Tα κρύα πρωινά του χειμώνα στο Μοναστηράκι της Αθήνας, και βασικά στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε διάφορα άλλα μέρη της Βόρειας Eλλάδας που κάνει παγωνιά, οι σαλεπιτζήδες είναι στο πόστο τους και προσφέρουν στους ξενύχτηδες και στους ανθρώπους που πάνε από τα χαράματα στη δουλειά τους ζεστό και αχνιστό σαλέπι.

Αυτό το ημιδιάφανο, πυκνόρρευστο και θερμαντικό ρόφημα μαλακώνει τον λαιμό, λειτουργεί ως αποσυμφορητικό του αναπνευστικού και ανακουφίζει το στομάχι. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες αλλά δεν περιέχει τεΐνη ή καφεΐνη, οπότε είναι κατάλληλο και για τα παιδιά, μπορείς να το πιείς ακόμη και πριν από τον ύπνο.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Όρχις, γιος μιας νύμφης και ενός σάτυρου, καταδικάστηκε να γίνει λουλούδι όταν στη διάρκεια των Bακχικών Mυστηρίων αποπειράθηκε να βιάσει μια ιέρεια. O Θεόφραστος ήταν ο πρώτος που κατέγραψε το συγκεκριμένο φυτό και του έδωσε το όνομα «ορχιδέα» λόγω του σχήματος των βολβών του και του μύθου που το συνοδεύει.

Παραδοσιακά θερμαντικό ρόφημα, το σαλέπι χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή γλυκών όπως το παγωτό καϊμάκι, μπαίνει σε κρέμες και ζελέ, ενώ εκτός από τα κανελογαρίφαλα που συνήθως το αρωματίζουν, ταιριάζει επίσης πολύ με μαστίχα Χίου και τζίντζερ.

Στις ρίζες αυτού του φυτού αναπτύσσονται κόνδυλοι που αποξηραίνονται, αλέθονται και από τη σκόνη τους γίνεται το θαυμάσιο αυτό αφέψημα, που «ευφραίνει και το στόμα και την ψυχή», όπως έλεγαν οι παλιοί. Και γνώριζαν με την απλοϊκή τους σοφία ότι και στο σώμα προσφέρει θαυμαστά οφέλη.!

Περιέχει ένα φυσικό κόμμι την βασσορίνη, μια κολλώδη ουσία, η οποία όταν βράσει με νερό, δίνει αυτό το άριστο μαλακτικό κατά του βήχα και όλων των παθήσεων του θώρακα, αλλά και του στομάχου και των εντέρων. Υπάρχουν μαρτυρίες για ασθενείς με βαριάς μορφής δυσεντερίες, χωρίς ελπίδα να επιζήσουν, αφού δε μπορούσαν να δεχτούν καμιά τροφή. Δοκίμασαν να κρατηθούν στη ζωή, πίνοντας μόνο Σαλέπι για μήνες. Και όχι μόνο επέζησαν, αλλά σταδιακά ανάρρωσαν τελείως!!!
Όσο δε για τις αφροδισιακές του ιδιότητες, φαίνεται ότι εντείνονται χάρη στην προσθήκη και των μπαχαρικών (κανέλας, γαρύφαλλου, πιπερόριζας, κάρδαμου κλπ)!
Υπάρχουν πολλά είδη ορχιδέας και αρκετά από αυτά προσφέρονται για την παρασκευή Σαλεπιού, όμως από την αρχαιότητα ακόμη, αναγνωρίστηκε ως κορωνίδα όλων, το είδος ORCHIS MASCULA, τόσο για την διατροφική του αξία, όσο και για τις αφροδισιακές και τις θεραπευτικές ιδιότητές του, που υπερέχουν όλων των άλλων ειδών, στοιχεία τα οποία επαληθεύτηκαν και από σύγχρονες επιστημονικές έρευνες! Αυτός είναι και ο λόγος που η λαϊκή σοφία του απέδωσε τόσα «κοσμητικά»: Σερνικοβότανο, μαγιοβότανο, μαγικό φίλτρο και άλλα πολλά …

Σαλέπι ρόφημα

Υλικά

1 φλιτζ. νερό ή γάλα
2 γαρίφαλα
1 ξυλάκι κανέλα
ελάχιστο μοσχοκάρυδο
1 κ.τ.γλ καστανή ζάχαρη
1 πρέζα σαλέπι (στη μύτη του κουταλιού)
Εκτέλεση

Σε ένα μπρίκι βράζω το νερό μαζί με τα γαρίφαλα, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Κατεβάζω από τη φωτιά, ρίχνω το σαλέπι και ανακατεύω πολύ καλά να μην σβολιάσει. Σερβίρω αμέσως γιατί το σαλέπι πίνεται ζεστό.

Μ' αρέσει να το φτιάχνω με γάλα αντί για νερό. Είναι ένα υπέροχο μαλακτικό πρωινό ή βραδινό, αν δεν θέλεις να φας κάτι άλλο πριν πας για ύπνο.

Βράζω το γάλα με ένα ξύλο κανέλας (έχει μεν αλλά το θέλω με έξτρα κανελένια γεύση) - εδώ προσοχή γιατί το γάλα φουσκώνει εύκολα και χύνεται (το τι γίνεται μετά δεν σας το λέω για να αποφύγουμε την καταστροφολογία).

Ρίχνω 2-3 κ.τ.σ. καυτό γάλα σε ένα μπολάκι με το σαλέπι, ανακατεύω καλά να μη σβολιάσει, το αδειάζω στο μπρίκι ή το κατσαρολάκι, ανακατεύω πολύ καλά και σερβίρω αμέσως.