Απριλίου 05, 2020

Διατροφή

Το χαρούπι είναι ο καρπός του δέντρου χαρουπιά (Ceratonia siliqua) που ευδοκιµεί κυρίως στη Μεσόγειο. Η χαρουπιά είναι γνωστή στην Ελλάδα και µε το όνοµα ξυλοκερατιά από την αρχαιοελληνική λέξη κεράτιον. Μάλιστα κατά την αρχαιότητα το βάρος των σπόρων χαρουπιού είχε οριστεί ως µονάδα µέτρησης πολύτιµων λίθων και χρυσού. Εξαιτίας του χαρουπιού (κεράτιον) προήλθε και το σηµερινό καράτι. Στη διατροφή τους οι αρχαίοι το χρησιµοποιούσαν ως φυσικό γλυκαντικό, αλλά και για την πρόληψη και τη θεραπεία της δυσεντερίας, την ανακούφιση από τη δυσπεψία και τη διάρροια.

Στην Ελλάδα των νεότερων χρόνων αποτέλεσε µια από τις βασικότερες πηγές διατροφής κατά την περίοδο της Κατοχής και για αυτό του δόθηκε ο χαρακτηρισµός «σοκολάτα της Κατοχής», χάρη στη γλυκιά του γεύση που θυµίζει σοκολάτα. Τα χαρούπια είναι µακριά, στριφτά και σκληρά πράσινου χρώµατος όταν είναι άγουρα ενώ όταν ωριµάζουν το χρώµα τους µετατρέπεται σε καστανό. Μπορεί να καταναλωθεί ωµό έτσι όπως είναι, αλλά και ως σκόνη, το λεγόµενο χαρουπάλευρο.

Η θρεπτική του αξία

Το χαρούπι είναι πλούσιο κυρίως σε υδατάνθρακες (γλυκόζη και σακχαρόζη), φυτικές ίνες, περιέχει πρωτεΐνες και δεν περιέχει καθόλου λίπος. Ειδικά, οι φυτικές ίνες που περιέχει είναι σε εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα (40 γρ. φυτικών ινών / 100 γρ. χαρούπι) καλύπτοντας το 167% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης. Ενα ακόμα πλεονέκτημα του χαρουπιού είναι ότι αποτελεί πλούσια πηγή ασβεστίου και περιέχει τη διπλάσια ποσότητα ασβεστίου από ό,τι το γάλα. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα όπως: βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και χαλκό.

Οφέλη στην υγεία

Προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα: Ερευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση των φυτικών ινών χαρουπιού έχει ευεργετικά αποτελέσματα όσον αφορά το λιπιδαιμικό προφίλ, καθώς βοηθά στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και της LDL χοληστερόλης. Επίσης, σε γυναίκες έχει φανεί ότι βοηθά και στη μείωση των τριγλυκεριδίων. Συνεπώς, η κατανάλωση χαρουπιού μπορεί να δρα αποτελεσματικά στην πρόληψη, θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.

Βοηθά στην πέψη και στην καλή λειτουργία του εντέρου: Η πηκτίνη και η λιγνίνη που περιέχει βοηθούν στην πέψη. Η αυξημένη ποσότητα φυτικών ινών του χαρουπιού βοηθούν αποτελεσματικά στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Το χαρούπι, επιπλέον, χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση της διάρροιας, τόσο σε ενηλίκους όσο και σε παιδιά.

Συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών: Η μεγάλη περιεκτικότητα ασβεστίου που περιέχει μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κατά της οστεοπόρωσης. Σε αντίθεση με το κακάο, το χαρούπι δεν περιέχει οξαλικά οξέα, ενώσεις που μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά το ασβέστιο.

Είναι κατάλληλο για άτομα με κοιλιοκάκη: Το χαρούπι εκ φύσεως δεν περιέχει γλουτένη, γι’ αυτό και είναι κατάλληλο για τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Βέβαια, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα διάφορα προϊόντα χαρουπιού (παξιμάδια, κριτσίνια κ.ά.), τα οποία ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους ή τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί μπορεί να περιέχουν γλουτένη.

Μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη: Παρότι το χαρούπι στο μεγαλύτερο ποσοστό του αποτελείται από υδατάνθρακες, δεν επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Αυτό συμβαίνει γιατί τα σάκχαρα τα οποία περιέχει το χαρούπι είναι φυσικά σάκχαρα τα οποία δίνουν τη γλυκιά γεύση αλλά χωρίς να έχουν την ίδια επίδραση με τη ζάχαρη και συγχρόνως οι φυτικές ίνες που περιέχει ομαλοποιούν την αύξηση του σακχάρου. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το αλεύρι χαρουπιού μπορεί να χαρακτηριστεί ως προϊόν με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο. Αυτά τα χαρακτηριστικά το καθιστούν μια πολύ καλή επιλογή για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που έχουν ως στόχο την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Εχει λίγες θερμίδες: Οι θερμίδες του είναι κατά 60% λιγότερες σε σχέση με τη σοκολάτα. Ετσι, μπορεί να καταναλωθεί ως υποκατάστατο της σοκολάτας από άτομα που στοχεύουν στην απώλεια βάρους. Μπορεί να προστεθεί σε μπάρες δημητριακών, ροφήματα ή ακόμα και γλυκά.

Τα πιο γνωστά προϊόντα που παρασκευάζονται από το χαρούπι είναι το χαρουπάλευρο και το χαρουπόμελο. Βέβαια, στα καταστήματα υγιεινής διατροφής υπάρχουν και άλλα προϊόντα από χαρούπι, όπως παξιμάδια, τσάι ή καφές χαρουπιού, μπάρες ή άλλα γλυκίσματα.

Χαρουπάλευρο

Αλέθοντας τους λοβούς του χαρουπιού παρασκευάζεται το αλεύρι από χαρούπι ή αλλιώς χαρουπάλευρο. Στο χαρουπάλευρο ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα κεράτια ή οι σπόροι. Είναι ένα αλεύρι με ευχάριστη, γλυκιά γεύση που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού, μπισκότων, παξιμαδιών, μερέντας και άλλων γλυκών. Επειδή οι λοβοί έχουν γλυκιά γεύση και καφετί χρώμα, θεωρούνται υποκατάστατο του κακάο και προσδίδουν την αίσθηση της σοκολάτας στα παρασκευάσματα όπου χρησιμοποιούνται. Στα 100 g χαρουπάλευρου περιέχονται:

Θερμίδες 222 Kcal

Υδατάνθρακες 89 γρ., εκ των οποίων σάκχαρα 49 γρ.

Φυτικές ίνες 40 γρ.

Πρωτεΐνες 5 γρ.

Λιπαρά 1 γρ.

Νάτριο 0,35 γρ.

Καλό είναι να διαβάζετε τη συσκευασία γιατί αν και το καθαρό αλεύρι χαρουπιού είναι το πιο υγιεινό, συχνά γίνονται προσμείξεις συστατικών όπως η σοκολάτα, η ζάχαρη και το κακάο. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για τα άτομα με αλλεργιές ή με κοιλιοκάκη να γνωρίζουν ότι το χαρουπάλευρο που αγοράζουν είναι καθαρό.

Χαρουπόμελο

Από τους λοβούς επίσης μπορούμε να φτιάξουμε χαρουπόμελο, ένα προϊόν περίπου όμοιο με το πετιμέζι. Παρασκευάζεται από το βράσιμο των χαρουπιών, μοιάζει με μέλι και η γεύση του θυμίζει σοκολάτα και καραμέλα μαζί. Θεωρείται μια πολύ καλή εναλλακτική της ζάχαρης και χρησιμοποιείται όπως το μέλι (σε ψωμί, φρυγανιά, μαζί με γιαούρτι) στη ζαχαροπλαστική σε κέικ, μπισκότα, τηγανίτες, λουκουμάδες, παγωτό, ή ακόμα και σε ντρέσινγκ για σαλάτες, μαρινάδες και σάλτσες για κρέας. Το χαρουπόμελο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα σε ροφήματα (καφές, smoothie) για να δώσει την επιθυμητή γλυκιά γεύση. Μάλιστα, το χαρουπόμελο φαίνεται να ανακουφίζει από τον βήχα και από τα συμπτώματα κρυολογήματος.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Βίκυ Τζελέφα, διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc στην Κλινική Διατροφή.

Διατροφή

Το ταξίδι ξεκινά από τον Αμαζόνιο και είναι από τους πιο μεγάλους σε μέγεθος ξηρούς καρπούς και ιδιαίτερα θρεπτικούς. Τα Brazilian Nuts ή φιστίκια Βραζιλίας αξίζουν μια θέση στη λίστα με τα υγιεινά σνακ σας.

Τα φιστίκια Βραζιλίας προέρχονται από ένα δέντρο που καλλιεργείται στα τροπικά δάση του Αµαζονίου, µάλιστα θεωρείται από τα µεγαλύτερα και µακροβιότερα δέντρα. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν καλλιεργείται µόνο στη Βραζιλία παρά το όνοµά του. Οι καρποί, που φτάνουν τελικά στα χέρια µας και τους βρίσκουµε σε διάφορες µορφές στο εµπόριο (ωµοί, ψηµένοι, µε αλάτι ή µε επικάλυψη, σε µπάρες ή µείγµατα δηµητριακών και ξηρών καρπών), προέρχονται από ένα στρογγυλό φρούτο που µοιάζει µε καρύδα και είναι αρκετά µεγάλοι σε σχέση µε άλλους ξηρούς καρπούς.

6 κομμάτια είναι αρκετά

Μια μερίδα 30 γρ., δηλαδή μόλις έξι κομμάτια Brazilian nuts, προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά, 185 θερμίδες, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3 γραμμάρια υδατανθράκων. Επίσης προσφέρει 19 γραμμάρια λίπους, εκ των οποίων το 41% είναι μονοακόρεστα και 34% πολυακόρεστα λιπαρά. Ωστόσο, τα φιστίκια Βραζιλίας περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών από κάθε άλλο ξηρό καρπό.

Τα 30 γρ. περιέχουν επίσης καλές ποσότητες:

Βιταμίνης Ε.

2 γρ. φυτικών ινών.

5% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης ασβεστίου.

4% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σιδήρου.

Τι άλλο μας προσφέρουν

Φυτική πρωτεΐνη: Ξέρατε ότι τα φιστίκια Βραζιλίας αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης και είναι μια καλή επιλογή για vegan, για ανθρώπους δηλαδή που δεν καταναλώνουν κρέας;

«Καλά» ακόρεστα λιπαρά οξέα: Ακόμη, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε «καλά» ακόρεστα λιπαρά οξέα θεωρείται τρόφιμο που ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία.

Τι κάνει όμως τα φιστίκια Βραζιλίας ξεχωριστά;

Η απάντηση βρίσκεται στο σελήνιο, μιας και περιέχουν περισσότερο σελήνιο από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Εκτιμάται ότι μισό έως ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο εμφανίζουν έλλειψη σε σελήνιο. Το σελήνιο όμως είναι ένα απαραίτητο μέταλλο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μας προφυλάσσει από τις ελεύθερες ρίζες και έχει συνδεθεί με την αυξημένη προστασία από καρκίνο και σοβαρά λοιμώδη νοσήματα, ενώ συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του θυρεοειδούς αδένα. Η αντιοξειδωτική του δράση ενισχύεται όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη Ε που επίσης περιέχετε στα φιστίκια Βραζιλίας.

Η συμμετοχή του σεληνίου στη θυρεοειδική λειτουργία είναι πολύ σημαντική, και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ανιχνεύεται σε πολύ μεγάλη πυκνότητα στον θυρεοειδή αδένα. Προστατεύει τον αδένα από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και συμμετέχει στην ορμονική ισορροπία των Τ4 και Τ3 στους ιστούς.

Ημερήσια πρόσληψη

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η ημερήσια πρόσληψη (RDA) έχει καθοριστεί στα 55 μg/μέρα.

Μια διατροφή ανεπαρκής σε σελήνιο μπορεί να προκαλέσει:

Πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις.

Εύθραυστα μαλλιά.

Λευκές κηλίδες στα νύχια.

Μακροπρόθεσμα αυτοάνοσες νόσους του θυρεοειδούς (hashimoto).

Πόσα να καταναλώνουμε;

Ένα μετρίου μεγέθους βραζιλιάνικο φιστίκι την ημέρα καλύπτει με το παραπάνω τις ημερήσιες ανάγκες μας σε σελήνιο.

Προσοχή: Αν καταναλώνετε καθημερινά φιστίκια Βραζιλίας, είναι πολύ σημαντικό να προσέξετε την πρόσληψή σεληνίου από άλλες πηγές για λόγους υπερβολικής πρόσληψης!

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Ελενα Κούβδου, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Master Practicioner in Eating Disorders, παγκόσμια πρωταθλήτρια υδατοσφαίρισης, συνεργάτιδα Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος

https://www.vita.gr/

Διατροφή

Το πρωινό ρόφημα που επιταχύνει τον μεταβολισμό, μειώνει το λίπος και αδυνατίζει

Η καφεΐνη αναμφισβήτητα αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης και επίλυσης προβλημάτων, ωστόσο μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Arkansas υποδεικνύει ότι δε συμβαίνει το ίδιο και με τη δημιουργικότητα.

«Στους δυτικούς πολιτισμούς, η καφεΐνη σχετίζεται παραδοσιακά με τη δημιουργική ενασχόληση και τρόπο ζωής, ξεκινώντας από τους συγγραφείς που έχουν ταυτιστεί με την κατανάλωση καφέ μέχρι τους προγραμματιστές και τα ενεργειακά ποτά. Όμως, η αλήθεια γύρω από αυτά τα στερεότυπα δεν είναι μόνο μία», γράφει η Darya Zabelina, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας και πρώτη συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Concioussness and Cognition.

Παρόλο που τα γνωστικά οφέλη της καφεΐνης, όπως η αυξημένη επαγρύπνηση, η μεγαλύτερη εγρήγορση, η ενισχυμένη συγκέντρωση και η βελτιωμένη κινητική απόδοση, έχουν επιβεβαιωθεί απόλυτα, η επιρροή του εν λόγω διεγερτικού παράγοντα στον τομέα της δημιουργικότητας δεν έχει διερευνηθεί εκτενώς.

Στην εργασία αυτή, λοιπόν, η Δρ. Zabelina, διαφοροποιεί τη «συγκλίνουσα» από την «αποκλίνουσα» σκέψη. Η πρώτη ορίζεται ως η αναζήτηση μιας συγκεκριμένης λύσης σε κάποιο πρόβλημα, όπως για παράδειγμα τη «σωστή» απάντηση. Η δεύτερη χαρακτηρίζεται από παραγωγή ιδεών, από την οποία προκύπτει ένα μεγάλο σύνολο κατάλληλων, καινοτόμων ή ενδιαφερουσών απαντήσεων.

Στη μελέτη αποδείχθηκε πως η καφεΐνη βελτιώνει τη συγκλίνουσα σκέψη, ενώ η κατανάλωσή της δεν είχε κάποια σημαντική επίδραση στην αποκλίνουσα σκέψη.

Οι 80 εθελοντές που επιλέχθηκαν τυχαία για τη μελέτη έλαβαν είτε ένα χάπι καφεΐνης των 200mg, που ισούται με μία κούπα δυνατού καφέ, είτε ένα εικονικό φάρμακο. Στη συνέχεια εξετάστηκαν με παραδοσιακές μετρήσεις συγκλίνουσας και αποκλίνουσας σκέψης, μνήμης εργασίας και διάθεσης.

Όπως διαπιστώθηκε, εκτός από τα αποτελέσματα που σχετίζονταν με τη δημιουργικότητα, η καφεΐνη δεν επηρέασε σημαντικά ούτε τη μνήμη εργασίας, ωστόσο οι συμμετέχοντες που έλαβαν το χάπι ανέφεραν πως ένιωθαν λιγότερο θλιμμένοι.

«Τα 200mg ενίσχυσαν σημαντικά την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, αλλά δεν είχαν κάποια επίδραση στη δημιουργική σκέψη. Επίσης, δεν την επιδείνωσαν, οπότε μπορείτε να συνεχίσετε να πίνετε καφέ, καθώς δεν θα παρέμβει σε αυτές τις ικανότητες», σημειώνει η Δρ. Zabelina.

https://ygeiamou.gr/

Διατροφή

Το τσάι Ματέ που έχει γίνει ευρέως διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια σε πολλά μέρη του κόσμου, έχει τις «ρίζες» του στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και σε άλλες χώρες της Ν. Αμερικής. Αλλιώς αναφερόμενο και ως Yerba Mate ή τσάι των Ιησουιτών, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι σε μια τελετή φιλίας η οποία έχει ξεχωριστή θέση στην παράδοση της Λατινικής Αμερικής. Μάλιστα, η φυλή Γκουαγιακί της Ν. Αμερικής που κατανάλωνε το συγκεκριμένο τσάι για εκατοντάδες χρόνια το έπινε μέσα σε νεροκολοκύθα (Mate). Στη συνέχεια και επί ισπανικής αποικιοκρατίας, το τσάι αυτό άρχισαν να το υιοθετούν οι Ιησουίτες οι οποίοι προχώρησαν και στην ευρύτερη καλλιέργεια του.

Ρόφημα με υψηλά ποσοστά τεΐνης, το τσάι Ματέ είναι απόλυτα διεγερτικό όπως ο καφές. Η γεύση του είναι ελαφρώς πικρή, όπως στο πράσινο τσάι και τα οφέλη του πολλαπλά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β1, Β2 και C, ενώ περιέχει επίσης κάλιο, σίδηρο, σελήνιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και αμινοξέα. Λόγω της αρκετά μεγάλης περιεκτικότητας σε καφεΐνη, ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας και αυξάνει τη διανοητική συγκέντρωση. Και παρότι σε σχέση με άλλες ποικιλίες τσαγιού έχει υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης, σε σύγκριση με τον καφέ έχει τη μισή περιεκτικότητα και έτσι δεν επιφέρει τις παρενέργειες του (τρέμουλο, στομαχικές κράμπες και αϋπνία). Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία ενώ η δράση του ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Μία από τις σημαντικότερες ιδιότητες του, για την οποία έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο, είναι ότι βοηθά σημαντικά στην απώλεια βάρους. Πολλές φορές χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα κατά της παχυσαρκίας, καθώς έχοντας διουρητικές ιδιότητες, βοηθάει στην αποτοξίνωση του σώματος. Ιδανικό όταν ο οργανισμός έχει αργό μεταβολισμό αφού δημιουργεί την αίσθηση του κορεσμού για αρκετό διάστημα και έτσι αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού. Φυσικά, το τσάι Ματέ από μόνο του δεν αποτελεί μέσο αδυνατίσματος γι αυτό πρέπει πάντα να συνδυάζεται με σωστή διατροφή και άσκηση.

Είναι μάλιστα ένα από τα αγαπημένα ροφήματα πολλών αθλητών, μεταξύ των οποίων είναι ο Μέσι και ο Σουάρες ενώ το πίνουν και πολλοί Βρετανοί ποδοσφαιριστές. Για την Αργεντινή αποτελεί κάποιο είδος εθνικού ροφήματος, οπότε είναι φυσικό για τον Λιονέλ Μέσι να καταναλώνει Yerba Mate σχεδόν καθημερινά.

Ο μεγάλος σταρ της Μπαρτσελόνα και κορυφαίος της εθνικής Αργεντινής αγωνίζεται για τη Λα Λίγκα αλλά ετοιμάζεται και για τα προκριματικά του επόμενου μουντιάλ που ξεκινούν το Μάρτιο.

Έχοντας μείνει εκτός CONMEBOL για 3 μήνες ο Μέσι επέστρεψε στην Εθνική Αργεντινής και κατάφερε να είναι πρωταγωνιστής με γκολ απέναντι στη Βραζιλία στο πλαίσιο φιλικών αγώνων. Με το παιχνίδι να λήγει 1-0 υπέρ της Αργεντινής, ο Μέσι έκανε δυνατή επανεμφάνιση στο αιώνιο ντέρμπι με τη Σελεσάο. Το τελευταίο φιλικό ήταν κόντρα στην Ουρουγουάη, όπου και πάλι ο Μέσι ήταν πρωταγωνιστής αφού κατάφερε να κάνει το 2-2 με πέναλτι στις καθυστερήσεις.

Τσάι Ματέ και ποδόσφαιρο λοιπόν… δύο από τα πράγματα που έχει προσφέρει η Αργεντινή στον υπόλοιπο κόσμο και θα την ευχαριστούμε για πάντα!

https://www.talcmag.gr

Διατροφή

Πώς να εντάξουμε τους υγιεινούς υδατάνθρακες στη διατροφή μας

Έχετε αποκλείσει τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας σε μια προσπάθεια να ελέγξετε γρηγορότερα το βάρος σας; Τότε σίγουρα δεν είστε οι μόνοι. Αποτελεί γεγονός ότι πολλά άτομα ακολουθούν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, όπως η κετογονική και η Άτκινς, σε μια προσπάθεια να επιτύχουν θεαματικά αποτελέσματα απώλειας βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ενώ συχνά καταφέρνουν τον σκοπό τους, παράλληλα εξαντλούν τον οργανισμό τους, προκαλώντας σε αυτόν ποικίλα προβλήματα υγείας.

Η τάση αποκλεισμού των υδατανθράκων από τις δίαιτες οφείλεται στο ότι αρκετοί παραγνωρίζουν την αξία τους στην ισορροπημένη διατροφή. Πλούσιοι σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες, οι υδατάνθρακες αποτελούν μια πλούσια πηγή ενέργειας που μας βοηθά να ανταποκριθούμε στις ποικίλες υποχρεώσεις της καθημερινότητας, διατηρώντας, παράλληλα, την ψυχική και σωματική μας ευεξία και χάνοντας το επιθυμητό βάρος.

Το μυστικό, όμως, βρίσκεται στο μέτρο και στην επιλογή των κατάλληλων πηγών υδατανθράκων. Παρακάτω, σας δίνονται κάποιες ιδέες προκειμένου να εντάξετε τους σωστούς υδατάνθρακες στη δίαιτά σας και να απολαύσετε έτσι τα αναμφισβήτητα οφέλη αυτών στη ζωή σας:

1. Δημητριακά ολικής άλεσης: Η βρώμη, το μαύρο ρύζι, το κινόα και άλλοι αναποφλοίωτοι σπόροι συντελούν στο αίσθημα πληρότητας του οργανισμού μας καθώς διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης σχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες εγκεφαλικού, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.

2. Κολοκύθα: Διαθέτει πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, μαγνήσιο και κάλιο που παρέχουν σημαντική προστασία στα οστά. Επίσης παρόλο που περιέχει φυσικά σάκχαρα, οι γερές δόσεις λουτεΐνης που έχει η κολοκύθα λειτουργούν ευεργετικά για την όραση.

3. Φρούτα: Πολλές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων τα απαγορεύουν εξαιτίας των σακχάρων τους. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα φρούτα αποτελούν σημαντικό κομμάτι μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, ειδικά όταν προτιμάται η κατανάλωσή τους με τη φλούδα και όχι σε μορφή χυμών που συγκεντρώνουν πολλά σάκχαρα στη σύστασή τους.

4. Όσπρια: Θέλετε να εντάξετε στη διατροφή σας υγιεινούς υδατάνθρακες βραδείας πέψης και πλούσιους σε μέταλλα, πρωτεΐνες, βιταμίνες; Τα ρεβίθια, ο αρακάς, οι φακές, τα φασόλια, αποτελούν την ιδανική επιλογή για εσάς. Μάλιστα τα φυτοχημικά που περιέχουν αναδομούν το DNA, μειώνοντας τη φλεγμονή στο σώμα και συμβάλλοντας έτσι, στην πρόληψη του καρκίνου.

5. Γλυκοπατάτες: Πλούσιες σε βιταμίνες A, B6 και C, με άμυλο και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που ωστόσο χρειάζονται ένα μέτρο στην κατανάλωσή τους.

https://enallaktikidrasi.com/

Διατροφή

Οι δέκα κορυφαίες συμβουλές για να μειώσετε την κατακράτηση υγρών και το φούσκωμα
Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές θα είστε σε θέση να μειώσετε το ενοχλητικό φούσκωμα και να φορέσετε το αγαπημένο σας outfit γεμάτη αυτοπεποίθηση

Το νερό αποτελεί το κυριότερο συστατικό του ανθρώπινου σώματος, αφού περιέχεται σε ποσοστό 70%. Όταν τα επίπεδα υγρών του οργανισμού δεν βρίσκονται σε ισορροπία, το σώμα τείνει να συγκρατεί νερό. Ουσιαστικά, η κατακράτηση υγρών αφορά την υπερβολική συσσώρευση υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα, στους ιστούς ή στις κοιλότητες του σώματος και μπορεί να εμφανιστεί σε πολλές διαφορετικές περιοχές του σώματος και για διάφορους λόγους.

Μία περιοχή στην οποία τείνει να εμφανίζεται η ανεπιθύμητη κατακράτηση υγρών είναι αυτή της κοιλιάς. Και ως γνωστόν δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το να φοράτε το φόρεμά σας και να συνειδητοποιείτε ότι δεν εφαρμόζει ωραία επειδή η κοιλιά σας είναι φουσκωμένη. Ωστόσο, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα είστε σε θέση να μειώσετε το ενοχλητικό φούσκωμα και να φορέσετε το αγαπημένο σας outfit γεμάτη αυτοπεποίθηση.

Τι πρέπει να κάνετε:

1. Μειώστε την κατανάλωση νατρίου

Το νάτριο (βασικό συστατικό του μαγειρικού αλατιού) προσελκύει και συγκρατεί νερό. Ως αποτέλεσμα, η περίσσεια νατρίου στο σώμα προκαλεί -μεταξύ άλλων- κατακράτηση υγρών. Ακόμη κι αν δε χρησιμοποιείτε αλάτι όταν μαγειρεύετε, αυτό δε σημαίνει ότι η ημερήσια πρόσληψή σας δεν ξεπερνά το συνιστώμενο όριο των 5 γραμμαρίων αλατιού ημερησίως, αφού το αλάτι εντοπίζεται στα περισσότερα προϊόντα εμπορίου, π.χ. σε τρόφιμα σε κονσέρβες, αλμυρά τυριά και στα κράκερς.

2. Πιείτε αρκετό νερό

Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, όμως η κατανάλωση νερού μπορεί να μειώσει την ποσότητα των υγρών στο σώμα. Αντίθετα, η αφυδάτωση μπορεί να κάνει το σώμα να συγκρατήσει το επιπλέον νερό προκειμένου να καλύψει την έλλειψη νερού. Επίσης, το νερό βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών, επιτρέποντας την έξοδο νερού και νατρίου από το σύστημα.

Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το βάρος, τη σωματική δραστηριότητα και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό διαφοροποιούνται. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η γενική σύσταση για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη υγρών,είναι 2 λίτρα για τις ενήλικες γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους ενήλικους άνδρες.

3. Αυξήστε την πρόσληψη μαγνησίου

Μελέτες σε γυναίκες με προεμμηνορυσιακό σύνδρομο έχουν δείξει ότι το σημαντικό αυτό ανόργανο συστατικό μπορεί να μειώσει την κατακράτηση υγρών. Οι ξηροί καρποί, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και η μαύρη σοκολάτα είναι καλές πηγές μαγνησίου.

4. Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης Β6

Σχετικές έρευνες έοχυν δείξει ότι η βιταμίνη Β6 επηρεάζει την ισορροπία των υγρών του σώματος δρώντας ευεργετικά στην απομάκρυνση του πλεονάζοντος νατρίου και νερού. Οι μπανάνες, τα καρύδια, οι πατάτες και το κρέας είναι καλές πηγές της βιταμίνης Β6.

5. Καταναλώστε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο

Το κάλιο φαίνεται ότι βοηθάει στη μείωση της κατακράτησης υγρών με δύο τρόπους. Αφενός με τη μείωση των επιπέδων νατρίου και αφετέρου με την αύξηση της παραγωγής ούρων (διουρητική δράση). Το αβοκάντο, οι γλυκοπατάτες, τα φασόλια, οι πατάτες και οι μπανάνες είναι καλές πηγές καλίου.

6. Αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (π.χ. ζάχαρη, αλεύρι) προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου του αίματος και αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την επαναρρόφηση νατρίου από τα νεφρά. Αντικαταστήστε τα προϊόντα αυτά με προϊόντα ολικής άλεσης.

7. Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα

Η γυμναστική είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε άμεσα το βάρος από το περιττό νερό. Επιλέξτε τη μορφή άσκησης που σας ευχαριστεί (ή έστω τη γυμναστική που δε σας κάνει να μισείτε τη ζωή σας) και ετοιμαστείτε να ιδρώσετε. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης σας κάνει να ιδρώνετε είναι καλή, αφού αυτό σημαίνει ότι θα χάσετε υγρά.

8. Καταναλώστε σπαράγγια

Tα σπαράγγια εκτός από ιδιαίτερη γεύση έχουν και ισχυρή διουρητική δράση. Απολαύστε τα βραστά μαζί με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.

9. Πιείτε ρόφημα πικραλίδας

Tο ταραξάκο ή αλλιώς πικραλίδα είναι από τα πιο διαδεδομένα βότανα της Eλλάδας, με πολύπλευρη δράση, γι’ αυτό και του έχει αποδοθεί πλήθος χαρακτηρισμών, όπως ταραξάκο «το ιαματικόν», «το θεραπευτικόν», «το καταπληκτικόν», «το μαγικόν». Χάρη στη διουρητική του δράση θα βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης υγρών. Μπορείτε να ετοιμάσετε έγχυμα με 1-2 κουταλάκια σε 1 φλιτζάνι νερό.

10. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε νερό

Παράλληλα με το να πίνετε πολύ νερό, καλό είναι να καταναλώνετε και τροφές που ενισχύουν την ενυδάτωση του οργανισμού σας. Το αγγούρι (96.7% περιεκτικότητα σε νερό), το μαρούλι (95% περιεκτικότητα σε νερό), οι φράουλες (92% περιεκτικότητα σε νερό) και το ραπανάκι (95.3% περιεκτικότητα σε νερό) είναι μερικές από τις τροφές που μπορείτε να συμπεριλάβετε στο μενού σας προκειμένου να μειώσετε την κατακράτηση υγρών.

https://www.vita.gr/

Διατροφή

Υγρές θερμίδες: Ο εχθρός της σιλουέτας μας
Αν δεν μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας σκέτο και είστε λάτρης του αλκοόλ, τότε αυτό σας αφορά

Προσέχετε τι τρώτε, υπολογίζετε τις θερμίδες του κάθε γεύματός σας και παρ’ όλα αυτά βλέπετε το βάρος σας να μένει στάσιμο; Τότε μάλλον πρέπει να αναρωτηθείτε αν πίνετε τις θερμίδες σας.

Τα αναψυκτικά, οι καφέδες και τα ζαχαρούχα ροφήματα προσθέτουν κενές θερμίδες στον οργανισμό σας, ενώ παράλληλα δεν επιφέρουν τον κορεσμό που προκαλούν οι στερεές τροφές. Έτσι καταλήγετε να έχετε καταναλώσει περιττές θερμίδες και να νιώθετε πείνα.

Καφές

Μην ανησυχείτε, δε θα σας πούμε να βγάλετε από τη ζωή σας το αγαπημένο σας ρόφημα. Ωστόσο οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι αν επιλέγετε είδη καφέ με πολύ γάλα, κρέμες και ζάχαρη, τότε δεν μιλάμε θερμιδικά για ροφήματα αλλά για γεύματα. Για παράδειγμα, ένας καφές freddo cappuccino με φυτική κρέμα μπορεί να ξεπερνάει τις 200 και να φτάνει μέχρι και τις 400 θερμίδες, επιβαρύνοντάς σας παράλληλα με πολύ λίπος και ζάχαρη. Αν λοιπόν θέλετε να πίνετε καφέ, περιοριστείτε σε πιο απλές γεύσεις.

Μια καλή αρχή για να γλιτώνετε θερμίδες είναι να ξεκινήσετε να πίνετε τον καφέ σας σκέτο. Αν μέχρι τώρα πίνατε τον καφέ σας με ζάχαρη ή προσθέτατε μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, αυτή η αλλαγή μεσοπρόθεσμα είναι ικανή να κάνει τη διαφορά στη σιλουέτα σας.

Αλκοόλ

Οι θερμίδες του αλκοόλ μπορούν να τινάξουν την προσπάθειά σας για αδυνάτισμα στον αέρα. Ένα γραμμάριο αλκοόλ σάς δίνει επτά θερμίδες και πρακτικά 2-3 ποτά σε μία έξοδο μπορεί να ισοδυναμούν με ένα μικρό γεύμα.

Φυσικά, ο αριθμός των θερμίδων δεν είναι ίδιος για όλα τα αλκοολούχα, αλλά εξαρτάται από την περιεκτικότητα ενός ποτού σε αλκοόλ. Έτσι, υπάρχουν ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως η μπίρα, που μπορεί να κυμαίνεται από 0 μέχρι 12% (σε πολύ δυνατές μπίρες), το κρασί με περιεκτικότητα περίπου 12% και ποτά με πιο υψηλή περιεκτικότητα, όπως το ουίσκι και η βότκα με πάνω από 40% αλκοόλ. Το περισσότερο αλκοόλ ισοδυναμεί με περισσότερες θερμίδες. Γι’ αυτό καλό είναι να προτιμάτε ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως το κρασί. Σκεφτείτε πως, ενδεικτικά, ένα ποτήρι κρασιού περιέχει 80-100 θερμίδες, ένα κουτάκι μπίρας (330 ml) γύρω στις 150 θερμίδες, μια μερίδα σκέτου ποτού όπως βότκα, ουίσκι, τζιν, ρούμι ή ούζο περίπου 100-120 θερμίδες, ενώ ένα κοκτέιλ μπορεί να περιέχει 200-300 ή και περισσότερες θερμίδες.

Φυσικά, σημαντικό ρόλο στο θερμιδικό περιεχόμενο ενός ποτού παίζει και το τι άλλο περιέχει. Για παράδειγμα, η προσθήκη αναψυκτικών, χυμού, ζάχαρης κ.ά. σίγουρα ανεβάζει τις θερμίδες. Επίσης, προσπαθήστε να αποφεύγετε τους ξηρούς καρπούς ή άλλα αλμυρά σνακ που συνοδεύουν το ποτό, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θερμίδες και αλάτι.

Αναψυκτικά & ζαχαρούχα ροφήματα

Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά και τα άλλα ζαχαρούχα ροφήματα με άφθονο νερό και πράσινο τσάι. Μπορείτε να κάνετε το νερό σας λίγο πιο εντυπωσιακό και ενδιαφέρον, προσθέτοντας σε αυτό τα αγαπημένα σας φρέσκα φρούτα, λαχανικά και βότανα. Όσο περισσότερη ώρα τα αφήσετε βυθισμένα στο νερό, τόσο εντονότερη γεύση θα του χαρίσουν. Οι συνδυασμοί που μπορείτε να δημιουργήσετε είναι αμέτρητοι, απλά βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει!

Χυμοί φρούτων & smoothies

Οι φρέσκοι χυμοί φρούτων προσφέρουν στον οργανισμό πληθώρα απαραίτητων συστατικών, όπως υδατάνθρακες, μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, όταν προσέχετε το βάρος σας και πρέπει να προσλαμβάνετε συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων μέσα στην ημέρα, δεν αποτελούν μία πολύ καλή ιδέα. Σκεφτείτε ότι κατά μέσο όρο ένα ποτήρι χυμού μπορεί να έχει γύρω στις 150 θερμίδες, ενώ όταν μιλάμε για χυμούς του εμπορίου με πρόσθετα σάκχαρα τότε εκεί μπορεί να ανέβουμε πολύ παραπάνω στις θερμίδες. Δεδομένου ότι ένα ποτήρι με φυσικό χυμό πορτοκαλιού περιέχει τόση ζάχαρη όση υπάρχει σε δύο ολόκληρα πορτοκάλια, είναι καλύτερο να προτιμάτε ολόκληρα τα φρούτα και όχι τον χυμό τους.

Τα smoothies αποτελούν μια μέση λύση, μεταξύ φρούτων και χυμών φρούτων, αφού αν ρίξετε ολόκληρο το φρούτο στο μπλέντερ είναι καλύτερη λύση από το να πιείτε μόνο τον χυμό του. Και πάλι, πάντως, η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε είναι να καταναλώσετε ολόκληρο το φρούτο.

https://www.vita.gr/

Διατροφή

Η άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και τα χαμηλά επίπεδα στρες μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε καλά επίπεδα ενέργειας. Όμως ορισμένες φορές, λόγω και της καθημερινότητας, χρειαζόμαστε λίγη έξτρα ενέργεια. Για όταν λοιπόν η ζωή γίνεται πιο απαιτητική, έχουμε να επιλέξουμε από μια πληθώρα φυσικών συμπληρωμάτων και βιταμινών.

Βιθανία ρίζα (Ashwagandha)
Είναι ένα από τα σημαντικότερα βότανα της Αγιουβερδικής ιατρικής. Πρόκειται για προσαρμογόνο που ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας. Τα προσαρμογόνα είναι ουσίες που προέρχονται από φυτά και βοηθούν το σώμα να διαχειριστεί καλύτερα το στρες. Μπορούμε να τη βρούμε σε μορφή κάψουλας ή και σκόνης.

Συνένζυμο Q10
Πρόκειται για ένα ένζυμο που υπάρχει φυσικά στο σώμα μας, ειδικά στην καρδιά, στο ήπαρ και στους νεφρούς. Είναι αντιοξειδωτικό και βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας, ενδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Το βρίσκουμε κυρίως στα λιπαρά ψάρια, στο συκώτι και στα δημητριακά. Υπάρχει όμως και σε μορφή συμπληρώματος, σε περίπτωση που κάποιος διαγνωστεί με έλλειψή του.

Βιταμίνη D
Η μυϊκή κόπωση είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα σε άτομα με μη επαρκή επίπεδα αυτής της βιταμίνης. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες, οι άνθρωποι με σκουρότερο δέρμα, όσοι δεν έχουν άμεση έκθεση στον ήλιο και οι υπέρβαροι φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν να λάβουν περισσότερο βιταμίνη D. Μάλιστα, έρευνες έχουν συνδέσει την έλλειψή της με συμπτώματα κατάθλιψης.

Σύμπλεγμα βιταμινών Β
Οι βιταμίνες Β συνθέτουν ενέργεια στα κύτταρα. Έτσι, η έλλειψή τους προκαλεί κόπωση. Μάλιστα, μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και αναιμία, η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

Κρεατίνη
Η κρεατίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρέας και στα θαλασσινά. Τα συμπληρώματα αυξάνουν την κρεατίνη στους μύες βελτιώνοντας την επίδοση κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ωστόσο, χρειάζεται πολύ προσοχή η ποιότητα και το είδος του σκευάσματος που λαμβάνει κάποιος.

Σίδηρο
Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί έλλειψη ενέργειας και κόπωση. Οι έγκυες γυναίκες, οι γυναίκες που θηλάζουν, οι vegan, όσοι γυμνάζονται έντονα και οι αιμοδότες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειάζονται συμπληρώματα σιδήρου.

https://enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Πλήθος ερευνών πιστοποιούν την θεραπευτική δράση του σουσαμιού και των προϊόντων του. Η κατανάλωση σουσαμιού έχει συσχετιστεί με τη μείωση της χοληστερόλης, ενώ στο σησαμέλαιο αποδίδεται αντιυπερτασική δράση.

Το σουσάμι καθώς και τα προϊόντα που παράγονται από αυτό, δηλαδή το ταχίνι και ο χαλβάς, είναι πλούσια σε βιταμίνες, σε καλά λιπαρά και σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά.

Και για να ξέρουμε τι τρώμε διευκρινίζουμε ότι το ταχίνι είναι πάστα επεξεργασμένου σουσαμιού, ενώ ο χαλβάς του μπακάλη έχει ως πρώτη ύλη το σουσάμι, επομένως διαθέτει και τα περισσότερα από τα θρεπτικά του συστατικά.

Στο σουσάμι περιέχονται βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, νιασίνη), ενώ το έλαιό του περιέχει άφθονη αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, κυρίως με τη μορφή της γ – τοκοφερόλης.

Τα κυριότερα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο σουσάμι είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Στο τελευταίο μάλιστα αποδίδεται σημαντική αντιοξειδωτική δράση.

Ταχίνι, σουσάμι και χαλβάς είναι γεμάτα ευεργετικά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Όσο για το έλαιο του σουσαμιού, η θρεπτική του αξία προσεγγίζει εκείνη του ελαιόλαδου. Από την άλλη μεριά όμως είναι και πολύ πλούσια σε θερμίδες γι’ αυτό και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Το σουσάμι περιέχει φυτικές πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη και η αργινίνη, αλλά είναι φτωχό σε λυσίνη. Επομένως συνδυαζόμενο με τρόφιμα που περιέχουν λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, η πρωτεΐνη που προκύπτει είναι υψηλότερης βιολογικής αξίας.

Tips Μπορούμε να αλείψουμε με ταχίνι μια φέτα ψωμί ή μια φρυγανιά ή να το βάλουμε στο γιαούρτι αντί για μέλι ή μαζί με μέλι. Όσο για το σουσάμι μπορούμε να το συμπεριλάβουμε σε συνταγές μαγειρικής.

https://ygeiamou.gr

Διατροφή

Η δίαιτα με γιαούρτι και μέλι βοηθάει στην απώλεια βάρους και την αποτοξίνωση του οργανισμού. Έχει διάρκεια 9 ημέρες, ενώ τα αποτελέσματά της είναι ιδιαίτερα θετικά.

Δίαιτα με γιαούρτι και μέλι: 1η Ημέρα
Πρωινό 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

Μεσημεριανό 1 μερίδα με φαγητό της επιλογής μας

Απογευματινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών 1 κουταλάκι μέλι

Βραδινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών

Πριν τον ύπνο 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

Δίαιτα με γιαούρτι και μέλι: 2η Ημέρα
Πρωινό 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

Μεσημεριανό 1 μερίδα με φαγητό της επιλογής μας

Απογευματινό 1 πορτοκάλι ή 1 γκρέιπφρουτ

Βραδινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών 1 κουταλάκι μέλι

Πριν τον ύπνο 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

Δίαιτα με γιαούρτι και μέλι: 3η Ημέρα
Πρωινό 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

Μεσημεριανό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών 1 κουταλιά ψιλοκομμένα καρύδια ή 1 κουταλιά σταφίδες ή 1 αποξηραμένο σύκο ή 1 αποξηραμένο δαμάσκηνο 1/4 κουταλάκι κανέλα

Απογευματινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών 1 κουταλάκι μέλι

Βραδινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών

Πριν τον ύπνο 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

Δίαιτα με γιαούρτι και μέλι: 4η Ημέρα
Πρωινό 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

Μεσημεριανό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών 1 κουταλιά ψιλοκομμένα καρύδια ή 1 κουταλιά σταφίδες ή 1 αποξηραμένο σύκο ή 1 αποξηραμένο δαμάσκηνο 1/4 κουταλάκι κανέλα

Απογευματινό 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

Βραδινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών

Πριν τον ύπνο 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

Δίαιτα με γιαούρτι και μέλι: 5η Ημέρα
Πρωινό 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών

Μεσημεριανό 200 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών 1 κουταλιά ψιλοκομμένα καρύδια ή 1 κουταλιά σταφίδες ή 1 αποξηραμένο σύκο ή 1 αποξηραμένο δαμάσκηνο 1/4 κουταλάκι κανέλα

Απογευματινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών 1 κουταλάκι μέλι

Βραδινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών

Πριν τον ύπνο 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

Δίαιτα με γιαούρτι και μέλι: 6η Ημέρα
Πρωινό 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών

Μεσημεριανό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών 1 κουταλιά ψιλοκομμένα καρύδια ή 1 κουταλιά σταφίδες ή 1 αποξηραμένο σύκο ή 1 αποξηραμένο δαμάσκηνο 1/4 κουταλάκι κανέλα

Απογευματινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών 1 κουταλάκι μέλι

Βραδινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών

Πριν τον ύπνο 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

Δίαιτα με γιαούρτι και μέλι: 7η Ημέρα
Πρωινό 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

Μεσημεριανό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών 1 κουταλιά ψιλοκομμένα καρύδια ή 1 κουταλιά σταφίδες ή 1 αποξηραμένο σύκο ή 1 αποξηραμένο δαμάσκηνο 1/4 κουταλάκι κανέλα

Απογευματινό 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

Βραδινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών

Πριν τον ύπνο 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

Δίαιτα με γιαούρτι και μέλι: 8η Ημέρα
Πρωινό 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

Μεσημεριανό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών 1 κουταλιά ψιλοκομμένα καρύδια ή 1 κουταλιά σταφίδες ή 1 αποξηραμένο σύκο ή 1 αποξηραμένο δαμάσκηνο 1/4 κουταλάκι κανέλα

Απογευματινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών 1 κουταλάκι μέλι

Βραδινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών

Πριν τον ύπνο 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

Δίαιτα με γιαούρτι και μέλι: 9η Ημέρα
Πρωινό 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

Μεσημεριανό 1 μερίδα με φαγητό της επιλογής μας

Απογευματινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών 1 κουταλάκι μέλι

Βραδινό 200 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών

Πριν τον ύπνο 1 κούπα Ρόφημα με κανέλα, μέλι και λεμόνι

Δίαιτα με γιαούρτι και μέλι: Κανόνες που πρέπει ν’ ακολουθείτε
Καταναλώνουμε καθημερινά τουλάχιστον 2 λίτρα νερό και ροφήματα βοτάνων -Μαγειρεύουμε τις τροφές ψητές ή βραστές ή στον ατμό – Για καλύτερα αποτελέσματα συνδυάζουμε τη δίαιτα με γυμναστική (περπάτημα, αεροβική κλπ) τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά

Δίαιτα με γιαούρτι και μέλι: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται
Επιτρέπονται ροφήματα βοτάνων, καφές, φυσικό γλυκαντικό, φρέσκα μυρωδικά, ελάχιστο ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι, ξύδι, λεμόνι.

Απαγορεύονται αναψυκτικά, αλκοόλ, ζάχαρη

Μετά το τέλος της δίαιτας ακολουθούμε ένα ισορροπημένο και υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα, ενώ πριν ξεκινήσουμε δίαιτα θα πρέπει να συμβουλευτούμε το γιατρό μας.

ΠΗΓΗ: www.enimerotiko.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή