Μαΐου 31, 2020

Διατροφή

Κριθάρι, ένας αρχαίος καρπός. Πρόκειται για έναν αρχαίο καρπό, ο οποίος για πολλά χρόνια απείχε από τις γαστρονομικές τάσεις και τα ντουλάπια όλων.

Μόνοι οι Κρητικοί του είχαν δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή τους.

Λέτε σε αυτό να οφείλεται το γεγονός πως ζουν πολλά χρόνια;

Μέρα με τη μέρα όμως το κριθάρι καλύπτει με κινηματογραφική ταχύτητα το χαμένο έδαφος και αναδεικνύεται σε μια σούπερ τροφή της εποχής μας.

Και δικαιολογημένα, γιατί κάνει πολύ καλό, μια και είναι πλούσιο και στις δύο κατηγορίες φυτικών ινών, διαλυτές και αδιάλυτες.

Τι κερδίζετε με το να το έχετε στην διατροφή σας;

– Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.

– Προστατεύει από τον καρκίνο.

– Αποτελεί μια σούπερ πηγή νιασίνης -πρόκειται για μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β (B3)- γνώστη για τη μεγάλη καρδιοπροστατευτική της δράση.

– Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C.

– Σας δίνει λιγνάνες -αυτές λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Έρευνες υποστηρίζουν πως όσες καταναλώνετε λιγνάνες, έχετε λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξετε καρκίνο του μαστού.

– Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, φώσφορο και μαγνήσιο

instyle.gr

Διατροφή

 Πρόκειται για τοπική αντίδραση του οργανισμού σε ερεθισμό, βλάβη ή μικρόβια. Τα συμπτώματά της συμπεριλαμβάνουν ερυθρότητα στη περιοχή, πρήξιμο, πόνο και θερμότητα. Ο οργανισμός προσπαθεί να αυξήσει τα θρεπτικά συστατικά για να επουλώσει γρήγορα τη φλεγμονή.

«Αν το οργανισμός μας δεν μπορεί να επουλώσει ένα πρόβλημα τότε αυτό χρονίζει και η κατάληξη -ίτιδα προστίθεται στο όνομα του οργάνου που αφορά για χαρακτηρίσει την περιοχή της φλεγμονής. Αρθρίτιδα για τις αρθρώσεις, δερματίτιδα για το δέρμα, αγγειίτιδα για τα αγγεία κ.ο.κ. Αφορά μια πληροφορία που έχει να κάνει με το σημείο της φλεγμονής και όχι με την αίτια που την προκάλεσε.» λέει ο dr Δημήτρης Τσουκαλάς, ο οποίος ειδικεύεται στα χρόνια νοσήματα και στις μεταβολικές παθήσεις.

Δείτε ποιες είναι οι τροφές που μειώνουν τις φλεγμονές:

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Οτιδήποτε συστήνεται για την υγεία της καρδιάς είναι επίσης καλό για και τη φλεγμονή. Ισπανική μελέτη διαπίστωσε ότι τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία που προσφέρει η μεσογειακή διατροφή οφείλεται στη χρήση του ελαιολάδου, ειδικά στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο περιέχει την ουσία ελαιοκανθάλη. Αυτή διαθέτει παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη δράση, ανάλογη με την ιβουπροφένη.

Πιπεριές

Τα πολύχρωμα λαχανικά είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Σε αντίθεση με τις άσπρες πατάτες ή το καλαμπόκι, οι πολύχρωμες πιπεριές έχουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών και χαμηλότερα επίπεδα αμύλου. Η καυτερή πιπεριά (τσίλι, όπως και το πιπέρι καγιέν ) είναι πλούσια σε καψαϊκίνη, μια ουσία που χρησιμοποιείται σε κρέμες που εφαρμόζονται τοπικά και μειώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή.

Ντομάτες

Μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή σε μερικούς ανθρώπους (όχι όμως σε όλους). Οι ζουμερές κόκκινες ντομάτες, συγκεκριμένα, είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή στους πνεύμονες και σε όλο το σώμα. Οι μαγειρεμένες ντομάτες απελευθερώνουν περισσότερο λυκοπένιο ενώ και η κατανάλωση χυμού ντομάτας είναι ευεργετική σύμφωνα με πρόσφατη ιρανική μελέτη.

Τζίντζερ (πιπερόριζα) και κάρι

Αυτά τα μπαχαρικά, κοινά στην ασιατική και την ινδική κουζίνα, έχει αποδειχθεί σε διάφορες μελέτες ότι έχουν αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Η κουρκουμίνη, το συστατικό που δίνει στο κάρι το κίτρινο χρώμα του, απενεργοποιεί μια πρωτεΐνη στο σώμα που ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενεργοποιεί τη διαδικασία της φλεγμονής. Άλλη μελέτη δείχνει ότι τζίντζερ μειώνει τη φλεγμονή στο έντερο όταν λαμβάνεται σε μορφή συμπληρώματος.

Λιπαρά ψάρια

Όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος και οι σαρδέλες, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή. Για να επωφεληθείτε από αυτά, ωστόσο, θα πρέπει να καταναλώνετε ψάρια αρκετές φορές την εβδομάδα, και θα πρέπει να τα μαγειρεύετε με υγιεινούς τρόπους. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Χαβάης, έδειξε ότι οι άνδρες που έτρωγαν ψητά ή βραστά ψάρια (σε αντίθεση με τα τηγανητά ή τα παστά) μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 23% σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου ή κατανάλωναν τηγανητά.

Το μυστικό

Δεν είστε οπαδοί του ψαριού; Δοκιμάστε τα συμπληρώματα ιχθυελαίου. Μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή. Ωστόσο καταναλώστε τα με μέτρο: έρευνα διαπίστωσε ότι εάν μια διατροφή είναι πολύ υψηλή σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα μπορεί να ενισχύσει τη φλεγμονή.

wefit.gr

 

Διατροφή

Για να χάσετε βάρος θα πρέπει να καίτε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες παίρνετε, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αναγκαίο να προσέχετε την ποσότητα του φαγητού σας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι για να φτάσετε στο στόχο σας θα πρέπει να νιώθετε συνεχώς πεινασμένοι.

«Ο έλεγχος των μερίδων σας δεν σημαίνει ότι θα τρώτε όλα τα γεύματά σας σε πολύ μικρές μερίδες» λέει η ειδική επιστήμονας Lisa Young. «Είναι λογικό να μην θέλετε να νιώθετε ότι είστε σε δίαιτα, πρέπει όμως με κάποιο τρόπο να μειώσετε τις θερμίδες που λαμβάνετε ημερησίως».

 

1.Ξεκινήστε με ένα ποτήρι νερό

Πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό πριν το φαγητό σας. Με τον τρόπο αυτό γεμίζετε την κοιλιά σας και έτσι αποφεύγετε την υπερφαγία. Επίσης, μερικά από τα συμπτώματα της αφυδάτωσης μπορεί να είναι αυτά που προκαλούν γουργουρητό στην κοιλιά σας. Έτσι πίνοντας λίγο νερό πριν από το φαγητό μπορεί να μειώσετε την "πείνα" σας σημαντικά.

2. Ο ρόλος των λαχανικών

Στο ίδιο πιάτο με το γεύμα σας συμπληρώστε τη μερίδα σας με λαχανικά. Είναι ένας τρόπος να μειώσετε τις θερμίδες που θα πάρετε, ενώ ταυτόχρονα θα νιώθετε πλήρεις. Για παράδειγμα, αντί να χρησιμοποιήσετε δύο ψωμάκια στο σάντουιτς, χρησιμοποιήστε ένα, και καλύψτε το πάνω μέρος του με σπανάκι. Μπορείτε επίσης να συνοδεύσετε τα μακαρόνια και τις πατάτες με λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Άλλη μια ιδέα για να τρώτε περισσότερα λαχανικά είναι να αντικαταστήσετε τη μισή ποσότητα του κιμά σε διάφορα φαγητά με μανιτάρια. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πίτα ολικής αλέσεως αντί του ψωμιού, και να τη γεμίσετε με διάφορα λαχανικά.

3. Προτιμήστε το σερβίτσιο που σας «βοηθάει» στις μικρότερες ποσότητες

Σύμφωνα με μια μελέτη το 2012 στο Πανεπιστήμιο Cornell, το χρώμα του πιάτου μπορεί να επηρεάσει το πόσο τρώτε! Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν το πιάτο και το φαγητό έχουν μικρή χρωματική αντίθεση (όπως τα ζυμαρικά με σάλτσα Alfredo σε άσπρο πιάτο), τότε οι άνθρωποι σερβιρίστηκαν 22% περισσότερο από ό, τι αν υπήρχε εντονότερη χρωματική αντίθεση (όπως ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα σε ένα άσπρο πιάτο). Τα συμπεράσματα της μελέτης δείχνουν ότι, αν θέλετε να τρώτε λιγότερο, επιλέξτε πιάτο με χρώμα που κάνει αντίθεση με το φαγητό. Ή αν θέλετε να τρώτε πιο υγιεινά τρόφιμα, όπως για παράδειγμα σαλάτα, προτιμήστε τις πρασινάδες σε ένα μεγάλο πράσινο μπολ!!

4. Φτιάξε το σκηνικό κατάλληλα ώστε να σας εμπνέει να τρώτε πιο αργά

Εάν είναι δυνατό, ρυθμίστε το φωτισμό και βάλτε χαλαρωτική μουσική κατά τη διάρκεια του δείπνου σας, ώστε να απολαμβάνετε πιο αργά το γεύμα σας. Το να κάνετε διαλείμματα κατά τη διάρκεια του δείπνου σας αυξάνει την απόλαυση και μειώνει την ποσότητα του φαγητού που θα φάτε. Να θυμάστε να μασάτε αργά, να αφήνετε το πιρούνι στο πιάτο ανάμεσα από τις μπουκιές σας και να πίνετε νερό. Με αυτόν τον τρόπο μεγαλώνει η διάρκεια του γεύματος.

5. Προτιμήστε τρόφιμα που σας αναγκάζουν να χρονοτριβείτε μέχρι να τα καθαρίσετε

Προτιμήστε τα τρόφιμα που χρειάζονται χρόνο για να τα καθαρίσετε ή να τα ξεφλουδίσετε ώστε να τα φάτε. Για παράδειγμα το πορτοκάλι ή τα φιστίκια με το κέλυφος είναι χαρακτηριστικά και υγιεινά παραδείγματα.

6. Μην τρώτε από το σακουλάκι ή από το κουτί

Όταν κάθεστε με μια σακούλα τσιπς μπροστά σας, στην πραγματικότητα δεν ξέρετε πόσα μπορεί να φάτε. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell προσπάθησαν να απαντήσουν σε αυτήν την ερώτηση με μια μελέτη. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι οι άνθρωποι κατανάλωναν 50% περισσότερα πατατάκια όταν δεν είχαν μπροστά τους μια συγκεκριμένη μερίδα που μπορούσαν να φάνε. Έτσι, αν έχετε αγοράσει μια σακούλα κουλούρια που περιέχει για παράδειγμα 10 μερίδες, διαιρέστε το περιεχόμενο της σακούλας σε 10 μικρότερα σακουλάκια.

7. Φάτε μια σούπα πριν το ορεκτικό σας

Πριν φάτε το ορεκτικό σας, απολαύστε πρώτα μια σούπα. Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό να προσθέσετε περεταίρω πιάτα στο γεύμα σας, έρευνα δείχνει ότι ξεκινώντας ένα γεύμα με σούπα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη συνολική πρόσληψη θερμίδων σας. Σε μια μελέτη του 2007, οι άνθρωποι που έτρωγαν σούπα πριν το μεσημεριανό ορεκτικό τους μείωσαν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων κατά 20%. Η καλύτερη πρόταση: φτιάξτε μια σούπα με ζωμό λαχανικών ώστε οι φυτικές τους ίνες να σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο χορτάτοι.

8. Τσεκάρετε όλες τις επιλογές που μπορεί να έχει ένας μπουφές

Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell που δημοσιεύθηκε στο PLoS One, οι ερευνητές έφτιαξαν δύο μπουφέδες με πρωινό, οι οποίοι είχαν τα ίδια ακριβώς φαγητά: Αυγά με τυρί, πατάτες, μπέικον, κεκάκια κανέλας, ανάμεικτα δημητριακά χαμηλά σε λιπαρά, γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά και φρούτα. Ο πρώτος μπουφές είχε τα τρόφιμα από τα υγιεινότερα στα λιγότερο υγιεινά, ενώ ο δεύτερος μπουφές τα είχε αντίθετα. Πάνω από το 75% των συνδαιτυμόνων έβαλε στο πιάτο του τα τρία πρώτα τρόφιμα που είδε πρώτα στο μπουφέ και αυτά τα τρόφιμα αποτέλεσαν τα δύο τρίτα του συνολικού γεύματος. Οπότε όταν βρίσκεστε σε μπουφέ κάντε πρώτα μια βόλτα να δείτε τι έχει και μετά σερβιριστείτε.

9. Πίνετε το ποτό σας σε ψηλό ποτήρι

Είναι λογικό κάποιες φορές να θέλετε ένα κοκτέιλ με το γεύμα σας. Προτιμήστε να το πιείτε σε ένα ψηλό ποτήρι και απολαύστε το αργά. Το ψηλό ποτήρι θα σας βοηθήσει να ξεγελάσετε τον εαυτό σας ότι είναι περισσότερο. Μια μελέτη του 2005 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ αποκάλυψε ότι κάποιοι μαθητευόμενοι bartenders παρατήρησαν πως το ποτό που σερβίρεται σε ένα κοντό και φαρδύ ποτήρι παίρνει 20% περισσότερη ποσότητα σε σχέση με το ψηλό και στενό ποτήρι. Πιείτε το ποτό σας λοιπόν σε ψηλό ποτήρι προσθέστε επιπλέον πάγο για να το κάνετε να μοιάζει ακόμη περισσότερο!

10. Μην αποσπάστε από άλλες ασχολίες την ώρα του γεύματος

Απενεργοποιήστε την τηλεόραση και τα smartphones σας όταν τρώτε. Μια πρόσφατη ανασκόπηση των μελετών διαπίστωσε ότι τα άτομα που παρακολουθούσαν τηλεόραση κατά τη διάρκεια του φαγητού, τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο φαγητό σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν χωρίς κάτι να τους αποσπά. Όσο για εσάς που είστε μόνιμοι κάτοικοι του γραφείου, θα πρέπει να κάνετε διάλειμμα και να φεύγετε εκτός γραφείου, διότι μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι οι άνθρωποι που έπαιζαν πασιέντζα στο υπολογιστή ενώ έτρωγαν, στο τέλος δεν ένιωθαν πλήρεις και χορτασμένοι, οπότε έτρωγαν περισσότερο μέσα στην ημέρα σε σχέση με εκείνους που δεν έπαιζαν κάποιο παιχνίδι ή δε ασχολιόντουσαν με τον υπολογιστή τους.

11. Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα

Αποδεικνύεται ότι ακόμα και οι ειδικοί στο φαγητό δεν υπολογίζουν εύκολα το μέγεθος των μερίδων. Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Cornell, 85 ειδικοί διατροφής συγκεντρώθηκαν για να φάνε ένα παγωτό ώστε να γιορτάσουν την επιτυχία ενός συναδέλφου τους. Τυχαία τους δόθηκε από ένα μπολ μικρό ή μεγάλο και μία μεγάλη ή μικρή σέσουλα για να σερβίρουν το παγωτό τους. Στη συνέχεια, οι διατροφολόγοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν μια σύντομη έρευνα, ενώ οι ερευνητές της μελέτης ζύγιζαν κρυφά τα κύπελλά τους. Εκείνοι που είχαν τα μεγάλα μπολ έβαλαν κατά 31% περισσότερη ποσότητα παγωτού χωρίς να το συνειδητοποιούν και εκείνοι που είχαν πάρει τη μεγάλη σέσουλα έβαλαν 14.5% περισσότερη ποσότητα παγωτού. Ηθικό δίδαγμα; Προτιμήστε να τρώτε το φαγητό σας σε ένα μικρό πιάτο ή ένα μπολ και το πιθανότερο είναι ότι θα τρώτε λιγότερο.

12. Εναλλακτικές προτάσεις αντί του γλυκού μετά το φαγητό

Πολλοί άνθρωποι περιμένουν μια γλυκιά απόλαυση στο τέλος ενός γεύματος. Μπορείτε αυτό να το αντικαταστήσετε με μια πιο υγιεινή επιλογή, όπως είναι ένα ζεστό τσάι χωρίς καφεΐνη, με γεύση μέντα, κανέλα, σοκολάτα ή κάποιο αγαπημένο σας φρούτο για να τελειώσετε το φαγητό σας με μια γλυκιά γεύση.

Διατροφή

Το κορασάν είναι ένα αρχαίο είδος σιταριού, η προέλευση του οποίου παραμένει άγνωστη. Κορασάν (Khorasan) ονομάζεται μια ιστορική περιοχή βορειοανατολικά του Ιράν, που ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη σύγχρονη ομώνυμη επαρχία. Κυκλοφορούν διάφορες ιστορίες γύρω από την καταγωγή του. Άλλοι λένε ότι ο κόκκος του βρέθηκε στην αρχαία Αίγυπτο στους τάφους των Φαραώ, άλλοι ισχυρίζονται ότι ήταν το σιτηρό που χρησιμοποιούσε ο Νώε στην κιβωτό του (εξού και το ψευδώνυμο «σιτάρι του προφήτη» που του έχει δωθεί). Στην Τουρκία πάντως είναι γνωστό ως «δόντι της καμήλας» πιθανόν λόγω του σχήματός του. Η πιο γνωστή ποικιλία αυτού του σιτηρού είναι το λεγόμενο Καμούτ.

Το κορασάν πωλείται στη Βόρεια Αμερική, την Ασία, την Ευρώπη και την Αυστραλία. Είναι διπλάσιο σε μέγεθος από το κοινό σιτάρι και έχει πλούσια γεύση που μοιάζει με του καρυδιού. Επίσης, οι κόκκοι του μπορούν να αλεθούν και να γίνουν αλεύρι. Πρέπει να τονίσουμε βέβαια ότι δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, καθώς περιέχει γλουτένη. Είναι όμως πιο εύπεπτο και κατάλληλο για άτομα με προβλήματα δυσπεψίας. Το συναντάμε σε τρόφιμα όπως το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, τα ζυμαρικά, την μπύρα, τα μπισκότα, τα κράκερς κ.λπ. Οι σπόροι του μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε σαλάτα.

Όσον αφορά στη διατροφική του αξία, είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, ενέργεια και πρωτεΐνες, έχει πολλές φυτικές ίνες και είναι φτωχό σε λίπος. Από μικροθρεπτικά συστατικά, αποτελεί καλή πηγή θειαμίνης, μαγνήσιου, ψευδάργυρου, σιδήρου, φωσφόρου και σεληνίου. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η αντικατάσταση των σιτηρών της συνήθους διατροφής από προϊόντα με καμούτ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου από καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη, καθώς στους συμμετέχοντες που το κατανάλωσαν, υπήρξε σημαντική μείωση της ολικής και LDL (κακής) χοληστερόλης, καθώς και της γλυκόζης του αίματος.

Επίσης, μειώθηκαν οι δείκτες φλεγμονής και οξειδωτικού στρες και υπήρξε αύξηση του καλίου και του μαγνησίου στο αίμα. Βέβαια, αυτή είναι η πρώτη έρευνα σε ανθρώπους που εξέτασε τα οφέλη του κορασάν στο καρδιαγγειακό σύστημα και πρέπει να πραγματοποιηθούν στο μέλλον κι άλλες για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη του για την υγεία.

Παλαιότερες έρευνες σε αρουραίους έδειξαν την έντονη αντιοξειδωτική δράση του σιταριού από κορασάν σε σχέση με το απλό σιτάρι ολικής άλεσης. Το κορασάν είναι πολύ καλή πηγή λουτεΐνης η οποία ανήκει στα καροτενοειδή και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Για να προετοιμάσετε το καμούτ χρειάζεται να το ξεπλύνετε και να το βράσετε σε περίπου 2,5 φορές τον όγκο του σε νερό για να μαλακώσει. Στο τέλος, το σουρώνετε, το αφήνετε να κρυώσει και το προετοιμάζετε είτε για σαλάτα είτε σαν συνοδευτικό στη θέση του ρυζιού ή του ζυμαρικού.

Είναι πολύ καλή επιλογή και για χορτοφάγους καθώς είναι και πλούσιο σε σίδηρο και πρωτείνη.

mednutrition.gr

Διατροφή

Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι που «ρίχνουν» τον πυρετό; Ναι, απαντούν οι ειδικοί που ασχολούνται με τις φυσικές, συμπληρωματικές θεραπείες. Υπάρχουν βότανα με αντιπυρετική δράση, πρακτικά γιατροσόφια που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά, ομοιοπαθητικά σκευάσματα, αιθέρια έλαια, αλλά και πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία των χεριών και των ποδιών που μπορούν να «ρίξουν» τον πυρετό.

Τα φυσικά αντιπυρετικά που σας προτείνουμε κατά κανόνα εφαρμόζονται όταν ο πυρετός δεν ξεπερνά τους 38-38,5° C. Εάν ο πυρετός είναι υψηλότερος και επιμένει για περισσότερο από 1-2 ημέρες, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε ένα γιατρό. Διαβάστε, λοιπόν, ποια είναι τα εναλλακτικά αντιπυρετικά και εφαρμόστε αυτά που σας ταιριάζουν καλύτερα

Τα «καλά» του πυρετού

Μη βιαστείτε να «ρίξετε» τον πυρετό σας! Ο πυρετός (έως 38-38,5° C) θεωρείται μια θετική
αντίδραση του οργανισμού, ο οποίος αυξάνει τη ­θερμοκρασία του σώματος σε μια προσπάθεια να εξοντώσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς, οι οποίοι δεν «αγαπούν» τη ζέστη, αλλά το κρύο. Γι’ αυτό και συνήθως οι ειδικοί δεν συνιστούν τη λήψη αντιπυρετικών στο χαμηλό πυρετό, θεωρώντας ότι ήδη, με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, ο οργανισμός θέτει σε λειτουργία τους δικούς του, ενδογενείς μηχανισμούς ­ανάκαμψης.

Τα αντιπυρετικά βότανα

Ορισμένα ροφήματα βοτάνων βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Για την προετοιμασία των ροφημάτων, βράζετε το νερό και, στη συνέχεια, ρίχνετε μέσα για 3-4 λεπτά ένα κουταλάκι από το βότανο. Σουρώνετε και πίνετε. Φροντίστε να μην υπερβείτε τα τρία ροφήματα την ημέρα. 

Θυμάρι: Το θυμάρι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιπυρετικές ιδιότητες. Επίσης, διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία. Βοηθά να πέσει ο πυρετός, κυρίως όταν αυτός παρουσιάζεται σε συνδυασμό με πονοκέφαλο, βήχα και πονόλαιμο.

Σαμπούκος: Τα άνθη του σαμπούκου είναι ευεργετικά για τον πυρετό που εκδηλώνεται μετά από ένα κρυολόγημα με βήχα και καταρροή. Ο σαμπούκος έχει την ιδιότητα να προκαλεί εφίδρωση, γεγονός που βοηθά στη μείωση της υψηλής θερμοκρασίας του σώματος. Επίσης, τονώνει την άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην απόχρεμψη.

Ιτέα: Η φλούδα και τα φύλλα της ιτιάς χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους δράσεις. Περιέχουν σαλικυλικό οξύ, δηλαδή είναι σαν την ασπιρίνη σε μικρές δόσεις. Θεωρούνται αποτελεσματικά αντιπυρετικά, κυρίως όταν ο πυρετός συνοδεύεται από πόνους σε όλο το σώμα (στα κόκαλα και τους μυς).

Μέντα: Βοηθά ως αντιπυρετικό, κυρίως όταν ο πυρετός εκδηλώνεται σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, όπως η ναυτία, οι δερματικοί ερεθισμοί και ο πονοκέφαλος. Έχει την ιδιότητα να «δροσίζει» τον οργανισμό, γεγονός που βοηθά στην πτώση του πυρετού. Πρέπει, όμως, να ξέρετε ότι η μέντα απαγορεύεται εάν κάνετε ομοιοπαθητική, επειδή παρεμποδίζει τη δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

Αχίλλεια (ή αχίλλειος): Τα φύλλα αυτού του βοτάνου ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμούν τις φλεγμονές και εξισορροπούν το μεταβολισμό. Η αχίλλεια συστήνεται όταν ο πυρετός συνοδεύεται από γενικότερη κακοδιαθεσία, μειωμένη όρεξη, δυσπεψία και καούρες.

4 αντιπυρετικά γιατροσόφια

Ποδόλουτρο με χοντρό αλάτι

Σε μια λεκάνη με νερό, ρίξτε μία χούφτα χοντρό αλάτι και μία ασπιρίνη. Κάντε ποδόλουτρο για 5-10 λεπτά, σκουπίστε καλά τα πόδια σας και φορέστε διπλές κάλτσες. Κουκουλωθείτε στο κρεβάτι και ξεκουραστείτε.

Λεμόνι με σκόρδο

Στον πυρετό μπορεί να σας βοηθήσει και ένα μείγμα που ίσως να μην ενθουσιάζει σαν γεύση, αλλά έχει πολλά από αυτά που χρειάζεστε: Λιώνετε στο γουδί μία σκελίδα σκόρδο, τη βάζετε σε ένα ποτήρι, από επάνω ρίχνετε το χυμό ενός λεμονιού και μία κουταλιά μέλι. Tα αναμειγνύετε και στη συνέχεια τα αραιώνετε σε ένα ποτήρι ζεστό νερό.

Κρεμμύδι με μέλι

Παρομοίως μπορεί να σας βοηθήσει και κρεμμύδι με μέλι. Βάλτε το κρεμμύδι στο φούρνο και ψήστε το για 40 λεπτά στους 200°C. Πολτοποιήστε το και αναμείξτε το με το μέλι. Λαμβάνετε 1-2 κ.γ. ανά ώρα, μέχρι 8 φορές την ημέρα.


Χυμός από ρόδι

Ο χυμός από φρέσκο ρόδι έχει την ιδιότητα να αυξάνει την παραγωγή αίματος, να ανακουφίζει από τον πυρετό και να μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση. Είναι ιδανικός για μικρά παιδιά που παρουσιάζουν βήχα και πυρετό. Πάρτε ένα ρόδι και τοποθετήστε το ρόδι οριζόντια και κρατώντας το σφιχτά με την παλάμη σας κυλήστε το, θρυμματίζοντας τους σπόρους του. Αφαιρέστε την κορυφή του και συμπιέστε το. Πίνετε 1-2 ποτήρια με τα πρώτα συμπτώματα. 

Ρόφημα για υψηλό πυρετό

Αν παρουσιάζετε εσείς ή το παιδί σας πολύ υψηλό πυρετό φτιάξτε ένα έγχυμα βοτάνων χρησιμοποιώντας 1 κ.γ. χιλιόφυλλο, 1 κ.γ. ευπατόριο και μία πρέζα τσίλι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Πιείτε το όσο είναι ακόμα ζεστό, μέχρι και 4 φλιτζάνια την ημέρα.

Αποφύγετέ το αν είστε έγκυες.

glikiazoi.gr

Διατροφή

Η υγιεινή διατροφή βελτιώνει την ψυχολογία και ανεβάζει τη διάθεση. Για εκείνες λοιπόν τις φορές που αισθάνεσαι αγχωμένη, υποτονική και θέλεις κάτι για να «ανέβεις» δες ποιες είναι οι κατάλληλες τροφές για κάθε… mood.

Μαύρη σοκολάτα για το άγχος. Αντιοξειδωτική, λιποδιαλυτική, μειώνει τις ορμόνες που προκαλούν το στρες.

Πράσινο τσάι για τα νεύρα. Σε χαλαρώνει, ενώ παράλληλα αποτοξινώνει και τον οργανισμό.

Σπανάκι για την κούραση. Προσφέρει ενέργεια και περισσότερη δύναμη. Κάτι ήξερε ο Popeye.

Μούρα για τις ψυχολογικές μεταπτώσεις. Έχουν την ιδιότητα να βελτιώνουν τη λειτουργία των νεύρων και αυξάνουν το αίσθημα της ευεξίας.

Δημητριακά με γάλα κατά της λύπης.

Οι βιταμίνες που παίρνουμε από το συγκεκριμένο πιάτο συμβάλλουν στην απελευθέρωση των «χαρούμενων» ορμονών στο σώμα και μας βοηθούν να αισθανόμαστε πιο αισιόδοξοι

myfit.gr

Διατροφή

Η πείνα αποτελεί ένα μυστήριο. Μερικές μέρες τρώτε απλά ό, τι έχετε στο πιάτο σας και νιώθετε πλήρεις, ενώ άλλες φορές νιώθετε συνεχώς το στομάχι σας τελείως άδειο.Σίγουρα κάτι τέτοιο προκαλεί σύγχυση. Αυτό συμβαίνει επειδή είστε σε μία συνεχή διαμάχη με την πείνα σας (που αποτελεί μια φυσική ανάγκη για φαγητό) και την όρεξή σας (που αποτελεί επιθυμία για φαγητό). Από την μία, η φυσική ανάγκη να φάτε και από την άλλη η επιθυμία, είναι δύο καταστάσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στο αν χάνετε, παίρνετε ή διατηρείτε τα κιλά σας.

Για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αποκωδικοποιεί αυτό που ο οργανισμός σας ζητάει στην πραγματικότητα, θα πρέπει να μάθετε τη διαφορά μεταξύ των τύπων πείνας που υπάρχουν: από την πραγματική πείνα μέχρι την πείνα της βαρεμάρας και την πείνα του άγχους.

Διαβάστε πώς.

Η πραγματική πείνα

Η πραγματική πείνα είναι το πιο σημαντικό είδος πείνας και σας ειδοποιεί ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να φάτε! Για την ακρίβεια, αντιλαμβάνεστε κάποια φυσικά σημάδια, όπως τρέμουλο λόγω χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, πονοκέφαλο, έλλειψη ενέργειας ή και γουργούρισμα στο στομάχι, δήλωσε η Susan Albers, συγγραφέας του EatQ. Συχνά, πολλοί άνθρωποι περιμένουν να φάνε μέχρι ο οργανισμός να τους δείξει ότι βρίσκεται σε σημείο έκτακτης ανάγκης, οπότε στη συνέχεια καταβροχθίζουν οτιδήποτε υπάρχει μπροστά τους.

Για να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση, προετοιμαστείτε: έχετε πάντα ένα σνακ στην τσάντα σας, στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου σας ή στο γραφείο σας.

Η πείνα της τηλεόρασης

Τι καλύτερο από μία αγαπημένη σειρά και κάτι να μασουλάτε ταυτόχρονα; Και όμως είναι ότι χειρότερο! Μία επανεξέταση μελέτης του 2013 από το American Journal of Clinical Nutrition βρήκε ότι το να τρώμε όντας αφηρημένοι, μας ωθεί στο να καταναλώσουμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και άρα να πάρουμε περισσότερες θερμίδες, μιας και μασουλάμε καθόλη τη διάρκεια που βλέπουμε τηλεόραση (δηλαδή ακόμα και ώρες). Η Albers προτείνει να σκεφτόσαστε το πόσο πεινασμένοι είστε προτού ανοίξετε την τηλεόραση.

Μία άλλη λύση θα ήτανε να βλέπετε τηλεόραση απασχολώντας τα χέρια σας με κάτι όπως για παράδειγμα το πλέξιμο. Καλό επίσης θα ήταν να παρακάμπτετε διαφημίσεις σχετικές με φαγητό.

Η πείνα της βαρεμάρας

Πολλές φορές θα έχετε αναρωτηθεί με τι να ασχοληθείτε και τελικά ανοίξατε το ψυγείο να δείτε τι έχει.

«Το να τρώμε από πλήξη είναι κάτι που όλοι μας έχουμε κάνει. Οπότε κάτι το οποίο πρέπει να δουλέψουμε είναι το να είμαστε πιο ανεκτικοί στην πλήξη αντί να αντιδρούμε σπασμωδικά για να γεμίσουμε το χρόνο μας με κάτι» λέει η Albers.

Μεταφράστε την πλήξη σε χρόνο χαλάρωσης.

Μπορείτε να φτιάξετε μια λίστα με τους 5 τρόπους που μπορείτε να χαλαρώσετε (όπως να διαβάστε ένα περιοδικό ή να ασχοληθείτε με τον σκύλο σας), μία λίστα με τα μέρη που μπορείτε να ηρεμήσετε (για παράδειγμα κάποιο ήσυχο δωμάτιο ή η βεράντα σας) ή μια λίστα με τους ανθρώπους που χαλαρώνετε όταν επικοινωνείτε μαζί τους (αδέρφια, φίλοι κλπ).

Όταν λοιπόν νιώσετε πλήξη, αντί να τρέξετε στο ψυγείο διαλέξτε το καλύτερο για εσάς από τη λίστα που έχετε φτιάξει.

Θυμός και πείνα

Συμβαίνει όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας έχουν πάρει την κάτω βόλτα, προκαλώντας θολές, ασαφείς σκέψεις και ευερεθιστότητα. Πάρτε τον έλεγχο στα χέρια σας: πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου στο Οχάιο, διαπίστωσε ότι οι παντρεμένοι άνθρωποι που είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν πιο πιθανό να ενεργήσουν επιθετικά προς τους συζύγους τους. Όταν λοιπόν βρίσκεστε σε παρόμοια κατάσταση, μπορείτε να φτιάξετε ένα πρόχειρο γεύμα που να περιέχει υδατάνθρακες. Αλλά για χάρη της σχέσης σας και της σιλουέτας σας, αναγνωρίστε αυτό που αισθάνεστε και φάτε καλύτερα κάτι που περιέχει υγιεινούς υδατάνθρακες, όπως ένα φρούτο ή δημητριακά για την αποκατάσταση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Η πείνα του απογεύματος

Η απογευματινή ώρα είναι δύσκολη διότι είναι η στιγμή που αναρωτιόμαστε πόσο ωραία θα ήταν αυτή η σοκολάτα που έχουμε στο ντουλάπι..

«Η αλήθεια είναι ότι λόγω της δουλειάς δεν έχετε αρκετή ενέργεια και έχετε μια προσμονή για το τέλος της ημέρας» δήλωσε η Δρ. Michelle May. Εκτός αυτού είναι λογικό να είστε και λίγο πεινασμένοι μιας και έχουν περάσει κάποιες ώρες από το μεσημεριανό σας γεύμα.

Η καλύτερη λύση είναι να φτιάξετε ένα πλάνο. Φτιάξε στο γραφείο σας ένα συρτάρι με σνακ τα οποία να περιέχουν οπωσδήποτε πρωτεΐνη. Αυτό σας το προτείνουμε, γιατί όπως έδειξε μια μελέτη, ένα σνακ υψηλό σε πρωτεΐνη βοήθησε τους κουρασμένους ανθρώπους να αντέξουν από το μεσημεριανό μέχρι το δείπνο και μείωσε την ποσότητα του φαγητού που θα έτρωγαν στο δείπνο. Τέτοια σνακ είναι οι ξηροί καρποί, το τυρί, τα κράκερ και το γιαούρτι.

Η πείνα λόγω άγχους

Η Albers λέει ότι «είμαστε λιγότερο επιλεκτικοί με το τι τρώμε όταν είμαστε αγχωμένοι».

Οπότε είναι πιθανότερο να αναζητήσετε ένα κουτί σοκολατάκια εκείνη την ώρα, παρά να σκεφτείτε το γιαούρτι που έχετε στο ψυγείο σας. Συμβουλή που μπορεί να σας βοηθήσει: σκεφτείτε τα μελλοντικά οφέλη που μπορεί να έχει ένα σνακ για την υγεία σας, όπως για παράδειγμα το να χάσετε 2-3 κιλά ή να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση. Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Journal of Consumer Psychology το 2014, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει το μυαλό σας να παρακάμψει τη φυσική του παρόρμηση να κάνει λάθος επιλογές όταν είστε σε κακή διάθεση.

Κι ενώ μπορεί να βρείτε μια διαφορετική τεχνική για μειώσετε το στρες, όπως για παράδειγμα τη γυμναστική, μην ανησυχείτε σε περίπτωση που όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι τρώτε. Μία άλλη μελέτη το 2013 βρήκε ότι όσοι τρώνε λόγω άγχους, μπορεί να τρώνε περισσότερο όταν βρίσκονται σε τεταμένη κατάσταση, αλλά τείνουν να τρώνε λιγότερο όταν νιώθουν καλά. Αποτέλεσμα; Δεν αυξάνεται το βάρος. Οπότε πάρτε μια βαθιά ανάσα και χαλαρώστε.

Πείνα λόγω του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου

Η απόφασή σας να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή πέφτει στο κενό, γιατί βρίσκεστε στην περίοδο του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, το διάστημα δηλαδή λίγων ημερών πριν την περίοδό σας, όπου οι ορμονικές αλλαγές σάς φέρνουν λιγούρα και λαχτάρα για διάφορα φαγητά.

Η May λέει ότι «Δεν χρειάζεται να στερηθείτε κάτι. Είναι απόλυτα φυσιολογικό τις ημέρες αυτές να θέλετε να φάτε περισσότερο». Δώστε προσοχή στα «σήματα» πείνας που σας στέλνει ο οργανισμός, και αν υπάρχουν πραγματικά, φάτε λίγο παραπάνω αλλά με έλεγχο. «Σύντομα τα συμπτώματα αυτά θα υποχωρήσουν και θα βρείτε πάλι τις ισορροπίες σας».

Η πείνα που βρίσκεται απλά στο μυαλό σας

Δεν νιώθετε πεινασμένος ή κουρασμένος αλλά θέλετε κάτι να φάτε. Η ειδικός Minh-Hai Alex, προτείνει, σε αυτήν την περίπτωση, να ρωτήσετε το εαυτό σας «για ποιο λόγο ζητάω φαγητό; Τι θα μου προσφέρει;»

Ίσως στην πραγματικότητα προσπαθείτε να χρονοτριβήσετε στη δουλειά σας ή θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα και το να φάτε σας φαίνεται τουλάχιστον κάτι παραγωγικό. Εκείνη τη στιγμή πρέπει να σκεφτείτε εάν πραγματικά πεινάτε ή κάτι τέτοιο βρίσκεται απλά στο μυαλό σας.

Οπτική πείνα

Είστε στη δουλειά σας και μπαίνετε σε ένα γραφείο και βλέπετε ένα δίσκο με μπισκότα που έμειναν εκεί από το μίτινγκ που προηγήθηκε. Λογικά θα πάρετε ένα, σωστά; Το κλειδί είναι να σταματήσετε πριν κάνετε οτιδήποτε. Το να σταματήσετε για μια στιγμή θα έχει ως αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσει την αυτόματη συνήθεια να τρώτε μια λιχουδιά χωρίς να το σκεφτείτε ή να το απολαμβάνετε.

Μετά πάρτε μια απόφαση: Φάτε το ή αφήστε το.

Εάν το πάρετε και τελικά το φάτε, δώστε στον εαυτό σας την άδεια να το απολαύσει. «Το να νιώθουμε ένοχοι πολλές φορές μας κάνει να τρώμε πολύ πιο γρήγορα για να ξεπεράσουμε τις ενοχές μας και κατόπιν θέλουμε να φάμε περισσότερο για να ανακουφιστούμε από τις ενοχές».

Θυμηθείτε: ένα μπισκότο δε θα σας κάνει να πάρετε βάρος. Εάν όμως τρώτε λιχουδιές σχεδόν σε καθημερινή βάση, τότε σίγουρα το βάρος σας θα αυξηθεί.

Εορταστική πείνα

Είναι πολύ ωραίο πράγμα να τρώμε έξω με φίλους ή την οικογένειά μας για να γιορτάσουμε γενέθλια ή ξεχωριστές περιστάσεις.

Η May λοιπόν λέει ότι «δεν υπάρχει κάτι κακό σε αυτό. Ίσα ίσα που το φαγητό έχει την ικανότητα να μας φέρνει πιο κοντά».

Βέβαια θα μπορούσε κάτι τέτοιο να είναι πρόβλημα, εάν βγαίνετε έξω να γιορτάσετε συχνά και με κάθε αφορμή. Υπάρχουν διάφορες λύσεις. Για παράδειγμα, αντί να δώσετε ραντεβού με τη φίλη σας κάπου που θα πιείτε κρασί και φάτε μεζέδες, κανονίστε να κάνετε μια βόλτα στην πόλη περπατώντας και χαζεύοντας μαγαζιά.

Επίσης μπορείτε να γιορτάσετε τα γενέθλια της αδερφής σας κάνοντάς της δώρο ένα πεντικιούρ και όχι ένα δείπνο!

diettv.gr

Διατροφή

O θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος. Παράγει τρεις βασικές και πολύ σπουδαίες ορμόνες τη θυροξίνη (γνωστή και ως Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (γνωστή και ως Τ3) και την καλσιτονίνη. Οι T3 και TA ορμόνες χρησιμεύουν στον οργανισμό μας κυρίως για τη ρύθμιση του μεταβολισμού, ενώ καλσιτονίνη παίζει σπουδαίο ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού του ασβεστίου.

Σημαντικό για την παραγωγή και σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδή είναι το ιώδιο. Το ιώδιο αποτελεί ιχνοστοιχείο και αποθηκεύεται στο θυρεοειδή αδένα. Έλλειψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδή, επομένως σε υποθυρεοειδισμό. Κύριες πηγές ιωδίου είναι τα θαλασσινά και τα ψάρια, τα οποία παίρνουν το ιώδιο τους από τη θάλασσα. Όσον αφορά στα φυτικά τρόφιμα, η περιεκτικότητα τους σε ιώδιο εξαρτάται από τα εδάφη στα οποία καλλιεργήθηκαν. Ορεινά εδάφη συνήθως είναι φτωχά σε ιώδιο .
Στα ζωικά τρόφιμα, η ύπαρξη του ιωδίου είναι ανάλογη της διατροφής του ζώου. Τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπιστεί η μειωμένη πρόσληψη ιωδίου, κυρίως σε ορεινές περιοχές, εμπλουτίστηκε το μαγειρικό αλάτι με αυτό. Επομένως μια ακόμη καλή πηγή ιωδίου αποτελεί το αλάτι. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή όμως στην κατανάλωση του, γιατί αυξημένη κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως η υπέρταση.
Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες παθήσεις του θυρεοειδούς είναι ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε υπερλειτουργία του θυρεοειδούς με υπερέκκριση ορμονών του θυρεοειδή και στη δεύτερη υπολειτουργία με μειωμένη έκκριση ορμονών.

Στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διατροφή είναι :
αύξηση του βασικού μεταβολισμού, με αποτέλεσμα να παρατηρείται απώλεια βάρους ακόμα και αν ο πάσχων καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφής
σε ορισμένες περιπτώσεις οστεοπόρωση
διάρροιες

Επομένως διατροφικά θα πρέπει να προστατευθεί ο ασθενής από την απώλεια βάρους, καταναλώνοντας μεγαλύτερες ποσότητες τροφής ημερησίως, ώστε να παίρνει την απαραίτητη ενέργεια για να διατηρήσει το βάρος του σταθερό.

Σημαντική είναι η κάλυψη των αυξημένων αναγκών του σε ασβέστιο καταναλώνοντας αυξημένες ποσότητες γαλακτοκομικών μέσα στην ημέρα (τουλάχιστον 2-3 μερίδες ημερησίως) αλλά και η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου, αν ο γιατρός του το κρίνει απαραίτητο.

Τέλος θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διάρροιας αλλά και των συμπτωμάτων της. Έτσι θα πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση αδιάλυτων φυτικών ινών (φρούτα και λαχανικά), η κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών (προϊόντα ολικής αλέσεως) να είναι επαρκής και να ενταχθεί στο ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής η κατανάλωση προβιοτικών είτε μέσα από λειτουργικά τρόφιμα (π.χ. γιαούρτια, ροφήματα γιαουρτιού) είτε μέσω συμπληρωμάτων.

Προσοχή πρέπει να δοθεί και στην αναπλήρωση των υγρών και των ηλεκτρολυτών (Νάτριο, Κάλιο Χλώριο) γιατί εξαιτίας της διάρροιας οι απώλειες τους είναι μεγάλες.

Στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διατροφή είναι:
μείωση του βασικού μεταβολισμού, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση βάρους ακόμα και αν ο ασθενής καταναλώνει μικρές ποσότητες τροφής
δυσκοιλιότητα

Βασική μέριμνα είναι να εμποδιστεί η αύξηση του βάρους του ασθενή. Έτσι περιορίζεται η τροφή του, επομένως και η ενέργεια που προσλαμβάνει, μέσα στην ημέρα, έτσι ώστε το βάρος του να παραμείνει σταθερό. Σημαντική είναι και η άσκηση, ή οποία θα βοηθήσει στην κατανάλωση θερμίδων και στην διατήρηση σταθερού βάρους.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι βιταμίνες Α, C και Ε, αλλά και ο ψευδάργυρος διαδραματίζουν κάποιο ρόλο σε συνθήκες υποθυρεοειδισμού. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε ισορροπημένη διατροφή. Σε περίπτωση εμφάνισης δυσκοιλιότητας θα πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση αδιάλυτων φυτικών ινών (φρούτα και λαχανικά), η κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών (προϊόντα ολικής αλέσεως) να είναι επαρκής, όπως επαρκής πρέπει να είναι και η κατανάλωση υγρών, και να ενταχθεί στο ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής η κατανάλωση προβιοτικών.

Τέλος υπάρχουν τρόφιμα όπως το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι πατάτες, τα φιστίκια, και η σόγια που περιέχουν ενώσεις που προκαλούν δυσαπορρόφηση του ιωδίου και καλό θα ήταν να μην συνοδεύουν τρόφιμα πλούσια σε ιώδιο. Βέβαια οι ενώσεις αυτές καταστρέφονται σε υψηλή θερμοκρασία (μαγείρεμα)
Εν κατακλείδι θα πρέπει να τονιστεί, ότι και στις 2 παραπάνω παθήσεις του θυρεοειδή αδένα, τα συμπτώματα

παύουν να υπάρχουν μόλις ρυθμιστεί η λειτουργία του με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Παπασπανός Νικόλαος Κλινικός διαιτολόγος

medicaltv.eu

Διατροφή

Το ακτινίδιο εκτός από τα ευεργετικά του οφέλη για την υγεία μας  είναι το ιδανικό φρούτο για αποτοξίνωση και απώλεια βάρους.

Έχει αντιοξειδωτικές και διουρητικές ιδιότητες και αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, πλούσιο σε βιταμίνη C, χαμηλό σε θερμίδες και δίνει το αίσθημα του κορεσμού για αρκετή ώρα. Η δίαιτα διαρκεί 7 ημέρες και μπορούμε να χάσουμε μέχρι και 3 κιλά.

Διάρκεια: 7 ημέρες Απώλεια: μέχρι και 3 κιλά

enter2life.gr

Διατροφή

Νομίζετε ότι το τσάι εξαντλείται σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό; Λάθος! Το τσάι είναι πολύ περισσότερα από αυτό και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να τα ανακαλύψουμε. Διαφορετικά χρώματα, διαφορετικές περιεκτικότητες σε καφεΐνη, διαφορετικά επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών: Από το λευκό μέχρι το μαύρο, το τσάι κρύβει μέσα του μοναδικές ιδιότητες, από τις οποίες μπορούμε να επωφεληθούμε όχι μόνο πίνοντάς το, αλλά και χρησιμοποιώντας το στη μαγειρική.

Τα διάφορα είδη τσαγιού προέρχονται από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis (Καμέλια η σινική) και το διαφορετικό χρώμα τους, καθώς και οι διαφορετικές ιδιότητές τους, οφείλονται στην επεξεργασία που υφίστανται. Μόνο το κόκκινο τσάι προέρχεται από το νοτιοαφρικανικό φυτό Rooibos (επιστημονική ονομασία Aspalathus linearis), που στη γλώσσα Αφρικάανς σημαίνει «κόκκινος θάμνος».

Τα φύλλα και ο αυτοκράτορας

Το τσάι ανακαλύφτηκε μάλλον τυχαία. Ο θρύλος λέει ότι την ώρα που ο κινέζος αυτοκράτορας Σεν Νουνγκ έβραζε νερό, ένα αεράκι παρέσυρε φύλλα από έναν κοντινό θάμνο και αυτά κατέληξαν μέσα στο μαγειρικό σκεύος. Πριν το πάρει είδηση κανείς, τα φύλλα άρχισαν να χρωματίζουν το νερό, αναδίδοντας ένα γλυκό άρωμα. Κάπως έτσι, ο κινέζος αυτοκράτορας δοκίμασε το 2737 π.Χ. το πρώτο φλιτζάνι τσάι, το οποίο έμελλε να γίνει αγαπημένη συνήθεια απ' άκρη σ' άκρη του πλανήτη μέσα στους επόμενους αιώνες.

Λευκό

Πρόκειται για το είδος τσαγιού που έχει υποστεί τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία, γι' αυτό και έχει τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών. Συλλέγεται μόνο λίγες ημέρες κάθε χρόνο, στην αρχή της άνοιξης, και στη συνέχεια αποξηραίνεται χωρίς να οξειδωθεί, γι' αυτό και είναι πιο ακριβό. Χαρακτηρίζεται από την ντελικάτη γεύση του. Χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει, προστατεύει το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες, επιβραδύνοντας τη διαδικασία του οξειδωτικού στρες και κατ' επέκταση της γήρανσης. Παράλληλα, τα συστατικά του εκδηλώνουν αντικαρκινική δράση (κυρίως λόγω των φλαβονοειδών), συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, προστατεύουν την υγεία της καρδιάς, ενώ έχουν και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Στο φλιτζάνι: Το αφήνουμε

για 1-3΄ σε καυτό νερό

(70-80 βαθμούς).

Στο πιάτο: Η ντελικάτη του γεύση δεν το καθιστά εύκολο υλικό στη μαγειρική. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε για να αρωματίσουμε μια ανάλαφρη μους.

Πράσινο

Ελαφρώς πιο επεξεργασμένο από το λευκό τσάι, το πράσινο είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (περισσότερα από το μαύρο και το Oolong, αλλά λιγότερα από το λευκό), κυρίως κατεχίνες, με κυρίαρχη την επιγαλλοκατεχίνη. Γενικά, το συγκεκριμένο είδος τσαγιού έχει μελετηθεί εκτενώς και οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν τις ευεργετικές του ιδιότητες, καθώς φαίνεται ότι συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα, προστατεύει από την αθηροσκλήρωση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι Κινέζοι το χρησιμοποιούν ως φάρμακο για περισσότερα από 4.000 χρόνια. Επιπλέον, έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα σε καφεΐνη και τεΐνη.

Στο φλιτζάνι: Το αφήνουμε για 2-3΄ σε καυτό νερό (70-80 βαθμούς).

Στο πιάτο: Συνδυάζουμε τα φύλλα του με εστραγκόν και μαραθόσπορο και αρωματίζουμε το ψάρι πριν το ψήσουμε. Δοκιμάζουμε να φτιάξουμε cookies με πράσινο τσάι.

Μαύρο

Τα φύλλα του οξειδώνονται πλήρως κατά την επεξεργασία, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα τσάι με δυνατό άρωμα και υψηλά επίπεδα καφεΐνης. Αυτός ο τύπος τσαγιού περιέχει τη μικρότερη ποσότητα κατεχινών (είδος φωτοχημικού που σχετίζεται με αρκετά οφέλη για την υγεία μας) εξαιτίας της μεγάλης διάρκειας επεξεργασίας. Το μαύρο τσάι περιέχει μεταξύ άλλων θειαρουμπιγίνες, αντιοξειδωτικά που ανήκουν στην ομάδα των πολυφαινολών, τα οποία, βάσει μελετών, εκδηλώνουν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορούν να συμβάλλουν στον έλεγχο της υπερλιπιδαιμίας.

Στο φλιτζάνι: Το αφήνουμε για 3-5΄ σε νερό που βράζει (100 βαθμούς).

Στο πιάτο: Συνδυάζουμε φύλλα μαύρου τσαγιού μαζί με αρωματικά και μπαχαρικά της επιλογής μας (π.χ. κόλιαντρο, τζίντζερ), καθώς και λίγη καστανή ζάχαρη, για να φτιάξουμε ένα μείγμα που θα δώσει ιδιαίτερη γεύση στο ψητό κοτόπουλο, το ψάρι και τα λαχανικά μας.

Oolong (συνδυασμός πράσινου και μαύρου τσαγιού)

Τα φύλλα του είναι μερικώς οξειδωμένα κατά την επεξεργασία. Ο χρόνος επεξεργασίας του είναι ανάμεσα στους χρόνους του μαύρου και του πράσινου τσαγιού, ενώ η γεύση του προσομοιάζει σε αυτήν του πράσινου τσαγιού. Ανάλογες είναι και οι ιδιότητές του για την υγεία μας.

Στο φλιτζάνι: Το αφήνουμε για 3-5΄ σε νερό που μόλις έχει ξεκινήσει να βράζει (80-90 βαθμούς).

Στο πιάτο: Βάζουμε φύλλα τσαγιού Οolong σε τηγανητό ρύζι και προσθέτουμε λαχανικά της επιλογής μας.

Κόκκινο

Το κόκκινο τσάι προέρχεται από το φυτό Rooibos. Μπορεί να αντικαταστήσει επάξια τον καφέ, αφού τονώνει το νευρικό σύστημα χωρίς να περιέχει καφεΐνη. Φαίνεται πως μπορεί να έχει ευεργετική δράση σε περιπτώσεις αλλεργιών και πεπτικών προβλημάτων. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η γλυκιά του γεύση.

Στο φλιτζάνι: Το αφήνουμε για 3-5΄ σε νερό που βράζει (100 βαθμούς).

Στο πιάτο: Ταιριάζει σε σούπες και σάλτσες.
Mυρτώ Αντωνοπούλου
vita.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή