Τόσο οι ρίζες όσο και τα άνθη της πικραλίδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξετε ρόφημα από πικραλίδα, για να αποτοξινώσετε το σώμα σας και να φροντίσετε τα οστά σας.

Μετά από μια ολόκληρη μέρα δουλειάς ή μελέτης, μπορεί να αισθάνεστε πόνο στο σώμα. Αν περάσατε πολλές ώρες όρθιοι πριν επιστρέψετε στο σπίτι, τότε πιθανώς τα γόνατά σας και άλλες αρθρώσεις πονούν πολύ. Και όταν οι άνθρωποι πονούν, τείνουν να καταφεύγουν σε παυσίπονα ή αλοιφές, αγνοώντας ότι υπάρχουν πολλές εξαιρετικές φυσικές εναλλακτικές. 

Τι είναι η πικραλίδα;
Η πικραλίδα είναι ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Asteraceae και η επιστημονική του ονομασία είναι Taraxacum officinale. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν την πικραλίδα ως ένα αγριόχορτο που μεγαλώνει στους λόφους.

Ωστόσο οι ωφέλειες της πικραλίδας για την υγεία είναι αδιαμφισβήτητες.

Μία από τις καλύτερες ιδιότητες της πικραλίδας είναι ότι αποτελεί αποτοξινωτικό φυτό, έτσι συνιστάται κατά τα μεταγενέστερα στάδια μιας αποτοξίνωσης. Οι βιταμίνες που περιέχει η πικραλίδα περιλαμβάνουν τις βιταμίνες B και C, καθώς και μεταλλικά στοιχεία (κάλιο), ολεϊκό οξύ και λινολεϊκό οξύ.

Επίσης η πικραλίδα είναι πολύ ωφέλιμη για τη διατήρηση του συκωτιού και της χοληδόχου κύστης σε καλή κατάσταση. Συνιστάται ακόμα και σε περιπτώσεις υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, ή για την αντιμετώπιση σοβαρής δυσκοιλιότητας.

Η πικραλίδα είναι επίσης εξαιρετική για χρήση στη μαγειρική. Πολλοί σεφ, χάρη στη συμβουλή των διατροφολόγων, έχουν αρχίσει να σερβίρουν ρόφημα από πικραλίδα αντί για καφέ το πρωί. Ο λόγος είναι ότι οι ρίζες της πικραλίδας αποτελούν εξαιρετικό υποκατάστατο της καφεΐνης.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ρόφημα από πικραλίδα;
Χάρη στις πολλές της ιδιότητες η πικραλίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση πολλών διαφορετικών πόνων και παθήσεων. Μία από τις πιο σημαντικές είναι η ακμή. Ο λόγος είναι ότι η πικραλίδα είναι πολύ αποτελεσματική για την απομάκρυνση των ακαθαρσιών από το δέρμα.

Τα νεφρά ωφελούνται επίσης σε μεγάλο βαθμό από την πικραλίδα , όπως και η ουροδόχος κύστη . Η πικραλίδα διαθέτει διουρητικές ιδιότητες, που μπορούν να φανούν χρήσιμες σε περιπτώσεις παθήσεων σε αυτά τα όργανα. Τα σάκχαρα που περιέχει η πικραλίδα είναι επίσης κατάλληλα για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη καθώς και για ανθρώπους με πεπτικά προβλήματα.

Ωστόσο, πέρα από όλα αυτά, μία από τις κύριες ωφέλειες της πικραλίδας είναι ότι, μακροπρόθεσμα, είναι εξαιρετική για τη φροντίδα των οστών. Τα θρεπτικά συστατικά της σας βοηθούν να έχετε γερά οστά και συμβάλλουν στην ανάπλαση των οστών μετά από φθορές.

Μπορείτε να αγοράσετε πικραλίδα είτε κομμένη είτε τριμμένη, ή μπορείτε να φτιάξετε το ρόφημα από πικραλίδα από τους βλαστούς του φυτού. Για την αντιμετώπιση του πόνου στα οστά, θα πρέπει να πίνετε το ρόφημα από πικραλίδα κάθε μέρα ή κάθε δύο μέρες.

meygeia.gr