Η διατροφή της Okinawa είναι χαμηλή σε λιπαρά, πλούσια σε λαχανικά και φτωχή σε κρέας, επεξεργασμένα δημητριακά, ζάχαρη αλάτι και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αυτή η διατροφή έχει να κάνει επίσης και με την ποσότητα τροφής που καταναλώνεται. Οι κάτοικοι έχουν τη συνήθεια να καταναλώνουν το 80% της τροφής, που βρίσκεται στο πιάτο τους. Ενα τελετουργικό που αναφέρεται από τους κατοίκους της Okinawa ως «Hachi bu».

Το να τρως μέχρι να νιώσεις 80% πλήρης, καθώς και να τρως ελαφριά το βράδυ είναι μέρος της φιλοσοφίας της Okinawa διατροφής.

Οι κάτοικοι της Okinawa καταναλώνουν τρόφιμα όπως λιπαρά ψάρια, φύκια, πικρά πεπόνια, τόφου, σκόρδο, καστανό ρύζι, γλυκοπατάτα, μίσο σούπα, πράσινο τσάι και μανιτάρια σιτάκε.

Αποφεύγουν το κρέας και ειδικά το χοιρινό και εστιάζουν κυρίως στα λαχανικά και λιγότερο στα ψάρια.

Τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη διατροφή είναι το goya που μεταφράζεται σε «γλυκό πεπόνι», τα μανιτάρια σιτάκε, φύκια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και η γλυκοπατάτα.

Τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες είναι η βάση αυτής της διατροφής που κάνει τους ανθρώπους να ζουν μέχρι τα 100.