Νοεμβρίου 14, 2019

Διατροφή

Σε αντίθεση με το πλούσιο καλοκαίρι το οποίο και διαδέχεται, το φθινόπωρο είναι σχετικά φτωχό σε φρούτα και λαχανικά, αλλά παρέχει κάποια που έχουν υψηλή θρεπτική αξία και ελκυστική γεύση, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους στις συνταγές μας.

Ρόδι
Θα ήταν αδικία αν χαρακτηρίζαμε το ρόδι απλά ένα φρούτο. Το ρόδι είναι μια ‘υπερτροφή’. Ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι μας δίνει περίπου ¾ του φλιτζανιού σπόρους και μας παρέχει γύρω στις 100 θερμίδες. Οι σπόροι του είναι πλούσιοι βιταμίνη Κ, σε φυλλικό οξύ και σε κάλιο. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτός ο σφαιρικός καρπός, καθώς και ο χυμός του, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι τανίνες, οι πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, οι οποίες παρουσιάζουν ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποια χρόνια νοσήματα. Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι ο χυμός του ροδιού μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο του καρκίνου του προστάτη.

Ο χυμός του ροδιού φαίνεται να έχει καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, κατεβάζει την αρτηριακή πίεση (συγκεκριμένα τη συστολική) και εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL). Το καθάρισμα του ροδιού μπορεί να χρειάζεται λίγη υπομονή αλλά η γευστική του και διατροφική του αξία θα μας αποζημιώσει. Μπορούμε να προσθέσουμε τους σπόρους του ροδιού στο γιαούρτι, στις σαλάτες, στο ρύζι, στο κουσκούς ή να κάνουμε ωραίες σάλτσες για τα ψητά κρεατικά.

Κολοκύθα
Η σάρκα της κολοκύθας είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, καροτενοειδή και φυτικές ίνες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κολοκύθα για να φτιάξουμε αλμυρές ή γλυκιές πίτες, να την προσθέσουμε ψητή στην σαλάτα μας ή να φτιάξουμε νόστιμα ριζότο. Θρεπτική αξία δεν έχει μόνο η σάρκα αλλά και οι σπόροι της. Οι κολοκυθόσποροι μπορούν να αποτελέσουν ένα γευστικό και θρεπτικό σνακ καθώς είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Επίσης, οι σπόροι περιέχουν ένα αμινοξύ που βάση μελετών φαίνεται να βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης.

Μήλο
Τα μήλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως είναι οι φυτικές ίνες, σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ και βιοτίνη, σε μέταλλα (φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο) και φυτοχημικές ουσίες. Τα μήλα βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου λόγω των διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών που περιέχονται σε αυτό. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μήλων κάνει καλό στην καρδιά κυρίως μειώνοντας την κακή χοληστερόλη, αλλά και στο μυαλό, αφού φαίνεται ότι προστατεύει από τη νόσο του Alzheimer. Επιπρόσθετα, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη, το μήλο βοηθάει στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης σε σταθερά επίπεδα γεγονός που το κάνει καλή επιλογή για σνακ από άτομα με διαβήτη ή άτομα που βρίσκονται σε προσπάθεια απώλειας βάρους.



Διατροφή

Διατροφολόγοι αποκαλύπτουν ποιες τροφές πρέπει να συνδυάζονται μεταξύ τους ώστε τα γεύματά μας να γίνονται πιο υγιεινά για εμάς.

Μία διατροφή για να είναι υγιεινή και ισορροπημένη, δεν πρέπει μόνο να περιέχει πλούσια ποικιλία συστατικών, αλλά οι τροφές να συνδυάζονται σωστά έτσι ώστε να ενισχύεται η θρεπτική τους αξία, λόγω της ιδανικής αλληλεπίδρασης των συστατικών τους.

Οταν σκεφτόμαστε τι να μαγειρέψουμε, συνήθως μας προβληματίζει η νοστιμιά. Πέρα όμως από αυτό, θα έπρεπε να υπολογίζουμε αν οι τροφές που μαγειρεύουμε συνδυάζονται σωστά ή όχι. Το πώς θα συνδυάσεις τις τροφές είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που χρειάζεται να ξέρεις για τη διατροφή σου. Κάποιοι συνδυασμοί τροφών είναι πολύ ωφέλιμοι για τον οργανισμό.

Οι συνδυασμοί τροφών, το λεγόμενο food pairing, είναι γνωστό στη γαστρονομία. Ωστόσο, πέρα από την απόλαυση, υπάρχει και το χρήσιμο του πράγματος. Οι παρακάτω συνδυασμοί τροφών έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως κάνουν καλό στην υγεία και μάλιστα σε συγκεκριμένες λειτουργίες του οργανισμού.

Μήλο & κόκκινα μούρα
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο συνδυασμός μήλου με τα κόκκινα μούρα είναι αντικαρκινικός. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μήλου ολοκληρώνονται από εκείνες των μούρων και το αποτέλεσμα πλήττει τα καρκινικά κύτταρα.

Νουντλς & Μπρόκολο
Αυτός ο συνδυασμός τροφών ωφελεί την υγεία της καρδιάς. Το μπρόκολο κάνει καλό στο καρδιαγγειακό σύστημα καθώς ενεργοποιεί ένα μηχανισμό που αποτρέπει την απόφραξη των αρτηριών.

Κρεμμύδι & ρεβίθια
Τα ρεβίθια βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής, γεγονός που συστήνει τη συχνή εβδομαδιαία κατανάλωσή τους. Οπως και τα άλλα όσπρια, τα ρεβίθια αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, σιδήρου, βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, μαγνησίου και είναι ελεύθερα γλουτένη. Αν θέλετε ενέργεια για να αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις της ημέρας τότε ο συνδυασμός κρεμμυδιού με ρεβίθια είναι ο κατάλληλος.

Tofu & jalapenos
Ερευνες έχουν τονίσει πως η γενιστίνη, μια ισοφλαβίνη που εντοπίζεται στα προϊόντα σόγιας, όταν συνδυάζεται με την αντιοξειδωτική καψαϊκίνη των καυτερών jalapenos, μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου και τις καρδιακές παθήσεις.

Πράσινο τσάι & χυμός λεμονιού
Ο σούπερ αντιοξειδωτικός συνδυασμός που είναι ιδανικός για αποτοξίνωση. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού με φυσικό λεμόνι βοηθάει στην ταχύτερη απορρόφηση των κατεχινών από τον οργανισμό. Αυτό το ρόφημα είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Πράσινο τσάι με λεμόνι για αντιοξειδωτική δράση.
Σολομός & σουσάμι
Αυτός ο συνδυασμός έχει αποδειχτεί ότι μειώνει δραστικά τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Ερευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D και ασβεστίου μειώνουν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου κατά 40%.

https://www.bovary.gr

Διατροφή

Οι ειδικοί λένε ότι η διατροφή θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της αρθρίτιδας. Ορισμένα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα σε άλλα μέρη του σώματος, ή γενικότερα συμπτώματα όπως κόπωση και απώλεια βάρους.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια μακροχρόνια κατάσταση που προκαλεί πόνο, οίδημα και ακαμψία στις αρθρώσεις και επηρεάζει κυρίως τα χέρια πόδια και τους καρπούς. Οι άνθρωποι που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα συχνά βιώνουν περιόδους όπου τα συμπτώματα επιδεινώνονται, αλλά αυτές οι περίοδοι είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Η διατροφολόγος Cassandra Barns περιγράφει τις πιο σημαντικές τροφές που οφείλουν να αποφεύγουν οι πάσχοντες από αρθρίτιδα:

Κόκκινο Κρέας
Τα κόκκινα κρέατα περιέχουν σχετικά υψηλά επίπεδα λιπαρού οξέος ωμέγα-6 (αραχιδονικό οξύ), το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε προ-φλεγμονώδεις ουσίες στο σώμα και μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο και τη φλεγμονή. Μια μικρή ποσότητα καλής ποιότητας κόκκινου κρέατος μπορεί να είναι ευεργετική, παρέχοντας καλά επίπεδα θρεπτικών ουσιών, όπως ο σίδηρος. Ωστόσο, τα άτομα με αρθρίτιδα μπορεί να επωφεληθούν αν περιοριστούν σε 1-2 μερίδες την εβδομάδα.

Τηγανητές Τροφές
Προσπαθήστε να αποφύγετε τα τηγανισμένα τρόφιμα, ειδικά αυτά που τηγανίζονται σε φυτικά έλαια Τα φυτικά έλαια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, για τα οποία μιλήσαμε παραπάνω. Επίσης τα λιπαρά αυτά παθαίνουν τάγγιση, όταν θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως συμβαίνει στο τηγάνισμα.

Καφές
Ο καφές μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της οξύτητας του αίματος, η οποία μπορεί να επιδεινώσει οποιαδήποτε φλεγμονή. Ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν αποτελεί καλή εναλλακτική λύση καθώς εξακολουθεί να περιέχει ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για το σώμα. Επιλέξτε καλύτερα πράσινο τσάι και τσάι από βότανα.

Αναψυκτικά και γλυκά
Όπως ο καφές, έτσι και τα ανθρακούχα ποτά και τα ζαχαρούχα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν την οξύτητα του αίματος, επιδεινώνοντας τη φλεγμονή. Τα καλύτερα ποτά είναι το καθαρό νερό, το τσάι από βότανα και οι χυμοί φρούτων, όταν αραιώνονται μισό και μισό με νερό, αλλά πρέπει να αποφεύγετε τον χυμό πορτοκαλιού, καθώς μπορεί να είναι πολύ όξινος.

Σιτάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα
Οι τροφικές αλλεργίες, ή δυσανεξίες μπορεί να είναι μια κοινή αιτία στην φλεγμονή, καθώς συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αντιδρά υπερβολικά σε κάποια ουσία που περιέχεται σε τρόφιμα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν επιδείνωση του πόνου των αρθρώσεων και μπορεί να είναι ένας μεγάλος μπελάς για εκείνους με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι δυσανεξίες στο σιτάρι, ειδικότερα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα συχνές, και ορισμένα άτομα βρίσκουν ότι η εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για το σιτάρι και τα τρόφιμα με βάση το σιτάρι μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στη φλεγμονή και τον πόνο.

Και οι δυσανεξίες στις γαλακτοκομικές τροφές (ειδικά αυτές που προέρχονται από το αγελαδινό γάλα) μπορούν να είναι αίτια για επιδείνωση του πόνου από αρθρίτιδα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν, επίσης αραχιδονικό οξύ, το οποίο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί να μετατραπεί σε προ-φλεγμονώδεις ουσίες.

Ορισμένα λαχανικά
Κάποια λαχανικά μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή για ορισμένα άτομα με αρθρίτιδα. Τέτοια είναι οι ντομάτες, οι λευκές πατάτες, οι μελιτζάνες και οι πιπεριές. Τα περισσότερα άλλα λαχανικά είναι ευεργετικά και πρέπει να αποτελούν το κύριο μέρος των περισσότερων γευμάτων.

Πηγή:iatropedia.gr

https://indicator.gr

Διατροφή

Κάστανα, χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή, τη χρήση και τη συντήρησή τους
Τα πρώτα κάστανα στους πάγκους της λαϊκής αγοράς και στα ράφια των μανάβικων κάνουν την εμφάνισή τους τον Οκτώβριο και μας βάζουν σε χειμωνιάτικη διάθεση. Την «τιμητική» τους έχουν βέβαια το Δεκέμβριο και ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων ως συνοδευτικό στα γιορτινά κρέατα και τη παραδοσιακή γαλοπούλα ή ως υλικό σε πολλά γλυκά.

Όταν αγοράζουμε ωμά κάστανα, διαλέγουμε αυτά που είναι μεγάλα, με λαμπερή φλούδα, χωρίς σκασίματα ή τρύπες. Για να βεβαιωθείτε για τη φρεσκάδα τους, ανοίξτε μερικά και ελέγξετε το εσωτερικό τους να είναι υπόλευκο και αποφύγετε εκείνα που παρουσιάζουν μούχλα ανάμεσα στη σάρκα και το εξωτερικό τους κέλυφος.

Δεδομένου ότι είναι πλούσια σε άμυλο και χαμηλά σε λιπαρά σε σχέση με άλλους καρπούς, έχουν την τάση να χαλούν γρηγορότερα εάν εκτεθούν στον αέρα και σε υγρές συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Tα αποθηκεύετε όπως τα λαχανικά και τα φρούτα στο ψυγείο για μερικές εβδομάδες. Αν τα βράσετε και τα αποφλοιώσετε, πρέπει να τα βάλετε σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς στο ψυγείο, όπου διατηρούνται έως 2 μήνες ή, εναλλακτικά, στην κατάψυξη έως ένα χρόνο.

Βραστά Κάστανα
Χαράζουμε σταυρωτά την κοίλη επιφάνειά τους. Στη συνέχεια, τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει, προσθέτοντας λίγο αλάτι και τα αφήνουμε να ζεματιστούν. Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από το νερό και αφαιρούμε το τσόφλι τους. Τα ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν καλά και να μαλακώσουν. Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν κάστανα είναι πλέον χλιαρά, αφαιρούμε το χνούδι τους.

Κάστανα ψητά στο φούρνο ή στο γκριλ
Αν προτιμάτε να τα ψήσετε, τότε τα βρέχετε με νερό, τα χαράζετε διαγώνια την κορυφή τους με ένα αιχμηρό μαχαίρι και τα βάζετε να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C πάνω σε μια λαμαρίνα, για περίπου 25 λεπτά και με το κοτσάνι προς τα πάνω, γυρίζοντάς τα .

Εναλλακτικά τα ψήνετε στο γκριλ σε μέτρια θερμοκρασία, για 15 λεπτά μέχρι να ανοίξει το κέλυφος και να μαλακώσουν. Αν τυλίξουμε αμέσως τα ζεστά μαγειρεμένα κάστανα με μια πετσέτα για λίγα λεπτά μπορούμε να αφαιρέσουμε το εξωτερικό κέλυφος και τον εσωτερικό καφέ φλοιό με μεγαλύτερη ευκολία.

Διατροφή

Το σοβαρό διατροφικό λάθος που κάνουμε και οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη κατακράτηση
Αν θέλετε επίπεδη κοιλιά, είναι ο μεγάλος εχθρός σας

Το λίπος της κοιλιακής χώρας αποτελεί μυστήριο για πολλές εκεί έξω, καθώς είναι ένα από αυτά τα πράγματα που καλύπτονται από μύθους και παραπληροφόρηση.

Κι έτσι ακόμα και μια εξαντλητική δίαιτα ή ένα αυστηρό πρόγραμμα γυμναστικής δεν θα έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα αν δεν κατανοήσουμε τους μηχανισμούς της απώλειας βάρους.

Την ώρα που η διατροφική ισορροπία είναι το ζητούμενο και για την επίπεδη κοιλιά, σαν αυτή των μοντέλων που τόσο αγαπάμε να βλέπουμε, υπάρχει ένα λάθος που υπονομεύει κάθε προσπάθεια, όσο φιλότιμη κι αν είναι.

Όπως μας λέει η διατροφολόγος και συνεργάτιδα των «New York Times», Kimberly Snyder, μην πίνετε νερό με τα γεύματά σας! Μια συμβουλή που μπορεί να μοιάζει παράξενη, η Snyder βάζει ωστόσο τα πράγματα στη θέση τους:

«Με το νερό που καταναλώνετε με τα γεύματά σας, αραιώνετε ακόμη περισσότερο τα υγρά στοιχεία του πεπτικού σας συστήματος και τελικά επιβραδύνετε τη διαδικασία της πέψης. Επομένως, αν και είναι σημαντικό να διατηρείτε ενυδατωμένο όλη τη μέρα τον οργανισμό σας, κάντε μια παύση κατά τη διάρκεια του φαγητού για να περιορίσετε το φούσκωμα»…

https://www.newsbeast.gr

Διατροφή

Αυτό συμβαίνει στο σώμα σας με την κετογονική διατροφή
Πως επηρεάζει το σώμα σας αυτή η ιδιαίτερα δημοφιλής διατροφή.
Julia Ries, HuffPost US
Η κετογονική διατροφή δεν είναι κάτι νέο. Αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλής τρόπους για να χάσει κάποιος κιλά.

Πρόκειται για ένα σχήμα διατροφής το οποίο βασίζεται στην κατανάλωση υψηλού ποσοστού λιπιδίων και χαμηλού ποσοστού υδατανθράκων, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο ιερό δισκοπότηρο της κετογονική διατροφή: την κέτωση, μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός δεν έχει αρκετή γλυκόζη και στρέφεται στη χρήση κετόνων, δηλαδή αρχίζει να καίει το λίπος που υπάρχει.

Εδώ είναι με λίγα λόγια η βασική διαδικασία όταν βρίσκεστε σε κέτωση: Τα κύτταρα του σώματος παίρνουν συνήθως ενέργεια από τους υδατάνθρακες. Αλλά όταν ακολουθείτε κετογονική διατροφή «αυτό που κάνετε πραγματικά είναι κάνετε το σώμα σας να λιμοκτονήσει από υδατάνθρακες, έτσι πρέπει να στραφεί στην επόμενη πηγή ενέργειας, το λίπος», εξηγεί η Rabia De Latour, γαστρεντερολόγος και καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Langone Health της Νέας Υόρκης. Τότε το σώμα καίει αυτό το λίπος.

Αυτή η δίαιτα δεν βάσει περιορισμούς όσον αφορά στις θερμίδες που μπορείτε να καταναλώσετε ή στην ποσότητα του φαγητού. Αντίθετα, έχει να κάνει μόνο με το τι τρώτε. Τα περισσότερα σχήματα αυτής της διατροφής περιλαμβάνουν πολλά θαλασσινά, κόκκινο κρέας, πουλερικά, τυριά, λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες (αντίο καρότα και καλαμπόκι), αυγά, γιαούρτι και καλά λιπαρά (καλωσήρθες αβοκάντο).

Επίσης πρέπει να αποφεύγετε τα τρόφιμα με ζάχαρη και υδατάνθρακες, στα οποία περιλαμβάνονται πολλά φρούτα, σιτηρά και όσπρια.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτή τη διατροφή, πιθανότατα να βιώσουν κάποια συμπτώματα και ανεπιθύμητες ενέργειες, όσο το σώμα προσαρμόζεται σε αυτό το στυλ διατροφής. Ακολουθούν ορισμένα από αυτά.

Όταν ξεκινάτε μια τέτοια διατροφή, το σώμα σας πρέπει να περάσει από πολλά στάδια για να φτάσει στην κέτωση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται σαν να έχουν γρίπη και βιώσουν συμπτώματα όπως η κεφαλαλγία, η θολούρα, η ναυτία και η υπνηλία, σύμφωνα με την Priya Khorana, διατροφολόγο.

Το κλειδί είναι να καταναλώνετε αρκετό νερό και να αναπληρώσετε την πρόσληψη αλατιού. Τα καλά νέα είναι ότι αυτά τα συμπτώματα διαρκούν λίγες μόνο μέρες.

Ζητάτε υδατάνθρακες
Αν έχετε συνηθίσει να τρώτε πολλούς υδατάνθρακες, σίγουρα θα τους αποζητάτε όσο απαγορεύονται.

«Λογικά αν το σκεφτεί κάποιος, αν σας πούνε ότι δεν μπορείτε να φάτε υδατάνθρακα για μια εβδομάδα, θα αρχίσετε να τους αποζητάτε αμέσως», λέει η De Latour. Επιπλέον, τα κύτταρα θα θέλουν ό,τι είναι συνηθισμένα να χρησιμοποιούν ως ενέργεια.

Ωστόσο, μόλις φτάσετε στην κέτωση και το σώμα σας συνηθίσει τη διατροφή, οι επιθυμίες αυτές για αμυλώδη, ζαχαρούχα τρόφιμα, πιθανόν να υποχωρήσουν. Βέβαια θα πρέπει να ξέρετε ότι οι υδατάνθρακες δεν είναι απαραίτητα «εχθρός» και γενικά χρειάζεται κάποια ποσότητα στη διατροφή για να λειτουργείτε σωστά.

Γενικά στις δίαιτες αισθανόμαστε πείνα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει στην κετογονική διατροφή. Αυτό γιατί δεν περιορίζετε την ποσότητα του φαγητού, απλά τον τύπο του.

Όπως λέει η De Latour, η πρωτεΐνη και τα λιπαρά σαν κάνουν να αισθάνεστε χορτασμένοι πιο γρήγορα και για περισσότερο χρόνο, γιατί χρειάζονται περισσότερο χρόνο να απορροφηθούν στη διαδικασία της χώνεψης. Οι υδατάνθρακες από την άλλη διασπώνται γρήγορα, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε ότι πεινάτε πιο γρήγορα.

Θα έχετε απώλεια βάρους
Αν εφαρμόσετε αυστηρά την κετογονική διατροφή -που περιλαμβάνει 75% λιπαρά, 20% πρωτεΐνη and 5% υδατάνθρακες— τότε θα έχετε απώλεια βάρους.

«έχει παρατηρηθεί μια μικρή απώλεια λίπους, βραχυπρόθεσμα, σε άτομα που έχουν ακολουθήσει κετογονική διατροφή. Ωστόσο, στην πραγματική ζωή, είναι δύσκολο να διατηρήσει κανείς μια τέτοια διατροφή, με 70-75% λιπαρά», λέει η Ania Jastreboff, ενδοκρινολόγος στο Yale Medicine.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν είναι ασφαλές να ακολουθήσει κανείς αυτή τη διατροφή για πολύ καιρό και δεν το συστήνουν. Επιπλέον, δεν υπάρχει επαρκής έρευνα για τις επιπτώσεις μακροπρόθεσμα, όπως εάν η απώλεια θα συνεχιστεί ή θα σταματήσει όσο συνεχίζετε την εν λόγω περιοριστική διατροφή.

Ετοιμαστείτε για πολλές επισκέψεις στην τουαλέτα
Όταν πραγματοποιείται η κέτωση, τότε τα νεφρά αποβάλουν περισσότερο νάτριο και υγρά, με αποτέλεσμα να γεμίζει η ουροδόχου κύστης. Άρα ετοιμαστείτε για συχνές επισκέψεις στη τουαλέτα.

«Όσο το σώμα καίει την αποθηκευμένη γλυκόζη στο ήπαρ και τους μυς τις πρώτες ημέρες έναρξης της κετογονικής δίαιτας, θα απελευθερώσει πολλά υγρά σε αυτή τη διαδικασία», λέει η Khorana.

Όταν ουρείτε συχνά, αποβάλλετε πολλούς ηλεκτρολύτες και μεταλλικά στοιχεία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και κράμπες, γι ’αυτό είναι σημαντικό να πίνετε πολύ νερό.

...αλλά όχι για το No 2
Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της κετογονικής δίαιτας, λόγω της απώλειας των υγρών.

Η βασική δουλειά του παχέος εντέρου είναι να ρυθμίζει τα υγρά του σώματος, έτσι όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο το παχύ έντερο παίρνει νερό από τα κόπρανα (για να το δώσει σε άλλα μέρη του σώματος) με αποτέλεσα τα κόπρανα να είναι στεγνά έχοντας ως αποτέλεσμα τη δυσκοιλιότητα, λέει η De Latour.

Για να καταπολεμήσετε αυτό το σύμπτωμα, πρέπει να καταναλώνετε πολλά υγρά και να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών (αβοκάντο, σπόρους chia, χόρτα και ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα).


Όταν ξεκινήσετε αυτού του είδους τη διατροφή, η ενέργειά σας πιθανόν να πέσει. Αλλά, όπως και με πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα, έτσι και αυτό, θα περάσει. Εξακολουθείτε να δίνεται ενέργεια στο σώμα σας, απλά διαφορετικό είδος, οπότε θέλει χρόνο να προσαρμοστεί, λέει η De Latour. Μερικοί λάτρεις της κέτο λένε ότι μόλις το σώμα προσαρμοστεί, αισθάνονται πιο ενεργητικοί.

Κάθε σώμα είναι μοναδικό και ανταποκρίνεται διαφορετικά σε διάφορες δίαιτες, θυμίζει η Jastreboff. Μπορεί να βιώσετε όλα αυτά τα συμπτώματα ή και κανένα.

Επίσης δεν υπάρχει ένα πλάνο διατροφής που να ταιριάζει σε όλους. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν αποφασίσετε να αλλάξετε δραστικά τη διατροφή σας. Αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε την κέτο δίαιτα και δεν σας αρέσει ο τρόπος που σας κάνει να αισθάνεστε, μιλήστε και με το γιατρό σας, καθώς θα είναι σε θέση να σας προτείνει ένα πλάνο διατροφής που λειτουργεί καλύτερα για τον δικό σας οργανισμό.

*Μετάφραση/αναδημοσίευση από την HuffPost

Διατροφή

Ένα μοναδικό λαχανικό που πραγματικά αξίζει να εισάγουμε στη διατροφή μας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη συνολική μας υγεία

Η αντικαρκινική τροφή που ρίχνει τη χοληστερόλη και προστατεύει από την άνοια
Όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα λαχανικά, όσο λιγότερο μαγειρεύεται η μελιτζάνα, τόσο περισσότερο διατηρεί τα θρεπτικά της συστατικά. Κι αυτό εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι οι μελιτζάνες περιέχουν πολύ νερό (93%), πράγμα που ωφελεί και την καλή ουροποιητική λειτουργία του ατόμου που τις καταναλώνει.

Μερικές από τις βασικότερες θεραπευτικές ιδιότητες της μελιτζάνας είναι εξαιρετικά σημαντικές:

– Η κατανάλωση μελιτζάνας συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας, συνολικής θνησιμότητας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.
– Η κατανάλωσή της βελτιώνει την επιδερμίδα και τα μαλλιά και αυξάνει την ενέργεια του οργανισμού.
– Εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε φλαβονοειδή, και κυρίως της ουσίας νασουσίνης, η κατανάλωσή της μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο και της εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
– Η αυξημένη πρόσληψη ανθοκυανινών (πολυφαινόλες στο δέρμα της μελιτζάνας) έχει συσχετιστεί με την σημαντικά χαμηλότερη πίεση, επειδή διευκολύνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Αποφεύγονται ψυχικές διαταραχές και βελτιώνεται η μνήμη.
– Οι φυτικές ίνες που περιέχει, ανακουφίζουν τη δυσκοιλιότητα και εμποδίζουν τη δημιουργία αιμορροΐδων και κολίτιδας.
– Λόγω της περιεκτικότητάς της σε μέταλλα και βιταμίνες, η κατανάλωσή της βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος, του εντέρου και των νεφρών.
– Το χλωρογενικό οξύ που περιέχεται στη μελιτζάνα ευθύνεται για χαμηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα.
– Έχει λίγες θερμίδες, καθόλου λίπος και κατά τη διάρκεια της πέψης απορροφά το λίπος άλλων τροφών, βοηθώντας έτσι στην απώλεια βάρους.

https://ygeiamou.gr

Διατροφή

Ο οργανισμός μας χρειάζεται βιταμίνη Ε για να λειτουργήσει, καθιστώντας τη μια απαραίτητη βιταμίνη. Είναι λιποδιαλυτή, που σημαίνει ότι προϋποθέτει λιπαρά, τα οποία λαμβάνει από τη διατροφή μας για να απορροφηθεί επαρκώς. Η βιταμίνη Ε αποθηκεύεται κυρίως στο ήπαρ πριν απελευθερωθεί στο αίμα προς χρήση.

Η έλλειψή της είναι σπάνια και συνήθως είναι αποτέλεσμα μιας υποβόσκουσας πάθησης. Κάποια βρέφη πρόωρα γεννημένα παρουσιάζουν επίσης χαμηλά επίπεδα.

Η βιταμίνη Ε εμφανίζεται σε οκτώ χημικές μορφές. Με ένα αιματολογικό τεστ, ένας γιατρός μπορεί να μάθει πόση άλφα-τοκοφερόλη έχει ένα άτομο (μια εκ των μορφών). Ένα φυσιολογικό επίπεδο είναι συνήθως 5.5–17 milligrams ανά λίτρο. Οι αριθμοί είναι διαφορετικοί για τα πρόωρα βρέφη και τα παιδιά κάτω των 17 ετών. Όταν ένας ενήλικας έχει κάτω από 4 mg/L, απαιτείται συμπλήρωμα.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της έλλειψης
– Μυϊκή αδυναμία: Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αποτελεί ένα από τα κύρια αντιοξειδωτικά και η ανεπάρκεια επιτρέπει την ανάδυση του οξειδωτικού στρες, που μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία.

– Συγχρονισμός και δυσκολία στο περπάτημα: Η έλλειψη μπορεί να προκαλέσει ζημιά στους νευρώνες Purkinje, βλάπτοντας την ικανότητά τους να μεταδίδουν σήματα.

– Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα: Η βλάβη σε νεύρα μπορεί να τα εμποδίσει να μεταδίδουν σωστά σήματα και προκαλώντας προβλήματα, όπως περιφερική νευροπάθεια.

– Επιδείνωση της όρασης: Η έλλειψη σε βιταμίνη Ε μπορεί να αποδυναμώσει τους υποδοχείς φωτός στον αμφιβληστροειδή και σε άλλα κύτταρα στα μάτια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην όραση.

– Προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα

Αιτίες της έλλειψης σε βιταμίνη Ε
Κληρονομικότητα
Το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε αν κάποιος έχει διαγνωστεί με κάποια σπάνια, κληρονομούμενη ασθένεια. Δύο από αυτές, η συγγενής αβηταλιποπρωτειναιμία και η οικογενειακή απομονωμένη ανεπάρκεια σε βιταμίνη Ε προκαλούν τέτοια προβλήματα.

Παθήσεις
Κάποιες από αυτές περιλαμβάνουν:

– χρόνια παγκρεατίτιδα

– κοιλιοκάκη

– κυστική ίνωση

– χολοστατική ηπατική νόσο

Η έλλειψη είναι επίσης συνηθισμένη στα νεογέννητα και σε πρόωρα γεννημένα μωρά που έχουν χαμηλό βάρος.

Βιταμίνη Ε στη διατροφή μας
Είναι αρκετά σπάνιες οι περιπτώσεις ένα άτομο να έχει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Ε εκτός κι αν υπάρχει κάποια υποβόσκουσα χρόνια πάθηση, κληρονομικότητα ή διατροφή εξαιρετικά χαμηλή σε λιπαρά. Για άλλους, τα συμπληρώματα συνήθως δεν είναι απαραίτητα.

Επίσης, η βιταμίνη Ε βρίσκεται πλούσια σε ορισμένες κοινές τροφές:

– φυτικά λάδια, όπως από φιστίκι και ελαιόλαδο

– ξηροί καρποί, σπόροι

– δημητριακά

– γάλα

– στα περισσότερα λαχανικά, όπως στο σπανάκι, στις κόκκινες πιπεριές, στα αβοκάντο και στα σέσκουλα.

Παρενέργειες
Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε εδώ ότι καμία βιταμίνη σε υπερβολικές ποσότητες δεν κάνει καλό στον οργανισμό μας. Τα πολύ υψηλά επίπεδα της βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγίες, μυϊκό πόνο, διάρροια και εμετό. Επίσης, οι υψηλές ποσότητες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα αντιπηκτικά και φάρμακα της χημειοθεραπείας.

Διατροφή

Οι κολοκυθόσποροι είναι γνωστοί και ως πασατέμπος.

Τρώγονται ψημένοι και αλατισμένοι ή ακόμα και ωμοί. Θεωρούνται ένα εξαιρετικό σνακ, με πολλά οφέλη για την υγεία. Οι κολοκυθόσποροι είναι μίνι θρεπτικές «βόμβες»!

Ο κολοκυθόσπορος ανήκει στην οικογένεια curcubitapepo και αποτελεί το πολυτιμότερο τμήμα της κολοκύθας με πολλαπλές θρεπτικές ιδιότητες.

Εχει υψηλές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων αλλά και μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, τρυπτοφάνης, Βιταμίνης Ε και Βιταμίνης Κ και φυτοστερόλες.

Είναι πλούσιος σε σίδηρο και μαγνήσιο, χαρίζοντας ενέργεια και δύναμη στον οργανισμό, συμβάλλοντας και στην υγεία των οστών.

Οι δίαιτες πλούσιες σε σπόρους κολοκύθας έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

1. Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου μας

Είναι μια φυσική πηγή τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέως που μπορεί να βοηθήσει στην προαγωγή του ύπνου.

2. Κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς

Το μαγνήσιο που περιέχουν οι κολοκυθόσποροι ωφελεί την καρδιά και έχει αποδειχτεί ότι ωφελεί την αρτηριακή πίεση και συμβάλλει στην πρόληψη της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

3. Ενισχύουν τον μεταβολισμό

Είναι απαραίτητο να παίρνουμε καθημερινά μια σταθερή και επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης μέσω της διατροφής μας, η οποία βοηθά με την σειρά της στην ενίσχυση του μεταβολισμού. Οι σπόροι κολοκύθας αποτελούν τεράστια πηγή φυτικών πρωτεϊνών. Το 30% του όγκου τους αποτελείται από πρωτεΐνη.

4. Μειώνουν την χοληστερόλη

Μια από τις μοναδικές οργανικές ενώσεις στους κολοκυθόσπορους είναι οι φυτοστερόλες, οι οποίες συνδέονται άμεσα με χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης.

5. Προάγουν την καλή πεπτική υγεία

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να προάγει την καλή πεπτική υγεία.

6. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι κολοκυθόσποροι αποτελούν πλούσια πηγή ψευδαργύρου, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την κυτταρική ανάπτυξη.

Οι κολοκυθόσποροι ή αλλιώς τα πασατέμπο αποτελούν μια πολύ υγιεινή επιλογή, όσο καταναλώνονται ωμοί και ανάλατοι.

Αξίζουν μια θέση στη διατροφή μας.

https://www.bovary.gr

Διατροφή

Αν επιλέγαμε να ψήνουμε όλα τα λαχανικά που συνήθως τρώμε ωμά, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε σημαντικά το εντερικό μας μικροβίωμα, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Microbiology.

Η έρευνα διενεργήθηκε τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους, με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCSF) να διαπιστώνουν ότι η κατανάλωση μαγειρεμένου φαγητού όχι μόνο προκαλούσε αλλαγές στο μικροβίωμα, αλλά και ενεργοποιούσε ή απενεργοποιούσε τα γονίδια αυτών των μικροβίων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση τροφίμων που έχουν μαγειρευτεί μπορεί να προάγει την εντερική υγεία, ενώ αντίθετα τα ωμά τρόφιμα περιέχουν στοιχεία που εξουδετερώνουν τους μικροοργανισμούς, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται και πολλά βακτήρια του εντέρου.

Η ομάδα που πραγματοποίησε την έρευνα αναφέρει ότι τα ευρήματα αυτά θα συμβάλουν στην ανάδειξη των τροφίμων που προσφέρουν τα πιο επωφελή βακτήρια στο σώμα και στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εξελίχθηκε το μικροβίωμα από τη στιγμή που οι πρώτοι άνθρωποι έμαθαν να μαγειρεύουν.

Πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη απόπειρα των επιστημόνων να μελετήσουν το πώς το μαγείρεμα αλλάζει τη σύνθεση του μικροβιακού οικοσυστήματος στο έντερο του ανθρώπου. Για να απαντήσει στο ερώτημα, λοιπόν, η ομάδα χώρισε τα ποντίκια σε τέσσερις ομάδες, κάθε μία εκ των οποίων ακολουθούσε διαφορετική διατροφή: Η μία ομάδα έτρωγε ωμό κρέας, η άλλη μαγειρεμένο, η τρίτη ωμές γλυκοπατάτες και η τέταρτη μαγειρεμένες γλυκοπατάτες.

Προς έκπληξή τους, οι ερευνητές βρήκαν ότι δεν υπήρχε διαφορά στο μικροβίωμα των ποντικιών που έτρωγαν το ωμό και το μαγειρεμένο κρέας. Η μεγάλη διαφορά υπήρξε ανάμεσα στα ποντίκια που έτρωγαν τις ωμές και τις μαγειρεμένες γλυκοπατάτες, όπου η διαφορά δεν παρατηρήθηκε μόνο στα βακτήρια, αλλά και στο αν συγκεκριμένα γονίδια ήταν ενεργοποιημένα ή όχι και στα μεταβολικά προϊόντα που παρήγαγε το σώμα. Όταν η ομάδα έκανε το ίδιο πείραμα με διάφορα λαχανικά, όπως οι πατάτες, το καλαμπόκι, τα φασόλια και τα καρότα, τα αποτελέσματα ήταν και πάλι ίδια.

Οι ερευνητές του UCSF θέλησαν να δουν αν παρόμοιες αλλαγές στο μικροβίωμα συμβαίνουν και στους ανθρώπους και συνεργάστηκαν με έναν επαγγελματία σεφ προκειμένου να τους ετοιμάσει κατάλληλα ωμά και μαγειρεμένα μενού, με τους συμμετέχοντες στο εν λόγω πείραμα να δοκιμάζουν κάθε διατροφή για τρεις μέρες σε τυχαία σειρά και έπειτα να παράσχουν δείγμα κοπράνων.

Τα δείγματα αποκάλυψαν ότι το μικροβίωμα των ανθρώπων που ακολουθούσαν τη διατροφή με τα ωμά τρόφιμα ήταν σαφώς διαφορετικό από αυτό των ανθρώπων που ακολουθούσαν τη διατροφή με τα μαγειρεμένα τρόφιμα.

«Παρατηρήσαμε ότι οι συνέπειες του μαγειρέματος που είδαμε στα τρωκτικά αντιστοιχούσαν και στους ανθρώπους, αν και, παραδόξως, τα χαρακτηριστικά της αλλαγής του μικροβιώματος ήταν διαφορετικά ανάμεσα στα δύο είδη.

Από την πλευρά μας, ευελπιστούμε σε μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες παρατηρητικές και παρεμβατικές μελέτες σε ανθρώπους προκειμένου να κατανοήσουμε τις συνέπειες των μακροπρόθεσμων διατροφικών αλλαγών», δηλώνει σε σχόλιό του ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο UCSF, Δρ. Peter Turnbaugh.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή