Απριλίου 03, 2020

Διατροφή

Από τις αρχές του Δεκεμβρίου και για τις επόμενες εβδομάδες μέχρι και τον Φεβρουάριο, ευδοκιμούν ορισμένες τροφές, που λόγω της πληθώρας των ευεργετικών τους ιδιοτήτων για τον ανθρώπινο οργανισμό, έχουν χαρακτηριστεί και ως “υπερτροφές”.

Είναι, επομένως, η πιο κατάλληλη στιγμή να τα αναζητήσετε στην αγορά και να τα ενσωματώσετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα για τις επόμενες εβδομάδες.

Μανιτάρια

Εκτός από έντονη γεύση και λίγες θερμίδες ανά γραμμάριο, πολλές ποικιλίες μανιταριών έχουν αντιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για την καλύτερη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στο κρυολόγημα και την εποχική γρίπη. Ορισμένα είδη μανιταριών, όπως τα μανιτάρια shiitake, μπορεί να μειώσουν τη χοληστερόλη και είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Είναι επίσης πλούσια σε σελήνιο, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις και καθυστερεί τα σημάδια γήρανσης.

Μπρόκολο

Είναι τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C, έχει πολύ λίγες θερμίδες και είναι ένα από τα λαχανικά με την υψηλότερη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών. Το μπρόκολο περιέχει επίσης ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Ε και Κ, που συμβάλλουν στην προστασία από τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα προβλήματα όρασης και την απώλεια οστικής μάζας.

biologikaorganikaproionta.com

Διατροφή

Πριν και μετά την περίοδο των γιορτών (Χριστούγεννα, Πάσχα κ.α.) πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος για να αντισταθμίσουν τις... παρασπονδίες των εορταστικών γευμάτων.
Όταν το κάνουν αυτό, συνειδητοποιούν ότι θέλουν να καταναλώνουν περισσότερη ποσότητα τροφής, επειδή η έλλειψη πρωτεΐνης και λιπαρών από το κρέας, το οποίο πλέον αποφεύγουν, τους κάνει νιώθουν διαρκώς πεινασμένοι.

Εκτός αυτού, δεν γνωρίζουν ποιες τροφές να επιλέξουν για να βρουν την πρωτεΐνη που τόσο έχει ανάγκη ο οργανισμός τους, χωρίς να ακουμπήσουν όμως κρέας. Ενώ η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη, την οικοδόμηση των μυών, το ανοσοποιητικό σύστημα, την καρδιά και την αναπνευστική λειτουργία, η φυτική πρωτεΐνη (εκείνη που προέρχεται από φυτά και όχι από ζώα) έχει λιγότερες θερμίδες και λίπος από τη ζωική πρωτεΐνη.

Αυτό σας βοηθάει να κάνετε αποτοξίνωση και ταυτόχρονα να χάσετε κάποια κιλά, αλλά είναι καλό να γνωρίζετε εκείνες τις τροφές που θα σας δώσουν αρκετή φυτική πρωτεΐνη για να μην έχει πρόβλημα ο οργανισμός σας.

Φακές: Μία κούπα φακές, εκτός από πολύ σίδηρο, περιέχει και 18 γραμμάρια πρωτεΐνης, όσα δηλαδή θα βρείτε και σε μια μπριζόλα 200 γραμμαρίων.

Γιαούρτι: Το πλήρες γιαούρτι περιέχει 11-17 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά ατομική συσκευασία (1 κεσεδάκι).

Τόφου: Μισή κούπα τόφου από σόγια περιέχει πάνω από 10 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Σπανάκι: Μία κούπα από βρασμένο σπανάκι περιέχει τουλάχιστον 5 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης, ενώ είναι και μια τροφή πλούσια σε ασβέστιο και σίδηρο.

Κινόα: Μία κούπα μαγειρεμένης κινόα περιέχει πάνω από 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ η μεγάλη περιεκτικότητά της σε ίνες θα σας κάνει να νιώσετε περισσότεροι πλήρεις (χορτασμένοι).

Ξηροί καρποί: Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια και άλλοι ξηροί καρποί είναι καλή πηγή μη-ζωικής πρωτεΐνης. Τα 30 γραμμάρια ψημένων ξηρών καρπών περιέχουν 7 γραμμάρια πρωτεΐνης.


onmed.gr

Διατροφή

Τι τελικά είναι αυτό το μικρό σποράκι για το οποίο γίνεται τόσος λόγος τα τελευταία χρόνια; Οι ανάγκες μας, λόγω της έντονης καθημερινότητας, συνεχώς αυξάνονται, οπότε έρχεται στην επιφάνεια και η αναζήτηση τροφών που τονώνουν και καταναλώνονται ακόμα και από όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή άλλα συστατικά τροφίμων.

Η «χρυσή τροφή», ο «σπόρος της Γης», όπως συνηθίζουν να τη λένε οι λαοί της Λατινικής Αμερικής, ξεκινά το ταξίδι της για το τραπέζι μας από έναν «ταπεινό θάμνο» και τη βρίσκουμε σε διάφορα χρώματα όπως άσπρο, κόκκινο, μπλε και μαύρο. Την καλλιέργησαν οι Ίνκας περίπου το 3000 π.Χ., ενώ οι προκολομβιανοί πολιτισμοί των Άνδεων εκτίμησαν τη διατροφική της αξία από νωρίς. Θεωρείται από πολλούς δημητριακό, όμως δεν κατηγοριοποιείται σε αυτά για πολλούς λόγους. Τα Ηνωμένα Έθνη την κατέταξαν στις λεγόμενες υπερτροφές, αναγνωρίζοντας πόσο ωφέλιμη είναι.

Διατροφική αξία

Η καθημερινότητά μας είναι έντονη, οπότε ψάχνουμε συνεχώς για τροφές τονωτικές. Οι υπερτροφές, που τις αναζητάμε ολοένα και συχνότερα σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, κάνουν ακριβώς αυτό, τονώνουν! H κινόα είναι αντιπροσωπευτικό στοιχείο της λίστας των superfoods και δικαιολογημένα. Αντιοξειδωτική και πλούσια πηγή φυτικών ινών, περιέχει αμινοξέα και πρωτεΐνες, άρα πρόκειται για ένα πλήρες διατροφικό είδος. Εύπεπτη τροφή, χωρίς γλουτένη, με φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και Ω3 λιπαρά, θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στη σωστή αιμάτωση του εγκεφάλου και βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς.

Πώς μπορείτε να τη μαγειρέψετε;

Είναι πολύ απλή στο μαγείρεμα, αφού μπορείτε να τη φτιάξετε ακριβώς όπως το πλιγούρι. Στο εμπόριο θα τη βρείτε συσκευασμένη και αποφλοιωμένη, όμως καλό θα ήταν να την ξεπλύνετε και να τρίψετε καλά με τα χέρια σας τους σπόρους, για να βεβαιωθείτε ότι η πικρούτσικη γεύση του περιβλήματός τους έχει αφαιρεθεί.

 

 

Διατροφή

Τα φρούτα blueberries είναι εύγευστα και έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Αντίθετα είναι φτωχά σε λίπος, νάτριο και θερμίδες, γεγονός που τα τοποθετεί στην πρώτη βαθμίδα της υγιεινής διατροφής. Τα Μύρτιλλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε και Β- καροτίνη, σε σάκχαρα, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες. Τα Μύρτιλλα διαφημίζονται ως πηγή αιώνιας νιότης και οι τρέχουσες μελέτες για τα οφέλη τους στρέφονται σε αντιοξειδωτική δραστηριότητα, αντιγήρανση, πρόληψη καρκίνου, καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία, υγεία όρασης και ουροποιητικού συστήματος. 

Θεωρείται ιερό φυτό από την αρχαιότητα, συνδέθηκε με πολλές θεότητες, κυρίως με την Αφροδίτη. Φάρμακο από την αρχαιότητα, χρησιμοποιήθηκε για πλήθος νοσημάτων. Επίσης στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν ένα αρωματικό κρασί «μυρτινίτης οίνος» καθώς και αρωματικό λάδι «μύρτινον έλαιον».

Έρευνα του μεγάλου αμερικανικού Πανεπιστημίου Tufts το κατατάσσει ως το υπ’ αριθμόν 1 (μεταξύ 60 φρούτων που εξετάσθηκαν συστηματικά) σε αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες -σχεδόν 40% περισσότερες από το κόκκινο κρασί. Επίσης, δεκάδες έρευνες (κυρίως αμερικανικών πανεπιστημίων και οργανισμών) έχουν εξακριβώσει τις ευεργετικές ιδιότητες του blueberry στην όραση, στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων, στην πρόληψη των αλλεργιών, στην καταπολέμηση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και της αρτηριοσκλήρυνσης, στον έλεγχο της υπέρτασης κ.α. λόγω των φυτοοιστρογόνων που περιέχουν ο καρπός και τα φύλλα του φυτού.

Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε γλυκοζοειδή –και ειδικότερα η νεομυρτιλίνη- έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη (επικουρικά στην ιατρική θεραπεία – που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακόπτεται, φυσικά). Ακόμα, το φολικό οξύ και το οξύ elagum των καρπών του ρωσικού μύρτιλλου ειδικά (να σημειωθεί ότι υπάρχουν πάνω από 30 είδη blueberry, συνολικά, αλλά δεν διαθέτουν όλα τις ίδιες ιδιότητες) έχει αποδειχθεί πειραματικά ότι επιβραδύνουν και προστατεύουν από την ανάπτυξη όγκων στο στομάχι, στον οισοφάγο, στους πνεύμονες, του παχέος εντέρου, του καρκίνου του στόματος, του στήθους, του προστάτη, στη μήτρα και στις ωοθήκες!

Επίσης, το αφέψημα από φύλλα χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα γλυκοζοειδών και νεομυρτιλίνης (χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη) είναι ένα ευεργετικό ρόφημα που βοηθάει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υψηλής συγκέντρωσης σακχάρων στο αίμα. Επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί από παλιά για την αντιμετώπιση της διάρροιας, της δυσπεψίας και της ναυτίας. Τα φύλλα του μπλούμπερρυ έχουν την φήμη ότι προκαλούν υπογλυκαιμία όταν καταναλώνονται σαν αντιδιαβητικά αφεψήματα.

ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΥΡΤΙΛΛΟ

Δύο φλιτζάνια χυμού μύρτιλλων την ημέρα «θωρακίζουν» τη μνήμη, εκτιμά τώρα νέα αμερικανική μελέτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, εκτός από τις ωφέλιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, ο γευστικός σκουρόχρωμος χυμός προστατεύει επίσης από τη φθορά της μνήμης. Στα πειράματα που πραγματοποίησαν συμμετείχαν 18 εθελοντές που είχαν «πατήσει» τα 70. Οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ομάδες: στη μια χορηγούσαν καθημερινά δύο κούπες χυμό μύρτιλλων, ενώ στη δεύτερη έδιναν ένα υποκατάστατο. Και οι δύο ομάδες υποβάλλονταν συχνά στα ίδια ακριβώς τεστ μνήμης και αξιολόγησης της μαθησιακής τους ικανότητας, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν διαφορές. Σε διάστημα μόλις 12 εβδομάδες από το ξεκίνημα της δοκιμής, οι εθελοντές που έπιναν χυμό μύρτιλλων είχαν ήδη μεγαλύτερη ευκολία στην αποστήθιση λέξεων, ενώ συγκέντρωναν υψηλότερη βαθμολογία και στα υπόλοιπα τεστ. Ακόμη, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καταθλιπτική συμπεριφορά σε σχέση με τους υπόλοιπους.

«Τα πρώτα αυτά ευρήματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση μύρτιλων θα μπορούσε να αποτελέσει μια επιτυχή προσέγγιση για την καθυστέρηση της φθοράς της μνήμης ή τη μείωση των νευροεκφυλιστικών συμπτωμάτων που εμφανίζονται με την πάροδο των ετών», αναφέρει στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Agricultural and Food Chemistry», ο κ. Ρόμπερτ Κρικόριαν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σπουδαία οφέλη που έχουν τα μύρτιλα οφείλονται στις ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που διευκολύνουν τη ροή των πληροφοριών μέσα στον εγκέφαλο.

ΦΥΛΛΑ ΜΥΡΤΙΛΛΩΝ ΚΑΙ ΗΠΑΤIΤIΔΑ C

Η ηπατίτιδα C είναι μια μεταδοτική ασθένεια του ήπατος που προκύπτει από μόλυνση. Αν και η συγκεκριμένη λοίμωξη μπορεί να είναι ήπιας μορφής και τα συμπτώματα της δεν γίνονται άμεσα αισθητά, μπορεί να προκαλέσει στο σώμα μας χρόνια ηπατίτιδα C και να βλάψει το ήπαρ προκαλώντας κίρρωση, ηπατική ανεπάρκεια, ακόμη και καρκίνο του ήπατος. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Ασθενειών (CDC), ο ιός γίνεται χρόνιος αν δεν γίνει αντιληπτός και μολύνει το 85% του ήπαρ. Η λοίμωξη αυτή αντιμετωπίζεται με φάρμακα που μπορούν να εξαφανίσουν τον ιό, μπορούν όμως να προκαλέσουν πολλές παρενέργειες. Μια νέα μελέτη ερευνητών θα βοηθήσει σίγουρα 270 με 300 εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο που έχουν προσβληθεί από ηπατίτιδα C. Σύμφωνα με αυτή την ερευνά που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Εταιρεία Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας αναφέρεται ότι μία χημική ουσία που υπάρχει στα φύλλα του μυρτίλου εμποδίζει την εξάπλωση του ιού της ηπατίτιδας C. Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για τα φυσικά βότανα και για την θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας C. Επειδή η χρόνια ηπατίτιδα C προσβάλει το συκώτι και η λοίμωξη μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 20 χρόνια και να εξελιχθεί σε επικίνδυνη νόσο, ένα διαιτητικό συμπλήρωμα με φύλλα του μυρτίλλου μπορεί να βοηθήσει ή να σταματήσει ή ακόμα και να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου κατά τη διάρκεια των ετών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι και οι παρεμφερείς χημικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλά εδώδιμα φυτά, μπορεί να είναι ασφαλείς ως διαιτητικό συμπλήρωμα για να βοηθήσουν εξάπλωση του ιού της ηπατίτιδας C

ΜΥΡΤΙΛΛΑ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΟΡΑΣΗ

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αν καταναλώνετε αυτά τα μοβ φρουτάκια του δάσους σε οποιαδήποτε μορφή, θα αποκτήσετε καλύτερη νυχτερινή όραση. Τα μύρτιλλα καλλιεργήθηκαν συστηματικά κατά το Β παγκόσμιο πόλεμο, προκειμένου να ενισχυθεί η νυχτερινή όραση των πιλότων κατά τους βομβαρδισμούς. Μπορείτε να τα καταναλώσετε και ως έγχυμα, που θα φτιάξετε βράζοντας για 10 λεπτά με μια γεμάτη κουταλιά φρέσκα ή αποξηραμένα μύρτιλα σε 1/4 του λίτρου νερό. Μύρτιλλο, ο «βασιλιάς» των αντί-διαβητικών. Το Μύρτιλο σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Βρετανικό Περιοδικό Ιατρικής (British Medical Journal) και όπου διεξήγαγαν ερευνητές από την Αγγλία, τις ΗΠΑ και την Σιγκαπούρη, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του διαβήτη, τύπου 2, κατά 26%. Στην έρευνα διαπιστώθηκε επίσης πως τα σταφύλια και οι σταφίδες μειώνουν τις πιθανότητες πρόσληψης κατά 19%, ενώ τα μήλα και τα αχλάδια κατά 13%. Τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με την μελέτη, ισχύουν μόνο για την κατανάλωση ολόκληρου του καρπού, και όχι των χυμών τους.

Πηγή:newsitamea

 

Διατροφή

Σύμφωνα με τη νέα μέθοδο διατροφής «Αδυνάτισμα χωρίς δίαιτα» του Dr Jean Philippe Zermati, δε χρειάζεται να υποβάλετε τον εαυτό σας σε εξαντλητικές δίαιτες και μόνιμη στέρηση για να χάσετε τα περιττά κιλά. Ο νέος τρόπος αδυνατίσματος που έρχεται από τη Γαλλία βασίζεται σε μια λογική: απαγορεύει τις απαγορεύσεις και ικανοποιεί τις φυσικές ανάγκες κάθε σώματος.

Ο καλύτερος δηλ. τρόπος για να μειώσετε το βάρος σας, χωρίς την παραμικρή πείνα.
Η δίαιτα απευθύνεται σε όσους ταλαιπωρούνται από παραπανίσια κιλά, αλλά και σε όσους θέλουν να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος.

Η διατροφή επιτυγχάνεται σε διαφορετικά στάδια.

Στην αρχή παρακολουθείς τον τρόπο που τρως και καταγράφεις ό,τι τρως για 10 ημέρες, την ποσότητα των γευμάτων, το είδος των τροφών, τις συνθήκες (που έφαγες, μαζί με ποιον το έφαγες) και κυρίως τον πραγματικό λόγο που έφαγες (πείνα, άγχος, θυμός, στεναχώρια κτλ). Τελειώνοντας την πρώτη φάση, θα έχετε πλήρη επίγνωση για το ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που τρώτε, πέρα από τη βιολογική ανάγκη.

Η δεύτερη φάση σας βοηθά να ελέγξετε τις διατροφικές σας ανάγκες. Πρέπει να μάθετε να τρώτε μόνο όταν πεινάτε πραγματικά και όχι γιατί θέλετε να τσιμπολογήσετε κάτι. Σε αυτή τη φάση, πρέπει να συνηθίσετε να τρώτε αργά, το οποίο θα σας βοηθήσει να ικανοποιήσετε την πείνα γρηγορότερα και να αποφύγετε την κατανάλωση περιττών θερμίδων.

Το τελευταίο στάδιο είναι η αποβολή κάθε ψυχολογικού ταμπού που απαγορεύει για παράδειγμα τα γλυκά, το τσιμπολόγημα, τις διάφορες λιχουδιές. Εδώ επιτρέπεται η αντικατάσταση ενός γεύματος με κάποιο γλυκό, αλλά προσέξτε πάντα με μέτρο. Ακολουθείτε πάλι την ίδια διαδικασία, τρώτε μόνο όταν πεινάτε και πάντα σε αργό ρυθμό.
Σύμφωνα με τον Dr Jean Philippe Zermati, τα 3 διατροφικά στάδια θα σας μάθουν να ελέγχετε την πείνα σας, καθώς και την ποσότητα και ποιότητα της τροφής που καταναλώνετε, με αποτέλεσμα τον πλήρη έλεγχο και τη μείωση του σωματικού σας βάρους.

Προαιρετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και οδηγό μέτρησης θερμίδων.

myfit.gr

Διατροφή

Το γιαούρτι μάς δίνει όλα τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, ασβέστιο, φώσφορο, άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία και βιταμίνες Α και του συμπλέγματος Β. «Η τροφή των θεών» αποτελείται από παστεριωμένο γάλα που πήζει χάρη στη δράση οξυγαλακτικών μικροοργανισμών.

Είναι πράγματι τόσο καλό για την υγεία μας;

Κατ’ αρχάς, μας δίνει ασβέστιο και φώσφορο, όπως και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, οπότε είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των οστών και των δοντιών μας. Επίσης, χάρη στους μικροοργανισμούς που περιέχει, δρα προστατευτικά για το έντερο, δεδομένου ότι είναι πλούσια πηγή προβιοτικών. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, φαίνεται να βοηθάει στην απώλεια βάρους, να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και να προφυλάσσει από κάποιες μορφές καρκίνου (π.χ. της ουροδόχου κύστης).

Είναι παχυντικό;

Όσον αφορά τα λιπαρά που περιέχει το γιαούρτι, αυτά αναγράφονται στη συσκευασία και μπορεί να είναι από 0% έως 10%. Οι θερμίδες που μας δίνει ένα λευκό γιαούρτι (όχι επιδόρπιο) κυμαίνονται από 80 έως 180 σε κάθε κεσεδάκι (240 γρ.).

Γιατί γίνεται καλύτερα ανεκτό από το γάλα;

Στο γιαούρτι οι υδατάνθρακες του γάλακτος (λακτόζη) ζυμώνονται (δίνουν το γαλακτικό οξύ, που ευθύνεται και για τη χαρακτηριστική υπόξινη γεύση του γιαουρτιού), και έτσι, ως προϊόν ζύμωσης, το γιαούρτι είναι πιο εύπεπτο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη (δεν ανέχονται το γάλα) τις περισσότερες φορές μπορούν να καταναλώσουν ευκολότερα το γιαούρτι και να μη στερηθούν έτσι το ασβέστιο, που είναι απαραίτητο για τον οργανισμό.

Πώς το συντηρούμε;

Το γιαούρτι διατηρείται πάντα στο ψυγείο, κλεισμένο μέσα στο κεσεδάκι στο οποίο το αγοράζουμε. Πάνω στη συσκευασία του αναγράφεται πάντα η ημερομηνία λήξης του, την οποία και πρέπει να σεβόμαστε και να μην το καταναλώνουμε μετά το πέρας της. Ένας γενικός κανόνας είναι πάντως ότι το γιαούρτι συντηρείται στους 0-2° C για 15 ημέρες.

Έχουν τα γιαούρτια προβιοτικά;

Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «προβιοτικά (probiotics) είναι τα ζωντανά μικρόβια που όταν καταναλωθούν σε επαρκή ποσότητα, έχουν οφέλη για την υγεία και για την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων».

Γενικά, τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως είναι το γιαούρτι και το ξινόγαλα, περιέχουν τέτοια καλά ζωντανά μικρόβια. Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία δημιούργησε προβιοτικά προϊόντα στα οποία προσέθεσε (στους ήδη υπάρχοντες «καλούς» μικροοργανισμούς) μεγαλύτερο ποσοστό ζωντανών μικροβίων, ώστε να αυξάνεται η ωφελιμότητά τους.

Ποια είναι τα είδη του;

Το γιαούρτι διακρίνεται, ανάλογα με το είδος του γάλακτος από το οποίο είναι φτιαγμένο, σε αγελαδινό (που είναι και το πιο συνηθισμένο πλέον), πρόβειο και κατσικίσιο.

Επίσης, ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας του, χωρίζεται σε: παραδοσιακό, που μπορεί να είναι είτε αγελαδινό είτε πρόβειο, έχει πέτσα και είναι πλήρες (έχει δηλαδή μέχρι 4% λιπαρά όταν είναι αγελαδινό και μέχρι 7% λιπαρά όταν είναι πρόβειο), στραγγιστό, που είναι συνήθως αγελαδινό (λέγεται στραγγιστό γιατί στραγγίζεται το γιαούρτι και αποβάλλεται ο ορός του γάλακτος, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο πηκτό) -σε αυτή την κατηγορία τα γιαούρτια μπορεί να έχουν διάφορα λιπαρά (ακόμα και 10%, όταν έχει προστεθεί και ανθόγαλα)- και set (συνεκτικό) ή stirred (αναμεμειγμένο), που είναι κυρίως αγελαδινά, περιέχουν αρκετό νερό και είναι πιο ελαφριά, έχουν δηλαδή λιγότερα λιπαρά από τα πλήρη (από 0% έως 4%). Τέλος, το γιαούρτι μπορεί να κατηγοριοποιηθεί και βάσει των λιπαρών που περιέχει.

Σημαντικό είναι να σημειώσουμε ότι υπάρχουν και τα επιδόρπια γιαουρτιού (περιέχουν και διάφορα άλλα συστατικά, όπως ζελατίνη, σοκολάτα, μπισκότα κ.λπ.), τα βρεφικά και παιδικά γιαούρτια, τα εμπλουτισμένα γιαούρτια (π.χ. με βιταμίνες, σίδηρο) και το ξινόγαλα, που είναι ουσιαστικά ένα γιαούρτι υγρής μορφής.

Χάρης Δημοσθενόπουλος, κλινικός διαιτολόγο-βιολόγος

 www.dimosthenopoulos.gr.

vita.gr

Διατροφή

Για να χάσουμε τα «ψωμάκια» και την περιφέρεια, δεν αρκεί μόνο να τρώμε λιγότερο. Πρέπει να εστιάσουμε σε τρόφιμα που μειώνουν τις κατακρατήσεις και το τοπικό λίπος.

Κλασικές Ελληνίδες με σωματότυπο «αχλάδι», φαρδιά περιφέρεια και ενοχλητικά «ψωμάκια»; Καθόλου σπάνιο. Ακόμα κι αν μας ενοχλεί ή μας φαίνεται αντιαισθητικό, πρόκειται για τον απόλυτα κλασικό γυναικείο σωματότυπο, που τείνει να αποθηκεύει λίπος στους γλουτούς, τους μηρούς και τους γοφούς, επειδή έτσι επιτάσσουν οι γυναικείες ορμόνες.

Τα καλά νέα; Εκτός από την πιθανή μας δυσαρέσκεια σχετικά με την εμφάνισή μας, θα πρέπει να νιώθουμε τυχερές σε σχέση με την υγεία μας, καθώς ο εν λόγω σωματότυπος δεν σχετίζεται με προβλήματα υγείας (κυρίως καρδιαγγειακά), όπως συμβαίνει με τις γυναίκες που έχουν σωματότυπο ανδρικού τύπου («μήλο»), όπου το λίπος έχει την τάση να συγκεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι αν το σώμα μας έχει σχήμα αχλαδιού θα ταλαιπωρηθούμε περισσότερο να χάσουμε λίπος και πόντους στα επίμαχα σημεία, ενώ επιπλέον θα έχουμε να πολεμήσουμε με τις κατακρατήσεις και την κυτταρίτιδα, που τείνουν να αντιστέκονται ακόμα και στις πιο αυστηρές δίαιτες.

Η λύση;

Σίγουρα το να τρώμε λιγότερο, αλλά κυρίως καλύτερα, επιλέγοντας τρόφιμα που θα μας βοηθήσουν να χάσουμε λίπος από τα συγκεκριμένα σημεία. Ποια είναι αυτά τα τρόφιμα; Από τη μία πλευρά οι φυτικές ίνες, που δεσμεύουν τη χοληστερίνη των τροφών και μειώνουν την απορρόφηση του λίπους, και από την άλλη οι πρωτεΐνες, που βοηθούν στην αύξηση της μυϊκής μας μάζας. Το ιδανικό είναι μάλιστα να αυξήσουμε τη σωματική άσκηση και το νερό που πίνουμε και παράλληλα να μειώσουμε την κατανάλωση αλατιού, ώστε να απαλλαγούμε από τις κατακρατήσεις.

Πώς µας αδυνατίζουν οι φυτικές ίνες;
Με δύο τρόπους. Από τη μία πλευρά μάς προσφέρουν κορεσμό (μας χορταίνουν δηλαδή) ευκολότερα, με αποτέλεσμα να τρώμε τελικά μικρότερες ποσότητες φαγητού και κατ’ επέκταση να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Από την άλλη δημιουργούν μία κολλώδη ουσία στο έντερο που επιβραδύνει την απορρόφηση της τροφής. Τρώγοντας, λοιπόν, γεύματα πλούσια σε φυτικές ίνες, αφενός χορταίνουμε ευκολότερα και αφετέρου πεινάμε αργότερα.

Επιπλέον:
◗ Παίζουν καταλυτικό ρόλο στη βραδύτερη απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα. Έτσι δεν αυξάνεται πολύ το σάκχαρό μας όταν τις συμπεριλαμβάνουμε στα γεύματά μας.
◗ Δεσμεύουν μέρος της χοληστερίνης των υπόλοιπων τροφών με τις οποίες καταναλώνονται μαζί (π.χ. κόκκινο κρέας), εμποδίζουν την αφομοίωσή της από τον οργανισμό και ευνοούν έτσι την αποβολή της.
◗ Σε αυξημένες ποσότητες βοηθούν στην απώλεια συσσωρευμένου λίπους από την περιοχή της κοιλιάς, όπως ανακάλυψαν ειδικοί από την Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Περισσότερες φυτικές ίνες στην πράξη
Τις φυτικές ίνες τις βρίσκουμε σε όλες τις φυτικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια) που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία, για παράδειγμα στο αλεύρι προτού γίνει άσπρη φαρίνα, στα μήλα και στα πορτοκάλια πριν γίνουν χυμός, στα καρότα, στα μπιζέλια, στα ξερά φασόλια, στις φακές κ.α.

Σε κάθε περίπτωση, οι καλύτερες πηγές φυτικών ινών είναι: τα δημητριακά ολικής άλεσης (δηλαδή τα δημητριακά που έχουν αλεστεί μαζί με τον εξωτερικό τους φλοιό, δηλαδή το πίτουρο, όπως το σιτάρι, η βρόμη, το κριθάρι, η σίκαλη), τα όσπρια (π.χ. φασόλια, φακές), τα φρούτα (π.χ. αχλάδια, φράουλες, ακτινίδια, σύκα) -κυρίως με τη φλούδα τους και καλύτερα όχι σε μορφή χυμού, αλλά ακόμα περισσότερο τα αποξηραμένα (για του λόγου το αληθές: 100 γρ. φρέσκα δαμάσκηνα περιέχουν 1,5 γρ. φυτικές ίνες, ενώ η ίδια ποσότητα αποξηραμένων 6,1 γρ.)-, το καστανό ρύζι, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής άλεσης, ο αρακάς, τα καρότα, το μαρούλι, το λάχανο, οι ξηροί καρποί, τα χόρτα, οι αγκινάρες, το αβοκάντο, το μπρόκολο, το σπανάκι κ.ά.

Για να καταφέρουμε να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών (25 γρ. την ημέρα), πρέπει να προσπαθήσουμε να τρώμε τουλάχιστον 3 φρούτα, 1 μεγάλη σαλάτα και 4 μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης καθημερινά.

Λιγότερο αλάτι, λιγότερες κατακρατήσεις
Το αλάτι μπορεί να κρύβεται σε οποιοδήποτε τρόφιμο (π.χ. στο ψωμί, τα αλλαντικά, τα τυριά, τα δημητριακά πρωινού, τα έτοιμα γεύματα, τα διάφορα αρτοποιήματα), ακόμα και σε όσα έχουν γλυκιά γεύση, όπως το κρουασάν κ.ά.

Δημιουργεί διάφορα προβλήματα στην υγεία μας και εκτός των άλλων ευνοεί τις κατακρατήσεις, γι’ αυτό και όταν κάνουμε δίαιτα είναι καλό να το αποφεύγουμε και παράλληλα να αυξάνουμε το νερό που πίνουμε, το οποίο βοηθά, μέσω της διούρησης, στο να «ξεφουσκώσουμε» και να αποβάλουμε τις τοξίνες.

Αν µας ενοχλούν
Δυστυχώς, πολλοί από εμάς νιώθουμε ενοχλήσεις, π.χ. φούσκωμα, πόνους, ναυτία κ.λπ., όταν καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών ή όταν ξαφνικά αυξήσουμε πολύ την ποσότητα που τρώμε. Μία καλή λύση είναι η ταυτόχρονη κατανάλωση νερού, που μειώνει τα ανεπιθύμητα συμπτώματα. Πολύ βοηθητικό μπορεί να αποδειχτεί επίσης το να αυξήσουμε την πρόσληψη φυτικών ινών σταδιακά, προσθέτοντας στη διατροφή μας 5 γρ. επιπλέον την εβδομάδα.

Διατροφή

Αποτελεί ένα τρόφιμο που συνήθως συνοδεύει μια σαλάτα ή ένα ριζότο. Συνηθίζουμε να το θυμόμαστε στις γιορτές των Χριστουγέννων, λόγω της παρουσίας του στην παραδοσιακή γέμισης της γαλοπούλας.

Η παρουσία του βέβαια αυτή έχει και τη σημειολογική της σημασία, καθώς σύμφωνα με την παράδοση το κουκουνάρι στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και στη Ρώμη θεωρούνταν από τους πιο… καλότυχους καρπούς.

Είτε όμως για λόγους καλοτυχίας είτε για λόγους σωστής και υγιεινής διατροφής, αξίζει να το έχουμε στο διαιτολόγιό μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κι αυτό καθώς αποτελεί μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης αλλά και απαραίτητων ω3 λιπαρών. Επίσης, περιέχει και κάποια ποσά ασβεστίου. Μια κουταλιά της σούπας περίπου 10 γραμμαρίων θα μας δώσει 57 θερμίδες.

 neadiatrofis.gr

Διατροφή

Δεν χρειάζεται να πάτε σινεμά για να φάτε λίγα ποπ κορν. Για την ακρίβεια, καλύτερα να τα φάτε στο σπίτι σας, για να ελέγξετε το βούτυρο και το αλάτι και να πάρετε όλα τους τα οφέλη στο φουλ.

Τα ποπ κορν αποτελούν το ιδανικό απογευματινό σνακ, αφού εκτός των φυτικών ινών τους που κάνουν καλό στο πεπτικό και σας «κρατάνε» προκειμένου να μην πεινάσετε σύντομα, είναι πλούσια και σε αντιοξειδωτικά.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Σκράντον έχει δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά στα ποπ κορν φτάνουν σε υψηλά επίπεδα, ικανά να μας προστατέψουν από καρδιακές παθήσεις και να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν τη γήρανση του οργανισμού μας.

Το κακό με τα ποπ κορν είναι ότι έχουμε μάθει να τα καταναλώνουμε με βούτυρο και αρκετό αλάτι, μετατρέποντάς τα αυτόματα από ένα υγιεινό σνακ σε θερμιδική, ανθυγιεινή βόμβα.

Προτιμήστε τα με ελαιόλαδο και οργανώστε στο σπίτι κινηματογραφική βραδιά κάνοντας καλό και στην τσέπη σας, αλλά και στη διατροφή σας.

clickatlife.gr

Διατροφή

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Iowa, οι πράσινες (άγουρες) ντομάτες περιέχουν ένα συστατικό, την ντοματινίνη, η οποία αυξάνει τη μυϊκή μάζα, μειώνει τη μυϊκή απώλεια και βοηθά στη γρηγορότερη καύση του λίπους.

«Η απώλεια του λίπους έρχεται να αντισταθμίσει την αύξηση της μυϊκής μάζας, με αποτέλεσμα να μην παρατηρείται μεγάλη διαφορά στο σωματικό βάρος» δήλωσε ο Christopher Adams, MD, PhD, ερευνητής και καθηγητής στο UI Carver College of Medicine.

Η έρευνα μέχρι στιγμής διεξήχθη σε ποντίκια, αλλά οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι θα έχει τα ίδια αποτελέσματα και στους ανθρώπους. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι η ντοματινίνη θα βοηθήσει στη μείωση της παχυσαρκίας και στην καλύτερη λειτουργία των μυών, με το πέρασμα των χρόνων», συμπληρώνει ο dr. Adams.

Faysbook.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή