Ιανουαρίου 17, 2019

Διατροφή

Η κακή διατροφή έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία εδώ και χρόνια, αλλά νέα έρευνα τη συσχετίζει και με την απώλεια της όσφρησης.

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα διαπίστωσαν ότι η πρόχειρη και πλούσια σε λιπαρά διατροφή μπορεί να διαταράξει την αίσθηση της όσφρησης.

Σύμφωνα με τα πειράματα που διεξήγαγαν σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι εκείνα που τρέφονταν καθημερινά επί έξι μήνες με μια κατεξοχήν πρόχειρη διατροφή δεν είχαν την ικανότητα να αναγνωρίσουν συγκεκριμένες μυρωδιές, έχοντας χάσει περίπου το 50% των νευρώνων που εμπλέκονται στην αναγνώριση των οσμών.

Είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές κατάφεραν να δείξουν ότι υπάρχει ένας συσχετισμός ανάμεσα στην κακή διατροφή και την λειτουργία της όσφρησης.

Επιπρόσθετα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και όταν τα πειραματόζωα μπήκαν σε δίαιτα και επανήλθαν στο φυσιολογικό τους βάρος, η αίσθηση της όσφρησής τους παρέμενε μειωμένη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Journal of Neuroscience.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να διαπιστώσουν κατά πόσο η άσκηση μπορεί να μειώσει την αρνητική επίδραση της κακής διατροφής στην όσφρηση, καθώς και κατά πόσο το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να προκληθεί από μια διατροφή με πολλή ζάχαρη.

vita.gr

Διατροφή

Η ρίγανη και το δενδρολίβανο έχουν πολύτιμες αντιδιαβητικές ιδιότητες. Σε ποιες περιπτώσεις όμως αυτές είναι οι πιο ισχυρές;

Εργαστηριακές έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα συστατικά που έχει η ρίγανη και το δενδρολίβανο έχουν παρόμοια δράση με συνταγογραφούμενα αντιδιαβητικά φάρμακα. Πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα βότανα αυτά θα μπορούσαν να παρέχουν ένα φυσικό τρόπο ρύθμισης της γλυκόζης του αίματος για τους πάσχοντες από διαβήτη.

Σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Journal of Agricultural and Food Chemistry της Αμερικανικής Εταιρίας Χημείας οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο τρόπος καλλιέργειας των βοτάνων διαφοροποιεί την θεραπευτική τους δύναμη.

Οι ερευνητές εξέτασαν τέσσερα διαφορετικά είδη βοτάνων, είτε καλλιεργούμενα σε θερμοκήπιο είτε αποξηραμένα βότανα που πωλούνται στο σούπερμαρκετ, προκειμένου να διαπιστώσουν ποια ήταν πιο δραστικά όσον αφορά την παρεμπόδιση της δράσης ενός ενζύμου που σχετίζεται με τον διαβήτη (και το οποίο αποτελεί στόχο της αντιδιαβητικής αγωγής).

Το ενδιαφέρον αποτέλεσμα της έρευνάς τους ήταν ότι παρότι τα βότανα που καλλιεργούνταν σε θερμοκήπιο ήταν πιο πλούσια σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, εντούτοις τα σκευάσματα του εμπορίου με ελληνική – και μεξικανική - ρίγανη και δενδρολίβανο ήταν πιο δραστικά όσον αφορά την αντιδιαβητική τους δράση.

Επομένως έχουμε ένα πολύ καλό λόγο να ρίχνουμε άφθονη δική μας ρίγανη, αλλά και δενδρολίβανο στο φαγητό μας!

vita.gr

Διατροφή

 Επιβάλλεται κάθε σας γεύμα να συνοδεύεται από λαχανικά και πρωτεΐνη. Καρότα, χόρτα, ντομάτες, μελιτζάνες οποιοδήποτε λαχανικό μπορεί να είναι ως συνοδευτικό με το ψάρι ή το κρέας σας αλλά και μαγειρευτό μόνο του. Επιπλέον μην ξεχνάτε ότι το καλοκαίρι αναζητάτε ελαφριά φαγητά. Τα γεμιστά, το μπριάμ, τα παπουτσάκια είναι κάποια λαδερά φαγητά που τα προτείνουμε για το μεσημεριανό σας, για να σας χαρίσουν τις θερμίδες που πρέπει και να σας γεμίσουν με θρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ειδικοί υποστηρίζουν να τρώτε τα λαχανικά ωμά και όχι ψητά. Με αυτόν τον τρόπο λαμβάνεται όλα τα θρεπτικά συστατικά-βιταμίνες που περιέχονται.

Επίσης δεν πρέπει να αμελείτε το σχολαστικό πλύσιμό τους. Ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αρκετούς μικροοργανισμούς, οι οποίοι πρέπει να επιβάλλονται με το πλύσιμο. Τοποθετήστε τα κάτω από τρεχούμενο νερό και πλύντε τα με τα χέρια σας.

Τέλος ένα χρωματιστό πιάτο μπορεί να είναι και ένα πιάτο γεμάτο φρούτα. Είναι μία πρόταση για δείπνο ή snack. Κόψτε διάφορα αγαπημένα σας φρούτα σε ένα μπολ, βάλτε μία κουταλιά μέλι και γιαούρτι αν θέλετε και απολαύστε ένα υπέροχο, χαμηλό σε θερμίδες, δροσερό snack ή βραδινό.

Γενικότερα αποφεύγετε το βράδυ τις πολλές θερμίδες. Θα διαπιστώσετε ότι αυτός είναι ένας τρόπος να χάσετε βάρος, χωρίς ιδιαίτερο κόπο! Ενδείκνυται να τρώτε το τελευταίο σας γεύμα μέχρι τις 9 το βράδυ και να μην ξαπλώνετε αμέσως στο κρεβάτι σας.

jenny.gr

Διατροφή

Είστε κατά του solarium, αλλά σας αρέσει το βαθύ μαύρισμα; Το σοκολατένιο χρώμα περνάει από το πιάτο σας. Οι επιστήμονες λένε πως όταν τρώτε τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, έχετε πιο δυνατά μαλλιά και νύχια και πιο λαμπερή επιδερμίδα
Ντομάτες
Είναι νόστιμες, υγιεινές και σας προστατεύουν από το ερύθημα.Οι δερματολόγοι συμφωνούν πως όταν τρώτε φρούτα κα λαχανικά, που έχουν κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, αποκτάτε πιο εύκολα ένα φυσικό, ομοιόμορφο μαύρισμα.

Αγγούρι
Είναι ένα από τα πιο «ενυδατικά» λαχανικά, αφού η περιεκτικότητά του σε νερό φτάνει το 95%. Περιέχει βιταμίνη C και καφεϊκό οξύ, που βοηθούν στην ανακούφιση του δέρματος από ενοχλήσεις και οιδήματα. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, χρησιμοποιείται συχνά για τα πρησμένα μάτια και τα εγκαύματα.
Σπανάκι
Το σπανάκι και το αγριολάχανο περιέχουν μεγάλες ποσότητες β καροτίνης, που βοηθούν την όψη της επιδερμίδας και ενισχύουν το φυσικό μαύρισμα, σύμφωνα με αμερικανούς διατροφολόγους.

Καρότα
Περιέχουν 87% νερό και μεγάλες ποσότητες σε β-καροτένιο. Ενυδατώνουν το δέρμα και σας βοηθούν να μαυρίσετε ομοιόμορφα. Έχει βρεθεί ακόμη πως τα συστατικά τους έχουν αντικαρκινική δράση για το δέρμα.

Βερίκοκα
Είναι πλούσια σε β-καροτένιο και λυκοπένιο. Βοηθούν τόσο στην ενίσχυση του μαυρίσματος, όσο και στην αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού και του δέρματος.

Σκούρα πράσινα λαχανικά
Το μπρόκολο, το σπανάκι και το σπαράγγι είναι τα τρία λαχανικά που βοηθούν σημαντικά στην παραγωγή μελανίνης.

Γλυκοπατάτες
Περιέχουν το ισχυρό αντιοξειδωτικό καροτίνη που σας βοηθάει να μαυρίσετε, χωρίς να ιδρώσετε. Σε μια έρευνα που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ζητήθηκε από κάποιους μαθητές να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά, που περιέχουν β καροτίνη για μήνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες, είχαν πιο βαθύ, φυσικό μαύρισμα.

Eλαιόλαδο
Για την καλύτερη απορρόφηση του β-καροτένιου από τον οργανισμό, πρέπει να συνοδεύετε τις τροφές και ιδιαίτερα τα λαχανικά με ελαιόλαδο. Ακόμη μην ξεχνάτε να καταναλώνετε τα φρούτα και τα λαχανικά φρέσκα, γιατί το β-καροτένιο είναι ευαίσθητο και χάνεται όταν τα τρόφιμα αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

clickatlife.gr

Διατροφή

Το κολλαγόνο είναι ένας τύπος πρωτεΐνης, και συνεργάζεται με την κερατίνη για να παρέχει στο δέρμα την δύναμη, την απαλότητα, την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητα που χρειάζεται...

Παράγεται τόσο στο δέρμα όσο και σε άλλα μέρη του σώματος. Όταν είστε νέοι, έχετε άφθονο κολλαγόνο στο σώμα σας, και αυτός είναι ο λόγος που τα παιδιά έχουν λαμπερά μαλλιά και λεία επιδερμίδα. Όσο μεγαλώνετε, μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό και το δέρμα χάνει σταδιακά τη "ζωντάνια" που είχε.

Σε γενικές γραμμές η παραγωγή κολλαγόνου αυξάνεται αν ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ωμέγα λιπαρά οξέα και μέταλλα.Δείτε τις ουσίες και τις βασικές ομάδες τροφών που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας στην παραγωγή κολλαγόνου:

Το σελήνιο προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία και προωθεί την παραγωγή της γλουταθειόνης. Η γλουταθειόνη είναι ένα σούπερ ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει την φθορά του κολλαγόνου και της ελαστίνης, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, που βλάπτουν τα κύτταρα του δέρματος.

Ο ψευδάργυρος μειώνει την ξηρότητα και τη φλεγμονή του δέρματος, ενώ ευνοεί την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και διατηρεί το κολλαγόνο και την ελαστίνη.Θα το βρείτε σε:Γαλοπούλα Ακτινίδια Πατάτες Σκούρα πράσινα λαχανικά (λάχανο, σπανάκι, λάχανα, σπαράγγια, μπρόκολο, πιπεριές) Κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά (ντομάτες, γλυκοπατάτες, εσπεριδοειδή, παπάγια)

Τα ωμέγα λιπαρά οξέα καταπολεμούν την ξηρότητα και βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου.Θα τα βρείτε σε, κάσιους, πεκάν, αμύγδαλα Σολομό, τόνοΑβοκάντο

Η βιταμίνη Α επιδιορθώνει την επιδερμίδα και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες Θα την βρείτε σε Καρότα Πεπόνι Γλυκοπατάτες  

Η βιταμίνη C βοηθά τον σχηματισμό του κολλαγόνου με το να μετατρέπει την προλίνη σε υδροξυπρολίνη και τη λυσίνη σε υδροξυλυσίνη που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες παράγονται την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.Θα την βρείτε σε: Κόκκινα φρούτα και λαχανικά (καρότα, οι γλυκοπατάτες, πεπόνι εσπεριδοειδή, παπάγια, ντομάτες) Σκούρα πράσινα λαχανικά (λάχανα λάχανο, σπανάκι, σπαράγγια, μπρόκολο, πιπεριές) ακτινίδια πατάτες

Η βιταμίνη Ε διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου.Θα την βρείτε σε:Φυλλώδη πράσινα λαχανικά Ηλιόσπορους Αμύγδαλα

Οι κατεχίνες είναι θρεπτικά συστατικά που δρουν ως αντιοξειδωτικά και εμποδίζουν τη διάσπαση του κολλαγόνου.Θα τις βρείτε σε:Πράσινο Τσάι

Οι ανθοκυανιδίνες είναι θρεπτικά συστατικά που ενδυναμώνουν το κολλαγόνο, συνδέοντας τις ίνες μαζί.Θα τις βρείτε σε:Σκούρα μούρα όπως τα σμέουρα, τα βατόμουρα, τα κεράσια, τα βατόμουρα και τη μαύρη σταφίδα

Το πυρίτιο είναι ένα μέταλλο που θεραπεύει τον συνδετικό ιστό.Θα το βρείτε σε:Αγγούρι

Το λυκοπένιο δρα όπως και τα αντιοξειδωτικά. Αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και προστατεύει του δέρμα μας από την ακτινοβολία του ήλιου.Θα το βρείτε σε:Κόκκινα λαχανικά - κόκκινες πιπεριές, παντζάρια, ντομάτες

Πηγή: onmed.gr

Διατροφή

Η Δύναμη και οι Ευεργετικές Ιδιότητες των Βιταμινών Β (Β12, Β6 και Φολικό Οξύ)Β12, Β6 και Φολικό Οξύ

Αν θέλουμε να επιβραδύνουμε τη γήρανση του οργανισμού μας, σίγουρα χρειαζόμαστε τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Σύμφωνα με έρευνες, μπορούμε να ξεχωρίσουμε την βιταμίνη Β12, Β6 και το φολικό οξύ ή φυλλικό οξύ, ως τις πλέον σημαντικές λόγω των σπουδαίων αντιγηραντικών τους ιδιοτήτων.

Για παράδειγμα, μια ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12, μπορεί να φθείρει σταδιακά το μυαλό του ανθρώπου, μιας και είναι ουσιαστική για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Πρόκειται για μια διαταραχή γνωστή και ως ατροφική γαστρίτιδα, η οποία επηρεάζει εξ’ ολοκλήρου μόνο τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, καθώς αυξάνεται η ηλικία μας, λόγω του ότι το στομάχι μας εκκρίνει προοδευτικά λιγότερο υδροχλωρικό οξύ, πεψίνη και ενδογενή παράγοντα, μια πρωτεΐνη απαραίτητη για την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 από τις τροφές.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 συνήθως έχει τα ίδια συμπτώματα με τη γεροντική άνοια ή τη νόσο Αλτσχάιμερ, αφού όταν βρίσκεται στα κατώτατα όρια των φυσιολογικών τιμών του αίματος προκαλεί την εμφάνιση αρκετών συμπτωμάτων νευρολογικών διαταραχών, όπως είναι η απώλεια μνήμης.

Την βιταμίνη Β12 την βρίσκουμε μόνο σε ζωικές τροφές, όπως το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ πολλές φορές μετά την ηλικία των πενήντα, συνίσταται και η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης Β12 ως επιπρόσθετη αντιγηραντική προστασία.

Το φολικό οξύ ή βιταμίνη Β9, αποτελεί επίσης ένα πολύ ισχυρό όπλο κατά της γήρανσης, συμβάλλοντας σημαντικά στην υγεία του δέρματος, στην αντιμετώπιση της αναιμίας και στην διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου, καθώς αυξάνεται η ηλικία του ανθρώπου.

Παράλληλα μας κάνει λιγότερο ευάλωτους στην καρδιαγγειακή νόσο, λόγω της ικανότητας της να κρατά σε χαμηλά επίπεδα αλλά και να διασπά την ομοκυστεΐνη, μίας πρωτεΐνης του αίματος, η οποία θεωρείται πολύ συχνά υπεύθυνη για τις καρδιοπάθειες.

Συνεπώς, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β αυξάνει επικίνδυνα τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, οδηγώντας στην απόφραξη των αρτηριών.

Επιπλέον, πολλές μελέτες δείχνουν ότι το φολικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή, ή ακόμη και στην αναστροφή του καρκίνου, ίσως λόγω της ικανότητάς του να εμποδίζει την εξέλιξη μιας διαδικασίας που ενεργοποιεί τα καρκινικά γονίδια.

Επομένως, μια ανεπάρκεια σε φολικό οξύ μπορεί να μας κάνει πιο επιρρεπείς σε διάφορες μορφές καρκίνου, καθώς και στη δημιουργία πολυπόδων, που αποτελούν συνήθως το πρώτο στάδιο για την ανάπτυξη καρκίνου.

Το φολικό οξύ το συναντάμε σε τροφές όπως τα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια, το συκώτι, τα δημητριακά, το αβοκάντο, τα ξερά φασόλια, τα αυγά, τα ακτινίδια, τα αμύγδαλα, κ.α.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στην διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του δέρματος και της λίπανσής του, στην ανανέωση των κυττάρων αλλά και τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας, προλαμβάνοντας έτσι την πρόωρη γήρανση και την ξηροδερμία.

Επίσης, η βιταμίνη Β6 συμβάλλει σημαντικά στην ταχύτερη επούλωση του δέρματος σε περιπτώσεις κακώσεων ή εγκαυμάτων.

Γι’ αυτό και σε περιπτώσεις σοβαρής έλλειψης της συγκεκριμένης βιταμίνης, παρατηρούνται δερματικά προβλήματα, πληγωμένες άκρες των χειλιών και ευαισθησία στις μολύνσεις.

Μια ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 (πυριδοξίνη) μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή Τ-λεμφοκυττάρων και αντισωμάτων, με αποτέλεσμα την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και των διανοητικών λειτωργιών, στην εμφάνιση καρδιολογικών προβλημάτων και στην προσβολή από διάφορες λοιμώξεις, νόσους, ή ακόμη και καρκίνου.

Τέλος, οι βιταμίνες Β6 και Β12 δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελούν πολύτιμους συμμάχους για τις γυναικείες ορμόνες και την εξισορρόπησή τους, ενώ πολλές φορές συμπτώματα κατάθλιψης σε γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά υποδηλώνουν έλλειψη της βιταμίνης Β6.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6 είναι το γάλα, το κρέας, τα ψάρια, τα μη επεξεργασμένα δημητριακά, η σόγια, το καλαμπόκι, οι ξηροί καρποί, οι μπανάνες, οι γλυκοπατάτες και τα δαμάσκηνα.

Καταναλώνετε ψωμί και προϊόντα από αλέυρι ολικής αλέσεως, μιας και η επεξεργασία του προκειμένου να γίνει άσπρο, μειώνει κατά 85% την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Β6.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι σε κανονική διαδικασία ψησίματος των τροφίμων, χάνεται γύρω στο 40% βιταμίνης Β6, λόγω της χαμηλής αντοχής της σε υψηλές θερμοκρασίες.

antigiransi.com

Διατροφή

Κι όμως είναι αλήθεια! Δεν χρειάζονται εξαντλητικές δίαιτες για να δεις στη ζυγαριά σου να κατεβαίνει. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να τρως σωστά (και έξυπνα), υιοθετώντας στην διατροφή σου τροφές χαμηλές σε λιπαρά που σου κόβουν την όρεξη και θα δεις τα νούμερα στη ζυγαριά να πέφτουν.

Διάβασε ποιες είναι λοιπόν αυτές οι σούπερ τροφές που έχουν την μαγική ιδιότητα να σε χορταίνουν και εξόπλισε την κουζίνα, τη τσάντα αλλά και το γραφείο σου με αυτές, έτσι ώστε να τις έχεις πάντα εύκαιρες:

Μήλο (80 θερμίδες το ένα)

Τόνος σε νερό (120 θερμίδες ανά 100 γρ.)

Πορτοκάλια(60 θερμίδες το ένα )

Ντοματίνια (24 θερμίδες το ένα)

Βραστή πατάτα (100 θερμίδες η μία)

Καφεΐνη (0 θερμίδες, αν είναι σκέτος)

Αμύγδαλα (126 θερμίδες τα 10)

Λιναρόσπορος (60 θερμίδες η κουταλιά)

Σολομός (197 ανά 100 γρ)

Γκρέιπφρουτ ροζ (74 θερμίδες το ένα)

Ραδίκια άγρια βρασμένα (34 θερμίδες το φλιτζάνι)

Σταφύλια (70 θερμίδες ανά 100 γρ.)

Ασπράδια αυγών (36 θερμίδες τα 2)

Βρώμη (70 θερμίδες οι 2 κουταλιές)

Nερό (0 θερμίδες)

Πάντως το δικό μας δοκιμασμένο tip για να… χορτάσουμε τις λιγούρες, είναι ένα δροσερό μήλο αλλά και μια χούφτα αμύγδαλα.

Διατροφή

Κάμπινγκ, σκηνούλα, κυματάκια σε απόσταση χειρός, φωτίτσες, κιθάρες, τσίγκινα πιάτα και μυρωδιά από καρπούζι να ανακατεύεται με το άρωμα της νοτισμένης άμμου… Αν έχεις (ξανα)πάει κάμπινγκ, είτε οργανωμένο είτε ελεύθερο, ξέρεις πώς άλλο είναι να το ζεις κι άλλο να στο περιγράφουν. Αν έχεις ξαναπάει ξέρεις για την ελευθερία και τις αμέτρητες όμορφες στιγμές που μπορεί να σου χαρίσει το να επιλέξεις αυτού του είδους τις διακοπές.

Αν έχεις πάει με παρέα, αλλά όχι με τον καλό σου, εδώ θα βρεις μερικές συμβουλές, για όλα εκείνα τα άβολα που μπορεί να σου τύχουν και πώς να τα βγάλεις πέρα.

Αν δεν έχεις ξαναπάει (γενικώς), πόσω μάλλον με τον καλό σου, η ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου, είναι μία: πόσο πιστεύεις ότι θα σου αρέσει, αυτό το είδος των διακοπών; Αν η απάντηση είναι έστω και λίγο αρνητική, αν είσαι καλομαθημένη και μερικές μέρες (τόσο) κοντά στη φύση σε αγχώνουν – και μάλιστα με κάποιον που ακόμη η «μαγεία» μεταξύ σας εξαρτάται από όλα τα αγαθά της πολιτισμένης ζωής – τότε άσε το σακίδιο σου κάτω και συζήτα το ξανά μαζί του (δεν χάθηκαν οι ξενώνες, βρε αδερφέ).

Αν, όμως, η περιπετειώδης φύση σου και ο έρωτας σου για εκείνον σε έχουν ήδη στείλει στις αετοράχες κι αν είσαι έτοιμη να δοκιμάσεις ένα άλλο ενδιαφέρον στιλ διακοπών (εντάξει, δεν θα πρωταγωνιστήσεις και στο “Survivor”), τότε εξοπλίσου με όλα εκείνα που θα σου χρειαστούν (βάλε τα ψηλοτάκουνα πίσω στο κουτί τους) και ρίξε μια ματιά στο… savoir vivre του καλού κατασκηνωτή, ειδικά αν είναι ζευγαρωμένος.

- Πριν φύγεις φορτωμένη με μπαγκάζια και είδη πρώτης ανάγκης, σιγουρέψου ότι μπορείς να διανυκτερεύσεις και να κάνεις (περίπου) ό,τι θα έκανες και στο σπίτι σου μέσα σε μία σκηνή. Αν το σπίτι σου (ή το σπίτι κάποιου φίλου σας) διαθέτει κήπο, κάντε μία πρόβα τζενεράλε εκεί. Στην περίπτωση που νιώθεις ότι όλα πάνε στραβά, το σπίτι σου απέχει δυο βήματα και το κρεβατάκι σου σε περιμένει. Γενικώς, πριν φύγετε ενημερώσου για όλα όσα πρέπει να έχεις μαζί σου και για τις εναλλακτικές σας σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.

- Από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να έχεις υπ’ όψιν σου – και ειδικά αν το πάτε για ελεύθερο camping, οπότε είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει γεννήτρια, άρα να τη βγάζετε με φακούς και φωτίτσες – είναι να θυμάσαι ότι οι φακοί για κανέναν λόγο δεν μένουν ανοιχτοί μέσα στη σκηνή. Ο λόγος; Για θυμήσου όταν ήσουν μικρή που σου άρεσε το θέατρο σκιών; Ε, τώρα (και αν αφήσεις τον φακό ανοιχτό μέσα στη σκηνή) ο… Καραγκιόζης θα είσαι εσύ και μάλιστα σε ερωτικό παροξυσμό. Το οποίον σημαίνει ότι εσύ και ο αγαπημένος σου θα «κόβετε εισιτήρια», χωρίς να το θέλετε.

- Θυμήσου, ότι είτε οργανωμένο είναι το camping είτε ελεύθερο, θα πρέπει να συνηθίσεις, ό,τι κάνεις, να το κάνεις με «σιγαστήρα». Κοινώς, ψιθυριστά. Με λίγα λόγια είτε θες να… βογκήξεις είτε θες να γκρινιάξεις είτε θες να γελάσεις – σε ώρες κοινής ησυχίας (και μη) το κάνεις ψιθυρίζοντας. Ή στα μουγγά. Αν αυτό σου φαίνεται ότι έχει βαθμό δυσκολίας, απλώς σκέψου ότι η επόμενη σκηνή είναι στα 20-30 μέτρα, οπότε ξανασκέψου πόσο δυνατά θες να φωνάξεις.

- Πάρε μεγάλο υπνόσακο, από αυτούς που γίνονται… διπλή κουβέρτα και κλείνουν με φερμουάρ. Εκτός από το ότι μπορείτε να τον… χρησιμοποιήσετε μαζί και όχι για να κοιμηθείτε απαραιτήτως, είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανεβάσεις τη θερμοκρασία στη σκηνή, ειδικά τις υγρές νύχτες που με το σεντονάκι, όχι μόνο θα τουρτουρίζεις, αλλά θα γίνετε και οι δυο σας «αρχαίοι» από το κρύο.

- Φιλική συμβουλή: αν είναι να μείνετε τα δυο σας, πάνω από 3-4 μέρες στο ίδιο αντίσκηνο, όσο μεγάλο κι αν είναι των δύο ατόμων, καλά θα κάνετε να ξοδέψετε ελάχιστα παραπάνω χρήματα και να πάρετε ένα, χωρητικότητας 3 ατόμων. Όσο κι αν αγαπιέστε, θέλετε λίγα τετραγωνικά παραπάνω για να νιώθετε πιο άνετα. Μην το ρισκάρεις και στριμωχτείτε. Η έλλειψη ιδιωτικότητας φέρνει γκρίνιες, οι γκρίνιες φωνές και – είπαμε – δεν είναι για να ενοχλείτε τους «γείτονες»!

- Όσο κι αν η ρομαντική σου διάθεση σου «λέει» να στήσεις τη σκηνή σας πολύ κοντά στη θάλασσα, μην το κάνεις. Θα σας το πουν, δηλαδή, και οι άλλοι κατασκηνωτές, ότι μπορεί να θέλετε να βουτάτε ποδαράκια στο νερό με το που ξεμυτάτε από τη σκηνή, αλλά το πιο πιθανό είναι η παλίρροια να σας «βουτήξει» το αντίσκηνο, να σας κάνει λούτσα γενικώς και να σας αφήσει με το… κατεστραμμένο ρομάντζο σας στο χέρι.

- Αν – λέμε, «αν» – είστε και οι δύο άπειροι από camping, καλό θα είναι να προτιμήσετε την οργανωμένη εκδοχή του και κυρίως να μην ξεμακρύνετε πολύ από τους άλλους. Όσο ερωτευμένοι κι αν είστε, μην είστε προκλητικοί. Πάντα θα υπάρχουν παράξενοι που θα βρουν αφορμή να σας την «πουν» ή απλώς να ξεροσταλιάζουν κοιτώντας σας. Κι αυτό είναι κάτι που δεν θες, κυρίως για να μη χαλάσει η διάθεση σου κι η ρομαντική ατμόσφαιρα εντός και εκτός αντίσκηνου.

- Να θυμάσαι ότι το οργανωμένο camping παρέχει ασφάλεια – ε, και κάποιες ανέσεις παραπάνω – όμως, το προτιμούν και οικογένειες με παιδάκια που αν δεν βρίσκονται κάτω από τη σωστή επιτήρηση, μπορεί και να βρεθούν έξω από τη σκηνή σας. Το ελεύθερο, πάλι, το προτιμούν ζευγάρια και παρέες και επιτρέπει περισσότερους «ελιγμούς» σε ό,τι αφορά τη συμβίωση σας με άλλο κόσμο.

- Μην ξεχνάς τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Εκτός από ένα μικρό φαρμακείο, στοκ από… προφυλακτικά και δεύτερο σεντόνι, θυμήσου να αερίζεις συχνά τη σκηνή, να έχεις σακουλίτσες για τα σκουπίδια σας και να μην αφήνεις ανοιχτά τρόφιμα (ειδικά γάλα). Δεν θες να έχεις επισκέπτη στο στρώμα σας το… φιδάκι τον Διαμαντή και επίσης – ειδικά αν είσαι πρωτάρα στην περιπέτεια – δεν θες να γυρίσεις στην Αθήνα σαν τον Μόγλη, το αγόρι της ζούγκλας.

- Αν βρεθείτε σε σημείο στο οποίο επιτρέπεται ο γυμνισμός, έχει καλώς. Κατά τα λοιπά, καλό θα είναι να μην περιφέρεσαι ημίγυμνη ή τσιτσίδι ανάμεσα στους λουόμενους, όσο οικεία και αν νιώσεις και καλό θα είναι να μοιραστείς και με τον αγαπημένο σου αυτόν τον βασικό – περί περιβολής – κανόνα. Αν και σπάνιο, ωστόσο είναι πιθανό κάποιους από τους γείτονες να νιώσει το ίδιο… οικεία μαζί σας και να μπείτε σε περιπέτειες, χωρίς λόγο.

Σε γενικές γραμμές να θυμάσαι ότι με το ζόρι δεν περνάμε καλά. Αν για οποιονδήποτε λόγο από τα πρώτα κιόλας βράδια αισθανθείς ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελες και νιώθεις κάτι περισσότερο από άβολα, δεν έχεις νόημα να προσποιείσαι, μόνο και μόνο για να μην τον… στενοχωρήσεις. Συζήτα το μαζί του και μετά…. γραμμή για το πρώτο πλοίο της επιστροφής. Αν πάλι ανακαλύψεις ότι αυτό το στιλ διακοπών έψαχνες μια ζωή, να περάσεις καλά και να επιστρέψεις με τις αποσκευές σου φουλ στην περιπέτεια!

joytv.gr

 

Διατροφή

Χωρίς τη σωστή ειδική διατροφή και με μόνη επιδίωξή μας τις αναγκαίες ασκήσεις στο γυμναστήριο, η πολυπόθητη γράμμωση του σώματος μας φαντάζει σχεδόν αδύνατη! Στην πραγματικότητα, οι ασκήσεις με βάρη αν και συμβάλλουν στη διαμόρφωση του μυϊκού ιστού μας, πρέπει να συνδυάζονται για ένα καλό αποτέλεσμα με πρωτεΐνες και ειδική διατροφή για γράμμωση. Άλλωστε η εμφάνιση των μυών μας αποτελεί μια υπόθεση που χρειάζεται συγκεκριμένο πρόγραμμα και αρκετή υπομονή…

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη διατροφή μας βοηθά να δημιουργήσουμε μια μυϊκή μάζα χωρίς λίπος, η οποία θα μας οδηγήσει σε ένα σώμα πιο δυνατό και γραμμωμένο. Παράλληλα όμως, πρέπει να καεί ένα μεγάλο ποσοστό του λίπους του σώματός μας, ώστε να τονιστούν οι μύες μας μέχρι το επιθυμητό σημείο. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να ξεχωρίζουμε τη διαδικασία της γυμναστικής από τη διατροφή και να παρέχουμε στο σώμα μας όλα τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία που οδηγούν σε μια τέτοια εμφάνιση.

Συχνότητα γευμάτων για άριστη γράμμωση

Τα μικρά γεύματα και η μεγάλη συχνότητά τους κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ικανά να αυξήσουν τον μεταβολισμό μας. Πέντε ή επτά γεύματα την ημέρα είναι αρκετά για να σταθεροποιήσουν το σώμα σε υψηλά ποσοστά ενέργειας και να ενεργοποιήσουν την εργασία του μεταβολισμού μας. Τα μικρά και ποικίλα γεύματα δεν θα αφήσουν ποτέ τον οργανισμό μας να πεινάσει, ενώ ταυτόχρονα θα τον γεμίσουν με πρωτεΐνες.

Η γράμμωση του σώματός μας χωρίς πρωτεΐνες είναι αδύνατη! Για ένα άμεσο αποτέλεσμα στους μύες μας πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά 450 γραμμάρια του βάρους μας, με σκοπό την ανάπτυξη του σώματός. Βέβαια για γρήγορα αποτελέσματα πρέπει να μειώσουμε τις θερμίδες της ημέρας κατά 10 ή 20%.

Ειδικότερα, οι συνολικές θερμίδες από τη διατροφή μας πρέπει να προέρχονται από 40-45% πρωτεΐνη, 30-35% υδρογονάνθρακες και 20-25% λιπαρά. Όσον αφορά τα τελευταία, καλό είναι να καταναλώνουμε ο,τι διαθέτει ωμέγα 3 λιπαρά οξέα όπως το λάδι ελιάς, το ψάρι και αβοκάντο, τροφές δηλαδή που μας προσφέρουν ενέργεια και αισθήματα ολοκλήρωσης.

Συμβουλές για γρήγορη γράμμωση

Πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό ώστε να ενυδατώσουμε το σώμα μας. Έτσι θα γεμίσουμε με ενέργεια και θα βοηθήσουμε το μοίρασμα των συστατικών σε όλο το σώμα.
Καλό είναι να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά, το αλκοόλ και τον καφέ και γενικότερα όλες τις υγρές θερμίδες.
Ας πούμε όχι στο έτοιμο και γεμάτο συντηρητικά φαγητό, το οποίο διαθέτει πολλές θερμίδες και βλάπτει την υγεία μας.
Απαραίτητο είναι να ενσωματώσουμε στη διατροφή μας διάφορες πρωτεΐνες που βρίσκονται στα αυγά, στο στήθος από κοτόπουλο, στα φιλέτα μεγάλων ζώων, στο κότατζ τυρί, στα μαύρα φασόλια και φακές και στα λιπαρά ψάρια, όπως είναι ο τόνος και η σαρδέλα.
Στη συγκεκριμένη διατροφή πρέπει να τρώμε με μέτρο ο,τι γαλακτοκομικό. Παράλληλα, πρέπει να αποφεύγουμε τα δημητριακά με ζάχαρη (μόνο δημητριακά βρώμης) και να τρώμε μόνο αποξηραμένα φρούτα.

Καλό είναι να μην κόψουμε πολλές θερμίδες αμέσως γιατί θα πετύχουμε την επιβράδυνση όχι μόνο το μεταβολικό ρυθμό μας αλλά και τη γράμμωση των μυών μας.
Είναι πολύ σημαντικό να τρεφόμαστε με περίπου 2g υδατανθράκων ανά κιλό σωματικού βάρους μέσα σε πέντε ή έξι μερίδες γευμάτων την ημέρα. Προσοχή! Σημαντικό θεωρείται να αποφεύγουμε τη λήψη υδατανθράκων στο τελευταίο μας γεύμα.

4 βασικές τροφές για άμεση γράμμωση

Άπαχο κρέας. Πρόκειται για μια ανεξάντλητη πηγή πρωτεΐνης που μας βοηθά να χτίσουμε καλύτερα το σώμα μας και να γεμίσουμε ενέργεια. Οι μοσχαρίσιες μπριζόλες, άλλωστε, αποτελούν την πρώτη επιλογή όλων των ειδικών του bodybuilding.

Ασπράδια αυγών. Θεωρούνται αποτελεσματικά σε μια διατροφή για γράμμωση. Όσα ασπράδια αυγών και να φάμε δεν κινδυνεύουμε να αυξήσουμε την χοληστερίνη μας, αφού όλη η χοληστερόλη βρίσκεται στον κρόκο του αυγού. Η πρωτεΐνη τους μας προσφέρει απεριόριστη ενέργεια.

Φυτικές ίνες. Ειδικότερα, αυτές λειτουργούν ως ασπίδες προστασίας τους σώματός μας από το υπερβολικό λίπος, ενώ παράλληλα συντελούν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της χοληστερόλης. Με αυτό τον τρόπο βοηθούν στη γρήγορη αλλά ουσιαστική απώλεια σωματικού βάρους.

Σόγια. Αποτελεί μια τεράστια πηγή πρωτεΐνης με ελάχιστα ποσοστά σε λίπη και χοληστερόλη. Για αυτό άλλωστε πολλοί την χαρακτηρίζουν ως τον προστάτη της μυϊκής μας μάζας.

https://fitnesstraining.gr

Διατροφή

Κάποτε λοιπόν λέγεται ότι στά Καυκάσια όρη ,ο προφήτης Μωάμεθ έδωσε τούς πρώτους \"σπόρους\" κεφίρ σε κάποιους νομάδες .Οι \"σπόροι\" του προφήτη φυλάχτηκαν προσεχτικά και συνέχισαν να περνούν απο γενιά σε γενιά με τον ορκο οτι ποτέ δεν θα αποκαλυφθεί το μυστικό τους.

Για αιώνες οι νομαδικές αυτές φυλές του Καυκάσου δεν δέχτηκαν να μοιραστούν με κανέναν αλλο το \"μυστικό\".

Οι λίγοι ταξιδευτές τότε άκουγαν τις παράξενες ιστορίες για ένα ασυνήθιστο
ζυμωμένο ποτό το οποίο λεγόταν οτι είχε μαγικές ιδιότητες πάνω στήν ανθρώπινη υγεία.

Τελικά το μυστικό διέρευσε αφού πέρασε σε ολη τη τότε Ρωσική επικράτεια μιας και τότε η περιοχή του Καυκάσου ήταν κάτω απο τον έλεγχο της Ρωσσίας και οι πρώτοι ρώσσοι γιατροί πού έφτασαν στήν περιοχή έμειναν κατάπληκτοι απ΄ την θεραπευτική του δράση πάνω σε χρόνιες παθήσεις.
Ετσι το 1908, ο Metchnikov έγραψε στο βιβλίο του, \"η επέκταση της ζωής\" ότι το προσδόκιμο οριο ηλικίας των Καυκασιων αυτών χωρικών ξεπερνούσε τα 120 χρόνια και αυτό το απέδιδαν σε αυτό το φυσικό προβιωτικό οξυγαλακτικής ζύμωσης το οποίο δεν εχει καμμία σχέση με το γιαούρτι καθώς περιέχει ζωντανούς ενεργούς οργανισμούς κανονικής χλωρίδας που βοηθάνε τη πεπτική οδό και ενισχύουν τη πέψη.

Μετά από αυτό ο Δρ Kanschlikow ο οποίος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην έρευνα του κεφίρ μας λέει ότι το κεφίρ δεν είναι απλά μια παραδοσιακή τροφή αλλά και φάρμακο . Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί σαν ξυνή κρέμα σε σάλτσες και σαλάτες. Το κεφίρ θεωρείται θρεπτικό ποτό κατάλληλο για να συμπεριληφθεί και σε ειδικές διατροφές και στη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών.
Τα βακτηρίδια του γιαουρτιού διαρκούν μερικές ημέρες στην πεπτική οδό οπου αντιμετωπίζουν τους παθογόνους οργανισμούς που έχουν εισβάλει. Το κεφίρ περιέχει πολύ περισσότερους οργανισμούς, καθώς η \"κανονική χλωρίδα\" κεφίρ αποτελείται από ποικίλους μικροοργανισμούς και δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των τοξικών μικροοργανισμών του παχέως εντέρου (κολοβακτηρίδια, σηψιγόνοι μικροοργανισμοί) καθώς επαναφέρει τη φυσιολογική βιολογική χλωρίδα των εντέρων εμπολουτίζοντας τη πεπτική οδό με καλούς οργανισμούς.

Θεωρείται ο φυσικότερος τρόπος να προστεθούν καλά βακτηρίδια στην πεπτική οδό τα οποία ενεργοποιούνται και αναπτύσσονται όταν εισαχθούν στο σώμα. Οι οργανισμοί αυτοί είναι σαφώς ανώτεροι από οποιεσδήποτε κάψουλες που περιέχουν οργανισμούς που έχουν αναπτυχθεί μέσω ξήρανσης . Εκτός αυτού εχει υψηλή βιολογική και θρεπτική αξία βοηθά στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών και ρυθμίζει αποτελεσματικά το βάρος του σώματος.

Το κεφίρ βελτιώνει καταστάσεις όπως η αναιμία
- Βοηθά σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος, χρόνιες εντερίτιδες, ασθένειες νεφρών και συκωτιού.
- Έχει διουρητικές ιδιότητες.
- Υποβοηθά την ανάρρωση από διάφορες αρρώστιες και γενικά επιδρά ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.
- Είναι ένα άριστο διαιτητικό προϊόν με πολύ χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες.
- Αποτελεί ιδανικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και τα σπορ.
- Με συχνή χρήση υποβοηθά την καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης και της υπέρτασης.
- Είναι εξαιρετική τροφή για έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που θηλάζουν, για την Τρίτη ηλικία και για τα άτομα με προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.
- Βοηθά στην επαναφορά του εσωτερικού οικοσυστήματος μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.
- Βοηθάει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής βιολογικής χλωρίδας (ιδιαίτερα έπειτα από θεραπεία με αντιβιοτικά ή άλλα ισχυρά φάρμακα).
-Προάγει την πέψη των τροφών και γενικότερα την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
- Δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη τοξικών μικροοργανισμών του παχέος εντέρου.
- Ανακουφίζει από τις εντερικές διαταραχές.
- Προστατεύει από τη δυσκοιλιότητα.
- Εχει αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικοό σύστημα.
- Εχει αντικαρκινική δράση.
- Ελατώνει την αυξημένη χοληστερόλη του αίματος και αρτηριακής πίεσης.
- Βοηθά στη διατήρηση ενός ισορροπημένου εσωτερικού οικοσυστήματος για τη βέλτιστη υγεία και μακροζωία
- Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12, Β1 και C. Άριστη πηγή βιοτίνης που βοηθά την αφομοίωση των άλλων βιταμινών Β από το σώμα. Περιέχει σε αφθονία ασβέστιο, μαγνήσιο φώσφορο για σωστή αύξηση των κυττάρων

Eίναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι τα φιλικά βακτηρίδια του κεφίρ καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης του γάλακτος.
Έτσι είναι ιδανικό για να καταναλώνεται και από άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Το κεφίρ λοιπόν βασίζεται στο γάλα.

Η διαδικασία για να γίνει το κεφίρ περιλαμβάνει τη ζύμωση του γάλακτος με τους \"σπόρους\" του κεφίρ.
Οι \"σπόροι\" του κεφίρ είναι μια μάζα των βακτηριδίων, ζύμης και πολυσακχαρίτη και δεν είναι σπόροι από κάποιο φυτό.
Η μικροβιολογία των σπόρων του κεφίρ είναι πολύ σύνθετη.
Ο πολυσακχαρίτης που περιέχει η μάζα των σπόρων του κεφίρ έχει αποδειχθεί ότι είναι μοναδικός και του έχει δοθεί το όνομα kefiran.
Αναπτύσσονται στα γαλακτοκομικά και χρησιμοποιούν τη λακτόζη αφομοιώνοντας μερικώς τις πρωτεΐνες.
Είναι ένα προϊόν το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να χωνέψουν και τελικώς να ωφεληθούν.
Ακόμη και άνθρωποι με ευαισθησίες στο γάλα μπορούν να πιουν κεφίρ. καθώς οι ισχυρές πιέσεις βακτηριδίων οδηγούν σε χώνεψη. Επίσης οι μύκητες αναπτύσσονται στο νερό καρύδας από νέες καρύδες ή οποιοδήποτε γαλακτοκομικό προϊόν.

Το κεφίρ κυκλοφορεί στο εμπόριο και συγκεκριμένα στα καταστήματα βιολογικών προιόντων.
Αν κάποιος θελήσει να παρασκευάσει μόνος του το θαυματουργό αυτό ρόφημα θα έλεγα ότι είναι πανεύκολο.
Βασική προυπόθεση για να παρασκευάσει κάποιος κεφίρ είναι να εχει το μύκητα.
Ο μύκητας αυτός θα πρέπει να είναι ο αυθεντικός αυτός που περιέχει αυτά τα τέσσερα γένη και 11 είδη προβιοτικών .
Οι σπόροι (ή αλλιώς «κόκκοι») του κεφίρ, που οπτικά δίνουν την εντύπωση σφουγγαριού ή μικρών συστάδων κουνουπιδιού, η οποία ουσιαστικά είναι μια μάζα των οξυγαλακτικών (kefiran.)
Οι τυπικά συνιστώμενες ποσότητες για υγιή άτομα είναι 1 έως 2 ποτήρια ημερησίως, κατά προτίμηση πρωί και βράδυ και ει δυνατόν σε αρκετή χρονική απόσταση από τα υπόλοιπα γεύματα.

Εκτός από τη μορφή αυτή μπορεί να το βρεθεί και σε μορφή κόκκων.
Η δοσολογία για το παρασκευάσει κάνείς είναι 2-3 κυβικά εκατοστά σπόρους κεφίρ ή 2 κουταλιές σε κόκους σε καθαρό γυάλινο δοχείο χωρητικότητας 1,5 lt.
Προσθέτουμε περίπου 1 lt αγελαδινό φρέσκο γάλα αφού πρώτα βράσει καλά ή κάποιο παστεριωμένο ή ομογενοποιημένο και κλείνουμε το καπάκι σφιχτά.
Το γάλα πρέπει να καλύπτει πλήρως τους σπόρους κεφίρ, αλλά δεν πρέπει να γεμίζει το δοχείο ως επάνω.

Αφήνουμε το μίγμα σε θερμοκρασία δωματίου για 12 ώρες εάν το θέλουμε αραιό (είναι γλυκύτερο και δρα υπακτικά) ή μέχρι 24 ώρες εάν το θέλετε πιο πυκνό (είναι πιο ξινό, αλλά μειώνεται η πιθανότητα διάρροιας).
Ανοίγουμε το δοχείο και σουρώνουμε.

Αυτό που θα περάσει από το σουρωτήρι είναι το πόσιμο κεφίρ, ενώ ό,τι μείνει είναι οι δραστικοί σπόροι, τους οποίους θα καλλιεργούμε και θα χρησιμοποιούμε συνέχεια.
Η διάρκεια ζωής του ροφήματος κεφίρ δεν πρέπει να ξεπερνά τις 48 ώρες.

Καθώς συνεχίζουμε την καλλιέργεια, οι σπόροι κεφίρ αναπτύσσονται περισσότερο.Τότε ή αφήνουμε την επιπλέον ποσότητα σπόρων και με την ίδια ποσότητα γάλακτος οπότε θα έχουμε ένα πιο πυκνό παρασκεύασμα ή απομακρύνουμε την επιπλέον ποσότητα σπόρων

Εάν δεν καλλιεργούμε για κάποιο διάστημα τους σπόρους κεφίρ, τους φυλάμε στο ψυγείο, σε γυάλινο δοχείο με γάλα. Οι σπόροι διατηρούν τη ζωτικότητά τους για 10-15 ημέρες. Με τη νέα καλλιέργεια ανανεώνουμε το γάλα ακολουθώντας την διαδικασία που περιγράψαμε.


Πηγή: www.esoterica.gr
Το είδαμε https://alttherapy.blogspot.com

 

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή