Μαΐου 27, 2020

Διατροφή

Χαρακτηριστικό των βρασμένων καρότων, είναι ότι ανεβάζουν το ζάχαρο. Έτσι πολλοί διαβητικοί εκπαιδεύτηκαν να στερούνται ολοκληρωτικά αυτό το διατροφικό θησαυρό. Πράγμα όμως άδικο και πολύ λάθος, γιατί τα καρότα σε συνδυασμό με το λάχανο όχι μόνο δεν ανεβάζουν το ζάχαρο, αλλά το ρυθμίζουν! Χώρια που αυτά τα δυό μαζί ξεκουράζουν το συκώτι. Έτσι η πολίτικη σαλάτα γίνεται φάρμακο για όσους πάσχουν!

Αδυνατίζει, σώζει την καρδιά, καθαρίζει το δέρμα και κατεβάζει το ζάχαρο!
Το λάχανο έχει πολλές και θαυμαστές ιδιότητες για τις οποίες δεν είναι και τόσο γνωστό πράγμα που το υποβιβάζει στη συνείδηση μας. Όλα του τα ευεργετήματα, μπορούμε να τα απολαύσουμε όμως, μόνο αν το φάμε ωμό. Βρασμένο χάνει τη δύναμη του. Γι αυτό προτιμήστε το ωμό σε σαλάτα.

Η δύναμη του καρότου δεν αλλοιώνεται με το βράσιμο, αρκεί να “κρατάει λίγο» μετά το βράσιμο. Να μην είναι δηλαδή λιωμένο.

Επειδή το λάχανο πρήζει τις γυναίκες, πολλές φορές θεωρούν ότι κάνει κατακράτηση υγρών και το αποφεύγουν. Στη πραγματικότητα όμως αυτό είναι σφάλμα. Το λάχανο έχει την εξής περίεργη ιδιότητα: τις πρώτες 2 ημέρες σε πρήζει και μετά αποβάλει όλα τα περιττά υγρά ενώ καθαρίζει τον οργανισμό.

Μπορείτε να συνδυάσετε τη σαλάτα σας με κόκους καυτερής πιπεριάς (μπούκοβο) αν δεν έχετε υπέρταση, ώστε να κάψετε τα λίπη (η καυτερή πιπεριά είναι λιποδυαλιτική) να προσθέσεστε κουρκουμά που είναι επίσης αντικαρκινικός και αντιδιαβητικός (ή κάρυ γιατί περιέχει κουρκουμίνη), μαύρο πιπέρι σε σκόνη ή κόκκους (γιατί ενεργοποιεί το πάγκρεας) να βάλετε μυρωδικά και αρώματα της επιλογής σας απογειώνοντας την γεύση και τη θεραπευτική της δύναμη!

Τι περιέχει το λάχανο;

Το λάχανο περιέχει σουλφοραφάνη, μια φυτοχημική ουσία για την οποία οι μελέτες δείχνουν ότι προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες και για την εμφάνιση καρκίνου. Άλλες ουσίες που βρίσκονται σε αφθονία στο λάχανο είναι οι ινδόλες. Οι ινδόλες βοηθούν και “συμμετέχουν» στις διάφορες μεταβολικές διεργασίες και με αυτό το τρόπο βοηθούν στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.Το λάχανο επίσης, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμινών όπως η C και η Κ .

Η τελευταία, είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος, ενώ μέσα στο λάχανο, θα βρούμε και άφθονες φυτικές ίνες καθώς και βιταμίνη Β6.
Περιέχει επίσης και φυλλικό οξύ το οποίο συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, μαγγάνιο, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα οποία έχουν αποδοθεί διάφορες ιδιότητες, όπως της καλής λειτουργίας της καρδιάς αλλά και αντι-υπερτασικές.

Τι περιέχει το καρότο;

Αποτελεί θαυμάσια δυναμωτική αγωγή για όσους αισθάνονται αδύναμοι και καταβεβλημένοι, υποφέρουν από στρες και αναρρώνουν από ασθένεια.

Προφυλάσσει τις αρτηρίες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης καταπολεμά τις μολύνσεις. Η συστηματική κατανάλωση ενός καρότου την ημέρα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες αλλά ρίχνει και στο μισό τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα ακόμη και σε συστηματικούς καπνιστές.

Σε πολλές επιστημονικές έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι το καρότο σταματά την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Ιδαίτερη δραστικότητα και αποτελεσματικότητα δείχνει στους καρκίνους των πνευμόνων και του παγκρέατος οι οποίοι οφείλονται στο κάπνισμα. Ελαττώνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων των ματιών όπως καταρράκτη και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Δημιουργεί ωραία καθαρή και φωτεινή επιδερμίδα ενώ καταπολεμά την ακμή.

Ρυθμίζει τη λειτουργικότητα των εντέρων ενώ καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια. Απαλλάσσει από την κατακράτηση υγρών και σε συνδυασμό με το λάχανο αδυνατίζει. Ενισχύει τη υγεία όσων πάσχουν από αρθρίτιδα και ουρική αρθρίτιδας. Προστατεύει κι ενυχύει καρδιά και το κυκλοφορικό.

Τι περιέχει το σέλινο;

Το σέλινο καταπολεμά την νεφρολιθίαση, βοηθά στην ανακούφιση από τις φλεγμονώδεις παθήσεις της ουροδόχου κύστης, καθώς και στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Βελτιώνει τη δραστηριότητα του ήπατος και των νεφρών, ενώ ενισχύει τη σεξουαλική λειτουργία. Λίγο σέλινο αυξάνει την ενέργεια, βελτιώνει την όρεξη, έχει διουρητική και καθαρτική επίδραση. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του σέλινου, υποβοηθούν στην επούλωση πληγών, και συμβάλουν στην προσπάθεια για αδυνάτισμα. Προλαμβάνουν την αθηροσκλήρωση και ομαλοποιούν τον μεταβολισμό.

briefingnews.gr

 

Διατροφή

Η όραση είναι μια από τις πέντε αισθήσεις μας, που αποτελούν διαύλους για να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας, και μάλιστα από πολλούς θεωρείται και η πιο σημαντική, αφού οι πληροφορίες που λαμβάνουμε μέσω αυτής είναι άμεσες εικόνες που μας καθιστούν ικανούς να εγκλιματιζόμαστε γρήγορα στο περιβάλλον.

Επομένως, η καλή της λειτουργία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην εξασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας στη ζωή μας, και φυσικά η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό.

1.Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά: Τα εν λόγω λαχανικά, όπως το σγουρό μαρούλι, το σπανάκι και η ρόκα, είναι πλούσια σε δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά, την λουτεΐνη και την ζεαξανθίνη. Τα δύο αυτά συστατικά μπορούν να μειώσουν αισθητά τις πιθανότητες εμφάνισης καταρράκτη και να συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, που οδηγούν σε αποσύνθεση της «ωχράς κηλίδας» και στην συνέχεια ενδεχομένως σε τύφλωση, σε μεγαλύτερες ηλικίες.

2.Αυγά: Περιέχουν επίσης λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, όμως οι ευεργετικές ιδιότητές τους δεν τελειώνουν εκεί, αφού είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Α και ψευδάργυρο, που δρουν ενάντια στην ξηροφθαλμία και στην ανάπτυξη ελεύθερων ριζών.

3.Λιπαρά ψάρια: Το ιχθυέλαιο, που βρίσκεται στη σάρκα λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός, η πέστροφα, η ρέγκα και η τσιπούρα, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε DHA, ένα λιπαρό οξύ που είναι πολύτιμο για την σωστή λειτουργία των ματιών, αφού συμβάλλει σημαντικά στην διατήρηση των σωστών επιπέδων υγρασίας τους.

4.Ξηροί καρποί: Πλούσιοι σε βιταμίνη Ε και Ω-3 λιπαρά, οι ξηροί καρποί, και κυρίως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, μπορούν να συμβάλλουν θεαματικά στην υγιή λειτουργία των ματιών μας. Φρόντισε λοιπόν, να τρως μια χούφτα ξηρούς καρπούς τη μέρα για την πρόληψη διάφορων οφθαλμολογικών παθήσεων.

5.Λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα: Τα λαχανικά αυτής της κατηγορίας, όπως το καρότο, η γλυκοπατάτα και η πιπεριά, είναι πλούσια σε β-καροτίνη, που μετατρέπεται από τον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη αυτή συμβάλλει στην καλή λειτουργία του αμφιβληστροειδούς αλλά και στην δυνατότητα όρασης στο φως χαμηλής έντασης.

 queen.gr

Διατροφή

Ο λόγος, για το σαφράν ή τον «κόκκινο χρυσό» όπως αλλιώς λέγεται ένα από τα σπανιότερα και πιο πολύτιμα μπαχαρικά παγκοσμίως , που παράγεται στο Μακεδονικό κάμπο με τιμή πώλησης που μπορεί να ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ το κιλό!

Είναι πανάκριβο όχι επειδή είναι σπάνιο, αλλά επειδή η συγκομιδή του είναι πάρα πολύ δύσκολη και χρονοβόρα και γίνεται αποκλειστικά με τα χέρια.

Ο κόκκινος Ελληνικός κρόκος Κοζάνης, το αγνό αυτό προϊόν της Ελληνικής γης, κατατάσσεται στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο. Το πολύτιμο αυτό μπαχαρικό, δίνει μία ιδιαίτερη γεύση και χρώμα στο φαγητό, στα ροφήματα, στα ποτά, στα τυροκομικά και σε αμέτρητες άλλες εφαρμογές.

Το σαφράν έχει κι άλλες χρήσεις πέρα από τη μαγειρική. Έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, ενώ χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιία.

Τα αποτελέσματα του κρόκου έχουν πλέον επικυρωθεί και από την επιστήμη για αυτό πολλές εταιρίες καλλυντικών το συμπεριλαμβάνουν στα προϊόντα ομορφιάς τους. Τα καροτενοειδή τα οποία και περιέχει δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και τις εξουδετερώνουν καθιστώντας το σαφράν έναν δυνατό σύμμαχο για τη καταπολέμηση του πρόωρου γήρατος.

Για όλα τα παραπάνω οι ερευνητές δικαίως απέδωσαν στο σαφράν τον χαρακτηρισμό «ελιξήριο».

 

Μερικές από τις θεραπευτικές του ιδιότητες είναι οι παρακάτω :

-Βελτιώνει την κυκλοφορία, βοηθώντας την καλή λειτουργία των οργάνων της πέψης

- Μειώνει τον πυρετό

- Ανακουφίζει από την αρθρίτιδα, δεδομένου ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

- Είναι αποτελεσματικό για όσους πάσχουν από αϋπνία, καθώς αποτελεί ένα ήπιο ηρεμιστικό (μία πρέζα σαφράν με ζεστό γάλα)

- Βοηθά ως εκχύλισμα στην απώλεια βάρους. Σε μια μελέτη που έγινε το 100% των γυναικών που πήραν συμπλήρωμα εκχυλίσματος σαφράν ανέφεραν ότι μειώθηκε το αίσθημα της πείνας

- Είναι αντικαταθλιπτικό, καθώς επηρεάζει τη δραστικότητα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο

- Αντιστρέφει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μιας πάθησης της όρασης που ταλαιπωρεί τους ηλικιωμένους. Οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα διαπιστώσει τα οφέλη του σαφράν για τα μάτια.

invitromagazine.gr

 

Διατροφή

Η σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης είναι αναγνωρισμένη και επιστημονικώς τεκμηριωμένη και η αναπλήρωση κάθε σταγόνας νερού, που φυσιολογικά αποβάλλεται από το σώμα, είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να αποδίδει στο μέγιστο τόσο το μυαλό, όσο και το σώμα. Γνωρίζετε, όμως, ότι το πόσιμο νερό δεν είναι το μοναδικό «μέσο» ενυδάτωσης;
To νερό έχει κι άλλες… πηγές!

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, το νερό μπορεί να προσληφθεί από πολλές πηγές της διατροφής μας, καθώς περιέχεται σε όλα τα ροφήματα και στα περισσότερα τρόφιμα. Αυτό που γνωρίζουμε μάλιστα σήμερα από σχετικές μελέτες και από την επίσημη αναφορά της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καλύπτουν περίπου το 20 - 30% των αναγκών τους σε νερό από τα στερεά τρόφιμα - ιδιαίτερα από τα φρούτα και τα λαχανικά, τις σούπες και το γιαούρτι, ενώ το υπόλοιπο 70 - 80% το προσλαμβάνουν όχι μόνο από το πόσιμο νερό, αλλά και από ποικίλα μη αλκοολούχα ροφήματα όπως το γάλα, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, ο καφές και το τσάι.

Όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα επιτρέπονται!

Οι ειδικοί λένε πως δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» ροφήματα, ούτε ροφήματα που απαγορεύονται. Άλλωστε, η θέση της Αμερικανικής Ακαδημίας Διαιτολογίας και Διατροφής (AND) αναφέρει ξεκάθαρα πως κάθε τρόφιμο μπορεί να έχει θέση στη διατροφή μας, εφόσον φυσικά αυτή χαρακτηρίζεται στο σύνολό της από το μέτρο, την ποικιλία και την ισορροπία.

Όλα τα ροφήματα, λοιπόν, μπορούν να συμπεριληφθούν στις πηγές ενυδάτωσης, με πρώτη επιλογή βέβαια το νερό. Στην περίπτωση, ωστόσο, των υγρών που περιέχουν θερμίδες, αυτές θα πρέπει να συνυπολογίζονται στη συνολική ημερήσια πρόσληψη ενέργειας και να εξασφαλίζεται ότι το ενεργειακό μας ισοζύγιο - οι θερμίδες δηλαδή που προσλαμβάνουμε σε σχέση με αυτές που δαπανούμε - βρίσκεται σε ισορροπία.

Συμπερασματικά, οι άνθρωποι μπορούν να προσλαμβάνουν νερό από οποιαδήποτε άλλη πηγή επιθυμούν, παράλληλα βέβαια με το νερό που αποτελεί την πρώτη μας επιλογή, και να επιλέγουν τα ροφήματα που ταιριάζουν περισσότερο στις ανάγκες και στις γευστικές τους προτιμήσεις.

Στις μέρες μας, μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα επιλογής από μία μεγάλη ποικιλία ροφημάτων και γνωρίζουμε ότι η ποικιλία βοηθάει την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας υγρών, μιας και προσφέρει παράλληλα και μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

Για παράδειγμα, υπάρχουν ροφήματα με διαφορετικές περιεκτικότητες σε θρεπτικά συστατικά ή/και θερμιδικό περιεχόμενο (light/ zero, με λίγες ή καθόλου θερμίδες), τα οποία κυκλοφορούν σε συσκευασίες διαφορετικού μεγέθους, προκειμένου ο καθένας από εμάς να επιλέγει το είδος και την ποσότητα του ροφήματος που αναλογεί τόσο στις ανάγκες, όσο και στις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής του.

Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας 

logodiatrofis.gr

Διατροφή

H στέβια είναι ένας μικροσκοπικός πολυετής θάμνος, γνωστός με την ονομασία «Stevia Rebaudiana Bertoni».

Οι γλυκιές ιδιότητες των φύλλων της στέβιας ήταν γνωστές για περισσότερα από 1500 χρόνια στους αυτόχθονες της φυλής Γκουαράνι της Παραγουάης, ως γλυκαντικό για τοπικά αφεψήματα, φάρμακα και ως «γλυκιά απόλαυση».

Το φυτό στέβια ανακαλύφθηκε από τον φυσιοδίφη Δρ Moises Santiago Bertoni το 1887. Υπάρχουν πλέον περισσότερα από 150 γνωστά είδη στέβιας, αλλά το είδος stevia rebaudiana είναι το μόνο με σημαντικές γλυκαντικές ιδιότητες.

Οι δραστικές ενώσεις της στέβιας είναι οι γλυκοζίτες στεβιόλης (κυρίως στεβιοσίδη καιρεμπαουδιοσίδη). Τα φύλλα της στέβιας rebaudiana περιέχουν περίπου 4-15% στεβιοσίδη, μία λευκή μικροκρυσταλλική ουσία (ένωση) όπως και η κοινή ζάχαρη, φυσικό φυτικό γλυκαντικό αλλά με μηδενική θερμιδική αξία και 150-300 φορές ποιογλυκιά από τη ζάχαρη, ανάλογα με την συγκέντρωση κάθε μιας από τις γλυκαντικές ουσίες

Διατροφή

Ο ύπνος έχει στόχο την ξεκούραση του σώματος και του πνεύματος, επίσης την αποκατάσταση των φθορών στα κύτταρα που … προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο οργανισμός αποτελείται από κύτταρα όπου η αποκατάσταση των φθορών τους επιτυγχάνεται μόνο κατά την διάρκεια του ύπνου. Για παράδειγμα αν ένα βράδυ δεν κοιμηθούμε, η αναπλήρωση μεταφέρεται για την επόμενη νύχτα. Ο καθένας έχει προσωπικό ρυθμό στον ύπνο, όμως διάφορες αιτίες, ψυχολογικές και ορμονικές, περιβαλλοντικές μπορούν να παρενοχλήσουν την ισορροπία του.

Όλοι ξεχνάμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η καθημερινή μας διατροφή στον ύπνο, καθώς ο μεταβολισμός των τροφών (δηλ.η ποσότητα και η ποιότητα των βιταμινών, πρωτεϊνών και των ιχνοστοιχείων που απορροφούνται από τον οργανισμό) είναι στενά συνδεδεμένος με την χαλάρωση των μυών, τη σεροτονίνη και την αδρεναλίνη που είναι οι βασικότεροι ρυθμιστές για την ηρεμία ή το άγχος.

Για καλό ύπνο περιορίστε την ποσότητα τροφής και θερμίδων κατά το βραδινό γεύμα και προσπαθήστε να μην τρώτε μετά τις 21.00 μμ. Το φαγητό, όταν καταναλώνεται αργά το βράδυ, προκαλεί ακατάστατο ύπνο, αφού εκκρίνονται ινσουλίνη και άλλα πεπτικά υγρά. Προτιμήστε να φάτε 3-4 ώρες πριν τον ύπνο, γιατί κατά την διάρκεια της χώνεψης ο οργανισμός δαπανά τεράστια ποσά ενέργειας, τα οποία στερεί από τους μηχανισμούς αναπλήρωσης των κυτταρικών φθορών.

Υπάρχουν τροφές που ευνοούν τον ύπνο και άλλες που πρέπει να αποφεύγουμε.

Τροφές για ηρεμία στον ύπνο

- Ροδάκινο: περιέχει φώσφορο και νιασίνη, είναι κατάλληλο για όσους βρίσκονται σε υπερένταση και αν τρώγεται το βράδυ ευνοεί τον ύπνο ιδιαίτερα εκείνων που νιώθουν εξάντληση.

-Βερίκοκο: έχει καλή περιεκτικότητα καλίου, βρωμίου και βιταμινών της συμπλέγματος Β. Παρουσιάζει σημαντική διατροφική και διαιτητική αξία και είναι το κατεξοχήν ηρεμιστικό φρούτο. Ενδείκνυται για καταστάσεις έντασης, αϋπνίας και ψυχοσωματικών ασθενειών, στις αναρρώσεις, στις περιπτώσεις όπου χρειάζεται αύξηση των αλκαλικών και κατά την περίοδο της ανάπτυξης. Βοηθάει και σαν ξηρό φρούτο.

-Βρώμη: δημητριακό που δυναμώνει το νευρικό σύστημα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας μεταλλικών αλάτων και βιταμινών, καθώς και πολύτιμων ιχνοστοιχείων, όπως το κοβάλτιο και ο ψευδάργυρος. Η βρώμη δεν θεωρείται ηρεμιστική, γιατί τονώνει το νευρικό σύστημα, αλλά είναι η ιδανική τροφή για το άτομο το όποιου δεν μπορεί να κοιμηθεί ή βρίσκεται σε υπερένταση εξαιτίας έντονης πνευματικής δραστηριότητας. Επίσης ενδείκνυται για τους αθλητές, τους μαθητές και για όλους εκείνους που έχουν ανάγκη συγκέντρωσης.

-Λάχανο: περιέχει μεταλλικά άλατα (π.χ.κάλιο), βιταμίνες και είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, μια σημαντική ουσία κατά των αιμορραγιών και χρήσιμη για τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και για την καλή του λειτουργία.

Έχει ιδιότητες καθαρτικές, διουρητικές και αντιοξειδωτικές και ενδείκνυται για τη θεραπεία γαστροεντερικών ενοχλήσεων. Ενδείκνυται ιδιαίτερα για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας και ενδείκνυται για τη θεραπεία ερεθισμών της αναπνευστικής οδού. Το λάχανο μπορεί να θεωρηθεί ως καθαρτικό-ηρεμιστικό.

Μήλο: περιέχει μια καλή ποσότητα απλών σακχάρων, πηκτίνη, μεταλλικά άλατα, μηλικό και κιτρικό οξύ. Έχει αντιοξειδωτική δράση, διουρητική, αντιδιαρροϊκη και ηρεμιστική, αυτή η τελευταία ιδιότητα του το καθιστά εξαιρετικό φρούτο για το βράδυ. Το πιο «ηρεμιστικό» μήλο είναι της ποικιλίας Stayman, που διακρίνονται από το σφαιρικό σχήμα τους, την τραγανότητα τους και την ελαφρώς ξινή γεύση τους. Είναι μήλα πλούσια σε ταρταρικό οξύ, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Ένα μήλο είναι κατάλληλο για άτομα αγχώδη που δυσκολεύονται να κοιμηθούν και για άτομα με προβλήματα δυσπεψίας. - Επίσης το ελαιόλαδο, τα πλήρη δημητριακά, καθώς και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α μας βοηθούν να κοιμόμαστε πιο εύκολα και πιο ξεκούραστα.

Τροφές που προκαλούν αϋπνίες

-Αλκοόλ: ευθύνεται για διαταραχές του ύπνου και όταν ο οργανισμός λαμβάνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλης δυσκολεύεται να την απορροφήσει, προκαλώντας την έκκριση της ορμόνης «ινσουλίνη» για να τον διευκολύνει. Η ινσουλίνη προκαλεί υπερδιέγερση. Η απορρόφηση, επίσης, σημαντικής ποσότητας αλκοόλης απαιτεί περίπου 8 ώρες ύπνου, τις οποίες στερεί από την ξεκούραση του οργανισμού.
-Αλάτι: εχθρός του καλού ύπνου, καθώς προκαλεί κατακράτηση υγρών και παρενοχλεί στην καλή χαλάρωση των μυών. Προσοχή στο αλάτι που περιέχεται στα αλλαντικά, στις κονσέρβες, στα καπνιστά, στο τουρσί, στα έτοιμα φαγητά.
-Φουντούκια και καρύδια: έχουν υψηλή περιεκτικότητα φυτικών πρωτεϊνών που απαιτούν ειδικά πεπτικά ένζυμα, δηλαδή μεγάλες ποσότητες λιποδιαλυτών βιταμινών και λιπαρών οξέων (ιδιαίτερα το λινολεικό οξύ) και έρχονται σε αντίθεση με την χημική διαδικασία της χαλάρωσης που οδηγεί στον ύπνο. Η πρόσληψη ξηρών καρπών αυτού του τύπου οδηγεί σε σωματική και διανοητική διέγερση. Επίσης ο συγκεκριμένος συνδυασμός φυτικών πρωτεΐνών και η μεγάλη ποσότητα λιπαρών οξέων θέτει σε υπερλειτουργία τη χολή, που τη νύχτα θα πρέπει να χαλαρώσει.
-Σκληρά τυριά: οι πρωτεΐνες και τα λίπη, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες και το πολύ ασβέστιο προκαλούν μια χαμηλότερη απορρόφηση μαγνησίου και ψευδαργύρου.
Πρόκειται για ιχνοστοιχεία που απορροφούνται σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά που έχουν μια σημαντική λειτουργία στις χημικές και ορμονικές αντιδράσεις του νευρικού συστήματος. Αρκεί μια χαμηλότερη πρόσληψη μαγνησίου για να μας κάνει να νιώσουμε υπερένταση. Στην ιδιαίτερη σύσταση των σκληρών τυριών οφείλεται και η μικρότερη απορρόφηση του μαγγανίου και κοβαλτίου, ιχνοστοιχεία πολύτιμα για τον ύπνο και τη χαλάρωση των μυών .
-Κύβοι λαχανικών: περιέχουν τo γλουταμινικό νάτριο που σε συνδυασμό με το αλάτι, προκαλεί κατακράτηση υγρών και δυσκολεύει τη μεταφορά (ανταλλαγή) των ιχνοστοιχείων στα κύτταρα, που ρυθμίζουν τον ύπνο .
-Bιταμίνες: αν δημιουργηθεί στον οργανισμό έλλειψη βιταμινών B, C, A, E παρατηρούνται δυσλειτουργίες στο νευρικό σύστημα ,στην σωστή αναπλήρωση μυϊκών κυττάρων κτλ, με άμεση επίπτωση στον ύπνο.
-Άλλες διεγερτικές τροφές είναι: μουστάρδα, κάρυ και γενικά πικάντικα φαγητά, σοκολάτα, καφές και ποτά που περιέχουν καφεΐνη, και γενικότερα οτιδήποτε διεγείρει το έντερο και το νευρικό σύστημα
Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι ο συνδυασμός των τροφών. Έχει βρεθεί ότι υπάρχουν τροφικοί συνδυασμοί που κάνουν δύσκολη μια σειρά πεπτικών διεργασιών με αποτέλεσμα διαταραχές και προβλήματα όσον αφορά στην αφομοίωση. Ελπίζουμε να σας διευκολύναμε με την ενημέρωση σχετικά με τον ύπνο και τις τροφές που τον επηρεάζουν…

medicalnews.gr

Διατροφή

Ο Όμηρος το ανέφερε ως « δώρο των θεών». Και μάλλον δεν είχε άδικο. Η γλυκιά, αρωματική, ζουμερή και μαλακή σάρκα του αχλαδιού, κάνει αυτό το φρούτο ιδιαίτερα αγαπητό, ενώ τα σημαντικά του διατροφικά οφέλη, το κάνουν σημαντικό «σύμμαχο» της υγείας μας.

Ανάμεσα στις πολλές ποικιλίες των αχλαδιών, το κινέζικο αχλάδι είναι αυτό με τη μεγαλύτερη διατροφική αξία, όμως και οι άλλες ποικιλίες είναι πολύ ωφέλιμες. Τα αχλάδια είναι στην εποχή όλο το χρόνο, αλλά κυρίως από τα τέλη του Ιουνίου μέχρι τον Φεβρουάριο, ανάλογα με την ποικιλία.

Διατροφικά χαρακτηριστικά
Τα αχλάδια αποτελούν εξαιρετική πηγή υδατοδιαλυτών ινών. Περιέχουν βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, E, φυλλικό οξύ και νιασίνη. Επίσης, είναι πλούσια σε χαλκό, φωσφόρο και κάλιο και σε μικρότερες ποσότητες σε ασβέστιο, χλώριο,σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο και θείο και έχουν λίγες θερμίδες.

Οφέλη για την υγεία

Τα αχλάδια θεωρούνται υποαλλεργικά φρούτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά ελάχιστα πιθανό να προκαλέσουν παρενέργειες και γι αυτό προτείνονται σε άτομα που πάσχουν από διάφορες διατροφικές αλλεργίες. Επιπλέον ωφελούν στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών. Ο χυμός από αχλάδι συστήνεται ακόμη και για βρέφη, είτε για άτομα που έχουν αλλεργίες.

Αρτηριακή πίεση: Τα αχλάδια έχουν αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικά συστατικά, που βοηθούν στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πρόληψη του καρκίνου: Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και χαλκό δρα αντιοξειδωτικά και προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

Χοληστερόλη: Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε πηκτίνη καθιστά τα αχλάδια ιδιαίτερα σημαντικά στην προσπάθεια για μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Υγεία του παχέος εντέρου: Αν δεν πίνετε το χυμό του, φάτε το αχλάδι ολόκληρο για να επωφεληθείτε από τις πολύτιμες ίνες του που είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία του παχέος εντέρου.

Δυσκοιλιότητα: Η πηκτίνη στα αχλάδια είναι διουρητική και έχει ήπια υπακτική δράση. Πίνοντας χυμό από αχλάδι τακτικά, βοηθάτε στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου.

Ενέργεια: Ο χυμός αχλαδιού αποτελεί μια γρήγορη, φυσική πηγή ενέργειας, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλές του ποσότητες σε φρουκτόζη και γλυκόζη.

Πυρετός: Η δροσιστική επίδραση του αχλαδιού, βοηθά στην ανακούφιση από τον πυρετό. Ο καλύτερος τρόπος για να κατεβάσετε τον πυρετό, είναι ένα μεγάλο ποτήρι χυμού αχλαδιού.

Τόνωση του ανοσοποιητικού: Οι αντιοξειδωτικές θρεπτικές ουσίες στα αχλάδια, είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πίνετε χυμό αχλάδι όταν αισθάνεστε πως θα αρρωστήσετε.

Φλεγμονή: Ο χυμός του αχλαδιού έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στην ανακούφιση του πόνου σε διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Οστεοπόρωση: Τα αχλάδια περιέχουν υψηλά επίπεδα του χημικού στοιχείου, το οποίο βοηθά το σώμα να διατηρήσει το ασβέστιο, με αποτέλεσμα να προλαμβάνει ή να καθυστερεί την οστεοπόρωση.

Εγκυμοσύνη: Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ προλαμβάνει ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα στα βρέφη.

 

Πονόλαιμος: Τα αχλάδια είναι ιδανικά καλοκαιρινά φρούτα για έναν λόγο. Ο χυμός από αχλάδι το πρωί και το βράδυ, βοηθά στο να δροσιστεί το σώμα όταν η θερμοκρασία φτάνει στα ύψη. Τρέφει το λαιμό και βοηθά στην πρόληψη προβλημάτων του λαιμού.

Πώς να τα επιλέξετε

Επιλέξτε τα αχλάδια που έχουν λεία και γυαλιστερή επιφάνεια και είναι σφιχτά και με πλούσιο άρωμα. Αποφύγετε όσα έχουν χτυπήματα ή σκούρες κηλίδες. Έχτε υπόψη σας πάντως, ότι ορισμένοι τύποι αχλαδιών -συνήθως οι ασιατικές ποικιλίες- έχουν σκούρες κηλίδες στον φλοιό τους και αυτό είναι φυσιολογικό.

Διατηρείτε τα πιο άγουρα αχλάδια σε θερμοκρασία δωματίου, τυλιγμένα με χαρτί. Όταν μπορείτε να τα πιέσετε ελαφρά, είναι έτοιμα για κατανάλωση.

clickatlife.gr

 

 

Διατροφή

Το γιαούρτι έχει συνδεθεί με τη δίαιτα. Ο λόγος είναι απλός: είναι πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτεΐνη και αποτελεί ένα πλήρες γεύμα λίγων θερμίδων. Τι μπορεί να συμβαίνει όμως όταν η ζυγαριά δεν επικροτεί την προσπάθεια σου παρόλο που έφαγες «ένα γιαουρτάκι μόνο» για βραδινό;

Το γιαούρτι αποτελεί μια σωστή επιλογή όταν προσέχεις τη διατροφή σου, αρκεί να μη γίνονται τα ακόλουθα λάθη:

Εστιάζεις πάρα πολύ στις θερμίδες και δεν δίνεις βάση στην περιεκτικότητα πρωτεΐνης

Φτάνεις μπροστά στο ψυγείο με τα γιαούρτια και κοιτάζεις προσεκτικά το διατροφικό πίνακα της συσκευασίας προκειμένου να βρεις πόσες θερμίδες και λιπαρά περιέχει μη δίνοντας σημασία στο ποσοστό της πρωτεΐνης. Είναι προτιμότερο να επιλέξεις ένα γιαούρτι με περισσότερες θερμίδες και 12-15 γραμμάρια πρωτεΐνης παρά ένα γιαούρτι με 100 περίπου θερμίδες και 6 μόνο γραμμάρια πρωτεΐνης. Το υψηλότερο ποσοστό πρωτεΐνης είναι που θα σε χορτάσει και θα σε κάνει να μην αναζητήσεις γρήγορα το επόμενο γεύμα.

Δεν υπολογίζεις σωστά την ποσότητα

Προτιμάς να παίρνεις τη μεγάλη, οικογενειακή συσκευασία για λόγους πρακτικότητας και οικονομίας αλλά έτσι, είναι εύκολο να καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα. Σε μια τέτοια περίπτωση, καλό είναι να γεμίσεις μια κούπα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα κεσεδάκι γιαούρτι του εμπορίου.

Προσθέτεις πολλά συστατικά

Ο αγαπημένος σου συνδυασμός είναι γιαούρτι με μέλι, δημητριακά, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι πολύ ισορροπημένη διατροφικά αλλά έχει διαφορά αν αποτελεί γεύμα ή σνακ. Αν επιλέγεις το γιαούρτι για σνακ είναι καλό να μην υπερβαίνεις τις 200 θερμίδες, που «μεταφράζεται» σε προσθήκη λίγων φρούτων και μια στάλα ξηρούς καρπούς. Αν το γιαούρτι αποτελεί το αγαπημένο σου πρωινό, πρόσθεσε δημητριακά και φρούτα, αλλά μην το παρακάνεις με τους ξηρούς καρπούς.

Επιλέγεις γιαούρτι με 0% λιπαρά

Ένα γιαούρτι χωρίς καθόλου λιπαρά σημαίνει πως έχει αναζητήσει την ισορροπία στη γεύση σε ένα άλλο συστατικό: τη ζάχαρη. Αν παρατηρήσεις στο διατροφικό πίνακα πως η περιεκτικότητα σε ζάχαρη ξεπερνά τα 18 γραμμάρια ή η ζάχαρη αναφέρεται πρώτη στα συστατικά, είναι καλύτερο να επιλέξεις ένα γιαούρτι με 2% λιπαρά, δίνοντας σημασία και στην ανάλυση που εξηγήθηκε στο πρώτο σημείο.

Αναζητάς τα προβιοτικά και ξεχνάς όλα τ’άλλα

Τα προβιοτικά είναι μια «νέα μόδα» στη διατροφή και σίγουρα είναι ωφέλιμα για την υγεία αλλά όσον αφορά την επιλογή του γιαουρτιού είναι σημαντικό πρώτα να επιλέγεται βάσει των λιπαρών, πρωτεΐνης και ζάχαρης που περιέχει παρά αν είναι πλούσιο σε προβιοτικά.

thatslife.gr

Διατροφή

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι η κούραση που νιώθεις τον τελευταίο καιρό και οι μαύροι κύκλοι μπορεί να οφείλονται στην «κακή» διατροφή; Σταμάτα λοιπόν να βάζεις συνεχώς concealer στα μάτια και δες ποιες είναι οι 10 τροφές που σε κάνουν να δείχνεις κουρασμένη και άτονη.

1. Το πολύ αλάτι

2. Τα τεχνητά γλυκαντικά και η ζάχαρη

3. Το αλκοόλ

4.Τα τηγανητά

5. Η μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων

6. Τα ντόνατς

7. Τα γλυκά

8. Το κόκκινο κρέας

9. Τα κατεψυγμένα κρέατα

10. Τα πικάντικα φαγητά

faysbook.gr

 

Διατροφή

Το ξερό δαμάσκηνο σάς παρέχει συνολικά το 80% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης επτά βασικών θρεπτικών συστατικών συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου.

Τα δαμάσκηνα διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (30% της ημερήσιας δόσης ενός ενήλικα άνδρα). Ήδη από την αρχαιότητα ήταν γνωστή η τεχνική αποξήρανσης των δαμάσκηνων, η οποία συγκεκριμένα προήλθε από τη Μέση Ανατολή.

Μάλιστα, πριν από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, οι Γαλάτες είχαν καταφέρει να τελειοποιήσουν αυτήν την τεχνική.
Μέχρι τις μέρες μας το γαλλικό ξερό δαμάσκηνο εξακολουθεί να θεωρείται το καλύτερο στο είδος του.

Ενέργεια

Είναι γενικά τροφή που περιέχει υψηλή συγκέντρωση σε σάκχαρα (30% γλυκόζη, 15% φρουκτόζη και 2% σουκρόζη). Το ξερό δαμάσκηνο σάς παρέχει συνολικά το 80% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης επτά βασικών θρεπτικών συστατικών συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου (περισσότερο από τα σταφύλια, τα μήλα και τα βερίκοκα) και του καλίου.

Επιπλέον τα ξερά δαμάσκηνα έχουν σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μια μερίδα 100γρ. ξηρά δαμάσκηνα παρέχει στον οργανισμό σχεδόν 4% των καθημερινών αναγκών σας σε βιταμίνη Α και 100% της συνιστώμενης ημερήσιας δοσης σε β-καροτίνη, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Τα ξερά δαμάσκηνα αποτελούν, επίσης κορυφαία πηγή των βιταμινών του συστήματος Β για την καταπολέμηση της κόπωσης.

Καρδιά

Τα ξερά δαμάσκηνα σάς προσφέρουν κατά 1/3 περισσότερο σίδηρο από 1 μερίδα συκωτιού και έχουν καταγραφεί ως κορυφαία πηγή (η τρίτη καλύτερη μετά τα σύκα και τα σταφύλια) σιδήρου, τα αποθέματα του οποίου είναι απαραίτητα για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης.
Ένα ποτήρι χυμός δαμάσκηνων σάς προσφέρει τόσο κάλιο όσο οι μπανάνες και τα πορτοκάλια, βοηθώντας στην ομαλοποίηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Γι’αυτόν το λόγο η κατανάλωση ξερών δαμάσκηνων συνιστάται συχνά σε όλους όσους υποφέρουν από υπέρταση.
Επιπλέον ο χυμός δαμάσκηνων έρχεται δεύτερος σε περιεκτικότητα διαλυτών ινών (περιέχει περισσότερες ίνες από τα ξερά όσπρια). Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις η ημερήσια κατανάλωση μιας χούφτας ξερών δαμάσκηνων είναι ένας καλός τρόπος να μειώσετε την LDL χοληστερόλη χωρίς φάρμακα.

Δυσκοιλιότητα

Τα ξερά δαμάσκηνα περιέχουν επίσης ισχυρά οξέα φρούτων, που βοηθούν στην πρόληψη και στον έλεγχο της δυσκοιλιότητας καλύτερα από κάθε άλλη τροφή. Αποτελούν ακόμα, πηγή άλλων ουσιών που μειώνουν τις συγκεντρώσεις χολικών οξέων στα κόπρανα (κυρίως του λιθοχολικού οξέως που ευθύνεται για τον καρκίνο του παχέος εντέρου).
Τα ξερά δαμάσκηνα παρέχουν, επίσης, το ιχνοστοιχείο βόριο, για υγιή οστά και πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Τέλος η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, τα χαμηλά λιπαρά και τα ισοροπημένα σάκχαρα των ξερών δαμάσκηνων τα καθιστούν ιδανικό σνακ για όσους προσέχουν το βάρος τους, καθώς και για τους ευαίσθητους στην ινσουλίνη διαβητικούς.

Τα ξερά δαμάσκηνα υποκαθιστούν τέλεια τα λιπαρά στα γλυκά, διότι περιέχουν σημαντική ποσότητα πηκτίνης, η οποία παγιδεύει τον αέρα στα γλυκά με τον ίδιο τρόπο που το λίπος παγιδεύει τη ζάχαρη. Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα φρούτα, τα ξερά δαμάσκηνα περιέχουν μια ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα του σακχάρου σορβιτόλη, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της υγρασίας των φαγητών που δεν περιέχουν λιπαρά.

Τα ξερά δαμάσκηνα είναι ακόμα, πλούσια πηγή μηλικού οξέος, που δρα ως ενισχυτικό γεύσης.

Αγορά, φύλαξη και κατανάλωση

*αναζητήστε δαμάσκηνα χωρίς υπερθειικό άλας, ξεραμένα στον ήλιο, προτιμήστε αυτά που είναι συσκευασμένα σε κουτιά ή σακούλες κλεισμένες αεροστεγώς, ώστε να αποφεύγεται η οξείδωση, η απώλεια υγρασίας και η εισβολή εντόμων. Το μέγεθος των ξερών δαμάσκηνων και η παρουσία ή απουσία κουκουτσιού δεν έχουν καμιά επίδραση στην ποιότητα ή τη γεύση τους.

*τοποθετημένα σε αεροστεγή δοχεία, τα ξερά δαμάσκηνα διατηρούνται έως έξι μήνες. Για να διπλασιάσετε το χρόνο ζωής τους βάλτε τα στην κατάψυξη.

*καταναλώστε τα ωμά παρά μαγειρεμένα. Το νερό και η θερμότητα αφαιρούν θρεπτικές ουσίες (τα βρασμένα δαμάσκηνα περιέχουν μόνο το ένα τρίτο των βιταμινών Α, Β και C, του σιδήρου και των ινών, σε σχέση με τα ωμά).

 

*μπορείτε να κόψετε τα ξερά δαμάσκηνα σε κύβους ή φέτες και να τα προσθέσετε στα δημητριακά σας, να τα γεμίσετε με βούτυρο ή φυστικοβούτυρο, να τα κάνετε χυμό με τη βοήθεια ενός αποχυμωτή, να τα κάνετε μαρμελάδα ή να τα χρησιμοποιήσετε στην παρασκευή γλυκών.

Μαρμελάδα δαμάσκηνο

Κόβετε σε κύβους ένα φλιτζάνι ξερά δαμάσκηνα, προσθέτετε ¼ του φλιτζανιού χυμό μήλου ή σταφυλιού, και τα χτυπάτε στο μπλέντερ ώσπου να γίνουν πουρές.
Χρησιμοποιείτε τη μαρμελάδα για το πρωινό σας ή για την παρασκευή γλυκών.

Εναλλακτικά μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ξερά δαμάσκηνα με σύκα και το χυμό μήλου ή σταφυλιού με ¼ χυμό δαμάσκηνων.

iatronet.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή