Απριλίου 19, 2019

Διατροφή

Μερικά από τα πιο ισχυρά φάρμακα που υπάρχουν στον πλανήτη βρίσκονται “μεταμφιεσμένα» σε τρόφιμα και μπαχαρικά. Ενώ δεν έχουν κατοχυρωθεί ως επίσημες φαρμακευτικές μέθοδοι ούτε πρόκειται να γίνουν πολυέξοδες κλινικές δοκιμές για να αποδειχτεί η αποτελεσματικότητά τους, έχουν χρησιμοποιηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων ως θρεπτικά συστατικά αλλά και για την αποτροπή διαφόρων ασθενειώ

ν. Στην αρχαιότητα ήταν τόσο πολύτιμα που άξιζαν το βάρος τους σε χρυσάφι ενώ ολόκληροι πολιτισμοί είτε απέκτησαν μεγάλη δύναμη είτε κατέρρευσαν ως αποτέλεσμα του τρόπου που τα διαχειρίστηκαν.

Το πιο εκπληκτικό είναι ότι πολλά από αυτά τα “φυτά σύμμαχοι» φυτρώνουν στον κήπο μας ή βρίσκονται παραμελημένα στο ψυγείο μας και τα ράφια της κουζίνας μας. Στην πραγματικότητα, πολλοί από εμάς τα χρησιμοποιούμε καθημερινά αγνοώντας ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν αρρωσταίνουμε όπως εκείνοι που δεν τα έχουν εντάξει στη διατροφή τους.

Παρακάτω ακολουθούν μερικά παραδείγματα.

1) Σκόρδο.

Τελευταία, η αντίσταση των βακτηριδίων που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα αυξάνεται συνεχώς ενώ ταυτόχρονα τα συμβατικά φάρμακα όχι μόνο έχουν αποτύχει να δώσουν αποτελεσματικές λύσεις αλλά δεν αποδέχονται καν την ευθύνη τους για τη δημιουργία αυτής της αντίστασης. Αντιθέτως, τα μπαχαρικά έχουν ανακτήσει τη χρησιμότητά τους ως φάρμακα ευρέως φάσματος για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, τα οποία μάλιστα κάποιες φορές έχουν αποδειχτεί σωτήρια. Το σκόρδο διαθέτει εκατοντάδες θεραπευτικές ιδιότητες, όπως επιβεβαιώνεται συνεχώς μέσω επιστημονικών ερευνών.

Μπορείτε να διαβάσετε πάνω από 4.000 έρευνες εδώ. Ένα παράδειγμα της αποτελεσματικότητας του σκόρδου αφορά την καταπολέμηση της φυματίωσης (MDR-TB). Η φυματίωση παρουσιάζει αντίσταση στη φαρμακευτική αγωγή με αποτέλεσμα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να την αποκαλούν “λευκή πανώλη» διαδίδοντας έτσι τον φόβο στο ευρύ κοινό ότι είναι ανυπεράσπιστο απέναντί της.

Πέρυσι, ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό ανέφερε ότι το σκόρδο μπορεί να περιορίσει ένα ευρύ φάσμα στελεχών της φυματίωσης που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα. Οι συγγραφείς του άρθρου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση του σκόρδου στη θεραπεία της φυματίωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική όσον αφορά τη δημόσια υγεία. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου όμως δεν τελειώνουν εδώ.

Όπως έχει αποδειχτεί, μπορεί να περιορίσει τους ακόλουθους παθογόνους μικροοργανισμούς:
• ιστολυτική αμοιβάδα (παράσιτο)
• χολέρα
• κλωστηρίδιο
• κυτταρομεγαλοϊός
• δερματοφύτωση (ένα είδος τοπικής μυκητιασικής λοίμωξης)
• αιμοφιλική γρίπη
• ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
• ιός του απλού έρπητα τύπου 1
• ιός του απλού έρπητα τύπου 2
• κλεψιέλα
• σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη
• ιός της παραγρίππης
• περιοδοντική λοίμωξη
• λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο
• αεριογόνος ψευδομονάδα
• στρεπτόκοκκος
• λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο ομάδας Α
• λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο ομάδας Β
• πυογόνος στρεπτόκοκκος
• μυκητιασική στοματίτιδα
Η παραπάνω λίστα υπογραμμίζει το πόσο σημαντικό είναι να καταναλώνουμε συχνά σκόρδο!

2) Μέλι

Εκτός από το μέλι, οι μέλισσες παράγουν ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών ουσιών, όπως πρόπολη, δηλητήριο, βασιλικό πολτό, κερί μέλισσας, γύρη, κτλ. Το μέλι όμως, αυτή η γλυκιά, κολλώδης ουσία που όλοι αγαπάμε, αποτελεί ένα αγαθό ευρέως γνωστό με μεγάλη κατανάλωση κι επίσης έχει υπέροχη γεύση! Αυτή η γλυκιά απόλαυση αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές θεραπευτικές ουσίες της φύσης. Παρακάτω περιγράφονται μερικά μόνο από τα οφέλη του μελιού για την υγεία:
• προστατεύει το εσωτερικό του στομάχου κι εμποδίζει από βλάβες κι αιμορραγία που μπορεί να προκληθούν από τη λήψη ασπιρίνης.
• βοηθά στην αντιμετώπιση βακτηριακών λοιμώξεων.
• βοηθά στην επούλωση εγκαυμάτων.
• παρά το γεγονός ότι το μέλι περιέχει ζάχαρη, εμφανίζει αντιμυκητιακές ιδιότητες και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του μύκητα Κάντιντα.
• βοηθά στη θεραπεία της επιπεφυκίτιδας.
• μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το μέλι Μανούκα αποτελεί εναλλακτική λύση ως στοματικό διάλυμα κατά της οδοντικής πλάκας.
• βοηθά στη θεραπεία της δερματίτιδας.
• βοηθά στη θεραπεία των διαβητικών ελκών.
• βοηθά στη θεραπεία των ελκών που προκαλούνται από τον έρπητα.
• βοηθά στην αντιμετώπιση του υπερβακτηρίου MRSA (ειδικά το μέλι Μανούκα).
Φυσικά, οι χρήσεις του μελιού είναι πολύ περισσότερες από αυτές που περιγράφονται εδώ. Επιπλέον, η αντικατάσταση των συνθετικών γλυκαντικών ουσιών, της επεξεργασμένης ζάχαρης και του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης με μια μέτρια ποσότητα μελιού αποτελεί ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο για την υγεία.

3) Μήλα.

Όπως λέει και η γνωστή παροιμία “ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», και μάλιστα τον γιατρό με ειδίκευση στην ογκολογία. Για παράδειγμα, ένα από τα πλέον σημαντικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μήλων είναι η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Όσο περισσότερα μήλα καταναλώνετε, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να παρουσιάσετε αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια. Όλες οι σχετικές μελέτες υπάρχουν στην ιστοσελίδα GreenmedInfo.com. Εκεί θα βρείτε τα 50 επιπλέον οφέλη που προσφέρει το μήλο ή τα προϊόντα του (πχ μηλόξυδο) στην υγεία. Στα οφέλη περιλαμβάνονται η μείωση ή αντιμετώπιση:
• της γήρανσης
• των αλλεργιών
• της τριχόπτωσης
• της διάρροιας
• της αντίστασης στην ινσουλίνη
• του καρκίνου του ήπατος
• των ασθενειών που προκαλούνται από την ακτινοβολία
• της λοίμωξης από σταφυλόκοκκο

4) Ηλιακό φως.

Ίσως σας φανεί περίεργο, αλλά το φως του ήλιου διαθέτει ενέργεια αλλά και πληροφορίες με πραγματική μεταβολική αξία. Επομένως, αποτελεί μια πηγή ενέργειας χρήσιμης για το σώμα κι έτσι μπορεί να θεωρηθεί ως μορφή “τροφής» που καταναλώνουμε μέσω του δέρματός μας.

Η επαρκής έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη για την παραγωγή της βιταμίνης D, μιας ορμόνης που ρυθμίζει πάνω από 2.000 γονίδια στο ανθρώπινο σώμα και ως εκ τούτου εμποδίζει ή βελτιώνει παθήσεις που συνδέονται με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Η έκθεση στον ήλιο αυτή καθαυτή προσφέρει μοναδικά οφέλη στην υγεία και δεν περιορίζεται απλώς στην παραγωγή της βιταμίνης D.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με την έκθεση στο ηλιακό φως και η οποία βασίστηκε στα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από περισσότερες από 100 χώρες και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό “Anticancer Research», έδειξε ισχυρή αντίστροφη συσχέτιση της ηλιακής ακτινοβολίας UVB για 15 τύπους καρκίνου και λιγότερα, αν και αρκετά σημαντικά στοιχεία για τον προστατευτικό ρόλο του ηλιακού φωτός σε 9 άλλους τύπους καρκίνου. Παρακάτω περιγράφονται μερικές περιπτώσεις στις οποίες ωφελεί η έκθεση στον ήλιο:

• νόσος του Αλτσχάιμερ
• κατάθλιψη
• ανεπάρκεια ντοπαμίνης
• δερματίτιδα
• γρίπη
• σκλήρυνση κατά πλάκας
• ψωρίαση

5) Κουρκούμη.

Η κουρκούμη αποτελεί πιθανόν το πιο σημαντικό βότανο στον κόσμο. Στην αρχαία ινδική παράδοση ονομάστηκε “kanchani», δηλαδή “χρυσή θεά», ενώ οι θεραπευτικές ιδιότητές της έχουν εκτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό για αμέτρητους αιώνες. Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι υπάρχουν πάνω από 500 τρόποι με τους οποίους η κουρκούμη βοηθά στην πρόληψη και θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Επίσης, έχει ανακαλυφτεί ότι ρυθμίζει πάνω από 150 διαφορετικές βιολογικές και γενετικές/ επιγενετικές διεργασίες, επιδεικνύοντας μια πολυπλοκότητα αλλά και ηπιότητα που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο φάρμακο στον πλανήτη.

Δεδομένου ότι υπάρχουν πάρα πολλές παθήσεις για τις οποίες η κουρκούμη είναι αποτελεσματική, παρακάτω αναφέρουμε τις 10 κορυφαίες έτσι όπως έχουν καθοριστεί από τον αλγόριθμο της GreenMedInfo. Ο αλγόριθμος αυτός υπολογίζει τόσο την ποσότητα των αποδεικτικών στοιχείων όσο και την ποιότητά τους. Επιπλέον, ο αριθμός στην παρένθεση υποδηλώνει τον αριθμό των μελετών που βρίσκονται στη βάση δεδομένων και οι οποίες αποδεικνύουν τα οφέλη.

• οξειδωτικό στρες (160)
• φλεγμονές (51)
• βλάβες στο DNA (48)
• υπεροξείδωση των λιπιδίων (34)
• ορθοκολικός καρκίνος (24)
• καρκίνος του μαστού (60)
• καρκίνος του παχέος εντέρου (52)
• ηπατικές βλάβες εξαιτίας χημικών ουσιών (34)
• νόσος Αλτσχάιμερ (34)
• όγκοι (23)

biologikaorganikaproionta.com

 

Διατροφή

Το φαρμακείο της φύσης μάς παρέχει αρκετές λύσεις για να ξεπεράσουμε τα ενοχλητικά συμπτώματα της δυσπεψίας, της καούρας, του φουσκώματος και της ναυτίας.

Καλή χώνεψη
Λουίζα: Καταπολεμά τη δυσπεψία, ενώ συμβάλλει και στην αποσυμφόρηση της κοιλιακής χώρας. Φτιάχνουμε έγχυμα ρίχνοντας 1 κουταλάκι λουίζας σε 1 κούπα βραστό νερό, το αφήνουμε για 10΄, σουρώνουμε και το πίνουμε. Συστήνεται 1 φλιτζάνι ύστερα από κάθε γεύμα.

Χαμομήλι: Είναι ιδανικό για τη χώνεψη και ταυτόχρονα ανακουφίζει από τον ερεθισμό και τις φλεγμονές. Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, ρίχνουμε 1 κουταλάκι άνθη χαμομηλιού, τα αφήνουμε για 5-7΄, σουρώνουμε και πίνουμε.

Μαστίχα: Το μάσημά της προκαλεί έκκριση σάλιου και γαστρικού υγρού, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία της πέψης. Παράλληλα, καταπραΰνει τα συμπτώματα του τυμπανισμού. Εκτός από τα “δάκρυα», που όλοι γνωρίζουμε, στο εμπόριο κυκλοφορεί σε σκόνη, αναβράζοντα δισκία και κάψουλες. Σε μορφή σκόνης συστήνεται να ρίχνουμε 1 κουταλάκι σε 1 ποτήρι νερό και να το πίνουμε 30΄ πριν το γεύμα.

Πικραλίδα (ταραξάκο): Οι ρίζες και τα φύλλα της πικραλίδας δρουν μαλακτικά, διευκολύνοντας τη διαδικασία της πέψης. Βράζουμε σε νερό τα μέρη του φυτού για 10΄, σουρώνουμε και πίνουμε το αφέψημα μετά το φαγητό.

Πυροσβέστες της καούρας
Μέντα: Αυξάνει τις εκκρίσεις των πεπτικών υγρών, ανακουφίζοντας από τις καούρες και τον τυμπανισμό. Φτιάχνουμε έγχυμα ρίχνοντας 1 κουταλάκι αποξηραμένη μέντα σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό.Το αφήνουμε για 10΄, έπειτα σουρώνουμε και το πίνουμε μετά το γεύμα. Tip: Την αποφεύγουμε αν κάνουμε ομοιοπαθητική.

Δυόσμος: Χαλαρώνει τους μυς του στομάχου και ανακουφίζει από το αίσθημα καύσου. Βράζουμε 2-4 κουταλάκια σε 1 λίτρο νερό και πίνουμε 2-3 ποτήρια την ημέρα (πριν από το φαγητό).

Γλυκόριζα: Έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και ανακουφίζει το στομάχι από την καούρα. Ρίχνουμε 1 κουταλάκι σκόνης σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, το αφήνουμε για 10΄ και σουρώνουμε. Μπορούμε να πίνουμε το έγχυμα πριν ή μετά τα γεύματα. Tip: Η λήψη της δεν συστήνεται σε άτομα που έχουν υπέρταση.

Τέλος στο φούσκωμα

Γλυκάνισο: Οι σπόροι του δρουν ως σπασμολυτικό και ήπιο καθαρτικό. Παρασκευάζουμε έγχυμα με 1 κουταλάκι σε μισό ποτήρι βραστό νερό και το πίνουμε πριν το φαγητό. Εναλλακτικά, μπορούμε να μασήσουμε 5-6 σπόρους γλυκάνισου μετά το γεύμα.

Αγκινάρα: Τα φύλλα της άγριας αγκινάρας είναι γνωστά για τις χωνευτικές τους ιδιότητες. Σε ένα ποτήρι νερό, βράζουμε 1 κουταλάκι αποξηραμένα φύλλα για 5΄. Συστήνεται να πίνουμε το αφέψημα πριν το φαγητό.

Μάραθος: Χάρη στη μαλακτική και χαλαρωτική του δράση, ανακουφίζει από τον τυμπανισμό και βοηθά την πέψη. Φτιάχνουμε έγχυμα προσθέτοντας 1-2 κουταλάκια ελαφρά σπασμένους σπόρους σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Το αφήνουμε για 10΄ και σουρώνουμε. Για τον τυμπανισμό, πίνουμε ένα φλιτζάνι πριν από το γεύμα.

Αντίο στους πόνους

Μελισσόχορτο: Ανακουφίζει από τους πόνους, κυρίως αυτούς που προέρχονται από έντονη στενοχώρια ή υπερβολικό άγχος (νευρόπονοι). Για κάθε φλιτζάνι νερού ρίχνουμε 1 κουταλάκι αποξηραμένο βότανο (ή 4-5 φρέσκα φύλλα) και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 10΄. Σουρώνουμε και πίνουμε 1 φλιτζάνι πρωί-βράδυ, πριν το φαγητό.

Μέντα: Με απαλές αριστερόστροφες κινήσεις, κάνουμε μασάζ με αιθέριο έλαιο μέντας στην περιοχή της κοιλιάς, 2 φορές την ημέρα. Σε 10 ml αμυγδαλέλαιο, διαλύουμε 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας.

Έτοιμοι να σαλπάρουμε

Τζίντζερ (πιπερόριζα): Αποτελεσματικό βότανο για την καταπολέμηση της ναυτίας και του εμετού. Περίπου 1 ώρα πριν το ταξίδι, καταναλώνουμε 1/2 κουταλάκι σκόνη τζίντζερ με λίγο μέλι ή μασάμε μικρή ποσότητα φρέσκιας ρίζας. Είναι απόλυτα ασφαλές βότανο και η
κατανάλωσή του επιτρέπεται ακόμη και στις εγκύους, ιδανικά μετά τον τρίτο μήνα.

Δεν κάνουμε του κεφαλιού μας!Τα γιατροσόφια που σας παρουσιάζουμε συστήνονται για τις περιπτώσεις που δεν υποφέρουμε από κάποιο σοβαρό οργανικό πρόβλημα (π.χ. έλκος, γαστρίτιδα). Αν τα δοκιμάσουμε και δεν υποχωρήσουν οι ενοχλήσεις θα πρέπει να απευθυνθούμε αμέσως στο γιατρό μας. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνουμε τα 3 ροφήματα ημερησίως. Οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, καθώς και τα παιδιά, δεν πρέπει να τα εφαρμόζουν, αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου ή παιδιάτρου.

10 τροφές-βάλσαμο για το στομάχι

1. Γιαούρτι: Τα προβιοτικά τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη της τροφής, ενώ, σύμφωνα με έρευνες, η συστηματική κατανάλωσή τους ανακουφίζει
από τα ανεπιθύμητα εντερικά φουσκώματα και
τη δυσκοιλιότητα.
2-3. Παπάγια-ανανάς: Λόγω των ενζύμων που περιέχουν, όπως η παπαΐνη και η βρομελίνη, είναι κατευναστικά της οξύτητας των υγρών του στομάχου.
4. Μπανάνα: Είναι δροσερή τροφή, που καταπραΰνει από τον ερεθισμό και την
καούρα. Καλό είναι να προτιμάμε αυτές που
είναι ώριμες σε μέτριο βαθμό. Οι υπερβολικά ώριμες προκαλούν αύξηση των γαστρικών
υγρών λόγω των σακχάρων.
5. Κίτρινο μήλο: Ανακουφίζει το στομάχι, λόγω της περιεκτικότητάς του σε πηκτίνη.
6. Νιφάδες βρώμης: Μειώνουν την έκκριση γαστρικών υγρών, ανακουφίζουν από το αίσθημα καύσου και ταυτόχρονα ενισχύουν τον γαστρικό βλεννογόνο.
7. Νιφάδες κινόα ή κεχριού: Βοηθούν στην πέψη, ενώ παράλληλα ανακουφίζουν
από τις καούρες.
8. Παξιμάδι καλαμποκιού: Μειώνει το αίσθημα καύσου και απορροφά τα γαστρικά υγρά.
9. Πατάτα: Έχει επουλωτικές ιδιότητες λόγω του καλίου, αρκεί να μην καταναλώνεται ψητή.
10. Παντζάρι: Λόγω της περιεκτικότητάς του σε μαγνήσιο, περιορίζει τις κράμπες στο στομάχι.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΓΙΑΝΝΑ ΠΕΡΓΑΝΤΑ, φαρμακοποιό

 biologikaorganikaproionta.com

Διατροφή

Προσπάθησε να ακολουθήσεις μια ισορροπημένη διατροφή όλο τον χρόνο, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές και θα δεις το σώμα σου να αλλάζει.

1. Μην παραλείπεις το πρωινό
Το πρωινό είναι ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας και αυτό που θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι. Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα ολοκληρωμένο πρωινό και συνέχισε με μικρά γεύματα, περίπου ανά τρεις ώρες.

2. Πες όχι στα επεξεργασμένα προϊόντα
Προτίμησε προϊόντα που έχουν υποστεί τη λιγότερη δυνατή επεξεργασία, αφού όσο πιο «φυσικό» είναι ένα προϊόν, τόσο το καλύτερο για την υγεία και τη σιλουέτα σου.

3. Φάε περισσότερα φυλλώδη λαχανικά
Συμπλήρωσε τα κυρίως γεύματά σου με σαλάτες, κυρίως με πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και σου δίνουν μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού.

4. Χρησιμοποίησε μπαχαρικά
Μείωσε την ποσότητα αλατιού και λιπαρών στο φαγητό σου και δώσε του γεύση με μπαχαρικά. Μάλιστα, τα πικάντικα φαγητά υπόσχονται να αυξήσουν λίγο τον μεταβολισμό σου, γι’ αυτό μην υποτιμάς το πιπέρι, το τσίλι ή τις καυτερές πιπεριές. Αν συνδυάσεις αυτή την καλή συνήθεια με συστηματική άσκηση, τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά

5. Βάλε το ψάρι στη διατροφή σου
Επέλεξε να φας ψάρι μία με δύο φορές την εβδομάδα. Προτίμησε ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα, που είναι πλούσια στα ευεργετικά ω-3 λιπαρά.

6. Μείωσε το αλκοόλ
Δεν σου χαρίζει τίποτα άλλο παρά μόνο θερμίδες. Περιορίσου σε ένα με δύο ποτήρια κρασί, όταν θέλεις να πιεις κάτι.

7. Αντικατάστησε τους χυμούς με ολόκληρα φρούτα
Ένα φρούτο θα σου χαρίσει πολύ λιγότερες θερμίδες από έναν ανάμεικτο χυμό φρούτων και θα σε «κρατήσει» χορτάτη για περισσότερη ώρα. Όσο για τα ροφήματα, όπως η σοκολάτα ή το φρεντοτσίνο, περιέχουν πολύ περισσότερες θερμίδες από όσες φαντάζεσαι, γι’ αυτό περιορίσου σε έναν απλό καφέ με λίγη ζάχαρη ή ακόμα καλύτερα, σκέτο.

8. Ξέχνα ακραίες και επικίνδυνες δίαιτες
Μην επιλέγεις να ακολουθήσεις πρωτεϊνικές δίαιτες ή όσες αποκλείουν εντελώς τα λιπαρά από τη διατροφή σου. Τα γεύματά σου πρέπει να αποτελούνται από περίπου 40% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνες και 30% λιπαρά (κατά προτίμηση «καλά» λιπαρά, που μπορείς να βρεις στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, τα ψάρια, το ταχίνι, το σουσάμι, το αβοκάντο κ.ά.). Αυτό το μοντέλο διατροφής είναι γνωστό και ως «Δίαιτα της Ζώνης» και θεωρείται το πλέον ισορροπημένο και υγιεινό διατροφικό πλάνο.

9. Βάλε πρόγραμμα
Το να έχεις ρυθμίσει τα γεύματά σου σε συγκεκριμένες ώρες μέσα στη μέρα, θα σε βοηθήσει να μην παραλείπεις κάποια από αυτά, αλλά και να μην σε πιάνουν «κρίσεις» πείνας. Πάρε το φαγητό σου ή έστω τα ενδιάμεσα γεύματα (φρούτο, τοστ κλπ) στο γραφείο.

10. Άδειασε τα ντουλάπια ή το ψυγείο από απαγορευμένες τροφές
Είναι Σοκολάτες, μπισκότα, κρουασάν δεν έχουν θέση στην κουζίνα σου, αφού είναι σίγουρο ότι αργά η γρήγορα θα υποκύψεις. Φρόντισε να είσαι συγκρατημένη κάθε φορά που κάνεις τα ψώνια του σπιτιού και να μην πηγαίνεις πεινασμένη στο super market. Μια καλή λύση είναι να έχεις μαζί σου λίστα με τα άκρως απαραίτητα.

11. Μην τρως «συναισθηματικά»
Πολλές φορές τρώμε επειδή βαριόμαστε ή είμαστε στεναχωρημένοι. Προτίμησε να κάνεις μία βόλτα αντί για επιδρομή στο μπολ με το παγωτό.

12. ‘Οχι στις υπερβολές και στις ακρότητες
Δεν χρειάζεται να υπερβάλλεις ή να θέτεις τον εαυτό σου σε έντονη στέρηση. Αν θέλεις πολύ να φας ένα γλυκό ή ένα συγκεκριμένο φαγητό, απλά κάν’ το χωρίς να νιώσεις τύψεις κι ενοχές. Υποσχέσου στον εαυτό σου ότι για τις δύο επόμενες μέρες θα είσαι διπλά προσεκτική. Σωστή διατροφή δεν σημαίνει στέρηση, αλλά ισορροπία.

Δημήτρης Μώρος

fitnessart.gr

Διατροφή

Το φθινόπωρο μόλις μπήκε και μαζί του φέρνει και 7 υπερτροφές που θα σας χαρίσουν βιταμίνες, ζωντάνια κι ευεξία. Αρκεί να τις καταναλώνετε καθημερινά.
Τώρα που χορτάσατε με το καρπούζι, το πεπόνι, το ροδάκινο, τα αγγούρια και τις μελιτζάνες, έφτασε η ώρα να φτιάξετε το φθινοπωρινό, διατροφικό σας πλάνο, το οποίο δεν μπορεί παρά να περιέχει τις παρακάτω υπερτροφές στα καλύτερά τους.

Μήλα: για να βλέπετε το γιατρό από… μακριά

Μπορεί να είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φρούτα, αυτό όμως δεν μειώνει τα οφέλη του. Εκτός του ότι έχει ασβέστιο, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, το μήλο, σύμφωνα με έρευνες, περιέχει στη φλούδα του κουερσετίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και μας προφυλάσσει από εκφυλιστικές ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση Προτιμήστε τα με τη φλούδα, αφού πρώτα τα πλύνετε σχολαστικά.Κατσαρό λάχανο: το ξαδερφάκι του μπρόκολουΠαρ’ όλο που πολλοί δεν γνωρίζουν τα οφέλη του, το κατσαρό λάχανο έχει μεγάλη διατροφική αξία, ικανή να σας πείσει να το βάλετε στην επόμενη λίστα με τα ψώνια σας. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο κατσαρό λάχανο προσφέρει στον οργανισμό μας περισσότερη βιταμίνη Κ από οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα και σε β-καροτίνη, αντιοξειδωτικό που τονώνει το ανοσοποιητικό και βοηθάει στην πρόληψη κάποιων τύπων καρκίνου. 

Κολοκύθα: το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό

Η πρωταγωνίστρια του Halloween φαίνεται πως είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό σύμβολο της αμερικάνικης γιορτής. Μισό φλιτζάνι κολοκύθας μας δίνει την απαραίτητη συνιστώμενη δόση βιταμίνης Α με τη μορφή β-καροτίνης, συν του ότι το πορτοκαλί αυτό λαχανικό είναι πλούσιο σε κάλιο, απαραίτητο για τον οργανισμό μας. Δοκιμάστε να τη φτιάξετε σούπα ή να την προσθέσετε στη σαλάτα σας.

 Λαχανάκια Βρυξελλών:βιταμινούχα και τραγανιστά

Αποτελούν τον εφιάλτη των μικρών παιδιών, αλλά στην πραγματικότητα τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε βιταμίνη C αποδίδοντας περισσότερη κι από το πορτοκάλι, τονώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και κρατώντας μας μακριά από αρρώστιες. Ακόμη, είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, ασβέστιο και φυλλικό οξύ, δυναμώνοντας τον οργανισμό και κρατώντας τη γρίπη μακριά.Κάστανα: νόστιμα και υγιεινάΑν και οι περισσότεροι συνδέουν τα κάστανα με το καταχείμωνο, η εποχή τους ξεκινά από το Νοέμβριο και τα οφέλη τους είναι πολλαπλά. Περιέχουν βιταμίνη Β6, μια βιταμίνη σημαντική για το ανοσοποιητικό, την υγεία της επιδερμίδας, ακόμη και την πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων. Συν τοις άλλοις, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βοηθώντας σας να πεινάτε λιγότερο, άρα και να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες. 

Ρόδι: το τυχερό φρούτο

Τυχερός όποιος το καταναλώνει, αφού θωρακίζει την υγεία του απέναντι σε ασθένειες χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση. Οι τανίνες του βοηθούν στην καλή υγεία της καρδιάς, ενώ καταφέρνει να βελτιώσει και την «κακή» χοληστερίνη. Μισό φλιτζάνι σπόρων ροδιού αντιστοιχεί σε 5 γραμμάρια φυτικών ινών, καθιστώντας το ό,τι πρέπει για σνακ σε περιόδους δίαιτας, ενώ εξίσου ωφέλιμος είναι και ο χυμός του.

Ρέβα: outsider αλλά πολυβιταμινούχο

Κυκλοφορεί με το όνομα ρέβα ή γογγύλι και στο πράσινο φυλλώδες μέρος του, το οποίο οι περισσότεροι πετούν, κρύβει τα πιο θρεπτικά του στοιχεία: περίπου τη μισή από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Α σε μορφή β-καροτίνης, η οποία βοηθά στην υγεία της όρασης και των οστών, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και ασβέστιο. Δοκιμάστε το σε σαλάτα ή στον ατμό.

clickatlife.gr

Διατροφή

Πολύς κόσμος αποφεύγει να τρώει τους κρόκους αυγών γιατί έχει ακουστεί πως ανεβάζουν τη χοληστερίνη, ειδικά σε ανθρώπους που έχουν πρόβλημα. Όσοι ασχολούνται όμως με τη σωστή διατροφή, θα έχουν παρακολουθήσει πως ο συγκεκριμένος τομέας αναβαθμίζεται συνεχώς με νέες έρευνες και νέα ντοκουμέντα.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2013 από την British Journal of Medicine τονίζει πως όλοι οι άνθρωποι μπορούνε να τρώνε έναν κρόκο την ημέρα. Μπορεί ένας κρόκος να περιέχει το 60% της ημερήσιας ποσότητας χοληστερόλης που κάθε άνθρωπος πρέπει να λαμβάνει, ωστόσο τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει ο κρόκος, είναι πολύ περισσότερα από τα μειονεκτήματά του.

Ο κρόκος αυγών περιέχει μεγάλη ποσότητα Βιταμίνης Α, που κάνει πολύ καλό στο δέρμα, στο μυαλό, στους μυς αλλά και στην εγκυμοσύνη. Επίσης είναι απαραίτητος για την παραγωγή ορμονών αλλά και την απορρόφηση βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

Τα ασπράδια αυγών ενδείκνυνται για ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος, καθώς οι κρόκοι αυγών περιέχουν αρκετό λίπος, χωρίς όμως να είναι απαγορευτικοί σε μία ισορροπημένη δίαιτα.

faysbook.gr

Διατροφή

Διαβάζεις στα διαιτολόγια που προτείνουν οι διαιτολόγοι να προτείνουν "ένα φρούτο"! Μπορεί όμως αυτό να είναι μια μπανάνα ή όχι; Γιατί έχεις ακούσει πολλά. Οτι παχαίνει, πως έχει πολλή ζάχαρη και άρα πάρα πολλές θερμίδες. Είναι όμως όλο αυτό αλήθεια; Τι λένε οι ειδικοί;

Η μπανάνα δεν παχαίνει. Αντίθετα είναι καλός σύμμαχος στη γυμναστική, δεν έχει καθόλου λίπος, καθυστερεί τις ρυτίδες και διώχνει το στρες.

Το φρούτο που πρέπει να έχεις στο σάκο του γυμναστηρίου
Η μπανάνα είναι διάσημη για την υψηλή περιεκτικότητά της σε κάλιο. "Το Κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρωτεϊνοσύνθεση και τη διατήρηση και ανάπτυξη της μυϊκής μάζας" εξηγεί η Κλινική διαιτολόγος Φαίη Καλλίδου. Όταν δεν ξεχνάς την μπανάνα μετά τη γυμναστική οι μύες του σώματος αυξάνονται. Και πιο γυμνασμένοι μύες σημαίνουν περισσότερες καύσεις και πιο "ενεργό" μεταβολιμό. Και περισσότερες καύσεις σημαίνει αδυνάτισμα!

 "Μια μπανάνα έχει συγκριτικά με άλλα φρούτα περισσότερες θερμίδες (90-130kcal). Ωστόσο, το θερμιδικό της περιεχόμενο είναι χαμηλό. Έτσι, ακόμα και αν τρώμε μια μπανάνα ημερησίως είναι δύσκολο να παχύνουμε".

tlife.gr

 

Διατροφή

Στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ το φιστίκι Αιγίνης γι’ αυτό και το συναντάμε συχνά σε συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.

Τι είναι
Οι νόστιμοι «θησαυροί» του φυλλοβόλου δέντρου της φιστικιάς, που δίνει τους κελυφωτούς ξηρούς καρπούς με τη ροζ-κόκκινη απόχρωση και την πρασινωπή ψίχα με την πλούσια, μεστή γεύση. Τα βρίσκουμε χύμα σε κάβες ή σε καταστήματα με ξηρούς καρπούς, στρογγυλοκαθισμένα στον πάγκο του πλανόδιου πωλητή σε χάρτινο χωνάκι ή σακουλάκι ή σε συσκευασία στα σούπερ μάρκετ. Πάντως στον κινηματογράφο, στα πάρτι, στη ζούλα στο γραφείο, στο παγκάκι του πάρκου, τα φιστίκια αυτά γράφουν τη δική τους ιστορία.

Πώς & πού παράγεται
Οι καρποί της φιστικιάς σχηματίζουν ολόκληρα τσαμπιά. Η συγκομιδή τους γίνεται με σύγχρονες μεθόδους και αρχίζει όταν ο φλοιός γίνει ωχρός, μαλακός και ξεκολλάει από το τσόφλι εύκολα, δηλαδή τέλη Αυγούστου με τέλη Σεπτέμβρη. Ακολουθεί πληθώρα εργασιών μέχρι να φτάσουν στα χέρια μας ολόκληρα με το κέλυφος ή μόνο ψίχα, ψημένα ή άψητα, αλατισμένα ή ανάλατα αλλά και φρέσκα. Το 1994 έγινε η ένταξή τους στα προϊόντα ΠΟΠ μαζί με τα φιστίκια Μεγάρων, αλλά καλλιεργούνται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως σε Φθιώτιδα, Θεσσαλία, Βοιωτία και Εύβοια. Στην Αίγινα είναι πια θεσμός το φεστιβάλ φιστικιού που διοργανώνουν οι τοπικοί φορείς κάθε Σεπτέμβριο.

Ιδιότητες και χρήσεις
Τα φιστίκια Αιγίνης είναι από τους πιο ποιοτικούς και νόστιμους ξηρούς καρπούς. Είναι φυτική πηγή πρωτεΐνης, περιέχει καλά λιπαρά, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και φυτοστερόλες, καθώς και πολλές βιταμίνες και ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο κ.ά., αλλά δυστυχώς και αρκετές θερμίδες όπως όλοι οι ξηροί καρποί. Οι φανατικοί οπαδοί τους τα χρησιμοποιούν με μεγάλη επιτυχία στη μαγειρική αλλά κυρίως στη ζαχαροπλαστική, αφού γίνονται πεντανόστιμο γλυκό του κουταλιού, μπαίνουν σε χαλβάδες και κέικ, στο φοβερό μαντολάτο, σε πολίτικα σιροπιαστά γλυκά π.χ. σε μπακλαβάδες και κανταΐφια κάθε λογής, και η λίστα, φυσικά, είναι ατελείωτη

olivemagazine.gr

Διατροφή

 Τα άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, σύμφωνα με τις σύγχρονες διατροφικές συστάσεις, πρέπει να εκπαιδεύονται αρχικά στους γενικούς κανόνες υγιεινής διατροφής με έμφαση στην αξιολόγηση των υδατανθράκων που περιέχει το κάθε τρόφιμο ή γεύμα που καταναλώνουν.

Επιπλέον πρέπει να γνωρίζουν τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφών, δηλαδή τον τρόπο που επηρεάζει κάθε τρόφιμο τα επίπεδα γλυκόζης αίματος. 
Το παστέλι πράγματι αποτελεί ένα καταπληκτικό και θρεπτικό σνακ. Αποτελείται από σησάμι, μέλι και σε ορισμένες περιπτώσεις άλλους ξηρούς καρπούς. Πρέπει όμως να αξιολογείται η ποσότητα κατανάλωσης του, κυρίως όταν ο καταναλωτής πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Για τους διαβητικούς τύπου Ι που ακολουθούν μία θεραπεία με ινσουλίνη, η ανάγκη αυτή γίνεται περισσότερο επιτακτική. 

Η θρεπτική του σύσταση εξαρτάται σημαντικά από την συνταγή παρασκευής. Σε γενικές γραμμές όμως και σύμφωνα με τους πίνακες σύστασης τροφίμων της Δρ Τριχοπούλου, τα 100 γρ παστελιού, προσφέρουν περίπου 48 γρ υδατανθράκων. Η κατανάλωση λοιπόν, 30 γραμμαρίων παστελιού, που είναι ένα πολύ γευστικό και θρεπτικό σνακ, θα προσφέρει στον καταναλωτή όσους υδατάνθρακες θα δώσει και ένα φρούτο.

Το πλεονέκτημα του βρίσκεται στον ρυθμό αύξησης της γλυκόζης αίματος, η οποία είναι πιο αργή, αφού το παστέλι περιέχει ποσότητες των πολύ υγιεινών συστατικών όπως είναι οι φυτικές ίνες, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και οι πρωτεΐνες που καθυστερούν την πέψη και απορρόφηση των υδατανθράκων. 

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντικαταστήσει το φρούτο, όμως κάνουμε την παραπάνω σύγκριση για να δείξουμε σε έναν διαβητικό τον τρόπο που πρέπει να αξιολογεί την ποσότητα κατανάλωσης του θρεπτικού και απολαυστικού παστελιού.  

Καταλήγοντας, ένας διαβητικός είναι σημαντικό να εκπαιδευθεί σωστά και να ελέγχει τις ποσότητες κατανάλωσης των τροφίμων που επιλέγει ώστε να επιτυγχάνει τον ιδανικό συνδυασμό των τριών παραμέτρων: θρέψη - ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης - απόλαυση.  

Γιάννης Χρύσου
Κλινικός διατροφολόγος-διαιτολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης Diet TV

faysbook.gr

Διατροφή

Το ρόφημα αμυγδάλου, για όσους δεν το γνωρίζετε, είναι ένα κρεμώδες ρόφημα με υπέροχη μοναδική γεύση, το οποίο καταναλώνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Παρασκευάζεται αναμιγνύοντας αλεσμένα αμύγδαλα με νερό και κάποιο γλυκαντικό.

Ωστόσο, φαίνεται να είναι γνωστό σε όσους αποφεύγουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω αλλεργίας στην καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος αγελάδας) ή εξαιτίας δυσανεξίας στη λακτόζη (υδατάνθρακας γάλακτος αγελάδας).

Χρησιμοποιείται επίσης από τους αυστηρά χορτοφάγους, ως υποκατάστατο των γαλακτοκομικών προϊόντων καθότι είναι μια φυτική τροφή.

Από την πληθώρα των θρεπτικών συστατικών που έχει το ρόφημα αμυγδάλου, χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις φυτικές ίνες, το μαγνήσιο, το ψευδάργυρο, το σίδηρο, το κάλιο, το ασβέστιο, το φώσφορο, τα φλαβονοειδή και τις βιταμίνες Ε, D, A. Καθώς τα αμύγδαλα είναι φυτικό τρόφιμο, το ρόφημα αμυγδάλου είναι εκ φύσεως χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά αλλά περιέχει περισσότερο μονοακόρεστα λιπαρά που βοηθάνε την καρδιαγγειακή υγεία. Αξίζει να αναφέρουμε δε, ότι το ρόφημα αμυγδάλου δεν περιέχει χοληστερόλη αλλά ούτε και λακτόζη, και κατ’επέκταση συμβάλλει στη μείωση της διατροφικής χοληστερόλης και αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν δυσανεξία ή αλλεργία στο γάλα αγελάδας.

Όλα αυτά, αποδίδοντας μόλις 24 θερμίδες ανά 100ml, πράγμα που το καθιστά σημαντικό σύμμαχο αν βρίσκεστε σε προσπάθεια απώλειας ή διατήρησης ενός φυσιολογικού βάρους.

Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, τα μέχρι στιγμής ευρήματα δείχνουν ότι το ρόφημα αμυγδάλου μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος σε βρέφη με αλλεργία ή δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα. Λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε, μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γήρανσης, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και να «χαρίσει» ένα υγιές – λαμπερό δέρμα. Επιπρόσθετα, λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει, μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη (LDL).

Συγχρόνως, εξαιτίας των μονοακόρεστων λιπαρών καθίσταται ως μια υγιεινή επιλογή έναντι ζωικών λιπαρών, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα περισσότερα ροφήματα αμυγδάλου είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες Α (για καλύτερη όραση και δέρμα), D και B12, προσδίδοντας ένα σημαντικό ποσοστό της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης αυτών των θρεπτικών συστατικών.

Οι βιταμίνες A και D θεωρούνται σημαντικές για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και η βιταμίνη B12 αποτελεί σημαντικό συστατικό, διότι συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς και στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του DNA.

Το ίδιο ισχύει και για το ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών, μειώνοντας τον κίνδυνο για οστεοπόρωση αλλά συμβάλλοντας και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Πολλοί που θα έχουν δοκιμάσει το ρόφημα αμυγδάλου, σχολιάζουν ότι το νιώθουν «πιο ελαφρύ – πιο εύπεπτο». Πράγματι είναι, εν μέρει λόγω των φυτικών ινών που περιέχει (1 γραμμάριο ανά μερίδα). Βοηθά μακροπρόθεσμα στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Παράλληλα, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου, μπορεί να καταναλωθεί από διαβητικούς.

Διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων, για να επιλέξετε το ρόφημα που είναι καλύτερο για εσάς και ταιριάζει στις διατροφικές σας ανάγκες και προτιμήσεις. Μερικοί τρόποι για να εντάξετε το ρόφημα αμυγδάλου στη διατροφή σας:

- Σε παγωτό (ανακατέψτε και καταψύξτε μπανάνες, μέλι και ρόφημα αμυγδάλου)

- Σε smoothies (με φρούτα: μπανάνα ή φράουλες και τριμμένο πάγο)

- Σε milkshake

- Σε συνδυασμό με δημητριακά ολικής άλεσης

- Σε γλυκές κρέμες, ρυζόγαλο

- Σε συνταγές που απαιτούν ψήσιμο: κέικ, ψωμί

- Σε λαχανικά ογκρατέν (μπρόκολο, κουνουπίδι)

- Σε μπεσαμέλ (με τυρί και σπανάκι)

- Αντί για κρέμα γάλακτος στη μακαρονάδα ή στο ριζότο με άσπρη σάλτσα

- Σε κρεμώδεις σούπες

Πηγή: mednutrition.gr

Διατροφή

Είτε τρως κρέας είτε είσαι χορτοφάγος, χρειάζεσαι την πρωτεΐνη στη διατροφή σου. Ορίστε λοιπόν γιατί πρέπει να σκεφτείς καλύτερα την ποσότητα πρωτεΐνης που λαμβάνεις κάθε μέρα:

1. Χτίζεις μυς.

Φυσικά ο πιο γνωστός λόγος για τον οποίο όλοι προτιμούν την πρωτεΐνη έχει σχέση με τη δημιουργία ενός δυνατού και λιγνού σώματος. Η πρωτεΐνη αποτελεί το κλειδί στην «επισκευή» και στην «ανανέωση» των μυών του σώματός σου, αφού τους κάνει και πιο δυνατούς. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να έχεις ένα σνακ γεμάτο πρωτεΐνη και υδατάνθρακες μετά τη γυμναστική.

2. Χάνεις κιλά.

Αν τρως περισσότερη πρωτεΐνη μένεις χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενώ αν αυξήσεις την ποσότητα που λαμβάνεις, τότε βοηθάς το σώμα σου να κάψει περισσότερα λίπη και όχι μυϊκή μάζα. Ωστόσο, να θυμάσαι πάντα ότι μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από κρέας ζώων, περιέχει και πολλά κορεσμένα λίπη, αυξάνοντας τους κινδύνους για την υγεία σου.

3. Έχεις μικρότερες πιθανότητες να πάθεις εγκεφαλικό.

Αν και μία διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, μία διατροφή που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε άλλες μορφές πρωτεΐνης, όπως το ψάρι, μπορεί πραγματικά να μειώσει το ρίσκο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Μία πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού μειωνόταν κατά 26% για κάθε 20 γραμμάρια αύξησης στην πρόσληψη της πρωτεΐνης.

4. Κάνεις καλό στην υγεία των οστών σου.

Η πρωτεΐνη δεν «χτίζει» μόνο γερούς μυς αλλά και γερά κόκαλα. Μία πρόσφατη έρευνα σε ηλικιωμένες γυναίκες της Ιαπωνίας αποκάλυψε ότι αυτές που έτρωγαν περισσότερη πρωτεΐνη ήταν λιγότερο εύθραυστες από αυτές που έπαιρναν τις μικρότερες ποσότητες πρωτεΐνης. Μάλιστα τα πορίσματα της έρευνας παρέμεναν ίδια είτε η πρωτεΐνη προερχόταν από κρέας είτε από άλλες χορτοφαγικές πηγές, όπως το tempeh (τέμ-πε).

 

shape.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή