Η κινόα καταλαμβάνει επάξια μια θέση ανάμεσα στις πιο υγιεινές τροφές του πλανήτη.

Της Έλενας Γεράνη

Είναι σπόρος ενός φυτού, γνωστού επιστημονικά ως Chenopodium Quinoa. Παρόλο που η κινόα παρασκευάζεται και καταναλώνεται όπως τα δημητριακά, ουσιαστικά ανήκει στην κατηγορία των ψευδοδημητριακών, καθώς δεν αναπτύσσεται στο γρασίδι, όπως τα κύρια δημητριακά. Ωστόσο, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, σε σύγκριση με τα περισσότερα δημητριακά, για αυτό συχνά χαρακτηρίζεται ως superfood.

Η κινόα έχει τραγανή υφή και γεύση που θυμίζει ξηρούς καρπούς. Οι σπόροι της έχουν σχήμα οβάλ και υποκίτρινο ή μπεζ χρώμα. Επιπλέον, δεν περιέχει γλουτένη, γεγονός που την καθιστά ιδανική επιλογή για άτομα με δυσανεξία σε αυτή την ουσία. Αν και αποτελεί ένα μαγειρικό υλικό που θα μπορούσε να προστεθεί σε πολλά πιάτα, συνήθως την συναντάμε σε σαλάτες, σε σούπες ή ως γαρνιτούρα.

Διατροφικά οφέλη που διαθέτει η κινόα.

1. Θρεπτική αξία
Η κινόα αποτελεί ένα δημητριακό με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Έχει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωσή της δεν προκαλεί γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, αποτελεί εξαιρετική και πλήρης πηγή φυτικών πρωτεϊνών, καθώς παρέχει στον οργανισμό και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που εμπεριέχονται στις πρωτεΐνες. Παράλληλα, η κινόα είναι σημαντική πηγή μετάλλων, παρέχοντας περισσότερο μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φώσφορο, φυτικές ίνες και ψευδάργυρο από πολλά άλλα δημητριακά. Τέλος, διαθέτει πλήθος ισχυρών αντιοξειδωτικών ενώσεων, τα οποία δρουν ευεργετικά στην υγεία.
2. Χαμηλά επίπεδα σακχάρου
Τα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως η κινόα, περιέχουν πολύ μικρότερα επίπεδα σακχάρων και αυξημένες τιμές φυτικών ινών. Μάλιστα, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κινόα, σε σχέση με άλλα δημητριακά, συσχετίζεται με μειωμένα επίπεδα σακχάρου και τριγλυκεριδίων στο αίμα.
3. Μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους
Η κινόα έχει ένα συγκεκριμένο διατροφικό προφίλ που την καθιστά φιλική τροφή στην απώλεια βάρους. Έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, συγκριτικά με άλλα δημητριακά, όπως το ρύζι, το σιτάρι ή το καλαμπόκι.
Έτσι, η κατανάλωσή της παρέχει στον οργανισμό θρεπτικά στοιχεία που οδηγούν στην αίσθηση πληρότητας, χωρίς να τον γεμίζει με λιπαρά ή αθέμιτους υδατάνθρακες.
4. Τροφή φυσικά απαλλαγμένη από γλουτένη
Η κινόα είναι ένα δημητριακό που παρασκευάζεται φυσικά χωρίς γλουτένη. Έτσι, σε αντίθεση με πολλά δημητριακά, αποτελεί κατάλληλη τροφή για άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη ή άλλους διατροφικούς περιορισμούς. Τόσο οι σπόροι κινόα, όσο και άλλα προϊόντα με πρώτη ύλη την κινόα, όπως αλεύρι ή ζυμαρικά, αποτελούν ιδανική εναλλακτική επιλογή δημητριακών, για όσους αποφεύγουν την γλουτένη.

Με λίγα λόγια, η κινόα διαθέτει ένα εξαιρετικό θρεπτικό περιεχόμενο, πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Εάν, λοιπόν, θέλετε να αυξήσετε την καθημερινή σας πρόσληψη σε θρεπτικά συστατικά, η αντικατάσταση των κλασικών δημητριακών, όπως το σιτάρι ή το λευκό ρύζι με κινόα, είναι μια καλή αρχή.

https://www.grtimes.gr/