Ιουλίου 13, 2020

Διατροφή

Καταπολέμησε την χοληστερόλη με φυσικό τρόπο. Οι τροφές- σύμμαχοί σου!

Αφροδίτη Πρέβεζα


Θα έχεις διαβάσει πολλές φορές για τους κινδύνους που υπάρχουν απ’ την αυξημένη κακή χοληστερίνη. Μια αυξημένη τιμή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα της υγείας της καρδιάς ή ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να διατηρείς τη χοληστερόλη σου σε υγιή και ασφαλή επίπεδα. Μείωσε τη χοληστερόλη με φυσικό τρόπο, έχοντας ως σύμμαχό σου τις παρακάτω τροφές.

Τι σημαίνει κακή χοληστερόλη;
Η χοληστερίνη είναι μια λιποειδής ουσία που παράγεται με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό και υπάρχει και σε πολλές τροφές. Όταν αναφερόμαστε στην «κακή» χοληστερίνη, εννοούμε τη χοληστερίνη που μεταφέρεται από τις Χαμηλής Πυκνότητας Λιποπρωτεΐνες, δηλαδή είναι η λεγόμενη LDL -χοληστερίνη.

Η “καλή” χοληστερίνη είναι εκείνη που μεταφέρεται από τις Υψηλής Πυκνότητας Λιποπρωτεΐνες, δηλαδή είναι η λεγόμενη HDL -χοληστερίνη.

Αβοκάντο
Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, οι ερευνητές έθεσαν υπέρβαρους ενήλικες σε δίαιτα χαμηλής ή μέτριας περιεκτικότητας σε λιπαρά, με ή χωρίς αβοκάντο. Το αποτέλεσμα; Όσοι έτρωγαν αβοκάντο είχαν μεγαλύτερη μείωση στις τιμές της κακής χοληστερόλης.

Βρώμη
Η βρώμη είναι ένα πολύ γνωστό superfood που μειώνει τη χοληστερόλη. Σε μια ταϊλανδέζικη μελέτη, στα άτομα με υψηλή χοληστερόλη δόθηκε χυλός βρώμης για τέσσερις εβδομάδες ενώ σε κάποιους άλλους δόθηκε ρύζι. Τα άτομα που έτρωγαν βρώμη παρουσίασαν μείωση 5% της γενικής χοληστερόλης και 10% μείωση στην LDL τους.

Αμύγδαλα
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι μεταξύ των ασθενών με καρδιακές παθήσεις, η κατανάλωση μόλις 10 γραμμαρίων αμυγδάλων πριν από το πρωινό (δηλαδή περίπου 8 αμύγδαλα), είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές της καλής χοληστερόλης (κατά 14-16% υψηλότερες), ενώ μειώθηκαν οι τιμές της κακής χοληστερόλης.

Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι μπορεί να κάνει τη διαφορά! Μια μετα-ανάλυση μιας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μείωσε σημαντικά τα επίπεδα της συνολικής χοληστερόλης (κατά περισσότερο από 7 mg / dL) και μείωσε σημαντικά τις τιμές LDL (κατά περισσότερο από 2 mg / dL), χωρίς να υπάρχει επίδραση στην HDL -χοληστερίνη.

Όσπρια
Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τα όσπρια -φακές, φασόλια, ρεβίθια- με τη μείωση της χοληστερόλης. Μία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Canadian Medical Association Journal, διαπίστωσε ότι 3/4 φλιτζανιού οσπρίων καθημερινά μειώνει την κακή χοληστερόλη LDL κατά 5%. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά είναι μια σημαντική μείωση σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες τροφές!

https://ipop.gr/

Διατροφή

Το καλοκαιρινό φρούτο που ξεχωρίζει για τις ευεργετικές ιδιότητές του σε σοβαρά προβλήματα της ανθρώπινης υγείας όπως καρκίνος, καρδιακά, διαβήτης, άσθμα. Ο λόγος για τον ανανά.


Το καλοκαίρι είναι αδιαμφισβήτητα η εποχή με τα πιο νόστιμα φρούτα. Ένα από αυτά ξεχωρίζει για τις ευεργετικές ιδιότητές του επάνω σε σοβαρά προβλήματα της ανθρώπινης υγείας.

Ο λόγος γίνεται για τον ανανά, όπως αναφέρει το medicalnewstoday.com. Ο φρέσκος ανανάς είναι η μόνη γνωστή πηγή ενός ενζύμου που ονομάζεται βρομελίνη, το οποίο έχει εξεταστεί σε πολλές επιστημονικές μελέτες για την αποτελεσματικότητά του στην ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις, στον περιορισμό της φλεγμονής, στην επιβράδυνση των όγκων στον οργανισμό και στη μείωση του χρόνου αποκατάστασης μετά από πλαστική χειρουργική επέμβαση.
Άσθμα
Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη άσθματος είναι χαμηλότεροι σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ορισμένων θρεπτικών ουσιών. Μία από αυτές τις θρεπτικές ουσίες είναι το β-καροτένιο, που υπάρχει εν αφθονία σε φυτικές τροφές όπως ο ανανάς, το μάνγκο, η παπάγια, το βερίκοκο, το μπρόκολο, το πεπόνι, η κολοκύθα και το καρότο.

Υπέρταση
Η αύξηση της πρόσληψης καλίου μέσω της διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ο ανανάς είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου. Επίσης, η υψηλή πρόσληψη καλίου σχετίζεται με 20% μείωση του κινδύνου θανάτου από κάθε αιτία.

Καρκίνος
Ως μια εξαιρετική πηγή του ισχυρού αντιοξειδωτικού βιταμίνης C, ο ανανάς μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.
Διαβήτης
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαβητικοί τύπου-1, οι οποίοι ακολουθούν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, έχουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους και εκείνοι που έχουν διαβήτη τύπου-2 έχουν σημαντική βελτίωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, στα λιπίδια και στα επίπεδα ινσουλίνης. Ένας μέσου μεγέθους ανανάς έχει περίπου 13 γραμμάρια φυτικών ινών.

Υγεία της καρδιάς
Η περιεκτικότητα του ανανά σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη C τον κάνει κορυφαία τροφή για την καρδιά. Σε μια μελέτη εκείνοι που κατανάλωναν 4.069 mg καλίου την ημέρα είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο κάλιο (περίπου 1.000 mg ανά ημέρα). Επίσης, η αυξημένη πρόσληψη καλίου έχει συνδεθεί επιστημονικά με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, με την προστασία έναντι της απώλειας της μυϊκής μάζας, με τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και με τη μείωση σχηματισμού πετρών στα νεφρά.

Πηγή: iatropedia.gr

Διατροφή

Το να χρησιμοποιείτε βότανα και μπαχαρικά στην μαγειρική είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε την γεύση και την εμφάνιση ενός πιάτου χωρίς την προσθήκη νατρίου (αλάτι), αλλά και ένας εξαιρετικός τρόπος για να πάρετε πρόσθετες θρεπτικές ουσίες και σημαντικά οφέλη για την υγεία σας ταυτόχρονα.

Ένα βότανο που χρησιμοποιούμε εκτενώς στην μεσογειακή κουζίνα είναι και ο μαϊντανός.

Σύμφωνα με την Εθνική Βάση Δεδομένων Θρεπτικών Συστατικών του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, τα 10 κλωναράκια μαϊντανού περιέχουν:

4 θερμίδες
0,3 γραμμάρια πρωτεΐνης
0,1 γραμμάρια λίπους
0,6 γραμμάρια υδατανθράκων
0,3 γραμμάρια φυτικών ινών και
0,1 γραμμάρια ζάχαρης
Επίσης παρέχουν:

το 205% της ημερήσιας ανάγκης ενός ενήλικα σε βιταμίνη Κ
το 22% της βιταμίνης C και
το 17% της βιταμίνης Α
Πρόληψη του καρκίνου
Η μυρικετίνη, μία φλαβονόλη που περιέχει ο μαϊντανός, έχει αποδειχθεί ότι έχει χημειοπροληπτική επίδραση για τον καρκίνο του δέρματος. Οι γλυκοπατάτες, ο μαϊντανός, τα μαύρα φραγκοστάφυλα και τα βακκίνια (είδος μούρων) είναι μεταξύ των τροφών με την υψηλότερη συγκέντρωση μυρικετίνης ανά 100 γραμμάρια.

Ο μαϊντανός περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες χλωροφύλλης, η οποία έχει αποδειχτεί ότι μπλοκάρει τις καρκινογόνες επιδράσεις των ετεροκυκλικών αμινών, οι οποίες παράγονται κατά το ψήσιμο των τροφών σε υψηλή θερμοκρασία. Εάν έχετε την τάση να ψήνετε τις τροφές σας στη σχάρα και να τις “καρβουνίζετε” αρκετά, φροντίστε να τις συνδυάζετε με πράσινα λαχανικά για να “ακυρώσετε” αυτά τα αποτελέσματα.

Επίσης, μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στο μαϊντανό, γνωστή ως απιγενίνη, έχει αποδειχτεί ότι μειώνει το μέγεθος ενός όγκου σε μια επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, σε μια έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι των ΗΠΑ. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό δείχνει πως η απιγενίνη είναι μια πολλά υποσχόμενη μη τοξική θεραπεία για τον καρκίνο στο μέλλον.

Πρόληψη του διαβήτη
Η μυρικετίνη έχει επίσης αξιολογηθεί για την αποτελεσματικότητά της στην θεραπεία και την πρόληψη του διαβήτη. Έρευνες τύπου “in vitro” σε ζώα έδειξαν ότι η μυρικετίνη μπορεί να μειώσει την συγκέντρωση σακχάρων στο αίμα, καθώς και να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.

www.iatropedia.gr

Διατροφή

Παξιμάδια με χαρούπι: Τέσσερα πράγματα που πρέπει όλοι να ξέρουμε

Βάλτε το χαρούπι στη διατροφή σας. Αυτό μας λένε οι ειδικοί, για αυτό και τα παξιμάδια με χαρούπι είναι το νέο trend. Καλό είναι όμως να μάθουμε και λίγα παραπάνω για το χαρούπι και τα τραγανά παξιμάδια που το περιέχουν
Το χαρούπι καθώς και τα παξιμάδια με χαρούπι έχουν μπει στη ζωή και τη διατροφή μας τα τελευταία χρόνια, οπότε είναι εύλογο να υπάρχουν αρκετές απορίες σε σχέση με αυτά. Για αυτό ρωτήσαμε τον κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο κ. Χάρη Γεωργακάκη να μας πει περισσότερα πράγματα για τα παξιμάδια με χαρούπι.

Είναι υγιεινά τα παξιμάδια με χαρούπι;

Τα παξιμάδια με χαρούπι είναι πολύ υγιεινά. Περιέχουν χαρούπι το οποίο αποδεδειγμένα συμβάλει στην καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, της καρδιάς, στην ενίσχυση του μυοσκελετικού συστήματος. Παρέχουν ενέργεια και πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, γεγονός που τα καθιστά ένα φυσικό διατροφικό ελιξίριο.

Λόγω της γλυκύτητάς τους έχουν πολλή ζάχαρη;

Το χαρουπάλευρο είναι ένα αλεύρι με φυσική γλυκιά γεύση λόγω των χαρουπιών. Δεν επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, γιατί τα σάκχαρα τα οποία περιέχει το χαρούπι είναι φυσικά σάκχαρα τα οποία δίνουν τη γλυκιά γεύση, αλλά χωρίς να έχουν την ίδια επίδραση με τη ζάχαρη και συγχρόνως οι φυτικές ίνες που περιέχει ομαλοποιούν την αύξηση του σακχάρου. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το αλεύρι χαρουπιού μπορεί να χαρακτηριστεί ως προϊόν με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο. Αυτά τα χαρακτηριστικά το καθιστούν μια πολύ καλή επιλογή ακόμη και για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που έχουν ως στόχο την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Mπορούν να καταναλώνονται από άτομα σε δίαιτα;

Τα παξιμάδια με χαρούπι αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για όσους προσέχουν το βάρος τους, καθώς οι θερμίδες τους είναι αρκετά χαμηλές. Παράλληλα, καλύπτουν με φυσικό τρόπο την γλυκιά γεύση. Ακόμη το παξιμάδι με χαρούπι αφενός λόγω των φυτικών ινών του αφετέρου λόγω του ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο μάσησης για την κατανάλωσή του σε σχέση με το ψωμί, μας βοηθάει να χορταίνουμε καλύτερα.

Που βρίσκουμε τα παξιμάδια με χαρούπι;
Τα παξιμάδια με χαρούπι μπορούμε σήμερα εύκολα να τα βρούμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ και όχι μόνο. Υπάρχουν σε διάφορα είδη. Με χαρούπι, με χαρούπι και ελαιόλαδο, ενώ για τους λάτρεις του ντάκου ένα νέο μοναδικό και πρωτοποριακό προϊόν που κυκλοφορεί είναι η αφράτη κριθαροκουλούρα με χαρούπι. Έτσι έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τον αγαπημένο σας ντάκο σε μια πολύ υγιεινή εκδοχή και να ευεργετηθείτε από τα πλεονεκτήματα που το χαρούπι μπορεί να σας δώσει.

Διατροφή

Υπάρχουν τροφές που φουσκώνουν και προκαλούν κατακράτηση και εκείνες που ευνοούν την διούρηση. Προτιμήστε τις κατάλληλες τροφές και δείτε την κοιλιά σας και όχι μόνο να ξεφουσκώνει
Σας πιάνει ο τρόμος και μόνο στη σκέψη της αγοράς του νέου καλοκαιρινού μαγιό; Αναρωτιέστε πώς θα… ξεφουσκώσετε έστω και λίγο ενόψει καλοκαιριού. Και ο χρόνος κυλά αντίστροφα! Είναι πλέον αργά;

Πριν απογοητευτείτε μάθετε ότι υπάρχει τρόπος να «ξεφουσκώσετε» εύκολα και γρήγορα. Μπορείτε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα «ξεφουσκώματος», που δεν είναι ακριβώς δίαιτα, γι’ αυτό και δεν συστήνεται για μεγάλο διάστημα, αλλά βοηθά στο να μειωθούν οι κατακρατήσεις και το φούσκωμα, να αυξηθεί η διούρηση, οι κενώσεις και οι καύσεις, ώστε να χάσετε περίπου τρία κιλά σε 4 με 6 εβδομάδες.

Το πρόγραμμα βασίζεται στην ισορροπία δυο πολύτιμων ηλεκτρολυτών του καλίου και του νατρίου. Το νάτριο (το αλάτι)είναι ένοχο για την κατακράτηση και το φούσκωμα, ενώ το κάλιο έχει την αντίθετη δράση. Μαζί με το νερό ευνοεί τη διούρηση – άλλωστε τα βασικά συστατικά των λαχανικών και των φρούτων είναι το κάλιο και το νερό, γι’ αυτό και τα φρούτα συστήνονται για την διούρηση και το «ξεφούσκωμα» και την αποτοξίνωση.

Επιπλέον, αυξάνοντας τα λαχανικά και τα φρούτα, καταναλώνετε πολλές φυτικές ίνες, που σας χορταίνουν και βοηθούν στο να έχετε περισσότερες κενώσεις,ειδικά όταν πίνετε μαζί τους και πολύ νερό, ενώ μειώνοντας τις αλμυρές και τις έτοιμες και συσκευασμένες τροφές -που είναι συνήθως και οι πιο λιπαρές- χάνετε και λίπος.

Εστιάστε, λοιπόν, σε φρούτα, λαχανικά, μυρωδικά, ανάλατους ξηρούς καρπούς, άπαχη πρωτεΐνη και αποφύγετε τα τηγανητά, τα συσκευασμένα και έτοιμα τρόφιμα, τις ζύμες και τα αρτοσκευάσματα, τις κονσέρβες, τα γαλακτοκομικά (κυρίως τα τυριά, που εκτός των άλλων είναι αλμυρά και λιπαρά) και τα λιπαρά κρέατα.

Πολλές φυτικές ίνες έχουν ο λιναρόσπορος, τα καρότα, οι αγκινάρες, τα ακτινίδια, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και το πίτουρο βρόμης. Αποφύγετε ό,τ σας ενοχλεί ωστόσο σε περίπτωση που έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Προσπαθήστε, επίσης, να περπατάτε ζωηρά για 20΄ καθημερινά και, το σημαντικότερο, να μην αγνοείτε τα μηνύματα του εντέρου σας επειδή, για παράδειγμα, βιάζεστε ή δεν είστε σπίτι σας.

https://ygeiamou.gr/

Διατροφή

Πώς επηρεάζεται ο μεταβολισμός ανάλογα με υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος, βιταμίνες και μέταλλα
Μιχάλης Θερμόπουλος 
Ο μεταβολισμός συνδέεται στενά με τη διατροφή και τη διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών. Το Bioenergetics είναι ένας όρος που περιγράφει τις βιοχημικές ή μεταβολικές οδούς με τις οποίες το κύτταρο αποκτά τελικά ενέργεια. Ο σχηματισμός ενέργειας είναι ένα από τα ζωτικά συστατικά του μεταβολισμού.


Ο μεταβολισμός είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει όλες τις χημικές αντιδράσεις που εμπλέκονται στη διατήρηση της ζωντανής κατάστασης των κυττάρων και του οργανισμού.

Ο μεταβολισμός περιλαμβάνει δύο κατηγορίες:

Καταβολισμός: Η κατανομή των μορίων για την απόκτηση ενέργειας
Αναβολισμός: Η σύνθεση όλων των ενώσεων που χρειάζονται τα κύτταρα
Διατροφή, μεταβολισμός και ενέργεια
Η διατροφή είναι το κλειδί του μεταβολισμού. Οι δίοδοι του μεταβολισμού βασίζονται στα θρεπτικά συστατικά που διασπώνται για να παράγουν ενέργεια. Αυτή η ενέργεια με τη σειρά της απαιτείται από το σώμα να συνθέσει νέες πρωτεΐνες, νουκλεϊκά οξέα (DNA, RNA) κλπ.

Τα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τον μεταβολισμό περιλαμβάνουν σωματικές απαιτήσεις για διάφορες ουσίες, μεμονωμένες λειτουργίες στο σώμα, αναγκαία ποσότητα ενέργειας και κατώτατο επίπεδο σωστής λειτουργίας.

Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά παρέχουν την ενέργεια (θερμίδες) και τις εκείνες χημικές ουσίες που το ίδιο το σώμα δεν μπορεί να συνθέσει. Τα τρόφιμα παρέχουν μια ποικιλία ουσιών που είναι απαραίτητες για την κατασκευή, συντήρηση και επισκευή των ιστών του σώματος και για την αποτελεσματική λειτουργία του.

Η διατροφή ενός ατόμου πρέπει να περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως ο άνθρακας, το υδρογόνο, το οξυγόνο, το άζωτο, ο φώσφορος, το θείο και περίπου 20 άλλα ανόργανα στοιχεία. Τα κύρια στοιχεία παρέχονται σε υδατάνθρακες, λιπίδια και πρωτεΐνες. Επιπλέον, είναι απαραίτητες οι βιταμίνες, τα μέταλλα και, φυσικά, το νερό.

Μεταβολισμός: Τι ρόλο παίζουν οι υδατάνθρακες
Τα τρόφιμα παρέχουν στο σώμα υδατάνθρακες σε τρεις μορφές: άμυλο, ζάχαρη και κυτταρίνη (ίνες). Τα άμυλα και τα σάκχαρα αποτελούν σημαντικές και ουσιαστικές πηγές ενέργειας για τον άνθρωπο. Οι ίνες συμβάλλουν στο αίσθημα πληρότητας και καλής λειτουργία του εντέρου στη διατροφή.

Οι ιστοί εξαρτώνται από τη γλυκόζη για όλες τους τις δραστηριότητες. Οι υδατάνθρακες και τα σάκχαρα παράγουν γλυκόζη μέσω της πέψης ή του μεταβολισμού.

Η χημική αντίδραση για την καύση της γλυκόζης γράφεται ως:

C6H12O6 + 6O2 -----> 6 CO2 + 6 H2O + ενέργεια

Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν περίπου το ήμισυ της διατροφής τους σε υδατάνθρακες. Αυτοί προέρχονται από το ρύζι, το σιτάρι, το ψωμί, τις πατάτες, τα ζυμαρικά κλπ.

Μεταβολισμός: Τι ρόλο παίζουν οι πρωτεΐνες
Οι πρωτεΐνες είναι οι κύριοι κατασκευαστές ιστών στο σώμα. Είναι μέρος κάθε κυττάρου στο σώμα. Οι πρωτεΐνες βοηθούν στη δομή των κυττάρων, τις λειτουργίες, τον σχηματισμό αιμοσφαιρίνης για την μεταφορά οξυγόνου, τα ένζυμα για να πραγματοποιήσουν ζωτικές αντιδράσεις και μια πληθώρα άλλων λειτουργιών στο σώμα. Οι πρωτεΐνες είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την παροχή αζώτου για το γενετικό υλικό του DNA και του RNA και την παραγωγή ενέργειας.

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη διατροφή επειδή περιέχουν αμινοξέα. Μεταξύ των 20 ή περισσοτέρων αμινοξέων, το ανθρώπινο σώμα είναι ανίκανο να συνθέσει 8 και αυτά ονομάζονται απαραίτητα αμινοξέα.

Τα απαραίτητα αμινοξέα είναι:

Λυσίνη
Τρυπτοφάνη
Μεθειονίνη
Λευκίνη
Ισολευκίνη
Φαινυλαλανίνη
Βαλίνη
Θρεονίνη
Τα τρόφιμα με την καλύτερη ποιότητα πρωτεΐνης είναι τα αυγά, το γάλα, η σόγια, τα κρέατα, τα λαχανικά και οι σπόροι.

Μεταβολισμός: Τι ρόλο παίζει το λίπος
Τα λιπαρά είναι συμπυκνωμένες πηγές ενέργειας. Παράγουν δύο φορές περισσότερη ενέργεια από τους υδατάνθρακες, ή την πρωτεΐνη.

Τα λιπαρά:

Συμβάλλουν στη διαμόρφωση της κυτταρικής δομής
Σχηματίζουν ένα προστατευτικό «μαξιλάρι» και μόνωση γύρω από ζωτικά όργανα
Βοηθούν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών
Παρέχουν εφεδρική αποθήκευση ενέργειας
Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν τα ακόρεστα λιπαρά οξέα (λινελαϊκά, λινολινικά και αραχιδονικά οξέα). Αυτά πρέπει να λαμβάνονται στη διατροφή. Τα κορεσμένα λιπαρά, μαζί με τη χοληστερόλη, προκαλούν αρτηριοσκλήρωση και καρδιακές παθήσεις.

Μεταβολισμός: Τι ρόλο παίζουν βιταμίνες και μέταλλα
Τα μέταλλα στα τρόφιμα δεν συμβάλλουν άμεσα στις ενεργειακές ανάγκες αλλά είναι σημαντικά ως ρυθμιστές και παίζουν ρόλο στις μεταβολικές οδούς του σώματος. Περισσότερα από 50 στοιχεία βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα. Περίπου 25 στοιχεία έχουν βρεθεί ότι είναι ουσιώδη, δεδομένου ότι μια πιθανή τους ανεπάρκεια παράγει συγκεκριμένα συμπτώματα.

Τα πιο σημαντικά μέταλλα είναι:

ασβέστιο
φώσφορος
σίδηρος
νάτριο
κάλιο
ιόντα χλωρίου
χαλκός
κοβάλτιο
μαγγάνιο
ψευδάργυρος
μαγνήσιο
φθόριο
ιώδιο
Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες οργανικές ενώσεις που το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να συνθέσει από μόνο του και πρέπει συνεπώς να τις πάρει μέσω της διατροφής. Οι βιταμίνες που είναι ιδιαίτερα σημαντικές στον μεταβολισμό είναι:

Βιταμίνη Α
Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)
Νιασίνη ή νικοτινικό οξύ
Παντοθενικό οξύ
Μεταβολικές δίοδοι (metabolic pathways)
Οι χημικές αντιδράσεις του μεταβολισμού οργανώνονται σε μεταβολικές διόδους. Αυτές επιτρέπουν στα βασικά χημικά από τη διατροφή να μετασχηματιστούν μέσω μιας σειράς σταδίων σε μια άλλη χημική ουσία, μέσω μιας σειράς ενζύμων.

Τα ένζυμα είναι ζωτικής σημασίας για τον μεταβολισμό, επειδή επιτρέπουν στους οργανισμούς να συνθέτουν τις απαραίτητες αντιδράσεις που καταναλώνουν ενέργεια. Αυτές οι αντιδράσεις συνδέονται επίσης με εκείνες που απελευθερώνουν ενέργεια. Καθώς τα ένζυμα δρουν ως καταλύτες, επιτρέπουν σε αυτές τις αντιδράσεις να προχωρήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά.

Τα ένζυμα επιτρέπουν επίσης τη ρύθμιση των μεταβολικών οδών ως απόκριση σε αλλαγές στο περιβάλλον του κυττάρου ή σε σήματα από άλλα κύτταρα.

Πηγή: http://www.news-medical.net

https://www.iatropedia.gr/

Διατροφή

Πρωτεΐνη: Ο πολύτιμος σύμμαχος στο αδυνάτισμα
Η πρωτεΐνη είναι ίσως το πιο διάσημο συστατικό που εμπεριέχεται στα προγράμματα αδυνατίσματος και όχι άδικα

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά (μαζί με τους υδατάνθρακες και τα λίπη) που χρειάζεται ο οργανισμός σας για την εύρυθμη λειτουργία του, αλλά και το πιο διάσημο συστατικό που εμπεριέχεται στα προγράμματα αδυνατίσματος. Ας δούμε, λοιπόν, όσα πρέπει να ξέρετε για τον ρόλο της πρωτεΐνης στη διατροφή σας.

Πώς η πρωτεΐνη ενισχύει την απώλεια βάρους

Έχει λίγες θερμίδες. Σκεφτείτε ότι ένα γραμμάριο πρωτεΐνης αποδίδει στον οργανισμό σας τέσσερις θερμίδες, σε αντίθεση με το λίπος που αποδίδει εννέα.
Επιφέρει επίσης το αίσθημα κορεσμού και σας κρατά χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Εξασφαλίζοντας επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών στη διατροφή σας, βοηθάτε την εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας και παρεμποδίζετε την αιχμή της ινσουλίνης (εκείνης που κρύβεται πίσω από την απότομη πτώση ενέργειας και τις έντονες λιγούρες για ζάχαρη).
Η κατανάλωση πρωτεϊνών ενισχύει τη δημιουργία και την αποκατάσταση των μυών, ειδικά όταν συνδυάζεται με τακτική γυμναστική. Η αυξημένη μυϊκή μάζα συνδέεται με αυξημένο μεταβολισμό και κατ’ επέκταση με αυξημένη καύση θερμίδων.

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεστε καθημερινά

Η ποσότητα της πρωτεΐνης που χρειάζεστε καθημερινά καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, το φύλο, το βάρος, το επίπεδο δραστηριότητας και η κατάσταση της υγείας σας. Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν 46 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά ημέρα για τη μέση ενήλικη γυναίκα και 56 γραμμάρια ανά ημέρα για τον μέσο ενήλικο άνδρα. Οι έγκυοι και οι θηλάζουσες γυναίκες, οι αθλητές, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα που αναρρώνουν από τραυματισμούς ή ασθένειες χρειάζονται περίπου 25% περισσότερη πρωτεΐνη.

Πώς θα καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε πρωτεΐνη

*Πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης

Oι ζωικές πρωτεΐνες περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Ωστόσο, επειδή τα τρόφιμα που περιέχουν ζωικές πρωτεΐνες συνήθως περιέχουν και λίπος, καλό είναι να προτιμάτε το άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά με 4% λιπαρά ή λιγότερα.

Το κοτόπουλο, το ψάρι, το αυγό και τα γαλακτοκομικά είναι καλές πηγές ζωικής πρωτεΐνης.

*Πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης

Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης δεν περιέχουν και τα 9 βασικά αμινοξέα, γι’ αυτό άλλωστε ονομάζονται χαμηλής βιολογικής αξίας. Τα όσπρια προσεγγίζουν κάπως τη σύνθεση των πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης, αλλά και πάλι υστερούν. Αν αποφεύγετε τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, συνδυάζοντας διαφορετικά τρόφιμα φυτικής προέλευσης, θα είστε σε θέση να προσλάβετε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Επιπλέον, τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες -με εξαίρεση τους ξηρούς καρπούς- δεν έχουν λίπος, οπότε η κατανάλωσή τους δε σας επιβαρύνει με επιπλέον θερμίδες.

Τα όσπρια, το φαγόπυρο, η βρώμη, το σπανάκι και οι σπόροι τσία είναι καλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης.

10 τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη που μπορούν εύκολα να ενταχθούν στην καθημερινή διατροφή σας

Αμύγδαλα
Μανιτάρια
Μαύρα φασόλια
Ρεβίθια
Φακές
Τόνος σε κονσέρβα
Γιαούρτι
Τυρι κότατζ
Φιστίκια
Κινόα

Διατροφή

Αυτός είναι ο λόγος που δυσκολευόμαστε να χάσουμε βάρος, σύμφωνα με τους ειδικούς
ΤΖΟΥΛΙΑΝΝΑ ΚΑΡΝΕΖΗ

Όσοι αγωνίζονται να χάσουν βάρος, γνωρίζουν πως δεν είναι εύκολη προσπάθεια. Αλλά μια έρευνα ρίχνει φως στο γιατί τόσοι λίγοι άνθρωποι πετυχαίνουν να χάσουν κιλά και να έχουν ένα υγιές βάρος.

Καταρχάς από ό,τι αποδεικνύεται από την έρευνα τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα έχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη διατροφή και την άσκηση, σε σχέση με εκείνους που δεν χρειάζεται να χάσουν κιλά. Για παράδειγμα όταν θα επιλέξουν τι να φάνε το κύριο μέλημά τους είναι η γεύση, δεν θα κοιτάξουν τις ετικέτες τροφίμων και η σχέση τους με τα τρόφιμα τείνει να είναι πιο παρορμητική και συναισθηματική.

Επιπλέον έχει παρατηρηθεί πως οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι έχουν διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές που αντικατοπτρίζουν την πιο παραδοσιακή νοοτροπία των καταναλωτών, αυτή της δεκαετίας του '70 και του '80. Και αυτό υποδηλώνει ότι οι παραδοσιακές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, οι οποίες προσπάθησαν να αλλάξουν τις διατροφικές συμπεριφορές, δεν ήταν αποτελεσματικές.

Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο σε μια έκθεση του Ινστιτούτου Hudson, οι 2.000 ερωτηθέντες χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: υγιές βάρος (ΔΜΣ 18,5 έως 24,9), κάπως υπέρβαροι (ΔΜΣ 25 έως 27), κυρίως υπέρβαροι (ΔΜΣ 27,1 έως 29,9). και παχύσαρκοι (ΔΜΣ 30 και άνω).

Ενώ το 44 τοις εκατό της ομάδας υγιούς βάρους είπε ότι η υγεία και η διατροφή ήταν οι δυο πρώτες ανησυχίες τους κατά την αγορά τροφής, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σταθερά καθώς η κατάσταση βάρους αυξήθηκε. Μόνο το ένα τρίτο των πιο παχύσαρκων συμμετεχόντων είχαν τις παραπάνω ανησυχίες.

Σχεδόν τα δύο τρίτα (62 τοις εκατό) των πιο παχύσαρκων ερωτηθέντων παραδέχτηκαν ότι γνωρίζουν ότι πρέπει να τρώνε πιο υγιεινά, αλλά δεν το κάνουν. Και ήταν πιο πιθανό να αγνοήσουν τις διατροφικές ετικέτες και να επιλέξουν αρτοσκευάσματα, παγωτό, μπισκότα και πατατάκια. Επίσης ήταν λιγότερο πιθανό να αποφύγουν τα γλυκαντικά ή να αναζητήσουν φυσικά γλυκαντικά χωρίς θερμίδες .

Το θετικό πάντως ήταν πως ενώ το 60 τοις εκατό είπε ότι δεν θα σταματούσε τα γλυκά, ωστόσο αποδέχτηκε ότι θα προτιμούσε τα μικρότερα μεγέθη μερίδων. Επίσης το κόστος ήταν ένας ακόμη παράγοντας που αναφέρθηκε από τους μισούς από τους πιο υπέρβαρους και παχύσαρκους συμμετέχοντες, ως ο λόγος να μην αγοράζουν πιο υγιεινά τρόφιμα.

Η σωματική δραστηριότητα ήταν επίσης ένα ζήτημα. Το ένα τέταρτο της πιο παχύσαρκης ομάδας δεν ασκήθηκε ποτέ, σε σύγκριση με το 15% της υγιούς ομάδας. Το μήνυμα να τρώτε πιο υγιεινά και να ασκείστε, δεν είχε καμία επίδραση στην ομάδα των παχύσαρκων και υπέρβαρων.

Αυτό λοιπόν που είπαν οι ερευνητές ήταν πως η επισήμανση από μόνη της δεν έχει αποτέλεσμα και ζήτησαν να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια για τον προσδιορισμό των καλύτερων τρόπων επικοινωνίας με τις ομάδες που έχουν αυξημένο βάρος. Επίσης πρόσθεσαν πως η περισσότερη γνώση και εκπαίδευση δεν αλλάζουν απαραίτητα τη συμπεριφορά. Γι αυτό και τα μηνύματα για την υγεία και την ευαισθητοποίηση, αλλάζουν τη συμπεριφορά λίγων ανθρώπων. Και επειδή η απώλεια βάρους είναι δύσκολο να επιτευχθεί, πολλοί άνθρωποι όταν αποτυγχάνουν, θεωρούν πως τα μνήματα που προσπαθούν να τους περάσουν, είναι άχρηστα.

Η παχυσαρκία ένα κοινωνικό / πολιτιστικό ζήτημα όσο και ένα ζήτημα προσωπικής συμπεριφοράς. Αυτό σημαίνει την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο χτίζουμε πόλεις, περιβάλλοντα εργασίας, βιομηχανία τροφίμων κ.λπ. Με απλά λόγια είναι σημαντικό να υπερβούμε την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση, για να έχουμε αποτελέσματα.

Φωτο birgith-roosipuu

https://jenny.gr/

Διατροφή

Κάθε ηλικία έχει τις δικές τις ανάγκες. Αλλα χρειάζεται ο οργανισμός στα 30, άλλα στα 40 και άλλα στα 50.

Αυτό ισχύει και για τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία.

Το σώμα μας δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο στα 40+ όπως όταν ήμασταν 20.

Είναι πολύ πιθανό να αρχίσουμε να παίρνουμε βάρος και η περίοδος πριν την εμμηνόπαυση είναι καθ’ οδόν.

Οι γυναίκες είναι πλασμένες από τη φύση τους να αντιλαμβάνονται καλύτερα τις ανάγκες του σώματός τους. Κάθε ηλικία όμως έχει τις δικές της απαιτήσεις, οι οποίες καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο γυναικείο οργανισμό.

Για να ανταπεξέλθει μια γυναίκα στις ανάγκες του ρόλου της θα πρέπει να είναι υγιής και δυνατή. Να τρέφεται σωστά, να ασκείται και να κοιμάται καλά.

Η επαρκής πρόσληψη βιταμινών είναι απαραίτητη ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή υγεία και η σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του οργανισμού σε κάθε στάδιο της ζωής, οι βιταμίνες είναι κάθε φορά διαφορετικές που πρέπει να πρωταγωνιστούν στη διατροφή μας.

Για τις γυναίκες άνω των 50 οι δύο πολύτιμες βιταμίνες, όπως διαβάζουμε στο Prevention είναι η B12 και η

Με το πέρασμα του χρόνου πρώτο μέλημα για τον γυναικείο οργανισμό είναι η υγεία των οστών, η οποία εξασφαλίζεται με την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου. Για να καταφέρει όμως το πολύτιμο αυτό συστατικό να απορροφηθεί είναι απαραίτητη η παρουσία βιταμίνης D.

Οι πηγές βιταμίνης D στη διατροφή είναι τα ψάρια και τα ενισχυμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και τα δημητριακά. Ωστόσο ο οργανισμός σας δεν μπορεί εύκολα να απορροφήσει τη βιταμίνη D από τα τρόφιμα. Ο ήλιος είναι η καλύτερη πηγή της βιταμίνης, κυρίως για όλες εμάς που ζούμε στην Ελλάδα. 20-30 λεπτά έκθεσης την ημέρα, είναι αρκετά.

Οσο για την βιταμίνη Β12, θα πρέπει να μπει στο ραντάρ σας με το που πατήσετε τα 50.

Είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του αίματος και του εγκεφάλου. Και ενώ τα παιδιά και οι πιο νέοι ενήλικες είναι πιθανό να πάρουν τη B12 που χρειάζονται από τα τρόφιμα -βρίσκεται στο κρέας και τα ζωικά προϊόντα, όπως το κοτόπουλο, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά- η B12 απορροφάται όλο και λιγότερο όσο μεγαλώνουμε.

Έτσι, μετά την ηλικία των 50 ετών η έλλειψη Β12 είναι πιο πιθανή και μάλιστα συμπτώματα όπως η έλλειψη συγκέντρωσης, τα κενά μνήμης και οι μειωμένες αντοχές που την συνοδεύουν συχνά παραβλέπονται, αφού θεωρούνται φυσικό επακόλουθο της γήρανσης.

Λίγο μετά από τα 40 και πριν γίνετε 50 είναι καλό να αρχίσετε να παίρνετε τη Β12 μέσω ενός συμπληρώματος. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται αποκλειστικά σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το αυγό, το μοσχαρίσιο κρέας, τα διάφορα τυριά, το γάλα, ο σολομός, ο τόνος και τα στρείδια.

ΠΗΓΗ: bovary.gr

Διατροφή

Η επαρκής κατανάλωση νερού αποτελεί σημαντικό κομμάτι μιας ισορροπημένης δίαιτας και θα πρέπει να επιδιώκεται σε καθημερινή βάση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπορεί από μόνη της να οδηγήσει σε απώλεια βάρους

Μας δροσίζουν, µας ενυδατώνουν, µας δίνουν βιταµίνες, δεν µας παχαίνουν και µπορούµε να τα ετοιµάσουµε πολύ γρήγορα. Το αρωµατικό νερό είναι πράγµατι µια πολύ καλή ιδέα για να ξεδιψάσουµε, χωρίς να πάρουµε θερµίδες όταν δεν θέλουµε να πιούµε σκέτο νερό.

Πώς να τα ετοιμάσουμε

Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να κάνουμε το νερό μας πιο εύγευστο με φρούτα και φρέσκα αρωματικά, αλλά και με λαχανικά. Γεμίζουμε μια κανάτα ή τα ποτήρια μας με δροσερό νερό και ρίχνουμε μέσα τα αγαπημένα μας φρούτα και βότανα. Τα βυθίζουμε σε μια κανάτα νερό και τη βάζουμε στο ψυγείο. Τα αφήνουμε λίγες ώρες, 3-5, για να αρωματίσουν το νερό μας, το απολαμβάνουμε έτσι δροσερό από το ψυγείο ή προσθέτουμε και πάγο. Δεν το αφήνουμε παραπάνω από μία ημέρα στο ψυγείο.

Οι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε είναι πάρα πολλοί. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει. Αν θέλετε κάτι χωνευτικό μπορείτε να τα ετοιμάσετε και με ανθρακούχο νερό (χωρίς ζάχαρη).

Μερικές ιδέες

Αρωματικά νερά με φρούτα

Νερό με…

Φέτες εσπεριδοειδών (π.χ. σαγκουίνι, λεμόνι, γκρέιπ φρουτ) και μέντα

Λεμόνι, μύρτιλα και δυόσμο

Μούρα και αμπαρόριζα

Φράουλες, δυόσμο και λίγες σταγόνες λάιμ

Φράουλες, δυόσμο και φέτες λάιμ

Φέτες μήλου, ξυλάκια κανέλας και φέτες λεμονιού

Φέτες ροδάκινο, σταγόνες πορτοκάλι και λεμόνι

Φέτες καρπούζι, σταγόνες λεμόνι και μέντα

Ακτινίδιο, δυόσμο και φέτες λάιμ

Αρωματικά νερά με λαχανικά

Νερό με…

Φέτες αγγουριού, λίγες σταγόνες λεμόνι, φέτες λάιμ και ελάχιστο αλάτι

Σέλερι με φύλλα μαϊντανού και λεμόνι

Φέτες αγγουριού, σταγόνες λεμόνι και λίγο τριμμένο τζίντζερ

Νερό: Πόσο καλό μας κάνει

Το νερό βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Η εφίδρωση που οδηγεί στην εξάτμιση του νερού από την επιφάνεια του δέρματος δροσίζει το σώμα πολύ αποτελεσματικά. Ετσι, η θερμοκρασία του σώματος διατηρείται σταθερή, παρά τα υψηλά παραγόμενα οργανικά θερμικά φορτία λόγω άσκησης ή/και λόγω εξωτερικών υψηλών θερμοκρασιών. Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τη σωματική δραστηριότητα και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό διαφοροποιούνται.

Η γενική σύσταση για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη υγρών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), είναι 2 L για τις ενήλικες γυναίκες και 2,5 L για τους ενήλικους άνδρες. Πέρα όμως από τον καταλυτικό του ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, το νερό θεωρείται «σύμμαχος» και στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Το νερό βέβαια, δεν έχει κάποια μαγική ιδιότητα αδυνατίσματος. Εχει σίγουρα όμως την ιδιότητα να επιφέρει το αίσθημα κορεσμού.

Παράλληλα, αποτρέπει την εμφάνιση δίψας όπου συχνά την μπερδεύουμε με την πείνα και αρχίζουμε το τσιμπολόγημα. Επομένως η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να περιορίσει τις ξαφνικές λιγούρες και κατ’ επέκταση να οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση θερμίδων.

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, η καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική λειτουργία του μεταβολισμού. Ακόμη, βοηθά και στην πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, η οποία συχνά δυσκολεύει την προσπάθεια απώλειας βάρους.

Με άλλα λόγια, η επαρκής κατανάλωση νερού αποτελεί σημαντικό κομμάτι μιας ισορροπημένης δίαιτας και θα πρέπει να επιδιώκεται σε καθημερινή βάση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπορεί από μόνη της να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

https://www.in.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή