Για πολλά χρόνια, το λίπος ήταν το κακό παιδί στον τομέα της υγείας και της διατροφής παγκοσμίως, υπεύθυνο για την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη. Αλλά οι κακές συμβουλές οδήγησαν στην παραπληροφόρηση του καταναλωτή επηρεάζοντας δραματικά τις συνήθειές του. Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος τροφίμων για τον οποίο έχουν πλεχθεί εγκώμια περί υγείας. Συγκεντρώσαμε επτά τροφές για τις οποίες μέχρι πρότινος ήμασταν βέβαιοι για την υψηλή διατροφική τους αξία, αλλά τελικά οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν πρέπει να καταναλώνονται σε περίσσεια.

1. Φυτικά έλαια
Τα φυτικά έλαια περιλαμβάνουν τη σόγια, το καλαμπόκι, το φυστικέλαιο, το καρδαμέλαιο και τον ηλίανθο, επειδή παράγουν τοξικά προϊόντα οξείδωσης όταν θερμαίνονται, ειδικά για μεγάλες χρονικές περιόδους. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες υψηλές σε φυτικά έλαια οδηγούν σε υψηλά ποσοστά καρκίνου και πέτρα στη χολή σε σύγκριση με δίαιτες με κορεσμένα λίπη.
Τα φυτικά έλαια είναι σχετικά πρόσφατες προσθήκες στη διατροφή του ανθρώπου: Από το 1950 έχουμε συμπεριλάβει στο φαγητό μας σημαντικές ποσότητες φυτικών ελαίων.
Καλύτερες επιλογές: Βούτυρο, λαρδί, στέαρ, έλαιο καρύδας και σε μικρότερο βαθμό, το ελαιόλαδο. Όλα είναι πιο σταθερά σε υψηλές θερμότητες και δεν οξειδώνονται εύκολα. Μάλιστα, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι προκαλούν καρδιακές παθήσεις.
2. Άπαχο γάλα
Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, K και E μπορούν να απορροφηθούν μόνο όταν συνοδεύονται από λίπος (είναι επίσης δύσκολο ο οργανισμός να απορροφήσει αυτές τις βιταμίνες στα λαχανικά, αν καταναλωθούν χωρίς λίπος). Επίσης, χωρίς το λίπος, το ασβέστιο δεν μπορεί να απορροφηθεί σωστά, αλλά σχηματίζει αδιάλυτους σαπώνες ασβεστίου στο έντερο.
Καλύτερη επιλογή: Πλήρες γάλα, το οποίο περιέχει φυσικά το λίπος που απαιτείται για να απορροφήσει τις βιταμίνες.
3. Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα
Η αφαίρεση του λίπους από τα τρόφιμα επηρεάζει τη γεύση και την υφή τους. Έτσι, οι βιομηχανίες πρέπει να χρησιμοποιούν ουσίες που ονομάζονται «υποκατάστατα λίπους», οι οποίες δεν έχουν πάντα ως βάση τους υδατάνθρακες. Το αποτέλεσμα είναι ότι προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όπως το φυστικοβούτυρο, οι σάλτσες για σαλάτες, το γιαούρτι, τα μπισκότα και τα παγωτά είναι σχεδόν πάντα πλούσια σε υδατάνθρακες. Ένα κέικ με χαμηλά λιπαρά έχει την ίδια ποσότητα ζάχαρης (50 γραμμάρια).
Καλύτερη επιλογή: Υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη τρόφιμα, επειδή έχουν λιγότερη ζάχαρη και λιγότερους υδατάνθρακες από τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος τρόφιμα. Τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα δεν θα σας παχύνουν.
4. Φρούτα
Τα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, ιδιαίτερα τα πολύ γλυκά φρούτα όπως ο ανανάς, τα σταφύλια, το καρπούζι και τα αποξηραμένα φρούτα. Η φρουκτόζη στα φρούτα έχει το ίδιο αποτέλεσμα όπως η φρουκτόζη στο σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας: εισχωρεί κατ’ ευθείαν στο ήπαρ και προκαλεί υψηλά τριγλυκερίδια, καθώς και μεταβολικό σύνδρομο και καρδιακή νόσο. Προσοχή λοιπόν κατά την κατανάλωση φρούτων!
Καλύτερες επιλογές: Για σνακ, δοκιμάστε το τυρί ή ξηρούς καρπούς.
5. Δημητριακά ολικής αλέσεως
Ακόμα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι υδατάνθρακες, οι οποίοι διασπώνται σε γλυκόζη στο σώμα. Η γλυκόζη ενεργοποιεί την απελευθέρωση της ινσουλίνης, η οποία είναι ο βασιλιάς όλων των ορμονών που δημιουργεί το ανθρώπινο λίπος. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μία διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες κινδυνεύουν για καρδιακή νόσο, διαβήτη και παχυσαρκία.
Καλύτερη επιλογή: Επιλέξτε κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα ή αυγά.
6. Κοτόπουλο
Το κοτόπουλο είναι μια χαρά, αλλά όλη την ώρα; Το κοτόπουλο είναι σχετικά φτωχό σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με το κόκκινο κρέας, το οποίο περιέχει σίδηρο, σελήνιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες B6 και B12.
Καλύτερες επιλογές: Επιλέξτε το κόκκινο κρέας ή ακόμα και γλυκάδια και συκώτι. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το κορεσμένο λίπος και η χοληστερόλη σε αυτά τα τρόφιμα προκαλεί καρδιακές παθήσεις.
7. Ελαιόλαδο
Αυτό το λάδι έχει δοκιμαστεί αυστηρά σε πολλές κλινικές δοκιμές, αλλά οι ερευνητές ακόμα δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι επιφέρει καρδιακά προβλήματα. Και εδώ ακολουθεί κάτι που μας εκπλήσσει. Δεν είναι ένα αρχαίο τρόφιμο των Ελλήνων και των Ιταλών. Η χρήση του είναι αρχαία, αλλά κυρίως ως αλοιφή για να αλείψουν το σώμα.
Καλύτερες επιλογές: Για το μαγείρεμα επιλέξτε το βούτυρο, το λαρδί και το έλαιο καρύδας, τα οποία είναι πιο σταθερά και δεν οξειδώνονται τόσο εύκολα. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο σε σαλάτες και άλλα φαγητά σε θερμοκρασία δωματίου.

https://www.flowmagazine.gr