Αυγούστου 04, 2020

Διατροφή

Σε «δύσκολες» περιόδους, κατά τις οποίες το άτομο δέχεται την παρατεταμένη επίδραση στρεσογόνων παραγόντων, παρατηρείται διαταραχή της ομοιόστασης του οργανισμού στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τα στρεσογόνα ερεθίσματα, που συνίσταται σε αλλαγή στην ψυχοφυσιολογία του οργανισμού. Η νευροορμονική ανταπόκριση του οργανισμού στο στρες συνίσταται στην αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης στον οργανισμό, της αδρεναλίνης και άλλων ορμονών του στρες.

Όταν ένα άτομο βιώνει χρόνιο στρες, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει χρόνια απόκλιση των ρυθμιστικών συστημάτων του οργανισμού από το μέσο κανονικό επίπεδο λειτουργίας, με αποτέλεσμα να εμφανίζει υπερκορτιζολαιμία. Το χρόνιο στρες προσαρμόζει την όρεξη και την πρόσληψη τροφής, με αποτέλεσμα η ημερήσια θερμιδική πρόσληψη να υπερβαίνει το φυσιολογικό και η ενεργειακή δαπάνη να μειώνεται, καθώς το στρες επηρεάζει όλες τις συμπεριφορές υγείας μεταξύ των οποίων και την άσκηση, όπου παρατηρείται μείωση της συνολικής φυσικής δραστηριότητας του ατόμου.

Όπως φαίνεται από το σύγχρονο φάσμα της νοσηρότητας και της θνησιμότητας, η υγεία και η ασθένεια δεν αποτελούν απλά το αποτέλεσμα των βιολογικών διεργασιών, αλλά σχετίζονται σημαντικά με τις επιλογές των ατόμων σε επίπεδο συμπεριφοράς και τρόπου ζωής.

Σε περιόδους στρες, όλες οι έρευνες συμφωνούν ότι επηρεάζονται αρνητικά οι συμπεριφορές υγείας, μεταξύ των οποίων και η διατροφική συμπεριφορά. Έρευνα στον Καναδά έδειξε ότι όσο πιο έντονο ήταν το στρες που βιώνουν τα άτομα, τόσο πιο συχνά κατανάλωναν έτοιμο και γρήγορο φαγητό (3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα).

Το στρες επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών, προάγοντας συμπεριφορές, όπως η συναισθηματική υπερφαγία, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη και κατανάλωση λιγότερων λαχανικών και φρούτων.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αλάτι και λιπαρά είναι πιο εύγευστες, με αποτέλεσμα να έχουν εθιστική επίδραση, καθώς διεγείρονται τα συστήματα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η συνεχής επιλογή τέτοιων τροφίμων. Μ’ αυτόν τον τρόπο λοιπόν εθίζεται ο οργανισμός σε τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας, αλλά χαμηλής διατροφικής αξίας.

Η αυξημένη κατανάλωση γλυκών και λιπαρών τροφών από άτομα που θέλουν να κατευνάσουν αρνητικά συναισθήματα, κατά τη διάρκεια του στρες, μπορεί να οδηγήσει στη διαπίστωση ότι ακόμα και οι περιοριστικές δίαιτες μπορούν να προβλέψουν το άγχος που προκαλείται από τη διατροφή, αλλά και την επιλογή της τροφής και της διατροφικής συμπεριφοράς σε περιόδους άγχους. Το στρες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ευπαθών ατόμων με επιβλαβείς αλλαγές στην επιλογή τροφίμων, σχετιζόμενες με το στρες.

Αν και η πολυπλοκότητα της διαδικασίας με την οποία τα άτομα υιοθετούν μια συμπεριφορά ακόμη δεν έχει επιτρέψει να γίνει πλήρως κατανοητή η διεργασία αυτή, εντούτοις η έρευνα έχει αποκαλύψει σημαντική συσχέτιση μεταξύ στρες και συμπεριφοράς και επομένως μεταξύ στρες και υγείας. Ζητούμενο είναι η εφαρμογή της κατάλληλης μεθοδολογίας και η αξιοποίηση όλων των απαραίτητων εργαλείων από τις υπηρεσίες Προαγωγής της Υγείας για τον σχεδιασμό παρεμβάσεων, που θα ωθήσουν το άτομο στην αλλαγή και τη διατήρηση της νέας υγιούς συμπεριφοράς υγείας

mednutrition.gr

Διατροφή

Μητέρα Φύση, Φυτοθεραπεία, ω Το ακτινίδιο είναι εγγενές στην Κίνα γνωστό ως κινεζικό φραγκοστάφυλλο με το όνομα Yang Tao (Γιάνγκ Τάο) και είναι το εθνικό φρούτο της χώρας. Στις αρχές του 20ου αιώνα ιεραπόστολοι έφεραν το ακτινίδιο από την Κίνα στην Νέα Ζηλανδία όπου και το μετονόμασαν σε kiwi ακτινίδιο. Το όνομα του προήλθε από το kiwi το μικρό χνουδωτό εθνικό πτηνό της χώρας που εξαιτίας της ομοιότητας του με το μικρό φρούτο.

Στην χώρα μας καλλιεργούμε το Ακτινίδιον το σινικό (Actinidia chinensis) με εξαιρετικής ποιότητας παραγωγές βιολογικής καλλιέργειας. Διατροφική αξία Αυτό το μικρό φρούτο είναι ένας θησαυρός για τον οργανισμό μας. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ, πλούσιο σε μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Οφέλη για την υγεία

Το ακτινίδιο χάρη στην πλούσια περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C σε συνδυασμό με τα καροτενοειδή και τα άλλα φαινολικά συστατικά έχει αποδειχτεί ότι έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Όλα αυτές οι φυτοχημικές ουσίες προστατεύουν το DNA των κυττάρων του σώματος μας από την οξειδωτική βλάβη που προκαλεί ελεύθερες ρίζες και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης φλεγμονών και ασθενειών.

Αναπνευστικό σύστημα

Το ακτινίδιο χάρη στην βιταμίνη C προστατεύει από ασθένειες στο αναπνευστικό σύστημα όπως το άσθμα και το συριγμό. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε πήραν μέρος 18.000 παιδιά ηλικίας 6 έως 7 ετών της Κεντρικής και Βόρειας Ιταλίας, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που κατανάλωναν εσπεριδοειδή και ακτινίδια 5 έως 7 μερίδες την εβδομάδα είχαν 44% μικρότερη συχνότητα εμφάνισης συριγμού σε σύγκριση με τα παιδιά που κατανάλωναν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Η δύσπνοια μειώθηκε κατά 32%, ο συριγμός κατά 41%, ο βήχας την νύχτα κατά 27%, ο χρόνιος βήχας κατά 25% και η καταρροή κατά 28%. Παιδιά που είχαν ασθμα και έλαβαν μέρος στην μελέτη ακόμα κι αυτά τα παιδιά που κατανάλωναν ακτινίδια μια έως δυο φορές την εβδομάδα ακτινίδια διαπίστωσαν ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία τους.

Πεπτικό σύστημα

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και έχει φυσικές καθαρτικές ιδιότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι το ακτινίδιο προάγει την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος, το τονώνει και το προστατεύει από διαταραχές. Οι φυτικές ίνες προωθούν την πέψη και τονώνουν και ομαλοποιούν την καλή λειτουργία του εντέρου. Η ακτινιδίνη είναι ένα πρωτεολυτικό ένζυμο που βοηθάει στην πέψη των πρωτεϊνών και διευκολύνει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι πολυσακχαρίτες που είναι πλούσιες στο ακτινίδιο βοηθάνε στην αποτροπή της προσκόλλησης των εντεροπαθογόνων και στην τόνωση των προβιοτικών βακτηρίων στο παχύ έντερο. Επίσης, το ακτινίδιο προωθεί την ανάπτυξη του γαλακτικού οξέος και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηριδίων όπως το Escherichia coli διατηρώντας την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Το ακτινίδιο έχει αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Η πλούσια περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C και σε αντιοξειδωτικά συμβάλλουν ευεργετικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η συχνή κατανάλωση ακτινιδίων βοηθάει στην καταπολέμιση των εποχιακών λοιμώξεων και στην αντιμετώπιση της γρίπης και του κρυολογήματος. Καρδιά

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, βιταμίνες C, Ε και σε συνδυασμό με το κάλιο προάγουν την καλή λειτουργία της καρδιάς και την προστατεύουν από ασθένειες. Έρευνες έχουν δείξει ότι το ακτινίδιο έχει αντιπηκτικές ιδιότητες. Βοηθάει σημαντικά στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα και η καθημερινή κατανάλωση του μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος. Η επίδραση αυτή των ακτινιδίων στο αίμα αποτρέπει τον κίνδυνο θρομβοεμβολικών και καρδιακών διαταραχών. Σε μια έρευνα οι εθελοντές που κατανάλωναν έως 3 ακτινίδια την ημέρα για 28 ημέρες τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση του ακτινιδίου βοήθησε στην μείωση της δυνατότητας πήξης του αίματος κατά 18% και στην μείωση των τριγλυκερίδιων κατά 15%.

Χοληστερίνη

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του μπορεί να μειώσει τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Αρτηριακή Πίεση Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε κάλιο και αυτό βοηθάει οι ηλεκτρολύτες να είναι σε ισορροπία στον οργανισμό και στον έλεγχο της πίεσης του αίματος. Όραση Το ακτινίδιο είναι το καλύτερο φρούτο για την υγεία των ματιών. Τα φυτοχημικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που είναι πλούσια στο ακτινίδιο προάγουν την καλή υγεία των ματιών. Σε συνδυασμό με την βιταμίνη Α προστατεύουν τα μάτια από τον καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία, την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με τα μάτια.

Διαβήτης

Το ακτινίδιο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη κι αυτό το καθιστά το ιδανικό φρούτο για όσους πάσχουν από διαβήτη. Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ακτινιδίου βοηθά στη ρύθμιση της αδιπογένεσης η οποία είναι σημαντική για την πρόληψη του διαβήτη.

Ρευματοειδή αρθρίτιδα

Το ακτινίδο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έρευνες έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της ρευματοειδής αρθρίτιδας.

Καρκίνος

Το ακτινίδιο χάρη στην πληθώρα αντιοξειδωτικών, βιταμινών και φυτικών ινών θεωρείται αποτελεσματικό για την θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου όπως του καρκίνου του ήπατος, του μαστού, του στομάχου και του πνεύμονα. Έρευνες έδειξαν ότι τα εκχυλίσματα του ακτινιδίου αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και προστατεύουν την ενδογενή βλάβη του DNA. Το ακτινίδιο βοηθάει στην αντιμετώπιση των κακοήθη καρκινικών κυττάτων χωρίς να καταστρέφει τα υγιή κύτταρα.

Απορρόφηση σιδήρου

Το ακτινίδιο έχει την εκπληκτική ικανότητα να διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό. Η πλούσια περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C καθώς και τα φυτοχημικά που περιέχει βοηθάνε στην απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό και προλαμβάνουν τις διαταραχές που προκαλούνται από την ανεπάρκεια σιδήρου.

Δέρμα

Το ακτινίδιο είναι ο προστάτης της επιδερμίδας μας χάρη στα αντιοξειδωτικά και στην πλούσια περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C και βιταμίνη Ε. Είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την επιδερμίδας μας και η καθημερινή κατανάλωση του μας προσφέρει μια υγιή, λαμπερή και νεανική επιδερμίδα. Η πλούσια περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C βοηθάει στην καλή υγεία του δέρματος. Κρατάει το δέρμα σφιγηλό και επιταχύνει την επούλωση των πληγών. Η βιταμίνη Ε βοηθάει στην μείωση των λεπτών γραμμών, στην εμφάνιση των ρυτίδων και προστατεύει από τις επιβλαβείς επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το δέρμα από την πρόωρη γήρανση και στην πρώιμη εκφύλιση.

Αποτοξίνωση

Απώλεια βάρους Το ακτινίδιο είναι το ιδανικό φρούτο για την αποτοξίνωση του οργανισμού και μας βοηθάει να χάσουμε τα περιττά κιλά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και μέταλλα που προάγουν την αποτοξίνωση του οργανισμού και βοηθάνε στην απώλεια βάρους. Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε πηκτίνη ένας πολυσακχαρίτης (φυτική ίνα) που βοηθάει στην καλή λειτουργία του πεπτικού και εντερικού συστήματος και δίνει το αίσθημα του κορεσμού για αρκετή ώρα. Η πηκτίνη επίσης βοηθάει στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.

Το ακτινίδιο είναι φρούτο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και βοηθάει στην διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικό επίπεδο. Αν τα επίπεδα του σακχάρου δεν είναι σταθερά τότε το σώμα απελευθερώνει ινσουλίνη η οποία διεγείρει την αποθήκευση λίπους. Το ακτινίδιο επίσης ενεργοποιεί και επιταχύνει τον μεταβολισμό.

Στο ακτινίδιο επίσης περιέχει καρνιτίνη είναι ένα φυσικό συστατικό του κυττάρου η οποία μετατρέπει το αποθηκευμένο λίπος σε θερμίδες και στη συνέχεια μπορούμε να το κάψουμε με άσκηση.

Ύπνος

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε σεροτονίνη και φλαβονοειδή τα οποία μας χαρίζουν έναν ήρεμο ύπνο. Έρευνα έδειξε ότι όταν καταναλώνουμε ακτινίδιο πριν τον ύπνο βελτιώνουμε την ποιότητα και την διάρκεια του ύπνου μας.

Εγκυμοσύνη

Το ακτινίδιο είναι το ιδανικό φρούτο για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ το οποίο συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του DNA και βοηθάει στην πρόληψη εμφάνισης βλαβών στο νευρικό σωλήνα του εμβρύου. Βλάβες που σχετίζονται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της της σπονδυλικής στήλης. Οι βιταμίνες C, E και Κ που περιέχονται στο ακτινίδιο μαζί με τα φλαβονοειδή συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου και στην καλή υγεία της μητέρας.

Προφυλάξεις – Παρενέργειες Δοσολογία

Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση είναι μέχρι και 3 ακτινίδια την ημέρα.

Αλλεργία

Το ακτινίδιο έχει πολλά ευεργετικά οφέλη στην υγεία μας όμως πριν την κατανάλωση ενημερωνόμαστε και συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας. Σε ευαίσθητα άτομα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι στο ακτινίδιο υπάρχουν σημαντικά αλλεργιογόνα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στα μικρά παιδιά. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να είναι από ήπια στοματική αλλεργία μέχρι αναφυλαξία

 Πέτρες στα νεφρά

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου. Να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση ακτινιδίων από άτομα που υποφέρουν από προβλήματα νεφρικής ή χοληδόχου κύστης καθώς τα οξαλικά μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη πετρών οξαλικού ασβεστίου στα νεφρά ή στη χοληδόχο κύστη. Οι φυσικές θεραπείες δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης. Συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για οποιοδήποτε θέμα υγείας και πριν την χρήση οποιοδήποτε φυτού ή βοτάνου.

enter2life.gr

Διατροφή

Φαγόπυρο; Οι περισσότεροι θα αναρωτιέστε τι είναι αυτό... Το φαγόπυρο είναι ένα όχι και τόσο διαδεδομένο δημητριακό, με θαυματουργές όμως ιδιότητες. Μαθαίνοντας τι είναι και πόσο καλό κάνει στην υγεία, θα το λατρέψετε και σίγουρα θα το εντάξετε στο καθημερινό διαιτολόγιό σας.

Το Φαγόπυρο ή αλλιώς «μαύρο στάρι», είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα, καθώς και σε άλλες ασιατικές χώρες, όπου οι πολίτες απολαμβάνουν ζυμαρικά (τα γνωστά noodles), φτιαγμένα από αλεύρι φαγόπυρου, ενώ μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα αποτελούσε ένα από τα βασικότερα συστατικά της διατροφής στη Βρετανία, τη Νορμανδία, τη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για ένα δημητριακό, το οποίο προέρχεται από την Ανατολή και καταναλωνόταν για εκατοντάδες χρόνια, αφού το καλλιεργούσαν στην Ευρώπη από τα τέλη του 14ου αιώνα.

Είναι ένα δημητριακό αλλιώτικο από τα άλλα, με εξαιρετική θρεπτική αξία και πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (14%), σε σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά. Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, πολλές βιταμίνες -κυρίως του συμπλέγματος Β- που συνήθως συναντώνται στα ζωικά τρόφιμα, ενώ είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες Ε αλλά και Κ. Τέλος, περιέχει φολικό οξύ, αλλά και αρκετά μέταλλα όπως, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο, αλλά και ψευδάργυρο.

Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που έχουν δυσανεξία σε αυτή (κοιλιοκάκη). Επίσης, περιέχει αρκετές φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα και από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αφού σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Έρευνες έχουν δείξει, ότι δίαιτες που το περιέχουν, έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης υψηλής πίεσης του αίματος (υπέρτασης) και μείωσης της υψηλής χοληστερόλης. Συνάμα, βοηθά στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρωσης, ενώ δρα καταπραϋντικά στους πονοκεφάλους και τις δερματοπάθειες. Τέλος, επειδή είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από διάφορες αρρώστιες.

Το εν λόγω δημητριακό, είναι πλούσιο σε ρουτίνη (βιοφλαβονοειδές), η οποία βοηθά τα νεφρά, εξουδετερώνει τα όξινα υπολείμματα, καταπολεμά την αρτηριοσκλήρυνση, ενδυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία και μειώνει τις πιθανότητες αιμορραγιών. Ως αντιοξειδωτικό, η ρουτίνη μειώνει την τοξικότητα της οξειδωμένης LDL χοληστερόλης, εμποδίζει την συνάθροιση των αιμοπεταλίων και καταπολεμά τους φλεβικούς σχηματισμούς στα πόδια.

Αναρωτιέστε τώρα, πώς μπορείτε να το μαγειρέψετε; Με πολλούς τρόπους, ενώ μπορεί να φαγωθεί ακόμα και ωμό! Οι μορφές που μπορείτε να το βρείτε, είναι καταρχήν το αλεύρι από φαγόπυρο, που μπορεί να γίνει ότι και τα άλλα άλευρα, δηλαδή, ψωμί, πίτα, πίτσα, ζυμαρικά κ.ά. Μπορεί να αναμειχθεί με αλεύρι ολικής και να δώσει μια διαφορετική και πλούσια γεύση, ή και σκέτο αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη. Επίσης, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν το ρύζι π.χ. σε γεμιστά ή να το συνοδεύσετε βραστό με λαχανικά και κρέας, αφού αποτελείται κυρίως από σύνθετους υδατάνθρακες. Μπορείτε να το βάλετε στο γιαούρτι ή το γάλα σας ή μέσα στις σαλάτες σας…

Σε περιόδους νηστείας, μπορεί να συνδυαστεί με όσπρια (π.χ. φακές), δίνοντας ένα απίστευτα θρεπτικό πιάτο με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και μικροθρεπτικά συστατικά.

mednutrition.gr

 

Διατροφή

Η ζωή μίας μπαλαρίνας είναι γεμάτη χορό, πρόβες και παραστάσεις. Τι τρώει, όμως, καθημερινά για να δαιτηρείται αδύνατη και υγιής και να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις απαιτητικές και πολύωρες πρόβες της; Δες αναλυτικά..

Η μπαλαρίνα Heather Ogden του National Ballet of Canada αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή της την καθημερινή της διατροφή.

Η μέρα της ξεκινάει με ένα τσάι με λίγο γάλα και γιαούρτι. Για δεκατιανό τρώει μερικά αμύγδαλα.

Το μεσημεριανό της αποτελείται συνήθως από κοτόπουλο ή γαλοπούλα με πράσινη σαλάτα, η οποία περιέχει μαρούλι ή ρόκα, καρότο και ότι άλλο επιθυμεί (σε λαχανικό) ενώ δεν ξεχνάει ποτέ να βάζει και λίγο αβοκάντο.

Το απόγευμα πίνει πάλι ένα τσάι και το συνοδεύει με ένα φρούτο.

Το βράδυ τρώει μία σαλάτα που αποτελείται από σπανάκι, λίγο κινόα και μερικά κομμάτια σολωμού.

Πριν κοιμηθεί πίνει ένα ποτήρι κρασί για να χαλαρώσει μετά από μία κουραστική μέρα (ειδικά αν έχει και παράσταση η κούραση είναι πολύ μεγαλύτερη) και τρώει ένα cookie ή μερικά κομμάτια μαύρη σοκολάτα με μερικά βατόμουρα.

 

faysbook.gr

Διατροφή

Ποια είναι η κατάλληλη τροφή για να αλλάξει η διάθεση σου; Ποιες τροφές μπορούν να γίνουν ο 'ψυχολόγος' μας;

Η υγιεινή διατροφή βελτιώνει την ψυχολογία και ανεβάζει τη διάθεση. Για εκείνες λοιπόν τις φορές που αισθάνεσαι αγχωμένη, υποτονική και θέλεις κάτι για να «ανέβεις» δες ποιες είναι οι κατάλληλες τροφές για κάθε… mood.

√ Μαύρη σοκολάτα για το άγχος. Αντιοξειδωτική, λιποδιαλυτική, μειώνει τις ορμόνες που προκαλούν το στρες.

√ Πράσινο τσάι για τα νεύρα. Σε χαλαρώνει, ενώ παράλληλα αποτοξινώνει και τον οργανισμό.

√ Σπανάκι για την κούραση. Προσφέρει ενέργεια και περισσότερη δύναμη. Κάτι ήξερε ο Popeye.

√ Μούρα για τις ψυχολογικές μεταπτώσεις. Έχουν την ιδιότητα να βελτιώνουν τη λειτουργία των νεύρων και αυξάνουν το αίσθημα της ευεξίας.

√ Δημητριακά με γάλα κατά της λύπης. Οι βιταμίνες που παίρνουμε από το συγκεκριμένο πιάτο συμβάλλουν στην απελευθέρωση των «χαρούμενων» ορμονών στο σώμα και μας βοηθούν να αισθανόμαστε πιο αισιόδοξοι.

faysbook.gr

Διατροφή

O λωτός είναι γένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια εβενίδες (Ebenaceae). To γένος διόσπυρος (Diospyros) περιλαμβάνει γύρω στα 200 είδη των τροπικών κυρίως περιοχών και ελάχιστα των εύκρατων.

Ευδοκιμούν σε όλα τα εδάφη, προτιμούν όμως τα ηλιόλουστα και ζεστά μέρη.
Τα περισσότερα είδη είναι διακοσμητικά με εδώδιμο καρπό και πολύτιμο ξύλο (έβενος), το οποίο είναι μαύρο και πολύ ανθεκτικό.

Ο ισπανικός λωτός, έχει καταφέρει να αποτελέσει ένα από τα πιο δυναμικά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου. Ήδη γνωστή για τη δράση της στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, η ισπανική ένωση λωτού Kaki Ribera del Xuquer στη Βαλένθια εστιάζει στο να αυξήσει τις πωλήσεις λωτού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το συμβούλιο της Ένωσης επικεντρώνεται στον έλεγχο της ποιότητας και τη προώθηση μιας ποικιλίας λωτού «Brilliant Red», η οποία έχει τις ρίζες της στη Βαλένθια.

Η καλλιέργεια του συγκεκριμένου οπωροφόρου δένδρου μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, καθώς δίνεται η δυνατότητα για παραγωγή και το προϊόν κατευθύνεται κυρίως στην εξωτερική αγορά, χωρίς να στερείται της δυνατότητας να «ανοίξει» και η εσωτερική αγορά με τη χρησιμοποίηση νέων ποικιλιών με άριστα χαρακτηριστικά. Μάλιστα ανήκει και στις προωθούμενες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εναλλακτικές καλλιέργειες.

Προκειμένου όμως να γίνει σωστά η καλλιέργεια αυτή θα πρέπει να εξασφαλιστεί το αναγκαίο πιστοποιημένο φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό. Σήμερα στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 700-1.000 στρέμματα ως συστηματικές καλλιέργειες με λωτό.

Μπορεί οι οργανωμένες καλλιέργειες λωτού στην Ελλάδα να είναι πολύ λίγες, ωστόσο η όχι τόσο μεγάλη εξάπλωση του φρούτου αυτού στην Ελλάδα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι πρώτες καλλιέργειες λωτού στη χώρα μας προέρχονταν από φρούτα που ανήκαν στις στυφές ποικιλίες, εκείνες δηλαδή που τρώγονται μόνο όταν ωριμάζουν πολύ καλά, ενώ μετά την πλήρη ωρίμανση συντηρούνταν για πολύ λίγο χρονικό διάστημα.

Είναι το φρούτο που έτρωγαν οι Ινδιάνοι τις κρύες μέρες του χειμώνα και, όπως φαίνεται, γνώριζαν καλά το γιατί. Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας αποδυναμώνει τον οργανισμό, ο οποίος έχει ανάγκη από φυτικές ίνες, αλλά και καροτίνη. Ο λωτός μας εφοδιάζει με τα απαραίτητα αυτά στοιχεία, αλλά και με πολύ περισσότερα, όπως βιταμίνες C, Β1, Β2 και Β6, κάλιο, μαγγάνιο, φώσφορο και χαλκό. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το συνιστούν τόσο συχνά οι διατροφολόγοι. Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει πως:

-Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, που συμβάλλουν στην ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος. Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του κολλαγόνου του δέρματος, διατηρώντας την επιδερμίδα μας νεανική και απαλή.

-Περιέχει φυτικές ίνες σε υψηλή περιεκτικότητα, αλλά και μόλις 66 θερμίδες ανά 100 γραμμ. και γι’ αυτό οι διαιτολόγοι το συνιστούν ως ιδανικό σνακ, που χορταίνει εφοδιάζοντας τον οργανισμό με πολύτιμα συστατικά. Βοηθάει ιδιαίτερα στη διαδικασία της πέψης, ενώ, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Ταφτς, διευκολύνει επίσης την απορρόφηση των υδατανθράκων και των λιπιδίων από το έντερο, συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού, αλλά και στη διατήρηση της γραμμής μας.

-Σύμφωνα με συμπεράσματα έρευνας που διεξήγαγε η κλινική Μάγιο, η ζεαξανθίνη που περιέχει ο πολύτιμος καρπός, η οποία ανήκει στα καροτινοειδή, είναι ένας εξαιρετικός διατροφικός σύμμαχος στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ωχράς κηλίδας, ιδιαίτερα σοβαρής πάθησης του ματιού.

-Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βρίσκονται στο λωτό (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και φυλλικό οξύ) ενισχύουν σημαντικά το νευρικό σύστημα. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Διατροφής του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν, ένας καρπός μπορεί να μας προσφέρει το 95% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας από τις συγκεκριμένες βιταμίνες.

-Επίσης, τα πολλά σάκχαρα που περιέχει χαρίζουν αμέσως ενέργεια, απαραίτητη σε άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Μάλιστα, έρευνες του Πανεπιστημίου του Μιζούρι έδειξαν πως μπορεί να θεωρηθεί εξίσου πολύτιμος με την μπανάνα, όταν καταναλώνεται πριν από την προπόνηση.

Θρεπτικές ιδιότητες:

Ο λωτός είναι μια εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, βιταμίνης C και καλίου. Πράσινος είναι πλούσιο σε τανίνες που του δίνουν μια ισχυρή στυπτικό γεύση, έτσι ώστε να τρώγεται μόνο όταν ωριμάσει πλήρως. Όταν ωριμάσει ο καρπός είναι πολύ γλυκός και περιέχει μεγάλη ποσότητα σακχάρων σε γλυκόζη και πρωτεΐνη.

Έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες. Αντίθετα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα – απαγορεύεται σε εκείνους που πάσχουν από διαβήτη ή που υποφέρουν από παχυσαρκία.

• Το χρυσοκόκκινο χρώμα του οφείλεται στα φλαβονοειδή που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, επίσης περιέχει πολυφαινόλες και κατεχίνες οι οποίες είναι γνωστές για την αντιφλεγμονώδη δράση τους.
• Περιέχει βετουλινικό οξύ, μια ουσία που έχει αποδειχτεί ότι είναι ιδιαίτερα δραστική ενάντια σε αρκετές μορφές καρκίνου.
• Περιέχει β-καροτένιο και λυκοπένιο, ζεαξανθίνη και κρυπτοξανθίνη, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση αλλά και για την εμφάνιση μεγάλου αριθμού ασθενειών.
• Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και δίνει λάμψη στο δέρμα.
• Περιέχει βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και φολικό οξύ) οι οποίες έχουν ευεργετικές ιδιότητες για το νευρικό μας σύστημα .
• Είναι πλούσιος σε ιχνοστοιχεία όπως κάλιο ,μαγνήσιο, χαλκό, χολίνη.
• Περιέχει φυτικές ίνες και έτσι είναι ιδιαίτερα ευεργετικός σε άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.
• Χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα του σε φυσικά σάκχαρα, είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας κατάλληλη για άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα (π.χ αθλητές )

Τα 100 γρ φρέσκου λωτού παρέχουν μόλις 70 θερμίδες ,άρα είναι ιδανικός για άτομα που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.

Δεν πρέπει να καταναλωθεί αμέσως μετά τη συγκομιδή είναι απαραίτητο να περιμένουμε να ωριμάσει περισσότερο, να εξαλείψει το τυπική στυπτική γεύση που προκαλείται από την υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνη.

Στην πραγματικότητα, στο τέλος της διαδικασίας ωρίμανσης η τανίνη είναι μειωμένη, ενώ αυξάνονται τα σάκχαρα του, δίνοντας στον καρπό το χαρακτηριστικό του άρωμα.

Τρόπος κατανάλωσης :

Για να ωριμάζουν οι λωτοί,τους τοποθετούμε μέσα σε μια κατσαρόλα σκεπασμένη ή μέσα σε πλαστική σακούλα ή και χάρτινη μεγάλη, μαζί με 2-3 μήλα. Κλείνουμε τη σακούλα αφήνοντας μια πολύ μικρή τρύπα για ήπιο αερισμό. Αφήνετε τα φρούτα στην κατάσταση αυτή για 3-5 ήμερες και στο τέλος θα έχετε γευστικότατους, ώριμους, μελένιους λωτούς στο τραπέζι σας.

Ένας άλλος τρόπος είναι να τους τοποθετήσουμε στην κατάψυξη.

medlab.gr

 

enallaktikidrasi.com

Διατροφή

Τα αποξηραμένα φρούτα συνεχίζουν να διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά τους, να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και να αποτελούν μία υγιεινή επιλογή σνακ. Με εξαίρεση κάποιες βιταμίνες, όπως είναι η βιταμίνη C, τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά των φρέσκων φρούτων διατηρούνται και στα αποξηραμένα. Για παράδειγμα ο σίδηρος, που αποτελεί συστατικό των βερίκοκων και της σταφίδας, παραμένει σε πολύ καλή περιεκτικότητα και στα αποξηραμένα αντίστοιχα.

Αναλυτικότερα μισό φλιτζάνι αποξηραμένα βερίκοκα περιέχουν 3,5 g φυτικές ίνες και έχουν 105 θερμίδες, ενώ ένα φλιτζάνι φρέσκα βερίκοκα περιέχουν 3 g φυτικές ίνες και αποδίδουν περίπου 75 θερμίδες.Επίσης, τα αποξηραμένα βερίκοκα μπορεί να υστερούν σε βιταμίνη C αλλά έχουν βιταμίνη Α γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.

Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν μία εύκολη λύση για εσάς που δεν μπορείτε να έχετε στο σπίτι σας φρέσκα φρούτα και θέλετε να έχετε μία υγιεινή διατροφή. Επίσης μπορούν να αποτελέσουν από μόνα τους ένα γευστικό και χορταστικό σνακ ή να συνοδεύσουν τέλεια το γιαούρτι σας ή ακόμα και τη σαλάτα σας!

Τα αποξηραμένα φρούτα προστατεύουν την καρδιά σας αλλά είναι και ωφέλιμα για τα οστά και έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να προλάβουν τις πιθανότητες οστεοπόρωσης, ειδικά στις γυναίκες την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Επιπλέον, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωσή τους δεν αυξάνεται γρήγορα το σάκχαρο του αίματος. Κατά συνέπεια, βοηθούν στο να διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το αίσθημα του κορεσμού. Τέλος, έχουν αντιοξειδωτικές δράσεις και αντιγηραντικές ιδιότητες.

 

govastileto.gr

Διατροφή

Είτε γιορτάσετε τον Άγιο Βαλεντίνο είτε όχι, οι παρακάτω τροφές σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες αν θέλετε να… αποπλανήσετε το/τη σύντροφό σας.

Κάποιες τροφές «σκοτώνουν» τον έρωτα, αφού ποτέ δεν θα μαγειρεύατε στο/τη σύντροφό σας… φασολάδα για να τον/την αποπλανήσετε, άλλες πάλι θεωρούνται πως αυξάνουν την ερωτική επιθυμία, γι’ αυτό και θεωρούνται αφροδισιακές. Δεν σας εγγυόμαστε πως όλα θα κυλήσουν όπως τα περιμένετε, μόνο και μόνο επειδή θα φάτε… θαλασσινά, αλλά σύμφωνα με τη θεωρία των αφροδισιακών, μπορεί και να παίρνετε τις πιθανότητες με το μέρος σας.
Σπαράγγια: για σίγουρο οργασμό
Ο Άγγλος βοτανολόγος Nicholas Culpepper έγραψε ότι «τα σπαράγγια μεγαλώνουν το πάθος ενός άντρα και μιας γυναίκας» πίσω στον 17ο αιώνα, ενώ 2 αιώνες αργότερα στη Γαλλία, τα σέρβιραν στο γαμπρό και τη νύφη στο προγαμιαίο τους γεύμα. Ο λόγος; Αποτελούν εξαιρετική πηγή καλίου, φυτικών ινών, βιταμίνης Β6, Α, C και θειαμίνης, όπως επίσης και φυλλικού οξέος, το οποίο, μάλιστα, λέγεται πως αυξάνει την παραγωγή ισταμίνης, η οποία είναι απαραίτητη για την επίτευξη οργασμού και από τα 2 φύλλα.

Αμύγδαλα: ξηροί καρποί του πάθους
Τα άρωμα των αμυγδάλων θεωρείται ότι αυξάνει το πάθος των γυναικών –ή τουλάχιστον έτσι πίστευαν οι ποιητές και οι συγγραφείς περασμένων αιώνων. Ο γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς, για παράδειγμα, δειπνούσε σχεδόν κάθε βράδυ με σούπα με αμύγδαλα, πριν συναντήσει την ερωμένη του και ο Σαμψών λέγεται ότι… φλέρταρε με τη Δαλιδά χρησιμοποιώντας τα. Τα αμύγδαλα έχουν επαρκείς δόσεις βιταμίνης Ε, μαγνησίου και φυτικών ινών, βελτιώνοντας γενικότερα την υγεία σας, έτσι ώστε να είστε δραστήριοι και να έχετε αντοχές εκεί που χρειάζεται…

Αβοκάντο: το «απαγορευμένο» φρούτο
Παρά το αισθησιακό και θηλυκό σχήμα τους, τα αβοκάντο έχουν συσχετιστεί με την ανδρική σεξουαλικότητα, με τους Αζτέκους, μάλιστα, να ονομάζουν το δέντρο των αβοκάντο Ahuacuatl, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «δέντρο των όρχεων», καθώς έτσι όπως έβλεπαν τους καρπούς τους, τους έμοιαζαν με αυτό ακριβώς. Στην Ισπανία, θεωρούσαν τα αβοκάντο τόσο σέξι που οι καθολικοί ιερείς απαγόρευσαν την κατανάλωσή τους και σήμερα, μπορεί να μην μας βγάζουν κάτι τόσο ερωτικό όσο παλιότερα, αλλά η περιεκτικότητά τους σε κάλιο, βιταμίνη Β6, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυλλικό οξύ, τα καθιστά και πάλι χρήσιμα όσον αφορά τον οργασμό, ενώ τα λιπαρά τους είναι απαραίτητα για την παραγωγή τεστοστερόνης.

Μανιτάρια τρούφες: το άρωμά τους… τρελαίνει
Αφροδισιακή τροφή από την εποχή της αρχαίας Ρώμης, η τρούφα φαίνεται πως αναδύει ένα άρωμα που είναι ακατανίκητο για τα θηλυκά –τουλάχιστον για τα γουρούνια, τα οποία βγαίνουν στο… κυνήγι τρούφας- και ο λόγος είναι η ανδροστενόνη που ανιχνεύεται στο άρωμά τους, μια ορμόνη που παρομοιάζεται με τον ανδρικό ιδρώτα. Η μυρωδιά αυτή δουλεύει και στους ανθρώπους, παρ’ όλο που για μερικούς είναι πολύ δυνατή, ενώ ένα μικρό ποσοστό δεν μπορεί καν να τη μυρίσει. Κι αν τη γευτούμε… ο ερωτικός πυρετός είναι σίγουρος!

Πιπεριές τσίλι: ανάβουν τα αίματα
Οι καυτερές αυτές πιπεριές απελευθερώνουν ενδορφίνες, οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεση και αυξάνουν την ενέργεια, ενώ η καψαϊκίνη τους, λόγω του ότι μας καίει, δημιουργεί ένα ελαφρό πρήξιμο στα χείλη, κάνοντάς τα πιο ελκυστικά. Με λίγα λόγια… βάζουν φωτιές!

Σοκολάτα: φέρνει τη χημεία
Γιατί η κατανάλωση σοκολάτας μας κάνει τόσο ευτυχισμένους; Είναι θέμα χημείας! Η τροφή των θεών περιέχει θεοβρωμίνη, ένα αλκαλοειδές διεγερτικό παρόμοιο της καφεΐνης, κρατώντας μας σε εγρήγορση, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει τον εγκέφαλο να παράγει σεροτονίνη, νευροδιαβιβαστής που μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα και ταιριάζει απόλυτα σε ένα ερωτικό σκηνικό, ικανοποιώντας πολλών ειδών φαντασιώσεις. Φροντίστε, μόνο, να επιλέγετε μαύρη σοκολάτα, η οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, κρατώντας τη γήρανση μακριά.

Στρείδια: ωμή επιθυμία
Κλασικό αφροδισιακό, ίσως το μοναδικό που είναι γνωστό σε όλους, τα στρείδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, ο οποίος αυξάνει το σπέρμα και την παραγωγή τεστοστερόνης, άρα και τη λίμπιντο. Συν τοις άλλοις, περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μας οδηγούν σε ευεξία, ενώ είναι και πηγή ντοπαμίνης. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, που ο Καζανόβα έτρωγε 50 ωμά στρείδια την ημέρα…

clickatlife.gr

Διατροφή

Φαίνεται ότι η επιλογή δημητριακών πρωινού, μπορεί να επηρεάσει το πόσο «χορτάτο» αισθάνεται το άτομο, καθώς και την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσει κατά το μεσημεριανό γεύμα και ειδικότερα στην περίπτωση που έχει αυξημένο σωματικό βάρος.

Ειδικότερα, νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Nutrition and Metabolism, έδειξε πως η κατανάλωση πρωινού με νιφάδες βρώμης οδήγησε σε υψηλότερο αίσθημα κορεσμού, χαμηλότερο αίσθημα πείνας και κατανάλωση λιγότερων θερμίδων στο επόμενο γεύμα, συγκριτικά με την κατανάλωση πρωινού ίδιας ενεργειακής πυκνότητας που περιλάμβανε δημητριακά πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δείγμα 36 υπέρβαρων και φυσιολογικού βάρους ατόμων. Στους εθελοντές δόθηκε να καταναλώσουν ένα πρωινό 350 θερμίδων που περιλάμβανε είτε νιφάδες βρώμης ή δημητριακά πρωινού από νιφάδες καλαμποκιού με ζάχαρη. Και τα δύο γεύματα είχαν παρόμοια σύσταση μακροθρεπτικών συστατικών. Στη συνέχεια, αξιολόγησαν την όρεξη και το αίσθημα πείνας και κορεσμού ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ξεκινώντας από λίγο πριν και μέχρι 3 ώρες μετά την κατανάλωση του πρωινού. Επιπλέον, μετρήθηκε η ενεργειακή πρόσληψη κατά τη διάρκεια γεύματος που προσφέρθηκε στους συμμετέχοντες 3 ώρες μετά το πρωινό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα άτομα που κατανάλωσαν νιφάδες βρώμης ως πρωινό είχαν υψηλότερο αίσθημα κορεσμού και χαμηλότερο αίσθημα πείνας συγκριτικά με όσους κατανάλωσαν νιφάδες καλαμποκιού, ενώ κατανάλωσαν 31% λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του επόμενου γεύματος. Μάλιστα, οι διαφορές βρέθηκαν να είναι μεγαλύτερες στην περίπτωση των υπέρβαρων εθελοντών, των οποίων η ενεργειακή πρόσληψη στο μεσημεριανό γεύμα ήταν χαμηλότερη κατά 50%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι παρατηρούμενες διαφορές ενδεχομένως να οφείλονται σε μεγαλύτερη καθυστέρηση της κένωσης του στομάχου μετά την κατανάλωση του πρωινού που περιείχε βρώμη. Τέλος, αναφέρουν πως πέρα από τις γνωστές ευεργετικές δράσεις της βρώμης στην υγεία, η κατανάλωσή της στο πρωινό γεύμα πιθανό να επιφέρει και υψηλότερο αίσθημα κορεσμού, γεγονός που αποτελεί έναν ακόμη λόγο ώστε οι καταναλωτές να την επιλέγουν ως πρωινό γεύμα ή ενδιάμεσο σνακ.

neadiatrofis.gr

Διατροφή

Οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν πολλές φορές και τη διαφορά. Μια τέτοια μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια που αφορά το βάρος και τη δίαιτα είναι και ο χρόνος που τρώμε το φαγητό μας.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που όταν τρώνε κατεβάζουν το φαγητό τους σχεδόν αμάσητο.

Ο μικρός χρόνος κατανάλωσης του φαγητού όμως, πέρα από το γεγονός ότι δεν βοηθάει την καλή πέψη του, σχετίζεται και με αύξηση του σωματικού βάρους.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι βιολογικά όταν τρώμε κάτι, το μήνυμα ότι υπάρχει τροφή και άρα κορεσμός από το στομάχι για να φτάσει στον εγκέφαλο χρειάζεται τουλάχιστον 15 – 1 7 λεπτά. Στην ουσία λοιπόν ότι τρώμε μέχρι τότε είναι σαν να μην το τρώμε, καθώς δεν αισθανόμαστε ότι χορταίνουμε.

Το αποτέλεσμα είναι να τρώμε περισσότερο φαγητό.

Για αυτό το λόγο άλλωστε, μπορεί να σας έχει συμβεί όταν φάτε γρήγορα το φαγητό να αισθάνεστε ότι πεινάτε κι άλλο, αλλά να τύχει κάτι (π.χ. να ανάψει κάποιος ένα τσιγάρο ή να σηκωθεί για κάτι άλλο από το τραπέζι) και επανερχόμενος στο πιάτο του, έχοντας περάσει λίγη ώρα, να αισθάνεται χορτάτος.

Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό :

Να τρώτε αργά
Να χρησιμοποιείτε μαχαιροπήρουνα, που επιβραδύνουν το χρόνο κατανάλωσης του φαγητού
Να μασάτε καλά το φαγητό σας

 neadiatrofis.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή