Δεκεμβρίου 11, 2018

Διατροφή

Θες να ξεκινήσεις υγιεινή διατροφή για να χάσεις κιλά ή να διατηρήσεις το σωματικό σου βάρος, αλλά φοβάσαι ότι θα χαλάσεις μια περιουσία… Κι όμως δες πως μπορείς να τρέφεσαι σωστά με τους πιο υγιεινούς και οικονομικούς τρόπους.

Τόνος: Ο τόνος σε κονσέρβα είναι από τους πιο διαδεδομένους τύπους ψαριού παγκοσμίως. Είναι σχετικά οικονομικός, αντέχει για πολύ καιρό και είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης ειδικά για τους αθλητές και όσους προσέχουν τη γραμμή τους. Φρέσκος ή σε κονσέρβα, ο τόνος έχει πολλά θρεπτικά συστατικά και οφέλη για το σώμα. Μία μερίδα τόνου σε κονσέρβα περιέχει 98 θερμίδες, 21 γραμμάρια πρωτεΐνης και 0.8 γραμμάρια λίπους, κάτι που το καθιστά εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν πρωτεΐνη με ελάχιστες θερμίδες και λιπαρά. Επιπλέον, ο τόνος είναι καλή πηγή νιασίνης, βιταμινών A, Β12, D και φωσφόρου.

Νερό: Περισσότερο από το μισό του σώματός μας αποτελείται από νερό και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε καθώς καταστέλλει την όρεξη και βοηθά το σώμα να μεταβολίσει το λίπος. Ρυθμίζει επίσης τη θερμοκρασία του σώματος και απομακρύνει από το σώμα μας τις τοξίνες. Πάνω από όλα όμως, το νερό λειτουργεί και ως μεταφορέας θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου για την απορρόφηση και τη χρησιμοποίηση των βιταμινών και των μετάλλων.

Αυγά: Το αυγό είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Σκέψου ότι ένα μόνο αυγό δίνει στον οργανισμό το 11% της αναγκαίας ημερήσιας κατανάλωσης πρωτεϊνών για τον οργανισμό. Επίσης περιέχει βιταμίνες Α, Β, D, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, απαραίτητα μέταλλα και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Ένα βρασμένο αυγό περιέχει περίπου 80 θερμίδες. Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με την κατανάλωση των αυγών και την αύξηση της χοληστερίνης. Παρόλα αυτά, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι ένα αυγό σε καθημερινή βάση, σε συνδυασμό πάντα με μία ισορροπημένη διατροφή, δεν αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερίνης. Αντιθέτως τα τηγανητά φαγητά και τα κορεσμένα λιπαρά είναι αυτά που επιβαρύνουν τον οργανισμό και επηρεάζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης. Οι ειδικοί μάλιστα προτείνουν την κατανάλωση μέχρι 4 αυγών μέσα στην εβδομάδα, μεμονωμένα πάντα και όχι όλα μαζί σε ένα γεύμα.

Προϊόντα ολικής άλεσης: Εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και υδατανθράκων, είναι πιο οικονομικά από τα επεξεργασμένα τρόφιμα και παρέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό.

Βιολογικά λαχανικά τα οποία θα φυτέψεις εσύ στον κήπο ή στο μπαλκόνι σου και θα απολαμβάνεις καθημερινά γεύση και άρωμα στην καλύτερη τιμή.
Τέλος, να πηγαίνετε πάντα για ψώνια χορτάτοι ή με λίστα που θα έχετε φτιάξει από το σπίτι και θα φροντίζετε να την τηρήσετε αυστηρά.

myfit.gr

Διατροφή

Τι είναι καλύτερο; Να τρως καθημερινά κάτι απαγορευμένο ή να έχεις μία μέρα αφιερωμένη στην “αμαρτία”;
Έχεις ακούσει πολλές φορές πως είναι καλό να έχεις μία μέρα την εβδομάδα που μπορείς να τρως ότι θέλεις. Από την άλλη έχεις ακούσει, όμως, και ότι είναι καλύτερα να τρως κάτι μικρό και αμαρτωλό μέσα στη μέρα σου, καθημερινά. Ποιο είναι καλύτερο σύμφωνα με τους ειδικούς;

Αν νιώσεις ότι θέλεις πολύ να φας κάτι ανθυγιεινό μέσα στη μέρα σου τότε κάν’το και συνέχισε κανονικά τη διατροφή σου μετά από αυτό.

Αυτό είναι πολύ καλύτερο από το να δώσεις στον εαυτό σου 24 ώρες να τρώει ότι θέλει. Καλύτερα, λοιπόν, να τρως μία φορά τη μέρα κάτι που θέλεις παρά να τρως όλη μέρα τα πάντα (ακόμα και αν είναι μόνο για μία μέρα).

Καλό είναι, επίσης, να θυμάσαι πως οι θερμίδες δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό καθώς χρειάζονται για να σου δίνουν ενέργεια και αντοχή έτσι ώστε να ανταπεξέρχεσαι στις καθημερινές υποχρεώσεις σου. Μην ξεχνάς, όμως, πως και η γυμναστική είναι απαραίτητη στην καθημερινότητά σου και αυτή είναι που θα σου επιτρέψει να κάνεις μερικές ατασθαλίες όποτε νιώθεις ότι το χρειάζεσαι.

Από την άλλη μεριά αν κρατάς τον εαυτό σου περιορισμένο για 6 συνεχόμενες μέρες και έπειτα τρέξεις στο ψυγείο και φας τα πάντα την έβδομη μέρα βάζεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο. Μπορεί, προσέχοντας τόσο πολύ, να μην παίρνεις αρκετά συστατικά μέσα στην εβδομάδα σου καταπιέζοντας τον εαυτό σου.

Επιπλέον, κατά πάσα πιθανότητα θα φας ότι μεγαλύτερη αηδία βρεις μπροστά σου την έβδομη μέρα. Υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι “δεν ήμουν εντάξει σήμερα γιατί έφαγα αυτό”. Δεν ισχύει, όμως, κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα.

Αν φας ένα μπισκότο και μετά συνεχίσεις κανονικά τη διατροφή σου τότε δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Διατροφή

Το αμύγδαλο δεν είναι ένας απλός ξηρός καρπός. Το αμύγδαλο, είναι ένα superfood, που για να είμαστε ακριβείς, δεν είναι ανήκει καν στην οικογένεια των ξηρών καρπών, καθώς ουσιαστικά είναι ο σπόρος της αμυγδαλιάς, που κρύβεται μέσα στον καρπό της.

Το αμύγδαλο βγαίνει σε δυο εκδοχές, τη γλυκιά και την πικρή έκδοση, από τις οποίες η πρώτη είναι η βρώσιμη και η δεύτερη χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή του αμυγδαλέλαιου. Το αμύγδαλο ακόμα επεξεργάζεται και βγαίνει σε διάφορες μορφές, όπως είναι το γάλα από αμύγδαλο, το αλεύρι και το βούτυρο αμυγδάλου.

Τα αμύγδαλα εκτός από πολύ ιδιαίτερη γεύση παρέχουν πλήθος ευεργετικών στοιχείων σε εκείνον που τα καταναλώνει, καθώς είναι πλούσιες πηγές πρωτεΐνης, βιταμίνης Ε, φυτικών ινών και πολλών σημαντικών αμινοξέων. Περιέχουν ακόμα χαλκό, βιταμίνες της ομάδας Β, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο και υγιή λιπαρά. Επειδή όμως περιέχουν υψηλές περιεκτικότητες σε μονοακόρεστα λιπαρά και θερμίδες, καλό είναι να διατηρείτε το μέτρο στην κατανάλωσή τους και να περιορίζεστε σε μια χούφτα την ημέρα.

Η θρεπτική τους αξία, λοιπόν, είναι σημαντική και η δράση του απλώνεται σε ένα μεγάλο πεδίο καταστάσεων, από τις οποίες ακολουθούν οι 10 σημαντικότερες.

1. Ρίχνει τη χοληστερίνη
Η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων ανεβάζει την καλή χοληστερίνη και ρίχνει την κακή, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας των καρπών σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά. Τα αποτελέσματα στην κακή χοληστερίνη ωστόσο, εξαρτώνται από τις ποσότητες αμυγδάλου που καταναλώνει κάποιος σε ημερήσια βάση, ενώ τα ιδανικότερα αποτελέσματα ρίχνουν την LDL μέχρι και 15%! Πιο συγκεκριμένα και ενδεικτικά, 7 γραμμάρια την ημέρα, ρίχνουν τη χοληστερίνη κατά 1%.

2. Ρυθμίζει το διαβήτη
Τα υγιή λιπαρά των αμυγδάλων, οι βιταμίνες, οι φυτικές ίνες και τα μέταλλα βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης και της επεξεργασίας της γλυκόζης στο αίμα, γι’ αυτό και είναι πολύ ωφέλιμη τροφή για όσους πάσχουν από διαβήτη, ενώ η διαχείριση που καταφέρνουν, στις εξάρσεις του ζαχάρου στο αίμα, μετά από κάθε μεγάλο γεύμα, προφυλλάσει ακόμα και από την ανάπτυξη του διαβήτη. Για τη διατήρηση του ζαχάρου σε υγιή επίπεδα, τρώτε μία χούφτα αμύγδαλα πριν από κάθε μεγάλο γεύμα.

3. Προστατεύει την καρδιά
Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και, συνεπώς, του οξυγόνου και των θρεπτικών στοιχείων, σε όλη την έκταση του σώματος. Αυτή η προσφορά του με τη σειρά της ενισχύει την αρτηριακή πίεση και, εν τέλει, την υγεία της καρδιάς.
Τα αμύγδαλα ακόμα περιέχουν υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών τα οποία είναι υγιή για την καρδιά, ενώ η αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, βοηθά στην αντιμετώπιση φλεγμονών που εμφανίζονται στις αρτηρίες, προστατεύοντας και με αυτό τον τρόπο το σημαντικότερο μυ του σώματος.

4. Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία
Η βιταμίνη Ε, που περιέχεται στα αμύγδαλα, τα καθιστά μια από τις καλύτερες τροφές για τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Ενισχύει την εγκεφαλική εγρήγορση και διατηρεί σε καλά επίπεδα τη λειτουργία της μνήμης. Επιπλέον, τα ανεβασμένα επίπεδα ψευδάργυρου, προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις βλαπτικές λειτουργίες των ελεύθερων ριζών, η δε βιταμίνη Β6, βοηθάει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, οι οποίες είναι σημαντικές για ανάπλαση των εγκεφαλικών κυττάρων και, τέλος, η φαινυλαλανίνη εμποδίζει την ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει την παραγωγή χημικών του εγκεφάλου όπως είναι ντοπαμίνη και η αδρεναλίνη.

5. Βοηθάει στην απώλεια του βάρους
Η πυκνότητα σε θρεπτικά στοιχεία στα αμύγδαλα, όπως είναι οι φυτικές ίνες, οι πρωτεΐνες και τα μονοακόρεστα λιπαρά, τα κάνουν πολύ καλή τροφή για τους διαιτούντες, καθώς προκαλούν εύκολα το αίσθημα του κορεσμού και της ικανοποίησης, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται λιγότερες τάσεις για λαιμαργία. Τέλος, η περιεκτικότητά τους σε Β βιταμίνες και ψευδάργυρο, μειώνει σημαντικά τις λιγούρες για κάτι γλυκό, βοηθώντας έτσι σημαντικά στην απώλεια κιλών.

6. Προστατεύει το έμβρυο
Οι έγκυες γυναίκες, που καταναλώνουν αμύγδαλα, ενισχύουν την ανάπτυξη των εμβρύων, μέσα από το φολικό οξύ που περιέχεται στον καρπό και το οποίο παίζει βασικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη των κυττάρων και το σχηματισμό των ιστών του νεογέννητου. Το φολικό οξύ, ακόμα, ελαττώνει τις πιθανότητες προβλημάτων στη γέννηση, όπως είναι οι τυχόν ανωμαλίες στο νευρικό σωλήνα, γι’ αυτό φροντίστε για την υγεία των βρεφών, εντάσσοντας στη διατροφή σας τα αμύγδαλα.

7. Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα
Οι φυτικές ίνες των αμυγδάλων καταπολεμούν, με τη σειρά τους, και προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα και τα λοιπά εντερικά προβλήματα. Στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε σχετικά προβλήματα πίνετε πολύ νερό και τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, καθώς έτσι προστατεύετε τον εαυτό σας και από την πιθανότητα του καρκίνου του εντέρου. Τα αμύγδαλα, ακόμα, ανακουφίζουν από τις καούρες, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε έλαια, τα οποία απαλύνουν και ουδετεροποιούν το οξύ του στομάχου.

8. Δυναμώνουν τα κόκαλα
Οι πλούσιες ποσότητες σε φώσφορο και ασβέστιο, κάνουν τα αμύγδαλα σημαντική τροφή για την δύναμη και πυκνότητα των οστών. Εκτός αυτών, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο και το κάλιο που περιέχουν, επίσης ενισχύουν την υγεία και τη δύναμη των οστών. Τα αμύγδαλα, ακόμα, ελαττώνουν τις ελεύθερες ρίζες που δρουν στο σώμα, οι οποίες παίζουν βασικό ρόλο στην εμφάνιση της οστεροπόρωσης που έρχεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αν θέλετε να δώσετε γερές βάσεις και στο μωρό σας, κάντε του μασάζ με αμυγδαλέλαιο και θα βοηθήσετε την ανάπτυξη ενός γερού σκελετού.

9. Διατηρεί λαμπερή την επιδερμίδα
Για νεανικό και λαμπερό δέρμα, τα αμύγδαλα είναι ο μεγαλύτερος σας σύμμαχος. Η βιταμίνη Ε, τρέφει το δέρμα και το προστατεύει από την ξηρότητα και την αφυδάτωση, ενώ το μασάζ με αμυγδαλέλαιο προσφέρει σημαντικά σε ένα υγιές δέρμα, αλλά και δρα θεραπευτικά στο ηλιοκαμμένο δέρμα. Εν αντιθέσει, με άλλα προϊόντα το αμυγδαλέλαιο, δεν αφήνει το δέρμα λιπαρό και δεν φράζει τους πόρους, ενώ οι αντιγηραντικές του ιδιότητες βοηθούν στην αντιμετώπιση των ρυτίδων και των λεκέδων στο δέρμα, που εμφανίζονται με τα χρόνια.

10. Βοηθάει στην υγεία των μαλλιών
Η περιεκτικότητα του αμύγδαλου σε θρεπτικά συστατικά, ενισχυτικά για την υγεία της τρίχας (βιταμίνη Ε, βιοτίνη, μαγγάνιο, ψευδάργυρος και λιπαρά οξέα) το κάνει ιδανικό για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων της τρίχας, όπως είναι η πιτυρίδα, η τριχόπτωση και το φριζάρισμα των μαλλιών.

Επιπλέον, ο ψευδάργυρος στα αμύγδαλα ενισχύει την ανανέωση των κυττάρων, δεδομένου ότι η έλλειψη σε αυτό το μέταλλο είναι συχνά η αιτία για τα φαινόμενα αδύναμης τρίχας και τριχόπτωσης. Τρώτε αμύγδαλα και κάνετε μασάζ στο κεφάλι σας, δυο φορές την εβδομάδα, με αμυγδαλέλαιο και θα δείτε διαφορά στην υγεία και εμφάνισης της τρίχας.

 click@life

Διατροφή

Η κάπαρη αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό τρόφιμο της ελληνικής διατροφής. Αποτελεί στην πραγματικότητα τα μπουμπούκια που δεν έχουν ανοίξει του φυτού Κάππαρις η κοινή, ενός φυτού που φυτρώνει σε αφθονία στα βραχώδη παραθαλάσσια εδάφη της Μεσογείου.

Εκτός των άλλων ξεχωρίζει για την υψηλή της περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή συστατικά, που
προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό σε πολλά επίπεδα.

Ένα εξ αυτών είναι η καταστολή της δημιουργίας βλαβερών παραπροϊόντων, που παράγονται στο σώμα μας όταν τρώμε κρέας.

Αυτά τα συστατικά ενοχοποιούνται σήμερα για την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο αλλά και καρδιαγγειακά νοσήματα. Αν λοιπόν σας αρέσει το κρέας και θέλετε να προστατευτείτε από κάποιες από τις αρνητικές του επιπτώσεις, αρωματίστε το φαγητό σας με κάπαρη ή συνοδεύστε ένα πιάτο κρέατος με μια δροσερή σαλάτα με μπόλικη κάπαρη.

filenades.gr

Διατροφή

Για να χάσετε βάρος θα πρέπει να καίτε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες παίρνετε, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αναγκαίο να προσέχετε την ποσότητα του φαγητού σας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι για να φτάσετε στο στόχο σας θα πρέπει να νιώθετε συνεχώς πεινασμένοι.

 «Ο έλεγχος των μερίδων σας δεν σημαίνει ότι θα τρώτε όλα τα γεύματά σας σε πολύ μικρές μερίδες» λέει η ειδική επιστήμονας Lisa Young. «Είναι λογικό να μην θέλετε να νιώθετε ότι είστε σε δίαιτα, πρέπει όμως με κάποιο τρόπο να μειώσετε τις θερμίδες που λαμβάνετε ημερησίως».

 

1.Ξεκινήστε με ένα ποτήρι νερό

Πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό πριν το φαγητό σας. Με τον τρόπο αυτό γεμίζετε την κοιλιά σας και έτσι αποφεύγετε την υπερφαγία. Επίσης, μερικά από τα συμπτώματα της αφυδάτωσης μπορεί να είναι αυτά που προκαλούν γουργουρητό στην κοιλιά σας. Έτσι πίνοντας λίγο νερό πριν από το φαγητό μπορεί να μειώσετε την "πείνα" σας σημαντικά.

2. Ο ρόλος των λαχανικών

Στο ίδιο πιάτο με το γεύμα σας συμπληρώστε τη μερίδα σας με λαχανικά. Είναι ένας τρόπος να μειώσετε τις θερμίδες που θα πάρετε, ενώ ταυτόχρονα θα νιώθετε πλήρεις. Για παράδειγμα, αντί να χρησιμοποιήσετε δύο ψωμάκια στο σάντουιτς, χρησιμοποιήστε ένα, και καλύψτε το πάνω μέρος του με σπανάκι. Μπορείτε επίσης να συνοδεύσετε τα μακαρόνια και τις πατάτες με λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Άλλη μια ιδέα για να τρώτε περισσότερα λαχανικά είναι να αντικαταστήσετε τη μισή ποσότητα του κιμά σε διάφορα φαγητά με μανιτάρια. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πίτα ολικής αλέσεως αντί του ψωμιού, και να τη γεμίσετε με διάφορα λαχανικά.

3. Προτιμήστε το σερβίτσιο που σας «βοηθάει» στις μικρότερες ποσότητες

Σύμφωνα με μια μελέτη το 2012 στο Πανεπιστήμιο Cornell, το χρώμα του πιάτου μπορεί να επηρεάσει το πόσο τρώτε! Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν το πιάτο και το φαγητό έχουν μικρή χρωματική αντίθεση (όπως τα ζυμαρικά με σάλτσα Alfredo σε άσπρο πιάτο), τότε οι άνθρωποι σερβιρίστηκαν 22% περισσότερο από ό, τι αν υπήρχε εντονότερη χρωματική αντίθεση (όπως ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα σε ένα άσπρο πιάτο). Τα συμπεράσματα της μελέτης δείχνουν ότι, αν θέλετε να τρώτε λιγότερο, επιλέξτε πιάτο με χρώμα που κάνει αντίθεση με το φαγητό. Ή αν θέλετε να τρώτε πιο υγιεινά τρόφιμα, όπως για παράδειγμα σαλάτα, προτιμήστε τις πρασινάδες σε ένα μεγάλο πράσινο μπολ!!

4. Φτιάξε το σκηνικό κατάλληλα ώστε να σας εμπνέει να τρώτε πιο αργά

Εάν είναι δυνατό, ρυθμίστε το φωτισμό και βάλτε χαλαρωτική μουσική κατά τη διάρκεια του δείπνου σας, ώστε να απολαμβάνετε πιο αργά το γεύμα σας. Το να κάνετε διαλείμματα κατά τη διάρκεια του δείπνου σας αυξάνει την απόλαυση και μειώνει την ποσότητα του φαγητού που θα φάτε. Να θυμάστε να μασάτε αργά, να αφήνετε το πιρούνι στο πιάτο ανάμεσα από τις μπουκιές σας και να πίνετε νερό. Με αυτόν τον τρόπο μεγαλώνει η διάρκεια του γεύματος.

5. Προτιμήστε τρόφιμα που σας αναγκάζουν να χρονοτριβείτε μέχρι να τα καθαρίσετε

Προτιμήστε τα τρόφιμα που χρειάζονται χρόνο για να τα καθαρίσετε ή να τα ξεφλουδίσετε ώστε να τα φάτε. Για παράδειγμα το πορτοκάλι ή τα φιστίκια με το κέλυφος είναι χαρακτηριστικά και υγιεινά παραδείγματα.

6. Μην τρώτε από το σακουλάκι ή από το κουτί

Όταν κάθεστε με μια σακούλα τσιπς μπροστά σας, στην πραγματικότητα δεν ξέρετε πόσα μπορεί να φάτε. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell προσπάθησαν να απαντήσουν σε αυτήν την ερώτηση με μια μελέτη. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι οι άνθρωποι κατανάλωναν 50% περισσότερα πατατάκια όταν δεν είχαν μπροστά τους μια συγκεκριμένη μερίδα που μπορούσαν να φάνε. Έτσι, αν έχετε αγοράσει μια σακούλα κουλούρια που περιέχει για παράδειγμα 10 μερίδες, διαιρέστε το περιεχόμενο της σακούλας σε 10 μικρότερα σακουλάκια.

7. Φάτε μια σούπα πριν το ορεκτικό σας

Πριν φάτε το ορεκτικό σας, απολαύστε πρώτα μια σούπα. Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό να προσθέσετε περεταίρω πιάτα στο γεύμα σας, έρευνα δείχνει ότι ξεκινώντας ένα γεύμα με σούπα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη συνολική πρόσληψη θερμίδων σας. Σε μια μελέτη του 2007, οι άνθρωποι που έτρωγαν σούπα πριν το μεσημεριανό ορεκτικό τους μείωσαν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων κατά 20%. Η καλύτερη πρόταση: φτιάξτε μια σούπα με ζωμό λαχανικών ώστε οι φυτικές τους ίνες να σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο χορτάτοι.

8. Τσεκάρετε όλες τις επιλογές που μπορεί να έχει ένας μπουφές

Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell που δημοσιεύθηκε στο PLoS One, οι ερευνητές έφτιαξαν δύο μπουφέδες με πρωινό, οι οποίοι είχαν τα ίδια ακριβώς φαγητά: Αυγά με τυρί, πατάτες, μπέικον, κεκάκια κανέλας, ανάμεικτα δημητριακά χαμηλά σε λιπαρά, γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά και φρούτα. Ο πρώτος μπουφές είχε τα τρόφιμα από τα υγιεινότερα στα λιγότερο υγιεινά, ενώ ο δεύτερος μπουφές τα είχε αντίθετα. Πάνω από το 75% των συνδαιτυμόνων έβαλε στο πιάτο του τα τρία πρώτα τρόφιμα που είδε πρώτα στο μπουφέ και αυτά τα τρόφιμα αποτέλεσαν τα δύο τρίτα του συνολικού γεύματος. Οπότε όταν βρίσκεστε σε μπουφέ κάντε πρώτα μια βόλτα να δείτε τι έχει και μετά σερβιριστείτε.

9. Πίνετε το ποτό σας σε ψηλό ποτήρι

Είναι λογικό κάποιες φορές να θέλετε ένα κοκτέιλ με το γεύμα σας. Προτιμήστε να το πιείτε σε ένα ψηλό ποτήρι και απολαύστε το αργά. Το ψηλό ποτήρι θα σας βοηθήσει να ξεγελάσετε τον εαυτό σας ότι είναι περισσότερο. Μια μελέτη του 2005 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ αποκάλυψε ότι κάποιοι μαθητευόμενοι bartenders παρατήρησαν πως το ποτό που σερβίρεται σε ένα κοντό και φαρδύ ποτήρι παίρνει 20% περισσότερη ποσότητα σε σχέση με το ψηλό και στενό ποτήρι. Πιείτε το ποτό σας λοιπόν σε ψηλό ποτήρι προσθέστε επιπλέον πάγο για να το κάνετε να μοιάζει ακόμη περισσότερο!

10. Μην αποσπάστε από άλλες ασχολίες την ώρα του γεύματος

Απενεργοποιήστε την τηλεόραση και τα smartphones σας όταν τρώτε. Μια πρόσφατη ανασκόπηση των μελετών διαπίστωσε ότι τα άτομα που παρακολουθούσαν τηλεόραση κατά τη διάρκεια του φαγητού, τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο φαγητό σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν χωρίς κάτι να τους αποσπά. Όσο για εσάς που είστε μόνιμοι κάτοικοι του γραφείου, θα πρέπει να κάνετε διάλειμμα και να φεύγετε εκτός γραφείου, διότι μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι οι άνθρωποι που έπαιζαν πασιέντζα στο υπολογιστή ενώ έτρωγαν, στο τέλος δεν ένιωθαν πλήρεις και χορτασμένοι, οπότε έτρωγαν περισσότερο μέσα στην ημέρα σε σχέση με εκείνους που δεν έπαιζαν κάποιο παιχνίδι ή δε ασχολιόντουσαν με τον υπολογιστή τους.

11. Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα

Αποδεικνύεται ότι ακόμα και οι ειδικοί στο φαγητό δεν υπολογίζουν εύκολα το μέγεθος των μερίδων. Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Cornell, 85 ειδικοί διατροφής συγκεντρώθηκαν για να φάνε ένα παγωτό ώστε να γιορτάσουν την επιτυχία ενός συναδέλφου τους. Τυχαία τους δόθηκε από ένα μπολ μικρό ή μεγάλο και μία μεγάλη ή μικρή σέσουλα για να σερβίρουν το παγωτό τους. Στη συνέχεια, οι διατροφολόγοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν μια σύντομη έρευνα, ενώ οι ερευνητές της μελέτης ζύγιζαν κρυφά τα κύπελλά τους. Εκείνοι που είχαν τα μεγάλα μπολ έβαλαν κατά 31% περισσότερη ποσότητα παγωτού χωρίς να το συνειδητοποιούν και εκείνοι που είχαν πάρει τη μεγάλη σέσουλα έβαλαν 14.5% περισσότερη ποσότητα παγωτού. Ηθικό δίδαγμα; Προτιμήστε να τρώτε το φαγητό σας σε ένα μικρό πιάτο ή ένα μπολ και το πιθανότερο είναι ότι θα τρώτε λιγότερο.

12. Εναλλακτικές προτάσεις αντί του γλυκού μετά το φαγητό

Πολλοί άνθρωποι περιμένουν μια γλυκιά απόλαυση στο τέλος ενός γεύματος. Μπορείτε αυτό να το αντικαταστήσετε με μια πιο υγιεινή επιλογή, όπως είναι ένα ζεστό τσάι χωρίς καφεΐνη, με γεύση μέντα, κανέλα, σοκολάτα ή κάποιο αγαπημένο σας φρούτο για να τελειώσετε το φαγητό σας με μια γλυκιά γεύση.

diettv.gr

Διατροφή

Όσες φορές κι αν έχεις υποσχεθεί στον εαυτό σου να μην υποκύψεις ξανά σε πειρασμούς γεμάτους θερμίδες είναι πολύ δύσκολο, έως και απίθανο, να το καταφέρεις.

Τί είναι όμως αυτό που σε οδηγεί συνέχεια σε αυτή την κατάσταση; Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι σίγουρα η δύναμη της συνήθειας, πόσο μάλλον αυτής που έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία σου και σου προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα, όπως το να καταναλώνεις τρόφιμα που σε ευχαριστούν. Ωστόσο, όσο δυνατή κι αν είναι η συνήθεια αυτή μπορείς να την αλλάξεις, αν μπορέσεις να διαχειριστείς σωστότερα τα λάθη που κάνεις και επιβαρύνουν την ακατάσχετη επιθυμία σου για φαγητό.


1.Παραλείπεις το πρωινό σου
Το πιο πιθανό είναι να σου συμβαίνει το αναμενόμενο, να ξυπνάς δηλαδή κάθε πρωί και, εφόσον δεν πεινάς ακόμα, να αρκείσαι σε έναν απλό καφέ. Έτσι, το μόνο που καταφέρνεις είναι να πέφτεις με τα μούτρα, αργότερα, σε οτιδήποτε βρεις μπροστά σου. Η διατήρηση των σταθερών επιπέδων της ντοπαμίνης και των σακχάρων στο οργανισμό σου είναι το άλφα και το ωμέγα για να μην έχεις λιγούρες μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έναν τρόπο: αν τρως ένα υγιεινό και πλήρες πρωινό γεύμα.


2.Όταν έχεις λιγούρες δεν τρως τίποτα

Πολλές φορές θεωρείς πως αν δεν φας αυτό που θέλεις τη στιγμή που το θέλεις, η επιθυμία σου θα χαθεί σύντομα. Όμως, δεν χρειάζεται να καταπιέζεις και να ταλαιπωρείς τον εαυτό σου με αυτό τον... βάρβαρο τρόπο. Οι... «δυο» σας, μπορείτε να βρείτε μια μέση λύση, αντικαθιστώντας τις... παρασπονδίες που σκέφτεσαι να κάνεις με μια πιο υγιεινή εκδοχή τους. Μπορείς, για παράδειγμα, αν θελήσεις να φας κάτι γλυκό, να προτιμήσεις λίγες φράουλες ή αμύγδαλα αντίστοιχα, για κάτι αλμυρό. Έτσι, θα ικανοποιήσεις τον εαυτό σου χωρίς να το παρακάνεις όμως.


3.Δεν ξέρεις το λόγο που το παθαίνεις

Το μόνο σίγουρο είναι πως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Κάθε φορά που σε πιάνει αυτή η... «κρίση» προσπαθείς, ουσιαστικά, να καλύψεις κάποιο συναισθηματικό κενό σου. Κράτησε ημερολόγιο με τις φορές που θέλεις να φας χωρίς να πεινάς, ενώ παράλληλα σημείωσε και το αν νιώθεις κουρασμένη, αγχωμένη ή απλά βαριέσαι. Σύντομα, θα καταλάβεις την πηγή του... κακού και θα μπορείς να αντιμετωπίσεις πολύ αποτελεσματικότερα το πρόβλημα.


4.Δεν συνοδεύεις αυτά που θέλεις να φας με κάτι υγιεινό

Σίγουρα, μια σωστή διατροφή δεν σημαίνει να μην τρως τίποτα, όπως, ούτε σωστό είναι να κάνεις και το αντίθετο. Να τρως δηλαδή, ανεξαιρέτως, οτιδήποτε βρεθεί μπροστά σου. Μπορείς, ωστόσο, να βρεις τη χρυσή τομή, συνδυάζοντας μια μικρή ποσότητα αυτού που επιθυμείς να φας με ένα πιο υγιεινό συνοδευτικό, όπως μια σαλάτα.


5.Το σκέφτεσαι συνεχώς

Είναι σχεδόν σίγουρο πως αν θελήσεις να φας κάτι συγκεκριμένο και το μόνο που κάνεις είναι να σκέφτεσαι μόνο αυτή σου την επιθυμία, τότε λυπούμαστε αλλά, δεν θα το γλιτώσεις. Η μόνη εφικτή λύση είναι να αποσπάσεις την προσοχή σου, απασχολούμενη με κάτι άλλο, όπως το να κάνεις ένα μικρό περίπατο ή να παίξεις ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Είναι βέβαιο, πως σε λίγα λεπτά θα το έχεις ήδη ξεχάσει.


6.Δεν κρατάς μακριά τους πειρασμούς

Ας υποθέσουμε πως είναι αργά το βράδυ και ξαφνικά σε πιάνει η ακατανίκητη επιθυμία να φας ένα μπισκότο. Όσο κι αν θέλεις να το κάνεις, το πιο πιθανό είναι να μην βγεις από το σπίτι σου εκείνη την ώρα αποκλειστικά γι' αυτό το λόγο, οπότε μάλλον δεν θα φας τελικά. Αν όμως τα μπισκότα βρίσκονται στο ντουλάπι σου πιστεύεις πως θα... την γλιτώσεις; Η ερώτηση ήταν ρητορική, ανάλαβε τα αντίστοιχα μέτρα!


7.Κάνεις αυστηρή δίαιτα

Το να ακολουθείς μια αυστηρή δίαιτα που, όταν φτάσει στο τέλος της, θα σε κάνει να πέσεις με τα μούτρα στο φαγητό ξανά δεν έχει πραγματικά κανένα λόγο ύπαρξης. Μπορείς απλά να κάνεις μια πιο υγιεινή διατροφή, συμπεριλαμβάνοντας, σε μικρές ποσότητες πάντα, οτιδήποτε περνάει από το μυαλό σου ως επιθυμία.


8.Δύο βασικοί ένοχοι: Instagram και Pinterest

Εντάξει, δεν θα κατηγορήσουμε ακριβώς αυτά τα κοινωνικά δίκτυα, απλά αν είσαι αρκετά επιρρεπής στο νόστιμο φαγητό και έχεις το συνήθειο να παρακολουθείς φωτογραφίες καλοστημένων πιάτων σε αυτές τις σελίδες, κάποια στιγμή θα παρασυρθείς. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, οι φωτογραφίες γευμάτων πλούσιων σε θερμίδες είναι περισσότερο ζηλευτές από τις αντίστοιχες με πιάτα χαμηλών θερμίδων, οπότε είναι πανεύκολο, βλέποντάς τα, να θελήσεις να τρέξεις στο πλησιέστερο... φαγάδικο.

 

queen.gr

Διατροφή

Βρισκόμαστε πλέον για τα καλά στο φθινόπωρο και η εποχή των ιώσεων, που βάζουν σε δοκιμασία το ανοσοποιητικό μας σύστημα, βρίσκεται προ των πυλών. Ένα υγιές και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μας προστατεύσει από παθογόνα βακτήρια και ιούς, γλυτώνοντας μας από την ταλαιπωρία των συμπτωμάτων που συνοδεύουν τις εν λόγω λοιμώξεις.

Η διατροφή, παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από τα κρυολογήματα και τις ιώσεις, καθώς πολλά θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ άλλα έχουν συσχετιστεί με τη φυσική ενίσχυσή του.

Δείτε λοιπόν παρακάτω ποια θρεπτικά συστατικά μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, προσφέροντας προστασία από τις ιώσεις και τα κρυολογήματα της χειμερινής περιόδου:

Πρωτεΐνη:

Αποτελεί απαραίτητο στοιχείο του αμυντικού μας μηχανισμού, καθώς παρέχει τα απαραίτητα αμινοξέα για τη σύνθεση των αντισωμάτων. Προτείνεται η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνη, με ιδιαίτερη έμφαση στις πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, όπως άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, πουλερικά, αυγά, ψάρια και θαλασσινά.

Καροτενοειδή:

Βρίσκονται σε υψηλή περιεκτικότητα σε τρόφιμα όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι, το μπρόκολο, οι πιπεριές, τα βερύκοκα και το αυγό. Ειδικότερα, το β-καροτένιο αποτελεί πρόδρομο μόριο της βιταμίνης Α, η οποία συμμετέχει στην άμυνα του οργανισμού διατηρώντας την υγεία και φυσιολογική λειτουργία του βλεννογόνου του δέρματος, της στοματικής κοιλότητας, του γαστρεντερικού σωλήνα και των πνευμόνων.

Βιταμίνη C:

Συμβάλλει στην προστασία και την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, ενεργοποιώντας την παραγωγή αντισωμάτων κι ενισχύοντας τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πλούσιες πηγές της είναι τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, το ακτινίδιο, οι κόκκινες πιπεριές, η ντομάτα και το μπρόκολο.

Βιταμίνη Ε:

Δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και βελτιώνοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Βρίσκεται σε φυτικά έλαια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης.

Ψευδάργυρος:

Συμμετέχει στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς είναι απαραίτητο συστατικό για τη λειτουργία των κυττάρων του. Πλούσιες πηγές ψευδαργύρου είναι τα θαλασσινά, το άπαχο κρέας και τα πουλερικά, καθώς επίσης και τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Σελήνιο:

Αποτελεί δομικό συστατικό ενζύμων και πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην άμυνα του οργανισμού και την αντιοξειδωτική του ικανότητα. Πλούσιες πηγές σεληνίου είναι τα καρύδια, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα εντόσθια, το βοδινό κρέας και τα πουλερικά. Επιπλέον, τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν σελήνιο, ωστόσο η ποσότητά του εξαρτάται από το έδαφος στο οποίο καλλιεργήθηκαν, επομένως μπορεί να υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση ανάλογα με την προέλευσή τους.

Προβιοτικά:

Περιέχονται σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινόγαλα, καθώς και σε άλλα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κρασί, η μπύρα ή το τουρσί. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι τα προβιοτικά συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 neadiatrofis.gr

Διατροφή

Πειράματα έχουν δείξει ότι, για μερικούς ανθρώπους, τα κέντρα του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται από τις εθιστικές ουσίες, όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη, είναι τα ίδια με αυτά που ενεργοποιούνται από τα τρόφιμα, ειδικά τα πολύ εύγευστα.

Όπως είναι η ζάχαρη, το λίπος και το αλάτι. Επιπλέον, πολλές τροφές, όπως και οι εθιστικές ουσίες, δημιουργούν την έκκριση της ντοπαμίνης, μια ορμόνη που προκαλεί την ικανοποίηση, την ευχαρίστηση και την ευφορία.

Άρα, μόλις βιώσετε την ευχαρίστηση που συνδέεται με αυξημένη μετάδοση της ντοπαμίνης, από την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, αισθάνεστε σύντομα την ανάγκη να φάτε και πάλι!

Επίσης, τα σήματα ανταμοιβής, από τις εξαιρετικά εύγευστες τροφές, μπορεί να αντικαταστήσουν τα σήματα της πληρότητας και της ικανοποίησης. Ως αποτέλεσμα, να συνεχίζετε να τρώτε, ακόμα και όταν δεν πεινάτε. Όμως, εάν έχετε σημάδια εθισμού σε τρόφιμα, μπορεί να αναπτύξετε ανοχή σε αυτά. Άρα, τρώτε όλο και περισσότερο, ενώ οι τροφές σας ικανοποιούν όλο και λιγότερο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, ο εθισμός των τροφίμων μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην παχυσαρκία. Όσοι είναι εξαρτημένοι από τα τρόφιμα, θα συνεχίσουν να τρώνε παρά τις αρνητικές συνέπειες, όπως η αύξηση του σωματικού βάρους και οι ασθένειες. Και όπως και οι άνθρωποι που είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά ή στα τυχερά παιχνίδια, έτσι και εκείνοι που είναι εθισμένοι στο φαγητό θα έχουν πρόβλημα να σταματήσουν αυτή συμπεριφορά, ακόμα κι αν το θέλουν ή έχουν προσπαθήσει πολλές φορές.

Σημάδια του εθισμού τροφίμων:

Καταναλώνετε ορισμένα τρόφιμα, ακόμη και αν δεν είστε πλέον πεινασμένοι

Τρώτε μέχρι να νιώσετε δυσφορία

Όταν ορισμένες τροφές δεν είναι διαθέσιμες, θέλετε οπωσδήποτε να τις καταναλώσετε και κάνετε τα πάντα για να τις αποκτήσετε

Τρώτε όλο και περισσότερα τρόφιμα, για να μειώσετε τα αρνητικά συναισθήματα ή να αυξήσετε την ευχαρίστηση

jenny.gr

Διατροφή

Από το Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο, η συγκομιδή του φθινόπωρου φέρνει μια ποικιλία από υγιεινά και νόστιμα προϊόντα. Αυτή, λοιπόν η εποχή έχει από τα πιο γευστικά και θρεπτικά φρούτα, μερικά από τα οποία θα δούμε παρακάτω.

Μήλα: Αυτό το πολύτιμο φρούτο είναι μια πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Μπορείτε να τ καταναλώσετε ωμά, ψητά με σουλτανίνα, ή σε πουτίγκες, τάρτες και σε στρούντελ.

Αχλάδια: Ένα άλλο γευστικό φρούτο του φθινοπώρου. Τα αχλάδια περιέχουν μέταλλα όπως, ο ψευδάργυρος, καθώς και βιταμίνες C και E, και κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Μπορούν να κάνουν ένα θρεπτικό σνακ, είτε μόνα τους είτε με με λίγο τυρί.

Ανάμεσα στο μέγεθος ενός βατόμουρου και σταφυλιού είναι τα cranberries, τα οποία ευδοκιμούν τον Οκτώβριο μέχρι το Νοέμβριο. Έρευνες δείχνουν ότι, αυτό το φρούτο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού, να αποτρέψει ασθένειες του στόματος και να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη και των καρκίνων του πνεύμονα

Σταφύλια: Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α,C και του συμπλέγματος B και κάλιο. Έχει αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης που βρίσκεται στη φλούδα του. Περιέχει επίσης, κάποια μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό και βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, συμβάλλει στη μείωση των καρδιακών παθήσεων και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θρομβώσεων.

Ακτινίδια: Αυτά τα μικρά αλλά νόστιμα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο, χαλκό, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και μαγγάνιο. Επίσης, βοηθάνε στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, συμβάλλουν στη μείωση των καρδιακών παθήσεων και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο θρομβώσεων. Μπορείτε να τα προσθέσετε σε σαλάτες ή τάρτες.

Διατροφή

Το πόσο γόνιμη είναι μία γυναίκα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι και η διατροφή της.
Μία γυναίκα λοιπόν που επιθυμεί να γίνει μητέρα καλό είναι να εντάξει στο καθημερινό της διαιτολόγιο τις παρακάτω τροφές που θα την κάνουν πιο γόνιμη.

• Φρούτα και λαχανικά.

• Αντικαταστήστε τη μαργαρίνη και τα ζωικά λίπη με ελαιόλαδο και καλαμποκέλαιο.

• Ελαττώστε το ρύζι, τα μακαρόνια και το λευκό ψωμί.

• Σταματήστε να πίνετε ζαχαρούχα αναψυκτικά.

• Καθόλου αλκοόλ.

• Καλό είναι να τρώτε σπιτικό φαγητό και όχι απ' έξω.

• Επιλέξτε τουλάχιστον 5 μερίδες τροφίμων ολικής άλεσης την ημέρα και περιορίστε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος.

• Τα λιπαρά ψάρια ευνοούν τη γονιμότητα και κάνουν καλό και στο σπέρμα.

• Ναι στα γαλακτοκομικά καθώς περιέχουν ασβέστιο.

• Μην ξεχνάτε να πίνετε φυσικούς χυμούς από πορτοκάλι.

• Φάτε άφοβα ξηρούς καρπούς.

mothersblog.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή