Μαΐου 31, 2020

Διατροφή

Η προσεκτική κατανάλωση της τροφής είναι στενά συνδεδεμένη με την πέψη, άρα και με Ειδικοί διαιτολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όποιες δίαιτες και αν δοκιμάσετε, ενδέχεται να μην έχετε νωρίς και τα καλύτερα αποτελέσματα, εάν δεν καταφέρνετε να τρώτε προσεκτικά, αργά και να απολαμβάνετε την τροφή σας.

Εάν καταναλώνετε τα γεύματά σας πολύ γρήγορα, υπάρχει η πιθανότητα να παίρνετε βάρος ή να μη χάνετε εύκολα τα κιλά που θέλετε, εξαιτίας του τρόπου που τρώτε. Σε έρευνα που έγινε, συμμετείχαν άτομα καταναλώνοντας συγκεκριμένες μερίδες φαγητού και χωρισμένα σε δύο ομάδες, στη μια καταναλώνοντας τη μερίδα τους σε πολύ σύντομο χρόνο και στη δεύτερη σε μεγαλύτερο.

Τα συμπεράσματα της μελέτης έδειξαν, ότι σε έναν υγιής ενήλικας που τρώει με ήρεμο ρυθμό, χρειάζεται περίπου δώδεκα λεπτά για να φτάσει το μήνυμα του κορεσμού στον εγκέφαλό του, ενώ ένας υπέρβαρος χρειάζεται από δεκαπέντε έως είκοσι λεπτά.

Για αυτό λοιπόν οι επιστήμονες συστήνουν να τρώμε αργά, ώστε ο οργανισμός μας να έχει το χρόνο που του χρειάζεται και να στείλει σωστά το μήνυμα του κορεσμού στον εγκέφαλο. Εάν τρώμε αργά, εξηγούν, και απολαμβάνουμε την τροφή μας, ενδεχομένως τότε να τρώμε και μικρότερη ποσότητα.

Η προσεκτική επίσης κατανάλωση της τροφής, είναι στενά συνδεδεμένη και με την πέψη, άρα και με το μεταβολισμό μας. Τα μικρά, σύντομα και υγιεινά γεύματα που καταναλώνονται αργά και χωρίς βουλιμία, διευκολύνουν την πέψη, φέρνουν πιο γρήγορα το αίσθημα κορεσμού και διευκολύνουν το μεταβολισμό, που όλοι γνωρίζουμε ότι ευθύνεται για την ισορροπία και την καλή φυσική μας κατάσταση.

premium.paratiritis

iatronet.gr

Διατροφή

Το τυρί αποτελεί ένα αγαπημένο τρόφιμο στην ελληνική γαστρονομία. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα έχει αναδειχθεί μία από τις πρώτες χώρες σε κατανάλωση τυριού παγκοσμίως! 

Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητα των περισσότερων προϊόντων αυτής της κατηγορίας σε λιπαρά και θερμίδες, τα καθιστά εν δυνάμει «εχθρούς» μιας δίαιτας απώλειας βάρους, θέτοντας συχνά το ερώτημα εάν μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Βέβαια, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως τα τυριά, εκτός από υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, παρέχουν και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Α και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Συνεπώς, ακόμη και σε άτομα που κάνουν δίαιτα, το ζητούμενο δεν είναι ο αποκλεισμός, αλλά η «κατάλληλη» επιλογή του είδους και της ποσότητας του τυριού που καταναλώνεται.

Παρακάτω λοιπόν, θα δείτε με ποιο τρόπο μπορείτε να συμπεριλάβετε το τυρί σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα απώλειας βάρους:

- Προτιμήστε λευκά τυριά που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως τυρί cottage, κατίκι, ανθότυρο, μυζήθρα ή φέτα. Εδώ, εξαίρεση αποτελεί το μανούρι, που αν και λευκό έχει υψηλότερο ποσοστό λίπους από πολλά κίτρινα τυριά.

- Αποφύγετε ή περιορίστε την κατανάλωση κίτρινων τυριών που είναι πλούσια σε λίπος, όπως gouda, edam, cheddar, κεφαλογραβιέρα, κασέρι, μετσοβόνε, λαδοτύρι.

- Επιλέξτε τυριά μειωμένων λιπαρών. Στην αγορά κυκλοφορεί πλέον μεγάλη ποικιλία τόσο κίτρινων, όσο και λευκών τυριών με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Δοκιμάστε τα εν λόγω προϊόντα και σίγουρα θα βρείτε κάποιο που να σας αρέσει.

- Καταναλώστε τυρί σε «ελεγχόμενη» ποσότητα, υπολογίζοντας τη μερίδα σας. Σκεφτείτε ότι μια μερίδα τυριού αντιστοιχεί σε 1 φέτα τυρί για τοστ ή ένα κομμάτι 30 γραμμαρίων (μέγεθος σπιρτόκουτου). Φροντίστε να μην υπερβαίνετε τις 1-2 μερίδες ανά ημέρα.

 neadiatrofis.gr

Διατροφή

Οι άνθρωποι μπορούν να είναι σε θέση να ελέγξουν το αίσθημα της πείνας, μέχρι έναν βαθμό, αν προσπαθήσουν να θυμηθούν το τελευταίο φαγητό που κατανάλωσαν, σύμφωνα με τον Eric Robinson, Βρετανό Ψυχολόγο.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στο BBC, οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν πόσο πολύ τρώμε, καθώς η όρεξή μας «σχηματίζεται» στο μυαλό όσο και στο στομάχι.

Ο επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ εξέτασε ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από αμνησία, και ανακάλυψε ότι εξακολουθούσαν να έχουν αισθητηριακή μνήμη της τροφής που κατανάλωσαν, ακόμα και αν δεν είχαν συνειδητή μνήμη αυτής.

Ομοίως, εκείνοι οι οποίοι μέσα από ειδικές διεργασίες θυμούνταν τι είχαν φάει μέσα στην ημέρα, είχαν λιγότερη ανάγκη να καταναλώσουν περισσότερο φαγητό.

in2life.gr

Διατροφή

Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τους καταναλωτές για τις σωστές πρακτικές στην επιλογή και χρήση των τροφίμων κατά την περίοδο της Σαρακοστής.

Στη Σαρακοστή, οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες οδηγούν συνήθως στην αγορά και κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Η σωστή επιλογή τους, η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη μεταφορά στο σπίτι εκείνων των τροφών που χρειάζονται ψυγείο, αλλά και η προσεκτική χρήση τους (π.χ. συντήρηση στην κατάλληλη θερμοκρασία - σχολαστικό μαγείρεμα) είναι απαραίτητα, όχι μόνο για τη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της ελληνικής διατροφής, αλλά και για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Στα πλαίσια ενημέρωσης των καταναλωτών, ο ΕΦΕΤ, υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται αυτή την περίοδο:
Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα).
α βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα. Τα αποψυγμένα αλιεύματα που διατίθενται στην αγορά μπορούν να παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, δηλαδή απαγορεύεται η απόψυξη των αλιευμάτων στο λιανεμπόριο και κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανώς την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους, ώστε να ενημερώνεται ο καταναλωτής.

Για τα νωπά ως καταναλωτές πρέπει να προσέχουμε :
- Την οσμή η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι δυσάρεστη ή οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
- Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
- Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποκολλώνται εύκολα.
- Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
- Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Για τα κατεψυγμένα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά πωλούνται συσκευασμένα χωρίς παραμορφώσεις του περιεχομένου και συνήθως με στρώμα πάγου επάνω τους (επίπαγος). Όταν γίνεται η απόψυξη, το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.
Δίθυρα Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:
- Τα κελύφη τα οποία πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
- Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
- Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας. Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με ένα κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μία ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης τη εγκατάστασης.
Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά ή είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.
Για τα νωπά πρέπει :
- Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).
- Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
- Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
- Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
- Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.
Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.
Αχινοί
Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.
Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία, ιδιαίτερα την ημερομηνία λήξης και να παρατηρούν εάν υπάρχει η επωνυμία του παρασκευαστή και ο αριθμός έγκρισης Ε.Ε. της επιχείρησης.

Θα πρέπει, επίσης, να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο κανονικό χρώμα του περιεχομένου της τυποποιημένης συσκευασίας ή της κονσέρβας και μετά το άνοιγμα στο κανονικό χρώμα των εσωτερικών τοιχωμάτων της κονσέρβας και στη μυρωδιά του περιεχομένου.

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα
Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.
Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.
Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.

Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει ότι εντατικοποιεί τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο της Σαρακοστής, με κύριο γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών, αλλά και τη διασφάλιση των συμφερόντων τους από πρακτικές υπονόμευσης.
virus.com.gr

Διατροφή

Ο πιο εύκολος τρόπος για να ξεκινήσουμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι κάθε μέρα να προσθέτουμε στο διαιτολόγιο μας και μια τροφή που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Κάποιες τροφές είναι γεμάτες με βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικά συστατικά που μπορούν να μας βοηθήσουν να είμαστε και να φαινόμαστε υγιείς αλλά και να έχουμε μια πιο λαμπερή και νεανική επιδερμίδα.

1.Σιρόπι σφενδάμου: Το σιρόπι σφενδάμου είναι πιο δημοφιλές στον Καναδά και την Αμερική όμως υπάρχει και στην ελληνική αγορά. Προτιμήστε το αφού πρόκειται για ένα προϊόν πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά και συστατικά που προωθούν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Καταναλώστε μια κουταλιά και μην το παρακάνετε αν προσέχετε τα κιλά σας αφού περιέχει αρκετή ζάχαρη.

2.Αγγούρια: Τα αγγούρια και ιδιαίτερα τα βιολογικά αγγούρια περιέχουν συστατικά που ενισχύουν την μνήμη αλλά και την ανανέωση των κυττάρων. Για αυτό καλό είναι να τα καταναλώνουμε και να μην τα χρησιμοποιούμε μόνο σε μάσκες προσώπου ή σώματος.

3.Λάδι καρύδας: Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση του συγκεκριμένου λαδιού επί 7 εβδομάδες ενισχύει την ενυδάτωση της επιδερμίδας έως και 32% περισσότερο σε ανθρώπους που πάσχουν από κάποιο έκζεμα.

4.Φυλλώδη λαχανικά και λουλούδια: Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Food Science τα λουλούδια που τρώγονται έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, τα ραδίκια και τα παντζάρια έχουν ασβέστιο και φυτικές ίνες που ενισχύουν τον οργανισμό με θρεπτικά συστατικά.

 

 

Διατροφή

Σε «δύσκολες» περιόδους, κατά τις οποίες το άτομο δέχεται την παρατεταμένη επίδραση στρεσογόνων παραγόντων, παρατηρείται διαταραχή της ομοιόστασης του οργανισμού στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τα στρεσογόνα ερεθίσματα, που συνίσταται σε αλλαγή στην ψυχοφυσιολογία του οργανισμού. Η νευροορμονική ανταπόκριση του οργανισμού στο στρες συνίσταται στην αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης στον οργανισμό, της αδρεναλίνης και άλλων ορμονών του στρες.

Όταν ένα άτομο βιώνει χρόνιο στρες, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει χρόνια απόκλιση των ρυθμιστικών συστημάτων του οργανισμού από το μέσο κανονικό επίπεδο λειτουργίας, με αποτέλεσμα να εμφανίζει υπερκορτιζολαιμία. Το χρόνιο στρες προσαρμόζει την όρεξη και την πρόσληψη τροφής, με αποτέλεσμα η ημερήσια θερμιδική πρόσληψη να υπερβαίνει το φυσιολογικό και η ενεργειακή δαπάνη να μειώνεται, καθώς το στρες επηρεάζει όλες τις συμπεριφορές υγείας μεταξύ των οποίων και την άσκηση, όπου παρατηρείται μείωση της συνολικής φυσικής δραστηριότητας του ατόμου.

Όπως φαίνεται από το σύγχρονο φάσμα της νοσηρότητας και της θνησιμότητας, η υγεία και η ασθένεια δεν αποτελούν απλά το αποτέλεσμα των βιολογικών διεργασιών, αλλά σχετίζονται σημαντικά με τις επιλογές των ατόμων σε επίπεδο συμπεριφοράς και τρόπου ζωής.

Σε περιόδους στρες, όλες οι έρευνες συμφωνούν ότι επηρεάζονται αρνητικά οι συμπεριφορές υγείας, μεταξύ των οποίων και η διατροφική συμπεριφορά. Έρευνα στον Καναδά έδειξε ότι όσο πιο έντονο ήταν το στρες που βιώνουν τα άτομα, τόσο πιο συχνά κατανάλωναν έτοιμο και γρήγορο φαγητό (3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα).

Το στρες επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών, προάγοντας συμπεριφορές, όπως η συναισθηματική υπερφαγία, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη και κατανάλωση λιγότερων λαχανικών και φρούτων.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αλάτι και λιπαρά είναι πιο εύγευστες, με αποτέλεσμα να έχουν εθιστική επίδραση, καθώς διεγείρονται τα συστήματα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η συνεχής επιλογή τέτοιων τροφίμων. Μ’ αυτόν τον τρόπο λοιπόν εθίζεται ο οργανισμός σε τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας, αλλά χαμηλής διατροφικής αξίας.

Η αυξημένη κατανάλωση γλυκών και λιπαρών τροφών από άτομα που θέλουν να κατευνάσουν αρνητικά συναισθήματα, κατά τη διάρκεια του στρες, μπορεί να οδηγήσει στη διαπίστωση ότι ακόμα και οι περιοριστικές δίαιτες μπορούν να προβλέψουν το άγχος που προκαλείται από τη διατροφή, αλλά και την επιλογή της τροφής και της διατροφικής συμπεριφοράς σε περιόδους άγχους. Το στρες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ευπαθών ατόμων με επιβλαβείς αλλαγές στην επιλογή τροφίμων, σχετιζόμενες με το στρες.

Αν και η πολυπλοκότητα της διαδικασίας με την οποία τα άτομα υιοθετούν μια συμπεριφορά ακόμη δεν έχει επιτρέψει να γίνει πλήρως κατανοητή η διεργασία αυτή, εντούτοις η έρευνα έχει αποκαλύψει σημαντική συσχέτιση μεταξύ στρες και συμπεριφοράς και επομένως μεταξύ στρες και υγείας. Ζητούμενο είναι η εφαρμογή της κατάλληλης μεθοδολογίας και η αξιοποίηση όλων των απαραίτητων εργαλείων από τις υπηρεσίες Προαγωγής της Υγείας για τον σχεδιασμό παρεμβάσεων, που θα ωθήσουν το άτομο στην αλλαγή και τη διατήρηση της νέας υγιούς συμπεριφοράς υγείας

mednutrition.gr

Διατροφή

Μητέρα Φύση, Φυτοθεραπεία, ω Το ακτινίδιο είναι εγγενές στην Κίνα γνωστό ως κινεζικό φραγκοστάφυλλο με το όνομα Yang Tao (Γιάνγκ Τάο) και είναι το εθνικό φρούτο της χώρας. Στις αρχές του 20ου αιώνα ιεραπόστολοι έφεραν το ακτινίδιο από την Κίνα στην Νέα Ζηλανδία όπου και το μετονόμασαν σε kiwi ακτινίδιο. Το όνομα του προήλθε από το kiwi το μικρό χνουδωτό εθνικό πτηνό της χώρας που εξαιτίας της ομοιότητας του με το μικρό φρούτο.

Στην χώρα μας καλλιεργούμε το Ακτινίδιον το σινικό (Actinidia chinensis) με εξαιρετικής ποιότητας παραγωγές βιολογικής καλλιέργειας. Διατροφική αξία Αυτό το μικρό φρούτο είναι ένας θησαυρός για τον οργανισμό μας. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ, πλούσιο σε μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Οφέλη για την υγεία

Το ακτινίδιο χάρη στην πλούσια περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C σε συνδυασμό με τα καροτενοειδή και τα άλλα φαινολικά συστατικά έχει αποδειχτεί ότι έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Όλα αυτές οι φυτοχημικές ουσίες προστατεύουν το DNA των κυττάρων του σώματος μας από την οξειδωτική βλάβη που προκαλεί ελεύθερες ρίζες και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης φλεγμονών και ασθενειών.

Αναπνευστικό σύστημα

Το ακτινίδιο χάρη στην βιταμίνη C προστατεύει από ασθένειες στο αναπνευστικό σύστημα όπως το άσθμα και το συριγμό. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε πήραν μέρος 18.000 παιδιά ηλικίας 6 έως 7 ετών της Κεντρικής και Βόρειας Ιταλίας, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που κατανάλωναν εσπεριδοειδή και ακτινίδια 5 έως 7 μερίδες την εβδομάδα είχαν 44% μικρότερη συχνότητα εμφάνισης συριγμού σε σύγκριση με τα παιδιά που κατανάλωναν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Η δύσπνοια μειώθηκε κατά 32%, ο συριγμός κατά 41%, ο βήχας την νύχτα κατά 27%, ο χρόνιος βήχας κατά 25% και η καταρροή κατά 28%. Παιδιά που είχαν ασθμα και έλαβαν μέρος στην μελέτη ακόμα κι αυτά τα παιδιά που κατανάλωναν ακτινίδια μια έως δυο φορές την εβδομάδα ακτινίδια διαπίστωσαν ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία τους.

Πεπτικό σύστημα

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και έχει φυσικές καθαρτικές ιδιότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι το ακτινίδιο προάγει την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος, το τονώνει και το προστατεύει από διαταραχές. Οι φυτικές ίνες προωθούν την πέψη και τονώνουν και ομαλοποιούν την καλή λειτουργία του εντέρου. Η ακτινιδίνη είναι ένα πρωτεολυτικό ένζυμο που βοηθάει στην πέψη των πρωτεϊνών και διευκολύνει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι πολυσακχαρίτες που είναι πλούσιες στο ακτινίδιο βοηθάνε στην αποτροπή της προσκόλλησης των εντεροπαθογόνων και στην τόνωση των προβιοτικών βακτηρίων στο παχύ έντερο. Επίσης, το ακτινίδιο προωθεί την ανάπτυξη του γαλακτικού οξέος και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηριδίων όπως το Escherichia coli διατηρώντας την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Το ακτινίδιο έχει αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Η πλούσια περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C και σε αντιοξειδωτικά συμβάλλουν ευεργετικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η συχνή κατανάλωση ακτινιδίων βοηθάει στην καταπολέμιση των εποχιακών λοιμώξεων και στην αντιμετώπιση της γρίπης και του κρυολογήματος. Καρδιά

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, βιταμίνες C, Ε και σε συνδυασμό με το κάλιο προάγουν την καλή λειτουργία της καρδιάς και την προστατεύουν από ασθένειες. Έρευνες έχουν δείξει ότι το ακτινίδιο έχει αντιπηκτικές ιδιότητες. Βοηθάει σημαντικά στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα και η καθημερινή κατανάλωση του μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος. Η επίδραση αυτή των ακτινιδίων στο αίμα αποτρέπει τον κίνδυνο θρομβοεμβολικών και καρδιακών διαταραχών. Σε μια έρευνα οι εθελοντές που κατανάλωναν έως 3 ακτινίδια την ημέρα για 28 ημέρες τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση του ακτινιδίου βοήθησε στην μείωση της δυνατότητας πήξης του αίματος κατά 18% και στην μείωση των τριγλυκερίδιων κατά 15%.

Χοληστερίνη

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του μπορεί να μειώσει τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Αρτηριακή Πίεση Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε κάλιο και αυτό βοηθάει οι ηλεκτρολύτες να είναι σε ισορροπία στον οργανισμό και στον έλεγχο της πίεσης του αίματος. Όραση Το ακτινίδιο είναι το καλύτερο φρούτο για την υγεία των ματιών. Τα φυτοχημικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που είναι πλούσια στο ακτινίδιο προάγουν την καλή υγεία των ματιών. Σε συνδυασμό με την βιταμίνη Α προστατεύουν τα μάτια από τον καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία, την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με τα μάτια.

Διαβήτης

Το ακτινίδιο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη κι αυτό το καθιστά το ιδανικό φρούτο για όσους πάσχουν από διαβήτη. Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ακτινιδίου βοηθά στη ρύθμιση της αδιπογένεσης η οποία είναι σημαντική για την πρόληψη του διαβήτη.

Ρευματοειδή αρθρίτιδα

Το ακτινίδο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έρευνες έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της ρευματοειδής αρθρίτιδας.

Καρκίνος

Το ακτινίδιο χάρη στην πληθώρα αντιοξειδωτικών, βιταμινών και φυτικών ινών θεωρείται αποτελεσματικό για την θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου όπως του καρκίνου του ήπατος, του μαστού, του στομάχου και του πνεύμονα. Έρευνες έδειξαν ότι τα εκχυλίσματα του ακτινιδίου αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και προστατεύουν την ενδογενή βλάβη του DNA. Το ακτινίδιο βοηθάει στην αντιμετώπιση των κακοήθη καρκινικών κυττάτων χωρίς να καταστρέφει τα υγιή κύτταρα.

Απορρόφηση σιδήρου

Το ακτινίδιο έχει την εκπληκτική ικανότητα να διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό. Η πλούσια περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C καθώς και τα φυτοχημικά που περιέχει βοηθάνε στην απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό και προλαμβάνουν τις διαταραχές που προκαλούνται από την ανεπάρκεια σιδήρου.

Δέρμα

Το ακτινίδιο είναι ο προστάτης της επιδερμίδας μας χάρη στα αντιοξειδωτικά και στην πλούσια περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C και βιταμίνη Ε. Είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την επιδερμίδας μας και η καθημερινή κατανάλωση του μας προσφέρει μια υγιή, λαμπερή και νεανική επιδερμίδα. Η πλούσια περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C βοηθάει στην καλή υγεία του δέρματος. Κρατάει το δέρμα σφιγηλό και επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Η βιταμίνη Ε βοηθάει στην μείωση των λεπτών γραμμών, στην εμφάνιση των ρυτίδων και προστατεύει από τις επιβλαβείς επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το δέρμα από την πρόωρη γήρανση και στην πρώιμη εκφύλιση.

Αποτοξίνωση

Απώλεια βάρους Το ακτινίδιο είναι το ιδανικό φρούτο για την αποτοξίνωση του οργανισμού και μας βοηθάει να χάσουμε τα περιττά κιλά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και μέταλλα που προάγουν την αποτοξίνωση του οργανισμού και βοηθάνε στην απώλεια βάρους. Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε πηκτίνη ένας πολυσακχαρίτης (φυτική ίνα) που βοηθάει στην καλή λειτουργία του πεπτικού και εντερικού συστήματος και δίνει το αίσθημα του κορεσμού για αρκετή ώρα. Η πηκτίνη επίσης βοηθάει στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.

Το ακτινίδιο είναι φρούτο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και βοηθάει στην διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικό επίπεδο. Αν τα επίπεδα του σακχάρου δεν είναι σταθερά τότε το σώμα απελευθερώνει ινσουλίνη η οποία διεγείρει την αποθήκευση λίπους. Το ακτινίδιο επίσης ενεργοποιεί και επιταχύνει τον μεταβολισμό.

Στο ακτινίδιο επίσης περιέχει καρνιτίνη είναι ένα φυσικό συστατικό του κυττάρου η οποία μετατρέπει το αποθηκευμένο λίπος σε θερμίδες και στη συνέχεια μπορούμε να το κάψουμε με άσκηση.

Ύπνος

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε σεροτονίνη και φλαβονοειδή τα οποία μας χαρίζουν έναν ήρεμο ύπνο. Έρευνα έδειξε ότι όταν καταναλώνουμε ακτινίδιο πριν τον ύπνο βελτιώνουμε την ποιότητα και την διάρκεια του ύπνου μας.

Εγκυμοσύνη

Το ακτινίδιο είναι το ιδανικό φρούτο για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ το οποίο συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του DNA και βοηθάει στην πρόληψη εμφάνισης βλαβών στο νευρικό σωλήνα του εμβρύου. Βλάβες που σχετίζονται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της της σπονδυλικής στήλης. Οι βιταμίνες C, E και Κ που περιέχονται στο ακτινίδιο μαζί με τα φλαβονοειδή συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου και στην καλή υγεία της μητέρας.

Προφυλάξεις – Παρενέργειες Δοσολογία

Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση είναι μέχρι και 3 ακτινίδια την ημέρα.

Αλλεργία

Το ακτινίδιο έχει πολλά ευεργετικά οφέλη στην υγεία μας όμως πριν την κατανάλωση ενημερωνόμαστε και συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας. Σε ευαίσθητα άτομα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι στο ακτινίδιο υπάρχουν σημαντικά αλλεργιογόνα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στα μικρά παιδιά. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να είναι από ήπια στοματική αλλεργία μέχρι αναφυλαξία

 Πέτρες στα νεφρά

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου. Να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση ακτινιδίων από άτομα που υποφέρουν από προβλήματα νεφρικής ή χοληδόχου κύστης καθώς τα οξαλικά μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη πετρών οξαλικού ασβεστίου στα νεφρά ή στη χοληδόχο κύστη. Οι φυσικές θεραπείες δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης. Συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για οποιοδήποτε θέμα υγείας και πριν την χρήση οποιοδήποτε φυτού ή βοτάνου.

enter2life.gr

Διατροφή

Φαγόπυρο; Οι περισσότεροι θα αναρωτιέστε τι είναι αυτό... Το φαγόπυρο είναι ένα όχι και τόσο διαδεδομένο δημητριακό, με θαυματουργές όμως ιδιότητες. Μαθαίνοντας τι είναι και πόσο καλό κάνει στην υγεία, θα το λατρέψετε και σίγουρα θα το εντάξετε στο καθημερινό διαιτολόγιό σας.

Το Φαγόπυρο ή αλλιώς «μαύρο στάρι», είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα, καθώς και σε άλλες ασιατικές χώρες, όπου οι πολίτες απολαμβάνουν ζυμαρικά (τα γνωστά noodles), φτιαγμένα από αλεύρι φαγόπυρου, ενώ μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα αποτελούσε ένα από τα βασικότερα συστατικά της διατροφής στη Βρετανία, τη Νορμανδία, τη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για ένα δημητριακό, το οποίο προέρχεται από την Ανατολή και καταναλωνόταν για εκατοντάδες χρόνια, αφού το καλλιεργούσαν στην Ευρώπη από τα τέλη του 14ου αιώνα.

Είναι ένα δημητριακό αλλιώτικο από τα άλλα, με εξαιρετική θρεπτική αξία και πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (14%), σε σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά. Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, πολλές βιταμίνες -κυρίως του συμπλέγματος Β- που συνήθως συναντώνται στα ζωικά τρόφιμα, ενώ είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες Ε αλλά και Κ. Τέλος, περιέχει φολικό οξύ, αλλά και αρκετά μέταλλα όπως, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο, αλλά και ψευδάργυρο.

Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που έχουν δυσανεξία σε αυτή (κοιλιοκάκη). Επίσης, περιέχει αρκετές φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα και από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αφού σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Έρευνες έχουν δείξει, ότι δίαιτες που το περιέχουν, έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης υψηλής πίεσης του αίματος (υπέρτασης) και μείωσης της υψηλής χοληστερόλης. Συνάμα, βοηθά στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρωσης, ενώ δρα καταπραϋντικά στους πονοκεφάλους και τις δερματοπάθειες. Τέλος, επειδή είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από διάφορες αρρώστιες.

Το εν λόγω δημητριακό, είναι πλούσιο σε ρουτίνη (βιοφλαβονοειδές), η οποία βοηθά τα νεφρά, εξουδετερώνει τα όξινα υπολείμματα, καταπολεμά την αρτηριοσκλήρυνση, ενδυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία και μειώνει τις πιθανότητες αιμορραγιών. Ως αντιοξειδωτικό, η ρουτίνη μειώνει την τοξικότητα της οξειδωμένης LDL χοληστερόλης, εμποδίζει την συνάθροιση των αιμοπεταλίων και καταπολεμά τους φλεβικούς σχηματισμούς στα πόδια.

Αναρωτιέστε τώρα, πώς μπορείτε να το μαγειρέψετε; Με πολλούς τρόπους, ενώ μπορεί να φαγωθεί ακόμα και ωμό! Οι μορφές που μπορείτε να το βρείτε, είναι καταρχήν το αλεύρι από φαγόπυρο, που μπορεί να γίνει ότι και τα άλλα άλευρα, δηλαδή, ψωμί, πίτα, πίτσα, ζυμαρικά κ.ά. Μπορεί να αναμειχθεί με αλεύρι ολικής και να δώσει μια διαφορετική και πλούσια γεύση, ή και σκέτο αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη. Επίσης, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν το ρύζι π.χ. σε γεμιστά ή να το συνοδεύσετε βραστό με λαχανικά και κρέας, αφού αποτελείται κυρίως από σύνθετους υδατάνθρακες. Μπορείτε να το βάλετε στο γιαούρτι ή το γάλα σας ή μέσα στις σαλάτες σας…

Σε περιόδους νηστείας, μπορεί να συνδυαστεί με όσπρια (π.χ. φακές), δίνοντας ένα απίστευτα θρεπτικό πιάτο με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και μικροθρεπτικά συστατικά.

mednutrition.gr

 

Διατροφή

Η ζωή μίας μπαλαρίνας είναι γεμάτη χορό, πρόβες και παραστάσεις. Τι τρώει, όμως, καθημερινά για να δαιτηρείται αδύνατη και υγιής και να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις απαιτητικές και πολύωρες πρόβες της; Δες αναλυτικά..

Η μπαλαρίνα Heather Ogden του National Ballet of Canada αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή της την καθημερινή της διατροφή.

Η μέρα της ξεκινάει με ένα τσάι με λίγο γάλα και γιαούρτι. Για δεκατιανό τρώει μερικά αμύγδαλα.

Το μεσημεριανό της αποτελείται συνήθως από κοτόπουλο ή γαλοπούλα με πράσινη σαλάτα, η οποία περιέχει μαρούλι ή ρόκα, καρότο και ότι άλλο επιθυμεί (σε λαχανικό) ενώ δεν ξεχνάει ποτέ να βάζει και λίγο αβοκάντο.

Το απόγευμα πίνει πάλι ένα τσάι και το συνοδεύει με ένα φρούτο.

Το βράδυ τρώει μία σαλάτα που αποτελείται από σπανάκι, λίγο κινόα και μερικά κομμάτια σολωμού.

Πριν κοιμηθεί πίνει ένα ποτήρι κρασί για να χαλαρώσει μετά από μία κουραστική μέρα (ειδικά αν έχει και παράσταση η κούραση είναι πολύ μεγαλύτερη) και τρώει ένα cookie ή μερικά κομμάτια μαύρη σοκολάτα με μερικά βατόμουρα.

 

faysbook.gr

Διατροφή

Ποια είναι η κατάλληλη τροφή για να αλλάξει η διάθεση σου; Ποιες τροφές μπορούν να γίνουν ο 'ψυχολόγος' μας;

Η υγιεινή διατροφή βελτιώνει την ψυχολογία και ανεβάζει τη διάθεση. Για εκείνες λοιπόν τις φορές που αισθάνεσαι αγχωμένη, υποτονική και θέλεις κάτι για να «ανέβεις» δες ποιες είναι οι κατάλληλες τροφές για κάθε… mood.

√ Μαύρη σοκολάτα για το άγχος. Αντιοξειδωτική, λιποδιαλυτική, μειώνει τις ορμόνες που προκαλούν το στρες.

√ Πράσινο τσάι για τα νεύρα. Σε χαλαρώνει, ενώ παράλληλα αποτοξινώνει και τον οργανισμό.

√ Σπανάκι για την κούραση. Προσφέρει ενέργεια και περισσότερη δύναμη. Κάτι ήξερε ο Popeye.

√ Μούρα για τις ψυχολογικές μεταπτώσεις. Έχουν την ιδιότητα να βελτιώνουν τη λειτουργία των νεύρων και αυξάνουν το αίσθημα της ευεξίας.

√ Δημητριακά με γάλα κατά της λύπης. Οι βιταμίνες που παίρνουμε από το συγκεκριμένο πιάτο συμβάλλουν στην απελευθέρωση των «χαρούμενων» ορμονών στο σώμα και μας βοηθούν να αισθανόμαστε πιο αισιόδοξοι.

faysbook.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή