Μαΐου 31, 2020

Διατροφή

Το αμύγδαλο δεν είναι ένας απλός ξηρός καρπός. Το αμύγδαλο, είναι ένα superfood, που για να είμαστε ακριβείς, δεν είναι ανήκει καν στην οικογένεια των ξηρών καρπών, καθώς ουσιαστικά είναι ο σπόρος της αμυγδαλιάς, που κρύβεται μέσα στον καρπό της.

Το αμύγδαλο βγαίνει σε δυο εκδοχές, τη γλυκιά και την πικρή έκδοση, από τις οποίες η πρώτη είναι η βρώσιμη και η δεύτερη χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή του αμυγδαλέλαιου.

Το αμύγδαλο ακόμα επεξεργάζεται και βγαίνει σε διάφορες μορφές, όπως είναι το γάλα από αμύγδαλο, το αλεύρι και το βούτυρο αμυγδάλου.

Τα αμύγδαλα εκτός από πολύ ιδιαίτερη γεύση παρέχουν πλήθος ευεργετικών στοιχείων σε εκείνον που τα καταναλώνει, καθώς είναι πλούσιες πηγές πρωτεΐνης, βιταμίνης Ε, φυτικών ινών και πολλών σημαντικών αμινοξέων. Περιέχουν ακόμα χαλκό, βιταμίνες της ομάδας Β, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο και υγιή λιπαρά.

Επειδή όμως περιέχουν υψηλές περιεκτικότητες σε μονοακόρεστα λιπαρά και θερμίδες, καλό είναι να διατηρείτε το μέτρο στην κατανάλωσή τους και να περιορίζεστε σε μια χούφτα την ημέρα.

Η θρεπτική τους αξία, λοιπόν, είναι σημαντική και η δράση του απλώνεται σε ένα μεγάλο πεδίο καταστάσεων, από τις οποίες ακολουθούν οι 10 σημαντικότερες.

1. Ρίχνει τη χοληστερίνη
Η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων ανεβάζει την καλή χοληστερίνη και ρίχνει την κακή, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας των καρπών σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά. Τα αποτελέσματα στην κακή χοληστερίνη ωστόσο, εξαρτώνται από τις ποσότητες αμυγδάλου που καταναλώνει κάποιος σε ημερήσια βάση, ενώ τα ιδανικότερα αποτελέσματα ρίχνουν την LDL μέχρι και 15%! Πιο συγκεκριμένα και ενδεικτικά, 7 γραμμάρια την ημέρα, ρίχνουν τη χοληστερίνη κατά 1%.

2. Ρυθμίζει το διαβήτη
Τα υγιή λιπαρά των αμυγδάλων, οι βιταμίνες, οι φυτικές ίνες και τα μέταλλα βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης και της επεξεργασίας της γλυκόζης στο αίμα, γι” αυτό και είναι πολύ ωφέλιμη τροφή για όσους πάσχουν από διαβήτη, ενώ η διαχείριση που καταφέρνουν, στις εξάρσεις του ζαχάρου στο αίμα, μετά από κάθε μεγάλο γεύμα, προφυλλάσει ακόμα και από την ανάπτυξη του διαβήτη. Για τη διατήρηση του ζαχάρου σε υγιή επίπεδα, τρώτε μία χούφτα αμύγδαλα πριν από κάθε μεγάλο γεύμα.

3. Προστατεύει την καρδιά
Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και, συνεπώς, του οξυγόνου και των θρεπτικών στοιχείων, σε όλη την έκταση του σώματος. Αυτή η προσφορά του με τη σειρά της ενισχύει την αρτηριακή πίεση και, εν τέλει, την υγεία της καρδιάς.
Τα αμύγδαλα ακόμα περιέχουν υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών τα οποία είναι υγιή για την καρδιά, ενώ η αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, βοηθά στην αντιμετώπιση φλεγμονών που εμφανίζονται στις αρτηρίες, προστατεύοντας και με αυτό τον τρόπο το σημαντικότερο μυ του σώματος.

4. Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία
Η βιταμίνη Ε, που περιέχεται στα αμύγδαλα, τα καθιστά μια από τις καλύτερες τροφές για τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Ενισχύει την εγκεφαλική εγρήγορση και διατηρεί σε καλά επίπεδα τη λειτουργία της μνήμης. Επιπλέον, τα ανεβασμένα επίπεδα ψευδάργυρου, προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις βλαπτικές λειτουργίες των ελεύθερων ριζών, η δε βιταμίνη Β6, βοηθάει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, οι οποίες είναι σημαντικές για ανάπλαση των εγκεφαλικών κυττάρων και, τέλος, η φαινυλαλανίνη εμποδίζει την ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει την παραγωγή χημικών του εγκεφάλου όπως είναι ντοπαμίνη και η αδρεναλίνη.


5. Βοηθάει στην απώλεια του βάρους
Η πυκνότητα σε θρεπτικά στοιχεία στα αμύγδαλα, όπως είναι οι φυτικές ίνες, οι πρωτεΐνες και τα μονοακόρεστα λιπαρά, τα κάνουν πολύ καλή τροφή για τους διαιτούντες, καθώς προκαλούν εύκολα το αίσθημα του κορεσμού και της ικανοποίησης, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται λιγότερες τάσεις για λαιμαργία. Τέλος, η περιεκτικότητά τους σε Β βιταμίνες και ψευδάργυρο, μειώνει σημαντικά τις λιγούρες για κάτι γλυκό, βοηθώντας έτσι σημαντικά στην απώλεια κιλών.


6. Προστατεύει το έμβρυο
Οι έγκυες γυναίκες, που καταναλώνουν αμύγδαλα, ενισχύουν την ανάπτυξη των εμβρύων, μέσα από το φολικό οξύ που περιέχεται στον καρπό και το οποίο παίζει βασικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη των κυττάρων και το σχηματισμό των ιστών του νεογέννητου. Το φολικό οξύ, ακόμα, ελαττώνει τις πιθανότητες προβλημάτων στη γέννηση, όπως είναι οι τυχόν ανωμαλίες στο νευρικό σωλήνα, γι” αυτό φροντίστε για την υγεία των βρεφών, εντάσσοντας στη διατροφή σας τα αμύγδαλα.

7. Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα
Οι φυτικές ίνες των αμυγδάλων καταπολεμούν, με τη σειρά τους, και προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα και τα λοιπά εντερικά προβλήματα. Στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε σχετικά προβλήματα πίνετε πολύ νερό και τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, καθώς έτσι προστατεύετε τον εαυτό σας και από την πιθανότητα του καρκίνου του εντέρου. Τα αμύγδαλα, ακόμα, ανακουφίζουν από τις καούρες, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε έλαια, τα οποία απαλύνουν και ουδετεροποιούν το οξύ του στομάχου.

8. Δυναμώνουν τα κόκαλα
Οι πλούσιες ποσότητες σε φώσφορο και ασβέστιο, κάνουν τα αμύγδαλα σημαντική τροφή για την δύναμη και πυκνότητα των οστών. Εκτός αυτών, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο και το κάλιο που περιέχουν, επίσης ενισχύουν την υγεία και τη δύναμη των οστών. Τα αμύγδαλα, ακόμα, ελαττώνουν τις ελεύθερες ρίζες που δρουν στο σώμα, οι οποίες παίζουν βασικό ρόλο στην εμφάνιση της οστεροπόρωσης που έρχεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αν θέλετε να δώσετε γερές βάσεις και στο μωρό σας, κάντε του μασάζ με αμυγδαλέλαιο και θα βοηθήσετε την ανάπτυξη ενός γερού σκελετού.

9. Διατηρεί λαμπερή την επιδερμίδα
Για νεανικό και λαμπερό δέρμα, τα αμύγδαλα είναι ο μεγαλύτερος σας σύμμαχος. Η βιταμίνη Ε, τρέφει το δέρμα και το προστατεύει από την ξηρότητα και την αφυδάτωση, ενώ το μασάζ με αμυγδαλέλαιο προσφέρει σημαντικά σε ένα υγιές δέρμα, αλλά και δρα θεραπευτικά στο ηλιοκαμμένο δέρμα. Εν αντιθέσει, με άλλα προϊόντα το αμυγδαλέλαιο, δεν αφήνει το δέρμα λιπαρό και δεν φράζει τους πόρους, ενώ οι αντιγηραντικές του ιδιότητες βοηθούν στην αντιμετώπιση των ρυτίδων και των λεκέδων στο δέρμα, που εμφανίζονται με τα χρόνια. 10. Βοηθάει στην υγεία των μαλλιών

Η περιεκτικότητα του αμύγδαλου σε θρεπτικά συστατικά, ενισχυτικά για την υγεία της τρίχας (βιταμίνη Ε, βιοτίνη, μαγγάνιο, ψευδάργυρος και λιπαρά οξέα) το κάνει ιδανικό για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων της τρίχας, όπως είναι η πιτυρίδα, η τριχόπτωση και το φριζάρισμα των μαλλιών.

Επιπλέον, ο ψευδάργυρος στα αμύγδαλα ενισχύει την ανανέωση των κυττάρων, δεδομένου ότι η έλλειψη σε αυτό το μέταλλο είναι συχνά η αιτία για τα φαινόμενα αδύναμης τρίχας και τριχόπτωσης. Τρώτε αμύγδαλα και κάνετε μασάζ στο κεφάλι σας, δυο φορές την εβδομάδα, με αμυγδαλέλαιο και θα δείτε διαφορά στην υγεία και εμφάνισης της τρίχας.

biologikaorganikaproionta.com

 

Διατροφή

Αποτελώντας καθημερινή τροφή των λαών της Άπω Ανατολής για περισσότερο από 5.000 χρόνια, η σόγια τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο διαδεδομένα όσπρια σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μάλιστα, στην περίοδο της νηστείας βρίσκει ακόμα περισσότερους υποστηρικτές, καθώς προϊόντα της, όπως το γάλα και το τυρί σόγιας, υποκαθιστούν ευχάριστα τα αντίστοιχα ζωικά τρόφιμα. Η κατανάλωσή της έχει σχετιστεί με πολλαπλά οφέλη καθιστώντας πολυδιάστατη την αξία της για την υγεία, αν και δε λείπουν και κάποιες επιστημονικές μελέτες που αναφέρουν πιθανούς κινδύνους από τις υπερβολικές προσλήψεις της.

Ο διατροφικός της πλούτος έχει ως βασικό χαρακτηριστικό ότι είναι ένα φυτικό τρόφιμο με σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Είναι η πιο πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών, περιέχοντας 43% πρωτεΐνη σε σύγκριση με άλλα όσπρια τα οποία περιέχουν 20-25%. Η πρωτεΐνη είναι ο λόγος που η σόγια έχει ιστορικά ονομαστεί «κρέας του αγρού» ή «κρέας χωρίς κόκαλα». Έχει αποδειχθεί ότι η ποιότητα της πρωτεΐνης της σόγιας είναι εφάμιλλη με αυτή που έχουν οι καλύτερες ζωικές πρωτεΐνες, όπως του αυγού ή του αγελαδινού γάλακτος. Με βάση την κλίμακα αξιολόγησης πρωτεϊνών που χρησιμοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η πρωτεΐνη της σόγιας λαμβάνει το σκορ 1, το υψηλότερο δηλαδή δυνατό σκορ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει και τα 9 απαραίτητα για τον άνθρωπο αμινοξέα ενώ και η αναλογία των απαραίτητων αμινοξέων είναι απόλυτα κατάλληλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Παράλληλα, μεταξύ των πρωτεϊνών της σόγιας συμπεριλαμβάνονται και ορισμένα μοναδικά μικρού μεγέθους πεπτίδια. Τέτοια είναι οι ντιφενσίνες, οι γλυκινίνες, οι κονγλυκινίνες και η λουνασίνη που φαίνεται ότι παρέχουν οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης, ο καλύτερος έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα καθώς και η βελτιωμένη ανοσολογική λειτουργία. Μάλιστα, τελευταίες μελέτες έδειξαν ότι η χορήγηση λουνασίνης σε πειραματόζωα ελάττωσε σημαντικά την εμφάνιση νέων και μεταστατικών όγκων.

Πληθώρα παλαιότερων αλλά και πρόσφατων βιβλιογραφικών δεδομένων αναδεικνύουν την αξία της πρωτεΐνης της σόγιας στην ελάττωση των επιπέδων της κακής LDL χοληστερόλης και στην πρόληψη των καρδιοπαθειών. Φαίνεται ότι 15-30 γρ. πρωτεΐνης σόγιας καθημερινά παρέχουν σημαντικό όφελος στην καρδιαγγειακή υγεία. Τα δεδομένα είναι τόσο ισχυρά, που ήδη από το 1999, ο FDA επιτρέπει την αναγραφή του διατροφικού ισχυρισμού σε προϊόντα που περιέχουν σόγια, ότι «η κατανάλωση 25 gr πρωτεϊνών σόγιας ανά ημέρα μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων». Παρά τις πρόσφατες ενστάσεις μέρους της επιστημονικής κοινότητας, η απόφαση αυτή δεν έχει αλλάξει. Παράλληλα, ορισμένες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη σόγιας και οι ισοφλαβόνες που περιέχει ο καρπός της, μπορεί να παίζουν ευεργετικό ρόλο στη ρύθμιση του σωματικού βάρους μειώνοντας το ενδοκοιλιακό και συνολικό σωματικό λίπος.

Η σόγια είναι επίσης πλούσια σε λίπος. Με περιεκτικότητα 19% λίπους υπερβαίνει σημαντικά τις περισσότερες φυτικές τροφές που περιέχουν από 2-14%. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους της σόγιας είναι ακόρεστο και επομένως ωφέλιμο για τον οργανισμό. Η σόγια, λοιπόν, περιέχει 63% πολυακόρεστα (ω-3 λιπαρά οξέα), 23% μονοακόρεστα και μόλις 14% κορεσμένα λίπη. Η παρουσία των ω-3 λιπαρών οξέων κάνει τη σόγια να ξεχωρίζει, αφού αποτελεί μία από τις λίγες φυτικές πηγές αυτών των απαραίτητων λιπαρών οξέων που έχουν ευεργετικό ρόλο στην ελάττωση της φλεγμονής και του κινδύνου καρδιοπαθειών και καρκίνου.

Παράλληλα, η σόγια και τα προϊόντα της είναι οι καλύτερες φυσικές πηγές ισοφλαβονών (κυρίως γενιστεΐνης), μιας κατηγορίας ενώσεων με αντιοξειδωτική δράση που είναι χημικά παρόμοιες με τα ανθρώπινα οιστρογόνα. Ο συνδυασμός πρωτεΐνης σόγιας και ισοφλαβονών σόγιαςφάνηκε ότι μπορεί να βοηθά στην περαιτέρω μείωση των επιπέδων LDL χοληστερόλης. Επίσης, η κατανάλωση ισοφλαβονών έχει σχετιστεί με την πρόληψη της εξασθένησης των γνωστικών λειτουργιών λόγω ηλικίας, με την πρόληψη της οστεοπόρωσης και του καρκίνου του προστάτη καθώς και με τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, χωρίς πάντως να συμφωνούν όλες οι μελέτες. Ο αντιοξειδωτικός πλούτος τη σόγιας περιλαμβάνει και σημαντικές ποσότητες φαινολικών ενώσεων, όπως το καφεϊκό και το κουμαρικό οξύ, που θωρακίζουν από χρόνιες ασθένειες.

Επιπρόσθετα, ο καρπός της σόγιας περιλαμβάνει σημαντικές ποσότητες ανόργανων συστατικών όπως το ασβέστιο, το κάλιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος και το σελήνιο, ενώ αποτελεί και καλή πηγή ορισμένων βιταμινών, κυρίως του συμπλέγματος Β (ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, νιασίνη, πυριδοξίνη και φυλλικό οξύ). Προϊόντα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το μίζο και το γιαούρτι σόγιας περιέχουν σημαντικές ποσότητες προβιοτικών μικροοργανισμών που σχετίζονται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος.

Πέρα από τα πολυάριθμα οφέλη της σόγιας, έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί και πιθανοί κίνδυνοι από την κατανάλωσή της. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις μελέτες, η σόγια έχει εμπλακεί τόσο στη μείωση όσο και στην αύξηση του κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Ακόμη, έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις αλλεργίας ή δυσανεξίας στη σόγια, καθώς και πιθανές διαταραχές στις ανδρικές ορμόνες και στη γονιμότητα. Επίσης, η κατανάλωση σόγιας μπορεί να σχετίζεται με τον υποθυρεοειδισμό. Τέλος, περιέχει ποσότητες «αντι-θρεπτικών» συστατικών, όπως τα φυτικά οξέα που δεσμεύουν και περιορίζουν την απορρόφηση των ανόργανων συστατικών (π.χ. σίδηρος, ασβέστιο), η αιμαγλουτινίνη που προκαλεί συγκόλληση των ερυθρών αιμοσφαιρίων καθώς και αντιπηκτικούς παράγοντες. Ωστόσο, η έμμετρη κατανάλωση σόγιας και προϊόντων της με μικρή επεξεργασία ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες για ανεπιθύμητες επιδράσεις στην υγεία.

Διατροφή

Χυμός από παντζάρι, καρότο και μήλο που σας βοηθά να παραμείνετε αδύνατες. Ωφελεί το δέρμα και προλαμβάνει τον καρκίνο

Πέρα από τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα παντζάρια, τα καρότα και τα μήλα , είναι και εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών στοιχείων που απομακρύνουν τις τοξίνες, προλαμβάνουν διάφορες μορφές καρκίνου και καθυστερούν τα σημάδια της γήρανσης.

Ένα ποτήρι φυσικού χυμού από ρίζες παντζαριών, καρότο και μήλο ως συμπλήρωμα στο πρωινό σας, θα σας δώσει όλη την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Ο συγκεκριμένος χυμός:

Βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.

Ενισχύει το αναπνευστικό και καρδιακό σύστημα.

Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.

Βελτιώνει την όραση και ξεκουράζει τα κουρασμένα μάτια.

Αποτοξινώνει το δέρμα και προλαμβάνει την ακμή.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην πρόληψη ιώσεων.

Αποτρέπει την εμφάνιση και παραγωγή των καρκινικών κυττάρων.

govastileto.gr

Διατροφή

Μπορεί να δικαιούμαστε όλοι λίγη γαλοπούλα, κουραμπιέδες και μελομακάρονα προς το τέλος του Δεκεμβρίου, ενόψει των γιορτών. Τον υπόλοιπο μήνα, όμως, είναι η σειρά των υπερτροφών της εποχής να μπουν στη διατροφή μας.

Ειδικά το Δεκέμβριο, που οι διατροφικές… κραιπάλες ετοιμάζονται να μας χτυπήσουν την πόρτα, εκεί γύρω στις 24 Δεκεμβρίου και για αρκετές ημέρες, με τα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα τραπέζια, πρέπει να φροντίσουμε προηγουμένως χαρίσουμε τόνωση και υγεία στον οργανισμό μας. Κι αυτό θα το πετύχουμε με την κατανάλωση τροφών που και είναι στην εποχή τους και έχουν… υπερδυνάμεις.

Βάλτε τα παρακάτω στη διατροφή σας καθημερινά, πριν ετοιμάσετε χώρο για την επέλαση του… μελομακάρονου.

Κράνα: το πάρτι των αντιοξειδωτικών
Περισσότερο γνωστά ως κράνμπερι, τα κράνα βρίσκονται ανάμεσα στις τροφές που είναι πολύ πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, ευεργετώντας την καρδιά, το δέρμα, τον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό μας, όταν τα καταναλώνουμε συστηματικά. Ιδιαίτερα σημαντική, επίσης, είναι και η δράση τους σε περιπτώσεις ουρολοιμώξεων, γι’ αυτό και συστήνονται από τους περισσότερους γιατρούς. Προσθέστε τα κάθε πρωί στα δημητριακά ή το γιαούρτι σας ή δώστε χρώμα, γεύση και βιταμίνες στο επόμενό σας κέικ.

Κουμκουάτ: το… χρυσό πορτοκάλι
Κουμκουάτ στα κινέζικα σημαίνει χρυσό πορτοκάλι και είναι ένα φρούτο που αν και δεν ανήκει στην καθημερινότητά μας μαζί με τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, τα μήλα, τις μπανάνες, τα αχλάδια κ.λπ., έχει αρκετά οφέλη για τον οργανισμό. Ο λόγος είναι ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και Α που κάνει καλό στην όραση, ενώ οι φυτικές του ίνες βάζουν φρένο στην πείνα μας. Επιλέξτε τα κουμκουάτ που είναι πορτοκαλί κι όχι πρασινωπά και καταναλώστε τα ή σκέτα ή προσθέστε τα σε μαρινάδα.

Ρόδι: για καλή σας… τύχη είναι και υγιεινό
Είναι όμορφα σαν στολίδια, αλλά η χρήση τους δεν είναι μόνο διακοσμητική. Τα ρόδια είναι πλούσια σε βιταμίνες (C, E, A κ.ά.) φυτικές ίνες, κάλιο και σίδηρο, τα οποία μεταφράζονται σε τόνωση του ανοσοποιητικού, διατήρηση της σιλουέτας σας με τις λίγες θερμίδες (70 θερμίδες σε μισό φλιτζάνι) και τις φυτικές τους ίνες, αντιοξειδωτική δράση που αποτρέπει τη φθορά του οργανισμού έσω κι έξω και μέσα σ’ όλα… είναι και γευστικά. Δοκιμάστε τα σκέτα, προσθέστε τα στη σαλάτα σας, βάλτε λίγους σπόρους στο γιαούρτι σας ή προσθέστε το χυμό τους στην πορτοκαλάδα σας. Οι δυνατότητες αυτού του φρούτου είναι απεριόριστες.

Μήλα και αχλάδια: καταναλώστε τα ως γλυκό
Αποτελούν εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, ενώ παρουσιάζουν επίσης προστατευτική δράση κατά κάποιων ειδών καρκίνου, συν του ότι είναι ό,τι πρέπει για μια «συγκρατημένη» διατροφή όπου θέλετε να χάσετε βάρος. Για να αυξήσετε ακόμη περισσότερο τις ιδιότητές τους, δοκιμάστε τα ψητά με μέλι και κανέλα. Έτσι, φτιάχνετε στο λεπτό ένα υγιεινό γλυκό, προσθέτοντας την αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση της κανέλας και τις βιταμίνες του μελιού.

Κόκκινα φασόλια: απρόσμενη πηγή αντιοξειδωτικών
Μπορεί να μην τους φαίνεται, αλλά τα κόκκινα φασόλια είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, δίνοντάς μας άλλη μια επιλογή για να κάνουμε τη διατροφή μας… απειλητική προς τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Δοκιμάστε τα σε σούπα ή ντιπ ή κάντε τα πουρέ και απολαύστε τα σε όλες τους τις μορφές.

Μανιτάρια: γεύση με λίγες θερμίδες
Στους περισσότερους αρέσουν γιατί δίνουν έξτρα γεύση και υφή όπου προστεθούν, από την πίτσα μέχρι τη σούπα, ενώ είναι πλούσια σε πρωτεΐνη καλής ποιότητας φυτικής προέλευσης, κάλιο και σε αντιοξειδωτικά φυτοχημικά, με τα δύο τελευταία συχνά να βρίσκονται σε έλλειψη από τη διατροφή των περισσοτέρων. Οι επιλογές για να τα ενσωματώσετε στο διατροφικό σας πλάνο είναι άπειρες: από πίτες και σαλάτες, μέχρι σούπες και σάλτσες.

Διατροφή

Το κακάο φαίνεται να είναι αφέψημα με ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Σημαντικός αριθμός επιστημονικών μελετών παρουσιάζουν το κακάο να περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προκυανιδίνων, συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράστη, παρεμποδίζοντας την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν έτσι από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση.

Είναι πολύ σπάνιο να βρει κάποιος τόσα πολλά διατροφικά συστατικά συγκεντρωμένα σε ένα και μόνο προϊόν. Οι επιδράσεις των φλαβονοειδών του κακάο στην καρδιά και στην κυκλοφορία οφείλονται, εν μέρει, στην ικανότητα τους να ανακόπτουν την οξείδωση της χοληστερόλης, και την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες μπορεί να μειώσουν τη συγκέντρωση και συσσώρευση των αιμοπεταλίων, των οποίων η αυξημένη δραστηριότητα και συγκέντρωση συνδέεται με τη θρόμβωση και πιθανότατα εμπλέκεται στην ανάπτυξη και εξέλιξη αθηρωματικών βλαβών. Η κατανάλωση κακάο επομένως εμφανίζεται να έχει επίδραση τύπου ασπιρίνης επάνω στη λειτουργία των αιμοπεταλίων. Οι κατεχινικές ενώσεις προλαμβάνουν το σχηματισμό των ελευθέρων ριζών, μεταβάλλουν την συνοχή και δομή της κυτταρικής μεμβράνης.


Οι προκυανιδίνες αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα της προστακυκλίνης στο πλάσμα και μειώνουν τα επίπεδα λευκοτριενίων του πλάσματος. Η προστακυκλίνη κατασκευάζεται από το αγγειακό επιθήλιο και προάγει την αγγειοδιαστολή, αναστέλλει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, το σχηματισμό θρόμβων αίματος και την εισχώρηση της χοληστερόλης LDL στο αρτηριακό τοίχωμα.

Αντίθετα, τα λευκοτριένια είναι αγγειοσυσταλτικά, προκαλώντας αργή και συνεχή σύσπαση στους λείους μυς των αιμοφόρων αγγείων, και μπορούν να είναι αίτια συσσώρευσης αιμοπεταλίων. Μείωση της αναλογίας λευκοτριενίων / προστακυκλίνης μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα αιμοπετάλια και πιθανώς στη φλεγμονή και την αγγειοδιαστολή.

Μία περαιτέρω δράση των πολυφαινολών του κακάο που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος είναι η ικανότητα τους να ρυθμίζουν τα ανοσοκύτταρα λόγω της επίδρασης τους στη μεταγραφή του γονιδίου της ιντερλευκίνης-2. Έχει προταθεί ότι οι φλεγμονώδεις νόσοι από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού θα μπορούσαν να είναι υπαίτιες για πολλές περιπτώσεις αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών νόσων.

Εν κατακλείδι, το κακάο βάσει των ιδιοτήτων του μπορεί να αποτελέσει τροφή πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η υψηλή του θερμιδική αξία καθώς η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να μας οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ημερήσιας ενεργειακής μας πρόσληψης.

Έρευνες και μελέτες

Συγκριτική μελέτη στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη, παρουσιάζει το κακάο (1 κούπα) να έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από το κόκκινο κρασί (1 ποτήρι), τριπλάσια από το πράσινο τσάι (1 φλιτζάνι) και πενταπλάσια από το μαύρο τσάι (1 φλιτζάνι).

•Έρευνες σε πληθυσμούς του Παναμά που καταναλώνουν καθημερινά 4-5 ποτήρια ζεστό αφέψημα κακάο και προσθέτουν σκόνη κακάο σε αρκετά φαγητά τους, έδειξαν σε ότι σε μεγάλο βαθμό δεν παρουσιάζουν υπέρταση σε μεγάλη ηλικία και διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Δεν παρουσιάστηκε το ίδιο αποτέλεσμα στους κατοίκους που είχαν μεταναστεύσει σε αστικές περιοχές και δεν κατανάλωναν πλέον αρκετό κακάο. Και αυτό οφείλεται στο ότι τα φλαβονοειδή ενεργοποιούν ένα ένζυμο το οποίο είναι υπεύθυνο για την διάνοιξη των τοιχωμάτων των αρτηριών και την βελτίωση της αιματικής ροής (μείωση της πίεσης).

Διατροφή

Μπορεί το λαϊκό άσμα να λέει ότι μια σαραντάρα βάζει κάτω δύο εικοσάρες, όμως η πικρή αλήθεια είναι πως με τα χρόνια δεν είναι εύκολο να απαλλαγείς από τα παραπανίσια κιλά.

Γκρέιπφρουτ
Είναι μια σούπερ τροφή που θα σας βοηθήσει να κάψετε λίπος, χωρίς κόπο. Γνωρίζετε ότι αν το καταναλώσετε σε συνδυασμό με τρόφιμα που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος θα έχετε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα; Μια έρευνα του «Florida Citrus Department» έδειξε πως άνθρωποι που έτρωγαν μισό γκρέιπφρουτ καθημερινά ή έπιναν ένα ποτήρι χυμό γκρέιφρουτ και γυμνάζονταν τακτικά, έχασαν 4,5 κιλά μέσα σε 12 εβδομάδες. Καθόλου άσχημα, δεν νομίζετε;

Ξηροί καρποί
Aν θέλετε να σταματήσετε το χρόνο, τα φιστίκια Αιγίνης είναι ο καλύτερος σας σύμμαχος. Μία πρόσφατη έρευνα από το Loma Linda University της Καλιφόρνια έδειξε ότι τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα καρύδια και τα φιστίκια Αιγίνης είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε, μαγνησίου και φωτοχημικών, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας. Η καθημερινή τους κατανάλωση συμβάλει στη μείωση έως και 7% του μεταβολικού συνδρόμου.

Πεπόνι
Εκτός από το αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων, γνωρίζατε τι προσφέρει το πεπόνι στον οργανισμό σας; Έχει μια σεβαστή ποσότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Α και C, περιέχει κάλιο και μια κούπα περιέχει μόνο 49 θερμίδες. Είναι μια από τις κορυφαίες τροφές καύσης λίπους και αξίζει να το εντάξετε στη διατροφή σας, εάν δεν το έχετε κάνει ήδη!

Σολoμός
Η κατανάλωσή του, συντελεί στο να χάσετε το αντιαισθητικό λίπος από την περιοχή της κοιλιάς, που ως γνωστόν ταλαιπωρεί τις περισσότερες από εμάς. Ο σολομός εξοπλίζει τον οργανισμό με την καλσιτινίνη, μια ορμόνη συντελεί στη διατήρηση της υγείας των οστών. Με την πάροδο του χρόνου, η καλσιτινίνη του οργανισμού αδρανοποιείται και τα κόκαλα μας φθείρονται. Η καλσιτινίνη του σολομού είναι 50 φορές πιο ισχυρή από αυτή του ανθρώπου και αυξάνει το ρυθμό ανακατασκευής των οστών σε μεγάλα ποσοστά. Σύμφωνα με μελέτες, υπολογίζεται ότι ελαττώνει τον κίνδυνο καταγμάτων κατά 20%.

Μαύρη Σοκολάτα
Μπορεί οι περισσότεροι από εσάς να θεωρείτε ότι η σοκολάτα παχαίνει, όμως αυτή είναι μισή αλήθεια. Σε μικρές ποσότητες η μαύρη σοκολάτα αδυνατίζει, αφού περιέχει καφεΐνη και την αντιοξειδωτική ουσία κατεχίνη, ο συνδυασμός των οποίων ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, που ως γνωστόν είναι ένα προνόμιο για την καλοσχηματισμένη σιλουέτα αλλά και τον οργανισμό.

Πράσινα Φασόλια
Εκτός του ότι έχουν λίγες θερμίδες, περίπου 45 θερμίδες το ένα φλιτζάνι, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Α, μαγγάνιο, κάλιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο, βιταμίνη Κ. Μάλιστα, η βιταμίνη Κ που παίρνουμε από 1 φλιτζάνι πράσινα φασόλια μπορεί να φτάνει στο ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης, και οι φυτικές τους ίνες φτάνουν τα 4 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Δοκιμάστε τα και ο μεταβολισμός σας θα κάνει «limit up».

Τσίλι
Αν σου αρέσουν τα καυτερά, είσαι τυχερή. Το τσίλι περιέχει καψαϊκίνη, ένα συστατικό που βοηθάει τον μεταβολισμό. Μάλιστα μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Aarhus στη Δανία, έδειξε ότι η κατανάλωσης της καψαϊκίνης αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και το μεταβολισμό. Το τσίλι βοηθάει το σώμα σας να καίει περισσότερες θερμίδες και μειώνει την όρεξη, οπότε τιμήστε το!

Πολύχρωμες πιπεριές
Είναι εξαιρετικά πλούσιες σε βιταμίνη C και Βιταμίνη Α, δύο πολύ σημαντικών αντιοξειδωτικών. Δίνουν χρώμα και ένταση στο φαγητό σας και παράλληλα βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα. Έτσι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη μείωση των συμπτωμάτων ορισμένων ασθενειών.

youweekly.gr

Διατροφή

Γνωστά και για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη c.Τα δαμάσκηνα ή αλλιώς Prunus domestica, ευδοκιμούν από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, με τις ποικιλίες της Ιαπωνίας να προηγούνται και να ακολουθούν οι ευρωπαϊκές.

Τα δαμάσκηνα ανήκουν στο ευρύτερο γένος Prunus και είναι συγγενές είδος των αχλαδιών και των νεκταρινιών.

Τα δαμάσκηνα έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης χάρη στο υψηλό σε φαινολικά συστατικά περιεχόμενό τους, στο οποίο οφείλεται και η έντονη αντιοξειδωτική ικανότητά τους.

Μάλιστα, τα συγκεκριμένα συστατικά τους έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τη ρίζα υπεροξειδίου καθώς και να προστατεύουν τα λίπη από την επαγόμενη από το οξυγόνο οξείδωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προστατεύουν τα λιπαρά οξέα που απαντώνται στις κυτταρικές μεμβράνες, στις λιποπρωτεΐνες της αιματικής κυκλοφορίας και στις μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων και των νευρώνων μας.

Εκτός από το υψηλό σε φαινολικά συστατικά περιεχόμενό τους είναι γνωστά και για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Η παρούσα βιταμίνη είναι γνωστή για τον καθοριστικό ρόλο της στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και για τη σύνθεση του κολλαγόνου των ιστών.

Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C είναι η κύρια αιτία που τα δαμάσκηνα χαρακτηρίζονται ως καλές πηγές μη-αιμικού σιδήρου, καθώς η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του περιεχόμενου σε αυτά σιδήρου.

Τέλος, τα δαμάσκηνα είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης Α, υπό μορφή β-καροτενίου, ινών και καλίου.

https://kiou-kirbiologia.blogspot.gr

Διατροφή

Μάθε πώς να χάσεις τουλάχιστον μισό κιλό μέσα στο Σαββατοκύριακο με 3 "θαυματουργές" τροφές
-Μπρόκολο
Είναι γνωστό για τις ιδιότητες του ως προς την πρόληψη του καρκίνου. Μια μερίδα έχει 30 θερμίδες και μπορεί να αποτρέψει την αύξηση του σωματικού βάρους.
Σαλάτα μπρόκολο με κάσιους και σως σουσαμιού
Υλικά:
1 μεγάλο μάτσο μπρόκολο
1 κσ. ξανθές σταφίδες, ψιλοκομμένες
1/4 φλιτζάνι χοντροκομμένα αλατισμένα κάσιους
1 κσ. σησαμέλαιο
1 κσ. φυτικό λάδι
3 κσ. καρυκευμένο,με ξύδι από κρασί, ρύζι
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Μια μεγάλη πρέζα πιπέρι καγιέν
2 κγ. σουσάμι, ελαφρώς ψημένο
Προετοιμασία:
Ξέπλυνε καλά το μπρόκολο και βάλε το στον ατμό μέχρι να μαλακώσει για περίπου 3 - 4 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, ξέπλυνέ το κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Στραγγίζεις καλά μέχρι να φύγει το περιττό νερό. Κόβεις έπειτα σε μικρά κομμάτια. Τοποθέτησε τα κομμάτια σε ένα μεγάλο μπολ με σταφίδες και κάσιους. Σε ένα άλλο σκεύος ανακάτεψε καλά τα 2 λάδια, το ξύδι, το σκόρδο, και το πιπέρι καγιέν. Ρίξε το μείγμα επάνω στη σαλάτα και ανακατέψτε. Πασπάλισε με σουσάμι ψημένο. Σερβίρεται δροσερό.
-Καστανό ρύζι
Το καστανό ρύζι είναι μια εναλλακτική για την πρόσληψη φυτικών ινών. Μισό φλυτζάνι περιέχει 1,7 γρ. ανθεκτικό άμυλο, που θεωρείται ένας υγιής υδατάνθρακας που αυξάνει το μεταβολισμό και καίει το λίπος.
Σολωμός με καστανό ρύζι
Υλικά:
1 κουταλιά νερό
2 φλιτζάνια κατεψυγμένο μπρόκολο (τα «κεφάλια» του)
2 κγ. ελαιόλαδο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
2 κγ. σάλτσα ψαριού
2 κγ. σάλτσα σόγιας με χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου
1 κσ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
4 φιλέτα σολομού, ξεφλουδισμένα
2 κγ.μέλι 4 φλιτζάνια καφέ ρύζι
-Μαύρο σουσάμι
Προετοιμασία:
Γέμισε ένα μπολ με νερό και αφού βάλεις μέσα τα κομμάτια κατεψυγμένου μπρόκολου, τοποθέτησε το στο φούρνο μικροκυμμάτων για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις είναι έτοιμο, φρόντισε να στραγγίσεις το μπρόκολο και να το κρατήσεις σε ένα σκεύος που θα διατηρήσει τη θερμοκρασία του. Ζέστανε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Τσιγάρισε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι μέχρι να ροδίσει. Πρόσθεσε τη σως ψαριού, το τζίντερ και τη σως σόγιας. Ψήσε σε τηγάνι τα φιλέτα σολωμού ανά 2 . Θα χρειαστέις περίπου 6 λεπτά για την κάθε μεριά. Έπειτα βάλε το μέλι στο τηγάνι με τη σάλτσα τζίντερ. Βράσε το ρύζι με διπλάσια ποσότητα νερού, ώστε να γίνει σπυρωτό και χώρισέ το σε 4 μερίδες. Σε κάθε μερίδα βάλε μισό φλιτζάνι μπρόκολο και ένα φιλέτο σολωμού. Ολοκλήρωσε με τη σάλτσα τζίντζερ και το μαύρο σουσάμι.
-Αχλάδια
Μόνο ένα αχλάδι περιέχει 15% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας φυτικών ινών. Διαπιστώθηκε, έπειτα από μελέτη, ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τρία αχλάδια την ημέρα έχαναν περισσότερο βάρος από εκείνες που δεν έτρωγαν. Μην ξεχνάς όμως, πως όλες οι φυτικές ίνες του βρίσκονται στη φλούδα του.
Ζεστό αχλάδι με κανέλα και ρικότα
Υλικά:
1 μικρό αχλάδι, κομμένο στη μέση
1/4 φλιτζάνι τυρί τύπου cottage
1/4 κγ. κανέλα
Προετοιμασία:
Ψήσε το αχλάδι για 10 περίπου λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να μαλακώσει. Σε ένα μπολ ρίξε το τυρί και την κανέλα, ανακάτεψε και βάλε λίγη ποσότητα από το μείγμα σου επάνω στο ζεστό αχλάδι.
-Γκρέιπ φρουτ
Ακόμα κι αν δεν αλλάξεις τίποτα άλλο στις διατροφικές σου συνήθειες, η κατανάλωση μισού γκρέιπ φρουτ πριν από κάθε γεύμα μπορεί να σε βοηθήσει, για να χάσεις μέχρι και μισό κιλό την εβδομάδα!
Σαλάτα εσπεριδοειδών με τζίντζερ
Υλικά:
1 ροζ γκρέιπ φρουτ
3 πορτοκάλια
Φρέσκο τζίντζερ
1 κουταλιά μέλι
Γαρνίρουμε με φρέσκο δυόσμο
Προετοιμασία:
Ξεφλούδισε και τεμάχισε το γκρέϊπ φρουτ και 2 πορτοκάλια. Θα χρειαστείς το χυμό του πορτοκαλιού που περισσεύει. Τρίψε 2 κγ. τζίντζερ και ανακάτεψε καλά σε ένα μπολ μαζί με το χυμό πορτοκαλιού και το μέλι. Σε ένα σκεύος ειδικό για κατάψυξη βάλε τα κομμάτια των φρούτων και ρίξε επάνω το μείγμα μελιού που ετοίμασες. Αφού κρυώσει για 1 ώρα στην κατάψυξη η φρουτοσαλάτα, μπορείς να τη βερβίρεις ως έχει ή με χαμηλό σε λιπαρά παγωτό βανίλια. Γαρνίρεις με δυόσμο για περισσότερη γεύση και χρώμα.
-Κόκκινα φασόλια
Τα κόκκινα φασόλια προσφέρουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες (πάνω από 5 γραμμάρια ανά μερίδα). Είναι επίσης πλούσια σε ανθεκτικό άμυλο. 1/2-φλυτζάνι περιέχει σχεδόν 2 γραμμάρια αυτού του αδυνατιστικού υδατάνθρακα.
Κόκκινα φασόλια με πράσινη πιπεριά
Υλικά:
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες κατά μήκος
2 κγ. τσίλι σε σκόνη
1 κγ. κύμινο
2 κγ. ξερή ρίγανη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κουτί ντομάτα σε κύβους, μαζί με το ζωμό
1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
1 κουτί μικρά κόκκινα φασόλια, ξεπλυμένα και στραγγισμένα
1 μεγάλη κίτρινη ή πορτοκαλί πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λωρίδες
1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
2 κσ. πελτέ ντομάτας
3/4 κούπας λεπτές φέτες φρέσκο κρεμμύδι
6 κσ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
3/4 φλυτζάνι τεμαχισμένη πιπεριά
-Ημίσκληρο τυρί
Προετοιμασία:
Ψήσε τις πράσινες πιπεριές και έπειτα ξεφλούδισέ τες με προσοχή. Τοποθέτησε τα κομμάτια πιπεριάς και τα υπόλοιπα 10 υλικά σε ένα σκεύος και μαγείρεψέ τα μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις είναι έτοιμα, ρίξε τον πελτέ, τον κόλιαντρο και τη μισή ποσότητα φρέσκου κρεμμυδιού και ανακάτεψε. Για το σερβίρισμα, ρίξε λίγο τσίλι σε κάθε μπολ, 1 κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος, λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια και 2 κουταλιές ημίσκληρο τυρί.

Διατροφή

Αν κανείς τρώει σχεδόν όλο το 24ωρο, από το πρωί μέχρι τι βράδυ και ειδικότερα μετά τη δύση του ηλίου έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάρει κιλά.

Αν, αντίθετα, περιορίσει το διάστημα που τρώει σε ένα χρονικό «παράθυρο» έως 12 ωρών (π.χ. από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ) και πάψει να τρώει τα βράδια τότε θα χάσει κιλά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που βασίστηκε σε μελέτη πειραματόζωων.

Με άλλα λόγια, μπορεί κανείς να χάσει κιλά, χωρίς να περιορίσει το φαγητό του στο παραμικρό, απλώς αλλάζοντας τις συνήθειές και τις ώρες του φαγητού του.

Οπως παρατήρησαν οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια, με την αφθονία του τεχνητού φωτός και των ποικίλων «πειρασμών» (τηλεόραση, υπολογιστές, «έξυπνα» κινητά κ.α.), οι άνθρωποι, ιδίως οι νέοι, τείνουν να ξενυχτούν και το ξενύχτι τους συνήθως συνοδεύεται με φαγητό, με συνέπεια να παχαίνουν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σατσιντανάντα Πάντα του Ινστιτούτου Σαλκ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Cell Metabolism", σύμφωνα με το BBC, πειραματίστηκαν με 400 ποντίκια, τα οποία χώρισαν σε δύο ομάδες.

Η ομάδα που διατρεφόταν μόνο επί εννέα έως 12 ώρες μέσα στην ημέρα, είχε μετά από 38 εβδομάδες μικρότερο βάρος από τη δεύτερη ομάδα που διατρεφόταν επί 24ώρου βάσεως, παρόλο που η ποσότητα τροφής ήταν η ίδια για όλα τα ζώα. Μάλιστα, η μείωση του βάρους συνέβαινε άσχετα από το είδος των τροφών: έγιναν πειράματα με διάφορες τροφές, π.χ. με διαφορετικά λιπαρά, αλλά κάθε φορά όλα τα ποντίκια κατανάλωναν τις ίδιες θερμίδες.

Η μελέτη έδειξε ότι, παρόλο που δύο οργανισμοί καταναλώνουν τις ίδιες θερμίδες μέσα στην ημέρα, το πόσο θα παχύνουν, θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το πώς θα κατανεμηθεί η τροφή τους μέσα στην ημέρα. Φαίνεται πως όσοι τρώνε, αφότου έχει δύσει ο ήλιος, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παχύνουν. Αντίθετα, αν κανείς μένει νηστικός για ένα 12ωρο, μετά το 12ωρο που έχει φάει, τότε το σώμα του καίει περισσότερο λίπος και άρα αδυνατίζει.

Μάλιστα, όπως έδειξαν τα πειράματα, ακόμη και όταν τα ζώα αφέθηκαν ελεύθερα τα Σαββατοκύριακα να τρώνε όποτε ήθελαν, χωρίς να ισχύει πλέον ο χρονικός περιορισμός του 12ώρου, πάλι κατέληξαν πιο αδύνατα από τα ποντίκια που έτρωγαν ελεύθερα όλες τις ημέρες. Αυτό, κατά τους επιστήμονες, σημαίνει ότι η παροδική διακοπή της 12ωρης νηστείας δεν καταστρέφει το όφελός της τελείως.

Όταν, εξάλλου, τα πιο παχύσαρκα ποντίκια της δεύτερης ομάδας, που όλο αυτό τον καιρό έτρωγαν χωρίς χρονικούς περιορισμούς, μετακινήθηκαν στην πρώτη ομάδα και υποχρεώθηκαν πλέον να τρώνε εντός 12ώρου και να μένουν νηστικά το άλλο 12ωρο, αδυνάτισαν (5% κατά μέσο όρο), παρ' όλο που συνέχισαν να καταναλώνουν τις ίδιες θερμίδες με πριν. Όταν όμως το χρονικό «παράθυρο» διατροφής τους διευρύνθηκε από τις 12 σε 15 ώρες, τότε η μείωση του βάρους τους περιορίστηκε.

govastileto.gr

Διατροφή

Οι εννιά τροφές που πρέπει να αποφεύγονται είναι οι εξής: Υπάρχουν κάποιες τροφές που είτε από μόνες τους, είτε ως πρόσθετο σε άλλο φαγητό μας τραβούν σαν... σειρήνες. Ωστόσο, όχι μόνο δεν έχουν κάποια θρεπτική αξία, αλλά ρίχνοντάς μας εκτός διατροφικού προγραμματισμού, προκαλούν και κακό στην υγεία.


Συνήθως αυτά που φτιάχνουν στα μαγαζιά περιέχουν παγωτό ή ζαχαρούχο γάλα, για να είναι πιο εύγεστα, χωρίς να προσφέρουν τίποτα στη διατροφή μας.
Πατατάκια

Τα πατατάκια, όπως είναι γνωστό, δεν είναι και η πιο υγιεινή τροφή που κυκλοφορεί, ενώ αυτά που έχουν γεύσεις είναι γεμάτα χημικά και συντηρητικά επιβαρύνοντας τον οργανισμό μας με ουσίες που του είναι παντελώς άχρηστες.
Δημητριακά γεμάτα ζάχαρη

Τα δημητριακά με ζάχαρη δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια θερμιδική «βόμβα» στο τραπέζι, γεμάτη, μάλιστα, με συντηρητικά.

Ενεργειακά ποτά

Είναι σαφώς καλύτερο να καταναλώσει κάποιος ένα γλυκό, παρά ένα ενεργειακό ποτό που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να περιέχει περισσότερη ζάχαρη από μια σοκολάτα.

Επεξεργασμένα αλλαντικά

Λουκάνικα, σαλάμια και άλλα παρόμοια αλλαντικά, αποτελούν θερμιδικές «βόμβες», γεμάτες λίπη και νάτριο που το μόνο που προσφέρουν είναι να μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην παχυσαρκία, το διαβήτη και στα προβλήματα καρδιάς.

Αναψυκτικά

Η εκτεταμμένη κατανάλωση αναψυκτικών, συνδέεται, όχι μόνο με την παχυσαρκία, (αφού είναι γεμάτα ζάχαρη), αλλά και με τη νεφρική ανεπάρκεια, τον καρκίνο και την υπέρταση.

Φαγητά διαίτης

Τα φαγητά διαίτης, όχι μόνο δεν αδυνατίζουν, αλλά είναι γεμάτα με τρανς λιπαρά που ευθύνονται με τη σειρά τους για την κακή λειτουργία της καρδιάς και την ανεβασμένη χοληστερίνη.

Μαγιονέζα

Μπορεί να είναι γευστική και οι περίσσοτεροι να θεωρούν ότι προσθέτοντας ένα κουταλάκι μαγιονέζας στο τοστ τους, στη σαλάτα τους ή οπουδήποτε αλλού, δεν κάνουν ιδιαίτερο κακό στον οργανισμό τους, αλλά σίγουρα θα άλλαζαν γνώμη αν μάθαιναν ότι ένα κουταλάκι του γλυκού μαγιονέζα περιέχει 90 θερμίδες, 10 γραμμάρια λίπους και 90 μιλιγκραμ νατρίου.

Μαργαρίνη

Η μαργαρίνη χρησιμοποιείται ως εναλλακτική το λιπαρού βουτύρου, αγνοώντας ότι είναι γεμάτη τρανς λιπαρά τα οποία συνδέονται εκτός των άλλων, ευθέως με τον καρκίνο, το διαβήτη και τα προβλήματα στην καρδια.

iefimerida.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή