Σεπτεμβρίου 20, 2019

Διατροφή

Προστατεύει από τον καρκίνο, ρίχνει τη χοληστερόλη, αποτρέπει την άνοια και συμβάλλει στην απώλεια βάρους! Η μελιτζάνα είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την υγεία μας
Το όνομά της προέρχεται από παραλλαγή της λατινικής ονομασίας melongena. Με αλλαγή του «g» σε «z» προέκυψε στα ιταλικά η λέξη «melanzana» και στα ελληνικά πέρασε ως «μελιτζάνα».

Η μελιτζάνα έχει αντιοξειδωτική δράση εξαιτίας της περιεκτικότητάς της σε ανθοκυανίνες (στη φλούδα), που προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από την οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη C, και βιταμίνη B6.

Μια μερίδα μελιτζάνες προσφέρει το 10% των ημερήσιων αναγκών σε ίνες, 5% σε κάλιο, 3% σε βιταμίνη C, 5% σε βιταμίνη B6, 1% σε σίδηρο και 2% σε μαγνήσιο.

Οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο «δέρμα» της μελιτζάνας παρουσιάζουν σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες, αφού εμποδίζουν την ανάπτυξη των όγκων και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Εργαστηριακές αναλύσεις των φαινολικών ενώσεων στη μελιτζάνα, αποκαλύπτουν, μάλιστα, ότι το λαχανικό περιέχει σημαντικές ποσότητες χλωρογενικού οξέος, το οποίο χρησιμεύει ως αντιμικροβιακός, αντιικός και αντικαρκινικός παράγοντας.

Επιπλέον, το χλωρογενικό οξύ που περιέχεται στη μελιτζάνα ευθύνεται για τα χαμηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα.

Τέλος, εξαιρετικά ευεργετικό είναι και το νερό της μελιτζάνας (αυτό που μένει μετά το βρασμό της), το οποίο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και χλωρογενικό οξύ. Πολλοί, όμως, αγνοούν τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Ένα μέρος των ωφελειών του εξηγείται από τις διουρητικές και τις καθαριστικές ιδιότητες της μελιτζάνας, που συμβάλλουν στην αποβολή των άχρηστων ουσιών από το σώμα, προάγοντας την απώλεια βάρους.

Αξίζει, λοιπόν, να εισαγάγουμε στη διατροφή μας αυτό το μοναδικό λαχανικό, τη μελιτζάνα, η οποία, αν και στην αρχή παρεξηγημένη, είναι τόσο πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά και τόσο ευεργετική για τη συνολική μας υγεία. Αν και συγγενεύει στενά με την πατάτα και αναπτύσσεται παρόμοια με τη ντομάτα, περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση νασουνίνης, ασβεστίου και καλίου, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο της «βασίλισσας των λαχανικών».

Πηγή: Τρώμε και ομορφαίνουμε, Δημήτρης Κουρέτας – Ηλίας Μαμαλάκης, Εκδόσεις Άρμος

https://ygeiamou.gr

Διατροφή

10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το μπρόκολο
Από: Μάρω Σενετάκη 

Υγιεινό και ευέλικτο καθώς μπαίνει σε πολλές συνταγές, το παρεξηγημένο λόγω της έντονης μυρωδιάς του μπρόκολο είναι ένα εξαιρετικό λαχανικό, που δίνει γεύση και χρώμα στα πιάτα, αλλά και πολλά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας. Ας δούμε τι πρέπει να ξέρουμε γι’ αυτό.

1. Μέλος γνωστής οικογένειας
Το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών (Κραμβοειδών) μαζί με το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών και προέρχεται από το άγριο λάχανο. Η καταγωγή του είναι από την Ιταλία, ενώ στη Γαλλία το έκανε γνωστό η Αικατερίνη των Μεδίκων όταν παντρεύτηκε τον Γάλλο βασιλιά Ερρίκο Β΄. Σήμερα είναι από τα πιο διάσημα πράσινα λαχανικά σε όλο τον κόσμο με πολλούς οπαδούς που είτε το αγαπούν, είτε αγαπούν να το μισούν.

2. Μπρόκολο δεν είναι μόνο 1
Στο ράφι του μανάβη μπορεί συνήθως να βρίσκουμε το κλασικό μπρόκολο με την πράσινη κεφαλή που αποτελείται από πολλά μικρά μπουκετάκια, ωστόσο δεν υπάρχει μόνο αυτό. Το αδερφάκι του ακούει στο όνομα μπρόκολο ρομανέσκο και έχει μία ασυνήθιστη αλλά και εντυπωσιακή όψη, καθώς έχει πυραμυδοειδές σχήμα που αποτελείται από πολλές κορυφές με κλειστά άνθη, σε γεωμετρική συμμετρία. Μία ακόμη διαφορά εντοπίζουμε και στους χρωματισμούς των μπρόκολων, που είναι από πράσινο έως μοβ.

3. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
Όλοι θυμόμαστε τις μαμάδες μας να επιμένουν ότι πρέπει να φάμε το μπρόκολο μας γιατί είναι πολύ υγιεινό και μας κάνει καλό. Δίκιο είχαν! Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ειδικά σε βιταμίνη C και είναι καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φολικού οξέως και καλίου, που το κάνουν ισχυρό αντιοξειδωτικό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

4. Αλλά φτωχό σε θερμίδες
Με μόλις 25-30 θερμίδες ανά 100γρ. το μπρόκολο γίνεται απαραίτητη τροφή στο διαιτολόγιό μας, ειδικά εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος.

5. Φυσικό φάρμακο
Το ταπεινό μπρόκολο είναι ένας δυνατός σύμμαχος της υγείας. Φημίζεται για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, με τα φυτοχημικά που περιέχει να αυξάνουν τη δραστηριότητα ομάδας ενζύμων που καταστρέφουν τους καρκινικούς παράγοντες και τα λοιπά θρεπτικά συστατικά του να εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινογενών κυττάρων. Επίσης, προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα ρίχνοντας τα επίπεδα της χοληστερίνης και βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Στα συν ότι βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου, είναι ωφέλιμο για τα οστά, κάνει καλό στα μάτια, βοηθάει στη δυσκοιλιότητα και επιπλέον βελτιώνει την εικόνα της επιδερμίδας.

6. Πώς το επιλέγουμε;
Όταν αγοράζουμε μπρόκολο δεν παίρνουμε απλά το πρώτο που θα βρούμε πάνω-πάνω στο καφάσι. Καταρχάς έχουμε υπόψη ότι είναι φθινοπωρινό-χειμερινό λαχανικό και όπως όλα τα λαχανικά και τα φρούτα, το επιλέγουμε όταν είναι στην εποχή του. Για να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε πάρει το πιο φρέσκο, διαλέγουμε μπρόκολο με βαθύ πράσινο χρώμα, που έχει αρκετά σκληρή σάρκα και άκαμπτα κοτσάνια. Σημειώνουμε ότι το κιτρινωπό χρώμα στην κεφαλή του μπρόκολου σημαίνει ότι έχουν ανοίξει τα μπουμπούκια του.

7. Πώς το συντηρούμε;
Γενικά καλό είναι να μην αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες λαχανικών και συγκεκριμένα περισσότερα από όσα πρόκειται να καταναλώσουμε άμεσα. Το μπρόκολο άλλωστε, δεν μπορεί να διατηρηθεί φρέσκο στο ψυγείο για περισσότερες από 5 μέρες. Εάν μας μείνει μπρόκολο ή πρόκειται να το μαγειρέψουμε τις επόμενες ημέρες, πριν το βάλουμε στο ψυγείο το τυλίγουμε σε χαρτί κουζίνας και το βάζουμε μέσα σε πλαστική σακούλα. Εναλλακτικά, μπορούμε να το καταψύξουμε, αφού το κόψουμε σε μικρά μπουκετάκια τα οποία ζεματίζουμε για 3-4 λεπτά σε βραστό νερό, τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα βάζουμε σε πλαστικά σακουλάκια τροφίμων.

8. Για να μην μυρίζει
Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι αποφεύγουν το μπρόκολο είναι η οσμή που αναδίδει την ώρα του βρασμού, η οποία μένει μετά στην κουζίνα για ώρες. Υπάρχει όμως τρόπος να εξαφανίσουμε τη δυσάρεστη μυρωδιά. Την ώρα του βρασμού απλά προσθέτουμε στην κατσαρόλα μια φέτα ψωμί ή ένα κρεμμύδι ολόκληρο καθαρισμένο ή 1 λεμόνι κομμένο στα 2.

9. Το σωστό βράσιμο
Ο πιο υγιεινός τρόπος για να μαγειρέψουμε το μπρόκολο είναι στον ατμό, ώστε να διατηρούνται σε μεγάλο ποσοστό τα θρεπτικά συστατικά του. Ωστόσο μιας και δεν έχουμε όλοι ατμομάγειρα ή έστω τα κατάλληλα σκεύη για μαγείρεμα στον ατμό, υπάρχει πάντα ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος του μπρόκολου, το βράσιμο. Προσέχουμε πάντα να μην το παραβράζουμε, 8-10 λεπτά είναι υπεραρκετά και αμέσως μετά το περνάμε απότομα από παγωμένο νερό για να διατηρηθεί το χρώμα του.

10. Τι φτιάχνουμε με μπρόκολο
Η γεύση του σε αντίθεση με τη μυρωδιά του δεν είναι τόσο έντονη, επιτρέποντάς μας να το χρησιμοποιούμε σε πολλές συνταγές. Η πιο κλασσική είναι βραστό ή στον ατμό και σερβιρισμένο με λαδολέμονο, που γίνεται εξαιρετική ζεστή σαλάτα και συνοδευτικό για ψάρι και ψητά κρέατα. Για σαλάτα με μπρόκολο βέβαια μπορούμε να το κρατήσουμε και ωμό και να χρησιμοποιήσουμε μόνο τα μπουκετάκια του. Με μπρόκολο επίσης φτιάχνουμε σούπες, σουφλέ, τάρτες και πουρέ. Μπαίνει με μεγάλη επιτυχία σε σάλτσες για ζυμαρικά, σε ριζότα και σε μαγειρευτά κρέατα με λαχανικά. Οι γκρατιναρισμένες εκδοχές του με τυριά, κρέμα και αλλαντικά δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

https://www.olivemagazine.gr

Διατροφή

Τα αυξημένα τριγλυκερίδια αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, οι επιθυμητές τιμές για τα επίπεδα τριγλυκεριδίων ορίζονται στα 150 mg/dL, ενώ ως ιδανικές χαρακτηρίζονται τιμές κάτω των 100 mg/dL. Τα καλά νέα είναι ότι σε περιπτώσεις υπερτριγλυκεριδαιμίας, η υιοθέτηση ορισμένων αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής μπορούν επιφέρουν σημαντική βελτίωση.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι αυτές οι αλλαγές:

1.Απώλεια βάρους: Εάν έχετε υπερβάλλον σωματικό βάρος, επιδιώξτε σταδιακή απώλεια. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως, σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, η μείωση του βάρους ακόμη και κατά 5-10% μπορεί να ελαττώσει τις τιμές τριγλυκεριδίων κατά 20%.

2.Μείωση της κατανάλωσης απλών υδατανθράκων: Η υψηλή πρόσληψη απλών υδατανθράκων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Συνεπώς, περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης, μελιού, μαρμελάδων, τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά και ροφημάτων που είναι πλούσια σε ζάχαρη. Αντίστοιχα, προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης έναντι των αντίστοιχων επεξεργασμένων.

3.Αντικατάσταση κορεσμένων λιπαρών από μονοακόρεστα: Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο στο φαγητό και τις σαλάτες και αποφύγετε το βούτυρο και τις σκληρές μαργαρίνες. Επιπλέον, επιλέξτε κρέας, τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

4.Προσοχή στο αλκοόλ: Εάν καταναλώνετε αλκοόλ, φροντίστε να μην υπερβαίνετε το 1 ποτό ανά ημέρα, εάν είστε γυναίκα, ή τα 2 ποτά ανά ημέρα, εάν είστε άνδρας.

5.Άσκηση: Η συστηματική σωματική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τριγλυκεριδίων, ειδικότερα όταν συνδυάζεται με περιορισμό της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Συνεπώς, στοχεύστε σε άσκηση μέτριας έντασης για τουλάχιστον 30 λεπτά, καθημερινά ή τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Διατροφή

Μπορεί η διαλειμματική νηστεία να σας ακούγεται τρομερά περιοριστική, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο δύσκολη
Ενώ η διαλειμματική νηστεία ως μέθοδος απώλειας βάρους δεν είναι κάτι καινούργιο, νέοι διατροφικοί κανόνες που σχετίζονται με τη διαλειμματική νηστεία συνεχίζουν να εμφανίζονται καθώς η διατροφή αυτή έχει κερδίσει έδαφος.

Πρόσφατα, μια νέα μορφή διαλειμματικής νηστείας έχει προκύψει και πρόκειται για τον κανόνα διατροφής «8 έως 8» – μια ελαφρώς πιο εύκολη μέθοδος του -πολλές φορές περιοριστικού- σχεδίου διατροφής.

Περιορίζοντας την καθημερινή κατανάλωση τροφής σε 12 ώρες, όχι μόνο θα είστε σε θέση να χάσετε βάρος, αλλά και να ενισχύσετε την υγεία του εντέρου σας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι αλλάζοντας το πότε τρώτε, όπως και το τι τρώτε, μπορεί να ενισχύσει την απώλεια κιλών, το ανοσοποιητικό, την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα και την υγεία του εντερικού σας μικροβιώματος. Κάνοντας ένα διάλειμμα από την κατανάλωση τροφής, ενισχύετε την ανάπτυξη άλλων βακτηρίων στο έντερό σας, τα οποία βοηθούν στον καθαρισμό της εντερικής επένδυσης.

Μπορεί η διαλειμματική νηστεία να σας ακούγεται τρομερά περιοριστική, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο δύσκολη.

Σκεφτείτε ότι τις 8 από τις 12 ώρες της νηστείας, θα κοιμάστε. Έτσι, η μόνη πρόκληση που έχετε να αντιμετωπίσετε έγκειται στο να είστε πειθαρχημένη για 4 ώρες.

Με λίγα λόγια, θα πρέπει να έχετε καταναλώσει το τελευταίο σας γεύμα για την ημέρα πριν τις 8 μ.μ. και να ξαναφάτε στις 8 π.μ. το πρωινό σας.

Η δίαιτα «8 έως 8», ουσιαστικά σας μαθαίνει να μην τρώτε αμέσως προτού κοιμηθείτε, καθώς και τη μεγάλη σημασία που έχει το πρωινό.

vita.gr

Διατροφή

Αναβαθμίστε τη διατροφική αξία του γεύματός σας, συνδυάζοντας έξυπνα τις τροφές
Οι συνδυασμοί τροφών που μας κάνουν καλό | vita.gr

Υπάρχουν μερικά τρόφιμα που απλά ταιριάζουν μαζί και όχι, δεν εννοούμε το ψωμί με την πραλίνα. Εννοούμε εκείνες τις τροφές που όταν συνδυάζονται όχι μόνο έχουν απίστευτη γεύση, αλλά βοηθούν και στην αποτελεσματική απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Προσπαθήστε, λοιπόν, να εντάξετε τους παρακάτω συνδυασμούς τροφών στην καθημερινή σας διατροφή για να ενισχύσετε τον οργανισμό σας.

*Γιαούρτι + Μπανάνα

Συνδυάζοντας το κάλιο που βρίσκεται στις μπανάνες με τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως το γιαούρτι, ενισχύετε το χτίσιμο των μυών και την αναπλήρωση αμινοξέων που εξαντλούνται κατά τη διάρκεια της γυμναστικής.

*Ζυμαρικά + Σαλάτα

Πλούσια πηγή απλών υδατανθράκων, τα ζυμαρικά προκαλούν απότομη αύξηση της γλυκόζης στον οργανισμό και ανάλογη έκκριση ινσουλίνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κουράζεται το πάγκρεας και ο οργανισμός σας να αποθηκεύει λίπος. Η σαλάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να καθυστερούν την αφομοίωση των υδατανθράκων, «βάζοντας φρένο» στην απότομη άνοδο της μεταγευματικής γλυκόζης και κατ’ επέκταση στην αποθήκευση λίπους.

*Ρεβίθια + Λεμόνι

Συνδυάζοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, όπως τα όσπρια, με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, ενισχύετε την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να βάζετε λεμόνι στη σαλάτα με τις φακές ή να φάτε ένα ακτινίδιο μετά από το σπανακόρυζο.

*Φακές + Ρύζι

Ο συνδυασμός των οσπρίων με το ρύζι μπορεί αρχικά να φαίνεται μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή, στην πραγματικότητα όμως είναι κάτι περισσότερο. Tα όσπρια αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, το οποίο εντοπίζεται στο ρύζι. Έτσι, μαγειρεύοντας φακές με ρύζι, αναβαθμίζετε την ποιότητα της πρωτεΐνης που προσφέρετε στον οργανισμό σας.

*Αυγά + Τυρί

Ο οργανισμός σας χρειάζεται βιταμίνη D για να απορροφήσει το πολύτιμο για τα οστά ασβέστιο, το οποίο όμως εντοπίζεται σε λίγες τροφές. Οι κρόκοι αυγών αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης D, επομένως μη διστάσετε να συνδυάσετε το αυγό σας με οποιοδήποτε τυρί της αρεσκείας σας. Άλλωστε, εκτός από θρεπτικός, αυτός ο συνδυασμός είναι και εξαιρετικά νόστιμος!

*Πράσινα φυλλώδη λαχανικά + Ελαιόλαδο

Η βιταμίνη Κ, η οποία εντοπίζεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, προστατεύει τα οστά σας και ρυθμίζει την πήξη του αίματος. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, δεν μπορεί να απορροφηθεί αποτελεσματικά από τον οργανισμό σας χωρίς μια πηγή λίπους. Συνεχίστε, λοιπόν, να καταναλώνετε τη σαλάτα σας με ελαιόλαδο, για να επωφεληθείτε από τη διατροφική αξία των λαχανικών. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε αβοκάντο ή ξηρούς καρπούς.

https://www.vita.gr

Διατροφή

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον ρόλο των υδατανθράκων στην διατροφή μας, και το ρόλο που παίζουν στην υγεία του οργανισμού. Υπάρχουν διατροφικές οδηγίες που τους αποκλείουν εντελώς από την διατροφή μας επειδή τους θεωρούν παχυντικούς. Η αλήθεια όμως είναι κάπως διαφορετική.

Οι υδατάνθρακες είναι σημαντικότατη πηγή ενέργειας και πρέπει να αποτελούν κομμάτι κάθε υγιεινής δίαιτας. Χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τους απλούς (“κακούς”) και τους σύνθετους (“καλούς”), ανάλογα με τη χημική τους σύσταση και τον τρόπο που τους αξιοποιεί το σώμα μας. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως αυτοί που βρίσκουμε στα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια, περιέχουν μεγαλύτερες αλυσίδες μορίων σακχάρων.

Αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να τους αποδομήσει και να τους χρησιμοποιήσει, που με την σειρά του σημαίνει πως μας προσφέρουν περισσότερη ενέργεια. Οι απλοί υδατάνθρακες σχηματίζονται από εύπεπτα, βασικά σάκχαρα, που δεν έχουν μεγάλη διατροφική αξία για τον οργανισμό. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά του σε σάκχαρα και όσο μικρότερη σε φυτικές ίνες, τόσο χειρότερος είναι ένας υδατάνθρακας για εμάς.

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν συνήθως απλοί υδατάνθρακες αλλά είναι σημαντικά διαφορετικοί από άλλα τρόφιμα με απλούς υδατάνθρακες, όπως τα γλυκά. Οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στα φρούτα και στα λαχανικά αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται τα σάκχαρά τους, καθυστερώντας τη διαδικασία της πέψης, ουσιαστικά κάνοντάς τους να μοιάζουν με σύνθετους υδατάνθρακες.

Οι απλοί υδατάνθρακες που θα ήταν καλό να περιορίσουμε στη διατροφή μας είναι τα αναψυκτικά, τα γλυκά, τα τεχνητά σιρόπια, η ζάχαρη, το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά, οι πατάτες (που είναι σύνθετος υδατάνθρακας, αλλά το σώμα μας τον επεξεργάζεται σαν να είναι απλός). Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να απολαύσουμε απλούς υδατάνθρακες πού και πού, αλλά δεν θέλουμε να είναι η πρωταρχική πηγή υδατανθράκων μας. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες τροφές σε αυτή την κατηγορία που είναι προτιμότερες, καθώς έχουν περισσότερη διατροφική αξία (για παράδειγμα, μια ψητή πατάτα σε σχέση με μερικά μπισκότα).

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες θεωρούνται “καλοί” επειδή έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο, δηλαδή ελευθερώνονται μικρότερες ποσότητες σακχάρων στον οργανισμό, με πιο σταθερό ρυθμό, σε αντίθεση με τους απλούς υδατάνθρακες που πλημμυρίζουν τον οργανισμό μας με τεράστια ποσότητα σακχάρων σε πολύ λίγο χρόνο.

Δεν είναι τόσο δύσκολο να κάνουμε καλύτερες επιλογές όσον αφορά τους υδατάνθρακες που καταναλώνουμε. Καστανό ρύζι αντί για λευκό, ζυμαρικά ολικής άλεσης κ.ο.κ. Είναι σημαντικό να ελέγχουμε τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζουμε, για να καταλάβουμε αν περιέχουν απλούς ή σύνθετους υδατάνθρακες. Αν είναι φτιαγμένα από αλεύρι ολικής άλεσης, τότε είναι πιο πιθανό να περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες. Και αν υπάρχουν φυτικές ίνες, ακόμα καλύτερα.

https://www.itrofi.gr

Διατροφή

Φρέσκα φασολάκια: καταπράσινα, νόστιμα και ιδιαίτερα ωφέλιμα
Με μια τραγανή υφή και μια ήπια γλυκιά, χορτώδη γεύση, τα πράσινα φασολάκια, ένα από τα παλαιότερα καλλιεργημένα λαχανικά, έχουν πάνω από 130 ποικιλίες και αποτελούν μια καταπράσινη ασπίδα υγείας στην κουζίνα, προσφέροντάς μας βιταμίνες Α, C και K, φυτικές ίνες, ασβέστιο και φυλλικό οξύ.

Έρευνες δείχνουν ότι προέρχονται από τη Νότια Αμερική, όπου καλλιεργούνταν από τους Μάγια και τους Ίνκας και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής στο Μεξικό για περισσότερα από 7.000 χρόνια. Μετανάστευσαν βορειοανατολικά με τους Ισπανούς, οι οποίοι τα μετέφεραν στην Ευρώπη και σήμερα τα πράσινα φασολάκια καλλιεργούνται σε διάφορες ηπείρους. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός με περισσότερο από 10 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Κυκλοφορούν, φρέσκα, κατεψυγμένα αλλά και σε κονσέρβες. Ευτυχώς, η πρωτεΐνη και οι βιταμίνες Β δεν μειώνονται σημαντικά με την κατάψυξη ή την κονσερβοποίηση.

Οφέλη για την υγεία
Αν ψάχνετε για ένα λαχανικό με απίστευτες ποσότητες αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών, τα πράσινα φασολάκια σίγουρα ανταποκρίνονται και με το παραπάνω. Φλαβονοειδή όπως οι κατεχίνες που περιέχουν, βοηθούν στη μείωση του σωματικού λίπους και μπορούν να αποτρέψουν την παχυσαρκία. Οι επικατεχίνες βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και του διαβήτη και οι προκυανιδίνες που επίσης βρίσκονται στα πράσινα φασολάκια προσθέτουν ακόμη περισσότερα αντιοξειδωτικά στη λίστα. Οι υψηλές ποσότητες φλαβονοειδών έχουν τεράστιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες ρυθμίζουν τη θρομβωτική δραστηριότητα στα κύτταρα και προλαμβάνουν τους θρόμβους στις αρτηρίες

Τα πράσινα φασόλια είναι επίσης μια μεγάλη πηγή βιταμίνης Α και αντιοξειδωτικών, όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και τα β-καροτένια, που εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη C βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων σε κρυολογήματα ή γρίπη, οι φυτικές τους ίνες βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλλει τις τοξίνες και η ζεαξανθίνη προστατεύει την υγεία των ματιών από τις υπεριώδεις ακτίνες, βοηθώντας στην προστασία από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας αλλά και τη διατήρηση της καλής όρασης. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι επίσης σημαντικές.

Τα υψηλά επίπεδα φολικών στα πράσινα φασολάκια συνεργάζονται με τη βιταμίνη Β12 για να διατηρήσουν την παραγωγή DNA και την κυτταρική διαίρεση σε βέλτιστα επίπεδα. Πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το φυλλικό οξύ βοηθά στην πρόληψη νευρικών ελαττωμάτων στο έμβρυο. Η βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) και η βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) βοηθούν στη μετατροπή των τροφίμων που καταναλώνουμε σε ενέργεια. Τα πράσινα φασόλια περιέχουν επίσης σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και κάλιο, τα οποία είναι απαραίτητα για τον μεταβολισμό του σώματος. Είναι επίσης καλή πηγή καμφερόλης και κερσετίνης, δύο απαραίτητων αλλά όχι πολύ συνηθισμένων σε λαχανικά φλαβονοειδών.

Η θρεπτική τους δύναμη μπορεί να κάνει θαύματα για το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Περιέχουν έναν εύκολα απορροφήσιμο τύπο σιλικόνης που είναι σημαντικός για το σχηματισμό υγιών συνδετικών ιστών και την ενίσχυση των νυχιών και της υγείας του δέρματος. Είναι επίσης άφθονα σε βιταμίνη Κ, η οποία ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, την κύρια μη-κολλαγόνα πρωτεΐνη των οστών. Αυτή η ένωση κλειδώνει μαζί τα μόρια του ασβεστίου στο εσωτερικό του οστού, ενισχύοντας το από μέσα.

Φωτεινή Πουρνάρα

https://www.itrofi.gr

Διατροφή

Το ψάρι, όπως ήδη ξέρουμε, κάνει πολύ καλό στην υγεία μας.

Είναι από τις πιο υγιεινές τροφές και συνίσταται σε πολλές δίαιτες. Η διατροφική αξία του ψαριού είναι μεγάλη και συστήνεται να καταναλώνεται σε εβδομαδιαία βάση, κατά προτίμηση από 1-3 φορές.

Το ψάρι αποτελεί μια χαμηλή σε θερμίδες, αλλά υψηλή σε πρωτεΐνη τροφή που είναι πλούσια σε απαραίτητα πολυακόρεστα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (γνωστά ως ωμέγα 3) που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν θετική δράση σε πολλά διαφορετικά συστήματα του οργανισμού μας, όπως είναι η μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.

Πέρα από τα ω-3 λιπαρά, τα ψάρια αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Β, που ενισχύουν το νευρικό μας σύστημα και την υγεία του εγκεφάλου, βιταμίνης Α και D.

Τα πιο μικρά ψάρια περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση ψαριών στη χώρα μας είναι μικρότερη από αυτή που θα περίμενε κανείς και οι αριθμοί λένε πως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι αρκετά υψηλότερη.

Σύμφωνα με μελέτες η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων που τρώνε ψάρι προτιμούν τα μικρά ψάρια, κυρίως επειδή είναι φθηνά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατανάλωση του ψαριού έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Ερευνες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση ψαριών συμβάλλει στην προστασία από την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως είναι των νεφρών και του παχέος εντέρου και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Επίσης, από πολυάριθμες μελέτες φαίνεται τα ψάρια να προλαμβάνουν τη νόσο αλτσχάιμερ και την άνοια.

Ας πάμε να δούμε ποια ψάρια πρέπει να προτιμήσουμε:

1. Σολομός (όχι ιχθυοτροφείου)

Ενα κομμάτι σολομού 120 γραμμαρίων -μια από τις υψηλότερες φυσικές πηγές σε ωμέγα-3- περιέχει περίπου 1,5 γραμμάριο λιπαρών οξέων. Πρόκειται για μια πολύτιμη τροφή με τεράστια διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για ένα υγιές δέρμα, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και μια γερή καρδιά.

2. Σαρδέλες

Αυτό το μικρό ψάρι που τόσο πολύ αγαπάμε στην χώρα μας είναι θαυματουργή τροφή για την υγεία μας. Έχει περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ό, τι ο σολομός και ο τόνος. Υπάρχει άφθονη σε κάθε ψαραγορά και η τιμή της την κάνει προσιτή σε όλους. Η σαρδέλα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε γεύση και μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. 100 γραμμάρια σαρδέλες περιέχουν περίπου 20 gr πλήρους πρωτεΐνης και 300 mg ασβέστιο (περισσότερο και από ένα ποτήρι αγελαδινό γάλα), ενώ η περιεκτικότητα σε βιταμίνη D αγγίζει το 60% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης.

3. Γαύρος

Και αυτό το ψάρι είναι πολύ αγαπητό στη χώρα μας και συνήθως το παραγγέλνουμε τηγανητό σε κάποιο ταβερνάκι μαζί με χωριάτικη σαλάτα και ούζο. Ο γαύρος προσφέρει πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Είναι εξαιρετική πηγή σεληνίου, που συμβάλλει στην ενίσχυση της άμυνας και της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού, ενώ παρέχει και σημαντικές ποσότητες νιασίνης και βιταμίνης Β12. Α

4. Ρέγγα

Η Ρέγγα είναι διάσημη για την περιεκτικότητά της σε λιπαρά οξέα και μονοακόρεστα, τα οποία περιέχει σε μεγάλη -για το μέγεθός της- ποσότητα. Είναι από τα ψάρια που πρέπει να εντάξεις στην διατροφή σου και ειδικά στη χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις των καταναλωτών.

5. Τόνος

Μια κονσέρβα τόνου συνήθως δεν λείπει από κανένα σπίτι. Ο τόνος είναι ένα ψάρι πλούσιο σε φώσφορο, σελήνιο και κάλιο και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνη C, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο, νάτριο και μαγγάνιο. Η χαμηλή του περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερίνη, τον κάνουν μια ενδεδειγμένη διατροφική πρόταση, σε αντίθεση με πολλές άλλες ζωικές τροφές. Οι κονσέρβες τόνου είναι υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, όποτε πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

6. Πέστροφα

Η πέστροφα του γλυκού νερού είναι ένα από τα πιο υγιεινά ψάρια. Πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, με υψηλές ποσότητες φωσφόρου, μαγνησίου και βιταμίνης Α. Η πέστροφα κάνει καλό στην καρδιά, τα αγγεία και τον εγκέφαλο.

https://www.bovary.gr

Διατροφή

Γιατί πρέπει να αποθηκεύουμε το κόκκινο κρασί στο ψυγείο -Eνας wine expert εξηγεί
Ένα ποτήρι κρασί είναι ό,τι καλύτερο για το γεύμα μας το καλοκαίρι.

Κρασί, σνακ και την παρέα σου στο μπαλκόνι για πολύ κουβέντα και γέλιο!

Το κρασί, συνήθως, θέλει συγκεκριμένη θερμοκρασία και μέρος που πρέπει να αποθηκεύεται.

Ανάλογα με το χρώμα και την ποικιλία του, τα κρασιά θέλουν και διαφορετική φροντίδα.

Για παράδειγμα, μέχρι τώρα ξέραμε ότι το λευκό κρασί πάει στο ψυγείο, ώστε να καταναλώνεται παγωμένο ενώ το κόκκινο σε ξηρό περιβάλλον.

Ωστόσο, σύμφωνα με connoisseur κάτι τέτοιο δεν ισχύει και μας ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε έως σήμερα.

Συγκεκριμένα, η Jancis Robinson, wine expert και συγγραφέας του «The Oxford Companion to Wine», αναφέρει ότι το κόκκινο κρασί πρέπει να αποθηκεύεται στο ψυγείο.

Μιλώντας στο Hay Festival στην Ουαλία νωρίτερα φέτος το καλοκαίρι, η ειδικός αποκάλυψε ότι είναι σωστό το να βάζεις το μπουκάλι με το κόκκινο κρασί στο ψυγείο σου.

Σε σχέση με την ιδανική θερμοκρασία, τόνισε ότι καλύτερο να πίνεις παγωμένο το κρασί παρά σε θερμοκρασία δωματίου.

Μάλιστα, μίλησε στη Daily Mail και δήλωσε:

«Βάλτε οποιοδήποτε ανοιχτό μπουκάλι στο ψυγείο. Ακόμα και το κόκκινο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν τις χημικές αντιδράσεις, όπως η οξείδωση, που είναι ο εχθρός του ανοιχτού μπουκαλιού».

Σύμφωνα μαζί της, έτσι θα κρατήσει περισσότερο χωρίς να χαλάσει.

Αρκεί να το δοκιμάσουμε για να πειστούμε!

Εικόνα - pexels.com/el-gr/photo/2448729/

https://www.bovary.gr

Διατροφή

Υπάρχουν πάνω από 10,000 διαφορετικές πρωτεΐνες τις οποίες χρειάζεται στο σώμα για να διατηρηθεί στη ζωή αλλά μια από αυτές ξεχωρίζει: το κολλαγόνο.

Οι πρωτεΐνες αποτελούν το 75% ενός ανθρώπου κανονικού βάρους, αν δεν υπολογιστεί το νερό. Το κολλαγόνο αποτελεί το 30% του συνόλου των πρωτεϊνών. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο σημαντικό είναι.

Η “κόλλα” του σώματος
To κολλαγόνο είναι πανταχού παρόν μέσα στο σώμα. Υπάρχει στην καρδιά, στα αιμοφόρα αγγεία, στο δέρμα, στα ούλα, στους τένοντες, στις αρθρώσεις στα νύχια, ακόμα και στα μαλλιά. Κι αυτό γιατί ο ρόλος του είναι να λειτουργεί σαν μια κόλλα που κρατά “κολλημένο” το σώμα και δεν το αφήνει να διαλυθεί (εξ’ ου και το όνομά του). Βρίσκεται ανάμεσα στα κύτταρα και τα συγκρατεί όπως το τσιμέντο κρατάει τα τούβλα ενός σπιτιού.

Το κολλαγόνο είναι ένα μακρύ, ανθεκτικό μόριο σαν σχοινοειδή έλικα ή ίνα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κολλαγόνου χωρίς ειδικά ονόματα που αναφέρονται ως τύπος 1, τύπος 2 κλπ. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί πάνω απ 28 τέτοιοι τύποι αλλά το 90% της ποσότητας στο σώμα αφορά τρεις τύπους, τον 1, 2 και 3. Το κολλαγόνο, μαζί με μια άλλη πρωτεΐνη, την ελαστίνη χαρίζει ανθεκτικότητα και ελαστικότητα στους ιστούς του σώματος. Ειδικά οι ίνες του κολλαγόνου τύπου 1 είναι πιο ανθεκτικές ακόμα και από το ατσάλι.

Αλλά καθώς περνούν τα χρόνια, όπως συμβαίνει και με άλλες πρωτεΐνες, οι δυνατότητες παραγωγής κολλαγόνου μειώνονται. Μετά την ηλικία των 30 ετών, η παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει να πέφτει με ρυθμό 1-1,5% το χρόνο και αυτό έχει συνέπειες. Το δέρμα αρχίζει να σακουλιάζει και να αποκτά ρυτίδες. Έρχεται πιο γρήγορα η μείωση της φυσικής απόδοσης και η κούραση. Κάποιες παθήσεις που εμφανίζονται με την ηλικία, όπως η οστεοαρθρίτιδα, συνδέονται με την απώλεια κολλαγόνου σε συγκεκριμένους ιστούς.

Σίγουρα δεν θέλεις να έχεις μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου. Αυτό που θα σε βοηθήσει ουσιαστικά είναι η ικανοποιητική πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων και όχι το πόσιμο κολλαγόνο που υπάρχει στην αγορά ως διατροφικό συμπλήρωμα. Μερικά από αυτά ωστόσο παίζουν ένα ιδιαίτερο ρόλο.

1. Πάρε αρκετά αμινοξέα από τη διατροφή σου
To κολλαγόνο, όπως και οι υπόλοιπες πρωτεΐνες, συντίθεται από 20 δομικά στοιχεία, τα αμινοξέα. Κάποια από αυτά ονομάζονται απαραίτητα γιατί ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει και πρέπει να τα πάρει από διατροφή.

Το 60% του κολλαγόνου αποτελείται από τέσσερα αμινοξέα, τη γλυκίνη, την προλίνη, την αλανίνη και την υδροξυπρολίνη. Αυτά τα τέσσερα αμινοξέα μπορούν να συντεθούν από το σώμα σου αν λαμβάνεις ικανοποιητική ποσότητα πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες υπάρχουν κυρίως στις ζωικές τροφές. Μια μπριζόλα 85 γραμμαρίων σού παρέχει 23 γραμμάρια πρωτεΐνη εκ των οποίων τα 5 γραμμάρια είναι κολλαγόνο.

Αν κάνεις καθιστική ζωή, οι οδηγίες είναι να λαμβάνεις 0,8 γρ. πρωτεΐνη για κάθε κιλό που ζυγίζεις. Για τη μέση γυναίκα αυτό μεταφράζεται σε 46 γραμμάρια την ημέρα και τον μέσο άντρα σε 56 γραμμάρια. Αν όμως κάνεις μια δραστήρια ζωή τα γραμμάρια ανεβαίνουν μέχρι 75 για τη γυναίκα και τα 91 για τον άνδρα. Ένας αθλητής αντοχής μπορεί να χρειάζεται 1,4 γρ. ανά κιλό βάρους και κάποιος που κάνει έντονη γυμναστική με βάρη 2,2 γρ. Αν αναρρώνεις από κάποιο τραύμα χρειάζεσαι επίσης περισσότερα αμινοξέα. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει να προσλαμβάνουν περισσότερη πρωτεΐνη για να προλάβουν τη σαρκοπενία και την οστεοπόρωση.

2. Φρόντισε να παίρνεις αρκετή βιταμίνη C
Κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να κάνει για να διατηρείς σε ικανοποιητικό επίπεδο την παραγωγή κολλαγόνου είναι να λαμβάνεις επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C από τη διατροφή. Ακόμα κι αν καταπιείς τα αμινοξέα όλου του πλανήτη δεν θα μπορέσεις να παράγεις ούτε ένα μόριο κολλαγόνου αν δεν υπάρχει η βιταμίνη C στο σώμα σου. Πριν από δύο αιώνες οι ναύτες των πλοίων που έκαναν μακρινά ταξίδια κινδύνευαν από μια τρομερή ασθένεια, το σκορβούτο. Η ασθένεια αυτή είναι η διάλυση του σώματος λόγω παντελούς έλλειψης βιταμίνης C. Αυτός ήταν ο λόγος που όταν ανακαλύφθηκε η βιταμίνη C ονομάστηκε ασκορβικό οξύ που σημαίνει ότι καταπολεμά το σκορβούτο. Χωρίς τη βιταμίνη C, το σώμα δεν μπορεί να παράγει κολλαγόνο και αρχίζει κυριολεκτικά να διαλύεται.

Η μεγάλη χρησιμότητα της βιταμίνης C είναι η παραγωγή κολλαγόνου αλλά γι’ αυτό αρκούν μικρές ποσότητες κάθε μέρα, 10-20 mg. Όμως η βιταμίνη αυτή έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συνεπώς φρόντισε να παίρνεις τουλάχιστον 100 mg από τη διατροφή σου, κι αν καπνίζεις, ακόμη περισσότερο. Αν αναρρώνεις από τραύμα ή έχεις προγραμματίσει κάποια εγχείρηση ακολούθησε μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C. Δεν είναι ευρύτερα γνωστό αλλά το ιπποφαές δίνει την εκπληκτική ποσότητα των 650 mg ανά 100 γραμμάρια η κόκκινη πιπεριά 180 mg και ο μαϊντανός 130 mg.

 Μαγγάνιο
Το μαγγάνιο στηρίζει την υγιή παραγωγή κολλαγόνου. Το αμινοξύ προλίνη έχει σημαντική παρουσία στο κολλαγόνο και το μαγγάνιο ενεργοποιεί τα ένζυμα που χρειάζονται για να φτιάξουν τα κύτταρα προλίνη. Πρέπει να παίρνεις από τη διατροφή ικανοποιητικές ποσότητες μαγγανίου κάθε μέρα. Η σύσταση είναι για 1,8 mg για τις γυναίκες και 2,3 mg για τους άνδρες. Καλές πηγές είναι το καφέ ρύζι, το αβοκάντο, ο ανανάς, οι ξηροί καρποί, οι σταφίδες, το τσάι, και γενικότερα στα προϊόντα ολικής άλεσης.

4. Χαλκός
Ο χαλκός επίσης παίζει ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου. Ενεργοποιεί τη σύνθεση ενός ενζύμου το οποίο είναι απαραίτητο στην τελική φάση παραγωγής. Ο χαλκός θεωρείται απαραίτητος για την υγεία της καρδιάς, των οστών και των αιμοφόρων αγγείων ακριβώς επειδή παίζει ρόλο στην σύνθεση του κολλαγόνου. Πρέπει να παίρνεις από τη διατροφή σου περίπου 900 μικρογραμμάρια χαλκού την ημέρα. Τροφές όπως στρείδια, καβούρια, κάσιους, αμύγδαλα, ηλιόσποροι, φακές και σοκολάτα περιέχουν χαλκό αλλά οι πιο μεγάλες ποσότητες βρίσκονται στο βοδινό συκώτι. Προσοχή όμως, όπως και με τα άλλα μέταλλα, δεν πρέπει να το παρακάνεις με το χαλκό. Όλα τα μέταλλα που χρειάζονται στο σώμα είναι δίκοπα μαχαίρια. Σε μεγάλες ποσότητες έχουν παρενέργειες.

5. Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος επίσης χρειάζεται για την παραγωγή του κολλαγόνου και ειδικότερα ευνοεί την επούλωση των πληγών. Η σύσταση είναι για 11 mg στους άνδρες και 8 mg στις γυναίκες. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε διάφορε τροφές όπως στα στρείδια, τα μύδια, στο φύτρο του σιταριού, στα βραζιλιάνικα φιστίκια, στον κρόκο των αυγών, στις σαρδέλες και στον αρακά. Πέρα από το κολλαγόνο, πρόκειται για ένα σούπερ θρεπτικό συστατικό που συμμετέχει στη σύνθεση περισσότερων από 100 ενζύμων.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή