Ιανουαρίου 20, 2019

Διατροφή

Tο φαγόπυρο έρχεται από την Ασία και την Ανατολή και είναι πλούσιο! Στα αγγλικά λέγεται buckwheat, μαυροσίταρο, και στη Ρωσία λέγεται «ελληνικό» καθώς η εισαγωγή του παλιά γινόταν από την Ελλάδα. Είναι ψευτοδημητριακό, όπως και το κινόα, και χωρίς γλουτένη. Σε μια εποχή που δεν υπήρχε ο όρος δυσανεξία στη γλουτένη, οι άνθρωποι το κατανάλωναν για να παίρνουν δυνάμεις, ως εναλλακτικό των δημητριακών και ως αντικατάσταση του κρέατος σε περίοδο νηστείας.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και έχει αρκετή πρωτεΐνη ενώ η γεύση του είναι πραγματικά ουδέτερη.
Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες Β, Ε και Κ. Περιέχει ιχνοστοιχεία όπως φολικό οξύ, σελήνιο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο και ψευδάργυρο ενώ η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη φτάνει στο 14%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από των άλλων δημητριακών. Οι φυτικές του ίνες είναι θαυματουργές για το έντερο ενώ συμβάλλει στο να μην σε βασανίζουν πονοκέφαλοι.

Αν μετράς τις θερμίδες, να ξέρεις ότι είναι πλούσιο και σε αυτές. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο φαγόπυρο, 170 γραμμάρια, δίνει 580 θερμίδες. Όμως, όταν τρως φυσικές και όχι επεξεργασμένες τροφές και αν δεν είσαι σε μια διαδικασία αυστηρής διατροφής, τότε οι θερμίδες από τα συγκεκριμένα τρόφιμα δεν μπορούν να σε παχύνουν ή να σε βλάψουν.

Πού θα το βρεις
Μπορείς να το βρεις συσκευασμένο ή χύμα σε απίστευτα καλή τιμή.
Στα καταστήματα με βιολογικά ή στα super markets θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία από φαγόπυρο.

Σε ποπ ή νιφάδες για το πρωινό σου ή για να το βάλεις στη σαλάτα σου.
Σε ρόφημα
Σε ψωμί
Σε αλεύρι, για να κάνεις και τέλεια πιτάκια, βάση πίτσας, ψωμί, muffins, pancakes.
Σε ζυμαρικά – αστράκι, πέννες, noodles και άλλα.

Το μαγείρεμα του
… είναι απλό καθώς μαγειρεύεται όπως το ρύζι ή το κινόα.
Βράζεις ένα μέρος φαγόπυρο με δυο μέρη νερό ή ζωμό. Οι οδηγίες λένε για 30 λεπτά όμως και στα 15-20 λεπτά είναι έτοιμο, όπως έχει δείξει η εμπειρία μου. Στο τέλος το σκεπάζεις με μια πετσέτα και το αφήνεις εκτός φωτιάς για 5 λεπτά για να γίνει περισσότερο αφράτο.

Μπορείς να το αναμείξεις -και να το αναδείξεις- με λαχανικά, μυρωδικά ή με ό,τι έχεις στο ντουλάπι και στο ψυγείο σου. Μπορείς να το κάνεις και σαν το κους κους. Να θυμάσαι ότι σε συνδυασμό με όσπρια θα σου δώσει ακόμα περισσότερη πρωτεΐνη και θα νιώσεις ακόμα μεγαλύτερο κορεσμό.!

από την Καίτη Φαρμάκη

http://anewlife.gr/

Διατροφή

Το μόνο πράγμα που θέλουν να σταματήσεις να τρως το 2019 οι διαιτολόγοι

Στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε μια καλύτερη και πιο σωστή διατροφή ώστε να νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας.

Η νέα χρονιά σηματοδοτεί πάντα νέα ξεκινήματα, αποφάσεις και στόχους για καλύτερες και πιο υγιεινές επιλογές στη ζωή μας.

Τέτοιες ημέρες κάθε χρόνο κάνουμε ένα μικρό απολογισμό για το τι πετύχαμε τον προηγούμενο χρόνο και βάζουμε στόχους για το νέο έτος και για αυτά που θα θέλαμε να καταφέρουμε.

Το 2019 θέλουμε να υιοθετήσουμε ένα πιο σωστό τρόπο διατροφής και το πιο σημαντικό απ΄όλα είναι να μην εγκαταλείψουμε την προσπάθειά μας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό και επιστρέψαμε λίγο καιρό αργότερα στις παλιές, κακές μας συνήθειες.

Και επειδή το μυστικό για την επίτευξη κάθε στόχου είναι τα μικρά και σταθερά βήματα, τέσσερις διαφορετικοί διατροφολόγοι σου προτείνουν το μοναδικό πράγμα που θεωρούν ότι πρέπει να αποφεύγεις.

1. Περιορίζω αλάτι και ζάχαρη

Για να πετύχεις αυτόν τον διατροφικό στόχο πρέπει να περιορίσεις την κατανάλωση των αναψυκτικών και να βάζεις λιγότερο αλάτι στο φαγητό σου. Αν σου αρέσει ο γλυκός καφές, μετέτρεψέ τον σε μέτριο ή καλύτερα σε σκέτο. Και επειδή το αλάτι και η ζάχαρη είναι κρυμμένα σε όλα σχεδόν τα τυποποιημένα τρόφιμα που θα βρεις σε συσκευασίες στο ράφι του σούπερ μάρκετ, καλό είναι να επιλέγεις όσα προϊόντα είναι χωρίς αλάτι ή ζάχαρη.

2. Δεν κάνω αυστηρές δίαιτες

Οι εξαντλητικές και στερητικές δίαιτες θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία μας. Τέτοιου τύπου δίαιτες είναι επικίνδυνες και επιπλέον χαρακτηρίζονται από θρεπτικές ανισορροπίες, μονοφαγία και σοβαρές διατροφικές ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά. Επικεντρώσου σε αυτά που μπορείς να φας κι όχι σε αυτά που δεν μπορείς. Αντί να ξοδεύεις χρόνο και ενέργεια αποκλείοντας τροφές από τη διατροφή σου, προσπάθησε να βάλεις στο διατροφικό πλάνο σου πιο θρεπτικές τροφές.

3. Αποφεύγω ιδιαίτερα το επεξεργασμένο κρέας

Επεξεργασμένο είναι το κρέας που έχει συντηρηθεί με τη χρήση μεθόδων όπως κάπνισμα, ωρίμανση, προσθήκη αλατιού ή/και με τη χρήση χημικών ουσιών (π.χ. νιτρώδες νάτριο). Δυστυχώς, τα λουκάνικα, το μπέικον, το ζαμπόν και κάθε είδος επεξεργασμένου κρέατος μπορούν να μας προκαλέσουν καρκίνο μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

4. Προσέχω με τα μαγειρικά λάδια

Μια από τις πιο σημαντικές πηγές λιπαρών στη διατροφή μας είναι το λάδι που χρησιμοποιούμε όταν μαγειρεύουμε. Ωστόσο υπάρχουν τόσα πολλά μαγειρικά λάδια που ο καταναλωτής δεν ξέρει ποιο είναι το καλύτερο για την υγεία του.

Λάδι καρύδας, ηλιέλαιο, σογιέλαιο, ελαιόλαδο, λάδι από αβοκάντο κτλ. Και κάπου εκεί όλοι μπερδευτήκαμε! Το καλύτερο λάδι που προτείνουν οι διατροφολόγοι και είναι για όλες τις χρήσεις είναι το ελαιόλαδο.

bovary.gr

Διατροφή

Το σιταρόχορτο έχει θαυμάσια οφέλη για την υγεία μας και συγκαταλέγεται στις ισχυρότερες αποτοξινωτικές τροφές.

Το σιταρόχορτο είναι το βλαστάρι του σπόρου του σιταριού, πριν αυτό εξελιχθεί σε σιτάρι. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Ιδιαίτερα για την καλλιέργεια και παραγωγή φύτρων σε εσωτερικούς χώρους, συχνά, χρησιμοποιούνται δίσκοι με θρεπτικό χώμα για γλάστρες. Το σιταρόχορτο που καλλιεργείται εσωτερικά, χρησιμοποιείται, συνήθως, για την παρασκευή σκόνης που διαλυμένη σε νερό, μας δίνει χυμό σιταρόχορτου, ενώ εκείνο που καλλιεργείται υπαίθρια, μαζεύεται και αφυδατώνεται σε χαμηλή θερμοκρασία και από αυτό παρασκευάζονται ταμπλέτες και άλλα συμπυκνώματα για χρήση, σε ανθρώπους και ζώα.

Συστατικά
Το βασικό συστατικό του σιταρόχορτου είναι η Χλωροφύλλη (μέχρι και 70%), η οποία, αν και εξάγεται από πολλά φυτά, στο σιταρόχορτο, βρίσκεται στην καλύτερη μορφή της, μιας και περιέχει πάνω από 100 στοιχεία, απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό, χωρίς να έχει καθόλου τοξικότητα σε οποιαδήποτε ποσότητα, σε αντίθεση με τα φύλλα διαφόρων άλλων φυτών και δένδρων.

Το σιταρόχορτο είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α, Ε, Κ, C, Β6 και Β12. Περιέχει επίσης, Κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο, ασβέστιο, φώσφορο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη. Περιέχει φυτικές ίνες, 17 αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία και είναι πλούσιο σε πρωτεϊνες.

Σιταρόχορτο: Ιστορία και παράδοση
Το σιταρόχορτο το εντοπίζουμε στους πολιτισμούς της αρχαίας Μεσοποταμίας και κυρίως στην αρχαία Αίγυπτο, πριν από 5.000 χρόνια. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γνώριζαν για τις καταπληκτικές του ιδιότητες και την επίδρασή του στην υγεία, γι΄αυτό και το θεωρούσαν ιερό.

Στη Δύση, το σιταρόχορτο άρχισε να γίνεται γνωστό και να καταναλώνεται, μετά τα πειράματα που διεξήγαγε, σε εξωτερική καλλιέργεια σιταρόχορτου στο Κάνσας, ο Charles Schnabel, μεγάλος υποστηρικτής του σιταρόχορτου και την προσπάθεια που έκανε, ο ίδιος, για να διαδώσει τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού. Από το 1940, η σκόνη του σιταρόχορτου, πουλιόταν στα φαρμακεία των ΗΠΑ και του Καναδά.

Τη σκυτάλη πήρε η Ann Wigmore, ιδρύτρια του Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Υγείας και μεγάλη υποστηρίκτρια του σιταρόχορτου, το οποίο, κατά τη γνώμη της, μπορούσε να βοηθήσει αποτελεσματικά, στην ανακούφιση και θεραπεία σοβαρών νόσων.

Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις του σιταρόχορτου

– καταπολεμά την αναιμία και αναπλάθει το αίμα και τους ιστούς
– αυξάνει τη γονιμότητα
– βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και των αγγείων
– μειώνει την κούραση και τονώνει την κυκλοφορία
– μειώνει την όρεξη και βελτιώνει την πέψη
– κατά της κακοσμίας στόματος και σώματος
– κατά τη αρθρίτιδας
– βοηθά στη διατήρηση της νεότητας, επιβραδύνοντας τη γήρανση
– δρα ενάντια στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων οργανισμών και βακτηρίων
– αναζωογονεί το δέρμα και είναι αποτελεσματικό κατά των δερματικών ασθενειών, του κνησμού, των ερεθισμών, του εκζέματος, της ψωρίασης και άλλων δερματικών μολύνσεων ενώ ανακουφίζει από τα ηλιακά εγκαύματα
– αποτοξινώνει το σώμα και το απαλλάσσει από τα χημικά υπολείμματα των φαρμάκων
– ανακουφίζει από τις παρενέργειες των χημειοθεραπειών
– καταπολεμά τους όγκους στο σώμα
– δρα κατά του διαβήτη
– για μολύνσεις, πληγές, χρόνια ιγμορίτιδα, φλεβίτιδες και κολπικές μολύνσεις
– βοηθά στις αιμορροίδες
– για την πρόληψη και τη διατήρηση της υγείας των δοντιών
– είναι ένα καλό καθαρτικό
– ενισχύει το ανοσοποιητικό
– είναι ισχυρό αντικαρκινικό
– καθαρίζει το συκώτι
– βοηθά στην αποσυμφόρηση της μύτης και της αναπνοής
– βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς, ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα και τους πνεύμονες.
– ο χυμός του, αν κρατηθεί για 5 λεπτά στο στόμα, σταματάει τον πονόδοντο και βοηθά στην εξυγίανση των ούλων και την αντιμετώπιση της ουλίτιδας.

– Είναι το μοναδικό προϊόν που γνωρίζει ο άνθρωπος που έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τον οργανισμό μας από βαριά μέταλλα, νεκρά κύτταρα, νεκρές μεμβράνες και τοξίνες που συσσωρεύονται στους πόρους του παχύ εντέρου για χρόνια.
– μειώνει την πίεση του αίματος.
– ενεργοποιεί το θυρεοειδή κατά της παχυσαρκίας
– είναι εξαιρετικό για κάθε είδους αιματολογικά προβλήματα.
– ανακουφίζει τις ερεθισμένες αμυγδαλές,(σαν γαργάρα)
– θεραπεύει την ακμή
– Το σιταρόχορτο αναζωογονεί τα γερασμένα κύτταρα, αντιστρέφει τη γήρανση και μας κάνει να νοιώθουμε πιο ζωντανοί.
– ο χυμός του σιταρόχορτου βοηθά στη γενικότερη ευεξία του σώματος, χαρίζει πνευματική διαύγεια και μια αίσθηση αντοχής και σωματικής αναζωογόνησης.

Άλλες χρήσεις για το φύτρο σταριού
– Είναι εξαιρετικό για αθλητές και απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια για να μεταβολιστεί.
– Πολλοί αγρότες χρησιμοποιούν το σιταρόχορτο για να ενισχύσουν τη γονιμότητα των αγελάδων τους, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μαγνήσιο.
– Ο χυμός του σιταρόχορτου δρα ως απορρυπαντικό στο σώμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αποσμητικό.
-βοηθά στη διατήρηση του χρώματος των μαλλιών.
– Στα μαλλιά, κάνοντας μασάζ πριν το λούσιμο, εξαλείφει πιτυρίδα και φαγούρα.

Παρασκευή – δοσολογία
Υλικά
2 ζαρτινιέρες

σπόροι σιταριού (εάν είναι δυνατόν να είναι φρέσκοι)

χώμα με πολύ τύρφη (όλα τα φυτώρια έχουν)

Γεμίζουμε τη μισή ζαρτινιέρα με χώμα, ρίχνουμε τους σπόρους και ρίχνουμε και το υπόλοιπο χώμα μέχρι επάνω. Ποτίζουμε καλά και σκεπάζουμε την ζαρτινιέρα, ώστε να μην περνάει το φως και την τοποθετούμε σε σκιερό μέρος. Μετά από εφτά μέρες, την ξεσκεπάζουμε.

Οι νεαροί βλαστοί, θα έχουν αρχίσει ήδη να προβάλλουν. Αφήνουμε τους βλαστούς λίγο να μεγαλώσουν μέχρι 10 – 15 εκατοστά περίπου. Πιάνουμε μια μικρή τούφα από πάνω, την κόβουμε και τη βάζουμε σε έναν αποχυμωτή ή μίξερ, με ένα ποτηράκι του κρασιού νερό. Το στραγγίζουμε και είναι έτοιμο να το πιούμε. Σχεδόν σε ένα μήνα οι βλαστοί θα αρχίσουν να κιτρινίζουν, οπότε, προνοήστε ώστε, πριν χαλάσουν, να έχετε βάλει τη δεύτερη ζαρτινιέρα, για να μην ξεμένετε ποτέ.

Υπάρχουν ειδικές συσκευές αποχύμωσης του σιταρόχορτου που κυκλοφορούν στην αγορά αλλά για αρχή μπορείτε να εξάγετε το χυμό του στο μπλέντερ προσθέτοντας λίγο νερό.

Για το μπάνιο
Ρίχνουμε στο σώμα μας φρέσκια χλωροφύλλη για 15-20 λεπτά και ξεπλένουμε. Θα καθαρίσει το δέρμα μας και θα το θρέψει.

Που θα το βρείτε
Μπορείτε να φτιάξετε το σιταρόχροτο μόνοι σας όπως περιγράφεται παραπάνω. Το πρόβλημα με τη μέθοδο είναι ότι απαιτεί χώρο, χρόνο αλλά και την προσοχή σας. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί παρατούν την καλλιέργεια του σιταρόχορτου στα σπίτια τους. Εάν δεν έχετε χρόνο, τότε μπορείτε να το προμηθευτείτε σε σκόνη σχεδόν σε όλα τα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και βότανα. Υπάρχουν αρκετές εταιρείες που το διαθέτουν και η κάθε μία έχει τη δική της προτεινόμενη δοσολογία.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το Σιταρόχορτο
– Το σιταρόχορτο, αν καλλιεργηθεί βιολογικά, απορροφά 92 από τα 115 μεταλλικά στοιχεία που υπάρχουν στο χώμα.
– Ο Δρ. ΤΗΟΜΑS, συνεργάτης της Δρ. Γουίγκμορ, έδειξε ότι 7 κιλά φρέσκου σιταρόχορτου ισοδυναμεί με 170 κιλά από τα καλύτερα φρέσκα λαχανικά όπως καρότο, μαρούλι, σέλινο κ.λ.π.
– Το σιταρόχορτο έχει ήδη χαρακτηριστεί ως Superfood το οποίο είναι απαραίτητο να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή.
– Ο Δρ. Earp Thomas είπε: «το σιτάρι είναι ο βασιλιάς όλων των τροφών». Παρατήρησε επίσης, πως ψεκασμένα τρόφιμα που πλένονται με νερό ανακατεμένο με σιταρόχορτο καθαρίζονται πολύ πιο αποτελεσματικά.
– Μελέτη του 2002 έδειξε κάποια στοιχεία ότι, το σιταρόχορτο μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας.

Σιταρόχορτο και Γλουτένη
Πολλοί αναρωτιούνται τι γίνεται με τη γλουτένη στην οποία ενδέχεται να υπάρχει δυσανεξία. Σας έχουμε ωστόσο καλά νέα. Η αλλεργιογόνα γλουτένη αναπτύσσεται σε διαφορετική φάση του φυτού και άρα μπορείτε να το καταναλώσετε άφοβα.

Πως να το εντάξετε στη διατροφή σας
Ο πιο ισχυρός θεραπευτικός τρόπος για να εντάξετε το σιταρόχροτο στη διατροφή σας είναι εξάγοντας το χυμό του. Η αλήθεια είναι όμως ότι σε κάποιους δεν αρέσει η γεύση του. Εναλλακτικά λοιπόν μπορείτε να τον προσθέσετε στις σαλάτες σας. Ωστόσο δεν πρέπει να το εκθέσετε σε υψηλές θερμοκρασίες αλλιώς τα περισσότερα ένζυμά του καταστρέφονται.

Προφυλάξεις και παρενέργειες
Αν και θεωρείται ασφαλής τροφή, ενδέχεται να προκαλέσει ναυτία, εμετούς στομαχικά προβλήματα ή αλλεργικές αντιδράσεις. Τέλος, όπως όλες οι ρίζες και τα φύτρα. έτσι και το σιταρόχορτο, εξάγεται κατευθείαν από το χώμα οπότε υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης με βακτήρια. Εννοείται, ότι εάν αποφασίσετε να τον καλλιεργήσετε μόνοι σας θα πρέπει να επιλέξετε καθαρό, βιολογικό χώμα.

https://enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Τα κύρια μακροθρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη.
Οι υδατάνθρακες αντιπροσωπεύουν την πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό με την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη να φτάνει το 50-55% ενώ τα υπόλοιπα ποσοστά καλύπτονται από τις πρωτεΐνες και τα λίπη.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι στην πυραμίδα της μεσογειακής μας διατροφής αποτελούν τη βάση, περιέχοντας τρόφιμα τα οποία πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση και με μεγαλύτερη συχνότητα.

Στην κατηγορία των υδατανθράκων ανήκουν τα δημητριακά, η βρώμη, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι, το πλιγούρι, το ψωμί, τα φρούτα, οι χυμοί φρούτων, τα όσπρια, η ζάχαρη και τα προϊόντα που την περιέχουν.

Τι μας προσφέρουν;
Βασική λειτουργία των υδατανθράκων είναι η παροχή ενέργειας. Οι υδατάνθρακες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δομή και στη λειτουργία των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων.

Το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες ως μορφή γλυκόζης. Η γλυκόζη αποτελεί το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου.

Σε πόσες κατηγορίες χωρίζονται;

Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
Απλούς
Σύνθετους
Οι απλοί υδατάνθρακες περιέχονται σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως είναι η ζάχαρη, τα γλυκά, τα αναψυκτικά που περιέχουν σάκχαρα και μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους αλλά και μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ οι σύνθετοι υδατάνθρακες περιέχονται στα δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και συμβάλλουν στη διατήρηση της ευεξίας και στη προαγωγή της υγείας αφού παρέχουν στον οργανισμό πλήθος θρεπτικών συστατικών και βιταμινών.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα των σύνθετων υδατανθράκων είναι ότι είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να απορροφώνται αργά από τον οργανισμό, προκαλώντας σταδιακή αύξηση του σακχάρου στο αίμα και για αυτό το λόγο πρέπει να προτιμώνται από άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Προτιμήστε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη:
Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει το πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο ανεβάζει το σάκχαρο αίματος συγκρινόμενο με τη γλυκόζη η οποία έχει γλυκαιμικό δείκτη 100. Όλες οι υπόλοιπες τροφές έχουν χαμηλότερο δείκτη.

Τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως είναι το λευκό ψωμί, η ζάχαρη, τα επεξεργασμένα και βιομηχανοποιημένα τρόφιμα προκαλούν γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ενώ τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως είναι τα ολικής αλέσεως προϊόντα, τα φρούτα, τα όσπρια και τα λαχανικά απορροφώνται πιο αργά και προκαλούν ηπιότερες αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Δίαιτες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη έχουν συσχετιστεί με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων και διάφορων άλλων παθήσεων, ενώ δίαιτες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο σακχάρου στο αίμα και του σωματικού βάρους.

Προτιμήστε τους «καλούς» υδατάνθρακες:
Πείτε ναι στα ολικής αλέσεως προϊόντα έναντι των λευκών επεξεργασμένων καθώς τα τελευταία χάνουν πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Καταναλώστε καστανό ρύζι , πλιγούρι και δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Αποτελούν τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες προάγουν τον μεταβολισμό και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ακόμη, αποτελούν πολύ καλή πηγή φυτικών ινών οι οποίες συντελούν στην εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και προάγουν τον κορεσμό.
Προτιμήστε τα φρούτα ολόκληρα με τη φλούδα τους γιατί έτσι λαμβάνετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά (φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά).
Εντάξτε τα όσπρια στη διατροφή σας. Περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι απορροφώνται αργά από τον οργανισμό, συντελώντας στη ομαλότερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και παρέχοντας στον οργανισμό πλήθος θρεπτικών συστατικών.
Αποφύγετε τους «κακούς» υδατάνθρακες όπως είναι τα τυποποιημένα κέικ, έτοιμες σφολιάτες, γλυκά και λευκά άλευρα .

Πείτε όχι σε δίαιτες που στερούνται υδατάνθρακες:
Αποφύγετε να ακολουθείτε ακραία διατροφικά σχήματα τα οποία δεν περιέχουν καθόλου υδατάνθρακες αφού όπως είπαμε αποτελούν το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου και είναι απαραίτητοι σε καθημερινή βάση.

Τέτοιες στερητικές δίαιτες σε υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία, κόπωση και υπογλυκαιμία ενώ το σώμα για να καλύψει τις ανάγκες του ανλεί ενέργεια από το μυικό ιστό (κέτωση).

Βαλασία Τοκμακίδου
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Συνεργάτης της Ομάδας Logodiatrofis.gr
tokmakidou @ logodiatrofis.gr & valsdiet @ gmail.com

Διατροφή

Οι νιφάδες βρώμης είναι γευστικές, υγιεινές, θρεπτικές και έχουν πολλαπλά οφέλη. Από τη συμβολή τους στη μείωση της χοληστερόλης έως και την βελτίωση της πέψης σας.
Νόστιμη, υγιεινή, θρεπτική και πολύ χρήσιμη τροφή. Η βρώμη θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι μέρος του πρωινού σας, μαζί με φρέσκο ​​χυμό, γιαούρτι ή γάλα.

Θα θέλατε να μάθετε γιατί; Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε γιατί πρέπει να τρώτε βρώμη κάθε πρωί

Τα οφέλη από την κατανάλωση βρώμης κάθε πρωί

Οι νιφάδες βρώμες παρέχουν στο σώμα σας πολλές βιταμίνες, σας δίνουν τη δύναμη που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε την ημέρα και ικανοποιούν την όρεξή σας.

Εάν όλα αυτά δεν σας πείθουν ότι η βρώμη είναι υπέροχη τροφή, τότε ρίξτε μια ματιά στα οφέλη που προσφέρει στο σώμα σας εάν καταναλώνετε βρώμη κάθε πρωί:

1. Η βρώμη μειώνει τη χοληστερόλη σας

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν προβλήματα με τα επίπεδα της χοληστερόλης. Αυτό το πρόβλημα υγείας δεν συνοδεύεται από συμπτώματα και συχνά προκαλείται από την ποσότητα των λιπαρών που καταναλώνουμε καθημερινά.

Η βρώμη μπορεί να βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, επειδή περιέχουν ένα είδος ινών που ονομάζεται βήτα-γλυκάνη.

2. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς σας

Οι διαλυτές ίνες που υπάρχουν στη βρώμη μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων. Η ημερήσια πρόσληψη αυτής της θρεπτικής ουσίας πρέπει να είναι από 6 έως 8 γραμμάρια.

Μισό φλιτζάνι βρώμης παρέχει 2 γραμμάρια διαλυτής ίνας. Έτσι, θα πάρετε ένα τρίτο ή ένα τέταρτο της ημερήσιας δόσης αυτής της θρεπτικής ουσίας μόνο με την κατανάλωση βρώμης για πρωινό.

3. Η βρώμη δημιουργεί αίσθημα κορεσμού

βρώμη, γάλα
Το σύνηθες φαινόμενο όπου πεινάμε κατά τη διάρκεια της μέρας, λίγο πριν το μεσημέρι, συμβαίνει επειδή δεν τρώμε ένα χορταστικό και επαρκές πρωινό.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να φάτε πολύ μεγάλη ποσότητα νωρίς το πρωί, αλλά μπορείτε απλώς να καταναλώσετε λίγες κουταλιές της βρώμης.

Αυτός ο θρεπτικός κόκκος δημητριακών έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει την όρεξή σας και να αποτρέψει την υπερκατανάλωση φαγητού που δημιουργείται από το άγχος και την πλήξη.

4. Είναι μια πηγή αντιοξειδωτικών

Οι ελεύθερες ρίζες που συσσωρεύονται στο σώμα προκαλούν πολλές ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Χάρη στις ιδιότητες πολλών συστατικών που βρίσκονται στη βρώμη, μπορείτε να εξουδετερώσετε τις ελεύθερες ρίζες και να ανακτήσετε την υγεία σας.

Μειώνουν τη φλεγμονή, αυξάνουν την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου και τον έλεγχο της κυτταρικής διαίρεσης (ειδικά στο παχύ έντερο).

5. Η βρώμη παρέχει πολλή ενέργεια

Αν δυσκολεύεστε να αρχίσετε να εργάζεστε και να κάνετε τα πάντα το πρωί, θα πρέπει να τρώτε λίγη ποσότητα βρώμης.

Είναι μια καλή επιλογή επειδή η βρώμη περιέχει απλούς υδατάνθρακες που μετατρέπονται σε γλυκόζη και ακολούθως σε ενέργεια. Γι’ αυτό το λόγο, είναι ένα βασικό φαγητό για το πρωινό.

Αφού καταναλώσετε αυτό το δημητριακό, θα αισθανθείτε πιο προσεκτικοί και γεμάτοι ενέργεια, κάτι που θα σας βοηθήσει να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε την ημέρα.

6. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Εκτός από τα οφέλη που παρέχει η βρώμη για την καρδιά και το αίμα, θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι είναι πολύ καλή για την υγεία των αρτηριών.

Οι φανταστικοί τύποι ινών σε αυτόν τον κόκκο δημητριακών είναι ιδανικοί για εκείνους που υποφέρουν από υπέρταση, ειδικά όταν καταναλώνονται το πρωί.

7. Η κατανάλωση βρώμης ελέγχει τον διαβήτη

Η βρώμη ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και, ταυτόχρονα, επιτρέπει σε άλλες τροφές να χωνεύονται πιο αργά.

Συνιστάται σε ασθενείς με διαβήτη επειδή μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

8. Βελτιώνει το αναπνευστικό σύστημα

Αυτό είναι μια καλή δικαιολογία για να απολαύσετε τη ζεστή βρώμη το χειμώνα:

Αυτό το δημητριακό ανακουφίζει και βελτιώνει περιπτώσεις φαρυγγίτιδας, βρογχίτιδας, καταρροής και λαρυγγίτιδας.
Οι καπνιστές (ή οι πρώην καπνιστές) συνιστάται επίσης να τρώνε βρώμη, καθώς καθαρίζει τους πνεύμονες.
9. Η βρώμη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Εάν η άμυνα του οργανισμού σας είναι αδύναμη, οποιοσδήποτε μικροοργανισμός, βακτήρια ή ιός μπορεί να εισχωρήσει σε αυτό και να αναπτυχθεί έτσι μια ασθένεια.

Η βρώμη έχει τη δυνατότητα να ενισχύει την ανοσολογική απόκριση και έτσι μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις λοιμώξεις.

Έτσι, αν αισθάνεστε άρρωστοι, μην διστάσετε να φάτε ένα μπολ με αυτό το σπουδαίο δημητριακό. Θα θεραπευτείτε ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.

10. Αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα

Είναι προφανές ότι ένα τόσο πλούσιο σε φυτικές ίνες προϊόν έχει οφέλη που σχετίζονται με την υγεία του εντέρου.

Εάν αντιμετωπίζετε τακτικά προβλήματα όταν πηγαίνετε στο μπάνιο, τότε συνιστάται να τρώτε 3 κουταλιές της σούπας χυλό βρώμης κάθε πρωί, μαζί με φρέσκο ​​χυμό πορτοκαλιού.

meygeia.gr

Διατροφή

Το κριθαρόνερο φτιάχνεται από κριθάρι, το οποίο πιστεύεται ότι είναι ένα από τα παλαιότερα δημητριακά στον κόσμο. Αν και δεν είναι βασικό στοιχείο της Δυτικής διατροφής, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το κριθάρι και οι σχετικές τροφές έχουν πολλά οφέλη στην υγεία μας.

Στο παρόν άρθρο, θα εξετάσουμε τα στοιχεία πίσω από αυτούς τους ισχυρισμούς για το κριθάρι, όπως επίσης και τη διατροφική του αξία. Επίσης, εδώ αναφέρονται και τα βήματα για το πώς να φτιάξετε κριθάρι στο σπίτι.

1. Ενίσχυση των φυτικών ινών
Τα περισσότερα οφέλη του κριθαριού προέρχονται από τη μεγάλη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει τις φυτικές ίνες με ένα υγιές πεπτικό σύστημα, μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιοπάθειες, αλλά και βελτιωμένη διάθεση.

Το κριθάρι έχει διαλυτή φυτική ίνα, που σημαίνει ότι διαλύεται στο νερό και παρέχει στο σώμα χρήσιμες ποσότητες ενέργειας. Η Αμερικάνικη Ένωση για το Διαβήτη προτείνει οι ενήλικες γυναίκες να καταναλώνουν 25 γραμμάρια και οι άντρες 38 γραμμάρια καθημερινά. Βέβαια, οι περισσότεροι δεν φτάνουμε αυτό το στόχο. Εκτός από τις φυτικές ίνες, το κριθάρι περιέχει επίσης ένα μείγμα ευεργετικών βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

2. Μειώνει τη χοληστερίνη
Μια σειρά πειραμάτων το 2010 έδειξε ότι το κριθάρι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL ή αλλιώς της κακής χοληστερόλης στο αίμα. Αν και τα αποτελέσματα ποικίλλουν ανάλογα με τη συνολική υγεία του κάθε συμμετέχοντα και την ποιότητα του κριθαριού που χρησιμοποιήθηκε, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η κατανάλωση προϊόντων κριθαριού μπορεί να θεωρηθεί μέρος του σχεδίου για τη συνολική μείωση της συνολικής και LDL χοληστερίνης.

3. Βοηθά στην ισορροπία των εντερικών βακτηρίων
Η ισορροπία των φυτικών εντερικών βακτηρίων παίζει απαραίτητο ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών βασισμένων στο κριθάρι οδηγεί στη μείωση των εντερικών βακτηρίων που ονομάζονται bacteroides.

Αν και τα συγκεκριμένα δεν αποτελούν απειλή, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη που βρίσκουμε στις αναερόβιες μολύνσεις, που εμφανίζονται μετά από τραυματισμούς. Αυτές οι μολύνσεις μπορούν να επηρεάσουν την κοιλιακή χώρα, τα γεννητικά όργανα, τα οστά, την καρδιά, τις αρθρώσεις και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

4. Μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα
Οι τροφές που βασίζονται στο κριθάρι έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν τον αριθμό των ευεργετικών βακτηρίων prevotella στο έντερο. Αυτά έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα για 11-14 ώρες μετά την κατανάλωση.

Η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ο συνεχής έλεγχός τους βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Βοηθά επίσης τους διαβητικούς ασθενείς να ελέγξουν τα επίπεδα της γλυκόζης.

5. Ενισχύει την απώλεια βάρους
Το κριθάρι βοηθά τον οργανισμό να απελευθερώσει ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, κάνοντάς μας να νιώθουμε κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτές οι ορμόνες επίσης τονώνουν τη λειτουργία του μεταβολισμού, κάτι που συνεισφέρει στην απώλεια βάρους.

Πώς να φτιάξετε κριθαρόνερο
Το κριθαρόνερο φτιάχνεται εύκολα. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να προσθέσουν φυσική γεύση, όπως λεμόνι, ώστε να δώσουν μια καλύτερη γεύση.

Για να φτιάξετε 6 φλιτζάνια κριθαρόνερου με λεμόνι, χρειάζεστε:

• ¾ κούπα κριθαριού (pearl barley)

• 2 λεμόνια (ξύσμα και χυμό)

• ½ κούπα μέλι

• 6 κούπες νερού

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήμα για να φτιάξετε κριθαρόνερο:
1. Ξεπλύνετε το κριθάρι με κρύο νερό και συνεχίστε να το πλένετε μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό.

2. Βάλτε το κριθάρι σε ένα μικρό κατσαρολάκι, μαζί με το ξύσμα λεμονιού και τις 6 κούπες νερού.

3. Βράστε το μείγμα σε μέτρια φωτιά.

4. Κλείστε το μάτι και σιγοβράστε για περίπου 15 με 30 λεπτά.

5. Στραγγίστε το μείγμα και πετάξτε το κριθάρι.

6. Ανακατέψτε το μέλι, μέχρι να διαλυθεί.

7. Γυρίστε το μείγμα σε μπουκάλια και βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει.

Να θυμάστε ότι αν και το μέλι θα ενισχύσει τη γεύση, θα προσθέσει επίσης ζάχαρη. Όσοι θέλουν να μειώσουν τη ζάχαρη, πρέπει να αντικαταστήσουν το μέλι με λίγο stevia.

Υπάρχουν κίνδυνοι ή παρενέργειες;
Το κριθάρι περιέχει γλουτένη, οπότε όποιος έχει δυσανεξία ή αλλεργία στο αλεύρι και στη γλουτένη χρειάζεται να το αποφύγει. Τα συμπτώματα της αλλεργίας στο αλεύρι περιλαμβάνουν:

• Εξανθήματα

• Ναυτία, στομαχικές κράμπες, δυσπεψία, εμετός και διάρροια

• Πονοκέφαλοι

https://enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Η αποτοξίνωση είναι η κάθαρση του οργανισμού μας, μέσω της οποίας απομακρύνονται οι ελεύθερες ρίζες, οι τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα, που δημιουργούνται από το περιβάλλον, τον αέρα, το νερό και τα φαγητά που καταναλώνουμε, το κάπνισμα και το στρες.

Υπάρχουν πολλές αποτοξινωτικές «δίαιτες», όπως χυμοθεραπεία (καταναλώνονται μόνο φυσικοί χυμοί φρούτων ή/και λαχανικών), χυλοθεραπεία (καταναλώνεται χυλός από σιτάρι), φρουτοθεραπεία (καταναλώνονται μόνο φρούτα), χορτοθεραπεία (καταναλώνονται μόνο χόρτα και φρούτα), η διάρκεια των οποίων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3 ημέρες.

Περιορίστε το αλκοόλ, την καφεΐνη, το κάπνισμα και τα κορεσμένα λίπη.
Καταναλώστε βιολογικά φρούτα και λαχανικά, κυρίως μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, αγκινάρες, παντζάρια, καρότα, ραδίκια, εσπρεριδοειδή. Η αυξημένη περιεκτικότητα τους σε θείο, αντιοξειδωτικές βιταμίνες (βιταμίνη C) και κυναρίνη συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των τοξινών. Μην ξεχνάτε να πίνετε τους φυσικούς χυμούς της Οικογένειας Χριστοδούλου μεταξύ των γευμάτων για άμεση αποτοξίνωση.
Επιλέξτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν τις τοξίνες του εντέρου και να προάγουν την απέκκριση τους.
Δοκιμάστε σπιρουλίνα, πράσινο τσάι και εκχύλισμα βοτάνων πικραλίδας, κολλιτσίδας και γαϊδουράγκαθου. Δρουν διουρητικά και συμβάλλουν στην κάθαρση του συκωτιού. Μην ξεχνάτε τον κουρκουμά, που διεγείρει την λειτουργία του ήπατος και επιταχύνει την διαδικασία της αποτοξίνωσης.
Καταναλώστε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό! Το νερό είναι ο κυρίαρχος τρόπος φυσικής αποτοξίνωσης.
Αποφύγετε τη ζάχαρη. Ξεκινήστε με το να περιορίσετε τη ζάχαρη που καταναλώνετε. Προσέξτε την κατανάλωση της «κρυφής» ζάχαρης, πρόσθετων σακχάρων και γλυκαντικών ουσιών που βρίσκονται σε πολλά προϊόντα.

http://idiatrofi.gr/

Διατροφή

Έχετε δοκιμάσει ποτέ γουανάμπανα; Αν όχι, ορίστε 10 λόγοι για να το κάνετε!

Ο χυμός γουανάμπανα περιλαμβάνει βιταμίνες (C, B1 και B2) και μέταλλα (μαγνήσιο, κάλιο, χαλκός και σίδηρος) που δυναμώνουν το σώμα.

Αξιοσημείωτη είναι και η υψηλή περιεκτικότητά του σε ίνες, οι οποίες επιταχύνουν τη διαδικασία της πέψης.

Μπορεί να μην είναι κοινό φυτό, αλλά είναι γευστικό και ιδανικό για χρήση σε χυμούς και ποτά.

Πέραν από τη γεύση του, όταν το καταναλώνετε θα απολαύσετε και όλα τα οφέλη του στην υγεία σας.

1. Αποτρέπει τον καρκίνο
Έχει αποδειχθεί ότι ένα από τα οφέλη του χυμού από γουανάμπανα είναι η αποτροπή του καρκίνου και οποιουδήποτε κακοήθη όγκου.

Επιπλέον, είναι μία από τις λίγες φυσικές θεραπείες που αποτρέπουν δραστικά όλους τους τύπους καρκίνου, ειδικά του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη και των πνευμόνων.

Ο χυμός γουανάμπανα προσφέρει αντιοξειδωτική δράση στο σώμα καθώς βοηθά στην εξουδετέρωση των τοξινών οι οποίες προκαλούν χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος.
Γι’ αυτόν τον λόγο συνιστάται να παίρνετε τον χυμό γουανάμπανα ως φυσική θεραπεία που συνοδεύει ιατρικές διαδικασίες σε ασθενείς με καρκίνο.

2. Ο χυμός γουανάμπανα είναι ιδανικός για να χάσετε βάρος
Το φρούτο αυτό βοηθά να χάσετε βάρος επειδή έχει λίγες θερμίδες. 100 γραμμάρια φρούτου περιέχουν μόνο 65 θερμίδες.

Έτσι, ένας χυμός από αυτό το φρούτο μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

3. Προστατεύει τα όργανά σας και επιβραδύνει τη γήρανση
Η γουανάμπανα βοηθά στην αποτροπή της ζημιάς των νεύρων και διατηρεί υγιή την καρδιά.

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνη Β1 επιταχύνει τον μεταβολισμό σας, πράγμα το οποίο βοηθά στη σωστή κυκλοφορία του αίματος και της πίεσης.
Επιπροσθέτως, η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Β2 είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα, κάνοντας το νευρικό σύστημα να λειτουργεί και να συντηρεί την καρδιά.
Η μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C την καθιστά ένα εκπληκτικό αντιοξειδωτικό. Κατ’ επέκταση, βοηθά στην αύξηση της αντίστασης του σώματος και επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης.
4. Η γουανάμπανα αποτρέπει τη γρίπη
Χάρη στην προσφορά της σε βιταμίνη C που προαναφέραμε, η γουανάμπανα βοηθά επίσης στην αποτροπή και αντιμετώπιση της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος.

Αυτό έχει επίσης θετική επίπτωση στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς αυξάνει τις άμυνές σας για ν’ αντιμετωπίσουν τους ιούς και τα βακτήρια.

Επιπλέον, οι θρεπτικές της ιδιότητες επιτρέπουν στο σώμα σας να παραμένει υγιές.

5. Ενδυναμώνει τα οστά σας και αποτρέπει την οστεοπόρωση
Εξαιτίας της συμβολής του σε φώσφορο και ασβέστιο η γουανάμπανα είναι ιδανική για την εξασφάλιση της επαρκούς υγείας των οστών και των δοντιών.

Συνιστάται κυρίως για γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, καθώς είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να προστατεύσουν τα οστά τους από τη μικρότερη πυκνότητα όταν υποφέρουν από έλλειψη οιστρογόνων.

6. Η γουανάμπανα φροντίζει το συκώτι σας
Η συχνή κατανάλωση αυτού του φρούτου είναι ένας υγιής τρόπος να υποστηρίξετε τις λειτουργίες τόσο του συκωτιού όσο και της χοληδόχου κύστης.

Η πλούσια ποσότητά της σε αντιοξειδωτικά διευκολύνει την εκκαθάριση των προαναφερθέντων οργάνων και βοηθά στη διαδικασία της πέψης των λιπαρών, ώστε να δουλεύει το συκώτι κάτω από άψογες συνθήκες.

7. Είναι υγιεινή επιλογή για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη
Τα σάκχαρα που περιλαμβάνονται σ’ αυτό το φρούτο μπορούν να μεταβολιστούν εύκολα, και τα συμπλέγματά τους βοηθούν στην καταπολέμηση και σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Ο χυμός γουανάμπανα χωρίς γλυκαντικές ουσίες είναι μια πολύ φυσική επιλογή για ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από διαβήτη. Το ρόφημα αυτό θα σας προμηθεύσει με τις απαραίτητες θερμίδες χωρίς να αλλοιώσουν τα επίπεδα σακχάρου.

8. Η γουανάμπανα ρυθμίζει την εντερική εντερική διαμετακόμιση
Εξαιτίας των φυτικών ινών που περιέχει ο χυμός γουανάμπανα, καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.

Από την άλλη, είναι πολύ βοηθητική για την αναδόμηση και τη φροντίδα της εντερικής χλωρίδας, για να μπορέσει να βελτιστοποιηθεί το πεπτικό σύστημα.

9. Σας βοηθά να κοιμηθείτε
Σε πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν από αϋπνία συνιστάται να καταναλώνουν γουανάμπανα για την καταπολέμηση των διαταραχών ύπνου. Αυτό επειδή το φρούτο αυτό σας βοηθά να πάρετε ένα ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.

Είναι καλό επίσης για ανθρώπους με άγχος καθώς περιέχει θρεπτικές ουσίες που δρουν στο νευρικό σύστημα. Επιπλέον, λειτουργεί ως ένα φυσικό καταπραϋντικό το οποίο θα σας επιτρέψει να χαλαρώσετε πριν πάτε στο κρεβάτι.

10. Η γουανάμπανα αυξάνει την ενέργεια
Για ν’ αποφύγετε τα εμπορικά προϊόντα που δίνουν ώθηση στην ενέργεια και είναι πλούσια σε διεγερτικά συμπλέγματα, αξίζει να θυμάστε ότι η γουανάμπανα είναι μια υγιεινότερη πηγή ενέργειας.

Αυτό οφείλεται στη σημαντική της προσφορά σε φρουκτόζη, ένα φυσικό σάκχαρο που περιέχει αυτό το φρούτο και το οποίο μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει το σώμα τόσο σε φυσικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο.

Σας προτείνουμε να την καταναλώνετε στο πρωινό για να ξεκινάτε την ημέρα σας γεμάτοι ενέργεια.

meygeia.gr

Διατροφή

Τόσο τα Χριστούγεννα όσο και η Πρωτοχρονιά, έχουν παραδοσιακά σχετισθεί με την υψηλή κατανάλωση φαγητού, κάτι που δυσκολεύει αρκετά όσους βρίσκονται σε μία προσπάθεια απώλειας ή/ και συντήρησης του σωματικού τους βάρους. Η παραδοσιακή γεμιστή γαλοπούλα, τα ψητό χοιρινό, τα μελομακάρονα, οι δίπλες και οι κουραμπιέδες βρίσκονται παντού αυτές τις γιορτινές ημέρες, “προκαλώντας” όσους δεν μπορούν να τους αντισταθούν.

Λίγο παραπάνω φαγητό, λίγο παραπάνω ποτό και λίγο παραπάνω γλυκό, λοιπόν, αποτελούν τις κύριες αιτίες για τις οποίες το βάορς αρκετών ατόμων αυξάνεται κατά 2-3 κιλά αυτήν την περίοδο του χρόνου. Μπορεί το φαγητό να έχει συμβολική αξία, και τα εορταστικά τραπέζια να αποτελούν ένα μέσο που φέρνει πιο κοντά τους συγγενείς και τους φίλους, μην ξεχνάτε όμως πως αυτή ακριβώς η κατάσταση μπορεί να σας παρασύρει σε υπερβολές που αργότερα θα σας δημιουργήσουν τύψεις και ενοχές.

Ακολουθούν κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε τη διατροφή σας κατά τη διάρκεια των εορτών:

- Προσπαθήστε να διατηρήσετε το βάρος σας και όχι να χάσετε επιπλέον κιλά. Είναι πρακτικά αδύνατο να αντισταθεί κανείς τόσο στους εορταστικούς πειρασμούς ώστε να διατηρήσει την ενεργειακή του πρόσληψη στα επίπεδα που απαιτεί η απώλεια βάρους. “Κατεβάστε”, λοιπόν, τους στόχους σας προκειμένου να μην απογοητευτείτε!

- Εάν είστε καλεσμένοι σε δείπνο μην μένετε νηστικοί όλη την ημέρα. Καταναλώστε κανονικά το πρωινό σας, ένα ελαφρύ μεσημεριανό και στο ενδιάμεσο φρούτα, για να είστε σε θέση να ρυθμίσετε καλύτερα την πρόσληψη του φαγητού. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά και η πρόσληψη νερού, γι’ αυτό μην παραλείπετε να πίνετε 8-10 ποτήρια την ημέρα.

- Απολαύστε αποκλειστικά τα αγαπημένα σας εδέσματα. Προσπαθήστε να ξεκαθαρίσετε μέσα σας ποια είναι τα εορταστικά εδέσματα που σας αρέσουν περισσότερο και καταναλώστε μόνο αυτά σε μικρότερες ποσότητες. Μην ξεχνάτε πως η απόλαυση δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής. Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά πως μπορείτε να αισθανθείτε όμορφα και να ικανοποιήσετε στο έπακρο το αισθησιακό κομμάτι του ενστίκτου της πείνας καταναλώνοντας μόνο 2-3 κουταλιές από το αγαπημένο σας γλυκό.

- Ακολουθήστε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής ενδιάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ενώ είναι αρκετά δύσκολο να προσέξει κανείς ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, τις υπόλοιπες ημέρες είναι πιο εύκολο να τηρήσει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Μην ξεχνάτε τα όσπρια, τα λαδερά και άλλα γεύματα που απαρτίζονται από μη ζωικής προέλευσης τρόφιμα.

- Διατηρήστε ένα ικανοποιητικό επίπεδο καθημερινής φυσικής δραστηριότητας! Μην ξεχνάτε πως εκτός από τον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους, η άσκηση ανεβάζει τη διάθεση. Εάν δεν επιδίδεστε σε κάποιο σπορ μπορείτε να χορέψετε, να κάνετε τις εορταστικές σας αγορές περπατώντας, να χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ στο σπίτι, στην εργασία και τα πολυκαταστήματα, αλλά και να περιπλανηθείτε στους στολισμένους δρόμους της πόλης!

Κυριακού Κατερίνα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

http://idiatrofi.weebly.com/

Διατροφή

Το αρωματικό αυτό βότανο χρησιμοποιείται σε αλκοολούχα ποτά ενώ αναφέρεται και στη Βίβλο. Ωστόσο, μπορεί αυτό το βότανο να σκοτώσει τα παράσιτα και να καταπολεμήσει καρκίνο; Σύμφωνα με τις μελέτες, τα αποτελέσματα είναι θετικά.

Σε κάθε περίπτωση, εντούτοις, θα δούμε και τι είναι αυτό που πρέπει να προσέχουμε στην χορήγηση αψίνθου.


Καταπολεμά την ελονοσία.
Η ελονοσία είναι μια σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από ένα παράσιτο, το οποίο μεταδίδεται από δάγκωμα μολυσμένων κουνουπιών και εισβάλλει στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η αρτεμισινίνη είναι ένα εκχύλισμα απομονωμένο από το φυτό Artemisia annua και είναι φυτικό φάρμακο, το πιο ισχυρό ανθελονοσιακό φάρμακο στην αγορά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει συνδυαστικές θεραπείες που βασίζονται σε αρτεμισινίνη ως θεραπεία πρώτης γραμμής για ελονοσία απλής μορφής, τύπου P. falciparum malaria. (4)

Καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η αρτεμισινίνη μπορεί να καταπολεμήσει καρκινικά κύτταρα του μαστού με τον ίδιο τρόπο που εξαλείφει τα παράσιτα που προκαλούν ελονοσία. Έτσι, η άψινθος καθίσταται πιθανή φυσική επιλογή θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με μελέτες σε δείγματα κυττάρων καρκίνου του μαστού και φυσιολογικών κυττάρων μαστού που είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε θεραπεία εμπλουτισμένου σιδήρου, τα φυσιολογικά κύτταρα παρουσίασαν μικρή αλλαγή, αλλά μέσα σε 16 ώρες, σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα ήταν νεκρά, ενώ καταπολεμήθηκαν μόνο μερικά φυσιολογικά κύτταρα. Ο Henry Lai, ειδικός στη βιοιατρική, πιστεύει ότι επειδή ένα καρκινικό κύτταρο περιέχει 5-15 περισσότερους υποδοχείς από το κανονικό, απορροφά τον σίδηρο πιο εύκολα και ως εκ τούτου είναι πιο ευαίσθητο στην επίθεση της αρτεμισινίνης. (5)

Απομακρύνει τα Παράσιτα
Το βότανο αυτό χρησιμοποιείται για την εξάλειψη των εντερικών σκωλήκων. Η νόσος αυτή είναι η συνηθέστερη λοίμωξη από σκουλήκια στις Η.Π.Α. με τα ωάρια των σκουληκιών να εξαπλώνονται απευθείας από άτομο σε άτομο. Οι κυκλικοί σκώληκες ή οι νηματώδεις είναι παράσιτα που προσβάλλουν επίσης τα ανθρώπινα έντερα. Οι σκώληκες μπορεί να προκαλέσουν έντονη φαγούρα στην πρωκτική περιοχή ενώ τα σκουλήκια μπορούν να προκαλέσουν βήχα, δύσπνοια, κοιλιακό άλγος, ναυτία και διάρροια, αίμα στα κόπρανα, απώλεια βάρους και παρουσία σκουληκιού στο έμετο ή στα κόπρανα.

Τα παράσιτα θεραπεύονται με φυσικές θεραπείες. Η άψινθος (Artemisia absinthium), το μαύρο καρύδι (Juglans nigra) και το γαρύφαλλο (Syzygium aromaticum) χρησιμοποιούνται συνήθως για να καταπολεμήσουν τυχόν παρασιτική μόλυνση. Λέγεται ότι όταν αυτά τα τρία στοιχεία λαμβάνονται ταυτόχρονα, μπορούν να διακόψουν τον κύκλο ζωής του παρασίτου. (6)

Καταπολεμά τη νόσο του Crohn.
Σύμφωνα με μια διπλή τυφλή μελέτη στην Γερμανία, που εξέτασε την αποτελεσματικότητα ενός φυτικού μίγματος με άψινθο έναντι ενός εικονικού φαρμάκου σε ασθενείς που πάσχουν από νόσο του Crohn οι οποίοι ήταν ήδη σε σταθερή ημερήσια δόση στεροειδών, υπήρξε σταθερή βελτίωση στα συμπτώματα της νόσου του Crohn σε 18 ασθενείς (90%) οι οποίοι έλαβαν άψινθο παρά τη μείωση των στεροειδών. Μετά από οκτώ εβδομάδες θεραπείας με άψινθο, υπήρξε σχεδόν πλήρης ύφεση των συμπτωμάτων σε 13 (65%) ασθενείς αυτής της ομάδας σε αντίθεση με την άλλη ομάδα.

Τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά εντυπωσιακά και υποδηλώνουν ότι η αψιθιά μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει την ανάγκη για στεροειδή σε ασθενείς με νόσο του Crohn. Επιπλέον, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η άψινθος επιδρά θετικά στη διάθεση και την ποιότητα ζωής, η οποία δεν επιτυγχάνεται με άλλα πρότυπα φάρμακα για τη νόσο του Crohn. (7)

Διαθέτει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ικανότητες
Σύμφωνα με μελέτες in vitro το αιθέριο έλαιο αψίνθου έχει αντιμικροβιακή δράση, καταπολεμώντας ακόμη και στελέχη όπως το Ε. Coli και η σαλμονέλα. (8) Κάθε χρόνο, η σαλμονέλα προκαλεί τουλάχιστον 1 εκατομμύριο τροφικές δηλητηριάσεις στις ΗΠΑ, 19.000 νοσηλείες και 380 θανάτους. Το E. coli είναι επίσης ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σωρεία διαταραχών, όπως διάρροια, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πνευμονία και άλλες ασθένειες.

Η άψινθος σκοτώνει επίσης και μύκητες. Το αιθέριο έλαιο που προέρχεται από τα εναέρια μέρη του Artemisia absinthium έδειξε ότι ανέστειλε την ανάπτυξη ενός πολύ ευρέος φάσματος μυκήτων (11 για να είμαστε ακριβείς). Το αιθέριο έλαιο αψίνθου διαθέτει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες. (9)

Παράλληλα, σύμφωνα με άλλες μελέτες το αιθέριο έλαιο A. absinthium ανέστειλε την ανάπτυξη του Candida albicans. (10) Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος λοίμωξης και εντοπίζεται στη στοματική κοιλότητα, τον εντερικό σωλήνα και τον κόλπο, ενώ μπορεί να επηρεάσει το δέρμα και άλλες βλεννογόνους. Το Candida albicans μπορεί να προκαλέσει όλα τα είδη των κοινών αλλά εξαιρετικά ανεπιθύμητων συμπτωμάτων candida.

Θεραπεύει το SIBO (Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου)
Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από SIBO στρέφονται σε φυσικές και εναλλακτικές θεραπείες. Σύμφωνα με μελέτες τα φυτικά φάρμακα όπως η αψιθιά είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της οξείας υπερανάπτυξης των εντέρων ή των συμπτωμάτων SIBO.

Η τυπική θεραπεία για το SIBO περιορίζεται στα αντιβιοτικά με διαφορετικό εύρος αποτελεσματικότητας. Σύμφωνα με μελέτες σε ασθενείς με διάγνωση SIBO που έλαβαν είτε υψηλή δόση ριφαξιμίνης είτε φυτική θεραπεία για τέσσερις εβδομάδες, τα φυτικά προϊόντα περιείχαν αντιμικροβιακά βότανα όπως αψιθιά, ρίγανη, εκχύλισμα θυμαριού και βερβερίνης, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι παρέχουν ευρεία κάλυψη έναντι των βακτηρίων που προκαλούν SIBO.

Οι ασθενείς που ακολούθησαν φυτική θεραπεία, ποσοστό 46%, είχαν μείωση των συμπτωμάτων σε σύγκριση με το 34% εκείνων που έλαβαν ριφαξιμίνη. Οι παρενέργειες της ριφαξιμίνης περιελάμβαναν αναφυλαξία, κνίδωση, διάρροια και κολίτιδα C. difficile, σε αντίθεση με μειωμένες παρενέργειες της φυτικής θεραπείας.

Σύμφωνα με μελέτες, οι θεραπείες με βότανα είναι τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματικές με τη ριφαξιμίνη για την καταπολέμηση του SIBO. Επιπλέον, η θεραπεία με αψιθιά φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματική με την τριπλή αντιβιοτική θεραπεία για άτομα που δεν ανταποκρίνονται στη ριφαξιμίνη. (11)

Καταγωγή και χημικά συστατικά της αψίνθου!

Τι είναι ακριβώς η αψιθιά; Η Artemisia absinthium είναι πολυετές φυτό που ανήκει στην οικογένεια Asteraceae ή Compositae. Αυτό το φυτό απελευθερώνει μια μυρωδιά και έχει μια πικάντικη, πικρή γεύση. Πολλά είδη της οικογένειας artemisia τείνουν να έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες.

Το φυτό ττης αψιθιάς είναι εγγενές στην Ευρώπη και σε μέρη της Αφρικής και της Ασίας. Σήμερα, αναπτύσσεται επίσης ​​στις ΗΠΑ. Είναι θάμνος που συνήθως φτάνει το ένα μέτρο. Έχει γκριζοπράσινα, ή λευκά στελέχη που καλύπτονται από λεπτά τριχίδια και κιτρινοπράδινα φύλλα που είναι τριχωτά με μεταξένια υφή. Τα φύλλα του φυτού έχουν αδένες που περιέχουν ρητινώδη σωματίδια όπου αποθηκεύεται το φυσικό εντομοκτόνο.

Η γλυκιά αψιθιά (Artemisia annua), γνωστή και ως γλυκό φασκόμηλο, είναι ένας κοινός τύπος αψιθιάς που είναι ιθαγενής στην Ασία αλλά και σε περιοχές της Βόρειας Αμερικής.

Η αψιθιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε φρέσκια, είτε αποξηραμένη. Όλα τα εναέρια τμήματα (στέλεχος, φύλλα και λουλούδια) του φυτού έχουν φαρμακευτικές χρήσεις. Το αιθέριο έλαιο εξάγεται από τα φύλλα και τις ανθοφόρες κορυφές μέσω απόσταξης με ατμό και περιέχει τουλάχιστον 28 συστατικά που αντιπροσωπεύουν το 93,3% του αιθέριου ελαίου. Τα κύρια συστατικά είναι β-πινένιο (23,8%) και β-θουνόνη (18,6%). (12)

Η θουιόνη είναι δυνητικά δηλητηριώδες χημικό που βρίσκεται στην αψιθιά. Η απόσταξη του βοτάνου σε αλκοόλ αυξάνει τη συγκέντρωση θουιόνης, γεγονός που καθιστά την αψιθιά ένα ρόφημα με αμφιλεγόμενη ταυτότητα.

Οι βιολογικώς δραστικές ενώσεις της αψίνθου περιλαμβάνουν:


ακετυλένια (εστέρας trans-dehydromatricaria, C13 και C14 αιθέρες trans-spiroketalenol και άλλοι)
ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C)
αζουλένια (χαμαζουλένιο, διϋδροχαμαζουλένια, δισαβολένιο, καμφένιο, καδινένιο, σαβινένιο, οξικό trans-σαβινύλιο, φελλανδρένιο, πινένιο και άλλα)
καροτενοειδή
φλαβονοειδή (3-γλυκοζίτη κουερσετίνη, 3-ραμνογλυκοσίδη κουερσετίνη, 3-γλυκοσίδης spanacetin, 3-ραμνογλυκοσίδης spanacetin και άλλα)
λιγνίνες
φαινολικά οξέα (ρ-υδροξυφαινυλοξικό, ρ-κουμαρικό, χλωρογενές, πρωτοτεακουχικό, βανιλικό, συριγγικό και άλλα)
τανίνες
θουιόνη και ισοθειόνη
σεσκιτερπενικές λακτόνες (αψινθίνη, αρταμπσίνη, ανυψιντίνη, αρτεμετίνη, αρτεμισινίνη, αραβσίνη, αρταβίνη, αρταβισινολίδες, αρτεμνολίνη, μήτρακνη, ισοαβαστίνη και άλλες)
Ιστορία της αψιθιάς και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Η ονομασία αψιθιά προέρχεται από την αρχαία χρήση του φυτού και των εκχυλισμάτων του ως εντερικό ανθελμινθικό, αντιπαρασιτικό φάρμακο που απομακρύνει παρασιτικούς σκώληκες και άλλα εσωτερικά παράσιτα από το σώμα.

Στην αρχαία Αίγυπτο, ήταν ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φαρμακευτικό φυτό, ειδικά για εντερικές διαταραχές και ως πρόσθετο στο κρασί. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε στην ευρωπαϊκή λαϊκή ιατρική. Το φυτό, ως προσθήκη σε δυνατό τσάι, χρησιμοποιήθηκε παραδοσιακά στην Ευρώπη, καθώς και ως πικρό σταθεροποιητικό του στομάχου για να καταπολεμήσει τη δυσπεψία.

Χρήση της αψίνθου – παρενέργειες.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την αψιθιά – Συνταγές

Η αψιθιά κυκλοφορεί σε καταστήματα υγιεινής διατροφής, ως αιθέριο έλαιο, καθώς και σε μορφή κάψουλας, δισκίου, βάμματος και υγρού εκχυλίσματος. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί φρέσκια ή αποξηραμένη ως ρόφημα.

Χρησιμοποιείται καλύτερα αποξηραμένη, διότι περιέχει λίγη, αν υπάρχει, θουιόνη. Μπορείτε να μουλιάσετε μισό έως ένα κ.γ. αποξηραμένη ή φρέσκια ​​αψιθιά σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό για πέντε έως 15 λεπτά. Καλύτερα να μην χρησιμοποιείτε περισσότερα από ένα κουταλάκι του γλυκού από τα φύλλα, καθώς είναι πολύ ισχυρά και πικρά. Όσο περισσότερο μουλιάζει στο βραστό νερό, το ρόφημα γίνεται πιο ισχυρό αλλά και πιο πικρό – καλύτερα δε να μην προσθέτουμε ζάχαρη για καλύτερο αποτέλεσμα. Ωστόσο μπορούμε να προσθέσουμε μέντα ή γλυκάνισο.

Το ρόφημα με αψιθιά κάνει καλό στη δυσπεψία, ειδικά πριν από βαριά γεύματα που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα. Μπορεί επίσης να ληφθεί ως ένας τρόπος να τονώσουμε την ενέργειά μας.

Για εντερικές διαταραχές όπως τα σκουλήκια ή τα παράσιτα, είναι καλύτερο να παίρνετε σκόνη αψιθιάς σε μορφή χαπιού.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αψιθιά και άλλα βότανα σε μια συνταγή με πικρά βότανα. Τα πικρά ροφήματα είναι εξαιρετικά στην καταπολέμηση της δυσπεψίας.

Η αψιθιά πρέπει να λαμβάνεται μετά από συνεννόηση με τον γιατρό σας, σε μικρές δόσεις σύμφωνα με τις οδηγίες και όχι περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες τη φορά.

Δυνητικές παρενέργειες, αλλεργίες και αλληλεπιδράσεις

Η αψιθιά δεν πρέπει να λαμβάνεται για μακροχρόνια χρήση. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπερβαίνετε τις συνιστώμενες δόσεις, επειδή η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα τοξική. Καλύτερα να λαμβάνεται σε ξηρή μορφή, η οποία περιέχει λίγη, αν υπάρχει, θουιόνη.

Ο FDA θεωρεί την άψινθο μη ασφαλή για εσωτερική χρήση εξαιτίας της τοξικότητας του θουιόνης. Ωστόσο, θεωρείται ασφαλές όταν λαμβάνεται από το στόμα στις ποσότητες που συνήθως συναντώνται στα τρόφιμα και τα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των πικρών και του βερμούτ, εφόσον αυτά τα προϊόντα δεν περιέχουν θουιόνη. Η χρήση αψιθιάς για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες ή σε υψηλότερες από τις συνιστώμενες δόσεις μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, έμετο, ανησυχία, αϋπνία, ίλιγγο, τρόμο και επιληπτικές κρίσεις.

naturalsoul.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή