Ιανουαρίου 27, 2020

Διατροφή

Παπαρουνόσπορος, ο «σπόρος της χαράς»
Τον περασμένο Απρίλιο, κάπου έξω από την Καρδίτσα, αστυνομικοί εντόπισαν σε χωράφι και ξερίζωσαν οπιούχες παπαρούνες. Τα φυτά αυτά διαφέρουν από τις κοινές κόκκινες παπαρούνες των αγρών, μόνο ως προς το μέγεθος των λουλουδιών τους. Οι οπιούχες παπαρούνες είναι πολύ πιο μεγάλες, με έντονο μοβ χρώμα, με καρπούς σε μέγεθος καρυδιού και μαύρους σπόρους στο εσωτερικό τούς. Αυτοί οι σπόροι ονομάζονται παπαρουνόσποροι και προέρχονται από ένα δικότυλο φυτό, από τα 100 περίπου μέλη της οικογένειας των παπαβεριδών, που φύονται στις εύκρατες και σχετικά ψυχρές περιοχές της Ευρώπης, τη Ασίας και της Βόρειας Αφρικής.

Η κόκκινη παπαρούνα (Παπαρούνα η Ροιάς)* που βλέπουμε να ξεπετιέται στα καλλιεργημένα χωράφια, την άνοιξη, είναι αυτή που στην Κρήτη ονομάζουν «κουτσουνάδα», στη Ρόδο «κοτσονιά», στη Σύρο «πούλι», στην Πάρο «κοκκινάδα», στα Μεσόγεια «λιλικούκι», στη Χίο και σε άλλα μέρη «άγρια ανεμώνα» ή «αγριολαλέ», στη Μάνη «μακουνίδα» και στην Κύπρο «κουτσοπετεινό» ή «πετεινό».

Η Παπάβερ ή Παπαρούνα η Υπνοφόρος (Papaver Somniferum) ή αφιόνι** ή ύπνος, ονομάζεται το είδος παπαρούνας από την οποία προέρχονται ο παπαρουνόσπορος, αλλά και το όπιο. Το μεν όπιο είναι η σκουρόχρωμη και πικρή ουσία που λαμβάνουν οι καλλιεργητές μετά τη χάραξη της κάψας του καρπού, της λεγόμενη «κωδίας» του φυτού. Τα δραστικά συστατικά του οπίου είναι καμιά 25αριά αλκαλοειδή, όπως η μορφίνη (που παράγωγο της είναι η ηρωίνη), η κωδεΐνη, η θηβαΐνη κι η παπαβερίνη, γνωστά για τις αναλγητικές, νηπενθείς, καταπραϋντικές, παραισθησιογόνες κι ευφορικές τους ιδιότητες. Μέσα σε αυτή την κάψα όμως, βρίσκονται και πάρα πολλοί εντυπωσιακά μικροσκοπικοί σπόροι.

Οι παπαρουνόσποροι χρησιμοποιούνται ευρέως στην αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική, πάνω σε ψωμιά, κουλούρια και μέσα διάφορα γλυκά, όπως το κεντροευρωπαϊκό στρούντελ παπαρουνόσπορου (Mohnstrudel) και το γερμανικό τσιζ κέικ με παπαρουνόσπορο.

Γευστική ταυτότητα
Το άρωμα των γκριζογάλαζων ή γκρι ή μαύρων, παπαρουνόσπορων είναι ελαφρά γλυκό, με νότες ξηρών καρπών, που στο στόμα θυμίζουν κυρίως αμύγδαλο, φουντούκι και σουσάμι και έχουν γλυκόπικρη επίγευση. Όταν ψήνονται η γεύση και το άρωμα επιτείνονται. Οι πιο ασπριδεροί σπόροι έχουν πιο ήπια γεύση.

Θεραπευτικές ιδιότητες:
Διατηρεί μερικά χαρακτηριστικά του λουλουδιού από το οποίο προέρχεται, όπως ότι είναι ήπιο υπνωτικό.

Ακόμη, είναι πλούσιος σε λιπαρά και έχει ιδιότητες αναλγητικές, υπνωτικές, διαλυτικές, κατασταλτικές και καταπραυντικές του νευρικού και μυικού συστήματος. Είναι, επίσης, μαλακτικό, αντιβηχικό, σπασμολυτικό και χρησιμοποιείται ενάντια της υπερδιέγερσης. Έχει κυρίως ζαχαροπλαστική χρήση (ιδανικός για γλυκά, ψωμί πολύσπορο, κέικ, πίτες, κουλουράκια).

– Αντιβηχικό: Σε κάποια χωριά βράζουν 1 κουταλιά παπαρουνόσπορου και πίνουν το τσάι για το βήχα και τον ερεθισμένο λαιμό.

– Είναι ήπιο υπνωτικό.

– Είναι μαλακτικό και σπασμολυτικό.

– Κατά της υπερδιέγερσης: Από τον παπαρουνόσπορο παράγεται αφέψημα, το λεγόμενο «τσάι παπαρούνας», poppy seed tea, που έχει ευφορικές και κατευναστικές ιδιότητες, αν αλέσουμε τους σπόρους, τους βράσουμε με ζεστό νερό και τους αναμείξουμε με κάποιο χυμό.

Που χρησιμοποιούνται
Χρησιμοποιείται συνήθως ολόκληρος αλλά και κοπανισμένος. Γενικά, αποφεύγουμε να αγοράζουμε έτοιμο κοπανισμένο παπαρουνόσπορο, γιατί η έκθεση των ελαίων στην ατμόσφαιρα, έχει σαν αποτέλεσμα να ταγγίζει εύκολα. Δεν είναι εύκολο να αλέσουμε τους σπόρους αν δεν διαθέτουμε ειδικό μύλο. Η επόμενη καλή λύση είναι ο ηλεκτρικός μύλος του καφέ ή το εξάρτημα των ξηρών καρπών στο μίξερ. Αν όμως σκοπεύουμε να τους χρησιμοποιήσουμε σε υγρό περιβάλλον όπως σε ποτά ή σε φαγητά, ή για να «πήξουμε» μια σάλτσα, μπορούμε να τους μουλιάσουμε από πριν στο νερό, για αρκετές ώρες και τότε αλέθονται πολύ γρήγορα μαζί με τα υγρά υλικά της παρασκευής μας.

Στην Τουρκία, όπου οι παπαρουνόσποροι συμμετέχουν στην παρασκευή του χαλβά, καβουρδίζονται, αλέθονται κι ανακατεύονται με μέλι και ξηρούς καρπούς. Στην Ινδία τους συνδυάζουν με διάφορα άλλα μπαχαρικά για τα κόρμα, τα κάρι και τις σάλτσες τούς. Στη Βεγγάλη χρησιμοποιούνται στα σούχτα (shukta, είδος φαγητού με πικρά χορταρικά) και στο πανάρισμα. Συνηθίζονται στις μαρινάδες και στο ωμό λάχανο. Ταιριάζουν πολύ με τις μελιτζάνες, τα πράσινα φασολάκια, το κουνουπίδι, τα κολοκυθάκια, τις πατάτες, τα ζυμαρικά, το ψάρι και το κρέας.

Οι παπαρουνόσποροι συνδυάζονται, επίσης, καλά με το γάλα, το γιαούρτι, το γάλα αμυγδάλου, του φουντουκιού ή της σόγιας, με τη σοκολάτα-ρόφημα ή με τους χυμούς φρούτων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνοι τους ή μαζί με τζίντζερ, καρδάμωμο, φρέσκο δυόσμο, κανέλα, σε ποτά αλκοολούχα και μη.

Από τον παπαρουνόσπορο παράγεται βρώσιμο έλαιο, το μηκωνέλαιο, με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Το παπαρουνόλαδο χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή καλλυντικών, αλλά και στη ζωγραφική γιατί δεν αλλοιώνει τα χρώματα.

Που τον βρίσκουμε:
Στα καταστήματα μπαχαρικών και στα περισσότερα σούπερ μάρκετ.
* Συνιστάται να καταναλώνεται με προσοχή από άτομα που πάσχουν από πυρετό εκ χόρτου (ανοιξιάτικη αλλεργία)

Οι χρήσιμες-άχρηστες πληροφορίες
Η υπνοφόρος παπαρούνα είναι το μόνο μέλος της οικογένειας των παπάβερ, που καλλιεργείται ως αγροτικό είδος, για τους καρπούς του, αλλά και για τα πανέμορφα λευκά ή κόκκινα-πορφυρά λουλούδια της. Από τις αποξηραμένες κωδίες του, αλλά και από τον παπαρουνόσπορο παράγεται αφέψημα, το λεγόμενο «τσάι παπαρούνας» (poppy seed tea), που έχει ευφορικές και κατευναστικές ιδιότητες, αν αλέσεις τους σπόρους και τους βράσεις με ζεστό νερό και τους αναμείξεις με κάποιο κρύο χυμό.

Η υπνοφόρος παπάβερ ήταν γνωστή από την αρχαιότητα, όπως και η συγγενής της Μήκων η Υπνοφόρος. Στην περιοχή Γάζι, στην Κρήτη, βρέθηκε υστερομινωικό ειδώλιο θεάς, που φέρει στο κεφάλι της τρεις κωδίες, το οποίο ονομάστηκε από τον αρχαιολόγο Σπύρο Μαρινάτο «Θεά της Μήκωνος», μας επιτρέπει να εικάσουμε ότι οι Κρήτες γνώριζαν τις ναρκωτικές ιδιότητες του φυτού μήκων η υπνοφόρος, από τους οπούς του οποίου οι αρχαίοι μας πρόγονοι λαμβάνανε ένα είδος οπίου, το μηκώνιο, που τους έκανε να λησμονούν όλα τα κακά (κακών επίληθον απάντων).
Πίστευαν πως η παπαρούνα του οπίου φύτρωσε από τα δάκρυα της Αφροδίτης.

Κάποια μορφή οπίου χρησιμοποιούσαν στις μυητικές τελετές στα μυστήρια της Δήμητρας, αλλά και ως αναλγητική δρόγη στα ιερά της Ειλειθυίας και της Ήρας, θεές προστάτιδες του τοκετού, για τη στήριξη των επιτόκων. Όμως κι οι γιοί του Άδη, ο Ύπνος και ο Θάνατος απεικονίζονται συχνά να κρατούν στα χέρια τους παπαρούνες συμβολίζοντας με σαφήνεια τόσο τον ύπνο που μπορεί να προκαλέσει η κοινή παπαρούνα, μέχρι τον θάνατο που μπορεί να προκαλέσει η οπιούχος παπαρούνα. («Τροφή»: Και μετά μας έχουν γαλουχήσει να πιστεύουμε πως η ιστορία μας, η πραγματική μας ιστορία, είναι μύθοι και μυθολογία. Και έτσι έχουμε απομακρυνθεί από την τόσο πολύτιμη γνώση που κατείχαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας!)

Παπαρούνα το φυτό:

Το φυτό με τα πανέμορφα κατακόκκινα πέταλα καλλιεργείται από τα πανάρχαια χρόνια από τους αρχαίους λαούς της Περσίας, της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας, από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους.

◊ Τα πρώτα γραπτά στοιχεία για την παπαρούνα αναφέρονται σε κείμενο των Σουμερίων που χρονολογείται στο 4000 π.Χ. Οι Σουμέριοι τη θεωρούσαν «λουλούδι της χαράς»,πιθανότατα επειδή χρησιμοποιούσαν την οπιούχα παπαρούνα.

◊ Οι αρχαίοι Έλληνες αθλητές έβαζαν παπαρουνόσπορους και μέλι στο κρασί τους για να είναι εύρωστοι και υγιείς. Η παπαρούνα εμφανίζεται και στην ελληνική μυθολογία. Η ύπαρξη της αποδίδεται στη θεά Δήμητρα, η οποία δημιούργησε το φυτό για να απαλύνει τη θλίψη της όταν η κόρη της Περσεφόνη πήγαινε για 6 μήνες κάθε χρόνο στον Κάτω Κόσμο για να συναντήσει τον Πλούτωνα. Εκτός από τη Δήμητρα και ο θεός Ύπνος είναι συνδεδεμένος με την παπαρούνα, καθώς απεικονίζεται να κρατάει παπαρούνες ή να είναι στεφανωμένος με αυτές.

◊ Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τους χυμούς του φυτού για να απαλύνουν τον πόνο που προκαλείται από τον έρωτα.

◊ Πιστεύεται πως η παπαρούνα του οπίου φύτρωσε από τα δάκρυα της Αφροδίτης.

◊ Ο ποιητής Βιργίλιος την αποκαλεί «παπαρούνα της Λήθης».

Παπαρουνόσπορος και χρήση ανά τον κόσμο:
– Στην Ουγγαρία, αποτελεί τη γέμιση του χαρακτηριστικού χριστουγεννιάτικου γλυκού της τοπικής κουζίνας, ενός ρολού απο παντεσπάνι με το όνομα beigli.
– Στην Ιταλία, τον συναντάμε σε συνταγές του Trentino-Alto Adige, που ούτως ή άλλως συγγενεύει με την γειτονική Αυστρία ως προς την κουζίνα, αλλά και ως προς την κουλτούρα γενικότερα.
– Στην Εβραϊκή κουζίνα, υπάρχει ένα γλυκάκι με το δύσκολο όνομα hamantaschen, δηλαδή «οι τσέπες του Haman», το οποίο καταναλώνεται κατά τη γιορτή του Purim και έχει γέμιση από παπαρουνόσπορο. Υπάρχει και η παραλλαγή με γέμιση μαρμελάδας.
– Στην Ιαπωνία αποτελεί βασικό συστατικό του λεγόμενου shichimi togarashi, που είναι ένα άρτυμα για σούπες, ζυμαρικά ή φαγητά κατσαρόλας; το shichimi togarashi, αποτελείται απο 7 υλικά: φλούδα πορτοκαλιού (ή μανταρινιού), σουσάμι (άσπρο και μαύρο), σπόρους καναβουριού, φύκια νόρι, καυτερή πιπερίτσα, πιπέρι Σετσουάν και παπαρουνόσπορο.
– Ο παπαρουνόσπορος από την λευκή ποικιλία της παπαρούνας, συμπεριλαμβάνεται στα συστατικά του ινδικού κάρυ.
– Στην Τουρκία, όπου οι παπαρουνόσποροι συμμετέχουν στην παρασκευή του χαλβά, καβουρδίζονται, αλέθονται κι ανακατεύονται με μέλι και ξηρούς καρπούς.
– Στην Ινδία τους συνδυάζουν με διάφορα άλλα μπαχαρικά για τα κόρμα, τα κάρι και τις σάλτσες τους.
– Στη Βεγγάλη χρησιμοποιούνται στα σούχτα-shukta, είδος φαγητού με πικρά χορταρικά και στο πανάρισμα. Συνηθίζονται στις μαρινάδες και στο ωμό λάχανο. Ταιριάζουν πολύ με τις μελιτζάνες, τα πράσινα φασολάκια, το κουνουπίδι, τα κολοκυθάκια, τις πατάτες, τα ζυμαρικά, το ψάρι και το κρέας.
– Στη μεσογειακή μαγειρική, οι παπαρούνες βράζονται και προστίθενται στις σαλάτες και στις χορτόπιτες.

*Η λέξη ροιάς είναι παράγωγο του ρήματος ρέω. Και της το έδωσε ο Διοσκουρίδης επειδή η παπαρούνα ρίχνει γρήγορα τα πέταλα της.

Πηγές: inaoussa.gr -ingolden.gr -www.bitterbooze.com- proionta-tis-fisis.com http://www.diakonima.gr

Διατροφή

Το ήπαρ είναι ένα από τα σημαντικότερα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Αυτές οι επτά τροφές εξασφαλίζουν ότι θα παραμείνει υγιές.

Το συκώτι είναι ένα πραγματικά εντυπωσιακό όργανο. Πρώτα από όλα, είναι τεράστιο! Και το μέγεθός του δεν είναι τυχαίο, καθώς είναι υπεύθυνο για την παραγωγή πρωτεϊνών, χοληστερόλης και χολής, την αποθήκευση βιταμινών, μετάλλων και υδατανθράκων, αλλά και για την αποτοξίνωση του οργανισμού από ουσίες όπως το αλκοόλ, τα φάρμακα και τα φυσικά υποπροϊόντα του μεταβολισμού μας. Επομένως, είναι εύκολο να αντιληφθούμε πόσο μεγάλη σημασία έχει η διατήρηση της υγείας του. Οι παρακάτω τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια.

Καφές
Η λίστα ξεκινά με ευχάριστα νέα. Το αγαπημένο μας ρόφημα φαίνεται πως είναι ικανό να προστατεύσει από την ανάπτυξη σοβαρών προβλημάτων του ήπατος, ακόμη και άτομα τα οποία ήδη πάσχουν από χρόνιες ασθένειες που επηρεάζουν το συγκεκριμένο όργανο. Αιτία για αυτό είναι η ικανότητα του καφέ να αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους και κολλαγόνου στο συκώτι, να μειώνει τη φλεγμονή, αλλά και να αυξάνει την ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία γλουταθειόνη στο σώμα μας. Η θετική επίδρασή του είναι πιο έντονη όταν καταναλώνουμε τουλάχιστον τρεις κούπες την ημέρα.

Τσάι
Μια εκτεταμένη ιαπωνική έρευνα ανακάλυψε ότι 5 – 10 κούπες πράσινου τσαγιού την ημέρα συνδέονταν με τη βελτιωμένη υγεία του ήπατος, όπως αυτή αποτυπωνόταν στις αιματολογικές εξετάσεις των συμμετεχόντων. Άλλη έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πράσινο τσάι έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του ήπατος. Ωστόσο, αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το συκώτι σας, μην σπεύσετε να εντάξετε το πράσινο τσάι στη διατροφή σας με κάθε του μορφή. Τα συμπληρώματα διατροφής με εκχύλισμα πράσινου τσαγιού έχουν ενοχοποιηθεί για δημιουργία βλαβών στο ήπαρ. Επομένως, βεβαιωθείτε πως έχετε λάβει τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

Γκρέιπφρουτ
Αυτά τα ξινά εσπεριδοειδή περιέχουν δύο σημαντικά αντιοξειδωτικά, τη ναριγκενίνη και την ναριγκίνη, τα οποία προστατεύουν το συκώτι με δύο τρόπους: μειώνουν τις φλεγμονές και προστατεύουν τα κύτταρα. Αν και η ευεργετική δράση αυτών των συστατικών είναι εξακριβωμένη, δεν υπάρχουν ακόμη έρευνες που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση του ίδιου του φρούτου ή του χυμού του έχει έντονα θετική επίδραση στο ήπαρ. Ωστόσο, δεν χάνετε κάτι αν το προσθέσετε στη διατροφή σας!

Μύρτιλλο και κράνμπερι
Αυτά τα λαχταριστά φρούτα του δάσους περιέχουν ανθοκυανίνες, μια μορφή αντιοξειδωτικών που τους χαρίζει και το έντονο χρώμα τους. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν εκπονηθεί σε ανθρώπους και ζώα, η κατανάλωσή τους μπορεί να προστατεύσει το συκώτι μας από μια σειρά από βλάβες. Επιπλέον, σε πειράματα που έγιναν σε δοκιμαστικούς σωλήνες, το εκχύλισμα μύρτιλλου ήταν ικανό να ανακόψει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του ήπατος.

Χυμός παντζαριού
Αποτελεί εξαιρετική πηγή των βεταλαΐνων, μιας μορφής αντιοξειδωτικών που ενδέχεται να ενισχύουν την καρδιακή υγεία και να μειώνουν τις οξειδωτικές βλάβες και τις φλεγμονές. Αν και μέχρι στιγμές οι έρευνες που συνδέουν τον συγκεκριμένο χυμό με την υγεία του ήπατος έχουν γίνει σε ζώα, σε άλλες μελέτες έχει αποδειχθεί η ευεργετική του δράση στη γενικότερη υγεία του ανθρώπινου σώματος. Επομένως, η προσθήκη του στη διατροφή σας είναι βέβαιο πως θα σας ωφελήσει.

Λιπαρά ψάρια
Είναι γνωστό πως τα ωμέγα – 3 καλά λιπαρά είναι ευεργετικά για τον οργανισμό μας. Μεταξύ άλλων ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, ενώ έχουν ακόμη και αντιγηραντικές ιδιότητες. Σύμφωνα με έρευνες, παράλληλα οχυρώνουν και την υγεία του συκωτιού μας, καθώς αποτρέπουν τη συσσώρευση λίπους, κρατούν τα ένζυμα σε φυσιολογικά επίπεδα, καταπολεμούν τις φλεγμονές και βελτιώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη. Εκτός από την τακτική κατανάλωση αυτών των πολύτιμων λιπαρών, έχει σημασία και η αναλογία τους προς τα ωμέγα – 6 λιπαρά που βρίσκουν τον δρόμο τους για το σώμα μας. Φαίνεται πως όταν τα ωμέγα – 6 λιπαρά, τα οποία περιέχονται σε πολλά φυτικά έλαια, ξεπερνούν κατά πολύ τα ωμέγα – 3, ο κίνδυνος για ασθένειες του ήπατος αυξάνεται σημαντικά.

Ελαιόλαδο
Είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε σε μια χώρα με μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου. Το συγκεκριμένο πολύτιμο έλαιο κάνει καλό στην καρδιά, τον μεταβολισμό, αλλά και στο συκώτι μας. Ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα είναι αρκετό για να βελτιώσει τα επίπεδα των ενζύμων στο ήπαρ, αλλά και να μειώσει τη συσσώρευση λίπους.

https://www.vita.gr

Διατροφή

 Κλαούντια Ντιντάτη

Είμαστε ό,τ τρώμε και ό,τι πίνουμε θα προσθέσουμε εμείς… κι αυτά που βάζεις στον οργανισμό σου μπορούν πραγματικά να σε βοηθήσουν να ζήσεις καλύτερα και περισσότερα χρόνια. Αυτό λένε οι ερευνητές. Τι πρέπει να πίνεις καθημερινά για το καλό της υγείας σου;

Οι ερευνητές επικεντρώνουν τις έρευνες στη μακροζωία αλλά και στο πώς θα κάνουμε καλύτερη την ποιότητα της ζωής μας. Τι πρέπει να πίνεις καθημερινά για το καλό της υγείας σου;

Τσάι! Και συγκεκριμένα, θα πρέπει να πίνεις τσάι τρεις φορές την εβδομάδα καθώς συνδέεται με μια πιο υγιεινή ζωή. Σύμφωνα με νέα έρευνα, η τακτική κατανάλωση τσάι συνδέεται με τη μείωση των καρδιαγγειακών ασθενειών και με τη βελτιωμένη υγεία, όπως αναφέρεται στο European Journal of Preventive Cardiology.

H έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 100,902 Κινέζους ενήλικες, απ’ τους οποίους κανένας δεν είχε ιστορικά με καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή καρκίνο. Οι πληροφορίες για την κατανάλωση τσαγιού συλλέχθηκαν μέσω τυποποιημένων ερωτηματολογίων.

Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν σε δύο ομάδες, σε αυτούς που έπιναν τσάι τακτικά, σε αυτούς που έπιναν τρεις ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα και σε αυτούς που δεν έπιναν τακτικά,λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα.

Προτιμάς καφέ ή τσάι; Η απάντησή σου καθορίζει το ποιος είσαι!

Παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες κατά μέσο όρο για 7.3 χρόνια. Συγκριτικά με αυτούς που δεν έπιναν ποτέ ή σπάνια τσάι, όσοι το κατανάλωναν σε καθημερινή βάση είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες για μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Όσοι έπιναν τσάι τακτικά είχαν 1,26 έτη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στην ηλικία των 50 ετών.

Τι πρέπει να πίνεις καθημερινά

Ουσιαστικά, τα υψηλότερα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης τσαγιού συνδέονταν με μειωμένους κινδύνους αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.

Πολύ περισσότερο όσοι διατηρούσαν τη συνήθεια να πίνουν τσάι είχαν 39% μειωμένες πιθανότητες να για εγκεφαλικό και κάποια πάθηση της καρδιάς,56% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρδιαγγειακή ασθένεια ή εγκεφαλικό και 29% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.

Μήπως να κάνεις αυτή τη χάρη στον εαυτό σου και να ξεκινήσεις να πίνεις τσάι;; Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι κατανάλωναν συχνά τσάι, έπιναν 49% πράσινο τσάι, το 43% προτίμησε τσάι με άρωμα και το 8% προτίμησε μαύρο τσάι.

Εσύ μπορείς να επιλέξεις το αγαπημένο σου και να το βάλεις στη ζωή σου.

https://ipop.gr/

Διατροφή

Η κατανάλωση οσπρίων μειώνει την αρτηριακή πίεση και προλαμβάνει από καρδιαγγειακές νόσους
Αν θεωρούμε τα όσπρια άγευστα, χρειάζεται μάλλον να αναθεωρήσουμε. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2019 στο Advances in Nutrition, η κατανάλωση οσπρίων μειώνει τον κίνδυνο κάθε μορφής που σχετίζεται με καρδιαγγειακές νόσους και μειώνει και την αρτηριακή πίεση.

Για να αξιολογήσουν τις επιδράσεις των οσπρίων, οι ερευνητές ανέλυσαν 73 έρευνες με διάρκεια ενός χρόνου ή και περισσότερο, οι οποίες εξέταζαν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση οσπρίων και στο θάνατο λόγω καρδιομεταβολικών νόσων, διαβήτη, υπέρταση και παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 4 ομάδες, ανάλογα με την κατανάλωση (από υψηλότερο μέχρι χαμηλότερο βαθμό). Η ανάλυσή τους αποκάλυψε ότι συγκριτικά με τις ομάδες που κατανάλωναν μικρές ποσότητες, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν υψηλές παρουσίαζαν τα ακόλουθα οφέλη:

– 8% μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων

– 10% μείωση εμφάνισης στεφανιαίας καρδιακής νόσου

– 9% μείωση στην εμφάνιση υπέρτασης

– 13% μείωση στην εμφάνισης παχυσαρκίας

Ποιοι λόγοι κρύβονται όμως πίσω από αυτά τα οφέλη; Ο John Sievenpiper, MD, PhD, βοηθός καθηγητή στο τμήμα διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και συντάκτης της έρευνας αναφέρει ότι υπάρχει αρχικά η θρεπτική αξία των φασολιών: περιέχουν πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά στοιχεία που θα μπορούσαν συνδυαστικά να συνεισφέρουν θετικά στην υγεία της καρδιάς.

Κάποια όσπρια περιέχουν 75 είδη πρωτεϊνών που έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν την χοληστερίνη. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 στην Journal of Nutritional Science έδειξε ότι ένα είδος πρωτεΐνης, η σφαιρίνη, έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει τις διαδικασίες μείωσης της χοληστερίνης σε εργαστηριακά ποντίκια.

Η κατανάλωση περισσότερων οσπρίων έχει επίσης ένα «εξωτερικό» όφελος. Συχνά όσοι καταναλώνουν περισσότερο όσπρια μέσα στην εβδομάδα, τα αντικαθιστούν με κόκκινο κρέας, επεξεργασμένες τροφές και άλλες πηγές χοληστερίνης. Αυτό το γεγονός βελτιώνει και την καρδιακή υγεία. Αν και τα θετικά ευρήματα δεν είχαν προβλεφθεί, αυτή η ανάλυση ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω έρευνες που θα αναδεικνύουν και θα εξετάζουν αντικειμενικά τα οφέλη των οσπρίων στην υγεία μας.

https://enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Τα food trends που θα επικρατήσουν το 2020
Αυτά είναι τα φαγητά και τα ποτά που θα καταναλώνουμε την νέα χρονιά.

Πιθανότατα πριν πάτε στο σουπερμάρκετ κάνετε μια λίστα αγορών. Από την στιγμή που η νέα χρονιά ξεκίνησε ίσως θα ήταν καλή ιδέα να γνωρίζετε ποιές θα είναι οι τάσεις στο φαγητό και το ποτό για το 2020.

Σύμφωνα με δύο ειδικούς στις τάσεις τροφίμων, την Μελίσα Άμποτ και τον αντιπρόεδρο της γαστρονομίας στο The Hartman Group, Κέλι Λάντριου, αυτά είναι τα φαγητά που θα τρώμε και θα πίνουμε την νέα χρονιά.

Tα μη-αλκοολούχα ποτά

Το τελευταίο καιρό υπάρχει η τάση να προτιμούνται μη αλκοολούχα ποτά. Αν όμως δεν νιώθετε έτοιμοι να εγκαταλείψετε εντελώς το αλκοόλ, η καλύτερη επιλογή είναι τα ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ.

Οτιδήποτε με προσαρμογόνα βότανα (adaptogens)

Το τελευταίο καιρό τα adaptogens είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή. Στα Αγγλικά adapt σημαίνει προσαρμόζομαι, συνεπώς βότανα με αυτές τις ιδιότητες επιτρέπουν στο σώμα να αντισταθεί στις συνθήκες του περιβάλλοντος ή απλά να προσαρμοστεί σε αυτές, βρίσκοντας την ιδανική ισορροπία. Σε αυτή την οικογένεια των φυτών ανήκουν το γνωστό σε όλους ginseng, η γλυκόριζα και άλλα λιγότερο γνωστά φυτά (Withania somnifera, Rhodiola rosea, Schisandra, Eleutherococcus senticosus).

Φρέσκα & γευστικά snacks

Εάν η ιδέα που έχετε για τα snacks περιορίζεται σε μια σακούλα πατατάκια, ξανασκεφτείτε το. Υπάρχουν πολλές επιλογές φαγητών που είναι υγιεινά αλλά ταυτόχρονα και γευστικά. Τέτοιες επιλογές είναι στικς λαχανικών όπως καρότα ή αγγουράκι, ένα κομμάτι κέικ με μέλι και σταφίδες ή φέτες μήλου ή άλλου φρούτου εποχής.

Τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά

Πέρασαν οι μέρες που τα φαγητά σε χαμηλά λιπαρά βρίσκονταν στην κορυφή της λίστας της διατροφής μας. Πλέον, η νέα τάση στο φαγητό είναι τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά. Αρκεί βέβαια να επιλέξετε τα τρόφιμα εκείνα που κάνουν καλό στην υγεία και προστατεύουν την καρδιά, τον εγκέφαλο και κάθε άλλο ζωτικό όργανο. Τέτοια τρόφιμα είναι: ψάρια, αβοκάντο, ξηροί καρποί, λαχανικά, αυγά, φασόλια, κ.α.

Ενεργειακά ποτά & άλλα ροφήματα που βοηθούν τον οργανισμό

Λέγονται αλλιώς και functional beverages. Τι είναι αυτά; Είναι όλα τα ροφήματα που προορίζονται να βοηθήσουν τον οργανισμό μας ή να βελτιώσουν την απόδοσή μας μέσα στην ημέρα. Ορισμένα περιλαμβάνουν συστατικά όπως βότανα, βιταμίνες, μέταλλα ή αμινοξέα.

Εναλλακτικά αλεύρια

Είναι αλεύρια, τα οποία δεν προέρχονται από το σίτο αλλά η βάση τους είναι άλλα δημητριακά όπως η σίκαλη, η βρόμη, το κριθάρι, ο φαγόπυρος, η ζέα, το σόργο και άλλα.

Βιολογικά Προϊόντα

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν τα γνωστά σε όλους βιολογικά προϊόντα. Πλέον μπορούμε να τα βρούμε από το μίνι μάρκετ της γειτονιάς μας έως και σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ. Τα βιολογικά διαφέρουν με τα υπόλοιπα στο τρόπο με τον οποίο οι αγρότες καλλιεργούν και επεξεργάζονται τα διάφορα προϊόντα. Τα βιολογικά προϊόντα, τόσο φυτικής όσο και ζωικής παραγωγής, παράγονται σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, αρκετά αυστηρές, οι οποίες ορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αφορούν στην παραγωγή, στη μεταποίηση και στην εμπορία τους.

*Με πληροφορίες από την Αμερικάνικη HuffPost

Διατροφή

Στην υγεία και την ευεξία μας, οι βιταμίνες αποτελούν θεμέλιο λίθο.

Για να ανταπεξέλθει μια γυναίκα στις ανάγκες του ρόλου της θα πρέπει να είναι υγιής και δυνατή. Να τρέφεται σωστά, να ασκείται και να κοιμάται καλά. Η επαρκής πρόσληψη βιταμινών είναι απαραίτητη ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή υγεία και η σωστή λειτουργία του οργανισμού. Ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του οργανισμού σε κάθε στάδιο της ζωής, οι βιταμίνες είναι κάθε φορά διαφορετικές που πρέπει να πρωταγωνιστούν στη διατροφή μας.

Η επάρκεια βιταμινών στον οργανισμό είναι σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, το χειμώνα όμως είναι απαραίτητη για ένα λόγο παραπάνω: την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης. Ο καλύτερος τρόπος για να παίρνει κάποιος τις βιταμίνες που χρειάζεται είναι δια μέσου της διατροφής του: Τα φρούτα, τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας χωρίς λίπος.

Σας παρουσιάζουμε πιο κάτω τις σημαντικότερες βιταμίνες, τις κυριότερες ιδιότητές τους και τα τρόφιμα στα οποία περιέχονται:

Ωμέγα 3
Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στη θωράκιση της υγείας μας, ιδιαιτέρως την εποχή του χειμώνα. Περιέχουν τη λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη, που βοηθά τον οργανισμό να παραμένει υγιής. Τα ωμέγα 3 λιπαρά βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στον οργανισμό κι έτσι συμβάλλουν στην αύξηση της δύναμης των οστών και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Επιπλέον, βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Τα βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, αντζούγιες κλπ) και τους ξηρούς καρπούς.

Σολομός για Ω-3

Βιταμίνη D
Πρόκειται για τη βιταμίνη από την έλλειψη της οποίας πάσχουν πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Η απουσία ηλιακού φωτός, που είναι η πιο αποτελεσματική πηγή βιταμίνης D, προκαλεί πτώση των επιπέδων της και συμπτώματα, όπως η μυϊκή αδυναμία, η ανεξήγητη κόπωση και η αδυναμία συγκέντρωσης. Τη βιταμίνη D, εκτός από την έκθεση στον ήλιο, μπορούμε να τη λάβουμε και από συμπληρώματα διατροφής, αλλά και από τροφές, όπως τα μανιτάρια, το ενισχυμένο γάλα, το βούτυρο, το βοδινό συκώτι, ο σολομός, οι κρόκοι των αυγών, το μουρουνέλαιο, οι σαρδέλες και το τυρί.

Βιταμίνη Κ2
Η βιταμίνη Κ παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος και στην υγεία των οστών. Περιέχεται μέσα στα φυλλώδη λαχανικά με χρώμα πράσινο σκούρο όπως το σπανάκι, τα σαλατικά, τα λάχανα και τα λαχανάκια των Βρυξελλών.

Σπανάκι για Κ2

Μαγνήσιο
Βοηθά στη διατήρηση σε φυσιολογικό επίπεδο του μυϊκού ιστού και τη λειτουργία των νεύρων, συμβάλλει στο να είναι τα οστά γερά και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Οι πλούσιες σε μαγνήσιο τροφές είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα σκούρα πράσινα λαχανικά και οι ξηροί καρποί./ΦΡΑΝΣΙΣ ΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ

https://www.bovary.gr/

Διατροφή

Μολόχα «παύει τας ωδίνας» έλεγε ο Ιπποκράτης και οι αρχαίοι... η μολόχα είναι από τα φυτά που αγαπήθηκαν πολύ και χρησιμοποιήθηκαν από τα πολύ μακρινά χρόνια, από το 700 π.χ περίπου χρησιμοποιήθηκε ως τροφή και ως φαρμακευτικό βότανο σαν τροφή χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν όλα τα μέρη του βοτάνου τα φύλλα,οι τρυφεροί βλαστοί,αλλά και τις ρίζες

Αυτός που ανέφερε πρώτος την μολόχα τον έβδομο αιώνα π.χ ήταν ο Ησίοδος οι δε Βυζαντινοί σχολιαστές του μας πληροφορούν ότι στα χρόνια εκείνα έφτιαχναν με μολόχα και με πολλά άλλα βότανα έναν θρεπτικότατο πολτό.

Στην αρχαία Ελλάδα καλλιεργούσαν την μολόχα μαζί με άλλα λαχανικά και βότανα στους κήπους τους, έλεγαν ότι σταματούσε την πείνα και τη δίψα, την επαίνεσαν ο Πυθαγόρας και ο Πλάτωνας, οι δε Ρωμαίοι την θεωρούσαν λιχουδιά και την είχαν στα τραπέζια τους.

Ο Κικέρων με τον Οράτιο μας αναφέρουν πολλές από τις ανακουφιστικές της ιδιότητες ο δε Πλίνιος έλεγε ότι αν τρώμε μια χούφτα μολόχα τη μέρα δεν θα μας βρει καμία αρρώστια, ο Καρλομάγνος είχε διατάξει να καλλιεργείται μολόχα σ" όλους τους αυτοκρατορικούς κήπους

Οι Φελάχοι, που τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας ζούσαν με χόρτα, έφτιαχναν ένα νόστιμο φαγητό από τις ρίζες της μολόχας τις οποίες αφού τις έβραζαν μετά τις τηγάνιζαν με κρεμμύδια, υπάρχει ένα πρόσωπο το οποίο έχει συνδεθεί από την αρχαιότητα με την μολόχα το πρόσωπο αυτό είναι ο Κρητικός Επιμενίδης ο άνθρωπος αυτός κινείται μεταξύ μύθου και ιστορίας και λέγεται πως είχε κοιμηθεί για πενήντα χρόνια σε ένα σπήλαιο στην Κρήτη, όταν ξύπνησε βρέθηκε σε έναν καινούργιο κόσμο για να μην διψά και για να μην πεινά λοιπόν έτρωγε μόνον μολόχα και βολβούς και έτσι η μολόχα έγινε το βότανο των μυστικιστών και από τότε χρησιμοποιείται σε διάφορες μυήσεις

Λέγεται ακόμα ότι ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στους Πυθαγόρειους και επειδή τα άνθη της είναι στραμμένα πάντα προς τον ουρανό θεωρήθηκε ιερό βότανο, ο Ιάμβλιχος μας αναφέρει ότι ο Πυθαγόρας συνιστούσε να αποφεύγεται η μολόχα επειδή είναι η πρώτη αγγελιοφόρος της «συμπάθειας»των ουρανών προς την Γαία

Ο Ιπποκράτης παρασκεύαζε

α) ένα κατάπλασμα με κρασί και μολόχα για να αντιμετωπίσει τα οιδήματα και τις φλεγμονές

β) τη συνιστούσε σαν αφέψημα εναντίον διαφόρων γυναικολογικών προβλημάτων

γ) παρασκεύαζε με αυτή κολπικά υπόθετα τα οποία χρησιμοποιούσε για να διευκολύνει τους τοκετούς και να μετριάσει τους πόνους, ο Δίφιλος ο Σίφνιος έγραψε ότι βοηθά σε περιπτώσεις ερεθισμού των νεφρών και της κύστης.

Χρησιμοποιείτο ως αποχρεμπτικό και καθαρτικό φάρμακο, από τα άνθη της παρασκευάζονταν αφέψημα εναντίον παθήσεων του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος.

Η σοφή λαϊκή ιατρική θεωρεί τη μολόχα ως ένα από τα αποτελεσματικότερα φαρμακευτικά βότανα εναντίον της δυσκοιλιότητας,την ιδιότητα αυτή της μολόχας την τονίζει με έμφαση και ο Βυζαντινός συγγραφέας ΣυμεώνΣηθ... Στα «Βυζαντινά Γεωπονικά»είναι το βότανο που θεραπεύει «τα κρυφά πάθη των γυναικών»,τα νοσήματα των νεφρών,τα ηπατικά νοσήματα,τις πληγές, τις φλεγμονές και πολλά-πολλά άλλα.

Το «Περί χυμών, βρωμάτων και πομάτων»,ένα άλλο βυζαντινό κείμενο, αναφέρει τη μολόχα ως εξαιρετικά εύπεπτη και δυναμωτική τροφή πιστευόταν ότι

α) απαλλάσσει το σώμα από τις αρρώστιεςmoloxes-fyto-diatrofi-farmako

β) θεραπεύει τα πάντα εξαιτίας της ήπιας καθαρτικής δράσης της

Στη Πελοπόννησο ήταν και είναι πολύ γνωστή γιατί φυτρώνει παντού από τα καλλιεργημένα χωράφια μέχρι τα χαλάσματα και από τους κήπους μέχρι του δρόμους και τα πετρώδη εδάφη, με ονομασίες όπως αγριμολόχα μαλάχη αμπελόχα αμολοχάκι μάλβα τη βρίσκουμε πάνω σε παλιούς τοίχους, κοντά σε μονοπάτια σε χέρσες εκτάσεις και πάντα μα πάντα κοντά σε κατοικημένες περιοχές αν τη συναντήσουμε μακριά από κατοικημένες περιοχές αυτό θα σημαίνει ότι κάποτε υπήρχε ένα σπίτι εκεί!!!

Τα πανέμορφα λουλούδια της πλαισίωναν πάντα τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς με τους κλώνους της έφτιαχναν και φτιάχνουν δακτυλίδια και βραχιόλια για να υποδεχθούν την όμορφη εποχή της Άνοιξης

Με τα φύλλα της μολόχας σε πολλά σπίτια της υπαίθρου δίπλωναν και διπλώνουν ντολμάδες το δε αφέψημα και το έγχυμα της τα χρησιμοποιούσαν σαν γιατρικό αν πονούσε σε κάποιον ο λαιμός έβραζαν μολόχα, έριχναν μέσα μια κουταλιά μέλι και του έδιναν να πιει και να κάνει γαργάρες οι βλαστοί και τα φύλλα βράζονταν ή μαγειρεύονταν με διάφορους τρόπους τα συνδύαζαν θαυμάσιαμε όσπρια με κρέας με ρύζι τα έκαναν γιαχνί ή ομελέτες ο καρπός της μολόχας είναι μεριστόκαρπος που το λένε «ψωμάκι», επειδή μοιάζει με σπιτίσιο ψωμί

Παλιά τα μικρά παιδιά τον μάζευαν και τον έτρωγαν το έγχυμά της είναι θαυμάσιο, συνήθως σε συνδυασμό με χαμομήλι 

Ενα ζεστό ρόφημα με μια κουταλιά θυμαρίσιο μελί

α) φέρνει μια γλυκιά ανακούφιση στον πονεμένο λαιμό

β) ηρεμεί τον βήχα

γ) βοηθάει να αναπνεύσουμε καλύτερα

Η μολόχα ανάλογα σε πια περιοχή φυτρώνει παρουσιάζει αλλαγές στο χρώμα των λουλουδιών της, η μολόχα που φυτρώνει σε γόνιμα χωράφια έχει έντονα ρόδινα άνθη ενώ αν φυτρώνει σε ξερό πετρώδες μέρος τα άνθη του είναι ξέθωρα ροζ ή άσπρα ή βιολετιά αυτή δε που φυτρώνει μέσα στα χωριά σε όχθους και σε χαλάσματα είναι «ο σπιτιάρης» με λουλουδάκια πιο μικρά με ένα ροζ ανοιχτό όμορφο χρώμα.

Σε πολλά χωριά της Γαλλίας έχουν την συνήθεια να προσθέτουν στις πατάτες τους τις τρυφερές κορφές και τα φύλλα της μολόχας γιατί πιστεύουν πως διευκολύνει τη λειτουργία των νεφρών.

Οι δε λεγόμενοι πρακτικοί θεραπευτές σε διάφορες χώρες της Ευρώπης- όπως της Αγγλίας και της Γαλλίας- φτιάχνουν μια γλυκιά κρέμα-πάστα από ρίζες μολόχας που είναι μαλακτική και θεραπευτική για τον πονεμένο λαιμό το βήχα και τη βραχνάδα

Λοιπόν η μολόχα χρησιμοποιείτο από αρχαιοτάτων χρόνων στην φαρμακευτική ως: μαλακτικό, αποχρεμπτικό,στυπτικό,αντιφλεγμονώδες και επουλωτικό βότανο

Αλλες φαρμακευτικές της ιδιότητες είναι:

1) μαλακώνει τους κάλους των ποδιών

2) το έγχυμα της χρησιμοποιείται σαν ποδόλουτρο για να ξεκουράζει τα κουρασμένα πόδια

3) τα ποδόλουτρα με έγχυμα μολόχας ανακουφίζουν τα πρησμένα πόδια ειδικά αν η φλεγμονή έπεται ενός κατάγματος.

Χρησιμοποιείται ακόμα σε περιπτώσεις:

1) βρογχικών

2) βήχα

3) λαρυγγίτιδας

4) ουλίτιδας

5) δερματικών προβλημάτων

6) εντερικών προβλημάτων

7) κολικών

8) γαστρίτιδας

9) κυστίτιδας

10) διάρροιας

11) αιμορροΐδων

12) καταρροής

13) πνευμονίας

14) βραχνάδας

15) οξείας δυσεντερίας

16) κατακράτησης ούρων

17) αιματουρίας

18) φλεγμονών της ουροδόχου κύστης

19) προβλημάτων των νεφρών

20) πιστεύεται ότι θεραπεύει την επιληψία

21) ότι ο χυμός της θεραπεύει από τα τσιμπήματα της μέλισσας ή της σφήκας

Σαν κατάπλασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

1) φλεγμονές

2) οιδήματα

3) κτυπήματα

4) μελανιές

5) στραμπουλήγματα έχει δε άριστα αποτελέσματα αν χρησιμοποιηθεί χλιαρό έγχυμα σε μορφή κομπρέσας στην ξηρότητα των δακρυϊκών πόρων

Σε διεθνής μελέτες έχει αναφερθεί ότι δύο με τρία φλιτζάνια έγχυμα μολόχας την ημέρα σε συνδυασμό με κομπρέσες στο στήθος το βράδυ-από ζεστά φύλλα και στραγγισμένα καλά άνθη-έχουν πολύ αρεστά αποτελέσματα στο εμφύσημα όπως και σε περιπτώσεις δύσπνοιας

Δεν ξεχνάμε ότι τα βότανα χρειάζονται προστασία από το φως και την υγρασία γι αυτό το μέρος που τα αποθηκεύουμε πρέπει να είναι σκοτεινό και ξηρό... να είμαστε σίγουροι από εκεί πού τα αγοράζουμε ώστε να έχουμε πάντα το μέγιστο της αποτελεσματικότητας των βοτάνων μας

botanologia.blogspot.gr

Διατροφή

Τα οικογενειακά γιορτινά τραπέζια μπορεί να είναι μια φανταστική ευκαιρία να δοκιμάσουμε γεύσεις που, πιθανώς, μας είχαν λείψει, ωστόσο αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι να πέφτουμε με τα μούτρα στο φαγητό με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε στομαχικές διαταραχές.

Τι να αποφύγετε να φάτε την επόμενη ημέρα:

Λιπαρά τρόφιμα.

Ένα μεγάλο λιπαρό γεύμα βοηθάει καλύτερα στην πρόληψη του hangover παρά στη θεραπεία του. Τηγανητό φαγητό το πρωί μετά το ξενύχτι μπορεί να ερεθίσει πραγματικά ένα ευαίσθητο στομάχι, οπότε αφήστε το καλύτερα.

Καφές.

Όπως και το αλκοόλ, ο καφές είναι διουρητικός, έτσι θα αφυδατώσει το σώμα, ακόμη περισσότερο. Για να αισθανθείτε καλύτερα, να προτιμήσετε ροφήματα χωρίς καφεΐνη, όπως τσάι από βότανα, χυμούς, ή απλά νερό.

Χυμός πορτοκαλιού.

Καλό θα ήταν να το αποφύγετε μετά από μια νύχτα έξω στο μπαρ καθώς τα ξινά εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ μπορεί να ερεθίσουν το ήδη ευαίσθητο στομάχι.

Διατροφή

Οι πρωτεΐνες αποτελούν απαραίτητο στοιχείο για κάθε ζωντανό οργανισμό. Η πρωτεΐνη σου δίνει ενέργεια, τονώνει τη μνήμη σου, βοηθάει στη αποκατάσταση και χτίζει πιο δυνατό μυϊκό ιστό.

Υπολόγισε ότι χρειάζεσαι τη μέρα περίπου 1 γρ. πρωτεΐνη για κάθε κιλό σωματικού βάρους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην ηλικία των 20 και των 30 ετών προσλαμβάνουν ήδη αυτή την ποσότητα.

Όταν φτάσεις στα 40 και στα 50, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βεβαιωθείς ότι εξακολουθείς να παίρνεις την απαραίτητη πρωτεΐνη, καθώς τότε επιταχύνεται η απώλεια μυϊκής μάζας λόγω ηλικίας. Αν κάνεις δίαιτα για απώλεια βάρους, αύξησε την πρόσληψή της.

Άνθρωποι με διαβήτη ή προδιαβήτη θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους, καθώς οι μέτριες προς υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης στη διατροφή μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στα νεφρά.https://www.govastileto.gr/

Διατροφή

Αποτοξίνωση βήμα - βήμα…
Οι οργανισμοί μας εκτίθενται σε περιβαλλοντικές τοξίνες όλη την ώρα. Η ζάχαρη, οι κορεσμένοι υδατάνθρακες και τα προμαγειρεμένα φαγητά σε συνδυασμό με τα φυτοφάρμακα, τα βαρέα μέταλλα, τα παράσιτα, τους ιούς, τα βακτήρια και το άγχος της καθημερινότητας έχουν ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ψυχική, αλλά και σωματική μας ισορροπία και να μας παρουσιάζονται πολλά προβλήματα υγείας.

Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να ανταπεξέλθει σε όλα τα παραπάνω, είναι απαραίτητο να του δώσουμε λίγη βοήθεια, μέσω της αποβολής των περιττών τοξινών από κάθε όργανο του οργανισμού μας ξεχωριστά.

Ξεκινήστε την αποτοξίνωσή σας από τη Διατροφή σας.
Εξαλείψτε από τη διατροφή σας το σιτάρι με τα παράγωγά του, τη γλουτένη, τη σόγια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα τηγανητά. Αποφύγετε τη ζάχαρη, την ασπαρτάμη, τα τρανς λιπαρά και τα υδρογονωμένα έλαια . Μην καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες καφεΐνης και αλκοόλ. Καταναλώστε υγιεινά λίπη όπως καρύδα, αβοκάντο, ωμέγα-3, ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Συνεχίστε με το έντερο.
Πίνετε άφθονο αποσταγμένο ή φθοριούχο νερό, νερό εμπλουτισμένο με aloe vera, κεφίρ και καταναλώστε άφοβα τζίντζερ, σκόρδο, μάραθο, άργιλο βρώσιμο ή ενεργό άνθρακα για την απομάκρυνση των τοξινών. Επίσης, το ινδικό φραγκοστάφυλο ή Triphala είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτοξινώσετε το έντερό σας.

Νεφρό.
Ο χυμός από βιολογικό cranberry κάνει θαύματα στο νεφρό καθώς επίσης και ο μηλίτης. Λίγο χλιαρό νερό λεμόνι κάθε πρωί είναι πραγματικά ένα δώρο για την καλή λειτουργία των νεφρών σας. Η καλύτερη συμβουλή είναι βέβαια, να μείνετε μακριά από οποιαδήποτε επαφή με φυτοφάρμακα, καθώς αυτά ενοχοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για την πρόκληση νεφρικής ανεπάρκειας.

Συκώτι.
Για να μπορέσουμε να αποτοξινώσουμε το συκώτι, η καλύτερη μέθοδος είναι η κατανάλωση γάλακτος από γαϊδουράγκαθο. Εκτός από το θαυματουργό γαϊδουράγκαθο, ιδιαίτερα βοηθητικά στην αποτοξίνωση του συκωτιού είναι η ρίζα από κολλιτσίδα, η ρίζα από πικραλίδα, τα παντζάρια, οι αγκινάρες, το σκόρδο, ο κουρκουμάς. Όλα τα παραπάνω, έχουν την ιδιότητα, μέσα στην κοιλιά, να απορροφούν τις τοξίνες. Πρόκειται για τροφές εξαιρετικά υποστηρικτικές του μεταβολισμού και της ηπατικής αποτοξίνωσης.

Δέρμα.
Μπορεί να επηρεαστεί από τις διάφορες λοσιόν, τα εξεζητημένα είδη μακιγιάζ ή από το απλό μακιγιάζ, από τα αποσμητικά ή τα αρώματα. Η χρήση της σάουνας, η εφίδρωση, η καυτή γιόγκα, τα ιαματικά λουτρά και η απολέπιση κάνουν στην κυριολεξία θαύματα. Η σωματική άσκηση και η καλή εφίδρωση είναι στοιχεία απαραίτητα για την καλή εικόνα του δέρματός μας.

Η διαδικασία της αποτοξίνωσης του σώματος είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται για να μπορέσει ο οργανισμός μας να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, χωρίς να παρουσιάζει προβλήματα υγείας. Είναι μία διαδικασία τόσο απαραίτητη, όσο και οι διακοπές. Φανταστείτε ότι τα οφέλη που παρέχουμε στον εαυτό μας με την ξεκούραση τις μέρες των διακοπών. «Αδειάζουμε» από τα προβλήματα της καθημερινότητας και «φορτίζουμε τις μπαταρίες μας» για την υπόλοιπη χρονιά. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στον οργανισμό μας με την αποτοξίνωση. «Αδειάζει» από καθετί περιττό και μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στις προκλήσεις που του θέτουμε…

.itrofi.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή