Πριν από μερικά χρόνια, η κινόα ακουγόταν σαν κάτι εξωτικό, αλλά πλέον έχει καταφέρει να καθιερωθεί στην διατροφή μας. Μάλιστα, τα περισσότερο εστιατόρια στην Ελλάδα την έχουν εντάξει στο μενού τους σε διάφορες μορφές, είτε ως σαλάτα, είτε ως συνοδευτικό για το κυρίως πιάτο. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει και το freekeh (φρίκε), ένα υλικό που είναι ήδη αρκετά διαδεδομένο στο εξωτερικό και σιγά σιγά έρχεται και στη χώρα μας.

Πρόκειται για έναν πράσινο σπόρο σιταριού, ο οποίος έχει ψηθεί και σπάσει.

Αν και ο σπόρος υπάρχει εδώ και αιώνες, άρχισε να γίνεται γνωστός στην Αμερική το 2010, όταν παρουσιάστηκε στην εκπομπή της Oprah.

Μπορεί το freekeh να είναι ήδη ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στους χορτοφάγους και τους vegan, αλλά κάνει καλό σε όλους. Και ο λόγος είναι ότι είναι γεμάτο φυτικές ίνες αλλά και εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Το freekeh έχει συνδεθεί με την απώλεια βάρους, αφού λόγω των φυτικών ινών, δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού και έχει χαμηλά λιπαρά. Παρ' ολ' αυτά, το freekeh, σε αντίθεση με την κινόα, περιέχει γλουτένη.

Κατερίνα ΝανοπούλουHuffPost Greece