Δεκεμβρίου 15, 2018

Διατροφή

Για πολλά χρόνια, το λίπος ήταν το κακό παιδί στον τομέα της υγείας και της διατροφής παγκοσμίως, υπεύθυνο για την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη. Αλλά οι κακές συμβουλές οδήγησαν στην παραπληροφόρηση του καταναλωτή επηρεάζοντας δραματικά τις συνήθειές του. Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος τροφίμων για τον οποίο έχουν πλεχθεί εγκώμια περί υγείας. Συγκεντρώσαμε επτά τροφές για τις οποίες μέχρι πρότινος ήμασταν βέβαιοι για την υψηλή διατροφική τους αξία, αλλά τελικά οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν πρέπει να καταναλώνονται σε περίσσεια.

1. Φυτικά έλαια
Τα φυτικά έλαια περιλαμβάνουν τη σόγια, το καλαμπόκι, το φυστικέλαιο, το καρδαμέλαιο και τον ηλίανθο, επειδή παράγουν τοξικά προϊόντα οξείδωσης όταν θερμαίνονται, ειδικά για μεγάλες χρονικές περιόδους. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες υψηλές σε φυτικά έλαια οδηγούν σε υψηλά ποσοστά καρκίνου και πέτρα στη χολή σε σύγκριση με δίαιτες με κορεσμένα λίπη.
Τα φυτικά έλαια είναι σχετικά πρόσφατες προσθήκες στη διατροφή του ανθρώπου: Από το 1950 έχουμε συμπεριλάβει στο φαγητό μας σημαντικές ποσότητες φυτικών ελαίων.
Καλύτερες επιλογές: Βούτυρο, λαρδί, στέαρ, έλαιο καρύδας και σε μικρότερο βαθμό, το ελαιόλαδο. Όλα είναι πιο σταθερά σε υψηλές θερμότητες και δεν οξειδώνονται εύκολα. Μάλιστα, δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι προκαλούν καρδιακές παθήσεις.
2. Άπαχο γάλα
Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, K και E μπορούν να απορροφηθούν μόνο όταν συνοδεύονται από λίπος (είναι επίσης δύσκολο ο οργανισμός να απορροφήσει αυτές τις βιταμίνες στα λαχανικά, αν καταναλωθούν χωρίς λίπος). Επίσης, χωρίς το λίπος, το ασβέστιο δεν μπορεί να απορροφηθεί σωστά, αλλά σχηματίζει αδιάλυτους σαπώνες ασβεστίου στο έντερο.
Καλύτερη επιλογή: Πλήρες γάλα, το οποίο περιέχει φυσικά το λίπος που απαιτείται για να απορροφήσει τις βιταμίνες.
3. Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα
Η αφαίρεση του λίπους από τα τρόφιμα επηρεάζει τη γεύση και την υφή τους. Έτσι, οι βιομηχανίες πρέπει να χρησιμοποιούν ουσίες που ονομάζονται «υποκατάστατα λίπους», οι οποίες δεν έχουν πάντα ως βάση τους υδατάνθρακες. Το αποτέλεσμα είναι ότι προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όπως το φυστικοβούτυρο, οι σάλτσες για σαλάτες, το γιαούρτι, τα μπισκότα και τα παγωτά είναι σχεδόν πάντα πλούσια σε υδατάνθρακες. Ένα κέικ με χαμηλά λιπαρά έχει την ίδια ποσότητα ζάχαρης (50 γραμμάρια).
Καλύτερη επιλογή: Υψηλής περιεκτικότητας σε λίπη τρόφιμα, επειδή έχουν λιγότερη ζάχαρη και λιγότερους υδατάνθρακες από τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος τρόφιμα. Τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα δεν θα σας παχύνουν.
4. Φρούτα
Τα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, ιδιαίτερα τα πολύ γλυκά φρούτα όπως ο ανανάς, τα σταφύλια, το καρπούζι και τα αποξηραμένα φρούτα. Η φρουκτόζη στα φρούτα έχει το ίδιο αποτέλεσμα όπως η φρουκτόζη στο σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας: εισχωρεί κατ’ ευθείαν στο ήπαρ και προκαλεί υψηλά τριγλυκερίδια, καθώς και μεταβολικό σύνδρομο και καρδιακή νόσο. Προσοχή λοιπόν κατά την κατανάλωση φρούτων!
Καλύτερες επιλογές: Για σνακ, δοκιμάστε το τυρί ή ξηρούς καρπούς.
5. Δημητριακά ολικής αλέσεως
Ακόμα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι υδατάνθρακες, οι οποίοι διασπώνται σε γλυκόζη στο σώμα. Η γλυκόζη ενεργοποιεί την απελευθέρωση της ινσουλίνης, η οποία είναι ο βασιλιάς όλων των ορμονών που δημιουργεί το ανθρώπινο λίπος. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μία διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες κινδυνεύουν για καρδιακή νόσο, διαβήτη και παχυσαρκία.
Καλύτερη επιλογή: Επιλέξτε κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα ή αυγά.
6. Κοτόπουλο
Το κοτόπουλο είναι μια χαρά, αλλά όλη την ώρα; Το κοτόπουλο είναι σχετικά φτωχό σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με το κόκκινο κρέας, το οποίο περιέχει σίδηρο, σελήνιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες B6 και B12.
Καλύτερες επιλογές: Επιλέξτε το κόκκινο κρέας ή ακόμα και γλυκάδια και συκώτι. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το κορεσμένο λίπος και η χοληστερόλη σε αυτά τα τρόφιμα προκαλεί καρδιακές παθήσεις.
7. Ελαιόλαδο
Αυτό το λάδι έχει δοκιμαστεί αυστηρά σε πολλές κλινικές δοκιμές, αλλά οι ερευνητές ακόμα δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι επιφέρει καρδιακά προβλήματα. Και εδώ ακολουθεί κάτι που μας εκπλήσσει. Δεν είναι ένα αρχαίο τρόφιμο των Ελλήνων και των Ιταλών. Η χρήση του είναι αρχαία, αλλά κυρίως ως αλοιφή για να αλείψουν το σώμα.
Καλύτερες επιλογές: Για το μαγείρεμα επιλέξτε το βούτυρο, το λαρδί και το έλαιο καρύδας, τα οποία είναι πιο σταθερά και δεν οξειδώνονται τόσο εύκολα. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο σε σαλάτες και άλλα φαγητά σε θερμοκρασία δωματίου.

https://www.flowmagazine.gr

Διατροφή

Τα κεράσια είναι νόστιμα και πολύ θρεπτικά. Ο καρπός είναι πλούσιος σε:

Αντιοξειδωτικά
μεταλλικά άλατα
ελαγικό οξύ
Βιταμίνη C
Βιταμίνη Α
Μελατονίνη
κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό
Βιοφλαβονοειδή
Ανθοκυανίνες
φυτοστερόλες

Ένα κεράσι αποδίδει 4 θερμίδες, ενώ μια μερίδα κερασιών (100 γραμμάρια) αποδίδει 33 θερμίδες.

Τα οφέλη στην υγεία από τα κεράσια:

Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία που συνδέονται με το κεράσι. Τα κυριότερα είναι:
Τα κερασιά είναι αντικείμενο έρευνας στην ανθρώπινη μάχη κατά του καρκίνου. Έρευνες, μέχρι σήμερα, αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση των κερασιών είναι ιδιαίτερα επωφελής για την καταπολέμηση του καρκίνου σε διάφορα όργανα. Τα κεράσια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κάποιες φυτικές χημικές ουσίες που ονομάζονται ανθοκυανίνες οι οποίες τους δίνουν και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Μια πρώτη δράση των ανθοκυανίδων είναι η εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών.
Τα αντιοξειδωτικά στα κεράσια καθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την φθορά των κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό πιστεύεται ότι επιβραδύνει την διαδικασία γήρανσης.

Δρουν αποτοξινωτικά, για το ήπαρ, τη χολή, τους αδένες και γενικότερα τον οργανισμό. Ακόμη, ευνοούν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, ενώ είναι διουρητικά και χωνευτικά.

Ευνοούν την καλή λειτουργικότητα του εντέρου, ενώ δρουν ως καθαρτικά και ως υπακτικά, κυρίως λόγω των φυτικών ινών και των οργανικών οξέων, που περιέχουν.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η ανθοκυάνη στα κεράσια βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου. Αυξάνουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού προς τις ασθένειες ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις (J Nutr. 2006).

Μία έρευνα σχετικά με τη θεραπευτική αξία των κερασιών υποστηρίζει ότι ο χυμός τους αποτελεί ένα ισχυρό αντιβακτηριακό παράγοντα ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι ο χυμός κερασιών καταστέλλει κατά 89% τη δραστηριότητα των ενζύμων εκείνων που οδηγούν στο σχηματισμό πλάκας, δηλαδή, το αρχικό σύμπτωμα της τερηδόνας.

Άλλη μια σημαντική δράση των κερασιών είναι η εξής: Μειώνουν αισθητά την πνευματική κόπωση, και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους μαθητές σε περιόδους εξετάσεων, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όπου υπάρχουν σε αφθονία.

Αντίστοιχη δράση έχουν και στη σωματική κόπωση κυρίως λόγω των μεταλλικών αλάτων που περίεχουν, αυξάνοντας τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού (Br J Sports Med. 2006)

Λόγω των μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων, που περιέχουν, δρουν, ανακουφιστικά, σε ρευματικούς πόνους και την ουρική αρθρίτιδα (J Nutr. 2003). Ενα φλυτζάνι χυμός κεράσι έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει και να ανακουφίσει προβλήματα που συνδέονται με την αρθρίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα.

Τα κεράσια είναι χαμηλά σε λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Η τακτική κατανάλωση συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και μπορεί να τροποποιήσει το μεταβολισμό για την αποτελεσματική απώλεια βάρους. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσική θεραπεία για την ινομυαλγία..

Η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο στα κεράσια ελέγχει την κατακράτηση του νερού και βοηθά στη θεραπεία των αυτοάνοσων νευρο-εκφυλιστικών παθήσεων και νόσων του συνδετικού ιστού.

Τα κεράσια είναι εύκολα διαθέσιμα, νωπά, χυμός και σε κονσέρβα. Πλούσια μερίδες των φρούτων εξασφαλίζει την ημερήσια πρόσληψη των βασικών σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ. Ενδείκνυνται στην αναιμία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο καθώς προάγουν την αιμοποίηση

Τα κεράσια μπορούν να συμβάλουν στη διαδικασία απώλειας βάρους. Το κεράσια είναι χαμηλά σε λιπαρά και σε υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Η τακτική κατανάλωση συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και μπορεί να τροποποιήσει το μεταβολισμό για την αποτελεσματική απώλεια βάρους. Επίσης, οι υδατάνθρακες, που περιέχουν, ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες.

Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, που ανήκουν στην ομάδα των στερολών και αποτελούν φυσικά συστατικά των φυτών. Είναι ουσίες που δεν αποδίδουν ενέργεια κι έτσι δεν συνεισφέρουν στη θερμιδική πρόσληψη του οργανισμού. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων φυτοστερολών οδηγεί στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό συμβαίνει είτε με τη μείωση της εντερικής απορρόφησης της χοληστερόλης που προσλαμβάνεται από την τροφή είτε με αλλαγές στον μεταβολισμό της χοληστερόλης στα εντερικά κύτταρα.

Σε άλλες μελέτες (University of Michigan) βρέθηκε ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος. Επομένως η κατανάλωση κερασιών πιθανόν να βοηθά εκτός από την πρόληψη του καρκίνου και στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη. Πιο συγκεκριμένα, οι ανθοκυανίνες, λόγω αυξημένης έκκρισης ινσουλίνης θα μπορούσαν να προδίδουν ένα καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο αποτρέποντας την υπερ- ή υπό-γλυκαιμία και κατά συνέπεια το διαβήτη.

medlabgr.blogspot.com

Διατροφή

Η αλμυρή λιχουδιά που διώχνει το άγχος και «ανεβάζει» τη διάθεση.Πόσες φορές έχετε άγχος για τη συνέντευξη στην καινούργια δουλειά, το ραντεβού με το αγόρι που σας αρέσει και το επίσημο dinner με τους γονείς του; Κάθε φορά που το στομάχι σας γίνεται κόμπος, ζαλίζεστε, σας πιάνουν κράμπες, δεν ξέρετε τι να κάνετε, ο οργανισμός σας πανικοβάλλεται και χρειάζεστε άμεσα βοήθεια.

Το τυρί είναι ο φίλος σας στη δύσκολη στιγμή και εκείνη η αλμυρή λιχουδιά που θα φροντίσει αν επιφέρει στο σύστημά σας μία ισορροπία. Φτιάξτε ένα τοστ με τυρί και με την πρώτη δαγκωνιά θα νιώσετε αμέσως καλύτερα.

Γιατί; Το τυρί περιέχει ένα αμινοξύ, το τριπτοφάνη, το οποίο βοηθάει τον εγκέφαλο να παράγει σεροτονίνη τη χημική ουσία που μας φτιάχνει τη διάθεση και ελαττώνει το άγχος

 

Πηγή: https://www.queen.gr

Διατροφή

Πώς θα ακολουθήσεις σωστή την δίαιτα RS για να χάσεις κιλά με υδατάνθρακες.Βασικά χαρακτηριστικά:

Υποθερμιδική δίαιτα με μειωμένη περιεκτικότητα σε ζωικές πρωτεΐνες και κορεσμένα λιπαρά. Δίνει έμφαση στην κατανάλωση «καλών» αμυλούχων υδατανθράκων, πλούσιων σε φυτικές ίνες και ανθεκτικό άμυλο.

Αναμενόμενη απώλεια βάρους: 1-2 κιλά εβδομαδιαίως.

Διάρκεια:

Μέχρι να χάσεις το βάρος που επιθυμείς. Μετά, ακολουθείς τη διαδικασία συντήρησης, η οποία δεν διαφέρει πολύ από τη βασική δίαιτα.

Υπέρ:

Υγιεινή και ισορροπημένη. Σχετικά εύκολη στην εφαρμογή, πολύ οικονομική. Ιδανική εάν μαγειρεύεις «μαζεμένα», καταψύχεις το φαγητό και το τρως σε επόμενες ημέρες.

Χάνεις πραγματικά κιλά και όχι υγρά. Περιέχει ποικιλία τροφίμων, περιορίζει τα ζωικά τρόφιμα. Χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Προάγει την αποτοξίνωση του οργανισμού. Βελτιώνει τα λιπίδια του αίματος, ελαττώνει την υψηλή χοληστερίνη. Ευνοεί την παραγωγή σεροτονίνης, δημιουργεί καλή διάθεση. Με τις υποδεικνυόμενες αντικαταστάσεις τροφίμων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από χορτοφάγους ή άτομα που νηστεύουν. Παρέχει εχέγγυα για τη διατήρηση του αποτελέσματος.

Κατά:

Σχετικά αργή απώλεια βάρους. Δεν δίνει πολλές εναλλακτικές λύσεις γευμάτων.

Τα περισσότερα φαγητά πρέπει να τρώγονται κρύα. Δεν παρέχει αρκετό ζωικό σίδηρο και ασβέστιο από γαλακτοκομικά, ίσως χρειαστείτε ανάλογα συμπληρώματα ή εμπλουτισμένα τρόφιμα. Απαιτείται εξατομίκευση των ποσοτήτων. Σε ευαίσθητα άτομα μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία, τυμπανισμό και κατακράτηση υγρών. Δεν είναι κατάλληλη για άτομα με ευερέθιστο έντερο ή στομαχικά προβλήματα.

Σου ταιριάζει εάν: Είσαι απόλυτα υγιής και σωματικά δραστήρια. Έχεις κουραστεί από τις ακραίες δίαιτες και το «γιο-γιο» των κιλών σου. Θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό. Έχεις βαρεθεί το κρέας ή θέλεις να το μειώσεις. Λατρεύεις τα αμυλούχα τρόφιμα και την απλότητα στο μαγείρεμα. Σου αρέσουν τα «κρύα πιάτα» ή, τουλάχιστον, δεν σε ενοχλεί το φαγητό να μην είναι ζεστό.

Οδηγίες για την επιτυχία

Προσεκτική μελέτη, προσαρμογές και εξατομικεύσεις όπου χρειάζονται...

Επιλογές. Προτεραιότητα σε τρόφιμα της καλύτερης δυνατής ποιότητας (π.χ. βιολογικά), σχετικά άπαχα (π.χ. γιαούρτι με 0-2% λιπαρά, φιλέτο κοτόπουλου), ανεπεξέργαστα ή το λιγότερο δυνατόν επεξεργασμένα (π.χ. αναποφλοίωτο ρύζι, ζυμαρικά ολικής αλέσεως).

Μαγείρεμα. Η απλότητα και η χαμηλότερη θερμοκρασία κερδίζουν! Προτίμησε τον ατμό ή το βράσιμο, απόφυγε το τηγάνισμα και την προσθήκη λιπαρών υλών.

Γεύματα. Τακτικές ώρες, καμία παράλειψη. Ακόμα κι αν δεν πεινάς, είναι προτιμότερο να φας έστω και λίγο.

Γεύματα στην εργασία. Όλα τα προτεινόμενα γεύματα μπορούν να προετοιμαστούν οποιαδήποτε ώρα ή ημέρα, να συντηρηθούν στην ψύξη και να μεταφερθούν εύκολα στο χώρο εργασίας σου.

 

Ενδεικτικό μέγεθος μερίδων. Κατά μέσο όρο:
Σαλάτες λαχανικών: 1 βαθύ πιάτο ή περισσότερο (κανένας περιορισμός).
Ζυμαρικά, ρύζι, πατάτα, όσπρια κ.λπ.: ποσότητα ίση σε μέγεθος με τη γροθιά σου.
Κοτόπουλο, μπιφτέκι, ψάρι: ποσότητα ίση σε μέγεθος με την παλάμη σας χωρίς τα δάχτυλα.
Ξηροί καρποί: μέχρι μια χούφτα (η ποσότητα που περιέχεται στο εσωτερικό του χεριού σου, με τα δάχτυλα να σχηματίζουν σχεδόν ορθή γωνία με την παλάμη).
Για τα υπόλοιπα: 1 μικρό φρούτο, 1 μικρό γιαούρτι, 1 ποτήρι φυτικό ρόφημα, 1 λεπτή φέτα ψωμί, μέχρι 1 κουταλιά ελαιόλαδο ή σάλτσα κ.λπ.

Προσοχή! Όπου θεωρείς ότι οι προτεινόμενες μερίδες είναι πολύ μικρές για τις δικές σου θερμιδικές ανάγκες, μπορείς να τις προσαρμόζεις αναλόγως, πάντα όμως σε λογικά πλαίσια και πάντα σε ποσότητες μικρότερες απ' ό,τι έτρωγες πριν από τη δίαιτα.
Αλάτι. Περιόρισέ το. Χρησιμοποίησε αντ' αυτού αρωματικά βότανα.
Καφές, τσάι, κακάο. Συνολικά μέχρι 3 φλιτζάνια ημερησίως, προτιμότερο χωρίς ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ύλες.
Αναψυκτικά. Μια στο τόσο ένα αναψυκτικό light ή σόδα δεν πρόκειται να χαλάσει τη δίαιτά σου, ούτε να σε βλάψει.
Αλκοολούχα. Δεν απαγορεύονται αλλά και δεν συστήνονται. Αν νιώσεις την ανάγκη για ένα ποτηράκι κρασί με το φαγητό, πιές το.
Νερό. Το περισσότερο είναι πάντα προτιμότερο. Ελάχιστος στόχος τα 8-10 ποτήρια ημερησίως.
Αντικαταστάσεις. Εάν κάποιο τρόφιμο σε ενοχλεί ή δεν είναι του γούστου σου, αντικατάστησέ το με σχετικά ομοειδές, π.χ. το μούσλι με νιφάδες βρώμης ή άλλα δημητριακά πρωινού, την πατάτα με ρύζι ή πλιγούρι, τις φακές με φασόλια ή ρεβίθια, το φυτικό ρόφημα με γάλα, το κοτόπουλο με γαλοπούλα κ.λπ.
Στο εστιατόριο. Οι πιο διαιτητικές επιλογές είναι:
Σαλάτα λαχανικών και φιλέτο κρέατος ή κοτόπουλου με λαχανικά ή ρύζι.
Χόρτα και ψητό ψάρι ή θαλασσινά.
Ποικιλόχρωμη σαλάτα και ζυμαρικά χωρίς λιπαρές σάλτσες ή χορτοφαγική πίτσα με αλεύρι ολικής αλέσεως.

Γεύμα ανταμοιβής. Μια φορά την εβδομάδα, σε ημέρα που θα καθορίσεις εσύ, αντικατάστησ ένα από τα γεύματα του διαιτολογίου με ό,τι άλλο επιθυμείς(«ελεύθερο»).
Εβδομαδιαίο μενού

Χάνεις κιλά με τρόφιμα που άλλες δίαιτες έχουν στη «μαύρη λίστα»: ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, ψωμί...

Δευτέρα
Πρωινό: Φρουτοσαλάτα με αχλάδι, πορτοκάλι, γιαούρτι και καρυδόψιχα.
Σνακ: Αμύγδαλα.
Μεσημεριανό: Κουνουπίδι με λαδολέμονο + ρεβίθια με κρεμμύδι και λεμόνι.
Σνακ: Επιδόρπιο σόγιας.
Βραδινό: Σαλάτα λάχανο-καρότο με λαδολέμονο + μακαρόνια με τόνο.
Αν είσαι vegan: αντικατάστησε το γιαούρτι στο πρωινό με επιδόρπιο σόγιας και τον τόνο στα μακαρόνια με σάλτσα ταχινιού, πέστο ή ντομάτας.
Τρίτη
Πρωινό: Μούσλι αναμεμιγμένο με λιναρόσπορο, ακτινίδιο και φυτικό ρόφημα.
Σνακ: Πορτοκάλι.
Μεσημεριανό: Αρακάς με πατάτα, κρεμμύδι, καρότα και άνηθο + μοσχαρίσιο μπιφτέκι ζυμωμένο με νιφάδες βρώμης.
Σνακ: Γιαούρτι.
Βραδινό: Μπρόκολα και καρότα στον ατμό με λαδολέμονο + χούμους με ρεβίθια και ταχίνι ή ρεβίθια με καρύδια.
Αν είσαι vegan: αντικατάστησε το μοσχαρίσιο μπιφτέκι με παρασκεύασμα σόγιας, ρεβιθιού ή σταριού (π.χ. «λουκάνικο» ή «μπιφτέκι») και το γιαούρτι με φυτικό ρόφημα ή επιδόρπιο.
Τετάρτη
Πρωινό: Γιαούρτι με μπανάνα, ταχίνι και λιναρόσπορο.
Σνακ: Πορτοκάλι.
Μεσημεριανό: Καροτοσαλάτα με λαδολέμονο + φασόλια + τυρί.
Σνακ: Αχλάδι.
Βραδινό: Αρακάς με κρεμμύδια, καρότα και άνηθο + πατατοσαλάτα με καρυδόψιχα.
Αν είσαι vegan: αντικατάστησε το προτεινόμενο πρωινό γεύμα με φρουτοσαλάτα και ξηρούς καρπούς. Επίσης, το τυρί με καλαμπόκι, καρύδια ή τόφου σόγιας.
Πέμπτη
Πρωινό: Δημητριακά πρωινού αναμεμιγμένα με φρέσκα φρούτα και φυτικό ρόφημα.
Σνακ: Πορτοκάλι.
Μεσημεριανό: Σπανακόρυζο ή λαχανόρυζο ή σαλάτα ταμπουλέ (με πλιγούρι) + βραστό αβγό.
Σνακ: Γιαούρτι.
Βραδινό: Σαλάτα με λάχανο, μαρούλι, κρεμμυδάκια, φασόλια, καλαμπόκι, γαλοπούλα και λαδολέμονο + (προαιρετικά) ψωμί.
Αν είσαι vegan:: αντικατάστησε τις ζωικές τροφές (αβγό, γιαούρτι, γαλοπούλα) με προϊόντα σόγιας.
Παρασκευή
Πρωινό: Ψωμί με ταχίνι ή φυτική μαργαρίνη και μέλι + φυτικό ρόφημα.
Σνακ: Καρύδια.
Μεσημεριανό: Σαλάτα με λάχανο, καρότο, καλαμπόκι και λαδολέμονο + φακές σούπα.
Σνακ: Μπανάνα.
Βραδινό: Μπρόκολα και καρότα στον ατμό με λαδολέμονο + πατάτα + σολομός.
Αν είσαι vegan:: αντικατάστησε το σολομό με γαρίδες ή φακές από το μεσημέρι.
Σάββατο
Πρωινό: Νιφάδες βρώμης αναμεμιγμένες με φρέσκα φρούτα, λιναρόσπορο και φυτικό ρόφημα.
Σνακ: Γιαούρτι.
Μεσημεριανό: Καροτοσαλάτα με λαδόξιδο + ζυμαρικά με σάλτσα πέστο ή με «κιμά» σόγιας.
Σνακ: Ακτινίδια.
Βραδινό: Σαλάτα με ποικιλόχρωμα λαχανικά, κριθαρένιο παξιμάδι (κομματιασμένο), ελιές, τυρί φέτα, γαλοπούλα και λαδολέμονο.
Αν είσαι vegan:: αντικατάστησε το γιαούρτι με μη γαλακτοκομικό επιδόρπιο (π.χ. σόγιας) και τα ζωικά τρόφιμα της σαλάτας με καρύδια και αμύγδαλα.
Κυριακή
Πρωινό: Δημητριακά πρωινού αναμεμιγμένα με ξερά φρούτα και φυτικό ρόφημα.
Σνακ: Μαύρη σοκολάτα.
Μεσημεριανό: Σαλάτα με λάχανο, μαρούλι, καρότο και λαδολέμονο + κοτόπουλο με πλιγούρι ή ρύζι ή τραχανά.
Σνακ: Αχλάδι.
Βραδινό: Σαλάτα με βρασμένο κουνουπίδι ή λάχανο, καρότα, κομματάκια κοτόπουλου, καλαμπόκι ή πλιγούρι, ελιές και λαδολέμονο + ψωμί.
Αν είσαι vegan:: αντικατάστησε το κοτόπουλο με όσπριο της αρεσκείας σας. Βεβαιωθείτε επίσης ότι η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει γάλα.

Συντήρηση αποτελέσματος
Συνέχισε να τρως 3 γεύματα και 2 σνακ ημερησίως, χωρίς υπερβολές στο μέγεθος των μερίδων.
Κατανάλωσε σε αναλογικά μεγαλύτερες ποσότητες αμυλούχα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και ανθεκτικό άμυλο.
Τρώγε άφθονα ινώδη λαχανικά και τουλάχιστον 3 διαφορετικά φρούτα ημερησίως.
Επίλεξε γαλακτοκομικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή φυτικά υποκατάστατα αυτών εμπλουτισμένα με ασβέστιο, κατανάλωσε 2-3 μερίδες καθημερινά.
Προτίμησε ωμό ελαιόλαδο, ταχίνι, σπόρους και άψητους ξηρούς καρπούς ως βασικές πηγές επιπρόσθετου λίπους.
Δώσε προτεραιότητα στα λιπαρά ψάρια, στα άπαχα πουλερικά και στα αβγά έναντι των κόκκινων κρεάτων.
Ελαχιστοποίησε την κατανάλωση γλυκών, ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων.
Αντί άλλων υγρών, προτίμησε το νερό.

Ασκήσου σχεδόν καθημερινά, με όποιον τρόπο σε ευχαριστεί, για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Μη εξατομικευμένες δίαιτες αντενδείκνυνται σε παχύσαρκα άτομα και άτομα με προβλήματα υγείας. Πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας, ζητήστε τη συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού ή πτυχιούχου διαιτολόγου.

https://www.womenonly.gr

Διατροφή

 Το ισχυρότερο βοτανικό όπλο για ζάχαρο και χοληστερίνη! Ιδανικό και για αδυνάτισμα.Το πικρόξυλο (Quassiae, Αγγλικά: Quassia) ανήκει στην οικογένεια των Simaroubaceae και είναι θάμνος (ή μικρό δέντρο) που φτάνει τα 3μ. ενώ τα φύλλα του είναι μακριά και φτερωτά.

Το πικρόξυλο είναι ένα βότανο με εξαιρετικές ιδιότητες κατά του σακχαρώδη διαβήτη και της χοληστερίνης. Ρυθμίζει και τα δύο αποτελεσματικά και θεωρείται ο καλύτερος ρυθμιστής της γλυκόζης από όλα τα άλλα βότανα που βοηθούν στη νόσο. (Σημείωση: σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τα φάρμακα. ΤΌλα τα βότανα, λειτουργούν πάντα συμπληρωματικά) Έτσι και το πικρόξυλο, όπως βέβαια όλα τα βότανα συνδυάζει και άλλες ιδιότητες!!

Το Πικρόξυλο ή Κουασσία (Quassia) έλαβε την ονομασία της από τον Graman Quassi, το Σουριναμέζο βοτανολόγο που μελέτησε πρώτος και περιέγραψε τις ιδιότητες του φυτού. Εντυπωσιακό είναι, ότι σε πολλές περιοχές της Νότιας Αμερικής, από τον κορμό του θάμνου αυτού παρασκευάζονται «ξύλινες κούπες» για να ελευθερώνουν τα πικρά συστατικά τους στο περιεχόμενο τους και να βοηθούν στην πέψη!

Το πικρόξυλο, είναι επίσης εξαιρετικός ρυθμιστής της διάρροιας και της δυσκοιλιότητας! Οι ινδιάνοι της Βραζιλίας χρησιμοποιούν τον κορμό σε σωματικές πλύσεις για την ιλαρά, και σε στοματικές πλύσεις μετά από εξαγωγή δοντιών μια και το πικρόξυλο έχει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Στο κόσμο, είναι περισσότερο γνωστό για την εντυπωσιακή ρύθμιση του σακχάρου και των λιπιδίων (χοληστερίνης) του αίματος.

Μια ιδιότητα που φαίνεται να είναι ισχυρότερη σε σχέση με άλλα βότανα της κατηγορίας αυτής. Βοηθά επίσης και στο αδυνάτισμα και τη δυσκοιλιότητα. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν, τη προστατευτική δράση του φυτού έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου (λευχαιμία κλπ.) καθώς και ενάντια στην εμφάνιση ελκών του γαστρεντερικού συστήματος.

Η ονομασία Amara προέρχεται από την ισπανική λέξη amargo που σημαίνει πικρός αποδόθηκε λόγω της ιδιαίτερα πικρής γεύσης του φυτού, που σήμερα θεωρείται ότι οφείλεται στην κουασσίνη και τη νεοκουασσίνη, ουσίες με ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες. Η κουασσίνη έχει αναγνωρισθεί ως ασφαλές προσθετικό σε αναψυκτικά και ζυμωτά τρόφιμα, όπου χρησιμοποιείται για την πικρή γεύση που προσδίδει.

https://www.glikiazoi.gr

Διατροφή

Σίγουρα προσπαθείς σκληρά να διατηρήσεις τη γραμμή σου, ειδικά τώρα που η σεζόν των σορτς και των μπικίνι πλησιάζει. Παρ’ όλα αυτά δεν σε αδικούμε που κοιτάς το κεσεδάκι με το γιαούρτι με δυσπιστία… πόσο μάλλον το μπολ με βρώμη. Είναι δεδομένο πως και τα δύο είναι χαμηλά σε λιπαρά και αρκετά υγιεινά, αλλά από γεύση δεν μπορείς να πεις πως σε συναρπάζουν.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν, ώστε και να τρως τις συνιστώμενες ποσότητες και -κυρίως- να τις απολαμβάνεις; Συγκεντρώσαμε 6 υγιεινές επιλογές που και θα δώσουν γεύση στο πιάτο σου, και θα σε χορτάσουν αποφεύγοντας τις παγίδες των έξτρα θερμίδων.

Ρινίσματα κακάο (Cacao Nibs): Σοκολάτα στο γιαούρτι; Μα ναι! Τα ρινίσματα κακάο είναι τραγανά κομμάτια κόκκων κακάο που έχουν υποστεί ζύμωση και βοηθούν στην παρασκευή σοκολάτας. Σε αντίθεση όμως με την κοινή μαύρη σοκολάτα, αυτά τα μικρά κομματάκια περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά και παρά το πλούσιο σοκολατένιο τους άρωμα, δεν περιέχουν ζάχαρη.

Φρέσκα φρούτα: Ξέχασε τα αποξηραμένα φρούτα που είναι ούτως ή άλλως υψηλά σε περιεκτικότητα ζάχαρης και επέλεξε φρέσκα φρούτα, όπως κύβους μπανάνας, ανανά, μάνγκο και blueberries.

Σπόροι κολοκύθας: Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες οι σπόροι κολοκύθας εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στον οργανισμό, ενώ έχουν παράλληλα υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε.

Χυμός καρότου σε σκόνη: Πιθανότατα να μην ξέρεις καν πως κάτι τέτοιο υπάρχει, αφού είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Το συμπυκνωμένο αυτό εκχύλισμα είναι πλούσιο σε καροτίνη και βιταμίνη C.

Κανέλα: Μπορεί ήδη να προσθέτεις κανέλα στο γιαούρτι ή το πλιγούρι βρώμης σου, καθώς είναι γεμάτη γεύση και άρωμα. Ένας ακόμη λόγος, είναι ότι μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης, εξισορροπώντας τα αντίστοιχα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα. Η κανέλα είναι ο καλύτερος τρόπος να αντισταθμίσεις την ποσότητα ζάχαρης που βάζεις στο πιάτο σου και να γλιτώσεις μερικές θερμίδες κι από εκεί.

Αμύγδαλα: Αν ψάχνεις για το πιο υγιεινό ξηρό καρπό ως topping στο μπολ με το γιαούρτι σου, ψήφισε αμύγδαλα! Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και μαγνήσιο ενώ παράλληλα μειώνουν και προλαμβάνουν τη χοληστερίνη.

Διατροφή

Με μιά συστηματική πορτοκαλοδίαιτα καθαρίζει κανείς τον οργανισμό του και του εδραιώνει ανοσία. Το αίμα καθαρίζεται από τα διάφορα επιβλαβή στοιχεία της συνήθους ανθυγιεινής τροφής και η ζωτικότης γίνεται καταφανής μέσα σε λίγο καιρό.

Έχουν θεραπευθεί πολλοί άρρωστοι που εθεωρούντο εντελώς αθεράπευτοι. Ο χυμός των πορτοκαλιών, όπως και των λοιπών ξυνών, είναι αποτελεσματικός σ΄ όλες σχεδόν τις αρρώστειες και ιδίως στις παθήσεις που έχουν αιτία την χρονία δηλητηρίαση του σώματος, γιατί συντελεί στην γρήγορη αποτοξίνωση.

 

Τρώει κανείς επί 5 έως 20 μέρες μόνο πορτοκάλια, τέσσερις φορές την ημέρα από 3-5 κάθε φορά ή πίνει κάθε τρείς ώρες ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού. Τα συμπτώματα είναι τα ίδια σχεδόν όπως και της σταφυλοθεραπείας.

 

Η πορτοκαλοθεραπεία, έχει θαυματουργήσει στο άσθμα, τον καττάρο, την δυσκοιλιότητα, την υπεροξύτητα, την φλεβίτιδα, τον αρθριτισμό, τον ρευματισμό και σε άλλες χρόνιες ασθένειες και σε άτομα περασμένης ηλικίας ακόμη. Είναι μοναδικά για την δυσπεψία και την αποκατάσταση της καλής λειτουργίας σε περίπτωση ανωμαλιών του πεπτικού συστήματος. Ο χυμός του πορτοκαλιού είναι σχεδόν πανάκεια. Είναι πολύ ωφέλιμος στα μωρά και πρέπει να τους δίδεται τακτικά. Προ παντός στα μικρουλάκια που δεν τρέφονται με μητρικό γάλα, είναι απαραίτητος.

https://www.giatros-in.gr

 

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή