6 απίστευτα θρεπτικές τροφές που πρέπει να τρως κάθε μέρα

Από: Βίκυ Χριστοπούλου

Η πρόληψη ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, είναι απλά θέμα συχνών επισκέψεων στη λαϊκή, υποστηρίζει ο Dr. Joel Fuhrman, διατροφικός ερευνητής και γιατρός. Γιατί; Μα φυσικά γιατί ενώ η πρωτεΐνη, οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά στις σωστές ποσότητες είναι απίστευτα σημαντικά για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας, συχνά επικεντρωνόμαστε πολύ σε αυτά και ξεχνάμε τη σημαντικότητα των βιταμινών, των μετάλλων και των αντιοξειδωτικών.

Όσπρια
Περιέχουν πρωτεΐνη αλλά και πληθώρα φυτικών ινών, που μεταβολίζονται αργά από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να παραμένεις χορτάτος για περισσότερο και να σταθεροποιούνται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Πολλές έρευνες υποστηρίζουν μάλιστα ότι μειώνουν και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Κρεμμύδια
Έχουν εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων ειδών. Τα κρεμμύδια είναι επίσης πηγή οργανικού θείου, που καταπολεμά τους καρκινογόνους παράγοντες και καταστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Μανιτάρια
Οι σούπερ αυτοί μύκητες περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μεταξύ άλλων καταπολεμούν τη φλεγμονή, αποτρέπουν την καταστροφή του DNA και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Μούρα
Είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικές ουσίες, που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες και το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι κάνουν θαύματα για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών.

Σπόροι τσία
Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν ευεργετική δράση για την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, σε συνδυασμό με το λινολεϊκό οξύ που περιέχουν, τις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά μειώνουν την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, άρα μειώνουν και τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Αν θέλεις να αποφύγεις όσο περισσότερο μπορείς τις ασθένειες, γέμισε το καθημερινό σου διαιτολόγιο με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, κέιλ και τεύτλα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, B και C, βοηθούν την πέψη, μειώνουν την καούρα και βοηθούν με την αποτοξίνωση του ύπατος.

olivemagazine.gr