Ιουνίου 27, 2019

Διατροφή

Υπάρχει ένας τρόπος να ξεγελάσουμε τον οργανισμό μας και να αγνοήσει τα μηνύματα της πείνας, οδηγώντας έτσι στην καύση περισσότερων θερμίδων από όσες έχουμε καταναλώσει
Αν αποφύγετε το πρωινό πριν γυμναστείτε, ενδέχεται να μειωθεί το πόσο θα φάτε κατά τη διάρκεια της μέρας, σύμφωνα με μία μικρή αλλά ενδιαφέρουσα νέα μελέτη γυμνασμένων νεαρών ανδρών η οποία διεξήχθη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Bath και δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition.

Η μελέτη βρήκε ότι η επιλογή της κατανάλωσης ή αποφυγής ενός γεύματος πριν από την άσκηση θα μπορούσε να επηρεάσει την ποσότητα τροφίμων που θα καταναλώσουμε στο υπόλοιπο της μέρας, με περίπλοκους και ορισμένες φορές απρόσμενους τρόπους.

Όταν τρώμε ένα γεύμα, το σώμα μας προσλαμβάνει τους υδατάνθρακες αυτών των τροφών, ως την κύρια πηγή ενέργειας. Ορισμένοι από αυτούς τους υδατάνθρακες αποθηκεύονται στο σώμα, αλλά το ποσοστό τους σε σχέση με το λίπος είναι μικρό και εικάζεται ότι ο εγκέφαλός μάλλον «καταλαβαίνει» τη μείωση των υδατανθράκων και προσπαθεί να τους αναπληρώσει.

Αν αποφύγουμε να φάμε το πρωί, τότε το σώμα θα στραφεί σ’ αυτούς τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες μαζί με κάποιες ποσότητες λίπους για την ενέργεια που χρειάζεται.

Στη μελέτη συμμετείχαν 12 υγιείς και γυμνασμένοι νέοι άνδρες από τους οποίους ζητήθηκε να πάνε στο πανεπιστημιακό εργαστήριο για τρία ξεχωριστά πρωινά. Το πρώτο πρωί, οι άνδρες έφαγαν ένα χορταστικό πρωινό 430 θερμίδων και ξεκουράστηκαν για αρκετές ώρες. Το δεύτερο πρωί έφαγαν την ίδια ποσότητα πρωινού και ακολούθως έκαναν ποδήλατο σε μέτρια ένταση για περίπου μία ώρα. Στην τρίτη επίσκεψή τους, δεν έφαγαν πρωινό αλλά έκαναν ποδήλατο και δεν έφαγαν καθόλου μέχρι το μεσημεριανό.

Κάθε φορά, οι άνδρες έμεναν στο εργαστήριο μέχρι το μεσημεριανό τρώγοντας εκεί όσο ήθελαν. Οι επιστήμονες έδιναν επίσης στους εθελοντές ένα καλάθι με φαγητό για να το πάρουν στο σπίτι ζητώντας τους να φάνε μόνο από το καλάθι και να επιστρέψουν τις μερίδες που δεν είχαν φαγωθεί, έτσι οι ερευνητές θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων των ανδρών.

Ακολούθως οι επιστήμονες συνέκριναν τους αριθμούς. Το απολύτως αναμενόμενο ήταν πως την πρώτη μέρα οι άνδρες κατανάλωσαν 490 περισσότερες θερμίδες από όσες έκαψαν.

Τη δεύτερη μέρα διατήρησαν την ενεργειακή ισορροπία, καταναλώνοντας και καίγοντας σχεδόν τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα ήρθαν την τρίτη μέρα όταν έκαψαν περίπου 400 θερμίδες περισσότερες από όσες είχαν καταναλώσει.

«Τα ευρήματα είναι σημαντικά για όσους προσδοκούν να χρησιμοποιούν την άσκηση για τον έλεγχο του βάρους τους», δήλωσε ο Javier Gonzalez επικεφαλής της έρευνας, προτείνοντας πως η άσκηση με άδειο στομάχι το πρωί θα μπορούσε να μας αποτρέψει από το να φάμε υπερβολικά πολύ αργότερα στη μέρα οδηγώντας σε μεγαλύτερη απώλεια θερμίδων.

Με δεδομένο ότι η μελέτη ήταν αρκετά μικρή και βραχύχρονη και οι συμμετέχοντες ήταν μόνο γυμνασμένοι άνδρες οι ερευνητές δεν μπορούν να γνωρίζουν αν τα αποτελέσματα θα είναι συγκρίσιμα σε γυναίκες, ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, υπέρβαρους, ή ανθρώπους που κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες κατά το πρωινό τους.

Η μελέτη δεν εξηγεί επίσης γιατί οι άνδρες που δεν είχαν φάει πρωινό πριν από την άσκηση δεν συνέχισαν να τρώνε την υπόλοιπη μέρα, χωρίς να υποκύπτουν στα μηνύματα του εγκεφάλου τους για την αναπλήρωση των χαμένων υδατανθράκων, τα οποία ήταν μεν επείγοντα αλλά και εντελώς παροδικά.

ygeiamou.gr

Διατροφή

Η σουλφοραφάνη βρίσκεται σε πρόδρομη μορφή στα λαχανικά και μετατρέπεται σε ενεργό μορφή από ένζυμα που υπάρχουν στο σάλιο (όταν μασάμε την τροφή) καθώς και από βακτήρια του εντέρου.

Πολύ πλούσια είναι τα βλαστάρια μπρόκολου 2-5 ημερών (δηλαδή αυτά που βγαίνουν από το σπόρο) τα οποία περιέχουν ακόμα και 50 φορές περισσότερη σουλφοραφάνη από το ώριμο μπρόκολο.

Προηγούμενες μελέτες όπως διαβάζουμε στο healthyliving.gr έχουν δείξει ότι η σουλφοραφάνη βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καθαρίσει τους πνεύμονες από βλαβερά βακτήρια, ιδιαίτερα στους καπνιστές, βελτιώνει τα συμπτώματα του αυτισμού και ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι των φλεγμονών και του εκφυλισμού του DNA. Επίσης, φαίνεται πως επιδρά θετικά στην πρόληψη του καρκίνου ενεργοποιώντας ένα παράγοντα μεταγραφής που ονομάζεται Nrf2 και ρυθμίζει την ισορροπία οξείδωσης – αναγωγής στα κύτταρα, ενισχύοντας την αντιοξειδωτική ικανότητα του σώματος.

Στην τρέχουσα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes, Ιάπωνες ερευνητές του Kanazawa University έδειξαν ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να προλαμβάνει την παχυσαρκία και να βοηθάει στο αδυνάτισμα αυξάνοντας την καύση των θερμίδων και να μειώνει τις φλεγμονές μεταβάλλοντας την εντερική χλωρίδα.

Ο ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα της φυτικής ουσίας σε ποντίκια. Συνέκριναν μια ομάδα ποντικιών που κατανάλωνε πολύ λιπαρές τροφές και συγχρόνως συμπληρώματα σουλφοραφάνης με μια άλλη ομάδα που σιτιζόταν μόνο με τις λιπαρές τροφές.

Τα δύο νέα οφέλη
Διαπιστώθηκε ότι η ομάδα της σουλφοραφάνης είχε κερδίσει 15% λιγότερο βάρος από την άλλη, είχε 20% λιγότερο κοιλιακό λίπος, μικρότερη εναπόθεση λίπους στο συκώτι και χαμηλότερο σάκχαρο στο αίμα.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η σουλφοραφάνη αύξανε τα επίπεδα της πρωτεΐνης UCP-1, η οποία βρίσκεται στα μιτοχόνδρια και αυξάνει τις καύσεις των λιποκυττάρων.

Επίσης παρατήρησαν και μείωνε τη αφθονία των βακτηρίων Desulfobivrionaceae στο έντερο τα οποία παράγουν μια ενδοτοξίνη που εισέρχεται στο αίμα – η ενδοτοξίνη αυτή είναι ένα μόριο που βρίσκεται στην επιφάνεια των βακτηρίων, απορροφάται από το έντερο και εισέρχεται στο κυκλοφορικό.

http://ladytimes.gr

Με άλλα λόγια, οι ερευνητές βρήκαν δύο νέες επιδράσεις της σουλφοραφάνης: α) την ικανότητά της να προλαμβάνει την παχυσαρκία και να βοηθάει στο αδυνάτισμα αυξάνοντας τις θερμίδες που καίγονται, και β) βελτιώνει την εντερική χλωρίδα και την μεταβολική ενδοτοξιναιμία.

«Επόμενες κλινικές μελέτες αναμένεται να εξετάσουν αν η σουλφοραφάνη υπό τη μορφή συμπληρώματος διατροφής μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και να μειώσει τη φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη», ανέφεραν οι ερευνητές.

Διατροφή

Η πρωτεΐνη παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους, αφού ρυθμίζει την όρεξη και προάγει το αίσθημα κορεσμού. Όμως εάν το παρακάνουμε τότε η περίσσεια ποσότητα θα αποθηκευτεί σε λίπος και θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνετε εφόσον θέλετε να χάσετε κιλά;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, για έναν μέσο ενήλικα είναι 0,8-1 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Εξυπακούεται ότι σε ειδικές καταστάσεις (κύηση, θηλασμός, άσκηση) το όριο αυτό διαφοροποιείται. Ωστόσο, όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες τα όρια αυτά ξεπερνιούνται καθημερινά τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά καθημερινά. Αλλά επειδή το σωματικό βάρος και το επίπεδο δραστηριότητας του καθενός διαφέρουν, είναι σημαντικό εφόσον θέλετε να χάσετε κιλά, να ακολουθείτε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.

Τροφές που περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, είναι τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και κυρίως το γάλα και το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ( προτείνεται το 2% - 1,5%, γιατί τα λιπαρά βοηθούν στην απορρόφηση του ασβεστίου), το άπαχο κρέας και τα ψάρια, τα οποία περιέχουν ω3 – ω6 λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν σε πολλές μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού και έχουν αντιοξειδωτική δράση.

Τέλος αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πώς για να υπάρχει απώλεια βάρους πρέπει να επιτευχθεί αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Που σημαίνει ότι οι θερμίδες που προσλαμβάνετε μέσα στην ημέρα πρέπει να είναι λιγότερες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός για τις μεταβολικές του ανάγκες και τη σωματική δραστηριότητα. Άρα αυτό που οδηγεί τελικά σε απώλεια κιλών είναι η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διατροφικού προγράμματος σε συνδυασμό με τον περιορισμό των ημερήσιων θερμίδων και όχι η πρωτεΐνη αυτή καθαυτή.

/jenny.gr

Διατροφή

Τα παξιμάδια μπορούν να καταναλωθούν ως ένα γρήγορο και εύκολο σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και ως ένα πλήρες-κύριο γεύμα.

Υπάρχουν πολλά είδη παξιμάδων για να καλύψουν όλες τις προτιμήσεις και τις διατροφικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, θα βρεις στην αγορά κρητικά παξιμάδια κριθαρένια, ολικής αλέσεως, σικάλεως, σιταρένια, χωρίς πρόσθετο αλάτι ή με κρητικό ελαιόλαδο.

Μερικά συχνά ερωτήματα και απορίες που ακούμε οι διαιτολόγοι σχετικά με τα παξιμάδια και τα ευεργετικά τους οφέλη στην υγεία, είναι τα εξής:

Ποια είναι η διατροφική αξία των παξιμαδιών;
Έχουν μέρος σε μια ισορροπημένη διατροφή;
Μπορούμε να τα καταναλώσουμε αν επιθυμούμε να χάσουμε βάρος;

Στο συγκεκριμένο άρθρο σας λύνουμε όλες τις απορίες σας σχετικά με τα παξιμάδια και σας παρουσιάζουμε 5+1 λόγους για τους οποίους είναι καλό να τα ενσωματώσετε στην καθημερινή διατροφή σας.
1. Καλύτερη πέψη

Το παξιμάδι έχει πιο σκληρή σύσταση από τα υπόλοιπα αρτοπαρασκευάσματα. Συνεπώς, πρέπει να το μασήσουμε περισσότερο για να το καταναλώσουμε και κατά επέκταση χρειάζεται μεγαλύτερη έκκριση σιέλου.

Στο σάλιο περιέχεται το ένζυμο αμυλάση, το οποίο διασπά τους υδατάνθρακες σε μικρότερους πολυσακχαρίτες κατά την διαδικασία της πέψης.

Συνεπώς, το παξιμάδι είναι πιο εύπεπτο, αφού η πέψη ξεκινάει ήδη κατά τη μάσηση.
2. Καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα

Τα παξιμάδια χαρακτηρίζονται από αυξημένη περιεκτικότητα φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αυξάνοντας το βάρος των κοπράνων και μειώνοντας το χρόνο διέλευσης τους από το γαστρεντερικό σωλήνα.

Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νόσων και διαταραχών όπως η εκκολπωμάτωση και οι αιμορροΐδες αλλά και να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
3. Κατάλληλα για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη

Τα παξιμάδια περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, η κατανάλωση των οποίων δεν προκαλεί απότομη μεταβολή στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα (βραδύτερη απορρόφηση της γλυκόζης), με αποτέλεσμα τα κρίθινα παξιμάδια να μπορούν να καταναλώνονται και από άτομα με τάση υπεργλυκαιμίας και σακχαρώδη διαβήτη.
4. Τόνωση του οργανισμού

Τα παξιμάδια χαρακτηρίζονται για την υψηλή διατροφική τους αξία, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα που συμβάλλουν στην τόνωση του οργανισμού.

Πιο συγκεκριμένα, τα κρητικά παξιμάδια περιέχουν:

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Σίδηρος
Χρώμιο
Χαλκός
Σελήνιο
Μαγνήσιο
Μαγγάνιο

5. Σύμμαχος στην απώλεια βάρους

Το υψηλό περιεχόμενο των παξιμαδιών σε φυτικές ίνες μειώνει τόσο την απορρόφηση λίπους όσο και το αίσθημα πείνας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται.

Επιπλέον, η θετική δράση τους στη μείωση του σωματικού βάρους οφείλεται και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχουν, οι οποίες ενισχύουν το μεταβολισμό των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων.
6. Διατροφική πηγή πρωτεΐνης

Ένας από τους πιο διαδεδομένους διατροφικούς μύθους είναι αυτός που λέει ότι τα παξιμάδια δεν περιέχουν πρωτεΐνη.

Τα παξιμάδια όχι μόνο μας τροφοδοτούν με πρωτεΐνες αλλά αποτελούν μια εξαιρετική διατροφική πηγή πρωτεϊνών.

Συγκεκριμένα, τα Κριθαρένια παξιμαδάκια χωρίς αλάτι (400γρ) περιέχουν 15,4% πρωτεΐνη, τα Παξιμαδάκια σικάλεως (400γρ) 14,3% και τα Κριθαρένια παξιμαδάκια (400γρ) 13,4%, αντίστοιχα.

Όταν το γεύμα σας περιλαμβάνει ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης σας βοηθά να παραμείνετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση γευμάτων πλούσιων σε πρωτεΐνη, επιδρά σε ορμονικούς μηχανισμούς κορεσμού.

Συμπερασματικά, τα παξιμάδια υπερέχουν διατροφικά, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα και κατά επέκταση προσφέρουν μοναδικά οφέλη στον οργανισμό μας.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - Διαιτολόγος
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ - Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διατροφή

 

Πάντα ψάχνουμε τις τροφές που μας κάνουν πιο υγιείς και δυνατούς.

Υπάρχουν πολλές από αυτές στη φύση που μας προστατεύουν από ασθένειες και θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Οι γυναίκες έχουν ανάγκη από τροφές που θα τους χαρίσουν υγεία.

Χοληστερόλη, απώλεια βάρους, υγιές δέρμα και μαλλιά είναι μερικά από αυτά που μας απασχολούν και ψάχνουμε την ιδανική διατροφή ή δίαιτα.

Στο Prevention διαβάσαμε τις 12 τροφές και superfoods που καταναλώνουν οι πιο υγιείς γυναίκες του κόσμου.

Έτσι, παίρνουμε ιδέες για το τι πρέπει να καταναλώνουμε και εμείς καθημερινά για να είμαστε υγιείς και δυνατοί.

Αυγά

Οι κρόκοι των αυγών περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως η χολίνη, που συνδέεται με χαμηλά ποσοστά καρκίνου του μαστού. Ακόμη, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην υγεία των ματιών. Ένα αυγό την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Γιαούρτι

Λαμβάνεις το απαραίτητο ασβέστιο ενώ είναι πλούσιο σε προβιοτικά που ωθούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ελληνικό γιαούρτι έχει διπλάσια πρωτεΐνη από το απλό.

Ξηροί καρποί

Λίγοι ξηροί καρποί την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων και διαβήτη. Τα καρύδια είναι πλούσια σε Ω3, ενώ τα φουντούκια περιέχουν αργινίνη, ένα αμινοξύ που μειώνει την αρτηριακή πίεση. Ακόμη, τα αμύγδαλα περιέχουν πολυφαινόλες, που κάνουν καλό στην υγεία.

Ελαιόλαδο

Το λάδι ελιάς περιέχει υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά, που μειώνουν την κακή χοληστερόλη και αυξάνουν την καλή. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ.

Πράσινα λαχανικά

Τα σταυροειδή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο κ.α. πράσινα λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών. Είναι απαραίτητα σε κάθε δίαιτα.

Ντομάτες

Είναι πηγή λυκοπενίου, ενός αντιξειδωτικού που προστατεύει από τις ασθένειες της καρδιάς και από τον καρκίνο του μαστού.

Μήλα

Είναι ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα που μπορείς να φας. Μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από νόσους της καρδιάς.

Μαύρη σοκολάτα

Είναι γεμάτη με φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, που μπορεί να ξεβουλώσει τις αρτηρίες. Ακόμη, κάνει καλό στην καρδιά.

Μπανάνες

Είναι πλούσιες σε νάτριο, ένα μακροθρεπτικό συστατικό που ελέγχει την αρτηριακή πίεση και κρατά το νευρικό σύστημα σε εγρήγορση. Ακόμη, μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Στήθος κοτόπουλο

Περιέχει πρωτεΐνη, φώσφορο, που είναι σημαντικός για τα κόκαλα και τα δόντια, και βιταμίνη Β3, που ελέγχει την υψηλή αρτηριακή πίεση ενώ εμποδίζει την σκλήρυνση των αρτηριών. Ακόμη, περιέχει βιταμίνη Β6 για καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού.

Πορτοκάλια

Πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ είναι πηγή φολικού οξέος, που είναι χρήσιμο για την ανοικοδόμηση των κυττάρων. Περιέχουν νάτριο και βιταμίνη Β1, απαραίτητα για την καλή όραση. Η πηκτίνη των πορτοκαλιών απορροφά την ανθυγιεινή χοληστερόλη από τις άλλες τροφές.

Καφές

Η ημερήσια κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με την μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, καρκίνου του δέρματος, άνοιας και Αλτσχάιμερ αλλά και του θανάτου γενικότερα.
Οι τροφές αυτές είναι απλές, καθημερινές που μπορούμε να βρούμε παντού αλλά και που τρώμε συχνά. Μπορούμε, με λίγα λόγια, να τις προσθέσουμε στην διατροφική ρουτίνα μας με ευκολία, καθώς έχουν ευεργετικά οφέλη στην υγεία μας.

bovary.gr

Διατροφή

Η κόκκινη φακή ανήκει στην κατηγορία των οσπρίων. Έχει πιο απαλή γεύση από αυτήν της κοινής φακής και βράζει πολύ πιο γρήγορα, αφού χρειάζονται μόλις 15΄, επειδή είναι αποφλοιωμένες.

Είναι εύπεπτη
Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο και φυτικές ίνες. Λόγω επίσης της πιο χαμηλής περιεκτικότητάς της σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, είναι πιο εύπεπτη, ειδικά για άτομα με ευερέθιστο έντερο. Εάν έχετε πρόβλημα με τα όσπρια, είναι πολύ πιο εύπεπτη και ελαφριά.

Αυξάνει την ενέργεια
Ένα φλιτζάνι φακές περιέχει το 37% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε σίδηρο, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο αφού βοηθά τους μυς να αποθηκεύσουν και να χρησιμοποιήσουν το οξυγόνο. Όσο περισσότερο οξυγόνο χρησιμοποιούν, τόσο περισσότερη ενέργεια έχετε.

Βοηθά στη μεταφορά περισσότερου οξυγόνου
Ο σίδηρος, ο οποίος επιτρέπει στους μυς να αποθηκεύουν και να χρησιμοποιούν περισσότερο οξυγόνο, βοηθά επίσης το αίμα να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα.

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους
Οι φακές περιέχουν πολλά υγιεινά θρεπτικά συστατικά και μέταλλα τα οποία περιέχουν λίγες θερμίδες. Ένα ολόκληρο φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές έχει μόνο 230 θερμίδες. Και κάτι άλλο: οι φυτικές ίνες και οι υδατάνθρακες θα σας βοηθήσουν να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο.

Ενισχύει τον μεταβολισμό
Οι φακές περιέχουν άφθονη βιταμίνη Β3 – μια βιταμίνη ζωτικής σημασίας για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών στο σώμα. Επιπλέον, βοηθά στη διατήρηση της σωστής κυκλοφορίας του αίματος και του υγιούς δέρματος.

Πώς να την καταναλώσετε
Αν τη βράσουμε καλά, μπορούμε να την κάνουμε πουρέ. Συνδυάζοντάς τη με τις κλασικές φακές, είναι ιδανική λύση για να χυλώσουν πιο εύκολα. Επιπλέον, μια πολύ καλή ιδέα είναι να τη βάλουμε στις σαλάτες μας και να τους δώσουμε μια εξωτική όψη και γεύση..

Θρεπτική αξία ανά 100 γρ. Θερμίδες – 116 Kcal /
Yδατάνθρακες – 20,1 γρ. Φυτικές ίνες – 7,9 γρ. / ΠρωτεΪνες – 9 γρ. Aπλά
σάκχαρα – 1,8 γρ. / Φυλλικό οξύ – 181 mg

 

Διατροφή

Κεράσι: Το κόκκινο φρούτο με τις θαυμάσιες ιδιότητες

Τα κεράσια είναι οι καρποί του δένδρου της κερασιάς (προύνος των πτηνών), ενός φυλλοβόλου και πανέμορφου δένδρου, που ανήκει στην οικογένεια των ροδιδών, είναι αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό, με ύψος που φτάνει τα 20 μέτρα.

Τα κεράσια έφτασαν στην Ελλάδα, Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη, από τη Μικρά Ασία. Στην Ελλάδα παράγονται στην Πιερία, την Έδεσσα, τη Ροδόπη, τα Γρεβενά, και σε άλλα μέρη της βόρειας Ελλάδας και θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας.

Η Τουρκία είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή κερασιών. Ακολουθούν οι Η.Π.Α., το Ιράν, η Ουκρανία και η Γερμανία. Η χώρα μας κατέχει την 10η θέση στον κόσμο σε παραγωγή κερασιών, με 43.000 τόνους το χρόνο.

Πιο γνωστές ελληνικές ποικιλίες είναι η κερασιά Ρουπκόβου, που παράγει τα τραγανά κεράσια της Έδεσσας, η πετροκερασιά, με τα τραγανά και νόστιμα πετροκέρασα που φέρουν μία χαρακτηριστική γραμμή στο μέσο του καρπού και η κερασιά των βοδενών με τα μεγάλα και νόστιμα κεράσια. Τα κεράσια που παράγονται από τις πιο πάνω ποικιλίες, εκτός από την εγχώρια κατανάλωση, εξάγονται. Άλλες ποικιλίες είναι η τραγανή Βόλου, η Ναπολέων, που έχει μεγάλη παραγωγή κερασιών και η φράουλα Βόλου.

Εκτός από τις κερασιές που καλλιεργούνται για το νόστιμο καρπό τους, υπάρχουν και ποικιλίες που καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά δέντρα. Τα κλαδιά της κερασιάς είναι όρθια, ο κορμός της είναι λείος γκρίζου χρώματος και τα φύλλα της είναι μεγάλα και ελλειψοειδή. Τα άνθη της είναι μεγάλα, λευκά και οργανωμένα σε ταξιανθίες, φύονται δε ανά 3-6 σε κάθε οφθαλμό.

Η κερασιά ζει περίπου 60 χρόνια και η καρποφορία αρχίζει από τον 4ο χρόνο της ζωής της, ενώ μεγάλες αποδόσεις έχει μετά τον 20ό χρόνο. Ανθίζει σχετικά νωρίς και έτσι είναι δυνατό να υποστεί ζημιές στους ανθούς της από παγετό ή δυνατό ψύχος. Ευδοκιμεί σε διάφορους τύπους εδαφών αλλά προτιμά κυρίως αυτά που δεν περιέχουν ασβέστιο.

Οι ανθισμένες κερασιές δημιουργούν μία υπέροχη ανοιξιάτικη εικόνα. Τα μικρά άνθη τους μετατρέπονται σε ζευγάρια από κατακόκκινους καρπούς, τα πεντανόστιμα κεράσια, που είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και θρεπτικά φρούτα της Άνοιξης.
Τα κεράσια τα βρίσκουμε από τις αρχές Μαΐου μέχρι και τις αρχές Αυγούστου.

Από τις εκατοντάδες ποικιλίες κερασιών, διακρίνουμε τρεις βασικές ομάδες: 1)Τα γλυκά, αυτά που τρώγονται ωμά 2) Τα ξινά που τρώγονται μαγειρεμένα και 3)Τα υβρίδια όπως τα Dukes και τα Royals, που τρώγονται ωμά αλλά χρησιμοποιούνται και σε διάφορα γλυκά.

Συστατικά
Τα κεράσια είναι φρούτα με λίγες θερμίδες. Ωστόσο, τόσο τα γλυκά, όσο και τα ξινά κεράσια είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων.

Το κόκκινο χρώμα του κερασιού, οφείλεται στην χρωστική ουσία ανθοκυάνη, ένα διατροφικό αντιοξειδωτικό, που το βρίσκουμε σε συγκέντρωση στη φλούδα του. Τα κεράσια είναι πλούσια στην σταθερή αντιοξειδωτική ουσία μελατονίνη.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία οφείλεται στην παρουσία των φυτοχημικών και τη βήτα καροτίνη. Τα κεράσια περιέχουν επίσης, πολλές βιταμίνες της οικογένειας Β και βιταμίνη C, φολικό οξύ, νιασίνη και ριβοφλαβίνη. Περιέχουν ακόμη, ποσότητες σιδήρου, χαλκού, μαγνησίου, μαγγανίου, ψευδάργυρου, καλίου και πρωτεϊνών.

Τα κεράσια και κυρίως τα πετροκέρασα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φλαβονοειδή, πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά, που είναι πολύτιμα για την υγεία. Τέτοιες ουσίες είναι η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το β-καροτένιο.

 Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις
-ο χυμός του μαυροκέρασου είναι ένα πολύτιμο καθαριστικό της χοληδόχου κύστης και του ήπατοςΚεράσια: Ιδιότητες και θρεπτική αξία

-το κεράσι είναι εξαιρετικό υπακτικό και θαυμάσιος αιμοποιητής

-κατά της αναιμίας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σίδηρο

-βοηθά στην αποβολή τοξινών και έχει ευεργετική επίδραση στο αδενικό σύστημα

-ο χυμός κερασιού βοηθά στον ήρεμο και γαλήνιο ύπνο

-μελέτες δείχνουν ότι ο χυμός του κερασιού είναι ένα φυσικό μυοτονωτικό και βοηθά στην ταχεία αποκατάσταση των βλαβών που έχουν προκληθεί στους μυς έπειτα από σωματική άσκηση

-Τα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που περιέχουν τα κεράσια, δρουν ανακουφιστικά στους ρευματικούς πόνους

-είναι διουρητικά και χωνευτικά

-έχουν αντισηπτικές ιδιότητες και δρουν ενάντια σε λοιμώξεις των ουροφόρων οδών

-Σε πειράματα βρέθηκε ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος ενώ η κατανάλωση κερασιών θα μπορούσε να βοηθά στην πρόληψη κατά του διαβήτη

-έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων φυτοστερολών (που περιέχουν τα κεράσια) οδηγεί στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης στο αίμα

-δρουν ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις. Μια μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Michigan, αποκάλυψε ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει κεράσια, μείωσε τους δείκτες φλεγμονής σε ζώα, έως και 50%. Μια άλλη μελέτη απέδειξε ότι η κατανάλωση χυμού από κεράσι, μείωσε σημαντικά τους δείκτες φλεγμονής σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες

-έρευνα υποστηρίζει ότι ο χυμός τους αποτελεί ένα ισχυρό αντιβακτηριακό παράγοντα ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι ο χυμός κερασιών καταστέλλει κατά 89% τη δραστηριότητα των ενζύμων εκείνων που οδηγούν στο σχηματισμό πλάκας, δηλαδή, το αρχικό σύμπτωμα της τερηδόνας

-κατά της σωματικής κόπωσης, καθώς περιέχουν μεταλλικά άλατα, που αυξάνουν τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού

-Μειώνουν αισθητά την πνευματική κόπωση και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους μαθητές σε περιόδους εξετάσεων, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όπου υπάρχουν σε αφθονία

-από ερευνητικές ενδείξεις, φαίνεται ότι τα πετροκέρασα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ορισμένων μορφών καρκίνου, ορισμένων παθήσεων της γήρανσης, καθώς και στην αντιμετώπιση ορισμένων νευρολογικών προβλημάτων

-Όταν τρώμε κεράσια, γίνεται μεγαλύτερη παραγωγή και έκκριση πεπτικών ουσιών, οι οποίες είναι ευεργετικές για τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος

-Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά κεράσια, δεν έχουν περιττά κιλά και έχουν μειώσει τους κινδύνους που σχετίζονται με ασθένειες της καρδιάς. Σε μια σχετική μελέτη, τα άτομα που έτρωγαν περισσότερα κεράσια, παρουσίασαν χαμηλότερο συνολικό βάρος σώματος, μειωμένο κοιλιακό λίπος και μειωμένη χοληστερόλη

Τα κεράσια βοηθούν στη μείωση του πόνου των μυών και των αρθρώσεων, μετά την άσκηση, συμβάλλοντας στην ταχεία αποκατάσταση των μυών

Χρήσεις – κατανάλωση
Τα γλυκά κεράσια συχνά δε χρειάζονται άλλη προετοιμασία εκτός από ένα καλό πλύσιμο. Τρώγονται μόνα τους ή σε φρουτοσαλάτες

– Τα φρέσκα κεράσια χωρίς τα κουκούτσια τους γίνονται υπέροχη γέμιση για αφράτα κέικ και γλυκό πάβλοβα αλλά και εντυπωσιακή διακόσμηση για γλυκά και επιδόρπια

– Τα κεράσια μπορεί να μπουν σε τάρτες, πίτες (κερασόπιτα), κομπόστες και σως. Ταιριάζουν πολύ με γλυκά μπαχαρικά, εσπεριδοειδή και σοκολάτα. Η τούρτα Μπλακ Φόρεστ αποτελεί τον πιο κλασικό συνδυασμό κερασιών και σοκολάτας

enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Έχεις βαρεθεί να τρως τις ίδιες και τις ίδιες υπερτροφές –σαλάτα σπανάκι για μεσημεριανό, σολομό με μπρόκολο και ρύζι για βραδινό–, είναι ώρα να ανανεώσεις το πιάτο σου.

Έρευνα δείχνει πως άνθρωποι που καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ποικιλία τροφών τείνουν να έχουν τη μικρότερη περίμετρο μέσης, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιοπαθειών από εκείνους που "κολλάνε" στα ίδια γεύματα, ακόμα κι αν είναι υγιεινά. Αν θέλεις υγιεινή ποικιλία, δεν χρειάζεται να αναζητήσεις παράξενα και ακριβά superfoods.

Βρήκαμε 10 γνώριμες τροφές που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου και βελτιώνουν τη διάθεσή σου. Μια από αυτές είναι και το αγγούρι, το οποίο καταπολεμά τις φλεγμονές και τους ερεθισμούς.

Κράνα: Ιδανικά κατά του Αλτσχάιμερ

Είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών που ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και ενδυναμώνουν τη μνήμη. Τα αντιοξειδωτικά του ελληνικού αυτού καρπού –που λανθασμένα συγχέεται με τα cranberries– έχει αποδειχτεί πως μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και αποτρέποντας το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες. Τα κράνα προστατεύουν, επίσης, από την ουλίτιδα.

Brazil nuts (βραζιλιάνικα καρύδια): Ενισχύουν την ενεργητικότητα και το μεταβολισμό σου.

Είναι η πιο πλούσια διατροφική πηγή σεληνίου. Μόνο ένα περιέχει πάνω από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σεληνίου για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς σου. Τα βραζιλιάνικα καρύδια θεωρούνται, επίσης, αντιφλεγμονώδη και έχει αποδειχτεί πως μειώνουν την LDL ή "κακή" χοληστερίνη ενώ αυξάνουν την HDL ή "καλή".

Ηοw to: Περιορίσου στη μία μερίδα (6 με 8 καρπoί) την εβδομάδα για να αποφύγεις τη μεγάλη δόση σεληνίου. Μπορείς να τρως ένα βραζιλιάνικο καρύδι τη μέρα, ως συμπλήρωμα, ή τρίψε μερικά στο μούλτι για να πανάρεις κρέας ή σε πέστο μαζί με μυρωδικά και ελαιόλαδο.

Μάραθος: Ενισχύει την υγεία των οστών και των αρθρώσεων.
Από το βολβό μέχρι τους σπόρους, κάθε τμήμα αυτού του φυτού τρώγεται και είναι γεμάτο με ασβέστιο, που ενισχύει τα οστά, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Κ, αλλά και βιταμίνη C, ψευδάργυρο και σίδηρο (τα τρία τελευταία ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου). Είναι, επίσης, φυσική πηγή οιστρογόνων, που συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Εκτός από τη συμβολή τους στην καλή υγεία των οστών και των αρθρώσεων, έρευνα έχει δείξει πως το αφέψημά του μπορεί να μειώσει την όρεξη και την πρόσληψη θερμίδων.

Ηοw to: Η πικάντικη αλλά γλυκιά γεύση του ταιριάζει με πράσινες σαλάτες, μαγειρευτά φαγητά και θαλασσινά. Μπορείς, επίσης, να το προσθέσεις βρασμένο στον πουρέ πατάτας.

Μαϊντανός: Θεωρείται πως προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού.

Είναι πλούσιος σε δύο αντικαρκινικά αντιοξειδωτικά, την απιγενίνη και τη λουτεολίνη. Σύμφωνα με έρευνα, η απιγενίνη μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και να καθυστερεί την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, ενώ οι φυτοορμόνες του μαϊντανού ενδέχεται να εμποδίζουν την ανάπτυξη των κυττάρων του συγκεκριμένου καρκίνου. Ο ταπεινός μαϊντανός περιέχει περισσότερη βιταμίνη Κ, ψευδάργυρο και φολικό οξύ από το kale, ενώ μειώνει το φούσκωμα.

Ηοw to: Για να προσλάβεις περισσότερα αντιοξειδωτικά προτίμησε τον φρέσκο αντί για τον αποξηραμένο και χρησιμοποίησέ τον σε σαλάτες, μαγειρευτά, smoothies, ομελέτες και πιάτα με όσπρια και λαχανικά.

Φασόλι ροβίτσα: Ευνοεί την απώλεια λίπους.
Είναι μια από τις λίγες τροφές που περιέχουν τη λιποδιαλυτική τριάδα: πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και ανθεκτικό άμυλο. Η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες σταθεροποιούν το σάκχαρο του αίματος και σε χορταίνουν, ενώ το ανθεκτικό άμυλο μειώνει το σάκχαρο του αίματος και περνά σε μεγάλο βαθμό άπεπτο από τον οργανισμό και έτσι προσλαμβάνεις λιγότερες θερμίδες από το φαγητό σου.

Σε έρευνα έχει φανεί πως τα φασόλια ροβίτσα σκοτώνουν τα κύτταρα του καρκίνου του τραχήλου ενεργοποιώντας εν μέρει γονίδια που καταστέλλουν τους όγκους.

Ηοw to: Μπορείς να βράσεις τα πράσινα αυτά φασόλια όπως τα συνηθισμένα, μόνο που γίνονται πιο γρήγορα. Δε χρειάζονται μούλιασμα και βράζουν σε περίπου 45 λεπτά. Κάν’ τα σούπα ή πρόσθεσέ τα σε σαλάτες.

Κεφίρ: Καταπολεμά την κατάθλιψη.

Αυτό το ξινούτσικο ρόφημα, που αποτελεί προϊόν ζύμωσης, περιέχει διπλάσια προβιοτικά από το στραγγιστό γιαούρτι και σου προσφέρει μια δυνατή δόση καλών βακτηρίων που βελτιώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του κοινωνικού άγχους, ενώ διεγείρουν τον εγκέφαλο να παράξει περισσότερη σεροτονίνη.

Η καθημερινή κατανάλωση κεφίρ για 6 μήνες έχει φανεί πως βελτιώνει την οστική πυκνότητα, μειώνει τις φλεγμονές, κατεβάζει τη χοληστερίνη, θεραπεύει τα έλκη και βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Αρχικά δεδομένα υποδεικνύουν πως το κεφίρ μπορεί ακόμα και να συρρικνώνει καρκινικούς όγκους στο μαστό. Αν υποφέρεις από αέρια, φούσκωμα ή διάρροια όταν τρως γαλακτοκομικά, το κεφίρ είναι εξαιρετική επιλογή για σένα: είναι κατά 99% χωρίς λακτόζη, που σημαίνει πως συνήθως είναι καλά ανεκτό από ανθρώπους με ήπια δυσανεξία στη λακτόζη.

Ηοw to: Το πίνεις σκέτο και σου δίνει περίπου την ίδια πρωτεΐνη ανά φλιτζάνι όσο 2 μεγάλα αβγά, το ίδιο ασβέστιο με το γάλα, ενώ περιέχει σημαντικά προβιοτικά.

Κάππαρη: Μειώνει τις φλεγμονές.
Ανά γραμμάριο βάρους, τα μπουμπούκια της κάππαρης έχουν περισσότερη αντιφλεγμονώδη κερκετίνη απο κάθε άλλο φυτό, που μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου καθώς και συμπτώματα καταστάσεων που σχετίζονται με χρόνιες φλεγμονές. Περιέχει και το αντιοξειδωτικό ρουτίνη, που καταπραΰνει πρήξιμο και πόνο από τους κιρσούς.

Ηοw to: Αν βρεις στην αγορά κάππαρη σε αλάτι, προτίμησέ την από το τουρσί, γιατί έχει περισσότερα αρώματα. Μούλιασέ την πρώτα για 15 λεπτά και ξέπλυνέ την καλά πριν τη φας για να φύγει το επιπλέον αλάτι. Η κάππαρη προσθέτει άρωμα και γεύση σε όλα τα πιάτα.

Σόργο: Μειώνει τη χοληστερίνη.

Αυτό το χορταστικό, χωρίς γλουτένη σιτηρό έχει περισσότερες διαλυτές ίνες από την
κινόα και είναι πλούσια πηγή σε φυτοστερόλες, που, μαζί με τις φυτικές ίνες, βοηθούν στην απορρόφηση της χοληστερίνης και μειώνουν την LDL.

Δύο μερίδες σόργο την ημέρα συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.

Ηοw to: Μπορείς να βρεις το σόργο ολόκληρο ή σε μορφή άλευρου, μια εναλλακτική του λευκού αλευριού για όλες τις χρήσεις. Σ’ αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείς την ίδια ποσότητα μαζί με ένα «συνδετικό», όπως το άνθος καλαμποκιού (1 κ.σ. για κάθε φλιτζάνι αλεύρι), για να δένει καλύτερα το μείγμα. Μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι, το κριθάρι, την κινόα ή τη βρόμη.

Πράσινη φάβα από μπιζέλι: Καταπολεμά το διαβήτη.

Μοιάζει με σπασμένη στη μέση πράσινη φακή και 1 φλ. μαγειρεμένη πράσινη
φάβα περιέχει το 65% της ΣΗΠ φυτικών ινών. Έχει αποδειχτεί πως μειώνει τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση, ενώ προλαμβάνει την παχυσαρκία, τρία στοιχεία που σχετίζονται με το διαβήτη.

How to: Στην αγορά θα βρεις κίτρινη και πράσινη φάβα που έχουν παρόμοια οφέλη. Μπορείς να τις βράσεις και να τις πολτοποιήσεις σαν χούμους. Μπορείς επίσης να τις βράσεις ελαφράκαι να τις προσθέσεις σε σαλάτες και χορτοφαγικάμπιφτέκια ή να τις μουλιάσεις και να τις καβουρδίσεις, χρησιμοποιώντας τις ως ξηρούς καρπούς.
Αγγούρι: Για υγιή επιδερμίδα.

Καταπολεμά τις φλεγμονές και τους ερεθισμούς. Πλούσιο σε ηλεκτρολύτες και με 95% νερό, το αγγούρι προσθέτει υγρασία και ελαστικότητα στο δέρμα, ενώ μειώνει την όψη των ρυτίδων, σύμφωνα με δερματολόγους.

Είναι, επίσης, πλούσιο σε πυρίτιο, ένα ιχνοστοιχείο που, σύμφωνα με μελέτες, ενισχύει το κολλαγόνο και κρατά το δέρμα σφριγηλό. Και με μόλις 45 θερμίδες, ένα αγγούρι σου προσφέρει πάνω από το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Κ, ενός
«δυσεύρετου» μετάλλου που σχετίζεται με την οστική πυκνότητα.

Ηοw to: Εκτός από την κλασική χωριάτικη σαλάτα, πρόσθεσε φέτες αγγουριού σε σαλάτα
με τόνο ή κοτόπουλο, ή αρωμάτισε το νερό σου με αγγούρι και βότανα για να γίνει ένα σούπερ ενυδατικό ρόφημα.

.shape.gr

Διατροφή

12 Οφέλη της Ρίζας Βαλεριάνας – Βελτιώνει τον Ύπνο, Ηρεμεί από το Άγχος, Μειώνει το Στρες και άλλα!

Η ρίζα Βαλεριάνας είναι γηγενής στην Ευρώπη, αν και σήμερα μπορεί να βρεθεί και να αναπτυχθεί στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική, ενώ χρησιμοποιείται και ως καλλωπιστικό φυτό.
Περιέχει συστατικά, όπως βαλερενικά οξέα, σεσκιτερπένια και βαλεροτριτίδια (εστέρες λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας), δραστικές ενώσεις που θεωρούνται υπεύθυνες για τη ηρεμιστική δράση της βαλεριάνας. Χρησιμοποιείται ήδη από τον 2ο αιώνα, για τη θεραπεία της αϋπνίας και των νευρικών διαταραχών όπως το άγχος.

Το όνομα αυτού του βοτάνου προέρχεται από το λατινικό ρήμα “valere”, το οποίο σημαίνει να είμαστε υγειές και γεροί. Ο Ιπποκράτης μίλησε για τις ιδιότητές του, ενώ ο Γαληνός το πρότεινε ως θεραπεία της αϋπνίας, ενώ θεωρείται το πρώτο φάρμακο στον κόσμο για τη θεραπεία της επιληψίας, σύμφωνα με έναν Αυστραλό νευρολόγο.

Οι φαρμακευτικές ενώσεις της ρίζας της βαλεριάνας είναι πολλές, όπως πολλές είναι και οι ηρεμιστικές, αντιβακτηριακές, διουρητικές, αντισπασμωδικές, και αντιφλεγμονωδεις ιδότητες του φυτού αυτού. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι είναι αποτελεσματικό λόγω της ιδιότητας να αυξάνει τα επίπεδα μιας ένωσης γνωστής ως GABA ή γ-αμινοβουρτικού οξέος στο σώμα, το οποίο ρυθμίζει τα νευρικά κύτταρα.

Στην πραγματικότητα, τα κοινά φάρμακα για την καταπολέμηση του άγχους, όπως το Xanax και το Valium, λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, αλλά αυξάνουν τα επίπεδα GABA στον εγκέφαλο. Η βαλεριάνα έχει παρόμοιο αποτέλεσμα χωρίς εθιστικές παρενέργειες.

Πέρα από την καταπολέμηση του άγχους, η βαλεριάνα έχει κι άλλα οφέλη, που ίσως δεν μας είναι πολύ γνωστά, ας τα δούμε!


Αντιμετωπίζει τις διαταραχές του ύπνου.
Σύμφωνα με μελέτες η αύξηση του επιπέδου του γάμμα-αμινοβουτυρικού οξέος βοηθά στη ρύθμιση των νευρικών κυττάρων και έχει ηρεμιστική επίδραση, καθώς η βαλεριάνα, σε κλινικές μελέτες, βρέθηκε να έχει πολύ λιγότερες παρενέργειες προσφέροντας την καλύτερη δράση σε σχέση με φάρμακα.

Ο ποιοτικός ύπνος, δηλαδή 7 έως 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, ανακουφίζει από σειρά άλλων προβλημάτων, όπως αύξηση βάρους, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, αδυναμία συγκέντρωσης, μεγαλύτερη πιθανότητα ατυχημάτων κ.λπ.

Ανακουφίζει από το άγχος
Ως εκ τούτου, η βαλεριάνα βοηθάει και σε περαιτέρω διαταραχές του ύπνου, αυξάνοντας την ποσότητα του GABA στον εγκέφαλο λόγω της περιεκτικότητάς της σε βαλερενόλη και βαλερενικό οξύ. Στην ουσία, ανακουφίζει από το άγχος, ενεργώντας σαν αγχολυτικό, όπως το Valium και το Xanax.

Βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων πίεσης
Καθώς βοηθά και μειώνει το άγχος και την ποιότητα του ύπνου, η ρίζα βαλεριάνας ελέγχει το άγχος, βοηθά το σώμα και το μυαλό να χαλαρώσουν. Σύμφωνα με έρευνες, το εκχύλισμα ρίζας βαλεριάνας είχε την ιδιότητα να ρυθμίζει την ψυχολογική και τη σωματική πίεση.

Μειώνει την υπέρταση και προσέχει την καρδιά μας
H βαλεριάνα χαλαρώνει το μυαλό, το σώμα, ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει την ελαστικότητά τους, οπότε μειώνει την πίεση του αίματος. Έτσι, στηρίζει την υγεία της καρδιάς, χάρη στις ίδιες δραστικές ενώσεις που την καθιστούν πολύτιμη για τη διαχείριση του άγχους.

Μειώνει τα συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, ή OCD, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής. Χαρακτηρίζεται από την ανάγκη ενός καταναγκαστικού και επανειλημμένου ελέγχου των καθημερινών πραγμάτων, καθώς οι πάσχοντες φοβούνται συχνά ότι κάτι κακό θα συμβεί αν πάψουν να ελέγχουν, ή δεν ακολουθούν μια συγκεκριμένη ρουτίνα. Οι καταναγκασμοί είναι συμπεριφορές που εμφανίζουν άτομα με εμμονές για να ανακουφιστούν από το άγχος τους – κάτι στο οποίο η βαλεριάνα μπορεί να βοηθήσει και μάλιστα χωρίς παρενέργειες.

Καταπραΰνει πόνους και συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου
Η ηρεμιστική φύση της ρίζας βαλεριάνας θεραπεύει τις πόνους περιόδου – ένα κοινό πρόβλημα για πολλές γυναίκες κάθε μήνα. Βοηθάει επειδή δρα ως φυσικό ηρεμιστικό, καθώς και αντισπασμωδικό, που σημαίνει ότι καταστέλλει μυϊκούς σπασμούς. Η ρίζα βαλεριάνας χαλαρώνει έντονες και οξείες συστολές της μήτρας, γεγονός που προκαλεί έντονους πόνους κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η ρίζα βαλεριάνας μπορεί να μειώσει τα συναισθηματικά, φυσικά και συμπεριφορικά συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως κόπωση, ευερεθιστότητα, αλλαγές στη διάθεση, άγχος και ευαισθησία του μαστού.

Θεραπεύει το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
Το 10% του πληθυσμού θεωρείται ότι πάσχει από σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, αλλιώς RLS, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικών.

Εμφανίζεται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες και χαρακτηρίζεται από πόνο και δυσάρεστη αίσθηση στα πόδια που μας προκαλεί τάση να τα μετακινήσουμε. Σύμφωνα με έρευνες η ρίζα βαλεριάνας, λόγω της ικανότητας να ηρεμεί και να βελτιώνει τον ύπνο, ωφελεί άτομα που υποφέρουν από αυτή τη νευρολογική διαταραχή.

Βοηθά στον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων
Η ρίζα βαλεριάνας, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, βοηθά στη μείωση της συχνότητας των επιληπτικών κρίσεων που εμφανίζονται σε επιληπτικούς ασθενείς λόγω των αντισπασμωδικών ιδιοτήτων και της ιδιότητας να ενεργεί ηρεμιστικά στο νευρικό μας σύστημα.

Υποστηρίζει την υγεία του δέρματος
Η τοπική χρήση αιθέριου ελαίου ρίζας βαλεριάνας – αλλά και αραιωμένου σε έλαιο βάσης – μπορεί να ωφελήσει το δέρμα μας, καθώς εγχέει προστατευτικές ενώσεις, όπως αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην πρόληψη των ρυτίδων και τυχόν ιών, μειώνοντας τον κίνδυνο ασθένειας. Επίσης, μειώνει την ξηρότητα, διατηρώντας το δέρμα πιο ελαστικό.

Μειώνει την ταχυπαλμία
Σύμφωνα με έρευνες η βαλεριάνα συνδέεται με μείωση της ταχυπαλμίας, που οφείλεται σε διαταραχές της επικοινωνίας μεταξύ της καρδιάς και του εγκεφάλου. Οι ενώσεις της βαλεριάνας αλληλεπιδρούν με τα οξέα και οδηγούν σε πιο φυσιολογικό μεταβολικό ρυθμό, ενώ καταπραΰνουν τις αρρυθμίες της καρδιάς και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργίας και προστατεύει από τις γνωστικές διαταραχές
Η ρίζα βαλεριάνας ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και ενισχύει τις γνωστικές ικανότητες, όπως η πνευματική εγρήγορση και η γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους ασθενείς με άνοια. Βοηθά στην τόνωση διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου καθώς και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, οπότε προστατεύει τη μνήμης και καθυστερεί την εμφάνιση της άνοιας ή της νόσου του Alzheimer.

Βοηθά στη θεραπεία της ΔΕΠΥ
Τα ηρεμιστικά αποτελέσματα της ρίζας Βαλεριάνας ανακουφίζουν από τα συμπτώματα συμπτωμάτων ΔΕΠΥ, όπως το άγχος και η υπερκινητικότητα, ενώ βελτιώνουν τη συγκέντρωση, τη λογική σκέψη, τα επίπεδα ενέργειας και ενισχύουν τον συντονισμό των κινήσεων.

Σύμφωνα με έρευνες, ορισμένες μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές συμπεριφοράς μπορούν να ρυθμιστούν από τα οφέλη της ρίζας βαλεριάνας. Τα τελευταία 20 χρόνια στην Ευρώπη, το βότανο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία προβλημάτων συμπεριφοράς των νέων όπως η υπερκινητικότητα και οι μαθησιακές δυσκολίες.

Χρήση της ρίζας βαλεριάνας.

Μπορείτε να αγοράσετε βιολογική αποξηραμένη ρίζα βαλεριάνας για να ετοιμάσετε ρόφημα ή βάμμα από τη ρίζα. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε χάπια, ή σιρόπι και να το αναμίξετε με νερό.

Ρίζα βαλεριάνας – ασφαλής χορήγηση

Παρόλο που θεωρείται γενικά ασφαλής, υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε, καθώς και ορισμένες πιθανές παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζετε.

Ομίχλη εγκεφάλου. Η ρίζα βαλεριάνας μειώνει κάποιες νευροφυσιολογικές αντιδράσεις, αλλά μπορεί να επηρεάσει τη διαύγεια της συνείδησης, προκαλώντας «ομίχλη του εγκεφάλου». Αυτό σημαίνει ότι μετά τη χορήγηση, μπορεί να αισθανθείτε ότι το μυαλό σας βρίσκεται σε ομιχλώδη ονειρική κατάσταση. Μέχρι να δείτε τον τρόπο και τον βαθμό επιρροής, αποφύγετε να λάβετε βαλεριάνα λίγο πριν οδηγήσετε, χειριστείτε μηχανήματα ή προβείτε σε κάποια εργασία που απαιτεί συγκέντρωση και γρήγορες αντιδράσεις.

Αύξηση του άγχους. Μπορεί να θεωρείται ότι χαλαρώνει τα νεύρα και μειώνει το άγχος, ωστόσο, ορισμένα άτομα έχουν αναφέρει αυξημένα επίπεδα άγχους.

Κατάθλιψη. Αν και η βαλεριάνα είναι γνωστό ότι μειώνει τη νευροφυσιολογική διέγερση, η οποία συνδέεται με την κατάθλιψη, έχουν αναφερθεί συμπτώματα κατάθλιψης, και/ή μελαγχολίας. Όσοι έχουν ιστορικό κατάθλιψης πρέπει να γνωρίζουν ότι η λήψη ρίζας βαλεριάνας μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και θα πρέπει να διακοπεί αμέσως, ή να μειωθεί η δοσολογία εάν προκύψει κάτι τέτοιο. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες από τη διακοπή του βοτάνου.

Πονοκέφαλοι. Αν και πολλοί από εμάς λαμβάνουν ρίζα βαλεριάνας για να καταπολεμήσουν τον πονοκέφαλο, ή την ημικρανία, ίσως ορισμένοι παρατηρήσουν πονοκεφάλους ως παρενέργεια, η οποία θεωρείται έμμεση αιτία αύξησης των επιπέδων GABA.

Εφιάλτες. Μερικοί άνθρωποι βλέπουν εφιάλτες όταν παίρνουν βαλεριάνα, οπότε αν παρατηρήσετε αυτή την παρενέργεια, ίσως χρειαστεί να λάβετε κάποια άλλη θεραπεία.

Έγκυες και θηλάζουσες μητέρες. Καθώς δεν έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες σε σχέση με εγκυμονούσες που λαμβάνουν βαλεριάνα, καλύτερα να αποφεύγεται εάν είστε σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή θηλασμού.

Μετεγχειρητικές καταστάσεις. Η βαλεριάνα επιβραδύνει το κεντρικό νευρικό σύστημα, οπότε η αναισθησία και άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης μπορούν να αυξήσουν τις παρενέργειες. Καλύτερα να σταματήσετε τη λήψη βαλεριάνας τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από μια προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.


Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Η βαλεριάνα μπορεί να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, ιδιαίτερα εκείνα που διασπώνται στο συκώτι, ενώ μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία διάσπασης. Αποφύγετε τη λήψη οποιουδήποτε τύπου καταπραϋντικού φαρμάκου με βαλεριάνα, επειδή επιδεινώνει αυτές τις αλληλεπιδράσεις, όπως: αντικαταθλιπτικά, βαρβιτουρικά, βενζοδιαζεπίνες όπως xanax και βαλουμινικό οξύ, φάρμακα για ύπνο, αντισπασμωδικά, αλκοόλ και άλλα θεραπευτικάβότανα. Αποφύγετε επίσης τη χρήση όταν παίρνετε αντιισταμινικά, αντιμυκητιακά και φάρμακα για τη χοληστερόλη.
Συμπτώματα στέρησης. Αν και η ρίζα βαλεριάνας δεν θεωρείται εθιστική, έχουν αναφερθεί συμπτώματα στέρησης μετά από μακροχρόνια χρήση, επομένως το βότανο δεν πρέπει να ληφθεί περισσότερο από ένα μήνα χωρίς να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.

naturalsoul.gr

Διατροφή

H φλεγμονή αποδεικνύεται επικίνδυνη και επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας.

Ευθύνεται για δεκάδες παθήσεις, αλλά τα καλά νέα είναι πως υπάρχει ένας φυσικός τρόπος να την αντιμετωπίσουμε: η διατροφή.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα αυξημένα επίπεδα στρες και η διατροφή που περιλαμβάνει τους «λευκούς εχθρούς» -ζάχαρη, αλάτι, αλεύρι- είναι δύο από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση χρόνιας φλεγμονής.

Πόνοι στην πλάτη ή ημικρανίες μπορούν να αποτελέσουν συμπτώματα φλεγμονής. Η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες παθήσεις όπως πχ αρθρίτιδα, καρδιακές παθήσεις, νόσους του εντέρου, Αλτσχάιμερ ή διαβήτη και να επιδεινώσει ασθένειες όπως πχ. το άσθμα.

Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελεί καθοριστικής σημασίας παράγοντα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Οπως διαβάζουμε στο Prevention, υπάρχουν 7 συνδυασμοί τροφών που καταπολεμούν την φλεγμονή και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι για τον οργανισμό. Πολλές φορές μάλιστα οι τροφές αυτές είναι εξ ίσου αποτελεσματικές με τα φάρμακα.

1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά με ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, φυτικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Σύμφωνα με έρευνες, το ελαιόλαδο είναι το ίδιο αποτελεσματικό όσο και ορισμένα γνωστά αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Προτιμήστε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και συνδυάστε το με πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Οι ίνες που περιέχονται στα πράσινα λαχανικά συντελούν και αυτές στη ρύθμιση του οργανισμού και στη μείωση των φλεγμονών και ιδίως στα μάτια.

2. Φακές με λεμόνι

Αν είστε γυναίκα πριν από την εμμηνόπαυση, κινδυνεύετε κατά 20% να εμφανίσετε αναιμία λόγω ανεπάρκειας σιδήρου. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο, όπως φακές και φασόλια, μαζί με εσπεριδοειδή τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ασκορβικό οξύ και καροτενοειδή, όπως το λεμόνι, αυξάνει ουσιαστικά την απορροφούμενη ποσότητα σιδήρου.

3. Σπανάκι με βατόμουρα

Ολα τα μούρα βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής επειδή είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες και υψηλά σε αντιοξειδωτικά. Φτιάξτε ένα smoothie με σπανάκι και βατόμουρα πριν ή και μετά την επίσκεψή σας στο γυμναστήριο. Σε μια μελέτη, οι αθλητές που έτρωγαν βατόμουρα κάθε μέρα για 6 εβδομάδες μείωσαν τη φλεγμονή μετά την προπόνηση, ενώ άλλες έρευνες δείχνουν ότι το σπανάκι μπορεί να βελτιώσει την αναπνοή και τη ροή του οξυγόνου κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης.Το νιτρικό άλας που υπάρχει στο σπανάκι βοηθά τους μύες να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενώ τα βατόμουρα βοηθούν στη μείωση της πόνου μετά την άσκηση.

4. Γλυκοπατάτες με πιπέρι καγιέν

Αν βάλετε πιπέρι καγιέν πάνω σε γλυκοπατάτες ενισχύετε την απορρόφηση βιταμίνης Α, η οποία είναι ευεργετική στις φλεγμονώδεις δερματικές καταστάσεις, όπως η ακμή.

5. Σμέουρα με σταφύλια

Τα σμέουρα και τα σταφύλια είναι και τα δύο υψηλά σε αντιοξειδωτικά και η επιστήμη τονίζει ο συνδυασμός των δύο είναι καλύτερα από ένα. Μελέτες λένε ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, οστεοπόρωσης και καρκίνου του πνεύμονα.

6. Αμύγδαλα με κεφίρ

Προσθέστε μερικά κομμένα αμύγδαλα σε ένα μπολ κεφίρ για ένα χαρούμενο, υγιές έντερο. Ερευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο συνδυασμός του κεφίρ με τα αμύγδαλα καταπολεμά τη χρόνια φλεγμονή του εντέρου και ασθένειες όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και η χρόνια κόπωση.

7. Σκόρδο και κρεμμύδι με καστανό ρύζι

Το σκόρδο και το κρεμμύδι μπορεί να σας δώσουν κακή αναπνοή, αλλά αν τα συνδυάσετε με καστανό ρύζι τότε τα οφέλη στον οργανισμό υπερτερούν. Η αντιοξειδωτική δράση του καστανού ρυζιού είναι ίσως ένα από τα καλύτερα «μυστικά» του. Ο συνδυασμός των τριών μπορεί να τριπλασιάσουν την απορρόφηση του ψευδαργύρου από το σώμα.

bovary.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή