Σεπτεμβρίου 27, 2020

Διατροφή

Το κρέας, όπως και το κοτόπουλο, το ψάρι, το αυγό, το τυρί, αποτελούν τις βασικότερες πηγές πρωτεϊνών στη διατροφή μας. 

Η πρωτεΐνη αποτελεί ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά, μαζί με το λίπος και τους υδατάνθρακες. Σε σχέση όμως με τα άλλα δύο, μας χορταίνει καλύτερα με λίγες θερμίδες.

Το γεγονός αυτό οφείλεται και στο ότι όταν καταναλώσουμε ένα γεύμα που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, δεν έχουμε απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρό μας, για αυτό και μας χορταίνει καλύτερα σε σχέση με τους υδατάνθρακες (π.χ. μακαρόνια).

Ιδιαιτέρως όταν καταναλώνεται στο πρωινό γεύμα μας βοηθάει να ελέγχουμε πολύ περισσότερο την πείνα μας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τρώμε μόνο πρωτεϊνούχα γεύματα. Και το όσπριο και το λαδερό και το ζυμαρικό έχουν θέση σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, αλλά καλό είναι να συνοδεύονται με κάποια πηγή πρωτεΐνης.

Στην πράξη, στο πρωινό μας για παράδειγμα την πρωτεΐνη στο μπορούμε να την βρούμε κυρίως από γαλακτοκομικά όπως το γάλα το τυρί και το γιαούρτι, από αυγό, από αλλαντικά με προτίμηση στη γαλοπούλα και το κοτόπουλο.

Γενικότερα όμως ξαναλέμε καλές πηγές της είναι το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, το αυγό, το τυρί και τα γαλακτοκομικά γενικότερα.

Προτιμάμε τις πιο άπαχες επιλογές από αυτές όπως το κοτόπουλο και το ψάρι, καθώς επίσης και τυριά και γαλακτοκομικά με χαμηλότερα λιπαρά.

neadiatrofis.gr

Διατροφή

Το μανταρίνι είναι ένα χαρακτηριστικό φρούτο του χειμώνα, ιδιαίτερα αγαπητό από μικρούς και μεγάλους, γεγονός που οφείλεται όχι μόνο στη νοστιμιά του, αλλά και στην ευκολία που προσφέρει στην κατανάλωσή του εντός κι εκτός σπιτιού. Παράλληλα, το διατροφικό του «προφίλ» περιλαμβάνει ό,τι ακριβώς χρειάζεται ο οργανισμός για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της χειμερινής περιόδου.

Αρχικά το μανταρίνι, ως μέλος της οικογένειας των εσπεριδοειδών, ανήκει στις πλούσιες πηγές βιταμίνης C, ενός θρεπτικού συστατικού που «πρωταγωνιστεί» αυτή την εποχή, λόγω του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία του οργανισμού από ιώσεις και κρυολογήματα. Ενδεικτικά, δύο μικρά μανταρίνια καλύπτουν σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C για έναν ενήλικα, ενώ στην περίπτωση των παιδιών ηλικίας 1-8 ετών, αρκεί ένα μικρό μανταρίνι προκειμένου να προσλάβουν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Επιπλέον, τα μανταρίνια προσφέρουν υψηλές ποσότητες καροτενοειδών, τα οποία δρουν ως αντιοξειδωτικά κι έχει φανεί ότι σχετίζονται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την υγεία των οστών και την όραση, και βιταμίνης Α που είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων, για τη φυσιολογική λειτουργία των ματιών και την άμυνα του οργανισμού.

  Τέλος, η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, καθιστά το μανταρίνι «σύμμαχο» για την καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ παράλληλα βοηθά στην επίτευξη υψηλότερου αισθήματος κορεσμού, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Bάλτε λοιπόν στην τσάντα σας ή στην τσάντα του παιδιού σας 1-2 μανταρίνια και απολαύστε ένα υγιεινό σνακ, που θα σας προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, με χαμηλό ενεργειακό «κόστος».

 neadiatrofis.gr

Διατροφή

Η γαλλική κουζίνα είναι φίνα, υγιεινή (εξαιτίας της μεγάλης κατανάλωσης κόκκινου κρασιού) εκλεπτυσμένη, ενίοτε παχυντική (εξαιτίας των πολλών τυριών αλλά και της πάπιας) αλλά σίγουρα πάντα ενδιαφέρουσα και νόστιμη.

Το κύριο χαρακτηριστικό των Γάλλων, χαρακτηριστικό το οποίο μοιάζει πολύ με τις δικές μας συνήθειες, είναι πως συνοδεύουν πάντα το γεύμα τους με ένα ποτήρι καλό κόκκινο κρασί.

Το κόκκινο κρασί όπως είναι γνωστό κάνει καλό στην κάρδια και λόγω των πολυφαινολών που περιέχει αυξάνει τα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης ενώ ταυτόχρονα μειώνει την «κακή» χοληστερόλη.

Το πιο διαδεδομένο γαλλικό πιάτο, είναι το Ratatouille. Πρόκειται για λαχανικά (κολοκύθι, μελιτζάνα, πατάτες, κρεμμύδι, ντομάτα, σκόρδο και μαϊντανό) ψημένα στο φούρνο, κομμένα σε λεπτές λωρίδες. Μοιάζει αρκετά με το δικά μας μπριάμ.

Διατροφικά είναι ένα πιάτο υψηλής θρεπτικής αξίας λόγω των λαχανικών που περιέχει.

Μια παραδοσιακή γαλλική συνταγή αποτελεί και το Bœuf bourguignon. Αποτελείται από μοσχάρι που μαγειρεύεται με κόκκινο κρασί, καρότα, κρεμμύδια και πατάτες. Στην παρασκευή του θυμίζει το κοκκινιστό.

Είναι πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και σε συνδυασμό με τις πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού αποτελεί μια άκρως θρεπτική πρόταση.

Το confit de canard, το οποίο είναι σπεσιαλιτέ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, θεωρείται ένα πολύ εκλεπτυσμένο πιάτο. Το βασικό συστατικό του είναι το μπούτι από κρέας πάπιας, το οποίο είναι πολύ γευστικό αλλά ταυτόχρονα αρκετά λιπαρό. Το θετικό είναι πως το λίπος είναι ορατό και μπορεί να αφαιρεθεί. Συνήθως σερβίρεται με σαλάτα ή πατάτες.


Μια κλασσική συνταγή στην γαλλική κουζίνα, αποτελεί η Quiche Lorraine. Για τους Γάλλους η Quiche Lorraine είναι ένα πιάτο που μπορεί να καταναλωθεί ως πρωινό, ως σνακ ή και ως ορεκτικό. Είναι μια αφράτη τάρτα με γέμιση από τυρί, κρέμα γάλακτος, αυγό και μπέικον. Μια πιο light εκδοχή θα μπορούσε να γίνει με την ανάλογη επιλογή προϊόντων.

Εκεί όμως που τα δίνουν όλα οι Γάλλοι, είναι στην ζαχαροπλαστική τους, η οποία είναι εξαιρετικά ευφάνταστη και φυσικά πεντανόστιμη.

Θα αναφερθούμε ενδεικτικά στα πιο γνωστά, όπως είναι η κρεμ μπρουλέ (crème brûlée), τα μακαρόν (macaron), τα εκλέρ (eclair), τα σου (choux) και φυσικά από τη λίστα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα, σε όλους μας αγαπημένα croissant, τα οποία έχουν υιοθετηθεί ανεπιφύλακτα κλαι από τους Έλληνες.

Επίσης, ένα από τα πιο γνωστά και πιο διαδεδομένα γλυκά είναι το μιλφέιγ (mille feuille), το οποίο αποτελείται από τρία στρώματα σφολιάτας, που εναλλάσσονται με δύο στρώσεις κρέμα ζαχαροπλαστικής. Το επάνω φύλλο σφολιάτας πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη.

Το mille feuille, αν και απολαυστικό, είναι γεγονός, ότι μας «φορτώνει» με πολλές θερμίδες!

Επιστημονική Επιμέλεια Κειμένου Μαργαρίτα Μπουλούμπαση Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Συνεργάτης της Ομάδας Logodiatrofis.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.logodiatrofis.gr


onmed.gr

Διατροφή

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον για την περίφημη μεσογειακή δίαιτα, καθώς όλο και περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν την υπεροχή της, έναντι άλλων αντίστοιχων μοντέλων διατροφής.

Σήμερα, πλέον, είναι ξεκάθαρη η ευεργετική επίδραση της μεσογειακής δίαιτας σε παραμέτρους της υγείας μας όπως η καλή λειτουργία του καρδιοαγγειακού μας συστήματος, η μειωμένη πιθανότητα νοητικών διαταραχών, η μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου, βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και πολλά άλλα.

Πολλές χώρες διεκδικούν την «πατρότητα» της μεσογειακής δίαιτας και οι μικρές διαφοροποιήσεις στη σύνθεσή της προσδίδουν μια μοναδική τοπογραφική ιδιαιτερότητα.

Έτσι, ή «ελληνική μεσογειακή δίαιτα» προσδιορίζεται με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της μεσογειακής δίαιτας με μια βασική διαφοροποίηση και υπεροχή: Τα άγρια φαγώσιμα χόρτα της ελληνικής υπαίθρου. Ραδίκια, πικραλίδα, αντίδια, ζοχός, βρούβες, μάραθος, λάπαθο, τσουκνίδα, είναι μερικά από τα περισσότερα από 150 είδη που έχουν προσδιοριστεί στην ελληνική γη.

Το κύριο διατροφικό τους πλεονέκτημα είναι η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά συστατικά κυρίως φλαβονεοιδή και καροτενοειδή, προσδιορίζοντας κατά κύριο λόγο την πικρή τους γεύση. Η πικρή γεύση των χόρτων αποτελεί ουσιαστικά την φυσική τους άμυνα απέναντι στα ζώα που τρέφονται με χόρτα, αποτρέποντας έτσι τη βρώση τους.

Η «πικράδα» αυτή στην πραγματικότητα αποτυπώνει την περιεκτικότητα τους σε συστατικά, που μέσα από πολυετείς έρευνες έχουν αποδειχθεί ιδιαιτέρως ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα τρώμε είτε σε σαλάτες είτε σε πίτες. Σε κάθε όμως περίπτωση μαζί με ελαιόλαδο, τυρί ή άλλη λιπαρή ύλη, που αυξάνοντας την βιοδιαθεσιμότητα τους, ουσιαστικά μεγιστοποιούν τα ευεργετικά οφέλη στον οργανισμό και ίσως αυτό να αποτελεί το μυστικό της μακροζωίας λαών που τα καταναλώνουν συστηματικά.

 

Ζωχός

Είναι από χόρτα που θα συναντήσει κανείς εύκολα στην ελληνική ύπαιθρο. Συλλέγεται τους χειμερινούς μήνες και αποτελεί θαυμάσιο ορεκτικό. Αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, ενώ παράλληλα περιέχει βιταμίνες C, Β1 και Β2. Υπάρχουν ενδείξεις πως ο χυμός τους χρησιμοποιείται σε ασθένειες του ήπατος και του υπογαστρίου και σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Θησέας, πριν αντιμετωπίσει τον Μινώταυρο, ζήτησε να γευτεί ένα πιάτο ζωχούς.

Μάραθος

O μάραθος ή φινόκιο φαίνεται να ενισχύει την πεπτική λειτουργία, καθώς αποτελεί ιδιαίτερα καλή πηγή φυτικών ινών. Εμφανίζει έντονη αντιοξειδωτική δράση καθώς αποτελεί πολύ καλή βιταμινών Α, C, E και Κ. Ως αφέψημα με μέλι έχει παρατηρηθεί ότι δρα ευεργετικά στην αντιμετώπιση των οιδημάτων. Από τους σπόρους του παράγεται και το αιθέριο έλαιο του φυτό, το μαραθελαιο, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή αρωμάτων, φαρμάκων και ποτών.

Τσουκνίδα

Σύμφωνα με πηγές, ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε την τσουκνίδα για την ίαση πολλών ασθενειών και κυρίως των δερματικών βλαβών προκαλουμένων κατά βάση από δαγκώματα ζώων. Η τσουκνίδα περιέχει διάφορα στοιχεία όπως καφεϊκό οξύ, λυκοπένιο, β-καροτίνη, μηλικό οξύ που εμποδίζουν τη δημιουργία ελευθέρων ριζών προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα και το DNA. Λόγω της διουρητικής της δράσης χρησιμοποιείται, ως ρόφημα, για την ανακούφιση συμπτωμάτων οιδήματος. Οι τσουκνιδόπιτες και οι τσουκνιδόσουπες ήταν από τα συχνότερα φαγητά στην εποχή της κατοχής.

Σταμναγκάθι

Του αποδίδονται τονωτικές και διουρητικές δράσεις, ενώ οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για να καταπραΰνουν πόνους στο στομάχι. Επίσης, πρόκειται για ένα από τα «πικρά χάρτα» που έτρωγαν οι Εβραίοι με το πασχαλινό αρνί. Αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνων C και Ε, καθώς και καροτενοειδών. Έχει ιδιαίτερη αντιοξειδωτική αξία, αφού περιέχει τανίνες, τερπένια και κουμαρίνες, προάγοντας την υγεία του οργανισμού. Τέλος, ο γνωστός γιατρός και βοτανολόγος Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε για το έλκος του στομάχου αναγνωρίζοντας παράλληλα και τις αντιμικροβιακές του δράσεις.

 

Διατροφή

Όσοι πάσχουν από αρθρίτιδα πρέπει να κάνουν ισορροπημένη διατροφή, όπως βέβαια θα έπρεπε να κάνουν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φυσικής κατάστασης. Τα βασικά συστατικά της διατροφής είναι: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα. Αν έχετε αρθρίτιδα, χρειάζεστε ορισμένα από αυτά σε μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ότι άλλοι. Το "κλειδί" για μια υγιεινή διατροφή είναι να διατηρείτε τη σωστή ισορροπία των θρεπτικών συστατικών.

Γενικά, καλό είναι να βασίζετε τη διατροφή σας στο ψάρι, τα πουλερικά, το άπαχο κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, τα σιτηρά ολικής άλεσης ή υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, και τα όσπρια και να καταναλώνετε μόνο περιστασιακά λιπαρά, τηγανητά ή ζαχαρώδη προϊόντα.

Πρέπει να ξέρετε ότι ορισμένες τροφές ίσως να προκαλούν έξαρση στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά όχι απαραίτητα. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι, ενώ είναι πιθανόν να υπάρξουν εξάρσεις λόγω της τροφής, μόνο ένα μικρό ποσοστό ασθενών επηρεάζεται.

Συνήθεις ένοχοι θεωρούνται τα τρόφιμα από την οικογένεια των σολανιδών (πατάτα, τομάτα, μελιτζάνα) και διάφορες πιπεριές και μπαχαρικά που προέρχονται από την πιπεριά (πάπρικα ή καγιέν), αλλά και άλλα φαγητά. Πάντως, οι περισσότεροι άνθρωποι με αρθρίτιδα δεν χρειάζεται να αποφεύγουν μεμονωμένες τροφές.

Πολλοί ασθενείς με αρθρίτιδα νομίζουν ότι τα εσπεριδοειδή και οι τομάτες προκαλούν φλεγμονή στις αρθρώσεις. Τα οξέα των φρούτων είναι πολύ πιο αδύναμα απ’ ό,τι τα οξέα του στομάχου, έτσι, στην ουσία, εξουδετερώνονται. Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η αποφυγή αυτών των τροφίμων βοηθά τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Πρέπει να καταναλώνω τρόφιμα με φυτικές ίνες και άμυλο και να μειώσω τη ζάχαρη για να κάνω υγιεινή διατροφή;

Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας. Βρίσκονται στα αμυλούχα προϊόντα —όπως ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά και πατάτες— και στη ζάχαρη. Τα αμυλούχα περιέχουν επίσης φυτικές ίνες και ορισμένα βασικά στοιχεία απαραίτητα για την καλή υγεία, όπως το ασβέστιο, το σίδηρο και τις βιταμίνες συμπλέγματος Β. Η ζάχαρη δίνει μόνο θερμίδες και έχει ελάχιστη θρεπτική αξία. Τα ολικής άλεσης δημητριακά, ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά είναι καλή επιλογή, διότι περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες απ’ ό,τι οι άλλες ποικιλίες. Όλα τα όσπρια είναι επίσης καλές πηγές φυτικών ινών. Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες διατηρεί το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερο χρόνο, ενώ συμβάλει στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εντέρου.

Πόσες πρωτεΐνες χρειάζομαι;

Οι πρωτεΐνες βοηθούν στη διατήρηση της δύναμης και της καλής λειτουργίας των μυών και άλλων ιστών στο σώμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται μόνο δύο μερίδες τροφής πλούσιας σε πρωτεΐνες κάθε μέρα, καθώς και γάλα στα δημητριακά, το τσάι ή τον καφέ. Τρόφιμα με πρωτεϊνες είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα φασόλια, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια, τα πουλερικά και το κρέας. Η επιλογή γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αποφύγετε τις περιττές θερμίδες και τα κορεσμένα λίπη.

Τι γίνεται με τις πουρίνες;

Εάν είστε επιρρεπής σε κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας ή εάν τα συμπτώματα σας δεν ελέγχονται επαρκώς με φάρμακα τότε η αποφυγή των πλουσίων σε πουρίνες τροφών μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τις οξείες κρίσεις. Πολλά τρόφιμα είναι πλούσια σε πουρίνες, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος. Πλούσια σε πουρίνες είναι τα εξής: τα εντόσθια (συκώτι, νεφρά, καρδιά και σπλήνα) και τα παράγωγα κρέατος, το κυνήγι (π.χ. ελάφι, βοδινό παστό, φασιανός και πάπια), ορισμένα ψάρια πλούσια σε λίπος (π.χ. κολιός, ρέγκα, οστρακόδερμα και σαρδέλα), η μαγιά (απόσταγμα και χάπια), οι φράουλες και τα σκληρά, ιδιαιτέρως ώριμα τυριά. Η μπίρα έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες. Πίνετε άφθονο νερό ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση και να μειώσετε τον κίνδυνο κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας.

Θα έπρεπε να τρώω ακόρεστα αντί για κορεσμένα λίπη;

Τα τρανς λιπαρά που παρότι ακόρεστα είναι ότι χειρότερο υπάρχει στη διατροφή (τα τρανς λιπαρά προκύπτουν από τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια). Τα λίπη υπάρχουν σε διαφορετικές μορφές και ορισμένα είναι πιο ωφέλιμα για την υγεία σας απ’ ό,τι άλλα. Έτσι είναι σημαντικό να ξέρετε ποιο είδος λίπους τρώτε. Ο τύπος που είναι γνωστός ως κορεσμένο λίπος βρίσκεται στο λιπαρό κόκκινο κρέας και σε πολλές επεξεργασμένες τροφές. Το κορεσμένο λίπος θεωρείται «ανθυγιεινό», διότι εάν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες αυξάνονται τα επίπεδα χοληστερόλης (χοληστερίνης) στο αίμα και δημιουργείται κίνδυνος καρδιοπάθειας. Από την άλλη, τα ακόρεστα λίπη που βρίσκονται στα φυτικά έλαια και στα ψάρια είναι ωφέλιμα. Τα λίπη έχουν υπερδιπλάσιες θερμίδες από τους υδατάνθρακες ή τις πρωτεΐνες. Εάν τρώτε πολλά λίπη μπορεί να πάρετε βάρος.

Οι ετικέτες στα τρόφιμα συχνά αναγράφουν την περιεκτικότητα σε λιπαρά ως MUFA και PUFA. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους;

Και τα δύο είναι τύποι ακόρεστου λίπους, έτσι θεωρούνται «υγιεινά». Στα τρόφιμα πλούσια σε MUFA (μονοακόρεστα λιπαρά οξέα) περιλαμβάνονται τα αβοκάντο, το ελαιόλαδο, τα καρύδια και οι σπόροι, που θεωρείται ότι προστατεύουν από τις καρδιοπάθειες. Υπάρχουν δύο βασικές ομάδες PUFΑ (πολυακόρεστα λιπαρά οξέα) στη διατροφή, που ονομάζονται ωμέγα-6 και ωμέγα-3. Χρειάζεστε και τα δύο, αλλά είναι σημαντικό να πετύχετε τη σωστή ισορροπία. Προσπαθήστε να αυξήσετε την ποσότητα λιπαρών ωμέγα-3 στη διατροφή σας και να τρώτε λιγότερα λιπαρά ωμέγα-6. Ένας εύκολος τρόπος να μειώσετε τα λιπαρά ωμέγα-6 στη δίαιτα σας είναι να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο πιο συχνά απ’ ό,τι ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο. Τα λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, ο κολιός και ο σολομός είναι εξαιρετική πηγή λιπαρών ωμέγα-3.

Θα με ωφελούσε μια διατροφή δίχως λιπαρά;

Όλα τα λιπαρά και τα έλαια παρέχουν ενέργεια και είναι σημαντικά για την απορρόφηση ορισμένων βιταμινών από το σώμα. Το σημαντικό είναι να τρώτε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά (πλην των τρανς λιπαρών, όπως είπαμε).

Θα ωφεληθώ εάν μειώσω το αλάτι στη διατροφή μου;

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες παθήσεων, όπως η υπέρταση, η καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό. Οι ενήλικες και τα παιδιά άνω των 11 ετών θα πρέπει να τρώνε έως 6 γραμμάρια (ένα κουταλάκι περίπου) αλατιού ημερησίως. Τα περισσότερα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, συνεπώς να τρώτε όσο περισσότερα φρέσκα τρόφιμα μπορείτε ή να επιλέγετε συσκευασμένα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Χαμηλή περιεκτικότητα θεωρείται το 0,25 γραμμάρια αλατιού ή λιγότερο, ανά 100 γραμμάρια τροφής.

Πόσα υγρά θα πρέπει να καταναλώνω κάθε μέρα;

Περισσότερο από το μισό του σωματικού σας βάρους αποτελείται από νερό, οπότε πίνετε άφθονα υγρά. Γύρω στα 6-8 ποτήρια (περίπου 1,5 λίτρο) υγρών την ημέρα είναι αρκετά για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά αυτό ποικίλλει ανάλογα με το σωματότυπό σας και το πόσο δραστήριος είστε. Πίνετε απλό νερό εάν μπορείτε, αν και το νερό με γεύσεις (κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη), οι χυμοί φρούτων και μέτριες ποσότητες τσαγιού ή καφέ είναι επίσης καλές επιλογές. Το νερό ή άλλα υγρά δεν λιπαίνουν τις αρθρώσεις. Ωστόσο, η έλλειψη υγρών οδηγεί σε αφυδάτωση.

Εάν πίνω αλκοόλ θα επιδεινωθούν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας;

Δεν είναι κακό να πίνουμε ένα αλκοολούχο ποτό περιστασιακά, αλλά το αλκοόλ περιέχει πολλές θερμίδες και η συχνή κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους σας. Εάν πίνετε αλκοόλ, προσπαθήστε να διατηρήσετε τον συνιστώμενο αριθμό μονάδων ανά εβδομάδα – 21 μονάδες ανά εβδομάδα για τους άνδρες και 14 για τις γυναίκες. Ορισμένοι άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν διαπιστώσει ότι το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση συμπτωμάτων, αλλά οι περιπτώσεις αυτές είναι ιδιαίτερες και μεμονωμένες.

Ποια τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν στα συμπτώματα της αρθρίτιδας;

Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας, (εκτός από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη ρευματοειδή αρθρίτιδα). Καταναλώνετε λοιπόν τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων: γαλακτοκομικά προϊόντα για ασβέστιο και πρωτεΐνες, διαφορετικά φρούτα και λαχανικά όλων των χρωμάτων για αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, ψάρια, άπαχο κρέας και όσπρια για πρωτεΐνες, αμυλούχα τρόφιμα για ενέργεια και βιταμίνες συμπλέγματος Β, και ορισμένα MUFA ή PUFA για λιποδιαλυτές βιταμίνες και ενέργεια.

Ποια τρόφιμα συνθέτουν τη «μεσογειακή διατροφή»; Κάνουν καλό στην αρθρίτιδα;

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει ψάρια και λευκό κρέας, πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα, όσπρια, ελαιόλαδο, λιγότερα γαλακτοκομικά και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Όσοι πάσχουν από αρθρίτιδα μπορούν να ωφεληθούν από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα ψάρια, από τα «καλά» ακόρεστα λιπαρά στο ελαιόλαδο και από τις πολλές αντιοξειδωτικές βιταμίνες στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν πραγματικά στην ανακούφιση από τον πόνο που προκαλεί η αρθρίτιδα;

Ορισμένα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα «μακράς αλυσίδας» (EPA και DHA) μπορούν να μειώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Θα πρέπει να τρώτε τουλάχιστον 6-7 μερίδες λιπαρού ψαριού την εβδομάδα για να πάρετε την επιθυμητή ποσότητα, που παρέχεται πιο εύκολα με συμπληρώματα που περιέχουν ω-3. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ιχθυέλαια μπορούν να βοηθήσουν στα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι βοηθάνε και στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.

Τα φυτικά έλαια καταπολεμούν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας;

Ο ρόλος που παίζουν τα φυτικά έλαια στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον. Μια μελέτη έδειξε όσοι καταναλώνουν ελαιόλαδο έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ελαιόλαδου θα σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα όσο τα ιχθυέλαια.

Έχω ρευματοειδή αρθρίτιδα. Θα πρέπει να παίρνω μουρουνέλαιο για να ανακουφιστώ από τα συμπτώματα και πόσο καιρό πρέπει να το παίρνω;

Το μουρουνέλαιο (ηπατέλαιο βακαλάου) μπορεί να αμβλύνει κάπως τα συμπτώματα σας, αλλά σε μορφή κάψουλας περιέχει πολύ λιγότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (μακράς αλυσίδας) απ’ ό,τι τα κητέλαια ψαριού. Το μουρουνέλαιο σε υγρή μορφή ή σε κάψουλες συνήθως περιέχει μεγάλη συγκέντρωση βιταμινών Α και D. Και οι δύο αυτές βιταμίνες είναι καλές για σας, αλλά σε μεγάλη δοσολογία μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα. Εάν παίρνετε μουρουνέλαιο, περιορίστε τη δόση σε μία κάψουλα την ημέρα (διαφόρων μεγεθών) ή δύο κουταλάκια (10 ml) ελαίου.

Είμαι χορτοφάγος. Πώς μπορώ να αυξήσω τη λήψη λιπαρών ωμέγα-3;

Εάν δεν θέλετε να φάτε λιπαρά ψάρια, δοκιμάστε τους ξηρούς καρπούς, τον λιναρόσπορο και το λινέλαιο. Αυτές οι τροφές περιέχουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που πρέπει να μετατραπούν σε λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας στο σώμα σας. Ο λιναρόσπορος μπορεί να προστεθεί στα δημητριακά ή στις σαλάτες. Μπορείτε επίσης να βάλετε εύκολα στη διατροφή σας το λινέλαιο, ραντίζοντας τις σαλάτες σας.
Νομίζω ότι τα γαλακτοκομικά επιδεινώνουν την αρθρίτιδα μου. Εάν τα κόψω, πώς μπορώ να πάρω ασβέστιο;
Εάν δεν μπορείτε να τρώτε γαλακτοκομικά, τότε καλές πηγές ασβεστίου αποτελούν ορισμένα αποξηραμένα φρούτα (σύκα), τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λάχανο, σαλάτες), τα όσπρια, τα αμύγδαλα, το σουσάμι και τα ψάρια όπως οι σαρδέλες ή η μαρίδα. Το γάλα σόγιας ή ρυζιού με πρόσθετο ασβέστιο είναι κατάλληλη εναλλακτική για το γάλα αγελάδας. Άλλα προϊόντα σόγιας, όπως το τόφου, είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο.

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά και γιατί είναι ωφέλιμα για όσους πάσχουν από αρθρίτιδα;

Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ουσίες που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες βοηθούν στην προστασία μας από τα βακτήρια και άλλα βλαβερά σωματίδια, αλλά μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα εάν συσσωρευτούν. Τα αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν τη βιταμίνη C (που υπάρχει στα εσπεριδοειδή, στα σαρκώδη φρούτα και τα πράσινα λαχανικά) και τη βιταμίνη Ε (που βρίσκεται στο φύτρο σιταριού, τα φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς και τα λαχανικά), τη β-καροτίνη (που βρίσκεται στα κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά) και το ιχνοστοιχείο σελήνιο (που βρίσκεται στα καρύδια Βραζιλίας). Έρευνες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι, που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα.

Υπάρχουν φρούτα και λαχανικά που είναι καλύτερα από άλλα;

Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές θρεπτικοί συστατικών, αλλά κάποια είναι καλύτερα από άλλα, επειδή είναι ιδιαίτερα καλές πηγές βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών. Τα περισσότερα φρούτα με έντονα χρώματα περιέχουν αντιοξειδωτικά. Οι μπανάνες, τα μανιτάρια και οι τομάτες είναι καλές πηγές καλίου, ενός μετάλλου που βοηθά τους μυς να λειτουργούν σωστά και συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών. Ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται μειώνουν το επίπεδο καλίου στο αίμα, κάτι που μπορεί να αποφευχθεί αν συμπεριλάβετε στη διατροφή τρόφιμα σας πλούσια σε κάλιο.

Είναι αλήθεια ότι το φολλικό οξύ μπορεί να ανακουφίσει από τις παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων για την αρθρίτιδα;

Το φολικό οξύ (λέγεται φυλλικό οξύ όταν πρόκειται για συμπλήρωμα, το οποίο ωστόσο είναι κάπως διαφορετικό) μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από ορισμένες παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν κάποια φάρμακα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, όπως η μεθοτρεξάτη και η σουλφασαλαζίνη. Για να εξουδετερωθούν αυτές οι παρενέργειες, συνήθως χορηγείται μια υψηλή δόση φυλικού οξέος (1-5 mg) μία φορά την εβδομάδα. Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε τη φυσική λήψη φολικού οξέος στη διατροφή σας τρώγοντας διάφορες τροφές, όπως σαλάτες (π.χ. λάχανο, σπανάκι και λαχανάκια Βρυξελλών), φασόλια, 1 ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά, συκώτι, απόσταγμα μαγιάς, κρόκο αυγού, καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα.

govastileto.gr

 

Διατροφή

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μια δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες έχουν μικρότερες πιθανότητες να εναποθέσουν λίπος σε σύγκριση με όσους κάνουν δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες/υψηλές σε λίπος.

Υπάρχουν τρεις πιθανοί λόγοι για αυτό:

 

 .Σε απόλυτες ποσότητες, οι υδατάνθρακες έχουν λιγότερες θερμίδες από το λίπος (και το αλκοόλ) και γι' αυτό οι δίαιτες με πολλούς υδατάνθρακες έχουν συγκριτικά χαμηλότερη ενεργειακή πυκνότητα. Τα τρόφιμα με πολλές ίνες τείνουν επίσης να μας φουσκώνουν περισσότερο.
 
.Η κατανάλωση ποικιλίας τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες φαίνεται να ρυθμίζει την όρεξη. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι υδατάνθρακες, τόσο σε μορφή αμύλου όσο και σακχάρων, αποδίδουν γρήγορα όσον αφορά τον κορεσμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα που καταναλώνουν πολλούς υδατάνθρακες να μειώνουν τις πιθανότητες υπερφαγίας.
 
.Επιπλέον, πολλές τροφές με χαμηλό GI προσφέρουν ιδιαίτερη ικανοποίηση, εφόσον η πέψη τους συντελείται αργά.
 
Ο διαιτητικός υδατάνθρακας καίγεται ως καύσιμο ή αποθηκεύεται ως γλυκογόνο για μελλοντική χρήση. Πολύ μικρό ποσοστό του διαιτητικού υδατάνθρακα μετατρέπεται σε λίπος στο σώμα λόγω της μη αποδοτικότητας της συγκεκριμένης διαδικασίας στο σώμα.

 

 Εν κατακλείδι, τι υποστηρίζετε εσείς για μια ισορροπημένη διατροφή, είναι τελικά οι υδατάνθρακες απαραίτητοι;

Οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Περιέχονται σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά, το ψωμί, το ρύζι, τα φρούτα, τα όσπρια και τα λαχανικά.

Ο αποκλεισμός των τροφίμων αυτών από την καθημερινή διατροφή του ανθρώπου, εκτός από την έλλειψη πρόσφορης ενέργειας, οδηγεί παράλληλα και στην στέρηση απαραίτητων μικροστοιχείων, όπως βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης C και ορισμένων μετάλλων και φυτικών ινών.

Καταλήγοντας λοιπόν, όχι μόνο δεν ενδείκνυται αλλά σε περιπτώσεις παρατεταμένου αποκλεισμού, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Διατροφή

Όπως αλλάζουν συνεχώς οι κανόνες στη μόδα, έτσι αρχίζουν να αλλάζουν σιγά σιγά και όλα όσα αφορούν στη διατροφή και τη γυμναστική. Οι άντρες και οι γυναίκες πλέον αποφεύγουν τις αυστηρές δίαιτες οι οποίες είναι απίστευτα δύσκολες και ιδιαιτέρως ανθυγιεινές καθώς και την πολύ σκληρή γυμναστική ψάχνοντας για διατροφικές συνήθειες που είναι πιο ισορροπημένες και για τρόπους εγκύμνασης που αγαπούν.

Τα social media έχουν βοηθήσει πολύ σε αυτή την αλλαγή καθώς αυτά είναι που συνδέουν τους ανθρώπους μεταξύ τους.Το να παραμένετε υγιείς μαζί είναι πιο εύκολο από το να το κάνετε μόνες σας. Ανεβάζοντας ο καθένας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ή στο Instagram υγιεινές συνταγές και σνακ οδηγεί αυτούς που το βλέπουν να μπαίνουν στη διαδικασία να το δοκιμάσουν και να πουν: «Μπορώ να δω τις ζωές των άλλων και να σκεφτώ, «Μπορώ να το δοκιμάσω και εγώ – αν μπορούν να το κάνουν αυτοί, μπορώ και εγώ»». Αυτή είναι η δύναμη των social media.

Είναι πολύ πιο εύκολο να πιστέψετε κάποια blogger η οποία μοιράζεται τις δικές της εμπειρίες, τις δικές της συνταγές και νιώθετε πως όλα όσα γράφει είναι οι πραγματικές της ανησυχίες οι οποίες μπορεί να απασχολούν και εσάς.

Ένα επίσης πολύ όμορφο πράγμα σχετικά με τον νέο τρόπο διατροφής έχει να κάνει με την απόλαυση της ζωής και όχι με το να πεθαίνετε στην πείνα. Δε χρειάζεται να μπείτε στην Ολυμπιακή ομάδα για να νιώθετε περήφανες για το σώμα σας και ούτε χρειάζεται να χωρέσετε στο πιο μικροσκοπικό φόρεμα που υπάρχει.

Η Mary Hellen Bowers, πρώην μπαλαρίνα του New York City Ballet και προπονήτρια της Natalie Portman στη διάρκεια προετοιμασίας της για την ταίνια Black Swan, λέει σχετικά: «Θέστε και προσπαθήστε να πετύχετε θετικούς στόχους, σταματήστε να έχετε εμμονή με τις θερμίδες και να σκοτώνεστε στο γυμναστήριο.

Η τελειότητα είναι ουτοπική και δεν έχει καθόλου πλάκα.

Μην προσπαθείτε να μοιάσετε σε κάποιον άλλον και να αποκτήσετε το σώμα του.

Επικεντρωθείτε στο πως θέλετε να δείχνετε και απολαύστε τη διαδρομή προς το στόχο σας».

instyle.gr

Διατροφή

Όταν προσπαθείτε να αδυνατίσετε, προσέχετε κάθε σας γεύμα και πόσες θερμίδες έχουν τα τρόφιμα. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι το δείπνο σας θα πρέπει να περιλαμβάνει μια μόνο σαλάτα. Μπορείτε να καταναλώσετε ένα γεύμα, που να σας χορτάσει και ταυτόχρονα να μη πάρετε κιλά.


Ξεκινήστε το δείπνο σας με μια απλή σαλάτα

Είναι χαμηλή σε θερμίδες και έρευνες δείχνουν, ότι η κατανάλωση μιας σαλάτας ως πρώτο πιάτο, μπορεί να μειώσει την συνολική πρόσληψη θερμίδων σε ένα γεύμα έως και 12 τοις εκατό.

Επίσης, σας παρέχει φυτικές ίνες, και σας αποτρέπει από τα περιττά κιλά.

Καταναλώστε για βραδινό, βοδινό κρέας, κοτόπουλο, χοιρινό, ψάρια, δεν έχει σημασία τι θα επιλέξετε, όλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, οι οποίες θα κρατήσουν μακριά τις μεταμεσονύχτιες επιθέσεις φαγητού. Και μην ξεχνάτε τα γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, γιατί μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του σωματικού βάρους και στην οικοδόμηση της μυϊκής μάζας.

Πιθανώς ήδη ξέρετε, ότι για τη γενική υγεία σας, θα πρέπει να καταναλώνετε δημητριακά ολικής αλέσεως. Αλλά για όσους κάνετε δίαιτα, η επιλογή προϊόντων ολικής άλεσης, όπως καστανό ρύζι, κινόα μπορεί να δώσει ένα επιπλέον πλεονέκτημα, γιατί θα σας κρατήσουν χορτάτους και θα ρυθμίσουν τον μεταβολισμό σας.

Σύμφωνα με μελέτες η απαγόρευση ζαχαρούχων τροφίμων, θα μπορούσε να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση τροφής. Ένας λόγος μπορεί να είναι, ότι όταν δεν έχετε πρόσβαση σε γλυκά τρόφιμα, διεγείρεται η απελευθέρωση ενός μορίου στον εγκέφαλο, που παράγεται όταν είστε φοβισμένοι, ανήσυχοι ή αγχωμένοι.

Και αυξημένα επίπεδα στρες μπορούν να μειώσουν το κίνητρό σας για να τρώτε πιο θρεπτικά τρόφιμα, καθιστώντας πιο πιθανό να στραφείτε στο πρόχειρο φαγητό. Άρα, ένα μικρό επιδόρπιο μετά το γεύμα, δεν έχει πάντα αρνητικές επιπτώσεις στο διατροφικό σας πρόγραμμα.

jenny.gr

Διατροφή

Εκτός από τις σούπες που μας ζεσταίνουν, υπάρχουν χειμερινά σνακ που μπορούμε να προσθέσουμε στο διατροφικό μας πλάνο και να μας τονώσουν εν μέσω χειμώνα. 

Κάστανα: όλος ο χειμώνας σε ένα σνακ
Αν υπάρχει ένα σνακ που έρχεται στο μυαλό όλων το χειμώνα, αυτό σίγουρα είναι τα κάστανα. Ψητά ή βραστά, παρέχουν στον οργανισμό σας πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που βελτιώνουν τη χοληστερίνη και μακροπρόθεσμα κάνουν καλό στην καρδιά. Κι όσο πιο ζεστά, τόσο πιο καλά!

Αποξηραμένα φρούτα: ενέργεια στο λεπτό
Τις ημέρες που το κρύο και η κούραση σας έχουν ρουφήξει κάθε απόθεμα ενέργειας, τα αποξηραμένα φρούτα έρχονται να σας τονώσουν, χαρίζοντάς σας ενέργεια και χορταίνοντάς σας άμεσα και για πολλή ώρα χάρη στις φυτικές τους ίνες. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορείτε να φτιάξετε ένα εύκολο σνακ για το γραφείο αναμειγνύοντάς τα με ξηρούς καρπούς.

Γκουάβα: το υπερ-φρούτο
Αν δεν έχετε βάλει ποτέ στην κουζίνα σας τα τροπικά φρούτα γκουάβα, θα τα αναγνωρίσετε από το στρογγυλό, σε σχήμα αχλαδιού, σχήμα τους και το πρασινοκίτρινο χρώμα τους. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, ωμέγα 3 και 6 λιπαρά οξέα, σίδηρο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ θεωρείται ότι είναι πιο πλούσια από το πορτοκάλι σε βιταμίνη C. Η γεύση τους είναι μια μίξη αχλάδι και φράουλας και δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσετε ή να πετάξετε τους σπόρους τους, αφού και τα δύο τρώγονται.

Ποπ κορν: κινηματογραφική συντροφιά
Μπορεί να τα έχετε συνδυάσει με τον κινηματογράφο, τα ποπ κορν, όμως, που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι με λίγο λάδι αντί για βούτυρο και χωρίς πολύ αλάτι, αποτελούν υγιεινή επιλογή, κάτι που δεν ισχύει γι’ αυτά που παίρνετε στο σινεμά. Συν τοις άλλοις, μπορείτε να τα απολαύσετε ζεστά-ζεστά καθώς παρακολουθείτε μια ταινία στην άνεση του καναπέ σας και να εκμεταλλευτείτε τις φυτικές τους ίνες για να χορτάσετε και να μην πεινάτε αργότερα.

Ακτινίδιο: λίγες θερμίδες, πολλά αντιοξειδωτικά
Ένα ξεχασμένο, για πολλούς, φρούτο, το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C που σας βοηθάει να αμυνθείτε απέναντι σε κρυολογήματα και ιώσεις και φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στο να καταναλώνετε λιγότερο φαγητό, διατηρώντας τη σιλουέτα σας, ενώ ταυτόχρονα κάνουν καλό στην εντερική υγεία. Και το καλύτερο; Οι θερμίδες τους είναι περίπου 50 ανά φρούτο και σας δίνουν μια καλή, γευστική και διαιτητική εναλλακτική στις συνηθισμένες χειμωνιάτικες επιλογές.

Κομμάτια γαλοπούλας: πρωτεΐνη σε μια μπουκιά
Είτε συνηθίζετε να τρώτε γαλοπούλα, όπως το κοτόπουλο, είτε προτιμάτε φέτες της σε μορφή αλλαντικού, η γαλοπούλα αποτελεί άπαχη πρωτεΐνη που μπορεί να εμπλουτίσει το σάντουιτς ή τη σαλάτα σας, να σας χαρίσει ενέργεια και πρωτεΐνη και ταυτόχρονα πλούσια γεύση –γι’ αυτό μην πετάτε ποτέ ό,τι περισσέψει από το κρέας της, αφού μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σνακ αργότερα. Μην ξεχνάτε ότι το στήθος της χωρίς πέτσα έχει το λιγότερο λίπος και θερμίδες, επιλέγοντας πάντα αυτή την περιοχή.

Ψητά μήλα: χειμωνιάτικο επιδόρπιο
Αν η μηλόπιτα δεν σας βρίσκεται εύκαιρη και αναζητάτε κάτι γλυκό, κόψτε τα μήλα σας σε φέτες, ψήστε τα στο φούρνο και προσθέστε τους μέλι και κανέλα. Αποτελεί το απόλυτο επιδόρπιο της παιδικής μας ηλικίας, ενώ αντί για μέλι και κανέλα, μπορείτε να τα προσθέσετε στο γιαούρτι με μερικά καρύδια. Έτσι θα συνδυάσετε τα αντιοξειδωτικά και τη βιταμίνη C του μήλου, με πρωτεΐνη, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες.

clickatlife.gr

Διατροφή

Λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χωρίς καθόλου λίπος, το πράσο είναι ιδανικό για τα χειμωνιάτικα πιάτα σας. Άλλωστε ο χειμώνας είναι ο μήνας του!  Το πράσο είναι πλούσιο σε κάλιο και σίδηρο, ενώ αποτελεί και πηγή των βιταμινών Α και C. Στην αγορά το βρίσκουμε τους χειμωνιάτικους μήνες, είτε ελληνικό, είτε εισαγωγής.

Τεστ φρεσκάδας: Επιλέξτε πράσα δίνοντας έμφαση στο έντονο πράσινο χρώμα των φύλλων τους και στο όσο το δυνατόν πιο άσπρο χρώμα του κάτω μέρους τους. Βεβαιωθείτε ότι είναι ευθύ και ότι οι ρίζες του φαίνονται (αν έχουν και χώμα, τόσο το καλύτερο).

Στην κουζίνα: Πέρα από τα κλασικά και αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, όπως το γιαχνί και το πρασόρυζο, μπορείτε να προσθέσετε πράσο σε διάφορα φαγητά, όπως σούπες και πίτες και να επωφεληθείτε από την γλυκιά του γεύση και την ξεχωριστή μυρωδιά του.

 

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.
Περισσότερα Αποδοχή