Σεπτεμβρίου 26, 2021

Διατροφή

Δεδομένης της γλυκιάς γεύσης των σταφυλιών και του εντυπωσιακού διατροφικού τους προφίλ, αξίζει να σκεφτείτε πώς μπορείτε να τρώτε περισσότερα από αυτά – και ενώ το φρούτο μπορεί να είναι περισσότερο γνωστό ως το βασικό συστατικό του κρασιού, μπορεί να ενταχθεί στην ημέρα σας με διάφορους άλλους τρόπους. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), μια μερίδα κόκκινων ή πράσινων σταφυλιών σε 1 φλιτζάνι περιέχει:

– Θερμίδες: 104

– Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια

Λιπαρά: 2g

Πρωτεΐνη: 1 g

– Φυτικές ίνες: 4 g

– Βιταμίνη C: 5 χιλιοστόγραμμα (mg)

– Βιταμίνη Κ: 22 μικρογραμμάρια (mcg)

Τα σταφύλια είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ικανότητες, όπως η ρεσβερατρόλη, όπως σημειώνει μια παλαιότερη ανασκόπηση. Η ρεσβερατρόλη έχει δείξει σημαντικές υποσχέσεις στην προαγωγή της υγείας και τη διαχείριση ασθενειών. Όπως εξηγεί μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Biomedicines, η ρεσβερατρόλη λειτουργεί με το να μαζεύει τις ελεύθερες ρίζες (συχνά περιβαλλοντικούς ρύπους όπως ο καπνός του τσιγάρου), γεγονός που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και φλεγμονές που συχνά συνδέονται με ασθένειες. Αυτή η φυτική ένωση μπορεί επίσης να σταματήσει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων, αν και η ανασκόπηση σημειώνει ότι απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές προκειμένου να μελετηθούν οι πιθανές παρενέργειές της.

Επιπλέον, μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Korean Journal of Family Medicine τον Ιανουάριο του 2021 σημείωσε ότι τα σταφύλια έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (και τα σταφύλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, καθιστώντας τα κατάλληλο σνακ για άτομα που ζουν με αυτή την πάθηση). Η ίδια ανασκόπηση δείχνει επίσης ότι τα σταφύλια μπορεί να σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, αν και ο αριθμός των μελετών για το θέμα είναι περιορισμένος.

Σταφύλια: 6 δημιουργικοί τρόποι να τα καταναλώνουμε
1. Εύκολη σαλάτα με 3 συστατικά
Τα σταφύλια εδώ λαμβάνουν κεντρικό ρόλο. Χρειαζόμαστε σταφύλια, ελληνικό γιαούρτι και μαρούλι ή όποιο άλλο λαχανικό θέλετε να προσθέσετε. Επιπλέον, του πάει ιδιαίτερα η ντομάτα. Συνδυάστε το με παξιμάδια, αφού το γιαούρτι με το ελαιόλαδο και το αλάτι φτιάχνει μια ωραία σάλτσα.

2. Αναζωογονητικό smoothie σε λίγα λεπτά
Όλα τα είδη σταφυλιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε smoothies και βοηθούν να προσδώσουν φυσική γλυκύτητα σε κάθε συνταγή. Δοκιμάστε αυτή την γλυκιά και θρεπτική συνταγή smoothie με σταφύλια: Συνδυάστε κατεψυγμένα κόκκινα σταφύλια, μπανάνα, γάλα (ή την αγαπημένη σας φυτική εναλλακτική λύση) και γιαούρτι για ένα πρωινό ή σνακ που είναι έτοιμο σε πέντε λεπτά.

3. Προσθέτουμε σταφύλια σε σάντουιτς με κοτόπουλο ή τονοσαλάτα
Προσθέτοντας σταφύλια σε φέτες στο σάντουιτς, θα προσφέρετε επιπλέον φυτικά θρεπτικά συστατικά (ενώ παράλληλα θα αναβαθμίσετε τη γεύση του γεύματος). Τα σταφύλια ταιριάζουν ιδιαίτερα καλά με τα σάντουιτς με κοτόπουλο, τόνο ή ρεβιθοσαλάτα.

4. Τα μετατρέπουμε σε ένα υγιεινό παγωμένο σνακ
Ο ευκολότερος τρόπος για να φρεσκάρουμε λίγα σταφύλια είναι να τα βάλουμε στην κατάψυξη. Αυτή η απλή κίνηση αλλάζει την υφή τους, προσφέροντας μια φυσικά γλυκιά παγωμένη απόλαυση ειδικά κατά τη διάρκεια των ζεστών ημερών.

5. Γλυκαίνουμε το πρωινό μας με σταφύλια
Το γεύμα βρώμης είναι μια υγιεινή, πλούσια σε φυτικές ίνες επιλογή πρωινού. Ωστόσο, πολλές εκδοχές είναι γεμάτες με πρόσθετα σάκχαρα – έως και 9 γραμμάρια ανά μερίδα. Τα σταφύλια προσφέρουν έναν εύκολο τρόπο να προσθέσετε φυσική γλυκύτητα σε ένα κατά τα άλλα απλό πρωινό.

6. Υγιεινό σορμπέ σταφυλιών σε 5 λεπτά
Ικανοποιήστε την επιθυμία σας για ένα παγωμένο, φρουτώδες επιδόρπιο με αυτό το νόστιμο σορμπέ. Απλά πολτοποιήστε τα κατεψυγμένα σταφύλια, πριν προσθέσετε μέλι, ξύσμα λεμονιού και χυμό λεμονιού. Και voilà: Θα έχετε μια δροσιστική, νόστιμη λιχουδιά που είναι έτοιμη σε πέντε λεπτά. (Απλά φροντίστε να αφήσετε χρόνο για τα σταφύλια να σκληρύνουν στην κατάψυξη – θα πρέπει να τα αποθηκεύσετε εκεί τουλάχιστον πέντε ώρες πριν).

Πηγή:

www.everydayhealth.com/diet-nutrition/creative-ways-to-enjoy-grapes

https://enallaktikidrasi.com/

Διατροφή

Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν μία εύκολη και πολύ πρακτική επιλογή για όσους επιθυμούν να καταναλώσουν ένα γρήγορο σνακ, το οποίο δεν θα απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία και ταυτόχρονα να είναι θρεπτικό, χωρίς «ανθυγιεινά» συστατικά και περιττές θερμίδες.

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά είδη αποξηραμένων φρούτων, όπως δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα, σταφίδες, κράνμπερι, ακτινίδια, μπανάνες, αλλά και εξωτικές επιλογές όπως ο ανανάς, το μάνγκο και η παπάγια.


Στην πλειονότητά τους, τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν υγιεινές επιλογές σνακ, που μπορούν να εμπλουτίσουν το διαιτολόγιό μας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Ειδικότερα, πρόκειται για πλούσιες πηγές φυτικών ινών, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και προάγουν το αίσθημα κορεσμού, ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών.

Επίσης στα πλεονεκτήματά τους συγκαταλέγονται η γλυκιά γεύση, καθώς και η ευκολία μεταφοράς και κατανάλωσης, σε σύγκριση με τα περισσότερα φρέσκα φρούτα που απαιτούν πλύσιμο και ξεφλούδισμα. Για όλα αυτά έχουν συνδεθεί με την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και την εν γένει καλή εντερική λειτουργία, τη δίαιτα και γενικότερα τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Τι να προσέχουμε
Ωστόσο κάτι το οποία θα πρέπει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι η διαδικασία παρασκευής τους (ξήρανση, αφυδάτωση) έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μέρους ορισμένων υδατοδιαλυτών θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη C και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Ακόμη, θα πρέπει να τονιστεί πως έχει σημασία και το είδος του προϊόντος, καθώς ορισμένα είδη αποξηραμένων φρούτων είναι πιθανό να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ή να έχουν παρασκευαστεί με χρήση «ανθυγιεινών» μεθόδων, όπως για παράδειγμα το τηγάνισμα στην περίπτωση της αποξηραμένης μπανάνας.

Τέλος, η απομάκρυνση του νερού έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ενεργειακής πυκνότητας του φρούτου και συνεπώς θα πρέπει να δίνεται προσοχή στην ποσότητα κατανάλωσης.

Τι να επιλέξουμε
Αρα λέμε ναι στα αποξηραμένα φρούτα, αλλά κάνουμε τις σωστές επιλογές. Μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό και ισορροπημένο σνακ, εφόσον επιλέγονται προϊόντα που δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να καταναλώνονται ως υποκατάστατα τυποποιημένων αλμυρών ή γλυκών σνακ και να μην αντικαθιστούν τα φρέσκα φρούτα.

Ενα μπολ δημητριακά ολικής με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς το πρωί, ένα σακουλάκι αποξηραμένα με λίγους ξηρούς καρπούς ως ενδιάμεσο σνακ, μια σαλάτα με φρέσκα λαχανικά και αποξηραμένα φρούτα το μεσημέρι, ένα υγιεινό μπολ με γιαούρτι – αποξηραμένα φρούτα –, ξηρούς καρπούς και βρόμη θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάποιες εύκολες, νόστιμες και υγιεινές διατροφικές προτάσεις για να εντάξετε τα αποξηραμένα φρούτα στη διατροφή σας.

ΜΟΤΟ
Τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένα απολαυστικό, πρακτικό και θρεπτικό σνακ

https://www.vita.gr/

Διατροφή

Ο κουκουναρόσπορος είναι ένα θρεπτικό σνακ που μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή ψητό. Μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, να πασπαλιστεί πάνω από χούμους και να αναμειχθεί ως μέρος του πέστο και άλλων σαλτσών.

Οι κουκουναρόσποροι είναι οι σπόροι των πεύκων και είναι φημισμένα λόγω της περιεκτικότητας τους σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά.

Σε πολλές χώρες του κόσμου θεωρούνται γκουρμέ είδος και καταναλώνονται ωμά, ψητά ή ακόμα και σε διάφορες σάλτσες (π.χ. η σάλτσα πέστο).

Ποια είναι όμως τα οφέλη τους για την υγεία μας;
Καταστέλλουν την πείνα. Σύμφωνα με έρευνες, τα λιπαρά οξέα που προέρχονται από τα κουκουνάρια οδηγούν στην απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας χολοκυστοκινίνης (CCK), μιας ουσίας που υπό προϋποθέσεις μπορεί να μειώσει την πείνα.

Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα κουκουνάρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την καλή λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων. Ερευνητές θεωρούν πως το πινολενικό οξύ που βρίσκεται στα κουκουνάρια, ενισχύει τη διατήρηση σωστών επιπέδων της χοληστερόλης και ακόμα είναι πιθανό να μειώνει την LDL χοληστερόλη ενισχύοντας την πρόσληψή της από το συκώτι.

Έχουν αντι-γηραντικές ιδιότητες. Με τις μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών και την περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες Α, Β, C, D και Ε, τα κουκουνάρια είναι γνωστά και για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες. Είναι γνωστό πως τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα, καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες των οποίων η υπερπαραγωγή είναι υπεύθυνη για τη πρόωρη γήρανση.

Ενισχύουν την όραση. Οι σπόροι των κουκουναριών περιέχουν λουτεΐνη και καροτενοειδή, προστατεύοντας έτσι από παθήσεις των ματιών, όπως την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Αντενδείξεις
Ορισμένα είδη ωμών κουκουναριών (πιθανώς από το είδος Pinus armandii από την Κίνα) μπορούν να οδηγήσουν σε αλλοιώσεις στη γεύση, οι οποίες δεν είναι επικίνδυνες και απομακρύνονται μόνες τους μετά από κάποιες μέρες από την κατανάλωσή τους.

Η πικρή, μεταλλική γεύση που δημιουργείται παρουσιάζεται συνήθως 1-3 ημέρες μετά την κατανάλωσή τους και φεύγει μόνη της, χωρίς κάποια θεραπεία, εντός, το αργότερο, 2 εβδομάδων. Η αλλεργία στο κουκουνάρι είναι, επίσης, πιθανή, αν και όχι συχνή.

Πηγή: healthline.com

Διατροφή


Σε σαλάτες, σε αλοιφές, σε κεφτέδες μπορούν να απογειώσουν το διατορφολόγιό μας

Τα όσπρια αποτελούν βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής κι εξαιτίας της υψηλής διατροφικής τους αξίας, έχουν σπουδαία θέση και στις vegan και vegetarian διατροφές, αντικαθιστώντας τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης.

Τα όσπρια που κυρίως καταναλώνει ο άνθρωπος είναι οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια, τα κουκιά, τα μπιζέλια, η φάβα και η σόγια. Εκτός από τις πρωτεΐνες τους (20-25%), τα όσπρια περιέχουν κι άλλα ευεργετικά στοιχεία όπως υδατάνθρακες βραδείας απορρόφησης, φυλικό οξύ, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και ασβέστιο.

Συνεπώς, βοηθούν με ένα σωρό προβλήματα υγείας του σύγχρονου ανθρώπου, όπως ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, η καλή λειτουργία του εντέρου, η προστασία της καρδιάς, ενώ μειώνουν ακόμα και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Όταν συνδυάζονται με ρύζι ή ξηρούς καρπούς αυξάνεται η βιολογική αξία των πρωτεϊνών τους.

Για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου τους καλό θα είναι να τα τρώμε παρέα με λεμόνι ή ωμές πιπεριές.
Καλές οι φασολάδες, οι φακές και οι λοιπές οσπριάδες, όμως υπάρχουν πιο νόστιμοι και ευφάνταστοι τρόποι να καταναλώνουμε αυτούς τους συμμάχους της υγείας μας.

Κεφτέδες ή μπιφτέκια από όσπρια
Αυτός είναι ένας ωραίος τρόπος να βάλουμε επιπλέον όσπρια στην διατροφή της οικογένειας. Φυσικά μπορούν να μπουν και σε τυλιχτά, παρέα με λαχανικά, σε μπέργκερ, να συνδυαστούν με διάφορα ντιπ και γενικότερα να κάνουν την διαφορά!

Ιδιαίτερα τα μπιφτέκια οσπρίων, μπορούν να γίνου πραγματικοί θησαυροί θρεπτικών συστατικών καθώς, εκτός του πουρέ οσπρίων που είναι η βάση μας, μπορούμε να προσθέσουμε μέσα φρεσκοκομμένα μυρωδικά και λαχανικά.

Σαλάτες από όσπρια
Βράζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν, αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Ύστερα, κόβουμε ντομάτες, καρότο, αυγά, μυρωδικά, αγγουράκι… Και δημιουργούμε με την φαντασία μας πεντανόστιμες και θρεπτικές σαλάτες, που θα ενθουσιάσουν όλα τα μέλη της οικογένειας.

Οι φακές είναι οι βασίλισσες της κρύας σαλάτας.

Όσπρια με δημητριακά
Τα όσπρια σε συνδυασμό με τα δημητριακά όπως το ρύζι, η κινόα, ή το σιτάρι, δίνουν εξαιρετικά πλούσιες συνταγές.

Ο συνδυασμός αυτός δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, κάνοντας απαραίτητο το φαγητό αυτό σε ανθρώπους που ακολουθούν μια vegan ή vegeterian διατροφή ή βρίσκονται σε νηστεία.

Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, αν και προσφέρουν επαρκώς μερικά αμινοξέα, εμφανίζουν έλλειψη σε άλλα. Όταν όμως συνδυάζονται οι φυτικές πρωτεΐνες με τον κατάλληλο τρόπο, τότε παρέχεται στον οργανισμό μια υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη σχεδόν εφάμιλλη του κρέατος.

Όσπρια με κρέας
Τα φασόλια κρατούν τα σκήπτρα εδώ. Φασολάδα με λουκάνικα, γίγαντες στο φούρνο με μοσχαράκι ή χορινό και ένα σωρό άλλες εκδοχές.

Κάθε μπουκιά, σκέτη απόλαυση. Καμία σχέση με μια νερόβραστη σούπα οσπρίων.

Όσπρια ως αλοιφές
Χούμους από ρεβίθια, μους φάβας, βλέπε χούμους από μαύρα ή άσπρα φασόλια και λαχταριστές ψημένες πιτούλες να συνοδεύσουν. Ακόμα και πάνω σε ψωμί, σκίζουν.

Η τέλεια συνοδεία στο καθημερινό μας τραπέζι.

https://www.in.gr/

Διατροφή


Όταν διαλέγουμε αχλάδια, πρέπει να προσέχουμε ο φλοιός τους να είναι ομοιόμορφος, συμπαγής και να έχει σωστό και ζωηρό χρώμα (ανάλογα με την ποικιλία) και επίσης να μην έχει χτυπήματα και τρύπες. Τα αχλάδια θα πρέπει να έχουν επίσης τη χαρακτηριστική μυρωδιά τους και να μην είναι άγουρα. Σε περίπτωση που έχουν σκούρες κηλίδες, να ξέρετε ότι, όταν δεν είναι βαθιές, δεν επηρεάζουν την ποιότητά τους.


Τα αχλάδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες, ενώ έχουν λίγες θερμίδες, χαμηλή οξύτητα και πολύ χαμηλή αλλεργιογόνο δράση. Αποτελούν καλή πηγή διαιτητικών ινών, καθώς 100 g αχλαδιού παρέχουν 3,1 g φυτικών ινών. Τα αχλάδια αποτελούν καλή πηγή μετάλλων όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγγάνιο και το μαγνήσιο, καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Είναι πλούσια σε πηκτίνη, που μειώνει ουσιαστικά το επίπεδο της «κακής» (LDL) χοληστερόλης. Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή όπως το β-καροτένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.

Τα αχλάδια τα βρίσκουμε σε διάφορες αποχρώσεις όπως ανοιχτό πράσινο, πρασινοκίτρινο, κιτρινωπό, ελαφρύ κίτρινο/χρυσό, πράσινο με κόκκινο ανάλογα με την ποικιλία.

Συντήρηση
Το ιδανικό είναι να τα αφήσετε πρώτα να ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου και μετά να τα βάλετε στο ψυγείο, δίχως να τα πλύνετε. Θα αντέξουν τουλάχιστον μία εβδομάδα. Ο γενικός κανόνας είναι πως η δροσιά επιβραδύνει την ωρίμασή τους και η ζέστη την επιταχύνει. Τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο χωριστά από τα άλλα φρούτα/λαχανικά, καθώς εκλύουν αιθυλένιο το οποίο επιταχύνει πολύ την ωρίμανση και μειώνει τις ημέρες συντήρησης των άλλων λαχανικών και φρούτων.

Τα αχλάδια όταν συγκοµίζοντα ;στο κατάλληλο στάδιο ωριµότητάς τους µπορούν να συντηρηθούν αρκετούς µήνες αν αποθηκευτούν σε ψυκτικούς χώρους µετά τη συγκοµιδή σε θερµοκρασία -1oC και σχετική υγρασία 90-95%. Ανάλογα µε την ποικιλία ο χρόνος συντήρησης κυµαίνεται από 2-8 µήνες. Οποιαδήποτε στιγµή κατά την περίοδο της συντήρησης οι καρποί µπορούν να βγουν από τους ψυκτικούς χώρους και να εκτεθούν σε θερµοκρασίες 20-21oC για να ωριµάσουν, πράγµα που επιτυγχάνεται σε 4-5 ηµέρες.

https://www.itrofi.gr/

Διατροφή


Αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά, μπορείτε να βρείτε μη γαλακτοκομικές εναλλακτικές.


Οι γαλακτοκομικές τροφές παίζουν βασικό ρόλο στη διατροφή μια μεγάλης μερίδας ανθρώπων παγκοσμίως. Και είναι πολλά τα προϊόντα που περιέχουν γάλα αγελάδας, κατσίκας ή προβάτου. Όμως, αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά, μπορείτε να βρείτε μη γαλακτοκομικές εναλλακτικές. Εδώ παρουσιάζουμε τις επιλογές που κυκλοφορούν στα 3 βασικά προϊόντα, στο τυρί, το γάλα και το γιαούρτι.

1. Υποκατάστατα γάλακτος
Φυτικές εναλλακτικές παράγονται από σόγια, δημητριακά (βρώμη, ρύζι), καρποί (αμύγδαλο, καρύδα), σπόροι (κάνναβης, λινάρι) ή άλλα σιτηρά (κινόα). Κάποια προϊόντα είναι εφοδιασμένα με ασβέστιο και βιταμίνη D ώστε να είναι παρόμοια με το απλό γάλα, ενώ άλλα όχι.

Πολλές από αυτές τις επιλογές έχουν επιπρόσθετα σάκχαρα για καλύτερη γεύση, αλλά σχεδόν όλες οι εταιρείες προσφέρουν και την εκδοχή χωρίς καθόλου ζάχαρη. Παρακάτω δίνονται οι αναλογίες θερμίδων και θρεπτικών στοιχείων σε ένα φλιτζάνι για τα κυριότερα από αυτά:

– Γάλα σόγιας: Περιέχει 109 θερμίδες, 5γρ. λιπαρά, 7γρ. πρωτεΐνη και 8γρ. υδατάνθρακες

– Γάλα ρυζιού: Περιέχει 120 θερμίδες, 2.5γρ. λιπαρά, 1γρ. πρωτεΐνη και 23γρ. υδατάνθρακες

– Γάλα βρώμης: Περιέχει 130 θερμίδες, 2.5γρ. λιπαρά, 4γρ. πρωτεΐνη και 24γρ. υδατάνθρακες

– Γάλα αμυγδάλου: Περιέχει 60 θερμίδες, 2.5γρ. λιπαρά, 1γρ. πρωτεΐνη και 8γρ. υδατάνθρακες

– Γάλα καρύδας: Περιέχει 80 θερμίδες, 5γρ. λιπαρά, 0γρ. πρωτεΐνη και 7γρ. υδατάνθρακες

– Γάλα λιναρόσπορου: Περιέχει 50 θερμίδες, 2.5γρ. λιπαρά, 0γρ. πρωτεΐνη και 7γρ. υδατάνθρακες

– Γάλα κάνναβης: Περιέχει 100-140 θερμίδες, 5-7γρ. λιπαρά, 2-5γρ. πρωτεΐνη και 8-10γρ. υδατάνθρακες.

2. Υποκατάστατα γιαουρτιού
Το γιαούρτι παράγεται από την προσθήκη ζωντανών ενεργών βακτηριακών καλλιεργειών στο γάλα ώστε αυτό να ζυμωθεί. Αυτά τα «καλά» βακτήρια βοηθούν στην διατήρηση της υγεία του εντέρου. Το γιαούρτι καταναλώνεται όλες τις ώρες της ημέρας και με πολυάριθμους τρόπους.

Όπως και με τα μη γαλακτοκομικά γάλατα, τα υποκατάστατα για το γιαούρτι παράγονται επίσης από καρπούς, σπόρους, καρύδα και σόγια, στα οποία προστίθενται προβιοτικά βακτήρια. Αν και η περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την εταιρεία, εδώ δίνεται μια γενική σύγκριση σε 170 γρ. γιαουρτιού χωρίς πρόσθετα και γεύσεις.

– Γιαούρτι από γάλα καρύδας: Περιέχει 180 θερμίδες, 14γρ. λιπαρά, 1 γρ. πρωτεΐνη και 12γρ. υδατάνθρακες

– Γιαούρτι από γάλα αμυγδάλου: Περιέχει 128 θερμίδες, 7γρ. λιπαρά, 3γρ. πρωτεΐνη και 14γρ. υδατάνθρακες

– Γιαούρτι από γάλα σόγιας: Περιέχει 80 θερμίδες, 3.5γρ. λιπαρά, 6γρ. πρωτεΐνη και 6γρ. υδατάνθρακες

– Γιαούρτι κάνναβης: Περιέχει 147 θερμίδες, 11γρ. λιπαρά, 16γρ. πρωτεΐνη, 16γρ. υδατάνθρακες και 3.4γρ. φυτικές ίνες.

3. Υποκατάστατα για τυρί
Τα γαλακτοκομικά τυριά έχουν δύο κατηγορίες: μαλακά και σκληρά. Φτιάχνονται μέσω της ζύμωσης αγελαδινού, κατσικίσιου ή αρνίσιου γάλακτος με καλλιέργειες βακτηρίων. Στη συνέχεια, προστίθεται κάποιο οξύ ή πυτιά στο μίγμα. Αυτό πήζει την πρωτεΐνη και δημιουργείται τυρόπηγμα. Στη συνέχεια, μπαίνει και το αλάτι και το τυρόπηγμα μπαίνει σε καλούπια και αποθηκεύεται. Θρεπτικά, το γαλακτοκομικό τυρί γενικά παρέχει πρωτεΐνη, ασβέστιο και λιπαρά, εκτός από νάτριο. Κάποια τυριά έχουν περισσότερο αλάτι από άλλα.

Υποκατάστατα μαλακού τυριού

Είναι ευκολότερο να αντιγράψουμε την υφή, ακόμα και τη γεύση ενός μαλακού τυριού. Μπορείτε να βρείτε κρέμα τυρί από σόγια ή καρπούς, όπως επίσης και εκδοχές χωρίς γλουτένη και σόγια που φτιάχνονται από ένα μείγμα φυτικών ελαίων, αμύλου και πρωτεΐνης μπιζελιού.

Μπορείτε ακόμα και στο σπίτι να δημιουργήσετε κρέμα τυρί χρησιμοποιώντας κάσιους, μακαντέμια ή αμύγδαλα. Και αν προσπαθείτε να μιμηθείτε την υφή του τυριού cottage ή ricotta, τότε μπορείτε να προσθέσετε τριμμένα κομμάτια μαλακού τόφου ως υποκατάστατο.

Υποκατάστατα σκληρού τυριού

Είναι δυσκολότερο να μιμηθούμε την υφή, την περιεκτικότητα σε λιπαρά και γεύση των σκληριών τυριών σε μη γαλακτοκομική μορφή. Η καζεΐνη είναι η πρωτεΐνη που δίνει στο τυρί την ικανότητα να λιώνει και να επεκτείνεται και οι επιστήμονες δυσκολεύονται να αναπαράγουν αυτές τις ικανότητες.

Εντούτοις, πολλές εταιρίες το προσπαθούν. Οι περισσότερες χρησιμοποιούν πρωτεΐνη σόγιας ή καρπούς ως βάση, αν και υπάρχουν και ορισμένες ποικιλίες χωρίς σόγια και ξηρούς καρπούς, που επίσης φτιάχνονται από φυτικά έλαια, πρωτεΐνη μπιζελιού και άμυλο. Είναι αρκετοί εκείνοι που θεωρούν πως η μαγιά είναι ένα καλό υποκατάστατο για το τριμμένο τυρί παρμεζάνας. Μάλιστα είναι καλή πηγή βιταμίνης Β12.

Διατροφικές διαφορές

Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι συνήθως μικρότερη στις εναλλακτικές μορφές μη γαλακτοκομικών τυριών και κάποιες εταιρίες έχουν μέχρι και 8γρ. περισσότερους υδατάνθρακες ανά 28γρ, ενώ το γαλακτοκομικό τυρί σπάνια έχει πάνω από 1γρ. ανά 28γρ.

Τα επεξεργασμένα μη γαλακτοκομικά τυριά συχνά περιέχουν πολλά περισσότερα συστατικά από τα γαλακτοκομικά. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να προσέχουμε την προσθήκη υδρογονωμένων λιπαρών, ζάχαρης και άλλων πρόσθετων. Ωστόσο, τα σπιτικά vegan τυριά είναι πάντα πολύ πιο υγιεινά.

https://enallaktikidrasi.com/

Διατροφή

Χρήσιμα tips για να καταπολεμήσετε την πείνα χωρίς να αυξήσετε την ποσότητα τροφής που καταναλώνετε

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος η μεγαλύτερη δυσκολία που πιθανότατα αντιμετωπίζετε είναι να νικήσετε την πείνα σας. Φυσικά, η λύση δεν είναι να μένετε νηστικοί προκειμένου να καταφέρετε να αδυνατίσετε, αλλά ούτε και να βγαίνετε εκτός διατροφικού προγράμματος. Το «κλειδί» για να χάνετε βάρος χωρίς να πεινάτε είναι οι έξυπνες διατροφικές επιλογές.

Πώς θα νικήσετε την πείνα σας χωρίς να φάτε περισσότερο

*Οργανώστε τα γεύματά σας
Όταν προγραμματίζετε σωστά τα γεύματά σας (πρωινό-σνακ-μεσημεριανό-σνακ-βραδινό) μειώνετε σημαντικά τις πιθανότητες να πεινάσετε και να καταλήξετε να τρώτε κάτι παχυντικό. Μην φεύγετε λοιπόν για το γραφείο χωρίς πρώτα να έχετε οργανώσει τα γεύματά σας.


Δεν είναι τυχαίο ότι η πρωτεΐνη έχει γίνει διάσημη για την ιδιότητά της να ενισχύει το αδυνάτισμα. Έχει λίγες θερμίδες, συμβάλλει στη διατήρηση και την αύξηση της μυϊκής σας μάζας, κρατάει το σάκχαρό σας σταθερό και παράλληλα περιορίζει την όρεξη για φαγητό. Το στήθος κοτόπουλο, η γαλοπούλα, ο τόνος, ο σολομός, το αυγό, το γιαούρτι και το τόφου είναι μερικές καλές πηγές πρωτεΐνης.

*Μην ξεχνάτε τις φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα και κατ’ επέκταση να περιορίζουν τις θερμίδες που καταναλώνετε. Φροντίστε λοιπόν να αυξήσετε την κατανάλωση οσπρίων, φρούτων και λαχανικών, καθώς και να προτιμάτε τα προϊόντα ολικής άλεσης από τα αντίστοιχα απλά.

*Αυξήστε την κατανάλωση νερού
Το νερό ενισχύει την αποτοξίνωση του οργανισμού σας και παράλληλα μειώνει τις λιγούρες. Μάλιστα, πολλές φορές μπορεί να νομίζετε ότι διψάτε, ενώ στην πραγματικότητα να έχετε διψάσει. Φροντίστε λοιπόν να ξεκινάτε την ημέρα σας πίνοντας νερό, καθώς και να μένετε ενυδατωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Tip: Για να χαρίσετε γεύση στο νερό σας, δοκιμάστε να βυθίσετε σε αυτό κομμάτια φρέσκων φρούτων, λεμόνι και μυρωδικά.

Να θυμάστε ότι…
Για να χάσετε βάρος, δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε μια στερητική, ακραία δίαιτα. Ακολουθώντας ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα, θα είστε σε θέση να αδυνατίζετε χωρίς να πεινάτε. Επειδή πολλές φορές είναι πραγματικά δύσκολο να κάνετε κάτι τέτοιο μόνοι σας, μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός διαπιστευμένου διατροφολόγου. imommy.g

Διατροφή

Οι χορτοφαγικές δίαιτες είναι δύο φορές πιο αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους
Όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν πολύ περιοριστικές υποθερμιδικές δίαιτες και συχνά καταλήγουν να ξαναπαίρνουν κιλά επειδή αυτές οι δίαιτες δεν είναι λειτουργικές. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες όχι μόνο είναι διπλά πιο αποτελεσματικές στη μείωση του σωματικού βάρους αλλά μπορούν παράλληλα να ενισχύσουν το μεταβολισμό, μειώνοντας το μυϊκό λίπος.


Ερευνητές με επικεφαλής την Dr. Hana Kahleová, Διευθύντρια Clinical Research at the Physicians Committee for Responsible Medicine στην Washington, βρήκαν ότι η χορτοφαγική διατροφή συμβάλλει στη βελτίωση του μεταβολισμού, μειώνοντας το μυϊκό λίπος. Για τη μελέτη, η ομάδα μοίρασε τυχαία σε δύο ομάδες 74 συμμετέχοντες που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 και τους έβαλε να ακολουθήσουν είτε μια χορτοφαγική διατροφή είτε μια συμβατική αντιδιαβητική δίαιτα. Η χορτοφαγική διατροφή περιλάμβανε λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς και ζωικά προϊόντα που περιορίζονταν σε μία μόνο μερίδα γιαούρτι χαμηλών λιπαρών την ημέρα. Η συμβατική διαβητική δίαιτα ακολούθησε τις επίσημες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD). Όλοι οι συμμετέχοντες μείωσαν την καθημερινή τους διατροφή κατά 500 θερμίδες την ημέρα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία (MRI) για να δουν τον λιπώδη ιστό στους μηρούς των συμμετεχόντων και να εξετάσουν πώς οι δύο διαφορετικές δίαιτες επηρέασαν το υποδόριο , το υποπεριτοναϊκό, το επιφανειακό μυϊκό αλλά και το ενδομυϊκό λίπος στο εσωτερικό των μυών. Διαπίστωσαν ότι η χορτοφαγική δίαιτα ήταν σχεδόν δύο φορές πιο αποτελεσματική στη μείωση του σωματικού βάρους, με αποτέλεσμα μια μέση απώλεια των 6,2kg σε σύγκριση με τα 3,2kg της συμβατικής δίαιτας. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι παρόλο που και οι δύο δίαιτες προκάλεσαν παρόμοια μείωση του υποδόριου λίπους, εκείνοι που ακολούθησαν τη χορτοφαγική διατροφή εμφάνισαν μεγαλύτερη μείωση του ενδομυϊκού λίπους σε σχέση με όσους ακολούθησαν τη δίαιτα χαμηλών θερμίδων και ήταν και οι μόνοι συμμετέχοντες που παρουσίαζαν μείωση στο υποπεριτοναϊκό λίπος.

Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, καθώς το λίπος αυτό έχει προηγουμένως συνδυαστεί με αντίσταση στην ινσουλίνη, οπότε η μείωση του θα μπορούσε να έχει ευεργετική επίδραση στον μεταβολισμό της γλυκόζης. Η μείωση του ενδομυϊκού λίπους θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της μυϊκής δύναμης και της κινητικότητας, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους με διαβήτη. Η Kahleová κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκτός από πιο επιτυχημένη, η χορτοφαγική διατροφή είναι πολύ πιο αποτελεσματική και στη μείωση του λίπους των μυών και στη βελτίωση του μεταβολισμού και στους ανθρώπους που πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο και / ή διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της έρευνας αφορούν και όσους παίρνουν σοβαρά τη διαχείριση του βάρους τους και θέλουν να παραμείνουν αδύνατοι και υγιείς.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of the American College of Nutrition.https://www.itrofi.gr/

Διατροφή

Το νεανικό δέρμα, εκτός από στόχο για τους περισσότερους, αποτελεί και δείγμα καλής υγείας. Τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος, και το makeup βοηθούν το δέρμα να φαίνεται νεανικό και υγιές, αλλά κάνουν την μισή δουλειά. Αν θέλουμε το δέρμα μας να αποπνέει νεανικότητα, ελαστικότητα και υγεία θα πρέπει να προσέξουμε και τι το ταΐζουμε.


Αν καταβροχθίζουμε συχνά ανθυγιεινές τροφές, το δέρμα μας θα δείχνει παραμελημένο. Η ποσότητα νερού που καταναλώνουμε, και το φαγητό που τρώμε καθημερινά παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και την υγεία του δέρματός μας. Αν θέλετε να ξέρετε περισσότερα για το πώς θα αποκτήσετε το νεανικό δέρμα που πάντα ονειρευόσασταν, ρίξτε μια ματιά σε μερικές από τις πιο δραστικές βιταμίνες που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό.

Βιταμίνη Α
Αποτρέπει την εμφάνιση σκασιμάτων και σκούρων κηλίδων.
Επιβραδύνει την γήρανση.
Αυξάνει την αιμάτωση του δέρματος για σωστή ενυδάτωση.
Μειώνει την παραγωγή σμήγματος.
Μειώνει τις βλάβες που προέρχονται από υπερβολική έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία
Η Βιταμίνη Α βρίσκεται σε επαρκείς ποσότητες στα καρότα, στο μοσχαρίσιο συκώτι, στα μπρόκολα, στο μάνγκο, στα κολοκύθια, στα βερύκοκκα.

Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)
Βοηθάει στην ανακούφιση του κνησμώδους και ξηρού δέρματος.
Διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο.
Βοηθάει την αναπνοή των κυττάρων.
Απομακρύνει το ενδεχόμενο εμφάνισης της πελλάγρας (ασθένεια υποσιτισμού που μεταξύ άλλων προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα και το κάνει λεπιδώδες)
Η Βιταμίνη Β2 βρίσκεται σε επαρκείς ποσότητες στο γιαούρτι, τα αυγά, τα μανιτάρια, τα μπρόκολα, τα στρείδια, και τα φασόλια σόγιας.

Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη)
Μπορεί να προστατεύσει από ορισμένους καρκίνους του δέρματος.
Είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ροδόχρου ακμής.
Μειώνει την παραγωγή σμήγματος.
Βελτιώνει την άμυνα του δέρματος στην αφυδάτωση.
Βρίσκεται στο στήθος του κοτόπουλου, στον τόνο, στις πατάτες, στα αυγά, στις τομάτες, στον άπαχο μοσχαρίσιο κιμά.

Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό οξύ)
Ενυδατώνει βαθιά το δέρμα.
Βοηθάει το δέρμα να ανανεώνεται για νεανικότερη και φρέσκια εμφάνιση.
Έχει αντιφλεγμονώδη δράση κατά του κνησμού.
Διαλύει τα έλαια που βουλώνουν τους πόρους.
Βρίσκεται στα όσπρια, τα μανιτάρια, τα ψάρια, το τυρί, τα αυγά, το άπαχο χοιρινό.

Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη)
Βοηθάει στην αντιμετώπιση του αφυδατωμένου δέρματος, της ακμής και του εκζέματος.
Πολεμάει τα ψεγάδια του δέρματος ρυθμίζοντας τις ορμόνες.
Βρίσκεται στις μπανάνες, στα μπρόκολα, στο καρπούζι, το λευκό ρύζι, στο στήθος του κοτόπουλου, στο σπανάκι.

Βιταμίνη Β7 (Βιοτίνη)
Βοηθάει την ενυδάτωση του δέρματος.
Ανακουφίζει από τον κνησμό.
Βοηθάει την αντιμετώπιση του εκζέματος, και της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας.
Την βρίσκουμε στα φασόλια σόγιας, στον αρακά, στα αμύγδαλα, τα καρύδια, τον σολωμό, το κουνουπίδι.

Βιταμίνη C
Καταπολεμάει τις ζημιές από υπεριώδη ακτινοβολία.
Ελαττώνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης του δέρματος.
Μειώνει την παραγωγή μελανίνης.
Βρίσκεται στα ακτινίδια, τα πορτοκάλια, τα γκρέϊπφρουτς, τις φράουλες.

Βιταμίνη D
Βοηθάει στην ανανέωση των κυττάρων.
Αναζωογονεί το γηρασμένο δέρμα.
Ελέγχει την φυσική προστασία του δέρματος.
Βρίσκεται στον σολωμό, το εμπλουτισμένο γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, τον κρόκο του αυγού.

Βιταμίνη Ε
Μειώνει την σκληρότητα του δέρματος.
Μειώνει τις ρυτίδες.
Διατηρεί το δέρμα δυνατό.
Μειώνει αποτελεσματικά τα σκούρα σημάδια.
Βρίσκεται στις γαρίδες, το αβοκάντο, στον ηλιόσπορο, τα αμύγδαλα, το σιτάρι.

Βιταμίνη F (λινελαϊκό οξύ)
Διατηρεί το δέρμα ευλύγιστο και νεανικό.
Ελέγχει την ακμή.
Ενδυναμώνει την ανανέωση του δέρματος για την επούλωση των πληγών.
Βρίσκεται στην μαγιονέζα, στα καρύδια, το ελαιόλαδο, τον σολωμό, το αβοκάντο.

Βιταμίνη Κ
Αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος.
Βοηθάει στην εξαφάνιση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια.
Απαλύνει τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια.
Βρίσκεται στα μπρόκολα, στο τυρί, το σπανάκι, το κρέας, τα αυγά, τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Με βάση τα παραπάνω θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε στο ότι οι βιταμίνες παίζουν σπουδαίο ρόλο στην διατήρηση της νεανικότητας του δέρματός μας, και συνεπώς η διατροφή είναι σημαντική. Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες διατροφικές συνήθειες που θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε για να βοηθήσουμε το δέρμα μας να παραμείνει νεανικό και υγιές :

Να τρώμε τουλάχιστον πέντε μερίδες την ημέρα από έγχρωμα φρούτα και λαχανικά.

Να αποφεύγουμε να τρώμε πολλά κορεσμένα λίπη.

Να επιλέγουμε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα μήλα, το αβοκάντο, το σέλερυ.

Να αποφεύγουμε τις εξαντλητικές δίαιτες.

Να προσθέτουμε μυρωδικά και μπαχαρικά, όπως ο κουρκουμάς, για να εξασφαλίσουμε επιπρόσθετο εμπλουτισμό στο δέρμα μας.https://www.itrofi.gr/

Διατροφή

Το φθινόπωρο μόλις μπήκε και μαζί του φέρνει και 7 υπερτροφές που θα σας χαρίσουν βιταμίνες, ζωντάνια κι ευεξία. Αρκεί να τις καταναλώνετε καθημερινά.

Τώρα που χορτάσατε με το καρπούζι, το πεπόνι, το ροδάκινο, τα αγγούρια και τις μελιτζάνες, έφτασε η ώρα να φτιάξετε το φθινοπωρινό, διατροφικό σας πλάνο, το οποίο δεν μπορεί παρά να περιέχει τις παρακάτω υπερτροφές στα καλύτερά τους.

Μήλα: για να βλέπετε το γιατρό από… μακριά

Μπορεί να είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φρούτα, αυτό όμως δεν μειώνει τα οφέλη του. Εκτός του ότι έχει ασβέστιο, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, το μήλο, σύμφωνα με έρευνες, περιέχει στη φλούδα του κουερσετίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και μας προφυλάσσει από εκφυλιστικές ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση Προτιμήστε τα με τη φλούδα, αφού πρώτα τα πλύνετε σχολαστικά.Κατσαρό λάχανο: το ξαδερφάκι του μπρόκολουΠαρ’ όλο που πολλοί δεν γνωρίζουν τα οφέλη του, το κατσαρό λάχανο έχει μεγάλη διατροφική αξία, ικανή να σας πείσει να το βάλετε στην επόμενη λίστα με τα ψώνια σας. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο κατσαρό λάχανο προσφέρει στον οργανισμό μας περισσότερη βιταμίνη Κ από οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα και σε β-καροτίνη, αντιοξειδωτικό που τονώνει το ανοσοποιητικό και βοηθάει στην πρόληψη κάποιων τύπων καρκίνου.

Κολοκύθα: το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό

Η πρωταγωνίστρια του Halloween φαίνεται πως είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό σύμβολο της αμερικάνικης γιορτής. Μισό φλιτζάνι κολοκύθας μας δίνει την απαραίτητη συνιστώμενη δόση βιταμίνης Α με τη μορφή β-καροτίνης, συν του ότι το πορτοκαλί αυτό λαχανικό είναι πλούσιο σε κάλιο, απαραίτητο για τον οργανισμό μας. Δοκιμάστε να τη φτιάξετε σούπα ή να την προσθέσετε στη σαλάτα σας.

Λαχανάκια Βρυξελλών:βιταμινούχα και τραγανιστά

Αποτελούν τον εφιάλτη των μικρών παιδιών, αλλά στην πραγματικότητα τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε βιταμίνη C αποδίδοντας περισσότερη κι από το πορτοκάλι, τονώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και κρατώντας μας μακριά από αρρώστιες. Ακόμη, είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, ασβέστιο και φυλλικό οξύ, δυναμώνοντας τον οργανισμό και κρατώντας τη γρίπη μακριά.Κάστανα: νόστιμα και υγιεινάΑν και οι περισσότεροι συνδέουν τα κάστανα με το καταχείμωνο, η εποχή τους ξεκινά από το Νοέμβριο και τα οφέλη τους είναι πολλαπλά. Περιέχουν βιταμίνη Β6, μια βιταμίνη σημαντική για το ανοσοποιητικό, την υγεία της επιδερμίδας, ακόμη και την πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων. Συν τοις άλλοις, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βοηθώντας σας να πεινάτε λιγότερο, άρα και να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες.

Ρόδι: το τυχερό φρούτο

Τυχερός όποιος το καταναλώνει, αφού θωρακίζει την υγεία του απέναντι σε ασθένειες χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση. Οι τανίνες του βοηθούν στην καλή υγεία της καρδιάς, ενώ καταφέρνει να βελτιώσει και την «κακή» χοληστερίνη. Μισό φλιτζάνι σπόρων ροδιού αντιστοιχεί σε 5 γραμμάρια φυτικών ινών, καθιστώντας το ό,τι πρέπει για σνακ σε περιόδους δίαιτας, ενώ εξίσου ωφέλιμος είναι και ο χυμός του.

Ρέβα: outsider αλλά πολυβιταμινούχο

Κυκλοφορεί με το όνομα ρέβα ή γογγύλι και στο πράσινο φυλλώδες μέρος του, το οποίο οι περισσότεροι πετούν, κρύβει τα πιο θρεπτικά του στοιχεία: περίπου τη μισή από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Α σε μορφή β-καροτίνης, η οποία βοηθά στην υγεία της όρασης και των οστών, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και ασβέστιο. Δοκιμάστε το σε σαλάτα ή στον ατμό.

clickatlife.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.