Η διατροφή μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας σε ασβέστιο και μαγνήσιο. Βάζουμε στη διατροφή μας τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο και ασβέστιο, όπως είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, η σόγια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το μπρόκολο, το σουσάμι και τα μικρά ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα – για το ασβέστιο.
– Ένα άλλο συστατικό του οποίου η έλλειψη φαίνεται να συμβάλλει στην εμφάνιση τους είναι το κάλιο. Γι’ αυτό προτιμάμε τα φρέσκα λαχανικά, όπως το λάχανο, τον αρακά, τις πιπεριές αλλά και τα φρέσκα φρούτα, όπως τις μπανάνες – η μπανάνα έχει το περισσότερο κάλιο ανάμεσα στα φρούτα, τα μήλα, τα πορτοκάλια και τα βερίκοκα που περιέχουν σημαντικές ποσότητες καλίου.
– Φροντίζουμε να προσλαμβάνουμε άφθονα υγρά, καθώς η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού και η ισορροπία των ηλεκτρολυτών φαίνεται να αποτρέπει τις κράμπες.
Κράμπες και εγκυμοσύνη:
Στις γυναίκες μπορούν να εμφανιστούν κράμπες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο πόνος στο πόδι ή στο πίσω μέρος του μηρού ή της κνήμης, ο οποίος μπορεί να μας ξυπνήσει τη νύχτα στο δεύτερο, αλλά κυρίως στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οφείλεται συχνά στα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, λόγω της απορρόφησής του από το έμβρυο.
Φροντίζουμε να αυξήσουμε τις δόσεις του ασβεστίου στη διατροφή μας, με γάλα, γιαούρτι ή τυρί – επίσης τα λαχανικά περιέχουν ασβέστιο. Θα πρέπει να ενημερώσουμε τον γιατρό μας, ο οποίος πιθανότατα θα ενισχύσει το ασβέστιο στον οργανισμό μας με χάπια και θα μας συστήσει να παίρνουμε μαγνήσιο, που είναι ευεργετικό για τις μυϊκές κράμπες.
Αν οι κράμπες επιμένουν:
Στην πλειονότητά τους, οι κράμπες είναι «αθώες», δεν υποκρύπτεται δηλαδή κάποιο πρόβλημα υγείας, ενώ η αντιμετώπιση είναι εύκολη.
Εάν οι κράμπες επιμένουν, ενδέχεται να αποτελούν και συμπτώματα κάποιας πάθησης. Μπορεί, δηλαδή, να οφείλονται σε προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα ή σε άλλα ενδοκρινικά προβλήματα, σε αρτηριοσκλήρυνση, σε σακχαρώδη διαβήτη, σε αναιμία, καθώς και σε παθήσεις του νευρομυϊκού συστήματος, όπως η νόσος του Πάρκινσον.
Για την εκδήλωσή τους μπορεί να ευθύνεται και η ΛΗΨΗ ορισμένων φαρμάκων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα διουρητικά χάπια, που βοηθούν στην αντιμετώπιση της υπέρτασης αλλά προκαλούν απώλεια καλίου, τα αντιόξινα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για τις στομαχικές διαταραχές και ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται για την καταπολέμηση νεοπλασιών.

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος