Ιουλίου 09, 2020

Διατροφή

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μια δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες έχουν μικρότερες πιθανότητες να εναποθέσουν λίπος σε σύγκριση με όσους κάνουν δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες/υψηλές σε λίπος.

Υπάρχουν τρεις πιθανοί λόγοι για αυτό:

 

 .Σε απόλυτες ποσότητες, οι υδατάνθρακες έχουν λιγότερες θερμίδες από το λίπος (και το αλκοόλ) και γι' αυτό οι δίαιτες με πολλούς υδατάνθρακες έχουν συγκριτικά χαμηλότερη ενεργειακή πυκνότητα. Τα τρόφιμα με πολλές ίνες τείνουν επίσης να μας φουσκώνουν περισσότερο.
 
.Η κατανάλωση ποικιλίας τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες φαίνεται να ρυθμίζει την όρεξη. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι υδατάνθρακες, τόσο σε μορφή αμύλου όσο και σακχάρων, αποδίδουν γρήγορα όσον αφορά τον κορεσμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα που καταναλώνουν πολλούς υδατάνθρακες να μειώνουν τις πιθανότητες υπερφαγίας.
 
.Επιπλέον, πολλές τροφές με χαμηλό GI προσφέρουν ιδιαίτερη ικανοποίηση, εφόσον η πέψη τους συντελείται αργά.
 
Ο διαιτητικός υδατάνθρακας καίγεται ως καύσιμο ή αποθηκεύεται ως γλυκογόνο για μελλοντική χρήση. Πολύ μικρό ποσοστό του διαιτητικού υδατάνθρακα μετατρέπεται σε λίπος στο σώμα λόγω της μη αποδοτικότητας της συγκεκριμένης διαδικασίας στο σώμα.

 

 Εν κατακλείδι, τι υποστηρίζετε εσείς για μια ισορροπημένη διατροφή, είναι τελικά οι υδατάνθρακες απαραίτητοι;

Οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Περιέχονται σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά, το ψωμί, το ρύζι, τα φρούτα, τα όσπρια και τα λαχανικά.

Ο αποκλεισμός των τροφίμων αυτών από την καθημερινή διατροφή του ανθρώπου, εκτός από την έλλειψη πρόσφορης ενέργειας, οδηγεί παράλληλα και στην στέρηση απαραίτητων μικροστοιχείων, όπως βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης C και ορισμένων μετάλλων και φυτικών ινών.

Καταλήγοντας λοιπόν, όχι μόνο δεν ενδείκνυται αλλά σε περιπτώσεις παρατεταμένου αποκλεισμού, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Διατροφή

Όπως αλλάζουν συνεχώς οι κανόνες στη μόδα, έτσι αρχίζουν να αλλάζουν σιγά σιγά και όλα όσα αφορούν στη διατροφή και τη γυμναστική. Οι άντρες και οι γυναίκες πλέον αποφεύγουν τις αυστηρές δίαιτες οι οποίες είναι απίστευτα δύσκολες και ιδιαιτέρως ανθυγιεινές καθώς και την πολύ σκληρή γυμναστική ψάχνοντας για διατροφικές συνήθειες που είναι πιο ισορροπημένες και για τρόπους εγκύμνασης που αγαπούν.

Τα social media έχουν βοηθήσει πολύ σε αυτή την αλλαγή καθώς αυτά είναι που συνδέουν τους ανθρώπους μεταξύ τους.Το να παραμένετε υγιείς μαζί είναι πιο εύκολο από το να το κάνετε μόνες σας. Ανεβάζοντας ο καθένας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ή στο Instagram υγιεινές συνταγές και σνακ οδηγεί αυτούς που το βλέπουν να μπαίνουν στη διαδικασία να το δοκιμάσουν και να πουν: «Μπορώ να δω τις ζωές των άλλων και να σκεφτώ, «Μπορώ να το δοκιμάσω και εγώ – αν μπορούν να το κάνουν αυτοί, μπορώ και εγώ»». Αυτή είναι η δύναμη των social media.

Είναι πολύ πιο εύκολο να πιστέψετε κάποια blogger η οποία μοιράζεται τις δικές της εμπειρίες, τις δικές της συνταγές και νιώθετε πως όλα όσα γράφει είναι οι πραγματικές της ανησυχίες οι οποίες μπορεί να απασχολούν και εσάς.

Ένα επίσης πολύ όμορφο πράγμα σχετικά με τον νέο τρόπο διατροφής έχει να κάνει με την απόλαυση της ζωής και όχι με το να πεθαίνετε στην πείνα. Δε χρειάζεται να μπείτε στην Ολυμπιακή ομάδα για να νιώθετε περήφανες για το σώμα σας και ούτε χρειάζεται να χωρέσετε στο πιο μικροσκοπικό φόρεμα που υπάρχει.

Η Mary Hellen Bowers, πρώην μπαλαρίνα του New York City Ballet και προπονήτρια της Natalie Portman στη διάρκεια προετοιμασίας της για την ταίνια Black Swan, λέει σχετικά: «Θέστε και προσπαθήστε να πετύχετε θετικούς στόχους, σταματήστε να έχετε εμμονή με τις θερμίδες και να σκοτώνεστε στο γυμναστήριο.

Η τελειότητα είναι ουτοπική και δεν έχει καθόλου πλάκα.

Μην προσπαθείτε να μοιάσετε σε κάποιον άλλον και να αποκτήσετε το σώμα του.

Επικεντρωθείτε στο πως θέλετε να δείχνετε και απολαύστε τη διαδρομή προς το στόχο σας».

instyle.gr

Διατροφή

Όταν προσπαθείτε να αδυνατίσετε, προσέχετε κάθε σας γεύμα και πόσες θερμίδες έχουν τα τρόφιμα. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι το δείπνο σας θα πρέπει να περιλαμβάνει μια μόνο σαλάτα. Μπορείτε να καταναλώσετε ένα γεύμα, που να σας χορτάσει και ταυτόχρονα να μη πάρετε κιλά.


Ξεκινήστε το δείπνο σας με μια απλή σαλάτα

Είναι χαμηλή σε θερμίδες και έρευνες δείχνουν, ότι η κατανάλωση μιας σαλάτας ως πρώτο πιάτο, μπορεί να μειώσει την συνολική πρόσληψη θερμίδων σε ένα γεύμα έως και 12 τοις εκατό.

Επίσης, σας παρέχει φυτικές ίνες, και σας αποτρέπει από τα περιττά κιλά.

Καταναλώστε για βραδινό, βοδινό κρέας, κοτόπουλο, χοιρινό, ψάρια, δεν έχει σημασία τι θα επιλέξετε, όλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, οι οποίες θα κρατήσουν μακριά τις μεταμεσονύχτιες επιθέσεις φαγητού. Και μην ξεχνάτε τα γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, γιατί μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του σωματικού βάρους και στην οικοδόμηση της μυϊκής μάζας.

Πιθανώς ήδη ξέρετε, ότι για τη γενική υγεία σας, θα πρέπει να καταναλώνετε δημητριακά ολικής αλέσεως. Αλλά για όσους κάνετε δίαιτα, η επιλογή προϊόντων ολικής άλεσης, όπως καστανό ρύζι, κινόα μπορεί να δώσει ένα επιπλέον πλεονέκτημα, γιατί θα σας κρατήσουν χορτάτους και θα ρυθμίσουν τον μεταβολισμό σας.

Σύμφωνα με μελέτες η απαγόρευση ζαχαρούχων τροφίμων, θα μπορούσε να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση τροφής. Ένας λόγος μπορεί να είναι, ότι όταν δεν έχετε πρόσβαση σε γλυκά τρόφιμα, διεγείρεται η απελευθέρωση ενός μορίου στον εγκέφαλο, που παράγεται όταν είστε φοβισμένοι, ανήσυχοι ή αγχωμένοι.

Και αυξημένα επίπεδα στρες μπορούν να μειώσουν το κίνητρό σας για να τρώτε πιο θρεπτικά τρόφιμα, καθιστώντας πιο πιθανό να στραφείτε στο πρόχειρο φαγητό. Άρα, ένα μικρό επιδόρπιο μετά το γεύμα, δεν έχει πάντα αρνητικές επιπτώσεις στο διατροφικό σας πρόγραμμα.

jenny.gr

Διατροφή

Εκτός από τις σούπες που μας ζεσταίνουν, υπάρχουν χειμερινά σνακ που μπορούμε να προσθέσουμε στο διατροφικό μας πλάνο και να μας τονώσουν εν μέσω χειμώνα. 

Κάστανα: όλος ο χειμώνας σε ένα σνακ
Αν υπάρχει ένα σνακ που έρχεται στο μυαλό όλων το χειμώνα, αυτό σίγουρα είναι τα κάστανα. Ψητά ή βραστά, παρέχουν στον οργανισμό σας πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που βελτιώνουν τη χοληστερίνη και μακροπρόθεσμα κάνουν καλό στην καρδιά. Κι όσο πιο ζεστά, τόσο πιο καλά!

Αποξηραμένα φρούτα: ενέργεια στο λεπτό
Τις ημέρες που το κρύο και η κούραση σας έχουν ρουφήξει κάθε απόθεμα ενέργειας, τα αποξηραμένα φρούτα έρχονται να σας τονώσουν, χαρίζοντάς σας ενέργεια και χορταίνοντάς σας άμεσα και για πολλή ώρα χάρη στις φυτικές τους ίνες. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορείτε να φτιάξετε ένα εύκολο σνακ για το γραφείο αναμειγνύοντάς τα με ξηρούς καρπούς.

Γκουάβα: το υπερ-φρούτο
Αν δεν έχετε βάλει ποτέ στην κουζίνα σας τα τροπικά φρούτα γκουάβα, θα τα αναγνωρίσετε από το στρογγυλό, σε σχήμα αχλαδιού, σχήμα τους και το πρασινοκίτρινο χρώμα τους. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, ωμέγα 3 και 6 λιπαρά οξέα, σίδηρο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ θεωρείται ότι είναι πιο πλούσια από το πορτοκάλι σε βιταμίνη C. Η γεύση τους είναι μια μίξη αχλάδι και φράουλας και δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσετε ή να πετάξετε τους σπόρους τους, αφού και τα δύο τρώγονται.

Ποπ κορν: κινηματογραφική συντροφιά
Μπορεί να τα έχετε συνδυάσει με τον κινηματογράφο, τα ποπ κορν, όμως, που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι με λίγο λάδι αντί για βούτυρο και χωρίς πολύ αλάτι, αποτελούν υγιεινή επιλογή, κάτι που δεν ισχύει γι’ αυτά που παίρνετε στο σινεμά. Συν τοις άλλοις, μπορείτε να τα απολαύσετε ζεστά-ζεστά καθώς παρακολουθείτε μια ταινία στην άνεση του καναπέ σας και να εκμεταλλευτείτε τις φυτικές τους ίνες για να χορτάσετε και να μην πεινάτε αργότερα.

Ακτινίδιο: λίγες θερμίδες, πολλά αντιοξειδωτικά
Ένα ξεχασμένο, για πολλούς, φρούτο, το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C που σας βοηθάει να αμυνθείτε απέναντι σε κρυολογήματα και ιώσεις και φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στο να καταναλώνετε λιγότερο φαγητό, διατηρώντας τη σιλουέτα σας, ενώ ταυτόχρονα κάνουν καλό στην εντερική υγεία. Και το καλύτερο; Οι θερμίδες τους είναι περίπου 50 ανά φρούτο και σας δίνουν μια καλή, γευστική και διαιτητική εναλλακτική στις συνηθισμένες χειμωνιάτικες επιλογές.

Κομμάτια γαλοπούλας: πρωτεΐνη σε μια μπουκιά
Είτε συνηθίζετε να τρώτε γαλοπούλα, όπως το κοτόπουλο, είτε προτιμάτε φέτες της σε μορφή αλλαντικού, η γαλοπούλα αποτελεί άπαχη πρωτεΐνη που μπορεί να εμπλουτίσει το σάντουιτς ή τη σαλάτα σας, να σας χαρίσει ενέργεια και πρωτεΐνη και ταυτόχρονα πλούσια γεύση –γι’ αυτό μην πετάτε ποτέ ό,τι περισσέψει από το κρέας της, αφού μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σνακ αργότερα. Μην ξεχνάτε ότι το στήθος της χωρίς πέτσα έχει το λιγότερο λίπος και θερμίδες, επιλέγοντας πάντα αυτή την περιοχή.

Ψητά μήλα: χειμωνιάτικο επιδόρπιο
Αν η μηλόπιτα δεν σας βρίσκεται εύκαιρη και αναζητάτε κάτι γλυκό, κόψτε τα μήλα σας σε φέτες, ψήστε τα στο φούρνο και προσθέστε τους μέλι και κανέλα. Αποτελεί το απόλυτο επιδόρπιο της παιδικής μας ηλικίας, ενώ αντί για μέλι και κανέλα, μπορείτε να τα προσθέσετε στο γιαούρτι με μερικά καρύδια. Έτσι θα συνδυάσετε τα αντιοξειδωτικά και τη βιταμίνη C του μήλου, με πρωτεΐνη, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες.

clickatlife.gr

Διατροφή

Λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χωρίς καθόλου λίπος, το πράσο είναι ιδανικό για τα χειμωνιάτικα πιάτα σας. Άλλωστε ο χειμώνας είναι ο μήνας του!  Το πράσο είναι πλούσιο σε κάλιο και σίδηρο, ενώ αποτελεί και πηγή των βιταμινών Α και C. Στην αγορά το βρίσκουμε τους χειμωνιάτικους μήνες, είτε ελληνικό, είτε εισαγωγής.

Τεστ φρεσκάδας: Επιλέξτε πράσα δίνοντας έμφαση στο έντονο πράσινο χρώμα των φύλλων τους και στο όσο το δυνατόν πιο άσπρο χρώμα του κάτω μέρους τους. Βεβαιωθείτε ότι είναι ευθύ και ότι οι ρίζες του φαίνονται (αν έχουν και χώμα, τόσο το καλύτερο).

Στην κουζίνα: Πέρα από τα κλασικά και αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, όπως το γιαχνί και το πρασόρυζο, μπορείτε να προσθέσετε πράσο σε διάφορα φαγητά, όπως σούπες και πίτες και να επωφεληθείτε από την γλυκιά του γεύση και την ξεχωριστή μυρωδιά του.

 

Διατροφή

Ο σίδηρος είναι ένα πολύτιμο θρεπτικό συστατικό, απαραίτητο για την υγεία και τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. 

Ο σημαντικότερος ρόλος του αφορά τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης των ερυθροκυττάρων, που ευθύνεται για τη μεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύμονες προς τους ιστούς και τα όργανα του σώματος.

Η έλλειψη σιδήρου οδηγεί σε πρώτο στάδιο σε σιδηροπενία και ακολούθως σε σιδηροπενική αναιμία, μια κατάσταση που εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως ωχρότητα, κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης, διαταραχή της θερμορύθμισης και σε ορισμένες περιπτώσεις κεφαλαλγία, τριχόπτωση και φλεγμονές στη στοματική κοιλότητα.

Η σιδηροπενική αναιμία είναι η συχνότερη μορφή αναιμίας και αποτελεί ένα πρόβλημα που εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Μάλιστα, ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, είτε λόγω αυξημένων αναγκών ή/και απωλειών ή εξαιτίας της ανεπαρκούς πρόσληψης σιδήρου. Στις ομάδες αυτές -εξαιρώντας άτομα στα οποία η σιδηροπενική αναιμία εμφανίζεται ως επακόλουθο κάποιας παθολογικής κατάστασης- περιλαμβάνονται οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας καθώς και οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες, τα βρέφη, τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι, οι αθλητές, οι χορτοφάγοι και τα άτομα που ακολουθούν περιοριστικές δίαιτες, οι ηλικιωμένοι και οι τακτικοί αιμοδότες.

Η διατροφή κατέχει πρωταρχικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της σιδηροπενίας και της σιδηροπενικής αναιμίας, καθώς η εξασφάλιση επαρκούς διαιτητικής πρόσληψης σιδήρου μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση και αναπλήρωση των αποθηκών του οργανισμού.

Ο σίδηρος που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: τον αιμικό σίδηρο, που περιέχεται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και είναι πιο εύκολα απορροφήσιμος από τον οργανισμό και το μη-αιμικό σίδηρο που βρίσκεται σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα κι εμφανίζει πολύ χαμηλότερα ποσοστά απορρόφησης.

Οι πιο πλούσιες πηγές αιμικού σιδήρου είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια –ειδικότερα οι σαρδέλες- και τα θαλασσινά, ενώ υψηλά ποσά μη-αιμικού σιδήρου βρίσκονται στα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ειδικότερα το σπανάκι, τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, και κυρίως το σουσάμι και τον πασατέμπο, τις νιφάδες βρώμης, καθώς επίσης και σε εμπλουτισμένα δημητριακά και προϊόντα ολικής άλεσης.

Ειδικότερα για τις πηγές μη-αιμικού σιδήρου προτείνεται η ταυτόχρονη κατανάλωση κάποιου τροφίμου με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, όπως είναι τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, τα ακτινίδια και οι πιπεριές, καθώς έτσι επιτυγχάνεται μεγαλύτερη απορρόφηση.

Επομένως, μπορείτε να συνδυάσετε τα όσπρια με χρωματιστές πιπεριές, το σπανάκι με στιμμένο λεμόνι και τα δημητριακά σας με κομμάτια από φράουλες ή ακτινίδιο ή να συνοδεύσετε τα γεύματα που περιέχουν φυτικές πηγές σιδήρου με ένα φρεσκοστιμμένο χυμό εσπεριδοειδών!

Επιπλέον, η παρουσία ποσότητας αιμικού σιδήρου στο γεύμα, μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου.

Από την άλλη, ορισμένα συστατικά των τροφίμων επηρεάζουν αρνητικά τη διαθεσιμότητα του σιδήρου. Συγκεκριμένα, το ασβέστιο, η καφεΐνη, οι ταννίνες, τα φυτικά και οξαλικά οξέα μειώνουν την απορρόφησή του, συνεπώς τρόφιμα όπως το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το τσάι, ο καφές και τα καφεϊνούχα ροφήματα και αναψυκτικά και το κόκκινο κρασί, καλό θα ήταν να μην καταναλώνονται όταν το γεύμα περιλαμβάνει κάποια πηγή σιδήρου, αλλά να απέχουν χρονικά τουλάχιστον 1-2 ώρες.

 

neadiatrofis.gr

Διατροφή

Πόσες φορές νιώθουμε την ανάγκη να φάμε κάτι γλυκό; Λιγούρες που ίσως δεν έχουν τελειωμό. Στο μυαλό μας έρχεται η ιδέα για σοκολάτες, μπισκότα και διάφορα άλλα  νομίζοντας ότι πεινάμε. Εδώ έχουμε και τη λύση που δεν είναι τίποτα άλλο από τα δαμάσκηνα.

Με την κατανάλωση τους, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο το αίσθημα της πείνας μειώνεται.

Είναι νοστιμότατα ενώ οι θερμίδες τους δεν ξεπερνούν τις 20 περίπου το καθένα.

 

Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε εθελοντές, βρέθηκε ότι όσοι κατανάλωναν δαμάσκηνα αντί για γλυκό, ένιωθαν μικρότερο το αίσθημα της πείνας για 2 ώρες μετά την κατανάλωσή τους, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα

Όλα αυτά εξηγούνται από τις φυτικές ίνες και τη σορβιτόλη που περιέχουν τα δαμάσκηνα, που κρατά υπό έλεγχο το σάκχαρο του αίματος, παραμερίζοντας το αίσθημα της πείνας.

forwoman.gr

 

Διατροφή

Η λέξη "βίσων" είναι λατινική. Στην αμερικανική (αλλά και στην ελληνική) κουλτούρα ο βίσων αναφέρεται ως "βούβαλος". Παρότι βίσων και βούβαλος ανήκουν στην ίδια οικογένεια, ο όρος "βούβαλος" ταιριάζει μόνο στον ασιατικό νεροβούβαλο και στον αφρικανικό βούβαλο. Το γκάουρ (Bos gaurus), ένα μεγάλο δασύτριχο βόδι που ζει στην Ασία, είναι επίσης γνωστό ως "ινδικός βίσονας", παρότι δεν είναι πραγματικός βίσων.

Ο βίσονας αποτελεί περισσότερο αμερικάνικη διατροφική συνήθεια και είναι ένας τύπος κόκκινου κρέατος με λιγοστές θερμίδες και λίπος ακόμα λιγότερο κι από στήθος κοτόπουλου χωρίς την πέτσα, κάτι που τον καθιστά μια πιο υγιεινή επιλογή όσον αφορά το κρέας.

Για τους Έλληνες μετά τη χοιρινή και τη μοσχαρίσια να επικρατεί το χάος, ο βίσονας, όμως, που στην Αμερική κάνει θραύση, είναι ένα είδος κρέατος που δεν χάνουμε αν το δοκιμάσουμε.

Η γεύση του είναι πλούσια και μπορείτε να το βρείτε σε επιλεγμένα κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ, αντικαθιστώντας κάποιες φορές το μοσχαρίσιο κρέας στη μαγειρική σας. Μαγειρέψτε το αναμειγνύοντάς το με κρεμμύδι και μαϊντανό και συνδυάστε το με σάλτσα σόγιας.

Πληροφορίες: 

Ο αμερικανικός και ο ευρωπαϊκός βίσων είναι τα μεγαλύτερα θηλαστικά στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Έχουν κυρτό μέτωπο και δυο στρογγυλά κέρατα, μεγαλύτερα στο αρσενικό. Έχουν σκούρο καφέ τρίχωμα που είναι πιο μακρύ στο κεφάλι και στο λαιμό. Στα αρσενικά το τρίχωμα της κεφαλής και του λαιμού σχηματίζει χαίτη και γενειάδα. Ο αμερικανικός βίσονας είναι πιο μικρός και με κοντύτερα πόδια από τον ευρωπαϊκό, φαίνεται όμως μεγαλύτερος γιατί έχει μεγαλύτερο κύρτωμα στη ράχη. Έχει επίσης αφθονότερο και μακρύτερο τρίχωμα από τον ευρωπαϊκό.

Σε όλα τα είδη, ο αρσενικός βίσονας είναι πιο μεγαλόσωμος από τον θηλυκό.

 

Οι βίσονες γεννιούνται δίχως κέρατα και ζουν γύρω στα 18-20 χρόνια ελεύθεροι, ενώ μπορεί να φτάσουν και τα 30 υπό αιχμαλωσία. Καθώς τα κέρατά τους αναπτύσσονται, οι βίσονες ωριμάζουν γύρω στα δύο με τρία τους χρόνια, παρότι τα αρσενικά συνεχίζουν να μεγαλώνουν αργά μέχρι την ηλικία των επτά ετών.

 

Και μην ξεχνάτε ότι τα 85 γραμμάρια μαγειρεμένου βίσονα περιλαμβάνουν 122 θερμίδες, 2 γραμμάρια λίπος, 1 g κορεσμένο λίπος, 24 g πρωτεΐνης και 3 mg σίδηρο.

Διατροφή

Από τις αρχές του Δεκεμβρίου και για τις επόμενες εβδομάδες μέχρι και τον Φεβρουάριο, ευδοκιμούν ορισμένες τροφές, που λόγω της πληθώρας των ευεργετικών τους ιδιοτήτων για τον ανθρώπινο οργανισμό, έχουν χαρακτηριστεί και ως “υπερτροφές”.

Είναι, επομένως, η πιο κατάλληλη στιγμή να τα αναζητήσετε στην αγορά και να τα ενσωματώσετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα για τις επόμενες εβδομάδες.

Μανιτάρια

Εκτός από έντονη γεύση και λίγες θερμίδες ανά γραμμάριο, πολλές ποικιλίες μανιταριών έχουν αντιικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για την καλύτερη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στο κρυολόγημα και την εποχική γρίπη. Ορισμένα είδη μανιταριών, όπως τα μανιτάρια shiitake, μπορεί να μειώσουν τη χοληστερόλη και είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Είναι επίσης πλούσια σε σελήνιο, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις και καθυστερεί τα σημάδια γήρανσης.

Μπρόκολο

Είναι τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C, έχει πολύ λίγες θερμίδες και είναι ένα από τα λαχανικά με την υψηλότερη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών. Το μπρόκολο περιέχει επίσης ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Ε και Κ, που συμβάλλουν στην προστασία από τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα προβλήματα όρασης και την απώλεια οστικής μάζας.

biologikaorganikaproionta.com

Διατροφή

Πριν και μετά την περίοδο των γιορτών (Χριστούγεννα, Πάσχα κ.α.) πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος για να αντισταθμίσουν τις... παρασπονδίες των εορταστικών γευμάτων.
Όταν το κάνουν αυτό, συνειδητοποιούν ότι θέλουν να καταναλώνουν περισσότερη ποσότητα τροφής, επειδή η έλλειψη πρωτεΐνης και λιπαρών από το κρέας, το οποίο πλέον αποφεύγουν, τους κάνει νιώθουν διαρκώς πεινασμένοι.

Εκτός αυτού, δεν γνωρίζουν ποιες τροφές να επιλέξουν για να βρουν την πρωτεΐνη που τόσο έχει ανάγκη ο οργανισμός τους, χωρίς να ακουμπήσουν όμως κρέας. Ενώ η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη, την οικοδόμηση των μυών, το ανοσοποιητικό σύστημα, την καρδιά και την αναπνευστική λειτουργία, η φυτική πρωτεΐνη (εκείνη που προέρχεται από φυτά και όχι από ζώα) έχει λιγότερες θερμίδες και λίπος από τη ζωική πρωτεΐνη.

Αυτό σας βοηθάει να κάνετε αποτοξίνωση και ταυτόχρονα να χάσετε κάποια κιλά, αλλά είναι καλό να γνωρίζετε εκείνες τις τροφές που θα σας δώσουν αρκετή φυτική πρωτεΐνη για να μην έχει πρόβλημα ο οργανισμός σας.

Φακές: Μία κούπα φακές, εκτός από πολύ σίδηρο, περιέχει και 18 γραμμάρια πρωτεΐνης, όσα δηλαδή θα βρείτε και σε μια μπριζόλα 200 γραμμαρίων.

Γιαούρτι: Το πλήρες γιαούρτι περιέχει 11-17 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά ατομική συσκευασία (1 κεσεδάκι).

Τόφου: Μισή κούπα τόφου από σόγια περιέχει πάνω από 10 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Σπανάκι: Μία κούπα από βρασμένο σπανάκι περιέχει τουλάχιστον 5 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης, ενώ είναι και μια τροφή πλούσια σε ασβέστιο και σίδηρο.

Κινόα: Μία κούπα μαγειρεμένης κινόα περιέχει πάνω από 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ η μεγάλη περιεκτικότητά της σε ίνες θα σας κάνει να νιώσετε περισσότεροι πλήρεις (χορτασμένοι).

Ξηροί καρποί: Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια και άλλοι ξηροί καρποί είναι καλή πηγή μη-ζωικής πρωτεΐνης. Τα 30 γραμμάρια ψημένων ξηρών καρπών περιέχουν 7 γραμμάρια πρωτεΐνης.


onmed.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή