Tο φαγόπυρο έρχεται από την Ασία και την Ανατολή και είναι πλούσιο! Στα αγγλικά λέγεται buckwheat, μαυροσίταρο, και στη Ρωσία λέγεται «ελληνικό» καθώς η εισαγωγή του παλιά γινόταν από την Ελλάδα. Είναι ψευτοδημητριακό, όπως και το κινόα, και χωρίς γλουτένη. Σε μια εποχή που δεν υπήρχε ο όρος δυσανεξία στη γλουτένη, οι άνθρωποι το κατανάλωναν για να παίρνουν δυνάμεις, ως εναλλακτικό των δημητριακών και ως αντικατάσταση του κρέατος σε περίοδο νηστείας.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και έχει αρκετή πρωτεΐνη ενώ η γεύση του είναι πραγματικά ουδέτερη.
Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες Β, Ε και Κ. Περιέχει ιχνοστοιχεία όπως φολικό οξύ, σελήνιο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο και ψευδάργυρο ενώ η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη φτάνει στο 14%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από των άλλων δημητριακών. Οι φυτικές του ίνες είναι θαυματουργές για το έντερο ενώ συμβάλλει στο να μην σε βασανίζουν πονοκέφαλοι.

Αν μετράς τις θερμίδες, να ξέρεις ότι είναι πλούσιο και σε αυτές. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο φαγόπυρο, 170 γραμμάρια, δίνει 580 θερμίδες. Όμως, όταν τρως φυσικές και όχι επεξεργασμένες τροφές και αν δεν είσαι σε μια διαδικασία αυστηρής διατροφής, τότε οι θερμίδες από τα συγκεκριμένα τρόφιμα δεν μπορούν να σε παχύνουν ή να σε βλάψουν.

Πού θα το βρεις
Μπορείς να το βρεις συσκευασμένο ή χύμα σε απίστευτα καλή τιμή.
Στα καταστήματα με βιολογικά ή στα super markets θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία από φαγόπυρο.

Σε ποπ ή νιφάδες για το πρωινό σου ή για να το βάλεις στη σαλάτα σου.
Σε ρόφημα
Σε ψωμί
Σε αλεύρι, για να κάνεις και τέλεια πιτάκια, βάση πίτσας, ψωμί, muffins, pancakes.
Σε ζυμαρικά – αστράκι, πέννες, noodles και άλλα.

Το μαγείρεμα του
… είναι απλό καθώς μαγειρεύεται όπως το ρύζι ή το κινόα.
Βράζεις ένα μέρος φαγόπυρο με δυο μέρη νερό ή ζωμό. Οι οδηγίες λένε για 30 λεπτά όμως και στα 15-20 λεπτά είναι έτοιμο, όπως έχει δείξει η εμπειρία μου. Στο τέλος το σκεπάζεις με μια πετσέτα και το αφήνεις εκτός φωτιάς για 5 λεπτά για να γίνει περισσότερο αφράτο.

Μπορείς να το αναμείξεις -και να το αναδείξεις- με λαχανικά, μυρωδικά ή με ό,τι έχεις στο ντουλάπι και στο ψυγείο σου. Μπορείς να το κάνεις και σαν το κους κους. Να θυμάσαι ότι σε συνδυασμό με όσπρια θα σου δώσει ακόμα περισσότερη πρωτεΐνη και θα νιώσεις ακόμα μεγαλύτερο κορεσμό.!

από την Καίτη Φαρμάκη

http://anewlife.gr/