Το σησαμέλαιο είναι ένα έλαιο που παρασκευάζεται από ωμό, συμπιεσμένο σουσάμι και χρησιμοποιείται στην μαγειρική αλλά φαίνεται πως έχει και πολλές φαρμακευτικές αλλά και καλλυντικές χρήσεις.
Αν ψάχνεις λοιπόν για μια εναλλακτική πηγή ελαίου στην διατροφή σου τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο άρθρο. Συνέχισε την ανάγνωση και μάθε τα πάντα για το σησαμέλαιο.
Γράφει η Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Στον παρακάτω πίνακα μπορείς να δεις τι μπορεί να σου προσφέρει μια κουταλιά της σούπας (14γρ) σησαμέλαιο.
Θερμίδες (kcal) 120
Λιπαρά (γρ) 13,6
Υδατάνθρακες (γρ) 0
Πρωτεΐνη (γρ) 0
Βιταμίνες
Βιταμίνη Ε (mg) 0,19
Βιταμίνη Κ (μg) 1,85
Ιδιότητες και οφέλη του σησαμέλαιου
Η κατανάλωση του ελαίου αυτού έχει συσχετισθεί με πολλά οφέλη για την υγεία σου. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι μπορεί να κερδίσεις από τις πολλές ιδιότητες που προσφέρει η κατανάλωση του.
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Το σησαμέλαιο εκτός από την βιταμίνη Ε και φυτοστερόλες, περιέχει λιγνάνες, σησαμόλη και σησαμινόλη. Όλες αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα σου και έχουν ως ιδιότητα να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.
Καλή υγεία της καρδιάς
Το σησαμέλαιο είναι πλούσιο σε ωμέγα -6 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι ένα είδος πολυακόρεστων λιπαρών που είναι απαραίτητα για τη διατροφή σου και βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
Το φυτικό αυτό έλαιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και να επιβραδύνει την ανάπτυξη πλάκας στο εσωτερικό των αγγειων σου.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση σησαμέλαιου μπορεί να βοηθήσει και στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων οδηγώντας έτσι στην προστασία της καρδιάς σου.
σησαμελαιο ιδιοτητες και οφελη
Ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να είναι επιβλαβής και να οδηγήσει σε ασθένειες. Το σησαμέλαιο μπορεί να μειώσει την φλεγμονή στο σώμα σου. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους.
Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
Το σησαμέλαιο έχει ως όφελος οτι μπορεί να υποστηρίξει την υγιή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με διαβήτη. Μπορεί ακόμη και να παίξει ρόλο στη μακροπρόθεσμη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση πληγών και εγκαυμάτων
Το έλαιο αυτό μπορεί, εκτός από μαγειρική χρήση, να χρησιμοποιηθεί τοπικά για πληγές και εγκαύματα.
Η ικανότητα του σησαμέλαιου να επιταχύνει την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων μπορεί πιθανότατα να αποδοθεί στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του.
Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των μαλλιών
Η σησαμίνη και η βιταμίνη Ε στο σησαμέλαιο μπορεί να ωφελήσουν τα μαλλιά σου. Οι ενώσεις σε αυτό το λάδι μπορεί να αυξήσουν τη λάμψη και τη δύναμη των μαλλιών.
Μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο
Μερικές μελέτες έχουν δείξει τέλος ότι ένα μασάζ με σησαμέλαιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στα χέρια και τα πόδια.
οι ιδιοτητες και τα οφελη απο το σησαμελαιο
Ποικιλίες σησαμέλαιου
Αφού είδαμε την διατροφική αξία, τα οφέλη απο τις ιδιότητες του σησαμέλαιου, πάμε να δούμε τις ποικιλίες του.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αυτού του λαδιού, καθεμία από τις οποίες προσφέρει μια ελαφρώς διαφορετική γεύση και άρωμα.
Το μη ραφιναρισμένο σησαμέλαιο, είναι ανοιχτόχρωμο, προσφέρει γεύση ξηρού καρπού και χρησιμοποιείται καλύτερα όταν μαγειρεύεται σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά.
Το εξευγενισμένο σησαμέλαιο, το οποίο είναι πιο επεξεργασμένο, έχει ουδέτερη γεύση και είναι καλύτερο για τηγάνισμα.
Το καρβουδισμένο ή φρυγανισμένο σησαμέλαιο έχει βαθύ καφέ χρώμα και λεπτή γεύση που το καθιστά ιδανικό για ντρέσινγκ και μαρινάδες.
Πως να το εντάξεις στην διατροφή σου
Παρατηρείς λοιπόν πως κάθε ποικιλία συνδέεται με διαφορετικές χρήσεις αυτού του ελαίου. Το σησαμέλαιο προσθέτει μια νόστιμη και ξηρή γεύση σε μια μεγάλη ποικιλία πιάτων. Είναι ένα δημοφιλές συστατικό στην κουζίνα της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.
Διάλεξε λοιπόν την κατάλληλη ποικιλία και πρόσθεσε το έλαιο αυτό σε σαλάτες, σε μαρινάδες για κρέατα και ψάρια, σάλτσες, σούπες, ζύμες αλλά και σε ντρέσινγκ ή ντιπ.
Συμβουλή. Πρόσθεσε το σησαμέλαιο στο τέλος του μαγειρέματος ώστε να διατηρήσει τα θρεπτικά συστατικά αλλά και την γεύση του.
Παρενέργειες
Δείξε ιδιαίτερη προσοχή αν έχεις αλλεργία στο σουσάμι. Στην περίπτωση αυτή φρόντισε να αποφύγεις την κατανάλωση αυτού του ελαίου.
Ενώ αν βρίσκεσαι σε μια προσπάθεια απώλεια βάρους κατανάλωσε το με μέτρο καθώς πρόκειται για ένα τρόφιμο υψηλό σε θερμίδες.
Καταλήγοντας
Το σησαμέλαιο είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό έλαιο που μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου. Χάρη στην αντιοξειδωτική του περιεκτικότητα και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μπορεί να ωφελήσει την καρδιά, τις αρθρώσεις, το δέρμα, τα μαλλιά σου και πολλά ακόμη.
Επωφελήσου λοιπόν από όλα τα πιθανά αυτά οφέλη του συγκεκριμένου ελαίου απλά προσθέτοντάς το σε συνταγές και καταναλώνοντας το πάντα με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής
https://www.fmh.gr/