Φεβρουαρίου 21, 2020

Διατροφή

Όποια ποικιλία και αν διαλέξετε, δεν έχει σημασία, αφού ξανθές ή μαύρες σταφίδες είναι το ίδιο γευστικές και θρεπτικές για τον οργανισμό.

Οι σταφίδες θεωρούνται ιδανικό υγιεινό σνακ ειδικά για την περίοδο του χειμώνα, αφού έχουν την ιδιότητα να ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικό υποκατάστατο των γλυκών.

Επιπλέον, είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α και σύμπλεγμα βιταμινών Β, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο.

Οι σταφίδες χαρίζουν ενέργεια στο σώμα και ενδείκνυνται για άτομα που ακολουθούν αυξημένη αθλητική δραστηριότατα. Βοηθούν στη χώνεψη και στη στοματική υγιεινή. Χάρη στο ασβέστιο που περιέχουν, βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη των οστών, ενώ το κάλιο και το μαγνήσιο αφαιρούν τις τοξίνες από τον οργανισμό.

Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προστατεύουν τα μάτια, θεραπεύουν την αναιμία και βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.

Τέλος, οι σταφίδες περιέχουν μία κατηγορία αμινοξέων που ονομάζεται αργινίνη και βοηθά στην αύξηση της λίμπιντο.

 myfit.gr

Διατροφή

Η διατήρηση της μυϊκής μάζας στους ενήλικες είναι σημαντική για τη μείωση του κινδύνου για σαρκοπενία. 

Η σαρκοπενία σχετίζεται με την προοδευτική απώλεια της μυϊκής μάζας και δύναμης του οργανισμού, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις βασικές λειτουργίες και τις καθημερινές ανάγκες και δραστηριότητες ενός ανθρώπου σε μεγαλύτερες ηλικίες. Κατά μέσο όρο οι ενήλικες χάνουν 8% των μυών τους ανά δεκαετία από την ηλικία των 40 ετών και ο ρυθμός αυτός φτάνει μέχρι και 15% σε ηλικία 70 ετών.

Τόσο η διατροφή όσο και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν τους ενήλικες στη διατήρηση της μυϊκής τους μάζας όσο μεγαλώνουν. Σύμφωνα με μια μελέτη ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Age and Ageing, ένας στους τρείς ενήλικες ηλικίας 50 ετών και πάνω υποφέρει από σαρκοπενία.

Στην εν λόγω ανασκόπηση φάνηκε ότι οι ενήλικες που αύξησαν την άσκηση τους και ακολουθούσαν μια ειδική διατροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες και απαραίτητα αμινοξέα, μπόρεσαν να βελτιώσουν τη μυϊκή μάζα. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η μερική αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών και απαραίτητων αμινοξέων, η ενσωμάτωση ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης στη καθημερινότητα ενός ενήλικα, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας των μυών και διατήρηση της μυϊκής του μάζας.

neadiatrofis.gr

Διατροφή

Γνωστά από την αρχαιότητα για το χρώµα τους και την ιδιότητά τους να "βάφουν", τα παντζάρια ή αλλιώς κοκκινογούλια είναι από τα πιο νόστιµα αλλά και λιγότερο γνωστά για τα οφέλη τους λαχανικά.

Μάθετε ότι...

Tα παντζάρια είναι από τα πιο γλυκά λαχανικά και η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα ξεπερνά αυτή των καρότων και του καλαµποκιού.
Από το φυτό τρώγονται και η ρίζα, και τα φύλλα του.
Bοηθούν στην αντιµετώπιση της δυσκοιλιότητας χάρη στην αρκετά υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.
Πολλές νοικοκυρές χρησιµοποιούν το χυµό των παντζαριών για να βάψουν τα πασχαλινά τους αβγά!


Ιδανικά για "αποτοξίνωση"

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε βηταλαΐνες, µε κυριότερες τη βηταξανθίνη και τη βητακυανίνη, στις οποίες οφείλουν και το ιδιαίτερο χρώµα τους. Οι ουσίες αυτές έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγµονώδη δράση, ενώ ενεργοποιούν και τους φυσικούς µηχανισµούς αποτοξίνωσης του οργανισµού.


Φίλος της καρδιάς...

Παράλληλα, οι βηταλαίνες σχετίζονται µε χαµηλά επίπεδα της ουσίας οµοκυστεΐνης. Η οµοκυστεΐνη είναι ένα αµινοξύ που σε υψηλά επίπεδα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το αγγειακό µας σύστηµα και κατ επέκταση για καρδιαγγειακά επεισόδια, εποµένως πρέπει να ελέγχεται. Επίσης, όπως δείχνουν κάποιες έρευνες, το φολικό οξύ που βρίσκεται στις ίνες των παντζαριών µπορεί να συµβάλει στην καλή υγεία της καρδιάς.

...και των µατιών

Τα παντζάρια επιπλέον περιέχουν σε ικανοποιητικά ποσά τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που συµβάλλουν στην καλή λειτουργία της όρασης και στην υγεία των µατιών µας.

Σύµµαχος των οστών

Τα κοκκινογούλια εκτός από αντιοξειδωτικά περιέχουν και αρκετό µαγνήσιο, απαραίτητο για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και τη συντήρηση των οστών. Έτσι υποστηρίζουν και τη σκελετική µας υγεία.

Θρεπτική αξία ανά 1 φλιτζάνι

Θερµίδες: 31
Πρωτεΐνες: 1,5 γρ.
Υδατάνθρακες: 8,5 γρ.
Φυτικές ίνες: 1,5 γρ.
Σάκχαρα: 7,9 γρ.


Πιείτε το χυµό τους γιατί…

Σύµφωνα µε έρευνα του Πανεπιστηµίου του Exeter, ο χυµός του παντζαριού µπορεί να ενισχύσει τις αντοχές µας έτσι ώστε να γυµναζόµαστε 16% περισσότερο. Σύµφωνα µε τους ερευνητές, αυτό συµβαίνει επειδή η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα µειώνει τις απαιτήσεις του οργανισµού για οξυγόνο, κάνοντας τη γυµναστική πιο εύκολη!
Έρευνα του Queen Mary University of London έδειξε ότι όσοι έπιναν ένα ποτήρι 250ml χυµού παντζαριού πετύχαιναν µείωση της πίεσής τους εντός 24 ωρών χάρη στο νιτρικό άλας που περιέχει το κατακόκκινο λαχανικό.

Πώς τρώγονται...

Ο πιο κλασικός τρόπος στη χώρα µας για να απολαύσει κανείς τα παντζάρια είναι βραστά µε λάδι, ξίδι και σκόρδο. Είναι το ίδιο νόστιµα όµως και σε άλλες εκτελέσεις, όπως σε σαλάτες µε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και µήλο, σε τσάτνεϊ, σε σαλάτα µε γιαούρτι ή µαγιονέζα αλλά και ψητά.

Info: Τα παντζάρια είναι πλούσια σε βιταµίνη C, φυλλικό οξύ και αδιάλυτες φυτικές ίνες

formamag.gr

Διατροφή

Ποιος μπορεί να αρνηθεί πως η ντομάτα είναι μία πολύ υγιεινή τροφή; Επίσης ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί το ίδιο πράγμα για το αβοκάντο; Γνωρίζεις όμως πόσο πολύ πιο υγιεινός είναι ο συνδυασμός αυτών των 2 τροφών;

Μία μελέτη από το Πανεπιστήμιο Purdue, έδειξε πως οι θρεπτικές ουσίες των καροτενοειδών που υπάρχουν σε πολύχρωμα προιόντα, όπως είναι οι ντομάτες, δεν απορροφούνται από τον οργανισμό μας, αν δε συνδυαστούν με κάποιο ποσοστό λίπους.

Οι ντομάτες περιέχουν καροτενοειδές λυκοπένιο που προστατεύει από τον καρκίνο. Για να πάρεις όμως όλες τις θρεπτικές ουσίες που προσφέρει, πρέπει να τις συνδυάσεις με ένα τέταρτο αβοκάντο, το οποίο διαθέτει μονοακόρεστα λίπη.

Το τυρί, το ελαιόλαδο, οι ελιές, είναι ακόμα μερικές τροφές που περιέχουν λίπος, και γι’αυτό καλό είναι να τα προσθέτεις στις σαλάτες σου!! Η προσθήκη λίγου λίπους είναι επίσης καλή και στις φρουτοσαλάτες μας αλλά και στις σαλάτες λαχανικών!

Διατροφή

Πολλές γυναίκες παραπονιούνται συνεχώς πως πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης έχουν ασταμάτητες λιγούρες και έντονη διάθεση για φαγητό ή γλυκό. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό; Τι είναι αυτό που σας ωθεί να φάτε ενώ ξέρετε πως δεν πρέπει; Αυτό οφείλεται στις ορμόνες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και κατά συνέπεια και την επιθυμία μας για φαγητό.

Η έμμηνος ρύση είναι συνήθως 28 ημερών, αν και αυτό εξαρτάται από τον οργανισμό κάθε γυναίκας. Ξεκινά την πρώτη ημέρα της περιόδου και ολοκληρώνεται την ημέρα πριν από την επόμενη, δηλαδή όταν κάποια έχει κύκλο 28 ημέρες, π.χ. αν αδιαθετήσει σήμερα, η επόμενη έμμηνος ρύση θα της εμφανιστεί μετά από 29 μέρες. Καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνονται, δημιουργείται το ενδομήτριο.

Το ενδομήτριο είναι το εσωτερικό στρώμα της μήτρας, το οποίο κάθε μήνα λόγω των ορμονών, οιστρογόνων και προγεστερόνης, παχαίνει και εμπλουτίζεται με θρεπτικά συστατικά ώστε να μπορεί υποδεχθεί το έμβρυο, το οποίο θα μπορούσε να προσκολληθεί σε αυτό. Σε περίπτωση, όμως, που δεν υπάρχει γονιμοποίηση, το ενδομήτριο αποβάλλεται με την έμμηνο ρύση και μετά το τέλος της περιόδου, ξεκινάει η δημιουργία του καινούριου ενδομητρίου.

Υπολογίζεται περίπου ότι το 85% των γυναικών σε έμμηνο ρύση υποφέρουν τουλάχιστον από ένα ή δύο συμπτώματα, ενώ το 70% αντιμετωπίζουν τα γνωστά φουσκώματα ή πρηξίματα, λιγούρα για φαγητό, ευερεθιστότητα, εναλλαγές της διάθεσης και διαταραχές του ύπνου.

Τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως μια σειρά από συμπεριφορικές, συναισθηματικές και σωματικές αλλαγές, όπως είναι το φούσκωμα, η κατακράτηση υγρών, ευαισθησία και πρήξιμο στο στήθος, αύξηση βάρους, υπερευαισθησία ή και νεύρα.

Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα, άλλες σε μεγάλο βαθμό και άλλες σε πιο ήπια μορφή.

Πολλές γυναίκες έχουν έντονη επιθυμία για φαγητό κατά τη διάρκεια του κύκλου τους. Η επιθυμία αυτή μαζί με τα άλλα συμπτώματα μπορεί να τους καταστήσει πολύ δύσκολο να διατηρήσουν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής καθώς και τη συνήθεια να ασκούνται.

Πολλές φορές τα τρόφιμα που επιλέγουν οι γυναίκες είναι συχνά άμεσο αποτέλεσμα των διακυμάνσεων των ορμονών. Μερικές γυναίκες αναπτύσσουν λαιμαργία για γλυκά, όπως το παγωτό ή η σοκολάτα, ενώ άλλες αναζητούν κάτι αλμυρό.

Φυσικά, όλες οι γυναίκες κατηγορούν τις ορμόνες για τα ιδιαίτερα αυτά συμπτώματα της περιόδου. Όπως παρουσιάζονται διακυμάνσεις στα επίπεδα των οιστρογόνων, το ίδιο συμβαίνει και με τα επίπεδα της κορτιζόλης, μιας ορμόνης του στρες. Το σώμα θέλει να κρατήσει αυτά τα επίπεδα σταθερά, προκαλώντας στις γυναίκες αυτό το συναίσθημα της λαχτάρας για φαγητό, είτε είναι υδατάνθρακες είτε λίπος είτε και τα δύο μαζί. Στο ένα χέρι μπορεί να κρατάνε το παγωτό και στο άλλο πατατάκια. Άλλος ένας ένοχος εδώ είναι η σεροτονίνη, η οποία είναι μια χημική ουσία του εγκεφάλου που αυξάνει το αίσθημα της ικανοποίησης. Η τροφή μπορεί να προκαλέσει έκκριση σεροτονίνης, όπως και η άσκηση.

Εάν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, είναι υψηλά, και της σεροτονίνης είναι χαμηλά, οι γυναίκες θα λαχταρούν απλούς υδατάνθρακες και λιπαρά φαγητά, συνήθως ό,τι έχει πολλή ζάχαρη όπως οι καραμέλες και οι σοκολάτες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι απλοί υδατάνθρακες θα ανεβάσουν γρήγορα τα επίπεδα της σεροτονίνης. Εάν, όμως, η κορτιζόλη είναι αυξημένη, αλλά η σεροτονίνη είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, τότε θα επιθυμούν υδατάνθρακες και λιπαρά τρόφιμα, αλλά όχι κατ 'ανάγκην ό,τι περιέχει πολλή ζάχαρη. Μπορεί να νοιώσετε πως επιθυμείτε κρουασάν ή ψωμί με φυστικοβούτυρο ή κάποιο κρεμώδες τυρί.

Η λαχτάρα για ζάχαρη, η κούραση και οι πονοκέφαλοι είναι συμπτώματα της περιόδου. Εκτός από τη ζάχαρη ή τη σοκολάτα, οι γυναίκες μπορεί να επιθυμούν άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι, γλυκά και ζυμαρικά. Αυτές οι έντονες επιθυμίες που κάνουν τις γυναίκες αυτές τις δύσκολες μέρες να κάνουν σαν τρελές μπορεί να οφείλονται στην αυξημένη ανταπόκριση στην ινσουλίνη που σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα των ορμονών πριν την έμμηνο ρύση. Σε αυτήν την περίπτωση, οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Ο εγκέφαλος σηματοδοτεί πότε υπάρχει ανάγκη για καύσιμο.

Μια σωστή διατροφή που περιλαμβάνει σύνθετους υδατάνθρακες θα παρέχει μια σταθερή ροή της ενέργειας στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τα σκαμπανεβάσματα των διακυμάνσεων του σακχάρου στο αίμα.
Τρόποι καταπολέμησης της λιγούρας
Εάν δεν είστε σε θέση να ελέγξετε την λαιμαργία σας, καλό είναι να επιλέγετε τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και όχι απλούς. Τρόφιμα που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί ολικής άλεσης και τα δημητριακά, μειώνουν την επαναλαμβανόμενη λαχτάρα για ζάχαρη, καθώς χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να τα απορροφήσει ο οργανισμός. Μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης, αφού για να επιτευχθεί χρειάζεται μόνο μισή ώρα από την κατανάλωση.

Θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης, έτσι ώστε να αποφεύγετε το επανειλημμένο αίσθημα της πείνας, κατά τη διάρκεια της προεμμηνορροϊκής περιόδου. Η επεξεργασμένη ζάχαρη μπορεί να αυξήσει την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας, έτσι ώστε να μεταβολίσει τη ζάχαρη που καταναλώθηκε.

Εάν τα επίπεδα της ινσουλίνης είναι ικανοποιητικά, μπορούν να αυξήσουν την επιθυμία για γλυκά και λιπαρά τρόφιμα. Ως εκ τούτου, τα τρόφιμα με επεξεργασμένη ζάχαρη θα πρέπει να αποφεύγονται για την καταπολέμηση της προεμμηνορροϊκής λιγούρας.
Εάν έχετε την επιθυμία να τρώνε λιπαρά τρόφιμα, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτά που είναι πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα. Αυτά τα τρόφιμα επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων και σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό, με τη σειρά του, σταματά τις επανειλημμένες λιγούρες για τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες.

Πάντα να πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της περιόδου για να αποβάλλονται οι τοξίνες από το σώμα και να μειώνεται το φούσκωμα.

Αντί να ικανοποιείτε τις διατροφικές επιθυμίες σας με γλυκά και σοκολάτες, προσπαθήστε να κόψετε την όρεξή σας συνδυάζοντας πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, όπως φρούτα και ανεπεξέργαστους υδατάνθρακες. Δοκιμάστε στραγγιστό γιαούρτι (έχει περισσότερη πρωτεΐνη) με ψιλοκομμένη μπανάνα, φρούτο με τυρί, ψωμί ολικής άλεσης με λίγο ταχίνι ή φυστικοβούτυρο. Θα σας κόψουν την όρεξη.
Τώρα που οι λιγούρες έχουν κάποια εξήγηση, μπορείτε να προσαρμόσετε τις διατροφικές σας συνήθειες έτσι ώστε να περιορίσετε τη λαχτάρα σας χωρίς να καταστρέψετε εντελώς την υγιεινή σας διατροφή. Επιλέξτε να φάτε ολικής άλεσης σύνθετους υδατάνθρακες μαζί με ένα άλλο τρόφιμο χαμηλό σε λιπαρά.

Ρέντζιου Ελευθερία Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, Μ.Μed.Sci.

Πηγή: Επιστημονική Ομάδα του Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (www.diatrofi.gr)

Διατροφή

Το Ινστιτούτο Φαρμάκων συστήνει στις γυναίκεςνα πίνουν 9 ποτήρια νερό την ημέρα πράγμα που τις κάνει να αναρωτιούνται αν αξίζουν όλες αυτές οι βόλτες στην τουαλέτα.

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν δεν πίνετε όσο νερό πρέπει..

1. Είναι πιο πιθανό να αποκτήσετε προβλήματα υγείας

Πίνοντας πολύ νερό μειώνεται η πιθανότητα να αποκτήσετε προβλήματα, όπως είναι οι πέτρες στα νεφρά, ο καρκίνος του οροποιητικού συστήματος και του παχέος εντέρου και οι καρδιακές προσβολές.

2. Όταν δεν πίνετε νερό, δεν λειτουργεί όπω πρέπει ο μεταβολισμός σας

Σε μελέτες που έκανε το 2010 ο γιατρός Howard Murad ανακάλυψε πως ο μεταβολισμός ενός ατόμου, όταν βρίσκεται σε κατάσταση ξεκούρασης, δουλεύει πολύ πιο καλά όταν το άτομο αυτό είναι καλά ενυδατωμένο.

3. Θα πρέπει να σκεφτείτε περισσότερο για να φέρετε εις πέρας τις ίδιες δραστηριότητες

Σε έρευνα που έγινε το 2011 οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως οι εγκέφαλοι των αφυδατωμένων εφήβων είχαν συρρικνωθεί και όταν τους ζητήθηκε να λύσουν κάποιο πρόβλημα τα πήγαν το ίδιο καλά με εκείνους που ήταν ενυδατωμένοι αλλά κουράστηκαν πολύ περισσότερο για να τα καταφέρουν.

4. Τρώτε περισσότερο

Μία έρευνα σε 45 ενήλικες που έγινε το 2010 έδειξε ότι όσοι έπιναν νερό πριν από κάθε γεύμα κατανάλωναν 75-90 λιγότερες θερμίδες αργότερα.

5. Δείχνετε πιο ρυτιδιασμένες

Σε έρευνα για το βιβλίο του, ο γιατρός Howard Murad βρήκε ότι το νερό ανανεώνει την επιδερμίδα, γεμίζει τις γραμμές έκφρασης και τις ρυτίδες.

6. Έχετε άσχημη διάθεση

Σε μελέτη που έγινε το 2009 σε άντρες και γυναίκες που γυμνάζονταν διαπιστώθηκε πως εκείνοι που έκαναν έντονη άσκηση για 60-75 λεπτά χωρίς να έχουν πιει νερό κατέληγαν με άσχημη διάθεση, μπερδεμένοι, θυμωμένοι και με κατάθλιψη.

inewsgr.com

 

Διατροφή

Μπορεί τα μήλα να θεωρούνται ο βασιλιάς των φθινοπωρινών φρούτων, τα αχλάδια όμως είναι εξίσου θρεπτικά, γευστικά και έχουν πολλά οφέλη για το σώμα, αφού είναι ένα από τα φρούτα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση φυτικών ινών.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν πολύ στο αδυνάτισμα, αποτρέπουν την κατακράτηση υγρών και το πρήξιμο της κοιλιάς και προλαμβάνουν τον καρκίνο του εντέρου, του στήθους και την εμφάνιση διαβήτη. Επιπλέον μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες συνδέεται με χαμηλή χοληστερίνη.
Τα αχλάδια είναι πλούσια σε βιταμίνες C, K, B, σίδηρο και αντιοξειδωτικά στοιχεία με πολλές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η συστηματική κατανάλωση αχλαδιών αποτρέπει την εμφάνιση προβλημάτων όρασης.

Τέλος, σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα του Cornell University, η κερκετίνη, μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται στη φλούδα των αχλαδιών, προλαμβάνει τον καρκίνο, το κλείσιμο των αρτηριών, τα καρδιακά προβλήματα και εμποδίζει τη γήρανση.

myfit.gr

Διατροφή

Η υγιεινή διατροφή βελτιώνει την ψυχολογία και ανεβάζει τη διάθεση. Για εκείνες λοιπόν τις φορές που αισθάνεσαι αγχωμένη, υποτονική και θέλεις κάτι για να «ανέβεις» δες ποιες είναι οι κατάλληλες τροφές για κάθε… mood.

 Μαύρη σοκολάτα για το άγχος. Αντιοξειδωτική, λιποδιαλυτική, μειώνει τις ορμόνες που προκαλούν το στρες.

 Πράσινο τσάι για τα νεύρα. Σε χαλαρώνει, ενώ παράλληλα αποτοξινώνει και τον οργανισμό.

 Σπανάκι για την κούραση. Προσφέρει ενέργεια και περισσότερη δύναμη. Κάτι ήξερε ο Popeye.

 Μούρα για τις ψυχολογικές μεταπτώσεις. Έχουν την ιδιότητα να βελτιώνουν τη λειτουργία των νεύρων και αυξάνουν το αίσθημα της ευεξίας.

 Δημητριακά με γάλα κατά της λύπης.

Οι βιταμίνες που παίρνουμε από το συγκεκριμένο πιάτο συμβάλλουν στην απελευθέρωση των «χαρούμενων» ορμονών στο σώμα και μας βοηθούν να αισθανόμαστε πιο αισιόδοξοι

myfit.gr

Διατροφή

Ο δρόμος της χορτοφαγικής ζωής σίγουρα δεν είναι εύκολος και τα λάθη γίνονται χωρίς να τα καταλαβαίνετε.

Ο χορτοφαγικός τρόπος ζωής έχει συνδεθεί, σύμφωνα με έρευνες, με μείωση του στρες και αύξηση της ευτυχίας και το ποσοστό ανθρώπων που απέχουν από το κρέας αυξάνεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Είτε ακολουθείτε αυτό τον τρόπο ζωής λόγω ηθικής και ιδεολογίας, είτε για λόγους υγείας, πρέπει να ξέρετε ότι κι εδώ κρύβονται παγίδες και συνηθισμένα λάθη που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Το παν, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η σωστή διατροφική οργάνωση, το πολύ νερό λόγω της πληθώρας φυτικών ινών που δέχεται ο οργανισμός από φρούτα και λαχανικά και η ενημέρωση του γιατρού σας για τις διατροφικές σας συνήθειες.

Παρ’ όλ’ αυτά, όμως, τα λάθη παραμένουν και μπορείτε να προφυλαχτείτε από αυτά, αρκεί να τα γνωρίζετε.

1ο λάθος: τρώτε τις ίδιες μερίδες φαγητού με πριν

Ειδικά στα πρώτα διαστήματα της μετάβασης από την κρεατοφαγία στη χορτοφαγία, οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν συνεχώς πείνα και ο λόγος είναι προφανής: η θερμιδική πυκνότητα των τροφών που καταναλώνουν τώρα είναι σαφώς μικρότερη από πριν. Αν, λοιπόν, ο χορτοφάγος συνεχίσει με τις ίδιες ποσότητες φαγητού που έτρωγε και πριν, το πιθανότερο είναι τη μισή ημέρα να αισθάνεται έντονη πείνα. Αν π.χ. το σάντουιτς που τρώγατε πριν είχε μέσα γαλοπούλα, βούτυρο, τυρί, μαρούλι και ντομάτα και τώρα έχετε αφαιρέσει τη γαλοπούλα (ή αν είστε vegan ακόμη και το βούτυρο και το τυρί), λογικό είναι ότι με την ίδια ποσότητα δεν θα χορτάσετε. Πρέπει να αυξήσετε τις μερίδες σας για να ισορροπήσετε στην πρόσληψη θερμίδων.

2ο λάθος: δεν αναπληρώνετε τη βιταμίνη Β12

Υπάρχουν άπειρες φυτικές επιλογές από τις οποίες μπορείτε να πάρετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το σώμα σας. Μπορείτε για παράδειγμα, να πάρετε ασβέστιο από πράσινα φυλλώδη λαχανικά και αμύγδαλα αντί για το γάλα και ωμέγα-3 από σπόρους chia αντί για ψάρια. Ένα σημαντικό λάθος, όμως, των περισσότερων χορτοφάγων και vegans είναι ότι δεν προσέχουν και την πρόσληψη της βιταμίνης Β12 από τον οργανισμό τους, μιας πολύ σημαντικής βιταμίνης για το νευρολογικό σύστημα και τις λειτουργίες του οργανισμού.

Επειδή η βιταμίνη αυτή προέρχεται κυρίως από ζωικής προέλευσης τροφές, όσοι απέχουν από αυτές πρέπει να την ψάξουν σε ενισχυμένα δημητριακά, εμπλουτισμένα προϊόντα σόγιας ή να συμβουλευτούν το γιατρό τους για κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Λόγω, μάλιστα, του ότι η βιταμίνη αυτή αποθηκεύεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο οργανισμό, ενδέχεται να μην αντιληφθούμε την έλλειψή της, παρά μόνο ένα χρόνο μετά τη διακοπή του κρέατος. Αν απέχετε μόνο από το κρέας κι όχι και από τα γαλακτοκομικά, τότε αυξήστε την κατανάλωση αβγών, γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά κ.ο.κ.

3o λάθος: η αντίληψη πως οτιδήποτε χορτοφαγικό είναι και υγιεινό

Η αποχή από το κρέας έχει σίγουρα πολλά να σας προσφέρει. Tο να φορτώσετε, όμως, το διατροφικό σας πρόγραμμα με επεξεργασμένες χορτοφαγικές τροφές τύπου μπέργκερ λαχανικών, χοτ ντογκ λαχανικών κ.ο.κ. δεν βοηθάει την κατάσταση. Οι τροφές αυτές μπορεί να σας κρατούν μακριά από το κρέας, δεν έχουν, όμως, τη θρεπτική αξία που χρειάζεστε και συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και νάτριο, βγάζοντας τη διατροφή σας εκτός της σφαίρας του υγιεινού.

4ο λάθος: παραγγέλνετε πάντα σαλάτες

Δεν χρειάζεται να περιορίζεστε μόνο σε σαλάτες όταν τρώτε έξω. Καταρχάς, πολλά εστιατόρια προσαρμόζουν τα πιάτα τους στις ανάγκες ενός χορτοφάγου ή vegan τη σημερινή εποχή ή παρουσιάζουν ξεχωριστά πιάτα, συν του ότι μπορείτε να παραγγείλετε το ρύζι και τα λαχανικά που συνοδεύουν μια μπριζόλα, χωρίς τη μπριζόλα ή να βάλετε πιο πολύ σόγια στη διατροφή σας. Χρειάζεται, άλλωστε, να λαμβάνετε όσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά μπορείτε από πολλές, διαφορετικές πηγές.

 



5ο λάθος: δεν «ακούτε» το σώμα σας

Κάθε φορά που αλλάζει ένα διατροφικό πλάνο, ο οργανισμός χρειάζεται περίπου 3 εβδομάδες για να προσαρμοστεί, γι’ αυτό μην αποθαρρυνθείτε αν στην αρχή αισθάνεστε λίγο περίεργα και μην ενδώσετε σε… περίεργες λιγούρες που νομίζετε ότι σας ζητάει το σώμα σας –μπορεί να ζήσει και χωρίς μπέικον.

Αν, όμως, δείτε ότι το μπέικον και το κρέας εν γένει σας έρχονται συχνά στο μυαλό, τότε πρέπει να ανατρέξετε στη διατροφή των προηγούμενων ημερών: μήπως τρώτε μόνο τα ίδια και τα ίδια, μήπως το έχετε ρίξει μόνο στη σαλάτα, μήπως λείπει λίγο αλάτι από τα γεύματά σας, μήπως δεν λαμβάνετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα;

«Ακούστε» το σώμα σας, εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ποικιλία και όταν το στομάχι σας σάς δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με μια τροφή, κρατήστε τις αποστάσεις σας. Η διατροφή σας μπορεί και χωρίς κρέας να είναι απολαυστική, αρκεί να την πάρετε στα σοβαρά.

clickatlife.gr

Διατροφή

Θέλεις να ξεκινάς την ημέρα σου με πολλή ενέργεια και με λίγες θερμίδες; Γίνεται με έναν super υγιεινό χυμό, που θα φτιάξεις μόνη σου..., ο οποίος εκτός από ενέργεια, θα σε βοηθήσει πολύ και στο αδυνάτισμα, καθώς λειτουργεί σαν ένα φυσικό αδυνατιστικό.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που πολλοί stars παγκοσμίως τον προτιμούν.

Επίσης, μια μερίδα μόνο από αυτό το μαγικό χυμό, σου δίνει όση βιταμίνη Α χρειάζεσαι για όλη την ημέρα, για να έχεις υγιές δέρμα και υγιή μαλλιά.

Περιέχει λιγότερες από 300 θερμίδες και συν τοις άλλοις, και δεν θα πεινάσεις για πολλές ώρες.

Υλικά που θα χρειαστείς:

2 φλιτζάνια σπανάκι

1 ώριμο αχλάδι καθαρισμένο

2 κουταλιές της σούπας αβοκάντο σε κομματάκια

15 σταφύλια (πράσινα ή κόκκινα)

170 gr άπαχο γιαούρτι

2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό lime

Εκτέλεση:

Βάζουμε όλα αυτά τα υλικά μαζί σε ένα μπλέντερ και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα μείγμα. Τόσο απλά και τόσο εύκολα!

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή