Νοεμβρίου 29, 2021

Διατροφή

Τι μας προσφέρει το σαγκουίνι και γιατί αξίζει να το εντάξουμε στη διατροφή μας;

Το σαγκουίνι -γνωστό και ως «κόκκινο πορτοκάλι» – αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φρούτα του χειμώνα. Αποτελεί ποικιλία πορτοκαλιού με βαθύ κόκκινο χρώμα, σχεδόν στο χρώμα του αίματος. Το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα της σάρκας του οφείλεται στην παρουσία φυσικών χρωστικών, των ανθοκυανινών, που είναι κοινές σε πολλά μοβ λαχανικά και φρούτα, αλλά όχι στα εσπεριδοειδή.

Τι μας προσφέρει το σαγκουίνι
*Είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές βιταμίνης C, η οποία δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και συμμετέχει σε σημαντικές βιολογικές διεργασίες.

Ανατροφή παιδιού – Γιατί αξίζει να το αφήνετε να επιλέγει τι θα φορέσει
*Μας τροφοδοτεί με υψηλές ποσότητες βιταμίνης Β1, φυλλικού οξέος και καλίου αλλά και μικρότερα ποσά άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β και μετάλλων, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

*Ίσως το βασικότερο ευεργετικό διατροφικό χαρακτηριστικό που έχει το σαγκουίνι και το κάνει να υπερτερεί διατροφικά από το πορτοκάλι είναι τα ιδιαίτερα αντιοξειδωτικά συστατικά του. Περιέχει (όπως και το πορτοκάλι) καροτενοειδή και φλαβονοειδή, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών και τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Πολυφαινόλες και φλαβανόνες σε συνδυασμό με την υψηλότατη δόση βιταμίνης C που περιέχεται στο σαγκουίνι, προστατεύουν καθημερινά τον οργανισμό μας από την καταστρεπτική δράση των ελευθέρων ριζών, που παράγονται λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του καθημερινού στρες, του καπνίσματος κ.ά. Ίσως όμως το πιο σημαντικό είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε ανθοκυανίνες.

Σαγκουίνι για προστασία των αγγείων
Οι ανθοκυανίνες ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των φλαβονοειδών και είναι τα κύρια συστατικά στα οποία οφείλεται το έντονο κόκκινο-πορτοκαλί και μπλε-μοβ χρώμα πολλών φρούτων και λαχανικών.

Στις πιο πλούσιες πηγές ανθοκυανινών ανήκουν τα βατόμουρα, οι μαύρες σταφίδες, οι φράουλες και οι χυμοί τους, οι κόκκινες και μοβ ποικιλίες σταφυλιών, το κόκκινο κρασί, τα κεράσια, τα δαμάσκηνα, οι μελιτζάνες, το κόκκινο λάχανο και φυσικά το σαγκουίνι.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί έντονη ερευνητική δραστηριότητα γύρω από τις ανθοκυανίνες, την αντιοξειδωτική τους ικανότητα και την επίδρασή τους στην υγεία και στην πρόληψη ασθενειών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών μελετών, φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πιο συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και βελτίωση δεικτών που αφορούν την υγεία των αγγείων, ενώ παράλληλα οι ανθοκυανίνες πιθανόν να ασκούν και αντιφλεγμονώδη δράση, μειώνοντας τα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών που σχετίζονται με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.https://www.vita.gr/

Διατροφή

 

Ο λωτός έχει μαγειρικές χρήσεις σε πολλές ασιατικές χώρες και μέρη του φυτού και τα εκχυλίσματά του χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Σήμερα, η έρευνα συνεχίζει να διερευνά τα πιθανά οφέλη του. Για παράδειγμα, ορισμένες ενώσεις του λωτού μπορεί να έχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Ποια τα οφέλη για την υγεία;
Προσφέρει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του σε νερό.

Κατάλληλος για τη δυσκοιλιότητα

Είναι κατάλληλος για άτομα που υποφέρουν από προσωρινή αλλά και χρόνια δυσκοιλιότητα καθώς περιέχει υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, που διευκολύνουν το εντερικό μικροβίωμα και κατ’ επέκταση τη διέλευση των κοπράνων.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στον οργανισμό προκαλώντας πρόωρη γήρανση και εμφάνιση πολλών ασθενειών, χάρη στην παρουσία β-καροτίνης και ζεαξανθίνης.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C/100 γραμμάρια λωτού.

Καλή λειτουργία νευρικού συστήματος, λόγω της αυξημένης παρουσίας των βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Κατάλληλος για την υπέρταση

Είναι ένα φρούτο κατάλληλο για άτομα με υπέρταση, αφού περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο που βοηθά στην ισορροπία του ισοζυγίου καλίου-νατρίου στον οργανισμό μας.

Καλή πηγή ενέργειας

Πως μπορείς να καταναλώσεις τον λωτό;
Μέσα σε σαλάτες. Ιδανική πρόταση είναι με σπανάκι, άσπρο μαλακό τυρί, μανιτάρια και μπαλσαμικό ξύδι.

Πρόσθεσε μερικά κομμάτια στο γιαούρτι σου μαζί με βρώμη, μέλι και κανέλα.

Μέσα σε smoothies μαζί με άλλα φρούτα, γάλα και ξηρούς καρπούς.

Να τον προσθέσεις σε συνταγές για κέικ και μπισκότα.

Ο λωτός είναι ένα νόστιμο και ιδιαίτερο φρούτο με ασιατική προέλευση που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία χάρη στα πλούσια θρεπτικά συστατικά του.

Είναι εξαιρετική πηγή μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών και μπορεί να καταναλωθεί είτε ως φρέσκο φρούτο, είτε ως μαρμελάδα, συνοδευτικό κυρίως γευμάτων αλλά και ενδιάμεσο σνακ ή ακόμα να χρησιμοποιηθεί ως βασικό υλικό για την παρασκευή σπιτικών κέικ, μπισκότων ή σαλάτας.

Πηγή: healthline.com

 

Διατροφή

Πολλά είναι τα οφέλη για την υγεία μας όταν εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με ό,τι έχει να προσφέρει η φύση, όπως φρούτα και λαχανικά. Τι γίνεται όμως όταν αντικαταστήσουμε τα ζωικά λίπη με φυτικά λίπη; Σύμφωνα με μια προκαταρκτική μελέτη, όσοι προτιμούσαν τα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, και άλλες φυτικές πηγές λίπους, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε βάθος χρόνου.

Πιο συγκεκριμένα, το 20% των ατόμων με την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών λιπαρών είχε 12% μειωμένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε διάστημα 27 ετών, σε σύγκριση με τα άτομα με τη χαμηλότερη πρόσληψη αυτών των λιπαρών. Αντίθετα, όσοι προσλάμβαναν μεγάλο μέρος του διατροφικού τους λίπους από ζωικές πηγές, το 20% με την υψηλότερη πρόσληψη αυτών των λιπαρών είχε 16% περισσότερες πιθανότητες να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με το 20% με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν διερευνήσει τη συσχέτιση μεταξύ διατροφικού λίπους και του κινδύνου πρόκλησης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, με τη συγκεκριμένη να επικεντρώνεται στις πηγές τροφίμων αυτού του λίπους, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Fenglei Wang, μεταδιδακτορικό συνεργάτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστώνη. Συμπερασματικά, τα οφέλη της αντικατάστασης του ζωικού λίπους με το φυτικό, όπως ελαιόλαδο, σογιέλαιο ή καλαμποκέλαιο είναι πολλαπλά.

Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από δύο μακροχρόνιες μελέτες επαγγελματιών υγείας των ΗΠΑ, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 117.000 συμμετέχοντες συνολικά. Η συλλογή των δεδομένων ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, και στη συνέχεια κάθε τέσσερα χρόνια, με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων σχετικά με τη διατροφή.

Έπειτα από 27 χρόνια, περίπου 6.200 συμμετέχοντες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, ο κίνδυνος μειώθηκε με την αύξηση της πρόσληψης φυτικών λιπαρών. Αντίθετα, ο κίνδυνος αυξήθηκε παράλληλα με την κατανάλωση ζωικού λίπους. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε ημερήσια μερίδα κόκκινου κρέατος, ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξήθηκε κατά 8%, και για κάθε μερίδα επεξεργασμένου κρέατος, αυξήθηκε κατά 12%.

Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν αφού συνυπολογίστηκαν και παράγοντες όπως η πρόσληψη θερμίδων, η άσκηση, το κάπνισμα και το ποτό και καταστάσεις όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αρκεί όμως μόνο αυτή η αλλαγή;

Σύμφωνα με την Alice Lichtenstein, η οποία δεν έλαβε μέρος στη μελέτη όμως είναι η κύρια συγγραφέας των πιο πρόσφατων διατροφικών συμβουλών της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, θα πρέπει να ερμηνευτούν τα ευρήματα με προσοχή, καθώς τα φυτικά λίπη αποτελούν μόλις μια πτυχή της διατήρησης της καρδιαγγειακής υγείας.

Όπως υποστηρίζει, η συνολική ποιότητα της διατροφής είναι το κλειδί, και όχι κάποιο μεμονωμένο θρεπτικό συστατικό καθώς «όσοι καταναλώνουν μια πληθώρα από φυτικά λίπη συνήθως καταναλώνουν και πολλά φρούτα και λαχανικά, ασκούνται και δεν καπνίζουν». Πράγματι, η μελέτη έλαβε υπόψιν της πολλές από αυτές τις παραμέτρους, επιπλέον όμως οι αρνητικές επιπτώσεις των κορεσμένων λιπαρών στην υγεία πιθανότατα ευθύνονται για τον υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού μεταξύ όσων καταναλώνουν κόκκινο κρέας. Αντίθετα, οι άνθρωποι που προτιμούσαν τα φυτικά λίπη πιθανότατα έτρωγαν λιγότερα κορεσμένα λίπη.

Οι συστάσεις άλλωστε της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας συμπεριλαμβάνουν την κατανάλωση όσο το δυνατόν λιγότερων επεξεργασμένων τροφίμων. Όσον αφορά το λίπος, συμβουλεύουν την αντικατάσταση του βουτύρου με φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο και την κατανάλωση τροφών όπως ξηροί καρποί και βούτυρα ξηρών καρπών και αβοκάντο. Δε χρειάζεται φυσικά να αποκλείσετε εντελώς το κρέας, απλώς επιλέξτε άπαχα κομμάτια και ψάρια και αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα.https://ygeiamou.gr/

Διατροφή

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών για vegan και χορτοφάγους
Μπορεί να συνδέουμε συνήθως τα ψάρια με την πρόσληψη αυτών των υγιεινών λιπαρών, αλλά δεν είναι οι μόνες πηγές.

Μετά από μια δεκαετία σοβαρής ενοχοποίησης, τα υγιεινά λιπαρά έχουν επιστρέψει επίσημα. Ορισμένα κυριαρχούν έναντι άλλων, και συγκεκριμένα τα ωμέγα-3.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι από τα πιο μελετημένα, και τα πιο συνιστώμενα, λιπαρά σε όλους τους τύπους διατροφικών προτιμήσεων. Δεν έχει σημασία αν είστε vegan, χορτοφάγος, κετοφάγος ή ακολουθείτε ένα πρόγραμμα με βάση τη μεσογειακή κουζίνα, χρειάζεστε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για να αισθάνεστε καλύτερα.

Τι είναι τα ωμέγα-3 και γιατί τα χρειαζόμαστε
Τα ωμέγα-3 κατατάσσονται στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Ο όρος περιλαμβάνει τρία διαφορετικά λιπαρά οξέα: το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA), το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και το α-λινολενικό οξύ (ALA). Κάθε τύπος ωμέγα-3 λιπαρού οξέος έχει τα δικά του οφέλη, αλλά στο σύνολό τους, λειτουργούν μαζί για να:

– υποστηρίζουν τις αντιφλεγμονώδεις οδούς στο σώμα

– προωθούν την καρδιαγγειακής υγεία και λειτουργία

– θρέφουν τον εγκέφαλο και τις γνωστικές διεργασίες μας

– διατηρούν τα μάτια και την όρασή μας σε εγρήγορση και

– υποστηρίζουν μια θετική και ισορροπημένη διάθεση.

Το σώμα μας μπορεί τεχνικά να παράγει EPA και DHA από ALA (αλλά αυτή η διαδικασία μετατροπής είναι πολύ αναποτελεσματική και περιορισμένη), αλλά το ALA πρέπει να προέρχεται από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Το ALA είναι μοναδικό στο ότι είναι ένα βασικό λιπαρό οξύ, που σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να το παράγει μόνο του. Εξαιτίας αυτού, Αμερικάνοι ειδικοί συνιστούν στις ενήλικες γυναίκες να λαμβάνουν 1,1 γραμμάρια ALA την ημέρα και στους ενήλικες άνδρες 1,6 γραμμάρια ALA την ημέρα.

Δεδομένου ότι ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα (αν και αναποτελεσματική) να συνθέτει EPA και DHA από ALA στο ήπαρ, δεν υπάρχει επίσημο συνιστώμενο επίπεδο πρόσληψης που να έχει οριστεί για αυτά τα δύο λιπαρά οξέα. Ωστόσο, δεδομένου ότι το ποσοστό μετατροπής είναι τόσο χαμηλό και ποικίλλει ευρέως (από 0,3 έως 20%), είναι σοφή ιδέα να λαμβάνουμε ό,τι μπορούμε από την τροφή μας.

Κατά γενικό κανόνα, οι φυτικές τροφές είναι πλούσιες σε ALA, ενώ τα θαλασσινά (ιδίως τα λιπαρά ψάρια) και τα φύκια που καταναλώνουν αυτά τα ψάρια, είναι οι καλύτερες πηγές EPA και DHA.

Τροφές με υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 για vegan
Μία από τις καλύτερες φιλικές προς τους vegan τροφές με ωμέγα-3 μπορεί να είναι κάτι που δεν ακούμε συχνά: η γλιστρίδα. Πρόκειται για ένα φυλλώδες πράσινο λαχανικό που περιέχει περισσότερο ALA (περίπου πέντε έως επτά φορές) από άλλα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι. Στη χώρα μας το βρίσκουμε κυρίως το καλοκαίρι και θεωρείται μάλιστα θεραπευτικό.

Περιέχει επίσης πολύ μικρές ποσότητες EPA, σπάνιο για τις φυτικές πηγές ωμέγα-3 αλλά και πάλι ίχνη (μόνο 10 χιλιοστόγραμμα EPA για ένα κιλό). Αν δεν μπορείτε να βρείτε γλιστρίδα ή δεν σας αρέσει, μπορείτε να λάβετε ALA από άλλες φιλικές προς τους vegan πηγές ωμέγα-3, όπως:

– Λιναρόσπορο

Καρύδια

– Edamame

– Φασόλια

– Σπόροι Chia

– Σπόροι κάνναβης

– Κολοκυθόσποροι

Τόφου

– Σπανάκι

Ωμέγα-3 τροφές κατάλληλες για χορτοφάγους
Υπάρχουν επίσης και κάποιες χορτοφαγικές πηγές ωμέγα-3. Αυτές έχουν και τα τρία ωμέγα-3 σε διαφορετικές συγκεντρώσεις. Τα αυγά έχουν από τη φύση τους πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 (ένα μεγάλο αυγό ποσέ έχει 0,03 γραμμάρια DHA), αλλά αν επιλέξετε αυγά εμπλουτισμένα με ωμέγα-3, ο αριθμός αυτός ανεβαίνει στα 250 χιλιοστόγραμμα και πάνω ανά μερίδα.

Τα φύκια είναι επίσης φιλικές προς τους χορτοφάγους πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων DHA στο αίμα μας καλύτερα από άλλες φυτικές πηγές. Μπορείτε επίσης να βρείτε φυσικά εμπλουτισμένα με ωμέγα-3 τυριά, όπως το κατσικίσιο τυρί.

Άλλες πηγές ωμέγα-3
Αν δεν είστε χορτοφάγος ή vegan, μπορείτε να λάβετε τα κατάλληλα επίπεδα από τα ψάρια (σολομός, σκουμπρί, γαύρος, ρέγγα και σαρδέλες) για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε ωμέγα-3. Δύο μερίδες από αυτά τα ψάρια την εβδομάδα θα σας βοηθήσουν να λάβετε όσο χρειάζεστε, ενώ παράλληλα θα ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε βαρέα μέταλλα (όπως ο υδράργυρος) και τοξίνες που συχνά υπάρχουν στα μεγαλύτερα ψάρια.

Στην πραγματικότητα, ένα μεγάλο ποσοστό δεν καταφέρνει να καταναλώσει το ισοδύναμο των EPA και DHA που αντιστοιχεί σε δύο μερίδες λιπαρών ψαριών εβδομαδιαίως, οπότε τα υψηλής ποιότητας συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού του διατροφικού κενού. Το βοδινό κρέας είναι μια μη χορτοφαγική επιλογή για την κατανάλωση ALA, EPA και DHA (αν και τα επίπεδά τους ποικίλλουν πολύ).

Μπορούμε να λάβουμε αρκετά ωμέγα-3 μόνο από τις τροφές που τρώμε;
Η σύντομη απάντηση είναι: Εξαρτάται από το τι τρώμε. Τα περισσότερα από τα οφέλη των ωμέγα-3 για την υγεία έχουν συνδεθεί με πηγές ζωικής προέλευσης (δοκοσαεξανοϊκό οξύ ή DHA και εικοσιπεντανοϊκό οξύ ή EPA. Ο φυτικός τύπος ωμέγα-3 (άλφα-λινολενικό οξύ ή ALA) μπορεί να μετατραπεί από το σώμα μας σε DHA και EPA. Αλλά η μετατροπή δεν είναι εξίσου αποτελεσματική.

Εάν είστε vegan ή χορτοφάγος, οι διατροφολόγοι συνιστούν να καταναλώνετε μια ποικιλία φυτικών πηγών ωμέγα-3 και να εξετάζετε το ενδεχόμενο εμπλουτισμένων τροφίμων ή συμπληρωμάτων.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/

https://enallaktikidrasi.com/

Διατροφή


Την επόμενη φορά που θα ακούσουμε ότι κάποιο καλλυντικό περιέχει κάποια από τις παρακάτω υπερτροφές, καλό είναι να μην το προσπεράσουμε.

Οι περισσότεροι τα γνωρίζουμε ως τροφές και μάλιστα ιδιαίτερα θρεπτικές και δυναμωτικές με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Ωστόσο οι μοναδικές ιδιότητές τους έχουν κεντρίσει και το ενδιαφέρον της κοσμετολογίας. Η ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα ισχυροποιούν τις καλλυντικές συνθέσεις και κάνουν τη διαφορά στο αποτέλεσμα. Γι΄ αυτό την επόμενη φορά που θα ακούσουμε ότι κάποιο καλλυντικό περιέχει κάτι από τα παρακάτω, καλό είναι να μην το προσπεράσουμε.

Ποια είναι η πρώτη αίσθηση που αναπτύσσουν τα μωρά στη μήτρα;

Κακάο
Ισχυρό αντιγηραντικό συστατικό και όχι μόνο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και σε φλαβονοειδή, που προστατεύουν και διατηρούν τα επίπεδα του κολλαγόνου στο δέρμα και επιβραδύνουν τη γήρανση του δέρματος. Εκτός από τον τομέα της αντιγήρανσης, είναι ένα δημοφιλές συστατικό στις θεραπείες αδυνατίσματος. Πιο συγκεκριμένα θεωρείται ότι συμβάλλει στην απομάκρυνση του τοπικού λίπους, χάρη στη θεοβρωμίνη. Πρόκειται για μια ουσία που προάγει τη λιπόλυση, παρόμοια με την καφεϊνη. Επιπλέον οι κόκκοι του αποτελούν ένα εξαιρετικό συστατικό για απολέπιση. Τέλος, το βούτυρο κακάο έχει έντονη ενυδατική και αναπλαστική δράση και θεωρείται εξαιρετικό για την πρόληψη των ραγάδων και των ρυτίδων.

Μέλι
Είναι ένα από τα καλύτερα συστατικά για τη θρέψη και την ενυδάτωση του δέρματος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το συναντάμε συχνά σε σπιτικές συνταγές ομορφιάς και πολλά καλλυντικά. Το μέλι είναι ιδανικό για τη θρέψη και την επανόρθωση της υγρασίας στο ξηρό και ταλαιπωρημένο δέρμα και βοηθά στη μείωση των ρυτίδων. Επιπλέον, εξυγιαίνει και ενυδατώνει το τριχωτό της κεφαλής και ευνοεί την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

Μύρτιλο ή blueberry
Αυτό το είδος μούρου έχει εξαιρετικά ισχυρή αντιγηραντική δράση, χάρη στις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C και Ε, που συντελούν στον σχηματισμό του κολλαγόνου, καθυστερώντας την εμφάνιση ρυτίδων. Άλλα σημαντικά συστατικά του είναι ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο και φωσφόρο, τα οποία ενδυναμώνουν την άμυνα του δέρματος.

Kale
Ανήκει στην οικογένεια των λαχανοειδών και περιέχει 5 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το σπανάκι. Επίσης περιέχει μια πληθώρα ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών, ανάμεσα τους η κερσετίνη και η καμφερόλη, που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από τη φωτογήρανση και την πρόωρη γήρανση. Το εκχύλισμά του εμπλουτίζει θρεπτικές κρέμες για πρόσωπο, χέρια και σώμα, μάσκες προσώπου. Επιπλέον μπορούμε να το βρούμε σε μορφή νιφάδων για μία υδροθεραπεία στο σπίτι.

Κινόα
Είναι πλούσια σε πρωτεϊνες, αμινοξέα, βιταμίνη Ε, μέταλλα και ιχνοστοιχεία: Πρόκειται για ένα κοκτέιλ ουσιών που ανανεώνουν τα κύτταρα κι ενισχύουν την ανθεκτικότητά της επιδερμίδας. Επιπλέον, κάνει απαλά και τα μαλλιά, καθώς έχει την ιδιότητα να εισχωρεί στα λέπια της γεμίζοντάς την με θρεπτικά συστατικά.https://www.vita.gr/

Διατροφή

Τα φουντούκια αποτελούν μια καλή πηγή ενέργειας χωρίς χοληστερόλη

Τα φουντούκια αποτελούν ως γνωστόν ένα νόστιμο σνακ και μια εξαιρετική προσθήκη σε πολλά πιάτα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετικό δημοσίευμα του iatropedia.gr, τα φουντούκια είναι ιδιαίτερα επωφελή για την υγεία, όταν περιλαμβάνονται σε μια ισορροπημένη, ελεγχόμενη σε θερμίδες διατροφή.

Τα φουντούκια αποτελούν μια καλή πηγή ενέργειας χωρίς χοληστερόλη. Είναι γεμάτα με υγιή λιπαρά, συμπεριλαμβανομένων των ω-3, τα οποία κάνουν καλό στην καρδιά.

Τα φουντούκια είναι επίσης γεμάτα με τα ακόλουθα βασικά θρεπτικά συστατικά:

Βιταμίνη Ε

Βιταμίνη Β1

Μαγνήσιο

Χαλκό

Μαγγάνιο

Βιταμίνη Β6

Φολικό οξύ

Φώσφορο

Κάλιο

Ψευδάργυρο

Ως εκ τούτου, τα φουντούκια μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία, από τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης έως τη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Ποια είναι τα οκτώ οφέλη για την υγεία από τα φουντούκια
1. Δυσκοιλιότητα

Τα φουντούκια είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών. Η κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών ενθαρρύνει την τακτική κίνηση του εντέρου και βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Οι διατροφολόγοι συνιστούν στις γυναίκες ηλικίας 31–50 ετών να τρώνε 25,2 γραμμάρια (g) διαιτητικών ινών την ημέρα. Οι άνδρες της ίδιας ηλικίας πρέπει να τρώνε 30,8 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Μια μερίδα 28 g φουντούκια περιέχει περίπου 2,7 g διαιτητικών ινών.

2. Σωματικό βάρος

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να πάρουν λιγότερα κιλά. Μια μελέτη του 2018 βρήκε μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών, της μειωμένης αύξησης βάρους και του χαμηλότερου κινδύνου παχυσαρκίας. Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερους ξηρούς καρπούς είχαν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι από εκείνους που δεν έτρωγαν. Αν και η έρευνα δείχνει μια συσχέτιση, περαιτέρω μελέτες είναι απαραίτητες για να αξιολογηθεί εάν υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών και του μειωμένου κινδύνου αύξησης βάρους.

3. Προστασία από κυτταρική βλάβη

Τα φουντούκια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ενώσεις που προστατεύουν από την οξείδωση των κυττάρων. Τα φουντούκια μειώνουν την έκταση της κυτταρικής βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες. Τα φουντούκια περιέχουν την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του οργανισμού από τύπους κυτταρικής βλάβης που συνδέονται με τον καρκίνο.

4. Μείωση της χοληστερόλης

Η κατανάλωση φουντουκιών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε φουντούκια μείωσε τα επίπεδα χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL, ή «κακή» χοληστερόλη) των συμμετεχόντων. Αυτός ο τύπος χοληστερόλης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποκομίσετε τα οφέλη των φουντουκιών για την υγεία είναι να τα τρώτε καθημερινά, χωρίς να αυξήσετε τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Τα αποτελέσματα μιας ανασκόπησης του 2016 έδειξαν επίσης ότι τα φουντούκια θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα της επιβλαβούς χοληστερόλης LDL.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι δεν καταγράφηκε καμία αύξηση στο σωματικό βάρος των συμμετεχόντων. Αυτό μπορεί να μετριάσει ορισμένες ανησυχίες ότι η κατανάλωση των πλούσιων σε θερμίδες ξηρών καρπών θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

5. Βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη

Η κατανάλωση ενός μείγματος ξηρών καρπών που περιλαμβάνει φουντούκια μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Μια μικρή έρευνα του 2011 διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός μείγματος ξηρών καρπών 30 γραμμαρίων, που περιείχε 7,5 γραμμάρια φουντούκια, βελτίωσε την ευαισθησία των συμμετεχόντων στην ινσουλίνη για 3 μήνες. Η μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2. Η βελτίωση αυτής της ευαισθησίας μειώνει τον κίνδυνο της πάθησης.

6. Υποστήριξη της υγείας της καρδιάς

Τα φουντούκια μπορεί να βοηθήσουν στην προώθηση μιας υγιούς καρδιάς. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φουντούκια μπορεί να βελτιώσει τους βιοδείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

7. Μείωση της φλεγμονής

Η κατανάλωση φουντουκιών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της φλεγμονής. Μια άλλη μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φουντούκια μείωσε τα σημάδια φλεγμονής μεταξύ των συμμετεχόντων. Ωστόσο, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η αλλαγή στους δείκτες φλεγμονής μετά την κατανάλωση φουντουκιών ήταν ασήμαντη. Ο οριστικός προσδιορισμός της επίδρασης των φουντουκιών ως προς τη φλεγμονή απαιτεί περαιτέρω επιστημονικές έρευνες.

8. Βελτίωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων ξηρών καρπών, συμπεριλαμβανομένων των φουντουκιών, μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και να βελτιώσει την ποιότητα των σπερματοζωαρίων. Οι ερευνητές τονίζουν, όμως, ότι σε αυτήν τη μικρή μελέτη συμμετείχαν υγιείς, γόνιμοι συμμετέχοντες. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν τα οφέλη ισχύουν για τον ευρύτερο πληθυσμό.

Φουντούκια: πιθανοί κίνδυνοι και παρενέργειες
Πολλοί έχουν αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιών στα φουντούκια. Όταν μαγειρεύετε για άλλους, να τους ρωτάτε πάντα για τέτοιες πιθανές αλλεργίες, προτού προσθέσετε τους ξηρούς καρπούς σε ένα πιάτο.

Για να απολαύσει τα οφέλη για την υγεία των φουντουκιών, ένα άτομο πρέπει να προσέχει το συνολικό αριθμό θερμίδων που καταναλώνει κάθε μέρα.

Όταν προσθέτετε οτιδήποτε σε μια διατροφή, μπορεί να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες χρειάζεστε και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Διατροφή

Ο Νοέμβριος ήρθε στη ζωή μας, η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει και τα πρώτα κάστανα κάνουν την εμφάνιση τους. Ναι, το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά στη ζωή μας. Εσύ, λοιπόν, εκτός από την γκαρνταρόμπα σου, καλό είναι να αλλάξεις και την κουζίνα σου. Τα πιάτα που ετοιμάζεις και τις τροφές που χρησιμοποιείς. Ξεκίνησες να απολαμβάνεις τα πάντα αγαπημένα κάστανα; Πριν τα αποκτήσεις, ρίξε μία ματιά στα απίστευτα οφέλη του και σπεύσε να τα αξιοποιήσεις στην κουζίνα σου!

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα
Θέλεις αντιοξειδωτικά; Tότε, μην παραλείψεις το κάστανο… Έχει χαρακτηριστεί ως η τροφή – θησαυρός της βιταμίνης C. Και όχι τυχαία, αν σκεφτείς ότι 100 γραμμάρια κάστανα περιέχουν το 72% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας στη συγκεκριμένη βιταμίνη. Και οι ελεύθερες ρίζες – τα “σκουπιδάκια” των κυττάρων – και οι τοξίνες θα φύγουν από το σώμα και το δέρμα σου. Τι λες; Μήπως να φτιάξεις σήμερα εκείνη τη σούπα κάστανο που τόσο καιρό φλερτάρει ο ουρανίσκος σου;

Σου προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια
Ναι, καλά διάβασες. Τα κάστανα αποτελούν εξαιρετική πηγή υδατανθράκων, σε γεμίζουν με ενέργεια, ειδικά εκείνη τη στιγμή που είσαι στο γραφείο και αισθάνεσαι τις δυνάμεις και την όρεξη σου για δουλειά να σε εγκαταλείπουν. Και αυτό, γιατί, αν και ανήκουν στην κατηγορία των ξηρών καρπών, σύμφωνα με τους ειδικούς, θυμίζουν περισσότερο αμυλούχα τροφή, όπως παραδείγματος χάρη τις πατάτες.

Eίναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και κάπως πιο φτωχό σε λίπος
Κάλιο, για εσένα που δεν θες να τρως μόνο μπανάνα. Μαγνήσιο, για εσένα που δεν θέλεις να πιάνονται οι μύες σου μετά από κάθε προπόνηση. Ασβέστιο, αν δεν τρελαίνεσαι και πολύ για τα γαλακτοκομικά και σίδηρος, αν τα κρεατικά δεν είναι η αδυναμία σου. Τώρα, όσον αφορά το λίπος, σημείωσε ότι, σύμφωνα με αρκετές έρευνες, αν βάλεις το κάστανο στην ίδια ζυγαριά με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, τότε σίγουρα, θα διαπιστώσεις ότι περιέχει μικρότερα ποσοστά λιπαρών ουσιών.

Δεν έχει και τόσες πολλές θερμίδες
Καλό αυτό! Ας ξεκινήσουμε, όμως, από τα βασικά. Το κάστανο αποτελείται κατά 50% από νερό, πληροφορία υπεραρκετή για να καταλάβεις ότι ίσως μπορεί να το απολαμβάνεις με λιγότερες τύψεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 50 γρ. από τα αγαπημένα σου κάστανα σου προσθέτουν περίπου 150 θερμίδες, ενώ την ίδια στιγμή οι κλασικοί ξηροί καρποί γύρω στις 300. Enjoy It!

Έχει και φυτικές ίνες
Μπορεί να μην είναι υπεραρκετές, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι ένα μικρό μπολάκι με κάστανα δεν μπορεί να καταπολεμήσει το αίσθημα της πείνας και τη λιγούρα που συνήθως κάνει το στομάχι σου να γουργουρίζει τις πιο ακατάλληλες στιγμές.

Πηγή: tlife.gr

https://ekefalonia.gr/

Διατροφή

Τα Lingonberries ή (επιστημονική ονομασία: Vaccinium vitis-idaea) ανήκουν στην οικογένεια των μούρων, φυτρώνουν σε ένα μικρό θάμνο και ευδοκιμούν στο Βόρειο Ημισφαίριο, σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, όπως στην Ευρώπη, σε περιοχές της Ασίας και στη Βόρεια Αμερική. Καταναλώνονται ιδιαίτερα από τις χώρες της Σκανδιναβίας, καθώς συνοδεύουν πλήθος πιάτων και υπό διάφορες μορφές (ωμά, σε σάλτσες, χυμούς, μαρμελάδες, κρασί, καθώς και σε αρτοσκευάσματα).Τα κόκκινα μύρτιλλα όταν καταναλωθούν ωμά έχουν ξινή και ελαφριά πικρή γεύση. Επίσης, τα φύλλα και τα φρούτα τους συλλέγονται για την παρασκευή φαρμακευτικών εκχυλισμάτων, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη. Στο παρελθόν, η καλλιέργεια των κόκκινων μύρτιλλων θεωρούνταν τόσο πολύτιμη, σε τέτοιο βαθμό που στην Ισλανδία, κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα, απαγορευόταν η συλλογή τους στις ιδιωτικές καλλιέργειες από διερχόμενους ή περαστικούς.
Η διατροφική αξία των κόκκινων μύρτιλλων φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Περιεκτικότητα /100g Μονάδα μέτρησης
Μακροθρεπτικά συστατικά
Ενέργεια, kJ 228 kJ
Ενέργεια, kcal 54 kcal
Πρωτεΐνη 0.8 g
Υδατάνθρακες 10.4 g
Προστιθέμενα σάκχαρα 0.0 g
Φυτικές ίνες 2.5 g
Λίπος, ολικό 0.5 g
Κορεσμένα 0.018 g
Μονο-ακόρεστα 0.057 g
Πολύ-ακόρεστα 0.326 g
Ω-3 0.183 g
Ω-6 0.143 g
Χοληστερόλη 0 mg
Νερό 85.6 g
Βιταμίνες
Βιταμίνη A 1.75 RE
Βήτα-Καροτενιο 21.0 µg
Βιταμίνη D 0 µg
Βιταμίνη E 1.60 α-TE
Βιταμίνη B1 0.050 mg
Βιταμίνη B2, Ριβοφλαβίνη 0.040 mg
Βιταμίνη Β3, Νιασίνη 0.633 NE
Βιταμίνη B6 0.013 mg
Παντοθενικό οξύ 0.120 mg
Βιοτίνη 2.40 µg
Φυλλικό οξύ 2.00 µg
Βιταμίνη B12 0 µg
Βιταμίνη C 11.0 mg
Μέταλλα και Ανόργανα στοιχεία
Νάτριο, Na 2.00 mg
Κάλιο, K 89.0 mg
Ασβέστιο, Ca 20.0 mg
Μαγνήσιο, Mg 9.00 mg
Φώσφορος, P 16.0 mg
Σίδηρος, Fe 0.400 mg
Χαλκός, Cu 0.072 mg
Ψευδάργυρος, Zn 0.180 mg
Ιώδιο, In 0.150 µg
Μαγγάνιο, Mn 3.20 mg
Χρώμιο, Cr 1.00 µg
Σελήνιο, Se 0 µg
Μόλυβδος, Mo 0 µg
Νικέλιο, Ni 5.00 µg
Οργανικά οξέα
Βενζοϊκό οξύ 135 mg

Ποια είναι τα οφέλη των κόκκινων μύρτιλλων στην υγεία;
Εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία, τα κόκκινα μύρτιλλα έχουν μελετηθεί για πιθανά οφέλη στην υγεία μας:
Αντιοξειδωτική και Αντιφλεγμονώδη δράση
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα των κόκκινων μύρτιλλων σε πολυφαινόλες, σε φλαβονοειδή, όπως προανθοκυανιδίνες και ανθοκυανίνες, σε υδροξυκινναμωμικό οξύ και σε υδροξυβενζοϊκά οξέα ενισχύει το αντιοξειδωτικό μας προφίλ. Επίσης τα συστατικά αυτά μπορούν πιθανότατα να βοηθήσουν στη διαχείριση της φλεγμονής, αν και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για την εξαγωγή ασφαλούς συμπεράσματος.
Μείωση των λοιμώξεων του Ουροποιητικού Συστήματος
Καθώς τα Lingonberries ανήκουν στην οικογένεια των μούρων, όπως και τα cranberries, έχουν μελετηθεί για την δράση τους ενάντια στις ουρολοιμώξεις. Συγκεκριμένα, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν μια μίξη χυμού lingonberries και cranberries είχαν μειωμένες υποτροπές ουρολοιμώξεων. Ωστόσο, δεν έχει μελετηθεί μεμονωμένα η ύπαρξη αυτής της δράσης στα κόκκινα μύρτιλλα.
Αντι-μικροβιακή δράση
Τα κόκκινα μύρτιλλα περιέχουν ταννίνες (και συγκεκριμένα κατεχίνες), οι οποίες έχουν μελετηθεί για την αντιμικροβιακή τους δράση. Αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές είναι ότι οι ταννίνες συνέβαλαν στην καταπολέμηση βακτηριακών στελεχών που σχετίζονται με την υγεία του στόματος.
Μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου
Τα Lingonberries, όπως τα περισσότερα μούρα, περιέχουν φλαβονοειδή που ονομάζονται προκυανιδίνες, τα οποία φαίνεται να έχουν προστατευτική δράση έναντι σε κάποιους τύπους καρκίνων, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Συγκεκριμένα, έχει μελετηθεί η ικανότητά τους να αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Διαχείριση του σωματικού βάρους, του σακχάρου και της ινσουλίνης
Μια ακόμη δράση των κόκκινων μύρτιλλων που έχει μελετηθεί σε πειραματόζωα (ποντίκια) είναι αυτή της διαχείρισης του σωματικού βάρους. Ιδιαίτερα, σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition and Metabolism, οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα κόκκινα μύρτιλλα μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του σωματικού βάρους, καθώς και στην πρόληψη της λιπώδους συσσώρευσης, της συσσώρευσης ηπατικών λιπιδίων, και στη βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα των ποντικιών.
Πώς να επιλέξετε και αποθηκεύσετε τα κόκκινα μύρτιλλα;
Τα κόκκινα μύρτιλλα αν και είναι αρκετά δυσεύρετα στην ελληνική κουζίνα, δεν διαφέρουν στη διαχείρισή τους από τα πιο οικεία και δημοφιλή μούρα. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να πετάξετε έξω όλα τα μαλακά και υπερβολικά ώριμα ή αποχρωματισμένα μούρα. Στη συνέχεια πλύνετε καλά τα υπόλοιπα και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο σας. Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους στο φυσικό συντηρητικό βενζοϊκό οξύ, τα κόκκινα μύρτιλλα έχουν την ικανότητα να διατηρηθούν για καιρό στο ψυγείο και να καταναλωθούν με ασφάλεια.
Συμπερασματικά
Αν και τα Lingonberries ή Κόκκινα Μύρτιλλα δεν αποτελούν μια συνηθισμένη επιλογή στη Μεσογειακή κουζίνα, αξίζει να τα δοκιμάσετε. Και αν ακόμη δεν έχετε πειστεί, τα δυνητικά οφέλη για την υγεία σας – εξαιτίας της αντιοξειδωτικής τους δράσης και της διατροφικής τους αξίας - μπορούν να σας πείσουν να τα προσθέσετε στην καθημερινότητά
Κωνσταντίνα Τσουτσουλοπούλουhttps://www.mednutrition.gr/

 

Διατροφή

Η αξία των φρούτων και των λαχανικών του φθινοπώρου
Σε αντίθεση με το πλούσιο καλοκαίρι το οποίο και διαδέχεται, το φθινόπωρο είναι σχετικά φτωχό σε φρούτα και λαχανικά, αλλά παρέχει κάποια που έχουν υψηλή θρεπτική αξία και ελκυστική γεύση, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους στις συνταγές μας.

Ρόδι
Θα ήταν αδικία αν χαρακτηρίζαμε το ρόδι απλά ένα φρούτο. Το ρόδι είναι μια ‘υπερτροφή’. Ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι μας δίνει περίπου ¾ του φλιτζανιού σπόρους και μας παρέχει γύρω στις 100 θερμίδες. Οι σπόροι του είναι πλούσιοι βιταμίνη Κ, σε φυλλικό οξύ και σε κάλιο. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτός ο σφαιρικός καρπός, καθώς και ο χυμός του, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι τανίνες, οι πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποια χρόνια νοσήματα. Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι ο χυμός του ροδιού μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο του καρκίνου του προστάτη.

Ο χυμός του ροδιού φαίνεται να έχει καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, κατεβάζει την αρτηριακή πίεση (συγκεκριμένα τη συστολική) και εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL). Το καθάρισμα του ροδιού μπορεί να χρειάζεται λίγη υπομονή αλλά η γευστική του και διατροφική του αξία θα μας αποζημιώσει. Μπορούμε να προσθέσουμε τους σπόρους του ροδιού στο γιαούρτι, στις σαλάτες, στο ρύζι, στο κουσκούς ή να κάνουμε ωραίες σάλτσες για τα ψητά κρεατικά.

Κολοκύθα
Η σάρκα της κολοκύθας είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, καροτενοειδή και φυτικές ίνες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κολοκύθα για να φτιάξουμε αλμυρές ή γλυκιές πίτες, να την προσθέσουμε ψητή στην σαλάτα μας ή να φτιάξουμε νόστιμα ριζότο. Θρεπτική αξία δεν έχει μόνο η σάρκα αλλά και οι σπόροι της. Οι κολοκυθόσποροι μπορούν να αποτελέσουν ένα γευστικό και θρεπτικό σνακ καθώς είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Επίσης, οι σπόροι περιέχουν ένα αμινοξύ που βάση μελετών φαίνεται να βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης.

Μήλο
Τα μήλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως είναι οι φυτικές ίνες, σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ και βιοτίνη, σε μέταλλα (φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο) και φυτοχημικές ουσίες. Τα μήλα βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου λόγω των διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών που περιέχονται σε αυτό. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μήλων κάνει καλό στην καρδιά κυρίως μειώνοντας την κακή χοληστερόλη, αλλά και στο μυαλό, αφού φαίνεται ότι προστατεύει από τη νόσο του Alzheimer. Επιπρόσθετα, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη, το μήλο βοηθάει στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης σε σταθερά επίπεδα γεγονός που το κάνει καλή επιλογή για σνακ από άτομα με διαβήτη ή άτομα που βρίσκονται σε προσπάθεια απώλειας βάρους.https://www.itrofi.gr/

Διατροφή

Μεταβολισμός: Πώς μπορούμε να τον ενεργοποιήσουμε και να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος
8 στρατηγικές για να ενεργοποιήσουμε το μεταβολισμό μας.

Οι έννοιες του μεταβολισμού, της ενεργειακής ισορροπίας και της διαχείρισης του βάρους αποδεικνύονται πολλές φορές περίπλοκες. Γι’ αυτό ας προσπαθήσουμε να τις αναλύσουμε με τον πιο απλό τρόπο.

Αρχικά, οι τροφές που καταναλώνουμε είτε αποθηκεύονται στο σώμα μας, είτε χρησιμοποιούνται ως καύσιμο του οργανισμού μας. Ο μεταβολισμός μας είναι η διαδικασία κατά την οποία το σώμα μας μετατρέπει την τροφή σε χρήσιμη ενέργεια, οπότε αν είναι αργός, θα δυσκολευόμαστε να κάψουμε τις θερμίδες και εκείνες θα αποθηκεύονται στα λιπώδη μας κύτταρα – δυσκολεύοντάς μας έτσι να χάσουμε βάρος.

Θέλουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να διατηρήσουμε την υγεία μας, αλλά η αλήθεια είναι πως χρειάζεται σε όλες μας τις προσπάθειες να λαμβάνουμε υπόψη μας τη μεταβλητή του μεταβολισμού. Μπορούμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε τον τρόπο που λειτουργεί η βιοχημεία μας ώστε να ενεργοποιήσουμε έναν ταχύτερο μεταβολισμό. Οι παρακάτω στρατηγικές θα μας βοηθήσουν ακριβώς σε αυτό το σκοπό.


1. Αυξάνουμε τα υγιεινά λιπαρά
Τα υγιεινά λιπαρά αποτελούν το βασικό οικοδομικό υλικό για τη διατήρηση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα και για τη διαχείριση του βάρους. Το σώμα μας χρησιμοποιεί τη γλυκόζη από τα σάκχαρα και τους υδατάνθρακες για ενέργεια. Αλλά αφού καταναλωθεί αυτή, ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί λίπος.

2. Διαλειμματική νηστεία
Περιορίζοντας ανά χρονικές περιόδους την πρόσληψη τροφής, μπορούμε να μειώσουμε τους δείκτες φλεγμονών σε όλο μας το σώμα. Έχει ακόμα αποδειχθεί ότι μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, που συνδέεται με το μεταβολικό σύνδρομο και προκαλεί διαβήτη και αύξηση βάρους. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κάψετε τα υγιεινά λιπαρά για ενέργεια.

3. Συνεχής ενυδάτωση
Ο οργανισμός σας συνίσταται από 55 μέχρι 60% νερό. Κάθε κύτταρο χρησιμοποιεί το νερό για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία και να διατηρεί τη λειτουργικότητα του οργανισμού. Χάνουμε συνεχώς νερό όμως είτε μέσω της αναπνοής, του ιδρώτα, είτε μέσω της πέψης. Λόγω αυτού, αυξήστε την κατανάλωση νερού στα 6 ποτήρια την ημέρα και κάψτε μέχρι και 20.000 επιπλέον θερμίδες το χρόνο.

4. Εξισορροπήστε τις ορμόνες σας
Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στα λιπώδη κύτταρα και ενημερώνει τον εγκέφαλό σας ότι χρειάζεται λίπος για ενέργεια. Η αντίσταση στη λεπτίνη εμφανίζεται όταν το σώμα σας δεν αναγνωρίζει πια αυτή την ορμόνη και μπερδεύει τον μεταβολισμό μας έτσι ώστε νομίζουμε ότι πεινάμε – κάνοντάς μας να αποθηκεύουμε λίπος αντί να το καίμε. Μία αιματολογική εξέταση μπορεί εύκολα να σας δείξει τα επίπεδα της λεπτίνης. Το ιδανικό εύρος είναι ανάμεσα σε 4 με 5 ng/dL.

5. Εκγύμναση
Ναι, ήρθε η ώρα να κάνετε γυμναστική. Οι μυς χρησιμοποιούν περισσότερο ενέργεια παρά λίπος, οπότε οι ασκήσεις ενδυνάμωσης θα συνεισφέρουν κατά πολύ στην απώλεια και ύστερα στη διατήρηση του βάρους και στον έλεγχο του μεταβολισμού.

6. Μείωση αλκοόλ
Όταν πίνετε, το σώμα σας εστιάσει στο να μεταβολίσει το αλκοόλ και αυτό μειώνει την ικανότητά του να μεταβολίσει το λίπος και τους υδατάνθρακες το ίδιο αποτελεσματικά, επιβραδύνοντας έτσι το συνολικό σας μεταβολισμό. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η καύση λίπους μειώνεται κατά 73% μετά από κατανάλωση αλκοόλ.

7. Μη φοβάστε το κρύο
Κάθε φορά που βρίσκεστε σε ένα κρύο περιβάλλον, το σώμα σας θα αρχίσει να τρέμει. Είναι ο τρόπος του για να ανεβάσει την εσωτερική θερμοκρασία. Αλλά ακόμα κι όταν δεν τρέμετε, το σώμα σας και πάλι δουλεύει εντατικά για να ζεσταθεί. Οι έρευνες έχουν αποδείξει πολλάκις πως η έκθεση σε ψυχρότερες θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό μας.

8. Προσέξτε την υγεία του εντέρου σας
Η επιστήμη έχει επιτέλους αρχίσει να αναγνωρίζει τη σημασία του εντερικού μικροβιώματος και το ρόλο που παίζει στη συνολική μας υγεία. Ο μεταβολισμός μας εδώ δεν αποτελεί εξαίρεση. Χωρίς τη σωστή ισορροπία βακτηρίων στο μικροβίωμά μας, μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση του μεταβολισμού και αύξηση του βάρους. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι έχετε αρκετά καλά βακτήρια και επιλέξτε ορισμένες φορές να καταναλώνετε τροφές με προβιοτικά, όπως κεφίρ

https://enallaktikidrasi.com/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.