Μαρτίου 24, 2019

Διατροφή

Το ταχίνι είναι ένα είδος βουτύρου από σπόρους, το οποίο γίνεται από σουσάμι που συνθλίβεται σε σκόνη και καβουρδίζεται.

Το ταχίνι χρησιμοποιείται ευρέως στην ελληνική και την μεσανατολική κουζίνα, αλλά και σε πιάτα των χωρών της Βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με την βάση δεδομένων USDA National Nutrient, μία μερίδα ταχίνι (2 κουταλιές της σούπας) από καβουρδισμένο σουσάμι περιέχει:

178 θερμίδες
16 γραμμάρια λίπους
6 γραμμάρια υδατανθράκων (3 γραμμάρια ινών και 0 γραμμάρια ζάχαρη) και
5 γραμμάρια πρωτεΐνης

Παρέχει επίσης το:
30% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπου σε θειαμίνη
24% σε μαγνήσιο
22% σε φώσφορο
14% σε σίδηρο και
12% σε ασβέστιο

Μην σας ανησυχεί η ποσότητα λίπους στο ταχίνι, αφού μόνο 2 από τα 16 γραμμάρια είναι κορεσμένα, τα υπόλοιπα είναι μονο- και πολυ-ακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι γνωστό ότι είναι ευεργετικά για την καρδιά και τη γενική υγεία.

Τα 30 γραμμάρια σουσάμι περιέχουν τρεις φορές περισσότερο σίδηρο από την ίδια ποσότητα συκωτιού από βόειο κρέας. Το σουσάμι περιέχει επίσης περισσότερες φυτοστερόλες από όλους τους άλλους ξηρούς καρπούς και σπόρους, κάτι που το καθιστά πολύ ευεργετικό για την μείωση της χοληστερόλης και την καταπολέμηση/πρόληψη του καρκίνου.

Το σουσάμι παρέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι δύσκολο για το σώμα να τα απορροφήσει, λόγω του σκληρού εξωτερικό τοιχώματος (κύτος του σπόρου). Η κατανάλωση σουσαμιού σε μορφή πάστας (ταχίνι) επιτρέπει στο σώμα να απορροφήσει καλύτερα αυτά τα θρεπτικά συστατικά.
Ταχίνι: Πιθανά οφέλη για την υγεία

Υγεία της καρδιάς

Το σουσάμι περιέχει τις μοναδικές ουσίες λιγνάνες, σησαμίνη και σησαμόλη, που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη. Το επιστημονικό περιοδικό Nutrition Research δημοσίευσε μια μελέτη στην οποία συμμετέχοντες κατανάλωσαν 40 γραμμάρια ταχινιού την ημέρα. Μετά από 4 εβδομάδες, η μέση ολική και η LDL (“κακή”) χοληστερόλη τους μειώθηκε κατά 6,4% και 9,5%, αντίστοιχα. Όταν οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στην κανονική διατροφή τους χωρίς ταχίνι, στις επόμενες 4 εβδομάδες η χοληστερόλη τους, επέστρεψε στα αρχικά της επίπεδα.

Όπως είδαμε παραπάνω, το ταχίνι έχει πολλά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυτών των τύπων λιπαρών μπορεί να μειώσει τα επιβλαβή επίπεδα χοληστερόλης, καθώς και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το ασβέστιο και το μαγνήσιο που περιέχει μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση με φυσικό τρόπο.

Καρκίνος

Οι λιγνάνες, χημικές ενώσεις που βρίσκονται σε ορισμένα φυτά, έχουν παρόμοια δομή με τα οιστρογόνα.

Οι λιγνάνες, η σησαμίνη και το σησαμελαίου στο ταχίνι προσκολλώνται στους υποδοχείς των οιστρογόνων και προστατεύουν τον οργανισμό από καρκίνους που σχετίζονται με τις ορμόνες.

Αρθρίτιδα

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Rheumatic Diseases, εξέτασε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γονάτου στους οποίους δόθηκε είτε γλυκοζαμίνη και Tylenol δύο φορές την ημέρα (μια τυποποιημένη θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα) ή 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι ανά ημέρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν ταχίνι είχαν καλύτερες αποτελέσματα σε τεστ για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, ανέφεραν λιγότερο πόνο και δεν είχαν φυσικά τις αρνητικές παρενέργειες που σχετίζονται με το Tylenol.

Υγεία των οστών

Η υψηλή περιεκτικότητα που έχει το ταχίνι σε μαγνήσιο είναι ευεργετική για τη διατήρηση υγιών οστών.

Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου συνδέεται με μια μεγαλύτερη πυκνότητα των οστών και με την μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

truelife.gr

Διατροφή

Μια διατροφή που να τα περιλαμβάνει όλα ήταν πάντα η κύρια συμβουλή πολλών διατροφολόγων και ειδικών τα προηγούμενα χρόνια. Μήπως, όμως, αυτή η νουθεσία είναι πλέον λίγο… εκτός;

Η σύσταση του να τρώμε λίγο απ’ όλα βασιζόταν στην ιδέα ότι αν δεν καταναλώνουμε μια ευρεία γκάμα τροφών, μπορεί να χάνουμε κάποια θρεπτικά συστατικά και άλλες ουσίες που συμβάλλουν στην εξασφάλιση της συνολικής μας υγείας. Αν η διατροφή μας, μέρα με τη μέρα αποτελούνταν από τις ίδιες 4 ή 5 τροφές, όσο υγιεινές κι αν είναι αυτές, αργά ή γρήγορα θα στερούνταν σε θρεπτικές ουσίες. Αυτό, βέβαια, ήταν περισσότερο πρόβλημα όταν οι επιλογές μας ήταν πιο περιορισμένες και οι διατροφικές ελλείψεις ήταν πιο συνηθισμένες, κάτι που δεν ισχύει τόσο σήμερα.

Σήμερα, το να ενθαρρύνεται ο κόσμος να καταναλώνει μια ευρεία γκάμα τροφών μπορεί να οδηγήσει στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού και κυρίως ανθυγιεινού, όπως και πρόσληψη βάρους, σύμφωνα με δημοσίευση από την American Hearτ Association στο Circulation τον Σεπτέμβριο του 2018.

Έπειτα από μετα-ανάλυση ερευνών που έχουν δημοσιευτεί από το 2000, το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι μια μεγάλη ποικιλία στη διατροφή προωθεί την υγεία, τη σωστή διατροφή και το υγιές βάρος.

Αντί να συστήνει την κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας τροφών, η AHA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διαιτητικές και διατροφολογικές οδηγίες πρέπει να δίνουν έμφαση στην επαρκή κατανάλωση φρέσκων και ελάχιστα επεξεργασμένων φυτικών τροφών, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ολική άλεση, αλλά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ξηρούς καρπούς, πουλερικά και ψάρι.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, δεν υπάρχει κανένας λόγος για αύξηση της ποικιλίας τροφών, ειδικά αν αυτό σημαίνει κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα δημητριακά, γλυκά, αναψυκτικά και άλλες επεξεργασμένες τροφές που βρίσκουμε στα ράφια του σούπερ μάρκετ.

Οι πολλές επιλογές σε ένα γεύμα πιθανότατα θα οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση, εν μέρει λόγω του ότι η κατανάλωση τροφών με διαφορετικές γεύσεις και υφές μπορεί να καθυστερούν την αίσθηση κορεσμού και τελικά να «ανοίγουν» την όρεξη, ακόμη κι όταν είμαστε χορτάτοι –δεν είναι τυχαίο που πάντα υπάρχει «χώρος» για λίγο γλυκό ή που σε έναν μπουφέ πάντα τρώμε περισσότερο. Όταν υπάρχουν πολλές επιλογές είναι πολύ πιο εύκολο να γεμίσουμε το πιάτο μας, ενώ απεναντίας όταν οι επιλογές μας είναι λιγοστές, το πιθανότερο είναι να φάμε λιγότερο, αφού οι τροφές που έχουν παρόμοια γεύση και υφή κάνουν τη γευστική μας παλέτα να… βαριέται.

Πώς, λοιπόν, μπορείτε να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφών; Φτιάξτε μια λίστα με τα απαραίτητα για το σούπερ μάρκετ και ακολουθήστε την, προσπερνώντας τους διαδρόμους με τις επεξεργασμένες τροφές. Να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί σε μπουφέδες και πάρτι όπου οι επιλογές είναι πολλές και στο σπίτι φροντίστε να έχετε έναν περιορισμένο και ισορροπημένο αριθμό υγιεινών τροφών στο πιάτο σας. Η χρήση μικρότερων πιάτων επίσης βοηθά στον περιορισμό της ποσότητας, γι’ αυτό δοκιμάστε το!

ΠΗΓΗ: Clickatlife.gr

giatros-in.gr

Διατροφή

Η διατροφή της Okinawa είναι χαμηλή σε λιπαρά, πλούσια σε λαχανικά και φτωχή σε κρέας, επεξεργασμένα δημητριακά, ζάχαρη αλάτι και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αυτή η διατροφή έχει να κάνει επίσης και με την ποσότητα τροφής που καταναλώνεται. Οι κάτοικοι έχουν τη συνήθεια να καταναλώνουν το 80% της τροφής, που βρίσκεται στο πιάτο τους. Ενα τελετουργικό που αναφέρεται από τους κατοίκους της Okinawa ως «Hachi bu».

Το να τρως μέχρι να νιώσεις 80% πλήρης, καθώς και να τρως ελαφριά το βράδυ είναι μέρος της φιλοσοφίας της Okinawa διατροφής.

Οι κάτοικοι της Okinawa καταναλώνουν τρόφιμα όπως λιπαρά ψάρια, φύκια, πικρά πεπόνια, τόφου, σκόρδο, καστανό ρύζι, γλυκοπατάτα, μίσο σούπα, πράσινο τσάι και μανιτάρια σιτάκε.

Αποφεύγουν το κρέας και ειδικά το χοιρινό και εστιάζουν κυρίως στα λαχανικά και λιγότερο στα ψάρια.

Τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη διατροφή είναι το goya που μεταφράζεται σε «γλυκό πεπόνι», τα μανιτάρια σιτάκε, φύκια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και η γλυκοπατάτα.

Τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες είναι η βάση αυτής της διατροφής που κάνει τους ανθρώπους να ζουν μέχρι τα 100.

Διατροφή

 Βιργινία Κεφαλά Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Τα τελευταία χρόνια ένα «ξεχασμένο» δημητριακό έχει αρχίσει να ακούγεται πολύ. Μπισκότα βρώμης, μπιφτέκια βρώμης, μπάρες δημητριακών με βρώμη… Τελικά γιατί να επιλέξει κανείς αυτό το δημητριακό; Είναι απλά μια μόδα; Το επιβάλει το φωτογενές lifestyle των celebrities; ΟΧΙ. Η βρώμη είναι ένα δημητριακό θησαυρός για την υγεία.

Παρακάτω σας έχω 6 λόγους για να εντάξετε την βρώμη στη διατροφή σας.

Είναι ένα δημητριακό ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Επίσης, είναι φυσικά ελεύθερη γλουτένης και έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε Νάτριο.

Περιέχει 11-15γρ. πρωτεΐνης, αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε σχέση με άλλα δημητριακά πρωινού. 100γρ. βρώμης περιέχουν 3,1γρ. μονοακόρεστα και 3,2γρ. πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ είναι φυσικά πολύ φτωχή στα «κακά» κορεσμένα λιπαρά οξέα.
Έχει φανεί πως συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς της σε β-γλυκάνη. Ακόμη έχει φανεί πως ίσως να βοηθά στη μείωση της αρτηριακής υπέρτασης, ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πάνω σε αυτό.
Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Χάρη στη β-γλυκάνη, συμβάλει στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο (έλεγχο του σακχάρου του αίματος) τόσο σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου2, όσο και σε υγιείς.
Ένα γεύμα με βρώμη προκαλεί μεγάλο κορεσμό λόγω κυρίως των φυτικών ινών και αυτό ίσως συσχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος σε σύγκριση με άτομα που δεν καταναλώνουν βρώμη. Μην ξεχνάτε πως ο κορεσμός δεν σχετίζεται πάντα με το θερμιδικό περιεχόμενο, αλλά υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που τον επηρεάζουν.
Πώς να καταναλώσετε τη βρώμη;

Καλό θα ήταν για αρχή, να αποφύγετε τις μπάρες δημητριακών του εμπορίου, καθώς συνήθως η περιεκτικότητα σε βρώμη τελικά είναι μικρή, ή ακόμα κι όταν είναι ικανοποιητική, τα προϊόντα αυτά έχουν πολλά σάκχαρα, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά.

Το ίδιο ισχύει και για το muesli που συνήθως είναι μικρές μπαλίτσες βρώμης που σταθεροποιούνται με άφθονη ζάχαρη ή άλλα σιρόπια, πολλές φορές μάλιστα με τον ισχυρισμό «δεν περιέχει ζάχαρη», μη θεωρώντας τα σιρόπια ζάχαρη!

Αντί αυτών λοιπόν, προτιμείστε ολόκληρες ή και αλεσμένες νιφάδες βρώμης με αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς και γάλα, σπιτικές μπάρες με μέλι, τον δημοφιλή στις βόρειες χώρες χυλό από γάλα και αλεσμένη βρώμη… ή φυσικά τα αγαπημένα μου μπισκότα με βρώμη και μαύρη σοκολάτα!

Εν ολίγοις, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να καταναλώσει κανείς βρώμη, από τους πιο απλούς μέχρι και πιο σύνθετους. Το θέμα είναι να είμαστε ανοιχτοί σε νέες γεύσεις και οι επιλογές μας να στοχεύουν όσο το δυνατόν στην καλή υγεία.

Εξάλλου…Είμαστε ό,τι τρώμε!

nutrisecrets.org/

Διατροφή

Σησαμέλαιο, το σπορέλαιο που ξεχωρίζει
Πρόκειται για έλαιο πολύ καλής θρεπτικής και διατροφικής αξίας που παράγεται από την εκχύλιση ακατέργαστων σπόρων σουσαμιού. Από την αρχαιότητα ο σπόρος του σουσαμιού θεωρούνταν πολύτιμος. Ας πούμε «σουσάμι άνοιξε!» και ας μάθουμε λίγα παραπάνω στοιχεία για αυτόν τον πραγματικό θησαυρό, το σησαμέλαιο, την ιστορία, την παραγωγή και τις χρήσεις του.

Το σησαμέλαιο εξάγεται από τους σπόρους του φυτού Sesamum indicum, από το σουσάμι δηλαδή. Οι πολλές ευεργετικές ιδιότητές του ήταν γνωστές ήδη από την αρχαιότητα, ιδιαίτερα στην Ινδία από την 3η χιλιετία π.Χ. όπου το χρησιμοποιούσαν τόσο στην διατροφή τους όσο και για θεραπευτικούς λόγους. Αποτελεί το βασικό λάδι της Αγιουβέρδα, της πανάρχαιας παραδοσιακής ινδικής ιατρικής, και αναφέρεται ακόμη και στις Βέδες, τα ιερά κείμενα του ινδουισμού τόσο για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας, όσο και για την περιποίηση του σώματος και των μαλλιών. Εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Ασία, φτάνοντας μέχρι και τη Μεσοποταμία. Από τότε μέχρι και σήμερα, το σησαμέλαιο κατέχει κύρια θέση στην ινδική κουζίνα, ως το βασικό λάδι για το μαγείρεμα, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως και στις κουζίνες όλων των χωρών της ΝΑ Ασίας, ενώ οι πολύτιμες θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητές του αναγνωρίζονται πλέον παγκοσμίως.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του σησαμελαίου είναι ότι αντιστέκεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο φυτικό λάδι στην οξείδωση και κάθε είδους αλλοίωση, ιδιότητα γνωστή από την αρχαιότητα. Μάλιστα, οι αρχαίοι Έλληνες το πρόσθεταν σε άλλα λάδια ως συντηρητικό κατά τη φύλαξη ή τη μεταφορά τους.

Διαδικασία παραγωγής
Η εξαγωγή του σησαμελαίου από τους σπόρους του σουσαμιού, δεν είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία αλλά απαιτείται και επίπονη χειρωνακτική εργασία. Στο τέλος Σεπτεμβρίου οι αγρότες ξεριζώνουν τα φυτά από το χωράφι, όταν ακόμη ο καρπός είναι αγουρωπός, τα κάνουν θημωνιά και τα σκεπάζουν να μην τα βλέπει ο ήλιος. Ύστερα από έξι ημέρες παίρνουν πέντε-πέντε φυτά μαζί, τα δένουν και τα στήνουν με τις κάψες, τις κορυφές, όρθιες. Σε διάστημα 15-20 ημερών, ανάλογα με τον καιρό, τα κοπανούν με ξύλο, τα τινάζουν πάνω σε καθαρές λινάτσες για να πέσει ο σπόρος, τα περνούν από κόσκινα για να τα καθαρίσουν από τα σκουπίδια, και τα μαζεύουν σε τσουβάλια. Η καλύτερη ποιότητα σησαμελαίου παράγεται με ψυχρή έκθλιψη των καρπών, την πιο φυσική μέθοδο παραγωγής ελαίων γενικά. Γίνεται με απλή συμπίεση του σπόρου, χωρίς να χρησιμοποιούνται χημικά και διαλύτες και χωρίς να θερμαίνονται οι σπόροι. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και διατηρείται η οσμή και η γεύση τους.

Χρήση στο μαγείρεμα
Το σησαμέλαιο θεωρείται ιδανικό για μαγείρεμα λόγω του ότι έχει χαμηλό σημείο καπνισμού και οξειδώνεται (ταγγίζει) δύσκολα εξαιτίας των φυσικών αντιοξειδωτικών του. Μπορείτε να το προσθέσετε ωμό στις σαλάτες, να μαρινάρετε λευκά κρέατα ή οστρακόδερμα. Χρησιμοποιήστε το σε ζύμες και σε παρασκευές ζαχαροπλαστικής και δοκιμάστε το στα τηγανιτά, αφού διαθέτει μοναδική αντοχή και προσδίδει στο τηγανισμένο προϊόν τραγανή κρούστα και ξεχωριστό άρωμα.

Ανεπιθύμητες αντιδράσεις.
Όπως και το σουσάμι, μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Κατά συνέπεια, η πρόσληψη σησαμελαίου, ή το μασάζ με σησαμέλαιο από άτομα που έχουν ένδειξη για κάποια ευαισθησία, θα πρέπει να γίνεται μόνον μετά από την συμβουλή του γιατρού.

Διατροφή

Με κρεμώδη υφή και ελαφρά φυσική γλυκύτητα, το γάλα καρύδας συχνά θεωρείται ως «υγρό θαύμα» καθώς προσφέρει μεγάλη δυνατότητα για τη δημιουργία ανοσολογικής άμυνας του οργανισμού και την πρόληψη των ασθενειών. Το γάλα καρύδας, μαζί με το νερό καρύδας είναι ανάμεσα στις πιο υγιεινές τροφές του κόσμου.

Στην πραγματικότητα δεν είναι γάλα με την έννοια που συνήθως το σκεφτόμαστε εμείς, αλλά είναι ένα υγρό που βρίσκεται στο εσωτερικό της ώριμης καρύδας. Είναι αρκετά ρευστό όταν βγαίνει από την καρύδα αλλά όταν συνδυαστεί με την ψίχα της καρύδας μας δίνει ένα πιο παχύρευστο υγρό, το γάλα.

Ένα ποτήρι γάλα καρύδας περιέχει: 138 θερμίδες, 1,5γρ πρωτεϊνών, 2γρ ζάχαρης, 14γρ λιπαρών, 55mg μαγγανίου, 15 mg χαλκού,60 mg φωσφόρου, 22 mg μαγνησίου, 3,9 mg σιδήρου, 157 mg καλίου.

Τα οφέλη για την υγεία είναι πολλά και παρουσιάζονται παρακάτω:
Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη
Οι καρύδες είναι μια από τις καλύτερες πηγές λαυρικού οξέος, 50 % του λίπους τους είναι λαυρικό οξύ, το οποίο έχει αντιβακτηριακές και αντιικές ικανότητες. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, το λαυρικό οξύ είναι ένα προστατευτικό είδος λιπαρού οξέος που συνδέεται με βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης και βοηθάει στην υγεία της καρδιάς.

Επειδή οι καρύδες περιέχουν μεταλλικά άλατα, σημαντικά για την κυκλοφορία και τον έλεγχο της ροής του αίματος, το γάλα καρύδας είναι επίσης χρήσιμο για τη μείωση της πίεσης του αίματος και τη διατήρηση των αιμοφόρων αγγείων να είναι εύκαμπτο, ελαστικά και χωρίς να συσσωρεύεται πλάκα.

Οικοδομεί τους μυς και βοηθάει στην απώλεια λίπους
Μελέτες διαπιστώνουν ότι τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου που βρίσκονται στην καρύδα αυξάνουν το γάλα και βοηθούν στη βελτίωση της σωματικής απόδοσης. Μετά την άσκηση, οι μύες χρειάζονται επίσης πολλά θρεπτικά συστατικά - συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρολυτών, όπως το μαγνήσιο και κάλιο που βρίσκονται στο γάλα καρύδας - για την αναπλήρωση του ιστού.

Επειδή το γάλα καρύδας είναι πλούσιο σε υγιή λιπαρά, βοηθά επίσης στην πλήρωση του στομάχου και αποτρέπει την υπερκατανάλωση τροφής ή σνακ όλη την ημέρα.

Παρέχει ηλεκτρολύτες και προλαμβάνει την κούραση
Το γάλα καρύδας παρέχει επίσης σημαντικά μέταλλα που απαιτούνται για τη διατήρηση του όγκου του αίματος, ρυθμίζει την υγεία της καρδιάς και την πρόληψη της αφυδάτωσης ή της διάρροιας. Ειδικά σε πολύ ζεστό καιρό, μετά την άσκηση ή μετά από αδιαθεσία, οι ηλεκτρολύτες βοηθούν στην πρόληψη της εξάντλησης, εγκεφαλικών επεισοδίων, προβλημάτων καρδιάς, μυϊκών πόνων ή κράμπες.

Βοηθάει στην πέψη και τη δυσκοιλιότητα
Ένας καλά ενυδατωμένος πεπτικός σωλήνας είναι σημαντικός για την πρόληψη ή τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Το γάλα ινδικής καρύδας θρέφει την επένδυση του πεπτικού λόγω των ηλεκτρολυτών και των υγιεινών λιπών και βελτιώνει την υγεία του εντέρου και προλαμβάνει ασθένειες όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Διαχειρίζεται να επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Η περιεκτικότητα σε λίπος στο γάλα καρύδας μπορεί να βοηθήσει να επιβραδύνει το ρυθμό με τον οποίο η ζάχαρη απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος, στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων της ινσουλίνης και στην πρόληψη ενός υψηλού σακχάρου ή και σε παθήσεις όπως ο διαβήτης.

Βοηθάει στην πρόληψη της αναιμίας
Παρά το γεγονός ότι η περιεκτικότητα σε σίδηρο στο γάλα καρύδας δεν είναι πολύ υψηλή, εξακολουθεί να παρέχει μια καλή πηγή φυτικής προέλευσης σιδήρου που μπορεί να συμβάλει στην επαρκή πρόληψη της αναιμίας.

Αποτρέπει την φλεγμονή των αρθρώσεων και την αρθρίτιδα
Τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου στο γάλα καρύδας μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, η οποία σχετίζεται με επώδυνες καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα και γενικά οι κοινοί μυϊκοί πόνοι.

Αποτρέπει τα έλκη
Ένα άλλο όφελος του γάλακτος καρύδας είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης των ελκών και κυρίως το νερό καρύδας. Όταν δόθηκε σε αρουραίους με έλκη γάλα καρύδας, εμφάνισαν μείωση στο μέγεθος των ελκών περίπου 56 %. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το γάλα καρύδας είχε προστατευτικές επιδράσεις στην ελκωτική γαστρική βλέννα που μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνα έλκη.

Πηγή: thessdiet.gr

Διατροφή

Το ρύζι είναι ένα από τα βασικά διατροφικά είδη της ανθρωπότητας και ένα από τα πιο εύπλαστα μαγειρικά υλικά στον κόσμο. Είναι ένα δημητριακό από την Ασία – κάποιοι πιστεύουν από την Αφρική- που εισήχθη στην Ελλάδα για παραγωγή καρπού και είναι το δημητριακό που καταναλώνεται περισσότερα παγκοσμίως.

Υπάρχουν πολλοί τύποι ρυζιού και κάθε συνταγή απαιτεί διαφορετικό τύπο. Ο παρακάτω οδηγός θα μας καθοδηγήσει σχετικά με το τι πρέπει να επιλέξουμε για κάθε συνταγή, αλλά και με ποιον τρόπο να το μαγειρέψουμε, ώστε να αποκτήσει την ιδανική υφή, χωρίς να χάσει τη γεύση του. Η επιλογή του σωστού τύπου ρυζιού είναι καθοριστικής σημασίας για το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα.

Οι Τύποι του Ρυζιού και οι χρήσεις τους

Ρύζι Γλασσέ

Από τα παλαιότερα είδη, το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μεσόσπερμο. Οι κόκκοι αυτού του ρυζιού τείνουν να προσκολλώνται μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Ιδανικό για Σούπες – τις κάνει πιο πηχτές, διαφορά γλυκά – όπως το ρυζόγαλο, αλλά και για Σούσι. Γενικότερα συνταγές όπου το ρύζι πρέπει να είναι πηχτό.

Ρύζι Καρολίνα

Το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μεσόσπερμο. Έχει μεγάλη ικανότητα να απορροφά τα λίπη και γι’ αυτό είναι κατάλληλο για πιλάφι που δεν θα στραγγιστεί.

Το ρύζι Καρολίνα συνιστάται για πιλάφι χυλωμένο. Όταν λέμε χυλωμένο, εννοούμε πως οι κόκκοι του ρυζιού, χωρίς να λιώσουν απελευθερώνουν κατά το μαγείρεμα το άμυλο τους κι έτσι το αποτέλεσμα είναι μελάτο και ζουμερό. Κατάλληλο για γιουβαρλάκια, ντολμαδάκια.

Επίσης, είναι κατάλληλο για φαγητά φούρνου – ρύζι με κρέας στο φούρνο, γεμιστά, γαμοπίλαφο κλπ

Το πιλάφι με Καρολίνα είναι καλύτερο να σερβιριστεί αμέσως αφού μαγειρευτεί. Αν μείνει, μπορεί να λασπώσει, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος έχει μεγάλο βαθμό διόγκωσης και συνεχίζει να φουσκώνει. Γι’ αυτό καλό είναι να το μαγειρεύουμε λίγα λεπτά προτού το καταναλώσουμε.

Ρύζι Νυχάκι

Το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μακρύσπερμο. Αν μας αρέσει το πιλάφι να μην είναι ούτε σπυρωτό ούτε χυλωμένο, τότε παίρνουμε Νυχάκι. Βέβαια, κι εδώ το αποτέλεσμα είναι ζουμερό, αλλά λίγο λιγότερο απ’ ότι με ρύζι Καρολίνα.

Ιδανικό για πιλάφι.

Ισχύει ότι και για την Καρολίνα, πρέπει να μαγειρεύεται λίγο πριν σερβιριστεί.

Ρύζι Parboiled ή bonnet

Είναι προβρασμένο με υποκίτρινο χρώμα και το σχήμα του είναι μακρύσπερμο. Αυτό που διαφοροποιεί αυτόν τον τύπο ρυζιού από τους προηγούμενους είναι η υγροθερμική επεξεργασία στην οποία υποβάλλεται. Ενώ, δηλαδή η Καρολίνα και το Νυχάκι αποφλοιώνονται με τρίψιμο και στη συνέχεια οδηγούνται προς λεύκανση και γυάλισμα, το parboiled ρύζι προβράζεται σε νερό για να αποφλοιωθεί και στη συνέχεια βράζεται στον ατμό.

Θεωρείται ιδανικό για πιλάφι, σαλάτες και για κάθε συνταγή, λόγω του ότι παραμένει σπυρωτό, ενώ ο χρόνος παρασκευής του είναι σχεδόν ίδιος με του άσπρου.

Μπορεί να καταναλωθεί αμέσως ή μετά από ώρα. Στη δεύτερη περίπτωση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και την κλείνουμε με το καπάκι. Έτσι, πετυχαίνουμε να μην πέσουν μέσα στην κατσαρόλα οι υδρατμοί και μαλακώσει πολύ το πιλάφι.

Ρύζι καστανό μερικώς αναποφλοίωτο

Στο ρύζι αυτό κατά την επεξεργασία δεν αφαιρείται ο φλοιός του με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και με μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με τα παραδοσιακά ρύζια. Με τον τρόπο αυτό διατηρεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του.

Συστήνεται σε δίαιτες υγιεινής διατροφής και απώλειας βάρους. Προσθέτουμε αρκετά μπαχαρικά στο μαγείρεμα για να τονίσουμε τη γεύση του.

Ρύζι καστανό ή ακατέργαστο

Προέρχεται από την πρώτη αποφλοίωση και έχει σε δεκαπλάσιο ποσοστό, βιταμίνες και διατροφική αξία από τα άλλα δύο είδη ρυζιού. Τα «αρνητικά» του καστανού ρυζιού, είναι ότι χρειάζεται τριπλάσιο χρόνο βρασίματος, λασπώνει και είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις αλλαγές θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται οι μικροοργανισμοί που εσωκλείονται στο κόκκο και να αλλοιώνεται με ταχείς ρυθμούς.

Γίνεται πολύ νόστιμο όταν τηγανίζεται ή βράζεται. Ταιριάζει σε σαλάτες ή ως συνοδευτικό σε θαλασσινά.

Προσθέτουμε αρκετό αλάτι και μπαχαρικά στο μαγείρεμα, για να τονίσουμε τη γεύση του.

Ρύζι Basmati

Το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μακρύσπερμο. Φυσικά αρωματικό ρύζι καλλιεργείται στις Παραποτάμιες περιοχές των ποταμών που πηγάζουν από τα Ιμαλάια και βρίσκονται στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν. Παίρνει το φυσικό του άρωμα από τα ιδιαίτερα συστατικά του υπεδάφους της ευρύτερης περιοχής.

Ιδανικό για πιλάφι και εξωτικές γεύσεις.

Ρύζι Jasmine

Το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μακρύσπερμο. Φυσικά αρωματικό ρύζι, καλλιεργείται στα υψίπεδα της Ταυλάνδης,σε ειδικά διαμορφωμένες «πεζούλες». Παίρνει το φυσικό του άρωμα από τα ιδιαίτερα συστατικά του υπεδάφους της συγκεκριμένης περιοχής που καλλιεργείται.

Ιδανικό για πιλάφι, ρύζι ατμού και εξωτικές γεύσεις.

Ρύζι Άγριο

Είναι ένα υδρόφιλο φυτό που καλλιεργείται σε παραλίμνιες περιοχές της Βορείου Αμερικής και του Καναδά και συνδυάζεται με ένα ρύζι τύπου Parboiled. Γνωστό και ως Indian Rice αποτέλεσε το βασικό συστατικό διατροφής Ινδιάνων των περιοχών αυτών. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ιδανικό για δίαιτες απώλειας βάρους και διαβητικών.

Ιδανικό για κυνήγι, θαλασσινά και σαν γαρνιτούρα σε επίσημα γεύματα.

Ρύζια Arborio & Carnaroli

Ιταλικής προέλευσης, καλλιεργούνται στις παραποτάμιες περιοχές του ποταμού Πάδου της Βορείου Ιταλίας. Έχουν μεγάλο και πλατύ κόκκο, το Carnaroli είναι ακόμα μεγαλύτερο σε μέγεθος και προσφέρουν το επιθυμητό κρεμώδες αποτέλεσμα.

Ιδανικά για κλασσικό ιταλικό ριζότο.

Τρόποι μαγειρέματος

Σοτάρισμα

Σοτάρουμε το ρύζι σε λιπαρή ουσία και μετά προσθέτουμε υγρό, μετρημένο με ακρίβεια. Αυτός είναι ο συνηθέστερο τρόπος παρασκευής πιλαφιού. Για το σοτάρισμα αλλά και για να προσθέσουμε από πάνω στο τέλος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο ή βούτυρο ή και τα δύο μαζί. Με το σοτάρισμα, το πιλάφι δεν λασπώνει, λόγω της λιπαρής ουσίας που απορροφάται από το εξωτερικό περίβλημα των κόκκων του ρυζιού. Το σοτάρουμε ανακατεύοντας το με ξύλινη κουτάλα, ώστε να γυαλίσει και να πάει η λιπαρή ουσία παντού. Μετά προσθέτουμε το μετρημένο υγρό, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε με την τεχνική της απορρόφησης, μέχρι δηλαδή να τραβήξει το ρύζι όλο το υγρό.

Σε μετρημένο υγρό

Βάζουμε υγρό μετρημένο με ακρίβεια να βράσει και στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι. Το ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Ακολουθούμε τους χρόνους μαγειρέματος που ενδείκνυνται για κάθε τύπο ρυζιού. Ο τρόπος αυτός ενδείκνυται για το σπυρωτό πιλάφι με ρύζι parboiked, που λόγω της φύσης του συγκεκριμένου τύπου ρυζιού δεν κινδυνεύει να λασπώσει.

Σε άφθονο νερό

Βράζουμε το ρύζι μέσα σε άφθονο νερό. Ο τρόπος αυτός μαγειρέματος ενδείκνυται αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα απλό άσπρο πιλάφι, συνοδευτικό φαγητού. Σε αυτή την περίπτωση βράζουμε το ρύζι σε νερό και όχι σε ζωμό. Παρόλα αυτά, μπορούμε να νοστιμίσουμε το πιλάφι βράζοντας μέσα στο νερό μυρωδικά – μερικά κλωνάρια από μαϊντανό, σέλινο, θυμάρι, δαφνόφυλλα, τα οποία στη συνέχεια θα πετάξουμε, αλλά και λαχανικά – ολόκληρο κρεμμύδι, καρότο, πράσο. Αυτό ο τρόπος δεν ενδείκνυται αν θέλουμε το πιλάφι χυλωμένο.

Μικρά μυστικά

– Κάθε είδος έχει δικό του χρόνο μαγειρέματος και απαιτεί διαφορετικές αναλογίες όσον αφορά την ποσότητα του ρυζιού και το νερό. Είναι σημαντικό να μην το παρακάνουμε με το νερό που χρησιμοποιούμε όταν μαγειρεύουμε οποιοδήποτε είδος ρυζιού.

– Αφού σκεπάσουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Έτσι, δεν κινδυνεύουμε να μας κολλήσει το ρύζι, ή να εξατμιστούν τα υγρά του γρήγορα. Φροντίζουμε να μην ανοίγουμε την κατσαρόλα συνέχεια. Αν έχουμε αμφιβολία εάν φτάσουν τα υγρά, ελέγχουμε το ρύζι περίπου στη μέση του χρόνου μαγειρέματος. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό. Το υγρό, νερό ή ζωμός που θα προσθέσουμε στο σοταρισμένο ρύζι, είναι καλό να είναι πολύ ζεστό ή βραστό, ούτως ώστε να μη διακοπεί το μαγείρεμα και χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επανέλθει το φαγητό και πάλι, στο σημείο βρασμού.

– Προτιμάμε χοντρό θαλασσινό αλάτι στο βράσιμο. Αυτό απομακρύνει ευκολότερα το άμυλο και δίνει μια πιο ισορροπημένη γεύση. 1 κουτ. γλυκού αλάτι σε 1 λίτρο υγρό, δηλαδή για 350 γρ. ρύζι. Πάντα στο τέλος δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κι άλλο αν χρειαστεί.

– Η νοστιμιά ενός πιλαφιού εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το υγρό που θα χρησιμοποιήσουμε. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο αν φτιάξουμε το πιλάφι με ζωμό παρά με σκέτο νερό.

– Αν χρησιμοποιούμε Γλασσέ, Καρολίνα ή Νυχάκι, είναι καλό να τα ξεπλένουμε πρώτα σε ένα σουρωτήρι λεπτό, κάτω από τρεχούμενο νερό. Έτσι απομακρύνουμε σημαντική ποσότητα από την κόλλα, το άμυλο των κόκκων του ρυζιού και πετυχαίνουμε να είναι μεν χυλωμένο, αλλά όχι λασπωμένο. Στις υπόλοιπες ποικιλίες το πλύσιμο δεν είναι απαραίτητο.

Ιστορία

Το ρύζι τρέφει την ανθρωπότητα για περισσότερα από 5000 χρόνια. Ταξίδεψε από την Κίνα στην Αρχαία Ελλάδα και από την Περσία στο Δέλτα του Νείλου. Οι αρχαίοι Κινέζοι και οι Ινδοί το θεωρούσαν «δώρο των θεών», το οποίο τους έσωσε μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές. «Δεν είναι τα μαργαριτάρια πολύτιμα στη ζωή αλλά οι πέντε σπόροι της γης, από τους οποίους το ρύζι είναι ο πολυτιμότερος» αφηγείται ένα κινέζικο γνωμικό. Στην Ευρώπη το μετέφεραν οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την κοιλάδα του Ινδού. Οι Ρωμαίοι το ήξεραν, αλλά δεν το καλλιεργούσαν.

Θρεπτική αξία

– Το ρύζι είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό τρόφιμο για διάφορους λόγους. Περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, που σημαίνει ότι αποτελείται από άμυλο και φυτικές ίνες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες αφομοιώνονται αργά, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον οργανισμό μας για χρησιμοποιεί για μεγαλύτερο διάστημα την ενέργεια που μας δίνουν.

– Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ανάπτυξη της εντερικής χλωρίδας, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μας.

– Όπως όλα τα αμυλώδη τρόφιμα, το ρύζι δεν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Όμως, οι πρωτεΐνες που έχει είναι εύπεπτες και αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό μας. Αυτός είναι ένας λόγος που το ρύζι είναι κατάλληλη τροφή για μωρά, ηλικιωμένους και ασθενείς που δυσκολεύονται να φάνε.

– Περιέχει και τα 8 αμινοξέα που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για να αναπαράγει συνεχώς καινούργιους και δυνατούς μύες.

– Είναι εύπεπτο, δεν προκαλεί αλλεργία και σε αντίθεση με το σιτάρι, δεν περιέχει γλουτένη και για αυτό χρησιμοποιείται και ως πρώτο δημητριακό των μωρών.

– Δεν περιέχει χοληστερόλη και άλλα λίπη, ούτε νάτριο, ενώ είναι πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, σίδηρο, βιταμίνες Β και βιταμίνη Ε.

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος

Διατροφή

Από τις αρχές της άνοιξης στην εξοχή ξεκινά το “κυνήγι” αυτών των άγριων χορταρικών που μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους και πραγματικά γίνονται ανάρπαστα.

“Συλλέκτης οβριών”

Στις “χορτοσυλλεκτικές” εξορμήσεις οι οβριές θεωρούνται ανοιξιάτικος γαστρονομικός θησαυρός και η συλλογή τους απαιτεί μπόλικο περπάτημα. Οι οβριές, βρυωνιές ή αβρωνιές ή αγγλιστί tammus comunis είναι άγρια χόρτα που φυτρώνουν σε ακαλλιέργητα και σκιερά μέρη. Είναι φυτά αναρριχώμενα, τα φύλλα τους έχουν σχήμα καρδιάς και οι πράσινοι τρυφεροί βλαστοί τους υψώνουν το λυγερόκορμο ανάστημά τους κοντά σε θάμνους σε απότομες όχθες στην ύπαιθρο από τα τέλη του Φεβρουαρίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου. Συναντώνται στη νότια Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα. Οι οβριές λατρεύουν την πυκνή βλάστηση και όσο θερμότερο είναι το κλίμα, τόσο νωρίτερα φυτρώνουν.
Είναι αρκετά πικρές και καλό είναι να μην τις δοκιμάσετε ωμές γιατί το φυτό είναι ελαφρώς τοξικό. Στο μαγείρεμα αυτή η ιδιότητά τους προφανώς εξαλείφεται γι’ αυτό και οι μαγειρικές τους χρήσεις είναι πολλές. Θεωρούνται ιδιαίτερα θρεπτικές ενώ τους έχουν αποδώσει διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες κυρίως διουρητικές.

Πώς τις μαγειρεύουμε;
Μην προσπαθήσετε να διώξετε την πικράδα τους με επαναλαμβανόμενο βράσιμο γιατί έτσι ναι μεν θα ξεπικρίσουν – ελαφρώς-αλλά θα χάσουν και την επίγευσή τους. Μπορείτε ιδανικά να τις ζεματίσετε σε λιγοστό νερό σε ένα σκεύος χωρίς όμως να τις βράσετε. Σε συνδυασμό με ένα αρωματικό ελαιόλαδο γίνονται μια πολύ νόστιμη σαλάτα και είναι πρώτης τάξεως συνοδευτικό. Το μαλακό και τρυφερό πάνω μέρος του κορμού τους είναι ιδανικό για να χρησιμοποιηθεί σε ομελέτες αφού πρώτα σοταριστεί. Μια πολύ νόστιμη και απλή συνταγή είναι η “ομελέτα με οβριές”. Οι οβριές επίσης τρώγονται και μαγειρευτές με κρέας ή θαλασσινά, τις βρήκαμε ακόμα και σε συνταγή ψητές στη χόβολη. Οι ποσότητες του φυτού συνιστάται όμως να χρησιμοποιούνται πάντα με φειδώ.

Άγρια σπαράγγια, τα “ατίθασα”

Οι λιγότερο έμπειροι, όπως προαναφέραμε, συχνά πιστεύουν ότι τα άγρια σπαράγγια και οι οβριές είναι το ίδιο φυτό. Μπορεί να μοιάζουν αρκετά και να έχουν κοινά στοιχεία αλλά είναι δύο διαφορετικά είδη. Η άγρια σπαραγγιά είναι ένας αγκαθωτός και χαμηλός θάμνος που φυτρώνει κοντά σε ποτάμια και τρεχούμενα νερά, μπορεί να την πετύχετε όμως και σε ξηρούς πευκώνες. Όπως και οι οβριές, οι κορφούλες της είναι από τα πρώτα βλαστάρια της άνοιξης. Θα τη βρείτε στα παραθαλάσσια “λημέρια”της από τις αρχές του Φεβρουαρίου, ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα εμφανίζεται μέχρι και το Μάιο. Από το “ατίθασο” φυτό κόβονται πολύ προσεκτικά τα τρυφερά του βλασταράκια, τα γνωστά και πεντανόστιμα άγρια σπαράγγια.

Πώς θα τα μαγειρέψουμε;

Τα άγρια σπαράγγια είναι ο καλύτερος φίλος των πιο εκλεπτυσμένων πιάτων αλλά και των πιο απλών. Ταιριάζουν πολύ όμορφα με αβγά σε ομελέτες -κι όχι μόνο- στις οποίες τα προσθέτετε αφού πρώτα τα σοτάρετε ελαφρά σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Μπορούν επίσης να γίνουν και αυτά ψητά ή να τα ποσάρετε ελαφρά σε λιγοστό νερό, να τα ραντίσετε με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι και να γίνουν ένα εξαιρετικό συνοδευτικό για πιάτα παντός τύπου.Δεν είναι τόσο πικρά όσο οι οβριές και η γεύση τους είναι πιο ντελικάτη, χαρακτηριστικό που τα καθιστά ιδανικά για σαλάτες. Οι σκουροπράσινες κορφούλες τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και αφού τα μαζέψετε καλό θα είναι να τα καταναλώσετε άμεσα.

Διατροφή

Τα μύρτιλλα κάνουν καλό στη στοματική μας υγιεινή
Επιπλέον, τα μύρτιλλα περιέχουν αντιοξειδωτικά που συμβάλουν στην ενυδάτωση και αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών

Το Κέντρο Στοματικής Υγιεινής δήλωσε ότι τα φρούτα φαίνονται ιδιαίτερα ωφέλιμα για τη στοματική υγιεινή αφότου οι επιστήμονες βρήκανε ότι τα μούρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της φθοράς των δοντιών περιορίζοντας τη δραστηριότητα των βακτηρίων στο στόμα. Αυτή η κατηγορία φρούτων είναι πλούσια πηγή της πολυφαινόλης, που είναι αντιοξειδωτικό, γνωστό ως προστάτης ενάντια στα χημικά του σώματος.

Ο Δρ. Νάιτζελ Κάρτερ, διευθυντής του Κέντρου Στοματικής Υγιεινής, ζητά να μπουν τα σκούρα μούρα στα οδοντικά προϊόντα, όπως το στοματικό διάλυμα. Δήλωσε ότι οι πολυφαινόλες μένουν στο σάλιο μας και βοηθούν το στόμα ακόμα και όταν τις έχουμε καταπιεί. ‘Το καλό με αυτά τα φρούτα είναι ότι δεν έχουν καθόλου ζάχαρη και μπορούν να προστεθούν στα προϊόντα στοματικής υγιεινής με πολλούς τρόπους. Μπορούν να διαλυθούν στο νερό ώστε να δημιουργήσουν υγιεινά ροφήματα’.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ εξέτασαν κομμάτια από βατόμουρα, μύρτιλλα και φράουλες στα στοματικά βακτήρια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Περιοδικού Στοματικές Επιστήμες, βρήκανε εντυπωσιακές μειώσεις με τα μύρτιλλα και τα βατόμουρα. Ο επικεφαλής της έρευνας, Νέμπου Φίλιπ, δήλωσε ότι τα φρούτα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ‘όπλα της φύσης’ ενάντια στη φθορά των δοντιών.

Μπορούμε λοιπόν να καταναλώσουμε μία χούφτα μύρτιλλα την ημέρα. Επειδή όμως περιέχουν φυσικά σάκχαρα, είναι καλύτερο να τα τρώμε στα γεύματα και όχι σαν σνακ. Ο Δρ. Κάρτερ μας υπενθυμίζει ότι είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι λόγω των σακχάρων, δεν πρέπει να τρώμε μεγάλες ποσότητες. Ιδανικά, μπορούμε να τα τρώμε στο πρωινό ή αμέσως μετά το δείπνο, γιατί τότε περιορίζεται η συχνότητα της στοματικής έκθεσης στα σάκχαρα και τα οξέα. Επιπλέον, τα μύρτιλλα περιέχουν αντιοξειδωτικά που συμβάλουν στην ενυδάτωση και αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών.

Διατροφή

Πρωταθλητές της δίαιτας αναδεικνύονται οι φυτικές ίνες αν και δεν ανήκουν στα «θρεπτικά συστατικά», αποτελούν όμως σημαντικό συστατικό της διατροφής μας. Το γεγονός, ότι περνά μέσα από το σώμα χωρίς να απορροφώνται είναι ο κύριος λόγος που είναι τόσο χρήσιμες, στις δίαιτες, δημιουργούν αίσθημα κορεσμού καταναλώνοντας την μισή ποσότητα σε φαγητό, ενώ παράλληλα βοηθά στις σωστές καύσεις του οργανισμού βοηθούν σημαντικά στην πέψη, μπορούν να ρίξουν το ζάχαρο, την χοληστερίνη, ακόμα και να αποτρέψουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι φυτικές ίνες ή «ακατέργαστη χορτονομή» περιλαμβάνει τα βρώσιμα μέρη των φυτών που δεν μπορούν να αφομοιωθούν ή απορροφάται στο λεπτό έντερο και περνάει στο παχύ έντερο ανέπαφο. Αυτό περιλαμβάνει μη αμυλούχους πολυσακχαρίτες (π.χ. κυτταρίνη, ημικυτταρίνη, κόμμεα, πηκτίνες), ολιγοσακχαρίτες (π.χ. ινουλίνη), λιγνίνη και συναφή φυτικά συστατικά (π.χ. κηροί, suberin). Ο όρος φυτικές ίνες περιλαμβάνει επίσης έναν τύπο αμύλου που είναι γνωστή ως ανθεκτικό άμυλο (περιέχεται στα όσπρια, μερικώς αλεσμένοι σπόροι και τα δημητριακά, ορισμένα δημητριακά πρωινού), επειδή αντιστέκεται στην πέψη στο λεπτό έντερο και φθάνει στο παχύ έντερο ανέπαφο

Πηγές φυτικών ινών αποτελούν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια όπως οι φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια και ολικής αλέσεως, πίτουρο και πίτουρο βρώμης δημητριακών, ολόκληρα ή σε μικτές αλέσεως ψωμί. Ταξινομούνται συχνά, ανάλογα με τη διαλυτότητά τους, σε διαλυτές και αδιάλυτες. Και οι δύο τύποι ινών που βρέθηκαν σε διαφορετικές αναλογίες σε φυτικές ίνες τρόφιμα που περιέχουν. Καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών είναι η βρώμη, το κριθάρι, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια. Δημητριακά ολικής άλεσης και το ψωμί ολικής αλέσεως είναι πλούσιες πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών.

Όταν λαμβάνονται φυτικές ίνες κινείται κατά μήκος μέσα στο παχύ έντερο, όπου υφίστανται μερική ή ολική ζύμωση από τα βακτήρια του εντέρου. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ζύμωσης αρκετά υποπροϊόντα, λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου και αέρια, σχηματίζονται. Είναι η συνδυασμένη δράση της διαδικασίας ζύμωσης και τα υποπροϊόντα που σχηματίζονται που συμβάλλουν τα ευεργετικά αποτελέσματα των διαιτητικών ινών στην υγεία.

Οι κύριες φυσιολογικές επιδράσεις, που αποδίδονται σε φυτικές ίνες αφορούν τη καλή λειτουργία του εντέρου , τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος αντικαρκινική δράση ιδίως στον καρκίνο του παχέος εντέρου και αποτελέσματα των επιδημιολογικών μελετών αναγνώρισαν έναν επιπλέον ρόλο των φυτικών ινών στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου (CHD), για τη βελτίωση προφίλ λιπιδίων του αίματος. Κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα αυτών των επιδημιολογικών μελετών. Μεμονωμένες διαλυτές φυτικές ίνες όπως η πηκτίνη, το πίτουρο ρυζιού ή πίτουρο βρώμης κατώτερο τόσο ολικής χοληστερόλης του ορού και της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνης (LDL ή κακή) χοληστερόλης.

Για να έχουμε όλα τα οφέλη των φυτικών ινών, είναι σημαντικό να διαφοροποιούμε τις πηγές των ινών στη διατροφή μας. Δίαιτες με φρούτα, λαχανικά, φακές / φασόλια και προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως δεν παρέχουν μόνο φυτικές ίνες, αλλά καθώς πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την καλή υγεία.

itrofi.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή