Σεπτεμβρίου 21, 2020

Διατροφή

Η πείνα αποτελεί ένα μυστήριο. Μερικές μέρες τρώτε απλά ό, τι έχετε στο πιάτο σας και νιώθετε πλήρεις, ενώ άλλες φορές νιώθετε συνεχώς το στομάχι σας τελείως άδειο.Σίγουρα κάτι τέτοιο προκαλεί σύγχυση. Αυτό συμβαίνει επειδή είστε σε μία συνεχή διαμάχη με την πείνα σας (που αποτελεί μια φυσική ανάγκη για φαγητό) και την όρεξή σας (που αποτελεί επιθυμία για φαγητό). Από την μία, η φυσική ανάγκη να φάτε και από την άλλη η επιθυμία, είναι δύο καταστάσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στο αν χάνετε, παίρνετε ή διατηρείτε τα κιλά σας.

Για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αποκωδικοποιεί αυτό που ο οργανισμός σας ζητάει στην πραγματικότητα, θα πρέπει να μάθετε τη διαφορά μεταξύ των τύπων πείνας που υπάρχουν: από την πραγματική πείνα μέχρι την πείνα της βαρεμάρας και την πείνα του άγχους.

Διαβάστε πώς.

Η πραγματική πείνα

Η πραγματική πείνα είναι το πιο σημαντικό είδος πείνας και σας ειδοποιεί ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να φάτε! Για την ακρίβεια, αντιλαμβάνεστε κάποια φυσικά σημάδια, όπως τρέμουλο λόγω χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, πονοκέφαλο, έλλειψη ενέργειας ή και γουργούρισμα στο στομάχι, δήλωσε η Susan Albers, συγγραφέας του EatQ. Συχνά, πολλοί άνθρωποι περιμένουν να φάνε μέχρι ο οργανισμός να τους δείξει ότι βρίσκεται σε σημείο έκτακτης ανάγκης, οπότε στη συνέχεια καταβροχθίζουν οτιδήποτε υπάρχει μπροστά τους.

Για να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση, προετοιμαστείτε: έχετε πάντα ένα σνακ στην τσάντα σας, στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου σας ή στο γραφείο σας.

Η πείνα της τηλεόρασης

Τι καλύτερο από μία αγαπημένη σειρά και κάτι να μασουλάτε ταυτόχρονα; Και όμως είναι ότι χειρότερο! Μία επανεξέταση μελέτης του 2013 από το American Journal of Clinical Nutrition βρήκε ότι το να τρώμε όντας αφηρημένοι, μας ωθεί στο να καταναλώσουμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και άρα να πάρουμε περισσότερες θερμίδες, μιας και μασουλάμε καθόλη τη διάρκεια που βλέπουμε τηλεόραση (δηλαδή ακόμα και ώρες). Η Albers προτείνει να σκεφτόσαστε το πόσο πεινασμένοι είστε προτού ανοίξετε την τηλεόραση.

Μία άλλη λύση θα ήτανε να βλέπετε τηλεόραση απασχολώντας τα χέρια σας με κάτι όπως για παράδειγμα το πλέξιμο. Καλό επίσης θα ήταν να παρακάμπτετε διαφημίσεις σχετικές με φαγητό.

Η πείνα της βαρεμάρας

Πολλές φορές θα έχετε αναρωτηθεί με τι να ασχοληθείτε και τελικά ανοίξατε το ψυγείο να δείτε τι έχει.

«Το να τρώμε από πλήξη είναι κάτι που όλοι μας έχουμε κάνει. Οπότε κάτι το οποίο πρέπει να δουλέψουμε είναι το να είμαστε πιο ανεκτικοί στην πλήξη αντί να αντιδρούμε σπασμωδικά για να γεμίσουμε το χρόνο μας με κάτι» λέει η Albers.

Μεταφράστε την πλήξη σε χρόνο χαλάρωσης.

Μπορείτε να φτιάξετε μια λίστα με τους 5 τρόπους που μπορείτε να χαλαρώσετε (όπως να διαβάστε ένα περιοδικό ή να ασχοληθείτε με τον σκύλο σας), μία λίστα με τα μέρη που μπορείτε να ηρεμήσετε (για παράδειγμα κάποιο ήσυχο δωμάτιο ή η βεράντα σας) ή μια λίστα με τους ανθρώπους που χαλαρώνετε όταν επικοινωνείτε μαζί τους (αδέρφια, φίλοι κλπ).

Όταν λοιπόν νιώσετε πλήξη, αντί να τρέξετε στο ψυγείο διαλέξτε το καλύτερο για εσάς από τη λίστα που έχετε φτιάξει.

Θυμός και πείνα

Συμβαίνει όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας έχουν πάρει την κάτω βόλτα, προκαλώντας θολές, ασαφείς σκέψεις και ευερεθιστότητα. Πάρτε τον έλεγχο στα χέρια σας: πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου στο Οχάιο, διαπίστωσε ότι οι παντρεμένοι άνθρωποι που είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν πιο πιθανό να ενεργήσουν επιθετικά προς τους συζύγους τους. Όταν λοιπόν βρίσκεστε σε παρόμοια κατάσταση, μπορείτε να φτιάξετε ένα πρόχειρο γεύμα που να περιέχει υδατάνθρακες. Αλλά για χάρη της σχέσης σας και της σιλουέτας σας, αναγνωρίστε αυτό που αισθάνεστε και φάτε καλύτερα κάτι που περιέχει υγιεινούς υδατάνθρακες, όπως ένα φρούτο ή δημητριακά για την αποκατάσταση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Η πείνα του απογεύματος

Η απογευματινή ώρα είναι δύσκολη διότι είναι η στιγμή που αναρωτιόμαστε πόσο ωραία θα ήταν αυτή η σοκολάτα που έχουμε στο ντουλάπι..

«Η αλήθεια είναι ότι λόγω της δουλειάς δεν έχετε αρκετή ενέργεια και έχετε μια προσμονή για το τέλος της ημέρας» δήλωσε η Δρ. Michelle May. Εκτός αυτού είναι λογικό να είστε και λίγο πεινασμένοι μιας και έχουν περάσει κάποιες ώρες από το μεσημεριανό σας γεύμα.

Η καλύτερη λύση είναι να φτιάξετε ένα πλάνο. Φτιάξε στο γραφείο σας ένα συρτάρι με σνακ τα οποία να περιέχουν οπωσδήποτε πρωτεΐνη. Αυτό σας το προτείνουμε, γιατί όπως έδειξε μια μελέτη, ένα σνακ υψηλό σε πρωτεΐνη βοήθησε τους κουρασμένους ανθρώπους να αντέξουν από το μεσημεριανό μέχρι το δείπνο και μείωσε την ποσότητα του φαγητού που θα έτρωγαν στο δείπνο. Τέτοια σνακ είναι οι ξηροί καρποί, το τυρί, τα κράκερ και το γιαούρτι.

Η πείνα λόγω άγχους

Η Albers λέει ότι «είμαστε λιγότερο επιλεκτικοί με το τι τρώμε όταν είμαστε αγχωμένοι».

Οπότε είναι πιθανότερο να αναζητήσετε ένα κουτί σοκολατάκια εκείνη την ώρα, παρά να σκεφτείτε το γιαούρτι που έχετε στο ψυγείο σας. Συμβουλή που μπορεί να σας βοηθήσει: σκεφτείτε τα μελλοντικά οφέλη που μπορεί να έχει ένα σνακ για την υγεία σας, όπως για παράδειγμα το να χάσετε 2-3 κιλά ή να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση. Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Journal of Consumer Psychology το 2014, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει το μυαλό σας να παρακάμψει τη φυσική του παρόρμηση να κάνει λάθος επιλογές όταν είστε σε κακή διάθεση.

Κι ενώ μπορεί να βρείτε μια διαφορετική τεχνική για μειώσετε το στρες, όπως για παράδειγμα τη γυμναστική, μην ανησυχείτε σε περίπτωση που όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι τρώτε. Μία άλλη μελέτη το 2013 βρήκε ότι όσοι τρώνε λόγω άγχους, μπορεί να τρώνε περισσότερο όταν βρίσκονται σε τεταμένη κατάσταση, αλλά τείνουν να τρώνε λιγότερο όταν νιώθουν καλά. Αποτέλεσμα; Δεν αυξάνεται το βάρος. Οπότε πάρτε μια βαθιά ανάσα και χαλαρώστε.

Πείνα λόγω του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου

Η απόφασή σας να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή πέφτει στο κενό, γιατί βρίσκεστε στην περίοδο του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, το διάστημα δηλαδή λίγων ημερών πριν την περίοδό σας, όπου οι ορμονικές αλλαγές σάς φέρνουν λιγούρα και λαχτάρα για διάφορα φαγητά.

Η May λέει ότι «Δεν χρειάζεται να στερηθείτε κάτι. Είναι απόλυτα φυσιολογικό τις ημέρες αυτές να θέλετε να φάτε περισσότερο». Δώστε προσοχή στα «σήματα» πείνας που σας στέλνει ο οργανισμός, και αν υπάρχουν πραγματικά, φάτε λίγο παραπάνω αλλά με έλεγχο. «Σύντομα τα συμπτώματα αυτά θα υποχωρήσουν και θα βρείτε πάλι τις ισορροπίες σας».

Η πείνα που βρίσκεται απλά στο μυαλό σας

Δεν νιώθετε πεινασμένος ή κουρασμένος αλλά θέλετε κάτι να φάτε. Η ειδικός Minh-Hai Alex, προτείνει, σε αυτήν την περίπτωση, να ρωτήσετε το εαυτό σας «για ποιο λόγο ζητάω φαγητό; Τι θα μου προσφέρει;»

Ίσως στην πραγματικότητα προσπαθείτε να χρονοτριβήσετε στη δουλειά σας ή θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα και το να φάτε σας φαίνεται τουλάχιστον κάτι παραγωγικό. Εκείνη τη στιγμή πρέπει να σκεφτείτε εάν πραγματικά πεινάτε ή κάτι τέτοιο βρίσκεται απλά στο μυαλό σας.

Οπτική πείνα

Είστε στη δουλειά σας και μπαίνετε σε ένα γραφείο και βλέπετε ένα δίσκο με μπισκότα που έμειναν εκεί από το μίτινγκ που προηγήθηκε. Λογικά θα πάρετε ένα, σωστά; Το κλειδί είναι να σταματήσετε πριν κάνετε οτιδήποτε. Το να σταματήσετε για μια στιγμή θα έχει ως αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσει την αυτόματη συνήθεια να τρώτε μια λιχουδιά χωρίς να το σκεφτείτε ή να το απολαμβάνετε.

Μετά πάρτε μια απόφαση: Φάτε το ή αφήστε το.

Εάν το πάρετε και τελικά το φάτε, δώστε στον εαυτό σας την άδεια να το απολαύσει. «Το να νιώθουμε ένοχοι πολλές φορές μας κάνει να τρώμε πολύ πιο γρήγορα για να ξεπεράσουμε τις ενοχές μας και κατόπιν θέλουμε να φάμε περισσότερο για να ανακουφιστούμε από τις ενοχές».

Θυμηθείτε: ένα μπισκότο δε θα σας κάνει να πάρετε βάρος. Εάν όμως τρώτε λιχουδιές σχεδόν σε καθημερινή βάση, τότε σίγουρα το βάρος σας θα αυξηθεί.

Εορταστική πείνα

Είναι πολύ ωραίο πράγμα να τρώμε έξω με φίλους ή την οικογένειά μας για να γιορτάσουμε γενέθλια ή ξεχωριστές περιστάσεις.

Η May λοιπόν λέει ότι «δεν υπάρχει κάτι κακό σε αυτό. Ίσα ίσα που το φαγητό έχει την ικανότητα να μας φέρνει πιο κοντά».

Βέβαια θα μπορούσε κάτι τέτοιο να είναι πρόβλημα, εάν βγαίνετε έξω να γιορτάσετε συχνά και με κάθε αφορμή. Υπάρχουν διάφορες λύσεις. Για παράδειγμα, αντί να δώσετε ραντεβού με τη φίλη σας κάπου που θα πιείτε κρασί και φάτε μεζέδες, κανονίστε να κάνετε μια βόλτα στην πόλη περπατώντας και χαζεύοντας μαγαζιά.

Επίσης μπορείτε να γιορτάσετε τα γενέθλια της αδερφής σας κάνοντάς της δώρο ένα πεντικιούρ και όχι ένα δείπνο!

diettv.gr

Διατροφή

O θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος. Παράγει τρεις βασικές και πολύ σπουδαίες ορμόνες τη θυροξίνη (γνωστή και ως Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (γνωστή και ως Τ3) και την καλσιτονίνη. Οι T3 και TA ορμόνες χρησιμεύουν στον οργανισμό μας κυρίως για τη ρύθμιση του μεταβολισμού, ενώ καλσιτονίνη παίζει σπουδαίο ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού του ασβεστίου.

Σημαντικό για την παραγωγή και σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδή είναι το ιώδιο. Το ιώδιο αποτελεί ιχνοστοιχείο και αποθηκεύεται στο θυρεοειδή αδένα. Έλλειψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδή, επομένως σε υποθυρεοειδισμό. Κύριες πηγές ιωδίου είναι τα θαλασσινά και τα ψάρια, τα οποία παίρνουν το ιώδιο τους από τη θάλασσα. Όσον αφορά στα φυτικά τρόφιμα, η περιεκτικότητα τους σε ιώδιο εξαρτάται από τα εδάφη στα οποία καλλιεργήθηκαν. Ορεινά εδάφη συνήθως είναι φτωχά σε ιώδιο .
Στα ζωικά τρόφιμα, η ύπαρξη του ιωδίου είναι ανάλογη της διατροφής του ζώου. Τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπιστεί η μειωμένη πρόσληψη ιωδίου, κυρίως σε ορεινές περιοχές, εμπλουτίστηκε το μαγειρικό αλάτι με αυτό. Επομένως μια ακόμη καλή πηγή ιωδίου αποτελεί το αλάτι. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή όμως στην κατανάλωση του, γιατί αυξημένη κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως η υπέρταση.
Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες παθήσεις του θυρεοειδούς είναι ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε υπερλειτουργία του θυρεοειδούς με υπερέκκριση ορμονών του θυρεοειδή και στη δεύτερη υπολειτουργία με μειωμένη έκκριση ορμονών.

Στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διατροφή είναι :
αύξηση του βασικού μεταβολισμού, με αποτέλεσμα να παρατηρείται απώλεια βάρους ακόμα και αν ο πάσχων καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφής
σε ορισμένες περιπτώσεις οστεοπόρωση
διάρροιες

Επομένως διατροφικά θα πρέπει να προστατευθεί ο ασθενής από την απώλεια βάρους, καταναλώνοντας μεγαλύτερες ποσότητες τροφής ημερησίως, ώστε να παίρνει την απαραίτητη ενέργεια για να διατηρήσει το βάρος του σταθερό.

Σημαντική είναι η κάλυψη των αυξημένων αναγκών του σε ασβέστιο καταναλώνοντας αυξημένες ποσότητες γαλακτοκομικών μέσα στην ημέρα (τουλάχιστον 2-3 μερίδες ημερησίως) αλλά και η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου, αν ο γιατρός του το κρίνει απαραίτητο.

Τέλος θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διάρροιας αλλά και των συμπτωμάτων της. Έτσι θα πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση αδιάλυτων φυτικών ινών (φρούτα και λαχανικά), η κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών (προϊόντα ολικής αλέσεως) να είναι επαρκής και να ενταχθεί στο ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής η κατανάλωση προβιοτικών είτε μέσα από λειτουργικά τρόφιμα (π.χ. γιαούρτια, ροφήματα γιαουρτιού) είτε μέσω συμπληρωμάτων.

Προσοχή πρέπει να δοθεί και στην αναπλήρωση των υγρών και των ηλεκτρολυτών (Νάτριο, Κάλιο Χλώριο) γιατί εξαιτίας της διάρροιας οι απώλειες τους είναι μεγάλες.

Στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη διατροφή είναι:
μείωση του βασικού μεταβολισμού, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση βάρους ακόμα και αν ο ασθενής καταναλώνει μικρές ποσότητες τροφής
δυσκοιλιότητα

Βασική μέριμνα είναι να εμποδιστεί η αύξηση του βάρους του ασθενή. Έτσι περιορίζεται η τροφή του, επομένως και η ενέργεια που προσλαμβάνει, μέσα στην ημέρα, έτσι ώστε το βάρος του να παραμείνει σταθερό. Σημαντική είναι και η άσκηση, ή οποία θα βοηθήσει στην κατανάλωση θερμίδων και στην διατήρηση σταθερού βάρους.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι βιταμίνες Α, C και Ε, αλλά και ο ψευδάργυρος διαδραματίζουν κάποιο ρόλο σε συνθήκες υποθυρεοειδισμού. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε ισορροπημένη διατροφή. Σε περίπτωση εμφάνισης δυσκοιλιότητας θα πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση αδιάλυτων φυτικών ινών (φρούτα και λαχανικά), η κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών (προϊόντα ολικής αλέσεως) να είναι επαρκής, όπως επαρκής πρέπει να είναι και η κατανάλωση υγρών, και να ενταχθεί στο ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής η κατανάλωση προβιοτικών.

Τέλος υπάρχουν τρόφιμα όπως το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι πατάτες, τα φιστίκια, και η σόγια που περιέχουν ενώσεις που προκαλούν δυσαπορρόφηση του ιωδίου και καλό θα ήταν να μην συνοδεύουν τρόφιμα πλούσια σε ιώδιο. Βέβαια οι ενώσεις αυτές καταστρέφονται σε υψηλή θερμοκρασία (μαγείρεμα)
Εν κατακλείδι θα πρέπει να τονιστεί, ότι και στις 2 παραπάνω παθήσεις του θυρεοειδή αδένα, τα συμπτώματα

παύουν να υπάρχουν μόλις ρυθμιστεί η λειτουργία του με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Παπασπανός Νικόλαος Κλινικός διαιτολόγος

medicaltv.eu

Διατροφή

Το ακτινίδιο εκτός από τα ευεργετικά του οφέλη για την υγεία μας  είναι το ιδανικό φρούτο για αποτοξίνωση και απώλεια βάρους.

Έχει αντιοξειδωτικές και διουρητικές ιδιότητες και αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, πλούσιο σε βιταμίνη C, χαμηλό σε θερμίδες και δίνει το αίσθημα του κορεσμού για αρκετή ώρα. Η δίαιτα διαρκεί 7 ημέρες και μπορούμε να χάσουμε μέχρι και 3 κιλά.

Διάρκεια: 7 ημέρες Απώλεια: μέχρι και 3 κιλά

enter2life.gr

Διατροφή

Νομίζετε ότι το τσάι εξαντλείται σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό; Λάθος! Το τσάι είναι πολύ περισσότερα από αυτό και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να τα ανακαλύψουμε. Διαφορετικά χρώματα, διαφορετικές περιεκτικότητες σε καφεΐνη, διαφορετικά επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών: Από το λευκό μέχρι το μαύρο, το τσάι κρύβει μέσα του μοναδικές ιδιότητες, από τις οποίες μπορούμε να επωφεληθούμε όχι μόνο πίνοντάς το, αλλά και χρησιμοποιώντας το στη μαγειρική.

Τα διάφορα είδη τσαγιού προέρχονται από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis (Καμέλια η σινική) και το διαφορετικό χρώμα τους, καθώς και οι διαφορετικές ιδιότητές τους, οφείλονται στην επεξεργασία που υφίστανται. Μόνο το κόκκινο τσάι προέρχεται από το νοτιοαφρικανικό φυτό Rooibos (επιστημονική ονομασία Aspalathus linearis), που στη γλώσσα Αφρικάανς σημαίνει «κόκκινος θάμνος».

Τα φύλλα και ο αυτοκράτορας

Το τσάι ανακαλύφτηκε μάλλον τυχαία. Ο θρύλος λέει ότι την ώρα που ο κινέζος αυτοκράτορας Σεν Νουνγκ έβραζε νερό, ένα αεράκι παρέσυρε φύλλα από έναν κοντινό θάμνο και αυτά κατέληξαν μέσα στο μαγειρικό σκεύος. Πριν το πάρει είδηση κανείς, τα φύλλα άρχισαν να χρωματίζουν το νερό, αναδίδοντας ένα γλυκό άρωμα. Κάπως έτσι, ο κινέζος αυτοκράτορας δοκίμασε το 2737 π.Χ. το πρώτο φλιτζάνι τσάι, το οποίο έμελλε να γίνει αγαπημένη συνήθεια απ' άκρη σ' άκρη του πλανήτη μέσα στους επόμενους αιώνες.

Λευκό

Πρόκειται για το είδος τσαγιού που έχει υποστεί τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία, γι' αυτό και έχει τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών. Συλλέγεται μόνο λίγες ημέρες κάθε χρόνο, στην αρχή της άνοιξης, και στη συνέχεια αποξηραίνεται χωρίς να οξειδωθεί, γι' αυτό και είναι πιο ακριβό. Χαρακτηρίζεται από την ντελικάτη γεύση του. Χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει, προστατεύει το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες, επιβραδύνοντας τη διαδικασία του οξειδωτικού στρες και κατ' επέκταση της γήρανσης. Παράλληλα, τα συστατικά του εκδηλώνουν αντικαρκινική δράση (κυρίως λόγω των φλαβονοειδών), συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, προστατεύουν την υγεία της καρδιάς, ενώ έχουν και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Στο φλιτζάνι: Το αφήνουμε

για 1-3΄ σε καυτό νερό

(70-80 βαθμούς).

Στο πιάτο: Η ντελικάτη του γεύση δεν το καθιστά εύκολο υλικό στη μαγειρική. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε για να αρωματίσουμε μια ανάλαφρη μους.

Πράσινο

Ελαφρώς πιο επεξεργασμένο από το λευκό τσάι, το πράσινο είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (περισσότερα από το μαύρο και το Oolong, αλλά λιγότερα από το λευκό), κυρίως κατεχίνες, με κυρίαρχη την επιγαλλοκατεχίνη. Γενικά, το συγκεκριμένο είδος τσαγιού έχει μελετηθεί εκτενώς και οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν τις ευεργετικές του ιδιότητες, καθώς φαίνεται ότι συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα, προστατεύει από την αθηροσκλήρωση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι Κινέζοι το χρησιμοποιούν ως φάρμακο για περισσότερα από 4.000 χρόνια. Επιπλέον, έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα σε καφεΐνη και τεΐνη.

Στο φλιτζάνι: Το αφήνουμε για 2-3΄ σε καυτό νερό (70-80 βαθμούς).

Στο πιάτο: Συνδυάζουμε τα φύλλα του με εστραγκόν και μαραθόσπορο και αρωματίζουμε το ψάρι πριν το ψήσουμε. Δοκιμάζουμε να φτιάξουμε cookies με πράσινο τσάι.

Μαύρο

Τα φύλλα του οξειδώνονται πλήρως κατά την επεξεργασία, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα τσάι με δυνατό άρωμα και υψηλά επίπεδα καφεΐνης. Αυτός ο τύπος τσαγιού περιέχει τη μικρότερη ποσότητα κατεχινών (είδος φωτοχημικού που σχετίζεται με αρκετά οφέλη για την υγεία μας) εξαιτίας της μεγάλης διάρκειας επεξεργασίας. Το μαύρο τσάι περιέχει μεταξύ άλλων θειαρουμπιγίνες, αντιοξειδωτικά που ανήκουν στην ομάδα των πολυφαινολών, τα οποία, βάσει μελετών, εκδηλώνουν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορούν να συμβάλλουν στον έλεγχο της υπερλιπιδαιμίας.

Στο φλιτζάνι: Το αφήνουμε για 3-5΄ σε νερό που βράζει (100 βαθμούς).

Στο πιάτο: Συνδυάζουμε φύλλα μαύρου τσαγιού μαζί με αρωματικά και μπαχαρικά της επιλογής μας (π.χ. κόλιαντρο, τζίντζερ), καθώς και λίγη καστανή ζάχαρη, για να φτιάξουμε ένα μείγμα που θα δώσει ιδιαίτερη γεύση στο ψητό κοτόπουλο, το ψάρι και τα λαχανικά μας.

Oolong (συνδυασμός πράσινου και μαύρου τσαγιού)

Τα φύλλα του είναι μερικώς οξειδωμένα κατά την επεξεργασία. Ο χρόνος επεξεργασίας του είναι ανάμεσα στους χρόνους του μαύρου και του πράσινου τσαγιού, ενώ η γεύση του προσομοιάζει σε αυτήν του πράσινου τσαγιού. Ανάλογες είναι και οι ιδιότητές του για την υγεία μας.

Στο φλιτζάνι: Το αφήνουμε για 3-5΄ σε νερό που μόλις έχει ξεκινήσει να βράζει (80-90 βαθμούς).

Στο πιάτο: Βάζουμε φύλλα τσαγιού Οolong σε τηγανητό ρύζι και προσθέτουμε λαχανικά της επιλογής μας.

Κόκκινο

Το κόκκινο τσάι προέρχεται από το φυτό Rooibos. Μπορεί να αντικαταστήσει επάξια τον καφέ, αφού τονώνει το νευρικό σύστημα χωρίς να περιέχει καφεΐνη. Φαίνεται πως μπορεί να έχει ευεργετική δράση σε περιπτώσεις αλλεργιών και πεπτικών προβλημάτων. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η γλυκιά του γεύση.

Στο φλιτζάνι: Το αφήνουμε για 3-5΄ σε νερό που βράζει (100 βαθμούς).

Στο πιάτο: Ταιριάζει σε σούπες και σάλτσες.
Mυρτώ Αντωνοπούλου
vita.gr

Διατροφή

Η προσεκτική κατανάλωση της τροφής είναι στενά συνδεδεμένη με την πέψη, άρα και με Ειδικοί διαιτολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όποιες δίαιτες και αν δοκιμάσετε, ενδέχεται να μην έχετε νωρίς και τα καλύτερα αποτελέσματα, εάν δεν καταφέρνετε να τρώτε προσεκτικά, αργά και να απολαμβάνετε την τροφή σας.

Εάν καταναλώνετε τα γεύματά σας πολύ γρήγορα, υπάρχει η πιθανότητα να παίρνετε βάρος ή να μη χάνετε εύκολα τα κιλά που θέλετε, εξαιτίας του τρόπου που τρώτε. Σε έρευνα που έγινε, συμμετείχαν άτομα καταναλώνοντας συγκεκριμένες μερίδες φαγητού και χωρισμένα σε δύο ομάδες, στη μια καταναλώνοντας τη μερίδα τους σε πολύ σύντομο χρόνο και στη δεύτερη σε μεγαλύτερο.

Τα συμπεράσματα της μελέτης έδειξαν, ότι σε έναν υγιής ενήλικας που τρώει με ήρεμο ρυθμό, χρειάζεται περίπου δώδεκα λεπτά για να φτάσει το μήνυμα του κορεσμού στον εγκέφαλό του, ενώ ένας υπέρβαρος χρειάζεται από δεκαπέντε έως είκοσι λεπτά.

Για αυτό λοιπόν οι επιστήμονες συστήνουν να τρώμε αργά, ώστε ο οργανισμός μας να έχει το χρόνο που του χρειάζεται και να στείλει σωστά το μήνυμα του κορεσμού στον εγκέφαλο. Εάν τρώμε αργά, εξηγούν, και απολαμβάνουμε την τροφή μας, ενδεχομένως τότε να τρώμε και μικρότερη ποσότητα.

Η προσεκτική επίσης κατανάλωση της τροφής, είναι στενά συνδεδεμένη και με την πέψη, άρα και με το μεταβολισμό μας. Τα μικρά, σύντομα και υγιεινά γεύματα που καταναλώνονται αργά και χωρίς βουλιμία, διευκολύνουν την πέψη, φέρνουν πιο γρήγορα το αίσθημα κορεσμού και διευκολύνουν το μεταβολισμό, που όλοι γνωρίζουμε ότι ευθύνεται για την ισορροπία και την καλή φυσική μας κατάσταση.

premium.paratiritis

iatronet.gr

Διατροφή

Το τυρί αποτελεί ένα αγαπημένο τρόφιμο στην ελληνική γαστρονομία. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα έχει αναδειχθεί μία από τις πρώτες χώρες σε κατανάλωση τυριού παγκοσμίως! 

Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητα των περισσότερων προϊόντων αυτής της κατηγορίας σε λιπαρά και θερμίδες, τα καθιστά εν δυνάμει «εχθρούς» μιας δίαιτας απώλειας βάρους, θέτοντας συχνά το ερώτημα εάν μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Βέβαια, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως τα τυριά, εκτός από υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, παρέχουν και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Α και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Συνεπώς, ακόμη και σε άτομα που κάνουν δίαιτα, το ζητούμενο δεν είναι ο αποκλεισμός, αλλά η «κατάλληλη» επιλογή του είδους και της ποσότητας του τυριού που καταναλώνεται.

Παρακάτω λοιπόν, θα δείτε με ποιο τρόπο μπορείτε να συμπεριλάβετε το τυρί σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα απώλειας βάρους:

- Προτιμήστε λευκά τυριά που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως τυρί cottage, κατίκι, ανθότυρο, μυζήθρα ή φέτα. Εδώ, εξαίρεση αποτελεί το μανούρι, που αν και λευκό έχει υψηλότερο ποσοστό λίπους από πολλά κίτρινα τυριά.

- Αποφύγετε ή περιορίστε την κατανάλωση κίτρινων τυριών που είναι πλούσια σε λίπος, όπως gouda, edam, cheddar, κεφαλογραβιέρα, κασέρι, μετσοβόνε, λαδοτύρι.

- Επιλέξτε τυριά μειωμένων λιπαρών. Στην αγορά κυκλοφορεί πλέον μεγάλη ποικιλία τόσο κίτρινων, όσο και λευκών τυριών με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Δοκιμάστε τα εν λόγω προϊόντα και σίγουρα θα βρείτε κάποιο που να σας αρέσει.

- Καταναλώστε τυρί σε «ελεγχόμενη» ποσότητα, υπολογίζοντας τη μερίδα σας. Σκεφτείτε ότι μια μερίδα τυριού αντιστοιχεί σε 1 φέτα τυρί για τοστ ή ένα κομμάτι 30 γραμμαρίων (μέγεθος σπιρτόκουτου). Φροντίστε να μην υπερβαίνετε τις 1-2 μερίδες ανά ημέρα.

 neadiatrofis.gr

Διατροφή

Οι άνθρωποι μπορούν να είναι σε θέση να ελέγξουν το αίσθημα της πείνας, μέχρι έναν βαθμό, αν προσπαθήσουν να θυμηθούν το τελευταίο φαγητό που κατανάλωσαν, σύμφωνα με τον Eric Robinson, Βρετανό Ψυχολόγο.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στο BBC, οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν πόσο πολύ τρώμε, καθώς η όρεξή μας «σχηματίζεται» στο μυαλό όσο και στο στομάχι.

Ο επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ εξέτασε ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από αμνησία, και ανακάλυψε ότι εξακολουθούσαν να έχουν αισθητηριακή μνήμη της τροφής που κατανάλωσαν, ακόμα και αν δεν είχαν συνειδητή μνήμη αυτής.

Ομοίως, εκείνοι οι οποίοι μέσα από ειδικές διεργασίες θυμούνταν τι είχαν φάει μέσα στην ημέρα, είχαν λιγότερη ανάγκη να καταναλώσουν περισσότερο φαγητό.

in2life.gr

Διατροφή

Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τους καταναλωτές για τις σωστές πρακτικές στην επιλογή και χρήση των τροφίμων κατά την περίοδο της Σαρακοστής.

Στη Σαρακοστή, οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες οδηγούν συνήθως στην αγορά και κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Η σωστή επιλογή τους, η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη μεταφορά στο σπίτι εκείνων των τροφών που χρειάζονται ψυγείο, αλλά και η προσεκτική χρήση τους (π.χ. συντήρηση στην κατάλληλη θερμοκρασία - σχολαστικό μαγείρεμα) είναι απαραίτητα, όχι μόνο για τη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της ελληνικής διατροφής, αλλά και για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Στα πλαίσια ενημέρωσης των καταναλωτών, ο ΕΦΕΤ, υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται αυτή την περίοδο:
Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα).
α βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα. Τα αποψυγμένα αλιεύματα που διατίθενται στην αγορά μπορούν να παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, δηλαδή απαγορεύεται η απόψυξη των αλιευμάτων στο λιανεμπόριο και κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανώς την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους, ώστε να ενημερώνεται ο καταναλωτής.

Για τα νωπά ως καταναλωτές πρέπει να προσέχουμε :
- Την οσμή η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι δυσάρεστη ή οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
- Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
- Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποκολλώνται εύκολα.
- Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
- Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Για τα κατεψυγμένα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά πωλούνται συσκευασμένα χωρίς παραμορφώσεις του περιεχομένου και συνήθως με στρώμα πάγου επάνω τους (επίπαγος). Όταν γίνεται η απόψυξη, το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.
Δίθυρα Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:
- Τα κελύφη τα οποία πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
- Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
- Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας. Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με ένα κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μία ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης τη εγκατάστασης.
Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά ή είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.
Για τα νωπά πρέπει :
- Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).
- Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
- Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
- Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
- Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.
Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.
Αχινοί
Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.
Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία, ιδιαίτερα την ημερομηνία λήξης και να παρατηρούν εάν υπάρχει η επωνυμία του παρασκευαστή και ο αριθμός έγκρισης Ε.Ε. της επιχείρησης.

Θα πρέπει, επίσης, να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο κανονικό χρώμα του περιεχομένου της τυποποιημένης συσκευασίας ή της κονσέρβας και μετά το άνοιγμα στο κανονικό χρώμα των εσωτερικών τοιχωμάτων της κονσέρβας και στη μυρωδιά του περιεχομένου.

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα
Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.
Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.
Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.

Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει ότι εντατικοποιεί τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο της Σαρακοστής, με κύριο γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών, αλλά και τη διασφάλιση των συμφερόντων τους από πρακτικές υπονόμευσης.
virus.com.gr

Διατροφή

Ο πιο εύκολος τρόπος για να ξεκινήσουμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι κάθε μέρα να προσθέτουμε στο διαιτολόγιο μας και μια τροφή που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Κάποιες τροφές είναι γεμάτες με βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικά συστατικά που μπορούν να μας βοηθήσουν να είμαστε και να φαινόμαστε υγιείς αλλά και να έχουμε μια πιο λαμπερή και νεανική επιδερμίδα.

1.Σιρόπι σφενδάμου: Το σιρόπι σφενδάμου είναι πιο δημοφιλές στον Καναδά και την Αμερική όμως υπάρχει και στην ελληνική αγορά. Προτιμήστε το αφού πρόκειται για ένα προϊόν πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά και συστατικά που προωθούν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Καταναλώστε μια κουταλιά και μην το παρακάνετε αν προσέχετε τα κιλά σας αφού περιέχει αρκετή ζάχαρη.

2.Αγγούρια: Τα αγγούρια και ιδιαίτερα τα βιολογικά αγγούρια περιέχουν συστατικά που ενισχύουν την μνήμη αλλά και την ανανέωση των κυττάρων. Για αυτό καλό είναι να τα καταναλώνουμε και να μην τα χρησιμοποιούμε μόνο σε μάσκες προσώπου ή σώματος.

3.Λάδι καρύδας: Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση του συγκεκριμένου λαδιού επί 7 εβδομάδες ενισχύει την ενυδάτωση της επιδερμίδας έως και 32% περισσότερο σε ανθρώπους που πάσχουν από κάποιο έκζεμα.

4.Φυλλώδη λαχανικά και λουλούδια: Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Food Science τα λουλούδια που τρώγονται έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, τα ραδίκια και τα παντζάρια έχουν ασβέστιο και φυτικές ίνες που ενισχύουν τον οργανισμό με θρεπτικά συστατικά.

 

 

Διατροφή

Σε «δύσκολες» περιόδους, κατά τις οποίες το άτομο δέχεται την παρατεταμένη επίδραση στρεσογόνων παραγόντων, παρατηρείται διαταραχή της ομοιόστασης του οργανισμού στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τα στρεσογόνα ερεθίσματα, που συνίσταται σε αλλαγή στην ψυχοφυσιολογία του οργανισμού. Η νευροορμονική ανταπόκριση του οργανισμού στο στρες συνίσταται στην αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης στον οργανισμό, της αδρεναλίνης και άλλων ορμονών του στρες.

Όταν ένα άτομο βιώνει χρόνιο στρες, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει χρόνια απόκλιση των ρυθμιστικών συστημάτων του οργανισμού από το μέσο κανονικό επίπεδο λειτουργίας, με αποτέλεσμα να εμφανίζει υπερκορτιζολαιμία. Το χρόνιο στρες προσαρμόζει την όρεξη και την πρόσληψη τροφής, με αποτέλεσμα η ημερήσια θερμιδική πρόσληψη να υπερβαίνει το φυσιολογικό και η ενεργειακή δαπάνη να μειώνεται, καθώς το στρες επηρεάζει όλες τις συμπεριφορές υγείας μεταξύ των οποίων και την άσκηση, όπου παρατηρείται μείωση της συνολικής φυσικής δραστηριότητας του ατόμου.

Όπως φαίνεται από το σύγχρονο φάσμα της νοσηρότητας και της θνησιμότητας, η υγεία και η ασθένεια δεν αποτελούν απλά το αποτέλεσμα των βιολογικών διεργασιών, αλλά σχετίζονται σημαντικά με τις επιλογές των ατόμων σε επίπεδο συμπεριφοράς και τρόπου ζωής.

Σε περιόδους στρες, όλες οι έρευνες συμφωνούν ότι επηρεάζονται αρνητικά οι συμπεριφορές υγείας, μεταξύ των οποίων και η διατροφική συμπεριφορά. Έρευνα στον Καναδά έδειξε ότι όσο πιο έντονο ήταν το στρες που βιώνουν τα άτομα, τόσο πιο συχνά κατανάλωναν έτοιμο και γρήγορο φαγητό (3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα).

Το στρες επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών, προάγοντας συμπεριφορές, όπως η συναισθηματική υπερφαγία, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη και κατανάλωση λιγότερων λαχανικών και φρούτων.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αλάτι και λιπαρά είναι πιο εύγευστες, με αποτέλεσμα να έχουν εθιστική επίδραση, καθώς διεγείρονται τα συστήματα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η συνεχής επιλογή τέτοιων τροφίμων. Μ’ αυτόν τον τρόπο λοιπόν εθίζεται ο οργανισμός σε τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας, αλλά χαμηλής διατροφικής αξίας.

Η αυξημένη κατανάλωση γλυκών και λιπαρών τροφών από άτομα που θέλουν να κατευνάσουν αρνητικά συναισθήματα, κατά τη διάρκεια του στρες, μπορεί να οδηγήσει στη διαπίστωση ότι ακόμα και οι περιοριστικές δίαιτες μπορούν να προβλέψουν το άγχος που προκαλείται από τη διατροφή, αλλά και την επιλογή της τροφής και της διατροφικής συμπεριφοράς σε περιόδους άγχους. Το στρες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ευπαθών ατόμων με επιβλαβείς αλλαγές στην επιλογή τροφίμων, σχετιζόμενες με το στρες.

Αν και η πολυπλοκότητα της διαδικασίας με την οποία τα άτομα υιοθετούν μια συμπεριφορά ακόμη δεν έχει επιτρέψει να γίνει πλήρως κατανοητή η διεργασία αυτή, εντούτοις η έρευνα έχει αποκαλύψει σημαντική συσχέτιση μεταξύ στρες και συμπεριφοράς και επομένως μεταξύ στρες και υγείας. Ζητούμενο είναι η εφαρμογή της κατάλληλης μεθοδολογίας και η αξιοποίηση όλων των απαραίτητων εργαλείων από τις υπηρεσίες Προαγωγής της Υγείας για τον σχεδιασμό παρεμβάσεων, που θα ωθήσουν το άτομο στην αλλαγή και τη διατήρηση της νέας υγιούς συμπεριφοράς υγείας

mednutrition.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή