Απριλίου 07, 2020

Διατροφή

Η φάβα, αποτελεί το κατ' εξοχήν μεσογειακό έδεσμα και σε περιόδους νηστείας είναι το ιδανικό υποκατάστατο του κρέατος. Με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα, ας εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας αυτή την θρεπτική τροφή.
Απλή, γευστική και με μεγάλη θρεπτική αξία η φάβα, αποτελεί το κατ' εξοχήν μεσογειακό έδεσμα. Προέρχεται από το φυτό λαθούρι ένα είδος κουκιού. Τα αλεσμένα ή βρασμένα σπέρματα λαθουριού σε μορφή πηχτού χυλού, αποτελούν τη φάβα.

Πολλοί της αποδίδουν τον χαρακτηρισμό του κατεξοχήν καλοκαιρινού φαγητού- σε αντίθεση με τα υπόλοιπα όσπρια- που θεωρούνται χειμερινά. Όμως η φάβα επιδεικνύει αξιοπρόσεκτη συντηρησιμότητα, οπότε μπορείτε να την διατηρείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ντουλάπι σας.

Σερβίρεται σε μορφή πουρέ, με λίγο χυμό λεμονιού και μπόλικο ελαιόλαδο και ενίοτε με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και κάπαρη ή ακόμη ντομάτα και ελιές (είναι η περίφημη «παντρεμένη» φάβα). Ταιριάζει ιδιαίτερα με τα ψάρια και τα θαλασσινά. Ακόμη μπορούμε να την σερβίρουμε σαν σούπα ή να την χρησιμοποιήσουμε για να εμπλουτίσουμε τις σαλάτες ή το ριζότο μας.

Η φάβα καλλιεργείται και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, ενώ η πιο φημισμένη είναι σίγουρα η φάβα Σαντορίνης. Σε περιόδους νηστείας αποτελεί το ιδανικό υποκατάστατο του κρέατος. Καλό όμως είναι να συνοδεύεται από δημητριακά ή αμυλούχες τροφές όπως το ψωμί, για να αναπληρώνει την απώλεια αμινοξέων από τον οργανισμό.

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Η φάβα είναι εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αναγκαία για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Ταυτόχρονα η κατανάλωσή της, μας προσθέτει ελάχιστες θερμίδες.


Περαιτέρω δε, είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β1(θειαμίνη), σιδήρου, χαλκού, φωσφόρου, καλίου και μαγνησίου. Περίπου 1/4 του φλιτζανιού φάβα, εφοδιάζει τον οργανισμό, με 10 έως 19%, της αναγκαίας συνιστώμενης ποσότητας των παραπάνω θρεπτικών συστατικών.

Ειδικότερα η βιταμίνη Β1, είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και για τον μεταβολισμό μας, ενώ ο σίδηρος είναι το βασικό συστατικό της πρωτεΐνης που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την μεταφορά οξυγόνου στο αίμα μας.

Ο χαλκός από κοινού με τον σίδηρο, βοηθούν στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Σημαντικός είναι όμως και ο ρόλος του χαλκού στην προφύλαξη των αιμοφόρων αγγείων, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην υγεία των οστών. Ο φώσφορος και το μαγνήσιο με την σειρά τους συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας των οστών, ενώ το μαγνήσιο και το κάλιο αποτελούν καλούς ρυθμιστές της αρτηριακής πίεσης.

Η φάβα είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέως και μαγγανίου, καθώς περίπου ¼ της κούπας φάβα μπορεί να μας εφοδιάσει με 20% της αναγκαίας συνιστώμενης ποσότητας αυτών των θρεπτικών συστατικών. Το φυλλικό οξύ υποστηρίζει σημαντικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, τη λειτουργία της καρδιάς, ενώ συμβάλλει και στον σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων.

Από την άλλη πλευρά το μαγγάνιο είναι αναγκαίο για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και της χοληστερόλης.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το φυλλικό οξύ και τα μεταλλικά στοιχεία όπως ο σίδηρος, ο χαλκός και το μαγνήσιο βοηθούν και στην διατήρηση της μνήμης.

Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς

Πέρα από τη σημαντική θρεπτική της αξία, η φάβα βελτιώνει και τη λειτουργία της καρδιάς. Ακόμη είναι πλούσια σε διαιτητικές φυτικές ίνες -σε κάθε 1/4 της κούπας με φάβα, περιέχονται 9 γρμ. φυτικών ινών. Καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, βοηθάμε τον οργανισμό μας να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL).

Βοηθά στη διαχείριση του βάρους

Η φάβα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (10 γρμ. πρωτεϊνών σε κάθε ¼ της κούπας φάβα). Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι υπέρβαρα άτομα που ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες και πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, έχασαν περισσότερο βάρος σε σύγκριση με εκείνα που ακολουθούσαν μια δίαιτα ελεγχόμενων θερμίδων, πλούσια σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε λιπαρά.

Οι 89 συμμετέχοντες, ήταν ηλικίας από 18 έως 65 χρονών και ακολουθούσαν το πρόγραμμα της δίαιτας για περίπου δέκα εβδομάδες. Όσοι ακολουθούσαν την πρώτη δίαιτα (δηλαδή είχαν στο διαιτολόγιό τους τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες), έχασαν πολύ περισσότερο βάρος και μυϊκή μάζα, ενώ ταυτόχρονα μείωσαν θεαματικά τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης.

Τέλος, η φάβα βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά και συμβάλλει στη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Είναι μια τροφή που δεν περιέχει καθόλου νάτριο και αυτό την κάνει ιδανική για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Διατροφή

Υπέρταση: Τα τρία πιο δραστικά βότανα που ρυθμίζουν την πίεση
Νίκη Ψάλτη 
Τα πλέον δραστικά βότανα για την καταπολέμηση της υπέρτασης είναι από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα της ελληνική γης σύμφωνα με νέα έρευνα. Ποια είναι αυτά;
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια μελέτησαν τη σχετική βιβλιογραφία για τα φυτά που ιστορικά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και κατέληξαν στα πλέον δραστικά αντιυπερτασικά φυτά σε δημοσίευσή τους στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Οι ερευνητές πήραν φυτικά εκχυλίσματα από μια πλειάδα διαφορετικών φυτών όπως η λεβάντα, ο βασιλικός, το θυμάρι, η μαντζουράνα, το τζίντζερ και το χαμομήλι.

Υπό την εποπτεία του καθηγητή Geoff Abbott αναγνώρισαν ένα βιοδραστικό συστατικό που ήταν κοινό σε όλα τα εκχυλίσματα. Αυτό το συστατικό σύμφωνα με τους ερευνητές μάλλον εξηγεί την ήπια αντιυπερτασική δράση που έχουν ορισμένα βότανα.

Συγκεκριμένα βρήκαν ότι αυτά τα βότανα ενεργοποιούν ένα συγκεκριμένο δίαυλο καλίου τον KCNQ5. Αυτός ο δίαυλος καλίου μαζί με άλλους εντοπίζεται στους λείους μύες που επενδύουν το εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων.

Όταν οι λείοι μύες συσπώνται η πίεση του αίματος αυξάνεται. Όταν χαλαρώνουν η πίεση του αίματος πέφτει. Η ενεργοποίηση του KCNQ5 οδηγεί στην χαλάρωση αυτών των μυών. Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι εκεί βρίσκεται η εξήγηση των αντιυπερτασικών ιδιοτήτων ορισμένων βοτάνων.

Επιπρόσθετα οι ερευνητές εξέτασαν ποια βότανα ήταν πιο δραστικά όσον αφορά την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου διαύλου καλίου. Σύμφωνα με τον καθηγητή Abbot τα πιο αποτελεσματικά ήταν η λεβάντα, ο μαραθόσπορος και το χαμομήλι.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών ήταν να εντοπίσουν ποιο συστατικό των βοτάνων είναι υπεύθυνο για την ενεργοποίηση του διαύλου καλίου.

Κατάφεραν να απομονώσουν ένα αλκαλοειδές, την αλοπερίνη η οποία φάνηκε ότι ανοίγει τον δίαυλο καλίου KCNQ5 καθώς προσδένεται στη βάση του.

Η υπάρχουσα αντιυπερτασική αγωγή δεν στοχεύει τον δίαυλο KCNQ5, γεγονός που σύμφωνα με τον καθηγητή Abbot αφήνει ένα κενό στη φαρμακευτική αγορά, ανοίγοντας τον δρόμο για τον σχεδιασμό νέων φαρμάκων που θα στοχεύουν στην ενεργοποίηση του διαύλου KCNQ5.

Ωστόσο επειδή ο δρόμος μέχρι την δημιουργία νέων αντιυπερτασικών φαρμάκων είναι ακόμη μακρύς οι ερευνητές προειδοποιούν τους ασθενείς να μην αλλάξουν αυτοβούλως την αγωγή τους αντικαθιστώντας την με βοτανοθεραπεία.

https://ygeiamou.gr/

Διατροφή

Με βάση το γάλα και τον κουρκουμά παρασκευάζεται ένα από τα ινδικά ελιξίρια ζωής. Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό με διπλή ιδιότητα, αφού χρησιμοποιείται τόσο για μαγειρικούς, όσο και για φαρμακευτικούς λόγους.

Η ινδική κουζίνα είναι πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο για τα αρωματικά μπαχαρικά των φαγητών της αλλά και για τα συστατικά που είναι κάτι παραπάνω από απλά γευστικά: είναι υπέρμετρα υγιή για τον οργανισμό μας. Και στην ινδική παράδοση υπάρχει ένα ρόφημα με βασικό του συστατικό το γάλα που θεωρείται ασύλληπτα ευεργετικό για την υγεία.

Το συγκεκριμένο ρόφημα προστατεύει τους ανθρώπους από λοιμώξεις, από την κατάθλιψη, ακόμη και από τον καρκίνο. Πρόκειται για ένα γευστικό ελιξίριο υγείας, πασίγνωστο στην Ινδία για τις πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες του, που μπορεί να καταναλωθεί κάθε εποχή του χρόνου.

Ήδη από το 3000 π.Χ., η Ινδία ήταν γνωστή ως η καρδιά του εμπορίου των μπαχαρικών. Μπαχαρικά που κατάγονται από την Ινδία καλλιεργήθηκαν ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ. στους κήπους της Βαβυλώνας. Μπαχαρικά όπως η κανέλα, το τζίντζερ και το σαφράν χρησιμοποιούνται ανέκαθεν όχι μόνο για γευστικούς αλλά και για θεραπευτικούς σκοπούς. Ακόμα και μέχρι σήμερα αποτελούν βασικά στοιχεία τόσο της ινδικής μαγειρικής όσο και της ιατρικής.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μπαχαρικά με αυτή την διπλή ιδιότητα είναι ο κουρκουμάς. Ο κουρκουμάς αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά συμπληρώματα διατροφής που υπάρχουν σήμερα, είναι αντι-φλεγμονώδες, βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών του σώματος, όπερ σημαίνει πως μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου. Άνθρωποι που έπασχαν από αλτσχάιμερ ή από πάρκινσον υποβλήθηκαν σε θεραπείες με κουρκουμά και αποδείχθηκε πως η παρουσία του στον ανθρώπινο οργανισμό αναγεννά τα βλαστικά κύτταρα του εγκεφάλου.

Ένα άλλο τέτοιο μπαχαρικό από την Ινδία είναι το σαφράνι που θεωρείται πως καταπολεμά το αλτσχάιμερ, την κατάθλιψη και τις προεμμηνορροϊκές δυσφορίες. Είναι πλούσι σε κάλιο και φημίζεται για επισκευή και την παραγωγή κυττάρων, αυξάνοντας τον αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα της σεροτονίνης, ενισχύοντας τη διάθεση και πολεμώντας την κατάθλιψη. Μάλιστα, το συγκεκριμένο θαυματουργό μπαχαρικό, μπορεί να είναι χρήσιμο αν το τρίψουμε στο δέρμα μας όταν ταλαιπωρούμαστε από κάποιο δερματικό νόσημα καθώς μαλακώνει και ανακουφίζει το δέρμα.

Αυτά τα δύο μπαχαρικά έρχονται να προστεθούν στο γάλα για να φτιαχτεί το συγκεκριμένο ρόφημα. Πάντως, αν και το εν λόγω ρόφημα έχει ως βασικό του συστατικό το γάλα, πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως οι Ινδοί πίνουν νωπό γάλα και όχι παστεριωμένο όπως συμβαίνει κατά κόρον στην Δύση. Το παστεριωμένο γάλα δεν περιέχει τις θρεπτικές ουσίες του νωπού καθώς αυτές έχουν εξαφανιστεί κατά τον βρασμό που έχει υποστεί. Το να βρει κανείς νωπό γάλα στο σούπερ μάρκετ είναι μάλλον απίθανο. Μπορεί να αντικατασταθεί ωστόσο από γάλα αμυγδάλου, γάλα κάνναβης, γάλα καρύδας ή γάλα ρυζιού. Όλες αυτές οι παραλλαγές είναι πιο υγιεινές απ' ότι το παστεριωμένο γάλα.

Εκτός από τον κουρκουμά και το σαφράνι, το συγκεκριμένο ρόφημα περιέχει επίσης κάσιους, κανέλα και κάρδαμο, τα οποία είναι επίσης απίστευτα υγιή μπαχαρικά. Ειδικά η κανέλα που μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου ενώ ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από βακτήρια και μύκητες. Από την πλευρά τους, ο κάρδαμος και το τζίντζερ είναι ό,τι πρέπει για την αντιμετώπιση πεπτικών προβλημάτων.

Η συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί ένα γευστικό ρόφημα που καταπολεμάει τις φλεγμονές, τον διαβήτη, της κράμπες της εμμηνόρροιας και τα καταθλιπικά συμπτώματα. Ακόμα όμως και αν δεν πάσχετε από κάτι από όλα αυτά, το εν λόγω ρόφημα είναι ένας νόστιμος τρόπος να εξασφαλίσετε πως το σώμα σας απορροφά καθημερινά τις απαιτούμενες βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά.

Ο χρόνος προετοιμασίας της συνταγής είναι λιγότερο από πέντε λεπτά!

Συστατικά:
1 φλιτζάνι γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκούμη
1-2 κουταλάκια του γλυκού ακατέργαστο μέλι ή ζάχαρη καρύδας
1,5 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας
2 πράσινοι σπόροι κάρδαμου
8-10 κομμάτια σαφράνι
2 κουταλιές της σούπας φιστίκια για γαρνίρισμα
Οδηγίες:
Ανακατέψτε όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ. Σερβίρετε κρύο ή ζεστό. Προαιρετικά προσθέστε την κορυφή του ποτηριού φιστίκια και μερικά επιπλέον κομμάτια από σαφράνι.

https://www.itrofi.gr/

Διατροφή

Αδιαμφισβήτητα οι πνεύμονες είναι από τα σημαντικότερα όργανα για τη λειτουργία του σώματος.

Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούμε κατά μέσο όρο 20.000 εισπνοές και εκπνοές και είναι ευνόητο πως επιβαρύνονται ιδιαίτερα εξαιτίας της συσσώρευσης των βλαβερών ουσιών που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.

Δείτε τις τροφές που βοηθούν στον καθαρισμό τους και εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία τους.

Σταυρανθή λαχανικά

Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην απομάκρυνση των τοξινών. Μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο είναι από τις πιο δημοφιλείς επιλογές.

Τροφές με καροτενοειδή

Τα καροτενοειδή βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά που χαρακτηρίζονται από πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα, περιορίζοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.

Τροφές με Ω-3 λιπαρά οξέα

Σύμφωνα με μελέτες, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα, έχουν εξαιρετικά ευεργετικές επιδράσεις σε περιπτώσεις χρόνιου άσθματος.

Τροφές με φολικό οξύ

Σπανάκι, σπαράγγια, παντζάρια και φακές θα σας προστατέψουν, απομακρύνοντας τις καρκινογόνες ουσίες από τον οργανισμό σας, που συμβάλλουν στην εκδήλωση καρκίνου του πνεύμονα.

Σκόρδο

Τα υψηλά επίπεδα αλισίνης έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τη φλεγμονή στους πνεύμονες, να καταπολεμούν τις λοιμώξεις και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C

Ακτινίδια, πορτοκάλια, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, λεμόνια και γκρέιπφρουτ συμβάλλουν καθοριστικά στην καλή λειτουργία των πνευμόνων, με αποτέλεσμα περισσότερο οξυγόνο να φτάνει σε όλο το σώμα.

Ρόδια

Έχει αποδειχθεί από πολλές επιστημονικές έρευνες ότι λόγω των υψηλών επιπέδων σε αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης όγκου.

biologikaorganikaproionta.com

Διατροφή

Είτε τρως κρέας είτε είσαι χορτοφάγος, χρειάζεσαι την πρωτεΐνη στη διατροφή σου. Ορίστε λοιπόν γιατί πρέπει να σκεφτείς καλύτερα την ποσότητα πρωτεΐνης που λαμβάνεις κάθε μέρα:

1. Χτίζεις μυς.

Φυσικά ο πιο γνωστός λόγος για τον οποίο όλοι προτιμούν την πρωτεΐνη έχει σχέση με τη δημιουργία ενός δυνατού και λιγνού σώματος. Η πρωτεΐνη αποτελεί το κλειδί στην «επισκευή» και στην «ανανέωση» των μυών του σώματός σου, αφού τους κάνει και πιο δυνατούς. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να έχεις ένα σνακ γεμάτο πρωτεΐνη και υδατάνθρακες μετά τη γυμναστική.

2. Χάνεις κιλά.

Αν τρως περισσότερη πρωτεΐνη μένεις χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενώ αν αυξήσεις την ποσότητα που λαμβάνεις, τότε βοηθάς το σώμα σου να κάψει περισσότερα λίπη και όχι μυϊκή μάζα. Ωστόσο, να θυμάσαι πάντα ότι μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από κρέας ζώων, περιέχει και πολλά κορεσμένα λίπη, αυξάνοντας τους κινδύνους για την υγεία σου.

3. Έχεις μικρότερες πιθανότητες να πάθεις εγκεφαλικό.

Αν και μία διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, μία διατροφή που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε άλλες μορφές πρωτεΐνης, όπως το ψάρι, μπορεί πραγματικά να μειώσει το ρίσκο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Μία πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού μειωνόταν κατά 26% για κάθε 20 γραμμάρια αύξησης στην πρόσληψη της πρωτεΐνης.

4. Κάνεις καλό στην υγεία των οστών σου.

Η πρωτεΐνη δεν «χτίζει» μόνο γερούς μυς αλλά και γερά κόκαλα. Μία πρόσφατη έρευνα σε ηλικιωμένες γυναίκες της Ιαπωνίας αποκάλυψε ότι αυτές που έτρωγαν περισσότερη πρωτεΐνη ήταν λιγότερο εύθραυστες από αυτές που έπαιρναν τις μικρότερες ποσότητες πρωτεΐνης. Μάλιστα τα πορίσματα της έρευνας παρέμεναν ίδια είτε η πρωτεΐνη προερχόταν από κρέας είτε από άλλες χορτοφαγικές πηγές, όπως το tempeh (τέμ-πε).

shape.gr

Διατροφή

Από τις αρχές της άνοιξης στην εξοχή ξεκινά το “κυνήγι” αυτών των άγριων χορταρικών που μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους και πραγματικά γίνονται ανάρπαστα.

“Συλλέκτης οβριών”

Στις “χορτοσυλλεκτικές” εξορμήσεις οι οβριές θεωρούνται ανοιξιάτικος γαστρονομικός θησαυρός και η συλλογή τους απαιτεί μπόλικο περπάτημα. Οι οβριές, βρυωνιές ή αβρωνιές ή αγγλιστί tammus comunis είναι άγρια χόρτα που φυτρώνουν σε ακαλλιέργητα και σκιερά μέρη. Είναι φυτά αναρριχώμενα, τα φύλλα τους έχουν σχήμα καρδιάς και οι πράσινοι τρυφεροί βλαστοί τους υψώνουν το λυγερόκορμο ανάστημά τους κοντά σε θάμνους σε απότομες όχθες στην ύπαιθρο από τα τέλη του Φεβρουαρίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου.

Συναντώνται στη νότια Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα. Οι οβριές λατρεύουν την πυκνή βλάστηση και όσο θερμότερο είναι το κλίμα, τόσο νωρίτερα φυτρώνουν.
Είναι αρκετά πικρές και καλό είναι να μην τις δοκιμάσετε ωμές γιατί το φυτό είναι ελαφρώς τοξικό. Στο μαγείρεμα αυτή η ιδιότητά τους προφανώς εξαλείφεται γι’ αυτό και οι μαγειρικές τους χρήσεις είναι πολλές. Θεωρούνται ιδιαίτερα θρεπτικές ενώ τους έχουν αποδώσει διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες κυρίως διουρητικές.

Πώς τις μαγειρεύουμε;
Μην προσπαθήσετε να διώξετε την πικράδα τους με επαναλαμβανόμενο βράσιμο γιατί έτσι ναι μεν θα ξεπικρίσουν – ελαφρώς-αλλά θα χάσουν και την επίγευσή τους. Μπορείτε ιδανικά να τις ζεματίσετε σε λιγοστό νερό σε ένα σκεύος χωρίς όμως να τις βράσετε. Σε συνδυασμό με ένα αρωματικό ελαιόλαδο γίνονται μια πολύ νόστιμη σαλάτα και είναι πρώτης τάξεως συνοδευτικό.

Το μαλακό και τρυφερό πάνω μέρος του κορμού τους είναι ιδανικό για να χρησιμοποιηθεί σε ομελέτες αφού πρώτα σοταριστεί. Μια πολύ νόστιμη και απλή συνταγή είναι η “ομελέτα με οβριές”. Οι οβριές επίσης τρώγονται και μαγειρευτές με κρέας ή θαλασσινά, τις βρήκαμε ακόμα και σε συνταγή ψητές στη χόβολη. Οι ποσότητες του φυτού συνιστάται όμως να χρησιμοποιούνται πάντα με φειδώ.

Άγρια σπαράγγια, τα “ατίθασα”

Οι λιγότερο έμπειροι, όπως προαναφέραμε, συχνά πιστεύουν ότι τα άγρια σπαράγγια και οι οβριές είναι το ίδιο φυτό. Μπορεί να μοιάζουν αρκετά και να έχουν κοινά στοιχεία αλλά είναι δύο διαφορετικά είδη. Η άγρια σπαραγγιά είναι ένας αγκαθωτός και χαμηλός θάμνος που φυτρώνει κοντά σε ποτάμια και τρεχούμενα νερά, μπορεί να την πετύχετε όμως και σε ξηρούς πευκώνες. Όπως και οι οβριές, οι κορφούλες της είναι από τα πρώτα βλαστάρια της άνοιξης. Θα τη βρείτε στα παραθαλάσσια “λημέρια”της από τις αρχές του Φεβρουαρίου, ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα εμφανίζεται μέχρι και το Μάιο. Από το “ατίθασο” φυτό κόβονται πολύ προσεκτικά τα τρυφερά του βλασταράκια, τα γνωστά και πεντανόστιμα άγρια σπαράγγια.

Πώς θα τα μαγειρέψουμε;

Τα άγρια σπαράγγια είναι ο καλύτερος φίλος των πιο εκλεπτυσμένων πιάτων αλλά και των πιο απλών. Ταιριάζουν πολύ όμορφα με αβγά σε ομελέτες -κι όχι μόνο- στις οποίες τα προσθέτετε αφού πρώτα τα σοτάρετε ελαφρά σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Μπορούν επίσης να γίνουν και αυτά ψητά ή να τα ποσάρετε ελαφρά σε λιγοστό νερό, να τα ραντίσετε με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι και να γίνουν ένα εξαιρετικό συνοδευτικό για πιάτα παντός τύπου.Δεν είναι τόσο πικρά όσο οι οβριές και η γεύση τους είναι πιο ντελικάτη, χαρακτηριστικό που τα καθιστά ιδανικά για σαλάτες. Οι σκουροπράσινες κορφούλες τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και αφού τα μαζέψετε καλό θα είναι να τα καταναλώσετε άμεσα.

Διατροφή

Στην Ανατολή το τιμούν δεόντως κι εδώ έχει αρχίσει και παίρνει τα πάνω του τα τελευταία χρόνια. Τι ακριβώς, όμως, είναι το φαγόπυρο;
Γνωστό και ως μαυροσίταρο, το φαγόπυρο είναι ένα είδος δημητριακού, όχι και τόσο διαδεδομένου στο ευρύ κοινό, αλλά σίγουρα γνωστού σε όσους ψάχνουν υγιεινές εκδοχές στη διατροφή τους. Το αλεύρι από φαγόπυρο χρησιμοποιείται πολύ από όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, καθώς είναι ελεύθερο αυτής και μπορεί να αξιοποιηθεί σε πλήθος συνταγών αντί για το κοινό αλεύρι.

Το φαγόπυρο είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνη, φτάνοντας μέχρι και τα 14 γρ. πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάτια προϊόντος και περιέχοντας όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, χαρίζοντας δύναμη κι ενέργεια στον οργανισμό και κρατώντας μας χορτάτους. Ειδικά για όσους νηστεύουν αυτή την εποχή πριν το Πάσχα, το φαγόπυρο θα αποτελέσει μια εξαιρετική εναλλακτική πρωτεΐνης έναντι του κρέατος.

Ακόμη, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε αλλά και σε βιταμίνη Κ που κάνει καλό στην πήξη του αίματος, στην οστεοπόρωση, στην καρδιά. Από το φαγόπυρο δεν λείπουν και τα μέταλλα όπως το ασβέστιο που κάνει καλό στα οστά, ο σίδηρος, το σελήνιο που συμβάλλει στην υγεία του θυρεοεοδούς, ο ψευδάργυρος που τονώνει το ανοσοποιητικό ο χαλκός, το μαγνήσιο, το κάλιο κ.ο.κ.

Η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες κάνει καλό στο έντερο, ενώ σύμφωνα με έρευνες φαίνεται πως συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης υπέρτασης, αλλά και υψηλής χοληστερόλης.

Τα οφέλη, όμως, του φαγόπυρου δεν εξαντλούνται εδώ. Η κατανάλωσή του υποστηρίζεται από ειδικούς ότι μπορεί να βοηθήσει στους πονοκεφάλους, ενώ είναι ευεργετικό και για τα νεφρά, χάρη στη ρουτίνη που περιέχει.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε το αλεύρι του, είτε να το μαγειρέψετε σαν ρύζι ή ακόμη και να το προσθέσετε στις σαλάτες ή το γιαούρτι σας. Ένα φλιτζάνι φαγόπυρο (170 γρ.) αποδίδει 580 θερμίδες, γι' αυτό καταναλώστε με προσοχή αν μετράτε τις θερμίδες σας.

Διατροφή

Το κακάο είναι ένα αφέψημα με ιδιαίτερα ευεργετική δράση στον οργανισμό. Οι υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προκυανιδίνων, συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράστη, εμποδίζουν την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες μειώνουν τη συγκέντρωση και συσσώρευση των αιμοπεταλίων, η αυξημένη συγκέντρωση των οποίων συνδέεται με τη θρόμβωση και πιθανώς εμπλέκεται στην ανάπτυξη αθηρωματικών βλαβών.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Συγκριτική μελέτη στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι το κακάο (1 κούπα) έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από το κόκκινο κρασί (1 ποτήρι), τριπλάσια από το πράσινο τσάι (1 φλιτζάνι) και πενταπλάσια από το μαύρο τσάι (1 φλιτζάνι).

Επίσης έρευνες σε πληθυσμούς του Παναμά που καταναλώνουν καθημερινά 4-5 ποτήρια ζεστό αφέψημα κακάο και προσθέτουν σκόνη κακάο σε αρκετά φαγητά τους, έδειξαν σε ότι σε μεγάλο βαθμό δεν παρουσιάζουν υπέρταση σε μεγάλη ηλικία και διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου της Georgetown, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προκυανιδίνη που περιέχει το κακάο σταματά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Έχει βρεθεί τέλος, ότι η θεοβρωμίνη, μια ουσία που υπάρχει στο κακάο είναι αποτελεσματική εναντίον του επίμονου βήχα, καθώς σταματά τη δράση του πνευμονογαστρικού νεύρου, που ευθύνεται για τον βήχα.

Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι η υψηλή του θερμιδική αξία, καθώς η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.

https://www.onmed.gr/

Διατροφή

Ο ρόλος του καλίου στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού: Οι σημαντικότερες πηγές και τα οφέλη!

To κάλιο είναι το τρίτο σε αφθονία μέταλλο στο ανθρώπινο σώμα και αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια βελτίωσης της υγείας. Περιέχει τα απαραίτητα συστατικά για τη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου ευεξίας και ενός βελτιωμένου τρόπου ζωής και η σημασία του στο καθημερινό μας διατροφικό πλάνο δεν θα πρέπει να υποτιμάται.

Εκτός από το να ενεργεί ως ηλεκτρολύτης, αυτό το μέταλλο απαιτείται για τη διατήρηση της καλής κατάστασης της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών, του μυϊκού ιστού και άλλων σημαντικών συστημάτων οργάνων του ανθρώπινου σώματος. Το χλωριούχο κάλιο είναι το κύριο είδος αυτού του ορυκτού και συνεργάζεται με το νάτριο για να εκτελέσει ορισμένες κρίσιμες λειτουργίες του σώματος.

Συμπτώματα έλλειψης καλίου
Η ανεπάρκεια οποιασδήποτε θρεπτικής ουσίας στο σώμα είναι ανεπιθύμητη και το κάλιο δεν αποτελεί εξαίρεση. Μια διατροφή ελλειπής σε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως κόπωση, μυϊκή αδυναμία, ανενεργά αντανακλαστικά, μη φυσιολογικός καρδιακός παλμός και σοβαροί πονοκέφαλοι. Τα άτομα με σοβαρή έλλειψη καλίου μπορεί επίσης να παρουσιάσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, πόνο στα έντερα, οίδημα στους αδένες τους και διαβήτη.

Σημαντικές πηγές καλίου
Μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιέχει καθημερινά περίπου 4.700 mg καλίου, σύμφωνα με τις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων. Οι σημαντικότερες διατροφικές πηγές είναι τα εσπεριδοειδή, η μπανάνα, τα αβοκάντο, το πεπόνι, το αχλάδι, η σταφίδα, η γλυκοπατάτα, το πλήρες γάλα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, η αγκινάρα, οι ξηροί καρποί χωρίς αλάτι, τα όσπρια, τα μανιτάρια, η ντομάτα και το νερό καρύδας.

Οφέλη για την υγεία
Διεγείρει τη Νευρική Δραστηριότητα
Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της κανονικής λειτουργίας του εγκεφάλου, επιτρέποντας στο οξυγόνο να φτάσει στον εγκέφαλο, ενισχύοντας έτσι τη νευρική δραστηριότητα και αυξάνοντας τη γνωστική λειτουργία. Συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και δεδομένου ότι δρα ως αγγειοδιασταλτικό, χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, αποτρέποντας την πήξη του αίματος.

Σταθεροποιεί το σάκχαρο αίματος
Μείωση της ποσότητας καλίου προκαλεί πτώση του σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση, κεφαλαλγία, αδυναμία, τρέμουλο και νευρικότητα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι διαβητικοί ασθενείς ενθαρρύνονται να διατηρούν τα επίπεδα του καλίου κανονικά.

Μειώνει τις μυϊκές διαταραχές
Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τακτική συστολή και χαλάρωση των μυών. Τα περισσότερα από τα ιόντα καλίου στο ανθρώπινο σώμα βρίσκονται στα μυϊκά κύτταρα. Διατηρεί τη βέλτιστη λειτουργία των μυών και των νεύρων και διατηρεί γρήγορα τα αντανακλαστικά μας διότι διεγείρει τη νευρική συνδεσιμότητα των μυών και του εγκεφάλου.

Αποτρέπει τις κράμπες
Οι μυϊκές κράμπες είναι ένα κοινό αποτέλεσμα χαμηλών επιπέδων καλίου στο αίμα, μια κατάσταση που ονομάζεται υποκαλιαιμία.

Βελτιώνει την υγεία των οστών
Υπάρχουν ορισμένες ιδιότητες του καλίου που εξουδετερώνουν διάφορα οξέα σε όλο το σώμα, γεγονός που βοηθά στη συγκράτηση και τη διατήρηση του ασβεστίου.

Ρυθμίζει τη λειτουργία των νεύρων
Παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας του εγκεφάλου και επηρεάζει δραματικά τη λειτουργία του. Συμμετέχει επίσης σε ανώτερες λειτουργίες όπως η μνήμη και η μάθηση. Επιπλέον, σοβαρές ασθένειες όπως η επιληψία σχετίζονται με τη δυσλειτουργία των διαύλων καλίου που μπορεί να παρουσιαστεί λόγω ανεπάρκειάς του.

Σταθεροποιεί την αρτηριακή πίεση
Το κάλιο είναι χρήσιμο για την αναστροφή του ρόλου του νατρίου στην εξισορρόπηση της κανονικής αρτηριακής πίεσης. Έτσι, ενεργεί ως ένα ζωτικό συστατικό που διατηρεί την ομαλότητα της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και υπέρτασης. Εξαιτίας των αγγειοδιασταλτικών ιδιοτήτων του ανακουφίζεται η τάση των αιμοφόρων αγγείων, η οποία είναι μία από τις κύριες αιτίες της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Ενισχύει τους μύες
Εξασφαλίζει τη σωστή ανάπτυξη των μυϊκών ιστών και της χρήσης της ενέργειας που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τη μυϊκή δύναμη. Η τόνωση της κυτταρικής ανάπτυξης και η παροχή της μεταβολικής ενέργειας αποτελεί ζωτική λειτουργία του καλίου.

Αυξάνει τον μεταβολισμό
Βοηθά στην μεταβολική επεξεργασία διαφόρων θρεπτικών συστατικών όπως τα λίπη και οι υδατάνθρακες. Μελέτες έχουν δείξει ότι το κάλιο είναι επίσης αναπόσπαστο μέρος της σύνθεσης πρωτεϊνών, οι οποίες βοηθούν στην αναγέννηση των ιστών, την κυτταρική ανάπτυξη και έναν ισορροπημένο γενικά μεταβολισμό.

Μειώνει το άγχος και το στρες
Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση διαφόρων ορμονών στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, οι υπερβολικές ποσότητες των οποίων μπορεί να είναι πολύ επιζήμιες.

Ενισχύει την υγεία της καρδιάς
Εξασφαλίζει καλή λειτουργία τόσο για την καρδιά, όσο και για τα νεφρά. Βοηθά τα νεφρά να απομακρύνουν τα απόβλητα μέσω της διαδικασίας απέκκρισης. Ωστόσο, συνιστάται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τη δοσολογία, επειδή το κάλιο συχνά κάνει τον οργανισμό να απορροφά περισσότερο ασβέστιο από ό, τι είναι απαραίτητο, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει τελικά προβλήματα στα νεφρά.

Διατηρεί την ισορροπία των επιπέδων νερού και υγρών
Ένας άλλος σημαντικός ρόλος που παίζει το κάλιο είναι η διατήρηση μιας βέλτιστης ισορροπίας υγρών στο ανθρώπινο σώμα. Οι διαφορετικοί τύποι κυττάρων απαιτούν σωστή ισορροπία νερού για μια αποτελεσματική λειτουργία και το κάλιο τα βοηθά να την ρυθμίζουν. Επειδή είναι επίσης ένας σημαντικός ηλεκτρολύτης, συμβάλλει στη ρύθμιση του επιπέδου των υγρών και στην μετάδοση ηλεκτρικών φορτίων σε όλο το σώμα.

Φωτεινή Πουρνάρα

https://www.itrofi.gr

Διατροφή

Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο τρόφιμο ή θρεπτικό συστατικό που να μπορεί να μας προστατεύσει ή να θεραπεύσει από τη νόσο COVID-19, λένε επιστήμονες του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την εξάπλωση του κορωνοϊού ως πανδημία. Ήδη γίνεται λόγος για τη «μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών, μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο»

Για να περιορίσουμε την περαιτέρω εξάπλωση του ιού, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μείνουμε σπίτι για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Το Τμήμα Διαιτολογίας-Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αντιλαμβανόμενο την κοινωνική ευθύνη που έχει απέναντι σε αυτά τα γεγονότα, προχώρησε στην ανακοίνωση κάποιων βασικών συμβουλών, για τη διατροφή και την υγεία κατά το διάστημα παραμονής στο σπίτι, τις οποίες επιμελήθηκε ομάδα επιστημόνων, αποτελούμενη από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Οδυσσέα Ανδρούτσο και τους Δρ. Μαρία Βλαχάβα και Πόπη Γεωργακούλη.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Τμήματος καθηγητής Αθανάσιος Τζιαμούρτας, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο τρόφιμο ή θρεπτικό συστατικό που να μπορεί να μας προστατεύσει ή να θεραπεύσει από τη νόσο COVID-19. Και εξηγεί:

«Η τήρηση των κανόνων υγιεινής όπως περιγράφονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είναι η καλύτερη ασπίδα πρόληψης. Η πρόσληψη, ωστόσο, των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών (π.χ. βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη D, βιταμίνες Β6 & Β12, βιταμίνη Ε, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, πολυφαινόλες, σελήνιο, φυλικό οξύ, σίδηρος, ψευδάργυρος και χαλκός) μέσω της διατροφής αποτελεί θεμέλιο λίθο για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού. Εξυπακούεται ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτείται η καθημερινή πρόσληψη των απαραίτητων αυτών θρεπτικών συστατικών βάσει των συστάσεων».

Επιπρόσθετα, στην ίδια ανακοίνωση η ομάδα των επιστημόνων σημειώνει ότι η παραμονή στο σπίτι αποτελεί μία σημαντική πρόκληση, καθώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ενεργειακή πρόσληψη. Η αγωνία και το άγχος για την εξέλιξη των γεγονότων, η επακόλουθη ψυχολογική και σωματική καθίζηση που επιτείνεται εξαιτίας της παραμονής στο σπίτι, η διαθεσιμότητα μεγάλων ποσοτήτων τροφής και πολλές άλλες παράμετροι (π.χ. οικογενειακοί, οικονομικοί/εργασιακοί παράγοντες) οδηγούν πολλούς ανθρώπους στην υπερβολική κατανάλωση τροφής και κατ’ επέκταση στην αύξηση του σωματικού τους βάρους.

Χρήσιμες συμβουλές και προτάσεις για σωστή και ισορροπημένη διατροφή
Μερικές χρήσιμες συμβουλές για την υιοθέτηση μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής για τον υγιή πληθυσμό είναι οι παρακάτω:

* Καταναλώστε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων.

* Συμβουλευθείτε τους ειδικούς για την ποσότητα τροφής που πρέπει να καταναλώνετε ημερησίως, ώστε να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένη στις δικές σας ανάγκες. Γενικά, μειώστε λίγο την ποσότητα κάθε γεύματος σε σχέση με αυτή που συνηθίζατε να τρώτε, λόγω της μείωσης στη φυσική σας δραστηριότητα.

* Καταναλώστε τροφή χωρίς να βλέπετε τηλεόραση και γενικά χωρίς να αποσπάται η προσοχή σας από το γεύμα.

* Καταναλώστε καθημερινά ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό.

* Καταναλώστε καθημερινά ελεγχόμενη ποσότητα αμυλούχων υδατανθράκων. Οι αμυλούχοι υδατάνθρακες είναι καλή πηγή ενέργειας και πολλών θρεπτικών συστατικών. Στους αμυλώδεις υδατάνθρακες συμπεριλαμβάνονται τα δημητριακά πρωινού, η βρώμη, τα μακαρόνια, το ψωμί, το ρύζι, το καλαμπόκι και οι πατάτες. Προτιμάτε τα ολικής άλεσης προϊόντα που είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες.

* Καταναλώστε καθημερινά φρούτα (ιδίως μεταξύ των κυρίως γευμάτων) και λαχανικά (σε κάθε κύριο γεύμα, συνοδευόμενα από ελεγχόμενη ποσότητα
ελαιόλαδου). Προτιμήστε ποικιλία εποχικών φρούτων και λαχανικών, όπως το πορτοκάλι, το ακτινίδιο, το μπρόκολο, τα άγρια μανιτάρια, τα καρότα, η κόκκινη πιπεριά και το λάχανο.

* Καταναλώστε καθημερινά πρωτεΐνες από όσπρια, άπαχο κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό), κοτόπουλο, ψάρια, θαλασσινά και αυγά. Αποφύγετε το τηγάνισμα.

* Καταναλώστε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα ψάρι (τουλάχιστον 1 φορά να είναι λιπαρό ψάρι, όπως σαρδέλα, γαύρος, σολομός, σκουμπρί, κολιός).

* Καταναλώστε καθημερινά γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, ζωικά ή εναλλακτικά φυτικά ροφήματα (π.χ. σόγιας, αμυγδάλου).

* Καταναλώστε καθημερινά μία μικρή ποσότητα (π.χ. μία χούφτα) ξηρούς καρπούς (π.χ. ως ενδιάμεσο γεύμα, στις σαλάτες κλπ).

* Ενυδατωθείτε επαρκώς, καταναλώνοντας νερό και άλλα ροφήματα (χωρίς ζάχαρη).

* Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια (π.χ. αναψυκτικά ή χυμούς με ζάχαρη, γλυκά, αλμυρά σνακ, υπερβολική ποσότητα αλκοόλ, κλπ).

* Προσθέστε στη μαγειρική μπαχαρικά, μυρωδικά και βότανα με μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές και φυτοχημικές ουσίες, όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, η ρίγανη, ο μαϊντανός, το σέλινο, ο άνηθος, ο κουρκουμάς, το τζίντζερ και το γαρύφαλλο.

* Συμβουλευθείτε τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για τις ειδικές ανά ηλικιακή ομάδα διατροφικές συστάσεις. (www.diatrofikoiodigoi.gr).

Τέλος, ακολουθήστε τις συστάσεις φορέων όπως το European Food Information Council (EUFIC) και γίνετε ένας ευσυνείδητος καταναλωτής, αγοράζοντας μόνο τις ποσότητες τροφίμων που χρειάζεστε.

Πώς πρέπει να τρέφονται οι ευπαθείς ομάδες
Για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως οι διαβητικοί, οι υπερτασικοί και οι καρδιοχειρουργημένοι ασθενείς, συστήνεται η αυστηρή προσκόλληση στις διατροφικές συστάσεις που έχουν λάβει από την ομάδα επιστημόνων υγείας που τους περιθάλπουν. Για τους ηλικιωμένους που διαμένουν στον δήμο Τρικαίων (Τρικάλων) διατίθενται υπηρεσίες τηλεφροντίδας (π.χ. διάθεση τηλεσαχκαρόμετρου για τηλεπαρακολούθηση των τιμών σακχάρου, χωρίς επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό), καταλήγουν οι επιστήμονες του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή