Δεκεμβρίου 19, 2018

Διατροφή

Το αρωματικό αυτό βότανο χρησιμοποιείται σε αλκοολούχα ποτά ενώ αναφέρεται και στη Βίβλο. Ωστόσο, μπορεί αυτό το βότανο να σκοτώσει τα παράσιτα και να καταπολεμήσει καρκίνο; Σύμφωνα με τις μελέτες, τα αποτελέσματα είναι θετικά.

Σε κάθε περίπτωση, εντούτοις, θα δούμε και τι είναι αυτό που πρέπει να προσέχουμε στην χορήγηση αψίνθου.


Καταπολεμά την ελονοσία.
Η ελονοσία είναι μια σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από ένα παράσιτο, το οποίο μεταδίδεται από δάγκωμα μολυσμένων κουνουπιών και εισβάλλει στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η αρτεμισινίνη είναι ένα εκχύλισμα απομονωμένο από το φυτό Artemisia annua και είναι φυτικό φάρμακο, το πιο ισχυρό ανθελονοσιακό φάρμακο στην αγορά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει συνδυαστικές θεραπείες που βασίζονται σε αρτεμισινίνη ως θεραπεία πρώτης γραμμής για ελονοσία απλής μορφής, τύπου P. falciparum malaria. (4)

Καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η αρτεμισινίνη μπορεί να καταπολεμήσει καρκινικά κύτταρα του μαστού με τον ίδιο τρόπο που εξαλείφει τα παράσιτα που προκαλούν ελονοσία. Έτσι, η άψινθος καθίσταται πιθανή φυσική επιλογή θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με μελέτες σε δείγματα κυττάρων καρκίνου του μαστού και φυσιολογικών κυττάρων μαστού που είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε θεραπεία εμπλουτισμένου σιδήρου, τα φυσιολογικά κύτταρα παρουσίασαν μικρή αλλαγή, αλλά μέσα σε 16 ώρες, σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα ήταν νεκρά, ενώ καταπολεμήθηκαν μόνο μερικά φυσιολογικά κύτταρα. Ο Henry Lai, ειδικός στη βιοιατρική, πιστεύει ότι επειδή ένα καρκινικό κύτταρο περιέχει 5-15 περισσότερους υποδοχείς από το κανονικό, απορροφά τον σίδηρο πιο εύκολα και ως εκ τούτου είναι πιο ευαίσθητο στην επίθεση της αρτεμισινίνης. (5)

Απομακρύνει τα Παράσιτα
Το βότανο αυτό χρησιμοποιείται για την εξάλειψη των εντερικών σκωλήκων. Η νόσος αυτή είναι η συνηθέστερη λοίμωξη από σκουλήκια στις Η.Π.Α. με τα ωάρια των σκουληκιών να εξαπλώνονται απευθείας από άτομο σε άτομο. Οι κυκλικοί σκώληκες ή οι νηματώδεις είναι παράσιτα που προσβάλλουν επίσης τα ανθρώπινα έντερα. Οι σκώληκες μπορεί να προκαλέσουν έντονη φαγούρα στην πρωκτική περιοχή ενώ τα σκουλήκια μπορούν να προκαλέσουν βήχα, δύσπνοια, κοιλιακό άλγος, ναυτία και διάρροια, αίμα στα κόπρανα, απώλεια βάρους και παρουσία σκουληκιού στο έμετο ή στα κόπρανα.

Τα παράσιτα θεραπεύονται με φυσικές θεραπείες. Η άψινθος (Artemisia absinthium), το μαύρο καρύδι (Juglans nigra) και το γαρύφαλλο (Syzygium aromaticum) χρησιμοποιούνται συνήθως για να καταπολεμήσουν τυχόν παρασιτική μόλυνση. Λέγεται ότι όταν αυτά τα τρία στοιχεία λαμβάνονται ταυτόχρονα, μπορούν να διακόψουν τον κύκλο ζωής του παρασίτου. (6)

Καταπολεμά τη νόσο του Crohn.
Σύμφωνα με μια διπλή τυφλή μελέτη στην Γερμανία, που εξέτασε την αποτελεσματικότητα ενός φυτικού μίγματος με άψινθο έναντι ενός εικονικού φαρμάκου σε ασθενείς που πάσχουν από νόσο του Crohn οι οποίοι ήταν ήδη σε σταθερή ημερήσια δόση στεροειδών, υπήρξε σταθερή βελτίωση στα συμπτώματα της νόσου του Crohn σε 18 ασθενείς (90%) οι οποίοι έλαβαν άψινθο παρά τη μείωση των στεροειδών. Μετά από οκτώ εβδομάδες θεραπείας με άψινθο, υπήρξε σχεδόν πλήρης ύφεση των συμπτωμάτων σε 13 (65%) ασθενείς αυτής της ομάδας σε αντίθεση με την άλλη ομάδα.

Τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά εντυπωσιακά και υποδηλώνουν ότι η αψιθιά μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει την ανάγκη για στεροειδή σε ασθενείς με νόσο του Crohn. Επιπλέον, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η άψινθος επιδρά θετικά στη διάθεση και την ποιότητα ζωής, η οποία δεν επιτυγχάνεται με άλλα πρότυπα φάρμακα για τη νόσο του Crohn. (7)

Διαθέτει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ικανότητες
Σύμφωνα με μελέτες in vitro το αιθέριο έλαιο αψίνθου έχει αντιμικροβιακή δράση, καταπολεμώντας ακόμη και στελέχη όπως το Ε. Coli και η σαλμονέλα. (8) Κάθε χρόνο, η σαλμονέλα προκαλεί τουλάχιστον 1 εκατομμύριο τροφικές δηλητηριάσεις στις ΗΠΑ, 19.000 νοσηλείες και 380 θανάτους. Το E. coli είναι επίσης ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σωρεία διαταραχών, όπως διάρροια, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πνευμονία και άλλες ασθένειες.

Η άψινθος σκοτώνει επίσης και μύκητες. Το αιθέριο έλαιο που προέρχεται από τα εναέρια μέρη του Artemisia absinthium έδειξε ότι ανέστειλε την ανάπτυξη ενός πολύ ευρέος φάσματος μυκήτων (11 για να είμαστε ακριβείς). Το αιθέριο έλαιο αψίνθου διαθέτει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες. (9)

Παράλληλα, σύμφωνα με άλλες μελέτες το αιθέριο έλαιο A. absinthium ανέστειλε την ανάπτυξη του Candida albicans. (10) Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος λοίμωξης και εντοπίζεται στη στοματική κοιλότητα, τον εντερικό σωλήνα και τον κόλπο, ενώ μπορεί να επηρεάσει το δέρμα και άλλες βλεννογόνους. Το Candida albicans μπορεί να προκαλέσει όλα τα είδη των κοινών αλλά εξαιρετικά ανεπιθύμητων συμπτωμάτων candida.

Θεραπεύει το SIBO (Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου)
Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από SIBO στρέφονται σε φυσικές και εναλλακτικές θεραπείες. Σύμφωνα με μελέτες τα φυτικά φάρμακα όπως η αψιθιά είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της οξείας υπερανάπτυξης των εντέρων ή των συμπτωμάτων SIBO.

Η τυπική θεραπεία για το SIBO περιορίζεται στα αντιβιοτικά με διαφορετικό εύρος αποτελεσματικότητας. Σύμφωνα με μελέτες σε ασθενείς με διάγνωση SIBO που έλαβαν είτε υψηλή δόση ριφαξιμίνης είτε φυτική θεραπεία για τέσσερις εβδομάδες, τα φυτικά προϊόντα περιείχαν αντιμικροβιακά βότανα όπως αψιθιά, ρίγανη, εκχύλισμα θυμαριού και βερβερίνης, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι παρέχουν ευρεία κάλυψη έναντι των βακτηρίων που προκαλούν SIBO.

Οι ασθενείς που ακολούθησαν φυτική θεραπεία, ποσοστό 46%, είχαν μείωση των συμπτωμάτων σε σύγκριση με το 34% εκείνων που έλαβαν ριφαξιμίνη. Οι παρενέργειες της ριφαξιμίνης περιελάμβαναν αναφυλαξία, κνίδωση, διάρροια και κολίτιδα C. difficile, σε αντίθεση με μειωμένες παρενέργειες της φυτικής θεραπείας.

Σύμφωνα με μελέτες, οι θεραπείες με βότανα είναι τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματικές με τη ριφαξιμίνη για την καταπολέμηση του SIBO. Επιπλέον, η θεραπεία με αψιθιά φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματική με την τριπλή αντιβιοτική θεραπεία για άτομα που δεν ανταποκρίνονται στη ριφαξιμίνη. (11)

Καταγωγή και χημικά συστατικά της αψίνθου!

Τι είναι ακριβώς η αψιθιά; Η Artemisia absinthium είναι πολυετές φυτό που ανήκει στην οικογένεια Asteraceae ή Compositae. Αυτό το φυτό απελευθερώνει μια μυρωδιά και έχει μια πικάντικη, πικρή γεύση. Πολλά είδη της οικογένειας artemisia τείνουν να έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες.

Το φυτό ττης αψιθιάς είναι εγγενές στην Ευρώπη και σε μέρη της Αφρικής και της Ασίας. Σήμερα, αναπτύσσεται επίσης ​​στις ΗΠΑ. Είναι θάμνος που συνήθως φτάνει το ένα μέτρο. Έχει γκριζοπράσινα, ή λευκά στελέχη που καλύπτονται από λεπτά τριχίδια και κιτρινοπράδινα φύλλα που είναι τριχωτά με μεταξένια υφή. Τα φύλλα του φυτού έχουν αδένες που περιέχουν ρητινώδη σωματίδια όπου αποθηκεύεται το φυσικό εντομοκτόνο.

Η γλυκιά αψιθιά (Artemisia annua), γνωστή και ως γλυκό φασκόμηλο, είναι ένας κοινός τύπος αψιθιάς που είναι ιθαγενής στην Ασία αλλά και σε περιοχές της Βόρειας Αμερικής.

Η αψιθιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε φρέσκια, είτε αποξηραμένη. Όλα τα εναέρια τμήματα (στέλεχος, φύλλα και λουλούδια) του φυτού έχουν φαρμακευτικές χρήσεις. Το αιθέριο έλαιο εξάγεται από τα φύλλα και τις ανθοφόρες κορυφές μέσω απόσταξης με ατμό και περιέχει τουλάχιστον 28 συστατικά που αντιπροσωπεύουν το 93,3% του αιθέριου ελαίου. Τα κύρια συστατικά είναι β-πινένιο (23,8%) και β-θουνόνη (18,6%). (12)

Η θουιόνη είναι δυνητικά δηλητηριώδες χημικό που βρίσκεται στην αψιθιά. Η απόσταξη του βοτάνου σε αλκοόλ αυξάνει τη συγκέντρωση θουιόνης, γεγονός που καθιστά την αψιθιά ένα ρόφημα με αμφιλεγόμενη ταυτότητα.

Οι βιολογικώς δραστικές ενώσεις της αψίνθου περιλαμβάνουν:


ακετυλένια (εστέρας trans-dehydromatricaria, C13 και C14 αιθέρες trans-spiroketalenol και άλλοι)
ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C)
αζουλένια (χαμαζουλένιο, διϋδροχαμαζουλένια, δισαβολένιο, καμφένιο, καδινένιο, σαβινένιο, οξικό trans-σαβινύλιο, φελλανδρένιο, πινένιο και άλλα)
καροτενοειδή
φλαβονοειδή (3-γλυκοζίτη κουερσετίνη, 3-ραμνογλυκοσίδη κουερσετίνη, 3-γλυκοσίδης spanacetin, 3-ραμνογλυκοσίδης spanacetin και άλλα)
λιγνίνες
φαινολικά οξέα (ρ-υδροξυφαινυλοξικό, ρ-κουμαρικό, χλωρογενές, πρωτοτεακουχικό, βανιλικό, συριγγικό και άλλα)
τανίνες
θουιόνη και ισοθειόνη
σεσκιτερπενικές λακτόνες (αψινθίνη, αρταμπσίνη, ανυψιντίνη, αρτεμετίνη, αρτεμισινίνη, αραβσίνη, αρταβίνη, αρταβισινολίδες, αρτεμνολίνη, μήτρακνη, ισοαβαστίνη και άλλες)
Ιστορία της αψιθιάς και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Η ονομασία αψιθιά προέρχεται από την αρχαία χρήση του φυτού και των εκχυλισμάτων του ως εντερικό ανθελμινθικό, αντιπαρασιτικό φάρμακο που απομακρύνει παρασιτικούς σκώληκες και άλλα εσωτερικά παράσιτα από το σώμα.

Στην αρχαία Αίγυπτο, ήταν ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φαρμακευτικό φυτό, ειδικά για εντερικές διαταραχές και ως πρόσθετο στο κρασί. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε στην ευρωπαϊκή λαϊκή ιατρική. Το φυτό, ως προσθήκη σε δυνατό τσάι, χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά στην Ευρώπη, καθώς και ως πικρό σταθεροποιητικό του στομάχου για να καταπολεμήσει τη δυσπεψία.

Χρήση της αψίνθου – παρενέργειες.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την αψιθιά – Συνταγές

Η αψιθιά κυκλοφορεί σε καταστήματα υγιεινής διατροφής, ως αιθέριο έλαιο, καθώς και σε μορφή κάψουλας, δισκίου, βάμματος και υγρού εκχυλίσματος. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί φρέσκια ή αποξηραμένη ως ρόφημα.

Χρησιμοποιείται καλύτερα αποξηραμένη, διότι περιέχει λίγη, αν υπάρχει, θουιόνη. Μπορείτε να μουλιάσετε μισό έως ένα κ.γ. αποξηραμένη ή φρέσκια ​​αψιθιά σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό για πέντε έως 15 λεπτά. Καλύτερα να μην χρησιμοποιείτε περισσότερα από ένα κουταλάκι του γλυκού από τα φύλλα, καθώς είναι πολύ ισχυρά και πικρά. Όσο περισσότερο μουλιάζει στο βραστό νερό, το ρόφημα γίνεται πιο ισχυρό αλλά και πιο πικρό – καλύτερα δε να μην προσθέτουμε ζάχαρη για καλύτερο αποτέλεσμα. Ωστόσο μπορούμε να προσθέσουμε μέντα ή γλυκάνισο.

Το ρόφημα με αψιθιά κάνει καλό στη δυσπεψία, ειδικά πριν από βαριά γεύματα που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα. Μπορεί επίσης να ληφθεί ως ένας τρόπος να τονώσουμε την ενέργειά μας.

Για εντερικές διαταραχές όπως τα σκουλήκια ή τα παράσιτα, είναι καλύτερο να παίρνετε σκόνη αψιθιάς σε μορφή χαπιού.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αψιθιά και άλλα βότανα σε μια συνταγή με πικρά βότανα. Τα πικρά ροφήματα είναι εξαιρετικά στην καταπολέμηση της δυσπεψίας.

Η αψιθιά πρέπει να λαμβάνεται μετά από συνεννόηση με τον γιατρό σας, σε μικρές δόσεις σύμφωνα με τις οδηγίες και όχι περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες τη φορά.

Δυνητικές παρενέργειες, αλλεργίες και αλληλεπιδράσεις

Η αψιθιά δεν πρέπει να λαμβάνεται για μακροχρόνια χρήση. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπερβαίνετε τις συνιστώμενες δόσεις, επειδή η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα τοξική. Καλύτερα να λαμβάνεται σε ξηρή μορφή, η οποία περιέχει λίγη, αν υπάρχει, θουιόνη.

Ο FDA θεωρεί την άψινθο μη ασφαλή για εσωτερική χρήση εξαιτίας της τοξικότητας του θουιόνης. Ωστόσο, θεωρείται ασφαλές όταν λαμβάνεται από το στόμα στις ποσότητες που συνήθως συναντώνται στα τρόφιμα και τα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των πικρών και του βερμούτ, εφόσον αυτά τα προϊόντα δεν περιέχουν θουιόνη. Η χρήση αψιθιάς για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες ή σε υψηλότερες από τις συνιστώμενες δόσεις μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, έμετο, ανησυχία, αϋπνία, ίλιγγο, τρόμο και επιληπτικές κρίσεις.

naturalsoul.gr

Διατροφή

Καρπός Σαμπούκου: Καταπολεμούν τη Γρίπη, Προλαμβάνουν από τις Ιώσεις και Ενισχύουν το Ανοσοποιητικό

Εάν αναζητάτε μια φυσική θεραπεία, παραδοσιακή και τόσο παλιά που χάνεται στο βάθος των αιώνων οι καρποί σαμπούκου είναι η περίπτωσή σας! Υπάρχουν αποδείξεις ότι καλλιεργήθηκαν από τον προϊστορικό άνθρωπο και έχουν βρεθεί συνταγές φαρμάκων στην Αρχαία Αίγυπτο με καρπούς σαμπούκου. Ωστόσο οι περισσότεροι ιστορικοί συνήθως εντοπίζουν τις θεραπευτικές ιδιότητες των καρπών σαμπούκου στον Ιπποκράτη, τον «πατέρα της ιατρικής», που αναφέρεται στο φυτό ως το «φαρμακείο μου» λόγω της ποικιλίας των θεραπευτικών του ιδιοτήτων και των ασθενειών που καταπολεμούσε. (1)

Το φυτό αυτό φαίνεται πώς ανακουφίζει από τις ιώσεις, τη γρίπη, τους νευρόπονους, τις φλεγμονές, τη χρόνια κόπωση, τις αλλεργίες, τη δυσκοιλιότητα ακόμη και τον καρκίνο. (2) Όταν χρησιμοποιείται εντός των πρώτων 48 ωρών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, το εκχύλισμα μειώνει τη διάρκεια της γρίπης, ενώ τα συμπτώματα εξαφανίζονται κατά μέσο όρο τέσσερις ημέρες νωρίτερα από το συνηθισμένο. (3)

Επίσης, οι καρποί σαμπούκου διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, περισσότερο από τα μούρα goji και τα βατόμουρα. (4) Ας δούμε για ποιους λόγους οι καρποί σαμπούκου κρύβουν τόσα πολλά οφέλη!
8 Οφέλη που Προσφέρουν στην Υγεία μας οι Καρποί Σαμπούκου!

Ανακούφιση από τις ιώσεις και τη γρίπη.

Οι καρποί σαμπούκου περιέχουν χημικές ενώσεις που ονομάζονται ανθοκυανιδίνες, οι οποίες, ως γνωστόν, διαθέτουν ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες. Το εκχύλισμα των καρπών σαμπούκου έχει αποδειχθεί ότι είναι μια ασφαλής, αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική θεραπεία τόσο για τα συμπτώματα του κρυολογήματος όσο και για τη γρίπη.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients η προσθήκη καρπών σαμπούκου στη διατροφή μας μπορεί να μειώσει τη διάρκεια και τα συμπτώματα του κρυολογήματος σε όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο. Οι ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν αυτό το βότανο νόσησαν για μικρότερο χρονικό διάστημα και είχαν αισθητή μείωση των συμπτωμάτων. (5)

Επίσης, τα φλαβονοειδή στο εκχύλισμα των καρπών σαμπούκου δεσμεύονται στον ιό της γρίπης H1N1 καθώς και στον ιό της γρίπης των πτηνών H5N1. Σύμφωνα με μελέτες, ομάδες που έλαβαν αγωγή με εκχύλισμα μούρων παρουσίασαν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων γρίπης (6). Επίσης μειώνεται και η διάρκεια των ιώσεων. (7)

Ανακουφίζει από τις λοιμώξεις των ιγμορείων.

Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες των μούρων αφροξυλιάς βοηθούν στις φλεγμονές που προσβάλλουν τη ρινική κοιλότητα.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης, όσοι ασθενείς με ιγμορίτιδα έλαβαν συνδυασμό σκευάσματος με άνθη σαμπούκου και αντιβιοτικού και ένα αποσυμφορητικό είδαν πιο γρήγορη και αποτελεσματική ανακούφιση. (8)

Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου.

Τόσο το άνθος όσο και ο καρπός έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του διαβήτη. Σύμφωνα με έρευνες τα εκχυλίσματα αιθέριων ελαίων διεγείρουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης και την έκκριση ινσουλίνης, μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σύμφωνα με έρευνες η διαδικασία της γλυκογένεσης ολοκληρώθηκε χωρίς προσθήκη ινσουλίνης, μόνο με τη χορήγηση εκχυλίσματος καρπών σαμπούκου. (9) Η γλυκογένεση είναι η διαδικασία με την οποία το πλεόνασμα σακχάρου απομακρύνεται από την κυκλοφορία του αίματος και εισρέει στους μύες και το συκώτι, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων φυσιολογικής γλυκόζης στο αίμα.

# Φυσικό Διουρητικό.

Σύμφωνα με μελέτες οι καρποί σαμπούκου είναι ένα φυσικό διουρητικό (10). Το διουρητικό βοηθά στην παραγωγή ούρων και ο γιατρός συνταγογραφεί διουρητικά όταν υπάρχει κατακράτηση υγρών, κοινό πρόβλημα των ηλικιωμένων ανθρώπων.

# Φυσικό καθαρτικό.

Οι καρποί σαμπούκου ανακουφίζουν από τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Σύμφωνα με μελέτες η θεραπεία με τη χορήγηση καρπών σαμπούκου λειτούργησε πολύ ικανοποιητικά σε ομάδες ηλικιωμένων. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες που να απομονώνουν το βότανο αυτό όσον αφορά αποκλειστικά την καθαρτική του δράση. (11)

# Ενισχύει την υγεία του δέρματος.

Οι καρποί σαμπούκου χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά προϊόντα. Τα βιοφλαβονοειδή και τα αντιοξειδωτικά, πλούσια και σε βιταμίνη Α, απογειώνουν την υγεία του δέρματος. (12)

# Ανακουφίζει από τις αλλεργίες.

Τα άνθη του φυτού αυτού είναι αποτελεσματική θεραπεία έναντι των αλλεργιών. Δεδομένου ότι οι αλλεργίες σχετίζονται με υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος και φλεγμονές, η ικανότητα των καρπών σαμπούκου να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να ανακουφίζουν από τις φλεγμονές, βοηθά στην καταστολή των αλλεργιών.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αλλεργίες μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα βότανα. Οι καρποί σαμπούκου λέγεται ότι δρουν επίσης αποτοξινωτικά, ενισχύοντας τη λειτουργία του ήπατος. (13)

# Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου.

Τα εκχυλίσματα αυτών των καρπών είναι πλούσια σε ανθοκυάνες με αποδεδειγμένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών, φαρμακολογικών και αντι-καρκινογόνων ιδιοτήτων. (14) Σύμφωνα με μελέτες το φυτό αυτό διαθέτει χημειοπαραγωγικές ιδιότητες, οι οποίες αναστέλλουν, καθυστερούν ή αναστρέφουν την καρκινογένεση.

Σύμφωνα με μελέτες στο περιοδικό Journal of Medicinal Food σχετικά με τις αντικαρκινικές ιδιότητες των ευρωπαϊκών και αμερικανικών φρούτων, το Sambucus nigra είναι γνωστό για τη φαρμακευτική του χρήση και περιέχει ανθοκυανίνες, φλαβονοειδή και άλλα πολυφαινολικά, τα οποία συμβάλλουν στην υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα των μούρων. Η αμερικανική ρίζα (Sambucuscanadensis) δεν έχει γίνει αντικείμενο επεξεργασίας, ή προώθησης ως φυτού για φαρμακευτικούς λόγους, όπως ο ευρωπαίος συγγενής του.

Η μελέτη αυτή έλαβε εκχυλίσματα και των δύο καρπών και τα εξέτασε για πρόσβαση σε αντικαρκινικό δυναμικό. Και τα δύο εκχυλίσματα κατέδειξαν σημαντικό χημειοπροβλητικό δυναμικό. Επιπρόσθετα, το αμερικανικό εκχύλισμα έδειξε αναστολή της αποκαρβοξυλάσης ορνιθίνης, η οποία είναι ένας δείκτης ενζύμου που σχετίζεται με το στάδιο προαγωγής του σχηματισμού καρκίνου. (15) Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι ενδεχομένως να είναι επιλογή φυσικής θεραπείας του καρκίνου. (15)

Πώς να χρησιμοποιήσετε τους καρπούς Σαμπούκου!

Ας δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φυτό αυτό:

Ως ρόφημα
Στο κρασί
Σε χυμό
Σε ζελέ και μαρμελάδες
Σε σιρόπι
Σε αλοιφές
Ως στυπτικό
Σε εγχύσεις
Σε μορφή σπρέι
Σε μορφή παστίλιας
Σε χάπια
Ως υγρό
Σε μορφή σκόνης
Σε κάψουλες

Όταν πρόκειται για ιώσεις και προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού, το σιρόπι μούρων αφροξυλιάς είναι πολύ δημοφιλές. Υπάρχουν υψηλής ποιότητας εμπορικά σκευάσματα, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε το δικό σας. Δοκιμάστε την ακόλουθη συνταγή:

Σιρόπι!

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

3,5 φλιτζάνια κρύο νερό
2 φλιτζάνια αποξηραμένα μούρα αφροξυλιάς βιολογικά.
1 κ.σ. φρέσκια ή αποξηραμένη ρίζα τζίντζερ βιολογική.
1 κ.γ. σκόνη κανέλας ή 1 ξυλάκι κανέλας βιολογικής.
1 φλιτζάνι ακατέργαστο μέλι

ΟΔΗΓΙΕΣ:

Προσθέτουμε το νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τα μούρα, το τζίντζερ και την κανέλα.
Βράζουμε το μείγμα.
Μειώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε καλύπτοντας το σκεύος για περίπου 40-45 λεπτά ή έως ότου το υγρό μειωθεί κατά περίπου το ήμισυ.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τα μούρα.
Περνάμε από ένα τουλουπάνι και τοποθετούμε το υγρό σε ένα γυάλινο μπολ.
Προσθέτουμε μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά.
Αποθηκεύουμε το τελικό προϊόν σε αποστειρωμένο γυάλινο δοχείο.

Το τσάι είναι μια άλλη επιλογή. Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο τσάι, ή αποξηραμένα μούρα ή άνθη και να ετοιμάσετε ρόφημα συνδυάζοντας μια κ.σ. μούρα ή άνθη σε ½ λίτρο νερό.

Επίσης, μπορούμε να ετοιμάσουμε χυμό μούρων, που είναι γλυκός, πικάντικος και δροσιστικός. Απλώς πρέπει να προσέξουμε την ποσότητα ζάχαρης που περιέχει το σκεύασμα που θα αγοράσουμε.

Τι είναι ο καρπός σαμπούκου;

Το Sambucus ανήκει στην οικογένεια Adoxaceae. Οι καρποί και τα άνθη του χρησιμοποιούνται ως φάρμακο. Το φυτό προέρχεται από την Ευρώπη, την Αφρική και μέρη της Ασίας, αλλά είναι κοινό και στις Η.Π.Α. Έχει φυλλοβόλα φύλλα, λευκά λουλούδια και μούρα, ενώ το χρώμα τους από πράσινο γίνεται κόκκινο, ακόμη και μαύρο όταν ωριμάζουν.

Το Sambucus nigra είναι το πλήρες επιστημονικό όνομα της πιο κοινής ποικιλίας που χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς και αντικείμενο των περισσότερων επιστημονικών ερευνών. Είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει τα 11 μέτρα ύψος, με λευκά λουλούδια και μπλε-μαύρα μούρα. Ο καρπός είναι τα μούρα που χρησιμοποιούνται συνήθως στα σιρόπια, τις μαρμελάδες και το κρασί, μεταξύ άλλων φαρμακευτικών και γαστρονομικών απολαύσεων.

Τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά άνθη περιέχουν περίπου 0,3% αιθέριο έλαιο αποτελούμενο από ελεύθερα λιπαρά οξέα και αλκάνια. Έχουν ταυτοποιηθεί ουσίες, όπως τα τριτερπένια, αλφα- και βήτα-αμυρίνη, ουρσολικό οξύ, ελεανολικό οξύ, βιτουλίνη, βετουλινικό οξύ και μια ποικιλία άλλων δευτερευόντων συστατικών. Οι καρποί περιέχουν κουρσετίνη, καμπεφερόλη, ρουτίνη, φαινολικά οξέα και ανθοκυανίνες. Το φυτό περιέχει επίσης φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη κυτταρικών βλαβών, και ανθοκυανιδίνες, χημικές ενώσεις που είναι γνωστό ότι έχουν ανοσοδιεγερτικά αποτελέσματα.

Τα ακατέργαστα μούρα αποτελούνται από 80% νερό, 18% υδατάνθρακες και λιγότερο από 1% από πρωτεΐνες και λίπη. Οι καρδιές περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, βιταμίνης Α, βιταμίνης Β6, σίδηρο και κάλιο, μεταξύ άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Η ιστορία των καρπών σαμπούκου!

Οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να φτιάχνουν βαφή μαλλιών από το χυμό των καρπών αυτών. Το ξύλο του δέντρου είναι λεπτό, οπότε έχει ιστορικά χρησιμοποιηθεί για κατασκευή χτενιών, παιχνιδιών, γάντζων για υποδηματοποιούς και βελόνας για ύφανση μουσικών οργάνων.

Οι ντόπιοι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν το φυτό για θεραπεία σε φάρμακα, για καλλυντικά, τελετουργικά αντικείμενα, μελάνι, βαφές, χρώματα για το σώμα, κοσμήματα και μουσικά όργανα.

Κατά τη διάρκεια της επιδημίας γρίπης του Παναμά το 1995, η κυβέρνηση το χρησιμοποίησε για την καταπολέμηση της γρίπης. Ο χυμός του καρπού μειώνει σημαντικά τη διάρκεια της γρίπης και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, βοηθώντας έτσι να στην αναστολή της επιδημίας.

Μέτρα πρόληψης και πιθανές αλληλεπιδράσεις.

Τα ώριμα μούρα των περισσότερων ειδών Sambucus είναι βρώσιμα. Ωστόσο, δεν πρέπει να καταναλώνετε ακατέργαστα μούρα ή άλλα μέρη του φυτού, καθώς περιέχουν χημικά που προκαλούν κυάνωση. Η κατανάλωση ωμών μούρων μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια και έμετο. Γενικά, τα εμπορικά παρασκευάσματα δεν προκαλούν ανεπιθύμητες αντιδράσεις στις συνιστώμενες δοσολογίες.

Περιστασιακά, τα αιθέρια έλαια ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Διακόψτε τη χρήση εάν έχετε ήπια αλλεργική αντίδραση και αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν έχετε σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Δεν θα πρέπει να χορηγείτε προϊόντα σε παιδιά πριν συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, καλύτερα να το αποφύγετε.

Εάν πάσχετε από αυτοάνοση ασθένεια, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ρωτήστε το γιατρό σας πριν λάβετε την οποία δοσολογία, γιατί μπορεί να ενοχλήσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Τα άτομα που έχουν υποστεί μεταμοσχεύσεις οργάνων δεν θα πρέπει να το καταναλώσουν.

Οι καρποί σαμπούκου φαίνεται να έχουν λίγες παρενέργειες σε σωστή δοσολογία και για σύντομη χρονική περίοδο (έως και πέντε ημέρες).

Εάν παίρνετε επί του παρόντος κάποιο από τα παρακάτω φάρμακα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε άλλο φυτικό προϊόν:

Φάρμακα για τον διαβήτη
Διουρητικά
Χημειοθεραπεία
Ανοσοκατασταλτικά, συμπεριλαμβανομένων των κορτικοστεροειδών (πρεδνιζόνη) και εκείνων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων
Καθαρτικά
Θεοφυλλίνη (TheoDur)

Ανακεφαλαιώνοντας…

Οι καρποί σαμπούκου αποδεδειγμένα καταπολεμούν το κοινό κρυολόγημα καθώς και τη γρίπη. Σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να συντομεύσουν τα συμπτώματα της γρίπης κατά μέσο όρο τέσσερις ημέρες.
Όταν λαμβάνεται σωστά, συνήθως δεν έχει παρενέργειες. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές λένε ότι το χαμηλό κόστος, η έλλειψη παρενεργειών και τα κλινικά αποτελέσματα το καθιστούν ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της γρίπης. (16)
Υπάρχουν πολλές επιλογές όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να καταναλώνετε τους καρπούς, όπως σε χυμό, ως τσάι, ή σε μαρμελάδα.
Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για τη γρίπη είναι ένα σιρόπι, το οποίο είναι σχετικά εύκολο να το παρασκευάσουμε και στο σπίτι.
Σύμφωνα με έρευνες, τα μούρα αυτά ενδεχομένως να καταπολεμούν τον καρκίνο και ελπίζουμε ότι σύντομα θα υπάρξουν περισσότερες σχετικές έρευνες.
Έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και την ανακούφιση από τις αλλεργίες.
Τα μούρα αυτά έχουν ευχάριστη γεύση, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στην κατανάλωση φυτικών προϊόντων.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

Διατροφή

Το τριαντάφυλλο χρησιμοποιείται κατά της κόπωσης, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι διουρητικό και στυπτικό. Ο καρπός περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης c και είναι πολύ διεγερτικό και τονωτικό. Το αιθέριο έλαιο είναι εκπληκτικό και γνωστό για το υπέροχο άρωμά του και για την υψηλή τιμή του! Αναζωογονεί το σώμα και το πνεύμα, είναι αφροδισιακό, προσφέρει χαλάρωση και ηρεμία. Μυρίστε το για να γεμίσετε αισιοδοξία, να ανανεωθείτε και να ξυπνήσετε τρυφερά συναισθήματα.

Θεραπευτικές Χρήσεις

Λατινική ονομασία: Rosa damascena

Οικογένεια: Rosaceae

Χρησιμοποιούμενα μέρη: Ξερά ή νωπά φύλλα, οι καρποί.

Αφέψημα για αποτοξίνωση: βάζουμε μια χούφτα ξερά φύλλα σε μισό λίτρο νερό ζεστό νερό και το αφήνουμε για 10 λεπτά. Είναι πολύ καλό για την διάρροια, την κόπωση, τα νεφρά, τις πληγές και το συκώτι.

Αιθέριο έλαιο: 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο σε 2 κουταλιές λάδι (ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο) είναι καταπραϋντικό των νεύρων, ηρεμιστικό, καλό για το άγχος, τους πονοκεφάλους και το στομάχι.

*Να αγοράζετε πάντα 100% καθαρά βιολογικά αιθέρια έλαια.

ΥΛΙΚΑ:
3 ποτήρια ζεστό (καυτό) νερό
2 κ. σ. λουίζα
1 κ. σ. μελισσόχορτο
1 κ. σ.ιβίσκο (καρκαντέ)
1 κ. σ. καρπούς από άγριο τριαντάφυλλο
1/2 κ. γλ. γλυκύρριζα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζουμε το νερό, το κατέβαζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα βότανα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε και το αφέψημα είναι έτοιμο.

ΧΡΗΣΗ:
Ενα ποτήρι μια ώρα πριν από το γεύμα, ένα ποτήρι δύο ώρες μετά κι ένα ποτήρι μια ώρα πριν από το δείπνο.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:
Αποτοξινώνει τον οργανισμό,βοηθάει στις καύσεις και βελτιώνει το μεταβολισμό.

Συμβουλή: Το τελευταίο σας γεύμα πρέπει να είναι στις οχτώ το βράδυ και να πίνετε περίπου δύο λίτρα νερό την ημέρα, επίσης να περπατάτε περίπου μισή ώρα την ημέρα και να κάνετε αυτη την αποτοξίνωση για 1-2 μήνες.

Διατροφή

Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης D: η D2 και η D3. Η βιταμίνη D3 παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό όταν το δέρμα εκτίθεται στην ακτινοβολία του ήλιου και με αυτόν τον τρόπο καλύπτουμε το 90%των αναγκών του οργανισμού μας σε βιταμίνη D.

Το υπόλοιπο 10% προέρχεται από τη διατροφή. Οι τροφές που δίνουν βιταμίνη D είναι λιγοστές και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, τόνος, σκουμπρί), τα μανιτάρια και το αυγό.

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Μάρτιν Λούθερ στο Χάλλε-Βίτενμπεργκ και το Ινστιτούτο Μαξ Ρούμπνερ της Γερμανίας, μια άγνωστη μέχρι σήμερα διατροφική πηγή βιταμίνης D2 είναι το κακάο και τα προϊόντα του, όπως η σοκολάτα!

Όπως αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Food Chemistry, το βούτυρο κακάο και η μαύρη σοκολάτα είναι τα προϊόντα του κακάο με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D2.

«Πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D. Το πρόβλημα εντείνεται κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς η ηλιοφάνεια είναι λιγοστή» αναφέρει η Δρ Γκαμπριέλ Στάνγκλ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μάρτιν Λούθερ και μία εκ των συντακτών της νέας μελέτης.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέτασαν ευρύ φάσμα προϊόντων κακάο ως προς την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D.

Διαπίστωσαν μεγάλες διαφορές ανάλογα με το προϊόν, αφού η μαύρη σοκολάτα φάνηκε να είναι πλούσια στη βιταμίνη, ενώ η λευκή περιέχει λιγοστή μόνο ποσότητα βιταμίνης D2. Αυτό δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, σύμφωνα με τη Δρ Στάνγκλ, αφού για την παραγωγή της λευκής σοκολάτας η ποσότητα κακάο που χρησιμοποιείται είναι μηδαμινή.

Ο λόγος που το κακάο και τα προϊόντα με βάση το κακάο αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης D είναι επειδή οι κόκκοι του κακάο αποξηραίνονται στον ήλιο για διάστημα μίας έως δύο εβδομάδων. Η ηλιακή ακτινοβολία βοηθά ώστε οι πρόδρομες μορφές βιταμίνης D που υπάρχουν στους κόκκους να μετατραπούν στη βιταμίνη D2.

Αν και η Δρ Στάνγκλ επισημαίνει πως είναι πρακτικά αδύνατο –και αρκετά ανθυγιεινό– να καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη D τρώγοντας σοκολάτα, τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν για ακόμη μία φορά τα οφέλη του κακάο για την ανθρώπινη υγεία.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το κακάο και τα προϊόντα του, κυρίως χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχουν, ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα, τη μνήμη και την ψυχική υγεία, ενώ έχουν και αντιδιαβητικές ιδιότητες.

Τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία θεωρείται πως έχει η μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% σε κακάο.

Διατροφή

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Οι ημέρες αυτές περιλαμβάνουν χαμόγελα, δώρα, διασκέδαση αλλά και αρκετό φαγητό. Την τιμητική τους στο γιορτινό τραπέζι κατέχουν οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, οι δίπλες, η γαλοπούλα και άλλα παραδοσιακά εδέσματα. Μπροστά σε όλους αυτούς τους πειρασμούς είναι δύσκολο να αντισταθείτε. Φυσικά η καλύτερη συμβουλή είναι μέτρον άριστο, αλλά και μια αποτοξίνωση πριν από τις γιορτές είναι ό,τι χρειάζεστε για να νιώσετε πιο ανάλαφροι πριν το τραπέζι των Χριστουγέννων.

Τι να κάνετε

Ελέγξτε το ημερολόγιό σας και σηματοδοτήστε μια εβδομάδα όπου δεν έχετε πολλές υποχρεώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την αποτοξίνωση σας, όπως γάμους, γενέθλια ή επαγγελματικά γεύματα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν κάποιες αντιδράσεις κατά τις πρώτες ημέρες της αποτοξίνωσης, όπως κεφαλαλγίες ή χαλαρότητα στις κινήσεις του εντέρου. Αυτό οφείλεται στην αιφνίδια απόσυρση ορισμένων τροφίμων και τα συμπτώματα θα πρέπει να υποχωρήσουν σε 24 έως 48 ώρες.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε:

Αλκοόλ

Ζάχαρη, μέλι, σιρόπι σφενδάμου, τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Καφές

Σιτηρά: σιτάρι (ψωμί, μπισκότα, κέικ, ζυμαρικά), σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, και το ρύζι

Αποξηραμένα φρούτα

Τροφές που μπορείτε να τρώτε:

Φρούτα: οποιαδήποτε και όλα τα φρέσκα φρούτα

Λαχανικά: οποιαδήποτε και όλα τα φρέσκα λαχανικά

Ψάρια: φρέσκα, κονσερβοποιημένα σε νερό ή ελαιόλαδο

Άπαχο κόκκινο κρέας, κοτόπουλο (χωρίς το δέρμα). Όριο σε δύο μερίδες την εβδομάδα.

Όσπρια: αποξηραμένα ή σε κονσέρβα, όπως φασόλια, ρεβίθια, φακές

Αυγά: κατά προτίμηση βιολογικά

Ελαιόλαδο, κατά προτίμηση έξτρα παρθένο

Ξηροί καρποί: ωμά ανάλατα αμύγδαλα, καρύδια και κάσιους

Σπόροι: ανάλατο σουσάμι και ηλιόσπορους

Το πράσινο τσάι, χωρίς καφεΐνη

Γαλακτοκομικά: ένα κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά την ημέρα

Νερό: από ένα έως τρία λίτρα νερό ανά ημέρα

Σχέδιο για τις επόμενες επτά ημέρες

Το πρωί πριν πάρετε το πρωινό σας, πείτε 1 ποτήρι λεμόνι με νερό. Συμπιέστε το χυμό από το μισό λεμόνι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.

Άσκηση: Κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης καλό είναι να ασκήστε για μία ώρα καθημερινά. Η έντονη σωματική άσκηση αυξάνει τη ροή της λέμφου, με αποτέλεσμα να φεύγουν οι τοξίνες από το σώμα.

Ποτό: Προσπαθήστε να πίνετε τρία λίτρα υγρών ημερησίως. Αυτό θα βοηθήσει στην κυκλοφορία της λέμφου και στην αποτοξίνωση των νεφρών. Επιλέξτε νερό, φρέσκο χυμό λαχανικών και τσάι από βότανα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε το δικό σας ρόφημα και να αναμείξετε: πικραλίδα, τσουκνίδα, καλέντουλα και κόκκινο τριφύλλι. Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού από αυτά τα αποξηραμένα βότανα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε το για πέντε λεπτά, σουρώστε το και πείτε το.

Μασήστε: Στόχος είναι να μασάτε κάθε μπουκιά 10 έως 12 φορές πριν την κατάποση. Με αυτό τον τρόπο θα βελτιώσετε την πέψη και θα αυξήσετε το αίσθημα κορεσμού.

Σημείωση: Μην κάνετε αποτοξίνωση αν είστε έγκυες, θηλάζετε, ηλικιωμένοι, έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, είστε λιποβαρείς ή εάν δεν σας το επιτρέπει ο επαγγελματίας υγείας σας.

Διατροφή

Φουντούκια: Θρεπτική αξία & οφέλη για την υγεία μεσήλικων και ηλικιωμένων

11/12/2018 17:00
Φουντούκια: Θρεπτική αξία & οφέλη για την υγεία μεσήλικων και ηλικιωμένων
Ανήκουν στους πιο δημοφιλείς καρπούς και όχι άδικα, αφού είναι νόστιμα αλλά και πολύ θρεπτικά.

Τα φουντούκια είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Καταναλώνονται ωμά, ψημένα, σε μορφή πάστας ή ως μαγειρικό λάδι.

Είκοσι ολόκληρα φουντούκια δίνουν 176 θερμίδες, 4,2 γραμμάρια πρωτεΐνης, 4,7 γραμμάρια υδατανθράκων, 2,7 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ καλύπτουν το 21% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Ε, 12% θειαμίνης, 12% μαγνησίου, 24% χαλκού και 87% μαγγανίου.

Περιέχουν επίσης βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο.

Τα φουντούκια ωφελούν την υγεία της καρδιάς, καθώς μειώνουν την LDL χοληστερόλη και τα επίπεδα φλεγμονής.

Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της αναιμίας λόγω του σιδήρου που περιέχουν. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ, θειαμίνη και λιπαρά οξέα που βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου και αποτρέπουν τις εκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η άνοια και το Αλτσχάιμερ.

Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών που εξασφαλίζουν μείωση των λιπιδίων του αίματος στους διαβητικούς. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν σε συνδυασμό με το κάλιο και το μαγνήσιο αντιμετωπίζουν την υπέρταση.

Έχουν επίσης αντικαρκινική δράση λόγω των αντιοξειδωτικών τους, όπως η βιταμίνη Ε.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι πρέπει να καταναλώνουν φουντούκια, επειδή ενισχύουν τα επίπεδα μικροθρεπτικών στον οργανισμό.

Η μελέτη εστίασε σε 32 ανθρώπους 55 ετών και άνω, οι οποίοι κατανάλωναν 2 φλιτζάνια φουντούκια την ημέρα επί 16 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν αυξημένες συγκεντρώσεις μαγνησίου στο αίμα και βιταμίνης Ε στα ούρα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μείωση της γλυκόζης και της «κακής» LDL χοληστερόλης.

Ο Alex Michels από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον , δήλωσε ότι είναι μια από τις πρώτες φορές που έρευνα τέτοιου τύπου εστιάζει μόνο σε ηλικιωμένους.

Τα φουντούκια αποτελούν σύμφωνα με τους ειδικούς μια φυσική πολυβιταμίνη.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutrition.

Με πληροφορίες από sciencedaily.com

Διατροφή

Έρευνα που διεξήχθη στο Westmead Institute της Αυστραλίας και δημοσιεύτηκε στο Journal of Gerontology εξετάζει τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης φυτικών ινών και της γήρανσης.

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά και είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της υγιεινής διατροφής. Δυο από τις πιο γνωστές ομάδες φυτικών ινών είναι οι διαλυτές και οι αδιάλυτες. Οι διαλυτές ίνες απορροφούν νερό με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η διαδικασία της πέψης, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι συμβάλουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων μέσω της μείωσης της χοληστερόλης που πετυχαίνουν.

Πλούσιες πηγές διαλυτών ινών είναι η βρώμη, το κριθάρι, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, οι φακές, και ορισμένα φρούτα και λαχανικά. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες φαίνεται να επιταχύνουν τη διέλευση της τροφής από το έντερο και βρίσκονται στο σιτάρι, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ο Καθηγητής Gopinath και οι συνεργάτες του όρισαν την «επιτυχή» γήρανση ως την απουσία αναπηρίας, καταθλιπτικών συμπτωμάτων, γνωστικής εξασθένησης, αναπνευστικών προβλημάτων και χρόνιων ασθενειών. Σύμφωνα με την έρευνα συλλέχτηκαν στοιχεία από 1.609 ενήλικες ηλικίας 49 ετών και άνω, οι οποίοι δεν παρουσίαζαν καμία μορφή καρκίνου, ή στεφανιαία νόσο, ή εγκεφαλικό επεισόδιο στην αρχή της μελέτης και οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια. Μετά το πέρας των 10 ετών το 15,5% των συμμετεχόντων κατάφερε να φθάσει σε αυτό που οι ερευνητές όρισαν ως «επιτυχή» γήρανση.

Από όλους τους διατροφικούς παράγοντες που εξετάστηκαν οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φυτικές ίνες είχαν τον πιο σημαντικό ρόλο για να επιτευχθεί βέλτιστο γήρας. Ο καθηγητής Gopinath σημειώνει: "Ουσιαστικά, βρήκαμε ότι εκείνοι που είχαν μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών είχαν σχεδόν 80% περισσότερες πιθανότητές να ακολουθούν μια υγιεινή ζωή και να έχουν μακροζωία σε διάστημα 10 ετών. Δηλαδή, ήταν λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από υπέρταση, διαβήτη, άνοια, κατάθλιψη και λειτουργική ανικανότητα".

Η ερευνητική ομάδα συμπληρώνει ότι τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης θα πρέπει να παρακινήσουν και άλλους ερευνητές, έτσι ώστε να διεξαχθούν μελέτες σε διαφορετικές ομάδες, να ελεγχθούν οι πιθανές παρόμοιες συνδέσεις και να ανακαλυφθούν οι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σύνδεση αυτή.

Πηγή: diettv.gr

Διατροφή

Πρέπει να τρώμε κρόκους αυγών; Είναι υγιεινά; Ολα όσα θέλετε να μάθετε για τα αυγά

Τα αυγά κυριαρχούν στα μενού όλων των ειδών πρωινού παγκοσμίως. Αλλά το ταπεινό αυγό έρχεται με πολλές ερωτήσεις.

Ανεβάζουν την χοληστερίνη; Είναι καλύτερα τα ασπράδια από τους κρόκους; Και τι γίνεται με τα βιολογικά αυγά – είναι όντως πιο θρεπτικά;

Είτε τα τρώτε κάθε μέρα είτε απλά περιστασιακά, υπάρχουν πολλά που πρέπει να μάθετε για το πώς να ενσωματώσετε τα αυγά σε μια υγιεινή διατροφή. Ας ακούσουμε όμως τι έχουν να πουν οι διαιτολόγοι.

Είναι υγιεινά τα αυγά;
Οι ειδική της διατροφής συμφωνούν πως η πρωτεΐνη και οι βιταμίνες στα αυγά, τα καθιστούν μια πολύ υγιεινή επιλογή. «Θα έλεγα ότι τα αυγά είναι πολύ υγιεινά, με 13 βασικές βιταμίνες και μέταλλα» λέει η διαιτολόγος Μπριζίτ Ζέιτλιν. «Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, η οποία είναι αυτή που χρησιμοποιούν οι οργανισμοί μας για να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν ισχυρούς, υγιείς μύες».

Αγαπημένο φαγητό εκατομμυριών ανθρώπων, η ομελέταΑγαπημένο φαγητό εκατομμυριών ανθρώπων, η ομελέτα

Ένα μεγάλο αυγό έχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ ένα μεγάλο αυγό έχει μόνο 72 θερμίδες. Τα αυγά είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως η βιοτίνη )βοηθά στην μετατροπή της τροφής σε χρήσιμη ενέργεια), χολίνη (ένα συστατικό που συμμετέχει στο μεταβολισμό, μεταξύ άλλων λειτουργιών), βιταμίνη Α (σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα) και την λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, λέει ο διατροφολόγος Ράιαν Μάσιελ.

«Τα αυγά είναι επίσης ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά την βιταμίνη D» προσθέτει η Ζέιτλιν «κάτι που βοηθά στα ισχυρά οστά».

Πρέπει να τρώω κρόκους αυγών;
Ένα από τα μεγαλύτερα σημεία σύγχυσης είναι εάν οι κρόκοι αυγών είναι καλά ή κακά. Για χρόνια, οι κρόκοι είχαν αρνητική φήμη λόγω της διατροφικής τους χοληστερόλης, την οποία οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι ήταν επιβλαβής για την υγεία. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 186 mg χοληστερόλη, ενώ η συνιστώμενη ημερήσια τιμή για τη χοληστερόλη είναι μικρότερη από 300 mg.

«Κάποτε θεωρούνταν ότι τα αυγά σχετίζονταν με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη» λέει ο Μάσιελ. «Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, η διατροφική χοληστερόλη μπορεί να μην επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας».
Πρέπει να τρώω κρόκους αυγών; Πρέπει να τρώω κρόκους αυγών;

Εκτός από την χοληστερόλη, ο κρόκος περιέχει επίσης πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του αυγού. Τα οφέλη του κρόκου περιλαμβάνουν επίσης υψηλές ποσότητες σιδήρου, φυλλικού οξέος, βιταμινών, λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. «Ενώ ο κρόκος περιέχει λιγότερη πρωτεΐνη από τα ασπράδια αυγών, παρέχει αρκετές υγιείς θρεπτικές ουσίες, όπως λιποδιαλυτές βιταμίνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά» τονίζει ο Μάσιελ.

Πρέπει να τρώω ασπράδια αυγών;
Το ασπράδι των αυγών θεωρούνταν κάποτε υγιές. Αλλά η θρεπτικότητα των ασπραδιών ξεκινά και σταματά με τις πρωτεΐνες και μερικές βιταμίνες B, λέει ο Μάσιελ, γι’ αυτό και πολλοί ειδικοί ενθαρρύνουν την κατανάλωση ολόκληρου του αυγού.

«Η ομελέτα σας θα είναι πολύ πιο νόστιμη, αν προσθέσετε κρόκο» λέει η Ζέιτλιν. «Αν βγάλετε τον κρόκο, χάνετε σχεδόν το ήμισυ της ποσότητας πρωτεϊνης στο αυγό. Απουσιάζονυ επίσης βασικές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά όπως οι βιταμίνες D, E, A, χολίνη και αντιοξειδωτικά».

Τα αυγά θα ανεβάσουν την χοληστερόλη μου;
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, η διατροφική χοληστερόλη δεν αποτελεί πλέον θρεπτικό συστατικό όταν πρόκειται για την αύξηση της χοληστερόλης του αίματος ενός ατόμου. «Οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται πιθανότατα με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου περιλαμβάνουν την γενετική, την έλλειψη άσκησης και τις επιλογές του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ» λέει η Ζέιτλιν.

Στην πραγματικότητα, πρόσφατες έρευνες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ένα αυγό την ημέρα είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, πιθανώς λόγω των υψηλών επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης HDL που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της συσσώρευσης λίπους στα αιμοφόρα αγγεία. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Εφημερίδα της Κλινικής Διατροφής, διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα δεν ήταν πρόβλημα για άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα καρδιάς και χοληστερόλης.
Τι συμβαίνει με τα βιολογικά αυγά; Πόσο υγιεινά είναι; Τι συμβαίνει με τα βιολογικά αυγά; Πόσο υγιεινά είναι;

Πρέπει να αγοράσω βιολογικά αυγά;
Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να εξεταστούν τα βιολογικά αυγά. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι πρακτικές βιολογικής γεωργίας μπορούν να είναι καλύτερες για το περιβάλλον και ότι τα αβγά που προέρχονται από κότες ελεύθερης βοσκής και βιολογικής καλλιέργειας είναι συνήθως καλύτερα όσον αφορά στην καλή μεταχείριση των ζώων σε σύγκριση με τα συμβατικά αυγά, λέει ο Μάσιελ. Η αγορά βιολογικών προϊόντων μειώνει τον κίνδυνο κατανάλωσης αντιβιοτικών, χημικών ουσιών και βαρέων μετάλλων, προσθέτει.

Αλλά εάν προσπαθείτε να μειώσετε τον κίνδυνο τροφικών ασθενειών - από την αρχή του έτους, 200 εκατομμύρια αυγά ανακλήθηκαν μετά από ξέσπασμα σαλμονέλας - η αγορά οργανικών δεν θα εγγυηθεί ότι τα αυγά θα είναι ασφαλή. «Ο κίνδυνος ενός αυγού να έχει μολυνθεί από σαλμονέλα είναι πολύ χαμηλός και δεν έχει καμία σχέση με το αν είναι βιολογικά ή όχι» λέει η Ζέιτλιν. «Ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί η δηλητηρίαση είναι το μαγείρεμα των αυγών σε μια εσωτερική θερμοκρασία 160 βαθμών Κελσίου ή μεγαλύτερη και ακολουθώντας βασικές πρακτικές ασφαλείας τροφίμων».

Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για την προετοιμασία των αυγών;
Το μαγείρεμα των αυγών είναι καλό για εσάς, και όχι μόνο επειδή αυτό μειώνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. «Τα μαγειρεμένα αυγά καθιστούν την πρωτεΐνη πιο εύπεπτη και αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της βιοτίνης. Λέει ο Μάσιελ.

Όσον αφορά στην θρεπτικότητα των αυγών, έχετε πολλές εξίσου καλές επιλογές. «Μπορείτε να τρώτε τα αυγά σας όπως προτιμάτε: ομελέτα, βρασμένα ή ποσέ» λέει η Ζέιτλιν. «Όσο τρώτε ολόκληρο το αυγό, θα πάρετε όλα τα στοιχεία που σας προσφέρει».

Υπάρχουν, βέβαια, τρόποι για να κάνετε τα αυγά ακόμη πιο θρεπτικά, όπως να τα συνοδεύσετε με λαχανικά. «Οι ομελέτες είναι ένας καλός τρόπος για να συμπεριλάβετε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σας ενώ λαμβάνετε μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης» λέει ο Μάσιελ.

iefimerida.gr

Διατροφή

Η αντιγηραντική υπερτροφή που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας
Ακόμη και αν δε σας αρέσει ιδίαιτερα η γεύση της
Η αντιγηραντική υπερτροφή που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας | vita.gr

Συνεχώς ψάχνουμε για την επόμενη υπερτροφή, με την ελπίδα ότι θα λύσει όλα μας τα προβλήματα. Τι γίνεται, όμως, όταν αυτή η τροφή βρίσκεται ήδη στην κουζίνα μας;

Η υπερτροφή με αντιγηραντικές ιδιότητες που είναι γεμάτη με τη βιταμίνη που χρειάζεται το σώμα μας για να παράγει κολλαγόνο, καθώς και με αντιοξειδωτικά, είναι το μπρόκολο.

Το μπρόκολο, το λαχανικό που μικροί και μεγάλοι αγαπούν να μισούν, τρώγεται ολόκληρο, από τα κοτσάνια μέχρι τα «μπουμπούκια» του. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και C, καθώς και άλλων στοιχείων που χρειάζεται ο οργανισμός μας, όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο.

Προκειμένου το σώμα μας να παράγει κολλαγόνο (αυτήν την πρωτεΐνη που μας διατηρεί νέους και για την οποία ακούμε συνέχεια), το οποίο κάνει το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια μας να δείχνουν υπέροχα, χρειάζεται βιταμίνη C. Το μπρόκολο είναι γεμάτο βιταμίνη C.

Στον ατμό ή ωμό, το μπρόκολο είναι γευστικό. Ωστόσο, χάνετε αν δεν χρησιμοποιείτε ολόκληρη την κεφαλή του λαχανικού. Όχι μόνο θα σας χορτάσει περισσότερο, αλλά θα μεγιστοποιείτε επίσης τα αντιγηραντικά οφέλη της υπερτροφής.

Δεν είστε φαν του μπρόκολου; Ανάψτε τον φούρνο και δοκιμάστε να το ψήσετε και στη συνέχεια να το μετατρέψετε σε σάλτσα πέστο, αντικαθιστώντας τον βασιλικό με μπρόκολο. (Εγγυόμαστε ότι έτσι θα το αγαπήσετε!)

Επωφεληθείτε από τις αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές ιδιότητες του μπρόκολου στη διατροφή σας. Εάν σας φαίνεται δύσκολο να το φάτε, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης με πέστο μπρόκολο, σίγουρα θα σας το κάνουν ευκολότερο!

Διατροφή

3 Tips Που Αδυνατίζουν Αλλά Δεν Τα Ξέρατε!
Υπάρχουν κάποια μυστικά που δεν θα πιστεύατε ποτέ, ότι θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να χάσετε μερικούς πόντους από την κοιλιά ή από τους γλουτούς. Ποια είναι; Διαβάστε τα παρακάτω:

Πιείτε καφέ πριν τη γυμναστική
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η κατανάλωση καφέ (χωρίς γάλα και ζάχαρη) μια ώρα πριν τη γυμναστική, μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε 15% περισσότερες θερμίδες. Για σκεφτείτε το δεν είναι καθόλου κακή ιδέα.

Μικρότερες μερίδες- Μεγαλύτερα πιάτα
Μυστικό που έχει να κάνει με τη ψυχολογία. Όσο πιο μεγάλο το πιάτο,τόσο περισσότερο νομίζουμε πως θα χορτάσουμε την πείνα μας. Το μυστικό εδώ είναι η μικρή μερίδα. Βάζουμε λιγότερο φαγητό στο μεγαλύτερο πιάτο και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι και το μάτι (που χορταίνει) και το στομάχι που δε βαραίνει.

Ξεχάστε τη βόλτα στο super market
Σίγουρα για κάποιες από εμάς η βόλτα με το καρότσι στο super market, μπορεί να είναι σαν μια βόλτα αναψυχής. Δυστυχώς όμως αυτό πρέπει να κοπεί μαχαίρι. Ετοιμάζουμε μια λίστα με τα απαραίτητα ψώνια και τις πραγματικές ανάγκες του σπιτιού μας.

Πηγαίνουμε κατευθείαν στα ράφια με τα προϊόντα που μας χρειάζονται, όπως τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Η επόμενη στάση είναι στα κρέατα και πουλερικά,αποφεύγοντας τον ¨περίπατο" μπροστά από τα παγωτά και τις σοκολάτες.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή