφέλη τους στην υγεία μας. Οι παραλλαγές στο χρώμα, υποδεικνύουν διαφορετικούς τύπους και ποσότητες φυτο-αντιοξειδωτικών ουσιών στη φλούδα τους.

Ρεσβερατρόλη: το ατού των σκουρόχρωμων σταφυλιών

Όλα τα σταφύλια είναι ευεργετικά για την υγεία, αλλά τα πιο σκούρα είναι τα πιο πολύτιμα, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη είναι μια φυσική αντι-παθογόνα ένωση που βρίσκεται στη φλούδα των σκουρόχρωμων σταφυλιών και άλλων φρούτων και λαχανικών με κοκκινωπό χρώμα και αποτελεί ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν τα φυτά για την άμυνά τους. Στα σταφύλια, αυτά που είναι βαθιά πορφυρού ή μαύρου χρώματος, περιέχουν την υψηλότερη συγκέντρωση ρεσβερατρόλης και ως εκ τούτου, αποτελούν κορυφαίες επιλογές για την υγεία.

Τα οφέλη της ρεσβερατρόλης για την υγεία…

• Αντιγραντική δράση: μελέτες έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη έχει ορισμένες ιδιότητες που προάγουν τη μακροζωία και έτσι περιέχεται σε πολλά καλλυντικά.

• Aντιφλεγμονώδης δράση: η ρεσβερατρόλη είναι ένα ισχυρό βακτηριοκτόνο και μυκητοκτόνο. Η πρόσληψη από το στόμα ή η τοπική εφαρμογή της ρεσβερατρόλης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παθογόνων μολύνσεων και φλεγμονών.

• Πρόληψη του καρκίνου: η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί σημαντικά αποτελεσματική στη θεραπεία δερματικών και γαστρεντερικών καρκίνων. Έχει δείξει επίσης κατασταλτικά αποτελέσματα σε όγκους στον πνεύμονα, το μαστό, τον προστάτη και στον καρκίνο του παγκρέατος καθώς και στη λευχαιμία.

• Ελέγχει το σακχάρο στο αίμα: η ρεσβερατρόλη ενεργοποιεί το SIRT1, γονίδιο που αυξάνει την έκκριση και την ευαισθησία της ινσουλίνης.

• Μείωση της πίεσης του αίματος: η ρεσβερατρόλη αναστέλλει τη δραστηριότητα της ορμόνης αγγειοτενσίνη, που προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει την παραγωγή του αγγειοδιασταλτικού νιτρικού οξειδίου. Η συνδυασμένη αυτή δράση αυξάνει σημαντικά τη ροή του αίματος και μειώνει την πίεση του αίματος.

• Μείωση χοληστερόλης: η ρεσβερατρόλη διαμορφώνει το μεταβολισμό του λίπους και μειώνει την ποσότητα των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) και τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων.

Η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί και στον χυμό σταφυλιού

Η κατανάλωση κόκκινων ή μαύρων σταφυλιών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να λάβετε την απαραίτητη ρεσβερατρόλη, αλλά αυτό μπορείτε να το πετύχετε με το παραπάνω και με την κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Η διαδικασία ζύμωσης βοηθά στην απελευθέρωση ρεσβερατρόλης από τα κυτταρικά τοιχώματα της φλούδας και των σπόρων, πολλαπλασιάζοντας τη βιοδιαθεσιμότητά της. Τα μοσχοστάφυλα μωβ και μαύρου χρώματος, έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ρεσβερατρόλη από όλα τα είδη σταφυλιών. Το κρασί από αυτά τα σταφύλια είναι επίσης πλούσιο σε ρεσβερατρόλη.

Συνιστάται έτσι να πίνετε 1 - 2 ποτήρια κόκκινο κρασί καθημερινά, εάν αντιμετωπίζετε υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων, καρκίνου του μαστού και διαβήτη.

Αν και όχι όσο το κρασί, ο χυμός κόκκινων σταφυλιών, περιέχει επίσης, πολύ περισσότερη ρεσβερατρόλη από τα φρέσκα φρούτα. Αν έχετε μειωμένη ηπατική λειτουργία ή δεν μπορείτε να πιείτε αλκοόλ, προτιμήστε λοιπόν τον χυμό σταφυλιών.

https://www.clickatlife.gr/

Διατροφή

Τα φραγκόσυκα είναι οι καρποί της φραγκοσυκιάς, ενός κάκτου που ανήκει στο γένος Opuntia. Οι κάκτοι της οικογένειας αυτής πήραν την ονομασία τους από την αρχαία πόλη Όπους. Μάλιστα, ο Θεόφραστος υποστήριζε ότι η φραγκοσυκιά αναπαραγόταν με τις ρίζες των φύλλων της.

Η φραγκοσυκιά προέρχεται από το Μεξικό ενώ ευδοκιμεί ιδιαίτερα στην Κεντρική και Νότια Αμερική λόγω του θερμού και ξηρού κλίματος. Η φήμη της εξαπλώθηκε αργότερα στις χώρες της Μεσογείου και πλέον η καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς έχει επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα φυτρώνει σε πλαγιές και σε βράχια έχοντας αυτούς τους χαρακτηριστικούς καρπούς που απαντώνται σε διάφορα χρώματα (ανοιχτό πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο) ανάλογα με τη φάση ωρίμανσης και την ποικιλία τους. Αξίζει να σημειωθεί πως τα φραγόσυκα περιέχουν φυσικές χρωστικές ουσίες, τις βεταλαΐνες οι οποίες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτική δράση.

Ποια είναι όμως η θρεπτική τους αξία;
Τα 150gr φραγκόσυκων αποδίδουν 61 θερμίδες, 10gr υδατάνθρακες, σχεδόν 1gr πρωτεΐνης, λιγότερο από 1gr λίπους και 5,5gr φυτικές ίνες. Τα φραγκόσυκα περιέχουν βιταμίνες Β (σε μικρή ποσότητα) ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνη C (καλύπτει περίπου το 35% των ημερήσιων αναγκών μας). Επίσης, είναι πηγή μετάλλων – ιχνοιστοιχείων όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό και κάλιο.

Η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και πηκτίνη μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα. Ως εκ τούτου δρα κατά του σακχαρώδη διαβήτη.
Η πλούσια περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, μετατρέπουν τα φραγκόσυκα σε φρούτα – προστάτες έναντι του καρκίνου και άλλων παθήσεων σε αρθρώσεις, μάτια, νεύρα κ.α.
Το μηλικό και το κιτρικό οξύ που περιέχονται στα φραγκόσυκα, συμβάλλουν στην ομαλή διεξαγωγή της πέψης.
Τα φραγκόσυκα συμβάλλουν στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους καθώς προκαλούν το αίσθημα κορεσμού (λόγω φυτικών ινών) και ταυτόχρονα είναι φτωχά σε θερμίδες.
Έχουν διουρητική δράση κι έτσι αντιμετωπίζουν την κατακράτηση υγρών. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η διουρητική τους δράση δεν προκαλεί ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες.
Τα φραγκόσυκα περιέχουν κάλιο που συμβάλλει στη μείωση της πίεσης του αίματος και βεταλαΐνες που ενισχύουν την υγεία του κυκλοφορικού συστήματος. Έτσι λοιπόν η κατανάλωσή τους συσχετίζεται με την υγεία και την καλή λειτουργία της καρδιάς.
Έρευνες που τρέχουν ακόμη δείχνουν ότι τα φραγκόσυκα συνδέονται με τη μείωση της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
Η κατανάλωση των φραγκόσυκων πριν την κατανάλωση αλκοόλ, δρα έναντι της μέθης και καταπολεμά τα συμπτώματά της (π.χ ναυτία, ξηροστομία, πονοκέφαλο κ.α.).
Η πλούσια περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Τα φραγκόσυκα είναι χρήσιμα και στους αθλητές καθώς συμβάλλουν στην ταχεία μυϊκή αποκατάσταση μετά την προπόνηση.
Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση χάρη στην περιεκτικότητά τους σε μπεταΐνη.
Ευεργετικά και τα φύλλα της φραγκοσυκιάς. Συγκεκριμένα:
Καταπολεμούν την άμμο στα νεφρά.
Ενισχύουν τη λειτουργία της καρδιάς.
Συμβάλλουν στη μείωση της γλυκόζης του αίματος.
Έχουν αντιδιαρροϊκή δράση.
Υπάρχουν παρενέργειες;
Η υπερκατανάλωσή τους ενδέχεται να προκαλέσει διάρροια, ναυτία και τυμπανισμό. Επίσης, εάν δεν γίνεται επαρκής λήψη υγρών, τα φραγκόσυκα δύναται να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.
Σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή θηλασμού συμβουλευτείτε τον ιατρό σας καθώς δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το αν ενδείκνυνται.
Σε περίπτωση που πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη και ακολουθείτε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή καλό είναι να παρακολουθείτε το σάκχαρό σας μετά την κατανάλωση φραγκόσυκων καθώς ενδέχεται να μειωθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Τα φραγκόσυκα περιβάλλονται από σάρκα με αγκάθια. Συνεπώς, προτού τα πιάσετε για να τα καθαρίσετε, φροντίστε να φοράτε τα κάταλληλα γάντια!
Καλή σας απόλαυση!

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

https://www.itrofi.gr/diatrofi/super-foods/article/624/fragkosykia-apo-fytofrahtis-se-superfood

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή