Η γαλλική κουζίνα είναι φίνα, υγιεινή (εξαιτίας της μεγάλης κατανάλωσης κόκκινου κρασιού) εκλεπτυσμένη, ενίοτε παχυντική (εξαιτίας των πολλών τυριών αλλά και της πάπιας) αλλά σίγουρα πάντα ενδιαφέρουσα και νόστιμη.

Το κύριο χαρακτηριστικό των Γάλλων, χαρακτηριστικό το οποίο μοιάζει πολύ με τις δικές μας συνήθειες, είναι πως συνοδεύουν πάντα το γεύμα τους με ένα ποτήρι καλό κόκκινο κρασί.

Το κόκκινο κρασί όπως είναι γνωστό κάνει καλό στην κάρδια και λόγω των πολυφαινολών που περιέχει αυξάνει τα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης ενώ ταυτόχρονα μειώνει την «κακή» χοληστερόλη.

Το πιο διαδεδομένο γαλλικό πιάτο, είναι το Ratatouille. Πρόκειται για λαχανικά (κολοκύθι, μελιτζάνα, πατάτες, κρεμμύδι, ντομάτα, σκόρδο και μαϊντανό) ψημένα στο φούρνο, κομμένα σε λεπτές λωρίδες. Μοιάζει αρκετά με το δικά μας μπριάμ.

Διατροφικά είναι ένα πιάτο υψηλής θρεπτικής αξίας λόγω των λαχανικών που περιέχει.

Μια παραδοσιακή γαλλική συνταγή αποτελεί και το Bœuf bourguignon. Αποτελείται από μοσχάρι που μαγειρεύεται με κόκκινο κρασί, καρότα, κρεμμύδια και πατάτες. Στην παρασκευή του θυμίζει το κοκκινιστό.

Είναι πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και σε συνδυασμό με τις πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού αποτελεί μια άκρως θρεπτική πρόταση.

Το confit de canard, το οποίο είναι σπεσιαλιτέ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, θεωρείται ένα πολύ εκλεπτυσμένο πιάτο. Το βασικό συστατικό του είναι το μπούτι από κρέας πάπιας, το οποίο είναι πολύ γευστικό αλλά ταυτόχρονα αρκετά λιπαρό. Το θετικό είναι πως το λίπος είναι ορατό και μπορεί να αφαιρεθεί. Συνήθως σερβίρεται με σαλάτα ή πατάτες.


Μια κλασσική συνταγή στην γαλλική κουζίνα, αποτελεί η Quiche Lorraine. Για τους Γάλλους η Quiche Lorraine είναι ένα πιάτο που μπορεί να καταναλωθεί ως πρωινό, ως σνακ ή και ως ορεκτικό. Είναι μια αφράτη τάρτα με γέμιση από τυρί, κρέμα γάλακτος, αυγό και μπέικον. Μια πιο light εκδοχή θα μπορούσε να γίνει με την ανάλογη επιλογή προϊόντων.

Εκεί όμως που τα δίνουν όλα οι Γάλλοι, είναι στην ζαχαροπλαστική τους, η οποία είναι εξαιρετικά ευφάνταστη και φυσικά πεντανόστιμη.

Θα αναφερθούμε ενδεικτικά στα πιο γνωστά, όπως είναι η κρεμ μπρουλέ (crème brûlée), τα μακαρόν (macaron), τα εκλέρ (eclair), τα σου (choux) και φυσικά από τη λίστα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα, σε όλους μας αγαπημένα croissant, τα οποία έχουν υιοθετηθεί ανεπιφύλακτα κλαι από τους Έλληνες.

Επίσης, ένα από τα πιο γνωστά και πιο διαδεδομένα γλυκά είναι το μιλφέιγ (mille feuille), το οποίο αποτελείται από τρία στρώματα σφολιάτας, που εναλλάσσονται με δύο στρώσεις κρέμα ζαχαροπλαστικής. Το επάνω φύλλο σφολιάτας πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη.

Το mille feuille, αν και απολαυστικό, είναι γεγονός, ότι μας «φορτώνει» με πολλές θερμίδες!

Επιστημονική Επιμέλεια Κειμένου Μαργαρίτα Μπουλούμπαση Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Συνεργάτης της Ομάδας Logodiatrofis.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.logodiatrofis.gr


onmed.gr