Απριλίου 22, 2019

Διατροφή

Η φτελιά ή αλλιώς ulmus rubra, είναι ένα αυτοφυές φυλλοβόλο δέντρο γνωστό από την αρχαιότητα. Για την ακρίβεια ο Διοσκουρίδης την αναφέρει ως ούλμο και την χρησιμοποιούσε για την αντιμετώπιση πολλών δερματικών παθήσεων.

Η χρήση της φτελιάς συναντάται και κατά τον 18ο αιώνα, όπου χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της λέπρας, αλλά και για τη θεραπεία του χρόνιου εκζέματος, αλλά και στη λεγόμενη λαϊκή ιατρική η χρήση της φτελιάς βοήθησε στη θεραπεία των ρευματικών πόνων, των εκζεμάτων, των νευρικών πόνων και της αϋπνίας.

Οι ιθαγενείς της βορείου Αμερικής έφτιαχναν από τη Φτελιά ένα θεραπευτικό αντισυλληπτικό σκεύασμα από τον εξωτερικό φλοιό και ένα τσάι για γαργάρες για τον ερεθισμένο λαιμό. Από τον εσωτερικό φλοιό έφτιαχναν ένα σκεύασμα για να διευκολύνουν τις γέννες.
Γενικότερα, η χρήση της φτελιάς μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύτιμος σύμμαχος για τη φυσική αντιμετώπιση πολλών ενοχλητικών προβλημάτων υγείας, όπως είναι ο πονόλαιμος, το κρυολόγημα, αλλά και διάφορες δερματικές παθήσεις όπως είναι τα εκζέματα. Πιο συγκεκριμένα:
Ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και το βήχα

Ο φλοιός της φτελιάς περιέχει μία παχιά ουσία που μετατρέπεται σε τζελ όταν συνδυάζεται με νερό. Αυτό το τζελ έχει την ικανότητα να καταπραΰνει τον πόνο, να μειώνει τον ερεθισμό των βλεννογόνων μεμβρανών και να συντελεί στην πρόληψη του βήχα. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες τη φτελιά για τη θεραπεία της βρογχίτιδας, του κρυολογήματος, αλλά και για πιο σύνθετα αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως με τη μορφή παστίλιων για το λαιμό, τις οποίες μπορείτε να φτιάξετε εύκολα στο σπίτι, αν ανακατέψετε δύο φλιτζάνια λευκό τσάι με δύο κουταλιές της σούπας φλοιό της φτελιάς σε σκόνη.
Ενισχύει το πεπτικό σύστημα του οργανισμού

Η καταπραϋντική δράση που έχει ο φλοιός της φτελιάς την καθιστά πολύτιμο σύμμαχο για τη θεραπεία των πεπτικών προβλημάτων. Το βότανο αυτό, μπορεί να θεωρηθεί και ως ασπίδα του στομάχου και των εντέρων, ενώ, επιπλέον, μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο από έλκος, καούρα και άλλες γαστρεντερικές διαταραχές. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center, η φτελιά προκαλεί διέγερση αναρροής των νευρικών απολήξεων στην γαστρεντερική οδό, η οποία οδηγεί σε αυξημένη έκκριση βλέννας. Αυτή η αυξημένη βλεννογόνους μπορεί να προστατεύσει το στομάχι και τα έντερα από έλκη και την περίσσεια οξύτητα. Πίνοντας τσάι φτελιάς ή λαμβάνοντας φτελιά τρεις φορές την ημέρα πιστεύεται ότι βελτιώνεται η υγεία του πεπτικού συστήματος και απαλύνεται ο πόνος που προκαλείται από γαστρεντερικά προβλήματα.
Καταπραΰνει δερματικούς ερεθισμούς

Η φτελιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά για τη θεραπεία σεμικρές πληγές και ερεθισμούς του δέρματος. Ειδικότερα, ο φλοιός της φτελιάς μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Βοτανολόγοι χρησιμοποιούν συχνά το βότανο της φτελιάε για την ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από τα εγκαύματα, τις γρατζουνιές, διάφορα εξανθήματα, έλκη του δέρματος και άλλες μικρές εκδορές. Για εξωτερική χρήση, το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center συμβουλεύει την ανάμειξη της σκόνης που προέρχεται από τον φλοιό της φτελιάς με βραστό νερό για την παρασκευή ενός καταπλάσματος, το οποίο στη συνέχεια, εφαρμόζεται στην πληγείσα περιοχή. Το συγκεκριμένο κατάπλασμα είναι μόνο για εξωτερική χρήση.

Η χρήση των βοτάνων μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη θεραπεία αρκετών παθήσεων και ασθενειών, σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Παρόλο που δεν έχει αναφερθεί κάποια ιδιαίτερη παρενέργεια από την χρήση του βότανου της φτελιάς, συνιστάται σε περίπτωση εγκυμοσύνης και θηλασμού να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

itrofi.gr

Διατροφή

Τι κερδίζεις με μια κουταλιά ταχίνι την ημέρα;

Της Δέσποινας Γκακνή 
Το ταχίνι είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι που ψήνεται είτε αποφλοιωμένο είτε με το φλοιό του (ολικής άλεσης) και έπειτα αλέθεται.

Ανήκει στην κατηγορία του λίπους μαζί με το βούτυρο και το λάδι ωστόσο παρουσιάζει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα τρόφιμα της κατηγορίας του. Εξαιτίας των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών του, έχει χαρακτηριστεί και ως υπερτροφή.

Η κατανάλωση ταχινιού στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να συμβάλλει στην πρόσληψη πρωτεϊνών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Τι κερδίζουμε με 1 κουταλιά της σούπας (15γρ.) ταχίνι;
Το ταχίνι περιέχει περίπου 20% πρωτεΐνες και είναι πλούσιο σε αμινοξέα

Διατροφική αξία του ταχίνι (15g )
Ενέργεια 89kcal
Πρωτεΐνη 2,6g
Υδατάνθρακες 3,2g
Ολικά λιπαρά 7,9g
Κορεσμένα λιπαρά οξέα 1,1g
Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα 3g
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα 3,5g
Χοληστερόλη –
Φυτικές ίνες 0,7
Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο 21mg
Σίδηρος 0,7mg
Μαγνήσιο 14 mg
Φώσφορος 118mg
Κάλιο 69mg
Νάτριο 5mg
Ψευδάργυρος 0,7mg
Χαλκός 0,24mg
Σελήνιο 5,2μg
Βιταμίνες
Θειαμίνη (Β1) 0,24mg
Ριβοφλαβίνη (Β2) 0,018mg
Νιασίνη (Β3) 0,85mg
Φυλλικό οξύ 15μg
Βιταμίνη Β6 0,022mg
Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας;
Κατά συνέπεια, αποτελεί ένα τρόφιμο το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην συνολική ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, ακόμα και από άτομα τα οποία αποφεύγουν την κατανάλωση ζωικών τροφίμων (π.χ. χορτοφάγοι). Από μόνο του, εξαιτίας της χαμηλής περιεκτικότητάς του στο αμινοξύ λυσίνη, δεν παρέχει στον οργανισμό πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Στην περίπτωση όμως που συνδυαστεί με τρόφιμα πλούσια σε λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλής βιολογικής αξίας και βιοδιαθεσιμότητας, παρόμοια δηλαδή με την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών. Δεδομένου ότι οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας είναι απαραίτητες τόσο για την ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος όσο και για ένα πλήθος βιολογικών διαδικασιών, το ταχίνι αποτελεί ένα ιδανικό τρόφιμο για τις ομάδες ατόμων που έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνες, όπως τα παιδιά, οι αθλητές και τα άτομα τρίτης ηλικίας.

Φυτικές ίνες και «καλά» λιπαρά οξέα
Εκτός από τις πρωτεΐνες, το ταχίνι προσφέρει στον οργανισμό και μία καλή ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και καλή ποιότητας λιπαρά οξέα. Συγκεκριμένα το ταχίνι αποτελείται από περίπου 50% λιπαρά, εκ των οποίων όμως μόνο το 7% είναι τα κορεσμένα (κακά λιπαρά τα οποία επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα) και το υπόλοιπο 43% μοιράζεται σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Σχεδόν το 100% των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που βρίσκονται στο ταχίνι, αποτελεί ένα ω6 λιπαρό οξύ, το λινελαϊκό, το οποίο χαρακτηρίζεται ως απαραίτητο λιπαρό οξύ. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να το συνθέσει μόνος του και το προμηθεύεται μόνο μέσω της διατροφής. Σύμφωνα με μελέτες η κατανάλωση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό καθώς και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Να τονίσουμε επίσης, ότι το ταχίνι δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.

Μικροθρεπτικά συστατικά
Σχετικά με τα μικροθρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες δηλαδή, τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα, το ταχίνι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην υγεία των οστών και στην καλή λειτουργία του νευρικού και του μυϊκού συστήματος. Επίσης, το ταχίνι έχει καλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, κάλιο και ψευδάργυρο, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην πνευματική ευεξία καθώς και στη μείωση της κόπωσης.

Το σελήνιο που περιέχει το ταχίνι έχει μία έντονη αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην διατήρηση της καλής κατάστασης των μαλλιών και των νυχιών, ενώ τέλος ο χαλκός συμβάλλει και αυτός στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην απορρόφηση του σιδήρου.

Τι πρέπει να προσέξετε;
Εξαιτίας της χαμηλής περιεκτικότητας του ταχινιού σε απλά σάκχαρα καθώς και του σχετικά χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη, αποτελεί ένα τρόφιμο κατάλληλο για κατανάλωση από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Από την άλλη, εξαιτίας της υψηλής θερμιδικής του απόδοσης (90 περίπου θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας), θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα που καταναλώνουμε, ειδικά εάν βρισκόμαστε σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.

runnfun.gr

Διατροφή

Όσοι αποφασίζουν να βγάλουν το κρέας από την διατροφή τους φαίνεται ότι απολαμβάνουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα υγείας σε σχέση με τους κρεατοφάγους. Ποιο είναι αυτό;

Μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από ουρική αρθρίτιδα (γνωστή και ως ποδάγρα) έχουν οι χορτοφάγοι. Αυτό κατέδειξε έρευνα του Καθολικού Πανεπιστημίου Fu-Jen στην Ταϊβάν προσθέτοντας ένα επιπλέον στοιχείο στο ότι η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε αυτή τη μορφή αρθρίτιδας.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις διατροφές χιλιάδων ενηλίκων και ανακάλυψαν πως εκείνοι οι οποίοι σταμάτησαν να τρώνε κρέας είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση. Οι εξετάσεις έδειξαν επίσης πως οι χορτοφάγοι είχαν χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα τους, παράγοντας που είναι γνωστό ότι σχετίζεται με την πρόκληση ουρικής αρθρίτιδας.

Οι ειδικοί ανέλυσαν τα ερωτηματολόγια 13.935 εθελοντών για τη διατροφή τους, τα φαγητά που προτιμούν και τη συχνότητα κατανάλωσής τους.

Ελπίζοντας να βρουν μία σχέση μεταξύ της ουρικής αρθρίτιδας και της διατροφής, οι διατροφικές συνήθειες των εθελοντών συγκρίθηκαν με το ιστορικό υγείας των εθελοντών.

Τα δεδομένα για 4.903 εκ των συμμετεχόντων είχαν ληφθεί από μία μελέτη που είχε παρακολουθήσει και τα επίπεδα ουρικού οξέος των εθελοντών ενώ οι υπόλοιποι 9.032 είχαν λάβει μέρος σε μία άλλη μελέτη για τους χορτοφάγους.

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση λαχανικών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας, ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης ουρικού οξέος είχαν οι καθαρόαιμοι χορτοφάγοι που δεν έτρωγαν ούτε αυγά ή γαλακτοκομικά, ακολουθούμενοι από τους lacto-ovo-vegan και τους κρεατοφάγους.

«Εντοπίσαμε σημαντική διαφορά μεταξύ της συγκέντρωσης ουρικού οξέος στους χορτοφάγους που τρώνε γαλακτοκομικά και αυγά και στους μη χορτοφάγους, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες», ανέφεραν οι συγγραφείς.

«Η χορτοφαγική διατροφή συγκρινόμενη με μία μη χορτοφαγική δίαιτα διαπιστώθηκε πως συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας».

Οι ερευνητές αιτιολόγησαν αυτό το συμπέρασμα αναφέροντας πως το κρέας και τα θαλασσινά έχουν υψηλή περιεκτικότητα πουρίνης η οποία έχει φανεί ότι αυξάνει την παραγωγή ουρικού οξέος σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες.

Επιπλέον η χορτοφαγική διατροφή περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λίπη και τροφές πλούσιες σε φυτοχημικά που φαίνεται ότι ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύσουν από φλεγμονές που «πυροδοτούν» την εκδήλωση ουρικής αρθρίτιδας.

Διατροφή

Πολλά υγιή συνειδητά άτομα, έχουν συμπεριλάβει εκτός των πράσινων τροφίμων την χλόη κριθαριού και άλλα χόρτα δημητριακών στη διατροφή τους.Η έφεση είναι ότι η χλόη κριθαριού είναι το πλουσιότερο σε βιταμίνες και ένζυμα από πολλές γνωστές σούπερ-τροφές.Το πραγματικό όφελος ει ναι η δύναμη της χλόη κριθαριού είναι ο συνδυασμός όλων αυτών των θρεπτικών συστατικών και ενζύμων σε ένα μόνο τρόφιμο.

Το Κριθάρι γρασίδι είναι όταν φυτρώνει από σπόρους κριθάρι και είναι το καλύτερο να καταναλώνεται από την παραγωγή χυμού (σε 3 – 7 ημερών) για να παράγουν ένα ισχυρό φρέσκο πράσινο χυμό ελιξίριο. και είναι πολύ εύκολο να αφομοιώνετε από το σώμα.

Η Διατροφολόγος, Gillian McKeith, αναφέρει στο βιβλίο της, “Living Τρόφιμα για την Υγεία: 12 Φυσικό Super-τρόφιμα να μετατρέψει την υγεία σας», ότι το κριθάρι-χόρτο προσφέρει περισσότερες πρωτεΐνες από ένα κόντρα φιλέτο, πέντε φορές το ποσό του σιδήρου, όπως το μπρόκολο, επτά φορές περισσότερη βιταμίνη C από το χυμό πορτοκαλιού και 11 φορές περισσότερο από το ασβέστιο και από το γάλα.

Καταναλώνοντας Κριθάρι-χόρτο θα ισορροπήσει το pH του σώματος.Η μέση δυτική διατροφή είναι αρκετά όξινη ειδικά όταν καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφών Αυξημένη οξύτητα στο σώμα συνδέεται με πολλές ασθένειες και γενικά με προβλήματα υγείας.Κριθάρι- χόρτο είναι πολύ αλκαλικό και χρήσιμο για να βοηθά τα κύτταρα στο σώμα να λειτουργήσουν-βέλτιστα.
Μελέτες για την χλόη κριθαριού

Η έρευνα έγινε σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα έχει απόδειξη ότι εκείνοι που έτρωγαν χλόη κριθαριού είχαν σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματα συμπεριλαμβανομένης λιγότερα επεισόδια διάρροιας και λιγότερο πόνο – σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε συμβατικά φάρμακα(πρότυπο αντιφλεγμονώδη φάρμακα συμπεριλαμβανομένων των στεροειδών).

Η ελκώδης κολίτιδα συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα των φιλικών βακτηρίων στο έντερο και με συσσώρευση τοξινών στο έντερο. Κριθάρι- χόρτου βοηθά στην αναστροφή αυτής με την τόνωση της ανάπτυξης των φιλικών βακτηρίων, τα οποία με τη σειρά του βοηθάν στη μείωση της φλεγμονής και βελτίωση των συμπτωμάτων
Άλλες μελέτες που έγινε στην Ιαπωνία έχουν δείξει ότι το κριθάρι χόρτο τσάι βελτιώνει σημαντικά τη ροή του αίματος, καθώς μειώνει το ποσό της LDL (Low Density λιποπρωτεΐνης) χοληστερόλη.

Κριθάρι- χόρτο έχει δείξει επίσης ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε προκαταρκτικές μελέτες που έγιναν από την ικανότητά της να περιορίσει ορισμένες μορφές του καρκίνου κυρίως του μαστού και του καρκίνου του προστάτη. Υπάρχουν μαρτυρίες από ασθένειες με καρκίνο, οι οποίοι έχουν επουλωθεί από την κατανάλωση χλόη κριθαριού και την αλλαγή του τρόπου ζωής τους, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.

Πώς μπορεί να συμπεριληφθεί η χλόη κριθαριού στη διατροφή σας
Απολαύστε χλόη κριθαριού σε παρασκευή χυμού Είναι απλό να αυξάνεται όλο το χρόνο (από βλάστηση) Κόψτε το χορτάρι με το ψαλίδι κουζίνας σε χυμό με τα καρότα η μήλα,, με παντζάρι,μαϊντανός και το σέλινο.Η ιδιότητά της υπέρ-τροφή κάνει καλό και αξίζει τον κόπο

συνταγή Χρησιμοποιήστε ένα αποχυμωτή

Πάρτε 2 φλιτζάνια φρέσκο χόρτο κριθάρι και χυμό με:
2 μεσαία παντζάρια
2 μεσαίες καρότα
2 σέλινο μπαστούνια
1 φλιτζάνι του τσαγιού μαϊντανό
1 μεγάλο με την φλούδα μήλο ή δύο μικρότερα.

Πηγή:http://www.thehealthierlife.co.uk
http://www.naturalnews.com

/enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Βιταμίνη Β17: η ανύπαρκτη βιταμίνη
Μαρία Μαντζώρου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία πρέπει να λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας, καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί μόνος του να τις συνθέσει. Εξαίρεση αποτελεί η βιταμίνη D, όπου κύρια πηγή είναι ο ήλιος, και όχι τα τρόφιμα! Πάνω κάτω όλοι μας έχουμε ακουστά αν όχι όλες, κάποιες από τις βιταμίνες, όπως για παράδειγμα τις βιταμίνη A, C, D, B12.

Πριν μερικά χρόνια, μια νέα “βιταμίνη” έκανε την εμφάνισή της, η “βιταμίνη Β17”. Η ουσία αυτή ονομάζεται αμυγδαλίνη, και στην πραγματικότητα δεν είναι βιταμίνη! Η ουσία αυτή βρίσκεται κυρίως στα κουκούτσια, όπως και τους πυρήνες βερύκοκου και τα πικραμύγδαλα. Ψευδοεπιστήμονες, με ανυπόστατους ισχυρισμούς παρουσίαζαν την ουσία αυτή, και την κατανάλωση πυρήνων βερύκοκου ως θεραπεία ή και μέσω πρόληψης του καρκίνου.

Η έρευνα, όμως, έχει αποδείξει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τοξικότητας και θανάτου λόγω δηλητηρίασης. Αυτό συμβαίνει επειδή η ουσία αυτή είναι κυανιούχα και η κατανάλωσή της μπορεί να επιφέρει δηληρίαση από υδροκυάνιο, καθώς όταν το κουκούτσι καταστραφεί (πχ. με τη μάσηση) τότε η αμυγδαλίνη μετατρέπεται σε υδροκυάνιο.

Αρκετά περιστατικά έχουν αναφερθεί στη χώρα μας και το εξωτερικό, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα ενός ασθενή με καρκίνο, στον οποίο παρατηρήθηκαν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου κατά τη διαρκεια χειρουργείου, λόγω πολύ υψηλών επιπέδων υδροκυανίου στο αίμα, μετά από χρόνια κατανάλωσης εκχυλίσματος πυρήνων βερύκοκου. Στην Ελλάδα έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά από κέντρα δηλητηριάσεων!

Η διασπορά ψευδών ισχυρισμών σχετικά με τη δράση διαφόρων ουσιών μπορεί να είναι αν όχι απλά επικίνδυνη, θανατηφόρα! Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ή κρυφές θεραπείες. Αν η κατανάλωση τσαγιών και εκχυλισμάτων λειτουργούσε, τότε δεν υπήρχαν ασθένειες! Από την άλλη, αν κάποιος πεθάνει από δηλητήριαση, έχει πετύχει η πρόληψη του καρκίνου, και άλλων νοσημάτων!

.diatrofi.gr

Διατροφή

Της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου.

Το σταμναγκάθι ή κιχωριον το ακανθώδες είναι ουσιαστικά μια άγρια ποικιλία ραδικιού. Η επιστηµονική ονοµασία του σταμναγκαθιού είναι Cichorium spinosum.

Πρόκειται όντως για έναν εξάδελφο του ραδικιού που φύεται στη λεκάνη της Μεσογείου, µε την Κρήτη, την Κύπρο, τη Σικελία και τη Μάλτα να είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αυτό.

Αυτοφυές απαντάται στα χιονισμένα δύσβατα μέρη των ορεινών όγκων της Κρήτης αλλά και σε απόκρημνες ακρογιαλιές του νησιού. Το σταμναγκάθι είναι ένα άγριο χόρτο, με οδοντωτά φύλλα, τα οποία περιέχουν μία γλυκόπικρη ουσία, η οποία προσδίδει στο φυτό σημαντικές ιδιότητες. Είναι χειμερινό χόρτο και ιδιαίτερα ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι.

Την ονομασία σταμναγκάθι την απόκτησε από το αγκάθι που το περιβάλλει και από την χρήση που είχε αυτό στο στόμιο της στάμνας με το νερό τα παλαιότερα χρόνια.

Διότι τον παλιό καλό καιρό που οι άνθρωποι καθημερινά πήγαιναν σε φυσικές πηγές ή σε πηγάδια για να εφοδιαστούν με το νερό της ημέρας, η μεταφορά γίνονταν με πήλινες στάμνες. Επειδή πολλών ειδών ζωύφια πήγαιναν να δροσιστούν και αυτά από το νερό της στάμνας, οι άνθρωποι έκοβαν το αγκάθι και το εφάρμοζαν “σαν καπάκι” στο στόμιο της στάμνας απωθώντας με αυτόν τον τρόπο τους παρείσακτους επισκέπτες.

Έτσι έγινε γνωστό στην κοινωνία σαν..στάμνα-αγκάθι, το αγκάθι της στάμνας δηλαδή.

Το σταμναγκάθι είναι γνωστό ως τροφή αλλά και ως βότανο από την αρχαιότητα και ήταν πάντα μια αξιοζήλευτη τροφή την οποία λίγοι είχαν την δυνατότητα να αποκτήσουν. Διότι η συγκομιδή του ήταν και είναι μια πολύ επίπονη κουραστική και πολλές φορές επικίνδυνη διαδικασία.

Καλλιεργείται ευρέως στην Κρήτη, από όπου και έγινε γνωστό, ωστόσο φαίνεται ότι μπορεί να αναπτύσσεται εξίσου ικανοποιητικά σε παραθαλάσσιες ζώνες αλλά και πλαγιές βουνών και οροπεδίων (πάνω από 1000 μέτρα υψόμετρο) και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Διατροφική αξία
Τα χαρίσµατα του σταµναγκαθιού δεν είναι µόνο γευστικά. Γνωστό από την αρχαιότητα για τις διουρητικές του ιδιότητες, αναφέρεται από τον Αριστοφάνη, τον Θεόφραστο και τον Διοσκουρίδη. Η µοντέρνα ανάλυση της σύστασής του επιβεβαίωσε τους αρχαίους που το εκτιµούσαν ιδιαίτερα:

Το σταμναγκάθι περιέχει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών, όπως βιταμίνη C (36,58 mg/100 γρ.), βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη- 9,78 mg/100 γρ.), β-καροτένιο (2,66 mg/100 γρ.), βιταμίνη Α (5717 IU/100 γρ.) και φαινόλες (20,31 mg/100γρ.).

Επίσης περιέχει γλουταθειόνη (13,77 mg/100 γρ.), η οποία είναι ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στον οργανισμό σε υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, που είναι ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας. Ουσιαστικά η γλουταθειόνη είναι ένα είδος αντιοξειδωτικού που βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από τις τοξίνες.

Το σταμναγκάθι είναι επίσης καλή πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου, καλίου και μαγνησίου. Περιέχει μέτριες ποσότητες σε α-λινολενικό οξύ ALA (C18:3) ω-3 λιπαρά οξέα (44.4 mg /100 γρ.).

Οι πολυφαινόλες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι σύμμαχος της καρδιάς και της καλής υγείας του οργανισμού.

Γενικά θεωρείται διουρητικό, χωνευτικό,τονωτικό και χολαγωγό.

Χολαγωγό – υπακτικό. Στα αρχαία χρόνια το χρησιμοποιούσαν για την θεραπεία προβλημάτων της χολής και του ήπατος. Αυτή η δράση του οφείλεται σε μία ουσία, το «κιχώριο» και βοηθά στην αποσυμφόρηση της χοληδόχου κύστεως και του ήπατος.

Αντιοξειδωτικό. Τα β-καροτένια που περιέχει συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών, γεγονός που βοηθά στην καρδιαγγειακή προστασία του οργανισμού και προάγει την αντιγήρανση των ιστών.

Τονωτικό – χωνευτικό. Είναι τονωτικό του στομάχου και ευνοεί την πέψη. Βοηθά στην απομάκρυνση της χοληστερίνης από το αίμα, ενώ αναφέρεται πως το αφέψημα των φύλλων του δρα κάτα του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Αντιρευματικό. Όλα τα είδη ραδικιών έχουν διουρητικές ιδιότητες. Εξαιτίας αυτής της ιδιότητας βοηθά και στην αντιμετώπιση των ρευματισμών, αλλά και της κατακράτησης υγρών κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσεως.
Αδένες. Δρα ρυθμιστικά στην λειτουργία πολλών αδένων

Δέρμα. Θεραπεύει πολλές δερματικές παθήσεις. Αναφέρεται πως από τα αρχαία χρόνια το χρησιμοποιούσαν για την θεραπεία κρεατοελιών, σπυριών και κάλων.

Το σταμναγκάθι συνοδεύεται πάντα από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην κουζίνα των Κρητικών. Στη Δυτική Κρήτη το σταμναγκάθι τρώγεται συνήθως βραστό ή λεμονάτο με κατσίκι ή αρνί (φρικασέ).

Στην Κάσο το παστώνουν και το χρησιμοποιούν το καλοκαίρι στο «τσικνωτό» (γιαχνί). Όπως συμβαίνει με όλα τα χόρτα της Κρήτης, η παρασκευή της σαλάτας εξαρτάται από τις τοπικές ιδιαιτερότητες και από τη φαντασία της κάθε νοικοκυράς.

Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που το σταμναγκάθι χρησιμοποιείται αναμεμειγμένο με άλλα άγρια χόρτα, με λίγο κρεμμύδι (χρησιμοποιείται το χλωρό κρεμμύδι και, κυρίως, τα υπέργεια μέρη του) και άνηθο. Μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Ωμό ή βραστό με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.

ΠΡΟΣΟΧΗ στην αγορά του
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια που έγινε μόδα το σταμναγκάθι, έκαναν την εμφάνιση τους πολλών ειδών σταμναγκάθια στις λαϊκές αγορές της Αθήνας και στα μεγάλα super-market.

Τα περισσότερα από αυτά όμως, δεν έχουν σχέση με το γνήσιο και από αρχαιοτάτων χρόνων γνωστό σταμναγκάθι.

Το σταμναγκάθι καταρχήν έχει πικρή γεύση, σταμναγκάθι που δεν έχει πικρή γεύση είτε ωμό είτε μαγειρεμένο δεν είναι σταμναγκάθι, και αν είναι δεν είναι το άγριο. Επίσης το σταμναγκάθι έχει πολύ σγουρά φύλλα τα οποία θυμίζουν λάμα πριονιού όταν τα κοιτάς.

Πηγή : medlabgr.blogspot.com

Διατροφή

Η διαλείπουσα νηστεία , μια διατροφική στρατηγική που μετράει περισσότερο το χρόνο και όχι τις θερμίδες, μπορεί να είναι η καλύτερη λύση για τις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), η παχυσαρκία έχει σχεδόν τριπλασιαστεί παγκοσμίως από το 1975. Το 2016, το 39% των ενηλίκων ήταν υπέρβαροι και το 13% ήταν παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία μπορεί να αποφευχθεί. Ο περιορισμός του διαιτολογίου είναι μια από τις βασικές επεμβάσεις στον τρόπο ζωής για τη μείωση του βάρους και την αντιμετώπιση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 ή της καρδιαγγειακής νόσου.

Οι διατροφικές μας συνήθειες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της υγείας και της ευημερίας μας, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά άγνωστα στοιχεία σχετικά με την τελική επίδραση του τι τρώμε στους λεπτεπίλεπτους βιολογικούς μας μηχανισμούς.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να διατηρήσουν και να ακολουθήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τους συνεχείς διατροφικούς περιορισμούς. Τα διαφορετικά πρότυπα δίαιτας μπορεί να έχουν διαφορετικά οφέλη για την απώλεια βάρους και την μεταβολική και καρδιαγγειακή υγεία. Ερευνητές στην Αυστραλία συνέκριναν τη συνεχή δίαιτα με τα οφέλη της διαλείπουσας νηστείας σε υπέρβαρες γυναίκες και τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Obesity.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η διαλείπουσα νηστεία – κατά την οποία ένα άτομο νηστεύει για ένα καθορισμένο αριθμό ωρών κάθε μέρα αλλά τρώει ελεύθερα τις υπόλοιπες ώρες - μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να προσφέρει άλλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης της διάρκειας ζωής και της μείωσης των επιβλαβών φλεγμονών.

Ουσιαστικά, η νηστεία προκαλεί αλλαγές στο σώμα - όπως η διέγερση της απώλειας βάρους – επηρεάζοντας άμεσα τις μεταβολικές διαδικασίες. Συνήθως, ο οργανισμός μας βασίζεται σε υδατάνθρακες για να παράγει ενέργεια, αλλά όταν ένα άτομο νηστεύει και οι υδατάνθρακες δεν είναι πλέον άμεσα διαθέσιμοι, το σώμα αρχίζει να αναζητά και να χρησιμοποιεί άλλους πόρους.

"Οι γυναίκες που σημείωσαν μεγαλύτερη επιτυχία έχασαν περίπου 0,5 με 1 κιλό την εβδομάδα για κάθε εβδομάδα της μελέτης"

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Adelaide συνεργάστηκαν με 88 υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες ηλικίας 35-70 ετών. Οι συμμετέχουσες μοιράστηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες διατροφής:

Διακεκομμένη νηστεία (IF) με μια δίαιτα 70% των υπολογισμένων ενεργειακών αναγκών τους στις ημέρες μη-νηστείας (ομάδα IF70)
Διακεκομμένη νηστεία με δίαιτα 100% των ενεργειακών τους αναγκών στις μέρες μη-νηστείας (ομάδα IF100)
Συνεχιζόμενη μειωμένη διατροφή στο 70% των ενεργειακών αναγκών (χωρίς ημέρες νηστείας) (DR70)
Ομάδα ελέγχου (100% των ενεργειακών αναγκών τους, χωρίς ημέρες νηστείας).
Όλες οι ομάδες τρέφονταν με έτοιμα γεύματα στα οποία είχαν καταμετρηθεί οι θερμίδες, που περιλάμβαναν 35% λίπος, 15% πρωτεΐνη και 50% υδατάνθρακες, ποσόστωση που είναι τυπική για μια αυστραλιανή διατροφή. Οι ομάδες IF έμειναν νηστικές για 24 ώρες μετά το πρωινό σε τρεις μη διαδοχικές ημέρες την εβδομάδα.

Μετά από μια εισαγωγική περίοδο δύο εβδομάδων, οι συμμετέχουσες ακολούθησαν τη διατροφή τους για 8 εβδομάδες. Οι ερευνητές μέτρησαν το βάρος και τη σύνθεση του σώματός τους καθώς και τους δείκτες αίματος της μεταβολικής και καρδιαγγειακής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των λιπιδίων και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Μετά από οκτώ εβδομάδες, η ομάδα IF70 είχε σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις στο βάρος, τη λιπώδη μάζα και βελτιωμένους δείκτες αίματος της μεταβολικής και καρδιαγγειακής υγείας σε σύγκριση με τις ομάδες IF100 και DR70. "Ακολουθώντας πιστά ένα αυστηρό πρότυπο διαλείπουσας νηστείας και δίαιτας, οι παχύσαρκες γυναίκες πέτυχαν σημαντική απώλεια βάρους και βελτιώσεις στην υγεία τους", δήλωσε η Dr. Amy Hutchison, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. "Οι γυναίκες που σημείωσαν μεγαλύτερη επιτυχία έχασαν περίπου 0,5 με 1 κιλό την εβδομάδα για κάθε εβδομάδα της μελέτης", πρόσθεσε.

"Αυτή η μελέτη προσθέτει στοιχεία στο ότι η διαλείπουσα νηστεία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, μπορεί να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία και ενδεχομένως για την απώλεια βάρους, σε σύγκριση με τον καθημερινό περιορισμό της διατροφής", δήλωσε η καθηγήτρια Leonie Heilbronn από το Πανεπιστήμιο της Adelaide.

Ωστόσο, σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με το υποβόσκον έναυσμα για τον περιορισμό της όρεξης, το οποίο θα μπορούσε να κρατά το κλειδί για την ενεργοποίηση της αποτελεσματικής απώλειας βάρους.

Φωτεινή Πουρνάρα

itrofi.gr

Διατροφή

Μαζί με τις πεταλουδίτσες και τα λουλούδια που ανθίζουν, ένα από τα χαρακτηριστικά της άνοιξης είναι και τα σπαράγγια που… καταφτάνουν στο πιάτο μας γεμάτα οφέλη.
Τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής υπερτερούν πάντα σε σχέση με τις υπόλοιπες τροφές κι όσο πιο φρέσκο και στην εποχή του καταναλώνουμε κάτι, τόσο περισσότερο χαρίζουμε στον οργανισμό μας τα οφέλη από τις βιταμίνες και τα θρεπτικά του συστατικά.

Μιας και τα σπαράγγια βρίσκονται τώρα στην καλύτερή τους εποχή, δείτε τι σας… επιφυλάσσουν, εκτός από γεύση και προτιμήστε τα τόσο πράσινα, όσο και λευκά ή μοβ.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό και διάφορες λειτουργίες του οργανισμού
Τα σπαράγγια είναι γεμάτα βιταμίνες, με το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), την A, τη C, την E και την Κ να φιγουράρουν ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά του.

Η βιταμίνη Α μας ωφέλει στην όραση, ενώ η C ενισχύει το ανοσοποιητικό μας, προστατεύοντάς μας από ιώσεις και ασθένειες. Ακόμη η βιταμίνη Ε προφυλάσσει από τις ελεύθερες ρίζες και είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και μυϊκών κυττάρων, ενώ η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος και το φυλλικό οξύ απαιτείται στη σύνθεση, τη διόρθωση και τη λειτουργία του DNA και του RNA.

Πέραν των απαραίτητων για τον οργανισμό μας βιταμινών τους, τα σπαράγγια είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών που κάνουν καλό στην εντερική υγεία και βοηθούν στη δίαιτα, αλλά και χρωμίου το οποίο ενισχύει την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης να μεταφέρει γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα.

Μας προφυλάσσουν από διάφορα είδη καρκίνου
Μαζί με το αβοκάντο, το κατσαρό λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα σπαράγγια αποτελούν μια ιδιαιτέρως καλή πηγή γλουταθειόνης, μιας αποτοξινωτικής ουσίας που βοηθά στη διάσπαση καρκινογόνων και άλλων μορίων που είναι βλαβερά για την υγεία, όπως οι ελεύθερες ρίζες. Συγκεκριμένα, βάζοντας τα σπαράγγια πιο συχνά στο πιάτο σας, αυξάνετε την αντίσταση και την προστασία του οργανισμού σας απέναντι σε διάφορα είδη καρκίνου, όπως του καρκίνου των οστών, του παχέος εντέρου, του λάρυγγα και των πνευμόνων.
Έχουν αντιοξειδωτική δράση και μας προστατεύουν από τη γήρανση
Η αντιοξειδωτική δράση των σπαραγγιών είναι αρκετά ισχυρή, τόσο που να τα κατατάσσει ψηλά στη λίστα με τα πιο αντιοξειδωτικά φρούτα και λαχανικά. Η καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών από τον οργανισμό μας σημαίνει ότι η διαδικασία της γήρανσης επιβραδύνεται κάτι που αντανακλάται τόσο στην εξωτερική μας εμφάνιση, όσο και στην προστασία του οργανισμού από εκφυλιστικές ασθένειες. Ακόμη, τα σπαράγγια βοηθούν στην καταπολέμηση της φθοράς της γνωστικής λειτουργίας μας, καθώς το φυλλικό τους οξύ δουλεύει αρμονικά με τη βιταμίνη Β12 που βρίσκουμε στα ψάρια, τα πουλερικά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά, προκειμένου να μας διατηρήσει με… σώας τας φρένας για πολλά χρόνια. Μελέτη του Πανεπιστημίου Tufts, μάλιστα, έδειξε ότι τα υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12 βοηθούν στην καλύτερη απόδοση σε τεστ ταχύτητας και νοητικής ευελιξίας.

Είναι διουρητικά
Λόγω του ότι περιέχουν υψηλά επίπεδα του αμινοξέος ασπαραγγίνη, τα σπαράγγια δρουν ως φυσικό διουρητικό που βοηθάει τον οργανισμό μας να απομακρύνει τις τοξίνες και να «ξεφορτωθεί» το πλεονάζον νάτριο. Η ιδιότητά τους αυτή είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμη για όσους πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση, παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά ή οίδημα (συγκέντρωση υγρών στους ιστούς του σώματος).
Βοηθούν στο… μεθύσι
Αν και λίγοι θα προτιμήσουν να φάνε… σπαράγγια πριν βγουν έξω για διασκέδαση, η αλήθεια είναι ότι πρέπει να τα έχετε εύκαιρα σε τέτοιες περιπτώσεις, αφού σύμφωνα με έρευνα των πανεπιστημίων του Τορόντο και της Νότιας Κορέας, προλαμβάνουν το hangover. Τα εύσημα γι’ αυτό πάνε στα αμινοξέα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν κυρίως τα φύλλα των σπαραγγιών, αλλά και οι βλαστοί, τα οποία έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν τα κύτταρα του ήπατος, να διασπούν το αλκοόλ και να προλαμβάνουν τα συμπτώματα μέθης.

*Bonus: Τα σπαράγγια βρίσκονται ανάμεσα σε αυτά τα φρούτα και λαχανικά που διατηρούν τα χαμηλότερα υπολείμματα μικροβιοκτόνων, κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αγχωθείτε να τα απολαύσετε βιολογικά. Καλού κακού, όμως, δείξτε προτίμηση στη βιολογική τους εκδοχή.

Διαλέγουμε τα σφιχτά, με λαμπερό χρώμα και τρυφερά σπαράγγια. Καλό είναι να φροντίσουμε να έχουν την ίδια διάμετρο για να μαγειρευτούν ομοιόμορφα. Σπάζοντας το κοτσάνι στην βάση μπορούμε να διαπιστώσουμε αν είναι φρέσκα. Όσο λιγότερες ίνες έχει τόσο πιο φρέσκο και τρυφερό είναι το σπαράγγι.

Καλό είναι αν φάμε τα σπαράγγια αυθημερόν, αλλά αν θέλουμε να τα διατηρήσουμε μπορούμε να τα βάλουμε σε ένα βάζο με λίγο νερό και να τα φυλάξουμε στο ψυγείο έως και 3 μέρες. Αν θέλουμε να τα καταψύξουμε θα πρέπει να τα πλύνουμε καλά, να κόψουμε το κοτσάνι και να τα ζεματίσουμε σε βραστό νερό.

Αμέσως μετά τα βουτάμε σε παγωμένο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Τα βάζουμε σε σακούλες και τις κλείνουμε αεροστεγώς. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται στην κατάψυξη για 8 περίπου μήνες και δεν χρειάζεται να αποψυχθούν για να μαγειρευτούν.

Αν τα σπαράγγια μας είναι άγρια δεν χρειάζεται να τα καθαρίσουμε για να τα μαγειρέψουμε. Για να καθαρίσουμε τα σπαράγγια τα ξεφλουδίζουμε με προσοχή για να μην σπάσουν, ξεκινώντας από την λίγο κάτω από την κορυφή και κινούμενοι προς τα κάτω.

Ο πιο δημοφιλής τρόπος σερβιρίσματος των σπαραγγιών είναι με ομελέτα. Επειδή δεν χρειάζονται πολύ τηγάνισμα και για να μην τραβήξουν πολύ λάδι, βάλτε τα στο τηγάνι προς το τέλος, λίγο πριν βγάλετε την ομελέτα σας.

Για να τα βράσουμε τα βάζουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει για 5-8 λεπτά. Προσθέτουμε μετά λίγο λεμόνι. Τον ίδιο χρόνο χρειάζονται και για να γίνουν στον ατμό ενώ αν είναι αρκετά μεγάλα μπορεί να χρειαστούν και 20 λεπτά. Για να διαπιστώσουμε αν έχουν γίνει μπορούμε να βυθίσουμε την μύτη ενός μαχαιριού στο κοτσάνι.

Μπορούμε εναλλακτικά να τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια (περίπου 1 εκ.) αφήνοντας τις άκρες ολόκληρες, και να τα βάλουμε στο wok με ελάχιστο λάδι, για 3-5 λεπτά. Αν τα ραντίσουμε με λίγο λάδι μπορούμε να τα ψήσουμε στην σχάρα για 3 λεπτά και να τα σερβίρουμε με αλάτι, πιπέρι και λαδολέμονο. Στον φούρνο τα ψήνουμε στους 200ο για 10-12 λεπτά έχοντάς τα βάλει σε εάν ταψί με αλάτι και λάδι. Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα

 

.

Διατροφή

8 λόγοι για να βάλετε το γκρέϊπφρουτ στη διατροφή σας
Αν και η ελαφρώς ξινόπικρη γεύση του δεν αρέσει σε όλους, το γκρέϊπφρουτ ή o “καρπός του παραδείσου» όπως είναι επίσης γνωστό, είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που αποτελούν ανεκτίμητο σύμμαχο για την υγεία μας, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τον μεταβολισμό και όχι μόνο.

Ανοσοποιητικό σύστημα
Η τακτική κατανάλωση γκρέιπφρουτ είναι ευεργετική για το ανοσοποιητικό σύστημα. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύει τα κύτταρα από επιβλαβή βακτήρια και ιούς. Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C βοηθά στην γρήγορη αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά του συμβάλλουν στην ανοσία. Ιδιαίτερα, η βιταμίνη Α έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τις φλεγμονές τις περισσότερες μολυσματικές ασθένειες. Το γκρέιπφρουτ παρέχει επίσης μικρές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο, χαλκό και σίδηρο, που με τη σειρά τους ενισχύουν το ανοσοποιητικό και διατηρούν το δέρμα υγιές, προστατεύοντάς το από τις μολύνσεις.

Έλεγχος της όρεξης
Μισό γρέϊπφρουτ περιέχει 2 γρ. ινών. Έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών προάγει το αίσθημα της πληρότητας καθώς οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν το ρυθμό με τον οποίο αδειάζει το στομάχι, αυξάνοντας το χρόνο πέψης. Έτσι, η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων φυτικών ινών μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε αυτόματα λιγότερες θερμίδες.

Απώλεια βάρους
Λόγω των φυτικών ινών που εξασφαλίζουν το αίσθημα της πληρότητας, συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Επιπλέον, το γκρέιπφρουτ περιέχει λίγες θερμίδες, αλλά άφθονο νερό, το οποίο είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά στη μάχη με τα κιλά. Μια μελέτη σε 91 παχύσαρκα άτομα διαπίστωσε ότι εκείνοι που κατανάλωναν μισό φρέσκο γκρέιπφρουτ πριν από τα γεύματα έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν το έκαναν. Αυτό δεν σημαίνει ότι από μόνο του το φρούτο θα μας κάνει να χάσουμε βάρος αλλά, προσθέτοντάς το σε μια ήδη υγιεινή διατροφή, μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά ευεργετικό.

Αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτης
Η τακτική κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να εμποδίσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία εμφανίζεται όταν τα κύτταρα σταματούν να ανταποκρίνονται σε αυτήν. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ως γνωστό, ρυθμίζει πολλές διεργασίες στο σώμα όπως ο μεταβολισμός αλλά και ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα, δύο παράγοντες πρωταρχικού κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 .Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ έχει την ικανότητα να μειώνει τις πιθανότητες ανθεκτικότητας.

Καρδιά
Μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη. Σε μια μελέτη, τα άτομα που έτρωγαν γκρέιπφρουτ τρεις φορές την ημέρα για έξι εβδομάδες, παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στην πίεση του αίματος όπως και βελτιώσεις στην ολική χοληστερόλη και στα επίπεδα της «κακής» LDL. Το γκρέιπφρουτ είναι πλούσια πηγή καλίου, ενός σημαντικού μετάλλου για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, επαρκής πρόσληψη καλίου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος και θανάτων από καρδιακές νόσους. Παράλληλα, οι ίνες που περιέχονται στο γκρέιπφρουτ, δρουν ενισχυτικά στην υγεία της καρδιάς, μειώνοντας και αυτές την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Αντιοξειδωτικά
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, τα κυριότερα από τα οποία είναι η βιταμίνη C, το β-καροτένιο που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό, το λυκοπένιο που αποτρέπει την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου όπως του προστάτη και οι φλαβανόνες με τις αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητές

Πέτρες στα νεφρά
Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρολιθίασης. Οι πέτρες στα νεφρά αποτελούν συγκέντρωση αποβλήτων ουσιών, προϊόντων του μεταβολισμού που κανονικά θα έπρεπε να διηθηθούν μέσω των νεφρών και να απομακρυνθούν από το σώμα μέσω των ούρων. Ωστόσο, όταν κρυσταλλώνονται, γίνονται πέτρες που όταν είναι μεγάλες μπορεί να προκαλέσουν οδυνηρή απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος. Ο πιο κοινός τύπος των λίθων των νεφρών είναι πέτρες οξαλικού ασβεστίου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κιτρικό οξύ, ένα οργανικό οξύ που βρίσκεται στο γκρέιπφρουτ, μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην πρόληψή τους, αυξάνοντας τον όγκο και το pH των ούρων και παράγοντας ένα περιβάλλον λιγότερο ευνοϊκό για το σχηματισμό των λίθων.

Ενυδάτωση
Καθώς το νερό αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του φρούτου, είναι φυσικό να προσφέρει ενυδάτωση.

Εάν παίρνετε ορισμένα φάρμακα (στατίνες, αντικαταθλιπτικά, αντισταμινικά κ.α) ή έχετε ευαίσθητα δόντια, ελέγξτε με το γιατρό σας ότι δεν υπάρχει αλληλεπίδραση καθώς μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε την πρόσληψη γκρέιπφρουτ ή να το αποφύγετε τελείως.

 trofi.gr

Διατροφή

Αποξηραμένα φρούτα: Οι πέντε καλύτερες σούπερ τροφές

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή και θρεπτικά αποξηραμένα φρούτα; Τι πρέπει να προσέξουμε συγκριτικά με τα φρέσκα φρούτα;

Μπορεί να μην υποκαθιστούν τα φρέσκα φρούτα, όμως αυτές οι μικρές ζαρωμένες μπουκιές είναι γεμάτες με σχεδόν όλες τις θρεπτικές ουσίες των φρέσκων φρούτων, ενώ έχουν και πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Απλά χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους επειδή είναι πιο θερμιδογόνα συγκριτικά με τα φρέσκα φρούτα. Ποια είναι τα πιο δημοφιλή αποξηραμένα φρούτα

1

Δαμάσκηνα
Περιέχουν β-καροτένιο, καθώς και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως κάλιο και σίδηρο. Λόγω του καλίου, η κατανάλωσή τους θεωρείται ευεργετική για τους πάσχοντες από υπέρταση (161 kcal/100 γρ.).Getty Images

Περιέχουν β-καροτένιο, καθώς και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως κάλιο και σίδηρο. Λόγω του καλίου, η κατανάλωσή τους θεωρείται ευεργετική για τους πάσχοντες από υπέρταση (161 kcal/100 γρ.).
2

Βερίκοκα
Τα ώριμα καθώς και τα αποξηραμένα βερίκοκα είναι πολύ πλούσια σε καροτενοειδή. Ακόμη περιέχουν νιασίνη, φλαβονοειδή, σίδηρο και κάλιο (182 kcal/100γρ.).Getty Images

Τα ώριμα καθώς και τα αποξηραμένα βερίκοκα είναι πολύ πλούσια σε καροτενοειδή. Ακόμη περιέχουν νιασίνη, φλαβονοειδή, σίδηρο και κάλιο (182 kcal/100γρ.).
3

Σύκα
Τα σύκα είναι πλούσια πηγή ασβεστίου και μαγνησίου. Ακόμη περιέχουν βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα όπως σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο και κάλιο (213 kcal/100γρ.).Getty Images

Τα σύκα είναι πλούσια πηγή ασβεστίου και μαγνησίου. Ακόμη περιέχουν βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα όπως σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο και κάλιο (213 kcal/100γρ.).
4

Σταφίδες
Είναι καλή πηγή σιδήρου, καλίου και σεληνίου, περιέχουν βιταμίνη Α και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (246 kcal/100γρ).Getty Images

Είναι καλή πηγή σιδήρου, καλίου και σεληνίου, περιέχουν βιταμίνη Α και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (246 kcal/100γρ).
5

Κράνμπερι
Είναι πηγή φυτικών ινών, μαγγανίου, βιταμινών Ε και Κ. Επίσης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε προανθοκυανίνες, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, που ανήκει στην οικογένεια των φλαβονοειδών (293 kcal/100γρ.).Getty Images

Είναι πηγή φυτικών ινών, μαγγανίου, βιταμινών Ε και Κ. Επίσης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε προανθοκυανίνες, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, που ανήκει στην οικογένεια των φλαβονοειδών (293 kcal/100γρ.).

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή